Instituut voor Positieve Psychologie

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Instituut voor Positieve Psychologie"

Transcriptie

1

2 Stressvrije productiviteit Onderzoek wijst onomstotelijk uit: je kunt specifieke psychologische hulpmiddelen gebruiken om beter te gaan presteren. Net zo helder is het dat er manieren zijn om stress tegen te gaan. In dit ebook geven we een heldere, wetenschappelijk onderbouwde strategie om beide doelstellingen te behalen: stressvrije productiviteit. Het eerste deel van dit boek gaat over het helder krijgen van wat je wilt. Als je niet weet waar je naar toe wilt, heeft het immers weinig zin om te gaan lopen. We starten daarom met je drijfveren. Waar gaan je ogen van fonkelen? Wat is voor jou van groot belang? Daarna gaat het over doelen stellen en tot slot over timemanagement. Het tweede deel gaat over het vergroten van je zelfdiscipline en je focus. Een schema maken is mooi, maar hoe zorg je dat je dit schema ook volgt? We bespreken technieken én psychologische hulpmiddelen om geconcentreerd en met doorzettingsvermogen te werken.

3 Het eerste deel van het boek zorgt voor overzicht, rust en daardoor minder stress. Het tweede deel zorgt er voor dat je productiever wordt. Wij durven te stellen dat je door het opvolgen van de technieken in dit boek productiever kunt worden in minder tijd. Je mag zelf invullen wat dit voor je stress zal betekenen. Wie een van de technieken uit het boek in zijn of haar dagelijkse leven toepast (of het nu meditatie is, doelen stellen of timemanagement) zal direct resultaat gaan zien. Maar geloof ons en het onderzoek vooral niet, probeer het gewoon zelf.

4 Inhoudsopgave Deel 1: De voordelen van een goede voorbereiding 1.a Waar wil je naartoe? 1.b Waar moet je naartoe? 2. Doelen stellen 3. Timemanagement Deel 2: Doen wat je jezelf hebt voorgenomen 1. Beïnvloeden van je situatie 2. Gewoonten maken 3. Energie 4. Meditatie Afsluiting

5

6 De voordelen van een goede voorbereiding Of je er nu een hekel aan hebt of niet, jezelf voorbereiden is onmisbaar voor een goede prestatie. Met voorbereiden bedoelen we hier: nadenken over wat je wilt, bepalen wat je doelen zijn en een goed timemanagement-systeem opzetten. Misschien denk je dat het geen zin heeft om je voor te bereiden aangezien de werkelijkheid zich toch niet houdt aan jouw plannen. De wetenschap is echter onverbiddelijk, de voordelen van een goede voorbereiding zijn legio en duidelijk bewezen: Betere prestaties: Mensen die doelen stellen presteren beter. Een goede voorbereiding zorgt er bovendien voor dat je de dingen doet waar je goed in bent en waar je plezier aan beleeft. Ook dat heeft een positief effect op je prestaties. Meer motivatie: mensen die werk doen dat ze belangrijk vinden, zijn meer gemotiveerd dan mensen die werk doen waar ze minder bij betrokken zijn. Die motivatie zorgt er onder andere voor dat ze minder vaak gebruik hoeven te maken van hun zelfdiscipline.

7 Minder stress: vooral de effecten van timemanagement zijn op dit vlak duidelijk aangetoond. Eindelijk controle over je mailbox, zonder schuldgevoel taken doorschuiven naar later en ook eens het overzicht hebben en niet achter de feiten aanlopen. Een gedegen basis: pas als je zeker weet dat je de dingen doet die bij jou passen, heeft het echt zin om je zelfdiscipline en je energieniveau te gaan versterken (daarover meer in deel 2). Als je iets doet waar je in principe niets aan vindt, hoef je er ook niet van op te kijken dat je niet goed presteert. Even doorbijten dus. Een goede planning hoef je maar een paar keer per jaar te maken, neemt betrekkelijk weinig tijd in beslag en heeft enorme effecten.

8 1.a Waar wil je naartoe? Wie productiever wil worden, is meestal geneigd om simpelweg meer te gaan werken. Een betere manier om productiever te worden is om meer focus te geven aan de belangrijke dingen en minder aan de onbelangrijke. Om dat te bewerkstelligen moet je wel weten wat belangrijk is voor jou. De vraag die iedereen zich minimaal een keer per jaar zou moeten stellen is: wat wil ik? Er zijn drie factoren die beïnvloeden bij welk werk mensen zich prettig voelen: 1. Waarden: wat vind je belangrijk? Waar vind jij zingeving in? Is dat een gelukkig gezinnetje, een voorspoedige carrière of een bijdrage aan de maatschappij? Eeuwen aan moraalfilosofie hebben bewezen dat er niet één algemeen geldende definitie van goed leven is te formuleren. Jij mag bepalen wat voor jou belangrijk is. 2. Talenten: waar ben je van nature goed in? In populaire boeken over productiviteit wordt hoog opgegeven over zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Onderzoek wijst echter uit* dat specialisten vooral zo vaak oefenen omdat het werk ze gemakkelijk afgaat en goed bij hun past. Als je dus te vaak zelfdiscipline moet gebruiken, zit je waarschijnlijk niet helemaal goed op je plek.

9 3. Plezier: wat vind je aardig om te doen. Wat doe je in je vrije tijd? Waar heb je een natuurlijke interesse voor en waar ga je helemaal in op? Talenten Plezier Waarden Als je kijkt naar de drie factoren kun je zien waar ze elkaar ontmoeten en precies daar zitten de werkzaamheden die voor jou ideaal zijn. Is het noodzakelijk dat je dat ideale werk ook echt bereikt? Nee, dat niet, maar het is de moeite waard om er naar te streven. Kun je aan zelfdiscipline en productiviteit werken in een baan waar je geen plezier in hebt, die je niet belangrijk vindt en waar je van nature ook weinig handigheid in hebt? Het kan, maar het zal over het algemeen niet zo effectief zijn. En wat belangrijker is: waarom zou je dat willen? *Ericsson, K.A. et. al. (2006) The Cambridge handbook of expertise and expert performance. Cambrige: Cambridge University Press.

