Het Leidse kleurenproject

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Leidse kleurenproject"

Transcriptie

1 Het Leidse kleurenproject Olga van der Klooster t.g.v. Het Kleurhistorisch platform over Gemeentelijk kleurbeleid 13 februari 2014

2 Totstandkoming Leidse kleurenkaart 1 De losse kleurstalenkaart Het Leidse kleurenpalet bevat vijftig historische kleuren. Ze zijn weergegeven met de (moderne) verf van de firma Wijzonol. De kaart toont een selectie van het veel grotere kleurenpalet dat de vroegere (klad)schilder toepaste, maar is wel representatief voor de meest gangbare historische kleuren. De stalen zijn bedoeld als richtlijn, maar uiteraard kunnen in de praktijk lichte nuanceverschillen voorkomen. De kaart kan niet los van het boekje Van Leidse schilders mette groote quast worden gebruikt! De toepassing van de kleuren en de tijd waarin ze gangbaar waren, worden er in toegelicht.

3 Kleurenkaart helft

4 Totstandkoming Leidse kleurenkaart 2 Het overgrote deel van de kleurenkaart is daadwerkelijk tijdens het onderzoek aangetroffen. Dat geldt voor de Familie zandsteen (nrs. 2-20) en de Familie hardsteen (nrs ). Ook de groene kleuren nrs. 46, 48, 49 en 50 zijn bij onderzoek teruggevonden. De Familie groen is overigens in praktijk aanzienlijk uitgebreider. Kleurstalen met de genuanceerde transparante kleuren van vernis, was, olie en beits konden helaas niet in de kaart worden opgenomen. Toch bepaalde ook het door transparante lagen beschermde hout het kleurenpalet in de architectuur. Het boek geeft hier adviezen over. In de kleurenkaart is wel een aantal egale, dekkende kleuren opgenomen om een egale houtkleur te suggereren.

5 Totstandkoming Leidse Kleurenkaart 3 De Leidse kleurstalenkaart voorziet ook in een selectie van rode en bruine okers en ijzeroxidenkleuren (nrs ). Bij het onderzoek werden ze maar sporadisch teruggevonden. We zien ze voornamelijk nog op geschilderde historische Leidse stadsgezichten van de 17 de - en 18 de eeuw. Ik heb ze gereconstrueerd met standolie en met nog in de handel en in oude laadjes van historische schilderwerkplaatsen verkrijgbare traditionele pigmenten. Een belangrijke visuele bron was ook het Kastje van Hafkenscheid in het Teylersmuseum.

6 Leidse kleurenkaart

7 Kleuronderzoek in de praktijk 1 Het is soms moeilijk inzicht te krijgen in historisch kleurgebruik in de buitenarchitectuur; de oude verflagen zijn lang niet altijd terug te vinden. De houten onderdelen zijn nog al eens geheel of gedeeltelijk vervangen. Ook zijn historische verflagen verdwenen door schuren, branden en schrappen tijdens onderhoudswerkzaamheden. Tegenwoordig verdwijnt het historische materiaal wellicht nog sneller dan ooit te voren: uit vrees voor schadeclaims laten verfleveranciers eerst alle oude verflagen zeer grondig verwijderen.

8 Kleuronderzoek in de praktijk 2 In Leiden zijn maar weinig historische gebouwen met ongeschonden verflagen. Veel kleuradviezen konden alleen worden opgesteld door de onderzoeksgegevens van de onderzochte gebouwen met elkaar te vergelijken en te combineren. Wanneer er bijvoorbeeld helemaal geen oude verflagen meer aanwezig waren, werden adviezen gegeven op basis van wat bij een vergelijkbaar gebouw was ontdekt. Daarnaast is voor het opstellen van kleuradviezen ook veelvuldig gebruik gemaakt van historisch beeldmateriaal (bijvoorbeeld geschilderde stadsgezichten) en van oude verfbestekken, rekeningen, historische bronnen, e.a.

9 Apothekersdijk, J. van Dam 1890

10 Historische bron Geen verfsporen meer Historische bron Reconstructie

11 Kleuradvies in de praktijk 3 Het kleuronderzoek was in hoge mate gericht op het geven van kleuradvies. De onderzoeker gebruikte steigers van het schildersbedrijf. Op het moment dat deze de steigers opklom, stonden meestal gelijk ook al de schilders klaar. Scheikundig onderzoek door derden duurde te lang. Om althans een voorlopig antwoord te kunnen geven op vragen rond oude pigmenten en bindmiddelen, heb ik zelf microscopisch onderzoek uitgevoerd. Voor het herkennen van eigenschappen koerste ik op mijn kennis van pigmenten en kleuren. Een microscoop vind ik een geweldig hulpmiddel. Je ziet zoveel meer lagen en verkleuringen dan door een loepbril.

12 Kleuradvies in de praktijk 4 De kleuradviseur staat voor uitdagende vraagstukken. Bijvoorbeeld de vraag in hoeverre een kleurenpalet een specifieke bouwfase moet weerspiegelen. Gebouwen zijn niet bevroren in hun tijd. Een achttiende-eeuws pand kreeg bijvoorbeeld in de negentiende eeuw een nieuwe deur en in de twintigste eeuw nieuwe ramen. In Leiden nam ik meestal de architectuurstijl van de gevel als uitgangspunt en stemde de kleur voor de houten gevellijsten en kozijnen hierop af. De kleuren voor ramen en deuren konden dan best moderner zijn.

13 Pand met onderdelen uit verschillende tijdsperioden

14 Kleuradvies in de praktijk 5 Sommige problemen zijn niet op te lossen. Zo is er bijvoorbeeld de aantasting van de materiaaluitdrukking (of huid ) van baksteen en natuursteen, kunststeen en natuursteenimitaties door overschilderen met verkeerde producten. En wat te doen met onderdelen die ooit alleen gevernist of gebeitst waren maar nu dekkend geschilderd, zoals voordeuren en ramen? Het afkrabben van de nieuwe, dekkende verflagen en afbijtmiddelen kunnen schade geven. Ik adviseerde houtimitatie of anders een kleur die op afstand op een houtkleur lijkt.

15 Houtkleuren Echt hout Echt hout Proefvlak houtkleur Proefvlakken houtkleur

16 Schildersbedrijven In verband met de uitvoerbaarheid van het Leidse kleurenproject vormden eigentijdse verfproducten de meest praktische keuze. De schildersbedrijven die bij het kleurenproject betrokken waren, werkten namelijk niet met traditionele olieverf. De eigenaar bepaalde zelf het schildersbedrijf. Vanwege een anders te hoog kostenplaatje, werd doorgaans een gewone huisschilder in de arm genomen. Niet alle schilders beheersen traditionele technieken, zoals gladhouten en vergulden. Een aantal schilders ging de uitdaging toch aan. Wanneer gewenst gaf ik daarvoor een zeer korte mondelinge stoomcursus in de meest eenvoudige technieken. Sommige resultaten zijn redelijk succesvol. Sommigen hebben zich sindsdien verder in het restauratievak gespecialiseerd. Men heeft er veel plezier in.

17 Schilderleerling oefent een houtimitatie

18 Voorbeelden uit het Leidse kleurenproject De voorbeelden zijn uitgekozen omdat ze representatief zijn voor een bepaalde architectuurstijl en/of een specifieke bouwtijd. Ze worden hier in chronologische volgorde behandeld zodat het kleurgebruik door de eeuwen heen te volgen is.

19 De Waag 1658, Aalmarkt 21 De voorgevel is van Oberkirchner zandsteenblokken. De plint is van grijsblauwe hardsteen. Het gevelreliëf met een voorstelling van het wegen van goederen is van wit marmer. Minuscule verfspoortjes in de kiertjes duidden erop dat de zandstenen ooit in een romige zandsteenkleur waren geverfd en de hardstenen plint in donkergrijze tot antracietkleurige verf. Reconstructie van het oorspronkelijke kleurenpalet was niet mogelijk. We weten immers niet of de zandstenen bekleding en de hardstenen plint al meteen bij de oplevering waren geverfd. Bovendien wordt natuursteen gewaardeerd op zijn natuurlijke uitstraling. De 17 de -eeuwse kozijnen en de glasin-loodramen waren al eens vernieuwd. De luiken waren verdwenen en de deuren zijn in een recent verleden kaal gemaakt. Om het gebouw toch een interessant historisch kleurenpalet te geven is bij het kleuradvies gebruik gemaakt van een interessante picturale bron uit de achttiende eeuw, namelijk het schilderij Plundering van het huis De Drie Haringen uit De knalrode zandlopers brachten aanvankelijk een schrikreactie teweeg, maar tegenwoordig is men eraan gewend. Het gebouw wordt veelvuldig gefotografeerd en is het beeldmerk van Aalmarkt geworden.

20

21

22 Meer openbare gebouwen in Leiden hadden luiken met knalrode zandlopers

23 Sterrenwacht (1860)

24 Kleurenpalet van 1924 Het gebouw zag er in 1860 heel anders uit. De muren aan de stadzijde waren toen nog van schoon metselwerk. Het gebouw werd uitgebreid en ook het aanzicht veranderde. In 1924 onderging het gebouw de laatste uitbreiding. Bij kleurreconstructie is getracht het kleurenpalet van 1924 zoveel mogelijk terug te brengen. De ramen en de deuren waren in 1924 nog gevernist, maar houtimitatie en kaalhalen waren geen reële optie. Het verfpakket was overigens op veel plaatsen ongeschonden en vormt daardoor een uiterst belangrijke kleurhistorische bron. Het gebouw was rijk aan allerlei vormen van imitaties zoals van hout (binnen), marmer (binnen) en natuursteen (buiten).

25 Sterrenwacht na

26 Plaatjes voor en na

27 Rapenburg 33 na

28 Nieuwsteeg 33 voor

29 Nieuwsteeg 33 na

30 Lammermarkt 41 voor

31 Lammermarkt 33 na

32 Straatwand Nieuwe Rijn voor

33 Straatwand Nieuwe Rijn na

Voorwoord. Gezien door de Welstands en Monumentencommissie Leiden. d.d Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden

Voorwoord. Gezien door de Welstands en Monumentencommissie Leiden. d.d Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Voorwoord Dit kleuronderzoek is uitgevoerd in opdracht van Mevr. S. van Romburgh in het kader van het project historische kleuren op gevels van de gemeente Leiden. De gemeente stimuleert eigenaren van

Nadere informatie

te Leiden Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 150590 / 1720215

te Leiden Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 150590 / 1720215 te Leiden Kleuronderzoek Steenschuur 13 te Leiden Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 150590 / 1720215 Colofon Opdrachtgever Naam: Adres: Dhr. L.M.M. Heruer Steenschuur

Nadere informatie

EEN VERKENNEND KLEURONDERZOEK AAN DE VOORGEVEL

EEN VERKENNEND KLEURONDERZOEK AAN DE VOORGEVEL J O S E F I E N & C O O N D E R Z O E K & R E S T A U R A TIE APOTHEKERSDIJK 28 TE LEIDEN EEN VERKENNEND KLEURONDERZOEK AAN DE VOORGEVEL Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden

Nadere informatie

KREKENBUURT ZWOLLE. inventarisatie afwerkingen exterieur

KREKENBUURT ZWOLLE. inventarisatie afwerkingen exterieur KREKENBUURT ZWOLLE inventarisatie afwerkingen exterieur KREKENBUURT ZWOLLE - INVENTARISATIE NAAR DE AFWERKING VAN HET EXTERIEUR Door de het team Erfgoed van de Gemeente Zwolle is gevraagd een advies te

Nadere informatie

Toelichting behorend bij de Concept Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld 2015 (toelichting op de artikelen waar nodig) Afkorting: SHS

Toelichting behorend bij de Concept Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld 2015 (toelichting op de artikelen waar nodig) Afkorting: SHS Toelichting behorend bij de Concept Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld 2015 (toelichting op de artikelen waar nodig) Afkorting: SHS Artikel 1 Begrippen Dit artikel geeft aan op welke projecten, gebieden

Nadere informatie

SIGMA. ! be.nt ec.hter nog langer verzekerd van een goede be. "il;; (zie bijgaand óverzicht). COATI NGS BEWONERSADVIES. lvan5

SIGMA. ! be.nt ec.hter nog langer verzekerd van een goede be. il;; (zie bijgaand óverzicht). COATI NGS BEWONERSADVIES. lvan5 BEWONERSADVIES SIGMA Aan de bewoners van de nieuwbouw van 151 woningen vathorst te Amersfoort. Blok 08: 18,25,32 en S Blok 09: 14 en 21 Blok 14: 21,22,4, en 10 Blok 17: 24,25,33 en 34 Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN PRINSESSEKADE 3 Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden

HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN PRINSESSEKADE 3 Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN PRINSESSEKADE 3 Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 150785 / 1758557 B O U W H I S T O R I S C H E A N A L Y S E april 2012 architektenburo

Nadere informatie

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Wagenberg, Brouwerijstraat 3 Woonhuis met garage, ca. 1910. Kenmerken van Jugendstil. Rijk gedetailleerde voorgevel in rode strengperssteen met speklagen

Nadere informatie

Nieuwlandsedijk 7 Woning van bescheiden formaat onder zadeldak, ca Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. IJsselsteen. Verkeert, op de voordeur

Nieuwlandsedijk 7 Woning van bescheiden formaat onder zadeldak, ca Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. IJsselsteen. Verkeert, op de voordeur Molenweg 1 Langgevelboerderij, ca. 1850. Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. Het gebouw is volledig in gebruik als woonhuis. Hiertoe zijn in het dak van het voormalige bedrijfsgedeelte dakramen aangebracht.

Nadere informatie

- in aanvulling op en ter nadere uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Leeuwarden (ASV);

- in aanvulling op en ter nadere uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Leeuwarden (ASV); BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN LEEUWARDEN; - in aanvulling op en ter nadere uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Leeuwarden 2014-2 (ASV); - gelet op de ASV artikel 2 en artikel 3 lid 3; - gelet

Nadere informatie

De kleuren van de gevels van de hofhuizen Waelwijk, Bruheze en Assendelft Nieuwstraat 21, 23 en 25 te Breda

De kleuren van de gevels van de hofhuizen Waelwijk, Bruheze en Assendelft Nieuwstraat 21, 23 en 25 te Breda De kleuren van de gevels van de hofhuizen Waelwijk, Bruheze en Assendelft Nieuwstraat 21, 23 en 25 te Breda Kleuronderzoek Peter Dijkman en Claudia Junge-Dijkman Oktober 2014 Inhoud Inleiding... 3 Huis

Nadere informatie

BEELDKWALITEIT RUIMTE VOOR RUIMTE WONING NABIJ KAPELLAAN 8 GASSEL

BEELDKWALITEIT RUIMTE VOOR RUIMTE WONING NABIJ KAPELLAAN 8 GASSEL BEELDKWALITEIT RUIMTE VOOR RUIMTE WONING NABIJ KAPELLAAN 8 GASSEL Inleiding Aan de Kapellaan 8 te Gassel wordt een Ruimte voor Ruimte woning ontwikkeld. Hiertoe is een bestemmingsplan in procedure. Het

Nadere informatie

HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN HAARLEMMERSTRAAT 3

HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN HAARLEMMERSTRAAT 3 Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 152703 / 2051403 HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN HAARLEMMERSTRAAT 3 B O U W H I S T O R I S C H E A N A L Y S E april 2012 architektenburo

Nadere informatie

for the artist in you!

for the artist in you! for the artist in you! Zo vanuit de tube De kunstschilder die probleemloos en snel resultaat wil, kiest voor ArtCreation Essentials. Waarom? Omdat ArtCreation Essentials 38 verschillende kleuren acrylverf

Nadere informatie

CLAASSEN. Schilderwerken. Onderhoud Nieuwbouw Beglazing. Onderhouds advies schilderwerk

CLAASSEN. Schilderwerken. Onderhoud Nieuwbouw Beglazing. Onderhouds advies schilderwerk Onderhouds advies schilderwerk U bent langer verzekerd van een goede bescherming door regelmatig onderhoud te plegen. Indien u zelf dit onderhoud gaat uitvoeren hebben wij hiervoor een onderhoudsadvies

Nadere informatie

Kleur in de stad. CultuurHistorisch apeldoorn. Apeldoorn staat bekend als stad in het groen, verwijzend naar de zeer groene omgeving.

Kleur in de stad. CultuurHistorisch apeldoorn. Apeldoorn staat bekend als stad in het groen, verwijzend naar de zeer groene omgeving. CultuurHistorisch apeldoorn De afwijkende kleur van de loggia versterkt dit bijzondere element binnen de architectuur. 15 Kleur in de stad Apeldoorn staat bekend als stad in het groen, verwijzend naar

Nadere informatie

Monumenten en beschermde gezichten Vergunningvrije werkzaamheden. Informatieblad

Monumenten en beschermde gezichten Vergunningvrije werkzaamheden. Informatieblad Informatieblad Monumenten en beschermde gezichten Vergunningvrije werkzaamheden Bent u eigenaar van een rijksmonument of van een pand in een beschermd stads- of dorpsgezicht? Wilt u het pand opknappen,

Nadere informatie

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel.

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM088 Naam monument : n.v.t. Adres : Jacobusstraat 2 Postcode en plaats : 6013 KK Hunsel Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie B nr(s) 2771 Coördinaten

Nadere informatie

VVE Résidence De KONINGSHAVEN BEWONERSINFORMATIE

VVE Résidence De KONINGSHAVEN BEWONERSINFORMATIE VVE Résidence De KONINGSHAVEN Onderhouds buitenschilderwerk Woontoren Koningshaven 2 t/m 150 BEWONERSINFORMATIE Talen Apeldoorn B.V. INHOUDSOPGAVE 1. WIE IS TALEN APELDOORN B.V.? 1 2. WAT GAAT ER GEBEUREN?

Nadere informatie

hout Zo kunt u zelf Overzicht producten Stappenplannen

hout Zo kunt u zelf Overzicht producten Stappenplannen hout Zo kunt u zelf houtproblemen Productinformatie oplossen Overzicht producten Stappenplannen Houtvuller Heeft u een beschadigde deur of een verrot kozijn? In deze folder vindt u hulp om de meest voorkomende

Nadere informatie

RESTAURATIE en VERBOUWING VESTESTRAAT 146, LEIDEN

RESTAURATIE en VERBOUWING VESTESTRAAT 146, LEIDEN RESTAURATIE en VERBOUWING VESTESTRAAT 146, LEIDEN Datum : Kenmerk : 3 november 2017 1725-002 0. Vestestraat 146, Leiden monumentnummer 435 A. Globale omschrijving werkzaamheden Het plan bestaat uit een

Nadere informatie

Kalkverf (Corical) Kalkverf lichte kleur 1 ltr. 27,38 Kalkverf lichte kleur 5 ltr. 123,06

Kalkverf (Corical) Kalkverf lichte kleur 1 ltr. 27,38 Kalkverf lichte kleur 5 ltr. 123,06 PURO Styling introduceert onder eigen label een eigentijdse kleurlijn kalk- en krijtverven. Deze verflijnen worden op ambachtelijke wijze gefabriceerd. Verf wordt op bestelling op kleur gebracht en op

Nadere informatie

Veel gestelde vragen. welstandsbeleid

Veel gestelde vragen. welstandsbeleid Veel gestelde vragen welstandsbeleid Uw pand schilderen Uw pand intern verbouwen Soms is het nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen voor het schilderen van het pand. Daarvoor is allereerst van

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 16, 16a en 18

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 16, 16a en 18 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM066 Naam monument : n.v.t. Adres : Dorpstraat 16, 16a en 18 Postcode en plaats : 6093 EC Heythuysen Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie C nr(s) 3948,

Nadere informatie

Hoe maak ik een Volledig verslag

Hoe maak ik een Volledig verslag Hoe maak ik een Volledig verslag (print dit hele document even af en lees alles goed door en vul in waar nodig) Een volledig verslag is een door jou geschreven werkstuk over een gebouw dat je tijdens de

Nadere informatie

Hoe maak ik een Volledig verslag

Hoe maak ik een Volledig verslag Hoe maak ik een Volledig verslag (print dit hele document even af en lees alles goed door en vul in waar nodig) Een volledig verslag is een door jou geschreven werkstuk over een gebouw dat je tijdens de

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving.

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Inleiding De tender voor de voormalige Eurobioscoop heeft als doel de kwaliteiten van het bijzondere gebouw weer een rol te laten spelen in de nieuwe

Nadere informatie

Beter, mooier, Kleurenkaart en productinformatie

Beter, mooier, Kleurenkaart en productinformatie Beter, mooier, Kleurenkaart en productinformatie Hoofdkleur: Egghvit 1001 Trends en goed advies over Kleur. Wanneer je kleuren voor je huis uitzoekt, kan het een goed idee zijn om het volgende te overwegen:

Nadere informatie

Geitenkamp Markt west

Geitenkamp Markt west kleuronderzoek Geitenkamp Markt west Heide Hinterthür Lisette Kappers 1 2 Heide Hinterthür Lisette Kappers kleuronderzoek Geitenkamp Markt west in opdracht van woningcorporatie Vivare Arnhem juni 2014

Nadere informatie

Nederasselt. Eindsestraat 1 (MIP lijst 1396; NED6)

Nederasselt. Eindsestraat 1 (MIP lijst 1396; NED6) Nederasselt Eindsestraat 1 (MIP lijst 1396; NED6) Woning gebouwd rond 1930 metselwerkgevel, houten kozijnen en keramische dakpannen In de voorgevel is een erker aangebracht waarvan het dak als luifel doorloopt

Nadere informatie

Kleurhistorisch onderzoek

Kleurhistorisch onderzoek Gezien door de Welstands- en Monumentencommissie Leiden d.d. 17-02-2016 Kleurhistorisch onderzoek Breestraat 18 te Leiden December 2015 Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden

Nadere informatie

De achterkant van Kampen door Ernst Hupkes

De achterkant van Kampen door Ernst Hupkes De achterkant van Kampen door Ernst Hupkes Wanneer een bezoeker voor de eerste keer de oude binnenstad van Kampen betreedt kan deze zomaar het gevoel krijgen een 19de-eeuwse stad binnen te treden. Met

Nadere informatie

Een bijzondere kijk op werken aan de stad

Een bijzondere kijk op werken aan de stad Een bijzondere kijk op werken aan de stad Hier werkt Mitros aan de stad In 2007 waren ze op veel plekken in de stad te zien: steigers, werklieden, bouwborden en grote zeildoeken met de tekst Hier werkt

Nadere informatie

LANGGEVELBOERDERIJ. Beeld en massa: traditionele architectuur met duidelijke referentie aan langgevelboerderij

LANGGEVELBOERDERIJ. Beeld en massa: traditionele architectuur met duidelijke referentie aan langgevelboerderij LANGGEVELBOERDERIJ Kenmerkend voor het dorp Alem is de langgevelboerderij. Deze komt veelvuldig voor aan de Sint Odradastraat en aan de kruising Weikesstraat en Meerenstraat. De planlocatie ligt aan deze

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Margarethastraat 33

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Margarethastraat 33 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM094 Naam monument : n.v.t. Adres : Margarethastraat 33 Postcode en plaats : 6014 AD Ittervoort Kadastrale aanduiding : ITV00 sectie B nr(s) 1138 Coördinaten

Nadere informatie

Hout Coatings. Planhus ONDERHOUDSADVIES. uw verfspecialist voor houten woningen en projecten

Hout Coatings. Planhus ONDERHOUDSADVIES. uw verfspecialist voor houten woningen en projecten ONDERHOUDSADVIES Planhus Onderhouds en schilder advies Planhus Geachte heer/mevrouw, U hebt gekozen voor een houten huis. Dat is een bewuste, verstandige keuze waarmee wij u van harte mee feliciteren.

Nadere informatie

INTERIEUR. Grandeur van toen, comfort van nu TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 69

INTERIEUR. Grandeur van toen, comfort van nu TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 69 INTERIEUR Grandeur van toen, comfort van nu TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 69 Je kunt het huis van je dromen vinden en meer dan genoeg ideeën hebben om dat huis te herstellen in de

Nadere informatie

TRAPPEN EN HOUTEN VLOEREN BEITSEN OF LAKKEN. De Waegenaere NV

TRAPPEN EN HOUTEN VLOEREN BEITSEN OF LAKKEN. De Waegenaere NV TRAPPEN EN HOUTEN VLOEREN BEITSEN OF LAKKEN De Waegenaere NV Bieke Trappen en houten vloeren Een trap en een vloer kan je op verschillende manieren aankleden. Je kunt hem beitsen, schilderen, vernissen

Nadere informatie

Kleurhistorisch onderzoek. Korte Mare 16 te Leiden

Kleurhistorisch onderzoek. Korte Mare 16 te Leiden Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 160025 / 2131569 Kleurhistorisch onderzoek Korte Mare 16 te Leiden December 2015 Colofon Opdrachtgever Naam: Noordvest Vastgoed BV

Nadere informatie

2 bouwkavels Aardenburg Helmond (brandevoort-oost)

2 bouwkavels Aardenburg Helmond (brandevoort-oost) 2 bouwkavels Aardenburg Helmond (brandevoort-oost) Nodigt u uit Geachte mevrouw, mijnheer, Voor U ligt de brochure met informatie over het door U opgevraagde object waar U interesse in heeft. U vindt hierin

Nadere informatie

Dorpsstraat 25 Ilpendam

Dorpsstraat 25 Ilpendam Dorpsstraat 25 Ilpendam opmerkingen: Voormalige pastorie, begin 19 de eeuw. Schilddak met geglazuurde oude Hollandse pannen en voorop origineel dakkapel. Originele wanden met origineel voegwerk. Imposant

Nadere informatie

Historische Winkelpuien Leiden. Breestraat 7 te Leiden

Historische Winkelpuien Leiden. Breestraat 7 te Leiden Breestraat 7 te Leiden Bouwhistorische analyse Januari 2010 Voorwoord Deze bouwhistorische analyse van de winkelpui Breestraat 7 te Leiden is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Leiden, als onderdeel

Nadere informatie

Handleiding. pagina 2 pagina 6 pagina 8 pagina 10 pagina 13 pagina 15 pagina 16

Handleiding. pagina 2 pagina 6 pagina 8 pagina 10 pagina 13 pagina 15 pagina 16 Lakken Vloerverf Gevel- en kaleiverf Betonverf Ondergrond Krijtverf Kalkverf pagina 2 pagina 6 pagina 8 pagina 10 pagina 13 pagina 15 pagina 16 Fall 08 Lakken Matte lak waterbasis Rendement: 6-8 m2 per

Nadere informatie

Typering van het monument: Vrijstaande villa uit de jaren dertig in een kenmerkende baksteenarchitectuur gebouwd als burgemeesterswoning.

Typering van het monument: Vrijstaande villa uit de jaren dertig in een kenmerkende baksteenarchitectuur gebouwd als burgemeesterswoning. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM036 Naam monument : n.v.t. Adres : Brugstraat 32 Postcode en plaats : 6096 AB Grathem Kadastrale aanduiding : GTM sectie D nr(s) 946 Coördinaten :

Nadere informatie

Geweldigershoek 2. Langs- en dwarsdoorsnede kapconstructie en zolderplattegrond van het hoofdhuis op de hoek. Geweldigershoek

Geweldigershoek 2. Langs- en dwarsdoorsnede kapconstructie en zolderplattegrond van het hoofdhuis op de hoek. Geweldigershoek GEWELDIGERSHOEK 2 Het huis ligt op de zuidoosthoek van de Geweldigershoek en de Dieserstraat en bestaat eigenlijk uit twee huizen, een groter witgepleisterd hoekhuis en een heel klein huisje daar links

Nadere informatie

Niveau 2: Schilder (2 jaar BBL) Glaszetter (2 jaar BBL) Industrieel lakverwerker (2 jaar BBL) Metaalconserveerder (2 jaar BBL)

Niveau 2: Schilder (2 jaar BBL) Glaszetter (2 jaar BBL) Industrieel lakverwerker (2 jaar BBL) Metaalconserveerder (2 jaar BBL) Schilderen Schilderen Kijk eens rond in je eigen kamer. Wat heeft er allemaal een verflaag? De muren, de kozijnen, de plinten, het plafond. Alles bijna dus. En een mooi kleurtje staat natuurlijk ook wel

Nadere informatie

Offerte-aanvraag voor buitenschilderwerk Kerkstraat 24 in Wamel

Offerte-aanvraag voor buitenschilderwerk Kerkstraat 24 in Wamel Offerte-aanvraag voor buitenschilderwerk Kerkstraat 24 in Wamel 1 Omvang 1.1 Noordzijde deel Onderdelen, van links naar rechts: Boeiboord onder linker dakgoot 403 15 Goed Oker uitneembaar voorzetraam 128

Nadere informatie

Deelgebied 3, Veessen. 1. Beschrijving bestaande situatie

Deelgebied 3, Veessen. 1. Beschrijving bestaande situatie Deelgebied 3, Veessen 1. Beschrijving bestaande situatie In dit deelgebied is onderscheid te maken tussen het historisch dorpse bebouwingslint langs de Kerkstraat en de dijkbebouwing aan de IJsseldijk.

Nadere informatie

Nadere eisen architectuur woning en inrichting woonkavel 4 kavels bestemmingsplan Brandevoort Oost Lochtenburg Mei 2014

Nadere eisen architectuur woning en inrichting woonkavel 4 kavels bestemmingsplan Brandevoort Oost Lochtenburg Mei 2014 Nadere eisen architectuur woning en inrichting woonkavel 4 kavels bestemmingsplan Brandevoort Oost Lochtenburg Mei 2014 In het bestemmingsplan Brandevoort Oost Lochtenburg zijn vier bouwkavels opgenomen.

Nadere informatie

gras Weet hoe hout werkt

gras Weet hoe hout werkt gras Weet hoe hout werkt Plafond- & Gevelbekleding Introductie Gras weet hoe hout werkt Onze kennis van de vele soorten gevel- en plafondbekleding, de bewerking en de verwerking ervan is groot. U krijgt

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Veel voorkomende kleine bouwplannen Gevelwijzigingen 4

Hoofdstuk 6 Veel voorkomende kleine bouwplannen Gevelwijzigingen 4 Gevelwijzigingen Gevelwijzigingen zijn veranderingen zoals het verplaatsen van gevel- openingen, aanvullen of herstellen van metselwerk, aanpassingen aan kappen, goten of ornamenten en vergelijkbare ingrepen

Nadere informatie

Sjef Kickken. Kickken Bouwtechnisch Advies

Sjef Kickken. Kickken Bouwtechnisch Advies Sjef Kickken Kickken Bouwtechnisch Advies 1 Behoud van waarde Voorkomen van schade Lange levensduur 2 Kapconstructie Bitumen dakbedekking PVC dakgoten Zinken dakgoten Houten dakkapel Kunststof dakkapel

Nadere informatie

SIKKENS QUALITY PAINTERS EN HET HUISSCHILDERPLAN

SIKKENS QUALITY PAINTERS EN HET HUISSCHILDERPLAN SIKKENS QUALITY PAINTERS EN HET HUISSCHILDERPLAN Koester uw kostbaar bezit KOESTER UW KOSTBAAR BEZIT Uw eigen woning is uw kostbaar bezit. Een prettige plek waar u rust vindt. Naast deze emotionele waarde

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijke monumentenlijst, vastgesteld door de gemeenteraad op 14 november 2000

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijke monumentenlijst, vastgesteld door de gemeenteraad op 14 november 2000 straat + huisnummer : Zuiderzeestraatweg 264 postcode + plaats : 8096 CJ OLDEBROEK naam object : Welgelegen kadastrale aanduiding : gemeente Oldebroek sectie AF, nr. 110 bescherming : gemeentelijk monument

Nadere informatie

Van Oostveen Architectuur

Van Oostveen Architectuur Hoogte Kadijk 54 Definitief Ontwerp - vergunningsaanvraag datum 24 oktober 2016 wijz A 15 november - keldervloer wijz B 7 december - gevraagde aanvullingen locatie Hoogte Kadijk 54 Amsterdam projectnummer

Nadere informatie

Een beetje geschiedenis

Een beetje geschiedenis De kroonlijst steunt de dakgoot, die het regenwater van het dak opvangt en de bovenkant van de gevel beschermt tegen overmatige vochtigheid. Naast deze technische functie geeft zij de «finishing touch»

Nadere informatie

Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld 2016 vastgesteld

Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld 2016 vastgesteld GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leiden. Nr. 120575 15 december 2015 Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld 2016 vastgesteld Op 10 november 2015 heeft de gemeenteraad de vernieuwde Subsidieregeling

Nadere informatie

HEUVEL.NL WÉRKT VOOR U

HEUVEL.NL WÉRKT VOOR U BOUWKAVEL 3 AARDENBURG HELMOND (BRANDEVOORT-OOST) Overzichtskaart FRAAI EN RIANT BOUWPERCEEL (KAVEL 3) GELEGEN AAN DE RAND VAN BRANDEVOORT VOOR DE BOUW VAN EEN VRIJSTAAND WOONHUIS. PERCEELSGROOTTE CA.

Nadere informatie

Klaar voor de eerste gasten. logeren in stijl

Klaar voor de eerste gasten. logeren in stijl logeren in stijl Klaar voor de eerste gasten Veel mensen dromen erover: het beginnen van een Bed & Breakfast. Maar vaak blijft het daarbij. Jeroen en zijn partner Dominic zetten die bijzondere stap wel.

Nadere informatie

WELSTANDSCRITERIA. Aanbouwen als garages, erkers en dakkapellen zijn ondergeschikt aan de woning.

WELSTANDSCRITERIA. Aanbouwen als garages, erkers en dakkapellen zijn ondergeschikt aan de woning. Oranjehof Langbroek Dorps wonen Wonen aan het lint Referentiebeeld woningen in een rooilijn De woningen aan de Doornseweg (verlengde van de Beatrixlaan) moeten de uitstraling krijgen van de lintbebouwing

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM106 (schuur) Kloosterstraat 13 a 6123 AM Holtum Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en op grond

Nadere informatie

Handleiding Pure & Original Marrakech Walls

Handleiding Pure & Original Marrakech Walls Handleiding Pure & Original Marrakech Walls Inhoud Algemene informatie over Pure & Original Marrakech Walls...1 Gebruikersinformatie voor Pure & Original Marrakech Walls...1 Benodigde materialen...1 Pure

Nadere informatie

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Made Adelstraat 17 Karakteristiek woonhuis onder Mansardedak, ca. 1930. Detailleringen in o.a. het metselwerk zijn kenmerkend voor de bouwperiode en omgeving.

Nadere informatie

plattegrond begane grond BT

plattegrond begane grond BT m.r. bovenwoning bovenwoning bovenwoning bovenwoning m.r. entree entree entree entree 582 4230 330 280 100 4180 100 260 370 4240 880 4250 4894 5155 5043 4710 19801 plattegrond begane grond BT Behoort bij

Nadere informatie

Typering van het monument: Voormalige directeurswoning en het smeedijzeren hekwerk van de voormalige Huyben s Bierbrouwerij De Kroon.

Typering van het monument: Voormalige directeurswoning en het smeedijzeren hekwerk van de voormalige Huyben s Bierbrouwerij De Kroon. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM077 Naam monument : voormalige brouwerij Huybens De Kroon Adres : Dorpstraat 55 en 57 Postcode en plaats : 6085 BE Horn Kadastrale aanduiding : HOR02

Nadere informatie

Redengevende oms chrijving boerderij

Redengevende oms chrijving boerderij Redengevende oms chrijving boerderij De Heihoef 1 te Zijtaart gemeente Veghel drs. Elke de Rooij Redengevende omschrijving De Heihoef 1 te Zijtaart 1 Objectgegevens Adres : De Heihoef 1 Postcode : 5465

Nadere informatie

Kleurhistorische verkenning Oranje Vrijstaatplein Noordhoveschool

Kleurhistorische verkenning Oranje Vrijstaatplein Noordhoveschool Kleurhistorische verkenning Oranje Vrijstaatplein Noordhoveschool 1 Colofon Titel Kleurhistorisch onderzoek Oranje Vrijstaatplein 2-2A, Dordrecht Rapportnummer 8 Datum Auteur C. Weijs, bouwhistoricus gemeente

Nadere informatie

Stichting Monumentenbehoud Aarle-Rixtel

Stichting Monumentenbehoud Aarle-Rixtel Stichting Monumentenbehoud Aarle-Rixtel Door Erik Aarts en Daan Verhoeven Stichting opgericht door: Anita van Vlerken en Willem Verhoeven -1- herbestemming Kapel, gemeente Laarbeek Doel: Behouden en revitaliseren

Nadere informatie

Datum bezoek: september 2015 Datum rapport: 7 oktober 2015 Naam rapporteur: Marielle Vrijkotte. Overzicht cultuurhistorische waarden Spanjaardsdijk 52

Datum bezoek: september 2015 Datum rapport: 7 oktober 2015 Naam rapporteur: Marielle Vrijkotte. Overzicht cultuurhistorische waarden Spanjaardsdijk 52 Overzicht cultuurhistorische waarden Spanjaardsdijk 52 Datum bezoek: september 2015 Datum rapport: 7 oktober 2015 Naam rapporteur: Marielle Vrijkotte Karakteristiek erf: Situering karakteristiek erf: Soort

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing gevelonderhoud

Gebruiksaanwijzing gevelonderhoud Gebruiksaanwijzing gevelonderhoud K. Dakverdieping boven bandengevel L. Dakverdieping met ramenritme M. Dakverdieping boven rechte erker N. Dakverdieping boven trapsgewijze erker F. Bandengevel met balkon

Nadere informatie

De meest weerbestendige buitenlakken van Nederland. Wijzonol. Goed Beter Best

De meest weerbestendige buitenlakken van Nederland. Wijzonol. Goed Beter Best De meest weerbestendige buitenlakken van Nederland. Wijzonol. Goed Beter Best Goed Beter Best Goed, Beter, Best: de keuze is aan jou. Kwaliteitsverf is een investering in je woning. En hoe beter de verf,

Nadere informatie

DEUREN & RAMEN BINNEN EN BUITEN VOORBEREIDING & AFWERKING. De Waegenaere NV

DEUREN & RAMEN BINNEN EN BUITEN VOORBEREIDING & AFWERKING. De Waegenaere NV DEUREN & RAMEN BINNEN EN BUITEN VOORBEREIDING & AFWERKING De Waegenaere NV Bieke Voorbereiding van deuren en ramen binnen en buiten met lakverf Op nieuw onbeschilderd hout Oneffenheden of onvoldoende geschaafd

Nadere informatie

Peize, 25 september 2010 Chris Herenius Enige tijd geleden kreeg ik monsters van de nieuwe waterverdunbare olieverf, de Talens Cobra olieverf. Op de website http://www.cobra.royal-talens.com/9/home.html

Nadere informatie

Handleiding Pure & Original Classico Façade

Handleiding Pure & Original Classico Façade Handleiding Pure & Original Classico Façade Inhoud Algemene informatie over Pure & Original Classico Façade...1 Gebruikersinformatie voor Pure & Original Classico Façade...1 Benodigde materialen...1 Pure

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing gevelonderhoud

Gebruiksaanwijzing gevelonderhoud Gebruiksaanwijzing gevelonderhoud K. Dakverdieping boven bandengevel L. Dakverdieping met ramenritme M. Dakverdieping boven rechte erker N. Dakverdieping boven trapsgewijze erker F. Bandengevel met balkon

Nadere informatie

DE SNELTOETS- CRITERIA

DE SNELTOETS- CRITERIA DE SNELTOETS- CRITERIA 6. KOZIJN- EN GEVEL- WIJZIGINGEN Veel aanvragen betreffen kleine veranderingen of toevoegingen aan de bestaande bebouwing. Om ervoor te zorgen dat deze ingrepen gemakkelijk kunnen

Nadere informatie

Datum: 21 oktober 2006 Besteknaam/-nummer: 1007

Datum: 21 oktober 2006 Besteknaam/-nummer: 1007 Datum: 21 oktober 2006 Besteknaam/-nummer: 1007 Opdrachtgever: Fam. Schuitenmaker Contactpersoon: de heer J. Schavenmaker Adres: de Breestraat 34 1231 XT Krommenie Projectomschrijving: Woonhuis familie

Nadere informatie

De punt op de i van de restauratie

De punt op de i van de restauratie Gerlof van der Veen De punt op de i van de restauratie Op zoek naar historische eenheid in hedendaagse verscheidenheid Aan de markten in Zutphen vormen de afzonderlijke gevels met elkaar een beschermd

Nadere informatie

Deelgebied 4, Vorchten. 1. Beschrijving bestaande situatie

Deelgebied 4, Vorchten. 1. Beschrijving bestaande situatie Deelgebied 4, Vorchten 1. Beschrijving bestaande situatie der tijden zijn aanbouwen gerealiseerd, soms opvallend qua massa maar zodanig rekening houdend met de locatie en zichten dat zij geen afbreuk doen

Nadere informatie

1. Centrale entree pui met trap. 2. Bomen en 3. Haag. 4. De penanten bij de oprit. 5. De vijver

1. Centrale entree pui met trap. 2. Bomen en 3. Haag. 4. De penanten bij de oprit. 5. De vijver 1. Centrale entree pui met trap 2. Bomen en 3. Haag 4. De penanten bij de oprit 5. De vijver 3.2 Cultuurhistorische elementen Belangrijk vertrekpunt bij de verdere planuitwerking van de locatie De Goede

Nadere informatie

BESPREKINGSVERSLAG VAN DE MONUMENTENCOMMISSIE GEERTRUIDENBERG. Openbare vergadering van 13 mei 2013

BESPREKINGSVERSLAG VAN DE MONUMENTENCOMMISSIE GEERTRUIDENBERG. Openbare vergadering van 13 mei 2013 BESPREKINGSVERSLAG VAN DE MONUMENTENCOMMISSIE GEERTRUIDENBERG Openbare vergadering van 13 mei 2013 Aanwezig: Dhr. R. Celie ambtenaar (geen lid van de monumentencommissie) Dhr. T. de Bont lid (architect)

Nadere informatie

Typering van het monument: Vrijstaand negentiende-eeuws woonpand van twee bouwlagen met karakteristiek dakoverstek.

Typering van het monument: Vrijstaand negentiende-eeuws woonpand van twee bouwlagen met karakteristiek dakoverstek. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM027 Naam monument : n.v.t. Adres : Heerweg 2 en 4 Postcode en plaats : 6082 AC Buggenum Kadastrale aanduiding : BGN04 sectie A nr(s) 2109 Coördinaten

Nadere informatie

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint.

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM051 Naam monument : Vogelhuys Adres : Kasteellaan 14 Postcode en plaats : 6081 AN Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 5034 Coördinaten

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Eindstraat 11

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Eindstraat 11 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM078 Naam monument : n.v.t. Adres : Eindstraat 11 Postcode en plaats : 6085 AE Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 1403 Coördinaten :

Nadere informatie

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken.

