Tineke van Baren-van der Linden (Zevenhoven) Diverse stoffen; zelf geverfd en bestempeld, met de naaimachine bewerkt; 2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tineke van Baren-van der Linden (Zevenhoven) Diverse stoffen; zelf geverfd en bestempeld, met de naaimachine bewerkt; 2009"

Transcriptie

1 Kracht Tineke van Baren-van der Linden (Zevenhoven) Diverse stoffen; zelf geverfd en bestempeld, met de naaimachine bewerkt; 2009 Tineke van Baren-van der Linden liet zich voor dit kunstwerk inspireren door de vele zuilen in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De tijdloze vorm van de zuil, van oudsher benut voor communicatie, zet zij opnieuw in om verhalen over te brengen. De teksten op haar hedendaagse zuilen heeft zij ontleend aan het boek Het ware gezicht van de oorlog van Zainab Salbi. In dit boek vertellen vrouwen over de gruwelen van oorlogen die zij hebben meegemaakt. Getroffen door de kracht die deze vrouwen hebben gevonden om door te gaan, heeft Tineke van Baren-van der Linden dit werk aan hen gewijd.

2 Oerkracht Hilly Binksma-Martens (Ens) Katoen, wol, papier-maché, garens en verf; stof bedrukken, modderbad, vilten en vormen; 2009 Hilly Binksma-Martens refereert in dit kunstwerk aan de imposante stenen bouwwerken uit de Oudheid. Zowel de kracht die nodig is geweest om deze bouwwerken te maken als de kracht die de stenen bouwwerken zelf uitstralen, spraken tot haar verbeelding. De twee doeken waaruit dit kunstwerk bestaat, verwijzen naar de hunebedden uit de Nederlandse prehistorie (rechts) en de piramides uit het Oude Egypte (links).

3 Transfiguratie Inge Bosman (Zaandam) Zijde, katoen en wol; quilten; 2009 Voor dit werk liet Inge Bosman haar blik vallen op de muren van tempels uit faraonisch Egypte. De onregelmatige brokken steen van de tempels tonen prachtig bewaarde voorstellingen in reliëf die nog altijd hun boodschap uitdragen. Deze twaalf gequilte panelen vormen samen eveneens een reliëf in oud-egyptische stijl. Juist de tegenstelling tussen de gladde, glanzende stof van het eigentijdse werk en de oorspronkelijke, ruwe drager van het beeld zorgt voor een spannend contrast.

4 Pisaans Romaans Jansje Dane-Ruijter (Zaandam) Katoen verstevigd met latex; techniek verwant aan smokwerk; 2009 Zowel de Tempel van Taffeh in het Rijksmuseum van Oudheden als de architectuur in het Italiaanse Toscane liggen aan de basis van dit werk van Jansje Dane-Ruijter. Om bij de twee façades waaruit dit kunstwerk bestaat eenzelfde beeld te realiseren, maakte zij gebruik van een techniek die verwant is aan het klassieke smokwerk. Met deze techniek kunnen verticale plooien worden gecreëerd door diverse horizontale inhaalsteken. Bij deze twee façades zijn wel vier verschillende steken toegepast.

5 (Geen titel) Jansje Dane-Ruijter (Zaandam) Noppenfolie; knippen en rijgen; 2009 Hier komen wereldwonderen uit de Oudheid en kunst van de nieuwste tijd tot elkaar. Recent exposeerde de Britse kunstenaar Damien Hirst in het Rijksmuseum For the Love of God, een platina afgietsel van een achttiende-eeuwse schedel bezet met meer dan diamanten. Deze transformatie van een oorspronkelijk historisch voorwerp naar een schitterend, modern kunstwerk boeide Jansje Dane-Ruijter zo, dat zij voor deze expositie twee piramides in een fonkelend jasje heeft gestoken.

6 Q Ria Demarteau (Amstelveen) Plastic, garen, wol, textiel; verschillende technieken, o.a. brailleren, borduren en vilten; 2009 Een heel persoonlijke relatie heeft Ria Demarteau met het reliëf van de blinde harpspeler uit de grafkapel van Paätenemheb, waarnaar zij hier verwijst. Haar object wordt gevormd door gebrailleerde muren, waarin tweemaal een vingerafdruk is verwerkt. Binnen deze muren bevindt zich een harp van vijf lagen met snaren. Op deze snaren zijn sterk vergroot de braillecellen van de letters A, N, D, O en R aangebracht (Andor is de naam van haar visueel gehandicapte zoon). Deze vormen als schaduwbeeld de letter Q in braille. De letter Q zou weer gebaseerd zijn op een Egyptisch hiëroglief. Ria Demarteau wilde in haar creatie een vergelijking maken tussen hiërogliefen en het brailleschrift: beide zijn voor de meeste mensen onleesbaar en van beide schriften gaat een zeker mysterie uit. Een verder verband ligt tussen het harpspel en het lezen van braille: bij beide moet men de handen gebruiken.

7 Fenicische letters Willy Doreleijers (Dordrecht) Katoen, polyester; batik, stikwerk; 2008/2009 Willy Doreleijers liet zich voor dit kunstwerk inspireren door het schrift van de Feniciërs (of Phoëniciers), de inwoners van Fenicië. Dit was in de Oudheid een belangrijk gebied aan de oostkust van de Middellandse Zee. Behalve door hun zeevaardertalent verwierven de Feniciërs ook grote rijkdom als leveranciers van een begeerde purperrode kleurstof voor textiel. Het Fenicische schrift, het oudste alfabet dat wij kennen, heeft de basis gevormd voor onder andere het Hebreeuwse, Griekse, Latijnse, en Arabische schrift. Het schrift als woordbeeld, als icoon, kent een lange oosterse traditie die ook nu nog volop leeft in zowel de islamitische wereld als in het Verre Oosten.

8 Mijn heilige kat Willy Doreleijers (Dordrecht) Katoen, polyester, acrylverf; sjabloneren, zeefdruk, textielverf, stikwerk; 2009 Katten waren bij de oude Egyptenaren geliefd als huisdier, maar men beschouwde katten ook als heilige dieren. Willy Doreleijers trekt met dit kunstwerk een vergelijking tussen de verering van de kat in het oude Egypte en de verering van de kat in onze moderne huishoudens. Voor deze tentoonstelling creëerde zij een kat die in de vormentaal verwantschap vertoont met de gestileerde katten die de oude Egyptenaren verbeeldden.

9 Souvenir Anneke Ek (Velp) Katoen, linnen, wol; borduren en bedrukken; 2009 Dit werk is een souvenir de ma jeunesse, een zogeheten pronkrol. Een dergelijk werkstuk gold vroeger voor jonge dames in de Nederlanden als meesterstuk, een proeve van bekwaamheid in de borduurkunst. De pronkrol van Anneke Ek doet denken aan de lijkwade van Turijn en andere antieke weefsels. Het werk is haar persoonlijke textiele interpretatie van gevonden stoffen, vaak windsels, uit de archeologie. De uitgangspunten bij het maken, waren de vormen, de bouwcontouren en het grondreliëf van archeologische opgravingen. De rol is ruim 6 meter lang en aan beide kanten bedrukt en geborduurd. Als u de handschoenen aantrekt, mag u hem afwikkelen!

10 Triplet Petra van den Heuvel (Velsen-Zuid) Papier en stof; zelfgeverfd; 2009 Dit drieluik van Petra van den Heuvel bestaat uit drie losse panelen met moderne hiërogliefen die samen een familiegeschiedenis vertellen. De pijlers uit het graf van Ptahmes leverden hiervoor het idee. Het blauwe paneel gaat over de maakster zelf, het gele paneel gaat over haar man, en het roze paneel gaat over haar dochter. Voor dit kunstwerk heeft Petra van den Heuvel haar eigen, moderne hiërogliefenschrift vormgegeven. Let bijvoorbeeld op de bovenste hiëroglief van de panelen, deze heeft betrekking op de achternaam van de familie Van den Heuvel. Herkent u ook de hiërogliefen die aangeven welke sporten de familieleden beoefenen?

11 The story of me Liesbeth Klein (Abcoude) Tricot velours, vilt, fiberfill, katoen; met de machine gequilt; 2009 Liesbeth Klein is gefascineerd door de schoonheid en het mysterie van oude geschriften. Daarnaast intrigeert haar de oeroude behoefte van de mens om zijn verhaal op te tekenen, een gegeven dat op vele plaatsen in het museum gestalte krijgt. Voor dit naaldwerk ontwikkelde Liesbeth Klein haar eigen geheimzinnige schrift en schreef zij haar eigen verhaal. Het imposante doek herinnert in kleur en techniek aan de klassieke Ottomaanse zijdeweefsels die in vroege tijden tot ver over de grenzen verhandeld werden.

12 Sporen uit de prehistorie Marijke Maijer (Almere) Linnen, jute, vilt, garens, acrylverf; stofverven, borduren en weven; 2009 Voor de negen panelen van dit kunstwerk liet Marijke Maijer zich inspireren door de verschillende sporen die de prehistorie heeft achtergelaten in de huidige wereld. Centraal staan de kleuren, structuren en decoraties uit archeologische opgravingen. Daarbij was de maakster speciaal geïnteresseerd in de ambachtelijke kant van prehistorische nederzettingen in Nederland. Die komt bij de diverse voorstellingen op de panelen naar voren in referenties aan keramiek, fuiken en hekwerken.

13 Ladder der deugden Marijke Ouwehand (Eemnes) Houten latjes, stukjes dun touw, papier, aquarelverf, dozen, karton; gemengde techniek; 2009 Door de tentoonstelling Dierenmummies ( ) in het Rijksmuseum van Oudheden raakte Marijke Ouwehand geboeid door het hiernamaals, in het bijzonder door de gedachte om na de dood de aarde te kunnen verlaten en de hemel te bereiken. Vele oude verhalen getuigen van het menselijk streven om contact te maken met de goden om zo terug te keren naar het paradijs, de vrijheid en het licht tegemoet. Het specifieke beeld van een ladder naar hogere sferen komt in verschillende culturen en hun heilige boeken voor. Dit kunstwerk is een drie-dimensionale verbeelding van de wens om zo na het leven op aarde de weg naar de hemel te vinden.

14 Icarus Marijke Ouwehand (Eemnes) Foam board, witte veren, katoen, hout, ijzerdraad; gemengde techniek; 2009 Marijke Ouwehand presenteert hier haar verbeelding van de Griekse mythe over Daedalus en zijn zoon Icarus. Daedalus en Icarus deden een vluchtpoging van Kreta, waar zij werden vastgehouden, naar Sicilië door met zelfgemaakte vleugels weg te vliegen. Tijdens de vlucht werd Icarus echter overmoedig en vergat dat hij niet te dicht bij de zon mocht komen; anders zou de was smelten die de veren van zijn vleugels bijeenhield. De was smolt, Icarus stortte in zee en verdronk, een trieste Daedalus, wiens vluchtpoging wel geslaagd was, achterlatend. De mythe is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstenaars in verschillende disciplines, zoals de schilder Peter Paul Rubens.

15 Toren van Babel Marijke Ouwehand (Eemnes) Dozen, karton, aquarelverf, papier, stempelinkt, krantenknipsels, horregaas; gemengde techniek; 2009 Pogingen om in contact te komen met de goden vormen een bekend thema in de mythologie, maar de wens is natuurlijk van alle tijden. De Toren van Babel is een bekend voorbeeld van een bouwwerk dat tot doel had de goden te bereiken. Tot voor kort was deze toren te zien op een reproductie van een schilderij van Pieter Bruegel de Oude in de vaste presentatie Nabije Oosten. Voor deze tentoonstelling heeft Marijke Ouwehand een nieuwe Toren van Babel gecreëerd. De Babylonische spraakverwarring bij de bouw heeft zij met onze tijd geassocieerd: let u op de afbeeldingen in de vensters en op de krantenknipsels in verschillende talen.

16 De stèle van Pieter Martha de Vos-Hunneman (Emmeloord) Piepschuim met triplex, katoen met tricot en veters; machinaal en met de hand gestikt, opgevuld en opgerold; 2009 In het Rijksmuseum van Oudheden verbeelden vele grafstenen, of stèles, herinneringen aan dierbare familieleden. Martha de Vos- Hunneman heeft voor deze gelegenheid een eigen stèle opgericht. Verder aansluitend op de klassieke traditie, waarbij sportieve overwinningen op amforen werden vereeuwigd, heeft zij de sportcarrière van haar man als uitgangspunt genomen. Zowel zijn voetbaltalent als zijn hardloopprestaties sieren de stèle, ieder op een zijde. Het gebruikte materiaal verwijst ook direct naar haar man, en wel naar zijn kleding: de ondergrond bestaat uit lapjes stof van verschillende kostuums, de cijfers op het kunstwerk zijn gemaakt van knopen van pakken en overhemden, en de witte letters op de smalle zijkanten worden gevormd door de veters van zijn sportschoenen.

17 Stille getuigen diep in de aarde Martha de Vos-Hunneman (Emmeloord) Stof, geroest materiaal, papier en lijm; snijden, lijmen, verven, roesten; 2009 Bodemschatten en archeologie zijn onlosmakelijk verbonden met het Rijksmuseum van Oudheden. In dit werk geeft Martha de Vos-Hunneman met diverse technieken haar persoonlijke impressie van een archeologische opgraving. Te zien is een doorsnede van de verschillende aardlagen, van diep in de grond tot het gras bovenaan. Een meetlat suggereert de diepte. Het aardewerken potje is een markante blikvanger, een opgraving van de maakster zelf.

Het werk Monochrome (Grey) van Anish Kapoor hangt ruggetje, ruggetje met de Zonnebloemen van Van Gogh. pagina 84, 10-10-2015 Het Financieele Dagblad

Het werk Monochrome (Grey) van Anish Kapoor hangt ruggetje, ruggetje met de Zonnebloemen van Van Gogh. pagina 84, 10-10-2015 Het Financieele Dagblad Het werk Monochrome (Grey) van Anish Kapoor hangt ruggetje, ruggetje met de Zonnebloemen van Van Gogh. pagina 84, 10-10-2015 Het Financieele Dagblad Kijk en vergelijk Het is een trend: hedendaagse werken

Nadere informatie

54 beeldaspecten kleur. 55 beeldende kunst, architectuur, en vormgeving directe omgeving. 54 beeldaspecten compositie

54 beeldaspecten kleur. 55 beeldende kunst, architectuur, en vormgeving directe omgeving. 54 beeldaspecten compositie techniek materiaal te gebruiken bij kerndoel: voorbeeld / afbeelding scheuren in vorm en tijdschriften 54 beeldaspecten kleur papier voor ondergrond kleur glutofix (papierlijm) 3B knippen op thema tijdschriften

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CSE GL en TL. tijdvak 1 dinsdag 17 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CSE GL en TL. tijdvak 1 dinsdag 17 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 1 dinsdag 17 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Achter dit examen is een erratum opgenomen. Dit examen bestaat uit 36 vragen.

Nadere informatie

Hoe de Egyptenaren dieren behandelden, verschilde per streek. Een dier kon vereerd worden in de ene plaats en gegeten worden in de volgende plaats.

Hoe de Egyptenaren dieren behandelden, verschilde per streek. Een dier kon vereerd worden in de ene plaats en gegeten worden in de volgende plaats. [TT tekst Fauna] Dieren in het oude Egypte Een Egyptenaar in de oudheid zag veel verschillende landschappen om zich heen, zoals woestijn, moeras en akkerland. Door het hele land stroomde de rivier de Nijl.

Nadere informatie

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007 Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns 7 22 maart 2007 WAT IS KUNST? Kunst is: Een unieke gedachte of boodschap op een unieke wijze vormgegeven door een uniek persoon. Wij zijn

Nadere informatie

Textiel. Materialen HKU. Materialen. Materialen Vandaag: Textiel

Textiel. Materialen HKU. Materialen. Materialen Vandaag: Textiel Textiel Utrecht April 2010 Vandaag: Textiel 1. Textiel algemeen 2. Van vezel tot draad 3. Van draad tot stof 4. Van vezel direct naar stof (non woven) 5. Nabehandeling 6. Innovatie 7. materiaalsoorten

Nadere informatie

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent,

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent, Workshop Schilderen Beste docent, Samen met uw klas gaat u schilderen op doeken met als thema: Vol vuur voor Afrika! Hiervoor heeft u materiaal en een stappenplan nodig. Na het stappenplan vindt u een

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

DIVERSE GARENS. opmaak, omschrijving en tips voor de verwerking AURIFIL - "COTONE MAKÓ" 100 % gemerceriseerd Egyptisch katoen

DIVERSE GARENS. opmaak, omschrijving en tips voor de verwerking AURIFIL - COTONE MAKÓ 100 % gemerceriseerd Egyptisch katoen DIVERSE GARENS opmaak, omschrijving en tips voor de verwerking AURIFIL - "COTONE MAKÓ" 100 % gemerceriseerd Egyptisch katoen Matglanzend garen, gemaakt van de beste kwaliteit Egyptisch katoen. Indanthren

Nadere informatie

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van Maak hier de gaatjes voor in je multomap Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN _ Dit boekje is van Welkom bij de Romeinen! In Welkom bij de Romeinen maak je kennis met het Romeinse leven. Je zult merken

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

EEN SELECTIE VOORWERPEN uit tentoonstelling Handelswaar en Souvenirs. Islamitische kunst uit het Rijksmuseum, Amsterdam

EEN SELECTIE VOORWERPEN uit tentoonstelling Handelswaar en Souvenirs. Islamitische kunst uit het Rijksmuseum, Amsterdam EEN SELECTIE VOORWERPEN uit tentoonstelling Handelswaar en Souvenirs. Islamitische kunst uit het Rijksmuseum, Amsterdam Aardewerken kom met grote schrifttekens, Nishapur (Iran), 10de eeuw Kalligrafie geldt

Nadere informatie

Inca DresscoDe KInDerboeKje 1

Inca DresscoDe KInDerboeKje 1 Inca Dresscode Kinderboekje 1 Welkom op de tentoonstelling «Inca Dress Code»! Je zal tijdens deze tentoonstelling meer te weten komen over sieraden en kleding uit Peru en ontdekken hoe volkeren zoals de

Nadere informatie

tuintje Mieke Rietveld quilt 85 cm. x 85 cm.

tuintje Mieke Rietveld quilt 85 cm. x 85 cm. tuintje Mieke Rietveld quilt 85 cm. x 85 cm. Quilten, dat leek mij een mooie bezigheid toen ik stopte met werken. Maar hoe begin je daar mee en wat heb je nodig? En wat ook leuk is, hoe vind je mensen

Nadere informatie

Grijze konijnenset TEKST MARIETA VAN DRIEL BEELD STUDIO 5982 STYLING MIRJAM KNOTS

Grijze konijnenset TEKST MARIETA VAN DRIEL BEELD STUDIO 5982 STYLING MIRJAM KNOTS Grijze konijnenset romper ( 3,60 hema.nl) mutsje ( 3 hema.nl) slofjes ( 3 hema.nl) 1 vel strijkvelours (20x 25 cm, 2,95 vanmarieke.nl) strijkijzer wit bakpapier (bruin geeft af) Aan de slag Was de babykleding.

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Op de afdeling van de Grieken stonden onder andere: - vazen (roodfigurige en zwartdigurige) - amforen - kylikschen - kourosbeelden

Op de afdeling van de Grieken stonden onder andere: - vazen (roodfigurige en zwartdigurige) - amforen - kylikschen - kourosbeelden Museum voor oudheden In het rijksmuseum voor oudheden in Leiden is van alles te vinden over archeologie. Zo staat op de site dat jong en oud kan genieten van beschavingen uit het oude Egypte, het nabije

Nadere informatie

Garen en naalden. Gebruikstabel: Beauty V.o.F. Een document van: Beauty V.o.F. - Dè tussenvoering en vlieseline specialist van Nederland!

Garen en naalden. Gebruikstabel: Beauty V.o.F. Een document van: Beauty V.o.F. - Dè tussenvoering en vlieseline specialist van Nederland! Gebruikstabel: Garen en naalden Een document van: Beauty V.o.F. Inhoud: Tabel stofkeuze met garen en naaldenadvies Pagina 3/4 Tabel met naalden en gebruiksadvies Pagina 5/6 Tabel met garen en gebruiksadvies

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. D S T R K C N T Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. 1. Welk grafmonument staat op welke foto? Schrijf de goede

Nadere informatie

Bij het beroep van kunsthistoricus denk je misschien niet meteen aan spanning en sensatie, maar toch krijgt de kunsthistoricus in populaire films

Bij het beroep van kunsthistoricus denk je misschien niet meteen aan spanning en sensatie, maar toch krijgt de kunsthistoricus in populaire films Spanning en sensatie Bij het beroep van kunsthistoricus denk je misschien niet meteen aan spanning en sensatie, maar toch krijgt de kunsthistoricus in populaire films en boeken (zoals De Da Vinci Code

Nadere informatie

Menselijk haar in mode en kunst. HAAR! Menselijk haar in mode en kunst

Menselijk haar in mode en kunst. HAAR! Menselijk haar in mode en kunst Menselijk haar in mode en kunst In het Centraal Museum Utrecht. In deze kijkwijzer nemen we je mee naar de tentoonstelling en vertellen over een aantal (kunst)werken of (haar)kunstenaars. Maar er is natuurlijk

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Middelbare graad jongeren Beeldende

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar

Street-art in de. Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar Naam: Kom en ontdek het verhaal achter het kunstwerk Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een oase

Nadere informatie

Look & Inspire. Inhoud

Look & Inspire. Inhoud Inhoud 1, Textielen en stoffen blz.1 2.Documentatie blz.2 3. Verwerkingskeuze Analyse en vervolgstappen blz.15 4. Expo uitwerking blz.16 5. Reflectie met Games & Interactie en de kunstwereld blz.17 Textielen/stoffen

Nadere informatie

Het eerste schrift hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62211

Het eerste schrift hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62211 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 June 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62211 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Artistieke wisselwerking

Artistieke wisselwerking Wapens Wapens uit de islamitische wereld stonden in hoog aanzien. De technische kwaliteit was superieur. Een term als damasceren (sabels vlammend etsen, letterlijk: op de manier van Damascus ) herinnert

Nadere informatie

rondedans. Een wervelwind van kleuren sleurt aarde, water, lucht mee in een beroezende

rondedans. Een wervelwind van kleuren sleurt aarde, water, lucht mee in een beroezende Een wervelwind van kleuren sleurt aarde, water, lucht mee in een beroezende rondedans. Tekst: Guy Kestens Naar aanleiding van de vernissage in Galerij Dessers-Beeck op 27 april 2014. Welkom in het paradijs,

Nadere informatie

Fiberdaisy Art Margriet van Dam Groningerweg, Eelderwolde fiberdaisy@gmail.com +31625501332 www.fiberdaisy.nl

Fiberdaisy Art Margriet van Dam Groningerweg, Eelderwolde fiberdaisy@gmail.com +31625501332 www.fiberdaisy.nl Fiberdaisy Art Margriet van Dam Groningerweg, Eelderwolde fiberdaisy@gmail.com +31625501332 www.fiberdaisy.nl Wat is Afrikaans Lapverven? Lapverf is Afrikaans voor textielverf. Dit wordt in Zuid-Afrika

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Middelbare Graad Volwassenen Oriëntatie

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE VANITASBEELDEN VAN GIJS ASSMANN

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE VANITASBEELDEN VAN GIJS ASSMANN AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE VANITASBEELDEN VAN GIJS ASSMANN VOGEL + AARDAPPEL + EEN STILLEVEN ALS PORTRET BOEK = De onderste helft van het coverbeeld is een kunstwerk van Gijs Assmann.

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal punten

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

Kijk eens goed naar de trui.

Kijk eens goed naar de trui. Lees de uitleg over vezels en textiel. Kijk eens goed naar de trui. De trui is gemaakt van draadjes. Kijk eens goed naar de draadjes. De draadjes zijn gemaakt van dunne draadjes. Die dunne lange draadjes

Nadere informatie

Spinoza SPINOZA SCHOOLOPDRACHT. Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf op linnen Jaartal: 1670

Spinoza SPINOZA SCHOOLOPDRACHT. Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf op linnen Jaartal: 1670 WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. bhet onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: Spinoza Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf

Nadere informatie

Fourteen stations - Het verbeelden van pijn Ignace Schretlen

Fourteen stations - Het verbeelden van pijn Ignace Schretlen Fourteen stations - Het verbeelden van pijn Ignace Schretlen Nog geen drie weken na de start van het studiejaar moeten studenten die in Nijmegen aan de Radboud Universiteit met rechten zijn begonnen al

Nadere informatie

inhoud 1. Textiel? Wat is dat? 2. Weven met papier 3. Stoffen van textiel 4. Wol 5, Zijde 6. Katoen 7. Linnen 8. Filmpje Pluskaarten

inhoud 1. Textiel? Wat is dat? 2. Weven met papier 3. Stoffen van textiel 4. Wol 5, Zijde 6. Katoen 7. Linnen 8. Filmpje Pluskaarten Textiel inhoud 1. Textiel? Wat is dat? 3 2. Weven met papier 5 3. Stoffen van textiel 6 4. Wol 7 5, Zijde 9 6. Katoen 11 7. Linnen 13 8. Filmpje 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

MARJO POTMA Beeldend kunstenaar Kunst workshops voor kinderen en volwassenen

MARJO POTMA Beeldend kunstenaar Kunst workshops voor kinderen en volwassenen MARJO POTMA Beeldend kunstenaar Kunst workshops voor kinderen en volwassenen www.marjopotma.nl Als beeldend kunstenaar heb ik voor basisscholen, middelbare scholen, bijzonder onderwijs, centrum voor de

Nadere informatie

Cursussen Voorjaar 2016

Cursussen Voorjaar 2016 Cursussen Voorjaar 2016 Patchwork & Quiltcentrum Galerie de Ganzerik 1 Beste cursist, In dit document vindt u de cursussen die in het voorjaarseizoen van 2016 bij Galerie de Ganzerik beginnen. Op de website

Nadere informatie

Geabstraheerd: beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie K2. beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie

Geabstraheerd: beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie K2. beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie Algemene gegevens Kunstwerk 1 Titel Mummy-board Maker Jaartal Materiaal/techniek Cedarhout, linnen en goud Kunststroming Egypte Algemene gegevens Kunstwerk 2 Titel Maker Jaartal Materiaal/techniek Medicijnen

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

Ik ben begonnen met collages. Collages met als thema de vrouw. De vagina en borsten. De vrouw was het belangrijkste uitgangspunt

Ik ben begonnen met collages. Collages met als thema de vrouw. De vagina en borsten. De vrouw was het belangrijkste uitgangspunt Maart 2014 Mijn beeldend proces. Een proces wat begonnen is in maart 2014. Het proces is begonnen naar aanleiding van een gedicht. Dit gedicht roept voor mij verschillende dingen op. Het belangrijkste

Nadere informatie

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op?

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op? Ondergronds Opdrachten groepen 5, 6 en 7 In Ondergronds gaan kinderen aan de slag als een echte archeoloog. Ondergronds is een reconstructie van een archeologische opgraving. De leerlingen werken met echte

Nadere informatie

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt PROGRAMMA 2011 2012 Uitgangspunt van de lessen is dat kennis van de schilderkunstige technieken en stromingen vanuit de eigen ervaring wordt ontdekt en ontwikkeld. De opdrachten hebben betrekking op zowel

Nadere informatie

Prijslijst vanaf 1 September 2011

Prijslijst vanaf 1 September 2011 DISPLAYS Code Afmetingen van alle Displays: breedte 38,5 cm - hoogte 35,5 cm - diepte 29,5 cm Dealer ink. Cons. Adviespr De Displays worden gevuld met 3 klosjes per kleur geleverd 90 klosjes in totaal

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis De Grieken

Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag door een scholier 902 woorden 3 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Grieken Annabel van der Geer H1B Voorwoord Ik ga vertellen over de cultuur, politiek

Nadere informatie

Nieuwe korte cursussen en workshops beeldend Alle leeftijden. Kunst van Pallets!

Nieuwe korte cursussen en workshops beeldend Alle leeftijden. Kunst van Pallets! Nieuwe korte cursussen en workshops beeldend Alle leeftijden Kunst van Pallets! Cursusnr. 1213/154-5 lessen-9 april t/m 21 mei-dinsdagmiddag 16.00-17.30 Een supercoole cursus van 5 lessen op de dinsdagmiddag

Nadere informatie

Kunst & Cultuur / Schilderen. Wat gaan we de komende tijd doen?

Kunst & Cultuur / Schilderen. Wat gaan we de komende tijd doen? Kunst & Cultuur / Schilderen Wat gaan we de komende tijd doen? - informatie vergaren over het schilderen - toepassingen, atelierbezoek - relatie leggen met je onderzoeksvraag - materiaalonderzoek / experimenteren

Nadere informatie

Tentoonstelling CKV De Ringeloor

Tentoonstelling CKV De Ringeloor Tentoonstelling CKV De Ringeloor Tentoonstelling door een scholier 1359 woorden 1 mei 2001 6 4 keer beoordeeld Vak CKV Inleiding Op vrijdagmiddag 17 november ben ik samen met Marcel naar galerie De Ringeloor

Nadere informatie

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage.

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage. De vorm en samenstelling van het monument 1) Uit welke verschillende delen bestaat het monument? Kruis aan.. De omgeving van het monument 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt?... obelisk

Nadere informatie

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT:

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT: Schilderkunst Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. 1. Definitie SCHILDERIJ: tweedimensionaal vlak iets wordt voorgesteld kleur- en vormmiddelen FIGURATIEF ABSTRACT: figuratief: verwijst

Nadere informatie

Dieren des doods DE KRAAI

Dieren des doods DE KRAAI DE KRAAI Eigenlijk zijn we een beetje bang voor kraaien. Hun krassende geluid doet ons schrikken. Hun menukaart vervult ons doorgaans met afgrijzen en een samenscholing van kraaien onderweg doet het ergste

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar

Street-art in de. Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar Naam: Kom en ontdek het verhaal achter de kunstwerken! Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een

Nadere informatie

WAAROM BEWAREN? Heel veel mensen bewaren dingen. Weet je ook waarom? Mensen bewaren om niet te vergeten, om zich dingen te herinneren.

WAAROM BEWAREN? Heel veel mensen bewaren dingen. Weet je ook waarom? Mensen bewaren om niet te vergeten, om zich dingen te herinneren. WAAROM BEWAREN? Heel veel mensen bewaren dingen. Weet je ook waarom? Mensen bewaren om niet te vergeten, om zich dingen te herinneren. Herinneringen kunnen worden geactiveerd door het zien van voorwerpen.

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen Tijdvak 1 Toetsvragen 1 De meeste kennis over de periode waarin de eerste mensen leefden, komt van archeologen. Wat houdt het werk van archeologen in? A Zij bestuderen de verschillende theorieën over de

Nadere informatie

Een elegant interieur op maat van jouw persoonlijkheid. Raamdecoratie Verf en behang Interieuradvies Stoffering Decoratie

Een elegant interieur op maat van jouw persoonlijkheid. Raamdecoratie Verf en behang Interieuradvies Stoffering Decoratie Een elegant interieur op maat van jouw persoonlijkheid Raamdecoratie Verf en behang Interieuradvies Stoffering Decoratie MERK: JAB MERK: Diaz Flirten met licht Da s durven: Speel met kleurnuances De juiste

Nadere informatie

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Na het Museum in de Klas en de drukwerkplaats van KUVO weten jullie alles over druktechnieken: Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan! In deze leskist

Nadere informatie

boutique co llect i o n

boutique co llect i o n boutique collection boutique Meesterstukken gecreëerd met passie voor textiel en interieur. In Januari introduceert Kobe de BOUTIQUE collectie. Door het Kobe design team worden vernieuwde innovaties toegepast

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

Les 1: Soorten bronnen. Jantine van der Weiden. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.

Les 1: Soorten bronnen. Jantine van der Weiden. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs. Auteur Jantine van der Weiden Laatst Licentiegewijzigd Webadres CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/106799 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

China. Chinees Nieuwjaar. 6 lessen rond de Chinese tradities. Vakgebied: Culturele Vorming. Lesduur: 60-90 minuten per les

China. Chinees Nieuwjaar. 6 lessen rond de Chinese tradities. Vakgebied: Culturele Vorming. Lesduur: 60-90 minuten per les China Chinees Nieuwjaar 6 lessen rond de Chinese tradities Vakgebied: Culturele Vorming Lesduur: 60-90 minuten per les China Pagina 1 Colofon Chinees Nieuwjaar Les voor groep 7/8 3 x 60 minuten Beeldende

Nadere informatie

Sinterklaas knutselen

Sinterklaas knutselen Sinterklaas knutselen Stoomboot Materiaal: een melkpak, gekleurd karton en papier, evt. watten, keukenrol en verf. Leg het melkpak op z'n kant en pak twee stroken en niet die aan beide kanten aan elkaar.

Nadere informatie

Het dorp kleurt de wereld kleurt het dorp...

Het dorp kleurt de wereld kleurt het dorp... Achter Glas is de naam van een groepje mensen dat elke twee jaar een straattentoonstelling organiseert in het smalle gedeelte van de Mortselsesteenweg. Ook dit jaar organiseert Achter glas een straattentoonstelling.

Nadere informatie

Doezijde. Zelf verf maken. Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven!

Doezijde. Zelf verf maken. Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven! Doezijde Zelf verf maken Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven! Wat heb je nodig? Spullen Kwast of penseel Vel wit A4 papier om op te verven 4 schaaltjes Limonadeglas 4 theelepeltjes

Nadere informatie

START VAN DE LESSENSERIE: INSPIRATIE OPDOEN!

START VAN DE LESSENSERIE: INSPIRATIE OPDOEN! START VAN DE LESSENSERIE: INSPIRATIE OPDOEN! Laat je leerlingen eerst kennis maken met het werk van Rosemin Hendriks, Karen Sargsyan en Johanna Schweizer. Hoe inspireer je ze bij de start van je lessenserie?

Nadere informatie

OLYMPIASCHOOL. Schoolmaatplan Beeldend. Huidige situatie beeldend onderwijs

OLYMPIASCHOOL. Schoolmaatplan Beeldend. Huidige situatie beeldend onderwijs OLYMPIASCHOOL Schoolmaatplan Beeldend Beeldend onderwijs is goed vertegenwoordigd op de Olympischool. Bij de kleuters wordt er dagelijks beeldend gewerkt en van groep 3 tot en met 8 hebben de kinderen

Nadere informatie

Verslag CKV museum Rijksmuseum

Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag door D. 1044 woorden 20 juni 2016 3,9 13 keer beoordeeld Vak CKV Informatie Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam Het Rijksmuseum is een heel belangrijk museum voor Nederland.

Nadere informatie

Textile Research Centre, maart 2010

Textile Research Centre, maart 2010 Textile Research Centre, maart 2010 Speciale nieuwsbrief ter gelegenheid van het nationale Textiel Festival, Leiden, 24-28 maart Het laatste half jaar is het wel heel erg druk geweest bij de TRC. Samen

Nadere informatie

Verantwoording van de reconstructie van de ijzertijd nederzetting aan het riviertje de Tongelreep te Eindhoven.

Verantwoording van de reconstructie van de ijzertijd nederzetting aan het riviertje de Tongelreep te Eindhoven. Verantwoording van de reconstructie van de ijzertijd nederzetting aan het riviertje de Tongelreep te Eindhoven. Anneke Boonstra. De Stichting Prehistorisch Huis Eindhoven (opgericht in december 1982) zocht

Nadere informatie

Thema. 13 januari Jonathan Bikker Conservator Onderzoek Schilderijen en Anna Krekeler Restaurator Schilderijen

Thema. 13 januari Jonathan Bikker Conservator Onderzoek Schilderijen en Anna Krekeler Restaurator Schilderijen Programma Reeks 1 Rijkscollege Het Rijksmuseum College biedt inzicht en verdieping bij tentoonstellingen en de collectie van het Rijksmuseum wordt gegeven door conservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum.

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2010 tijdvak 1 woensdag 19 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 39 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 70 punten

Nadere informatie

Schetsontwerp voor kunsttoepassing bij nieuwbouwscholen aan de Amstelstraat te Alkmaar

Schetsontwerp voor kunsttoepassing bij nieuwbouwscholen aan de Amstelstraat te Alkmaar Schetsontwerp voor kunsttoepassing bij nieuwbouwscholen aan de Amstelstraat te Alkmaar Eline Janssens januari 2013 1 Gekozen locatie voor kunstwerk Door middel van een smalle groenstrook wordt de scheiding

Nadere informatie

Stoel HOEZEN. Stretch stoelhoezen en tafelhoes. Organza tafel- en stoelhoezen. Novara stoelhoezen. Mystery stoelhoezen met rugband

Stoel HOEZEN. Stretch stoelhoezen en tafelhoes. Organza tafel- en stoelhoezen. Novara stoelhoezen. Mystery stoelhoezen met rugband Stoel HOEZEN Er is niets zo exclusief als het ontwerpen van uw eigen stoelhoes op een betaalbare wijze. Evento Textiles biedt stoelhoezen volgens eigen ontwerp precies volgens uw wensen. Met onze vernieuwde

Nadere informatie

Cursussen Voorjaar 2016

Cursussen Voorjaar 2016 Cursussen Voorjaar 2016 Patchwork & Quiltcentrum Galerie de Ganzerik 1 Beste cursist, In dit document vindt u de cursussen die in het voorjaarseizoen van 2016 bij Galerie de Ganzerik beginnen. Op de website

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

Schokland Werelderfgoed Kijktocht voortgezet onderwijs

Schokland Werelderfgoed Kijktocht voortgezet onderwijs Schokland Werelderfgoed Kijktocht voortgezet onderwijs Opdracht 1 Bij de tekst Schokland Werelderfgoed op de grond. 1a. Deze luchtfoto is gemaakt rond 1930. Toen was Schokland nog echt een eiland. Waarom

Nadere informatie

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008.

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008. Voor Rustin is schilderen de hoofdzaak van zijn kunstenaarspraktijk, maar tekenen heeft hij daarnaast ook altijd gedaan. Hij deed dat op de momenten dat hij niet kon schilderen, zoals s avonds als het

Nadere informatie

4,5. Spreekbeurt door een scholier 1460 woorden 8 juni keer beoordeeld. Inleiding

4,5. Spreekbeurt door een scholier 1460 woorden 8 juni keer beoordeeld. Inleiding Spreekbeurt door een scholier 1460 woorden 8 juni 2011 4,5 32 keer beoordeeld Vak Anders Inleiding Ik ben op dit onderwerp gekomen omdat ik alle onderwerpen waar over ik mijn spreekbeurt kon houden op

Nadere informatie

VAN SCHETS. De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta. Inleiding NAARBIM VECTORWORKS:

VAN SCHETS. De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta. Inleiding NAARBIM VECTORWORKS: VECTORWORKS: VAN SCHETS NAARBIM De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta Inleiding De opdrachtgever van dit project is een Noord-Amerikaans bedrijf

Nadere informatie

Lesbrief. beeldende opdracht. Voor groep 5/6

Lesbrief. beeldende opdracht. Voor groep 5/6 Lesbrief beeldende opdracht Voor groep 5/6 De leerlingen gaan een drieluik maken, geïnspireerd op De Hooiwagen van Jeroen Bosch. Hun versie van het drieluik draait om de tijd waarin we nu leven: waar maken

Nadere informatie

WORKSHOPPROGRAMMA VOORJAAR 2016 ATELIER EN BOERDERIJWINKEL DE LINDEHOF CREATIEVE WORKSHOPS HOME DECO & QUILTEN

WORKSHOPPROGRAMMA VOORJAAR 2016 ATELIER EN BOERDERIJWINKEL DE LINDEHOF CREATIEVE WORKSHOPS HOME DECO & QUILTEN WORKSHOPPROGRAMMA VOORJAAR 2016 ATELIER EN BOERDERIJWINKEL DE LINDEHOF COUNTRY LIVING - A WAY OF LIVE CREATIEVE WORKSHOPS HOME DECO & QUILTEN QUILTCURSUS VOOR BEGINNERS De eerste activiteit waarmee we

Nadere informatie

Workshop Boomcarving in de periode tussen 06-10-2014 en 16-10-2014 deelnemers 25 à 30

Workshop Boomcarving in de periode tussen 06-10-2014 en 16-10-2014 deelnemers 25 à 30 Stichting Wijkbeheer Carisven t.a.v. W. Elbers, penningmeester Abel Tasmanstraat 55 6413 SW Heerlen Eygelshoven, 27 november 2014 Beste Wim en Wim, Inmiddels kijken we terug op een feestelijke en geslaagde

Nadere informatie

Werkstuk CKV De Tempel van Hera

Werkstuk CKV De Tempel van Hera Werkstuk CKV De Tempel van Hera Werkstuk door een scholier 1239 woorden 30 oktober 2006 5,1 22 keer beoordeeld Vak CKV Algemene gegevens. Wat is het? Een ruïne van een tempel met vele beelden. Hoe heet

Nadere informatie

Japanese Design Collection

Japanese Design Collection Japanese Design Collection Creëer uw eigen minimalistische sfeer 1069 Japanese Design Collection Met de Japanese Design Collection krijgt uw huis een oosters tintje. De collectie biedt mooie eigentijdse

Nadere informatie

Co Westerik - Dagelijkse verwondering

Co Westerik - Dagelijkse verwondering 29 november 2018, 09:10 (CET) Co Westerik - Dagelijkse verwondering 9 februari tot en met 26 mei 2019 Beeldmateriaal In 2019 brengt Museum Boijmans Van Beuningen een hommage aan de onlangs op 94-jarige

Nadere informatie

Thema 2019: De Dwaze Wereld

Thema 2019: De Dwaze Wereld Thema 2019: De Dwaze Wereld Tal van dwaze situaties Wat toont het schilderij? het zeilscheepje dat een oog in het zeil heeft. de man die geld in het water gooit, iemand die twee vliegen in één klap slaat,

Nadere informatie

Concept AchterGlas 2019

Concept AchterGlas 2019 Concept AchterGlas 2019 Internationaal Bruegeljaar 2019 Pieter Bruegel De Oude stierf in 1569, in 2019 450 jaar geleden. Dit kunnen wij niet laten voorbij gaan! Heel specifiek gedeelte van zijn werk. En,

Nadere informatie

Zelfstandig naamwoord

Zelfstandig naamwoord 2 Zelfstandig naamwoord 1 Weet jij wat een zelfstandig naamwoord is? Vink aan waar je het aan herkent. Je kunt er meervoud van maken. Je kunt er een voor zetten. Het is meestal een ding. Het is een doe-woord.

Nadere informatie

Gebruikstabel: Garen en naalden

Gebruikstabel: Garen en naalden Gebruikstabel: Garen en naalden Een document van: Beauty V.o.F. Gebruik deze PDF als leidraad voor de keuze van je garen en naalden bij. Inhoud: Tabel keuze met garen en naaldenadvies Pagina 3/4 Tabel

Nadere informatie

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62210

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62210 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62210 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen.

Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 1 woensdag 13 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

De Griekse Bouwkunst

De Griekse Bouwkunst De Oude Grieken De Oude Grieken Het land Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit een groot stuk vastland en een heleboel kleine eilandjes. Griekenland bestond uit allerlei staatjes.

Nadere informatie