De keizersnede Wat is een keizersnede sectio caesarea Natuurlijke keizersnede ("gentle sectio")

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De keizersnede Wat is een keizersnede sectio caesarea Natuurlijke keizersnede ("gentle sectio")"

Transcriptie

1 De keizersnede Een zwangerschap, een geboorte, het lijkt soms zo gewoon. Maar niet elke zwangerschap eindigt met een bevalling zoals ouders zich deze voorstellen. Soms wordt het kind geboren via de keizersnede. een enkele keer weten de ouders dit van tevoren, maar soms is het ook onverwacht. In Nederland vinden ongeveer bevallingen per jaar plaats, waarbij een keizersnede noodzakelijk is. Dit is 6% van alle geboorten. Voor de vrouw en haar partner is deze bevalling een ingrijpende gebeurtenis. Ze zijn er meestal niet, of onvoldoende op voorbereid. In deze brochure kunt u lezen waarom een keizersnede gedaan wordt, de voorbereiding hierop, de verdoving en de tijd erna. Tevens is deze informatie een ondersteuning en aanvulling op de informatie die de specialist en de verpleegkundige u al hebben gegeven. Wat is een keizersnede De officiële Latijnse naam voor keizersnede is sectio caesarea. De baby wordt geboren door een snede die in de buikwand wordt gemaakt. Een keizersnede is dus een operatie. Natuurlijke keizersnede ("gentle sectio") Uit onderzoek is gebleken dat huid-op-huidcontact direct na de geboorte een positief effect heeft op de binding tussen moeder en kind. Ook vermindert het de stress van de bevalling en bevordert het de borstvoeding. Het eerste huid-ophuidcontact tussen moeder en kind na de bevalling is daarom erg belangrijk. Na een vaginale bevalling was het al de gewoonte dat je je kindje op je buik bij je mag houden. Het is nu in het Rode Kruis Ziekenhuis ook na een keizersnede mogelijk om uw kindje bij u te houden. Hij of zij wordt na een eerste check door de kinderarts of gespecialiseerd verpleegkundige afgedroogd en dan warm huidop-huid bij u neergelegd. Wanneer de buikwond gehecht is gaat u samen met de baby en uw partner naar de recovery (uitslaapkamer). Als alle controles van u als moeder goed zijn gaat u samen terug naar uw eigen kraamsuite. Moeder en kind worden dus in principe niet meer gescheiden van elkaar, net als na een vaginale bevalling. Omdat wij altijd naar dit eerste huid-op-huidcontact streven wordt de natuurlijke keizersnede bij een geplande en een spoed keizersnede uitgevoerd. Natuurlijk wordt een spoed keizersnede niet voor niets gedaan en moet de conditie van moeder en kind het huid-op-huidcontact toelaten. Om de conditie van uw kind in de gaten te houden en u eventueel op de recovery al te helpen bij de borstvoeding is er gedurende het hele traject van de keizersnede een gespecialiseerd verpleegkundige bij u aanwezig.

2 Redenen om een keizersnede te doen De keizersnede wordt alleen toegepast als daar speciale redenen voor zijn. Als deze zich openbaren in de loop van de zwangerschap wordt er gesproken over een primaire keizersnede. Blijkt dat er kort vóór of tijdens de bevalling een keizersnede noodzakelijk is, dan spreekt men over een secundaire keizersnede. Redenen voor een keizersnede kunnen zijn: het bekken van de vrouw is vernauwd de placenta (moederkoek) ligt voor de baarmoedermond de baby ligt dwars de baby raakt in slechte conditie de placenta laat te vroeg los er ontstaat onvoldoende ontsluiting de baby ligt in stuitligging tijdens de eerste zwangerschap de vrouw heeft al eerder een keizersnede gehad. Voorbereiding op de operatie Zodra bekend is dat u een keizersnede zult krijgen worden, ter voorbereiding op de operatie, twee gesprekken gepland. Een gesprek met de anesthesioloog en een met een verpleegkundige van de afdeling verloskunde. De verpleegkundige zal u uitleggen wat er tijdens de opname gaat gebeuren. U krijgt ook een "keizersnedeboek" ter inzage. Dit is een boek met foto's en geschreven tekst waarin u alles nog eens kunt nalezen. Bij een geplande keizersnede wordt u op de dag van de operatie opgenomen op de kraamafdeling. De dag van de operatie Voor het nuchter beleid raadpleegt u de anesthesiefolder. s Morgens kunt u zelf douchen. Alle sieraden en eventuele piercings moet u afdoen en kunt u het best thuis laten. Tevens mag u geen make-up gebruiken. Ook mogen uw nagels niet gelakt zijn. Indien u een kunstgebit draagt of contactlenzen, moet u deze voor de operatie uitdoen, een bril mag u ophouden. Denkt u aan het meenemen van een fototoestel. Op de dag van de operatie wordt er naar de harttonen van de baby geluisterd. Bij een stuitligging wordt een echo gemaakt ter controle van de ligging. Voor u naar de operatiekamer wordt gebracht krijgt u op de afdeling een infuus en een blaascatheter, tevens krijgt u een operatiejasje aan. Uw partner mag bij de operatie aanwezig zijn en krijgt op de operatie afdeling een speciaal pak aan, over de eigen kleding heen. U bent nu klaar voor de operatie. Dan is het wachten op een telefoontje van de operatiekamer dat u gebracht mag worden. Bij een spoedkeizersnede gaat dit alles veel sneller. Er gaat altijd een verpleegkundige van de kraamafdeling met u mee naar de operatiekamer. De verdoving Op de operatiekamer worden ECG stickers op uw borst geplakt. Zo wordt uw hartslag tijdens de operatie in de gaten gehouden. Om uw bovenarm krijgt u nog een bloeddrukband, zodat uw bloeddruk gecontroleerd kan worden. Dan wordt de verdoving gegeven.

3 U ligt hiervoor op uw zij of u zit op de rand van het bed met de voeten op een krukje. De anesthesioloog zal u dan vragen uw rug te buigen. De onderrug wordt schoongemaakt en u krijgt een prikje om het weefsel te verdoven. De arts zal met een naald tussen twee ruggenwervels een verdovende vloeistof inspuiten. Op dat moment lijkt het alsof er een koud straaltje water langs uw rug loopt. Na enkele minuten krijgt u een gevoel alsof uw voeten gaan slapen. Daarna kruipt er een warm en zwaar gevoel omhoog tot uw middel. Vanaf die plaats tot aan uw voeten zult u dan gevoelloos worden. Dit duurt één tot drie kwartier. In uitzonderlijke gevallen wordt algehele narcose gegeven, de anesthesioloog zal dit met u bespreken. Tijdens de voorbereiding is het niet mogelijk dat uw partner aanwezig is. Dit is weer mogelijk als de operatie begint. Bij een operatie onder algehele narcose mag de partner niet aanwezig zijn. De operatie Vóór en na de operatie zult u veel mensen zien. Door hun groene pakken, mutsen en monddoekjes zijn ze soms moeilijk te herkennen. Aanwezig zijn altijd: de anesthesioloog een anesthesieverpleegkundige de gynaecoloog operatieverpleegkundigen de kinderarts de verpleegkundige(n) van de kraamafdeling uw partner Voordat de operatie begint wordt alles afgedekt met steriele blauwe doeken, alleen uw buik ligt bloot. Er wordt een doek geplaatst tussen uw hoofd en de rest van uw lichaam. Van de operatie kunnen u en uw partner dus niets zien. Wel kunt u horen wat er gebeurt. De gynaecoloog maakt meestal een horizontale snede vlak boven uw schaambeen, de zogenaamde "bikinisnede". Soms wordt een verticale snede gemaakt, deze loopt dan van uw navel tot schaambeen. Deze snede wordt alleen nog toegepast als u al een dergelijk litteken heeft, of als de baby héél snel geboren moet worden. Nadat de gynaecoloog met de operatie is begonnen, wordt de baby na circa 10 minuten geboren. Deze wordt dan uit de baarmoeder getild. Dit is het geboortetijdstip. De navelstreng wordt afgeklemd en doorgeknipt en de baby wordt aan de verpleegkundige gegeven. De kinderarts staat al klaar om de baby na te kijken. Indien nodig krijgt de baby zuurstof en/of medicijnen. Bij u worden nu de placenta en de vliezen verwijderd. Daarna wordt de wond in uw buik gehecht. Dit duurt het langst, ongeveer 30 minuten. Tijdens de operatie maakt een verpleegkundige of een operatieassistent foto's van de baby. Hiervoor wordt uw eigen fototoestel gebruikt, filmen op de operatiekamer is niet toegestaan. Na de operatie Na de operatie wordt regelmatig uw bloeddruk, polsslag, temperatuur, uw bloedverlies, de hoeveelheid urine en infuus gecontroleerd. Door de plaatselijke verdoving zult u de eerste uren geen of weinig controle over uw benen hebben. Probeer deze toch af en toe te bewegen zodra dit mogelijk is.

4 De baby Na de geboorte bepaalt de verpleegkundige die met u mee is, de Apgar score. Indien noodzakelijk is er een kinderarts aanwezig, die uw kind controleert. Wanneer alles in orde is zal de verpleegkundige u de baby laten zien en huid-ophuid op de buik leggen. U krijgt een warme deken over u zelf en de baby heen. Hierna wordt de baby op dezelfde manier verzorgd als bij een gewone bevalling. De partner kan bij dit alles aanwezig zijn. Als de conditie van de baby dit niet toelaat wordt hij/zij in een voorverwarmde couveuse vervoerd naar de couveuse afdeling. Zo kan de baby niet teveel afkoelen. Wondverzorging De eerste dagen zit er een pleister op de wond. Zodra u gaat douchen mag de pleister eraf en wordt de buikwand bekeken. U vloeit nog enige tijd uit uw vagina. Van helder rood wordt dit steeds bruiner en lichter van kleur en het wordt steeds minder. Uw baby Er wordt bij het geven van borstvoeding geadviseerd de baby zo snel mogelijk aan te leggen. De verpleegkundige zal u daarbij helpen. In het begin verzorgen de verpleegkundige en/of uw partner uw baby. Langzamerhand kunt u ook zelf de verzorging gaan overnemen. Als u problemen heeft met de borstvoeding kunt u vragen naar onze lactatiekundige. Zij komt dan bij u langs, zolang u op de afdeling ligt. Wanneer u borstvoeding wilt geven en uw baby mag nog niet aan de borst, dan kunt u de melk afkolven. Deze melk neemt u dan mee naar de couveuseafdeling. De verpleegkundige of lactatiekundige zal u leren hoe u moet kolven. Voeding Na de keizersnede mag u eten en drinken wat u wilt en waar u trek in heeft. Mobiliseren Probeer de dag na de operatie even uit bed te komen, u krijgt hierbij hulp van de verpleegkundige. Elke volgende dag zal dit steeds makkelijker gaan. Met wassen zal men u helpen. De eerste dag na de operatie gebeurt dit meestal op bed. Afhankelijk van uw conditie gaat u steeds meer zelf doen. U mag onder de douche zodra u zichzelf hiertoe in staat voelt. De eerste dag na de operatie worden het infuus en de katheter verwijderd. Geboorteaangifte Uw baby moet binnen drie werkdagen aangegeven worden bij de Burgerlijke Stand in Beverwijk, dit kunt u doen bij: Het gemeentehuis in Beverwijk, Stationsplein 48 te Beverwijk. Openingstijden: Maandag, woensdag en vrijdag van tot uur Dinsdag van tot uur Donderdag van tot uur. Voor de aangifte moet u een geldig legitimatiebewijs en uw trouwboekje of erkenningspapieren meenemen.

5 Weer thuis Als alles verder goed verloopt, mag u (in overleg met de gynaecoloog) na twee tot drie dagen naar huis. Als u thuiskomt heeft u nog recht op kraamzorg tot de achtste (of indien nodig tot de tiende) dag na de bevalling. Het is verstandig om de eerste tijd thuis rustig aan te doen. Neem tijd voor uzelf, zodat u samen met uw partner en (eventuele) andere kind(eren) kunt wennen aan de nieuwe situatie. Indien u geen bloedverlies meer heeft, is ongeveer zes weken na de keizersnede geslachtsverkeer weer toegestaan. Geadviseerd wordt om zes maanden te wachten voordat u weer zwanger wordt. Als u eenmaal een keizersnede heeft ondergaan, zult u voortaan in het ziekenhuis moeten bevallen. U heeft dan een "medische indicatie", de reden hiervoor is dat er een litteken in de baarmoeder zit. De uitspraak "eens een keizersnede, altijd een keizersnede" gaat niet helemaal op. Dit is afhankelijk van de reden van de eerste keizersnede. De gynaecoloog zal bij elke zwangerschap opnieuw beoordelen of een keizersnede noodzakelijk is. Een baby krijgen door middel van een keizersnede is niet niks, het herstel kan soms enkele maanden duren. Zes weken na de operatie komt u op nacontrole bij de gynaecoloog. Enige tips o Schrijf voor elk bezoek aan de gynaecoloog op wat u wilt vragen. Doet u dit niet dan bent u vaak het meeste vergeten als u eenmaal in de spreekkamer zit. o Neem bij het bezoek aan de gynaecoloog iemand mee, b.v. uw partner. Twee horen immers meer dan één. Schrijf eventueel op wat er gezegd wordt. o Een goede voorbereiding op uw bevalling werkt altijd in uw voordeel o Vraag de specialist om informatie. Waarom wil hij/zij een keizersnede doen? o Indien de keizersnede gepland is, breng dan uw eventuele andere kind(eren) op de hoogte. Zeg hen dat u, nadat de baby geboren is, nog samen twee tot drie dagen in het ziekenhuis moet blijven. o Verwen uzelf. Neem wat luxe artikelen mee naar het ziekenhuis, zoals een lekker geurtje, fleurige nachtkleding, make-up. o Na de operatie heeft u meestal geen behoefte aan veel bezoek. Probeer dit te verdelen over de dagen dat u in het ziekenhuis bent. o Maak uw verwachtingen en wensen kenbaar aan de verpleegkundigen op de afdeling.

6 Verdere informatie Wilt u nog meer weten over de keizersnede, dan kunt u de volgende boeken lezen: Hoe bevalt een keizersnede? Maja van Haaren en Jacqueline Butter Uitgave: Ankh-Hermes Een kindje krijgen met een kunstverlossing. Rita Beintema Uitgever: Ankh-Hermes Zwangerschap en bevalling Kitty en Dominique van Rossum Uitgeverij: Zomer en Keuning b.v. De medewerkers van de afdeling verloskunde wensen u een prettige kraamtijd. HD //02 /2015

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. De keizersnede. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. De keizersnede. rkz.nl Patiënteninformatie De keizersnede rkz.nl Een zwangerschap, een geboorte, het lijkt soms zo gewoon. Maar niet elke zwangerschap eindigt met een bevalling zoals ouders zich deze voorstellen. Soms wordt

Nadere informatie

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken.

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken. Keizersnede Een keizersnede (Sectio Caesarea) is een operatie onder algehele of plaatselijke narcose (verdoving), waarbij de baby door een opening die in de onderbuik van de moeder en in de baarmoeder

Nadere informatie

Keizersnede. Wat is een keizersnede? Een geplande keizersnede

Keizersnede. Wat is een keizersnede? Een geplande keizersnede OLVG, locatie West Keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een 'sectio caesarea'. Er bestaan verschillende redenen

Nadere informatie

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea.

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Keizersnede 1 Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Wat is een keizersnede Een keizersnede is een operatie

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij wat u kan verwachten

Nadere informatie

Patiënteninformatie. De keizersnede (sectio caesarea) Algemene informatie

Patiënteninformatie. De keizersnede (sectio caesarea) Algemene informatie Patiënteninformatie De keizersnede (sectio caesarea) Algemene informatie Zorgpaden Het LangeLand Ziekenhuis werkt voor een deel van haar patiëntengroepen met zorgpaden. Een zorgpad beschrijft op een heldere

Nadere informatie

Verloskunde. De keizersnede

Verloskunde. De keizersnede Verloskunde De keizersnede 1 De keizersnede Een keizersnede (sectio caesarea) is een operatie onder algehele of plaatselijke verdoving, waarbij de baby door een snede in de onderbuik ter wereld komt. Waarom

Nadere informatie

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT INHOUD 1. INLEIDING...4 1.1 Voorbereiding 1.2 De dag van de keizersnede 1.3 Op de dienst materniteit-verloskamer 2. DE VERDOVING...5 2.1 Plaatselijke verdoving

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij u wat u kunt verwachten

Nadere informatie

Waarom is een keizersnede nodig? Een keizersnede is nodig:

Waarom is een keizersnede nodig? Een keizersnede is nodig: Keizersnede Inleiding Een keizersnede (sectio ceasarea) is een operatie waarbij de baby via een snede in uw onderbuik en uw baarmoeder geboren wordt. In deze folder kunt u lezen waarom een keizersnede

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

keizersnede Materniteit

keizersnede Materniteit keizersnede Materniteit Inhoud Keizersnede of sectio 3 Twee soorten keizersnede 4 Voorbereiding 4 De verdoving 5 De ingreep 6 Na de operatie 8 Mogelijke complicaties 10 Tot slot 11 Nuttige coördinaten

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

U krijgt de folder Pijnmeting mee. Lees deze thuis door zodat u na de operatie weet hoe u kunt aangeven wanneer u pijnstilling nodig hebt.

U krijgt de folder Pijnmeting mee. Lees deze thuis door zodat u na de operatie weet hoe u kunt aangeven wanneer u pijnstilling nodig hebt. Keizersnede Inleiding In overleg met uw arts is besloten een keizersnede bij u te verrichten. Dit omdat een natuurlijke bevalling niet mogelijk is, óf omdat dit een te groot risico met zich meebrengt voor

Nadere informatie

Diakonessenhuis. Het Keizersnedeboek. Diakonessenhuis. Polikliniek Gynaecologie

Diakonessenhuis. Het Keizersnedeboek. Diakonessenhuis. Polikliniek Gynaecologie Diakonessenhuis Het Keizersnedeboek Polikliniek Gynaecologie Polikliniek Gynaecologie, Diakonessenhuis locatie Utrecht Het Keizersnedeboek, januari 2015 Copyright Diakonessenhuis Utrecht Zeist Doorn Inleiding

Nadere informatie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Keizersnede Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Uw behandelend arts heeft u verteld dat uw kind via een keizersnede geboren gaat worden. De medische naam voor keizersnede is een sectio caesarea.

Nadere informatie

Een Natuurlijke Keizersnede (gentle sectio)

Een Natuurlijke Keizersnede (gentle sectio) 1/6 Verloskunde Een Natuurlijke Keizersnede (gentle sectio) Inleiding Een Keizersnede is een operatie, waarbij de baby via de buik geboren wordt. Meestal vindt deze ingreep plaats door middel van plaatselijke

Nadere informatie

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Keizersnede

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Keizersnede Afdeling verloskunde/gynaecologie Keizersnede U gaat binnenkort bevallen via een keizersnede. De medische term daarvoor is Sectio Caesarea. Wij zullen ons uiterste best doen uw verblijf op onze afdeling

Nadere informatie

De vaginale bevalling waarbij de billen of voeten als eerste worden geboren. Een geplande keizersnede.

De vaginale bevalling waarbij de billen of voeten als eerste worden geboren. Een geplande keizersnede. Bevallen bij een stuitligging Algemene info stuitligging Sommige kinderen liggen aan het einde van de zwangerschap in stuitligging. Meestal is onduidelijk waarom het kind aan het van de zwangerschap nog

Nadere informatie

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis.

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis. Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis www.jijwij.nl Deze brochure is geschreven voor vrouwen en hun partners die in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond gaan bevallen. Wat neem je mee Voor de bevalling

Nadere informatie

De baby wordt over het algemeen binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

De baby wordt over het algemeen binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Keizersnede Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een keizersnede? 3 Geplande- of ongeplande keizersnede 3 Voorbereiding 3 Dag vóór de keizersnede 3 Nuchter zijn 3 De dag van de keizersnede 4 Soort verdoving

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE FRANCISCUS VLIETLAND

DE KEIZERSNEDE FRANCISCUS VLIETLAND DE KEIZERSNEDE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Vaak afgekort

Nadere informatie

Keizersnede Radboud universitair medisch centrum

Keizersnede Radboud universitair medisch centrum Keizersnede Deze tekst is geheel overgenomen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede.

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE. Er zijn verschillende redenen voor een keizersnede. In deze folder krijgt u informatie over wat u meestal kunt verwachten.

DE KEIZERSNEDE. Er zijn verschillende redenen voor een keizersnede. In deze folder krijgt u informatie over wat u meestal kunt verwachten. Gynaecologie DE KEIZERSNEDE INLEIDING Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Vaak afgekort tot

Nadere informatie

Keizersnede Patiënteninformatie

Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een keizersnede 3 Werkwijze keizersnede 4 Geplande keizersnede 5 Dag van opname 6 Ruggenprik of narcose 6.1 Ruggenprik 6.2

Nadere informatie

Keizersnede INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

Keizersnede INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Keizersnede INFORMATIE VOOR PATIËNTEN 2 INHOUDSTAFEL 1. Wat is een keizersnede 4 2. Waarom een keizersnede 5 3. Voorbereiding bij een keizersnede 5 4. Wie is aanwezig bij een keizersnede? 6 5. De baby

Nadere informatie

Inleiding Keizersnede Redenen voor een keizersnede Geplande keizersnede

Inleiding Keizersnede Redenen voor een keizersnede Geplande keizersnede KEIZERSNEDE 751 Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor

Nadere informatie

Een Keizersnede (sectio caesarea)

Een Keizersnede (sectio caesarea) 1/5 Verloskunde Een Keizersnede (sectio caesarea) Inleiding Een Keizersnede is een operatie, waarbij de baby via de buik geboren wordt. Meestal vindt deze ingreep plaats door middel van plaatselijke verdoving

Nadere informatie

Keizersnede in het Spaarne Gasthuis Haarlem

Keizersnede in het Spaarne Gasthuis Haarlem Keizersnede in het Spaarne Gasthuis Haarlem Deze folder geeft informatie over een keizersnede. De medische naam daarvoor is sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. In deze

Nadere informatie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Keizersnede Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Uw behandelend arts heeft u verteld dat uw kind via een keizersnede geboren gaat worden. De medische naam voor keizersnede is een sectio caesarea.

Nadere informatie

Keizersnede. Inleiding. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Voor de operatie

Keizersnede. Inleiding. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Voor de operatie Keizersnede Inleiding U komt binnenkort naar het MCL voor een keizersnede. Deze brochure geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede in het MCL. De medische term voor een

Nadere informatie

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage?

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage? cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte In overleg met uw gynaecoloog krijgt u een cervixcerclage. U wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. Een cerclage is een draad die door de baarmoederhals

Nadere informatie

Keizersnede Patiënteninformatie

Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een keizersnede 3 Werkwijze keizersnede 4 Geplande keizersnede 5 Dag van opname 6 Ruggenprik of narcose 6.1 Ruggenprik 6.2

Nadere informatie

Keizersnede. Geboortecentrum. Algemene informatie en leefregels. Inhoud. Inleiding. Redenen voor een keizersnede. Voorbereiding op een keizersnede

Keizersnede. Geboortecentrum. Algemene informatie en leefregels. Inhoud. Inleiding. Redenen voor een keizersnede. Voorbereiding op een keizersnede Geboortecentrum Keizersnede Algemene informatie en leefregels Inhoud Inleiding Redenen voor een keizersnede Voorbereiding op een keizersnede Voor de operatie De plaatselijke verdoving (regionale anesthesie)

Nadere informatie

Inleiding... 2. Wat is een keizersnede?... 2. Geplande- of ongeplande keizersnede... 2. Voorbereiding... 2. Dag vóór de keizersnede...

Inleiding... 2. Wat is een keizersnede?... 2. Geplande- of ongeplande keizersnede... 2. Voorbereiding... 2. Dag vóór de keizersnede... Keizersnede G15.027-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Wat is een keizersnede?... 2 Geplande- of ongeplande keizersnede... 2 Voorbereiding... 2 Dag vóór de keizersnede... 2 Nuchter zijn... 3 De dag van de

Nadere informatie

De keizersnede Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede

De keizersnede Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede.

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is een keizersnede?... 1. 3 Reden voor een keizersnede... 1. Een geplande keizersnede... 1

1 Inleiding... 1. 2 Wat is een keizersnede?... 1. 3 Reden voor een keizersnede... 1. Een geplande keizersnede... 1 Keizersnede Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een keizersnede?... 1 3 Reden voor een keizersnede... 1 Een geplande keizersnede... 1 Een keizersnede tijdens de bevalling... 2 4 Voorbereiding op een

Nadere informatie

Keizersnede Patiënteninformatie

Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een keizersnede 3 Werkwijze keizersnede 4 Geplande keizersnede 5 Dag van opname 6 Ruggenprik of narcose 6.1 Ruggenprik 6.2

Nadere informatie

De keizersnede. Sectio Caesarea. verloskunde

De keizersnede. Sectio Caesarea. verloskunde De keizersnede Sectio Caesarea Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen

Nadere informatie

VROEGTIJDIGE WEEËN EN VOORTIJDIG GEBROKEN VLIEZEN FRANCISCUS VLIETLAND

VROEGTIJDIGE WEEËN EN VOORTIJDIG GEBROKEN VLIEZEN FRANCISCUS VLIETLAND VROEGTIJDIGE WEEËN EN VOORTIJDIG GEBROKEN VLIEZEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Een zwangerschap duurt meestal tussen de 37 en 42 weken. Het kan zijn dat er voor die tijd al weeën optreden of dat de vliezen

Nadere informatie

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede.

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede. De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte Kraamafdeling Vroegtijdige weeën gebroken vliezen en vroeggeboorte In deze folder leest u over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar

Nadere informatie

De keizersnede. Verloskunde

De keizersnede. Verloskunde De keizersnede Verloskunde Wat is een keizersnede? Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via de buikwand ter wereld komt. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. De baby wordt meestal binnen

Nadere informatie

Voorbereiding op een keizersnede De soort verdoving Narcose Een ruggenprik

Voorbereiding op een keizersnede De soort verdoving Narcose Een ruggenprik De keizersnede 2 Deze folder geeft informatie over wat u kunt verwachten bij een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. Wat

Nadere informatie

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede.

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede. De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

De natuurlijke keizersnede in het GHZ

De natuurlijke keizersnede in het GHZ De natuurlijke keizersnede in het GHZ Inhoudsopgave Inleiding 3 Bevallen met een keizersnede 3 Opname op de GezinSuite 4 Voorbereiding op de operatie 5 De verdoving 6 Wie zijn er aanwezig op de operatiekamer?

Nadere informatie

Zwanger en bevallen na eerdere keizersnede

Zwanger en bevallen na eerdere keizersnede Zwanger en bevallen na eerdere keizersnede Deze folder is ontwikkeld voor vrouwen die zwanger zijn en in een eerdere zwangerschap met een keizersnede zijn bevallen. Het litteken van een eerdere keizersnede

Nadere informatie

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea.

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede.

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Deze brochure geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën, een dreigende vroeggeboorte en vroegtijdig gebroken vliezen.

Nadere informatie

Het maken van een keuze Wanneer is een vaginale bevalling bij een stuitligging mogelijk. Heeft u de keuze? Het maken van een keuze. Tot slot.

Het maken van een keuze Wanneer is een vaginale bevalling bij een stuitligging mogelijk. Heeft u de keuze? Het maken van een keuze. Tot slot. Een stuitligging Inhoud Algemeen Wat is een stuitligging? Hoe vaak komt een stuitligging voor? Waarom ligt de baby in stuitligging? Als de baby bij ongeveer 36 weken nog in stuitligging ligt Het draaien

Nadere informatie

Keizersnede. Versie oktober objectid vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt,

Keizersnede. Versie oktober objectid vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, Versie oktober 2016 - objectid 230147 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be 7. Wat breng je mee? Voor jezelf Identiteitskaart SIS-kaart en klevertjes Bloedgroepkaart Verwijsbrief

Nadere informatie

De verpleegkundige zal u helpen bij het uitvoeren van het huid-ophuidcontact.

De verpleegkundige zal u helpen bij het uitvoeren van het huid-ophuidcontact. Huid-op-huidcontact Inleiding pag. 2 Wat is huid-op-huidcontact? pag. 3 Voordelen van huid-op-huidcontact pag. 4 Voordelen voor het kind pag. 4 Voordelen voor de moeder pag. 4 Huid-op-huidcontact bij te

Nadere informatie

De keizersnede. Poli Gynaecologie

De keizersnede. Poli Gynaecologie 00 De keizersnede Poli Gynaecologie Inleiding Een zwangerschap, een geboorte, het lijkt soms zo gewoon. Maar niet elke zwangerschap eindigt met een bevalling zoals ouders zich deze voorstellen. Soms wordt

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Waarom wordt een bevalling ingeleid?... 1 Over tijd zijn... 1 Langdurig gebroken vliezen... 1 Groeivertraging van de baby... 2 Achteruitgaan

Nadere informatie

Keizersnede. Inhoudsopgave. Wat is een keizersnede? Redenen voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling

Keizersnede. Inhoudsopgave. Wat is een keizersnede? Redenen voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling Keizersnede Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een keizersnede? 1 Redenen voor een keizersnede 1 Voorbereiding op een geplande keizersnede 2 De verdoving 2 De operatie 3 Wie

Nadere informatie

Keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling

Keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling Keizersnede U bent zwanger en de kans bestaat dat uw kind door een keizersnede wordt geboren. Of misschien weet u zeker dat u met een keizersnede zult bevallen. In deze folder leest u wat u kunt verwachten

Nadere informatie

Keizersnede. Wat is een keizersnede. Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling

Keizersnede. Wat is een keizersnede. Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling Keizersnede De medische term voor keizersnede is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. De precieze gang van zaken wisselt per ziekenhuis. In deze folder geven wij

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE

DE KEIZERSNEDE DE KEIZERSNEDE In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de gang van zaken rond een keizersnede (= sectio caesarea). Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting De keizersnede

Patiëntenvoorlichting De keizersnede Patiëntenvoorlichting De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rondom de keizersnede. In medische termen wordt ook wel gesproken over de sectio caesarea. In deze

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden Maatschap Gynaecologie in het Diaconessenhuis Leiden Algemeen Deze folder geeft u informatie over poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis. houdt in dat u, vanaf het moment van binnenkomst in het ziekenhuis,

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik H.85067.1018 Baarmoederverwijdering via snede in de buik 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een baarmoederverwijdering via een snede in de buik. Wachtlijst U komt op de wachtlijst

Nadere informatie

Zwangerschap en bevalling na een eerdere keizersnede

Zwangerschap en bevalling na een eerdere keizersnede Zwangerschap en bevalling na een eerdere keizersnede 1 van 5 Deze folder is bedoeld voor zwangere vrouwen die eerder via een keizersnede bevallen zijn. In Nederland bevalt 1 op de 5 vrouwen met een keizersnede.

Nadere informatie

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede Een keizersnede tijdens de bevalling

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede Een keizersnede tijdens de bevalling Keizersnede Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

Een keizersnede. Verloskunde

Een keizersnede. Verloskunde Verloskunde Inhoud Inleiding 1 Een keizersnede 1 Voorbereiding op de keizersnede 2 Uw opname 3 Naar de operatiekamer 3 Uitslaapkamer 4 Complicaties 4 Op de afdeling 5 Borstvoeding na een keizersnede 7

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE

DE KEIZERSNEDE DE KEIZERSNEDE In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de gang van zaken rond een keizersnede (= sectio caesarea). Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te

Nadere informatie

Geboortecentrum IJsselland

Geboortecentrum IJsselland Keizersnede (C3-A3 rechts) Geboortecentrum IJsselland GEB.066 / 190115.BS Inhoud 1. Inleiding 4 2. Voorafgaand aan uw opname 6 3. De dag van opname en operatie 8 4. De verdoving tijdens een keizersnede

Nadere informatie

Bevallen na eerdere keizersnede

Bevallen na eerdere keizersnede Bevallen na eerdere keizersnede Inleiding Deze brochure wordt je aangeboden door de afdeling verloskunde van het Ommelander Ziekenhuis. Wij vinden het belangrijk dat patiënten goede voorlichting krijgen.

Nadere informatie

Keizersnede. Geboortecentrum. Algemene informatie en leefregels. Inhoud. Inleiding. Redenen voor een keizersnede

Keizersnede. Geboortecentrum. Algemene informatie en leefregels. Inhoud. Inleiding. Redenen voor een keizersnede Geboortecentrum Keizersnede Algemene informatie en leefregels Inhoud Inleiding Redenen voor een keizersnede Voorbereiding op een keizersnede Plaatselijke verdoving Algehele verdoving Dag van de keizersnede

Nadere informatie

Een keizersnee. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Een keizersnee. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Een keizersnee Informatie voor patiënten F0519-3415 november 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Keizersnede / sectio caesarea

Keizersnede / sectio caesarea Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie Keizersnede / sectio caesarea 1 www.ikazia.nl Sectio / keizersnede 800497 / december 2014 Inhoudsopgave Wat is een keizersnede 3 Reden voor een keizersnede 3 De soort

Nadere informatie

Het inleiden van een bevalling

Het inleiden van een bevalling Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Het inleiden van een bevalling z Afspraak 1 Met uw gynaecoloog of verloskundige hebt u een datum afgesproken voor het inleiden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding Keizersnede Inhoudsopgave Inleiding Pag 2 Wat is een keizersnede? Pag 3 Wanneer een keizersnede? Pag 3 Een geplande keizersnede Pag 4 Een keizersnede tijdens de bevalling Pag 4 Voorbereiding op een keizersnede

Nadere informatie

Nuchter blijven Voor de operatie moet je nuchter zijn (zie de regels vooraan in de folder).

Nuchter blijven Voor de operatie moet je nuchter zijn (zie de regels vooraan in de folder). Keizersnede Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden. JijWij oktober 2015.

Nadere informatie

De medische bevalling. Enkele situaties: Wat als... Hoe bewaken we de conditie? 7-1-2015. Wanneer wordt de bevalling medisch?

De medische bevalling. Enkele situaties: Wat als... Hoe bewaken we de conditie? 7-1-2015. Wanneer wordt de bevalling medisch? De medische bevalling Wanneer wordt de bevalling medisch? Bij aanvang van de zwangerschap Tijdens de zwangerschap Tijdens de bevalling Na de bevalling Door Gynaecoloog Spaarne Ziekenhuis Hoe bewaken we

Nadere informatie

Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder)

Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder) Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder) De meeste kinderen liggen rond de achtste maand in de zwangerschap met het hoofd naar beneden. Dat noemen we de hoofdligging. Een bevalling in hoofdligging

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Vroegtijdige weeën 1 Vroegtijdig gebroken vliezen 1 Oorzaken voor een vroegtijdige bevalling 2 Behandeling

Nadere informatie

Fotoboek en informatie over een keizersnede

Fotoboek en informatie over een keizersnede Fotoboek en informatie over een keizersnede November 2011 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Wat is een Keizersnede? 4 Wanneer een keizersnede? 4 Opname op de Kraamafdeling 5 De operatie 7 Naar de operatiekamer

Nadere informatie

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Keizersnede Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

Zwanger van een tweeling

Zwanger van een tweeling Zwanger van een tweeling Informatie voor patiënten F0532-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. De keizersnede. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. De keizersnede. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde De keizersnede i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is een keizersnede? 3. Reden voor een keizersnede 3.1 Een geplande keizersnede 3.2

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over een keizersnede

Alles wat u moet weten over een keizersnede Verloskunde Patiënteninformatie Alles wat u moet weten over een keizersnede U ontvangt deze informatie, omdat u (mogelijk) een keizersnede krijgt. Hierin leest u meer over deze operatieve ingreep: hoe

Nadere informatie

Uitwendige versie en stuitligging

Uitwendige versie en stuitligging Uitwendige versie en stuitligging De meeste kinderen liggen rond de achtste maand met het hoofd naar beneden. Dat noemen we de hoofdligging. Dat is voor een kind de meest natuurlijke ligging om geboren

Nadere informatie

Keizersnede in het Flevoziekenhuis

Keizersnede in het Flevoziekenhuis Keizersnede in het Flevoziekenhuis Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken in het Flevoziekenhuis rondom een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesaresa. Er

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Ziekenhuis Gelderse Vallei Wat zijn gebroken vliezen? Gebroken vliezen betekent dat er vruchtwater uit de baarmoeder loopt. A terme betekent dat de vliezen

Nadere informatie

Verloskunde. Bevallen na een keizersnede. Adresgegevens

Verloskunde. Bevallen na een keizersnede. Adresgegevens Verloskunde Bevallen na een keizersnede Deze brochure wordt u aangeboden door de afdeling GezinSuite. Wij vinden het belangrijk dat patiënten goede voorlichting krijgen. De belangrijkste voorlichting vindt

Nadere informatie

Keizersnede BEHANDELING

Keizersnede BEHANDELING Keizersnede BEHANDELING Inhoudsopgave Wat is een keizersnede? 3 Redenen voor een keizersnede 3 Een geplande keizersnede 3 Een keizersnede tijdens de bevalling 4 Voorbereiding op een keizersnede 4 Geplande

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte 1 Deze brochure geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar een periode

Nadere informatie

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde Afdelingsgebonden informatie / afdeling Verloskunde Welkom Welkom op de afdeling Verloskunde (VED2) van het academisch ziekenhuis Maastricht (azm). Deze informatie is specifi ek voor deze verpleegafdeling.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. De keizersnede

PATIËNTEN INFORMATIE. De keizersnede PATIËNTEN INFORMATIE De keizersnede Inhoud Inleiding... 4 Wat is een keizersnede... 4 Reden voor een keizersnede... 4 Een geplande keizersnede... 4 Gentle sectio... 5 Een keizersnede tijdens de bevalling...

Nadere informatie

Keizersnede. Sectio Caesarea. Verloskunde

Keizersnede. Sectio Caesarea. Verloskunde Keizersnede Sectio Caesarea Verloskunde Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Inleiding 3 2. Voorbereiding op een keizersnede 5 3. De keizersnede operatie 8 4. Na een keizersnede 10 5. Ontslag 12 6. Complicaties

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling Inleiden van de bevalling In deze brochure leest u informatie over het inleiden van een bevalling. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust aan uw gynaecoloog en/of verloskundige.

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE Wat is een keizersnede? Redenen Een geplande keizersnede Gentle sectio

DE KEIZERSNEDE Wat is een keizersnede? Redenen Een geplande keizersnede Gentle sectio De keizersnede DE KEIZERSNEDE Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede (sectio caesarea) in het Kennemer Gasthuis (KG). Er zijn verschillende redenen voor

Nadere informatie

Bevallen in Bronovo. Welkom! Presentatie Verloskunde en Gynaecologie

Bevallen in Bronovo. Welkom! Presentatie Verloskunde en Gynaecologie Bevallen in Bronovo Welkom! Welkom in Bronovo Inhoud voorlichtingsavond Voorbereiding op de bevalling De bevalling Wat als het nèt anders gaat? Pijnstilling Praktische informatie Voorbereiding Onder controle

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING NVOG Nederlandse Vereniging voor PATIËNTENVOORLICHTING De keizersnede No 16 2000 NVOG Het copyright en de verantwoordelijkheid voor deze folder berusten bij de Nederlandse Vereniging voor (NVOG) in Utrecht.

Nadere informatie

Bevallen bij Rijnstate

Bevallen bij Rijnstate Bevallen bij Rijnstate U bent van plan om te bevallen in Rijnstate Arnhem. In deze folder staat praktische informatie over bevallen in ons ziekenhuis en over het maken van een bevalplan. Neem altijd uw

Nadere informatie

Aanbrengen van een cerclage of Shirodkar-bandje Om de baarmoedermond

Aanbrengen van een cerclage of Shirodkar-bandje Om de baarmoedermond Aanbrengen van een cerclage of Shirodkar-bandje Om de baarmoedermond Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0495 Inleiding U heeft een afspraak voor het aanbrengen van een zogenaamde cerclage

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Keizersnede Deze brochure geeft u informatie over de gang van zaken rond een keizersnede in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende

Nadere informatie

De keizersnede. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Wat is een vriendelijke keizersnede?

De keizersnede. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Wat is een vriendelijke keizersnede? De keizersnede Deze brochure geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is een sectio caesarea. Wat is een keizersnede? Een keizersnede

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie