If This Then That. Koen van Eijk Klas 1B

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "If This Then That. Koen van Eijk Klas 1B"

Transcriptie

1 If This Then That Koen van Eijk Klas 1B

2 De Kick-off Het project If This, Then that draait om het leren gebruiken en ontdekken van de Arduino. De Arduino is een micro-controller, hij controleert (bestuurd) andere apparaten en kan gegevens van sensoren ontvangen. Door je Arduino te programmeren kan je bepalen wat je aan stuurt en wat je met ontvangen data doet. Ik besloot al snel in welke richting ik wilde gaan zoeken voor het project. Ik wilde een systeem maken op basis van de turrets uit de Portal games. Dit is in essentie een apparaat dat mensen kan detecteren, deze kan volgen en vervolgens op ze schiet. Ik focuste me op het maken van een werkend prototype en niet zo zeer op de vormgeving van het project. Plan van aanpak Het eerste wat ik deed was schetsen in mijn dummy. Ik tekende wat mechanismes en toch wat vormgeving uit. Naarmate ik meer nadacht over het technische aspect van mijn project, realiseerde ik me dat ik het design wat in de games werd gebruikt moest loslaten, dit was veel te ingewikkeld. Het schietmechanisme zou bestaan uit twee snel draaiende wieltjes waar ik balletjes tussenin zou laten komen zodat ze afgeschoten werden, een ontwerp wat ik kende van een nieuwe blaster van Nerf. Deze blaster gebruikte kleine gele balletjes, gemaakt van foam en ik wilde deze ook voor mijn project gebruiken. Hoe ik de algemene constructie ging maken wist ik nog niet. Onderdelen Na kort zoeken op internet kwam ik er achter dat de Nerf balletjes alleen in de Verenigde Staten te koop waren, hiervoor moest ik dus iets anders bedenken. Ik vond op mijn kamer een oude printer die niet meer gebruikt werd. Ik heb hem uit elkaar gehaald en zo 2 motortjes gevonden om mijn wieltjes aan te drijven. De motortjes zaten direct op de printplaat aangesloten, zonder omvormers of weerstandjes, wat betekende dat ik de voeding van de printer kon gebruiken om de motortjes direct aan te drijven. Ik had nu twee 30 Volt motortjes voor mijn turret. Om personen te kunnen volgen had ik een camera nodig en software die de camerabeelden kon verwerken. Ik had nog een oude webcam liggen en de software zou een combinatie worden van

3 Visual Studio en OpenCV. Met OpenCV kan je op basis van specifieke parameters (kleuren, vormen, gezichten) objecten herkennen in camerabeelden. Deze gegevens communiceer je vervolgens door naar de Arduino die de servo aanstuurt zodat de turret met het doelwit mee draait. Problemen Ik ben lang bezig geweest met de software, maar ik kreeg hem niet aan de praat. Na uren proberen en opzoeken besloot ik om mijn ontwerp aan te passen, om er zo voor te zorgen toch een compleet project af te hebben voor de deadline. Mijn turret zou nu op basis van gedetecteerde beweging een scannende beweging gaan maken en na een kleine vertraging zou hij dan ook beginnen met schieten. Om beweging te kunnen detecteren had ik een PIR-sensor nodig. Deze werkt op basis van infrarood. Je kan de gevoeligheid en de vertraging nadat hij niets meer waarneemt instellen. Hoe ik alles tot een geheel ging maken wist ik nog niet. Ik zat ook nog steeds met het probleem dat ik nog geen projectielen had om af te schieten. Bij de feedback sessies had ik wel wat suggesties gekregen, maar die opties droegen stuk voor stuk een probleem met zich mee. Toen kwam iemand met het idee om kauwgomballen te gebruiken. Van die goedkope die je in lange strips bij het snoep hebt liggen. Dit was mijn redding! De Code Het schrijven van de code was voor mij niet al te moeilijk. Ik kon de programmeerlessen goed volgen en de code voor mijn project was niet erg ingewikkeld. De moeilijkheid lag veel meer bij de mechanische afstelling van het geheel. Ik heb een deel van de code uit de voorbeelden overgenomen die je servo heen en weer laat gaan en heb daar vervolgens de code voor de sensor in geïntegreerd. Dit zorgde ervoor dat ik bij de detectie van beweging via de console feedback kreeg dat er een beweging werd geregistreerd en dat de servo ging draaien wanneer dit gebeurde. De code voor de die de motors aan moest sturen heb ik nooit geschreven, de reden hiervoor zal je hier onder zien. Dit zouden maar een paar lijnen zijn geweest die pin 4 steeds kort even aan zetten met pauzes er tussen. Constructie Nu ik de afzonderlijke delen redelijk had afgerond ging ik nadenken over wat alles bij elkaar moest houden. Uiteindelijk is mijn keuze op Lego gevallen. Ik had recent een grote bak oude Lego gesorteerd en kon deze nu mooi voor mijn project gebruiken. Het eerste wat ik maakt was een Pvcbuisjes met een gat bovenin waar een wieltje (ook van Lego) door stak die vast zat aan 1 van de motortjes. Ik moest dit echter met foam pijltjes uittesten omdat de kauwgomballen niet pasten. Dit ging niet zo geweldig. Ik besloot naar de bouwmarkt te gaan om daar te kijken wat ik zou kunne gebruiken als loop en als wieltjes. De lego wieltjes gaven niet genoeg grip en waren veel te klein (1 cm doorsnee).

4 Ik kwam terug met 2 verrubberde parketwieltjes en grotere maat Pvc-buis. Tot mijn ergernis paste de kauwgomballen daar ook niet in en het was de grootste maat die ze hadden. Ik had geen tijd meer om een speciale maat op internet te bestellen met het risico dat het te laat aan zou komen. Ik moest dus een noodoplossing bedenken. Ik heb toen dik papier gepakt en dat om de Pvc-buis gerold en zo papieren buisjes gemaakt, waar de ballen wel in pasten. Als eerste ging ik aan de slag met het schietende gedeelte van mijn constructie. Mijn eerste idee was om aan een kant een buis te hebben met alle balletjes en aan de andere kant een buis als loop. Ik kwam er echter snel achter dat de loop de balletjes alleen maar tegenhield, dus haalde ik die weg. Mijn twee wieltjes die plat lagen werden aangedreven door de motors met Legowieltjes die er bovenop stonden (zie foto). Het buisje stond schuin omhoog zodat de balletjes naar de wieltjes toe zouden rollen. Als tweede kwam de basis met de servo motor waarop de turret zou gaan draaien. Ik bouwde de Lego op rond de servo en eindigde net onder het plastic kruis met wat gladde steentjes. Vervolgens maakte ik in de onderkant van het schietmechanisme de ruwe vorm van het plastic kruis na zodat deze er precies in greep en het platform dus kon draaien. Het enige wat ik nu nog nodig had was iets om alle elektronica in te verbergen. Ik probeerde eerst iets van lego te maken, maar dit werd veel te klein. Vervolgens vond ik een witte doos die er goed uitzag en begon ik met maken van gaten voor kabels en het aansluiten van mijn componenten. Nadat ik alles had aangesloten ging ik testen. Alles werkte individueel. Nadat ik alles vervolgens in de doos had verwerkt wilde ik alles nog één keer testen voordat ik mijn code afrondde. Ik voelde echter dat een van mijn diodes heel erg heet was geworden en mijn transistor leek niet te reageren. Na grondig testen bleek het kwaad al geschiedt; ik had mijn transistor gemold. Dit betekende dat mijn turret niet automatisch kon gaan schieten met het detecteren van beweging, maar ik wilde dat hij werkte bij de presentatie! Ik heb toen snel een knop ingebouwd aan de buitenkant van de doos waarmee ik de motors aan en uit kon zetten, zodat ik in ieder geval het gewenste resultaat zou kunnen demonstreren. Alles aansluiten was nog knap lastig, omdat ik met net iets te korte kabels aan het werk was. Ik moest opletten dat ik niet iets per ongeluk los trok wanneer ik de doos sloot.

5 De elektronica Uiteindelijk was mijn circuit een stuk simpeler dan dat ik in eerste instantie voor ogen had. Door moeten verwijderen van mijn transistor schakelcircuit bleef er niet veel over. Mijn Arduino gaf via het breadboard stroom aan mijn servo en sensor en had een directe verbinding met de digitale pinnen. Mijn motortjes waren via het breadboard aan de voeding van de printer verbonden. Links zie je de USB kabel voor de Arduino de doos in komen, rechts de kabel voor de printervoeding, de knop voor de motors zit aan de voorkant en de PIR-sensor zit aan de achterkant. Het linker gat in de deksel is voor de kabels van de servo en het rechter gat is voor de kabels van de motors. Conclusie Met de Kick-off van dit project had ik gelijk twijfels aan de haalbaarheid van de criteria. Het was erg overwelmend. Ik dacht dat de hoeveelheid vrijheid en het zelf moeten kopen van materialen veel mensen zou tegenstaan. Die gedachte had ik zelf niet, ik zag de potentie van dit project en vond het ook niet erg als het wat zou moeten kosten. Ik heb me aan het begin wel verkeken op hoe veel tijd in alle aspecten gaat zitten. Mijn idee om een lijkende Portal turret te maken was vanaf het begin al niet haalbaar, als het aan mijn eisen zou moeten voldoen. Uiteindelijk ben ik redelijk tevreden met het eindresultaat. Helaas werkte de software niet helemaal mee en heb ik door het oplossen van problemen te weinig tijd over gehad om meer aan de vormgeving te doen. Mijn project wat puur functioneel ingesteld in dat opzicht. Aan het begin van het project overwoog ik om dit project mee te nemen naar een eventueel ISA project, om dan wel een Portal turret te maken, maar na flink wat onderzoek zou hier veel meer tijd in gaan zitten dan haalbaar is voor mij. Als ik nog wat kwijt wil over dit project is dat het programma en lessenpakket lastig in te vullen is. We hebben wat basislessen gekregen, maar naar mijn mening hadden dat er best een paar meer mogen zijn. Bijvoorbeeld werkende dingen maken bij het solderen of wat meer theorie of elektrotechniek. Het idee om het project over de vakantie heen te tillen is in essentie goed, maar de vele feestdagen gooien veel roet in het eten als het op bestellen en tijdsbesteding aankomt. Uiteindelijk vond ik het een gaaf project waar ik nog zo veel meer in had willen doen en ontdekken, maar dat ga ik zeker nog op eigen gelegenheid of in de toekomst met projecten doen. Instructables and video link:

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Design Document If This Then That HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Concept Iedereen ervaart wel eens stress of een drukke ruimte die ze even teveel wordt waar ze even weg van moeten gaan om tot

Nadere informatie

Project If This Then That

Project If This Then That Project If This Then That WiFi bestuurbare woonhuis ventilator Cairan Steverink G&I1D 17-01-2016 Johan Otten E 17-1-2016 Conceptbeschrijving Een woonhuis ventilator is tegenwoordig aanwezig in bijna alle

Nadere informatie

Design Document IF THIS THEN THAT ALICE STENEKER / G&I1D

Design Document IF THIS THEN THAT ALICE STENEKER / G&I1D Design Document IF THIS THEN THAT ALICE STENEKER / G&I1D 17/01/2016 De eerste paar dagen had ik geen idee met wat voor ontwerp ik ging maken voor ITTT, maar ik was vast besloten om het technische deel

Nadere informatie

Design Document. If This Then That

Design Document. If This Then That Design Document If This Then That Sander Doomen G&I1B 11-08-2016 Saskia Freeke If This Then That Design Proces Concept fase Het begon bij dat ik graag een leuk project wilde maken, het liefste een soort

Nadere informatie

Troostbed Project If This Then That

Troostbed Project If This Then That Troostbed Project If This Then That Maria van Veelen G&I1D Studentnummer 3007205 Begeleider: Johan Otten, Keimpe de Heer Het Troostbed Het Design Probleem: Als kinderen net geboren zijn kunnen ze veel

Nadere informatie

Boe-Bots - Arduino robots

Boe-Bots - Arduino robots Boe-Bots - Arduino robots Voorbereiding - wat hebben we allemaal nodig? 1) Een laptop met de Arduino IDE 2) Een Boe-Bot 3) Een USB printerkabel 4) De Boe Bot Library én NewPing library. Hier te downloaden.

Nadere informatie

Autobiotic Selfie. (Herkansing 1) Sascha de Waal. Studierichting: Game Development. Datum: 31 Maart 2016

Autobiotic Selfie. (Herkansing 1) Sascha de Waal. Studierichting: Game Development. Datum: 31 Maart 2016 Autobiotic Selfie (Herkansing 1) Door: Klas: Sascha de Waal G&I1D Studierichting: Game Development Datum: 31 Maart 2016 Docenten: Module: Opdracht: Saskia Freeke, Martin Lacet, Sonja van Vuure en John

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

One-touch raambediening D.I.Y. NA/NB

One-touch raambediening D.I.Y. NA/NB One-touch raambediening D.I.Y. NA/NB Wil je je ramen automatisch openen/sluiten terwijl je je dak open/dicht doet zodat je voortaan 10 seconden eerder binnen bent op je werk? Wil je lekker sportief door

Nadere informatie

If this. Project Fotostellage. Then that

If this. Project Fotostellage. Then that If this Project Fotostellage Then that Milan ten Westeneind 3014554 Game Art G&I 1D Januari 2016 Als mensen lezen zijn ze vaak niet bewust dat lezen veel verschillende reacties en/of emoties oproept. Vooral

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

If This Then That Projectdocumentatie

If This Then That Projectdocumentatie If This Then That Projectdocumentatie Het muizenhol Lennart Kuyvenhoven Game Designer - GI1C 14 12-15 Generatie meerdere concepten: Concept 1: -Een kattenmand met een druksensor en speaker. Als een kat

Nadere informatie

Naam: Klas: Docent: Datum: Module: Naam opdracht:

Naam: Klas: Docent: Datum: Module: Naam opdracht: ITTT Designdocument Naam: Thomas Meiborg Klas: G&I 1C Docent: Edwin van Ouwekerk Moria Datum: 18 januari 2016 Module: If This Then That Naam opdracht: Designdocument Proces: De eerste twee weken van dit

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit verslag staat precies beschreven wat ik heb gedaan met de Demontage. Ook staat er in dit verslag wat er allemaal in een computer zit met alle benamingen erbij. Er word ook gemeld wat voor

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Arduino. Workshop. 20 juni 2014 Peter Struwe Stichting De Jonge Onderzoekers Groningen

Arduino. Workshop. 20 juni 2014 Peter Struwe Stichting De Jonge Onderzoekers Groningen Arduino Workshop Beta-docentendag 20 juni 2014 Peter Struwe Stichting De Jonge Onderzoekers Groningen Wat is een microcontroller? Maak een computer met alleen het meest noodzakelijke: processor geheugen

Nadere informatie

Project If This Then That Naam: Valérie den Besten Docent: Rob Zimmerman Datum:

Project If This Then That Naam: Valérie den Besten Docent: Rob Zimmerman Datum: Project If This Then That Naam: Valérie den Besten Docent: Rob Zimmerman Datum: 17-01-2016 Inhoudsopgave Mijn idee... 3 Proces... 4 PMI s... 10 Mijn idee Voor het project If This Then That wilde ik een

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D RESEARCH CONTENT Loïs Vehof GAR1D INHOUD Inleiding ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ blz. 2 Methode -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

Vlinder en Neushoorn

Vlinder en Neushoorn Vlinder en Neushoorn Hoi, zei Vlinder. Hoi, zei Neushoorn, hoewel hij meestal niets zei. Maar hij was in een goede bui. Vlinder streek neer op de hoorn van Neushoorn en leek erg zenuwachtig. Hoi! zei Vlinder

Nadere informatie

PROVINCIAAL TECHNISCH INSTITUUT

PROVINCIAAL TECHNISCH INSTITUUT PROVINCIAAL TECHNISCH INSTITUUT Roze 131 9900 EEKLO 3egraad 6IWc Jakob Keerman n 4 Stageverslag SCHOOLJAAR 2014-2015 1 Inleiding Ik liep stage bij Cretel in Eeklo. Het bedrijfsterrein is gelegen in de

Nadere informatie

Zelfmanagement en Communicatie practicum

Zelfmanagement en Communicatie practicum Zelfmanagement en Communicatie practicum Heleen Bulthuis 10-1-16 Jenna Hardin GI1B ZMC practicum opdracht 1: Wat is je motivatie voor deze opleiding? Na mijn afgeronde MBO 4 opleiding voor Styling en Design

Nadere informatie

Project Interactieve multimedia

Project Interactieve multimedia Project Interactieve multimedia Jerney van Schagen Inleiding: Het eerste idee van het project bij mij was dat het een vrij breed project zou worden, maar in een van de eerste colleges kwam ik er al gauw

Nadere informatie

F A B S C H O L K I D S

F A B S C H O L K I D S F A B S C O H O L K I D S Over FabSchool Kids In Fabschool Kids staat zelf dingen maken, creativiteit en samenwerken centraal. In hands-on workshops in het Fablab Amsterdam leren kinderen alles over digitale

Nadere informatie

MIDI STURING voor SERVO s

MIDI STURING voor SERVO s MIDI STURING voor SERVO s Vanuit mijn idee om Marieke te maken, een pop die als dirigent optreedt bij het afspelen van MIDI muziek heb ik een schakeling gemaakt die behalve voor zo n pop ook voor andere

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin 1. Intro 1 2. Wat is mijn selfie 2 3. Waarom mijn selfie 4 4. Evaluatie medestudenten 5 5. Bijlage

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14)

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Reflectieverslag Maandag hebben we gebrainstormd en we hebben voor mijn

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

If This Then That Project - Atmospheric Temperature Light. Yannick Seyeux Game Design G&I1D Studentnummer:

If This Then That Project - Atmospheric Temperature Light. Yannick Seyeux Game Design G&I1D Studentnummer: If This Then That Project - Atmospheric Temperature Light Yannick Seyeux Game Design G&I1D Studentnummer: 3012803 18-01-2016 Het concept Mijn project heet Atmospheric Temperature Light. Het is een sfeerlampje

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

Dat doen we dus even anders! Een schets van het model

Dat doen we dus even anders! Een schets van het model Waargeven De kaart is niet het gebied. Iedere NLP-er die zichzelf serieus neemt, is daar vast van overtuigd. Maar we weten ook dat de manier waarop we de werkelijkheid in beeld brengen (hoe we kaarten

Nadere informatie

Apple Fanboy. Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C. De intro. De opdracht. Proces

Apple Fanboy. Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C. De intro. De opdracht. Proces Apple Fanboy Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C De intro Welkom in het verslag van de Apple fanboy, ik ben Jippe Joosten en ik ben enorm fan van Apple. Ik ben nu 21 jaar oud

Nadere informatie

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 Reflectie De uitdaging die ik mijzelf gesteld had ontwerp een super hero heb ik met beide armen ontarmd. Het onderwerp heb ik dicht bij mij zelfgehouden om met

Nadere informatie

IK BEHANDEL ZELFS DAMES VAN AMPER. uit het gooi geklapt_kr_bs.indd 66

IK BEHANDEL ZELFS DAMES VAN AMPER. uit het gooi geklapt_kr_bs.indd 66 IK BEHANDEL ZELFS DAMES VAN AMPER 66 uit het gooi geklapt_kr_bs.indd 66 18-04-14 11:27 twintig Bart Biermans (35), naar eigen zeggen behoorlijk ijdel, werkt al bijna tien jaar als cosmetisch arts. Met

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Uitpakken Papier en folie laden Aansluiten Testen U kunt ook instructie video s and How To pagina s bekijken op www.idstation.eu Page 1 Uitpakken Installatie handleiding ID station

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

IF THIS THEN THAT. Leraar - Johan Otten & Keimpe de Heer NIELSVANUNEN GAME DESIGN. Door: Niels van Unen G&I1D

IF THIS THEN THAT. Leraar - Johan Otten & Keimpe de Heer NIELSVANUNEN GAME DESIGN. Door: Niels van Unen G&I1D IF THIS THEN THAT Door: Niels van Unen - 3013736 - G&I1D Leraar - Johan Otten & Keimpe de Heer INTRO Toen ik begon met dit project had ik werkelijk geen idee wat ik wilde gaan maken. Het duurde ook een

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN KATRIN

HET VERHAAL VAN KATRIN HET VERHAAL VAN KATRIN Katrin begon heroïne te gebruiken toen ze ongeveer 12 was. In het begin deed ze dat nog af en toe. We hadden er niet genoeg geld voor. Door een ingrijpende gebeurtenis ging ze steeds

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Persoonlijk Ontwikkelingsplan De leerdoelen Leerdoel 1 Producer Tijdens het project van de verdieping wil ik graag meer kennis opdoen over de productie van een film. Tijdens mijn stage heb ik al verschillende

Nadere informatie

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen 1 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen 2 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen Hillegom 17 oktober 2013 Schoonderbeek Installatietechniek 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Dubbelspel. Alan Durant

Dubbelspel. Alan Durant Dubbelspel Dubbelspel maakt deel uit van de Schaduw-reeks van Lezen voor Iedereen/Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. De Schaduw-reeks is een serie spannende verhalen voor jongeren. Lezen voor Iedereen/Uitgeverij

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Soft-Solutions. Stageverslag

Soft-Solutions. Stageverslag Soft-Solutions Stageverslag Naam: Marc Schattorie Website: http://marc.schattorie.nl Klas: EI32BIT School: Gilde Opleidingen Datum: 18-04-2011 t/m 24-06-2011 Bedrijf: Soft-Solutions Website: http://www.soft-solutions.nl

Nadere informatie

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT Gwen Bergers G&I1A 3009429 19.11.15 Project docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuuren, Martin Lacet & John Hennequin Art/Media & Me Autobiotic Selfie Voor de lessen

Nadere informatie

PERSOONLIJK EINDVERSLAG

PERSOONLIJK EINDVERSLAG PERSOONLIJK EINDVERSLAG Document: Vak: Auteur: Persoonlijk Eindverslag Project Bussiness Skills Rhea Hau Studentnummer: 0850154 email: Groepnaam: 0850154 @ hro.nl illuminated Group Bank Datum: 16 juni

Nadere informatie

Designdocument. Bear on a tricycle

Designdocument. Bear on a tricycle Designdocument Bear on a tricycle Inhoudsopgave Inleiding Het project If This Then That is gemaakt voor de HKU Games & Interactie. De opdracht was simpel creëer een interactie door middel van de arduino

Nadere informatie

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar)

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) BELLA (II) 02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) In 2007 kwam je voor het eerst lessen op onze hondenschool. Je had als pup eerder getraind op een andere school maar moest daar stoppen vanwege ED operaties aan

Nadere informatie

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders Leo Leeuwtje Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders isbn: 9789048431052 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen. Misha Heesakkers 2037969

Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen. Misha Heesakkers 2037969 Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen Misha Heesakkers 2037969 Inhoud Gamedesign 3 Laatste Prototype 4 Procesverslag 5 Protoype 1 6 Protoype 2 7 Protoype 3 8 Protoype 4 9

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Checklist voor Succesvol Ondernemen

Checklist voor Succesvol Ondernemen Kruis aan wat voor jou van toepassing is om een overzicht te hebben van waar je mee aan de slag kunt om meer klanten te krijgen en meer geld te verdienen. SuccesHoek 1: Actiegerichte Focus Ik besteed meestal

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: Een bekende Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog: een bekende Introduceren thema Tweede Wereldoorlog: een bekende