10 1.b Waar moet je naar toe Ook in een werksituatie is het verstandig om te bekijken waar je naartoe wilt, maar net zo belangrijk is om te kijken waar je naartoe moet. Wat zijn met andere woorden de eisen die de organisatie aan jou stelt? Dat klinkt als een simpele vraag, maar verbazingwekkend weinig mensen hebben hier een goed antwoord op. Het helder maken van je taakomschrijving helpt bij: Delegeren: als je weet wat jij moet doen, weet je ook wat niet je verantwoordelijkheden zijn. Daardoor kun je makkelijker nee zeggen en taken delegeren. Prioriteiten stellen: als je afgerekend wordt op een specifieke taak, moet je er voor zorgen dat die in ieder geval afkomt. Randvoorwaarden komen daarna pas aan bod. Taaklast managen: sommige werknemers hebben het idee dat hun taken op miraculeuze wijze op hun bordje verschijnen. In de realiteit kun je echter gerust zeggen dat een nieuwe taak niet meer op je bordje past. Daarvoor moet je echter wel weten wat je bordje is en wat daar al opligt.

11 Het komt regelmatig voor dat deelnemers aan onze training al jarenlang een taak doen, waar ze simpelweg mee kunnen stoppen zonder dat het invloed heeft op hun functioneren. De kunst is om te ontdekken welke taak dit is. Daarvoor is het handig om helder te hebben wat de organisatie van je vraagt. Vervolgens kun je per handeling die je doet, kijken of deze bijdraagt aan de doelstellingen die de organisatie voor je heeft. Gegarandeerd dat je er al snel enkele uithaalt die niet of nauwelijks effectief zijn. It is not enough to be busy... The question is: what are we busy about? Henry David Thoreau

12 2 Doelen Onderzoek onder ruim mensen liegt niet. Of er nu in het laboratorium gemeten wordt, in de praktijk of met behulp van experimenten, steeds weer blijkt dat mensen met duidelijke doelen beter presteren dan mensen zonder doelen*. Het acroniem is inmiddels wat versleten, maar daarom niet minder behulpzaam. Doelen horen SMART te zijn*: Specifiek: doelen moeten je sturen en vage doelen doen dat niet. Veel geld verdienen maakt bijvoorbeeld niet specifiek genoeg hoeveel veel is. Meetbaar: pas als iets meetbaar is, is het echt specifiek. Je kunt jezelf dan ook niet meer voorliegen over je voortgang. Acceptabel: beter zorgen voor dieren is een nobel streven, maar niet als je in een slagerij werkt. Je hoeft doelen niet af te stemmen op je omgeving, maar het helpt wel.

13 Realistisch: doelen maken maakt ontevreden, wijst onderzoek uit. Die ontevredenheid is nu juist wat je motiveert. Maar als je onhaalbare doelen stelt, maak je jezelf het wel heel makkelijk om ontevreden te blijven, ongeacht wat je presteert. Er moet af en toe ook iets te vieren zijn. Tijdgebonden: Ik wil ooit iets bereiken, is in essentie hetzelfde als ik wil nooit iets bereiken. Duidelijke deadlines van anderen motiveren. Leg jezelf daarom ook eens deadlines op. Tot zover een weinig spectaculaire boodschap, zul je misschien denken. Onze vraag is simpelweg: hoeveel SMART doelen heb jij geformuleerd? En hoeveel van vorig jaar heb je gehaald? * Locke, E. A., Latham, G. P. (2002). Building a practically useful theory of goal setting and task motivation. American Psychologist, 57: * Bovend'Eerdt, T., Botell, J.H., Wade, R. E. (2009). Writing SMART rehabilitation goals and achieving goal attainment scaling: a practical guide. Clinical rehabilitation, 23:

14 3 Timemanagement Je hebt je doelen perfect SMART geformuleerd, maar na een week kun je ze niet meer vinden. De realiteit gooide weer eens zand in de radaren van je perfecte plan. Timemanagement gebruiken we als de parapluterm voor alle maatregelen die er voor zorgen dat je ambitieuze doelen vertaald worden naar de realiteit van dag tot dag. Het belangrijkste idee achter timemanagement is het effectief beheren van je taken*. Dat gebeurt met behulp van een agendasysteem. Met dat systeem beheer je: -binnenkomende taken: Je krijgt een brief dat je een pakketje op kunt komen halen op het postkantoor. Hoe zorg je er voor dat je hier aan denkt als je langs het postkantoor komt, zonder dat je het steeds in je hoofd hebt? Hiervoor heb je een plek nodig waar je onverwerkte taken beheert en een plek waar je de to do s beheert. -afspraken: maandagmiddag om 16:00 heb je een afspraak met een klant van je. Hoe zorg je ervoor dat je er om die tijd bent? Eenvoudigweg door het in je agenda te zetten natuurlijk.

