Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek aan HASSELT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek aan HASSELT"

Transcriptie

1 Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek aan DIT IS DE VOORBEELDVERSIE VAN DE IPAD WANDELING Deze versie is NIET BRUIKBAAR want we hebben de vragen (en antwoorden) weggelaten, alsook sommige wandelinstructies. Bovendien zijn de links gedesactiveerd... De volledige versie kan u bekomen bij de toeristische dienst op een uitleen IPAD... Met het gezin, vrienden of collega s, beleef een uitzonderlijke dag met uw bezoek aan de gezellige stad Hasselt FOTO-WANDELZOEKTOCHT 3 Trajecten van +/- 1u30 & 7 vragen per traject

2 Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek aan Met het gezin, vrienden of collega s, beleef een uitzonderlijke dag met uw bezoek aan de gezellige stad Hasselt FOTO-WANDELZOEKTOCHT 3 Trajecten van +/- 1u30 & 7 vragen per traject

3 TER INFO De wandeling begint (en eindigt) bij de Tourist Info (TI) (Maastrichterstraat 59) in het stadscentrum. De wandellus bestaat uit 3 trajecten: eerst het groene traject, dan het blauwe (start = Grote Markt), en tenslotte het rode (start = Paterkeskerk ). Elk traject beslaat 7 foto s die in de goede volgorde moeten worden gezet tijdens de wandeling zelf. Bij de toeristische dienst kan de eerste foto al snel worden gevonden. Daarna geven de instructies onder de foto aan hoe de volgende foto kan worden gevonden. Per fotokaart is er ook telkens een historische noot en een op te lossen vraagstuk. De 3x7 antwoorden op de vragen dienen genoteerd te worden in de tabel op de antwoordkaart die men apart meekrijgt (herhaal daarbij steeds het onderlijnde kernwoord in de vraag). Opgelet: de antwoorden zijn niet altijd in de directe buurt van de foto terug te vinden (maar meestal wel). De correcte antwoorden op de 3x7 vragen zijn opgenomen in een aparte verzegelde omslag. Deze omslag moet uiteraard gesloten blijven tot na de wandeling, teneinde de antwoorden te evalueren en een score (op 21 aldus) toe te kennen TI Tijdens de wandeling kan de route eventueel worden gevolgd via het bijgevoegde stadsplan, als hulp bij de oriëntatie. Idealiter wordt deze wandeling gemaakt met wandelteams van 4 à 5 deelnemers, maar kleinere of grotere teams vormen uiteraard geen enkel probleem. VOORWAARDEN & BEMERKINGEN - Wees voorzichtig en respecteer de verkeers- (en andere) regels die geldig zijn op de openbare weg. 7CQ kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor gebeurlijke ongevallen tijdens de wandeling. - Deze wandeling is geschikt voor wandelaars die goed te been zijn; er dienen immers vaak trappen e.d. te worden op- of afgelopen. - De duurtijd per traject (groen blauw rood) wordt geschat op 1.30u maximum. In totaal beslaat de wandeling dus maximaal 4.30u (zonder pauzes). - Een stad leeft. Dingen veranderen. Dit betekent dat bepaalde elementen op de foto s kunnen verdwijnen of veranderen, bv. omwille van seizoenswissels. Dergelijke wijzigingen mogen altijd worden overgemaakt aan 7CQ zodat desgevallend de nodige aanpassingen kunnen worden doorgevoerd. - 7CQ behoudt de auteursrechten op alle foto s, alle vragen en het globale spelconcept. - 7CQ staat evenwel open voor alle nieuwe ideeën die het spel kunnen verrijken.

4 TOEKOMSTSTRAAT START GROENE TRAJECT BLAUWE TRAJECT RODE TRAJECT Kernwoord Antwoord Kernwoord Antwoord Kernwoord Antwoord WEI KIEWIT KAPERMOLENPARK STADSPARK N TOURIST INFO

5

6 De oudste nederzetting van Hasselt, die reeds in de prehistorie bewoond was, moet vermoedelijk gezocht worden in deze buurt, tussen de huidige Twee-Torenwijk, en de St.- Quintinuskathedraal. Hier liep in de middeleeuwen een belangrijke handelsweg tussen Brugge en Keulen. In de 12de eeuw ontwikkelde deze nederzetting zich tot een stadje waarvan de stadsrechten en -privileges in 1232 plechtig werden gecommuniceerd. Op het einde van de 13de eeuw kreeg Hasselt een versterkte omwalling waarbij de buiten de stad lopende Demer kunstmatig werd afgeleid en dwars door de binnenstad werd gevoerd (de nu overwelfde Nieuwe Demer). Volg de pijl Dusartplein; deze steeg geeft uit op de Maastrichterstraat. Sla daar linksaf, volg de straat en kijk vervolgens goed links...

7 De constructie op de foto is de Poort van de Gedachten, gecreëerd door de Italiaanse kunstenaar Gugliem Vecchietti Massacci in 1986, vervaardigd uit marmeren blokken uit de steengroeve van Carrara (IT). De beide blokken kunnen manueel geopend of gesloten worden. Volgens de kunstenaar nodigt La Porta del Pensiero de mensen uit om er zonder vooroordelen voor te gaan staan, en terwijl ze er doorheen stappen, zich te ontdoen van al het overtollige. Behalve dit park heeft Hasselt echter ook nog een ander park dat buiten de kleine ring ligt, met name het Kapermolenpark. Daarin is de ingang te vinden van een speciale tuin, aangelegd in 1992 (met hulp van de stad Itami) naar een 17 de eeuws model. Verlaat het park via de straat wat verderop, neem rechts de Toekomststraat, en wandel vervolgens het parkje door achter het standbeeld van Louis Roppe. Aan de straat richting centrum nemen.

8 Hasselt is van oudsher bekend als de jeneverstad. Omstreeks 1795 draaiden niet minder dan 23 stokerijen hier op volle toeren. Dit beeld van een boer (het zgn. Borrelmanneke ) met os en varkens symboliseert de natuurlijke kringloop die ontstond tussen de stokerijen, de veeteelt en de landbouw. Met de draf (= het afval van de stokerijen) werd nl. het vee vetgemest. Met de dierlijke mest werden magere heide- en zandgronden vruchtbaar gemaakt, om er gerst en rogge op te telen. Die gewassen vormden dan weer mee de grondstoffen voor de jeneverstokerij. Het is dus niet verwonderlijk dat het Nationaal Jenevermuseum zich in deze stad bevindt. Wandel de Kadetjessteeg in bij nr. 38 tot het parkje (Op zon- en feestdagen is die steeg mogelijk gesloten; u dient dan de derde foto over te slaan. Om de vierde foto te vinden: wandel rechts omheen de nabije kathedraal en neem de Zuivelmarkt; direct rechtsaf doorheen het Hemelrijk en op het einde rechts en dan links de Maastrichterstraat volgen. Kijk vervolgens goed links...)

9 Dit opmerkelijke gebouw is het refugehuis van de abdij van Herkenrode, dat gebouwd werd tussen 1542 en 1544 in laatmiddeleeuwse stijl door meester-metser Lauwereys Ballen, en is daarmee een der oudste gebouwen van Hasselt. Op zijn Brabants moet ooit een staande uitdrukking in de wereld van de bouwmeesters geweest zijn. Dat valt onder meer af te leiden uit het contract dat de abdij van Herkenrode in 1542 afsloot voor de bouw van haar refugehuis in Hasselt. Daarin liet ze namelijk stipuleren dat het op de manier van Brabant moest gebouwd worden. Typisch Brabants is onder meer de zeer decoratieve combinatie van baksteen met natuursteen, resulterend in de typisch horizontale lijning in de gevels.

10 In de nabijheid van het standbeeld op de foto staat het monument De Boerenkrijg. Dat is het verhaal van de boerenopstand. Sinds de inval van de Franse legers was er verzet gerezen tegen de opeisingen en plunderingen, de verzwaring van de lasten en vooral tegen de anti-kerkelijke politiek. Een deel van de bevolking greep naar de wapens toen de dienstplicht ingevoerd werd. Op 5 december 1798 sneuvelden in Hasselt honderden Boerenkrijgers. Wandel de koninklijke winkelstraat door richting centrum tot aan de Grote Markt. Daar vangt de blauwe route aan.

11 Met een ruim aanbod van honderden verschillende voorstellingen op jaarbasis tracht dit cultuurcentrum Hasselt, vroeger ook wel De Cirk of De Doos genoemd, een bijzondere spanning en nieuwsgierigheid te creëren naar een zeer breed publiek toe. Het is gelegen aan de rand van het stadspark. Gezien het hart van de stad, binnen de kleine ring gelegen, maar weinig plaats bood, werd het stadspark immers voorzien aan de buitenzijde van de ring. Er staan enkele standbeelden in, o.a. van de schrijver-priester-leraar Lodewijk Van Winkel, alias Lod Lavki (naar wie een roos en scoutsorganisatie zijn genoemd), en van de befaamde componist Armand Preud homme (cfr. het beroemde vlaamse lied Op de purperen heide ). Wandel het naastgelegen park in om de volgende foto te situeren.

12 Het nieuwe gebouw van Toerisme Hasselt valt op door haar moderne contrasterende architectuur. De toeristische dienst nam er haar intrek in Het is aangebouwd tegen het Huis De Corswarem, waarin het Smaaksalon gehuisvest is. Het infokantoor werd ontworpen door Vittorio Simoni en bevat een Smaakwinkel. Loop de Maastrichterstraat links naar beneden tot aan een volgende foto.

13

14 Het stadhuis is een keurige patriciërswoning uit 1630 (en verbouwd in 1675); het werd in 1780 gerenoveerd in classicistische stijl. Sinds 1983 is het gebouw een beschermd monument. Vooraan het stadhuis staat nog het perron, dat is een hardstenen zuil met daarop een rijksappel in de vorm van een pijnappel met een kruis. Perrons zijn te vinden op plaatsen die behoorden tot het vroegere prinsbisdom Luik, met name in de Goede Steden. Het is een symbool van vrijheid, autonomie en gerechtigheid. Wandel naar de achterzijde van dit gebouw.

15 Hasselt doet jaarlijks sinds 1989 elk derde weekend van oktober haar naam als Jeneverstad en als Hoofdstad van de Smaak alle eer aan. Het zijn dan Jeneverfeesten. Naast deze feesten (alsook de Virga Jessefeesten) staat Hasselt ook bekend om het Pukkelpop rockfestival (in augustus). Pukkelpop werd voor het eerst georganiseerd in Leopoldsburg in Door het grote succes zagen de organisatoren zich evenwel verplicht om uit te kijken naar een ruimer festivalterrein. Dit vonden ze in Hasselt, waar dit festival sinds 1991 jaarlijks plaatsvindt op een openbaar natuurterrein, gelegen aan de andere kant van het Albertkanaal. Sla rechtsaf de kleine ring op en situeer de volgende foto enkele 100 en meters verderop rechts.

16 De Grote Markt is niet erg groot, maar wel bijzonder gezellig. Historisch hier is vnl. t Sweert", door velen beschouwd als het mooiste gebouw van Hasselt, zijnde een bekend vakwerkhuis daterend uit de 15 de eeuw (achteraan op de foto). Dit gebouw is zelfs één der rijkste vakwerkgebouwen van de hele vroegere Nederlanden. Op de gevel staat het jaartal 1659, maar dat verwijst naar een gedeeltelijke verbouwing. Vanaf 1713 werd er een apotheek in gevestigd, die er nu nog steeds is. Na de laatste restauratie bezit het opmerkelijke gebouw opnieuw de glorie van weleer. Neem de straat direct rechts van het oude vakwerkhuis en kijk daar goed links...

17 De huidige Virga Jessebasiliek vond haar ontstaan al in 1334 toen op die plaats de Clerkenkapel werd opgericht. In de 18 de eeuw werd de bouwvallige kapel afgebroken en werd er een mooie kerk in de plaats gebouwd die qua stijl het midden hield tussen late barok en vroeg classisisme. De kerk werd in 1998 tot basilica minor verheven en heet sindsdien Virga Jessebasiliek. Centraal erin staat het beeld van de Virga Jesse, een gotisch beeld uit de 14 de eeuw, gepolychromeerd in een wiegende houding, een van de mooiste beelden uit die tijd.

18 Op economisch gebied werd de stad tijdens de middeleeuwen een niet onbelangrijk regionaal centrum van de lakenproductie. Maar deze textielnijverheid raakte volledig in verval tijdens de 16de eeuw en Hasselt werd een slapend stadje, dat slechts als geïsoleerd marktcentrum voor het vrij arme omliggende gebied enige betekenis had. Hierin zou pas in de 19de eeuw echt verandering komen wanneer Hasselt, voorlopig in 1830 en definitief in 1839, provinciehoofdplaats werd. In 1848 werden de oude middeleeuwse wallen afgebroken. De stad brak toen uit haar keurslijf en geraakte uiteindelijk uit haar eeuwenoude isolement door de aanleg van brede steenwegen, spoorwegen en het Kempisch kanaal. Het stadsbeeld werd verder gemoderniseerd door een betere strateninfrastructuur en de bouw van nieuwe overheidsgebouwen. De blauwe route is hier ten einde. Loop vervolgens de Walputsteeg door en aan de straat linksaf; kijk vervolgens goed rechts...

19 Hendrik van Veldeke ( ) is de eerste bij naam gekende dichter die in het Diets schreef, dat is de Middelnederlandse volkstaal. Hij was afkomstig van Spalbeek, uit de omgeving van Hasselt in Belgisch-Limburg (er bestaat nl. ook een stad Hasselt in Nederland!). Van Veldeke was een zeer geletterd man en kende diverse talen. Zijn werk was bijzonder populair, zelfs toen hij nog leefde. Ook de hoofse minnepoëzie die hij schreef, was geliefd aan de adellijke hoven. Van deze liefdesliederen zijn er zo'n dertig bewaard. De meeste liedjes beginnen met een verwijzing naar de natuur, die de dichter in een bepaalde stemming brengt. Achter het beeld rechts nemen, rechts volgen, en wat verder links de Lombaardstraat inslaan.

20 Sinds 1980 is dit voormalig provincieraadgebouw een beschermd monument. Het gebouw bezit een soort belfort, en werd opgetrokken in eclectische stijl. Vooral de rijke gevelarchitectuur valt op. Het bestaat uit een raadzaal, archief en torengebouw, een huisbewaarderswoning en een vleugel met vergaderzalen. Vandaag vergadert de Limburgse provincieraad echter in een gebouw aan de Universiteitslaan. Vervolg de Lombaardstraat tot aan de volgende foto.

