Dierenambulance Haarlem e.o. Redactie, vormgeving & fotografie Arnold Burlage

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dierenambulance Haarlem e.o. Redactie, vormgeving & fotografie Arnold Burlage www.fotobeest.nl"

Transcriptie

1 Colofon Deze brochure wordt u aangeboden door: Dierenambulance Haarlem & Dierenbescherming Haarlem Gen. Spoorlaan NB Haarlem Kantoor Fax SPOED Website dierenbescherming.nl Coördinator Dierenambulance Mevr. C.E. Dams g.dams@chello.nl Donaties en sponsoring Elly Dams Rekeningnummer Ambulance: Postbank Redactie, vormgeving & fotografie Arnold Burlage Uitgave Kroonland Uitgevers Hoofdstraat EH Hoogezand Tel info@kroonland.nl 1e 2009 editie SPOEDNUMMERS Dierenambulance, Dag & Nacht Dierenarts Avond, Nacht en Weekend Bel door de week overdag eerst uw eigen dierenarts! Bezoek ons ook eens op Geheel vernieuwd!

2 Drukke Winter De winter die nu bijna achter ons ligt heeft vooral door de onverwacht koude periode het nodige voor ons betekend. We hebben te maken gehad met opvallend veel herten en reeën, die opdoken in de bebouwing van vooral Zandvoort en soms ook aan de Zeeweg. In de meeste gevallen lukte het om de dieren terug te geleiden naar het duin, soms moest het dier echter afgevoerd worden naar een dierenarts. Voor de komende maanden verwachten wij weer druk te gaan zijn met jonge vogels die naast het nest gaan belanden. Verderop in deze uitgave gaan wij wederom even in op dit onderwerp. Een ander gebied waar we druk mee zijn geweest is de hulpverlening aan watervogels die op of het rond het ijs in de problemen zijn gekomen. Gelukkig hebben wij meermalen een beroep op de brandweer kunnen doen om de dieren te bereiken of te ontzetten. Soms zelfs met de inzet van duikers in het ijskoude water. Dierentaxi nodig? Uw eigen huisdier kan ook door ons naar de dierenarts, dierencrematorium of dierenasiel of -pension gebracht worden. Ook bij verhuizingen -binnen Nederland- kunt u voor het vervoer

3 De Ambu-Shop Al heel lang proberen wij onze kas aan te vullen door tal van zaken te verkopen. U heeft ons vast wel eens op een bijvoorbeeld een braderie of open dag zien staan met kramen vol spulletjes. Maar wist u dat u ook op ons vertrouwde kantooradres terecht kunt? Vaste peilers in het assortiment zijn (felicitatie)kaarten en drinkbekers. Uiteraard heeft het meeste dat we verkopen iets met dieren te maken en dit komt ook in de bekers en kaarten terug. U kunt bij ons ook de promotie artikelen van de landelijke dierenbescherming aanschaffen, zoals de overbekende jaarkalender. Naast het vaste assortiment hebben we een wisselend aanbod van cadeau-artikelen en dierverzorgingsproducten. De opbrengsten komen volledig ten goede aan het rijdend houden van de ambulance. Als u op zoek bent naar een leuk presentje, niet te duur en dat voor dezelfde prijs een goed doel kan steunen? Website Dierenambulance Onze dierenambulance heeft inmiddels al weer een flink aantal jaren haar eigen website. Helaas is in het recente verleden te weinig aandacht gegeven aan het tijdig bijhouden van de site. Wij proberen ons leven te beteren en de inhoud van de webpagina s heeft ondertussen een opknapbeurt ondergaan. Alhoewel de aard en strekking van de website geen wijziging heeft ondergaan en u nog steeds datgene kunt vinden wat u gewend was, is er wel een fotoboek toegevoegd en kunt u de eerdere kwartaalboekjes downloaden. Ook nieuw is de pagina nieuwtjes waarin we u in korte berichten op de hoogte proberen te houden van recente wetenswaardigheden. Graag nodigen wij u uit een kijkje te komen nemen op de website.

4 In Memoriam 23 januari Vandaag bereikte ons het bericht dat gisteren toch nog onverwacht Richard van Gijtenbeek is komen te overlijden op de leeftijd van 53 jaar. Richard heeft geknokt voor wat hij waard was, maar kon de ongelijke strijd niet winnen. Richard heeft vele jaren zijn diensten gedraaid als chauffeur op de ambulance. Daarnaast heeft hij ook vaak de centrale bemand. Namens alle medewerkers betonen wij langs deze weg de nabestaanden ons oprecht medeleven. In Memoriam Op 23 november 2008 is mevrouw Van der Hijden komen te overlijden. Zij is zeer vele jaren onze steun en toeverlaat geweest, zelfs op de meest onmogelijke uren, voor de opvang van zieke of gewonde vogels. Vanuit haar werk voor het Haarlemse Vogelhospitaal heeft zij heel lang heel veel goeds gedaan voor de gevederde vrienden. Namens alle medewerkers betonen wij langs deze weg de nabestaanden ons oprecht medeleven. Collecteweek dierenambulance Haarlem: 6 tot 11 april 2009 Alle hulp zeer welkom!

5 Donateursformulier / infobon Donateurs/Info -bon dierenambulance Haarlem [ ] Ik word donateur voor... euro per jaar [ ] Chauffeur dierenambulance (m/v) [ ] Medewerker centrale [ ] Collectant [ ] Ik wil graag meer informatie over vrijwilligerswerk Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Datum: Handtekening: Stuur deze bon voldoende gefrankeerd naar: Dierenambulance Dierenbescherming Haarlem Gen. Spoorlaan NB Haarlem U kunt natuurlijk ook bellen of een mailtje sturen! Helaas moeten wij het steeds vragen; ondanks dat wij erkend zijn als hulpverleningsinstelling krijgen wij nog steeds geen of zeer beperkt bijdragen gemeenten en moeten wij een beroep op u doen om de dierenambulance te laten rijden! Word a.u.b. donateur Stuur de bon op!

6 Vrijwilligers gezocht! De mensen die onze dierenambulance draaiende houden zijn vrijwilligers. Deze mensen besteden hun kostbare vrije tijd aan het helpen van dieren. Om de continuïteit in deze hulpverlening te kunnen waarborgen zijn wij op zoek naar mensen met affiniteit voor dieren, gevoel voor service en verantwoordelijkheid die ons team komen versterken. Ons werk is zeer geschikt voor mensen met bijvoorbeed VUT of WAO of die werkloos zijn. AANBOD Wij bieden: Een goed team collega s Goed materiaal Interne opleiding Sociale contacten Iedereen die in de vrije tijd iets voor dieren willen doen is van harte welkom. GEZOCHT Chauffeurs Centralisten Bijrijders Onderhoudsmensen Collectanten Ook zoeken wij mensen die goed met de telefoon overweg kunnen, zowel voor kantoor als de thuiscentrale, om meldingen te registreren en de ambulances op pad sturen. Als u denkt in dit profiel te passen en u heeft vrije tijd over, neem dan contact met ons op: tel U wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek over het werk van de dierenambulance. Wie heeft hart voor dieren? Wie wil zich hier voor inzetten? Wie mogen wij verwelkomen in ons team?

7 Introductie Dierenkliniek Bloemendaal Al sinds 1984 is de dierenartspraktijk in Bloemendaal een bekend adres waar huisdieren uit de gehele regio worden behandeld. Eind 2007 is de praktijk overgenomen van de familie Takkenberg door één van de werkzame dierenartsen, Jessica van Oeveren. Samen met dierenarts Claudette Edens wordt de praktijk sindsdien voortgezet onder de naam Dierenkliniek Bloemendaal. De vertrouwde assistentes Nicole, Jose, Lisette zijn allemaal gebleven en vormen samen met nieuwkomer Chantal een deskundig team paraveterinairen. De emotionele band tussen dier en eigenaar is vaak bijzonder hecht, en huisdieren hebben een belangrijke plek in het gezin. Centraal staat bij ons dan ook het bieden van de beste medische zorg, met daarbij alle aandacht voor zowel cliënt als dier. ingrepen nauw samengewerkt met specialisten, die voor o.a. chirurgie ook naar de kliniek kunnen komen. Dat scheelt u veel gedoe en geeft uw dier minder stress. Dierenkliniek Bloemendaal is bij de Dierenartsen Kring Kennemerland aangesloten, zodat uw dier in geval van spoed 24 uur per dag en 365 dagen per jaar verzekerd is van medische hulp. Voor informatie: Dierenkliniek Bloemendaal Onze kliniek is geheel toegelegd op gezelschapsdieren en is uitgerust voor o.a. röntgenfoto s, operaties met gasnarcose met bewaking en beademing, bloeddrukmeting, tandheelkunde en in-huis bloedanalyses. Hierdoor kunt u behalve voor de routine behandelingen ook terecht voor uitgebreidere diagnostiek en gecompliceerde operaties. Om te garanderen dat behandelingen plaatsvinden volgens de nieuwste inzichten, volgen de dierenartsen regelmatig cursussen in binnen en buitenland en worden de onderzoeksmogelijkheden frequent uitgebreid. Tevens wordt er voor de zeer specialistische

8 Introductie Dierenkliniek Bloemendaal Wormen bij huisdieren Bij de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie informeren wij altijd of uw huisdier regelmatig ontwormd wordt. Vaak krijgen wij als antwoord dat de hond of kat geen wormen heeft, want er worden nooit wormen in de ontlasting gezien. Helaas klopt dit niet helemaal. Het komt regelmatig voor dat honden en katten besmet worden met wormen. Dit hoeft niet gelijk tot ziekte te leiden, want pas bij een zware worminfectie krijgen ze klachten. Omdat de wormen in het maag-darmkanaal zitten, uit zich dit meestal in klachten zoals braken en dunne ontlasting. Ook een doffe vacht of het achterblijven in de groei (bij jonge dieren) kan een symptoom van een wormbesmetting zijn. Wormen kunnen echter niet alleen de gezondheid van dieren in gevaar brengen, maar ook die van mensen die met hen in contact komen. De meest voorkomende wormsoort bij honden en katten is de spoelworm. Deze krijgen ze door het opnemen van eitjes uit de omgeving (b.v. via contact met ontlasting van een andere hond of kat), of door het eten van besmette knaagdieren (b.v. muizen). Puppy s worden bijna altijd geboren met spoelwormen, en kittens en puppy s raken ook besmet via moedermelk. Daarom moeten puppy s en kittens zo vaak ontwormd worden als ze jong zijn. Bij een zware spoelworm-besmetting kan uw dier zelfs wormen uitbraken; deze lijken dan een beetje op elastiekjes. Mensen kunnen vanuit de omgeving vrij gemakkelijk besmet worden door de eitjes van de spoelworm. Deze eitjes zijn zo klein dat ze alleen met een microscoop zichtbaar zijn! Kinderen kunnen b.v. besmet raken door te spelen in een zandbak of park waar dieren ook hun behoefte doen. Eenmaal in de darm van de besmette persoon komen de larven vrij. Deze groeien echter niet uit tot volwassen spoelwormen (zoals wel gebeurt bij honden en katten), maar maken een trektocht door ons lichaam. Er kunnen dan allerlei klachten ontstaan, vooral bij kinderen. Griepachtige klachten, maar ook astma en oogproblemen kunnen optreden. De andere wormsoort die eigenaren zelf zien is de lintworm. De wormsegmenten bevinden zich vaak rond de anus, staart of in de ontlasting, en lijken op rijstkorrels. Een lintworm loopt uw dier op door het eten van knaagdieren, besmet vlees of vaker nog: via vlooien. Heeft uw huisdier vlooien, vergeet dan naast het toedienen van een anti-vlooienmiddel ook de ontwormingstablet niet! Ook mensen (en kinderen) kunnen besmet raken door het inslikken van een vlo. De zogenaamde vossenlintworm (Echinococcus) die veelal in het buitenland voorkomt is zelfs nog gevaarlijker voor de mens. Andere voorkomende wormsoorten zijn de haakworm, de zweepworm en de hartworm. Haakwormen komen vooral in het buitenland voor en kunnen bij dieren naast diarree ook bloedarmoede veroorzaken. Zweepwormen komen wel in Nederland voor bij honden en kunnen leiden tot buikpijn, lusteloosheid en bloederige diarree. Hartwormen komen voor in Zuid-Europa en worden door muggen overgebracht. Als ze de kans krijgen om uit te groeien tot volwassen worm (in het hart!) geven ze hartproblemen bij honden en katten, en zijn dan zeer moeilijk te bestrijden. Daarom is ons advies bij Dierenkliniek Bloemendaal dan ook om minimaal 4x per jaar uw hond of kat te ontwormen. Hiermee houdt u niet alleen uw huisdieren gezonder, maar ook uzelf en eventuele gezinsleden. Indien u nog vragen heeft, belt u dan gerust met onze kliniek.

9 In de genen Een familielid van één onzer medewerkers, woonachtig in het verre Australië, heeft zich opgeworpen als pleegouder voor een door de extreme hitte aldaar ontheemd geraakte baby Koala. Alhoewel op zich triest is het plaatje toch zo vertederend dat we U dit niet willen onthouden. All in the family... Steun ons zwerfkattenproject In deze maanden is de dierenambulance van de Dierenbescherming afdeling Haarlem actief met het vangen van zwerfkatten. Waarom doen we dit juist in de wintermaanden en niet het hele jaar door? Omdat er in deze tijd geen kittens geboren worden. Zogende moeders moeten met rust gelaten worden. Zij zorgen voor hun kroost en mogen vlak na een bevalling niet gesteriliseerd worden. Vorig jaar heeft in de Haarlemse Waarderpolder een vangproject plaatsgevonden en dit jaar zijn we vooral in Heemstede, rond het Groenendaalse Bos actief. De dieren worden met vangkooien gevangen en gesteriliseerd of gecastreerd, zodat ze niet meer voor nageslacht kunnen zorgen. Nadat ze zijn hersteld van de ingreep gaan de echte wilde katten weer terug naar de plaats van herkomst. Dat is beslist niet zielig. Verwilderde katten kunnen uitstekend voor zichzelf zorgen. Bovendien zijn ze niet meer te socialiseren. Jonge katten vaak nog wel. Daar wordt via het dierentehuis een nieuw baasje voor gezocht. Door middel van het kattenvangproject zorgen we op een diervriendelijke manier voor beperking van de overlast die deze Zwiebertjes kunnen veroorzaken. Dit project is echter een flinke aanslag op onze financiën. Daarom zijn wij, maar met name de dieren heel blij als u ons ook dit jaar weer wilt steunen met uw gift. Giro

10 Mijn ervaringen met een Kuvasz Een Kuvasz is een Hongaarse herdershond, (ivoor)wit, 69 cm hoog, sterke persoonlijkheid, echt geen beginners hond, trouw aan de persoon wie zij uitkiest, nergens bang voor, waaks (en dat was niet alleen thuis). Ongeveer een half jaar ging het niet zo best meer met haar voorpoten dus nam ik haar niet meer mee naar haar geliefde Ambulancekantoor. Ze was inmiddels de 10 gepasseerd, 3 december ging het fout, ze maakte een verkeerde beweging en toen begaf de achterkant het, dit was niet eerlijk, maar ze was inmiddels 10 jaar en 5 maanden. En toen moest ik de moeilijkste beslissing van mijn leven nemen, ik moest eerlijk zijn. Zij heeft haar hele leven goed voor mij gezorgd dus zijn wij, met haar geliefde Ambu en een collega, voor de laatste keer naar de dierenarts gereden. Ik heb het over Dimanche, de hond van mijn dromen. Als puppy van circa 6 maanden zijn we samen bij de ambulance gaan werken. Als ik op de auto reed bleef zij thuis en als ik op kantoor was, bleef ze natuurlijk daar de boel beschermen. Ook kon ze heel goed acteren, tijdens de E.H.B.O. hebben we haar allemaal verbonden. Ze vond het allemaal prima, als ze maar mee mocht. Dan kon ze mij beschermen als ik naar huis liep in het donker, want als het donker was, dan mocht er niemand meer in mijn buurt komen. Ze was heus niet altijd even lief, ze heeft twee keer mijn vinger gebroken door in één keer uit te vallen aan de riem. Verschillende keren heb ik daadwerkelijk op straat gelegen en ze heeft 3 leren riemen kapot getrokken. Desondanks dat, heb ik het allemaal niet willen missen, want ik heb ontzettend veel steun en liefde van haar gehad. Bedankt Dimanche Je was mijn vriendin, mijn maatje. Jij gaf mij meer dan ik kon dromen. Hoe zwaar is het nu dan ook Dat jouw tijd al is gekomen. De lege mand, de lege bak en je riem, Herinneren mij eraan dat ik jou nooit meer zal zien. Het bos, het strand, Het ging je nooit vervelen. Ik ben blij dat ik die momenten met jou kon delen Jij kon alleen maar liefde geven en hebt mij vaak door moeilijke momenten geholpen in mijn eigen leven. Het ga je goed fijne vriendin Je hebt nu de rust die je hebt verdiend. Je vriendin

11 Onze sponsors Inpromo Bestickering Molerusweg 76 Haarlem Van der Pijl BV Gebruikte auto s Haarlem Toyota Dealers Berverwijk Haarlem Garage De Looze Heemstede v/d Bos BV. Startmotoren en Dynamo s Stephensonstraat 8-10 Haarlem Ford Dealer Haarlem AIA Eysinkweg 71 Sponsor worden? R.Betjes Schildersbedrijf Minnahassastraat 40 Haarlem Vaste sponsors zijn mensen - bedrijven die jaarlijks een bedrag overmaken of forse kortingen geven op materiaal ed.. Dit zijn de bouwstenen van de dierenambulance. Wilt u ook in het lijstje staan van bouwstenen, neem dan contact met ons op voor een afspraak bij u of op ons kantoor. Bezoek ons ook eens op Geheel vernieuwd!

12 Jonge vogels Lente en vroege zomer is de tijd van de jonge vogels en dat betekent veel drukte voor de dierenambulance, want vroeg of laat wagen de jonge vogels zich buiten het nest om door hun ouders op de grond verder te worden grootgebracht. Het gevolg hiervan is een stortvloed aan telefoontjes bij de ambulance afkomstig van verontruste mensen. Zij zien de hulpeloos uitziende jongen rondscharrelen in hun tuin en willen dat de dierenambulance ze op komt halen. Want zijn de diertjes niet een gemakkelijk slachtoffer voor katten, vlaamse gaaien en andere gevaren? De kat van de buren loert al door de schutting! Het kost de medewerkers van de centrale veel moeite om uit te leggen dat het ondanks alles het beste is om jonge vogels te laten waar ze horen, bij de ouders. En niet in het Vogelhospitaal, dat ook niet zit te wachten op alle intensieve zorg die deze op zich gezonde vogels met zich meebrengen. Helaas kunnen we de jonge vogels niet beschermen tegen alle gevaren buiten het nest. Als mens kun je proberen een beetje op te letten, misschien de kat uit de buurt houden. Maar verder is, zolang het jong gezond is, ingrijpen niet nodig. Op vindt u uitgebreide informatie in de rubriek jonge vogels. Kids op visite Marjan, vrijwilligster is bij de Ambulance, vertelde de kids alle details over de uitrukken van de ambulance om dieren in nood te redden. Na alle vragen gingen de kids in groepjes naar buiten om de ambulance van binnen en buiten goed te bekijken en kregen uitleg van Ine over de auto en het aanwezige materiaal. De kids die binnen zitten, hebben het druk met het tekenen van een asieldier en het maken van een ontwerp van een honden- of kattenmand, een hok, kleed of kussen. Aan het einde van de middag heeft iedereen de ambulance gezien; zijn vragen gesteld en hebben ze een pakketje mooie tekeningen en ontwerpen. De 4 mooiste worden gekozen om als kaart gedrukt te gaan worden. Tot slot kregen de kids nog een aantal flyers en een boekje van de Dierenambulance mee. Tussen de flyers zat een oproep om te collecteren voor de Dierenambul ance op zaterdag 11 april. Er meldden zich meteen 5 kids hiervoor aan!

13 De Kippentrap De Kippentrap? Jazeker, een café aan de zandvoortse Zeestraat 46. Goed, nu zult u denken wat heeft dit alles met de dierenambulance te maken. Heel veel kunnen wij u melden. De mensen van De Kippentrap dragen de ambulance namelijk een zeer warm hart toe. Er was een bedrag van maar liefst euro bijeen gebingo-ed. Uiteraard zijn wij het café zeer dankbaar en hebben natuurlijk een goede bestemming voor de gift. Dit jaar heeft men een bingo georganiseerd, waarvan de opbrengst bestemd zou zijn voor een goed doel. Wij prijzen ons zeer gelukkig dat wij dit goede doel mochten zijn. Wij werden verzocht op 11 januari jl aanwezig te zijn bij De Kippentrap en werden verrast met een letterlijk en figuurlijk grote cheque.

14 Even voorstellen Richard Vester Richard, 49 jaar, is al vanaf medio 1999 actief voor de dierenambulance. In dit jaar kwam hij in de ww terecht en vond ook nog eens een gewonde duif, waarvoor hij de dierenambulance belde. Zijn belangstelling was gewekt en binnen een week was hij op vrijwillige basis dierenambulancechauffeur. Al snel kreeg de smaak goed te pakken en was vrijwel altijd bij de ambu te vinden. Bovendien nam Richard ook vaak plaats achter de telefoon om de centrale te draaien. Maar ook dit was Richard nog niet genoeg! In 2001 is hij betrokken geraakt bij de Inspectiedienst van de Haarlemse afdeling van de Dierenbescherming en in 2003 is hij de opleiding afdelingsinspecteur gaan volgen. In zijn werk heeft hij al heel veel mogen meemaken: over daken klauteren, in bomen klimmen, het overbrengen van zeehonden naar Pieterburen, maar ook gevoelig liggende zaken, zoals uithuiszettingen. Thans heeft Richard minder tijd beschikbaar en draait hij één dienst per maand. Richard benadrukt dat zonder de steun van vrouw en zijn kids het allemaal nooit voor hem mogelijk had kunnen zijn. Zelf heeft hij 3 gezellige katten, een lap, een rode en een schildpad. Richard wil de lezer graag meegeven dat het soms toch beter kan zijn dieren te laten in een op het oog wellicht beroerd thuis. Sociaal gezien kan het voor mens en dier beter zijn bewust niet te interve-niëren. Vaak gaat het om katten die door het baasje goed te handelen zijn, maar die elders niet zullen kunnen aarden en keer op keer terug komen na een plaatsing vanuit het asiel. De meeste voldoening geeft Richard het kunnen zien en ervaren dat een kat of hond die in beroerde toestand overgebracht wordt naar het asiel, toch weer wat weet op te knappen en uiteindelijk elders een nieuw thuis vindt. Wordt ook dierenambulancechauffeur! Bel ons

15 Neutralisatie Onder de termijn neutraliseren wordt het geheel van castratie en sterilisatie verstaan, geboortebeperking dus. Eigenaren van poezen zullen zich vooral de vraag stellen of ze een nestjes kittens willen of aankunnen. De bezitter van een kater zal vooral afgaan op de krolsheid en het mogelijk sproeien. Uit onze ervaring weten wij dat er nog een zeer belangrijke reden is om neutralisatie tenminste te overwegen. De drang der natuur leidt er vaak toe dat de dieren er op uit trekken om hieraan antwoord te geven. Lang niet altijd keert het dier op het vertrouwde adres terug! Zoals u al begrepen zult hebben zijn wij voorstander van het helpen van de katten. Als de kat nog vruchtbaar is raden wij het aanbrengen van een chip nog sterker aan. Neutralisatie actie Vanaf 2 februari kunnen geïnteresseerden op maandag t/m vrijdag tussen en uur op het kantoor van de Dierenbescherming, in het dierentehuis Kennemerland aan de Keesomstraat 5 in Zandvoort een kortingsformulier invullen. Ook kunt u een formulier aanvragen via telefoonnummer: of via een dierenbescherming.haarlem@dbhaarlem.nl De Dierenbescherming Haarlem stelt 100 formulieren voor deze kortingsactie beschikbaar. Wees er snel bij want: op = op! Hulp gevraagd Schrijver deze is er zo n eentje... Iemand die graag zijn of haar steentje wil bijdragen, maar liever niet naar buiten gaat. Ik heb mijn draai kunnen vinden in onder andere het maken van dit boekje. De ambulance heeft voor mensen zoals ik ook nog een andere mogelijkheid. Ons kantoor is de thuisbasis voor al onze werkzaamheden en in de gekte van alle dag blijven er soms (huishoudelijke) zaken en taken liggen. Gaarne komen wij in contact met mensen die graag onder de mensen zijn in een gezellige en vertrouwde omgeving. Wat wij dan van u vragen is al datgene op te pakken wat is blijven liggen. Denk hierbij aan licht administratief werk, huishoudelijke taken, het zorgen voor de natjes en de droogjes, het verzorgen van de tijdelijke gasten (meestal knaagdieren) en onze eigen diertjes (vogels). Ook is het mogelijk door te groeien ; het is maar net wat u zelf wilt. Wij hebben vast wel een plekje voor u. En als het niet bij de ambulance zou kunnen zijn, dan wellicht elders in de organisatie. Neem gewoon even contact op!

16 Gedumpte konijntjes Enige tijd terug ontvingen wij een melding over een flink aantal jonge konijntjes die gezien waren bij Tybb terrein in Haarlem-Z. Het zou om 12 beestjes gaan, die vermoedelijk gedumpt waren. Ter plaatse gekomen troffen wij nog 11 konijntjes aan. Inmiddels zijn 7 diertjes elders ondergebracht; vier konijntjes zijn helaas overleden. Onze dringende oproep is wederom dat men liever eerst contact met ons opneemt om de mogelijkheden te bespreken, maar vooral niet tot dergelijke dumpingen over te gaan. Hiernaast één van de betreffende konijntjes. Twee andere lotgenootjes zijn op de cover van dit boekje terug te vinden. Open dag 4 april 2009 Alhoewel de plannen op dit moment nog pril zijn is uw aller dierenambulance serieus van plan zaterdag 4 april het feit te gedenken, dat we sedert november jongstleden 10 jaar gevestigd zijn aan de Gen. Spoorlaan 16 in Haarlem-Noord. Helaas weten wij op dit moment nog niet of we een vergunning zullen krijgen, maar daar gaan we wel van uit. Wij hopen in staat te zijn een aantrekkelijk programma voor u samen te stellen met informatie, voorlichting, demonstraties, vermaak voor de kids en wat al niet meer. Ook zijn wij op zoek naar sponsors en participanten... Bezoek ons ook eens op Geheel vernieuwd!

17 Kleurplaat

18 Wist u... Doe de test... dat de vakanties al weer in rap tempo op ons af gaan komen? Natuurlijk weet u dat. Maar weet u ook dat uw hond of kat in het pension van de haarlemse dierenbescher-ming zelf ook een prettige vakantie kan doorbrengen? De reden dat we dit nu hier al melden is dat tijdig reserveren wordt aanbevolen. Bovendien steunt u met uw klandizie het asiel. De opbrengsten van het pension komen volledig ten goede aan de exploitatie van het Dierentehuis Kennemerland. www. DierentehuisKennemerland.nl Keesomstraat XA Zandvoort Openingstijden: ma t/m za Ik ben een dierenvriend Ik wil dieren in nood helpen Kantoorgenoot ja / nee ja / nee Helaas heb ik geen tijd en/of geen mogelijkheid zelf iets te doen ja / nee 3x ja? Wordt donateur! Zo nu en dan komt de vraag op wie nu eigenlijk de lakens uitdeelt... Waarschuwingssticker Belangrijk bij brand! Bestel ze of haal ze af op ons Slechts 1 Euro per stuk Altijd welkom Gebruikte handdoeken, lakens en dekens kunnen wij altijd goed gebruiken. Mochten wij zelf eventjes genoeg hebben, dan vindt het ook in het dierentehuis gretig aftrek. Bel ons of komen even langs! Geen oppas? In het geval van vakantie of bijv ziekenhuis-opname en waarbij het niet is gelukt opvang, oppas of pension te vinden kunt u ons altijd bellen of wij wellicht ergens nog mogelijkheden zien. We beloven niets maar doen graag ons best een oplossing te zoeken.

19 Asieldieren Gnoe, een eigenzinnig typje dat niet over zich heen laat lopen. Ze moet dus op dieet en zoekt een huis waar ze naar buiten kan en waar er geen katten zijn. Ze komt wel bij je en wil ook wel op schoot. Maar als er weer wat anders te doen is, gaat ze weer lekker haar eigen gang! Wie is er net zo eigenzinnig als gnoe? Don is een wat onberekenbaar typetje. De ene keer vindt hij een aai wel lekker, maar de volgende keer kan je een dikke haal verwachten. Don gaat graag naar buiten en we merken wel, sinds dat hij lekker los kan lopen, hij wel een stuk liever is geworden. We zoeken voor Don een rustig huis, zonder andere katten en kinderen.. Angel zo'n schat-tig koppie en zo'n lieflijke naam is soms meer een draakje. Hij is erg eigenzinnig. Hij denkt dat hij de baas in huis is. Daarom plaatsen we hem niet bij kinderen. Je moet ZEER consequent met hem zijn. Ook kan angel kort alleen zijn en kan met katten over-weg. Angel heeft problemen met zijn ogen, die moeten zijn hele leven gezalfd worden. Klever is een gecastreerde kater met een hele grote eigen wil. Een pittig typje die andere katten absoluut niet in zijn buurt wil. Hij is wel erg levendig en gaat graag naar buiten. We plaatsen deze man niet bij kinderen. Met wat lekkers is hij je beste vriend en in een rustig huis komt hij het beste tot zijn recht. Dierentehuis Kennemerland De dieren op deze pagina zijn - nog steeds - te gast in het dierentehuis nadat onze ambulance hen daar ondergebracht heeft. Voor meer informatie over deze en de andere dieren kunt een kijkje nemen op de website van dierentehuis of gewoon eens langs Keesomstraat XA Zandvoort

20 Ons werkgebied Aerdenhout Bennebroek Bentveld - Bloemendaal Haarlem Halfweg - Heemstede Overveen Spaarndam Spaarnwoude Vogelenzang - Zandvoort. Hiervoor belt u (Alarmnummer 24 u.p.d.) Omdat dierenhulp bij ons hoog in het vaandel staat kan wel eens voorkomen dat wij een spoedmelding krijgen van net buiten ons werkgebied. Indien wij een ambulance direct in de buurt hebben zullen wij altijd hulp bieden. Wanneer dit niet het geval is zullen wij doorver-wijzen naar Er bestaat een landelijk alarmnummer dierenambulances, maar dit heeft geen landelijke dekking en werkt ook niet in onze regio! Collega-dierenambulances Haarlem(-mermeer) e/o : Regionale Dierenambulance Haarlemmermeer e/o : Dierenambulance Haarlemmermeer Heemskerk e/o: Dierenambulance Kennemerland IJmuiden e/o : Dierenambulance Velsen Vogelhospitaal Kweektuinstraat1, Haarlem (Indien mogelijk graag zelf de vogels brengen!)

21 Wat is een spoedgeval? Zodra uw huisdier zich anders gaat gedragen, weet u dat er iets niet pluis is. Maar hoe ernstig is de situatie? Moet u direct naar de dierenarts, of kan dat nog even wachten? Deze spoedlijst kan u daarbij helpen. Aangereden dieren of van een hoogte gevallen Slagaderlijke bloedingen. Let op benauwdheid, laat ook als u zelf niets kunt ontdekken, uw huisdier controleren op ademhaling en inwendige bloedingen. Ernstige problemen met ademhalen Ademhalenmetveelgeluid, blauwe tong, Snakken naar adem. Dier is in paniek en durft niet te liggen. Bloedverlies Bloedingen die niet stoppen. Druk met de vingers en/of verband op de bloeding. Geen ontlasting Persen op de blaas of darmen zonder of gering resultaat. Geboorteproblemen Buikpersen (of door uitputting of stress gestopt met persen), terwijl het laatste jong 1-2 uren geleden werd geboren. Wonden Vooral diepe wonden van borst of buik Wonden/wondjes binnen 6-8 uur laten hechten. Brandwonden Uitgebreide brandwonden, 25-30% van het totale lichaam. Vergiftiging Vele verschijnselen. Ga ook naar de dieren-arts als u vermoedt dat uw huisdier gif heeft binnen gekregen, breng ook verpakking mee van het gif, is dit niet mogelijk schrijf dan de naam en de samenstelling op. Ingeslikt voorwerp Vele verschijnselen raadpleeg een arts ook als u vermoed dat uw huisdier iets heeft ingeslikt. Snel dikker Zonder resultaat braken, met daarnaast snel dikker worden.acute verlamming Plotseling niet meer kunnen bewegen van één of meer lichaamsdelen. Voortdurende toevallen Niet aanspreekbaar, open ogen met wijde pupillen, stijve of trillende spieren, kwijlen, urineverlies. De toeval wordt direct opgevolgd door een nieuwe. Voortdurend braken of diaree Braken en/of diaree met snelle achteruitgaan van de conditie. www. Fotobeest.nl dierenfotografie ook voor uw huisdier

22 Hoe zit het nu met... de collecte Elk jaar houdt de dierenambulance in het voorjaar haar collecte. In één week proberen we met zo mogelijk mensen zoveel mogelijk adressen aan te doen. Dit jaar wordt gecollecteerd in Haarlem van 6 t/m 11 april. De andere gemeenten in het werkgebied volgen later. Naast het collecteren zit er rondom de collecte nog heel veel werk achter de schermen. Vaste collectanten wordt gevraagd of ze ook dit jaar weer willen lopen, nieuwe mensen worden gezocht en uiteindelijk wordt er flink gepuzzeld om een ieder een aantal straten toe te wijzen, liefst zo dicht mogelijk bij huis. Een ander punt, dat zo simpel lijkt, is in de praktijk toch ook nog een heel geregel: het verspreiden van de bussen onder de collectanten. Mede hiervoor kennen we de zogenaamde wijkhoofden, die elk een aantal collectanten bevoorraden. Wij hopen dit jaar we veel nieuwe gezichten te mogen begroeten. Hoe hoger het aantal collectanten, des te meer adressen we kunnen aandoen. Data collecte per gemeente 06/04-11/04 Haarlem 26/04-02/05 Bennebroek 18/05-23/05 Heemstede, Zandvoort 01/06-06/06 Bloemendaal Alle hulp zeer welkom!

23 Dierenartsen in de regio Baljet Kenaupark 13 Haarlem Dekker-Lukkassen Lijsterstraat 7 Zandvoort Dierenartspraktijk Kennemerlaan 57 Ijmuiden Dierenkliniek Heemstede Zandvoortselaan 70 Heemstede Dier Medisch Centrum Kml Zadelmakerstraat 98 Velserbroek Harder Wagenweg 100 Haarlem Hoorweg Stresemanlaan 19 Haarlem Hulsebosch Camplaan 2a Heemstede Kamps Weeresteinstraat 47 Hillegom Kliniek Aerdenhout Zandvoortselaan 160 Heemstede Kliniek in de IJmond Cederstraat 54 Ijmuiden Kliniek Leidsevaart Leidsevaart 78 Haarlem Kliniek Marnixstraat Marnixstraat 135 Haarlem Kliniek Stad & Land T.Schreursweg 120 Amsterdam-O Kliniek Velserbroek Hofgeesterweg 47 Velserbroek Kok Pastorieweg 3 Santpoort-N Leyfeldt Slachthuisstraat 53zw Haarlem Oeveren N-Stationsweg 22 Bloemendaal Ros Laan van Parijs 35 Haarlem Sterkliniek Bennebroekerlaan 47 Bennebroek Strijbosch Zandvoorter Allee 18 Heemstede Alarmnummer Dierenartsen Avond Nacht en Weekend Helpt U ons Helpen? Giro

24

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl.

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl. Colofon Deze brochure wordt aangeboden door: Dierenambulance Noord- Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 SPOED 023-524 68 99 Website www.dierenambulancehaarlem. dierenbescherming.nl

Nadere informatie

Dierenambulance Haarlem e.o. Redactie, vormgeving & fotografie Arnold Burlage

Dierenambulance Haarlem e.o. Redactie, vormgeving & fotografie Arnold Burlage Colofon Deze brochure wordt u aangeboden door: Dierenambulance Haarlem & Dierenbescherming afdeling Haarlem en omstreken Gen. Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 Fax 023-549 13 26 SPOED

Nadere informatie

Dierenambulance Haarlem e.o. Redactie, vormgeving & fotografie Arnold Burlage

Dierenambulance Haarlem e.o. Redactie, vormgeving & fotografie Arnold Burlage Colofon Deze brochure wordt u aangeboden door: Dierenambulance Haarlem & Vereniging Dierenbescherming afdeling Haarlem en omstreken Gen. Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 Fax 023-549 13

Nadere informatie

Voor een goed. Voor een goed ontwormadvies. ontwormadvies. Wormen: niet te zien, wel te bestrijden!

Voor een goed. Voor een goed ontwormadvies. ontwormadvies. Wormen: niet te zien, wel te bestrijden! Voor een goed ontwormadvies. Voor een goed ontwormadvies Wormen: niet te zien, wel te bestrijden! w w w. s t e r k l i n i e k. n l 05/2012 Deze brochure wordt u aangeboden door uw Sterkliniek in samenwerking

Nadere informatie

Bescherm uw huisdier en uw gezin

Bescherm uw huisdier en uw gezin Ontwormen van honden en katten Bescherm uw huisdier en uw gezin Waarom ontwormen? Honden en katten maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder

Nadere informatie

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen.

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Waarom ontwormen? Honden maken deel uit van ons gezin. We aaien, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd

Nadere informatie

Dierenambulance Haarlem e.o. Redactie, vormgeving & fotografie Arnold Burlage

Dierenambulance Haarlem e.o. Redactie, vormgeving & fotografie Arnold Burlage Colofon Deze brochure wordt u aangeboden door: Dierenambulance Haarlem & Vereniging Dierenbescherming afdeling Haarlem en omstreken Gen. Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 Fax 023-549 13

Nadere informatie

Donaties en sponsoring Elly Dams 023-549 14 00 Gironummer Ambulance: Postbank 317820

Donaties en sponsoring Elly Dams 023-549 14 00 Gironummer Ambulance: Postbank 317820 Colofon Deze brochure wordt u aangeboden door: Dierenambulance Haarlem & Dierenbescherming Haarlem Gen. Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 Fax 023-549 13 26 SPOED 023-524 68 99 Website

Nadere informatie

Dierenambulance Haarlem e.o. Redactie, vormgeving & fotografie Arnold Burlage www.fotobeest.nl

Dierenambulance Haarlem e.o. Redactie, vormgeving & fotografie Arnold Burlage www.fotobeest.nl Colofon Deze brochure wordt u aangeboden door: Dierenambulance Haarlem & Vereniging Dierenbescherming afdeling Haarlem en omstreken Gen. Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 Fax 023-549 13

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

Dierenambulance Haarlem e.o. Redactie, vormgeving & fotografie Arnold Burlage

Dierenambulance Haarlem e.o. Redactie, vormgeving & fotografie Arnold Burlage Colofon Deze brochure wordt u aangeboden door: Dierenambulance Haarlem & Vereniging Dierenbescherming afdeling Haarlem en omstreken Gen. Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 Fax 023-549 13

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zomer 2012

Nieuwsbrief Zomer 2012 Geachte huisdiereigenaar, Hierbij ontvangt u onze nieuwsbrief van het voorjaar 2012. Wij hopen dat u de informatie in deze brief, over de gezondheid van huisdieren kunt waarderen. Met vriendelijke groet,

Nadere informatie

Dierenambulance. DIERenKOERIER

Dierenambulance. DIERenKOERIER DIERenKOERIER COLOFON Deze Dierenkoerier wordt u aangeboden door: Dierenambulance & Vereniging Dierenbescherming afdeling Noord-Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Dierendag vrijdag 3 Oktober en maandag 6 Oktober 10% kortings Actie Actie Actie!!!:

Dierendag vrijdag 3 Oktober en maandag 6 Oktober 10% kortings Actie Actie Actie!!!: Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Oktober 2014 Beste Klant, Begin deze maand is het weer Dierendag, hiervoor hebben wij een aantal leuke actie s. Ook deze maand extra informatie over worm infectie bij

Nadere informatie

Donaties en sponsoring Elly Dams Rekeningnummer: Postbank Coverfoto met dank aan Simon Kruyswijk

Donaties en sponsoring Elly Dams Rekeningnummer: Postbank Coverfoto met dank aan Simon Kruyswijk Colofon Deze brochure wordt u aangeboden door: Dierenambulance NHZ & Vereniging Dierenbescherming afdeling Noord-Holland Zuid Gen. Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 SPOED 023-524 68 99

Nadere informatie

BESCHERM UW HUISDIER TEGEN. Lees hoe u kunt voorkomen. dat uw huisdier wordt besmet met deze vaak onzichtbare parasieten. Ontworm met MILPRO

BESCHERM UW HUISDIER TEGEN. Lees hoe u kunt voorkomen. dat uw huisdier wordt besmet met deze vaak onzichtbare parasieten. Ontworm met MILPRO BESCHERM UW HUISDIER TEGEN wormen Lees hoe u kunt voorkomen dat uw huisdier wordt besmet met deze vaak onzichtbare parasieten Ontworm met MILPRO Inzicht in de inwendige parasieten Wormen zijn er in alle

Nadere informatie

Donaties en sponsoring Elly Dams 023-549 14 00 Rekeningnummer: Postbank 31 78 20. Nieuwe naam. Dierenambulance Noord-Holland Zuid

Donaties en sponsoring Elly Dams 023-549 14 00 Rekeningnummer: Postbank 31 78 20. Nieuwe naam. Dierenambulance Noord-Holland Zuid Colofon Deze brochure wordt u aangeboden door: Dierenambulance NHZ & Vereniging Dierenbescherming afdeling Noord-Holland Zuid Coördinator Dierenambulance Mevr. C.E. Dams E-mail: g.dams@chello.nl 3e 2011

Nadere informatie

Dierenambulance Haarlem e.o. Redactie, vormgeving & fotografie Arnold Burlage

Dierenambulance Haarlem e.o. Redactie, vormgeving & fotografie Arnold Burlage Colofon Deze brochure wordt u aangeboden door: Dierenambulance Haarlem & Vereniging Dierenbescherming afdeling Haarlem en omstreken Gen. Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 Fax 023-549 13

Nadere informatie

Donaties en sponsoring Elly Dams 023-549 14 00 Rekeningnummer: Postbank 31 78 20. Nieuwe naam. Dierenambulance Noord-Holland Zuid

Donaties en sponsoring Elly Dams 023-549 14 00 Rekeningnummer: Postbank 31 78 20. Nieuwe naam. Dierenambulance Noord-Holland Zuid Colofon Deze brochure wordt u aangeboden door: Dierenambulance NHZ & Vereniging Dierenbescherming afdeling Noord-Holland Zuid Coördinator Dierenambulance Mevr. C.E. Dams E-mail: g.dams@chello.nl 1e 2012

Nadere informatie

Wormen. Zorg voor uzelf 12

Wormen. Zorg voor uzelf 12 Wormen Zorg voor uzelf 12 Wormen Bah, wat vies! is vaak de eerste reactie als er in ontlasting kleine, bewegende witte wormpjes te zien zijn. Of bijvoorbeeld een dikke ronde worm. Vooral gezinnen met kinderen

Nadere informatie

Dierenbescherming West- en Midden-Brabant

Dierenbescherming West- en Midden-Brabant Dierenbescherming Voor Alle dieren in uw regio West- en Midden-Brabant Dierenbescherming West- en Midden-Brabant Lichttorenhoofd 5, 4871 CA Etten-Leur Telefoon: 06-43873400 wmbdierenbescherming@gmail.com

Nadere informatie

PRAKTISCH WORMEN BIJ DE HOND

PRAKTISCH WORMEN BIJ DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH WORMEN BIJ DE HOND over houden van huisdieren Honden kunnen last hebben van wormen. Deze leven in het lichaam

Nadere informatie

Dierenambulance. DIERenKOERIER

Dierenambulance. DIERenKOERIER DIERenKOERIER COLOFON Deze Dierenkoerier wordt u aangeboden door: Dierenambulance & Vereniging Dierenbescherming regio Noord-Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 SPOED

Nadere informatie

MILQUESTRA. Een onzichtbaar probleem...

MILQUESTRA. Een onzichtbaar probleem... MILQUESTRA Een onzichtbaar probleem... Iedere hond of kat raakt een aantal keer in zijn leven besmet met wormen Honden en katten staan continu bloot aan wormbesmettingen. Ook mensen kunnen makkelijk besmet

Nadere informatie

1e Coördinator Mevr. C.E. Dams. Donaties en sponsoring Elly Dams

1e Coördinator Mevr. C.E. Dams.    Donaties en sponsoring Elly Dams COLOFON Deze brochure wordt u aangeboden door: 1e 2014 Dierenambulance & Vereniging Dierenbescherming afdeling Noord-Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 SPOED 023-524

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

DiereNieuws PAGINA 1 EDITIE VOORJAAR 2009

DiereNieuws PAGINA 1 EDITIE VOORJAAR 2009 DiereNieuws Deze maand 10% korting op alle Frontline producten. Eindelijk is het zover, de lente is begonnen! s Avonds langer licht en het weer wordt aangenamer. Dit brengt alleen ook weer nare dingen

Nadere informatie

Wormen VRAAG OVER UW MEDICIJNEN?

Wormen VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? 400043 Wormen_400043 Wormen 02-07-15 15:40 Pagina 6 Wormen WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN

Nadere informatie

ZWERFKATTEN. Wijfelterbroekdijk 65, 6006VG Weert

ZWERFKATTEN. Wijfelterbroekdijk 65, 6006VG Weert ZWERFKATTEN Wijfelterbroekdijk 65, 6006VG Weert 0495-56 39 81 www.dierenasieldebeestenboel.nl ZWERFKATTEN Jaarlijks komen er vele katten in het asiel terecht. Landelijk gaat het om meer dan 100.000 katten

Nadere informatie

SPREEKBEURT INFORMATIE

SPREEKBEURT INFORMATIE SPREEKBEURT INFORMATIE Wie is Stichting DierenLot? Heel veel dieren hebben het niet best en leiden een beroerd bestaan; ook in Nederland. Ze worden opgesloten in veel te kleine hokken...soms ernstig mishandeld..of

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Najaar In het zonnetje! Kayo

Nieuwsbrief. Najaar In het zonnetje! Kayo Nieuwsbrief Najaar 2016 Beste lezer, In onze nieuwsbrief vertellen we u elk kwartaal wat er zich in ons Dierenwelzijnscentrum afspeelt. We vertellen in verschillende rubrieken over leuke en opvallende

Nadere informatie

Donaties en sponsoring Elly Dams 023-549 14 00. Rekeningnummer: Postbank 31 78 20

Donaties en sponsoring Elly Dams 023-549 14 00. Rekeningnummer: Postbank 31 78 20 Colofon Deze brochure wordt u aangeboden door: Dierenambulance NHZ & Vereniging Dierenbescherming afdeling Noord-Holland Zuid Gen. Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 SPOED 023-524 68 99

Nadere informatie

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten.

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten. Darmparasieten komen zowel bij honden als bij katten zeer regelmatig voor. De vaakst voorkomende besmettingen zijn die met spoelwormen en lintwormen. Af en toe zien we ook infecties met giardia. Ook aan

Nadere informatie

De mini-vakantiegids voor je kat

De mini-vakantiegids voor je kat De mini-vakantiegids voor je kat Ga jij op vakantie en kan je kat niet met je mee op reis? Wil je graag weten welke mogelijkheden er voor tijdelijke opvang van je kat zijn? Vraag jij je af hoe je ervoor

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Zwerfkat Almere Jaargang 1, uitgave 3, september 2014

Nieuwsbrief Stichting Zwerfkat Almere Jaargang 1, uitgave 3, september 2014 Nieuwsbrief Stichting Zwerfkat Almere Jaargang 1, uitgave 3, september 2014 23 september bestaat SZA 1 jaar! Ik wil persoonlijk alle vrijwilligers, donateurs, sponsors en mensen/ bedrijven waarmee we samenwerken

Nadere informatie

Dierenambulance. DIERenKOERIER

Dierenambulance. DIERenKOERIER DIERenKOERIER COLOFON Deze Dierenkoerier wordt u aangeboden door: Dierenambulance & Vereniging Dierenbescherming afdeling Noord-Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00

Nadere informatie

RSDR NIEUWSBRIEF. December 2015

RSDR NIEUWSBRIEF. December 2015 NIEUWSBRIEF December 2015 Nieuw in de opvang Hond van de maand: Pauline December adoptie rit HIER DONEREN Ontvangt u graag elke maand de Nederlandse nieuwsbrief met updates over de opvang in Rudozem maar

Nadere informatie

Dierenambulance Noord-Holland Zuid. DIERenKOERIER

Dierenambulance Noord-Holland Zuid. DIERenKOERIER DIERenKOERIER COLOFON Deze Dierenkoerier wordt u aangeboden door: Dierenambulance NHZ & Vereniging Dierenbescherming regio Noord-Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00

Nadere informatie

WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.

WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK. WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL WORMEN Bah, wat vies! Dit is vaak de eerste reactie als er in ontlasting

Nadere informatie

WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL

WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL WORMEN Bah, wat vies! Dit is vaak de eerste reactie als er in ontlasting

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Vuurwerkangst Nierfalen bij de kat Het nut van chippen Parasieten hij honden en katten Bravecto Prijsvraag Vuurwerkangst Het klinkt nog heel ver

Nadere informatie

Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014

Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014 Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014 Het zit er weer op! Drie dagen lang alleen maar honden en katten gesteriliseerd! In totaal hebben we 283 honden en 24 katten gesteriliseerd.

Nadere informatie

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier Chinchilla Chinchilla kennis Chinchilla s zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika komen. Ze hebben een dikke zilverblauwgrijze vacht en zien er erg knuffelbaar uit. Maar

Nadere informatie

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden Dieren in de winter Brrr In de winter kun jij een lekkere warme trui aantrekken. Bij dieren werkt dit anders. Sommige kunnen heel goed tegen de kou, andere minder. Het ene dier krijgt een dikke vacht,

Nadere informatie

Ik ben dierenbeschermer

Ik ben dierenbeschermer Ik ben dierenbeschermer Aan dit boekje werkten de volgende vrijwilligers mee: Rob Sep, Joke Euwes, Mariska Gerritsen, Marjolein Versfeld en Marjoes Dijkgraaf. Dierenbeschermers vormen de basis van onze

Nadere informatie

HELP! ZwErfkattEnvangProjEct gastgezinnen voor kittens Zwerfkatten PB 1

HELP! ZwErfkattEnvangProjEct gastgezinnen voor kittens Zwerfkatten PB 1 HELP! Zwerfkattenvangproject GastGEZINNEN VOOR KITTENS Zwerfkatten 1 DE ZwERFKAT Dierenleed en overlast Zwerfkatten, ze worden geliefd en gehaat. Voor de katten zelf is het geen prettig bestaan. Als zwerver

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Vuurwerkangst Nierfalen bij de kat Het nut van chippen Parasieten hij honden en katten Bravecto Prijsvraag Vuurwerkangst Het klinkt nog heel ver

Nadere informatie

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN. ProtectionBox

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN. ProtectionBox Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN ProtectionBox 1 P02 Vets Place Preventiebox P03 Vets Place dierenarts P05 Vectra Felis P06 Waarom wachten tot ze bijten? P07 Tips voor toediening Vectra Felis P08 Ectoparasieten

Nadere informatie

Dierenambulance. DIERenKOERIER

Dierenambulance. DIERenKOERIER DIERenKOERIER COLOFON Deze Dierenkoerier wordt u aangeboden door: Dierenambulance & Vereniging Dierenbescherming afdeling Noord-Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00

Nadere informatie

Aanschaf & verzorging

Aanschaf & verzorging Konijnen Nooit één, maar twee minimum leeftijd: 8 weken Huisvesting Aanschaf & verzorging Voor je een konijn in huis haalt, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Net als

Nadere informatie

Donaties en sponsoring Elly Dams 023-549 14 00. Rekeningnummer: INGbank p 31 78 20

Donaties en sponsoring Elly Dams 023-549 14 00. Rekeningnummer: INGbank p 31 78 20 Colofon Deze brochure wordt u aangeboden door: Dierenambulance NHZ & Vereniging Dierenbescherming afdeling Noord-Holland Zuid Gen. Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 SPOED 023-524 68 99

Nadere informatie

DIERENTAAL Maart 2011

DIERENTAAL Maart 2011 Beste Dierenvrienden, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met deze keer weer veel verhalen. - Naamloos krijgt naam - Een bijzondere Belg - Beatle Hummer -Groot onderhoud - Nieuw op de website - Adopteer

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Donaties en sponsoring Elly Dams 023-549 14 00. Rekeningnummer: INGbank p 31 78 20

Donaties en sponsoring Elly Dams 023-549 14 00. Rekeningnummer: INGbank p 31 78 20 Colofon Deze brochure wordt u aangeboden door: Dierenambulance NHZ & Vereniging Dierenbescherming afdeling Noord-Holland Zuid Gen. Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 SPOED 023-524 68 99

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen...

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Gefeliciteerd met jullie baby! Gefeliciteerd! Jullie hebben net een baby gekregen. Jim en Nora hebben ook een baby

Nadere informatie

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor u, maar zeker ook voor uw hond. Check, check, dubbelcheck:

Nadere informatie

HELP! ZwErfkattEn BuitEnkans katten PLEEGGEZinnEn VOOr kittens Zwerfkatten PB 1

HELP! ZwErfkattEn BuitEnkans katten PLEEGGEZinnEn VOOr kittens Zwerfkatten PB 1 HELP! buitenkans katten PLEEGGEZINNEN VOOR KITTENS 1 DE ZwERFKAT Dierenleed en overlast, ze worden geliefd en gehaat. Voor de katten zelf is het geen prettig bestaan. Als zwerver lijden ze aan ziektes,

Nadere informatie

HANDIG EEN BUITEN- OF EEN BINNENKAT?

HANDIG EEN BUITEN- OF EEN BINNENKAT? HANDIG EEN BUITEN- OF EEN BINNENKAT? l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER KATTEN BINNEN

Nadere informatie

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond:

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond: NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: HONDEN Vakantieopvang Als u een of meerdere en heeft en u wilt met vakantie gaan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets voor de

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Hondenhotel de Huiskamer

Algemene Voorwaarden Hondenhotel de Huiskamer Algemene Voorwaarden Hondenhotel de Huiskamer Artikel 1 Identiteit van de ondernemer 1.1. Naam ondernemer: Hondenhotel de Huiskamer handelend onder de naam/namen: Hondenhotel de Huiskamer Vestigings- &

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2012

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2012 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2012 Op reis gaan met uw hond, kat of fret Wanneer uw huisdier mee op reis gaat, moet u voldoen aan buitenlandse wet- en regelgeving van het land waar u naar toe

Nadere informatie

BOEK WINST VOOR DIEREN IN ZUIDOOST BRABANT

BOEK WINST VOOR DIEREN IN ZUIDOOST BRABANT BOEK WINST VOOR DIEREN IN ZUIDOOST BRABANT foto: Gert van den Bosch De Dierenbescherming zoekt voortdurend naar partners die haar werk ondersteunen. Wij zien talloze mogelijkheden voor samenwerking met

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Zorg met Passie voor uw Huisdier; 'Samen Beter' Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee september 2013

Zorg met Passie voor uw Huisdier; 'Samen Beter' Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee september 2013 Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee september 2013 Verzorging en Vaccineren van uw huisdier Aandacht voor het dier...ook bij het vaccineren!! Een hond kan best heel snel ingeënt worden. U staat

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG KONIJNEN KOPPELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET KOPPELEN VAN TWEE KONIJNEN.

Nadere informatie

E-book. Eerste hulp aan konijnen

E-book. Eerste hulp aan konijnen E-book Eerste hulp aan konijnen Eerste hulp aan konijnen Beste dierenvriend, Konijnen zijn ontzettend leuke, veelzijdige en volwaardige huisdieren. Konijnen kunnen wel vrij kwetsbare dieren zijn. En ondanks

Nadere informatie

Zwerfkatten in Amsterdam

Zwerfkatten in Amsterdam i.s.m. Stichting LOES voor Dieren Zwerfkatten in Amsterdam Joke Voorn Stichting LOES voor Dieren 3 november 2013 TNR methode: Trap, Neuter, Release = Vangen, Castreren/steriliseren, vrijlaten Huiskat

Nadere informatie

Beleid Stichting Dierenbescherming Curaçao

Beleid Stichting Dierenbescherming Curaçao Beleid Stichting Dierenbescherming Curaçao Datum: 15 mei 2012 Status: DEFINITIEF 1 Missie en Visie 1.1 Missie De missie van de Stichting Dierenbescherming Curaçao (SDBC) is het nastreven van het welzijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief April 2015

Nieuwsbrief April 2015 Inhoud Nieuwe assistente... 2 Allemaal beestjes... 2 Vlooien... 2 Wormen... 3 Teken... 4 Actiepagina... 5 Konijnenvaccinatie nu met 5 euro korting... 5 Castratie kater nu met 17 euro korting... 7 15% korting

Nadere informatie

Stichting Kansarme Dieren

Stichting Kansarme Dieren Stichting Kansarme Dieren Jaarverslag 2012 Algemeen De aanleiding voor het oprichten van de Stichting Kansarme Dieren (januari 2011) was de moeilijke situatie van vooral oudere en/of chronisch(e) zieke

Nadere informatie

COLOFON. Uitgave Stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen

COLOFON. Uitgave Stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen DE ZWERFKAT COLOFON Uitgave Stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - Milieudienst stad Halen Beelden - https://pixabay.com/nl/ Ontwerp - dienst Communicatie stad Halen Contactgegevens

Nadere informatie

11 Katten. Thema. 1 Inleiding. Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen.

11 Katten. Thema. 1 Inleiding. Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen. Thema 11 Katten 1 Inleiding Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen. De inhoud van dit thema: 2 Verzorging 3 Voor- en nadelen van katten 4

Nadere informatie

Dierenambulance. DIERenKOERIER

Dierenambulance. DIERenKOERIER DIERenKOERIER COLOFON Deze Dierenkoerier wordt u aangeboden door: Dierenambulance & Vereniging Dierenbescherming afdeling Noord-Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00

Nadere informatie

Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension?

Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension? Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension? Het is belangrijk om tijdig bij de dierenarts te informeren welke risico s er voor uw dier zijn als het meegaat naar het buitenland of

Nadere informatie

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk Uw nieuwe hond Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk De dag dat de hond voor het eerst bij u thuis komt is altijd een beetje spannend. Zou het allemaal goed gaan, zal hij zich

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Dierenambulance. 3e Coördinator Mevr. C.E. Dams. Donaties en sponsoring Elly Dams

Dierenambulance. 3e Coördinator Mevr. C.E. Dams.    Donaties en sponsoring Elly Dams COLOFON Deze brochure wordt u aangeboden door: 3e 2013 Dierenambulance & Vereniging Dierenbescherming afdeling Noord-Holland Zuid Gen. Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 SPOED 023-524 68

Nadere informatie

EHBO leer je zo! Werkboek. Lesmateriaal primair onderwijs groep 4, 5 en 6. Les 1 Let op veiligheid! Les 2 EHBO geef je zo Les 3 EHBO bij noodgevallen

EHBO leer je zo! Werkboek. Lesmateriaal primair onderwijs groep 4, 5 en 6. Les 1 Let op veiligheid! Les 2 EHBO geef je zo Les 3 EHBO bij noodgevallen EHBO leer je zo! Lesmateriaal primair onderwijs groep 4, 5 en 6. Les 1 Let op veiligheid! Les 2 EHBO geef je zo Les 3 EHBO bij noodgevallen Naam school Naam leerling Groep Werkboek EHBO leer je zo! Lesmateriaal

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Stichting Egelopvang Haarlem en omstreken

Jaarverslag 2016 Stichting Egelopvang Haarlem en omstreken Secretariaat Theemsstraat 64, 2014 RZ Haarlem Tel 06 28940779 www.egelopvanghaarlem.nl egelopvanghaarlem@gmail.com Bankrekening NL82 TRIO 0254 5140 49 Kvk 54078512 Jaarverslag 2016 Stichting Egelopvang

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2016

Nieuwsbrief april 2016 Nieuwsbrief april 2016 Deze maand in de nieuwsbrief. Huisdier en vakantie, regel het op tijd!. PAS OP voor teken!!. Een maatje voor je konijn vinden. Let op voor foute fokkers. Hondenpoep niet alleen grote

Nadere informatie

Beleidsplan DAW Beleidsplan van Stichting Dierenambulance Woudenberg e.o.

Beleidsplan DAW Beleidsplan van Stichting Dierenambulance Woudenberg e.o. Beleidsplan van Stichting Dierenambulance Woudenberg e.o. 1 STICHTING DIERENAMBULANCE WOUDENBERG EN OMSTREKEN Doornheg 11 3931 AS Woudenberg Tel: 0654928928 info@dierenambulancewoudenberg.nl www.dierenambulancewoudenberg.nl

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Wij helpen elkaar. Hulp vragen, hulp bieden. gemeente Heumen gemeente Heumen

Wij helpen elkaar. Hulp vragen, hulp bieden. gemeente Heumen gemeente Heumen Wij helpen elkaar Hulp vragen, hulp bieden gemeente Heumen gemeente Heumen Je hebt je arm gebroken en kunt zelf geen boodschappen doen. Je bent net weduwnaar en je kunt nooit weg vanwege de kinderen. Je

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Bezoek de website voor meer informatie over deze 3 hondjes.

Bezoek de website voor meer informatie over deze 3 hondjes. Hondjes Het is stil rondom de adopties van hondjes zoals Polke, Pusia en Smyk. Ze verblijven alweer enige tijd bij gastgezinnen. Voor hen is helaas nog steeds geen belangstelling terwijl het geweldige

Nadere informatie

3 Wonden Open wonden Gesloten wonden Brandwonden Afsluiting 53

3 Wonden Open wonden Gesloten wonden Brandwonden Afsluiting 53 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 De spoedeisende patiënt 9 1.1 Doelen en regels van de EHBO 9 1.2 Indeling van spoedgevallen 9 1.3 Hanteren en transporteren van een spoedpatiënt 12 1.4 Onderzoek en behandeling

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2015

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2015 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2015 Beste Klant, De zomer komt er al weer aan! De actie voor de scalibor teken band loopt nog door. De Landelijke Chipmaand in Juni is er weer, kijk snel voor

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

Verenigingen van Eigenaren en Centraal Beheer Achmea. Samen staan wij als een huis

Verenigingen van Eigenaren en Centraal Beheer Achmea. Samen staan wij als een huis Verenigingen van Eigenaren en Centraal Beheer Achmea. Samen staan wij als een huis Inhoud Een goede basis voor uw VvE. 3 U bepaalt zelf wat u nodig heeft. 4 Bent u voor genoeg geld verzekerd? Wij helpen

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN

HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER ZIEKTEN WAARTEGEN JE

Nadere informatie

Dierenambulance Noord-Holland Zuid. DIERenKOERIER

Dierenambulance Noord-Holland Zuid. DIERenKOERIER DIERenKOERIER COLOFON Deze Dierenkoerier wordt u aangeboden door: Dierenambulance NHZ & Vereniging Dierenbescherming regio Noord-Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

's-gravenzande Twee zwanen zijn gewond geraakt nadat ze een verkeerde landingspoging hadden uitgevoerd aan de Bagijnenland.

's-gravenzande Twee zwanen zijn gewond geraakt nadat ze een verkeerde landingspoging hadden uitgevoerd aan de Bagijnenland. Wasbeer gedumpt in Madestein Den Haag 2 Vissers hebben een kattentransportmandje in Recreatiegebied Madestein gevonden met daarin een wasbeer. Wasberen komen voornamelijk voor in Noord-Amerika. In Nederland

Nadere informatie

STICHTING KITTENPLACE

STICHTING KITTENPLACE STICHTING KITTENPLACE JAARVERSLAG 2017 [ pagina 1] INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 Doelstelling 4 Bestuur 4 Doelen 2017 4 Activiteiten 5 Financieel 7 Balans 8 Winst en Verliesrekening 9 Toelichting 10 Conclusie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Zwerfkat Almere Jaargang 2, Uitgave 2, Mei 2015

Nieuwsbrief Stichting Zwerfkat Almere Jaargang 2, Uitgave 2, Mei 2015 Nieuwsbrief Stichting Zwerfkat Almere Jaargang 2, Uitgave 2, Mei 2015 Lieve kattenliefheb(st)ers, Hier is dan eindelijk de nieuwsbrief weer! Ik wil mijn verontschuldigingen maken voor de lange afwezigheid

Nadere informatie

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204 INHOUD Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14 1 De natuurlijke staat van de mens 17 2 Het is niet jouw schuld dat je te dik bent! 19 3 De voedingsmiddelenindustrie 30 4 Wat eten we? 54

Nadere informatie