Informatiebrochure keizersnede

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebrochure keizersnede"

Transcriptie

1 patiënteninformatie kraamafdeling Informatiebrochure keizersnede ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan Malle tel fax azsintjozef@emmaus.be - Dit ziekenhuis maakt deel uit van de groep Emmaüs

2 1. Inleiding Weldra wordt je baby geboren via keizersnede. Met deze brochure proberen we je de nodige informatie te geven over de voorbereidingen en de nazorg van de keizersnede en geven we je een idee van het verloop van je verblijf bij ons op de afdeling. Voor sommigen is het een teleurstelling wanneer hun baby niet via de natuurlijke weg ter wereld kan komen, voor anderen is het eerder een geruststelling. Probeer in ieder geval voor ogen te houden dat een keizersnede altijd een weloverwogen beslissing is in het belang van je baby en jezelf. Aarzel niet om je wensen en vragen kenbaar te maken aan de vroedvrouw. Samen met jou, je partner en je gynaecoloog willen we van de geboorte van je baby een onvergetelijk moment maken. Het team van de kraamafdeling 2. Reden voor een keizersnede Een keizersnede, door ons ook wel sectio genoemd, is een buikoperatie. Zoals bij elke operatie kunnen er complicaties optreden en dus wordt een keizersnede enkel uitgevoerd als daar een goede reden voor is. De gynaecoloog adviseert deze operatie alleen als een vaginale bevalling niet mogelijk is of te grote risico s met zich meebrengt voor jou en/of je baby. Soms is al tijdens de zwangerschap duidelijk dat een keizersnede nodig zal zijn, zoals bij een afwijkende ligging van je kindje of een moederkoek die voor de uitgang ligt. Men spreekt dan van een geplande keizersnede. Vaak blijkt pas tijdens de bevalling dat de operatie noodzakelijk is. De meest voorkomende redenen zijn dat de bevalling maar niet wil vorderen en/of dat de baby zuurstofgebrek dreigt te

3 krijgen. In deze gevallen wordt er over een spoedkeizersnede gesproken. 3. Dag van de opname Bij een geplande keizersnede bespreekt de gynaecoloog samen met jou de datum van de ingreep. Je wordt die dag, samen met je partner, op een afgesproken tijdstip op de materniteit verwacht. Je blijft nuchter vanaf middernacht. De avond van te voren kom je langs op de kraamafdeling (rond 17-18u) voor CTG monitor, het aanmeten van steunkousen, bloedname, scheren en het invullen van de anamneseblad. Om de administratie vlot te laten verlopen, vragen we om je eerst te laten inschrijven aan de balie in de inkomhal of via de spoedgevallen als de inkomhal nog gesloten is. Je kunt je rustig installeren op de kamer en dan starten we met de voorbereidingen voor de operatie.

4 4. Voorbereiding op de afdeling Je krijgt een identificatiearmbandje rond je pols. Je kreeg op de raadpleging een anamneseblad dat je thuis zo correct en zo volledig mogelijk moet invullen. Is dat nog niet gebeurd, dan kun je dit bij opname op je kamer nog doen. Indien de keizersnede werd gepland omwille van een stuitligging, controleert de gynaecoloog de ligging van de baby met het echotoestel. Om de conditie van het kindje na te gaan, krijg je een controlemonitor. Korte steunkousen worden aangedaan. Je krijgt een operatiehemdje en een extra deken op je bed. Er wordt een infuus geplaatst. Net voor het vertrek naar het operatiekwartier krijg je medicatie om je maag te beschermen en de aanmaak van speeksel af te remmen. Nagellak, make-up, juwelen, haarspelden, piercings en andere sieraden moet je verwijderen voor de operatie. Een bril of contactlenzen mag je wel aanhouden. Net voor je naar het operatiekwartier wordt gebracht, is het belangrijk dat je nog eens gaat plassen, zodat je blaas zeker leeg is.

5 5. Voorbereiding in het operatiekwartier Je partner mag samen met jou mee naar het operatiekwartier, maar moet wel buiten op de stoeltjes wachten tot de verdoving is geplaatst en je helemaal bent geïnstalleerd. Als je volledig bent geïnstalleerd, dan brengt de operatieverpleegkundige je partner naar de operatiezaal De verdoving Bij een geplande keizersnede wordt meestal plaatselijke verdoving door middel van een ruggenprik gebruikt. In sommige gevallen is een volledige verdoving nodig Lokale verdoving Bij een ruggenprik wordt enkel het onderlichaam verdoofd. Je blijft dus wakker en maakt de geboorte van je baby bewust mee. Een ander voordeel tegenover een volledige verdoving is dat je baby zo goed als niet aan het verdovingsmiddel wordt blootgesteld. Je partner mag ook aanwezig zijn in de operatiekamer als je baby wordt geboren. De ruggenprik wordt tussen twee ruggenwervels in de onderrug gegeven. De zenuwen die uit het ruggenmerg komen, worden hierdoor verdoofd. Je voelt dan geen pijn meer, maar je kunt je ook minder bewegen. De zenuwen naar de spieren van je onderlichaam zijn immers ook gedeeltelijk geblokkeerd. Je benen worden slap en je kunt niet meer staan. Er zijn twee vormen van lokale verdoving. Epidurale verdoving: het verdovend middel wordt toegediend in de zogenaamde epidurale ruimte, dat is tussen de ruggenwervel en het harde ruggenvlies.