15 -Je eigen taken: belangrijk in het kader van de voorgaande hoofdstukken. Met het agendasysteem zorg je ervoor dat je precies weet wat je moet doen om je doelen te bereiken. Je hoeft nooit meer te zwemmen in een zee van mogelijkheden, maar hebt duidelijk voor ogen welke stappen je moet nemen om je doel te bereiken. Doormiddel van timemanagement vertaal je lange-termijn doelen naar de praktijk van dag tot dag van uur tot uur. *Timemanagement helpt vooral om je taken onder controle te krijgen*. Op die manier zorgt het voor minder stress en zelfs een betere gezondheid. Op zichzelf helpt timemanagement niet om productiever te worden. Als je de verkeerde taken in het systeem stopt ben je weliswaar efficiënt bezig (het goed doen), maar niet per se effectief (de goede dingen doen). Met de voorgaande stappen hebben we er zorg voor gedragen dat je naast efficiënt ook effectief bezig bent. *Claessens, B.J.C., van Eerde, W., Rutte, C.G., et al. (1996). A review of the time management literature. Personnel Review, 36:

16

17 Deel 2: Doen wat je je hebt voorgenomen Je hebt jezelf inmiddels van alles voorgenomen. Van dag tot dag weet je wat je te doen staat. Hoe zorg je er nu voor dat je dit ook daadwerkelijk doet? Hoe zorg je er überhaupt voor dat je over twee weken nog met het schema werkt dat we zo zorgvuldig uitgewerkt hebben? In dit deel van het ebook besteden we expliciet aandacht aan de stap die in veel timemanagementtrainingen ontbreekt: hoe zorg je er voor dat je blijft doen wat je jezelf hebt voorgenomen? Daarbij gaat het over het managen van verschillende stemmen in je hoofd. Daarbij doelen we niet op schizofrenie, maar op de interne dialoog die we allemaal kennen: Stem 1: Ik schrijf nog even dit rapport af Stem 2: Dit rapport kan ik morgen ook nog wel schrijven In dit deel van het boek beschrijven we hoe je er voor kan zorgen dat de eerste, verstandige stem de overhand krijgt. Daarvoor gebruiken we vier methoden:

18 -Het creëren van een situatie die weinig ruimte laat voor de interne discussie. Als je werkt, is er de constante verleiding om je mail te bekijken. Het uitschakelen van je mail kan dan een effectieve manier zijn om de verleiding weg te nemen. -Het creëren van gewoonten. Gewoonten zijn een vorm van automatisch gedrag waar je niet meer over nadenkt. En als je niet meer nadenkt zijn er ook geen stemmen meer waar je naar kunt luisteren. -Het vergroten van je energie: focus hangt samen met je energieniveau. Meer energie zorgt er voor dat je langer kunt focussen. -Het trainen van je focusspier kun je ook rechtstreeks doen. Bijvoorbeeld met behulp van meditatie.

19 Beïnvloeden van je situatie Het is behoorlijk lastig om verleidingen te weerstaan. Je kunt wel zelfdiscipline aanleren, maar dat is nog niet zo makkelijk. Bovendien volstaat het op de lange termijn niet altijd. Een kwartiertje weerstand bieden aan iets lekkers is goed te doen. Maar de hele dag? Onderzoek naar gedragsverandering laat zien dat het veranderen van je omgeving ervoor kan zorgen dat je 1000% meer kans hebt om een gedragsverandering vol te houden*. We noemen hier een aantal voorbeelden: -De afstand van de snoeppot op kantoor tot je bureau bepaalt voor een belangrijk deel hoeveel snoep je eet. De snoeppot hoeft niet eens onbereikbaar te zijn, simpelweg een metertje extra afstand scheelt al. Een extra barrière op je programma gooien (bijvoorbeeld door er een wachtwoord op te zetten), helpt om er minder vaak naar toe te klikken*.

20 -Sommige omgevingen helpen om je doelen te halen terwijl andere juist tegenwerken. Thuis werken is goed haalbaar als je een rustige thuissituatie hebt of een kantoor dat je kunt afsluiten. Als er ook nog drie kinderen thuis zijn, wordt het een stuk lastiger. Als je de deur op kantoor dicht doet, zul je bijvoorbeeld veel minder vaak gestoord worden. -Je sociale omgeving heeft ook een enorme impact op je prestaties. Een training met een heel team werkt vaak zo goed omdat de hele afdeling zich aan het nieuwe gedrag houdt, waardoor een ondersteunend netwerk ontstaat. * Patterson, K. Grenny J.,Maxfield D. (2011) Change Anything: The New Science of Personal Success. Business Plus, New York * Wansink et. al. (2006) The office candy dish. Proximity s influences on estimated and actual consumption International.Journal of Obesity, 30:

21 2. Gewoonten maken Poets jij elke dag te tanden? Doe je de autogordels om als je in de auto stapt? Waarschijnlijk wel. Zo kun je zelf nog wel een aantal dingen opnoemen die je al jarenlang automatisch doet. Dat komt omdat je hiervan jaren geleden al een gewoonte gemaakt hebt, waardoor je nu haast niet meer anders kan. Je hebt er nu dan ook geen zelfdiscipline meer voor nodig om deze activiteiten uit te voeren, het gaat als vanzelf. Het kan verstandig zijn om een doelstelling te vatten in gewoonten. In het begin zal je dan nog aanspraak moeten maken op je zelfdiscipline. Dat wil zeggen, je zult je er in het begin wellicht toe moeten zetten om je aan je plan te houden. Maar zodra gedrag een gewoonte is geworden zul je er, net als bij het tandenpoetsen, niet meer over na hoeven te denken. Onderzoek wijst uit dat er geen magische grens is voor het vormen van een gewoonte. Het automatiseren van simpele taken (zoals het drinken van een glas water na het opstaan) kan tussen de 21 en de 66 dagen in beslag nemen*. Wel is er steeds minder zelfdiscipline nodig om een handeling vol te houden naarmate je het langer doet*.

