DE HEER KRIS PEETERS ACTIEPLAN CADMIUM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE HEER KRIS PEETERS ACTIEPLAN CADMIUM"

Transcriptie

1 DE HEER KRIS PEETERS Vlaams Minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur ACTIEPLAN CADMIUM Maandag 13 februari 2006

2 Doelstelling: - probleem cadmiumverontreining Vlaanderen in kaart brengen - overzicht maatregelen Inhoud: - cadmiumdossier Noorderkempen - andere "hot spots" Vlaanderen

3 Actie 1: Bijkomende controle in het kader van IPPC Zowel Umicore Balen als Umicore Overpelt (inclusief de stortplaatsen) zullen voor einde 2006 door de afdeling milieuvergunningen doorgelicht worden in het kader van de "Geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging" (IPPC= Integrated Pollution Prevention and Control). Dit gebeurt in uitvoering van de Europese richtlijn terzake.

4 Actie 2: Bijkomende controle op het zelfcontrole programma Minister Peeters geeft aan de milieu-inspectie de opdracht om een bijkomende controle uit te voeren op het zelfcontrole-programma van beide zetels.

5 Actie 3: Opnieuw opstarten van de bepaling van zware metalen in de lucht op de meetstations van de VMM. Minister Peeters heeft in de loop van januari de opdracht gegeven om opnieuw zware metalen te bepalen in de lucht in de buurt van de Umicore zetels te Balen, Overpelt en Olen. De eerste resultaten zullen reeds in de loop van maart 2006 beschikbaar zijn.

6 Actie 4: De correcte uitvoering inclusief het respecteren van de timing conform de in het convenant afgesproken tijdstabel wordt strikt opgevolgd. Minister Peeters geeft de OVAM de opdracht om 3-maandelijks te rapporteren over de voortgang van de verschillende bodemsaneringsprojecten.

7 Actie 5: Versnelling verwijdering zinkassen in de woonwijken Balen-Wezel en Overpelt-cité als voorzorgsmaatregel Na bespreking in de Overlegcommissie Umicore/OVAM werd beslist een eerste actie te voorzien in de woonwijken Balen-Wezel en Overpelt-cité bestaande uit verwijdering van de private zinkassen. Dit dient conform het convenant door Umicore te gebeuren en wordt conform het convenant voor 100% gefinancierd door Umicore (betreft het onderdeel Bodemsanering van de Umicorevestigingen en van bepaalde omliggende percelen ).

8 Actie 6: Verwijdering zinkassen in de historisch zwaar belaste woonwijk Lommel-Werkplaatsen In de overlegcommissie werd beslist om eveneens de zinkassen in de woonwijk Werkplaatsen Lommel te verwijderen. Vooreerst moet ook hier de nodige inventarisatie worden opgestart en kan de verwijdering zelf door de OVAM gelijktijdig worden voorzien kort na de zomer en het najaar van 2006.

9 Actie 7: Linken van stofmetingen aan biomonitoringprogramma: een meet-programma wordt opgestart in de woonwijk Overpelt-cité Om de blootstellingbiomerkerwaarden correct te evalueren, dienen ze geïnterpreteerd te worden op basis van geïntegreerde metingen in de verschillende milieucompartimenten. Hierbij speelt stofproblematiek een belangrijke rol. Bijvoorbeeld binnenhuisstof, straatstof, bodem in de tuin, binnenlucht en binnenluchtkwaliteit moeten op 1 plaats gemeten worden. De resultaten van deze metingen zijn nodig om een correcte interpretatie van de totale blootstelling van de mensen te kunnen maken.

10 Actie 8: Begroening van braakliggende terreinen In het kader van bijkomende maatregelen wordt gesteld dat begroeningsprojecten op braakliggende terreinen gerealiseerd worden. Een proefproject wordt op korte termijn gerealiseerd.

11 Actie 9: Onderzoek naar de teelt van energiegewassen wordt opgestart in overleg met de landbouworganisaties

12 Actie 10: Bijkomende controle op afvalwaterhuishouding Umicore Overpelt De afdeling Milieu-inspectie zal het cadmiumprobleem in de afvalwaterhuishouding van Umicore Overpelt verder onderzoeken en zo nodig een gemotiveerd voorstel via de afdeling Milieuvergunningen aan de vergunningverlenende overheid formuleren om de lozingsvergunning aan te passen in functie van BBT.

13 Actie 11: Bijkomende middelen worden vrijgemaakt uit het FFEU voor de ruiming van waterbodems. Reeds in 2006 wordt hiervan 2 M EUR aangewend om versneld de verontreinigde waterbodems te saneren.

14 Actie 12: Aan de bevolking wordt opnieuw de mogelijkheid geboden om een bodemstaal van hun perceel tegen verlaagde kostprijs te laten analyseren. Een algemene prijsvraag wordt hiertoe gedaan door de administratie Volksgezondheid. De inwoners worden geïnformeerd en geadviseerd door de Medisch Milieukundigen.

15 Actie 13: De (professionele) landbouwers krijgen aanvullende teeltadviezen. O.a. in het kader van het BeNeKempen wordt onderzoek verricht naar de opname van cadmium door gewassen. De administratie ABKL zorgt voor een correcte en tijdige doorstroming van de informatie.

16 Actie 14: Verdere sensibilisatie om geen putwater te gebruiken voor irrigatiedoeleinden, dit zowel voor de plaatselijke bevolking als landbouwers. Het gebruik van grondwater om te irrigeren kan pas wanneer het grondwater effectief voldoet aan de normen. Dit moet bevestigd worden door analyse.

17 Actie 15: Opstarten nieuw bio-monitoringonderzoek

18 Actie 16: Umicore evalueert de wetenschappelijke haalbaarheid van een onderzoek naar de kankerincidentie op zijn (voormalige) werknemers. Aanvullend op het biomonitoringonderzoek dat reeds meer dan 20 jaar gebeurt op de eigen werknemers, wenst Umicore de haalbaarheid na te gaan van een onderzoek naar kankerincidentie bij zijn werknemers.

19 Actie 17: Bijkomende controle op het zelfcontrole programma Minister Peeters geeft aan de milieu-inspectie de opdracht om een bijkomende controle uit te voeren op het zelfcontrole-programma van Umicore Hoboken.

20 Actie 18: Bijkomende controle in het kader van IPPC Umicore Hoboken (inclusief de stortplaatsen) zal voor einde 2006 door de afdeling milieuvergunningen doorgelicht worden in het kader van de "Geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging" (IPPC= Integrated Pollution Prevention and Control). Dit gebeurt in uitvoering van de Europese richtlijn terzake.

21 Actie 19: De correcte en tijdige uitvoering van het bodemsaneringsproject voor het fabrieksterrein wordt strikt opgevolgd.

22 Actie 20: De correcte en tijdige uitvoering van het bodemsaneringsproject voor de wijk Moretusburg wordt strikt opgevolgd.

23 Actie 21: Bijkomende controle op afvalwaterhuishouding Umicore Hoboken De afdeling Milieu-inspectie zal het cadmiumprobleem in de afvalwaterhuishouding van Umicore Hoboken verder onderzoeken en zo nodig een gemotiveerd voorstel via de afdeling Milieuvergunningen aan de vergunningverlenende overheid formuleren om de lozingsvergunning aan te passen in functie van BBT.

24 Actie 22: Verdere sensibilisatie om geen putwater te gebruiken voor irrigatiedoeleinden, dit zowel voor de plaatselijke bevolking als landbouwers. Het gebruik van grondwater om te irrigeren (of als drinkwater) kan pas wanneer het grondwater effectief voldoet aan de normen. Dit moet bevestigd worden door analyse.

25 Actie 23: Het verderzetten van de sensibilisatiecampagne in de regio Hoboken-Hemiksem-Kruibeke in samenwerking met de administratie Volksgezondheid.

26 Actie 24: Controle in het kader van IPPC Umicore Olen en Cumerio (inclusief de stortplaatsen) zullen voor einde 2006 door de afdeling milieuvergunningen doorgelicht worden in het kader van de "Geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging" (IPPC= Integrated Pollution Prevention and Control). Dit gebeurt in uitvoering van de Europese richtlijn terzake.

27 Actie 25: Bijkomende controle op het zelfcontrole programma Minister Peeters geeft aan de milieu-inspectie de opdracht om een controle uit te voeren op het zelfcontroleprogramma van Umicore Olen en Cumerio.

28 Actie 26: De correcte en tijdige uitvoering van het bodemsaneringsproject voor het fabrieksterrein wordt strikt opgevolgd.

29 Actie 27: Evaluatie van de lozingsvoorwaarden van Cumerio en Umicore Olen in functie van BBT De afdeling Milieu-inspectie zal het cadmiumprobleem in de afvalwaterhuishouding van Umicore Olen en Cumerio verder onderzoeken en een gemotiveerd voorstel via de afdeling Milieuvergunningen aan de vergunningverlenende overheid formuleren om de lozingsvoorwaarden (lozingsnorm, recyclage afvalwater...) zo nodig aan te passen in functie van BBT.

30 Actie 28: Controle op en opvolging van het stofactieplan Minister Peeters geeft aan de Milieu-inspectie de opdracht om de uitvoering van het stofactieplan nauwgezet op te volgen.

31 Actie 29: Bijkomende controle in het kader van IPPC Metallo Chimique zal voor einde 2006 door de afdeling milieuvergunningen doorgelicht worden in het kader van de "Geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging" (IPPC= Integrated Pollution Prevention and Control). Dit gebeurt in uitvoering van de Europese richtlijn terzake.

32 Actie 30: Bijkomende controle op het zelfcontrole programma Minister Peeters geeft aan de milieu-inspectie de opdracht om een bijkomende controle uit te voeren op het zelfcontrole-programma van Metallo Chimique.

33 Actie 31: De OVAM maant Metallo Chimique aan om de nodige aanvulling op het BBO zo snel mogelijk aan te leveren.

34 Actie 32: Bijkomende controle in het kader van IPPC Campine zal voor einde 2006 door de afdeling milieuvergunningen doorgelicht worden in het kader van de "Geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging" (IPPC= Integrated Pollution Prevention and Control). Dit gebeurt in uitvoering van de Europese richtlijn terzake.

35 Actie 33: Bijkomende controle op het zelfcontrole programma Minister Peeters geeft aan de milieu-inspectie de opdracht om een bijkomendecontrole uit te voeren op het zelfcontrole-programma van Campine.

36 Actie 34: Controle op en opvolging van het stofbeheersplan Minister Peeters geeft aan de Milieu-inspectie de opdracht om de uitvoering van het stofbeheersplan nauwgezet op te volgen.

37 Actie 35: Controle in het kader van IPPC Sidmar (inclusief de stortplaatsen) zullen voor einde 2006 door de afdeling milieuvergunningen doorgelicht worden in het kader van de "Geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging (IPPC= Integrated Pollution Prevention and Control). Dit gebeurt in uitvoering van de Europese richtlijn terzake.

38 Actie 36: Bijkomende controle op het zelfcontrole programma Minister Peeters geeft aan de milieu-inspectie de opdracht om een controle uit te voeren op het zelfcontrole-programma van Sidmar.

39 Actie 37: In uitvoering van het actieprogramma fijn stof wordt een bronnenonderzoek gedaan in de Gentse kanaalzone. Ook de samenstelling van het fijn stof wordt daarbij geanalyseerd. In de Gentse kanaalzone wordt de problematiek van de diffuse emissies en de problematiek van fijn stof verder onderzocht. Er is een onderzoek lopende in opdracht van Aminal.

40 Actie 38: Minister Peeters dringt verder aan bij zijn federale collega s om werk te maken van een slachtofferfonds.

41 Actie 39: Dit dossier wordt van nabij opgevolgd. De sanering van het radio-activiteitsprobleem betreft: Intra-muros: tijdelijke opslag van de resten van de radiumfabriek in sarcofaag Extra muros: D1 stort St Jozef Olen Bankloop (slib en oevers): bijkomende informatie is terug te vinden onder deel I.C.1 en I.C.2 Besmetting in bepaalde straten als gevolg van gebruik van besmet materiaal voor wegenaanleg

SITES OP PARTICULIERE GRONDEN

SITES OP PARTICULIERE GRONDEN Vlaanderen is bodembewust SITES OP PARTICULIERE GRONDEN WWW.OVAM.BE Risicogronden In het verleden kregen oude stortplaatsen of fabrieksterreinen een andere bestemming zoals woon- of landbouwgebied. Ook

Nadere informatie

Ontheffing tot het opstellen van een MER

Ontheffing tot het opstellen van een MER Vlaamse overheid Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Afdeling Milieu-, Natuur- en Energiebeleid, Dienst Mer Koning Albert II-laan 20, bus 8 1000 BRUSSEL Tel: 02/553.80.79 fax: 02/553.80.75 Ontheffing

Nadere informatie

RISICOGRONDEN ONDERZOEKEN

RISICOGRONDEN ONDERZOEKEN RISICOGRONDEN ONDERZOEKEN WWW.OVAM.BE Eénmalig onderzoeksmoment tegen 2021, 2023 of 2027 Een risicogrond is een grond waarop vervuilende activiteiten worden of werden uitgevoerd. Gezien het verhoogd risico

Nadere informatie

Nieuwe instrumenten in het bodembeleid

Nieuwe instrumenten in het bodembeleid Nieuwe instrumenten in het bodembeleid ECOnext, Afdelingshoofd Bodembeheer OVAM Programma Nieuwe instrumenten voor de vastgoedsector Regeling cofinanciering Wijzigingen door omzetting Richtlijn Industriële

Nadere informatie

Voormalige Arseenfabriek Bocholt Infovergadering. Tim Lieben Adjunct van de directeur

Voormalige Arseenfabriek Bocholt Infovergadering. Tim Lieben Adjunct van de directeur Voormalige Arseenfabriek Bocholt Infovergadering Tim Lieben Adjunct van de directeur 29.09.2014 Werkwijze van de infovergadering Verloop van de infovergadering Voorstelling partijen Algemene informatie

Nadere informatie

Voormalige Arseenfabriek Bocholt Infovergadering. Tim Lieben Adjunct van de directeur

Voormalige Arseenfabriek Bocholt Infovergadering. Tim Lieben Adjunct van de directeur Voormalige Arseenfabriek Bocholt Infovergadering Tim Lieben Adjunct van de directeur 29.09.2014 Werkwijze van de infovergadering Verloop van de infovergadering Voorstelling partijen Algemene informatie

Nadere informatie

Verwerkingsmogelijkheden baggerspecie De Dommel

Verwerkingsmogelijkheden baggerspecie De Dommel Verwerkingsmogelijkheden baggerspecie De Dommel Verwerkingsmogelijkheden baggerspecie De Dommel Opgesteld door Fokkerstraat 5, 3833 LD LEUSDEN tel: 033-46 20 141 contactpersoon: Annette Bouwman gecontroleerd

Nadere informatie

Blootstellingsonderzoek Noorderkempen BONK

Blootstellingsonderzoek Noorderkempen BONK Resultaten Blootstellingsonderzoek Noorderkempen BONK - 18 juni 2006 - Cadmiumbesmetting is groter dan gedacht (HBvL)? Cadmiumbelasting is duidelijk gedaald dus niet groter Een hogere belasting wordt ook

Nadere informatie

Actieplan cadmium Kris Peeters Vlaams Minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Versie 05/10/2006

Actieplan cadmium Kris Peeters Vlaams Minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Versie 05/10/2006 Actieplan cadmium Kris Peeters Vlaams Minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Versie 05/10/2006 05/10/2006 1/83 ACTIEPLAN CADMIUM... 1 I. INLEIDING... 4 II. SITUATIESCHETS TOESTAND

Nadere informatie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 69119 VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2011/35925] 28 OKTOBER 2011. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van de percelen gelegen in de woonzone

Nadere informatie

zinkassen in bovengrond, minerale olie in boven- en ondergrond en grondwater

zinkassen in bovengrond, minerale olie in boven- en ondergrond en grondwater Rapportage Sanscrit.nl Instrument ter bepaling van spoedeisendheid van saneren V. Sanscrit 2.5.4 V. rapport 2.16 Algemeen Naam dossier: JF Kennedylaan 5 Code: 3201R002 Beoordelaar: bas@archimil.nl Datum

Nadere informatie

ADVIES. 16 november 2017

ADVIES. 16 november 2017 ADVIES Voorontwerpbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering ter vervanging van het besluit van 8 juli 2010 tot vaststelling van de type-inhoud van het verkennend bodemonderzoek en het gedetailleerd

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2016/35817] 4 MEI 2016. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Middelkerke als site

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2013/36106] 19 NOVEMBER 2013. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van de percelen gelegen in Kortrijk als

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 8 JUNI 1999. - Besluit van de Vlaamse regering houdende vaststelling van de lijst van de bodemsaneringen waarvan de uitvoering ambtshalve door de openbare afvalstoffenmaatschappij

Nadere informatie

1. Toelichting van de krachtlijnen van de Vlaamse bodemregelgeving: Bodemdecreet en VLAREBO 2. Toekomstige ontwikkelingen voor het Vlaamse

1. Toelichting van de krachtlijnen van de Vlaamse bodemregelgeving: Bodemdecreet en VLAREBO 2. Toekomstige ontwikkelingen voor het Vlaamse 1. Toelichting van de krachtlijnen van de Vlaamse bodemregelgeving: Bodemdecreet en VLAREBO 2. Toekomstige ontwikkelingen voor het Vlaamse bodembeleid 3. Even vergelijken Nederland - Vlaanderen 4. We denken

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie 25 APRIL 2016. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Boechout als site Woonzone Boechout

Nadere informatie

Opmaak van een prototype van een Synergiefaciliterend Sediment Kennissysteem (SfSKs)

Opmaak van een prototype van een Synergiefaciliterend Sediment Kennissysteem (SfSKs) Opmaak van een prototype van een Synergiefaciliterend Sediment Kennissysteem (SfSKs) Rapport 1 Inhoudstafel 1. Doel en context van de opdracht 3 2. Plan van aanpak 4 2.1. Methodologie 4 2.2. Stappenplan

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2015/35290] 5 MAART 2015. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Gent/Sint-Amandsberg

Nadere informatie

Actieplan Putwater. Kris Van den Belt

Actieplan Putwater. Kris Van den Belt Actieplan Putwater Sensibilisatie risico s gebruik putwater Kwaliteitsbewaking niet-aansluitbare putwatergebruikers Opvolging private waterleveranciers Kris Van den Belt Aanleiding putwateractieplan Kwaliteit

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2016/36469] 29 SEPTEMBER 2016. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Haacht als site

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2016/35707] 1 APRIL 2016. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Peer/Wijchmaal als

Nadere informatie

Startconferentie actieplan luchtkwaliteit stad en haven Gent

Startconferentie actieplan luchtkwaliteit stad en haven Gent Startconferentie actieplan luchtkwaliteit stad en haven Gent Sessie luchtverontreiniging door industrie dinsdag 29 april 2014 Inleiding op problematiek en genomen maatregelen Jasper Wouters Vlaamse overheid

Nadere informatie

Conformiteitsattest beschrijvend bodemonderzoek

Conformiteitsattest beschrijvend bodemonderzoek Conformiteitsattest beschrijvend bodemonderzoek Referentie: C-16722 Datum: 05.01.2017 1 Identificatie van het beschrijvend bodemonderzoek Informatie over het beschrijvend bodemonderzoek: dossiernummer

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzonder wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzonder wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 december 2002 houdende reglementering inzake de kwaliteit en levering van water, bestemd

Nadere informatie

Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Wervik als site 'Woonzone wervik'.

Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Wervik als site 'Woonzone wervik'. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Wervik als site 'Woonzone wervik'. DE OVAM, Gelet op het Decreet van 27 oktober 2006 betreffende

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Advies Verontreiniging van de voedselketen door zware metalen in de nabijheid v

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Advies Verontreiniging van de voedselketen door zware metalen in de nabijheid v Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Advies 01-2005 - Verontreiniging van de voedselketen door zware metalen in de nabijheid van de bedrijfssites van Umicore (dossier Sci Com 2004/15)

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2015/35478] 30 MAART 2015. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Kalmthout als site

Nadere informatie

MOGELIJKHEDEN VOOR MONSTERNAME VAN VLOEIBARE MEST BIJ (DOOR) TRANSPORT. Siegfried Hofman jun 2017

MOGELIJKHEDEN VOOR MONSTERNAME VAN VLOEIBARE MEST BIJ (DOOR) TRANSPORT. Siegfried Hofman jun 2017 MOGELIJKHEDEN VOOR MONSTERNAME VAN VLOEIBARE MEST BIJ (DOOR) TRANSPORT Siegfried Hofman jun 2017 Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek Onafhankelijk, klantgericht, toegepast onderzoek Aandeelhouder:

Nadere informatie

GEÏNTEGREERDE GEWASBESCHERMING IN DE WITLOOFTEELT INLEIDING EN WETGEVEND KADER

GEÏNTEGREERDE GEWASBESCHERMING IN DE WITLOOFTEELT INLEIDING EN WETGEVEND KADER GEÏNTEGREERDE GEWASBESCHERMING IN DE WITLOOFTEELT INLEIDING EN WETGEVEND KADER Marleen Mertens Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (ADLO) INVLOED VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN Positieve effecten: Bijdrage

Nadere informatie

datum 16 oktober 2018 onderwerp Beschikking Ernst en spoedeisendheid Opslagplaats afgewerkte olie, Volkel projectnummer C16049

datum 16 oktober 2018 onderwerp Beschikking Ernst en spoedeisendheid Opslagplaats afgewerkte olie, Volkel projectnummer C16049 MEMO aan RVB van Ko Hage (TTE Consultants) datum 16 oktober 2018 onderwerp Beschikking Ernst en spoedeisendheid Opslagplaats afgewerkte olie, Volkel projectnummer C16049 Inleiding Ter plaatse van de voormalige

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van H.W.H. Groenendijk (PVV) (d.d. 11 februari 2016) Nummer Aan de leden van Provinciale Staten

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van H.W.H. Groenendijk (PVV) (d.d. 11 februari 2016) Nummer Aan de leden van Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten op vragen van H.W.H. Groenendijk (PVV) (d.d. 11 februari 2016) Nummer 3133 Onderwerp Snel duidelijkheid over gezondheidssituatie Drechtsteden Aan de leden van Provinciale Staten

Nadere informatie

Vlaamse overheid en Umicore pakken historische verontreiniging aan

Vlaamse overheid en Umicore pakken historische verontreiniging aan Vlaamse overheid en Umicore pakken historische verontreiniging aan Lucia Buvé Pollution Prevention Manager Baarn 12 september 2012 Inhoud Wie is Umicore? De lange weg naar een convenant in Vlaanderen Krachtlijnen

Nadere informatie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID. Leefmilieu, Natuur en Energie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID. Leefmilieu, Natuur en Energie MONITEUR BELGE 09.03.2017 BELGISCH STAATSBLAD 34367 VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2017/11062] 22 FEBRUARI 2017. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het

Nadere informatie

Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Puurs als site 'Woonzone Puurs'.

Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Puurs als site 'Woonzone Puurs'. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Puurs als site 'Woonzone Puurs'. DE OVAM, Gelet op het Decreet van 27 oktober 2006 betreffende

Nadere informatie

Overwegende dat de OVAM ook in het bezit is van een oriënterend bodemonderzoek en

Overwegende dat de OVAM ook in het bezit is van een oriënterend bodemonderzoek en Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van de gronden gelegen in Gent als site - 'Woonzone Begijnhoflaan Gent' " DE OVAM, Gelet op het Decreet van 27 oktober

Nadere informatie

Pesticidenreductie. aandachtspunten huidige en toekomstige regelgeving Genk - 27 maart 2012

Pesticidenreductie. aandachtspunten huidige en toekomstige regelgeving Genk - 27 maart 2012 Pesticidenreductie aandachtspunten huidige en toekomstige regelgeving Genk - 27 maart 2012 2 Opbouw Pesticidenreductiedecreet en besluit Enkele krachtlijnen Evaluatie 10 jaar decreet Europese richtlijn

Nadere informatie

Cadmium op landbouwpercelen in de Kempen

Cadmium op landbouwpercelen in de Kempen februari 2008 Cadmium op landbouwpercelen in de Kempen teeltadviezen voor landbouwgewassen Informatie Projectbureau Actief Bodembeheer de Kempen (ABdK) zinkassen moestuinen waterbodems grondwater landbouwgronden

Nadere informatie

?/i SVEHUlßU~J; plaats 13bis in Lier' - DS-PAR-SP DE OVAM,

?/i SVEHUlßU~J; plaats 13bis in Lier' - DS-PAR-SP DE OVAM, Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Lier als site 'Woonzone stortplaats 13bis'. DE OVAM, Gelet op het Decreet van 27 oktober 2006

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie 22 JULI 2015. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Kontich als site Woonzone Doelveld

Nadere informatie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID. Leefmilieu, Natuur en Energie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID. Leefmilieu, Natuur en Energie 31341 VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2017/10909] 16 FEBRUARI 2017. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Brugge als

Nadere informatie

VLAAMSE OVERHEID. Omgeving

VLAAMSE OVERHEID. Omgeving 98896 MONITEUR BELGE 7 BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID Omgeving [C 735] OKTOBER 7 Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM tot het vaststellen van gronden gelegen in MIDDELKERKE

Nadere informatie

Van kennis naar beleid: interpretatie, participatie en actie

Van kennis naar beleid: interpretatie, participatie en actie Van kennis naar beleid: interpretatie, participatie en actie Dr. Ir. Karen Van Campenhout Vlaams Planbureau voor Omgeving Departement Omgeving DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE

Nadere informatie

Vlaremtrein 2011 Muziekactiviteiten Overige wijzigingen

Vlaremtrein 2011 Muziekactiviteiten Overige wijzigingen Overzicht 1. Terugblik 2012 Vlaremtrein 2011 Muziekactiviteiten Overige wijzigingen 2. In de pijplijn Vlaremtrein 2012 Besluit diffuse emissies Vlaremtrein 2013 Omgevingsvergunning Permanente vergunning

Nadere informatie

Vragen & Antwoorden over bodemverontreiniging

Vragen & Antwoorden over bodemverontreiniging Vragen & Antwoorden over bodemverontreiniging Hieronder staan veel gestelde vragen en antwoorden over bodemverontreiniging en spoedlocaties. Het gaat om algemene vragen en vragen over de specifieke Rotterdamse

Nadere informatie

Draaiboek voor een geïntegreerde aanpak van

Draaiboek voor een geïntegreerde aanpak van Draaiboek voor een geïntegreerde aanpak van Versie 01.07.2015 Aanleiding Hoe kwam dit initiatief tot stand? N aar aanleiding van de dodelijke verkeersongevallen tijdens het oogstseizoen van het jaar 2000

Nadere informatie

Perceelswerken NU! Tope Tegoare Oproep 2014 SUBSIDIEREGLEMENT

Perceelswerken NU! Tope Tegoare Oproep 2014 SUBSIDIEREGLEMENT Landinrichtingsproject Jabbeke Wingene Inrichtingsplan Groenhove Vrijgeweid Perceelswerken NU! Tope Tegoare Oproep 2014 SUBSIDIEREGLEMENT Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Wie kan de subsidie aanvragen?... 2

Nadere informatie

T9043_procedure Actualisatie Onderzoek in het kader van de herevaluatie van de saneringsnoodzaak/saneringsurgentie. Inhoudsopgave

T9043_procedure Actualisatie Onderzoek in het kader van de herevaluatie van de saneringsnoodzaak/saneringsurgentie. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Inleiding... 1 2 Opstellen van VABO (Voorstel afperkend Bodemonderzoek)... 2 3 Rapportage resultaten eerste fase en aanbevelingen verdere aanpak... 3 4 Planning... 4

Nadere informatie

Meer informatie? Actief Bodembeheer de Kempen. is een gezamenlijk initiatief van. de provincies Noord-Brabant. en Limburg, de ministeries van

Meer informatie? Actief Bodembeheer de Kempen. is een gezamenlijk initiatief van. de provincies Noord-Brabant. en Limburg, de ministeries van Actief Bodembeheer de Kempen is een gezamenlijk initiatief van de provincies Noord-Brabant en Limburg, de ministeries van VROM en LNV, gemeenten en waterschappen in Zuidoost- Meer informatie? Heeft u nog

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE VLAAMSE OVERHEID

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE VLAAMSE OVERHEID 2365 VLAAMSE OVERHEID Omgeving [C 2017/32217] 12 DECEMBER 2017. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen aan het Koning Albertpark in Kortrijk

Nadere informatie

9.1. Inschakelen van een erkend bodemsaneringsdeskundige SO Basis X Uitvoering 2012 SO

9.1. Inschakelen van een erkend bodemsaneringsdeskundige SO Basis X Uitvoering 2012 SO MILIEUJAARPROGRAMMA 9. BODEM MJP Hoofdstuk 9 9 BODEM 9.1 Basis 9.1.1 9.1 Inschakelen erkend bodemsaneringsdeskundige 9.1.2 9.2 Vergunningen tijdelijke grondopslagplaatsen (TOP) obv code van goede praktijk

Nadere informatie

EVALUATIE Eindhoven, november 2015

EVALUATIE Eindhoven, november 2015 EVALUATIE Eindhoven, november 2015 INHOUD Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 3 2. Overzicht belangrijkste activiteiten per thema 4 2.1. Zinkassen particuliere erven 4 2.2. Zinkassen wegen 4 2.3. Moestuinen 4

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Overzicht presentatie Waarom luchtmetingen in Vlaanderen? Evolutie van de laatste decennia Toetsen van de luchtkwaliteit aan de heersende

Nadere informatie

Aantal locaties bodemverontreiniging, inventarisatie medio 2012

Aantal locaties bodemverontreiniging, inventarisatie medio 2012 Aantal locaties bodemverontreiniging, inventarisatie medio 2012 Indicator 25 oktober 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Sitebesluit Woonzone verkaveling Dennenlaan-Kalmthout 2/6

Sitebesluit Woonzone verkaveling Dennenlaan-Kalmthout 2/6 Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Kalmthout als site 'Woonzone verkaveling Dennenlaan-Kalmthout'. DE OVAM, Gelet op het Decreet

Nadere informatie

Wijk Essesteijn. 1 Volkstuinen. Schipholboog. 2 Elzendreef vijver. 3 Voormalige vuilstort 2

Wijk Essesteijn. 1 Volkstuinen. Schipholboog. 2 Elzendreef vijver. 3 Voormalige vuilstort 2 Wijk Essesteijn De gemeente heeft milieu hoog in het vaandel staan en neemt passende maat regelen als dat nodig blijkt. Daarom hebben er in de loop van de jaren diverse onderzoeken plaatsgevonden. Uit

Nadere informatie

GEMEENTE. Datum Ons kenmerk Contactpersoon ML20/ S. Rietvelt-Roubroeks

GEMEENTE. Datum Ons kenmerk Contactpersoon ML20/ S. Rietvelt-Roubroeks Milieu Bodem & Water GEMEENTE Aan de bewoners van deze woning Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 81 E-mail gemeente@nijmegen.n1 Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum

Nadere informatie

Rapportage Sanscrit.nl

Rapportage Sanscrit.nl Rapportage Sanscrit.nl Instrument ter bepaling van spoedeisendheid van saneren V. Sanscrit 2.5.4 V. rapport 2.16 Algemeen Naam dossier: Waalbanddijk Nijmegen GRONDWATER Code: 20165144 Beoordelaar: buist@bioclear.nl

Nadere informatie

N HAND PRAK - Biociden A2 Brussel, 26 juli 2013 MH/AB/AS 709-2013 ADVIES. over

N HAND PRAK - Biociden A2 Brussel, 26 juli 2013 MH/AB/AS 709-2013 ADVIES. over N HAND PRAK - Biociden A2 Brussel, 26 juli 2013 MH/AB/AS 709-2013 ADVIES over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET OP DE MARKT AANBIEDEN EN HET GEBRUIKEN VAN BIOCIDEN (goedgekeurd door

Nadere informatie

Overwegende dat de locatie 65 percelen telt;

Overwegende dat de locatie 65 percelen telt; Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Brugge als site 'woonzone voormalige vleeswarenfabriek in Brugge'. DE OVAM, Gelet op het Decreet

Nadere informatie

AANVRAAG (1) TOT TUSSENKOMST VAN DE VZW BOFAS IN DE BODEMSANERING VAN:

AANVRAAG (1) TOT TUSSENKOMST VAN DE VZW BOFAS IN DE BODEMSANERING VAN: AANVRAAG (1) TOT TUSSENKOMST VAN DE VZW BOFAS IN DE BODEMSANERING VAN: (Vak in te vullen door BOFAS, gelieve niets te schrijven) (Gewest) (Slechts één vak aankruisen a.u.b) Stopzetting van de uitbating

Nadere informatie

Veiligheid en BBT/BREF. Annelies Faelens Departement LNE Afdeling Milieuvergunningen

Veiligheid en BBT/BREF. Annelies Faelens Departement LNE Afdeling Milieuvergunningen Veiligheid en BBT/BREF Annelies Faelens Departement LNE Afdeling Milieuvergunningen Inhoud 1. Richtlijn Industriële Emissies 2. BBT s en BREF s 3. Richtsnoeren voor het opstellen van BREF s 4. Veiligheid

Nadere informatie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 11.10.2017 BELGISCH STAATSBLAD 91981 VLAAMSE OVERHEID [C 2017/31316] 15 SEPTEMBER 2017. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

AMV/ /1024. Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd;

AMV/ /1024. Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd; AMV/0002636/1024 Besluit van de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur houdende uitspraak over een aanvraag tot afwijking van artikel 4.2.1.3, 3, van titel 11 van het VLAREM ingediend door

Nadere informatie

9.1. Inschakelen van een erkend bodemsaneringsdeskundige

9.1. Inschakelen van een erkend bodemsaneringsdeskundige 9. BODEM MJP Hoofdstuk 9 9 BODEM 9.1 Basis 9.1.1 9.1 Inschakelen erkend bodemsaneringsdeskundige 9.1.2 9.2 Vergunningen tijdelijke grondopslagplaatsen (TOP) obv code van goede praktijk 9.2 sniveau 9.2.1

Nadere informatie

BESLUIT: Hoofdstuk I. Vaststelling site. Hoofdstuk II. Uitvoering van het site-onderzoek door de OVAM

BESLUIT: Hoofdstuk I. Vaststelling site. Hoofdstuk II. Uitvoering van het site-onderzoek door de OVAM BESLUIT: Hoofdstuk I. Vaststelling site. Artikel 1. Er wordt een site vastgesteld 'Woonzone Klapgat en school Don Bosco in Haacht' voor de gronden opgenomen in de lijst van bijlage 1. Hoofdstuk II. Uitvoering

Nadere informatie

DE OVAM, Site 'particuliere gronden met historische activiteiten in Heuvelland' 1/6

DE OVAM, Site 'particuliere gronden met historische activiteiten in Heuvelland' 1/6 Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Heuvelland als site 'particuliere gronden met historische activiteiten in Heuvelland'. DE OVAM,

Nadere informatie

nr. 409 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 16 maart 2018 aan JO VANDEURZEN Treinramp Wetteren - Mogelijk verhoogde incidentie van kanker

nr. 409 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 16 maart 2018 aan JO VANDEURZEN Treinramp Wetteren - Mogelijk verhoogde incidentie van kanker SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 409 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 16 maart 2018 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Treinramp Wetteren - Mogelijk verhoogde incidentie van kanker

Nadere informatie

Briefadvies. een. wat betreft de. Datum

Briefadvies. een. wat betreft de. Datum Briefadvies Cofinanciering en de retributie voor een bode emattestt Briefadvies over de wijziging van VLAREBO, wat betreft de cofinanciering en de retributie voor een bodemattest Datum van goedkeuring

Nadere informatie

Jaarverslag. Commissie dierlijke bijproducten (CoABP) 2009. Deel BIM

Jaarverslag. Commissie dierlijke bijproducten (CoABP) 2009. Deel BIM Jaarverslag Commissie dierlijke bijproducten (CoABP) 2009 Deel BIM 1 Inhoud Brussels Hoofdstedelijke Gewest : Leefmilieu Brussel - BIM... 3 1. Voorstelling Leefmilieu Brussel - BIM... 3 2. Projecten en

Nadere informatie

Schadelijke metalen in je moestuin? Praktische info en tips om veilige groenten te telen

Schadelijke metalen in je moestuin? Praktische info en tips om veilige groenten te telen Schadelijke metalen in je moestuin? Praktische info en tips om veilige groenten te telen Schadelijke metalen in je moestuin? Heel wat mensen telen zelf groenten in de moestuin of in een volkstuintje.

Nadere informatie

Rapportage Sanscrit.nl

Rapportage Sanscrit.nl Rapportage Sanscrit.nl Instrument ter bepaling van spoedeisendheid van saneren V. Sanscrit 2.5.4 V. rapport 2.16 Algemeen Naam dossier: ter hoogte van Zwarte Dijkje 39 te Noordscheschut (grondwater) Code:

Nadere informatie

Samenvatting. Tussentijdse evaluatie ABdK

Samenvatting. Tussentijdse evaluatie ABdK Samenvatting Tussentijdse evaluatie ABdK November 2011 Aanleiding Waar staan we? Slechts enkele jaren voor het einde van het project Actief Bodembeheer de Kempen, is dit een goed moment antwoord op die

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Overzicht presentatie Luchtkwaliteit getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van stikstofdioxide en fijn stof De nieuwste

Nadere informatie

BESLUIT: Artikel1. De site 'Voormalige stortplaats, Beekstraat te Lokeren' wordt vastgesteld. De gronden zijn opgenomen in de lijst van bijlage 1.

BESLUIT: Artikel1. De site 'Voormalige stortplaats, Beekstraat te Lokeren' wordt vastgesteld. De gronden zijn opgenomen in de lijst van bijlage 1. BESLUIT VAN DE OPENBARE VLAAMSE AFVALSTOFFENMAATSCHAPPIJ (OVAM). TOT HET VASTSTELLEN VAN DE GRONDEN GELEGEN IN DE WOONZONE 'VOORMALIGE STORTPLAATS, BEEKSTRAAT TE LOKEREN' ALS SITE EN TOT REGELING VAN DE

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2013/36113] 21 NOVEMBER 2013. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen aan de Yvonne Serruysstraat

Nadere informatie

Overwegende dat de andere percelen van de voormalige textielfabriek nog niet werden opgenomen in een bodemonderzoek en bewoond zijn;

Overwegende dat de andere percelen van de voormalige textielfabriek nog niet werden opgenomen in een bodemonderzoek en bewoond zijn; Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Gent als site 'Woonzone voormalige textielfabriek in Mariakerke'. DE OVAM, Gelet op het Decreet

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij decreten van het Vlaams Parlement.

Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, zoals herhaaldelijk gewijzigd bij decreten van het Vlaams Parlement. 37020/53/4/W/1 Besluit van de deputatie van de Provincieraad, in verband met de aanvraag van tot het wijzigen/aanvullen van de vergunningsvoorwaarden van N.V. ARDO / ARDO E. HASPESLAGH gelegen te Wezestraat

Nadere informatie

Hoofdstuk I. Vaststelling site

Hoofdstuk I. Vaststelling site Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Lokeren als site 'Woonzone Lokeren - Hubert Van De Vijverstraat en Spletterenstraat'. DE OVAM,

Nadere informatie

Deelrapportage Zware metalen en chroom-6 in stof. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum

Deelrapportage Zware metalen en chroom-6 in stof. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum Deelrapportage Zware metalen en chroom-6 in stof Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, september 2015 Seksuele Gezondheid, Infectieziekten

Nadere informatie

RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN

RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN April 2018 Mensen met een chronische ziekte die een ziekte-uitkering ontvangen, maar die opnieuw aan de slag willen gaan, moeten goed

Nadere informatie

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk ehv.344.N001rev1 24 mei 2011 cab. Betreft Historisch onderzoek perceel S 539 te Someren

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk ehv.344.N001rev1 24 mei 2011 cab. Betreft Historisch onderzoek perceel S 539 te Someren Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 24 mei 2011 cab Betreft Historisch onderzoek perceel S 539 te Someren 1 Inleiding Naar aanleiding van de voorgenomen wijziging van de bestemming van perceel S 539

Nadere informatie

MEDICIJNEN IN WATER EEN STAND VAN ZAKEN VAN DE KENNIS IN VLAANDEREN. Aalst, 25 November 2013

MEDICIJNEN IN WATER EEN STAND VAN ZAKEN VAN DE KENNIS IN VLAANDEREN. Aalst, 25 November 2013 MEDICIJNEN IN WATER EEN STAND VAN ZAKEN VAN DE KENNIS IN VLAANDEREN Aalst, 25 November 2013 Actie 7 LIFE+ 08 ENV-B-042 WEISS http://weiss.vmm.be weiss@vmm.be 09:30 Welkom en situering binnen WEISS Life+

Nadere informatie

geïnformeerd worden over de verschillende fasen van het onderzoek en over de ernst van de verontreiniging;

geïnformeerd worden over de verschillende fasen van het onderzoek en over de ernst van de verontreiniging; Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Zemst als site 'Woonzone Stationslaan Zemst'. DE OVAM, Gelet op het Decreet van 27 oktober 2006

Nadere informatie

Grondwatersanering: activiteiten Trevi - praktijkvoorbeeld

Grondwatersanering: activiteiten Trevi - praktijkvoorbeeld 1 Infonamiddag voorstelling activiteiten Trevi 26 november 2009 Grondwatersanering: activiteiten Trevi - praktijkvoorbeeld Marleen Vande Woestyne milieudeskundige TREVI nv Dulle-Grietlaan 17/1 B-9050 Gentbrugge

Nadere informatie

BRONNEN VAN HET MILIEURECHT BEVOEGDHEIDSVERDELING INZAKE MILIEUBELEID HOOFDSTUK I. INLEIDING 3

BRONNEN VAN HET MILIEURECHT BEVOEGDHEIDSVERDELING INZAKE MILIEUBELEID HOOFDSTUK I. INLEIDING 3 INHOUDSOPGAVE DEEL I. BRONNEN VAN HET MILIEURECHT BEVOEGDHEIDSVERDELING INZAKE MILIEUBELEID HOOFDSTUK I. INLEIDING 3 HOOFDSTUK II. DE BRONNEN VAN HET (MILIEUHYGIËNE) RECHT 4 1. Overzicht 4 2. Kenbronnen