6 Spinale verdoving: de verdovingsvloeistof wordt in de spinale ruimte ingespoten, dit is het vocht in het ruggenmergkanaal. Deze verdoving werkt al na enkele minuten. De spieren zijn ook meer verdoofd dan bij een epidurale verdoving. Meestal worden beide technieken gecombineerd: de verdoving voor de ingreep wordt meestal spinaal toegediend, waarna een katheter in de epidurale ruimte wordt geschoven voor de pijnstilling na de ingreep. Tijdens de ingreep heb je geen pijn, maar je voelt wel het trekken en duwen aan je buik Algemene verdoving Soms is een volledige verdoving aangewezen, bijvoorbeeld bij bepaalde rugafwijkingen. Ook als het technisch moeilijk is om een epidurale of een spinale verdoving uit te voeren, wordt er over gegaan tot een volledige verdoving. Je slaapt dan tijdens de hele operatie. Deze manier van verdoving wordt ook wel eens gebruikt bij een spoedkeizersnede, als er geen tijd meer is om een ruggenprik te geven. In dit geval wachten we zo lang mogelijk met de verdoving en treffen we eerst alle andere voorbereidingen. Zo wordt je baby zo weinig mogelijk blootgesteld aan de verdovingsmiddelen. Bij een keizersnede onder algemene verdoving mag de partner niet aanwezig zijn in de operatiekamer Verdere voorbereiding Tijdens de operatie moet je blaas leeg zijn. Je krijgt daarom een blaassonde. Nadien krijg je een kussentje onder je rechterzijde om te voorkomen dat de bloedvaten die naar de baarmoeder lopen, worden afgekneld. Je krijgt een knijpertje op een vinger om het zuurstofgehalte in het bloed te meten en rond je arm wordt een automatische bloeddrukmeter aangelegd. Op je borstkas worden klevers geplakt voor de hartbewaking en je krijgt een zuurstofmasker opgezet. Als je volledig bent geïnstalleerd, wordt je buik ontsmet en met steriele doeken afgedekt. Wanneer de anesthesist goedkeuring geeft, mag je partner de operatiekamer binnen en bij aan je hoofdeinde komen zitten.

7 6. De geboorte 6.1. De operatie zelf Meestal maakt de gynaecoloog een bikinisnede, een dwarse snede in de huid van 10 à 15 cm vlak boven het schaambeen (ongeveer rond de haargrens). Uitzonderlijk wordt een verticale snede van de navel naar beneden gemaakt, bijvoorbeeld wanneer er al een verticaal litteken aanwezig is of als een spoedkeizersnede nodig is. Na de huid, de vetlaag en het bindweefsel boven de buikspieren, maakt de gynaecoloog de buikholte open. De blaas, die deels over de baarmoeder ligt, wordt naar beneden geschoven. Daarna opent de gynaecoloog de baarmoeder met een dwarse snede en laat de gynaecoloog de baby geboren worden. Daarbij wordt op je buik geduwd. Als je baby geboren is, wordt de navelstreng door de gynaecoloog doorgeknipt (omwille van steriliteit kan de partner de navelstreng niet doorknippen) en krijgen jullie je kindje te zien! Je krijgt medicatie toegediend om de baarmoeder te laten samentrekken en het bloedverlies te beperken. Wanneer ook de placenta uit de baarmoeder is gehaald, worden de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand gehecht. Deze hechtingen lossen geleidelijk vanzelf op. De huidlaag wordt gehecht met een soort van nietjes. De ingreep duurt ongeveer drie kwartier tot een uur. Er zijn steeds een kinderarts en een vroedvrouw aanwezig. In de ontwaakkamer kun je daarna nog even bekomen (of ontwaken uit de algehele verdoving) en krijg je pijnstilling. Van zodra de anesthesist hiervoor toestemming geeft, word je naar je kamer gebracht.

8 6.2. Eerste zorgen De vroedvrouw neemt je baby aan van de gynaecoloog. Daarna wordt je baby even meegenomen naar een mobiele verzorgingstafel, hier wacht de kinderarts voor een eerste nazicht. Natuurlijk mag papa hierbij zijn en de nodige foto s nemen. De vroedvrouw of kinderarts plaatst een navelklem en gaat de algemene gezondheidstoestand van je baby na, de zogenaamde Apgar-score. Die score varieert van 0 tot 10 punten en evalueert de hartslag, de ademhaling, de spiertonus, de reflexen en de huidskleur van de baby. Een score van 7 op 10 of meer na 5 minuten is normaal. De baby wordt in warme doeken gewikkeld en dan mag je hem nog even (vasthouden en) bewonderen. Met onze mobiele verzorgingstafel (of in de armen van papa) brengen we je baby uiteindelijk naar de kraamafdeling. Op de materniteit wordt je baby gewogen en gemeten. De dag van de geboorte krijgt de baby nog geen badje omdat dit voor te veel afkoeling zorgt. Hij krijgt nog een prikje met vitamine K, dit is een belangrijk vitamine om de bloedstolling te bevorderen. Hij krijgt ook een naambandje aan. Huid-op-huidcontact is erg belangrijk voor de baby. Het helpt zijn lichaamstemperatuur behouden, bevordert de borstvoeding en schept een band van vertrouwen en veiligheid. Daarom proberen we er zo snel mogelijk mee te starten. Omdat jij na de ingreep nog even in de ontwaakkamer verblijft, kan je partner hiermee beginnen op de kamer. Is er geen huidcontact mogelijk of staat je partner hier niet voor open, wordt je baby na de eerste zorgen aangekleed.

9 7. De verzorging van dag tot dag We bespreken kort het verloop van de verzorging tot aan het ontslag uit het ziekenhuis, normaal gezien de vijfde dag na de operatie. Elk persoon is verschillend. Daarom kan dit dagschema indien nodig aangepast worden aan jouw specifieke gezondheidssituatie of aan die van je baby. Voeding bespreken we achteraf in een apart hoofdstukje De dag van de geboorte Bij een ruggenprik heb je de eerste uren na de operatie nog geen controle over je benen. Je kunt dus nog niet opstaan of rondwandelen. De korte steunkousen moet je je hele verblijf dag en nacht dragen. Je bloeddruk, pols, temperatuur, hoeveelheid urine, bloedverlies en de hardheid van de baarmoeder worden regelmatig gecontroleerd, net zoals je operatiewonde. Zolang deze klever proper is, wordt er aan de wonde zelf niets gedaan. Na de operatie doen ze je ook een stevige buikband om. Deze zal je de eerste dagen extra steun geven en het opstaan en bewegen wat vergemakkelijken. Als je 2 uur terug op je kamer bent en je voelt je goed, mag je drinken en zelfs al iets klein eten. Als dit je goed bekomt, mag je infuus uit. De eerste dagen krijg je systematisch pijnstilling. Daarna wordt dit afgebouwd en krijg je pijnstilling op vraag. Voel je je toch misselijk na het eten of drinken, dan wordt er gewacht en later terug opnieuw geprobeerd. Bij de eerste verzorging krijg je een intiem toilet en is er de mogelijkheid om een eigen T-shirt of kort nachtkleed aan te trekken. Bij de avondverzorging wordt de blaassonde verwijderd. In principe heb je nu 6 uur de tijd om spontaan te plassen. Het eerste opkomen gebeurt steeds onder begeleiding van een vroedvrouw. Hoe pijnlijk je dit eerste opkomen ervaart is heel verschillend van patiënte tot patiënte, ook daarom is het belangrijk om op de juiste tijdstippen pijnmedicatie in te nemen.

10 7.2. Voeding van je baby Als je borstvoeding wilt geven, is je baby aanleggen het eerste wat we doen als we terug op de kamer zijn. In het begin zal dit nog niet heel gemakkelijk gaan, je hebt misschien nog pijn en ook het draaien zal nog niet zo gemakkelijk gaan. Laat je vooral goed helpen door de vroedvrouwen. Als je voor flesvoeding kiest, krijgt je baby zijn eerste flesje ook zo snel mogelijk als jij terug op de kamer bent. Soms gebeurt het ook wel dat je partner al een flesje gegeven heeft, bijvoorbeeld als je kindje erg grote honger had en niet meer te sussen was. Wij delen onze flessen uit op vast tijdstippen: en 22 uur. Maar ook hier geldt voeding op vraag ; als je baby eerder honger heeft, kan hij altijd vroeger een flesje krijgen. Afhankelijk van het uur waarop je baby geboren is, schuiven we een beetje met de uren zodat ze zo snel mogelijk op onze uren zitten Dag 1 s Morgens word je in bed gewassen. Daarna mag je nog eens proberen uit bed te komen, om te plassen en tanden te poetsen. Zo kunnen de vroedvrouwen ook je bed nog even opmaken. Algemene en verloskundige parameters worden overdag en s nachts opgevolgd. Je wonde wordt verzorgd indien nodig. s Avonds krijg je een kleine inspuiting in de arm. Die inspuiting is een bloedverdunner en wordt preventief gegeven om flebitis (een ontsteking van de aderwand) of een trombose (vorming van bloedklonters) te voorkomen. Dit wordt tijdens je verblijf elke avond herhaald. De eerste nacht wassen we je baby s nachts op de kamer. Zo lang rechtstaan s morgens is vaak nog te vermoeiend. Zijn gewicht wordt gecontroleerd en de temperatuur wordt genomen. De kinderarts komt elke dag langs en geeft antwoord op je vragen. Ook de gynaecoloog komt dagelijks bij je langs. Je krijgt op vraag pijnstilling.

11 7.4. Dag 2 s Morgens helpen we je met opfrissen aan de wastafel of in de douche. Algemene en verloskundige parameters worden regelmatig gecontroleerd. Pijnmedicatie wordt nagevraagd en extra gegeven indien nodig. Er wordt bloed genomen om het ijzergehalte in je bloed na te kijken. Dit kan soms verlaagd zijn als je tijdens de ingreep veel bloed verloren bent. Indien mogelijk krijg je nadien van je gynaecoloog een voorschrift voor ijzertabletten. Op dag 2 leren we je hoe je een badje moet geven. Het is de bedoeling dat jij en je partner dit vanaf nu zelfstandig leren doen. Uiteraard staan we steeds klaar om hulp te bieden indien nodig. We geven je baby het liefst een badje voor zijn voeding. Voor het badje wordt hij steeds gewogen, hiervoor roep je best even de vroedvrouw. Zij kan dan mee controleren of je baby niet te veel gewicht verliest Dag 3 en 4 Je mag een douche nemen indien je dit wenst. Algemene en verloskundige parameters worden nagekeken.

12 7.6. Dag 5 We moedigen je aan om je eigen verzorging en die van je baby zelfstandig te doen. Algemene en verloskundige parameters worden s morgens en s avonds gecontroleerd. Je buikband kan je vanaf nu gerust al eens een paar uurtjes uitlaten. Deze geeft heel veel steun in het begin, maar zorgt bij te lang gebruik ook voor immobilisatie van je eigen buikspieren. Draag je buikband dus naar eigen comfort. De voeding van je baby begint vlot te verlopen Dag van ontslag De gynaecoloog onderzoekt je met het oog op ontslag. Anticonceptie, attesten en afspraken worden in orde gebracht. Je hebt een ontslaggesprek en je baby wordt onderzocht door de kinderarts. Er gebeurt een bloedafname bij je baby, de zogenaamde hielprik. Dit is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, een prikje in de hand van je baby. We starten met vitamine D-druppels voor je baby. Deze zorgen voor een goede botaanmaak. Als je flesvoeding geeft, krijg je een doos poeder mee naar huis en wordt er uitgelegd hoe je flesvoeding moet bereiden.

