U krijgt de folder Pijnmeting mee. Lees deze thuis door zodat u na de operatie weet hoe u kunt aangeven wanneer u pijnstilling nodig hebt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "U krijgt de folder Pijnmeting mee. Lees deze thuis door zodat u na de operatie weet hoe u kunt aangeven wanneer u pijnstilling nodig hebt."

Transcriptie

1 Keizersnede Inleiding In overleg met uw arts is besloten een keizersnede bij u te verrichten. Dit omdat een natuurlijke bevalling niet mogelijk is, óf omdat dit een te groot risico met zich meebrengt voor u, uw kind of voor u beiden. Omdat bij een keizersnede complicaties op kunnen treden - zoals bij iedere andere operatie - wordt het besluit hiertoe alleen genomen als daar een goede reden voor is. Wat is een keizersnede Een keizersnede is een vorm van kunstverlossing, waarbij de baby operatief geboren wordt. Meestal maakt de gynaecoloog bij deze operatie een zogenoemde bikinisnede : een horizontale snede van cm vlak boven de schaamstreek. De baby wordt over het algemeen binnen een kwartier na aanvang van de operatie geboren. De operatie in zijn geheel duurt ongeveer 45 minuten. Geplande- of onvoorziene keizersnede Soms is het al tijdens de zwangerschap duidelijk dat een keizersnede noodzakelijk is: de geplande keizersnede. Meestal wordt het echter tijdens de bevalling pas duidelijk dat er een keizersnede nodig is: een onvoorziene keizersnede. In dit laatste geval is een deel van de informatie in deze brochure niet (meer) voor u van toepassing. Voorbereiding Als voorbereiding op de operatie wordt bij de geplande keizersnede vooraf op het poliklinische spreekuur een lichamelijke onderzoek bij u verricht. Dag vóór de keizersnede Bij een geplande keizersnede wordt u de dag vóór de operatie om uur op afdeling 2-West, op de locatie Sportlaan, verwacht. Na ontvangst krijgt u een korte rondleiding over de afdeling en u krijgt naast praktische informatie ook informatie over de gang van zaken rond uw operatie. De verpleegkundige zal u vragen stellen over het verloop van uw zwangerschap en uw algehele conditie. Ook zal gevraagd worden naar eventuele bijzonderheden die van belang kunnen zijn tijdens uw verblijf in het ziekenhuis. Daarnaast meet de verpleegkundige uw bloeddruk, temperatuur en polsslag en er wordt een CTG gemaakt. Dit is een registratie van het hart van de baby en van de weeënactiviteit. Tot slot wordt een buisje bloed bij u afgenomen voor het geval een bloedtransfusie nodig is. Als de reden voor de keizersnede een stuitligging is wordt er ook nog een echo gemaakt om de ligging te controleren. U krijgt de folder Pijnmeting mee. Lees deze thuis door zodat u na de operatie weet hoe u kunt aangeven wanneer u pijnstilling nodig hebt. Na uw gesprek met de verpleegkundige en als de onderzoeken afgerond zijn, kunt u weer naar huis.

2 Voor de operatie Voor de operatie moet nagellak af. U kunt dit het beste thuis doen. Tijdens de operatie mag u ook geen make-up op en mag u geen sieraden om. Laat sieraden en andere kostbaarheden - óók die van uw partner - liever thuis. Tijdens de operatie blijven deze namelijk onbeheerd op de kamer achter. Nuchter zijn Voor de operatie moet u nuchter zijn, dat wil zeggen dat u de avond voorafgaand aan de operatie vanaf uur niets meer mag eten. Drinken van heldere vloeistoffen zoals water, (aanmaak)limonade en thee zonder melk is toegestaan tot 2 uur voordat u zich moet melden in het ziekenhuis. Indien nodig kunt u eventuele medicijnen nog met een klein slokje water innemen. Roken wordt in de uren voor de operatie sterk afgeraden. De dag van de keizersnede U wordt s morgens om 6.30 uur op afdeling 2-West verwacht. U en uw partner worden dan naar uw kamer gebracht waar u zich kunt installeren en waar u wordt voorbereid op de operatie. Vlak voor de operatie moeten contactlenzen en/of een gebitprothese uit. U krijgt een operatiejasje aan, er wordt bij u een katheter in de blaas ingebracht en u krijgt een infuus. Nadat de afdeling een telefoontje heeft gekregen dat u aan de beurt bent wordt u door de verpleegkundige in bed naar de operatieafdeling gebracht. Soort verdoving In principe wordt de verdoving via een zogenoemde ruggenprik gegeven. Bij een ruggenprik is alleen het onderlichaam verdoofd en maakt u de geboorte van uw kind bewust mee. Een enkele keer wordt tijdens een keizersnede gekozen voor algehele narcose. Bij deze vorm van verdoving maakt u de operatie niet bewust mee. In de folder Anesthesie die u krijgt uitgereikt, treft u uitgebreide informatie aan over deze vormen van verdoving. Uw partner Uw partner mag in principe bij een geplande keizersnede aanwezig zijn. Terwijl bij u de voorbereidingen voor de operatie worden getroffen, gaat uw partner naar de kleedruimte van de operatiekamers en krijgt daar (niet steriele) operatiekleding uitgereikt en een rode muts op. Het maken van foto s is toegestaan, het maken van video-opnames niet. Omdat het operatiegebied steriel moet blijven, mag uw partner niet de navelstreng doorknippen. Uw baby na de geboorte Als de baby geboren is, wordt deze door een kinderarts onderzocht en krijgt een injectie met vitamine K. Dit zorgt voor de bloedstolling. De baby wordt in een couveuse naar de kraamafdeling gebracht en uw partner gaat dan mee. De baby wordt na aankomst op de afdeling in een wiegje gelegd, tenzij het noodzakelijk is de baby nog langere tijd in de couveuse te observeren of te behandelen. Dit kan op de afdeling zelf zijn, of op de afdeling Neonatologie. Na de keizersnede Terwijl uw baby en partner naar de afdeling gaan, wordt uw buikwond gehecht. Daarna gaat u naar de uitslaapkamer. Hier kunt u de eerste uren bijkomen en vinden controles plaats van uw hartslag, bloeddruk, eventueel bloedverlies en de urineproductie. Op de afdeling nemen de verpleegkundigen deze controles over.

3 Na een keizersnede heeft u pijn in de buik en rond het wondgebied, vooral bij bewegen. De eerste 24 uur krijgt u hiervoor pijnstilling in de vorm van injecties en/of (zet)pillen. Daarna krijgt u pijnstilling in tabletvorm. Op de afdeling mag u weer gaan drinken; eerst wat water en daarna thee of appelsap. Als u niet misselijk wordt, mag u dit naar behoefte uitbreiden en ook eten. Kraamzorg Het is de bedoeling dat uw partner vrij snel na de geboorte van de baby contact opneemt met de kraamzorg waar u ingeschreven staat om eventuele kraamzorg te regelen. Opnameduur Na een keizersnede verblijft u doorgaans maximaal 4 dagen in het ziekenhuis. Als u geen ziekenhuiszorg meer nodig heeft, kunt u na 48 uur met ontslag. Er zijn diverse mogelijkheden: U kunt na ontslag naar het GeboorteHotel Haga, waar u in een huiselijke omgeving verblijft met de service en comfort van een hotel. In het GeboorteHotel Haga is professionele zorg gewaarborgd tijdens uw kraamperiode. Zo kunt u 24 uur per dag een beroep doen op de kraamverzorgenden. Ook uw partner kan verblijven in het GeboorteHotel Haga. Meer informatie vindt u in de folder GeboorteHotel Haga. U kunt naar huis, mits het kraamcentrum waarbij u bent aangesloten aan de volgende eisen voldoet: Het kraamcentrum heeft speciaal opgeleide kraamverzorgenden in dienst en beschikbaar om u de zorg te bieden. Het kraamcentrum kan 6-8 uur per dag gedurende 5-7 dagen na thuiskomst zorg bieden. U hebt voldoende mantelzorg thuis, ook s nachts. U hebt een verloskundige die eindverantwoordelijk is voor de zorg thuis. Voordelen voor u U bent eerder weg uit een ziekenhuisomgeving. U krijgt de zorg gericht op uw situatie. Kosten Bij ontslag naar zowel het GeboorteHotel als naar huis, betaalt u altijd de verplichte wettelijke eigen bijdrage. De hoogte van het bedrag verschilt per zorgverzekeraar én is afhankelijk van de polisvoorwaarden. Vraag hierover vooraf informatie aan bij uw zorgverzekeraar. De dagen na de keizersnede De dag van de operatie brengt u nog in bed door. Waar nodig wordt u door de verpleegkundigen bijgestaan bij uw lichamelijke verzorging. De dag na de operatie gaat u met hulp van de verpleegkundige uit bed en de dagen daarna kunt u dit uitbreiden. Om trombose te voorkomen, krijgt u één keer per dag een injectie met een bloedverdunnend middel (Fraxiparine). Ook wordt de dag na de operatie wat bloed bij u afgenomen om het ijzergehalte te controleren. Meestal worden ook die dag de blaaskatheter en het infuus verwijderd. Het gaasverband op de wond wordt een dag later verwijderd. U mag daarna onder de douche. Wanneer u 2 dagen na de operatie nog geen ontlasting hebt gehad, wordt doorgaans in de avond een laxeertablet gegeven. Deze is na ongeveer 12 uur werkzaam.