22 Een goede manier om dit in de praktijk toe te passen is om het gedrag wat je wilt volhouden ergens bij te houden. Je kunt dit simpelweg doen door een briefje op te hangen aan de koelkast en te turven hoevaak je iets hebt gedaan. Er is ook een, Engelstalige, app voor: lift. Daarin kun je digitaal bijhouden hoevaak je een specifieke handeling hebt volgehouden. Je zult zien dat het gedrag na verloop van tijd gemakkelijker wordt en dat je bovendien fanatieker wordt om het vol te houden. Het is immers zonde om een positieve reeks te verbreken. We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. -Aristotle *Lally P, van Jaarsveld C, Potts H, Wardle J (2010) How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European Journal of Social Psychology 40(6): *M. Muraven, R.F. Baumeister, D.M. Tice Longitudinal improvement of self-regulation through practice: building self-control strength through repeated exercise J Soc Psychol, 139 (1999), pp

23 3. Energie Een Olympisch sporter neemt rust net zo serieus als inspanning. Op kantoor zijn we er meestal op gericht om zoveel mogelijk inspanning te leveren. Wie rust neemt wordt meestal raar aangekeken. Toch blijkt dat zelfdiscipline sterk samenhangt met de energie die je hebt. Wie vaker rust neemt, tankt dus zelfdiscipline en zal op termijn langer door kunnen gaan. Er zijn een aantal manieren om meer energie te krijgen*: -Voeding: een onderschat onderwerp binnen de psychologie. Voeding heeft een enorme impact op je presteren. Eet bij het ontbijt 5 donuts en drink een halve liter cola en kijk hoe je presteert. Wie echt werk wil maken van zijn dieet kan er mee experimenteren om onder werktijd geen koolhydraten en suikers te eten. Dat houdt je bloedsuiker laag en je concentratie hoog. -Sport: hoewel sporten energie kost, levert het op de lange termijn ook energie op. Het maakt daarbij niet uit of je aan gewichtheffen of duursport doet. Daarbij helpt sporten je ook nog om gemakkelijker in slaap te komen.

24 -Slaap: een goede slaap is belangrijk om goed te presteren. Meer slaap is over het algemeen een kwestie van een uurtje minder tv kijken, zorgen voor betere verduistering en erkennen dat slaap belangrijk voor je is. -Rust: neem elke 90 minuten een pauze van vijftien minuten om even bij te komen. Je kunt in die pauze mediteren, een stukje wandelen of ergens een praatje maken. Samengevat komen deze aanbevelingen neer op: gezond leven. Zelfs als het geen effect heeft op je zelfdiscipline, lijkt het me de moeite waard om hier aandacht aan te besteden. Loehr, J., & Schwartz, T. (2001). The making of a corporate athlete. Harvard Business Review, 79:

25 4. Meditatie Waar het bij zelfdiscipline om gaat is eenvoudig te illustreren aan de hand van een oefening. Ga ergens rustig zitten, sluit je ogen en kijk naar de gedachten die er in je hoofd voorbij komen. Als je deze oefening doet, zul je gemerkt hebben dat er twee soorten gedachten bestaan. Aan de ene kant het soort gedachten dat schijnbaar willekeurig opkomt. We noemen deze automatische gedachten. De andere manier van denken observeert de automatische gedachten. We noemen dit aandacht of focus. Bij zelfdiscipline gaat het over het behouden van een focus. De focus op gedachten die bevorderend zijn voor je en niet de gedachten die je lange termijn doelen tegenwerken. Deze focus is te trainen als een spier. Hoe harder je traint, hoe sterker deze spier wordt. Net als met training voor sport zijn er een aantal zaken om in de gaten te houden:

26 Spieren kunnen overbelast raken. Als je probeert om een halter van 100 kilo een uur lang omhoog te houden of 10 kilometer te sprinten zullen je spieren het al snel begeven. Zo kent ook jouw focus zijn limiet. -Spieren moet je verstandig gebruiken. Niet alles is op te lossen door simpelweg meer spierkracht te gebruiken. Net zo, is het niet verstandig om altijd maar op zelfdiscipline te vertrouwen. Wanneer je een aantal van de technieken uit de vorige hoofdstukken gebruikt, kun je de zelfdiscipline bewaren voor de echt lastige taken. Meditatie kun je gebruiken om je focus te versterken, maar je kunt focussen uiteraard ook oefenen in de praktijk. Het gaat er dan om steeds terug te keren naar je werk als je afdwaalt. Die beweging is in principe waar we het over hebben als het over zelfdiscipline gaat. *Muraven, Baumeister (2000). Self-regulation and depletion of limited resources: Does self-control resemble a muscle? Psychological Bulletin, 126: *Y.Y. Tang, Q. Lu, X. Geng, E.A. Stein, Y. Yang, M.I. Posner (2001) Short-term meditation induces white matter changes in the anterior cingulate Proc Natl Acad Sci USA, 107 :

27 Afsluiting De bedoeling van dit ebook was om een kort overzicht te geven van de technieken en methoden die er zijn om productiever te worden zonder aan stress ten onder te gaan. Dit alles gebaseerd op de laatste wetenschappelijke bevindingen. Het is niet aan te raden om alle onderdelen tegelijkertijd in de praktijk te brengen. Het handigst is om deel 1 uit te werken en daarmee aan het werk te gaan. Als je op basis daarvan tegen problemen stuit (te weinig zelfdiscipline, teveel afleiding) kun je in deel twee zoeken naar een oplossing. Als je nog vragen hebt over het boek, kun je contact met ons opnemen via de site via of op Op onze site kun je ook terecht voor onze training over stressvrije productiviteit en voor individuele begeleiding over dit onderwerp. Als je het boek wilt doorsturen aan iemand anders, staat je dat vrij. Je mag het zelfs op je site aanbieden als je wilt. Doe er, met andere woorden, mee wat je wilt. Veel succes en weinig stress toegewenst.

Optimaliseer je prestaties

Optimaliseer je prestaties Winst en Groei - Internetmarketing en Verkooptraining Optimaliseer je prestaties 10 Technieken om je prestaties te verbeteren Christo Cornelissen & Mieke Bouquet Alles waar je jezelf op weet te focussen

Nadere informatie

Time-management Help! Ik houd tijd over

Time-management Help! Ik houd tijd over Time-management Help! Ik houd tijd over Heb jij ook te maken met tijdgebrek? Wil jij overzicht in je werk? Wil jij meer structuur? Wil je meer rust en een meer voldaan gevoel over je werkdag? Leer hoe

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Deze presentatie kan je helpen je voornemens te realiseren

Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Deze presentatie kan je helpen je voornemens te realiseren Goede voornemens Ik wil gezonder leven Ik wil gelukkiger zijn Ik wil meer bewegen Ik wil stoppen met roken Ik wil wat zwaarder worden Ik wil minder alcolhol gaan drinken Ik will minder stress Ik wil meer

Nadere informatie

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12 Gefeliciteerd! 3 Waarom dit boek? 3 Hoe gaat dit boek jou helpen? 3 Is er nog iets dat je moet weten voordat je verder leest? 4 Laatste loodjes 6 De agenda 6 Nu jij 9 Tot zover 12 Gefeliciteerd! Als je

Nadere informatie

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen.

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen. In de vorige les ben je gaan onderzoeken wat je droom is en ik hoop dat je het besluit hebt genomen om elke dag te dromen en dat je een moodboard hebt gemaakt. Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het

Nadere informatie

De Top 10 Dieet Mythen

De Top 10 Dieet Mythen - 1 - De Top 10 Dieet Mythen Een dieet volhouden is nooit makkelijk, zeker niet met de overvloed aan dieet mythen. Het is het vaak moeilijk een onderscheid te maken tussen effectieve afval technieken/strategieën

Nadere informatie

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden Timemanagement Als manager heb je veel verschillende werkzaamheden: je geeft leiding aan je medewerkers, maar je hebt ook je eigen taken. Je hebt met je medewerkers te maken, met andere collega s en afdelingen

Nadere informatie

HET SLAAP EXPERI MENT

HET SLAAP EXPERI MENT HET Doe mee SLAAP EXPERI MENT Samen in 21 dagen naar meer (nacht)rust Goed slapen en de kans op stress verminderen is enorm belangrijk. Je wordt er simpelweg gelukkiger van. Jij als werkgever en daarbij

Nadere informatie

Doelen stellen

Doelen stellen Doelen stellen Wat is het? Doelen stellen is het proces van het selecteren van dingen (mikpunten) die je wilt bereiken. Deze mikpunten worden doelen genoemd. Een doel is iets dat je bewust nastreeft. Een

Nadere informatie

5 senses strategy BTC guide to more focus

5 senses strategy BTC guide to more focus 5 senses strategy BTC guide to more focus Veel professionals maken de fout geen onderscheid te maken in fysieke rust en mentale rust. Ze nemen vooral rust door even te stoppen met hun acties. Maar als

Nadere informatie

SLIM DOE JE ZO! VET VERLIEZEN Door: Eiwitrijkerecepten.nl

SLIM DOE JE ZO! VET VERLIEZEN Door: Eiwitrijkerecepten.nl SLIM VET VERLIEZEN DOE JE ZO! 1.0 Door: Eiwitrijkerecepten.nl Inleiding De meeste mensen die willen afvallen houden het meestal niet lang vol. Gewicht verliezen gaat gemakkelijker als je gemotiveerd bent

Nadere informatie

De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen

De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen Op 1 januari worden volop goede voornemens gemaakt. We willen stoppen met roken, afvallen, meer bewegen, gezonder leven en ga zo maar door. Afvallen is

Nadere informatie

Brochure. Groepstraining - maatwerk. Modern Timemanagement Effectief Werken. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Brochure. Groepstraining - maatwerk. Modern Timemanagement Effectief Werken. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Brochure Groepstraining - maatwerk Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control.

Nadere informatie

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP Voor iedereen die: Gezonder wil eten Wil stoppen met schadelijke verslavingen Meer wil bewegen Minder stress en meer ontspanning wil Inclusief werkboek Leopoldstraat

Nadere informatie

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Zakenwijzer Het is tijd voor nieuw en ander leiderschap en management We kunnen ons niet meer verloven te blijven doen wat we deden. Als alles verandert,

Nadere informatie

Gainchaser Athletics

Gainchaser Athletics Gainchaser Athletics Trainingsschema s voor snellere spiergroei E-Book Waarom Gainchaser Athletics? Gainchaser Athletics is gemaakt voor mensen met een doel in het leven. Mensen die er alles voor over

Nadere informatie

Succescirkel van Werkgeluk

Succescirkel van Werkgeluk Succescirkel van Werkgeluk Ken jezelf en je succesfactoren! Zodat je je eigen werkgeluk en dat van anderen positief kunt beïnvloeden www.kristadewolff.nl Over Goed dat je het ebook hebt gedownload. Wat

Nadere informatie

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH 56 TIPS & TRICKS Elke hardloper heeft zijn eigen doelstelling: waar de één zich bijvoorbeeld focust op het verbeteren van zijn looptechniek,

Nadere informatie

Mentale Strategieën in de sport met behulp van NLP

Mentale Strategieën in de sport met behulp van NLP Mentale Strategieën in de sport met behulp van NLP Dit seizoen ga ik het maken! Wanneer het voorjaar z n intrede doet en de wedstrijden weer beginnen, is het tijd voor nieuw elan. Vele sporters zullen

Nadere informatie

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG 2012 Een opleiding om hoger op te komen 1 OPLEIDING 2012 Ervaring: De training heeft me sterker gemaakt in mijn rol als leidinggevende. Ik heb mijn beleid en doelen

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen. / created by: Mariëlla /

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen.  / created by: Mariëlla / Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen Start each day with a gratefull heart 1 Inleiding Stap 1 Face your FEARS Stap 2 De Confrontatie en Acceptatie Stap 3 Zoek naar je innerlijke

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen 27 geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Inhoudsopgave Time Management 3 Email Management 3 Werkplekorganisatie 3 Gewoontevorming 4 Teambuilding 4 Gezinnen met kinderen 5 Administratie en Financiën

Nadere informatie

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Speciaal voor jou! De leergierige scholier Huiswerk tips! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela tel: 06-10318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

Masterclass Het Nieuwe Werken op het secretariaat

Masterclass Het Nieuwe Werken op het secretariaat Masterclass Het Nieuwe Werken op het secretariaat Marianne H.M. Smits AVK Adviesgroep voor Kantooren bedrijfsinnovatie b.v. te Tilburg msmits@avk.nl 06 53 14 51 33 Inspiratie Dag 1: Ontwikkelingen in managementondersteuning

Nadere informatie

Time-management Help! Ik houd tijd over

Time-management Help! Ik houd tijd over Time-management Help! Ik houd tijd over Heb jij ook te maken met tijdgebrek? Wil jij overzicht in je werk? Wil jij meer structuur? Wil je meer rust en een meer voldaan gevoel over je werkdag? Leer hoe

Nadere informatie

Leef Slimmer. Werk Slimmer.

