Een veel gehoorde opmerking is dat MailChimp een lagere deliverability zou hebben dan AWeber. Dat was ooit wel zo, maar gaat inmiddels niet meer op:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een veel gehoorde opmerking is dat MailChimp een lagere deliverability zou hebben dan AWeber. Dat was ooit wel zo, maar gaat inmiddels niet meer op:"

Transcriptie

1 MailChimp MailChimp is een zogeheten marketingprogramma. Je kunt dit gebruiken om jouw doelgroep, mits ze een adres achtergelaten hebben gericht te gaan mailen door de mensen die zich op jouw lijst inschrijven in groepen te plaatsten. MailChimp vs AWeber Een veel gehoorde opmerking is dat MailChimp een lagere deliverability zou hebben dan AWeber. Dat was ooit wel zo, maar gaat inmiddels niet meer op: Who s Best: The general sentiment has historically been that AWeber has the best deliverability rates in the industry. However, MailChimp and GetResponse also have delivery rates in the high 90s and have basically pulled even in this regard. You won t notice much difference between these Big Three in terms of deliverability, but be cautious if switching to a smaller provider. Bron: Monetize.pro Dit heeft er mee te maken dat MailChimp later gekomen is dan Aweber en tijd nodig had om door alle client erkend te worden als een betrouwbare partij. Inmiddels is MailChimp een gerenommeerde partij. Gezien het feit dat het ook nog eens een zeer gebruiksvriendelijk pakket is en je er gratis mee kunt starten, raden wij jou deze aan. Verschil opt-in, double opt-in en auto-responder (automation) Optin en double opt-in Een Opt-in formulier is het formuliertje op de site waar je je naam en vooral ook e- mailadres achterlaat. Double opt-in is wettelijk verplicht. Mensen moeten dan nogmaals bevestigen dat zij degene zijn die de bijschrijving op de lijst hebben aangevraagd. Autoresponder De Final Welcome mail van de opt-in is al een eenvoudige autoresponder. Maar kan veel verder en verfijnder. Met de autoresponder van MailChimp, tegenwoordig automation genaamd, kun je mensen na inschrijving met elk gewenst interval een mail sturen.

2 Je kunt de mails zelfs zo inregelen dat ze pas een nieuwe krijgen als ze de vorige geopend hebben. Bruikbaar bij: Sideway salesletters Membership sites Cursussen en alles wat een serie mails vereist. Een opt-in op de website zetten MailChimp formulier of Gravity Forms. Dit zijn beide plugins. Ik raad Gravityforms aan, omdat je daarmee ook meerdere formulieren op jouw website kunt plaatsen en ieder formulier aan MailChimp kunt koppelen. Voor beide plugins is het nodig de koppeling tussen jouw website en MailChimp tot stand te brengen middels een API. Deze vind je in MailChimp dashboard. Klik op jouw accountnaam links. In de zwarte balk die daarna open klapt klik je My Profile aan en vervolgens in het nieuwe scherm op Extras. Je ziet dan een subtab API keys. Je kunt eindeloos API keys aanmaken. Ik raad je aan voor elke website een aparte API key aan te maken. Zo kun je ook makkelijk ontkoppelen door gewoon de betreffende API key te verwijderen. Lijsten en groepen Een lijst maak je aan door in Lists op Create new te klikken. Denk goed na over de benaming van je lijst. Mensen krijgen deze ook te zien nl. Het liefst werk je met één lijst. Dit voorkomt dubbelingen en vervuiling als mensen bijvoorbeeld hun adres veranderen. Je kunt mensen op jouw lijst aan verschillende groepen toewijzen. Zo kun je heel specifiek gaan mailen Zeker in combinatie met Gravitforms is dit een krachtig middel. Het aanmaken van groups kan op twee manieren: Via Lists >> Selecteer je lijst >> Manage Subscribers >> Groups. Hier maak je de Grouptitle aan en daarin de groupdetails (=de onderverdeling).