4 Als de buikwond met niet-oplosbaar hechtmateriaal is gesloten, worden de hechtingen zeven dagen na de operatie verwijderd. U krijgt hiervoor een afspraak. Borstvoeding Na de keizersnede kunt u in principe uw baby borstvoeding geven. De conditie van u en uw baby speelt hier uiteraard een rol bij. Het streven is de baby zo snel mogelijk na de geboorte de borst te geven. Liggend voeden is de eerste dagen het plezierigst, omdat u dan minder last heeft van uw buikwond. De verpleegkundige kan u zonodig begeleiden bij het geven van borstvoeding. Er is ook een folder Borstvoeding beschikbaar. Als de baby om wat voor reden dan ook niet aan de borst kan, helpt de verpleegkundige u met het kolven. Zie ook de folder Kolven. Flesvoeding Als u flesvoeding wilt geven kan de verpleegkundige u daarbij helpen. Gedurende uw opname verstrekt het ziekenhuis de voeding voor uw baby. Ook van flesvoeding is een aparte folder beschikbaar. De verzorging van uw baby Tot u in staat bent de zorg van uw baby over te nemen, worden u en uw partner zoveel als mogelijk bij de verzorging betrokken. Ontslag Voordat u met ontslag gaat, is het goed om de vragen die u nog hebt te stellen aan de arts of verpleegkundige. U ontvangt bij vertrek een verslag van de bevalling en eventuele bijzonderheden voor de verloskundige en de kraamverzorgende. Zo nodig krijgt u een recept voor medicatie. U krijgt de folder Adviezen na een gynaecologische operatie mee. Uw poliklinische controle bij de gynaecoloog vindt na ongeveer zes weken plaats. Van de verpleegkundige krijgt u het telefoonnummer dat u moet bellen voor het maken van de afspraak hiervoor. U kunt het beste bij deze controle met uw arts bespreken hoe groot voor u de kans is dat u bij een eventuele volgende bevalling weer een keizersnede moet ondergaan. Na een keizersnede wordt een volgende zwangerschap altijd in het ziekenhuis gecontroleerd en vindt ook de bevalling in het ziekenhuis plaats. Emotionele aspecten bij een keizersnede Hoe een keizersnede wordt beleefd, is persoonlijk en kan sterk wisselen. Daarbij speelt ook mee of de operatie onverwacht was. Sommige vrouwen en/of hun partners zijn teleurgesteld omdat de bevalling anders is verlopen dan verwacht. Als de keizersnede onder algehele narcose plaatsgevonden heeft, hebben sommige vrouwen moeite om aan hun baby te wennen. Als u deze gevoelens heeft of herkent, praat er dan over met uw partner, andere vertrouwde relaties, of bijvoorbeeld met een verpleegkundige. Bespreek het ook tijdens uw controle bij de arts in het ziekenhuis. Contact met lotgenoten is ook mogelijk. Dit kan via de Vereniging van Keizersnede-ouders. Weer thuis Eenmaal thuis is het wennen; naast de eerder genoemde emoties kan het lichamelijk ook belastend voor u zijn. U bent niet alleen (opnieuw) moeder geworden, maar u moet ook herstellen van een operatie. De eerste dagen heeft u misschien nog recht op kraamhulp, maar het is sowieso verstandig om uw partner, familie en vrienden in te schakelen, zodat u uw activiteiten weer rustig op kunt bouwen. Na de eerste weken zult u merken dat u steeds meer kunt doen.

5 Ook na een keizersnede is het gebruik van voorbehoedsmiddelen noodzakelijk als u een zwangerschap wilt voorkomen. Bespreek het eventuele gebruik hiervan met uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog. De buikwand is vaak pijnlijk en voor langere tijd nog gevoelig, niet alleen ter hoogte van het litteken, maar ook oplopend tot aan de navel. U kunt een doof gevoel houden rond het litteken, dit kan 6 tot 12 maanden duren. Complicaties en risico s Een keizersnede kan - net als alle andere operaties complicaties en/of risico s met zich meebrengen. Ernstige complicaties zijn gelukkig zeldzaam. De meest voorkomende complicaties zijn: - Bloedarmoede: het gebruik van ijzertabletten is dan vaak noodzakelijk, soms is een bloedtransfusie nodig. - Blaasontsteking: zo nodig wordt antibioticum gegeven. - Nabloeding: bij een (ernstige) hoge bloeddruk komt dit vaker voor, dan stolt het bloed minder goed. Soms is een 2e operatie noodzakelijk. - Bloeduitstorting: de bloedvaatjes in de vetlaag onder de huid kunnen nog wat blijven nabloeden, waardoor een bloeduitstorting. - Infectie: om infectie te voorkomen wordt tijdens de keizersnede altijd een antibioticum toegediend. - Trombose: om dit te voorkomen worden na een keizersnede bloedverdunnende middelen gegeven en worden kraamvrouwen gestimuleerd zo snel als mogelijk uit bed te gaan. - Beschadiging van de blaas: dit is een zeldzame complicatie. Als er verschillende keizersneden hebben plaatsgevonden is er een grotere kans. Het is goed mogelijk deze beschadiging te hechten, wel is een blaaskatheter dan langer nodig. - Darmen die niet op gang komen: dit is een zeer zeldzame complicatie. Er verzamelt zich vocht in de maag en darmen wat leidt tot misselijkheid en braken. Soms is een maagsonde (slang in de maag) nodig om het vocht af te voeren. Nog vragen? Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben dan kunt u terecht bij de verpleegkundige of uw behandelend arts. Schrijf uw vragen op zodat u niets vergeet. Telefoonnummers maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en uur: - Polikliniek locatie Leyweg: (070) Polikliniek locatie Sportlaan: (070) Buiten deze uren kunt u bellen met: verpleegafdeling 2-West: (070) HagaZiekenhuis locatie Leyweg, Leyweg 275, 2545 CH Den Haag locatie Sportlaan, Sportlaan 600, 2566 MJ Den Haag H