13 8. Kind en gezin Je krijgt tijdens je verblijf bezoek van een verpleegkundige van Kind en Gezin, met uitleg over de dienstverlening van deze organisatie. De verpleegkundige vraagt de geboortegegevens van je baby en zal die samen met eventuele specifieke aandachtspunten, uiteraard alleen met jouw toestemming, doorgeven aan de verpleegkundige van Kind en Gezin in jouw woonplaats. Die zal later contact opnemen om huisbezoeken en een bezoek aan het consultatiebureau te plannen. Het staat uiteraard vrij om hier al dan niet gebruik van te maken. De dienstverlening is overigens gratis. 9. Kinesitherapie Een keizersnede is niet alleen een bevalling, maar ook een operatie. In de loop van het verblijf komt een kinesist langs om je een aantal oefeningen aan te leren: Ademhalingsoefeningen. Oefeningen om de bloedsomploop te bevorderen en zo trombose en flebitis te voorkomen. Tips voor een goede houding. Bekkenbodemspieroefeningen, omdat deze tijdens de zwangerschap meer werden belast. Lichte buikspieroefeningen: de eerste 6 weken mag je de buikspieren niet teveel belasten, de operatiewonde moet goed genezen zijn. Wel mag je al lichte oefeningen doen, zoals je navel intrekken. Zwaardere oefeningen zoals sit-ups mag je pas na 6 weken stilaan opbouwen. Vraag gerust raad aan de kinesist in verband met de juiste opbouw.

14 10. Weer thuis In het ziekenhuis wordt na het hechten van de wonden een verband aangebracht waarmee je kan douchen. De wonde moet alleen verzorgd worden als het verband sterk bevuild is. Na 7 dagen mogen de hechtingen verwijderd worden door de huisarts en hoeft de wonde in principe niet meer te worden afgedekt. Het is normaal als de streek rond de wonde vreemd aanvoelt (ongevoelig of juist heel gevoelig), het is ook normaal dat de huid rond de wonde nog wat gezwollen is. Na 6 à 12 maanden verdwijnt dit gevoel vanzelf. Gedurende 6 weken kan je nog bloedverlies hebben, al zal je merken dat dit sneller zal minderen. In verband met infectiegevaar is het aangewezen om te douchen, in plaats van te baden. Je wacht ook best met seksuele betrekkingen tot het bloedverlies gestopt is. Je kan ook best geen te zware dingen tillen of verplaatsen. Na 6 weken kom je op nacontrole bij de gynaecoloog en wordt de wonde geïnspecteerd. De dag van het ontslag kan je een voorschrift vragen om de anticonceptie terug op te starten. Eenmaal thuis zal je merken dat je sneller moe bent dan gewoonlijk. Tracht zoveel mogelijk te rusten, bezoek te spreiden en eventueel hulp in te lassen van familie- of kraamhulp. 11. Complicaties Iedere operatie brengt risico s met zich mee. Gelukkig zijn ernstige complicaties bij een keizersnede eerder zeldzaam. Infectie van de wonde: Zowel de baarmoeder als de buikwand kunnen tijdens de keizersnede besmet geraken met bacteriën. Indien dit het geval is, wordt gestart met een antibioticum.

15 Bloeding in de wonde: Er kan een bloeduitstorting onder de huid ontstaan doordat een bloedvat kan nabloeden. In de meeste gevallen verdwijnt deze vanzelf, soms is een wonddrain of punctie van de bloeding nodig. Trombose: Na een operatie is de kans op de vorming van bloedklonters groter omdat je minder mobiel bent. Daarom krijg je tijdens je verblijf bloedverdunners en moet je steunkousen dragen die de bloeddoorstroming bevorderen. 12. Volgende keer opnieuw keizersnede? Of je al dan niet opnieuw een keizersnede zal krijgen bij je volgende baby, hangt af van de reden. Bij een stuitligging is er geen reden om opnieuw een keizersnede te krijgen. Indien je een vernauwd bekken hebt, dan zal dit wel een rol spelen. Bij de nacontrole zal de gynaecoloog dit uitvoerig met jou bespreken. 13. Nuttige telefoonnummers en adressen Ziekenhuis Hoofdvroedvrouw Marijke Heymans Kraamafdeling Raadpleging gynaecologie Spoedgevallen Afsprakenbureel Kind en Gezin Zelfstandige vroedvrouwen Opdrachtgever: Marijke Heymans Verantwoordelijke uitgever: algemeen directeur

kraamafdeling informatiebrochure Keizersnede

kraamafdeling informatiebrochure Keizersnede kraamafdeling informatiebrochure Keizersnede Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Reden voor een keizersnede 4 3. Dag van de opname 5 4. Voorbereiding op de afdeling 6 5. Voorbereiding in het operatiekwartier

Nadere informatie

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT INHOUD 1. INLEIDING...4 1.1 Voorbereiding 1.2 De dag van de keizersnede 1.3 Op de dienst materniteit-verloskamer 2. DE VERDOVING...5 2.1 Plaatselijke verdoving

Nadere informatie

patiëntenwijzer Keizersnede Vroedvrouwenraadpleging 3 regionaal ziekenhuis heilig hart tienen vzw

patiëntenwijzer Keizersnede Vroedvrouwenraadpleging 3 regionaal ziekenhuis heilig hart tienen vzw patiëntenwijzer Vroedvrouwenraadpleging 3 Keizersnede regionaal ziekenhuis heilig hart tienen vzw RZ Heilig Hart Tienen Deze brochure is een uitgave van de afdeling Materniteit in samenwerking met de dienst

Nadere informatie

keizersnede Materniteit

keizersnede Materniteit keizersnede Materniteit Inhoud Keizersnede of sectio 3 Twee soorten keizersnede 4 Voorbereiding 4 De verdoving 5 De ingreep 6 Na de operatie 8 Mogelijke complicaties 10 Tot slot 11 Nuttige coördinaten

Nadere informatie

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea.

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Keizersnede 1 Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Wat is een keizersnede Een keizersnede is een operatie

Nadere informatie

Keizersnede INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

Keizersnede INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Keizersnede INFORMATIE VOOR PATIËNTEN 2 INHOUDSTAFEL 1. Wat is een keizersnede 4 2. Waarom een keizersnede 5 3. Voorbereiding bij een keizersnede 5 4. Wie is aanwezig bij een keizersnede? 6 5. De baby

Nadere informatie

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Keizersnede

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Keizersnede Afdeling verloskunde/gynaecologie Keizersnede U gaat binnenkort bevallen via een keizersnede. De medische term daarvoor is Sectio Caesarea. Wij zullen ons uiterste best doen uw verblijf op onze afdeling

Nadere informatie

Keizersnede. Versie oktober objectid vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt,

Keizersnede. Versie oktober objectid vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, Versie oktober 2016 - objectid 230147 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be 7. Wat breng je mee? Voor jezelf Identiteitskaart SIS-kaart en klevertjes Bloedgroepkaart Verwijsbrief

Nadere informatie

Keizersnede. Wat is een keizersnede? Een geplande keizersnede

Keizersnede. Wat is een keizersnede? Een geplande keizersnede OLVG, locatie West Keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een 'sectio caesarea'. Er bestaan verschillende redenen

Nadere informatie

Keizersnede Radboud universitair medisch centrum

Keizersnede Radboud universitair medisch centrum Keizersnede Deze tekst is geheel overgenomen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede.

Nadere informatie

De keizersnede Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede

De keizersnede Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede.

Nadere informatie

U krijgt de folder Pijnmeting mee. Lees deze thuis door zodat u na de operatie weet hoe u kunt aangeven wanneer u pijnstilling nodig hebt.

U krijgt de folder Pijnmeting mee. Lees deze thuis door zodat u na de operatie weet hoe u kunt aangeven wanneer u pijnstilling nodig hebt. Keizersnede Inleiding In overleg met uw arts is besloten een keizersnede bij u te verrichten. Dit omdat een natuurlijke bevalling niet mogelijk is, óf omdat dit een te groot risico met zich meebrengt voor

Nadere informatie

Voorbereiding op een keizersnede De soort verdoving Narcose Een ruggenprik

Voorbereiding op een keizersnede De soort verdoving Narcose Een ruggenprik De keizersnede 2 Deze folder geeft informatie over wat u kunt verwachten bij een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. Wat

Nadere informatie

Patiënteninformatie. De keizersnede (sectio caesarea) Algemene informatie

Patiënteninformatie. De keizersnede (sectio caesarea) Algemene informatie Patiënteninformatie De keizersnede (sectio caesarea) Algemene informatie Zorgpaden Het LangeLand Ziekenhuis werkt voor een deel van haar patiëntengroepen met zorgpaden. Een zorgpad beschrijft op een heldere

Nadere informatie

Keizersnede in het Spaarne Gasthuis Haarlem

Keizersnede in het Spaarne Gasthuis Haarlem Keizersnede in het Spaarne Gasthuis Haarlem Deze folder geeft informatie over een keizersnede. De medische naam daarvoor is sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. In deze

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE

DE KEIZERSNEDE DE KEIZERSNEDE In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de gang van zaken rond een keizersnede (= sectio caesarea). Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te

Nadere informatie

Keizersnede Patiënteninformatie

Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een keizersnede 3 Werkwijze keizersnede 4 Geplande keizersnede 5 Dag van opname 6 Ruggenprik of narcose 6.1 Ruggenprik 6.2

Nadere informatie

De vaginale bevalling waarbij de billen of voeten als eerste worden geboren. Een geplande keizersnede.

De vaginale bevalling waarbij de billen of voeten als eerste worden geboren. Een geplande keizersnede. Bevallen bij een stuitligging Algemene info stuitligging Sommige kinderen liggen aan het einde van de zwangerschap in stuitligging. Meestal is onduidelijk waarom het kind aan het van de zwangerschap nog

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is een keizersnede?... 1. 3 Reden voor een keizersnede... 1. Een geplande keizersnede... 1

1 Inleiding... 1. 2 Wat is een keizersnede?... 1. 3 Reden voor een keizersnede... 1. Een geplande keizersnede... 1 Keizersnede Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een keizersnede?... 1 3 Reden voor een keizersnede... 1 Een geplande keizersnede... 1 Een keizersnede tijdens de bevalling... 2 4 Voorbereiding op een

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE

DE KEIZERSNEDE DE KEIZERSNEDE In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de gang van zaken rond een keizersnede (= sectio caesarea). Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te

Nadere informatie

Keizersnede. Inleiding. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Voor de operatie

Keizersnede. Inleiding. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Voor de operatie Keizersnede Inleiding U komt binnenkort naar het MCL voor een keizersnede. Deze brochure geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede in het MCL. De medische term voor een

Nadere informatie

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken.

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken. Keizersnede Een keizersnede (Sectio Caesarea) is een operatie onder algehele of plaatselijke narcose (verdoving), waarbij de baby door een opening die in de onderbuik van de moeder en in de baarmoeder

Nadere informatie

De baby wordt over het algemeen binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

De baby wordt over het algemeen binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Keizersnede Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een keizersnede? 3 Geplande- of ongeplande keizersnede 3 Voorbereiding 3 Dag vóór de keizersnede 3 Nuchter zijn 3 De dag van de keizersnede 4 Soort verdoving

Nadere informatie

Keizersnede. Wat is een keizersnede. Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling

Keizersnede. Wat is een keizersnede. Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling Keizersnede De medische term voor keizersnede is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. De precieze gang van zaken wisselt per ziekenhuis. In deze folder geven wij

Nadere informatie

Waarom is een keizersnede nodig? Een keizersnede is nodig:

Waarom is een keizersnede nodig? Een keizersnede is nodig: Keizersnede Inleiding Een keizersnede (sectio ceasarea) is een operatie waarbij de baby via een snede in uw onderbuik en uw baarmoeder geboren wordt. In deze folder kunt u lezen waarom een keizersnede

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij wat u kan verwachten

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij u wat u kunt verwachten

Nadere informatie

Keizersnede. Inhoudsopgave. Wat is een keizersnede? Redenen voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling

Keizersnede. Inhoudsopgave. Wat is een keizersnede? Redenen voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling Keizersnede Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een keizersnede? 1 Redenen voor een keizersnede 1 Voorbereiding op een geplande keizersnede 2 De verdoving 2 De operatie 3 Wie

Nadere informatie

Dienst Gynaecologie Keizersnede

Dienst Gynaecologie Keizersnede Dienst Gynaecologie Keizersnede Inleiding Een keizersnede - de medische term is sectio caesarea - is een operatie waarbij je baby niet langs de natuurlijke weg, maar via een snede in je buik ter wereld

Nadere informatie

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Keizersnede Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede Een keizersnede tijdens de bevalling

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede Een keizersnede tijdens de bevalling Keizersnede Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea.

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede.

Nadere informatie

De keizersnede. Verloskunde

De keizersnede. Verloskunde De keizersnede Verloskunde Wat is een keizersnede? Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via de buikwand ter wereld komt. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. De baby wordt meestal binnen

Nadere informatie

Inleiding Keizersnede Redenen voor een keizersnede Geplande keizersnede

Inleiding Keizersnede Redenen voor een keizersnede Geplande keizersnede KEIZERSNEDE 751 Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor

Nadere informatie

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede.

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede. De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Keizersnede Deze brochure geeft u informatie over de gang van zaken voor, tijdens en na een keizersnede in het Zuyderland Geboortecentrum te Heerlen. Wat is een keizersnede? De medische term voor keizersnede

Nadere informatie

De keizersnede. Poli Gynaecologie

De keizersnede. Poli Gynaecologie 00 De keizersnede Poli Gynaecologie Inleiding Een zwangerschap, een geboorte, het lijkt soms zo gewoon. Maar niet elke zwangerschap eindigt met een bevalling zoals ouders zich deze voorstellen. Soms wordt

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. De keizersnede

PATIËNTEN INFORMATIE. De keizersnede PATIËNTEN INFORMATIE De keizersnede Inhoudsopgave Voorbereiding thuis...4 Wat breng je mee...4 De opname...4 De keizersnede...5 Na de geboorte...5 Op de kraamafdeling...6 Tot slot...6 2 Beste toekomstige

Nadere informatie

informatiebrochure bevallen via KEIZERSNEDE ziekenhuis maas en kempen

informatiebrochure bevallen via KEIZERSNEDE ziekenhuis maas en kempen informatiebrochure bevallen via KEIZERSNEDE ziekenhuis maas en kempen Je wordt opgenomen voor een geplande keizersnede. Ter informatie bieden wij jullie deze folder aan. Wij hopen dat jullie zo een goed

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting De keizersnede

Patiëntenvoorlichting De keizersnede Patiëntenvoorlichting De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rondom de keizersnede. In medische termen wordt ook wel gesproken over de sectio caesarea. In deze

Nadere informatie

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage?

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage? cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte In overleg met uw gynaecoloog krijgt u een cervixcerclage. U wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. Een cerclage is een draad die door de baarmoederhals

Nadere informatie

Keizersnede Patiënteninformatie

Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een keizersnede 3 Werkwijze keizersnede 4 Geplande keizersnede 5 Dag van opname 6 Ruggenprik of narcose 6.1 Ruggenprik 6.2

Nadere informatie

Verloskunde. De keizersnede

Verloskunde. De keizersnede Verloskunde De keizersnede 1 De keizersnede Een keizersnede (sectio caesarea) is een operatie onder algehele of plaatselijke verdoving, waarbij de baby door een snede in de onderbuik ter wereld komt. Waarom

Nadere informatie

Inleiding... 2. Wat is een keizersnede?... 2. Geplande- of ongeplande keizersnede... 2. Voorbereiding... 2. Dag vóór de keizersnede...

Inleiding... 2. Wat is een keizersnede?... 2. Geplande- of ongeplande keizersnede... 2. Voorbereiding... 2. Dag vóór de keizersnede... Keizersnede G15.027-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Wat is een keizersnede?... 2 Geplande- of ongeplande keizersnede... 2 Voorbereiding... 2 Dag vóór de keizersnede... 2 Nuchter zijn... 3 De dag van de

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE. Er zijn verschillende redenen voor een keizersnede. In deze folder krijgt u informatie over wat u meestal kunt verwachten.

DE KEIZERSNEDE. Er zijn verschillende redenen voor een keizersnede. In deze folder krijgt u informatie over wat u meestal kunt verwachten. Gynaecologie DE KEIZERSNEDE INLEIDING Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Vaak afgekort tot

Nadere informatie

De keizersnede. Sectio Caesarea. verloskunde

De keizersnede. Sectio Caesarea. verloskunde De keizersnede Sectio Caesarea Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen

Nadere informatie

Keizersnede / sectio caesarea

Keizersnede / sectio caesarea Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie Keizersnede / sectio caesarea 1 www.ikazia.nl Sectio / keizersnede 800497 / december 2014 Inhoudsopgave Wat is een keizersnede 3 Reden voor een keizersnede 3 De soort

Nadere informatie

Keizersnede. Geboortecentrum. Algemene informatie en leefregels. Inhoud. Inleiding. Redenen voor een keizersnede. Voorbereiding op een keizersnede

Keizersnede. Geboortecentrum. Algemene informatie en leefregels. Inhoud. Inleiding. Redenen voor een keizersnede. Voorbereiding op een keizersnede Geboortecentrum Keizersnede Algemene informatie en leefregels Inhoud Inleiding Redenen voor een keizersnede Voorbereiding op een keizersnede Voor de operatie De plaatselijke verdoving (regionale anesthesie)

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE FRANCISCUS VLIETLAND

DE KEIZERSNEDE FRANCISCUS VLIETLAND DE KEIZERSNEDE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Vaak afgekort

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. De keizersnede. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. De keizersnede. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde De keizersnede i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is een keizersnede? 3. Reden voor een keizersnede 3.1 Een geplande keizersnede 3.2

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over een keizersnede

Alles wat u moet weten over een keizersnede Verloskunde Patiënteninformatie Alles wat u moet weten over een keizersnede U ontvangt deze informatie, omdat u (mogelijk) een keizersnede krijgt. Hierin leest u meer over deze operatieve ingreep: hoe

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE Wat is een keizersnede? Redenen Een geplande keizersnede Gentle sectio

DE KEIZERSNEDE Wat is een keizersnede? Redenen Een geplande keizersnede Gentle sectio De keizersnede DE KEIZERSNEDE Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede (sectio caesarea) in het Kennemer Gasthuis (KG). Er zijn verschillende redenen voor

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. De keizersnede

PATIËNTEN INFORMATIE. De keizersnede PATIËNTEN INFORMATIE De keizersnede Inhoud Inleiding... 4 Wat is een keizersnede... 4 Reden voor een keizersnede... 4 Een geplande keizersnede... 4 Gentle sectio... 5 Een keizersnede tijdens de bevalling...

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING NVOG Nederlandse Vereniging voor PATIËNTENVOORLICHTING De keizersnede No 16 2000 NVOG Het copyright en de verantwoordelijkheid voor deze folder berusten bij de Nederlandse Vereniging voor (NVOG) in Utrecht.

Nadere informatie

Een keizersnee. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Een keizersnee. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Een keizersnee Informatie voor patiënten F0519-3415 november 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

De keizersnede. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

De keizersnede. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! De keizersnede U ondergaat binnenkort een keizersnede of u bent zojuist middels een keizersnede bevallen. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond deze operatie. Informatie voor patiënten

Nadere informatie

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede.

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede. De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

Diakonessenhuis. Het Keizersnedeboek. Diakonessenhuis. Polikliniek Gynaecologie

Diakonessenhuis. Het Keizersnedeboek. Diakonessenhuis. Polikliniek Gynaecologie Diakonessenhuis Het Keizersnedeboek Polikliniek Gynaecologie Polikliniek Gynaecologie, Diakonessenhuis locatie Utrecht Het Keizersnedeboek, januari 2015 Copyright Diakonessenhuis Utrecht Zeist Doorn Inleiding

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Keizersnede Deze brochure geeft u informatie over de gang van zaken rond een keizersnede in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende

Nadere informatie

Zorg rondom een keizersnede

Zorg rondom een keizersnede Gynaecologie Zorg rondom een keizersnede www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat moet u meenemen bij opname?... 3 De geplande keizersnede... 4 Voorbereidingen op de afdeling Verloskunde... 4 De operatie...

Nadere informatie

Keizersnede BEHANDELING

Keizersnede BEHANDELING Keizersnede BEHANDELING Inhoudsopgave Wat is een keizersnede? 3 Redenen voor een keizersnede 3 Een geplande keizersnede 3 Een keizersnede tijdens de bevalling 4 Voorbereiding op een keizersnede 4 Geplande

Nadere informatie

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis.

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis. Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis www.jijwij.nl Deze brochure is geschreven voor vrouwen en hun partners die in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond gaan bevallen. Wat neem je mee Voor de bevalling

Nadere informatie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Keizersnede Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Uw behandelend arts heeft u verteld dat uw kind via een keizersnede geboren gaat worden. De medische naam voor keizersnede is een sectio caesarea.

Nadere informatie

Wie mag er bij een keizersnede aanwezig zijn? Wat mag wel en niet? Het kind na de geboorte

Wie mag er bij een keizersnede aanwezig zijn? Wat mag wel en niet? Het kind na de geboorte Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via de buikwand ter wereld komt. De operatie duurt ongeveer 45 minuten, soms langer, soms korter. De baby wordt meestal binnen een kwartier na het begin

Nadere informatie

Inleiding. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede

Inleiding. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Keizersnede Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

Keizersnede V.V.O.G. Partner voor vrouw én vrouwenarts

Keizersnede V.V.O.G. Partner voor vrouw én vrouwenarts Keizersnede In deze patiëntenbrochure vind je algemene informatie over een keizersnede. Wat er precies gebeurt tijdens deze ingreep, verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis. Deze brochure geeft je toch

Nadere informatie

De keizersnede Wat is een keizersnede sectio caesarea Natuurlijke keizersnede ("gentle sectio")

De keizersnede Wat is een keizersnede sectio caesarea Natuurlijke keizersnede (gentle sectio) De keizersnede Een zwangerschap, een geboorte, het lijkt soms zo gewoon. Maar niet elke zwangerschap eindigt met een bevalling zoals ouders zich deze voorstellen. Soms wordt het kind geboren via de keizersnede.

Nadere informatie

De keizersnede. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling

De keizersnede. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling De keizersnede Deze brochure geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rondom een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding Keizersnede Inhoudsopgave Inleiding Pag 2 Wat is een keizersnede? Pag 3 Wanneer een keizersnede? Pag 3 Een geplande keizersnede Pag 4 Een keizersnede tijdens de bevalling Pag 4 Voorbereiding op een keizersnede

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

Haarnestcyste of sinus pilonidalis

Haarnestcyste of sinus pilonidalis Centrum voor Algemene Heelkunde Dr. Tom Feryn www.dokterferyn.be Haarnestcyste of sinus pilonidalis www.proctologiekliniek.be www.facebook.com/doktertomferyn www.youtube.com/doktertomferyn Wat is een haarnestcyste

Nadere informatie

Verloskunde Keizersnede

Verloskunde Keizersnede Verloskunde Keizersnede INHOUDSOPGAVE Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede Een keizersnede tijdens de bevalling Voorbereiding op een keizersnede De soort verdoving

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm

PATIËNTEN INFORMATIE. Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm PATIËNTEN INFORMATIE Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm 2 PATIËNTENINFORMATIE Met deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over deze operatie.

Nadere informatie

Keizersnede Patiënteninformatie

Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een keizersnede 3 Werkwijze keizersnede 4 Geplande keizersnede 5 Dag van opname 6 Ruggenprik of narcose 6.1 Ruggenprik 6.2

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. De keizersnede. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. De keizersnede. rkz.nl Patiënteninformatie De keizersnede rkz.nl Een zwangerschap, een geboorte, het lijkt soms zo gewoon. Maar niet elke zwangerschap eindigt met een bevalling zoals ouders zich deze voorstellen. Soms wordt

Nadere informatie

Fotoboek en informatie over een keizersnede

Fotoboek en informatie over een keizersnede Fotoboek en informatie over een keizersnede November 2011 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Wat is een Keizersnede? 4 Wanneer een keizersnede? 4 Opname op de Kraamafdeling 5 De operatie 7 Naar de operatiekamer

Nadere informatie

Na een keizersnede naar huis

Na een keizersnede naar huis Na een keizersnede naar huis Algemeen U bent twee tot vijf dagen geleden bevallen per keizersnede. In deze folder vindt u informatie over uw vertrek uit het ziekenhuis en kunt u de adviezen nalezen. Om

Nadere informatie

De keizersnede. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Wat is een vriendelijke keizersnede?

De keizersnede. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Wat is een vriendelijke keizersnede? De keizersnede Deze brochure geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is een sectio caesarea. Wat is een keizersnede? Een keizersnede

Nadere informatie

man, vrouw en kind info voor de patiënt Myoomresectie UZ Gent, Vrouwenkliniek

man, vrouw en kind info voor de patiënt Myoomresectie UZ Gent, Vrouwenkliniek man, vrouw en kind info voor de patiënt Myoomresectie UZ Gent, Vrouwenkliniek Myoomresectie De ingreep In deze brochure vind je informatie over de meest voorkomende redenen voor het verwijderen van myomen,

Nadere informatie

N.B.: Piercings, make-up en nagellak dienen verwijderd te worden.

N.B.: Piercings, make-up en nagellak dienen verwijderd te worden. OPNAME OP / / OM UUR INLEIDING Binnenkort ondergaat je kind een ingreep of onderzoek in het Jan Yperman ziekenhuis te Ieper onder volledige verdoving. Dit betekent dat je kind in slaap gebracht wordt,

Nadere informatie

De keizersnede. Sectio Caesarea. verloskunde

De keizersnede. Sectio Caesarea. verloskunde De keizersnede Sectio Caesarea Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen

Nadere informatie

Keizersnede in het Flevoziekenhuis

Keizersnede in het Flevoziekenhuis Keizersnede in het Flevoziekenhuis Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken in het Flevoziekenhuis rondom een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesaresa. Er

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Radicale prostatectomie

urologie informatiebrochure Radicale prostatectomie urologie informatiebrochure Radicale prostatectomie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Anatomie en functie van de prostaat 4 3. Voorbereiding voor de operatie 5 4. Ingreep 5 5. Mogelijke verwikkelingen 7

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Nuchter blijven Voor de operatie moet je nuchter zijn (zie de regels vooraan in de folder).

Nuchter blijven Voor de operatie moet je nuchter zijn (zie de regels vooraan in de folder). Keizersnede Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden. JijWij oktober 2015.

Nadere informatie

Keizersnede. Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen)

Keizersnede. Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Keizersnede 1 Keizersnede Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Wat is een keizersnede? 2 Redenen voor een keizersnede 2 Voorbereiding op een geplande keizersnede 3 De verdoving 3 De

Nadere informatie

Een stuitligging. Wat nu?

Een stuitligging. Wat nu? Infobrochure Een stuitligging. Wat nu? Dienst: Gynaecologie-verloskunde Tel: 011 826 100 mensen zorgen voor mensen 2 Wat is een stuitligging? Bij een stuitligging ligt het hoofd van het kind boven in de

Nadere informatie

1 De natuurlijke keizersnede

1 De natuurlijke keizersnede Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede.

Nadere informatie

Het verwijderen van de baarmoeder via de vagina. Opname in het ziekenhuis

Het verwijderen van de baarmoeder via de vagina. Opname in het ziekenhuis Het verwijderen van de baarmoeder via de vagina Opname in het ziekenhuis Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw gynaecoloog heeft met u besproken dat uw baarmoeder

Nadere informatie

Keizersnede Inleiding Informatie vooraf Wat is een keizersnede? Voorbereiding op een keizersnede Voor de operatie niet Reden voor een keizersnede

Keizersnede Inleiding Informatie vooraf Wat is een keizersnede? Voorbereiding op een keizersnede Voor de operatie niet Reden voor een keizersnede Keizersnede Inleiding De medische term voor een keizersnede is Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. Hier informeren wij u over de gang van zaken rond een keizersnede

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Na een keizersnede. Tips voor thuis

Na een keizersnede. Tips voor thuis Na een keizersnede Tips voor thuis Inleiding Uw baby wordt of is met een keizersnede geboren. Tenzij de gynaecoloog anders met u afspreekt, blijft u na een keizersnede drie tot vijf dagen in het ziekenhuis.

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

Verloskunde. Keizersnede

Verloskunde. Keizersnede Verloskunde Keizersnede Deze brochure wordt u aangeboden door de afdeling GezinSuite. Wij vinden het belangrijk dat patiënten goede voorlichting krijgen. De belangrijkste voorlichting vindt plaats in de

Nadere informatie

Inleiding 3. 2 De soort verdoving Narcose Een ruggenprik 6. 3 De operatie zelf 7

Inleiding 3. 2 De soort verdoving Narcose Een ruggenprik 6. 3 De operatie zelf 7 de keizersnede Inhoud Inleiding 3 1 Wat is een keizersnede 3 1.1 Reden voor een keizersnede 3 1.2 Een geplande keizersnede (gentle sectio) 3 1.3 Een keizersnede tijdens de bevalling 4 1.4 Voorbereiding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB Patiënteninformatie Blaasoperatie TURB Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Voorbereiding op de ingreep... 3 Enkele dagen voor opname in het ziekenhuis... 3 Medicatie... 3 De dag van opname in het ziekenhuis...

Nadere informatie

De keizersnede. Haarlem

De keizersnede. Haarlem De keizersnede Haarlem Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede (sectio caesarea) in het (KG). Er zijn verschillende redenen voor een keizersnede. Wat is een

Nadere informatie