3 Je kunt kiezen om een dropdown, een checkbox of radiobutton te tonen, of om het helemaal niet te laten zien. Mensen worden dan wel toegewezen aan een groep, maar merken daar niets van. De andere manier is ze aan te maken tijdens het creëren van jouw inschrijfformulier Een inschrijfformulier aanmaken Nadat je de lijst hebt aangemaakt kun je een inschrijfformulier aanmaken. Kies in de lijst voor SIgn-Up forms en daarna General Forms (het gele rondje). MailChimp maakt er dan standaard eentje aan in het Engels met een veld voor een adres, een voornaam en een achternaam. Als je in het Nederlands werkt wil je dit en alle boodschappen vertalen. De velden vertaal je door op het betreffende veld te klikken. De achtergrond wordt geel en rechts zie je de mogelijkheid in field settings aanpassingen te doen. Verander hier het label in de term die je op jouw website wilt gebruiken. Je ziet hier ook de Merge Tag die bij het veld hoort. Wil je een veld verplicht maken dan kan dat door required field aan te klikken. Ook kun je aangeven dat een veld onderwater dingen moet invullen. Maak het dan hidden en klik in het formulier zelf een optie aan. Overigens kun je dit als je Gravityforms gebruikt om formulieren voor jouw website te maken veel beter daar doen. Vergeet niet het veld op te slaan als je klaar bent met de aanpassingen. Door boven het formulier op Translate it te klikken vertaal je in één klap een groot deel van de opt-in sequence. Je kunt dit daarna fine tunen naar jouw situatie door Forms and response s uit te klappen (links boven formulier) en het gewenste formulier te kiezen. Je krijgt een hele lijst van mogelijkheden. Echter maar drie of vier daarvan zijn de moeite waard om aan te passen.

4 1 Signup thank you page Je ziet nu een kleine editor waar je de tekst naar jouw hand kunt zetten. Echter er zijn ook nog een aantal boodschappen die je wellicht wilt herformuleren. Deze krijg je te zien door op Translate it te klikken en voor Dutch te kiezen. Vergeet niet om op te slaan. Je hebt hier ook de mogelijkheid om mensen te leiden naar een aparte pagina op jouw website waar je ze bedankt en vertelt wat ze nu moeten doen. 2 Opt-in confirmation mail Ook hier zie je weer een editor en een lijst met boodschappen die je kunt aanpassen. De grote knop in de mail pas je ook aan bij de boodschappen. Één van de dingen die je beter aan past is de melding dat mensen worden bijgeschreven op een lijst. Slimmer is het om te vertellen wat ze krijgen. Dus i.p.v. Klik hier om uw aanmelding voor onze lijst te bevestigen Vertel je Klik hier om je aanmelding voor de 7 onmisbare tips die je wilt weten voor je aan een website begint te ontvangen Of iets dergelijks. 3 Confirmation thank you page Deze pagina worden de mensen naar toe geleid nadat ze hun adres hebben bevestigd. Dit is een pagina op de server van MailChimp en ziet er standaard ook heel erg MailChimp achtig uit. Je kunt hier ook weer een eigen URL invullen die zich op jouw website bevindt. 4 Final welcome Deze is optioneel. Je activeert het door Send a final welcome aan te vinken. Als je geen betaalde versie van MailChimp hebt is dit de plek waar je een boodschap voor jouw klanten kunt plaatsen en een link naar de website waar ze jouw freebie kunnen downloaden. Heb je een betaalde versie van MailChimp, dan is het slimmer om deze optie uitgevinkt te laten en de Welcome Message uit de automation te gebruiken. Een download aanbieden op jouw website