21

22 In 1980 verhuisde de Provinciale Openbare Bibliotheek uit het begijnhof naar een aanpalende nieuwbouw aan de Martelarenlaan, gebouwd door de architecten Felix & Nolens. Daarbij werd de Provinciale Bibliotheek Limburg erkend als eerste Centrale Openbare Bibliotheek in Vlaanderen. De architecten kozen resoluut voor een contrastarchitectuur (mbt. het historische begijnhof), waarbij transparantie en licht centraal staan via de voorgevel. De nieuwe bibliotheek kreeg een eigen ritme door de gevels onder te verdelen in vlakken met een rustige proportie, door een overwegende verticaliteit, door een beperking van de bouwhoogte tot twee verdiepingen, en door de materiaalkeuze van rode bakstenen in combinatie met ruw beton en hout. In 1998 werden hier o.a. speciaal ontworpen boekenrekken geplaatst, die intussen een aantal designprijzen gewonnen hebben. Wandel door de Badderijstraat en neem dan links tot aan de volgende foto.

23 Hasselt, de provinciehoofdstad van Limburg, is een belangrijk handelscentrum in België, en een paradijs voor shopping toerisme. De stad heeft heel wat gezellige straten, kleurrijke terrasjes, stijlvolle winkelgalerijen, en mooie pleinen, zoals hier de vernieuwde Molenpoort. Daarnaast geniet de stad internationale faam door haar uitgebreid en exclusief mode-aanbod, nog versterkt door het Modemuseum Hasselt (gelegen in de Gasthuisstraat wat verderop rechts). Voor dit Modemuseum werd geopteerd voor het hergebruik van een bestaand waardevol gebouwencomplex, nl. het voormalig klooster van de Grauwzusters, daterend uit de 17 de eeuw. Het interieur werd in de jaren 90 zorgvuldig gerestaureerd, onder meer met ontwerpen van Vittorio Simoni. Wandel links het plein over tot aan de (kleine) ring (PS: eventueel eerst nog eventjes een kijkje nemen bij het Modemuseum Hasselt in de aangelegen Gasthuisstraat nr. 11).

24 De Sint-Quintinuskathedraal is de hoofdkerk van het bisdom Hasselt. De voorromaanse onderbouw van deze kathedraal is het oudst bewaarde gedeelte van de kerk die hier stond in de 11 de eeuw. Het vroeggotische gedeelte is opgetroken in mergelsteen rond Bij de oprichting van het bisdom Hasselt in 1967 werd deze kerk, die als monument beschermd is sinds 1933, de bisschopskerk of kathedraal. Het is de enige Belgische kathedraal die nooit de titel van collegiale of basiliek droeg, maar rechtstreeks promoveerde van gewone dekanale parochiekerk tot kathedraal. In de toren bevindt zich het huidige beiaardmuseum (beiaardtoren). Wandel naar de andere zijde van de kerk tot aan de Vismarkt. Aan het Borrelmanneke linksaf de Maastrichterstraat in tot aan de toeristische dienst wat hogerop rechts. De wandeling eindigt hier.

25 De haven is feitelijk een uitloper van het Albertkanaal, dat zelf in omvang veel belangrijker is dan de rivier die mede aan de basis ligt van het ontstaan van Hasselt, hier gedeeltelijk parallel lopend aan het kanaal. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de 7 de eeuw, en vangt aan op de rechteroever van de Helbeek, een bijriviertje. De naam van de stad is afkomstig van Hasaluth oftewel hazelarenbos.

26 Het eerste Hasseltse begijnhof werd in 1567 bij de Calvinistische opstand verwoest. Nadat prinsbisschop Gerard Van Groesbeek de rust hersteld had, besloten de begijnen een nieuw begijnhof op te richten, dat om veiligheidsredenen binnen de stadsmuren gelegen was. Zij vestigden zich eerst in enkele lemen huizen rond een kapel op de rechteroever van de Demer. Zoals gebruikelijk legden de begijnen zich toe op het onderwijs van meisjes uit de gegoede burgerij en de ziekenzorg. De religieuze opbloei veroorzaakt door de Contrareformatie liet ook het Hasseltse begijnhof niet onberoerd. Op het einde van de 17de eeuw werd het begijnhof te klein en werd aldus besloten tot het oprichten van een nieuw begijnhof aan deze zijde van de rivier. Dit nieuwe begijnhof bevindt zich achter de rechtermuur in de Badderijstraat. Het is een pleinbegijnhof, dwz. alle huizen liggen aan een centraal plein met kerk. Loop deze straat verder richting kathedraal.

27 Hasselt werd in de middeleeuwen één van de goede steden van het graafschap Loon, dat toen zowat de omvang had van de huidige provincie Limburg. Hoewel Borgloon officieel hoofdstad was van dit graafschap, werd Hasselt het economisch centrum ervan, dankzij de nabijheid van het kasteel van het graafschap alsook van de abdij van Herkenrode. De burgers verwierven stadsrechten in 1232 bij de erkenning door graaf Arnold IV. In 1839 werd Hasselt evenwel hoofdstad van de Belgische provincie Limburg. Wandel de Thonissenlaan op (dwz. de ring tegen de verkeersstroom in), vervolgens rechts de Dieëmerstroat in, en dan de eerste links. Wandel die tot op het einde...

28 In de Sint-Rochuskerk, die vooral gekend is als de Minderbroederskerk, bevindt zich de graftombe van pater Valentinus Paquay ( ), het inmiddels zaligverklaarde Heilig Paterke van Hasselt. De barokke Sint-Rochuskerk doet nog steeds dienst als bedevaartsoord. Binnenin staat een bronzen beeld van de pater, dat door de bezoekers wordt aangeraakt, terwijl ze een wens doen. Wandel even terug en neem links een steeg bij 9/11 die precies in het verlengde ligt van de steeg van daarnet (Walputsteeg). Daal wat verder de trappen af tot aan de Molenpoort.

29 ANDERE 7CQ STEDEN Aalst Brussel Geraardsbergen Kortrijk Roeselare Antwerpen Doornik Halle Leuven Tongeren Bergen Durbuy Hasselt Luik Turnhout Bouillon Eupen Hoei Mechelen Verviers Brugge Gent Ieper Namen Waterloo DE ANTWOORDEN OP DE 3X7 VRAGEN ZIJN OPGENOMEN IN EEN APARTE VERZEGELDE OMSLAG

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt (Per verkochte pdf schenkt 7CQ een halve EURO

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt (Per verkochte pdf schenkt 7CQ een halve EURO aan AZG/MSF) Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt (Per verkochte pdf schenkt 7CQ een halve EURO aan AZG/MSF) Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt (Per verkochte pdf schenkt 7CQ een halve EURO

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt (Per verkochte pdf schenkt 7CQ een halve EURO

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

NEUZEN IN HISTORISCH GENT

NEUZEN IN HISTORISCH GENT Uitgiftekantoor 1730 ASSE - P 309798 34ste jaargang - n 11 - extra editie PB- PP BELGIE(N) - BELGIQUE NEUZEN IN HISTORISCH GENT F.V. SCHEIDSRECHTERSKRING NOORD-WEST BRABANT # SEIZOEN 2016 / 2017 # DAGUITSTAP

Nadere informatie

Stadswandeling. Kruispoort

Stadswandeling. Kruispoort Brugge Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt bijna 117.000 inwoners. Ongeveer 20.000 daarvan wonen in het historisch centrum. In 2002 was Brugge Culturele hoofdstad

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

1000 jaar Borgloon verkennen in enkele uren

1000 jaar Borgloon verkennen in enkele uren 1000 jaar Borgloon verkennen in enkele uren Naam:. schooljaar 2010-2011 1000 jaar Borgloon in enkele uren Een leerzoektocht voor fijnproevers Beste leerling Vandaag is het meer dan een schooldag. Het is

Nadere informatie

STADSWANDELING ZUTPHEN

STADSWANDELING ZUTPHEN STADSWANDELING ZUTPHEN ROUTE 5 km 20 17 Deze route laat u de hoogtepunten van de oude Hanzestad Zutphen zien. Zutphen is een van de oudste steden van Nederland, en is al 1700 jaar bewoond. In Zutphen is

Nadere informatie

Watersnood. op Marken. Versie 3 d.d

Watersnood. op Marken. Versie 3 d.d Watersnood op Marken Versie 3 d.d. 11-10-2013 Watersnood op Marken Beste puzzelaar, Je bent nu waarschijnlijk via de dijk op het eiland Marken aangekomen. Maar wist je dat deze dijk er tot 1957 niet lag?

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

en DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING,

en DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING, Afdeling en nummer M.M.A./Mo.-164.304. RIJSWIJK (ZH) i a i I Li '-J.- ^. ro O o o> o C-J in o DE STAATSSECRETARIS VAN CULTUUR, RECREATIE EN MAATSCHAPPELIJK WERK en DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING

Nadere informatie

Excursie ijzerzandsteen Diest 19 september 2014

Excursie ijzerzandsteen Diest 19 september 2014 Excursie ijzerzandsteen Diest 19 september 2014 Marleen De Ceukelaire & Michiel Dusar KBIN - BGD Wandeling Diest met aanduiding van de belangrijkste gebouwen met ijzerzandsteen Inhoud 1. Begijnhofkerk

Nadere informatie

Rechterlijke Orde. - Vacante betrekkingen

Rechterlijke Orde. - Vacante betrekkingen Rechterlijke Orde. - Vacante betrekkingen Omschrijving van het advocatenkantoor, het bedrijf, de juridische dienst of het notariskantoor: FOD Justitie. Functie Antwerpen : 4. Deze plaatsen vervangen deze

Nadere informatie

Het Elisabeth begijnhof Begijnengracht. Gent 8c

Het Elisabeth begijnhof Begijnengracht. Gent 8c Het Elisabeth begijnhof Begijnengracht Gent 8c Op een boogscheut van de Coupure staat het standbeeld van Guislain (10-7-1887) aan de Begijnhoflaan, maar nog geen tram te zien links van het standbeeld.

Nadere informatie

Tongeren - Historische wandeling 9.55 km

Tongeren - Historische wandeling 9.55 km Tongeren - Historische wandeling 9.55 km 41 1 0 34 2 3 4 5 15 16 11 9 10 7 8 6 12 14 13 0 m 0 Station Tongeren 242 m 1 Antiekmarkt Iedere zondag kan men op deze plaats van in de vroege uurtjes tot 's middags

Nadere informatie

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Op zaterdag 10 oktober 2015 organiseert de Vriendenkring een rondleiding in de universiteitsstad Leuven. Je hoeft niet steeds ver te reizen

Nadere informatie

Het Wijnkasteel Genoels-Elderen in Genoelselderen, een deelgemeente van de Belgische gemeente Riemst, is het enige wijnkasteel in België.

Het Wijnkasteel Genoels-Elderen in Genoelselderen, een deelgemeente van de Belgische gemeente Riemst, is het enige wijnkasteel in België. Wijnkasteel Genoels-Elderen Het Wijnkasteel Genoels-Elderen in Genoelselderen, een deelgemeente van de Belgische gemeente Riemst, is het enige wijnkasteel in België. Het kasteel ligt aan de oude heerweg

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

Grondplan Alden Biesen

Grondplan Alden Biesen Grondplan Alden Biesen Vind makkelijk je weg in Landcommanderij Alden Biesen en ontdek op de plattegrond van het domein wat er allemaal te zien is. Bezoek de schitterende historische gebouwen en prachtige

Nadere informatie

Brugge. culturele hoofdstad 2002 van Europa. leeruitstap Kwadrant 2de fase donderdag 6 juni 2002

Brugge. culturele hoofdstad 2002 van Europa. leeruitstap Kwadrant 2de fase donderdag 6 juni 2002 Brugge culturele hoofdstad 2002 van Europa leeruitstap Kwadrant 2de fase donderdag 6 juni 2002 1. geschiedenis Brugge is een heel oude stad. Heel lang geleden bouwden de Romeinen er een versterkt kasteel.

Nadere informatie

Rondrit naar Groede 94.99 km

Rondrit naar Groede 94.99 km Rondrit naar Groede 94.99 0 2.04 0 Lissewege Het zeer landelijke Lissewege hoort sinds de gemeentefusies bij Brugge. De naam van het dorp duikt op in de 11de eeuw en zou afkomstig kunnen zijn van 'liswega',

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl Londen ipad Londen Tower of Londen Tower of London 1 Londen ipad De Tower of London werd aan het begin van de 11e eeuw gebouwd door Willem de Veroveraar. In de 13e eeuw werd het sterk uitgebreid tot de

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen Vuurstenen werktuigen steentijd [Stadsmuseum] L ang geleden zag de Achterhoek er heel anders uit dan tegenwoordig. Er waren uitgestrekte heidevelden, moerassen en veel bossen. Kortom, een ruig en onherbergzaam

Nadere informatie

Wij zetten onze wandeling verder langs het wegeltje rechtover huisnummer 49 en komen zo in de Stationsstraat.

Wij zetten onze wandeling verder langs het wegeltje rechtover huisnummer 49 en komen zo in de Stationsstraat. OOSTHOEKWANDELING v 2017.07.05 We starten onze wandeling aan de Sint- Blasiuskerk op het Dorpsplein. De oudste delen van deze kerk ( onderbouw van de toren) dateren uit de eerste helft van de twaalfde

Nadere informatie

Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346

Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346 Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346 Lodewijk II van Nevers of Lodewijk I van Vlaanderen, ook Lodewijk van Crécy genoemd, was graaf van Vlaanderen en van Nevers (1322-1346),

Nadere informatie

Speuren langs het kasteel van Hoogstraten.

Speuren langs het kasteel van Hoogstraten. Speuren langs het kasteel van Hoogstraten. Paus Franciscus kondigde het kerkelijk jaar 2016 aan als een jubeljaar: jaar van de barmhartigheid. (Barmhartigheid is een woord dat we niet vaak meer gebruiken.

Nadere informatie

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT Hey speurneus, leuk dat je meegaat op deze verrassende tocht door de stad. Met de vragen en opdrachtjes die je onderweg krijgt ontdek je allerlei dingen die je vast nog niet

Nadere informatie

geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart.

geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart. Gouda is een typisch Hollandse stad die al leven met water Ykema T+L eeuwenlang verbonden is met het water van de Gouwe en de Hollandse IJssel. Hollandse Waterstad is de naam van een aantal ambitieuze

Nadere informatie

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Embargo tot 7 juni 2015 Onderwerp Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Op 27 januari 2010 heeft de

Nadere informatie

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT 1,/ /.(! C MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, CULTUUR, JEUGD EN AMBTENARENZAKEN, Gelet op het decreet van

Nadere informatie

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge)

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge) ADORNES ACHTERNA IN HET HEDENDAAGSE BRUGGE Je volgt de route van de middeleeuwse boten en bezoekt enkele historische gebouwen die vroeger en nu belangrijk waren en zijn voor Brugge. Een ommetje langs het

Nadere informatie

Piscine Mai. In een poging het lelijke effect van de grafitti te minimaliseren, heb ik deze reeks in zwart/wit bewerkt

Piscine Mai. In een poging het lelijke effect van de grafitti te minimaliseren, heb ik deze reeks in zwart/wit bewerkt Piscine Mai In de jaren 1970 vatte de Franse overheid het plan op om de zwemsport toegankelijk te maken voor alle Fransen. Het project, dat liep tot het begin van de jaren 1980, kreeg de naam 1000 piscines

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon Les 6: synthese - leidraad voor de leerkracht de eindtermen mens en maatschappij - Historische tijd: de leerlingen 3.7 kennen de grote periodes uit

Nadere informatie

www.gratisaanbiedingen.nl Valkenburg Ruud van Capelleveen Nummer: 2 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads

www.gratisaanbiedingen.nl Valkenburg Ruud van Capelleveen Nummer: 2 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads Valkenburg Ruud van Capelleveen Nummer: 2 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads Valkenburg DOOR RUUD VAN CAPELLEVEEN Colofon Dit is een uitgave van: Absolute Figures Margrietstraat

Nadere informatie

Verslag van onze daguitstap naar Bergen Culturele Hoofdstad van europa 2015 23 april 2015. Onze gids was : de heer Jos Monsieur

Verslag van onze daguitstap naar Bergen Culturele Hoofdstad van europa 2015 23 april 2015. Onze gids was : de heer Jos Monsieur Verslag van onze daguitstap naar Bergen Culturele Hoofdstad van europa 2015 23 april 2015 Onze gids was : de heer Jos Monsieur De veertig deelnemers werden door Bob verwelkomt waaronder een nieuw lid Michel

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d Rijkdom in Broek in Waterland Versie 3 d.d. 25-09-2014 Rijkdom in Broek in Waterland Beste puzzelaar, Je staat nu midden in Broek in Waterland. Broek betekent een moerassig gebied. In de omgeving zijn

Nadere informatie

Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg. Les 6: Speurtocht door Maastricht

Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg. Les 6: Speurtocht door Maastricht Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg Les 6: Speurtocht door Maastricht Les 6:Speurtocht door Maastricht Opdrachten Deze speurtocht is speciaal voor jullie uitgezet. Ze voert

Nadere informatie

architocht vmbo ontdek de gebouwen van heerlen centrum

architocht vmbo ontdek de gebouwen van heerlen centrum architocht vmbo ontdek de gebouwen van heerlen centrum 0 Algemene informatie Met deze Architocht ga je de gebouwen en een stuk geschiedenis van Heerlen centrum ontdekken. Vergeet niet een camera of je

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

Algemene informatie Het inwonersaantal ligt op circa 2400. In de directe omgeving liggen steden als Roermond en Weert.

Algemene informatie Het inwonersaantal ligt op circa 2400. In de directe omgeving liggen steden als Roermond en Weert. Geschiedenis Omstreeks 990 werd er op een hoogte, dichtbij de Maas, door graaf Ansfried een klooster voor Benedictinessen gesticht. Het klooster groeide uit tot een wereldlijk stift (een klooster voor

Nadere informatie

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235 Hendrik I van Brabant: Leuven, ca. 1165 - Keulen, 5 september 1235 Hendrik I was hertog van Brabant vanaf 1183 en hertog van Neder-Lotharingen vanaf 1190. Hij wordt ook Hendrik de Krijgshaftige genoemd.

Nadere informatie

\1 IJ'f. Vlaamse Regering :~1~

\1 IJ'f. Vlaamse Regering :~1~ \1 IJ'f Vlaamse Regering :~1~ >~ --:,1 f t; Ministerieel besluit tot vaststelling van een ontwerp van lijst van als stadsgezicht te beschermen Lange Rei en omgeving in Brugge DE VLAAMSE MINISTER VAN BESTUURSZAKEN,

Nadere informatie

Barcelona. Barcelona. Montjuïc

Barcelona. Barcelona. Montjuïc Montjuïc De Montjuïc is een heuvel gelegen in de buurt van het centrum van. De heuvel, waarop zowel een wereldtentoonstelling als de Olympische Spelen gehouden werden, heeft een heel aantal bezienswaardigheden

Nadere informatie

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, CULTUUR, JEUGD EN AMBTENARENZAKEN, Gelet op de bijzondere wet van 8

Nadere informatie

Rondleidingen om 10u, 11u, 13.30u, 14.30u, 15.30u, 16.30 en 17.30u Ravensteen, Koninklijke Plaats 7, Koksijde

Rondleidingen om 10u, 11u, 13.30u, 14.30u, 15.30u, 16.30 en 17.30u Ravensteen, Koninklijke Plaats 7, Koksijde Dit prachtige gebouw in neo-vlaamse renaissancestijl was niet van in den beginne het restaurant en internaat van de hotelschool Ten Duinen. Het werd in 1938 opgericht door de Vrije Mijnwerkers van Limburg

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

THEMA I.2. Aantal ligdagen in klassieke hospitalisatie

THEMA I.2. Aantal ligdagen in klassieke hospitalisatie THEMA I.2. Aantal ligdagen in klassieke hospitalisatie Selectiecriteria Onderstaande selectie omvat alle klassieke ziekenhuisverblijven (definitie cfr.: Inleiding 2.2.) die voldoen aan de algemene selectiecriteria

Nadere informatie

Speuren. Geheugen. Stad. in het. van de. Historisch Centrum Het Markiezenhof Bergen op Zoom. M Cumenu boekje-aangepast.indd1 1 28-08-2006 14:00:0

Speuren. Geheugen. Stad. in het. van de. Historisch Centrum Het Markiezenhof Bergen op Zoom. M Cumenu boekje-aangepast.indd1 1 28-08-2006 14:00:0 Speuren in het Geheugen van de Stad Historisch Centrum Het Markiezenhof Bergen op Zoom M Cumenu boekje-aangepast.indd1 1 28-08-2006 14:00:0 Naam: M Cumenu boekje-aangepast.indd2 2 28-08-2006 14:00:1 We

Nadere informatie

poort 58 hasselt luxeappartementen

poort 58 hasselt luxeappartementen poort 58 hasselt luxeappartementen een solide bouwpartner Met Kolmont Woonprojecten kiest u voor een sterke partner waarmee u in alle vertrouwen kunt werken. Dit familiebedrijf ontwikkelt al tientallen

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdstad geel,

Nadere informatie

THEMA I.3. Daghospitalisatieverblijven

THEMA I.3. Daghospitalisatieverblijven THEMA I.3. Daghospitalisatieverblijven Selectiecriteria Alle ziekenhuisverblijven weerhouden in deze selectie voldoen aan de algemene criteria die betrekking hebben op woonplaats, leeftijd en geslacht

Nadere informatie

Wandelkaart voor Campo Santo en restauratiepremie voor waardevolle graven

Wandelkaart voor Campo Santo en restauratiepremie voor waardevolle graven Wandelkaart voor Campo Santo en restauratiepremie voor waardevolle graven Het Campo Santo wordt ook wel eens het Père Lachaise van Gent genoemd: een idyllische plek waar nogal wat vooraanstaanden begraven

Nadere informatie

?, C~ C\.O. v ~,.) MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT

?, C~ C\.O. v ~,.) MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT ?, C~ C\.O v ~,.) MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, CULTUUR, JEUGD EN AMBTENARENZAKEN, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Bouwmassa: De kapel heeft een rechthoekige plattegrond, haaks op de weg en is gedekt met een zadeldak, haaks op de weg.

Bouwmassa: De kapel heeft een rechthoekige plattegrond, haaks op de weg en is gedekt met een zadeldak, haaks op de weg. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM090 Naam monument : Bruggerkapelletje Adres : Kallestraat bij 11 Postcode en plaats : 6013 RM Hunsel Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie N nr(s)

Nadere informatie

Inleiding. De hongerigen spijzen. De dors gen laven. De naakten kleden. De vreemdelingen herbergen. De gevangenen verlossen / bezoeken

Inleiding. De hongerigen spijzen. De dors gen laven. De naakten kleden. De vreemdelingen herbergen. De gevangenen verlossen / bezoeken De 7 werken van barmhartigheid wandelboekje 2 19 Gebruik de bankjes rechts van je om even uit te blazen. Zoek samen met je begeleider en je medewandelaars uit of je bij iedere stopplaats het juiste werk

Nadere informatie

Wandeling door Oud-Zuilen

Wandeling door Oud-Zuilen Speciaal voor bezoekers van Oud-Zuilen is er een wandelroute door het dorp uitgezet. Deze wandeling voert u langs de mooiste plekjes van Oud-Zuilen. In een tot anderhalf uur leert u de sfeer van dit prachtige

Nadere informatie

2. Start wandeling Loop vanuit Cultuurhuis de Paulus naar rechts, naar de stoplichten Ga rechtsaf Stop bij foto A (Leidsestraatweg nummer 16)

2. Start wandeling Loop vanuit Cultuurhuis de Paulus naar rechts, naar de stoplichten Ga rechtsaf Stop bij foto A (Leidsestraatweg nummer 16) Fotowandeling langs de route van de tram 1. Start Cultureel Centrum de Paulus Expositie van de Blauwe Tram Filmbeelden Blauwe Tram Ophalen fotowandeling Uitleg fotowandeling. Met behulp van de uitgeschreven

Nadere informatie

Routebeschrijving Door de Stad - Oost

Routebeschrijving Door de Stad - Oost Routebeschrijving Door de Stad - Oost Deze kunstroute van 1,5 km lang, voert u vanaf het Centraal Station door de binnenstad van Nijmegen. Ze eindigt midden in het centrum van Nijmegen, op de Grote Markt.

Nadere informatie

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE HANZESTADSWANDELING ZWOLLE ROUTE 2,4 km Zwolle is één van de grotere Hanzesteden in Nederland. Met deze stadswandeling kunt u een uurtje cultuursnuiven. Ontdek de vele sporen die de Hanze heeft achtergelaten

Nadere informatie

" Non - Stop " Seniorenwerking vnr - vzw

 Non - Stop  Seniorenwerking vnr - vzw laats : VOLLEZELE Naam wandeling : WALGRAEVEWANDELING Lengte wandeling : 7 km 300 meter Duur wandeling : 1 h 49 min Gemiddelde snelheid: 4 km/h Aard van de wegen : De wandeling loopt over betonwegjes en

Nadere informatie

Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder

Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder Het monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder is volledig uitgeleefd en toe aan een dringende totaalrenovatie. Met respect voor de historische

Nadere informatie