Nadere informatie

Verzoekschrift stockage te reinigen gronden en puin in kader van bodemsaneringswerken Carcoke Lisseweegsesteenweg 12 te Zeebrugge

Verzoekschrift stockage te reinigen gronden en puin in kader van bodemsaneringswerken Carcoke Lisseweegsesteenweg 12 te Zeebrugge Verzoekschrift stockage te reinigen gronden en puin in kader van bodemsaneringswerken Carcoke Lisseweegsesteenweg 12 te Zeebrugge 1. Inleiding Voorliggend verzoekschrift kadert in de bodemsaneringswerken

Nadere informatie

Hoofdstuk I. Vaststelling site. Hoofdstuk ll. Uitvoering van het siteonderzoek door de OVAM

Hoofdstuk I. Vaststelling site. Hoofdstuk ll. Uitvoering van het siteonderzoek door de OVAM Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Tongeren als site 'Woonzone Pannenoven Tongeren'. DE OVAM, Gelet op het Decreet van 27 oktober

Nadere informatie

Overwegende dat de geselecteerde gronden vastgesteld worden als site 'Woonzone voormalige stortplaats Baron Moyersoen Park' in Aalst.

Overwegende dat de geselecteerde gronden vastgesteld worden als site 'Woonzone voormalige stortplaats Baron Moyersoen Park' in Aalst. Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Aalst als site 'Woonzone voormalige stortplaats Baron Moyersoen Park' in Aalst. DE OVAM, Gelet

Nadere informatie

nr. 285 van LORIN PARYS datum: 25 januari 2017 aan JO VANDEURZEN Justitiehuizen - Werklastmeting

nr. 285 van LORIN PARYS datum: 25 januari 2017 aan JO VANDEURZEN Justitiehuizen - Werklastmeting SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 285 van LORIN PARYS datum: 25 januari 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Justitiehuizen - Werklastmeting De minister liet heeft eerder

Nadere informatie

OVAM een siteonderzoek uitvoert; dat het siteonderzoek wordt uitgevoerd binnen de termijn die in het besluit is bepaald;

OVAM een siteonderzoek uitvoert; dat het siteonderzoek wordt uitgevoerd binnen de termijn die in het besluit is bepaald; Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij {OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Zandhoven als site 'particuliere gronden met historische activiteiten in Zandhoven'. DE OVAM,

Nadere informatie

ADVIES. 10 maart 2014

ADVIES. 10 maart 2014 ADVIES Voorontwerp van besluit tot wijziging van het besluit van 17 december 2009 tot vaststelling van de lijst van de risicoactiviteiten en Voorontwerp van besluit betreffende de akten van familiale aard

Nadere informatie

Brussel, 15 december _Aanbeveling Brussels Airport. Aanbeveling. ontwerp actieplan omgevingslawaai voor de luchthaven Brussels Airport

Brussel, 15 december _Aanbeveling Brussels Airport. Aanbeveling. ontwerp actieplan omgevingslawaai voor de luchthaven Brussels Airport Brussel, 15 december 2009 20091215_Aanbeveling Brussels Airport Aanbeveling ontwerp actieplan omgevingslawaai voor de luchthaven Brussels Airport Inhoud 1. Situering... 3 2. Strategische overwegingen...

Nadere informatie

op de persoon die aansprakelijk is conform artikel 16 of 25, als de OVAM van rechtswege of ambtshalve optreedt;

op de persoon die aansprakelijk is conform artikel 16 of 25, als de OVAM van rechtswege of ambtshalve optreedt; Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Bertem als site 'particuliere gronden met historische activiteiten in Bertem'. DE OVAM, Gelet

Nadere informatie

!~\ ?c is materiaalbewust. i " Vlaanderen

!~\ ?c is materiaalbewust. i  Vlaanderen Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Sint-Amands als site 'Particuliere gronden met historische activiteiten in Sint-Amands'. DE OVAM,

Nadere informatie

Rapportage Sanscrit.nl

Rapportage Sanscrit.nl Rapportage Sanscrit.nl Instrument ter bepaling van spoedeisendheid van saneren V. Sanscrit 2.5.4 V. rapport 2.16 Algemeen Naam dossier: Waalbanddijk Nijmegen GROND Code: 20165144 Beoordelaar: buist@bioclear.nl

Nadere informatie

Site 'particuliere gronden met historische activiteiten in Roosdaal' 1/6

Site 'particuliere gronden met historische activiteiten in Roosdaal' 1/6 Besluit van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) tot het vaststellen van gronden gelegen in Roosdaal als site 'particuliere gronden met historische activiteiten in Roosdaal'. DE OVAM, Gelet

Nadere informatie

TREINONGEVAL WETTEREN

TREINONGEVAL WETTEREN Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen TREINONGEVAL WETTEREN Dienst crisispreventie en crisisbeheer Zaterdag 4 mei - 2.30u Goederentrein van 13 wagons ontspoord. De brandweer laat de

Nadere informatie

BBT-STUDIEDAG GENT 16/11/2015 TOTSTANDKOMING VAN BBT-STUDIES EN BREF S DIANE HUYBRECHTS

BBT-STUDIEDAG GENT 16/11/2015 TOTSTANDKOMING VAN BBT-STUDIES EN BREF S DIANE HUYBRECHTS BBT-STUDIEDAG GENT 16/11/2015 TOTSTANDKOMING VAN BBT-STUDIES EN BREF S DIANE HUYBRECHTS INHOUD 1. Begrip BBT 2. Vlaamse BBT-studies 3. Europese BREF s» Juridisch kader» Procesverloop» Natraject: omzetting

Nadere informatie

Advies betreffende de governance inzake luchtkwaliteit. Conferentie FRDO 12/10/2018 Prof. Jean-Pascal van Ypersele Voorzitter WG Energie & Klimaat

Advies betreffende de governance inzake luchtkwaliteit. Conferentie FRDO 12/10/2018 Prof. Jean-Pascal van Ypersele Voorzitter WG Energie & Klimaat Advies betreffende de governance inzake luchtkwaliteit Conferentie FRDO 12/10/2018 Prof. Jean-Pascal van Ypersele Voorzitter WG Energie & Klimaat Context Gevraagd door de voorzitter van de Commissie voor

Nadere informatie