5 Je wilt het liefst dat mensen zoveel mogelijk op jouw website komen. Stuur de download daarom niet in de mail mee, maar geef in de mail een link naar de website waar je het als downloadbaar bestand aanbiedt. 1 Upload het document via de media bibliotheek 2 maak een pagina aan en zet daarop het plaatje en de tekst die je wilt gebruiken. 3 Selecteer de tekst waarachter de link moet zitten en plak de link naar het document er in 4 Je kunt met het plaatje hetzelfde doen 5 De pagina publiceren, maar niet in het menu zetten 6 Als je de WordPress SEO by Yoast gebruikt kun je onderaan het edit scherm in jouw SEO onder geavanceerd aangeven dat je de pagina niet in de XML files wilt hebben. Dan worden ze niet bezocht door zoekmachines. Maar aan de andere kant, het werkt ook als mensen deze handleiding per ongeluk krijgen. Het is toch reclame voor jou en jouw bedrijf. 7 In de mail van MailChimp zet je de link naar de pagina met de download. Segmentatie Door de mensen die zich inschrijven toe te wijzen aan een group, maak je je lijst in hoge mate beheersbaar. Dat doe je door eerst een segment te creëren in Lists >> Selecteer je lijst >> Manage Subscribers >> Segments. Bij iedere Campaign of Automation die je daarna maakt heb je de mogelijkheid om deze alleen aan dat specifieke deel van jouw lijst te sturen. Je kunt meerder selectie criteria kiezen en aangeven de subscribers aan één van deze moet voldoen of allemaal. Campaigns Campaigns zijn de éénmalige mailings die je verstuurd naar jouw lijst of een segment van jouw lijst. Je kunt een campagne aanmaken door in de zijbalk op Campaigns te klikken. Je hebt de mogelijkheid voor verschillende typen te kiezen. Hier hebben we het even alleen over Regular Ol Campaign

6 Selecteer de betreffende lijst en geef aan of je naar de hele lijst of naar een segment wilt sturen. Geef een naam aan jouw Campaign, dit is een interne benaming, jouw subscribers krijgen deze niet te zien. In de onderwerpregel van de campaign kun je met de zogeheten Merge-tags waarden van velden uit jouw lijst invoegen. Een veel gebruikte is * FNAME * voor voornaam en * LNAME * voor achternaam (zonder de ). Hiermee maak je een mail persoonlijker. Deze mails hebben een hogere openrate dan mailberichten zonder. Het zelfde geld voor de to: ook hier kun je aangeven dat je de naam uit de database wilt gebruiken. Buiten dat jouw mails daardoor beter geopend worden helpt het ook spamfilters vermijden. In het volgende tabje kies je een template. Ik raad je aan dit zo eenvoudig mogelijk te houden. Het doel is mensen weer naar jouw website te(ver) leiden. Kies daarom basic 1-column. Je bent nu klaar om je te vullen. Ga met jouw muis op het element staan dat je wilt aanpassen en klik op het potloodje in de zwarte balk die verschijnt. Regel links boven aan: klein en opvallend, maar zo belangrijk. Zet hier een korte pakkende en verleidelijke uitspraak waarmee je kort hint op de inhoud. Een plaatje (logo) kan, maar bedenk dat veel mensen deze blokken in hun e- mailclient. Er verschijnt nu rechts een editor waarin je helemaal los kunt gaan, maar ik raad je aan ook dit rustig en simpel te houden. Alleen dat wat je wilt dat mensen doen moet echt opvallen. En dat is doorklikken naar jouw website. De link naar jouw website maak je door tekst te selecteren op het kettinkje (vierde knop van links) te klikken en de URL in het venster te plakken of typen. Als laatste stap moet je de campagne nog bevestigen. Als MailChimp vindt dat je alle stappen goed hebt gedaan zie je een scherm met groene vinkjes. Is er iets rood of geel, dan heeft dat nog extra aandacht nodig.

7 Rechts onderin zie je twee mogelijkheden: of nu versturen (SEND) of inplannen (SCHEDULE). Dat laatste is handig als je alvast in het voren één of meer campagnes klaar wilt zetten. De dupliceertruc: Als je een bepaald format steeds opnieuw wilt gebruiken kun je er ook voor kiezen om een campaign te replicaten Je maakt dan een volledige kopie, met alle instellingen. Het enige dat je dan nog aan hoeft te passen is de naam van de campaign, de onderwerpregel en de inhoud. Autoresponders: werken met Automation De automation geeft je verschillende mogelijkheden. Bij alle kun je kiezen voor segmentation. Dat is het sturen naar een gedeelte van de lijst. Verder heb je als basis de keus tussen: Welcome message Eduscate subscribers Welcome series Welcome message geeft je de mogelijkheid om direct na inschrijving een mail te sturen die er je helemaal naar je hand kunt zetten. Vink dan niet de optie Final welcome aan bij het aanmaken van je lijst en opt-in. Bij beide andere opties kun je na inschrijving met een door jou te bepalen interval een serie mails versturen. 2ca3b91b02bcf450b4c451aa0c#Workflow-options Veel succes, Saskia Frankena

MAILCHIMP VOOR HET INZETTEN VAN E-MAILMARKETING

MAILCHIMP VOOR HET INZETTEN VAN E-MAILMARKETING DE NEDERLANDSE HANDLEIDING MAILCHIMP VOOR HET INZETTEN VAN E-MAILMARKETING Stap-voor-stap instructies voor het verzenden en meten van je nieuwsbrieven met MailChimp. Een publicatie van INLEIDING MailChimp

Nadere informatie

EMMA Handleiding E-mailmarketing

EMMA Handleiding E-mailmarketing EMMA Handleiding E-mailmarketing Inleiding Succesvolle e-mailmarketing campagnes leggen de focus (terug) bij de ontvanger. Het versturen van e-mailmarketing is nog steeds populair en kan, wanneer goed

Nadere informatie

De Nederlandse Handleiding WORDPRESS VOOR HET BEHEREN VAN JE WEBSITE

De Nederlandse Handleiding WORDPRESS VOOR HET BEHEREN VAN JE WEBSITE De Nederlandse Handleiding WORDPRESS VOOR HET BEHEREN VAN JE WEBSITE Stap-voor-stap instructies over het gebruik van WordPress en hoe je hier gemakkelijk je website mee kunt beheren. Een publicatie van

Nadere informatie

WordPress voor kleine bedrijven

WordPress voor kleine bedrijven WordPress voor kleine bedrijven Een fluitje van een cent! Over de auteur Hallo, mijn naam is Mark Botter en ik ontwikkel nu al meer dan 6 jaar websites. In 2007 ben ik afgestudeerd aan een grafische vormgeving

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress icm Woocommerce pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Liever persoonlijke

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Beginnershandleiding voor Weebly.

Beginnershandleiding voor Weebly. Beginnershandleiding voor Weebly. Deze beginnershandleiding voor Weebly heeft 9 hoofdstukken. Als je net met Weebly begint, raden we je aan om deze korte artikelen allemaal te lezen. Wanneer je daarmee

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

Een WordPress site zelf installeren

Een WordPress site zelf installeren Een WordPress site zelf installeren Ik ben Saskia Frankena. Ik vind het fijn om mensen te helpen hun website zelf vorm en inhoud te geven. Als webdesigner, trainer en docent heb ik veel ervaring opgedaan

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

HANDLEIDING INSUSITE

HANDLEIDING INSUSITE HANDLEIDING INSUSITE Gentseweg 203-8792 Waregem T. 056 36 14 94 - F. 056 36 14 96 info@crm.be - www.crm.be 2 INHOUD Inleiding 1. Wordpress Basics 1.1 Inloggen in het adminpaneel 1.2 Het Dashboard 1.3 De

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 SugarCRM

Handleidingen 1.0 SugarCRM Handleidingen 1.0 SugarCRM SugarCRM Handleidingen 1.0 SugarCRM In dit document vind je de handleidingen voor SugarCRM zoals aangeboden door ECM2. I. Inleiding 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens... 3 2.

Nadere informatie

Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services. Handleiding

Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services. Handleiding Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services Handleiding versie 1.8 18 oktober 2011 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIEËN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN...

Nadere informatie

Quickstart handleiding

Quickstart handleiding Inleiding Allereerst hartelijk bedankt voor het aanschaffen van. U heeft met deze aankoop een goede keuze gemaakt voor een zeer professionele E-mail marketing tool. In deze quickstart handleiding zullen

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 Alfresco

Handleidingen 1.0 Alfresco Handleidingen 1.0 Alfresco Alfresco Handleidingen 1.0 Alfresco In dit document vind je de handleidingen voor Alfresco zoals aangeboden door ECM2. I. Alfresco Document Management 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens...

Nadere informatie

Startersgids iblox. Inhoudsopgave. Hulp bij het opzetten van uw website.

Startersgids iblox. Inhoudsopgave. Hulp bij het opzetten van uw website. Hulp bij het opzetten van uw website. Inhoudsopgave Start met uw website Inloggen vanaf BC dashboard Mail account aanmaken 1. Tab Algemeen 2. Tab Doorsturen 3. Tab E-mailaliassen 4. Tab Automatische beantwoording

Nadere informatie

Handleiding. versie 20 24 april 2013

Handleiding. versie 20 24 april 2013 Handleiding versie 20 24 april 2013 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW WEBSHOP EN PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIEËN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN... 5 1.2.1 Afbeeldingen toevoegen... 6 1.2.2 Gerelateerde producten...

Nadere informatie

Publiceren met WordPress

Publiceren met WordPress Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress 1 Installatie

Nadere informatie

Handleiding TYPO3 versie 4.4.x voor het beheren van uw website

Handleiding TYPO3 versie 4.4.x voor het beheren van uw website Handleiding TYPO3 versie 4.4.x voor het beheren van uw website december 2010 1 Inhoudsopgave Inloggen in TYPO3... 3 Algemene informatie... 4 De paginastructuur... 4 Iconen en paginanamen... 4 Het bestandsbeheer

Nadere informatie

Beginnen met WordPress

Beginnen met WordPress Beginnen met WordPress Marc Hesp Hesp Online Communicatie www.hesp.nl Versie november 2012 Inhoudsopgave Introductie Voor wie is dit boek bedoeld? Wat is WordPress? Wat moet je regelen voor de installatie?

Nadere informatie

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals e-mail marketing voor webwinkeliers Voor praktische professionals Alle grote webwinkels doen aan e-mail marketing. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Ze weten namelijk dat e-mail marketing meer oplevert

Nadere informatie

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen!

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! De 10 gouden regels Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! Copyright 2004-2013 Antagonist B.V. 1 Inhoudsopgave Benodigdheden voor

Nadere informatie

Content Management Systeem

Content Management Systeem Handleiding RedSpot Content Management Systeem Cowpunks Online Marketing & Services Pascalweg 6 6662 NX Elst t. 0481 350 618 info@cowpunks.nl www.cowpunks.nl INHOUD Inleiding... 3 Inloggen... 4 Aan de

Nadere informatie

Van installatie tot je eerste sale!

Van installatie tot je eerste sale! MagentoBasics Van installatie tot je eerste sale Voorwoord Beste lezer, Allereerst wil ik je bedanken voor het downloaden van deze handleiding. Ik hoop dat jij net zo enthousiast bent als ik was en nog

Nadere informatie

Hugo Bakker Trainer & Coach

Hugo Bakker Trainer & Coach Hugo Bakker Trainer & Coach Introductie Website maken en Passief Inkomen Creëren Toen Ik deze e-mail cursus schreef in 2011 was mijn avontuur op het internet nog maar net begonnen. Het liep niet direct

Nadere informatie

HANDLEIDING I-CONTENT

HANDLEIDING I-CONTENT HANDLEIDING I-CONTENT INHOUDSOPGAVE Introductie 3 Inloggen 4 Overzicht menu 5 Vorige / Volgende 5 Eerste / Laatste 5 Zoeken 5 Nieuwe Pagina 6 Pagina bewerken 6 Pagina verwijderen 7 Sluiten 7 Overzicht

Nadere informatie

Dreamweaver. Een handleiding Linda Pieke

Dreamweaver. Een handleiding Linda Pieke Dreamweaver Een handleiding Linda Pieke Inhoud Mappen structuur Het aanmaken van een website Rondleiding Dreamweaver Pagina Eigenschappen (opmaken van de pagina) Titel van de pagina & pagina opslaan Titel

Nadere informatie