Leef Slimmer. Werk Slimmer. Leef Slimmer. Werk Slimmer. Vitaliteit, focus en meer energie. Een visie op duurzame inzetbaarheid van werknemers Whitepaper 2015 Het Belang van Duurzaamheid Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een

Nadere informatie

Gelukkig en Vrij zonder Stress. Annelies Hilgers

Gelukkig en Vrij zonder Stress. Annelies Hilgers Gelukkig en Vrij zonder Stress Annelies Hilgers 1. Kijk uit voor stress... 3 2. Hoe beginnen?... 4 3. Ontspanning en Meditatie... 5 http://www.stopstressnu.nl 2 1. Kijk uit voor stress Je kent zeker wel

Nadere informatie

BURN- OUT RISICO CHECK

BURN- OUT RISICO CHECK BURN- OUT RISICO CHECK Vul onderstaande vragenlijst in door ja of nee aan te kruisen. VRAAG JA NEE 1 Nemen jij en je gezin s ochtends rustig de tijd om op te staan en goed te ontbijten? 2 Zie je vaak tegen

Nadere informatie

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN eenvoudig snel efficiënt DIËTEN IS TRAINEN OM DIK TE WORDEN 1Als een beer in een winterslaap is en dus niets meer eet gedurende een lange tijd, doet de natuur iets slims. Het

Nadere informatie

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd?

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven

Nadere informatie

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Zelfleiderschap is dat je jezelf aanstuurt. Je doet wat jij belangrijk, waardevol, leuk of interessant vindt. Je kiest je eigen weg en je zorgt goed voor jezelf.

Nadere informatie

Beginnen met mediteren

Beginnen met mediteren Elke reis begint met een eerste stap Beginnen met mediteren Zwany Huiting 1 Inhoud 1. Iedereen kan mediteren 2. Waarom mediteren? 3. Ademen 4. Zitten 5. Klassieke zithoudingen 6. Zitten op een bankje,

Nadere informatie

Fernando Halman CommunicateTour

Fernando Halman CommunicateTour FERNANDO HALMAN Rotterdam RAH! We nodig je uit voor de unieke seminar van Fernando Halman waarbij hij zijn krachtige boodschap levert aan hogescholen en universiteiten. Colourful Business presents Fernando

Nadere informatie

Ebook Nooit Meer Afgeleid. Auteur: Mark Tigchelaar. Nooit Meer Afgeleid. 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1

Ebook Nooit Meer Afgeleid. Auteur: Mark Tigchelaar. Nooit Meer Afgeleid. 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1 Nooit Meer Afgeleid 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1 Delen uit dit E-BOOK zijn afkomstig van de site van www.mtcompany.nl en het boek Haal meer uit je hersenen. MTcompany 2012 Auteur: Mark Tigchelaar

Nadere informatie

Laser Focus. De 6 Concentratie Technieken Die Ze Je Niet Op Je Opleiding Leren..

Laser Focus. De 6 Concentratie Technieken Die Ze Je Niet Op Je Opleiding Leren.. Laser Focus De 6 Concentratie Technieken Die Ze Je Niet Op Je Opleiding Leren.. 1 Delen uit dit E-BOOK zijn afkomstig van de site van StudieVitaminen.nl en het boek Haal meer uit je hersenen. MTcompany

Nadere informatie

Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Brochure Workshops Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Workshops 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Wat

Nadere informatie

1. STRESS EN TIME MANAGEMENT

1. STRESS EN TIME MANAGEMENT 1 VOORWOORD Voordat ik StressPro oprichtte ben ik enkele jaren actief geweest op het terrein van time management. Ik had namelijk zelf ervaren hoe hectisch en gejaagd het leven kon zijn. Ik had behoefte

Nadere informatie

Open Training. Modern Timemanagement. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Open Training. Modern Timemanagement. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Open Training Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Wil jij meer

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen.

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Om iets te bereiken moet je actie ondernemen. Je moet vanuit jezelf iets doen. Om iets te doen moet je gemotiveerd zijn. Je zou dus kunnen stellen dat

Nadere informatie

Judith. Waarom als kapstok

Judith. Waarom als kapstok Ik bied graag een handvat voor de lange termijn, want als je eenmaal je WAAROM scherp hebt, is deze niet veranderlijk. Je diepste drijfveren veranderen tenslotte niet. Judith 61 Waarom als kapstok Eén

Nadere informatie

Meer doen in minder tijd én met minder stress!

Meer doen in minder tijd én met minder stress! Meer doen in minder tijd én met minder stress! Is Werken in Flow iets voor jou? Wil jij grip op je overvolle inbox? Een opgeruimde werkomgeving? Een halve tot een hele werkdag tijdswinst per week? Een

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Stressverlagende. Productiviteits Workshops. om te leren denken als een Ninja

Stressverlagende. Productiviteits Workshops. om te leren denken als een Ninja Stressverlagende Productiviteits Workshops om te leren denken als een Ninja INHOUD Onze missie 4 Waarom we anders zijn 5 Hoe we kunnen helpen 6 In-House workshops 6 Denk Productief! Zo word je een Productiviteits

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

De Sleutel tot het benutten van potentie

De Sleutel tot het benutten van potentie De Sleutel tot het benutten van potentie Wat is potentie eigenlijk? Een snelle blik in een woordenboek levert de volgende resultaten op: het kunnen; dat waartoe iemand of iets toe in staat is; vermogen.

