Met o.a. Wat is project Wijk in Beeld? De foto s en resultaten. Wat Jongeren willen: Hun meningen & ideeën. Susanne Boer Jong Alphen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Met o.a. Wat is project Wijk in Beeld? De foto s en resultaten. Wat Jongeren willen: Hun meningen & ideeën. Susanne Boer Jong Alphen 07-11-11"

Transcriptie

1 Met o.a. Wat is project Wijk in Beeld? De foto s en resultaten. Wat Jongeren willen: Hun meningen & ideeën. Alles op een rij. Susanne Boer Jong Alphen

2 Wijk in beeld is een project dat is opgezet om erachter te komen wat jongeren vinden van Alphen aan den Rijn. Waar lopen jongeren tegenaan, wat zouden ze anders willen en wat vinden ze juist goed? Met het project Wijk in Beeld hebben jongeren op een actieve en creatieve manier de mogelijkheid om hun mening te geven. Jongeren die wilden meewerken aan Wijk in Beeld hebben een wijk in Alphen aan den Rijn uitgekozen of toegewezen gekregen. In deze wijk hebben zij gekeken naar alles wat hen is opgevallen. Alles werd vastgelegd. Met alle foto s zijn de jongeren vervolgens bijeen gekomen om een toelichting bij de foto s te geven. Op deze manier hebben ze een steentje bijgedragen om aan te tonen wat jongeren willen, missen en niet willen. De resultaten van het onderzoek zijn in dit verslag gerapporteerd en belangrijke punten worden opgenomen als agendapunt van Jong Alphen en verwerkt in het advies. Op de vervolgpagina s zijn de resultaten van Wijk in beeld verwerkt. Daarin komen de meningen van jongeren naar voren en tonen zij hun beeld van Alphen a/d Rijn.

3 Het jongerenhok in het Europapark is in Kerk & Zanen een besproken onderwerp. Jongeren geven aan dat ze het goed vinden dat hier een overdekte hangplek is, die zijn er veel te weinig in Alphen. Slecht, hangplek voor jongeren is helemaal vies en vernield. Alles wordt zo neergegooid. Ze vinden het jammer om te zien dat het er zo n troep is en zouden er daardoor zelf niet willen hangen. Van hen mag er meer controle komen en moeten de jongeren die er een puinhoop van maken harder worden aangepakt. Het meertje in het Europapark wordt door jongeren zowel positief als negatief gezien. Positief omdat het leuk is, maar negatief vanwege de vele bacteriën en troep in het water. Zelf gaat de meerderheid liever naar het zwembad dan hier zwemmen in het meer. Als het water wat schoner zou zijn, zouden meer jongeren er zwemmen.

4 Kenzy wordt aangeduid als een leuke hangplek, waar je ook kunt skaten. De meerderheid van de jongeren ziet Kenzy meer als een hangplek dan dat ze gebruik maken van Kenzy om er te skaten. Toch vinden ze het vervelend dat er jongeren zijn die er steeds zo n troep van maken. Skatebaan waar jongeren kunnen hangen en chillen. Jongeren vinden dat daar iets aan moet gebeuren, desnoods door het uitdelen van boetes. De Atlas vinden jongeren erg fijn. Ondanks dat ze nog niet op zichzelf wonen, vinden ze het handig dat De Atlas er is. Zeker de jongeren die in Kerk & Zanen wonen, zij spreken daar vaak af als centraal punt om bijvoorbeeld samen naar school te fietsen. Je kunt er leuk mensen kijken Ook is de atlas een fijne plaats om even te zitten en wat bij te kletsten met vrienden/vriendinnen. Ze vinden het ook fijn dat de Hoogvliet binnen handbereik is.

5 Prullenbakken genoeg, maar toch ligt er overal afval. Dat is echt slecht!. Er zijn veel foto s in Kerk & Zanen gemaakt waarop is te zien wat voor afval er allemaal ligt. In de woongedeeltes valt het nog wel mee, bij kleine speeltuintjes ook wel. Het grootste probleem is het Europapark, daar is de meeste troep te vinden. Jongeren vinden dit vervelend. Het station is erg fijn wanneer je naar Utrecht of Leiden wil. Het nieuwe fietsenrek in de appel zorgt ervoor dat je fiets overdekt staat, dus wanneer het regent blijft je zadel droog. Toch zijn jongeren niet helemaal tevreden, wel over het station, maar niet over de treinen. Wanneer je uitgaat in Leiden of Utrecht moet je er altijd rekening mee houden dat je de laatste trein haalt. Nachttreinen of bussen zijn volgens de jongeren nodig om het uitgaan in grote steden mogelijk te maken. Nachttreinen of bussen zouden ideaal zijn.

6 Het Europapark is een leuk park. Je kunt er veel bewegen en je hebt er genoeg speeltoestellen en hangplekken. De nieuwe voetbalkooi is veel beter dan de oude. Het spelregelbord vinden de jongeren een goed idee, ook al zijn ze bang dat het niet zal helpen. Ze denken dat er binnenkort wel graffiti op zal zitten, want er zitten nu ook al stickers opgeplakt.

7 Als de jongeren ergens blij mee zijn, dan is het wel met de McDonald s. Die bij de N11 vinden ze leuk, maar de Mc in het centrum is geweldig. Je kunt er lekker met vrienden hangen en wat eten. Dit moet vooral zo blijven en er zouden wat de jongeren betreft nog meer McDonald s in Alphen mogen komen. De avondwinkel wordt door veel jongeren gewaardeerd. Wanneer de supermarkten dicht zijn, kun je hier nog terecht. Twee avondwinkels vinden ze overdreven, want de producten zijn duur. Het is alleen voor noodgevallen, wanneer alles al dicht is.

8 De meeste jongeren vinden het Castellum een mooi gebouw, omdat je er leuke voorstellingen hebt, maar voornamelijk films. Jongeren vinden het ideaal dat er in Alphen twee bioscopen zijn, al geeft de meerderheid wel aan liever een filmpje te pakken in het Castellum. Toch mag ook de andere bioscoop niet weg. Dit moet absoluut onveranderd blijven. Er moeten meer plekken komen waar je makkelijk je sigaretten weg kunt gooien. Dan is weggooien net zo makkelijk als op de grond gooien. Het bospark wordt door jongeren gezien als een plek waar je lekker kunt hangen en lol kunt maken met vrienden. Wel is het er s avonds erg donker en hangen er dan vervelende groepen rond. Ook is er veel graffiti en vooral vervelende of gemene teksten. Dat moet weg.

9 Ondanks dat veel jongeren denken dat borden met regels geen zin hebben, vindt de meerderheid het wel fijn dat ze er hangen. Waarom ze het fijn vinden dat ze er hangen, weten ze zelf ook niet. In ieder geval mogen ze niet verdwijnen en moeten ze blijven. Positief: regels voor op straat. Veel jongeren vinden graffiti spuiten leuk, maar op veel plekken mag je het niet doen. Ze zouden graag zien dat er meer plekken komen waar het wel mag. Het mogen ook projecten zijn, waarbij een bepaald gedeelte van een wijk wordt opgefleurd. Het gaat ook over jongeren die graffiti spuiten echt leuk vinden en het zien als kunst. Lastpakken die lelijke woorden schrijven en overal maar wat kladderen mogen hard worden aangepakt. Zij verpesten het voor de rest, vinden deze jongeren.

10 De speeltuintjes in de buurt zijn leuk voor kleine kinderen en geschikt als hangplek voor jongeren. Toch vinden een aantal jongeren dat kinderen & jongeren in de buurt wat meer moeten worden betrokken bij speeltuintjes. Zowel betreffende de speeltributen die er moeten komen als de naam van de speeltuin. De speeltuin is toch voor kinderen/jongeren? Waarom mogen zij dan niet de naam kiezen? Het wordt bij de lage zijde minder vaak benoemd, maar toch is afval wel een onderwerp. Afval wat gewoon wordt neergegooid, daar moeten mensen voor gestraft worden. Als iedereen de moeite neemt om zijn/haar afval weg te gooien, dan is er helemaal geen probleem.

11 In het weteringpark zijn voldoende voorzieningen voor zowel kinderen als jongeren. Het is een mooi park waar iedereen gebruik van kan maken. Er is veel ruimte en dat vinden de jongeren goed. Dit moet zeker blijven en zo n park zou best in meer gebieden van Alphen mogen komen. Prullenbakken genoeg, maar toch afval op de grond. Dat kan gewoon niet!

12 Graffiti is ook hier een probleem. Jongeren vinden dat er meer plekken moeten komen waar graffiti gespoten mag worden. Die zijn er hier te weinig. Jongeren die misbruik maken van graffiti spuiten door lelijke teksten te schrijven, moeten worden aangepakt. Zij verpesten het voor anderen die het gewoon echt leuk vinden om kunst te maken. Hier moet iets aan gebeuren.

13 Afval scheiden is goed voor het milieu. Je hebt ook meer bakken om iets in te gooien, dus zit alles minder snel vol. Wel moet het goed geleegd worden. Als afvalbakken niet op tijd worden geleegd is dat niet goed. Dan wordt het afval eerder op de grond gegooid terwijl jongeren het wel in de afvalbak wilden gooien. De volgende keer denken ze ook de afvalbak zit toch vol en gooien ze het afval op straat. Hondenpoep is iets waar de jongeren over klagen. De baasjes moeten het gewoon opruimen, want anders stap je straks in de poep. Zeker op de speelvelden moet het gewoon worden opgeruimd, vinden zij.

14 Jongeren begrijpen heel goed dat wegwerkzaamheden zo nu en dan nodig zijn, maar het gebeurd zoveel en voornamelijk tegelijkertijd. Op verschillende plekken wordt de weg open gebroken en dan wordt overal aan gewerkt. Jongeren vinden het vervelend dat het zo lang duurt en niet eerst iets wordt afgemaakt voordat het ergens anders wordt opengebroken. Ze snappen niet waarvoor dat niet kan en nodig is. Het Kasteel is een leuke uitgaansgelegenheid, maar met een gebrek aan een disco mag er van jongeren wel vaker een discoavond gehouden worden. En dan niet alleen voor 18+, want daar heeft de leeftijdscategorie 16 tot 18 jaar niks aan. Ze missen uitgaansgelegenheden voor die leeftijdscategorie. Die moet er meer komen en niet alleen op één plek. Een nieuwe disco vinden ze nog steeds een leuk idee, maar als overal wat meer feesten voor die leeftijd worden gegeven, vinden ze dat ook al erg fijn. Domino s en andere bedrijven die pizza s bezorgen zijn ideaal als je makkelijk wilt eten. Het is dan ook heel fijn dat ze bestaan.

15 Bah, hondenpoep wat niet door de baasjes wordt opgeruimd. Straks staat iemand erin en heeft die persoon vieze schoenen. Overvolle afvalbakken en afval wat op de grond wordt gegooid. Het is ook hier een probleem. In de Zegersloot ligt ook allemaal troep en afval en dat ziet er niet zo fris uit. Je kunt duidelijk zien dat er veel hangplekken zijn bij het meer. Dat is op zich niet erg, maar het moet er wel schoon blijven.

16 Bij Wet n Wild kun je lekker waterskiën en wakeboarden. Ook kun je er eten en zeker met mooi weer is het er altijd wel druk. Het kost je wel wat geld, maar de jongeren vinden het wel gaaf dat dit in Alphen bestaat. Ze zeggen er zelf niet heel veel te komen, maar kennen allemaal wel andere jongeren die er wel gebruik van maken. Ze vinden dat je er op een leuke manier actief en in beweging kunt zijn. De Zegersloot is een gebied waar je je kunt vermaken en waar veel jongeren ook te vinden zijn. Of je er nu wat rondhangt, hardloopt, bij Wet n Wild bent of waar dan ook, je kunt er van alles doen. Qua afval mag het rondom de Zegersloot wel wat beter worden aangepakt. Ook de wc s en de zogenoemde T-steiger mogen worden aangepakt. Verder moet alles onveranderd blijven. Wellicht kan er nog iets vaker in de buitenlucht iets voor jongeren worden georganiseerd, daar is ruimte genoeg voor.

17 Jongeren vragen zich wel af wat de kwaliteit van het asfalt is. Het lijkt allemaal een beetje weg te zakken en er is al eens een gat geweest. Dit lijkt hen gevaarlijk. Daarnaast vinden ze het eng dat je s avonds zo het water in kan fietsen en zouden ze liever zien dat er paaltjes of hekken staan die dat voorkomen. Dit soort prullenbakken zouden op meer plekken moeten komen, bijvoorbeeld rondom de Zegersloot. Het is veel leuker om op deze manier je afval weg te gooien en jongeren gooien het dan minder snel ergens op de grond. Afval weggooien wordt dan een spel. Dit is een leuke manier om afval weg te gooien. Er moet veel meer mooie graffiti komen in de wijken. Zo kunnen jongeren hun graffitikunsten laten zien op een goede manier.

18 Gebied Kerk & Zanen - Het jongerenhok opknappen en beter controleren zodat er geen afval meer ligt. - Zulk soort overdekte hangplekken op meer plaatsen maken. - Glas en afval in het Europapark beter aanpakken, desnoods met behulp van boetes. - Het meertje aanpakken zodat je er in de zomer veilig kunt zwemmen - Kenzy goed onderhouden. - Overdekte fietsenstalling bij het station (de appel) is heel goed en moet zo blijven. - Nachttreinen en/of bussen zouden fijn zijn zodat je minder snel weg moet bij feesten in andere steden. - De Atlas is een goede plek voor boodschappen en om af te spreken met vrienden. Je kunt er zitten of vanaf daar ergens anders heen gaan. - De nieuwe voetbalkooi is beter dan de oude en het is heel goed dat deze er is. - Jongeren zijn positief over het bestaan van het spelregelbord, maar negatief over het feit dat er nu alweer vandalisme is gepleegd. - - Er is genoeg te doen in het Europapark, vboor iedereen. Gebied - De Hoge nieuwe Zijde voetbalkooi is veel beter dan de oude. Het is fijn dat deze is gekomen. - De McDonald s is iets waar jongeren erg blij mee zijn. Lekker eten en op een perfecte locatie. Er mogen meerdere Mc s komen in Alphen. - De 2 bioscopen in Alphen a/d Rijn zijn ideaal en moeten blijven. - Er moeten meer palen komen waar je makkelijk je sigaret in/op kunt gooien. - Het bospark is een park waar je lekker kunt hangen, maar er hangen s avonds ook vervelende groepen en er wordt graffiti gespoten. In dit geval lelijke graffiti. - Avondwinkel is ook ideaal en moet blijven, maar twee avondwinkels in de buurt van het centrum vinden de jongeren weer iets teveel. Gebied Lage Zijde - Regels voor op straat zijn goed en moeten zeker zo blijven. Of jongeren erop letten weten ze niet, maar ze moeten in ieder geval blijven. - Er moeten meer plekken komen waar je graffiti mag spuiten. Dit kan ook in de vorm van een groepsproject zijn. - Namen voor speeltuinen moeten worden bedacht door kinderen en jongeren uit de buurt. Zo voelen ze zich meer betrokken. - Men moet strenger optreden tegenover afval.

19 Gebied Weteringpark. - Mooi park met veel ruimte. - Strenger optreden tegen afval op straat, want er staan genoeg afvalbakken. - Graffiti wordt er veel gespoten, dit zou op meerdere plekken toegestaan moeten worden. - Graffitispuiters die lelijke dingen schrijven moeten harder worden aangepakt. Gebied Ridderveld - Het is goed dat het afval wordt gescheiden. Dit moet blijven. - Hondenpoep moet worden opgeruimd door de baasjes. - Afvalbakken zijn overvol, zo wordt het afval alsnog op straat gegooid. Ze moeten beter worden geleegd. - Werkzaamheden aan de weg zijn vervelend en jongeren snappen niet waarom ze overal tegelijk beginnen. - Er moeten meer uitgaansgelegenheden komen voor de leeftijdscategorie 16 tot 18 jaar. Dit kan ook met de bestaande uitgaansgelegenheden die dan wat vaker open gaan voor Pizza laten bezorgen is ideaal en moet zo blijven. Gebied Zegersloot - Hondenpoep moet worden opgeruimd en controles moeten strenger. - Afval moet in prullenbakken en niet op de grond. - Wet n Wild is leuk en moet zeker blijven. - Bij de Zegersloot is veel te doen en is een leuke plek om te komen. - De wc s die er zijn, zijn echt heel erg vies, hier moet iets aan gedaan worden. - Op sommige plekken kun je zo het water in fietsen. Zeker als het donker is, is dit gevaarlijk. Hier zouden hekjes of paaltjes moeten komen. - Bij het scala hebben ze een hele leuke manier om afval weg te gooien. Deze manier maakt afval weggooien leuk en deze netten zouden op meer plekken moeten komen.

20 Colofon Site: Eerste Druk Oplagen: 300 Contact: Susanne Boer Jong Alphen Bezoekadres: Olympiaweg 2a 2406LG Alphen a/d Rijn Postadres: Postbus AB Alphen a/d Rijn

Liemt in Uitvoering. wat miste je als kind in ons dorp. wat vond je als kind leuk aan wonen in ons dorp. wat zou je in Liemt willen kunnen doen

Liemt in Uitvoering. wat miste je als kind in ons dorp. wat vond je als kind leuk aan wonen in ons dorp. wat zou je in Liemt willen kunnen doen hoe lang woon je in Liemt wat vond je als kind leuk aan wonen in ons dorp wat miste je als kind in ons dorp doe je dingen in Liemt op dit moment wat zou je in Liemt willen kunnen doen 12 jaar gezellig/veel

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Zwerfvuil in de gemeente Tiel: een analyse van het probleem

Zwerfvuil in de gemeente Tiel: een analyse van het probleem Zwerfvuil in de gemeente Tiel: een analyse van het probleem De gemeente Tiel krijgt uit een landelijk afvalfonds jaarlijks circa 50.000 om extra maatregelen te nemen ter voorkoming van zwerfvuil. Dit geld

Nadere informatie

Afval? Mag gewoon op straat!

Afval? Mag gewoon op straat! Afval? Mag gewoon op straat! Word jij ook steeds vaker ingehaald door mensen die op elektrische fietsen naar hun werk gaan? Misschien niet leuk als je zelf tegen de wind in moet trappen. Maar wel gaaf

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Advies blok Wonen en buitenruimte

Advies blok Wonen en buitenruimte Als Kindergemeenteraad hebben we ons twee jaar lang verdiept in verschillende beleidsterreinen. We werden hierbij ondersteund door drie adviescommissies: Milieu, Economie en Veiligheid. Ook hebben er ruim

Nadere informatie

Jaaroverzicht JongAlphen

Jaaroverzicht JongAlphen 2011 Jaaroverzicht JongAlphen Johan de Graaf JongAlphen 4-1-2012 Inhoud Aandacht vragen voor wijken... 3 Werving... 4 Regels Voetbalkooien... 4 Jongeren met verschillende problemen en vragen.... 5 Skatepark

Nadere informatie

Enquête hondenbeleid gemeente Heusden

Enquête hondenbeleid gemeente Heusden Enquête hondenbeleid gemeente Heusden Algemeen 1 In welke kern woont u? Doeveren Drunen Elshout Giersbergen Haarsteeg Hedikhuizen Heesbeen Herpt Heusden Nieuwkuijk Oudheusden Vlijmen Buitengebied 2 Heeft

Nadere informatie

meeste mensen in de omgeving ruimen wel op Ja Ja Ja Weet niet soms ergens anders

meeste mensen in de omgeving ruimen wel op Ja Ja Ja Weet niet soms ergens anders NALEEF AANLIJN OPMERKING1 OPRUIM NALEEFOPR OPMERKING2 UITRENVELD UITREN VOLDOET OPMERKING3 CONTAINER KERN HOND AANLIJN OPMERKING4 WAAR POEP Haarsteeg veel mensen houden zich er wel Vlijmen nee aan Beetje

Nadere informatie

ANWB Vrijetijdsonderzoek 4 gemeenten

ANWB Vrijetijdsonderzoek 4 gemeenten 20 augustus 2003 ANWB Vrijetijdsonderzoek 4 gemeenten ANWB Vrijetijdsonderzoek 4 gemeenten Inleiding Bij dit onderzoek gaat het om wat u in uw vrije tijd doet in UW EIGEN WOONOMGEVING. Anders gezegd gaat

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

SP IJsselstein - Buurtonderzoek Lanceerplaats

SP IJsselstein - Buurtonderzoek Lanceerplaats SP IJsselstein - Buurtonderzoek Lanceerplaats Buurtonderzoekers: Andrea Poppe, Feiko Noorderhaven, Helga Boterman, Patrick van Etten Schrijver verslag: Patrick van Etten Op 08.02.2014 hebben vier leden

Nadere informatie

ONDERZOEK PLASTIC BLIK EN DRANKENKARTONS 0 - METING

ONDERZOEK PLASTIC BLIK EN DRANKENKARTONS 0 - METING ONDERZOEK PLASTIC BLIK EN DRANKENKARTONS 0 - METING NULMETING ONDERZOEK PLASTIC, BLIK EN DRANKENKARTONS Oktober 2015 In opdracht van: Joyce Scheenaard, Afdeling Afvalinzameling Uitvoering onderzoek: Josée

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Nederland is een land van water. Met veel beken, sloten en rivieren. Het water dat door deze beken, sloten en rivieren stroomt noemen we

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr 1: juli 2012

Nieuwsbrief nr 1: juli 2012 Beste zwerfafvalcollega s, Met deze nieuwsbrief informeer ik u over de actualiteiten en de activiteiten die in het kader van de regionale samenwerking van belang kunnen zijn. Wilt u meer informatie of

Nadere informatie

Ondernemers op het strand: Paviljoens

Ondernemers op het strand: Paviljoens Ondernemers op het strand: Paviljoens Gebruik zo min mogelijk wegwerpmateriaal. Probeer het gebruik van plastic servies, bestek of verpakkingen te vermijden. Denk aan alternatieve materialen als hout of

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Schoolverlaters. Bs de Regenboog

Schoolverlaters. Bs de Regenboog Schoolverlaters Bs de Regenboog Schooljaar 2016-2017 Mijn naam is: A Na de zomervakantie ga ik naar: CobbenhagenMavo Mijn leukste herinnering aan mijn basisschooltijd is: Kamp Mijn hobby s zijn: Voetballen

Nadere informatie

Over honden, voor baasjes

Over honden, voor baasjes Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe U woont met uw hond(en) in gemeente Overbetuwe. Wij vinden het belangrijk dat u de ruimte krijgt om samen te genieten van het wandelen en spelen

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************

Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************ VOORKANT JONG IN DEN HAAG 2011-2014 Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************ [Binnenpagina, soort paspoort,

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL 2018-2022 SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM COLOFON Programmacommissie Isabelle van Woerkom (voorzitter) Arjen de Groot (secretaris) Judith

Nadere informatie

1. Wat doet u als u in uw straat of in uw buurt rommel ziet liggen? (meerdere antwoorden mogelijk)

1. Wat doet u als u in uw straat of in uw buurt rommel ziet liggen? (meerdere antwoorden mogelijk) Opschoondag 50% 4 40% 3 30% 2 20% 1 10% 0% 1. Wat doet u als u in uw straat of in uw buurt rommel ziet liggen? (meerdere antwoorden mogelijk) 28% In onze buurt ligt (bijna) nooit rommel 3 Ik erger me hier

Nadere informatie

zeer ontevreden NVT weet niet

zeer ontevreden NVT weet niet Bijlage 1 Tabellen Tabel 1a Tevredenheid over aspecten (Basis = alle respondenten waar betreffende voorziening in de woonomgeving aanwezig is) zeer tevreden tevreden neutraal ontevreden zeer ontevreden

Nadere informatie

Voor vooruitgang in Uitgeest

Voor vooruitgang in Uitgeest Verkiezingsprogramma 2018 Dit is het verkiezingsprogramma van D66 Uitgeest in gewone taal. Voor het volledige programma kun je kijken op onze website: uitgeest.d66.nl Voor vooruitgang in Uitgeest 1 Voorwoord

Nadere informatie

Als je poep er niet uit wil

Als je poep er niet uit wil Als je poep er niet uit wil 1 De meeste kinderen poepen elke dag wel een keer. Of één keer in de twee dagen. Maar soms poep je vaker, bijvoorbeeld als je diaree hebt. Of je poept minder vaak. Als je niet

Nadere informatie

Bewonersavond Koggepark

Bewonersavond Koggepark Bewonersavond Koggepark Woensdag 22 April Aanwezig: 17 bewoners, directeur Digitalis, De Stek, Mooizogoedzo, De Schoor Historie Koggepark Monique van Zandwijk, directeur basisschool de Digitalis startte

Nadere informatie

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van Bouw je eigen stad Korte omschrijving werkvorm: Wat is politiek? Het besturen van het land. Maar je kunt het ook kleiner maken: het besturen van een stad of een dorp. Waar moet je allemaal aan denken als

Nadere informatie

Kübra Ozisik September

Kübra Ozisik September Kübra Ozisik September 2018 www.ois-groningen.nl Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek 3 1.2 Doel van het onderzoek 3 2. Resultaten 4 2.1 Respons 4 2.2 Fietsen in de stad 4 2.3 Bewaakte

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk!

Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk! Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk! In onze vorige Zing In hebben we het gehad over de druk die op jonge mensen wordt gelegd, op de vaak hoge eisen die we aan hen stellen. Maar niemand is

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Tabel 1 % Respondenten dat voorziening te weinig aanwezig vindt in woonomgeving (Basis = alle respondenten) Zoetermeer Overig VTO 2003.

Tabel 1 % Respondenten dat voorziening te weinig aanwezig vindt in woonomgeving (Basis = alle respondenten) Zoetermeer Overig VTO 2003. Tabel 1 % Respondenten dat voorziening te weinig aanwezig vindt in woonomgeving (Basis = alle respondenten) Restaurants, eetcafés e.d. 26% 16% - 21% 9% - 23% 26% 19% 18% 17% 52% + 13% - 20% 15% - 29% 23%

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kindcentrum de Wijboom

Nieuwsbrief Kindcentrum de Wijboom Nieuwsbrief Kindcentrum de Wijboom Juni 2018, nummer 8 Inhoud Nieuwsbrief 8 1 Algemeen nieuws 1-2 Belangrijke datums 1 Nieuws vanuit de kinderopvang 3 Nieuws vanuit school 5 Nieuwsbrief 8 Beste ouders/verzorgers,

Nadere informatie

Wensen in wensboom Nationale Burendag op de Heide. Zaterdag 21 september Wensen in wensboom Nationale Burendag 2013 op de Heide.

Wensen in wensboom Nationale Burendag op de Heide. Zaterdag 21 september Wensen in wensboom Nationale Burendag 2013 op de Heide. Wensen in wensboom Nationale Burendag 2013 op de Heide Wijkaanbod 1 Nagel styliste Diversen 2 Geluk voor iedereen 3 Bûsse op de Hei gebaore hëse urges angers niks mier verlaore 4 Als mijn wens mag uitkomen

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Hondenbeleid

Onderzoek Inwonerspanel: Hondenbeleid 1 (18) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 26 september kregen de panelleden van 18 jaar en ouder (1.433 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

Vakantie opvang Steendijkpolder presenteert het thema: Op vakantie!

Vakantie opvang Steendijkpolder presenteert het thema: Op vakantie! Vakantie opvang Steendijkpolder presenteert het thema: Op vakantie! Wij hebben zin in de zomervakantie! Om de dagen waarop uitstapjes gepland staan zo soepel mogelijk te laten verlopen, vragen wij u om

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

Operatie Periscoop Frederik Hendrik

Operatie Periscoop Frederik Hendrik Operatie Periscoop Frederik Hendrik Het perspectief van kinderen op de openbare ruimte Nav de herinrichting en het verdwijnen van 350 parkeerplekken. Wat vinden kinderen belangrijk? Hoe ziet de buurt

Nadere informatie

Het Rendement van Schoon - keynote Adjied Bakas

Het Rendement van Schoon - keynote Adjied Bakas Vraag Belangrijk Legenda Leestip Met de klok mee Start op 1 uur Van het midden uit naar buiten Per tak van boven naar beneden Deze PDF staat uit meerdere pagina's 2014: Chinees jaar van het paard, trend

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Gemaakt door: Suzanne Haarhuis Anne Hartman Laurien Maas Klas: 3H3 Vak: Aardrijkskunde en geschiedenis Project: Kulturhus

Gemaakt door: Suzanne Haarhuis Anne Hartman Laurien Maas Klas: 3H3 Vak: Aardrijkskunde en geschiedenis Project: Kulturhus Gemaakt door: Suzanne Haarhuis Anne Hartman Laurien Maas Klas: 3H3 Vak: Aardrijkskunde en geschiedenis Project: Kulturhus - Voorkant - Inhoud - Voorzieningen vragen 1 t/m 7 - Tekening plattegrond beneden

Nadere informatie

Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst

Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst 1 Praatkaart Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst Mensen om jou heen luisteren naar je en praten met je over wat jij belangrijk vindt. Je kunt beter je eigen keuzes maken en anderen ondersteunen

Nadere informatie

Avondwandeling Weizigtpark. Algemeen 2 Overlastgevers 2 Verloedering, afval en zwerfvuil 3 Aanpassingen in de openbare ruimte 3 Groen 4 Verkeer 4

Avondwandeling Weizigtpark. Algemeen 2 Overlastgevers 2 Verloedering, afval en zwerfvuil 3 Aanpassingen in de openbare ruimte 3 Groen 4 Verkeer 4 Avondwandeling Weizigtpark Inhoud Algemeen 2 Overlastgevers 2 Verloedering, afval en zwerfvuil 3 Aanpassingen in de openbare ruimte 3 Groen 4 Verkeer 4 De stadsboerderij is een leuke aanvulling op het

Nadere informatie

Hondenpoep verplicht opruimen

Hondenpoep verplicht opruimen Hondenpoep verplicht opruimen In de gemeente Terneuzen hebben zo'n 4000 huishoudens een hond. Wat is er fijner dan lekker een ommetje te maken met de hond! Tijdens dat ommetje kan de hond dan meteen zijn

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

3 Wij willen beachvolleybalvelden, een voetbalveldje en verlichting.

3 Wij willen beachvolleybalvelden, een voetbalveldje en verlichting. Reactie Bewonersavond ontmoetingsplaats Prinses Irenestraat/ Prinses Marijkeweg 16/3 reactie nr Reactie Voorkeur 1 2x Beachvolleybal veld en meer verlichting 2 Beachvolleybalvelden: we willen meedenken

Nadere informatie

WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT?

WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT? WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT? Op basisschool De Achtbaan hebben kinderen de mogelijkheid om op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag over te blijven. Dit gebeurt onder leiding van twee coördinatoren. Dit

Nadere informatie

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Basisschool

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Basisschool Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV 06-09-2017 - Basisschool Leidschendam-Voorburg, 22 september 2017 Tijdens de straatinterviews ontbraken de kinderen in de basisschoolleeftijd. Maar ook

Nadere informatie

Op maandag kwam er een mevrouw zij lichtte ons voor hoe je gezond kon leven.

Op maandag kwam er een mevrouw zij lichtte ons voor hoe je gezond kon leven. Gezonde week 2015 Een verslag van de groepen 8. Op maandag kwam er een mevrouw zij lichtte ons voor hoe je gezond kon leven. Mening Dewi: erg leuk!! Mening Jesse: heel erg interessant. Dinsdag: de ochtend

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen.

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

TOPLINES CO-CREATIESESSIE DELFTSE 4 havo-leerlingen christelijk lyceum DELFT

TOPLINES CO-CREATIESESSIE DELFTSE 4 havo-leerlingen christelijk lyceum DELFT TOPLINES CO-CREATIESESSIE DELFTSE 4 havo-leerlingen christelijk lyceum DELFT Datum: Dinsdag 30 oktober 2018 Waar: Christelijk Lyceum Delft Molenhuispad 1, 2614 GE Delft Contactpersoon: Leny Pet (decaan)

Nadere informatie

Enquête hondenbeleid Gemeente Lingewaard

Enquête hondenbeleid Gemeente Lingewaard Gemeente Lingewaard Doss.no. : 18CC131 Tilburg, 21 februari 2019 De AfvalSpiegel Kraaivenstraat 21-15 Postbus 10311 5000 JH Tilburg Tel: 085 773 19 95 E-mail: info@deafvalspiegel.nl Inhoudsopgave 1. Conclusies