De baby wordt over het algemeen binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

De baby wordt over het algemeen binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Keizersnede Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een keizersnede? 3 Geplande- of ongeplande keizersnede 3 Voorbereiding 3 Dag vóór de keizersnede 3 Nuchter zijn 3 De dag van de keizersnede 4 Soort verdoving

Nadere informatie

Inleiding... 2. Wat is een keizersnede?... 2. Geplande- of ongeplande keizersnede... 2. Voorbereiding... 2. Dag vóór de keizersnede...

Inleiding... 2. Wat is een keizersnede?... 2. Geplande- of ongeplande keizersnede... 2. Voorbereiding... 2. Dag vóór de keizersnede... Keizersnede G15.027-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Wat is een keizersnede?... 2 Geplande- of ongeplande keizersnede... 2 Voorbereiding... 2 Dag vóór de keizersnede... 2 Nuchter zijn... 3 De dag van de

Nadere informatie

Keizersnede Radboud universitair medisch centrum

Keizersnede Radboud universitair medisch centrum Keizersnede Deze tekst is geheel overgenomen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede.

Nadere informatie

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken.

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken. Keizersnede Een keizersnede (Sectio Caesarea) is een operatie onder algehele of plaatselijke narcose (verdoving), waarbij de baby door een opening die in de onderbuik van de moeder en in de baarmoeder

Nadere informatie

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea.

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Keizersnede 1 Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Wat is een keizersnede Een keizersnede is een operatie

Nadere informatie

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Keizersnede

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Keizersnede Afdeling verloskunde/gynaecologie Keizersnede U gaat binnenkort bevallen via een keizersnede. De medische term daarvoor is Sectio Caesarea. Wij zullen ons uiterste best doen uw verblijf op onze afdeling

Nadere informatie

De keizersnede Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede

De keizersnede Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede.

Nadere informatie

Voorbereiding op een keizersnede De soort verdoving Narcose Een ruggenprik

Voorbereiding op een keizersnede De soort verdoving Narcose Een ruggenprik De keizersnede 2 Deze folder geeft informatie over wat u kunt verwachten bij een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. Wat

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij u wat u kunt verwachten

Nadere informatie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Keizersnede Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Uw behandelend arts heeft u verteld dat uw kind via een keizersnede geboren gaat worden. De medische naam voor keizersnede is een sectio caesarea.

Nadere informatie

Inleiding Keizersnede Redenen voor een keizersnede Geplande keizersnede

Inleiding Keizersnede Redenen voor een keizersnede Geplande keizersnede KEIZERSNEDE 751 Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij wat u kan verwachten

Nadere informatie

Zorg rondom een keizersnede

Zorg rondom een keizersnede Gynaecologie Zorg rondom een keizersnede www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat moet u meenemen bij opname?... 3 De geplande keizersnede... 4 Voorbereidingen op de afdeling Verloskunde... 4 De operatie...

Nadere informatie

Keizersnede in het Spaarne Gasthuis Haarlem

Keizersnede in het Spaarne Gasthuis Haarlem Keizersnede in het Spaarne Gasthuis Haarlem Deze folder geeft informatie over een keizersnede. De medische naam daarvoor is sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. In deze

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE. Er zijn verschillende redenen voor een keizersnede. In deze folder krijgt u informatie over wat u meestal kunt verwachten.

DE KEIZERSNEDE. Er zijn verschillende redenen voor een keizersnede. In deze folder krijgt u informatie over wat u meestal kunt verwachten. Gynaecologie DE KEIZERSNEDE INLEIDING Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Vaak afgekort tot

Nadere informatie

Keizersnede. Wat is een keizersnede? Een geplande keizersnede

Keizersnede. Wat is een keizersnede? Een geplande keizersnede OLVG, locatie West Keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een 'sectio caesarea'. Er bestaan verschillende redenen

Nadere informatie

Keizersnede. Inleiding. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Voor de operatie

Keizersnede. Inleiding. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Voor de operatie Keizersnede Inleiding U komt binnenkort naar het MCL voor een keizersnede. Deze brochure geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede in het MCL. De medische term voor een

Nadere informatie

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT INHOUD 1. INLEIDING...4 1.1 Voorbereiding 1.2 De dag van de keizersnede 1.3 Op de dienst materniteit-verloskamer 2. DE VERDOVING...5 2.1 Plaatselijke verdoving

Nadere informatie

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede Een keizersnede tijdens de bevalling

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede Een keizersnede tijdens de bevalling Keizersnede Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea.

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede.

