Nadien worden nog enkele elementen meegegeven die een vakoverschrijdend gegeven kunnen vormen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nadien worden nog enkele elementen meegegeven die een vakoverschrijdend gegeven kunnen vormen."

Transcriptie

1 EDUCATIEVE BUNDEL

2 2 Opdrachten i.v.m. een verhandeling over het boek. In de eerste delen staan enkele opdrachten die vooral met de tekst in het boek te maken hebben. Het spreekt voor zich dat deze opdrachten (Deel 1 tot en met 4) vooral kaderen in de lessen Nederlands. Nadien worden nog enkele elementen meegegeven die een vakoverschrijdend gegeven kunnen vormen. Het aantal taken en opdrachten hangt af van de opgave van de leerkracht. Leerlingen kunnen deze opdrachten alleen, per twee of in groep oplossen. Deze opdrachten moeten ook duidelijk afgelijnd worden in de tijd. Leerkrachten bepalen duidelijk met de leerlingen wanneer de opdrachten afgewerkt moeten zijn. Niet alle opdrachten zijn voor alle leeftijden. De keuze ligt hier ook bij de leerkrachten.

3 3 Deel 1: Tekstervaring Combineer onmiddellijk na je lectuur het verhaal met een kleur een voorwerp een lied een gevoel Leg ook in enkele zinnen (een drietal) uit waarom juist deze keuze. Kies een personage waarmee je het goed zou kunnen vinden. Verduidelijk waarom je deze persoon gekozen hebt. Kies een personage waarmee je het helemaal niet zou kunnen vinden. Verduidelijk waarom je deze persoon gekozen hebt. Noteer vijf bijvoeglijke naamwoorden die volgens jou heel goed bij dit verhaal passen. Je kiest geen gewoon bijvoeglijk naamwoord (zoals mooi, saai, leuk ), wel een veelzeggend en betekenisvol bijvoeglijk naamwoord. Waarom koos je precies deze?

4 4 Deel 2: Literaire benadering Bespreek uitvoerig hoe de spanning in het boek opgebouwd wordt. Welke zijn de belangrijke momenten in het boek? Wat zijn de scharniergebeurtenissen die zorgen voor een nieuwe wending in het verhaal? Hier en daar vind je in het boek, ondanks de vele ellende, tekenen van hoop. De auteur tracht met een klein vleugje humor de spanning en de ernst van Juniors situatie te relativeren. Hoe en waar doet de auteur dat? Heb je ook enig idee waarom de auteur dit doet? ANTWOORDEN OP DEZE VRAGEN VINDT U OP HET ANTWOORDENBLAD Welk fragment in het boek zou je selecteren om voor de klasgenoten voor te lezen? Licht je keuze natuurlijk toe met enkele argumenten. Stel dat de auteur voor het boek een belangrijke literaire prijs krijgt. Welke prijs zou dat kunnen zijn en schrijf daarover een krantenartikel. Kopieer enkele recensies over het boek (kun je vinden in de bibliotheek of op het internet), bespreek de argumenten die gebruikt worden en lever commentaar. Stel je voor dat jij de schrijver bent, aan welke passage heb je met het meeste plezier gewerkt en waarom? Maak van het verhaal een krantenbericht: voor een kwaliteitskrant of voor een sensatiekrant. Stel dat je dit boek in de bibliotheek moet inschrijven. Welke trefwoorden, bijvoorbeeld: oorlog, gezinsproblematiek, geweld, detective, zou je aan dit boek meegeven? Die woorden zijn de verschillende thema s die in het boek aan bod komen. Noteer vier zulke woorden die zullen dienen als trefwoord om het boek op te zoeken, in de bibliotheek bijvoorbeeld.

5 5 Bespreek de cover van het boek. Leg het verband uit tussen titel, ondertitel, cover en het verhaal. Vind je het een mooie cover? Weet je nog wat je eerste reactie was toen je het boek voor het eerst in je handen kreeg? Wat dacht je bij het einde van het boek? Welk einde verkies je zelf? Wat vond je van het slotwoord van de auteur? Hou je van een happy end of had je liever een open einde gehad? W-analyse: probeer zo snel mogelijk een antwoord te vinden op de volgende w-vragen. De antwoorden schrijf je kort en bondig uit in enkele volzinnen. Wie? Wat? Wanneer? Waar? Waarom? Bedenk twee vragen die je aan de auteur zou willen stellen i.v.m. het boek dat je gelezen hebt. Schrijf een wervende flaptekst van een 15-tal regels voor dit boek. Je kunt op verschillende manieren te werk gaan. Hier vind je een aantal technieken die vaak toegepast worden. - Sommige flapteksten bestaan voornamelijk uit een korte inhoud van het boek. Een deeltje van de plot wordt vrijgegeven, zodat de lezer graag meer te weten wil komen. - In andere flapteksten staat een treffende passage uit het boek centraal. Een smaakmaker die de lezer zin doet krijgen in meer. - Informatie over de auteur stellen lezers ook vaak op prijs. - Ook citaten uit recensies die al over het boek verschenen, horen op de achterflap thuis. Lovende kritiek van belezen critici of uit gezaghebbende bladen of kranten. Heeft het boek al een prijs gewonnen? Is er al een verfilming? Zeker het vermelden waard. Je hoeft niet alle technieken te gebruiken, maar combineren mag en is ook aangeraden. De flaptekst is een onderdeel van de verkoopstrategie van het boek. Hoofdbedoeling is dat je tekst mensen aanzet om het boek te lezen (te kopen)!

6 6 Deel 3: Creatieve opdrachten Maak een reclamefolder voor het boek. Laat een deel van het verhaal in een ander land met een volstrekt andere cultuur spelen. Pas namen en andere uiterlijkheden aan. Bedenk zelf vijf nieuwe titels voor het boek. Duidelijk toelichten. Schrijf een lezersbrief waarin je je uitvoerig boos maakt over het boek of over de handel en wandel van een romanfiguur. Noem minstens vijf problemen die je als regisseur zou hebben als je het boek zou verfilmen. Stel dat je Junior zou ontmoeten: bouw een evenwichtig interview op met de vragen die je hem zou willen stellen. Maak een woordveld bij het woord SOMOTRO Wat roept SOMOTRO bij je op? Noteer zoveel mogelijk woorden. Doos met voorwerpen. Stop in een doos vier, vijf, zes, zeven voorwerpen die iets met het boek te maken hebben. Kies voorwerpen die verwijzen naar belangrijke verhaalelementen: de sfeer, het tijdsverloop, de ruimte, de personages, de gebeurtenissen, de verteller Leg per voorwerp de link met het verhaal uit. Bespreek vier verschillende foto s uit het boek. Leg je keuze uit en geef duidelijke uitleg waarom deze vier foto s jou treffen.

7 7 Deel 4: Inhoudelijke componenten 4.1. Junior Volgende opdrachten hebben rechtstreeks betrekking op de hoofdfiguur uit het boek: Junior. We geven vanaf hier enkele suggesties die als antwoorden kunnen dienen. Leerlingen kunnen uiteraard andere antwoorden formuleren Junior en de mensen die hij ontmoet - opdracht Junior ontmoet heel wat mensen. Hij ontmoet zowel tegen- als medestanders. Beschrijf vier mensen die vooral tegenstander van onze hoofdfiguur zijn. Beschrijf ook vier mensen die Junior eerder willen helpen. Vind je ook mensen terug in het boek die de twee rollen invullen t.o.v. Junior: mensen die hem zowel helpen als vijandig gezind zijn? Wat is de reden voor die omwenteling van hun gedrag t.o.v. Junior? Inlevingsvermogen van Junior - empathie Junior praat in het boek heel vaak tegen zichzelf. We krijgen dus ook een duidelijk inzicht in zijn eigen inlevingsvermogen. Zoek enkele passages (3) op in het boek waarin het inlevingsvermogen van Junior duidelijk naar boven komt. Schrijf zelf een dag uit het leven van Junior. Situeer eerst in welk deel van het boek jouw gekozen dag thuishoort. Zorg er ook voor dat het inlevingsvermogen van Junior er in aan bod komt. Probeer vanuit de fantasie van Junior te beschrijven wat hij moet gedacht hebben bij zijn reis door ons land. ANTWOORDEN OP DE VRAGEN VINDT U OP HET ANTWOORDENBLAD

8 lepra - Damiaanactie Lepra: Waar vinden leerlingen de nodige info over lepra in het boek? Zoek enkele passages in het boek die iets vertellen over lepra. Hoe denk je dat lepra een mens ziek maakt? Wat is lepra nu precies? Is dat terug te vinden in het boek? Ga naar de site van Damiaanactie en maak een synthese over de ziekte lepra met de informatie die je op de site vindt. ANTWOORDEN OP DE VRAGEN VINDT U OP HET ANTWOORDENBLAD 4.3. Straffe citaten uit het boek... De auteur legt nogal straffe uitspraken in de mond van Junior. Hieronder staan er een zestal van die citaten. Leerlingen kunnen met deze citaten heel wat verschillende wegen op. Enkele mogelijk opdrachten: Bespreek twee, drie citaten zo uitvoerig mogelijk. Rangschik de zes citaten van zeer gevat naar minder gevat. Verklaar waarom je ze zo rangschikt. Ga zelf op zoek naar een gelijkaardig citaat in het boek over Junior. Welk citaat spreekt jou het meest/het minst aan? Waarom? Citaat 1 Een mensenleven begint bij de geboorte. Het mijne niet. Mijn leven begint hier, op mijn twaalfde. Ik word uitgebraakt door een vieze, smerige goot in een achterbuurt van Kinshasa. Citaat 2 Terwijl ik zo naar de sterrenhemel kijk die als een deken over me heen ligt, probeer ik me voor te stellen hoe het zou zijn om bij een echt gezin te horen. Twee mensen te hebben die ik mijn mama en mijn papa zou kunnen noemen. Ik vraag me af of kinderen die dat hebben wel beseffen hoe gelukkig ze zijn. Ik heb te eten en hoewel ik een afzichtelijk gezwel heb, ben ik gezond, maar ik heb niemand die echt van me houdt. Er zijn wel mensen die goed voor me zijn, zoals Bibiche en mama Régine en meneer Michel, maar echt van me houden doet niemand. Mijn oren worden nat van de tranen die erin druppelen. Ik veeg de tranen weg en leg mijn vingers tegen mijn mond. Met het puntje van mijn tong proef ik mijn tranen. Ze smaken nog even zout als toen in Kauka.

9 9 Citaat 3 Nu weet ik echt niet meer wat ik met mijn leven aan moet. Ik voel me weinig meer dan een straathond die elke dag op zoek moet naar eten. Citaat 4 Mijn wereld bestaat alleen nog uit mezelf, verdwaald tussen akkers waar alleen honger uit de grond schiet. Citaat 5 Na de maaltijd loop ik naar de bank waarop Constant me heeft gevonden. Ik ga zitten op het half kapotte meubel en staar zonder iets te zien voor me uit. De bank en ikzelf hebben wel iets gemeen. Allebei zijn we voor een stuk vernield, allebei wonen we al jaren in openlucht. Maar de bank zal niet hersteld worden. Hooguit wordt ze ooit vervangen door een nieuwe. Maar met mij ligt het anders. Ik krijg medicijnen en misschien word ik geopereerd. Mij gaan ze wel herstellen. Ik wil weer als nieuw worden, een leven beginnen waarin ik kan dromen over de toekomst. Mijn verval wordt nu een halt toegeroepen, beste bank. Ik sla een andere weg in. Maar troost je, want ik hecht veel waarde aan jou. Je hebt me rust gegeven wanneer ik te moe was om nog te staan. Je hebt me in slaap gewiegd wanneer mijn maag leeg was. En vooral: je stond op de juiste plaats. Je trok me naar je toe omdat je wist dat Constant hier op een dag voorbij zou komen, op zoek naar mij. En daarom zal je voor mij de belangrijkste bank in mijn leven blijven, ook al ben je helemaal kapot. Citaat 6 Eigenlijk mag ik God dankbaar zijn dat hij me lepra heeft gegeven, want anders was dit allemaal nooit gebeurd.

10 De brief van Junior EN CONSTANT in het boek. Junior komt zelf nog even aan het woord via een brief die hij schreef naar de lezers van het boek. Voor sommige leerlingen zal hier een vertaling noodzakelijk zijn. Een ideale kans om in de lessen Frans met het boek actief te zijn. Ook de brief van Constant kan gebruikt worden, al is die wat moeilijker dan die van Junior. Mogelijke opdrachten: Woordenlijsten: laat leerlingen enkele woorden opzoeken in het woordenboek en de betekenis noteren. Laat leerlingen de brief (of een gedeelte van de brief in groepen) vertalen. Grammaticaal: bespreek bepaalde zinswendingen, determineer werkwoordsvormen Leerlingen schrijven een brief in het frans terug naar Junior.

11 11 Deel 5: Vakoverschrijdend tewerk... Deel 1 tot en met 4 zijn veelal gevuld met opdrachten die voor het vak Nederlands geschikt zijn. Toch staan al heel wat gevoelsmatige opdrachten in deze eerste vier delen die ook kunnen ter sprake komen in andere lessen (vb godsdienst of zedenleer, maatschappelijk vorming ). Het boek over Junior leent er zich echter toe om er met verschillende leerkrachten uit verschillende vakgebieden mee aan de slag te gaan. Het spreekt voor zich dat het uitwerken van een vakoverschrijdend project steeds ingevuld wordt door de leerkrachten. Afspraken hierover vinden steeds plaats binnen een schoolcultuur en met verschillende vakgroepen (bv. overleg om een opdracht aan de leerlingen te vragen in een moderne taal (Frans, Engels ). Wat hieronder volgt zijn enkele suggesties Bidden Junior is een vrij gelovige kerel. Hij bidt dan ook verschillende keren in de loop van het boek. Voor een leerkracht godsdienst-zedenleer kan het een zeer goede insteek zijn hier iets rond het fenomeen bidden te doen. Leerlingen krijgen bij wijze van oefening enkele verwerkingsopdrachten over bidden. Wanneer heeft de leerling in kwestie voor het laatst gebeden? Wat is bidden? Welke soorten van bidden bestaan er? Kunnen leerlingen zich inleven in de rol van Junior? Is het normaal dat hij bidt? Zou je hetzelfde doen in die situatie? Geloven de leerlingen in het nut van bidden? Stelling bespreken: Bidden verandert niet de situatie, maar het verandert de persoon die in de situatie zit. Bidden is zinloos. Bidden: dat is een hulpmiddeltje als we in de ellende zitten. Je mag gerust tegen God schreeuwen: Hij kan heel wat hebben. - Bespreken van artikels over bidden? Het therapeutisch effect van bidden? Opzoeken van studies hieromtrent?

12 Kinshasa Kinshasa is een stad die tot de verbeelding spreekt. In de loop van het boek komen enkele gegevens van de stad naar boven, maar een echt beeld is zeer moeilijk te vormen van de omgeving waar Junior probeerde te overleven. Zo is er onder meer sprake van dat de stad vol muziek zit (toeterende auto s, mensen die roepen, toeters, bellen ), het boek geeft hier en daar een zeer minieme info door in verband met het dagelijks eten in Kinshasa (bv. Malewa), de auteur geeft een beschrijving van de stad op het einde van zijn boek, er zijn in het boek wat foto s opgenomen. Hier liggen heel wat kansen om verschillende vakken bij deze boekbespreking te betrekken. Creatieve vakken kunnen leerlingen wat bijbrengen over Congolese kunst, Congolese muziek. Leerlingen kansen bieden in de lessen plastische opvoeding. De stad Kinshasa bespreken in de les aardrijkskunde. Ligging op de wereldkaart van Congo, Kinshasa -Kinshasa ten opzichte van de evenaar, breedteligging -Klimaat geografische gegevens bespreken eventuele problemen in een grootstad bij extreme weersomstandigheden. -Het kaartje van Kinshasa in het boek van Junior -Foto s uit het boek bespreken Wat spreekt leerlingen aan? Wat schrikt hen af? Hoe interpreteren leerlingen de getuigenis van de auteur op het einde van het boek? Koken: Wie in een les koken met leerlingen even de Afrikaanse of Congolese toer wil opgaan, kan heel wat gerechten terugvinden op het internet.

13 Handen Een heel interessant onderwerp om vakoverschrijdend te werken is het thema waar het bij Junior toch vaak over gaat: zijn handen. Junior heeft zelf twee verminkte handen wanneer hij door Constant wordt gevonden: zijn vingers groeien krom, hij heeft wonden Ondertussen gaat het al heel wat beter met zijn klauwhanden : verschillende operaties hebben ertoe geleid dat Junior met zijn handen weer volop aan de slag kan. Handen zijn voor mensen van uitermate groot belang; wat zou een mens doen zonder handen? Vroeger werden handen afgehakt als straf voor dieven, dat zegt genoeg. Wie een hand verliest, is een deel van zijn macht kwijt, het leven neemt een immense wending. Er bestaat heel wat materiaal om rond handen te werken en vanuit verschillende invalshoeken of verschillende vakken op school. Enkele suggesties: Laat de leerlingen de verschillende handen die in het boek aan bod komen beschrijven: biddende handen gekwetste handen pijnlijke handen handen die kwetsen slaande handen werkende handen gevende handen verzorgende handen bedelende handen helpende handen stelende handen leprahanden zalvende handen - Waar in het boek komen al deze verschillende handen aan bod? - Wie zijn de dragers van deze handen? - Zijn het steeds dezelfde personages die dezelfde soort handen gebruiken? - Je zou deze verschillende handen in verschillende vakken aan bod kunnen laten komen. Laat de leerlingen op zoek gaan naar verschillende afbeeldingen over handen op het net. Er is heel wat te vinden en laat hen bespreken welk soort handen er allemaal bestaan. Leerlingen kunnen in de lessen plastische opvoeding creatief rond het thema van de handen aan de slag: de eigen hand tekenen, de hand van een klasgenoot tekenen, werken met plaaster, handen boetseren in klei, de handen van Rodin ( De kathedraal ) Er bestaan heel wat liederen over handen. Deze liederen kunnen zeker in de lessen muzikale vorming aan bod komen maar evenzeer in de lessen Frans, Engels Enkele suggesties deze liederen zijn terug te vinden op het net. White Lion All join our hands Willem Vermandere Met mijn handen Guido Belcanto Vlammetjes Lenny Kravitz Empty Hands Jean-Jacques Goldman Nos Mains Chris De Burgh Tender Hands Jewel Hands Ben Harper With my own two hands

14 14 Leerlingen zijn zeker inventief in het zoeken naar teksten over handen en wat er met handen allemaal kan gebeuren. Hierna volgen een aantal teksten die zeker gebruikt kunnen worden. Ze kunnen dienen als teksten voor de les Nederlands, als bezinnende teksten voor de start van een les (godsdienst of gelijk welke les dan ook). Een combinatie van liederen, teksten en beelden kan zelfs een mooi geheel vormen voor een bezinnend moment op school voor een klas, een jaar, een bezinningsdag

15 15 Achtergrondinformatie: Info over lepra algemeen. Volgende tekst biedt een overzicht over de problematiek van lepra. Deze tekst kan dienen als leidraad voor de leerlingen om op zoek te gaan naar de kenmerken van de ziekte, de symptomen, de gevolgen en de behandeling van de ziekte. Verdere informatie is natuurlijk te vinden op het internet. Vechten tegen lepra De bestrijding van lepra is en blijft één van de prioriteiten van Damiaanactie. Wat is lepra? Deze ziekte - beter bekend als melaatsheid - wordt veroorzaakt door een bacterie. De besmetting gebeurt door menselijk contact (ademhaling, hoesten, niezen). En de gevolgen zijn vernietigend. De bacterie nestelt zich vaak in huid, neus, mond of keel. Daar verschijnen na een tijdje gekleurde vlekken of knobbels. In de volgende fase tast de ziekte de menselijke zenuwen aan. Met dramatische gevolgen. Zo is lepra een grote oorzaak van blindheid in derdewereldlanden maar ook van gevoelloosheid, die leidt tot infecties, vreselijke verminkingen en uiteindelijk tot de afzetting van ledematen. Damiaanactie geneest Lepra kan worden genezen. Daarom gaan de gezondheidswerkers, ondersteund door Damiaanactie, van dorp naar dorp. Ze concentreren zich op het opsporen en behandelen van de ziekte. Met een cocktail van verschillende medicijnen kan een leprapatiënt worden gered voor een totale kost van slechts 40 euro. De behandeling zelf duurt 6 tot 24 maanden. Heeft de ziekte blijvende gevolgen, dan helpen onze medewerkers bij de revalidatie. Bovendien pakken we lepra ook als sociaal probleem aan. Met oog voor de mens achter de patiënt, trachten we uitstoting te voorkomen en te zorgen voor reïntegratie.

16 16 Lepra, de armoedeziekte OORZAKEN Lepra of melaatsheid wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie werd reeds in 1873 ontdekt door de Noorse wetenschapper Armauer Hansen. Daarom wordt ze ook de bacil van Hansen genoemd. Omdat de bacterie zich heel traag vermenigvuldigt, namelijk eenmaal om de twee weken, duurt het lang voordat iemand echt ziek wordt. Tussen de besmetting en de eerste uiterlijke symptomen ligt soms een incubatietijd van 3 tot 7 jaar. Intussen is de ziekte sluimerend aanwezig. VORMEN Er zijn 2 vormen van lepra: - Pauci-bacillaire lepra (PB) waar men te maken heeft met een relatief laag aantal bacillen. Deze vorm is niet of weinig besmettelijk. De behandeling duurt 6 maanden. - Multi-bacillaire lepra (MB) waarbij er veel bacillen zijn. Deze vorm is erg besmettelijk. Een volledige behandeling duurt 1 tot 2 jaar. De besmetting gebeurt door de ademhaling, hoesten en niezen waardoor bacillen verspreid worden. Die dringen dan weer bij anderen binnen via huidwondjes of via neus en keel. Buiten het menselijk lichaam kan de bacil waarschijnlijk niet lang overleven. De kans op besmetting via voorwerpen of de bodem is dan ook bijna uitgesloten. GEVOLGEN Deze bacterie zoekt vooral de koelere delen van het lichaam op. Ze nestelt zich daarom vaak in de huid, de slijmvliezen van de neus, de mond en de keel en op de oppervlakkig gelegen zenuwen. Als er zich op één van deze plaatsen een groot aantal bacillen ontwikkeld heeft, ziet men vooral knobbels verschijnen. Soms zijn er zoveel bacteriën aanwezig in het neusslijm dat het neustussenschot helemaal verrot, zodat de zieke een ingevallen neus krijgt. In een latere fase tasten de bacillen de menselijke zenuwen aan, o.m. van het gezicht. De patiënt verliest dan de knipoogreflex. Dat leidt tot uitdroging van het oog, etteren en uiteindelijk blindheid. Het hoornvlies kan ook gevoelloos worden, zodat de zieke niet weet wanneer er door vuil of kleine deeltjes irritatie ontstaat. Lepra is één van de grootste oorzaken van blindheid in de ontwikkelingslanden. Verder wordt ook de motoriek vaak aangetast. Dit geeft verlammingen en deze geven dan weer verstijving van de gewrichten (bv. klauwhanden). Er ontstaan ook verminkingen door enerzijds de aantasting van de zenuwen en anderzijds de ongevoeligheid van handen en voeten. Patiënten verliezen de automatische terugtrekreflexen, die ons beschermen tegen hete of scherpe voorwerpen. De zieke kan zich daardoor kwetsen of verbranden zonder het te weten of voelen. De wonden gaan zweren en infecteren. Ernstige infecties kunnen leiden tot amputaties.

17 17 Damiaanactie geneest lepra Historiek Van de zoektocht naar een effectief geneesmiddel... Zowat 100 jaar geleden komt er opnieuw aandacht voor lepra, een al eeuwen gekende, maar in onze streken verdwenen, ziekte. Ten eerste omdat Armauer Hansen, een Noors wetenschapper, in 1873 de leprabacil ontdekt. En ten tweede omdat in datzelfde jaar pater Damiaan zich vrijwillig onder de uitgestoten melaatsen op het schiereiland Molokaï vestigt. Toch duurt het nog tot 1941 voor er echt hoop op genezing komt. Met de ontwikkeling van een eerste effectief geneesmiddel. Daarmee kan men een halt toeroepen aan de verminkingen als gevolg van de typische gevoelloosheid die lepra veroorzaakt, maar echt genezen kon toen nog niet. Vanaf de jaren 80 wordt lepra behandeld met verschillende nieuwe geneesmiddelen. Deze polychemotherapie laat toe om lepra te stoppen en de patiënt op enkele maanden tijd te genezen.... tot een internationale strijd Damiaanactie en alle andere organisaties die lepra bestrijden, hebben deze behandeling vrij snel veralgemeend. Zo is het aantal nieuwe leprapatiënten op korte tijd flink gaan dalen. Alle organisaties coördineren hun acties binnen een internationale federatie (ILEP) in overleg met de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en de ministeries van Volksgezondheid van de verschillende projectlanden. En... de aanhouder wint! Dankzij de nieuwe behandelingswijze is het aantal leprapatiënten dat geneest in enkele jaren spectaculair gestegen. Toch is het lepraprobleem nog niet uit de wereld. Jaarlijks worden meer dan nieuwe gevallen geregistreerd. In sommige gebieden, zoals in de Indiase deelstaat Bihar, blijft de situatie alarmerend. Elders blijft grote waakzaamheid geboden om een heropflakkering van lepra te voorkomen. In 2008 behandelde Damiaanactie leprapatiënten. Ook een sociale strijd. Een ongeluk komt nooit alleen. Getroffen worden door lepra heeft vaak ook dramatische sociale gevolgen. Net zoals pater Damiaan in zijn tijd besteden ook de medewerkers van Damiaanactie veel aandacht aan de mens achter de patiënt. Ze trachten uitstoting te voorkomen en zorgen ervoor dat de genezen leprapatiënt zich opnieuw kan integreren in de samenleving.

18 18 Lepra als sociaal probleem, ook bij ons Lepra is niet alleen een medisch probleem maar heeft ook een sociale betekenis. Een melaatse is geen gewone zieke maar een zieke die bij voorkeur gemeden en verstoten wordt, die lelijk en wellicht ook zondig is. In de middeleeuwen mochten de melaatsen geen contact hebben met de gemeenschap. Zij leefden in afzondering en wanneer ze zich verplaatsten moesten ze met een ratel of klepper hun komst reeds van ver aankondigen, zodat iedereen zich uit de voeten kon maken. Hoewel lepra bij ons nu volledig is uitgeroeid, kwam de ziekte tot de jaren 40 ook voor in Europa. Lijders aan de ziekte werden door de wet dood geacht en moesten de samenleving verlaten. Begin de jaren 1900 liepen leprapatiënten in Noorwegen nog rond met een koebel. In vele derdewereldlanden wordt lepra nog steeds gezien als een straf van God. Er heerst een groot taboe op deze ziekte, zodat sommige zieken zich nog steeds liever verbergen i.p.v. zich te laten verzorgen. De strijd vandaag Bij de behandeling van lepra werkt Damiaanactie vandaag op 3 niveaus: 1. Preventie en opsporing Een vroegtijdige opsporing kan verminkingen voorkomen. Preventie is een prioriteit voor Damiaanactie. De gezondheidsmedewerkers gaan van dorp naar dorp op zoek naar mogelijke patiënten. De diagnose kan worden gesteld door de patiënt te onderzoeken op ongevoelige vlekken, in sommige gevallen biedt een microscopisch onderzoek van een huiduitstrijkje uitsluitsel. 2. Behandeling Zestig jaar geleden was een leprapatiënt veroordeeld tot een ellendig leven. Het is pas sinds 1948 dat een goede behandeling mogelijk is door de ontdekking van het medicijn Dapsone. Vanaf 1982 krijgen leprapatiënten een cocktail van verschillende medicijnen, waardoor de zieken sneller genezen. Dit is de polichemotherapie. De behandeling van de ziekte bedraagt afhankelijk van de soort lepra 6 tot 24 maanden. De totale ziektekost van één patiënt bedraagt ongeveer 40 euro. 3. Revalidatie en sociale reïntegratie Van zodra de zenuwen aangetast zijn door de leprabacil is dit onomkeerbaar. Zelfs na genezing blijft de gevoelloosheid van de ledematen zodat onverzorgde wonden snel kunnen verzweren. Revalidatie kan gaan van wondverzorging, ergotherapie en fysiotherapie tot chirurgische ingrepen, en amputatie met aanpassing van prothesen.

19 19 Aantal leprapatiënten wereldwijd De laatste 15 jaar is het aantal leprapatiënten enorm gedaald dankzij de grootscheepse acties rond opsporing en behandeling die bijna 50 jaar verricht worden in die landen waar lepra endemisch voorkomt. Ook de invoering van de polychemotherapie zorgde mee voor de daling van het aantal patiënten en de besmettingsgraad. In 1991 stelde de Wereldgezondheidsorganisatie volgende doelstelling voor het jaar 2000: uitroeiing van lepra als prioritair gezondheidsprobleem. Een gezondheidsprobleem is prioritair wanneer er 1 of meer personen op inwoners aan de ziekte lijden. Wanneer er minder dan 1 persoon op inwoners aan de ziekte lijdt, spreekt men niet langer van een prioritair gezondheidsprobleem. Het laatste decennium zijn er meer dan 10 miljoen zieken behandeld en genezen. Dankzij een intensivering van het opsporings- en behandelingsschema sinds 1985 is het aantal landen waarin lepra nog een prioritair gezondheidsprobleem is gedaald van 122 naar 22. Ondanks de daling van het aantal leprapatiënten is komen er jaarlijks nog meer dan nieuwe patiënten bij die op tijd opgespoord moeten worden en een behandeling krijgen. Hierbij moeten nog twee à drie miljoen patiënten gerekend worden die blijvende verminkingen hebben en nazorg nodig hebben. Achtergrondinformatie: Damiaanactie Damiaan is over de hele wereld bekend als de eerste echte bestrijder van een vreselijke ziekte: lepra of melaatsheid. Als missionaris heeft hij zijn leven gegeven voor een groep melaatsen op het eiland Molokaï. Hij was een echte doorzetter, een volhouder, een bruggenbouwer ook. Hij had respect voor elke mens: man of vrouw, volwassene of kind, gelovig of niet-gelovig, ziek of gezond. Hij toonde een ongebreidelde inzet voor deze uitgestoten en verlaten kolonie van mensen. Damiaan gaf deze mensen hun waardigheid terug. Damiaanactie wil het werk van Damiaan voortzetten. Lepra is een vreselijke, stigmatiserende ziekte, maar ondertussen is ze perfect geneesbaar. Ooit wil Damiaanactie wereldwijd bekend staan als de laatste echte bestrijder van deze ziekte. Zo zie je maar, waar Damiaan één van de eersten was om lepra te bestrijden, daar zal Damiaanactie hopelijk finaal de laatste zijn om lepra en tuberculose te behandelen. Want Damiaanactie bevecht ondertussen ook wereldwijd tuberculose en dit om dezelfde redenen: het is een dodelijke armoedeziekte die mensen uitsluit, maar ze is perfect geneesbaar. Lepra verminkt mensen, tbc daarentegen is een echte killer. In vijftien landen, verspreid over drie werelddelen, werken ongeveer 1500 medewerkers, verplegers, dokters voor Damiaanactie. Hun voornaamste opdracht: mensen sensibiliseren over de ziektes lepra en tbc, de zieken opsporen, behandelen en opvolgen. Waar het kan en waar de nood het hoogst is, probeert men de zieken ook weer in de samenleving te integreren. Deze plaatselijke medewerkers werken met hetzelfde respect, dezelfde volharding en inspiratie als Damiaan.

20 V.U.: Rigo Peeters, Leopold II-laan 263, 1081 Brussel - Vrij van zegel - codex 198 merci Ik ben Junior. Ik ken je niet. Jij kent mij niet. En toch wil ik je bedanken. Omdat jij en Damiaanactie mij een nieuw leven hebben gegeven. 40 euro volstaat om iemand van lepra of tbc te genezen Wat gebeurt er dan in ons land? Wel, hier nemen elk jaar opnieuw honderden, bij momenten duizenden vrijwilligers deel aan de campagne van Damiaanactie. Dankzij de inzet van zovele mensen in België kunnen we in het Zuiden per jaar patiënten opsporen en behandelen. Hoogtepunt is het jaarlijkse campagneweekend van eind januari: duizenden mensen, allen jong van hart, trekken de straat op om Damiaanactiestiftjes te verkopen. 5 euro per pakje, 8 pakjes voor één mensenleven. Honderden scholen tonen de campagnefilm, die elk jaar een ander actieterrein van Damiaanactie in de kijker plaatst. Junior was ooit de centrale figuur in onze campagne. Maar naast de campagne is Damiaanactie ook gedurende de rest van het jaar actief: mailings, inleefreizen, standen en beurzen, tentoonstellingen, contacten met bedrijven En verder vinden er steeds weer kleine wonderen in ons land plaats: een klas van het zesde leerjaar gaat op sponsortocht; een parochie houdt een inzameling; een aantal vrienden organiseert een Damiaanactiestand tijdens een festival; mensen trekken op bouwkamp naar India, Congo, Nicaragua of Bangladesh; leerlingen gaan met hun leerkrachten gesponsord fietsen in Bangladesh; koren zingen gospels voor Damiaanactie; mensen storten veertig euro (= één mensenleven) op de rekening van Damiaanactie; Zo lopen er, met de steun van het nationaal secretariaat te Brussel, honderden acties in ons land. Steeds vanuit dezelfde waarden: respect voor elkaar, volhouden tot er geen lepra en tbc meer is, samenwerken over alle grenzen heen, geïnspireerd door het geloof in een betere wereld. Zo kan Damiaanactie elk jaar duizenden mensen genezen en een betere toekomst bezorgen. Jouw steun, hoe klein ook, is een druppeltje olie dat de wereld beter doet draaien. Want het leven van elke mens is het waard om geleefd te worden. Elke veertig euro, zelfs elke eurocent, betekent een stap dichter bij het ideaal: lepra en tbc uit de wereld helpen. Het spreekt voor zich dat u ook in de klas de campagnefilm kan aanvragen. In januari of februari komt een animator naar de school om de werking van Damiaanactie actueel en indringend voor te stellen. Meer informatie hierover vindt u op de website of met een eenvoudig telefoontje ( ) naar het secretariaat te Brussel. Meer info:

21 ANTWOORDENBLAD 21 DEEL 2.LITERAIRE BENADERING - ANTWOORDEN Duidelijke wendingen in het verhaal? De keuzes die Junior zelf maakt: zijn keuze voor zelfstandigheid, op eigen benen staan door werk te zoeken; zijn keuze om weg te gaan van Kauka (begin van het boek - vandaag laat ik alles achter wat ik ooit geweest ben ); de keuze van Junior om toch te gaan bedelen en in het vuilnis te zoeken (hij verliest zijn trots, zijn eer ondanks zijn redenering vooraf dat hij nooit wou worden als die gek - Junior die hier opgeeft in negatieve zin). Humor en relativering in het boek Ik denk dan onder meer aan Junior die in het begin van het verhaal zijn eerste loon ontvangt na het doen van enkele boodschappen. Een mooi moment is het gesprek tussen Junior en Bibiche waarbij Junior haar aan het lachen brengt (een eerste verliefdheid die hier toch wel gesuggereerd wordt...). Junior die zelf zegt dat hij nooit meer iemand mag veroordelen (zoals hij ooit de gek op de vuilnisbelt veroordeelde, zo leeft hij op een bepaald moment zelf...) Junior en de mensen die hij ontmoet - Antwoorden. Ondanks de ellende waarin Junior leeft en opgroeit, ontmoet hij toch heel wat mensen die hem niet vijandig gezind zijn. Er zijn mensen pro-junior, ze willen hem helpen, zijn hem niet vijandig gezind, sommigen zijn zelfs een echte ruggensteun. De priester zijn moeder zus Narcy broertje Lino mensen die hem werk geven: Patrice en Nestor Rashidi Mama Régine Michel (werkgever) de nachtwaker van de melkerij Bibiche (dochter van mama Régine) de gek op de vuilnisbelt pepe (handelaar) président van het centre de santé Constant Papa Alphonse Carla Rigo Jean Mama José (vrouw van Constant) God In de harde samenleving waar Junior moet overleven, ontmoet hij heel wat concurrenten die ook moeten overleven. Er zijn dus ook heel wat mensen tegen Junior, sommigen zijn hem vijandig gezind, zien in hem een regelrechte concurrent, vinden hem afschuwelijk, menen dat Junior een gevaar voor zichzelf en de wereld is. Tante van Junior zijn vader Teba - Marie (verkoopster) klant van Michel die niet wil dat hij die kippenbouten nog vastneemt nachtwaker oude melkerij nachtwaker Damiaanactiecentrum duizenden mensen die hij ontmoet waarvan hij vermoedt dat ze hem niet moeten Inlevingsvermogen Junior empathie voorbeelden uit de tekst. Ik ben zo afzichtelijk dat iedereen me herkent. Het enige voordeel van mijn mismaakte gezicht is dat veel mensen voor me opzij gaan. Alsof ze denken dat mijn bult besmettelijk is. Een mensenleven begint bij de geboorte. Het mijne niet. Mijn leven begint hier, op mijn twaalfde. Ik word uitgebraakt door een vieze, smerige goot in een achterbuurt van Kinshasa. Ik loop weg en stop tevreden glimlachend mijn hand in mijn zak. Met mijn vingertoppen betast ik het bankbiljet. Mijn eerste loon. Volgens mij heeft Rashidi het hier voor het zeggen, want niemand steunt Teba. Rashidi is vijf jaar ouder dan ik en lijkt sterk als een buffel. Ik kan Teba wel begrijpen dat hij geen ruzie wil met hem. Ik zou het ook niet graag met hem aan de stok hebben. Toch vind ik het vervelend dat ze woorden hebben. Omwille van mij moeten vrienden niet uit elkaar gaan, dat wil ik niet. Misschien moet ik morgen gewoon een andere plaats opzoeken? Ik bekijk het wel. Alweer een leugen. Ik zal straks toch eens een serieus gesprek met God moeten hebben, want hij zal helemaal niet tevreden zijn over mij als ik zo blijf liegen. Ik moet hem vertellen dat het echt niet met opzet was. Ik kon toch moeilijk toegeven dat ik geen geld heb om te eten? Misschien denken ze dan wel dat ik lui ben. Vandaag zal ik hard werken. Dan kan ik vanavond én morgenvroeg eten. Dat lijkt me een schitterend plan Lepra Antwoorden voorbeelden uit de tekst Ik heb vandaag een vreemde vlek gezien op mijn buik. Mijn huid is daar lichter geworden. Pijn doet het niet, dus het zal wel niet erg zijn. Stel je voor dat mijn hele huid licht zou worden. Mijn handen worden erger. Ik krijg mijn vingers niet meer recht, alsof ze voortdurend in een kramp staan. Heel vervelend, want daardoor is het moeilijker om iets vast te pakken. Als drager heb ik dan natuurlijk een probleem. Mijn handen liggen ook open, ze zitten onder de wonden. Het vreemde is dat ik het vaak niet voel als ik me verwond aan een van mijn vrachten. Zie je? Die zone is helemaal gevoelloos. Hier ook, waar die vlekken zijn. Geen twijfel mogelijk. Eerst wast hij de wond zorgvuldig met water. Daarna snijdt hij de rand rond de wond weg. Tot mijn verbazing voel ik helemaal niets. Ik kijk naar zijn handen. Zijn vingers staan wat gekromd, alsof ze verkrampt zijn. Is het lepra? Hij knikt. Maar daar hoef je niet bang voor te zijn, Junior. Dat kunnen we perfect genezen. Maar je moet je medicijnen pakken en het een jaar volhouden. Gaat dat lukken? Het gezwel boven mijn rechteroog wordt steeds groter en ze zegt dat het een teken van de duivel is; dat ik behekst ben.

Contactgegevens. Onverschilligheid doodt, Damiaanactie. Onverschilligheid doodt, Damiaanactie geneest 1 WIE ZIJN WIJ 1 WIE ZIJN WIJ 2 WAT DOEN WIJ

Contactgegevens. Onverschilligheid doodt, Damiaanactie. Onverschilligheid doodt, Damiaanactie geneest 1 WIE ZIJN WIJ 1 WIE ZIJN WIJ 2 WAT DOEN WIJ 2 3 1 WIE ZIJN WIJ 1 WIE ZIJN WIJ 2 WAT DOEN WIJ 3 IN CIJFERS ORGANISATIE IN HET KORT BELGISCHE, NATIONALE NGO Damiaanactie OPRICHTING IN 1964 OP WERELDDAG MELAATSEN APOLITIEK EN Organisatie in het kort

Nadere informatie

Damiaanactie wereldwijd actief

Damiaanactie wereldwijd actief Lesfiche C Damiaanactie wereldwijd actief Duid aan op de kaart en benoem: In welk land speelt de film Ise ya zich af? Damiaanactie blijft vechten om lepra en tbc de wereld uit te helpen. Maar waar is de

Nadere informatie

Toespraak. Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie. Dames en heren,

Toespraak. Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie. Dames en heren, Toespraak Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie over dementie 9 mei 2016 Dames en heren, Kijk om u heen. U ziet portretten van mensen met dementie. Ze zijn gemaakt door de kunstenaar Herman

Nadere informatie

7,1. Hoe raakt iemand besmet: Hoe verloopt de ziekte en wat zijn de verschijnselen: Hoeveel mensen krijgen de ziekte:

7,1. Hoe raakt iemand besmet: Hoe verloopt de ziekte en wat zijn de verschijnselen: Hoeveel mensen krijgen de ziekte: Werkstuk door een scholier 1957 woorden 21 februari 2005 7,1 129 keer beoordeeld Vak ANW HOOFSTUK 1: Hoe raakt iemand besmet: Lepra wordt veroorzaakt door de leprabacterie. Besmetting vindt plaats doordat

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

2. Lepra de ziekte: niet dodelijk maar wel zware gevolgen; fysiek en mentaal

2. Lepra de ziekte: niet dodelijk maar wel zware gevolgen; fysiek en mentaal DOSSIER STIGMA 2019 Damiaanactie Inhoud 1.Damiaanactie in het kort 2. Lepra de ziekte: niet dodelijk maar wel zware gevolgen; fysiek en mentaal 3. Stigma 4. Campagne Damiaanactie 1.Damiaanactie in het

Nadere informatie

Goed gedaan! Lesfiche B WIN, WIN!

Goed gedaan! Lesfiche B WIN, WIN! Lesfiche B Goed gedaan! WIN, WIN! Doe samen met je klas mee aan de wedstrijd van Damiaanactie. Zet je creatiefste beentje voor en wie weet winnen jullie wel een leuke verrassing! Meer info vind je op www.damiaanactie.be

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal

In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal LitLab Leesclub Leesclub 30: Helden II Allemaal willen we de hemel van Els Beerten Spelregels In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal willen we de hemel van Els

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan.

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan. Pagina1 Wat nooit verloren gaat, is de herinnering aan een school die tijd en ruimte maakt voor emoties en relaties. Waar kinderen, jongeren en volwassenen leren leven en leren werken aan kwaliteit van

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

renzen van het leven - Ik ging er optimistisch mee om omdat ik weet dat niemand goed is in alles / omdat ik wel goed kan tekenen /

renzen van het leven - Ik ging er optimistisch mee om omdat ik weet dat niemand goed is in alles / omdat ik wel goed kan tekenen / Naam: renzen van het leven G 1 Ieder mens botst op eigen grenzen Datum: (4/4) Op welke grens ben je zelf al gebotst? Noem er drie Bijvoorbeeld: 1 De dood van mijn oma 2 Ik kan niet goed schrijven 3 Een

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

Vul kort dit leeskader in:

Vul kort dit leeskader in: Naam Ι Voornaam: Klas Ι Nummer: 15 5TSTWB Vak: Nederlands (onderdeel leesportfolio) Leerkracht: Joke Vergote Kluisnummer: 220 Datum: 24/04/2018 Toegestane media: Alles wat je lief is! Leeskader Leesbelevingsverslag

Nadere informatie

4,8. Boekverslag door een scholier 1748 woorden. 6 keer beoordeeld 11 november Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave Nederlands

4,8. Boekverslag door een scholier 1748 woorden. 6 keer beoordeeld 11 november Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave Nederlands 4,8 Boekverslag door een scholier 1748 woorden 6 keer beoordeeld 11 november 2011 Auteur Theo Thijssen Genre Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave 1923 Vak Nederlands Algemene gegevens: 1) De titel van

Nadere informatie

Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat.

Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is van: Datum: INHOUD #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken

Nadere informatie

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fianca Filmverslag door E. 1877 woorden 4 mei 2014 6 6 keer beoordeeld Vak Frans A Algemeen Regisseur: Titel: Jean-Pierre Jeunet Un long Dimanche de Fianca Premiere:

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Samen op weg naar herstel

Samen op weg naar herstel Samen op weg naar herstel Sessie 5 en 6 : Krachten Inhoud Introductie krachten... 2 Ik ben... 3 Persoonseigenschappen en kwaliteiten...3 Ik kan... 4 Talenten en vaardigheden...4 Ik weet... 5 Levenservaring,

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die

22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die 22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die worden gered? Hij antwoordde: 24 Doe alle moeite om door

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing Goed en kwaad

Opdracht Levensbeschouwing Goed en kwaad Opdracht Levensbeschouwing Goed en kwaad Opdracht door een scholier 2131 woorden 11 januari 2007 6,6 35 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Opdracht 1 Kaïn & Abel. Vraag 1: Denk jij dat er meer slechte

Nadere informatie

Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling

Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling 1 Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling Over de eerste keer dat je jezelf beschadigde 1. ik deed het omdat ik het wilde en van plan was 2. het gebeurde toevallig/per ongeluk 3. leek gewoon te

Nadere informatie

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je.

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je. Oud wit Prins de Vos Ik wil je. Het is het eerste berichtje dat ik vandaag van hem ontvang. De uren waarin het stil blijf zijn ondragelijk. Pas als ik de trilling in mijn broekzak voel begint mijn hart

Nadere informatie

LEERKRING. GEERT 50 KGleest

LEERKRING. GEERT 50 KGleest LEERKRING GEERT 50 KGleest OPDRACHTEN 1. Houd een interview met de hoofdpersoon van het boek. Stel tenminste 10 vragen en bedenk wat de hoofdpersoon zou antwoorden. Je moet informatie uit het boek aan

Nadere informatie

Boekverslag & presentatie

Boekverslag & presentatie Boekverslag & presentatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 + 5 Blz. 6 Voorbeeld kaft Inhoudsopgave Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina

Nadere informatie

Paasreis 12-19 april 2015 Damiaanactie. Frederic-Hugo-Peggy-Nadine-Marleen-Tim en Stijn onze begeleider

Paasreis 12-19 april 2015 Damiaanactie. Frederic-Hugo-Peggy-Nadine-Marleen-Tim en Stijn onze begeleider Paasreis 12-19 april 2015 Damiaanactie. Frederic-Hugo-Peggy-Nadine-Marleen-Tim en Stijn onze begeleider Bezoek in DFIT (Damien Foundation India Trust=hoofdkantoor) Hier kregen we algemene informatie over

Nadere informatie

Het gevaar van tuberculose

Het gevaar van tuberculose Het gevaar van tuberculose Tbc. s Werelds dodelijkste infectieziekte. Een ziekte die voornamelijk de longen aantast en jaarlijks meer dan 10 miljoen slachtoffers maakt. Waarvan 1,7 miljoen dodelijke. Tbc

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

Geef ons vandaag het brood dat we nodig hebben

Geef ons vandaag het brood dat we nodig hebben Geef ons vandaag het brood dat we nodig hebben In de afgelopen twee weken mochten we horen dat bidden vooral vertrouwd omgaan met God is. En wij mogen betrokken zijn bij het werk van de Vader: de komst

Nadere informatie

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of.

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. 1. Trek je schoenen uit moeder heeft pas schoongemaakt. 2. Ik wilde gaan tennissen mijn vrienden vonden het te warm. 3. Drink je koffie drink je

Nadere informatie

INHOUD. #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken 29 #4 Bewegen 49 #5 Expressie 61 #6 Voelen 75 #7 Gezond zijn en ziek zijn 95 #8 Voeding 110 #9 Tijd 128

INHOUD. #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken 29 #4 Bewegen 49 #5 Expressie 61 #6 Voelen 75 #7 Gezond zijn en ziek zijn 95 #8 Voeding 110 #9 Tijd 128 INHOUD Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is van: Datum: #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken

Nadere informatie

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering Zand erover verzoeningsviering voor de tweede graad Zand erover Verzoeningsviering voor de tweede graad Vooraf in de klas Wat heb je nodig? - twee grote bladen papier, schrijf op het eerste blad het kernwoord

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Begrijpend en studerend lezen. leerlingmateriaal proefles instructieles

Begrijpend en studerend lezen. leerlingmateriaal proefles instructieles Begrijpend en studerend lezen leerlingmateriaal proefles instructieles 8 BLOK 2 1 LES 1 WAR CHILD Kindsoldaat K Die nacht schrok Moses zich een ongeluk. Ineens hoorde hij overal angstig gegil en geschreeuw.

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Leerlingboekje les 3 en 4. Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7

Leerlingboekje les 3 en 4. Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7 Leerlingboekje les 3 en 4 Naam: Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7 Leren schrijven met peer response Tekst: M. Hoogeveen, A. van Gelderen, A. Wijnbergh Illustraties: V. van Asperen SLO, 2018 1 Waarover

Nadere informatie

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen!

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! 2 75 geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in hemel, op de aarde

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt:

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt: Het maken van een leesverslag in klas 3 en 4 VMBO Basis Voor het examenonderdeel fictie moet je een aantal boeken lezen. Gebruik bij het maken van het leesverslag het schema hieronder. Werk het schema

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Geloven kun je niet alleen! Stap 1 Jouw kijk op de wereld 15 min. Kijken in de spiegel naar jezelf Wat vind je van je eigen lichaam? Wat vind je mooi? Als je zou mogen kiezen, welk deel zou je dan weghalen?

Nadere informatie

In het volgende verhaal maak je kennis met een vreemd volk. Luister goed. Z I E N W I J E R G E V A A R L I J K U I T?

In het volgende verhaal maak je kennis met een vreemd volk. Luister goed. Z I E N W I J E R G E V A A R L I J K U I T? MENSENETERS 31 STAP 1 In het volgende verhaal maak je kennis met een vreemd volk. Luister goed. Z I E N W I J E R G E V A A R L I J K U I T? Wij wonen op het eiland Sarawak. Men noemt ons Dayaks. In Europa

Nadere informatie

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ SAMEN TIJD VOOR ELKAAR Willem en Marian de Vink Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Romantiek in een liefdesbrief ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Lesbrief 1. Bij de huisarts

Lesbrief 1. Bij de huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 1. Bij de huisarts Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de huisarts. Uw klachten beschrijven. Vragen stellen aan de huisarts. Vragen van de huisarts beantwoorden. Veel

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 8-12 jarigen Lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Ilja Witte en Judith Maarsen Mei 2007Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling HET BOEK

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Mijn leven veranderde zo n drie jaar geleden. Juist de dag voor mijn mama s verjaardag kreeg ze van mijn vader een kogel door het hoofd. Wonder boven wonder overleefde

Nadere informatie

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet?

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet? Geven LES 6 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Hand 2:41-47 Hand 20:32-35 Luk 6:30-38, Matt 23:23, Mark 12:14-17,42-44 Wat leer je over geven

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Pater Damiaan. Een vriend van de melaatsen. Deze bundel is van...

Pater Damiaan. Een vriend van de melaatsen. Deze bundel is van... Pater Damiaan Een vriend van de melaatsen Deze bundel is van... Dit is het leven van Pater Damiaan! De echte naam van Pater Damiaan is Jozef De Veuster. Hij wordt geboren in Tremelo op 3 januari 1840.

Nadere informatie

Zegenen van de Materniteit Woensdag 27 februari 2013

Zegenen van de Materniteit Woensdag 27 februari 2013 Zegenen van de Materniteit Woensdag 27 februari 2013 Wie niet in een kind het Wonder ziet die snapt het hele liedje niet Toon Hermans Zie iets nieuws zal Ik maken Blijf niet staren op wat vroeger was,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel Boekverslag Nederlands 10.000 zoenen door Nel Kleverlaan Boekverslag door een scholier 1324 woorden 24 mei 2005 7,5 69 keer beoordeeld Auteur Genre Nel Kleverlaan Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Denk je eens in. God bestaat en houdt van mensen. Hij schiep de hemel en de aarde om met ons op te trekken.

Denk je eens in. God bestaat en houdt van mensen. Hij schiep de hemel en de aarde om met ons op te trekken. Denk je eens in. God bestaat en houdt van mensen. Hij schiep de hemel en de aarde om met ons op te trekken. God wilde mensen die het goed zouden hebben met elkaar en met de rest van zijn schepping. Daarom

Nadere informatie

Lia (21) is klaar met krassen en wil taboe doorbreken - Samenle...

Lia (21) is klaar met krassen en wil taboe doorbreken - Samenle... ! Lia (21) is klaar met krassen en wil taboe doorbreken 04/01/19 om 07:15 Bijgewerkt op 14/02/19 om 11:09 Redactie KW (//kw.be/auteurs/redactie-kw-11.html) Lia is 12 als ze begint met zichzelf te snijden.

Nadere informatie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie Iedereen welkom 1 Hallo, Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie wil doen. Klopt dat? Weet je wel wat dat is: communie? Het is zo n moeilijk woord. Wees gerust het is geen ziekte

Nadere informatie

Les 1. Bij de huisarts

Les 1. Bij de huisarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 1. Bij de huisarts Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de huisarts. Uw klachten beschrijven. Vragen stellen aan de huisarts. Vragen van de huisarts

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

GEZINSMIS RONDOM PATER DAMIAAN. Samenstelling van de Mis

GEZINSMIS RONDOM PATER DAMIAAN. Samenstelling van de Mis GEZINSMIS RONDOM PATER DAMIAAN Onder de noemer zorg dragen voor elkaar vond op zaterdag 14 november 2009 een gezinsmis plaats m.m.v. het jeugdkoor De Grenslandzangers uit Schinveld. Heel bijzonder werd

Nadere informatie

at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden?

at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden? Naam: Datum: at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden? W Evaluatie 1. Jezus heeft een droom van een wereld In de Bergrede noemt Jezus een aantal mensen op die bouwen aan het Rijk van God. Geef drie voorbeelden

Nadere informatie

1 Ik zie jou 9. 2 Hij maakt alles nieuw Groeien naar volwassenheid Bitter of beter De vreugde des Heren is je kracht 35

1 Ik zie jou 9. 2 Hij maakt alles nieuw Groeien naar volwassenheid Bitter of beter De vreugde des Heren is je kracht 35 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Ik zie jou 9 2 Hij maakt alles nieuw 17 3 Groeien naar volwassenheid 23 4 Bitter of beter 29 5 De vreugde des Heren is je kracht 35 6 Burnin-Burnout 41 7 Kom in de ruimte 47 8

Nadere informatie

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden: 1.1 Levende en niet-levende natuur: 1.3 & 1.5 Gezondheid: 1.17-1.19 Wereldoriëntatie - Techniek 2.16* Geschatte lesduur 50 minuten Het thema Verspreiding

Nadere informatie

Hoofdstuk. Anders, en toch één

Hoofdstuk. Anders, en toch één Hoofdstuk Anders, en toch één 1 Vooropdracht voor de leerlingen: neem foto s mee uit je eigen land. Als het kan tijdens traditionele feesten. (trouw, besnijdenis, doop, feesten,...) 1. Iedereen is anders...

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

Mijn rechten in de jeugdhulp. Mevrouwtje recht en haar familie

Mijn rechten in de jeugdhulp. Mevrouwtje recht en haar familie Mijn rechten in de jeugdhulp Mevrouwtje recht en haar familie Inhoud Inleiding... 3 1. Je moet hulp krijgen... 4 2. Ik beslis mee of ik hulp wil of niet... 5 3. Ik krijg uitleg... 6 4. Er is respect voor

Nadere informatie

vier bomen voor wit-rusland

vier bomen voor wit-rusland vier bomen voor wit-rusland eindhoven 16 september 2014 www.vierbomen.nl bergen verzet waarschijnlijk trok ik iets leuks aan waarin ik zo dun mogelijk leek fietste ik via de bakker voor taart naar de toneelschool

Nadere informatie

Boodschappen van hoop...door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College

Boodschappen van hoop...door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College Week van de hoop - 20 t/m 26 maart 2017 EN IK DEEL HET GRAAG MET JOU Boodschappen van hoop......door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College BOODSCHAPPEN VAN HOOP Hoop is sterker dan angst,

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Morya Wijsheid Basiswerkboek

Morya Wijsheid Basiswerkboek Morya Wijsheid Basiswerkboek Geert Crevits Samenstelling en commentaar door Marie Crevits Voorwoord De Morya Wijsheid reeks van 9 boeken staat zo vol met praktische wijsheid dat je er gerust een heel leven

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Preek Job 18 juni 2017

Preek Job 18 juni 2017 Lieve Gemeente, Waarschijnlijk is Job één van de figuren in de Bijbel waarmee we ons het beste kunnen identificeren. Allemaal kennen we Job en allemaal kunnen we ons af en toe als Job voelen. Want het

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

Tips voor een super spreekbeurt! In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? Leren via je mobiele telefoon

Tips voor een super spreekbeurt! In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? Leren via je mobiele telefoon Spreekbeurtpakket Inhoudsopgave Wat vind je waar? Tips voor een super spreekbeurt! Wat is Amref Flying Doctors? In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? voorbeelden

Nadere informatie

Dag 5: Als de kast aan t praten gaat

Dag 5: Als de kast aan t praten gaat Dag 5: Als de kast aan t praten gaat 1 Voorbereiding - Kopieer, als je het niet kunt projecteren, het bronnenblad op leerlingenaantal. - Kopieer de vraagkaartjes van kopieerblad 1. Zorg voor één kaartje

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

vervloek God toch en sterf?

vervloek God toch en sterf? Dienstnummer: 1281 zondag: 2 e zondag na Trinitatis datum: 10-06-2018 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Job 2 liederen: ps 88:1,2,7; Lb 338; AWN IV-10:1,2,3; Stef

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

6,3. Boekverslag door M woorden 9 maart keer beoordeeld

6,3. Boekverslag door M woorden 9 maart keer beoordeeld Boekverslag door M. 1754 woorden 9 maart 2013 6,3 137 keer beoordeeld Auteur Mel Wallis de Vries Genre Jeugdboek, Thriller & Detective Eerste uitgave 2011 Vak Nederlands Titel: Verstrikt Schrijver: Mel

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Mini-docu - Les 3 In gesprek met familie

Mini-docu - Les 3 In gesprek met familie Mini-docu - Les 3 In gesprek met familie [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Het maken van een film over de familie is voor

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

Lesbrief nummer 29 juni 2016

Lesbrief nummer 29 juni 2016 Lesbrief nummer 29 juni 2016 Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: redactie@tlpst.nl. De dokter praat moeilijk Stel, je bent wat ziekjes en gaat

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

5,2. Gedichtbespreking door een scholier 3097 woorden 1 december keer beoordeeld. Levensbeschouwing

5,2. Gedichtbespreking door een scholier 3097 woorden 1 december keer beoordeeld. Levensbeschouwing Gedichtbespreking door een scholier 3097 woorden 1 december 2002 5,2 107 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Gedicht 1: Voor wie dit leest Gedrukte letters laat ik U hier kijken, maar met mijn warme

Nadere informatie