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Amsterdammers. December 2009 Susanne van den Buuse

Amsterdammers. December 2009 Susanne van den Buuse Afvalscheiding onder Amsterdammers December 2009 Susanne van den Buuse Inleiding In Nederland wordt veel gedaan om de afvalstroom zo klein mogelijk te houden. Een belangrijke manier om dit te bereiken,

Nadere informatie

TOPLINES CO-CREATIESESSIE VO (PRAKTIJKSCHOOL)

TOPLINES CO-CREATIESESSIE VO (PRAKTIJKSCHOOL) TOPLINES CO-CREATIESESSIE VO (PRAKTIJKSCHOOL) Datum: 22 mei 2018 Waar: Leerlingen Laurentius Praktijkschool (12-18 jaar) Aantal: Circa 50 leerlingen Aanwezig: Bas, Daan, Eva, Astrid, Dylan, Bisola, Rowan,

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

In gesprek met jongeren

In gesprek met jongeren In gesprek met jongeren Hier komt tekst Verslaglegging Raad in de Wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern Hier komt ook tekst 27 september 2017 Aanleiding Op woensdag 27 september 2017, van 18.00 tot

Nadere informatie

Uitvoeringsplan honden

Uitvoeringsplan honden Uitvoeringsplan honden Gemeente Alkmaar, juli 2013 Inhoudsopgave pagina Inleiding 2 Alkmaar: een hondvriendelijke stad 2 Voorzieningen voor honden 5 Bestrijden van overlast 6 De hondenpenning 8 Financieel

Nadere informatie

Uit met de hond. in 2016 Gaat u de hond uitlaten? 2 Overal hondenpoep opruimen.

Uit met de hond. in 2016 Gaat u de hond uitlaten? 2 Overal hondenpoep opruimen. Uit met de hond in 2016 Gaat u de hond uitlaten? Op de plattegrond aan de binnenzijde vindt u alle plekken en paden waar honden mogen loslopen. Ook waar honden niet mogen komen. In deze folder staat ook

Nadere informatie

Leerlingtevredenheidsonderzoek

Leerlingtevredenheidsonderzoek Bijlage Leerlingtevredenheidsonderzoek De Schatkaart In opdracht van Contactpersoon Octant de heer R. de Vries Utrecht, maart 2015 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven Chris Roerdink LLM Postbus

Nadere informatie

Zwembad het Willaer Mening van de jongeren

Zwembad het Willaer Mening van de jongeren Zwembad het Willaer Mening van de jongeren Jongerenraad Scherpenzeel november 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Bevindingen... 4 Toekomstige samenwerking... 5 Overzicht resultaten... 6 10 t/m 15 jaar...

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Verslag klankbordgroep Noordwest afvalproef

Verslag klankbordgroep Noordwest afvalproef Verslag klankbordgroep Noordwest afvalproef Datum 11 februari 2014 Onderwerp Het Nieuwe Inzamelen in Noordwest 1. Kennismaking 2. Toelichting gemeente Zie meegestuurde presentatie 3. Vragen aan u Houdt

Nadere informatie

Inleiding Waarom vind jij bewegen belangrijk?

Inleiding Waarom vind jij bewegen belangrijk? Buitenspelen Inleiding In dit boekje lees je over Ayse en haar gezin. Haar kinderen zijn snel moe. Ayse en haar man Ali willen fitte kinderen die lekker in hun vel zitten. Daarom gaan ze meer buiten spelen

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

De allerliefste oppas

De allerliefste oppas De allerliefste oppas Met de ene oppas ga ik buiten spelen door de andere wordt altijd thee gezet bij de derde zal ik mij echt nooit vervelen en van de vierde mag ik lekker laat naar bed Met de ene oppas

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hard tegen hard. Vechten voor je leven

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hard tegen hard. Vechten voor je leven Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hard tegen hard Vechten voor je leven Lees hoofdstuk 1: Capuchon (blz. 5) In de 3de alinea staat: De chauffeur knikt naar hem. Wie is hem? De volgende zin is: Ze kent

Nadere informatie

Bijeenkomst Lineair Park 12 september 2015

Bijeenkomst Lineair Park 12 september 2015 Bijeenkomst Lineair Park 12 september 2015 Op zaterdagochtend 12 september kwamen 14 buurtbewoners, waarvan drie hele jonge buurtbewoners, naar het buurthuis aan de 2 e Daalsedijk. De bijeenkomst ging

Nadere informatie

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt.

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. Uw levensweg U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. a Kijk naar de levensweg. Waar bent u nu? Wat bent u op uw weg tegengekomen? Mist u nog iets op de tekening?

Nadere informatie

WAT DOE JIJ MET JOUW AFVAL? MARY BARTELS EN YOLANDA EVELEENS

WAT DOE JIJ MET JOUW AFVAL? MARY BARTELS EN YOLANDA EVELEENS WAT DOE JIJ MET JOUW AFVAL? MARY BARTELS EN YOLANDA EVELEENS Dit is een exclusieve uitgave van Milieu Service Nederland, voor onze jongste generatie. Structurele aandacht voor afval in de opvoeding is

Nadere informatie

9. Gaat u wel eens op zondag winkelen?

9. Gaat u wel eens op zondag winkelen? Koopzondag 6 5 9. Gaat u wel eens op zondag winkelen? 48% (n=262) 4 3 23% 2 17% 1 12% Ja, (bijna) wekelijks Ja, maandelijks Ja, een paar keer per jaar Nee Toelichting Ja, (bijna) Wekelijkse boodschappen.

Nadere informatie

Fietsparkeren in Leiden

Fietsparkeren in Leiden Fietsparkeren in Leiden peiling Leids JongerenPanel Colofon Serie Statistiek 2011 / 12 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, BOA Postbus 9100, 2300 PC Leiden E-mail: boa@leiden.nl Website: www.leiden.nl/jongerenpanel

Nadere informatie

Dorpsraad komt naar je toe deze zomer. Bezoek Wijk Welgelegen Noord

Dorpsraad komt naar je toe deze zomer. Bezoek Wijk Welgelegen Noord Dorpsraad komt naar je toe deze zomer Bezoek Wijk Welgelegen Noord Zaterdag 6 juni 2015 1 Verslag dorpsraad komt naar je toe deze zomer: 1. Melding overlast scholieren van het HVC die naar de Estafette

Nadere informatie

Kinderen in Oosterheem 2013. Enquête onder basisschoolleerlingen

Kinderen in Oosterheem 2013. Enquête onder basisschoolleerlingen Kinderen in Oosterheem 2013 Enquête onder basisschoolleerlingen 1 23 oktober 2013 Annemiek van Soest Projectleider wijkontwikkeling Gemeente Zoetermeer 2 INHOUD 1 INLEIDING... 4 1.1 Doelstelling... 4 1.2

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2009

Stadsenquête Leiden 2009 Hoofdstuk 17. Water Samenvatting Vergelijkbaar met vorig jaar zijn de Leidenaren overwegend positief over de kwaliteit van de Leidse wateren. Toch vindt twee op de tien de kwaliteit onvoldoende. Drie op

Nadere informatie

1. Wat vind je het vervelendste huishoudelijke klusje? (meerdere antwoorden mogelijk)

1. Wat vind je het vervelendste huishoudelijke klusje? (meerdere antwoorden mogelijk) Huishoudelijke hulp 45% 35% 25% 15% 5% 21% 1. Wat vind je het vervelendste huishoudelijke klusje? (meerdere antwoorden mogelijk) 27% 18% 18% 6% 38% 14% 9% 8% 33% 18% 13% 31% 1. Stofzuigen 2. Dweilen 3.

Nadere informatie

AFSPRAKEN TIJDENS DE TUSSEN SCHOOLSE OPVANG

AFSPRAKEN TIJDENS DE TUSSEN SCHOOLSE OPVANG AFSPRAKEN TIJDENS DE TUSSEN SCHOOLSE OPVANG Wanneer uw kind overblijft op school wordt er van u verwacht dat u mee draait in het rooster voor het overblijven, dit rooster krijgt uw kind mee naar huis en

Nadere informatie

/ Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u?

/ Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u? 2015-072/72015 Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u? Meedenken en meedoen De woning waarin u woont maakt deel uit van een groter geheel, een zogenoemd complex. In zo n complex hebben de bewoners

Nadere informatie

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief In 2016 (februari tot juli) hebben acht studenten, in totaal 3 groepen, van de Hogeschool Arnhem Nijmegen nader

Nadere informatie

Scholen in het groen. Nieuwe wijken krijgen veel te weinig en te kleine speelhoekjes! Veldjes missen we echt.

Scholen in het groen. Nieuwe wijken krijgen veel te weinig en te kleine speelhoekjes! Veldjes missen we echt. Nieuwe wijken krijgen veel te weinig en te kleine speelhoekjes! Veldjes missen we echt. Scholen in het groen 1 Scholen in het groen Opgroeien in een groene omgeving is belangrijk voor kinderen en draagt

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT!

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren met zowel een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3 Doe-opdrachten Aan de slag met afval Groep 1-2-3 > Inleiding Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn drie doe-opdrachten die erop zijn gericht om de thema s zwerfafval en afval scheiden,

Nadere informatie

Koffer inpakken voor Parijs

Koffer inpakken voor Parijs Koffer inpakken voor Parijs Op mijn reisblog wil ik het niet alleen bloggen over mooie bestemmingen, dromen bij de bucketlist en de leuke, interessante en actieve dingen die je daar kunt gaan doen. Wat

Nadere informatie

Best tof. Asma haalt haar schouders op. Ik weet niet eens of ik niet mag, zegt ze.

Best tof. Asma haalt haar schouders op. Ik weet niet eens of ik niet mag, zegt ze. Niet naar Texel Je gaat naar Samara, zegt de vader van Asma. Met het vliegtuig naar opa en oma; is dat niet fijn? Asma kijkt haar vader met grote ogen aan. Naar opa en oma?, herhaalt ze verbaasd. Ja, knikt

Nadere informatie

SINT- ALENA SPANJEBERGSTRAAT DILBEEK

SINT- ALENA SPANJEBERGSTRAAT DILBEEK Sint-Alena, Spanjebergstraat 1, 1700 Dilbeek tel: 02/569 42 74 - fax: 02/567 06 48 mail: alena@telenet.be SINT- ALENA SPANJEBERGSTRAAT 1 1700 DILBEEK 2 Laat iedereen maar door, duwen hoeft niet hoor! Komt

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Evaluatie campagne Nederland Schoon

Evaluatie campagne Nederland Schoon Evaluatie campagne Nederland Schoon Agenda Inleiding Effecten campagne Kauwgom en peuken Bekendheid, waardering van de campagne-uitingen Effectiviteit uitingen: AdEval -analyse Inleiding Wat hebben we

Nadere informatie