Nadere informatie

keizersnede Materniteit

keizersnede Materniteit keizersnede Materniteit Inhoud Keizersnede of sectio 3 Twee soorten keizersnede 4 Voorbereiding 4 De verdoving 5 De ingreep 6 Na de operatie 8 Mogelijke complicaties 10 Tot slot 11 Nuttige coördinaten

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik H.85067.1018 Baarmoederverwijdering via snede in de buik 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een baarmoederverwijdering via een snede in de buik. Wachtlijst U komt op de wachtlijst

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering. via de buikwand

H Baarmoederverwijdering. via de buikwand H.85067.1216 Baarmoederverwijdering via de buikwand 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een baarmoederverwijdering via een snede in de buik. Wachtlijst U komt op de wachtlijst bij

Nadere informatie

Nuchter blijven Voor de operatie moet je nuchter zijn (zie de regels vooraan in de folder).

Nuchter blijven Voor de operatie moet je nuchter zijn (zie de regels vooraan in de folder). Keizersnede Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden. JijWij oktober 2015.

Nadere informatie

Keizersnede. Inhoudsopgave. Wat is een keizersnede? Redenen voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling

Keizersnede. Inhoudsopgave. Wat is een keizersnede? Redenen voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling Keizersnede Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een keizersnede? 1 Redenen voor een keizersnede 1 Voorbereiding op een geplande keizersnede 2 De verdoving 2 De operatie 3 Wie

Nadere informatie

De keizersnede. Poli Gynaecologie

De keizersnede. Poli Gynaecologie 00 De keizersnede Poli Gynaecologie Inleiding Een zwangerschap, een geboorte, het lijkt soms zo gewoon. Maar niet elke zwangerschap eindigt met een bevalling zoals ouders zich deze voorstellen. Soms wordt

Nadere informatie

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede.

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede. De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Keizersnede Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Uw behandelend arts heeft u verteld dat uw kind via een keizersnede geboren gaat worden. De medische naam voor keizersnede is een sectio caesarea.

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE FRANCISCUS VLIETLAND

DE KEIZERSNEDE FRANCISCUS VLIETLAND DE KEIZERSNEDE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Vaak afgekort

Nadere informatie

De keizersnede. Sectio Caesarea. verloskunde

De keizersnede. Sectio Caesarea. verloskunde De keizersnede Sectio Caesarea Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE

DE KEIZERSNEDE DE KEIZERSNEDE In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de gang van zaken rond een keizersnede (= sectio caesarea). Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE

DE KEIZERSNEDE DE KEIZERSNEDE In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de gang van zaken rond een keizersnede (= sectio caesarea). Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te

Nadere informatie

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede

Inleiding Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Keizersnede Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

Diakonessenhuis. Het Keizersnedeboek. Diakonessenhuis. Polikliniek Gynaecologie

Diakonessenhuis. Het Keizersnedeboek. Diakonessenhuis. Polikliniek Gynaecologie Diakonessenhuis Het Keizersnedeboek Polikliniek Gynaecologie Polikliniek Gynaecologie, Diakonessenhuis locatie Utrecht Het Keizersnedeboek, januari 2015 Copyright Diakonessenhuis Utrecht Zeist Doorn Inleiding

Nadere informatie

Keizersnede in het Flevoziekenhuis

Keizersnede in het Flevoziekenhuis Keizersnede in het Flevoziekenhuis Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken in het Flevoziekenhuis rondom een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesaresa. Er

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding Keizersnede Inhoudsopgave Inleiding Pag 2 Wat is een keizersnede? Pag 3 Wanneer een keizersnede? Pag 3 Een geplande keizersnede Pag 4 Een keizersnede tijdens de bevalling Pag 4 Voorbereiding op een keizersnede

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over een keizersnede

Alles wat u moet weten over een keizersnede Verloskunde Patiënteninformatie Alles wat u moet weten over een keizersnede U ontvangt deze informatie, omdat u (mogelijk) een keizersnede krijgt. Hierin leest u meer over deze operatieve ingreep: hoe

Nadere informatie

Patiënteninformatie. De keizersnede (sectio caesarea) Algemene informatie

Patiënteninformatie. De keizersnede (sectio caesarea) Algemene informatie Patiënteninformatie De keizersnede (sectio caesarea) Algemene informatie Zorgpaden Het LangeLand Ziekenhuis werkt voor een deel van haar patiëntengroepen met zorgpaden. Een zorgpad beschrijft op een heldere

Nadere informatie

Keizersnede. Wat is een keizersnede. Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling

Keizersnede. Wat is een keizersnede. Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling Keizersnede De medische term voor keizersnede is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. De precieze gang van zaken wisselt per ziekenhuis. In deze folder geven wij

Nadere informatie

Waarom is een keizersnede nodig? Een keizersnede is nodig:

Waarom is een keizersnede nodig? Een keizersnede is nodig: Keizersnede Inleiding Een keizersnede (sectio ceasarea) is een operatie waarbij de baby via een snede in uw onderbuik en uw baarmoeder geboren wordt. In deze folder kunt u lezen waarom een keizersnede

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE Wat is een keizersnede? Redenen Een geplande keizersnede Gentle sectio

DE KEIZERSNEDE Wat is een keizersnede? Redenen Een geplande keizersnede Gentle sectio De keizersnede DE KEIZERSNEDE Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede (sectio caesarea) in het Kennemer Gasthuis (KG). Er zijn verschillende redenen voor

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Een keizersnee. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Een keizersnee. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Een keizersnee Informatie voor patiënten F0519-3415 november 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via de vagina

H Baarmoederverwijdering via de vagina H.85068.0219 Baarmoederverwijdering via de vagina 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een vaginale baarmoederverwijdering. Wachtlijst U komt op de wachtlijst bij het Bureau patiënten

Nadere informatie

De keizersnede. Verloskunde. Locatie Langendijk. 5243i GYN.013/0815

De keizersnede. Verloskunde. Locatie Langendijk. 5243i GYN.013/0815 De keizersnede Verloskunde Locatie Langendijk 1 Inhoudsopgave Pagina Inleiding 2 Wat is een keizersnede? 3 Moment van keizersnede? 3 Voorbereiding op een geplande keizersnede 3 De soort verdoving 5 Hoe

Nadere informatie

De keizersnede. Verloskunde

De keizersnede. Verloskunde De keizersnede Verloskunde Wat is een keizersnede? Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via de buikwand ter wereld komt. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. De baby wordt meestal binnen

Nadere informatie

Wat is een keizersnede?

Wat is een keizersnede? Keizersnede Inhoudsopgave Wat is een keizersnede?...4 Reden voor een keizersnede...4 Een geplande keizersnede...5 Een keizersnede tijdens de bevalling...5 Voorbereiding op een keizersnede...6 De soort

Nadere informatie

Keizersnede / sectio caesarea

Keizersnede / sectio caesarea Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie Keizersnede / sectio caesarea 1 www.ikazia.nl Sectio / keizersnede 800497 / december 2014 Inhoudsopgave Wat is een keizersnede 3 Reden voor een keizersnede 3 De soort

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING NVOG Nederlandse Vereniging voor PATIËNTENVOORLICHTING De keizersnede No 16 2000 NVOG Het copyright en de verantwoordelijkheid voor deze folder berusten bij de Nederlandse Vereniging voor (NVOG) in Utrecht.

Nadere informatie

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede.

In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede. De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een

Nadere informatie

Conisatie/lisexcisie in dagopname

Conisatie/lisexcisie in dagopname Conisatie/lisexcisie in dagopname H15.022-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Waarom een conisatie of lisexcisie?... 2 Voorbereiding... 2 Nuchter zijn... 2 Voorbereidende onderzoeken... 2 Dagopname... 2 De

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting De keizersnede

Patiëntenvoorlichting De keizersnede Patiëntenvoorlichting De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rondom de keizersnede. In medische termen wordt ook wel gesproken over de sectio caesarea. In deze

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

Wie mag er bij een keizersnede aanwezig zijn? Wat mag wel en niet? Het kind na de geboorte

Wie mag er bij een keizersnede aanwezig zijn? Wat mag wel en niet? Het kind na de geboorte Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via de buikwand ter wereld komt. De operatie duurt ongeveer 45 minuten, soms langer, soms korter. De baby wordt meestal binnen een kwartier na het begin

Nadere informatie

De keizersnede. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling

De keizersnede. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een keizersnede tijdens de bevalling De keizersnede Deze brochure geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rondom een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Keizersnede Patiënteninformatie

Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een keizersnede 3 Werkwijze keizersnede 4 Geplande keizersnede 5 Dag van opname 6 Ruggenprik of narcose 6.1 Ruggenprik 6.2

Nadere informatie

De keizersnede Sectio caesarea

De keizersnede Sectio caesarea De keizersnede Sectio caesarea Vrouw Moeder Kind-centrum Inhoudsopgave 1. Wat is een keizersnede? 2 1.1 Wat is een keizersnede? 2 1.2 Anesthesie (ruggenprik of narcose) 2 2. Redenen voor een keizersnede

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is een keizersnede?... 1. 3 Reden voor een keizersnede... 1. Een geplande keizersnede... 1

1 Inleiding... 1. 2 Wat is een keizersnede?... 1. 3 Reden voor een keizersnede... 1. Een geplande keizersnede... 1 Keizersnede Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een keizersnede?... 1 3 Reden voor een keizersnede... 1 Een geplande keizersnede... 1 Een keizersnede tijdens de bevalling... 2 4 Voorbereiding op een

Nadere informatie

Keizersnede BEHANDELING

Keizersnede BEHANDELING Keizersnede BEHANDELING Inhoudsopgave Wat is een keizersnede? 3 Redenen voor een keizersnede 3 Een geplande keizersnede 3 Een keizersnede tijdens de bevalling 4 Voorbereiding op een keizersnede 4 Geplande

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. De keizersnede. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. De keizersnede. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde De keizersnede i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is een keizersnede? 3. Reden voor een keizersnede 3.1 Een geplande keizersnede 3.2

Nadere informatie

Keizersnede Patiënteninformatie

Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een keizersnede 3 Werkwijze keizersnede 4 Geplande keizersnede 5 Dag van opname 6 Ruggenprik of narcose 6.1 Ruggenprik 6.2

Nadere informatie

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage?

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage? cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte In overleg met uw gynaecoloog krijgt u een cervixcerclage. U wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. Een cerclage is een draad die door de baarmoederhals

Nadere informatie

Gezinsvriendelijke keizersnee

Gezinsvriendelijke keizersnee Gezinsvriendelijke keizersnee Informatie voor patiënten F1124-3415 augustus 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Keizersnede. Sectio Caesarea. Verloskunde

Keizersnede. Sectio Caesarea. Verloskunde Keizersnede Sectio Caesarea Verloskunde Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Inleiding 3 2. Voorbereiding op een keizersnede 5 3. De keizersnede operatie 8 4. Na een keizersnede 10 5. Ontslag 12 6. Complicaties

Nadere informatie

De keizersnede. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

De keizersnede. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! De keizersnede U ondergaat binnenkort een keizersnede of u bent zojuist middels een keizersnede bevallen. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond deze operatie. Informatie voor patiënten

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0138 Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Keizersnede. Geboortecentrum. Algemene informatie en leefregels. Inhoud. Inleiding. Redenen voor een keizersnede. Voorbereiding op een keizersnede

Keizersnede. Geboortecentrum. Algemene informatie en leefregels. Inhoud. Inleiding. Redenen voor een keizersnede. Voorbereiding op een keizersnede Geboortecentrum Keizersnede Algemene informatie en leefregels Inhoud Inleiding Redenen voor een keizersnede Voorbereiding op een keizersnede Voor de operatie De plaatselijke verdoving (regionale anesthesie)

Nadere informatie

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel)

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel) H.253100.0116 Galblaas verwijderen (conventioneel) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om de galblaas te verwijderen. Het is een operatie waarvoor u ongeveer één tot twee dagen

Nadere informatie

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde Afdelingsgebonden informatie / afdeling Verloskunde Welkom Welkom op de afdeling Verloskunde (VED2) van het academisch ziekenhuis Maastricht (azm). Deze informatie is specifi ek voor deze verpleegafdeling.

Nadere informatie

Laparoscopisch verwijderen van de galblaas. Uw opname van dag tot dag

Laparoscopisch verwijderen van de galblaas. Uw opname van dag tot dag Laparoscopisch verwijderen van de galblaas Uw opname van dag tot dag Inhoudsopgave Inleiding... 1 Ligging en functie van de galblaas... 1 Galstenen... 1 Complicaties... 3 Dag 1: opnamedag en operatiedag...

Nadere informatie

De (natuurlijke) keizersnede

De (natuurlijke) keizersnede De (natuurlijke) keizersnede Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 4 Verloskunde en kraamafdeling 4 Onze visie: 4 De afdeling: 4 Wat is een keizersnede? 4 Reden voor een keizersnede 4 Een natuurlijke

Nadere informatie

Keizersnede Patiënteninformatie

Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een keizersnede 3 Werkwijze keizersnede 4 Geplande keizersnede 5 Dag van opname 6 Ruggenprik of narcose 6.1 Ruggenprik 6.2

Nadere informatie

Keizersnede Inleiding Informatie vooraf Wat is een keizersnede? Voorbereiding op een keizersnede Voor de operatie niet Reden voor een keizersnede

Keizersnede Inleiding Informatie vooraf Wat is een keizersnede? Voorbereiding op een keizersnede Voor de operatie niet Reden voor een keizersnede Keizersnede Inleiding De medische term voor een keizersnede is Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. Hier informeren wij u over de gang van zaken rond een keizersnede

Nadere informatie

Keizersnede. Sophia Kinderziekenhuis. Soorten keizersneden. Waarom een keizersnede?

Keizersnede. Sophia Kinderziekenhuis. Soorten keizersneden. Waarom een keizersnede? Sophia Kinderziekenhuis Wie zwanger is wil natuurlijk niets liever dan dat de baby op de normale wijze, zonder complicaties wordt geboren. Soms kan dat niet en zijn er redenen om over te gaan tot een operatieve

Nadere informatie

Weer thuis na een keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Weer thuis na een keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Weer thuis na een keizersnede Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Thuis zult u geleidelijk verder moeten herstellen. De tijd die nodig is voor het herstel is na een keizersnede vaak langer dan na een bevalling

Nadere informatie

Inleiding Deze folder geeft algemene informatie over een keizersnede in ons ziekenhuis. De medische term hiervoor is een sectio caesarea.

Inleiding Deze folder geeft algemene informatie over een keizersnede in ons ziekenhuis. De medische term hiervoor is een sectio caesarea. Keizersnede Verloskunde & Gynaecologie Inleiding Deze folder geeft algemene informatie over een keizersnede in ons ziekenhuis. De medische term hiervoor is een sectio caesarea. Wat is een keizersnede?

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Dogear correctie Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Keizersnede Deze brochure geeft u informatie over de gang van zaken voor, tijdens en na een keizersnede in het Zuyderland Geboortecentrum te Heerlen. Wat is een keizersnede? De medische term voor keizersnede

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. De keizersnede

PATIËNTEN INFORMATIE. De keizersnede PATIËNTEN INFORMATIE De keizersnede Inhoud Inleiding... 4 Wat is een keizersnede... 4 Reden voor een keizersnede... 4 Een geplande keizersnede... 4 Gentle sectio... 5 Een keizersnede tijdens de bevalling...

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Keizersnede Deze brochure geeft u informatie over de gang van zaken rond een keizersnede in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende

Nadere informatie

Inleiding 3. 2 De soort verdoving Narcose Een ruggenprik 6. 3 De operatie zelf 7

Inleiding 3. 2 De soort verdoving Narcose Een ruggenprik 6. 3 De operatie zelf 7 de keizersnede Inhoud Inleiding 3 1 Wat is een keizersnede 3 1.1 Reden voor een keizersnede 3 1.2 Een geplande keizersnede (gentle sectio) 3 1.3 Een keizersnede tijdens de bevalling 4 1.4 Voorbereiding

Nadere informatie

H.366319.0816. Verzakking operatie

H.366319.0816. Verzakking operatie H.366319.0816 Verzakking operatie Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een verzakkingoperatie onder narcose of met een ruggenprik. Bij verzakkingen zijn verschillende operaties mogelijk,

Nadere informatie

Verloskunde Keizersnede

Verloskunde Keizersnede Verloskunde Keizersnede INHOUDSOPGAVE Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede Een keizersnede tijdens de bevalling Voorbereiding op een keizersnede De soort verdoving

Nadere informatie

Keizersnede in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp

Keizersnede in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp Keizersnede in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp Deze folder geeft informatie over een keizersnede. De medische naam daarvoor is sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. In

Nadere informatie

De prostaatoperatie (TURP)

De prostaatoperatie (TURP) Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie (TUR prostaat). Uw uroloog heeft met u besproken waarom deze operatie nodig is. In deze brochure wordt beschreven hoe de gang van zaken rondom de

Nadere informatie

De keizersnede. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Wat is een vriendelijke keizersnede?

De keizersnede. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Wat is een vriendelijke keizersnede? De keizersnede Deze brochure geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is een sectio caesarea. Wat is een keizersnede? Een keizersnede

Nadere informatie

De keizersnede. Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

De keizersnede. Wat neemt u mee naar het ziekenhuis? De keizersnede U wordt binnenkort opgenomen op de afdeling Meander Moeder Kind voor een keizersnede, er is hiervoor met u een datum gepland. U wordt een dag van tevoren door onze secretaresse gebeld om

Nadere informatie

Verloskunde. Keizersnede

Verloskunde. Keizersnede Verloskunde Keizersnede Deze brochure wordt u aangeboden door de afdeling GezinSuite. Wij vinden het belangrijk dat patiënten goede voorlichting krijgen. De belangrijkste voorlichting vindt plaats in de

Nadere informatie

Keizersnede. Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen)

Keizersnede. Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Keizersnede 1 Keizersnede Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Wat is een keizersnede? 2 Redenen voor een keizersnede 2 Voorbereiding op een geplande keizersnede 3 De verdoving 3 De

Nadere informatie

De keizersnede. Haarlem

De keizersnede. Haarlem De keizersnede Haarlem Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede (sectio caesarea) in het (KG). Er zijn verschillende redenen voor een keizersnede. Wat is een

Nadere informatie

Een Keizersnede (sectio caesarea)

Een Keizersnede (sectio caesarea) 1/5 Verloskunde Een Keizersnede (sectio caesarea) Inleiding Een Keizersnede is een operatie, waarbij de baby via de buik geboren wordt. Meestal vindt deze ingreep plaats door middel van plaatselijke verdoving

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm

PATIËNTEN INFORMATIE. Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm PATIËNTEN INFORMATIE Voor-/achterwand-plastiek Operatie bij verzakking van blaas en/of endeldarm 2 PATIËNTENINFORMATIE Met deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over deze operatie.

Nadere informatie

De vaginale bevalling waarbij de billen of voeten als eerste worden geboren. Een geplande keizersnede.

De vaginale bevalling waarbij de billen of voeten als eerste worden geboren. Een geplande keizersnede. Bevallen bij een stuitligging Algemene info stuitligging Sommige kinderen liggen aan het einde van de zwangerschap in stuitligging. Meestal is onduidelijk waarom het kind aan het van de zwangerschap nog

Nadere informatie

Prostaatoperatie (TURP)

Prostaatoperatie (TURP) Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie (TUR prostaat). Uw uroloog heeft met u besproken waarom deze operatie nodig is. In deze brochure wordt beschreven hoe de gang van zaken rondom de

Nadere informatie

Een keizersnede. Verloskunde

Een keizersnede. Verloskunde Verloskunde Inhoud Inleiding 1 Een keizersnede 1 Voorbereiding op de keizersnede 2 Uw opname 3 Naar de operatiekamer 3 Uitslaapkamer 4 Complicaties 4 Op de afdeling 5 Borstvoeding na een keizersnede 7

Nadere informatie