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

ARDUINO KALENDER IF THIS THAN THAT MERIJN KIKKERT GAME ART G&I1C

ARDUINO KALENDER IF THIS THAN THAT MERIJN KIKKERT GAME ART G&I1C ARDUINO KALENDER IF THIS THAN THAT MERIJN KIKKERT GAME ART G&I1C HET CONCEPT Voordat ik aan mijn Arduino kalender was begonnen, was ik met twee andere concepten bezig geweest. Deze concepten had ik helaas

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Evaluatie enquête Week van het sluipverbruik

Evaluatie enquête Week van het sluipverbruik Evaluatie enquête Week van het sluipverbruik Verzendatum enquête: 5 augustus 2015 Response verzameling: 21 augustus 2015 Verzonden herinneringen: 0 Aantal verzonden enquêtes: 103 Response: 29 ik was wel

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Faux Pas Test (Volwassenen versie)

Faux Pas Test (Volwassenen versie) Faux Pas Test (Volwassenen versie) V. Stone & S. Baron-Cohen Vertaald door: A.A. Spek & I.A. van Berckelaer-Onnes Versie diagnosticus 1. Onderweg naar huis stopte Jan bij het benzinestation om te tanken.

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson Meld seksueel misbruik aan de commissie-samson Help ons Mijn naam is Rieke Samson en ik wil je vragen om ons te helpen bij het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Zelf ben ik voorzitter

Nadere informatie

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder Wervelbedfilters Een nieuwe ontwikkeling opgebied van filtering is een wervelbedfilter. Deze wordt al een geruime tijd toegepast op proffesioneelgebied denk maar aan Oceaan van Dierentuin Blijdorp te Rotterdam.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. robotcar.nl

Gebruikershandleiding. robotcar.nl Gebruikershandleiding robotcar.nl Inhoudsopgave 1 Introductie 2 2 Inventaris 3 3 Uno: een Arduino variant 4 3.1 De pinnen op het Uno board.................... 4 3.2 De Arduino software omgeving...................

Nadere informatie

LESMODULE OVER WINDENERGIE

LESMODULE OVER WINDENERGIE YOUNG ENERGY PROJECT - STUDENTEN LESMODULE OVER WINDENERGIE Inhoudsopgave Instructiebladen Les 1 Module windenergie, Instructieblad 1.1 4 Les 1 Ontdek, Instructieblad 1.2 5 Les 2 Onderzoek, Instructieblad

Nadere informatie

Programma 2015 / 2016

Programma 2015 / 2016 Pagina 1 Programma 2015 / 2016 Algemene informatie Elke workshop duurt 2 uur en kost 17,- per deelnemer. De workshops zijn gericht op kinderen van 10 t/m 12 jaar oud (groepen 6, 7 en 8) en elke workshop

Nadere informatie

O&O cyclus. Onderzoeken en ontwerpen

O&O cyclus. Onderzoeken en ontwerpen O&O cyclus Onderzoeken en ontwerpen O&O cyclus Waslijn O&O Deze platen kun je aan de muur hangen bij een onderzoeksopdracht of ontwerpopdracht. Tijdens het onderzoeken of ontwerpen staat het leerproces

Nadere informatie

Nieuwsbrief Benjamin. Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28

Nieuwsbrief Benjamin. Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28 Nieuwsbrief Benjamin Campaign Preview HTML Source Plain-Text Email Details Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28 Shan-kinderen stellen zich op voor lunch Veroordeling naar een arme zwerver Toen ik in de middag

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 Rapport Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

Design This! Kim van Dessel

Design This! Kim van Dessel Design This! Kim van Dessel Mijn ambities Dit kwartaal was ik eigenlijk allereerst van plan om meer visueel bezig te zijn. Na wat onderzoek te hebben gedaan ben ik uiteindelijk toch weer van gedachte veranderd.

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de

Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de mensen, maar naar mijn mening komt dit niet goed over bij

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

Blok 1 - Introductie

Blok 1 - Introductie Reflectie jaar 1 Algemeen Aan het begin van het eerste jaar kwamen een hoop nieuwe dingen op mij af. Na een jaar reizen had ik veel zin om aan de studie Voeding en Diëtetiek te beginnen en was erg benieuwd

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie