De oefening bestaat uit het maken van een bestektekening van een vrijstaande woning.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De oefening bestaat uit het maken van een bestektekening van een vrijstaande woning."

Transcriptie

1 De oefening bestaat uit het maken van een bestektekening van een vrijstaande woning. We beginnen met het opzetten van de woning aan de hand van de plattegrond van de begane grond ervan: Klik hier om een leesbare weergave van deze plattegrond te zien. Download of beter: download & print- de afbeelding, zodat hij constant beschikbaar is om er informatie uit te halen. Teken het grid. (Haal de maten uit de bg-plattegrond): (tab Architecture > ) Grid (Nederlands: Stramien ) Gebruik Line ( ) om een eerste horizontale stramien lijn te tekenen. Teken ook een verticale stramienlijn. Klik op de bolletjes om de waarden in stellen als in de voorbeeld tekening: op de vertcale as cijfers, op de horizontale as letters. Kopieer de stramien-lijnen door een lijn te selecteren en het copy commando te activeren: (Modify > ) :

2 Let op: plaats een vinkje bij multiple Sleep de stramien in de gewenste richting, en typ de gewenste afstand in. Herhaal dat tot alle stramienlijnen geplaatst zijn, zowel in de horizontale als verticale richting. Versleep het kleine bolletje om het grid op de juiste lengte en breedte te brengen: [ De oefening kan ook hier (opnieuw) begonnen worden; download en open in dat geval het bestand HHS_3_Stramienlijnen.rvt ] Stel de namen van de levels in: Level 1: Begane grond, Level 2: Verdieping Selecteer in de Project Browser de naam, klik op de rechter knop, en kies voor rename Maak Level 3 en de fundering- laag aan: Klik op een aanzicht view, bijvoorbeeld south Stel de hoogte van de verdieping in op 3000

3 Maak de ontbrekende lagen Zolder en Fundering aan: (tab Architecture (panel Datum) > ) Level: Plaats de cursor zonder te klikken- boven het eindpunt van een bestaande level, en neem zo dat beginpunt over. Toets de gewenste afstand in, en sleep naar de kant met de bolletjes en neem als de stippellijn verschijnt- ook dat punt over. Geef het nieuwe level een naam door op de level naam te klikken, en bevestig dat in de Project browser de naam van de view dezelfde naam moet krijgen (De afstand 1500 wordt later verkleind. Voorlopig houden we m op deze waarde omdat dat prettiger werkt)

4 [ De oefening kan ook hier (opnieuw) begonnen worden; download en open in dat geval het bestand HHS_4_Levels.rvt ] TEKEN DE GEVEL Ga naar de bg-plattegrond en klik op (tab Architectural > ) Wall Klik bovenin- in het Properties menu op het ingestelde wandtype en kies uit de verschijnende lijst het type: Generic 140mm Masonry Maak hier een nieuw type van; Kalkzandsteen 120mm dik: Klik in het Properties menu op Edit type: Klik in het verschijnende schermpje op Duplicate en vul de nieuwe naam in: Kalkzandsteen 120mm Klik op edit en wijzig de dikte ( width ) naar 120mm Stel bij (Graphics) Coarse Scale Fill Pattern een geschikte arcering in, bijv. Diagonal up Teken nu, als één gesloten figuur, het binnenspouwblad van de gevel, in de richting van de wijzers van de klok. Klik op Wall, en stel in op het Properties menu: Base constraint: Begane grond Top constraint: Verdieping Stel in de groene balk onder de ribbon de location line in op buitenkant van het binnenspouwblad (vrij vertaald) en plaats een vinkje bij chain. (Er kunnen dan meerdere lijnstukken aan elkaar getekend worden): Als we nu op snijpunt van stramienlijnen linksboven klikken, dan komt het spouwblad aan de binnenkant daarvan terecht; precies zoals dat ook in de voorbeeldtekening het geval is:

5 Teken het binnenspouwblad door te klikken op de betreffende snijpunten van het grid. In de linker onderhoek staan enkele hoekpunten van het binnenspouwblad niet op het snijpunt van stramienlijnen. Dat is geen probleem: Klik de punten op ongeveer de juiste plaats Pas de maten later aan aan de juiste waarden: in het onderstaande voorbeeld wordt de willekeurige maat 1660 omgezet naar de juiste waarde: (De juiste horizontale maat van de sprong is 2800).

6 [ De oefening kan ook hier (opnieuw) begonnen worden; download en open in dat geval het bestand HHS_5_Binnenspouwblad.rvt ] BUITENSPOUWBLAD We maken het buitenspouwblad door het binnenspouwblad te offsetten: (tab Architectural > ) Wall (panel Modify > ) Offset : Stel de offset-afstand in op 350 en plaats een vinkje bij copy : Plaats zonder te klikken- de cursor boven (de buitenkant van) het binnenspouwblad (er verschijnt een blauwe stippellijn op de plaats waar corresponderende deel buitenspouwblad zal verschijnen) Met de tab-toets wordt de selectie uitgebreid tot alle onderdelen van de gevel: Klik om het buitenspouwblad geplaatst te krijgen: Wijzig de type van het buitenspouwblad: Selecteer met tab- het gehele buitenspouwblad, en wijzig in het Properties menu het ingestelde type naar Generic 90mm brick Dit moet 100mm worden, dus selecteer het buitenblad opnieuw, klik op edit type, rename het type, maak het dikker, wijzig de arcering en ev. de kleur.

7 [ De oefening kan ook hier (opnieuw) begonnen worden; download en open in dat geval het bestand HHS_5_Buitenspouwblad.rvt ] FUNDERING De fundering kan automatisch gegenereerd worden met (tab Structure (panel Foundation)> ) Wall, maar hier maken we de betonnen funderingsbalk op basis van een normale Wall ; die op zijn beurt weer gemaakt wordt van een kopie van het buitenspouwblad van de begane grond-laag: Om dat goed te laten gaan, voeren we eerst twee acties uit waarvan waarschijnlijk pas later duidelijk zal worden waarom zij noodzakelijk zijn: 1) Kies een aanzicht-view bijvoorbeeld Elevations : south - en wijzig het niveau van de fundering tijdelijk naar ) Ga terug naar de Begane grond en kies met tab- het gehele buitenspouwblad Wijzig in het Properties menu de Top Constraint van het buitenspouwblad tijdelijk- naar Unconstrained. (Het zit dan dus niet meer vast aan de verdiepingsvloer). Kopieer het buitenspouwblad naar de laag Fundering: Activeer de laag Begane grond Selecteer opnieuw (mbv tab) het gehele buitenspouwblad Klik op (Modify > ) Copy to Clipboard : Klik vervolgens op het kleine zwarte driehoekje onder de knop Paste, die zich daarnaast bevindt kies voor de optie Aligned to selected floors kies voor Fundering.

8 Er bevindt zich nu een kopie van het buitenspouwblad op het (verlaagde) funderingsbalkniveau: Als we het oorspronkelijke begane grond-buitenspouwblad niet tijdelijk- losgekoppeld zouden hebben van de verdiepingsvloer, dan zou ook deze funderings-versie nu vastzitten aan die verdiepingsvloer Als we het funderingsniveau niet tijdelijk- lager gelegd zouden hebben, dan zou het gekopieerde spouwblad nu dwars door de andere wand geplaatst zijn, hetgeen in een foutmelding geresulteerd zou hebben We gaan het nieuwe buitenspouwblad nu ombouwen tot een funderingsbalk: Activeer in de Project Browser de view Fundering Selecteer de hier getoonde kopie van het buitenspouwblad Wijzig in het Properties Menu: Het getoonde muurtype naar Foundation - 300mm concrete De getoonde muurhoogte naar de gewenste hoogte van de te tekenen funderingsbalk: 600 Het getoonde niveau naar het gewenste niveau van de fundering: -400 (400mm onder peil). Dit betekent dat nu de onderkant van de funderingsbalk net als een muur- begint op aangegeven peil van -400mm. Dat is in het geval van de funderingsbalk niet goed: hier moet de bovenkant van de balk op dit niveau liggen. Wijzig daarom: De Base Offset naar -600.

9 De nu ontstane wand/balk is echter te smal. Het gekozen type is 300mm breed, terwijl de spouwmuur 370mm breed is. We willen de balk net zo breed maken als de spouwmuur, dus we maken op basis van het gekozen typeeen nieuw type aan: Klik op Edit Type, Duplicate en na een aangepaste naam gegeven te hebben ( 300 wordt 370 in de naam- op Edit, om ook de daadwerkelijke breedte van de balk op 370 in te kunnen stellen. NB Het is hierbij belangrijk dat de Location Line ingesteld staat Finish Face: Exterior : Door deze instelling blijft de buitenkant van de wand/balk namelijk op z n plaats dat wil zeggen in het vlak van de buitenkant van het buitenspouwblad- en wordt de balk dikker naar binnen toe. Bekijk het resultaat in een aanzicht-view, bijv. Elevation South Zet in deze view de waarde van het level van de funderingsbalk naar de waarde -400

10 Wat hier nu nog moet gebeuren is dat de gevel doorgetrokken moet worden naar de fundering: Ga naar de Begane grond Selecteer het buitenspouwblad (*) en stel in, in het Properties Menu: Base Constraint: Fundering Top Constraint: Up to: Verdieping Doe hetzelfde voor het binnenspouwblad * Als alle onderdelen niet in één keer met [tab] geselecteerd worden, dan is de volgende methode een handige: Klik op één deel van het buitenspouwblad Klik op de rechter muisknop Kies: Select All Instances > In this View Controleer het resultaat in een gevelaanzicht of doorsnede

11 FUNDERINGSTEKENING [ volgt ] Teken de begane grondvloer: Activeer de view van de begane grond Klik op (tab Architectural > ) Floor: En kies Line (met een vinkje bij chain!):. om de omtrek van de vloerplaat te tekenen op de buitenrand van het binnenspouwblad (Kies in het Properties Menu ipv het voorstelde type de vloer: Concrete Commercial 362mm ) In de doorsnede blijkt dat deze vloer praktisch op de funderingsbalk rust. Als een hogere kruipruimte gewenst is kan het niveau ( level ) van de fundering naar beneden verplaatst worden, bijv De bg-vloerplaat ligt dan op een strook metselwerk ipv direct op de funderingsbalk:

12 HET TEKENEN VAN DE VERDIEPING Teken de gevel van de 1 e verdieping door die van de begane grond te kopiëren, en de kopie dan aan te passen: Activeer de begane grond-view en selecteer de binnen- en buitenspouwbladen: Dat kan in een 3D-weergave klik op -met één grote window die om het geheel heen getrokken wordt. De vloerplaat en de funderingsbalk, die dan ook mee-geselecteerd worden kunnen vooraf tijdelijk onzichtbaar gemaakt worden door ze te selecteren, en met de rechtmuisknop te kiezen voor: Hide in View > Elements Terug in de Bg-view, met geselecteerde spouwbladen: Copy to Clipboard > Paste > Aligned to Selected Views (Als hierboven, waar het Bg-buitenspouwblad naar het funderingsniveau gekopieerd werd) Kopieer de wanden naar de Verdieping, en bekijk het resultaat in 3D: Het blijkt dat de wanden elkaar overlappen. Dat is omdat de spouwbladen van de verdieping net als de Bg-bladen 3800mm hoog zijn. Zij moeten dus 800mm korter gemaakt worden: de -800 offset waarde die diende om de bg-bladen tot de fundering te laten lopen moet in de verdieping-kopieën van de bladen ongedaan worden gemaakt. Selecteer in de 3D-view de buitenspouwbladen en wijzig de offsetwaarde in het Properties Menu. Doe hetzelfde met de binnenspouwbladen van de verdieping.

13 VLOER-GEVEL AANSLUITING In de doorsnede is te zien dat het binnenspouwblad en de begane grondvloer door elkaar heen lopen: Volg de volgende stappen om dat te corrigeren: [.. volgt ] VERDIEPINGSVLOER Activeer in de Project Browser de verdieping-view SNELLER: Teken de verdiepingsvloer: (tab Architectural > ) Floor Kies in het Properties Menu de vloer Insitu Concrete 300mm Teken met Line weer de vloeromtrek Activeer in de Project Browser de/een (nieuwe) section-view Selecteer de Bg-vloer Kopieer die met Copy to Clipboard en Paste naar de verdieping (Zie eventueel hierboven in deze handleiding, waar de bg-spouwbladen naar de verdiepingslaag werden gekopieerd)

14 Selecteer de verdiepingsvloer en wijzig in het Properties Menu het type ervan naar het type Insitu Concrete 300mm [ De oefening kan ook hier (opnieuw) begonnen worden; download en open in dat geval het bestand HHS_8_Verdiepingsvloer.rvt ] VERDIEPINGSGEVEL AANPASSEN De verdiepingsgevel is nu nog een kopie van die van de begane grond, maar in de voorbeeldtekening is te zien dat dat niet goed is. Klik hier om een leesbare weergave van deze plattegrond te zien. Download of beter: download & print- de afbeelding, zodat hij constant beschikbaar is om er informatie uit te halen. Activeer in de Project Browser de verdieping-view Selecteer met een window (van links naar rechts) de rechter zijgevel:

15 Klik op het move-icoontje: Klik op de rechter bovenhoek van het binnenspouwblad: en versleep dat punt naar het snijpunt van stramienlijnen links daarvan Verplaats op dezelfde wijze de overige te verplaatsen geveldelen op deze verdieping (= verwijder de sprong linksonder in de verdiepingsplattegrond ): Selecteer de betreffende wanden: en verwijder die door op de [delete]-toets te klikken. Gebruik het commando Trim/Extend to Corner :

16 om de eindpunten van de overgebleven binnen- en spouwbladen weer met elkaar te verbinden: HET DAK We gaan het dak van de woning niet tekenen met de Footprint-methode (zie de betreffende handleiding), maar met de Extrusion-methode. Bij deze methode tekenen we in het voorgevel-vlak van het model de vorm van het gewenste zadeldak, waarna we die vorm naar achteren toe extruderen: Start het commando Roof by Extrusion op: (tab Architecture > ) Roof > Roof by Extrusion: Geef op het verschijnende menu aan dat we het werkvlak waarvan we straks gebruik gaan om de dakvorm te tekenen willen gaan aanwijzen met de pick (= aanwijs- ) methode: Klik op het Default 3D View -icoontje ( ) om een ruimtelijke Weergave van het model te krijgen, en klik op het (uitstekende) vlak van de voorgevel:

17 Activeer het betreffende gevelaanzicht in de Project Browser, dat is in dit geval Elevarion: South We bevinden ons nu in de edit-mode van het Roof (by Extrusion) commando en kunnen met de roze lijntjes die in deze mode gebruikelijk zijn de gewenste dakvorm tekenen, maar ook de eventueel daarbij benodigde hulplijnen. In dit geval zijn de horizontale lijn en de verticale lijn hulplijnen, die voor het afronden van het commando weer verwijderd worden: (De verticale hulplijn dient om de hoogte van de nok aan te kunnen geven, en de horizontale lijn diende om het verticale lijntje exact in het midden van de breedte van de gevel te kunnen plaatsen. (= op het midpoint van de horizontale hulplijn) Sluit na de hulplijnen verwijderd te hebben- de edit mode af door op het groene vinkje te klikken. Er is nu een dak ontstaan dat uit twee dakschilden bestaat: en dat doorloopt tot aan de achterkant van het model. Bekijk het model in 3D om dat te controleren:

18 We willen nu met het commando Attach Top/Base : van de verdieping verbinden met het dak. - de spouwbladen Het probleem hierbij is het selecteren van alle betreffende wanden. We kunnen niet één stukje binnenspouwblad selecteren en dan kiezen (via de tweede muisknop) voor: Select All Instances > Visible in View, omdat in dat geval ook de binnenspouwbladen van de begane grondvloer geselecteerd en met het dak verbonden zouden worden. Het blijkt dus dat we er destijds, toen we de spouwbladen van de verdieping maakten- er verstandig aan gedaan zouden hebben om er aparte types van te maken; voor iedere laag een apart type dus. We doen dat nu alsnog: Maak het dak tijdelijk onzichtbaar door het te selecteren en klikkend op de 2 e muisknop- te kiezen voor Hide in View > Element Selecteer alle binnenspouwbladen: en klik in het Properties Menu op Edit Type > Duplicate, etc, en wijzig de verschijnende naam ( Kalkzandsteen 120mm ) in: Kalkzandsteen 120mm Verdieping

19 Doe hetzelfde voor de buitenspouwbladen van de verdieping. Maak nu het dak weer zichtbaar: Klik links onderaan het scherm op Reveal Hidden Elements : en selecteer het nu rode dak. Klik op de rechter muisknop en kies voor Unhide etc. Sluit het Reveal Hidden Elements scherm door nogmaals op het (nu rode) lampje te klikken Nu hernemen we de actie waar we oorspronkelijk mee bezig waren: het verbinden van de binnen- en buitenspouwbladen van de verdieping met het dak. Selecteer een stukje binnenspouwblad: en vervolgens op basis daarvan álle binnenspouwbladen van de verdieping: (tweede muisknop: ) All instances etc. Klik nu op het eerder genoemde,

20 en rond dit commando af door het dak aan te wijzen. Herhaal de actie voor de buitenspouwbladen van de verdieping. HET OPTIMALISEREN VAN (de dakranden van) HET DAK [ volgt ] HET HOUTEN CARPORT DAK [ volgt ]

De oefening bestaat uit het maken van een bestektekening van een vrijstaande woning.

De oefening bestaat uit het maken van een bestektekening van een vrijstaande woning. OEFENING HHS; COMPLETE VRIJSTAANDE WONING (v. nsj17) De oefening bestaat uit het maken van een bestektekening van een vrijstaande woning. We beginnen met het opzetten van de woning aan de hand van de plattegrond

Nadere informatie

Check de hoogte van de muur/stel die in op de gewenste waarde(n): Zet als dat niet aanwezig is- het properties-menu aan:

Check de hoogte van de muur/stel die in op de gewenste waarde(n): Zet als dat niet aanwezig is- het properties-menu aan: REVIT-HANDLEIDING (tg, v. 29/11/15) DAKEN TEKENEN MET DE FOOTPRINT METHODE Zadeldak Teken een wand, bijv. voorlopig eenvoudig- een rechthoek Architecture-tab > Wall (Teken met rechthoek )) [Rond dit commando

Nadere informatie

Video STEP 2 [ Totale speelduur: 6 min. en 50 sec. ]

Video STEP 2 [ Totale speelduur: 6 min. en 50 sec. ] Video STEP 2 [ Totale speelduur: 6 min. en 50 sec. ] Stap 2a [ 0.25 1.20 ] Teken 2 (verticale) stramienlijnen, één voor één (De 4 druppelvormige figuurtjes op het scherm geven de plaats aan van waaraf

Nadere informatie

Zie het Properties menu van deze view. Sluit deze tekening. (Als het bestand open blijft staan kan het niet gelinkt worden aan een ander bestand)

Zie het Properties menu van deze view. Sluit deze tekening. (Als het bestand open blijft staan kan het niet gelinkt worden aan een ander bestand) Download hier de voor deze oefening benodigde bestanden: Woning.rvt Uitbouw.rvt wandopening.rfa (In Explorer: selecteren met rechter muisknop en Doel opslaan als ) (Is dit een papieren handleiding en werkt

Nadere informatie

Video STEP 6 [ Totale speelduur: 5 min. en 13 sec. ]

Video STEP 6 [ Totale speelduur: 5 min. en 13 sec. ] Video STEP 6 [ Totale speelduur: 5 min. en 13 sec. ] Stap 6a [ 0.25 1.35 ] Plaats een raam in de gevel dat over 3 verdiepingen loopt, en kopieer het 2 x Activeer in de project map de North side view Klik

Nadere informatie

Video STEP 5 [ Totale speelduur: 5 min. en 40 sec. ]

Video STEP 5 [ Totale speelduur: 5 min. en 40 sec. ] Video STEP 5 [ Totale speelduur: 5 min. en 40 sec. ] Stap 5a [ 0.30 1.15 ] Teken enkele verticale en enkele horizontale binnenwanden Open de plattegrond van de tweede verdieping: Klik in de Project navigator

Nadere informatie

Video STEP 07 : Railings & Modification of Curtain Walls [ Totale speelduur: 5 min. en 29 sec. ]

Video STEP 07 : Railings & Modification of Curtain Walls [ Totale speelduur: 5 min. en 29 sec. ] Video STEP 07 : Railings & Modification of Curtain Walls [ Totale speelduur: 5 min. en 29 sec. ] Stap 7a [ 0.20 1.00 ] Plaats een balustrade op de rand van de eerste verdieping in het gebouw Activeer de

Nadere informatie

Video STEP 10; DIMENSIONS (Maatvoering) [ Totale speelduur: 6 min. en 26 sec. ]

Video STEP 10; DIMENSIONS (Maatvoering) [ Totale speelduur: 6 min. en 26 sec. ] Video STEP 10; DIMENSIONS (Maatvoering) [ Totale speelduur: 6 min. en 26 sec. ] (Download &) Open het bestand dat bij deze oefening hoort: http://www.bouwonderwijs.net/galleries/revit/videotutorial_step_10/leerstof_vt10.php

Nadere informatie

1) Gebruik bij deze oefening het bestand CTB-simpel.rvt, dat te downloaden is via de volgende pagina:

1) Gebruik bij deze oefening het bestand CTB-simpel.rvt, dat te downloaden is via de volgende pagina: HET BEPALEN VAN HOEVEELHEDEN Enkele opmerkingen vooraf: 1) Gebruik bij deze oefening het bestand CTB-simpel.rvt, dat te downloaden is via de volgende pagina: http://www.bouwonderwijs.net/galleries/revit/hoeveelheden_bepalen/o

Nadere informatie

Basisbegrippen 3D-tekenen.

Basisbegrippen 3D-tekenen. Basisbegrippen 3D-tekenen. Vroeger was het begrip 3D-tekenen onbestaande en tekende men gewoon in perspectief wanneer er een dieptezicht nodig was. Normaal werd er enkel in 2D getekend, dus enkel de aanzichten.

Nadere informatie

FABwindow 2015 Design Quickstart. 08 September 2014 - Powered by ITANNEX

FABwindow 2015 Design Quickstart. 08 September 2014 - Powered by ITANNEX FABwindow 2015 Design Quickstart 08 September 2014 - Powered by ITANNEX ` LOD200 LOD400 Chris Schoneveld - Consultant Itannex Voor het werken met FABwindow, zodat timmerfabrieken Revit-kozijnen kunnen

Nadere informatie

045: Het meshgereedschap: onregelmatige oppervlaktes maken

045: Het meshgereedschap: onregelmatige oppervlaktes maken Tips & Trucs ArchiCAD 12 045: Het meshgereedschap: onregelmatige oppervlaktes maken In deze tip & truc wordt het meshgereedschap uitgelegd. Met het meshgereedschap kan men onder andere een omgeving maken,

Nadere informatie

Tips & Trucs ArchiCAD : Maatvoeren / Dimensioneren

Tips & Trucs ArchiCAD : Maatvoeren / Dimensioneren Tips & Trucs ArchiCAD 12 035: Maatvoeren / Dimensioneren In ArchiCAD kan er handmatig en automatisch gedimensioneerd worden. Na het automatisch dimensioneren kan de maatvoering nog altijd handmatig aangepast

Nadere informatie

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien...

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien... Inhoud werken met paden... 3 deel van een pad kopiëren... 3 pad aan beide kanten versmallen... 3 hoek van een ankerpunt aanpassen... 4 een gesloten pad maken... 5 inzoomen/uitzoomen... 6 groeperen... 7

Nadere informatie

Tekenen met Floorplanner

Tekenen met Floorplanner Overzicht Het scherm 1. Zoom 2. Opslaan 3. Verdieping tab 4. Undo / Redo 5. Constructiemenu 6. Bibliotheek 7. Tekenvlak Eigenschappenmenu s De plattegrond wordt opgebouw uit verschillende elementen: ruimtes,

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding BCAD

www.dubbelklik.nu Handleiding BCAD Handleiding BCAD www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Zelf albumbladen maken in Word 2003

Zelf albumbladen maken in Word 2003 Zelf albumbladen maken in Word 2003 Het maken van albumbladen in Word is niet moeilijk, maar laten zien hoe het precies gaat, hangt af van de versie van Word. Hieronder volgt de instructie voor Word 2003.

Nadere informatie

Klik op Copy ( sneltoets CO ). Vink Multiple aan. Sleep nu het element dat je het gekopieerd in de richting die je zelf wilt.

Klik op Copy ( sneltoets CO ). Vink Multiple aan. Sleep nu het element dat je het gekopieerd in de richting die je zelf wilt. Video STEP 09 [ Totale speelduur: 6 min. en 58 sec. ] Stap 9a [ 0.20 1.10 ] Kopieer het setje van 3 bureau s dat in de plattegrond van de kantoorverdieping staat 3 maal en maak van het geheel een groep.

Nadere informatie

Tips & Trucs ARCHICAD : Het instellen van een spouwlat of stelkozijn inclusief stelruimte

Tips & Trucs ARCHICAD : Het instellen van een spouwlat of stelkozijn inclusief stelruimte Tips & Trucs ARCHICAD 22 131: Het instellen van een spouwlat of stelkozijn inclusief stelruimte Deze Tip & Truc legt uit hoe omgegaan kan worden met spouwlatten en stelkozijnen en bijbehorende stelruimte

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/) Instapproject:

Nadere informatie

Kopiëren, Knippen en Plakken

Kopiëren, Knippen en Plakken Titel: Kopiëren, Knippen en Plakken Datum: Tijdloos. 2016 Toepassing: WindowsXP/Office 2000/2003/Word2000/Word2003 en Win 10, noem maar op.. Verklaring Cursor = zie http://nl.wikipedia.org/wiki/cursor

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

ASBAK in ALIBRE DESIGN

ASBAK in ALIBRE DESIGN ASBAK in ALIBRE DESIGN door Bert Eding en Bas Boetekees september 2010 Klik op Create new part om het werkblad te openen. We laten nu eerst zien hoe we de verschillende zaken op scherm benoemen. Bestudeer

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

4. Getekende objecten bewerken

4. Getekende objecten bewerken 4. Getekende objecten bewerken In het vorige hoofdstuk hebben we het gereedschap voor het tekenwerk bekeken, maar als er iets fout gaat dan moeten we dat ook kunnen verbeteren, dit doen met de verschillende

Nadere informatie

Solidworks windmolen

Solidworks windmolen 1 Solidworks windmolen Niveau: gevorderd www.dearchimedes.com Op vind je PDF s met daarin de basis van Solidworks. Zorg dat je de eerste twee PDF s hebt doorlopen, zodat je basisbewerkingen van Solid-

Nadere informatie

Schaakstukken les 3: Loper

Schaakstukken les 3: Loper Schaakstukken les 3: Loper In deze les We gaan nu de Loper voor het schaakspel maken. Ook hier is al weer het een en ander voorbereid. Het gaat erom enkele nieuwe technieken te leren. technieken Gebruik

Nadere informatie

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe 2014 Les 6 Kalender maken Gerkje Gouweouwe 25-5-2014 LES 6 KALENDER MAKEN IN WORD. Open Word, klik Tabblad Invoegen klik onder Tabel op het Vinkje en kies Tabel invoegen onderstaand scherm verschijnt.

Nadere informatie

In deze handleiding wordt uitgelegd hoe een DIN kader gemaakt moet worden en hoe er nieuwe papierformaten aangemaakt moeten worden.

In deze handleiding wordt uitgelegd hoe een DIN kader gemaakt moet worden en hoe er nieuwe papierformaten aangemaakt moeten worden. DIN kader In deze handleiding wordt uitgelegd hoe een DIN kader gemaakt moet worden en hoe er nieuwe papierformaten aangemaakt moeten worden. Verschillende sheets aanmaken 1. Open de Iso Draft.dft uit

Nadere informatie

Handleiding voor Loft

Handleiding voor Loft Over Loft Loft is een webapplicatie waarmee u uw huis digitaal kunt aankleden met de producten van Verano. U maakt een foto van uw huis en uploadt deze in de applicatie. Vervolgens kunt u een zonnescherm

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Revit Architecture 2013 Basis Training

Inhoudsopgave. Revit Architecture 2013 Basis Training Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 5 Na deze cursus kunt u... 5 De cursus is bestemd voor de personen die nog niet met Revit Architecture gewerkt hebben... 5 Hoofdstuk 1: Revit Architecture

Nadere informatie

Schaakstukken les 1: Pion

Schaakstukken les 1: Pion Schaakstukken les 1: Pion In deze les In deze les leer je een pion van een schaakstuk modelleren met het gebruik van lijnen (splines). Je tekent maar de halve contourlijn van de pion en deze lijn wordt

Nadere informatie

Tips & Trucs ARCHICAD 099: Modelleren van een dakconstructie met behulp van de Roofmaker.

Tips & Trucs ARCHICAD 099: Modelleren van een dakconstructie met behulp van de Roofmaker. Tips & Trucs ARCHICAD 099: Modelleren van een dakconstructie met behulp van de Roofmaker. Vaak wordt van een gordingkap een dakconstructietekening uitgewerkt. Binnen ARCHICAD zijn daar verschillende mogelijkheden

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Basisoefening 1:

Cursus KeyCreator. Basisoefening 1: Cursus KeyCreator Basisoefening 1: Tekening basisoefening 1 Tekenen Basisoefening 1. Om een inzicht te krijgen in het tekenen met KeyCreator 30 gaan we enkele basisoefeningen maken. Oefening 1A is een

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN 1. Open het programma Microsoft Office PowerPoint door op start te klikken. Klik op alle programma s, vervolgens klik je op

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Geanimeerd boek. Mijn werkwijze van dit geanimeerde boek, gemaakt in CS5

Geanimeerd boek. Mijn werkwijze van dit geanimeerde boek, gemaakt in CS5 Geanimeerd boek Mijn werkwijze van dit geanimeerde boek, gemaakt in CS5 Nodig: Een open boek (mijn gebruikte in bijlage) Aantal foto, ik gebruikte er 8, maar mogen eer ook meer of minder zijn, in ieder

Nadere informatie

In In deze les: In deze les maken we een verpakking van de Ruijter muisjes. Technieken: Material Editor Multi/Sub-Object quick Slice Hindge from Ecge

In In deze les: In deze les maken we een verpakking van de Ruijter muisjes. Technieken: Material Editor Multi/Sub-Object quick Slice Hindge from Ecge In In deze les: In deze les maken we een verpakking van de Ruijter muisjes. Technieken: Material Editor Multi/Sub-Object quick Slice Hindge from Ecge Klik op File - Reset. Zo begin je met een schoon scherm

Nadere informatie

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen? Appendix B. Beeldmateriaal en Blackboard 1. Inleiding...1 2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?...1 3. Het formaat van een afbeelding wijzigen...2 4. Een afbeelding comprimeren...4 5. Een uitsnede

Nadere informatie

SolidWorks tutorial 13-4 Opwindend

SolidWorks tutorial 13-4 Opwindend SolidWorks tutorial 13-4 Opwindend Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) en Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) Voor gebruik met SolidWorks Educational Release 2010-2011 Initiatief: Jack van den

Nadere informatie

SOLID EDGE BASIS TRAINING

SOLID EDGE BASIS TRAINING 1.1 Revolved Protrusion commando 1. Revolved Protrusion. Revolved Protrusion werkt hetzelfde als een Protrusion, heeft alleen een omwentelingsas nodig om de hoekverdraaiing aan te geven. Maak de bewerking

Nadere informatie

Huib Groenewegen zijn werk wil ik in dit document nog wat verder toelichten of soms wat anders aanpakken.

Huib Groenewegen zijn werk wil ik in dit document nog wat verder toelichten of soms wat anders aanpakken. Huib Groenewegen zijn werk wil ik in dit document nog wat verder toelichten of soms wat anders aanpakken. Laat ik eerst zeggen dat Huib heel goed de tekening van de lasdoos (eigenlijk trekdoos) heeft gemaakt

Nadere informatie

Gebruik voor deze "lessen" het gratis programma FastStone Image Viewer vanaf versie 4.0. (Zie de downloadlink op blz. 4)

Gebruik voor deze lessen het gratis programma FastStone Image Viewer vanaf versie 4.0. (Zie de downloadlink op blz. 4) Let op: Deze les is gemaakt in 2010. Dat betekent dat de Link naar FastStone veranderd kan zijn. Google dus voor alle zekerheid op internet naar FastStone. Ook zal er wel een nieuwere versie bestaan, dus

Nadere informatie

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst!

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! klik op Next 1. Sleep de lichtbruine vorm naar de oranje uitlijning. Je mag zo precies zijn als je wilt. FINISH Geweldig begin! Laten we de

Nadere informatie

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word Selecteren Microsoft Word 2013 Selecteren Inhoudsopgave 3. Selecteren 3.1 Tekst selecteren 3.2 Tekst verwijderen 3.3 Kopiëren, knippen, plakken en ongedaan maken 3.4 Werken met twee documenten 3.1 Tekst selecteren

Nadere informatie

Tips & Trucs ARCHICAD 034: Numeriek werken

Tips & Trucs ARCHICAD 034: Numeriek werken Tips & Trucs ARCHICAD 034: Numeriek werken Door gebruik te maken van de Tracker (Coördinaten invoerbox), kan in ARCHICAD numeriek een lengte ingevoerd of een beginof eindpunt bepaald worden. Met behulp

Nadere informatie

Sketch-Up: Vogelhuisje (6)PACK versie 2.0

Sketch-Up: Vogelhuisje (6)PACK versie 2.0 PAGINA: 1 Opdracht 1 Sketch-Up VOGELHUISJE Vogelsoort Bodemmaat Hoogte invlieggat Doorsnede invlieggat t.o.v. bodem Huismus 150 x 150 mm 200 mm 32 mm Kauw 200 x 200 mm 400 mm 150 mm Boomkever 150 x 150

Nadere informatie

ThermaSkirt gebruiksaanwijzing

ThermaSkirt gebruiksaanwijzing ThermaSkirt gebruiksaanwijzing Stap 1 Teken de buitenste lijnen van de gehele kamer Klik op Start of ga naar Bestand en klik vervolgens op Nieuw of Openen om het programma te starten. Door op Start of

Nadere informatie

SNIJDEN VAN TEKST GEPLAATST IN EEN OVAAL.

SNIJDEN VAN TEKST GEPLAATST IN EEN OVAAL. SNIJDEN VAN TEKST GEPLAATST IN EEN OVAAL. Hieronder wordt beschreven hoe je tekst in een ovaal geplaatst kan printen en de contouren van het ovaal kunt snijden. Om contouren van een print te kunnen snijden

Nadere informatie

Start Word en sluit (of vink uit) zonodig het taakvenster Aan de slag

Start Word en sluit (of vink uit) zonodig het taakvenster Aan de slag 1. Algemeen Dit dictaat legt uit hoe een molentje in PowerPoint gemaakt wordt Gebruikt zijn Word 2003 en PowerPoint 2003, voor de versie 2000 is dit dictaat ook geschikt Handig Nederlandstalig boekje:

Nadere informatie

Handleiding internet Het maken van pagina s

Handleiding internet Het maken van pagina s Handleiding internet Het maken van pagina s Hoofdstuk IV Vullen van pagina s met tekst en beeld Het vullen van een pagina met tekst en beeld In dit hoofdstuk gaan we een van de pagina s vullen met tekst

Nadere informatie

Zelf albumbladen maken in Word 2003

Zelf albumbladen maken in Word 2003 Zelf albumbladen maken in Word 2003 Het maken van albumbladen in Word is niet moeilijk, maar laten zien hoe het precies gaat, hangt af van de versie van Word. Hieronder volgt de instructie voor Word 2003.

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

bouw-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

bouw-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 750 minuten bouw-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 90

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 12: Perspectief in 2D

Cursus KeyCreator. Oefening 12: Perspectief in 2D Cursus KeyCreator Oefening 12: Perspectief in 2D Maken van een 2Dtekening in isometrisch perspectief. Methode 1: Belangrijk: teken zoveel mogelijk op de verschillende lagen. Zie onderaan. Bij deze oefening

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Werkblad Cabri Jr. Translaties

Werkblad Cabri Jr. Translaties Werkblad Cabri Jr. Translaties Doel Kennismaken met het begrip vector en het begrip translatie (verschuiving) en de eigenschappen van een figuur en het beeld daarvan bij een translatie. De vragen vooraf

Nadere informatie

Popplet. 1. Surf naar http://popplet.com. 2. Klik rechts bovenin op de knop Sign up for free.

Popplet. 1. Surf naar http://popplet.com. 2. Klik rechts bovenin op de knop Sign up for free. Popplet. Met Popplet kunnen mindmaps gemaakt worden en gedachten snel in tekst en beeld worden omgezet. Popplet werkt snel, eenvoudig en efficiënt. Met Popplet maak je Popplets. Een Popplet is een scherm

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Tekenen Brooddoos

Cursus KeyCreator. Tekenen Brooddoos Cursus KeyCreator Tekenen Brooddoos Afmetingen brooddoos. Tekenen van een brooddoos. Stel aanzicht in op bovenaanzicht en constructievlak op boven C- vlak kleur naar keuze met uitzondering van zwart 16

Nadere informatie

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! MATERIALEN 1 2 3 4 Kies een object waarvoor je een doosje wilt maken en bedenk van welk materiaal je het doosje wilt maken. Zorg dat je beide bij de hand hebt. (1) Om het

Nadere informatie

Les11 Werken met vaste waarden

Les11 Werken met vaste waarden Les11 Werken met vaste waarden Heb je alle vorige lessen met succes doorlopen, dan heb je al heel veel bijgeleerd in zo n korte periode. Om alles bij te houden blijft oefenen en nog eens oefenen de werkwijze.

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: Spiltrap

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: Spiltrap Cursus KeyCreator Oefening 3D: Spiltrap Tekenen van een spiltrap. Het tekenen van een spiltrap bestaat uit verschillende delen en bewerkingen. In het kort kan men zeggen dat volgende bewerkingen uitgevoerd

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

BK2070 - Families en Technisch Tekenen Technisch Ontwerp en Informatica

BK2070 - Families en Technisch Tekenen Technisch Ontwerp en Informatica BK2070 - Families en Technisch Tekenen Families Wat is een Family? Een family heeft eigenschappen, parameters genaamd bv: hoogte van een raam, materiaal van een kozijn, etc etc De waardes van deze parameters

Nadere informatie

5. Een nieuw grijs blok onderaan plaatsen

5. Een nieuw grijs blok onderaan plaatsen 5. Een nieuw grijs blok onderaan plaatsen Onderstaande instructie is geschreven om een nieuwe grijze footer onder aan je site te maken. Deze footers kun je makkelijk gebruiken om mensen naar een bepaald

Nadere informatie

Praktijk Grafische media 2de graad Notitieboekje

Praktijk Grafische media 2de graad Notitieboekje Notitieboekje 1 Van den Bogaert Ronny M12-09 Grafische media www.vtst.be Kattebelletjes Van den Bogaert Ronny M12-09 Grafische media www.vtst.be - 2 voorbeelden van een scheurblokje dewelke jullie zullen

Nadere informatie

Tips & Trucs ARCHICAD 035: Maatvoeren / Dimensioneren

Tips & Trucs ARCHICAD 035: Maatvoeren / Dimensioneren Tips & Trucs ARCHICAD 035: Maatvoeren / Dimensioneren In ARCHICAD kan er handmatig en automatisch gedimensioneerd worden. Na het automatisch dimensioneren kan de maatvoering nog altijd handmatig aangepast

Nadere informatie

ICT. Meetkunde met GeoGebra. 2.7 deel 1 blz 78

ICT. Meetkunde met GeoGebra. 2.7 deel 1 blz 78 ICT Meetkunde met GeoGebra 2.7 deel 1 blz 78 Om de opdrachten van paragraaf 2.7 uit het leerboek te kunnen maken heb je het computerprogramma GeoGebra nodig. Je kunt het programma openen via de leerlingenkit

Nadere informatie

ICT -idee 1. Zo maak je een mindmap met Popplet. Zo maak je een account. Zo log je in op Popplet. Zo maak je een nieuwe, nog lege, Popplet.

ICT -idee 1. Zo maak je een mindmap met Popplet. Zo maak je een account. Zo log je in op Popplet. Zo maak je een nieuwe, nog lege, Popplet. 1 Zo maak je een mindmap met Popplet. Met Popplet kunnen mindmaps gemaakt worden en gedachten snel in tekst en beeld worden omgezet. Popplet werkt snel, eenvoudig en efficiënt. Met Popplet maak je Popplets.

Nadere informatie

Week 3 Cursus Photoshop

Week 3 Cursus Photoshop Week 3 Cursus Photoshop Blenden / Mengen Lagen met elkaar mengen. 1 Week 3 Cursus Photoshop Inleiding Wat is het effect van mengen Hoe is het toe te passen? Oefening met mengen en effecten Blenden = Mengen

Nadere informatie

Handleiding FlatFix Fusion

Handleiding FlatFix Fusion Handleiding FlatFix Fusion Esdec B.V. Versie 1.4.8 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Inloggen... 3 1.2 Toolbar... 3 1.3 Resultaten... 4 1.4 Functie toetsen... 4 2. Keuze zonnepaneel... 5 2.1 Zonnepaneel selecteren...

Nadere informatie

Les03 Een ster maken en inkleuren

Les03 Een ster maken en inkleuren Les03 Een ster maken en inkleuren Een beetje meetkunde; tekenen met exacte afmetingen; gebruik van hulplijnen; figuren roteren; spiegelen met de functie transformatie; toverstokje gebruiken; veelhoeklasso

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 16: briefstaander

Cursus KeyCreator. Oefening 16: briefstaander Cursus KeyCreator Oefening 16: briefstaander Tekenen van een briefstaander. Deel 1: Tekenen van de aanzichten in 2D Het is de bedoeling van deze tekening met de verschillende aanzichten te maken als een

Nadere informatie

Handleiding FlatFix Fusion Calculator (BETA 1.3.1)

Handleiding FlatFix Fusion Calculator (BETA 1.3.1) 1. Inleiding 1.1 Inloggen 1.2 Toolbar 1.3 Resultaten 1.4 Functie toetsen Inhoudsopgave: 2. Dak 2.1 Dak tekenen 2.2 Dakmaten aanpassen 2.3 Dakvlakken samenvoegen 2.4 Dak verplaatsen 2.5 Dak roteren 2.6

Nadere informatie

Asta Powerdraw voor de afdrukkaders gebruiken

Asta Powerdraw voor de afdrukkaders gebruiken Asta Powerdraw voor de afdrukkaders gebruiken Powerdraw is een Asta hulpprogramma dat bedoeld is voor het bewerken van kaderbestanden. Kaderbestanden zijn bestanden waarin bepaald wordt wat er op en rondom

Nadere informatie

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Algemeen... 2 Afspraken... 6 Synchroniseren... 6 Synchroniseren... 7 Export... 8 Filters... 9 * Er kan niet met Outlook Express gesynchroniseerd

Nadere informatie

BRIS bv Postbus BV Rotterdam T (010) F (010) E I

BRIS bv Postbus BV Rotterdam T (010) F (010) E I 2 BRIS bv Postbus 89 000 BV Rotterdam T (00) 899 F (00) 2 090 E bris@bris.nl I www.bris.nl DEZE HANDLEIDING Dit is een verkorte versie van de handleiding die in BRANDO2 (versie 2.) is opgenomen. INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

5. De basis. Ocad 11 De basis Een eerste tekening - Jos Bylemans

5. De basis. Ocad 11 De basis Een eerste tekening - Jos Bylemans 5. De basis In de menukeuze klikken we op view en op de keuze 4X, we kunnen hetzelfde doen door de shift in te drukken en dan op toets F9 te klikken. We klikken het symbool 502.000 aan (een verharde weg).

Nadere informatie

Handleiding CMS EWall

Handleiding CMS EWall Handleiding CMS EWall Inhoud: 1. Inleiding 2 2. Hoe log ik in op mijn EWall account? 3 3. Werken in groepen 4 4. Hoe plaats ik tekst achter een tegel? 5 5. Hoe plaats ik een foto achter een tegel? 6 6.

Nadere informatie

INLEIDING TOT GEOGEBRA

INLEIDING TOT GEOGEBRA INLEIDING TOT GEOGEBRA Sven Mettepenningen, 28/02/2007 GEOGEBRA 1 EERSTE KENNISMAKING Het pakket Geogebra kan je downloaden op de site http://www.geogebra.at/ Eventueel is het ook nuttig van de laatste

Nadere informatie

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Een foto, ergens op uw computer Open een de map van bestanden voor de website, of maak deze eerst aan. Open de te gebruiken foto met het volgende

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Les 1. Digitale Media - DTP 1

Les 1. Digitale Media - DTP 1 Intro InDesign werkt met objecten, dit zijn alle elementen die je op een pagina kunt plaatsen. Bijvoorbeeld hulplijnen, om aan te geven waar de marges van de pagina s komen, maar ook tekstkaders, illustratiekaders,

Nadere informatie

Ingeborg Hoogenberg The People Group

Ingeborg Hoogenberg The People Group Ingeborg Hoogenberg The People Group Inhoud Printen of plotten? Printen vanuit je designmodel Printen vanuit een sheetmodel Printen met de tools van Optimize NLCS Printen of plotten? Printer/plotter PDF

Nadere informatie

Handleiding Site to Edit Module Documenten

Handleiding Site to Edit Module Documenten THAR Design Kipboomweg 15 7636 RC AGELO E-mail: info@thar.nl Website: www.thar.nl KvK nummer: 08165396 BTW nummer: NL8186.22.416.B01 Rekeningnummer: 45.09.80.59 Handleiding Site to Edit Module Documenten

Nadere informatie

Tips & Trucs ArchiCAD : Zelf Ramen en Deuren maken, algemeen

Tips & Trucs ArchiCAD : Zelf Ramen en Deuren maken, algemeen Tips & Trucs ArchiCAD 13 026: Zelf Ramen en Deuren maken, algemeen ArchiCAD bevat vele parametrische kozijnen. Mocht hier toch niet het gewenste kozijn tussen zitten, dan kunt u altijd nog uw eigen kozijn

Nadere informatie

Route Een programma bestaat uit verschillende routes (deelparcoursen). Elke route heeft een eigen instelling voor

Route Een programma bestaat uit verschillende routes (deelparcoursen). Elke route heeft een eigen instelling voor Trainingen Via de functieknop Trainingen creëer en bewerk je routes en trainingen van de verschillende trainingstypes: Catalyst, Video, GPS Rides en Virtual Reality. Nieuwe training Hier stel je een nieuwe

Nadere informatie

3. Tekentechnieken. Sommige symbolen zijn duidelijk, andere niet. Van links naar rechts staat het symbool (en de werkbalkknop) voor

3. Tekentechnieken. Sommige symbolen zijn duidelijk, andere niet. Van links naar rechts staat het symbool (en de werkbalkknop) voor 3. Tekentechnieken Ocad voorziet een aantal mogelijkheden om voorwerpen te tekenen, afhankelijk van de vorm van de voorwerpen. In de werkbalk vinden we de knoppen voor deze technieken. Sommige symbolen

Nadere informatie

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten Alles telt handleiding * baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. baopass* voor leerkrachten 1 Alles telt handleiding Inhoud Inleiding 3 Opstarten 3 Groepen 4 Leerling aanpassen 5 Leerling

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

Parcoursen ontwerpen

Parcoursen ontwerpen Parcoursen ontwerpen met Professional Parcours Design Het Visio tekenprogramma, waarvan PPD gebruik maakt, biedt enorm veel mogelijkheden, maar is vrij ingewikkeld. Veel functies zijn op verschillende

Nadere informatie

1/3 Leer te bewegen. 2/3 De vorm op de juiste plaats neerzetten. 3/3 Gefeliciteerd! Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst!

1/3 Leer te bewegen. 2/3 De vorm op de juiste plaats neerzetten. 3/3 Gefeliciteerd! Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! 1/3 Leer te bewegen Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! 2/3 De vorm op de juiste plaats neerzetten 1. Sleep de lichtbruine vorm naar de oranje uitlijning. HINT: Om te slepen, klik

Nadere informatie

In deze les We maken een stoeltje waarbij alleen van lijnen (Line) gebruik gemaakt wordt.

In deze les We maken een stoeltje waarbij alleen van lijnen (Line) gebruik gemaakt wordt. In deze les We maken een stoeltje waarbij alleen van lijnen (Line) gebruik gemaakt wordt. Technieken Keybord Entry cube 3D snap Line Convert to Editable Spline Attach Renderable Display Render Mesh Extrude

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

1. Werken met StabiCAD V Sparingen... 3. 1.1. Inleiding... 3 1.2. Bouwkundige plattegrond... 3 1.3. Verwante modules... 3

1. Werken met StabiCAD V Sparingen... 3. 1.1. Inleiding... 3 1.2. Bouwkundige plattegrond... 3 1.3. Verwante modules... 3 StabiCAD V Sparingen Inhoudsopgave 1. Werken met StabiCAD V Sparingen... 3 1.1. Inleiding................................................... 3 1.2. Bouwkundige plattegrond.....................................

Nadere informatie

Snel op weg met Solid Edge ST5

Snel op weg met Solid Edge ST5 Snel op weg met Solid Edge ST5 Dit document helpt u, om na installatie van Solid Edge ST5, snel aan de slag te kunnen met de software. Beschreven staat welke instellingen u kunt aanpassen om een betere

Nadere informatie