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid JOUW ROL ALS TRAINER Het klinkt misschien overbodig om het te hebben over de rol die je hebt bij het beïnvloeden van het denken en doen van anderen in groepssituaties. Iedereen weet toch wel wat die rol

Nadere informatie

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent Menukaart Loopbaanevents Investeer in jouw talent Inhoud 1. LOOPBAANEVENTS OP LOCATIE... 3 Inleiding... 3 Praktisch... 3 2. TALENT ONTWIKKELEN ( TALENTMANAGEMENT)... 4 (her)ken je Talent/ Kernkwaliteiten...

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

4 Praktische tips. voor meer gezondheid en geluk. Voel je beter en ervaar minder stress BEWUST ACHTERHOEK.

4 Praktische tips. voor meer gezondheid en geluk. Voel je beter en ervaar minder stress BEWUST ACHTERHOEK. 4 Praktische tips voor meer gezondheid en geluk Voel je beter en ervaar minder stress 1 Hoe is het met jouw gezondheid? En nog een belangrijke vraag: ben je tevreden en misschien zelfs gelukkig? Iedereen

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

KLEINE STAPPEN, VEEL RESULTAAT.

KLEINE STAPPEN, VEEL RESULTAAT. KLEINE STAPPEN, VEEL RESULTAAT. IT-specialisten, managers en consultants maken al jaren gebruik van de PDCA-cyclus methode (Plan-Do-Check-Act) om processen te optimaliseren. Zij zoeken dan steeds naar

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? boekje-105x105-def.indd 1 30-01-2009 12:05:22 1,2,3,..., 10 stappen boekje-105x105-def.indd 2 30-01-2009 12:05:23 Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol?

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? De norm is om elke dag minimaal een half uur te bewegen. Veel mensen weten dat sporten gezond is en nemen zichzelf steeds weer voor om het op te pakken. Maar

Nadere informatie

Dominique Filion s prestatiemix

Dominique Filion s prestatiemix Dominique Filion s prestatiemix Dominique over de 7 factoren die haar prestaties beïnvloeden Geschreven door Marlon van Wissen en Dominique Filion Er zijn 7 factoren die de prestaties van een ruiter beïnvloeden

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven in je hoofd en hebben al heel

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Hoe stel je goede online marketingdoelen op? checklist

Hoe stel je goede online marketingdoelen op? checklist Hoe stel je goede online marketingdoelen op? checklist Hoe stel je goede online marketingdoelen op? 2 Veel marketeers kennen de pijn: het stellen van nieuwe marketingdoelen. Het blijft een uitdaging om

Nadere informatie

28 efficiency tips voor een productievere werkdag

28 efficiency tips voor een productievere werkdag 28 efficiency tips voor een productievere werkdag Gun jezelf de rust en de kwaliteit van een goed georganiseerd werkproces! Doen is de "Missing Link" tussen goede voornemens en daadwerkelijke verandering

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Jouw superrelatie start nu!

Jouw superrelatie start nu! Jouw superrelatie start nu! Inleiding Herinner jij je je eerste liefde nog? Was je ook zo ontzettend verliefd? Je kon aan niets anders meer denken. Je hoofd en hart stroomden helemaal over. Je had de meest

Nadere informatie

PRIORITEITEN. drs. Ellen Bulder 1 SITUATIE

PRIORITEITEN. drs. Ellen Bulder 1 SITUATIE PRIORITEITEN drs. Ellen Bulder 1 SITUATIE Ook zo druk, druk, druk? Hebt u het gevoel dat u geleefd wordt door de waan van de dag en dat u altijd tijd te kort hebt? Of hebt u uw zaakjes prima onder controle

Nadere informatie

Doelstellingen Lange Termijn & Korte Termijn

Doelstellingen Lange Termijn & Korte Termijn Doelstellingen Lange Termijn & Korte Termijn Wanneer u het Overtuigingen & Nu document hebt gedownload en ingevuld, de Mentale Training voor topgolfers & competitie spelers hebt doorlopen zo ook de Voorbereidingen

Nadere informatie

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066 Core Wat is ClubJoy Core? ClubJoy Core is een efficiënte workout om in slechts 30 minuten op een snelle én verantwoorde manier je kernspieren te trainen. Je buik, billen en rug worden strakker en sterker.

Nadere informatie

Meer doen in minder tijd én met minder stress!

Meer doen in minder tijd én met minder stress! Meer doen in minder tijd én met minder stress! Is Werken in Flow iets voor jou? Wil jij grip op je overvolle inbox? Een opgeruimde werkomgeving? Een halve tot een hele werkdag tijdswinst per week? Een

Nadere informatie

Omgaan met uitstelgedrag - deel 2

Omgaan met uitstelgedrag - deel 2 Omgaan met uitstelgedrag - deel 2 In mijn vorige artikel schreef ik over uitstelgedrag in de werksituatie, welke psychologische processen aan de basis liggen van het gedrag en het belang voor organisaties

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

De kracht van het doen! In zeven stappen van wens naar realiteit

De kracht van het doen! In zeven stappen van wens naar realiteit De kracht van het doen! In zeven stappen van wens naar realiteit Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor het nieuwe jaar hebben deze niet waarmaken? De reden daarvoor is dat de meeste

Nadere informatie

Powervoeding. Pagina 3. Inleiding. Hoofdstuk 1: Calorieën. Pagina 4. Hoofdstuk 2: Macronutriënten. Pagina 5. Hoofdstuk 3: Fatsecret.