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. In de vroege zomer van 2017 heeft Archeologie West-Friesland een opgraving uitgevoerd tussen de Davidstraat, Romeinstraat en Korte

Nadere informatie

TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: BIEKE CLAESSENS

TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: BIEKE CLAESSENS INTERIEUR STADSAPPARTEMENT krijgt grandeur van weleer terug TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: BIEKE CLAESSENS 27 Jarenlang woonden ze in een herenhuis aan de rand van de stad. Dagelijks vertrokken

Nadere informatie

ERF. WEST507 - transformatie Oceaanhuis. Kleurhistorisch onderzoek en bouwhistorische verdieping. dossier 9 Goederenliften.

ERF. WEST507 - transformatie Oceaanhuis. Kleurhistorisch onderzoek en bouwhistorische verdieping. dossier 9 Goederenliften. WEST507 - transformatie Oceaanhuis ERF Kleurhistorisch onderzoek en bouwhistorische verdieping dossier 9 Goederenliften 28 juli 2017 Erfgoedzorg Iris Broersma MSc MA MBA Lise Wolfert MA PDRes info@erfgoedzorg.nl

Nadere informatie

KAVELPASPOORT KAVEL 4

KAVELPASPOORT KAVEL 4 KAVEL 4 Opweg 78a 2871 NE Schoonhoven Kaveloppervlak: 503 m2, Koopsom: 257.500,- v.o.n. Kavel 4 2 Voor u ligt een kavelpaspoort van één van de kavels in het plan De Bol fase 2 in Schoonhoven. Dit kavelpaspoort

Nadere informatie

Hij moet avond aan avond bezig zijn geweest

Hij moet avond aan avond bezig zijn geweest Hij moet avond aan avond bezig zijn geweest 76 Herenhuis januari/februari 2013 Getalenteerde kunstenaar beschilderde eigen woning en winkel Decoratieschilderingen van top tot teen Eind 2013 worden twee

Nadere informatie

WELSTANDSBELEID VOOR GEBIED VAN DE MAATSCHAPPIJ VAN WELDADIGHEID (vaststelling raadsvergadering d.d. 25 januari 2011)

WELSTANDSBELEID VOOR GEBIED VAN DE MAATSCHAPPIJ VAN WELDADIGHEID (vaststelling raadsvergadering d.d. 25 januari 2011) WELSTANDSBELEID VOOR GEBIED VAN DE MAATSCHAPPIJ VAN WELDADIGHEID (vaststelling raadsvergadering d.d. 25 januari 2011) Op 27 november 2008 heeft de gemeenteraad specifiek welstandsbeleid vastgesteld voor

Nadere informatie

Monumentenregister Nijmegen. Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening

Monumentenregister Nijmegen. Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening Plaatselijke aanduiding monument Ganzenheuvel 71/ Lange Brouwerstraat 55 Aanwijzingsbesluit 11-11-2015 MON ID-code 2749 Redengevende

Nadere informatie

MONUMENTAAL ONDERHOUD

MONUMENTAAL ONDERHOUD MONUMENTAAL ONDERHOUD Monumenten: zorg er goed voor Monumenten hebben vaak in meerdere opzichten een belangrijke betekenis. Als specialist in monumentaal onderhoud helpt Burgers van der Wal deze waarde

Nadere informatie

VALTTI HOUTBESCHERMING

VALTTI HOUTBESCHERMING VALTTI HOUTBESCHERMING Zon en vocht zijn genadeloos voor houten oppervlakken. Schimmels gedijen goed op onbehandelde oppervlakken en veroorzaken lelijke verkleuringen. Om dit te voorkomen dient u onbehandeld

Nadere informatie

Raadgevend ingenieursbureau Metz B.V. A d v i e s b u r e a u v o o r b o u w a k o e s t i e k W o u d r i c h e m

Raadgevend ingenieursbureau Metz B.V. A d v i e s b u r e a u v o o r b o u w a k o e s t i e k W o u d r i c h e m Raadgevend ingenieursbureau Metz B.V. A d v i e s b u r e a u v o o r b o u w a k o e s t i e k W o u d r i c h e m Beoordeling kozijnen residentie Seepaerdstad Eindhoven. 1. Inleiding. De Vereniging van

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT Veranderingen van het stadsbeeld in 1977 door E.J. Veldhuyzen Wanneer men zo de afgelopen jaren terugkijkt en nu het jaar 1977 in ogenschouw neemt, dan komt

Nadere informatie

Voorwoord. Inleiding. Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV /

Voorwoord. Inleiding. Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV / Voorwoord Dit kleuronderzoek is uitgevoerd in opdracht van Holland Property Group in het kader van het project historische kleuren op gevels van de gemeente Leiden. De gemeente stimuleert eigenaren van

Nadere informatie

basis college bouwkunde bok5

basis college bouwkunde bok5 basis college bouwkunde bok5 lesweek 7 gevels Instituut Bouwkunde & Civiele Techniek docent: ir.m.marynissen beëindiging gemetselde muren muurafdekker met minimaal 40mm overstek en voorzien van een waterhol

Nadere informatie

Binnenkijken ALLES OF NIETS

Binnenkijken ALLES OF NIETS Binnenkijken 183 ALLES OF NIETS EIGENLIJK STONDEN DEZE BEWONERS OP HET PUNT OM HUN HUIS TE VERKOPEN, MAAR DE KINDEREN WILDEN ER ÉCHT NIET WEG. DUS LIETEN ZE TOCH NOG EEN KEER EEN INTERIEURARCHITECT KOMEN.

Nadere informatie

156 Abraham & Boddaert Verbouwing van monumentale school tot woongroep met ateliers en Boddaertcentrum Oosterparkbuurt, Amsterdam

156 Abraham & Boddaert Verbouwing van monumentale school tot woongroep met ateliers en Boddaertcentrum Oosterparkbuurt, Amsterdam 156 Abraham & Boddaert Verbouwing van monumentale school tot woongroep met ateliers en Boddaertcentrum Oosterparkbuurt, Amsterdam VILLANOVA architecten, Rotterdam, 1996 Project 156 - Abraham/Boddaert Verbouwing

Nadere informatie