Postgraduaat Cliëntgerichte Psychotherapie. Katholieke Universiteit Leuven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Postgraduaat Cliëntgerichte Psychotherapie. Katholieke Universiteit Leuven"

Transcriptie

1 Postgraduaat Cliëntgerichte Psychotherapie Katholieke Universiteit Leuven

2 Cliëntgerichte psychotherapie Gedurende de afgelopen 30 jaar heeft de cliëntgerichte psychotherapie zich aanzienlijk ontwikkeld. De richting ontvouwde zich van binnenuit en daarnaast zijn ook diverse substromingen ontstaan: De reflectieve benadering met nadruk op de authentieke, accepterende, empathisch ondersteunende en explorerende relatie als belangrijkste instrument voor verandering De experiëntiële substroming met nadruk op specifieke procestaken die de therapeut op actieve wijze bevordert in de context van een veilige ondersteunende relatie De interactionele benadering waar de interpersoonlijke opstelling onderzocht en uitgedaagd wordt als ingang naar de problematiek van de cliënt en metacommunicatieve feedback als belangrijkste interventietechniek wordt gebruikt De existentiële substroming waarbij een diepere laag in de beleving aangesproken wordt door de klachten te onderzoeken op hun betekenis in de pogingen van de cliënt om zich te verhouden met de gegevenheden van het menselijk bestaan. Ondanks deze verschillen beschikt het cliëntgericht-experiëntiële paradigma over een vaste kernidentiteit met klemtoon op: de persoon in zijn totaliteit (versus symptoomgerichtheid) en diens positieve groeimogelijkheden de subjectieve belevingswereld van de cliënt als centrale invalshoek de cruciale rol van de kwaliteit van de therapeutische relatie in het therapeutisch veranderingsproces empathie als continu op de voorgrond staande fenomenologische methode een hoge graad van persoonlijke aanwezigheid in de therapeutische ontmoeting een werkalliantie met sterk egalitaire kleur een mensbeeld waarin plaats is voor een marge van vrijheid en voor zelfactualisatie en waarin het verlangen naar contact en verbondenheid als een wezenlijke behoefte wordt gezien.

3 Doelstellingen Deze postgraduaatopleiding is bedoeld als een grondige praktische en theoretische vorming in de cliëntgerichtexperiëntiële psychotherapie. Het beoogt deskundigen te vormen die in staat zijn psychische moeilijkheden, conflicten of stoornissen en de daarmee samenhangende klachten te verminderen of op te heffen, en dit in verschillende settings (individu, partnerrelatie, gezin, groep, ). Dit behelst in de eerste plaats het leren onderkennen van psychische moeilijkheden, conflicten of stoornissen. De trainees worden voorbereid op een breed spectrum van psychische problemen die in zeer diverse settings aangemeld worden, ze maken kennis met diverse, individueel verschillende verschijningsvormen en ze leren de psychische problemen te begrijpen vanuit de private leef- en ervaringswereld van cliënten. Daarnaast wordt aan de trainees een breed repertorium van attitudes, technieken en werkvormen aangeleerd om veranderingsprocessen te initiëren en te faciliteren bij cliënten. De verschillende substromingen binnen het cliëntgericht-experiëntiële gedachtegoed komen hierbij aan bod. Ook de integratiemogelijkheden van andere therapeutische modellen vormen een aandachtspunt binnen de postgraduaat-opleiding. Tenslotte leert de opleiding ook ruimte creëren voor betekenis en zingeving in situaties waar het probleem op zich niet te remediëren is, maar nog wel alles kan gedaan worden om de kwaliteit van het leven te maximaliseren. De preventieve sectoren en de bredere domeinen van gezondheidszorg en opvoeding worden tevens geïntroduceerd als toepassingsgebied van het cliëntgericht-experiëntiële model.

4 Programmastructuur De postgraduaatopleiding wordt aangeboden als een traject van 4 deeltijdse studiejaren. De eerste twee jaren vormen de basisopleiding. Het gaat om een intensieve opleiding van telkens 25 studiepunten. Er worden wekelijks tot tweewekelijks seminaries, werkgroepen en praktijksupervisies georganiseerd. In het derde en vierde jaar worden het aantal contacturen gereduceerd (ze beslaan resp. 15 en 10 studiepunten), teneinde de combinatie met fulltime werk te vergemakkelijken. De studenten kunnen slechts om de twee academiejaren, eerstvolgend in instromen in het eerste studiejaar. Tijdens de vier studiejaren van de opleiding komen de volgende onderdelen aan bod: praktijk en supervisie cliëntgerichtexperiëntiële therapie, theorie en technieken van de cliëntgericht-experiëntiële therapie, leertherapie en casusonderzoek. Deze onderdelen worden gespreid over de vier opleidingsjaren. Ongeveer 50 % van de opleidingsactiviteiten worden begeleid door de vaste stafleden. Voor de andere 50 % wordt een beroep gedaan op externe experten. De hoeveelheid en verdeling van contacturen per programma-onderdeel is conform de erkenningscriteria van de Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-experiëntiële Psychotherapie en Counseling en de richtlijnen van de European Association for Psychotherapy OPLEIDINGS- ONDERDELEN Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3 Jaar 4 TOT. Praktijk en supervisie Theoretisch-technische vorming Leergroep Casusonderzoek TOTAAL uren studiebelasting TOTAAL aantal studiepunten

5 Nadere omschrijving programma-onderdelen 1. Praktijk en supervisie: De psychotherapiepraktijk vormt de voedingsbodem voor de supervisies. De therapeuten-in-opleiding dienen wekelijks minimaal 5 u. en optimaal 10 u. therapie te doen. Dit kan gebeuren in de eigen werksituatie, in het Psychotherapeutisch Centrum voor Studenten of in een ander centrum. Belangrijk hierbij is dat de therapeut-in-opleiding wordt ingeschakeld in het team van het centrum waar hij/zij werkt (intake- en therapiebesprekingen) en er extra supervisie krijgt over de eigen therapieën. Tevens dient hij/zij in de mogelijkheid gesteld te worden een groot gedeelte van zijn/haar therapeutische sessies te registreren op audio of video. Ook het uitvoeren van een casusonderzoek dient realiseerbaar te zijn. Van elke therapie wordt een dossier bijgehouden, met een zo concreet mogelijke verslaggeving (postsessiecommentaren). De supervisies worden gegeven onder de vorm van groepssupervisie; per sessie van anderhalf uur komt één supervisant De supervisies worden gegeven onder de vorm van groepssupervisie; per sessie van anderhalf uur komt één supervisant aan bod. In een kleine groep van 5 à 7 opleidelingen en met een supervisor, brengen de supervisanten om beurt een moeilijkheid uit hun praktijk ter bespreking. De supervisant dient zijn vraagstelling zo nauwkeurig mogelijk te illustreren aan de hand van een fragment uit een op audio of video opgenomen gesprek; van dit fragment (of een gedeelte ervan) wordt vooraf een transcript gemaakt en gecopieerd ten gerieve van supervisor en medesupervisanten. Bij het exploreren van de aangebrachte moeilijkheden richt de supervisiegroep zijn aandacht zowel op het proces van de cliënt als op aspecten van de persoon van de supervisant die meespeelden in de manier van ingaan op de beleving van de cliënt. Achteraf maakt de supervisant een schriftelijk verslag van de supervisie, aan de hand van een daartoe geëigend formulier. Dit verslag wordt binnen de 14 dagen op Toledo (digitale valven) geplaatst.

6 Daarnaast wordt van de opleidelingen gevraagd een bijkomende supervisor in te schakelen waarbij ze wekelijks of om de veertien dagen terecht kunnen; dit kan een teamlid zijn op het werk of een privésupervisor. De keuze van de privésupervisor dient te gebeuren in overleg met de staf. De privésupervisoren worden mee betrokken in de evaluatie van de therapeuten-in-opleiding. Tijdens de eerste twee jaren dient elke therapeut-in-opleiding 5 praktijksupervisies (per jaar) van eigen cliënten gehad te hebben. Binnen de perken van het mogelijke, mag men de supervisor kiezen. Men kan hierbij afwisselend een andere supervisor kiezen; maar evenzeer kan men zich houden aan een vaste supervisor of kiezen voor een tussenformule (bv. dezelfde supervisor voor eenzelfde cliënt) Vanaf het derde jaar vinden de groepssupervisies overwegend plaats buiten de opleidingsdagen en in het vierde jaar is dit voor alle supervisies het geval. De groepssupervisies worden dan georganiseerd in kleinere groepjes van 3 à 4 personen, met een vaste supervisor. De sessies (waarin telkens 2 supervisanten aan bod komen) worden in onderling overleg gepland. Daarnaast komen deze groepjes ook samen als intervisiegroep, d.i. zonder supervisor. In totaal (supervisie en intervisie samen) dient elke therapeut-in-opleiding minstens 6 praktijkbegeleidingen (per jaar) over eigen cliënten meegemaakt te hebben, waarvan 3 onder leiding van een supervisor. Hij/zij maakt hierover telkens een verslag (aan de hand van een daartoe geëigend formulier) dat binnen de 14 dagen op Toledo wordt geplaatst. Tevens bezorgt men een kopie van het verslag aan de supervisor.

7 2. Theoretisch-technische vorming Dit opleidingsonderdeel omvat twee luiken: De theoretische seminaries zijn bedoeld als een grondige bezinning op het cliëntgericht-experiëntiële gedachtengoed. In het eerste jaar ligt de focus op de centrale thema s uit de cliëntgericht-experiëntiële psychotherapie: het mensbeeld en de theorie van persoonlijkheidsverandering, de verschillende suboriëntaties, veranderingsprocessen in de cliënt en attitudes en interventies van de therapeut. In het tweede jaar wordt een grondige kennis ontwikkeld omtrent procesdiagnostiek: men verwerft inzicht in een breed spectrum van psychische moeilijkheden, conflicten of stoornissen en men maakt kennis met diverse, individueel verschillende verschijningsvormen. Ook leert men systematisch inzicht verwerven in de specifieke manier waarop deze problemen zich in het therapeutisch proces kunnen manifesteren en leert men het veranderingsproces op een actieve en procesdifferentiële manier faciliteren. Ook kennis omtrent fasering en structurering in therapie wordt ontwikkeld. In het derde en vierde jaar worden bepaalde van deze thema s herhaald, verdiept of toegespitst op specifieke problematieken en processtoringen. Men maakt kennis met specifieke technieken, interventies en werkmethodes en men leert omgaan met de eigenheid van specifieke therapiesettings (individu, partnerrelatie, gezin, groep). Teneinde zoveel mogelijk aan te sluiten bij actuele noden en interessen, worden de seminarie-onderwerpen vanaf het derde jaar ook deels vastgelegd in onderling overleg tussen staf en trainees. Voor de seminaries wordt gerekend op de actieve medewerking van de therapeut-in-opleiding: grondige bestudering van de opgegeven literatuur (minstens 5u per seminarie) en persoonlijke deelname aan de bespreking. Meestal wordt het tekstenpakket (zie verder) bij het begin van het academiejaar aangekondigd, zodat het voorbereidend leesen studiewerk ten dele kan gebeuren tijdens periodes die buiten de collegeweken vallen. Na elk seminarie wordt eveneens een verslag gemaakt (aan de hand van een daartoe geëigend formulier) en binnen de 14 dagen op Toledo geplaatst.

8 Naast de oriëntatiespecifieke seminaries wordt een algemeen seminarie voor psychotherapeutische methoden ingericht. Dit seminarie wordt gevolgd door de therapeuten-in-opleiding uit de verschillende specialisaties (alle jaren samen) en is bedoeld als een forum voor dialoog tussen de verschillende oriëntaties. Het wordt gegeven onder de vorm van een tweejaarlijkse interoriëntale vormingsdag. In de werkgroepen (technische vorming) worden diverse thema s praktijkgericht uitgediept en op een ervaringsgerichte manier geëxploreerd in het kader van werkgroepen. Het gaat hier om het inoefenen van basisvaardigheden (vb. empathietraining), specifieke werkmethodes (vb. partnerrelatietherapie), en praktijkgerichte illustraties van bepaalde thema s en problematieken (bv. werken met psychotici). Tijdens de eerste opleidingsjaren zijn de theoretische seminaries en de werkgroepen gelijk vertegenwoordigd. Vanaf het derde jaar komt meer nadruk te liggen op de technische vorming. Ook wordt men gestimuleerd om de opgedane theoretisch-technische kennis op persoonlijke wijze te integreren in het therapeutisch repertorium. Tenslotte wordt aan de therapeuten-in-opleiding gevraagd zich theoretisch-technisch verder te vormen via deelname aan studiedagen, werkgroepen en lezingen (ingericht door de Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-experiëntiële Psychotherapie en Counseling of door andere verenigingen en centra).

9 3. Leergroep De therapeuten-in-opleiding nemen deel aan een leergroep die gespreid over de vier opleidingsjaren ingericht wordt. Tijdens de eerste twee opleidingsjaren vinden telkens 4 blokken van 2 dagen plaats (van donderdagavond 20u tot zaterdagmiddag 14u). In het eerste jaar leren de trainees de beginnende groep kennen. In deze groep staat de vorming van een goed therapeutisch milieu centraal. In zo n groep is er de nodige veiligheid om zichzelf als werkinstrument (met sterktes, zwaktes, blinde vlekken ) in vraag te stellen. De groepsleden stimuleren elkaar om nieuw gedrag uit te proberen en oude patronen los te laten. De leergroep heeft tevens een didactische functie: men leert er het groepstherapeutisch proces van-binnen-uit kennen. In het tweede jaar maken de trainees kennis met de gevorderde groep. In deze groep bestaat er meer wederkerigheid en validatie tussen de groepsleden. De onderlinge interacties in de groep krijgen meer aandacht en het interpersoonlijk leren zal met toenemende kracht en effectiviteit in werking treden: er wordt gereflecteerd op de manieren waarop de groepsleden contact aangaan of vermijden, op de patronen die zich hierin ontwikkelen, op de verschillende rollen die de groepsleden opnemen, op hetgeen ontbreekt in de omgang tussen de groepsleden. In het derde en vierde jaar vindt de leergroep minder frequent plaats: er worden telkens 2 blokken van 2 dagen georganiseerd. De leergroep vindt plaats in een residentiële setting met als bedoeling de groepsvorming te faciliteren. De sessies worden alternerend begeleid door twee externe groepstherapeuten. Beide therapeuten zijn werkend lid en erkend supervisor van de Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-experiëntiële Psychotherapie en Counseling. Het volgen van een individuele therapie kan in specifieke situaties aanbevolen worden.

10 4. Casusonderzoek In het eerste jaar worden de trainees vertrouwd gemaakt met de principes van het individueel casusonderzoek. Vertrekkende van het scientist-practitioner model wordt getoond op welke manier men dit soort onderzoek kan implementeren in de lopende therapiepraktijk. Men krijgt een onderzoekskader aangereikt waarin geëxpliciteerd staat welke instrumenten in welke fasen van het therapeutisch proces zullen worden afgenomen. Het instrumentarium beslaat 3 domeinen: algemene therapie-outcome (kwantitatieve verbetering qua algemene stress, klachten, symtomen en retrospectieve kwalitatieve visie op verandering); therapieproces (werkalliantie en helpende/hinderende processen tijdens de sessies); achtergrondgegevens van cliënt en therapeut. In het tweede jaar staat de individuele testing geprogrammeerd. Meer concreet komen aan bod: systematische dataverzameling, de analyse van kwalitatieve en kwantitatieve proces- en outcomedata en de interpretatie van de data. De begeleiding gebeurt hoofdzakelijk in de vorm van onderzoekssupervisies die een uitgesproken interactief karakter hebben: ze worden begeleid door iemand van de vaste staf, maar de medetrainees worden in sterke mate betrokken bij het overleg en de discussie. Daarnaast wordt aan de trainees gevraagd om onderzoeksduo s te vormen die elkaar buiten de opleidingsuren ondersteunen en begeleiden bij het uitvoeren van het casusonderzoek. In het derde jaar schrijven de trainees een rapport van hun casusonderzoek in de vorm van een specialisatieverslag. Dit verslag is bedoeld als een reflectie op de eigen praktijk, waarbij de verzamelde onderzoeksgegevens als leidraad dienen. Naast een levendige beschrijving van de casus in zijn verloop (ondersteund door het onderzoeksmateriaal en geïllustreerd met stukjes transcript van cruciale episodes), dient de casus theoretisch te worden omkaderd, via verwijzing naar en bespreking van de relevante literatuur i.v.m. de specifieke cliënt- en therapeutprocessen die in de casus aan bod komen. Dit kan gebeuren in de inleiding en in de slotcommentaar, maar uiteraard ook bij het analyseren van bepaalde procesmomenten. Het specialisatieverslag beslaat 20 à 25 pagina s (eventuele bijlagen niet inbegrepen) en dient ingebonden te worden (formaat Din A4) en op de ad valvas meegedeelde datum in 7 exemplaren ingediend (2 voor de Faculteit Psychologie, 3 voor de stafleden en 2 voor de Erkenningscommissie van de Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-experiëntiële Psychotherapie en Counseling. Presentatie van het casusonderzoek gebeurt in het vierde jaar in de vorm van een zelf te geven seminarie voor de tweedejaars trainees en de vaste stafleden. De trainees worden aangemoedigd om gebruik te maken van overheadprojectie of powerpoint-presentatie. Praktijkillustraties geven het seminarie een levendig en concreet karakter

11 Evaluatie Tijdens de vierjarige opleiding worden er diverse evaluatiemomenten gepland. Hierin wordt beoordeeld of de trainee in kwestie over de noodzakelijke capaciteiten beschikt om de opleiding verder te zetten of met succes te voltooien. Indien nodig worden er voorstellen tot remediëring gedaan. Eén keer per jaar wordt een huishoudelijke vergadering gepland. De bedoeling hiervan is even halt te houden bij hoe de opleiding loopt: zowel verdere planning van activiteiten als het bespreken van onderlinge relaties en problemen die een weerslag hebben op de opleiding, kunnen hier een plaats krijgen. De individuele evaluatie gebeurt continu en op een eerder informele manier via de verslaggeving van de praktijksupervisies en werkgroepen. Daarnaast wordt op het einde van elk opleidingsjaar een expliciet evaluatiemoment gepland. Hiervoor maakt elkeen een schriftelijke zelfevaluatie waarin de persoonlijke evolutie als therapeut met hoogtepunten en knelpunten wordt beschreven. Ook een korte samenvatting van de eigen praktijksupervisies, zowel binnen de opleiding als extern, wordt toegevoegd. Tevens wordt het opleidingsprogramma inhoudelijk en programmatorisch becommentarieerd. Deze zelfevaluaties worden aan alle groeps- en stafleden meegegeven en vormen de aanloop voor een verdere bezinning waarbij men feedback krijgt uit de groep Ter gelegenheid van de expliciete evaluatiemomenten wordt het onderdeel van de persoonlijke schriftelijke evaluatie (evolutie als therapeut) ook voorgelegd aan de privé supervisor. Deze kan de evaluatie van verdere commentaar voorzien, wat interessante bijkomende feedback kan opleveren. Indien nodig kan ook advies worden gevraagd aan de andere medewerkers van de opleiding. Een laatste element voor evaluatie vormt het casusonderzoek. Een schriftelijke weergave hiervan, in de vorm van een specialisatieverslag, wordt ingeleverd op het einde van het derde jaar. Hierin toont men te kunnen rapporteren over de inhoud van het werk als therapeut. Op het einde van het vierde jaar wordt het casusonderzoek mondeling gepresenteerd aan de tweedejaars trainees. Dit gebeurt in de vorm van een zelf gegeven seminarie van 30 minuten, met 15 minuten discussietijd.

12 Basisliteratuur Cain, D. & Seeman, J. (Eds.) (2001). Humanistic psychotherapies: A handbook of research and practice. Washington, DC: APA. Colijn, S., Snijders, H., Thunissen, M., Bögels, S. & Trijsburg, W. (2009). Leerboek psychotherapie. Utrecht: De Tijdstroom. Cooper, M. (2003). Existential therapies. London: Sages Publications. Elliott, R., Watson, J., Goldman, R. & Greenberg, L. (2004). Learning emotion-focused psychotherapy. American Psychological Association. Gendlin, E.T. (1996). Focusing-oriented psychotherapy: A manual of the experiential method. New York: Guilford. Greenberg, L.S., Watson, J.C. & Lietaer, G. (Eds.) (1998). Handbook of Experiential Psychotherapy. New York: Guilford. Leijssen, M. (1995). Gids voor gesprekstherapie. Leusden: De Tijdstroom. Leijssen, M. (2005). Gids voor beroepsethiek: waarden, rechten en plichten in psychotherapie en hulpverlening. Leuven: Acco. Leijssen, M. & Stinckens, N. (2004). Wijsheid in gesprekstherapie. Leuven: Universitaire Pers. Lietaer, G. & Van Kalmthout, M. (1995). Praktijkboek gesprekstherapie. Leusden: De Tijdstroom. Lietaer, G., Vanaerschot, G., Snijders, J.A. & Takens, R.J. (2008). Handboek gesprekstherapie: De persoonsgerichte experiëntiële benadering. Utrecht: De Tijdstroom. Norcross, J. (Ed.) (2002). Psychotherapy relationships that work. New York: Oxford University Press. Rogers, N. (2003). Carl Rogers: A daughter s tribute (CD-rom). Marina del Rey: Mindgarden Media. Safran & Muran (2000). Negotiating the therapeutic alliance. New York: Guilford Press. Snyder, C.R. & Ingram, R.E. (Eds.). Handbook of psychological change: Psychotherapy processes & practices for the 21st century. New York: Wiley. Swildens, H. (1997). Procesgerichte gesprekstherapie. Leusden: De Tijdstroom. Wyatt, G. (Ed.) (2001). Rogers therapeutic conditions: Evolution, theory and practice. Ross-on-Wye: PCCS Books. Yalom, I. (1980). Existential psychotherapy. New York: Basic Books Selectie artikels uit Tijdschrift voor Cliëntgerichte Psychotherapie Selectie artikels uit Person-centered and Experiential Psychotherapies Selectie artikels uit Tijdschrift voor Psychotherapie Selectie artikels uit Handboek voor Integratieve Psychotherapie

13 Toelatingsvoorwaarden Toelating tot de opleiding wordt beperkt tot: Houders van het diploma van Licentiaat/Master in de psychologie, die de optie/afstudeerrichting klinische (en gezondheids)psychologie hebben gevolgd, en die ten minste 6 maanden klinische stage hebben gevolgd Houders van het diploma van Licentiaat/Master in de pedagogische wetenschappen, die de optie/afstudeerrichting orthopedagogiek hebben gevolgd, en die ten minste 6 maanden klinische stage hebben gevolgd Houders van het diploma van Arts/Master in de Geneeskunde, die tevens psychiater of psychiater in opleiding zijn (vanaf het tweede jaar van deze opleiding). Licentiaten/Masters in de psychologie of de pedagogische wetenschappen met een andere afstudeerrichting of optie dan deze hierboven vermeld, kunnen mits toelatingsexamen en een klinische stage van zes maanden eveneens worden toegelaten tot de opleiding indien ze vooraf geslaagd zijn in de examens over een door de examencommissie bepaald vakkenpakket. Omdat telkens slechts een beperkt aantal kandidaten (maximum 16) de opleiding kan starten, heeft er een voorafgaandelijke selectie plaats. Dit selectiegesprek vindt plaats in de loop van de maanden mei-juni met één of twee stafleden van het Centrum voor Cliëntgericht-experiëntiële Psychotherapie en Counseling. In dit gesprek wordt dieper ingegaan op de motivatie van de kandidaat, klinische en therapeutische ervaring, geschiktheid voor dit soort werk en praktijkmogelijkheden. De kandidaten worden geacht kritisch te kunnen reflecteren op de eigen persoon en het handelen als hulpverlener. Omdat een belangrijk deel van de opleiding in kleinere groepen plaatsvindt, moet er een bereidheid bestaan om actief en constructief deel te nemen aan het groepsproces. De kandidaten moeten de Engelse taal ook voldoende machtig zijn. Specialistische seminaries of werkgroepen kunnen in het Engels worden gedoceerd wanneer de docent anderstalig is; de voorbereidende literatuur bestaat ook ten dele uit Engelstalige publicaties. Kandidaten worden verzocht een schriftelijke aanvraag met gedetailleerd curriculum vitae te sturen naar het secretariaat (zie verder). Begin juli wordt aan de kandidaten meegedeeld of zij al dan niet toegelaten worden tot de opleiding, en welke lacunes zij eventueel dienen weg te werken via een bijkomende stage en een toelatingsexamen.

14 Praktische aspecten 1. Periode en/of data en plaats van uitvoering Tijdens de eerste twee opleidingsjaren worden er wekelijks tot tweewekelijks seminaries, werkgroepen en praktijksupervisies georganiseerd. Deze opleidingsdagen vinden plaats op donderdag van 13u tot 19u (4 blokken van 1.5u) van begin oktober tot eind mei, in het Psychologisch Instituut, Tiensestraat 102, 3000 Leuven. Daarnaast vinden in totaal 8 blokken groepstherapie plaats (van donderdagavond tot zaterdagmiddag). Deze gaan door in een residentiële setting in de omgeving van Leuven. Het derde en vierde opleidingsjaar worden anders gestructureerd: het aantal contacturen wordt gereduceerd, teneinde de combinatie met full-time werk te vergemakkelijken. De praktijksupervisies vinden ook grotendeels plaats buiten de opleiding (in kleine supervisie- en intervisiegroepjes). Er wordt ongeveer maandelijks een opleidingsdag georganiseerd, eveneens op donderdag van 13u tot 19u. Doorgaans gaat het om praktijkgerichte opleidingsdagen waarbij een specifiek thema wordt uitgediept door een expert ter zake. Soms wordt een opleidingsdag volledig aan supervisie gewijd. Indien wenselijk worden bepaalde thema s in een residentieel kader uitgewerkt. Intensiteit en diepgang kunnen op die manier worden bevorderd. Ook de groepstherapie wordt in de twee laatste opleidingsjaren gereduceerd: er vinden jaarlijks twee blokken plaats. 2. Onderwijstaal De onderwijstaal is het Nederlands. Specialistische seminaries of werkgroepen kunnen in het Engels worden gedoceerd wanneer de docent anderstalig is. 3. Inschrijvingsbedrag Het inschrijvingsgeld bedraagt 1500 Euro per jaar. Hierin zijn de verplichte handboeken en het lidmaatschap van Vereniging voor Cliëntgericht-experiëntiële Psychotherapie en Counseling niet inbegrepen. 4. Getuigschrift De trainees ontvangen een getuigschrift van Postgraduaat in de Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie.

15 De opleidingsstaf Prof. Dr. Nele Stinckens Coördinator Docent Psychotherapie Onderzoeksgroep Klinische Psychologie K.U. Leuven Groepspraktijk Psychotherapie Liraz Prof. Dr. Mia Leijssen Hoogleraar sychotherapie Onderzoeksgroep Klinische Psychologie K.U. Leuven Monica Gundrum Praktijkassistente Onderzoeksgroep Klinische Psychologie K.U. Leuven Externe medewerkers: Prof. Dr. Germain Lietaer, Dr. Greet Vanaerschot, Claude Missiaen, Chris Van de Veire, Siebrecht Vanhooren, Kurt Renders, Genevïève Colsoul, Mathias Dekeyser, Prof. Dr. Bernard Sabbe (psychiater), Prof. Dr. Robert Elliott, Prof. Les Greenberg, Prof. Peter Rober, Maureen Luyens, Dion Van Werde, Anton Hafkenscheid Contactadres: Secretariaat: Els Vloeberghen, Psychologisch Instituut, Tiensestraat 102, 3000 Leuven Tel.nr. 016/325862,

16

P ostgraduaat. Cliëntgerichte. Psychotherapie

P ostgraduaat. Cliëntgerichte. Psychotherapie P ostgraduaat Cliëntgerichte Psychotherapie Cliëntgerichte psychotherapie Gedurende de afgelopen 30 jaar heeft de cliëntgerichte psychotherapie zich aanzienlijk ontwikkeld. De richting ontvouwde zich van

Nadere informatie

Postgraduaat. Cliëntgerichte Psychotherapie

Postgraduaat. Cliëntgerichte Psychotherapie Postgraduaat in de Cliëntgerichte Psychotherapie Kinderen en Jongeren 1 Cliëntgerichte Psychotherapie Het postgraduaat cliëntgerichte psychotherapie: kinderen, jongeren is een grondige praktische en theoretische

Nadere informatie

Postgraduaat. Cliëntgerichte Psychotherapie

Postgraduaat. Cliëntgerichte Psychotherapie Postgraduaat in de Cliëntgerichte Psychotherapie optie Emotion-Focused Therapy optie Existentiële Psychotherapie 1 Cliëntgerichte Psychotherapie De mens centraal, zo zou je de basisgedachte van de Cliëntgerichte

Nadere informatie

Basiscursus Cliëntgerichte Psychotherapie

Basiscursus Cliëntgerichte Psychotherapie Basiscursus Cliëntgerichte Psychotherapie Februari 2014 Basiscursus in het kader van de opleiding Psychotherapeut CgP Docent: mw. drs. W.J.H.P. Schapendonk Locatie: de Plank 101 te Veldhoven - Inhoudsopgave

Nadere informatie

ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE

ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE TIENSESTRAAT 102 B 3000 LEUVEN Brochure Permanente Vorming in de Psychologische Interventies 1. Wat is de Permanente

Nadere informatie

ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE

ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE TIENSESTRAAT 102 B 3000 LEUVEN Brochure Permanente Vorming in de Psychologische Interventies 1. Wat is de Permanente

Nadere informatie

ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE

ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE TIENSESTRAAT 102 B 3000 LEUVEN Brochure Permanente Vorming in de Psychologische Interventies 1. Wat is de Permanente

Nadere informatie

ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE

ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE TIENSESTRAAT 102 B 3000 LEUVEN Brochure Permanente Vorming in de Psychologische Interventies 1. Wat is de Permanente

Nadere informatie

jongeren. het beste in verdieping en

jongeren. het beste in verdieping en Aanbod Permanente vorming Academiejaar 2014 2015 Studiedomein: Psychologie en pedagogische wetenschappen Getuigschrift counseling in existentieel welzijn Getuigschrift gedragstherapie bij kinderen en jongeren

Nadere informatie

E E N S E L E C T I E U I T D E P U B L I C A T I E S V A N MARTIN VAN KALMTHOUT

E E N S E L E C T I E U I T D E P U B L I C A T I E S V A N MARTIN VAN KALMTHOUT E E N S E L E C T I E U I T D E P U B L I C A T I E S V A N MARTIN VAN KALMTHOUT Kalmthout, M.A. van (1977). Biofeedbacktherapie. Gedrag 5/6, 332-351. Kalmthout, M.A. van, & Ven, A.H.G.S. van der (1982).

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Authenticiteit en aanvaarding: voedingsbodem van het therapeutische werk 49 G. Lietaer

Hoofdstuk 3 Authenticiteit en aanvaarding: voedingsbodem van het therapeutische werk 49 G. Lietaer Inhoud Ten geleide 9 Hoofdstuk 1 Contouren van het cliëntgericht-experiëntiële paradigma 11 G. Lietaer deel 1 kerndimensies Subdeel 1.1 Hoekstenen van het therapeutisch proces Hoofdstuk 2 Het beleven als

Nadere informatie

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH Inschrijving en inschrijvingsgeld Het studiegeld bedraagt 123 euro per studiepunt plus een vast jaarlijks

Nadere informatie

Permanente Vorming Eerstelijns Psychologische Zorg

Permanente Vorming Eerstelijns Psychologische Zorg Permanente vorming Permanente Vorming Eerstelijns Psychologische Zorg Naam opleiding Engels Primary Care Psychological Interventions Inrichters De permanente vorming ELP wordt ingericht door de vormingsinstituten

Nadere informatie

Contextuele Systemische Counseling Opleiding Antwerpen en Gent

Contextuele Systemische Counseling Opleiding Antwerpen en Gent Contextuele Systemische Counseling Opleiding Antwerpen en Gent Programma Het betreft een tweejarige opleiding, erkend door de BVRGS. We vinden het belangrijk als contextuele leerschool dat de opleiding

Nadere informatie

Permanente vorming Gedragstherapie kinderen en jongeren

Permanente vorming Gedragstherapie kinderen en jongeren FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Permanente vorming Gedragstherapie kinderen en jongeren Inrichters: De permanente vorming

Nadere informatie

Antwerpen en Gent. Het betreft een 2 jarige opleiding, erkend door de BVRGS

Antwerpen en Gent. Het betreft een 2 jarige opleiding, erkend door de BVRGS Antwerpen en Gent Het betreft een 2 jarige opleiding, erkend door de BVRGS We vinden het belangrijk als contextuele leerschool dat de opleiding enerzijds voldoet aan de erkenningscriteria van de BVRGS

Nadere informatie

Algemene inhoudelijke coördinatie:

Algemene inhoudelijke coördinatie: chting BENELUX - UNIVERSITAIR CENTRUM Foundation BENELUX - UNIVERSITY for science, culture and humanity in Europe EENJARIGE ACADEMISCHE BASISOPLEIDING IN DE ONTWIKKELINGSGERICHTE EN EXPERIËNTIËLE Kinder-

Nadere informatie

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven.

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven. HOOFDSTUK 1 Geestelijke gezondheidszorg-beroepen Afdeling 1 Wijziging van de wet van 4 april 2014 tot regeling van de geestelijke gezondheidszorgberoepen en tot wijziging van het koninklijk besluit nr.78

Nadere informatie

Permanente vorming Gedragstherapie volwassenen

Permanente vorming Gedragstherapie volwassenen FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Permanente vorming Gedragstherapie volwassenen Inrichters De permanente vorming gedragstherapie

Nadere informatie

Permanente vorming Gedragstherapie kinderen en jongeren

Permanente vorming Gedragstherapie kinderen en jongeren FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Permanente vorming Gedragstherapie kinderen en jongeren Inrichters: De permanente vorming

Nadere informatie

OPLEIDINGSREGLEMENT RELATIE- EN GEZINSTHERAPEUT (SYSTEEMTHERAPEUT) EN SYSTEEMTHERAPEUTISCH WERKER

OPLEIDINGSREGLEMENT RELATIE- EN GEZINSTHERAPEUT (SYSTEEMTHERAPEUT) EN SYSTEEMTHERAPEUTISCH WERKER OPLEIDINGSREGLEMENT RELATIE- EN GEZINSTHERAPEUT (SYSTEEMTHERAPEUT) EN SYSTEEMTHERAPEUTISCH WERKER Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie 25 november 2014 W.G. Plein 209 T (020) 612 30 78

Nadere informatie

PERMANENTE VORMING. Klinische psychodiagnostiek. PEV klinische psychodiagnostiek OPTIE VOLWASSENEN

PERMANENTE VORMING. Klinische psychodiagnostiek.   PEV klinische psychodiagnostiek OPTIE VOLWASSENEN Een Vlaamse Interuniversitaire Samenwerking met de: Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen Belgische Federatie van Psychologen PEV klinische psychodiagnostiek OPTIE VOLWASSENEN PERMANENTE VORMING

Nadere informatie

OPLEIDINGSONDERDEEL MASTERPROEF I VAKGROEP EXPERIMTEEL-KLINISCHE EN GEZONDHEIDSPSYCHOLOGIE

OPLEIDINGSONDERDEEL MASTERPROEF I VAKGROEP EXPERIMTEEL-KLINISCHE EN GEZONDHEIDSPSYCHOLOGIE 1 OPLEIDINGSONDERDEEL MASTERPROEF I 2007-2008 VAKGROEP EXPERIMTEEL-KLINISCHE EN GEZONDHEIDSPSYCHOLOGIE In het opleidingsonderdeel MASTERPROEF I wordt een gedeelte van het scriptieproject uitgewerkt. Dit

Nadere informatie

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Therapeut VCW reg.

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Therapeut VCW reg. aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Therapeut VCW reg. Uw aanvraag kan alleen in behandeling worden genomen wanneer u dit formulier volledig invult en in 6-voud opstuurt naar:

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

Handboek gesprekstherapie

Handboek gesprekstherapie Handboek gesprekstherapie De persoonsgerichte experiëntiële benadering G. Lietaer, G. Vanaerschot, J.A. Snijders, R.J. Takens (red.) De Tijdstroom, Utrecht Eerste druk, 2008 Eerste druk, tweede oplage,

Nadere informatie

Klinisch Psycholoog. specialistische opleiding 2015-2019. Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam T (020) 625 08 03 F (020) 625 59 79

Klinisch Psycholoog. specialistische opleiding 2015-2019. Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam T (020) 625 08 03 F (020) 625 59 79 Klinisch Psycholoog specialistische opleiding 2015-2019 Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam T (020) 625 08 03 F (020) 625 59 79 E info@rino.nl W www.rino.nl Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 2. DOELSTELLING...

Nadere informatie

ABBV BOBATH. Postgraduaatopleiding Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen

ABBV BOBATH. Postgraduaatopleiding Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Postgraduaatopleiding Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Welkom Prof.dr.C.Van den Broeck Jos De Cat Prof.dr.H.Feys Ann Govaere Patrick Algoet Zoë Clasen Wendy Van Daele Inhoud 1. Doel

Nadere informatie

Master in de seksuologie

Master in de seksuologie Master in de seksuologie Faculteit Geneeskunde Kiezen voor de opleiding seksuologie De seksuologie is een erg jonge wetenschap amper iets meer dan een eeuw oud, waarvan de ontwikkeling lang heeft geleden

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

STUDIEGIDS (v. 3.0) INLEIDING

STUDIEGIDS (v. 3.0) INLEIDING STUDIEGIDS (v. 3.0) DEZE STUDIEGIDS GEEFT EEN OVERZICHT VAN DE OPLEIDINGEN EN DE VOORWAARDEN. VANAF 2014 KUNNEN SOMMIGE COLLEGES VIA INTERNET GEVOLGD WORDEN. ANDERE COLLEGES VEREISEN DAT DE STUDENT DE

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 F 050 38 11 71 www.howest.be Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2013-2014 Inhoud Doel

Nadere informatie

Postgraduaat familiale bemiddeling

Postgraduaat familiale bemiddeling Postgraduaat familiale bemiddeling Academiejaar 2011-2012 Ernstige familiale conflicten en echtscheiding zijn vaak pijnlijk en ingrijpend. De problemen die zich stellen, zijn niet alleen van emotionele,

Nadere informatie

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK. Bijzondere orthopedagogiek van personen met een mentale, psychische, fysieke of sensoriële handicap II

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK. Bijzondere orthopedagogiek van personen met een mentale, psychische, fysieke of sensoriële handicap II UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK Bijzondere orthopedagogiek van personen met een mentale, psychische, fysieke of sensoriële handicap II 2DE LICENTIE ORTHOPEDAGOGIEK ACADEMIEJAAR 2001-2002 1.

Nadere informatie

Opleidingsreglement voor de Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie Vastgesteld in de ledenvergadering d.d.

Opleidingsreglement voor de Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie Vastgesteld in de ledenvergadering d.d. VERENIGING VOOR KINDER- EN JEUGDPSYCHOTHERAPIE Secretariaat Maliebaan 50b 3581 CS Utrecht telefoon 030-2965348 fax 030-2966549 e-mail vkjp@hetnet.nl www.vkjp.nl Opleidingsreglement voor de Vereniging voor

Nadere informatie

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Inleiding Dit Registratiereglement is een nieuw Reglement en gaat in op 1 mei 2016. Tot

Nadere informatie

Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor

Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor Modules Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor 1. Psychologie en Psychopathologie 2. Sociale psychologie

Nadere informatie

Opleidingsreglement Nederlandse Vereniging voor Interpersoonlijke Psychotherapie

Opleidingsreglement Nederlandse Vereniging voor Interpersoonlijke Psychotherapie Opleidingsreglement Nederlandse Vereniging voor Interpersoonlijke Psychotherapie Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Vooropleiding 3. Belangstellend lid-nvipt 4. Aspirant lid-nvipt 5. IPT-opgeleide 6. Therapeut

Nadere informatie

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Informatie voor afgestudeerden in de psychologie en pedagogiek, voor GZ-psychologen en psychotherapeuten

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk Werk Systeemgericht werken. Lestijden 60

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk Werk Systeemgericht werken. Lestijden 60 ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Graduaat

Nadere informatie

Aan de studenten 1 ste licentie criminologie. Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 10 oktober 2005

Aan de studenten 1 ste licentie criminologie. Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 10 oktober 2005 FACULTEIT RECHTSGELEERDHEID VAKGROEP STRAFRECHT EN CRIMINOLOGIE Prof. Dr. Gert Vermeulen Aan de studenten 1 ste licentie criminologie Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 10 oktober 2005 Toelichting Praktische

Nadere informatie

Supervisie in de driejarige opleiding van het CPC Versie 28/10/2015

Supervisie in de driejarige opleiding van het CPC Versie 28/10/2015 Supervisie in de driejarige opleiding van het CPC Versie 28/10/2015 Je kunt kiezen voor een opleiding met of zonder supervisie. Om voor een diploma met supervisie in aanmerking te komen is het noodzakelijk

Nadere informatie

GROEIEN IN GROEP. Aanbod groepstherapie: Koningin Astridlaan Kessel-Lo.

GROEIEN IN GROEP. Aanbod groepstherapie: Koningin Astridlaan Kessel-Lo. Aanbod groepstherapie: GROEIEN IN GROEP Koningin Astridlaan 14 3010 Kessel-Lo www.naiade-therapie.be E-mail: info@naiade-therapie.be GSM: 0473/111674 Wat is groepstherapie? Groepstherapie is een therapievorm

Nadere informatie

Klinische psychodiagnostiek

Klinische psychodiagnostiek Een Vlaamse Interuniversitaire Samenwerking Dossier vernieuwing PEV klinische psychodiagnostiek optie volwassenen PERMANENTE VORMING met de: Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen en de Belgische

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

Interuniversitaire. Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde

Interuniversitaire. Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde Interuniversitaire Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde Inleiding De GSO-er (geneesheer-specialist in opleiding) in de Arbeidsgeneeskunde moet 2 jaar stage doen in een erkende stagedienst onder de begeleiding

Nadere informatie

Permanente vorming Gedragstherapie volwassenen

Permanente vorming Gedragstherapie volwassenen FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Permanente vorming Gedragstherapie volwassenen Inrichters De permanente vorming gedragstherapie

Nadere informatie

Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Januari 2015

Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Januari 2015 Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Januari 2015 Inleiding In dit reglement worden de voorwaarden voor inschrijving in het Register Schematherapie als Schematherapeutisch

Nadere informatie

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs universitair onderwijscentrum groningen hoger onderwijs Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs 2008-2009 september 2008 Basiskwalificatie onderwijs 2 Wat is de basiskwalificatie onderwijs (BKO)? De basiskwalificatie

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Module

Nadere informatie

OPLEIDINGSREGLEMENT RELATIE- EN GEZINSTHERAPEUT (SYSTEEMTHERAPEUT) SYSTEEMTHERAPEUTISCH WERKER

OPLEIDINGSREGLEMENT RELATIE- EN GEZINSTHERAPEUT (SYSTEEMTHERAPEUT) SYSTEEMTHERAPEUTISCH WERKER Versie: 31 oktober 2017 OPLEIDINGSREGLEMENT RELATIE- EN GEZINSTHERAPEUT (SYSTEEMTHERAPEUT) EN SYSTEEMTHERAPEUTISCH WERKER 2 Opleidingsreglement 3 BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1. In dit opleidingsreglement

Nadere informatie

Supervisiereglement van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie

Supervisiereglement van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie Supervisiereglement van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie Als vastgesteld op de ledenvergadering van 27 maart 2015 Inleiding In dit reglement is de procedure geregeld van het

Nadere informatie

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Faculteit Geneeskunde De masteropleiding logopedische en audiologische wetenschappen is vandaag meer dan ooit een noodzaak. Onze maatschappij is

Nadere informatie

ABBV BOBATH. Postgraduaatopleiding Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen

ABBV BOBATH. Postgraduaatopleiding Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Postgraduaatopleiding Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Welkom Prof.dr.C.Van den Broeck Jos De Cat Prof.dr.H.Feys Eveline Himpens Patrick Algoet Zoë Clasen Wendy Van Daele Inhoud

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding. Geïntegreerde competentieverwerving 2. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Opleiding. Geïntegreerde competentieverwerving 2. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot GMW Geïntegreerde competentieverwerving 2 AD2 40 n.v.t. 220 JA aanvragen

Nadere informatie

Verkorte master in de psychologie

Verkorte master in de psychologie LEUVEN t Verkorte master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Informatie voor supervisanten

Informatie voor supervisanten Informatie voor supervisanten Met dit document willen we je meer kennis en inzichten geven over het volgen van supervisie vanuit de PgD. Aan bod komt: 1. Wat is supervisie? 2. Vormen van supervisie? 3.

Nadere informatie

Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Maart 2017

Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Maart 2017 Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Maart 2017 Inleiding In dit reglement worden de voorwaarden voor inschrijving in het Register Schematherapie als Schematherapeutisch

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR ERKENNING VAN OPLEIDINGEN EN CURSUSSEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR ERKENNING VAN OPLEIDINGEN EN CURSUSSEN AANVRAAGFORMULIER VOOR ERKENNING VAN OPLEIDINGEN EN CURSUSSEN De vragen waarbij een artikel uit het Huishoudelijk Reglement vermeld staat, wegen mee ter beoordeling van de opleiding of cursus. De andere

Nadere informatie

Klinisch Psycholoog. specialistische opleiding Leidseplein PR Amsterdam T (020) F (020)

Klinisch Psycholoog. specialistische opleiding Leidseplein PR Amsterdam T (020) F (020) Klinisch Psycholoog specialistische opleiding 2017-2021 Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam T (020) 625 08 03 F (020) 625 59 79 E info@rino.nl W www.rino.nl Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 2. DOELSTELLING...

Nadere informatie

BEDRIJFSECONOMISCHE WETENSCHAPPEN SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING IN DE TEW

BEDRIJFSECONOMISCHE WETENSCHAPPEN SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING IN DE TEW BEDRIJFSECONOMISCHE WETENSCHAPPEN SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING IN DE TEW 2014-2015 INFORMATIESESSIES OP: Woensdag 19 maart 2014-13.00 uur - lokaal B4 Donderdag 15 mei 2014-19.00 uur - lokaal B4 Donderdag

Nadere informatie

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Hulpverlener VCW reg.

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Hulpverlener VCW reg. aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Hulpverlener VCW reg. Uw aanvraag kan alleen in behandeling worden genomen wanneer u dit formulier volledig invult en in 6-voud opstuurt

Nadere informatie

3/12/2014 DE THERAPEUTISCHE RELATIE UITGANGSPUNTEN IN 2005 EN VANDAAG. Fundamentele component van kwaliteitsvolle therapie en zorg

3/12/2014 DE THERAPEUTISCHE RELATIE UITGANGSPUNTEN IN 2005 EN VANDAAG. Fundamentele component van kwaliteitsvolle therapie en zorg 1 DE THERAPEUTISCHE RELATIE Procesbevorderend Herstelgericht Zingevend Walter Krikilion Studiedag Geel 04/12/14 DE THERAPEUTISCHE RELATIE UITGANGSPUNTEN IN 2005 EN VANDAAG Fundamentele component van kwaliteitsvolle

Nadere informatie

Wetenschapscommunicatie Informatica: doelstelling, opdrachten, proces, beoordeling en deadlines.

Wetenschapscommunicatie Informatica: doelstelling, opdrachten, proces, beoordeling en deadlines. Wetenschapscommunicatie Informatica: doelstelling, opdrachten, proces, beoordeling en deadlines. Doelstelling. Het OPO Wetenschapscommunicatie Informatica heeft als doelstelling om de communicatievaardigheden,

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag. Bijlage 8

Samenvatting aanvraag. Bijlage 8 Samenvatting aanvraag Bijlage 8 Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): X Nieuwe opleiding Nieuw Ad programma Nieuwe hbo master Nieuwe joint degree 1 Verplaatsing

Nadere informatie

FORMULIER VOOR KANDIDAATSTELLING OPLEIDING GEDRAGSTHERAPIE GROEP VOLWASSENEN

FORMULIER VOOR KANDIDAATSTELLING OPLEIDING GEDRAGSTHERAPIE GROEP VOLWASSENEN Pasfoto ( niet vergeten) FORMULIER VOOR KANDIDAATSTELLING OPLEIDING GEDRAGSTHERAPIE 2019-2023 GROEP VOLWASSENEN -Leuven I. Personalia Naam en Voornaam (in drukletters): Geslacht: V - M (omcirkel) Geboortedatum:

Nadere informatie

ECTS fiche. 1. Identificatie. Internationale Marketing. Lestijden 40 Studiepunten Ingeschatte totale 80 studiebelasting. 2.

ECTS fiche. 1. Identificatie. Internationale Marketing. Lestijden 40 Studiepunten Ingeschatte totale 80 studiebelasting. 2. ECTS fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Marketing Module Internationale Marketing Code A11 Lestijden 40 Studiepunten Ingeschatte totale 80 studiebelasting (in uren) 1 2. Planning Lesdag + tijdstip

Nadere informatie

LOGBOEK ten behoeve van de herregistratie als Contextueel Therapeut VCW reg.

LOGBOEK ten behoeve van de herregistratie als Contextueel Therapeut VCW reg. LOGBOEK ten behoeve van de herregistratie als Contextueel Therapeut VCW reg. Het ingevulde logboek met bijlagen in 6-voud opsturen naar: Secretariaat VCW Postbus 2834* 3500 GV Utrecht Nederland * stuur

Nadere informatie

Positieve psychologie & Zingeving

Positieve psychologie & Zingeving Positieve psychologie & Zingeving Studiebijeenkomst KSGV Vrijdag 29 maart 2019, 13.00-17.00 uur Auditorium Catharijneconvent (Lange Nieuwstraat 38 te Utrecht) Informatie en aanmelding: www.ksgv.nl ksgv@ksgv.nl

Nadere informatie

Boekbesprekingen. Tijdschrift Cliëntgerichte Psychotherapie 51 2013/1

Boekbesprekingen. Tijdschrift Cliëntgerichte Psychotherapie 51 2013/1 hulpmiddelen als kaders waarin de hoofdlijnen worden samengevat. Ook worden concrete voorbeelden veel te laat geïntroduceerd en is de tekst onvoldoende gestructureerd. Voor de toekomst zijn we daarom nog

Nadere informatie

Culture, Organization and Management Vrije Universiteit Amsterdam - Faculteit der Sociale Wetenschappen - P Culture Organization and Management -

Culture, Organization and Management Vrije Universiteit Amsterdam - Faculteit der Sociale Wetenschappen - P Culture Organization and Management - Culture, Organization and Management Vrije Universiteit Amsterdam - der Sociale Wetenschappen - P Culture Organization and Management - 2014-2015 Vrije Universiteit Amsterdam - der Sociale Wetenschappen

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakelprogramma 6 INHOLLAND met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF PSYKON. Cursusaanbod

NIEUWSBRIEF PSYKON. Cursusaanbod 31 AUGUSTUS 2018 NIEUWSBRIEF PSYKON Cursusaanbod 2018-2019 1. NIEUW Persoonlijk Ontwikkelingsjaar PsyKon 2. Introductie symbooldrama 3. Opleiding symbooldrama 4. Psychopathologie in company 5. Diagnostische

Nadere informatie

Korte omschrijving van de cursussen in het mastertraject Opvoedingsondersteuning

Korte omschrijving van de cursussen in het mastertraject Opvoedingsondersteuning Korte omschrijving van de cursussen in het mastertraject Opvoedingsondersteuning Cursus Opvoedingsinterventies 6 ECTS; Semester 1 (blok 1) bestaande uit wekelijkse hoorcolleges van 2 uren en wekelijkse

Nadere informatie

Informatie voor docenten

Informatie voor docenten Informatie voor docenten Overzicht stagemogelijkheden FEB-studenten die een stage willen verrichten, hebben volgende mogelijkheden. 1. Stageproject (Internship project) als studenten stage lopen in een

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Inkoop en distributie. Lestijden 60 Studiepunten Ingeschatte totale 100 studiebelasting. 2. Planning

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Inkoop en distributie. Lestijden 60 Studiepunten Ingeschatte totale 100 studiebelasting. 2. Planning ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Marketing Module Inkoop en distributie Code A1 Lestijden 60 Studiepunten Ingeschatte totale 100 studiebelasting (in uren) 1 2. Planning Lesdag + tijdstip

Nadere informatie

Gender en interculturaliteit

Gender en interculturaliteit ECTS-fiche: Gender en interculturaliteit Opleiding: Afstudeerrichting: Opleidingsonderdeel: Studiepunten (ECTS): 3 Taal: Plichtvak/keuzevak: Lerarenopleiding/ BA en MA Pedagogische wetenschappen Niet relevant

Nadere informatie

Stagereglement Criminologie

Stagereglement Criminologie Stagereglement Criminologie Artikel 1 Voor dit reglement betekent: STAGE: Veldwerk i.v.m. een opleidingsonderdeel gedoceerd in de opleiding criminologie, verricht in een publieke of privaatrechtelijke

Nadere informatie

FORMULIER VOOR KANDIDAATSTELLING OPLEIDING GEDRAGSTHERAPIE

FORMULIER VOOR KANDIDAATSTELLING OPLEIDING GEDRAGSTHERAPIE FORMULIER VOOR KANDIDAATSTELLING OPLEIDING GEDRAGSTHERAPIE 2015-2019 GROEP KINDEREN EN JONGEREN KU Leuven Pasfoto (niet vergeten) I. Personalia Naam en Voornaam (in drukletters): Geslacht: V - M (omcirkel)

Nadere informatie

Fase 2-formulier voor ECTS-fiche opleidingsonderdeel

Fase 2-formulier voor ECTS-fiche opleidingsonderdeel Fase 2-formulier voor ECTS-fiche opleidingsonderdeel Gebruik dit formulier voor de omschrijving van elk opleidingsonderdeel dat nog moet ingevoerd worden of dat grondig aangepast wordt. Gebruik voor een

Nadere informatie

8.4 Inrichting mastertrack Training & Development

8.4 Inrichting mastertrack Training & Development Master Psychologie 8 Track Training & Development 8.1 Doelgroep, toelaatbaarheid, selectie De track Training & Development is in principe toegankelijk voor studenten die een bachelor Psychologie hebben

Nadere informatie

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Leerlingbegeleider VCW reg.

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Leerlingbegeleider VCW reg. aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Leerlingbegeleider VCW reg. Uw aanvraag kan alleen in behandeling worden genomen wanneer u dit formulier volledig invult en in 6-voud opstuurt

Nadere informatie

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA. ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA. ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009 DE MASTEROPLEIDING BIOMEDICAL

Nadere informatie

Examenreglement 2014-2015

Examenreglement 2014-2015 Examenreglement 2014-2015 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 Algemeen 3 Hoofdstuk 2 Toelating tot opleidingen en cursussen 4 Hoofdstuk 3 Onderwijsprogramma 5 Hoofdstuk 4 Getuigschrift 7 Hoofdstuk 5 Doel en vorm

Nadere informatie

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Vervolmaking in de pedagogische wetenschappen

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Vervolmaking in de pedagogische wetenschappen Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Vervolmaking in de pedagogische wetenschappen Vooraf Dit beoordelingsreglement bevat de algemene bepalingen die van toepassing zijn op de opleiding

Nadere informatie

Procedures bij de opleiding Tropische Gezondheidszorg per 1 januari 2011.

Procedures bij de opleiding Tropische Gezondheidszorg per 1 januari 2011. Procedures bij de opleiding Tropische Gezondheidszorg per 1 januari 2011. Artsen die de tropenopleiding willen volgen, kunnen zich hiervoor het gehele jaar schriftelijk opgeven bij the secretariaat van

Nadere informatie

Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen

Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Inhoud & achtergrond Sociaal Werk & Sociaal Beleid Internationale definitie van sociaal werk: Social work is a practice-based

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3 Code Ad3 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale 120 studiebelasting (in uren)

Nadere informatie

24 APRIL 2013. - Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning. waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde

24 APRIL 2013. - Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning. waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde 24 APRIL 2013. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria voor erkenning waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde gemachtigd worden de bijzondere beroepstitel te dragen van verpleegkundige

Nadere informatie

Het reglement eist kwalificatie als hulpverlener, of als voorlichter of preventiewerker op tenminste HBO niveau, c.q. Bachelorsniveau.

Het reglement eist kwalificatie als hulpverlener, of als voorlichter of preventiewerker op tenminste HBO niveau, c.q. Bachelorsniveau. AANVRAAGFORMULIER VOOR DE AANTEKENING SEKSUOLOGIE NVVS 1. Personalia Naam : Voorletters : Titel (drs./ dr. / geen / anders, n.l).: Geboortedatum : Geslacht M / V Privé adres : Postcode en plaats : Telefoon

Nadere informatie

Gezin en systeemtherapeut in ontwikkeling

Gezin en systeemtherapeut in ontwikkeling Gezin en systeemtherapeut in ontwikkeling Basiscursus Systeemtherapie 132 uur Draaiboeknummer, verstrekt door bureau NVRG: D1118D (of als er gedeeltes gevolgd worden de nummers D11118B en D11118C) Docenten

Nadere informatie

CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ

CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ Deze opleiding voldoet aan de voorwaarden voor het behalen van de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd in de geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie

Nadere informatie

Masterproef en stage kunnen worden geïntegreerd, maar de masterproef moet meer zijn dan een loutere beschrijving van de stagewerkzaamheden.

Masterproef en stage kunnen worden geïntegreerd, maar de masterproef moet meer zijn dan een loutere beschrijving van de stagewerkzaamheden. Facultaire richtlijnen en afspraken in verband met de masterproef met aanvullingen van de POC geschiedenis (in cursief) De hierna volgende richtlijnen en afspraken beschrijven het facultaire kader voor

Nadere informatie

11 JUNI Ministerieel besluit tot vaststelling van de gemeenschappelijke criteria voor de erkenning van tandartsen-specialisten

11 JUNI Ministerieel besluit tot vaststelling van de gemeenschappelijke criteria voor de erkenning van tandartsen-specialisten 11 JUNI 2001. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de gemeenschappelijke criteria voor de erkenning van tandartsen-specialisten BS 05/07/2001 in voege 01/06/2002 Gewijzigd door: MB 23/03/2007 BS

Nadere informatie

Mobiele Gedragstherapie!

Mobiele Gedragstherapie! Mobiele Gedragstherapie! Gedragstherapeutische handvatten voor psycho-sociale begeleiding in de Geestelijke Gezondheidszorg. Een éénjarige opleiding psychosociale begeleiding in een leertheoretisch perspectief.

Nadere informatie

Permanente Vorming Gedragstherapie Kinderen en Jongeren. Katholieke Universiteit Leuven Universiteit Gent

Permanente Vorming Gedragstherapie Kinderen en Jongeren. Katholieke Universiteit Leuven Universiteit Gent Permanente Vorming Gedragstherapie Kinderen en Jongeren Katholieke Universiteit Leuven Universiteit Gent Gedragstherapie Binnen de gezondheidszorg heeft de gedragstherapie al enkele decennia haar plaats

Nadere informatie

REGISTRATIE-EISEN VOOR WETENSCHAPPELIJK VOEDINGSKUNDIGE A en B

REGISTRATIE-EISEN VOOR WETENSCHAPPELIJK VOEDINGSKUNDIGE A en B Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen REGISTRATIE-EISEN VOOR WETENSCHAPPELIJK VOEDINGSKUNDIGE A en B Opgesteld door de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen d.d.: 20 januari 2010 versie:

Nadere informatie

Transactionele Analyse. Begrijpen en beïnvloeden. Nederlandse Vereniging voor Transactionele Analyse

Transactionele Analyse. Begrijpen en beïnvloeden. Nederlandse Vereniging voor Transactionele Analyse Nederlandse Vereniging voor Transactionele Analyse Transactionele Analyse Begrijpen en beïnvloeden De Transactionele Analyse biedt een praktische, heldere theorie die door iedereen te begrijpen is. Het

Nadere informatie

Opleiding Creatieve methodieken: experimenteren met vele talen Mieke Faes

Opleiding Creatieve methodieken: experimenteren met vele talen Mieke Faes Opleiding Creatieve methodieken: experimenteren met vele talen Mieke Faes Voor wie De opleiding richt zich enerzijds tot therapeuten, hulpverleners en begeleiders die in hun werk met volwassenen en jongeren,

Nadere informatie

Dossier Mediacoach 2015

Dossier Mediacoach 2015 Dossier Mediacoach 2015 Mediacoach is een opleiding voor professionelen die werken met jongeren en/of volwassenen en die mediawijsheid willen integreren in hun eigen beroepspraktijk. Mediawijsheid is onontbeerlijk

Nadere informatie