Powervoeding. Pagina 3. Inleiding. Hoofdstuk 1: Calorieën. Pagina 4. Hoofdstuk 2: Macronutriënten. Pagina 5. Hoofdstuk 3: Fatsecret. 1 Powervoeding Versie 1.3 Inleiding Hoofdstuk 1: Calorieën Hoofdstuk 2: Macronutriënten Hoofdstuk 3: Fatsecret Hoofdstuk 4: Voedingsmiddelen Afsluiting Pagina 3 Pagina 4 Pagina 5 Pagina 6 Pagina 7 Pagina

Nadere informatie

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Maar wat is nou een goede voorbereiding op een nieuw skeelerseizoen? Op www.skatepodium.com geeft

Nadere informatie

Time management. 1. De rol van een goede tijdsplanning

Time management. 1. De rol van een goede tijdsplanning Time management Time management is een continue proces van afwegen wat een persoon binnen zijn taken en grenzen met zijn tijd wil en kan doen, en wat voor die persoon de beste manier is om dat te bereiken.

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Leren. 5 tips voor beginners. Dorien IJtsma (yoga-docente) Robien Hali (voedingsdeskundige & yoga-docente) Listen Today

Leren. 5 tips voor beginners. Dorien IJtsma (yoga-docente) Robien Hali (voedingsdeskundige & yoga-docente) Listen Today Leren MEDITEREN? 5 tips voor beginners Dorien IJtsma (yoga-docente) Robien Hali (voedingsdeskundige & yoga-docente) Listen Today http://listentoday.nl The thing about meditation is: you become more and

Nadere informatie

www.tma-methode.nl Talentenanalyse annemieke de Kuijper 21 april 2009

www.tma-methode.nl Talentenanalyse annemieke de Kuijper 21 april 2009 annemieke de Kuijper 21 april 2009 Talentenanalyse ceylonpoort 5-25 2037 AA Haarlem T 023-5463747 I www. E webdiscussie@ Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Betekenis van de scores 3 3. Consistentie 3 4.

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Lezing time management https://bashoorn.nl

Lezing time management https://bashoorn.nl Lezing time management https://bashoorn.nl BasHoorn.nl Niets uit deze uitgave mag zonder nadrukkelijke toestemming van Bas Hoorn worden gekopieerd of anderszins worden gedupliceerd. Deze map is persoonlijk

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

Wat is sportpsychologie? Voorstellen. Programma. Doelstelling. Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN

Wat is sportpsychologie? Voorstellen. Programma. Doelstelling. Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN Voorstellen drs. Rogier Hoorn, sportpsycholoog VSPN Sinds 2003 praktijk Hilversum en Papendal Sporters, teams, coaches, Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN bedrijfsleven, LVNL, Luchtmacht

Nadere informatie

Betrokkenheid medewerkers, wat levert dat op?

Betrokkenheid medewerkers, wat levert dat op? 1 2 Betrokkenheid medewerkers, wat levert dat op? Woorden als motivatie, passie, bevlogenheid, engagement en betrokkenheid zijn niet de verantwoordelijkheid van de HR afdeling. Zeker niet als duidelijk

Nadere informatie

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven.

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven. Het GROW-model Een ontwikkelingsgesprek is het meest effectief als je de vragen in een bepaalde structuur stelt. Het GROW-model biedt deze structuur. (Whitmore, 1995) Het GROW model bestaat uit de volgende

Nadere informatie

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer.

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer. Hoi! Wat ontzettend leuk dat je mee doet aan de Jouw Lichaam. Jouw Genot. 5 daagse! Ik ben blij dat je mij de kans geeft om jou te helpen meer genot tussen de lakens voor jezelf te creëren. Zodat jij echt

Nadere informatie

De kracht van momentum

De kracht van momentum De kracht van momentum Wist je dat 95 % van de mensen die goede voornemens hebben, bijvoorbeeld rondom nieuwjaar, deze nooit waar gaan maken. De reden hiervoor is, dat de meeste mensen helemaal niet begrijpen

Nadere informatie

Opdracht 1. Opdrachten tijdsbeleving

Opdracht 1. Opdrachten tijdsbeleving Opdrachten tijdsbeleving Opdracht 1 De volgende vragen kunnen je helpen storende factoren in je tijdbeheer te herkennen. Vul de tabel in en tel de totalen op: Uitspraken over je thuissituatie Mijn telefoon

Nadere informatie

Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen

Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen Matoeta, Centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording Specialist bij eet- en gewichtsproblemen Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen In mijn praktijk

Nadere informatie

De top 12 redenen waarom je faalt bij het afvallen. 1. Je hebt een gebrek aan of hebt niet de juiste kennis.

De top 12 redenen waarom je faalt bij het afvallen. 1. Je hebt een gebrek aan of hebt niet de juiste kennis. De top 12 redenen waarom je faalt bij het afvallen. 1. Je hebt een gebrek aan of hebt niet de juiste kennis. Zonder twijfel is een gebrek aan de juiste kennis de voornaamste reden waarom mensen moeite

Nadere informatie

28 Hoofdstuk 1. Time management. 29 1) Wat is time management? 30 2) Waarom heb je tijd tekort? 34 3) Het nut van time management

28 Hoofdstuk 1. Time management. 29 1) Wat is time management? 30 2) Waarom heb je tijd tekort? 34 3) Het nut van time management Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 4. Grenzen bewaken 28 Hoofdstuk 1. Time management 4 1) Het belang van grenzen bewaken 29 1) Wat is time management? 5 2) Bekende valkuilen 30 2) Waarom heb je tijd

Nadere informatie

HET FUNCTIONERINGSGESPREK

HET FUNCTIONERINGSGESPREK HET FUNCTIONERINGSGESPREK Tips voor een zinvol gesprek Inhoudstafel 1. Wat is een functioneringsgesprek? p4 2. Hoe bereid je je voor? p6 3. Verschillen met het evaluatiegesprek p8 Samenwerking verbeteren

Nadere informatie

Training Persoonlijke Effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit Training Persoonlijke Effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie