Vochtrijke Voeders van levering tot aan het voerhek. Informatie over het bewaren en voeren van vochtrijke voeders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vochtrijke Voeders van levering tot aan het voerhek. Informatie over het bewaren en voeren van vochtrijke voeders"

Transcriptie

1 Vochtrijke Voeders van levering tot aan het voerhek Informatie over het bewaren en voeren van vochtrijke voeders

2 Voorwoord Vochtrijke voeders zijn een aantrekkelijke en waardevolle aanvulling voor het rantsoen maar bij ondeskundig gebruik kunnen de resultaten tegenvallen. Het komt nogal eens voor dat er minder zorgvuldig met vochtrijke producten wordt omgegaan. Dat gaat vaak goed, maar slechte conservering, bewaarverlies en verminderde opname kan dan het gevolg zijn. Vooral ook bij hogere temperaturen en overschakelen op een ander vochtrijk product kunnen plotseling problemen ontstaan. Het advies is om altijd de bewaar- en voertips op te volgen. Deze digitale brochure bevat veel informatie over het bewaren en verwerken van vochtrijke voeders. Met deze tips en informatie kunt u vochtrijke voeders volledig tot hun recht laten komen en met rendement en plezier voeren. De antwoorden op de meest relevante vragen vindt u door op de vragen en onderwerpen te klikken. Door op te klikken, komt u in het vorige menu. Kies vervolgens de onderwerpen en vragen die van belang zijn. Als niet alle vragen worden beantwoord, kunt u contact opnemen met de verkoop binnendienst van Bonda, tel. (0252)

3 Indeling (klik op het onderwerp van uw keuze) Inkuilen Uitkuilen Vloeibare voeders Productkenmerken vochtrijke mengvoeders

4 Inkuilen van vochtrijke voeders Waarin verschilt het inkuilen van vochtrijke voeders van het inkuilen van gras en maïs? Wat zijn de belangrijkste tips? Wat kan er mis gaan bij het inkuilen? Hoe lang, breed en hoog mag een kuil zijn? Op welke manier kun je het voer aandrukken? Wat is het effect van het gebruik van onderfolie? Wat is er te doen tegen lekvocht? Hoe lang moet een kuil dicht blijven? Wat zijn de aandachtspunten bij de opslag in slurf? Hoe gebruik je vochtrijke voeders als afdekmiddel op ander kuilvoer?

5 Waarin verschilt het inkuilen van vochtrijke voeders van het inkuilen van gras en maïs? Het principe van inkuilen is hetzelfde. Door melkzuurfermentatie wordt het product geconserveerd. Verder moet het uitsluiten van water en ongedierte bederf voorkomen. De hoeveelheden vochtrijk voer zijn vaak minder groot, omdat ze per vracht worden afgenomen. De verleiding kan groot zijn om er daarom minder aandacht aan te geven en direct te gaan voeren. Om de (voeder)waarde van vochtrijke voeders te behouden, is dezelfde aandacht nodig als bij het inkuilen van gras en maïs. Het verschil is dat vochtrijke voeders meestal niet kunnen worden vastgereden en minder hoog kunnen worden ingekuild. Gras en maïs worden voor een heel seizoen ingekuild. Vochtrijke voeders worden per vracht ingekuild.

6 Wat zijn de belangrijkste tips? Zorg voor een verharde, vlakke en schone ondergrond. Gebruik onderfolie en breng voldoende druk aan op de bovenlaag. Breng extra druk aan op de randen. Zorg voor voldoende voersnelheid. Kuil niet te hoog in. Zorg dat lekvocht en regenwater niet in de silo blijven staan. Laat de kuil minimaal een week dicht. Voorkom ongedierte zoals ratten en vogels. Op elk rolletje onderfolie van Bonda staat een beknopt inkuiladvies.

7 Wat kan er mis gaan bij het inkuilen? Schimmel en rotting ontstaan als lucht in de bovenlaag van het voer komt. Mogelijke oorzaken zijn: - onvoldoende druk op de toplaag - scheuren in het voer door te hoog inkuilen - onzorgvuldig uitkuilen - gaten in het plastic door ratten en vogels. Boterzuur kan onder in de kuil ontstaan door ophoping van lekvocht of regenwater. Boterzuur is onsmakelijk en remt daardoor de voeropname. Broei kan ontstaan bij rulle producten die niet voldoende zijn aangedrukt. Maden en ander ongedierte hebben in rotte plekken voer een ideale voedingsbodem. Zwakke of provisorische silowanden kunnen afbreken door de druk van het voer. Als lucht onder het kuilplastic komt, ontstaat schimmel en broei.

8 Hoe lang, breed en hoog mag een kuil zijn? Om bederf voor te blijven, is een voersnelheid van minimaal 1,5 meter per week nodig. Stem hier de lengte en breedte van de kuil op af. Ingekuilde vochtrijke voeders hebben een soortelijk gewicht van ongeveer kg per kuub. Perspulp en Maïsglutenvoer hebben ingekuild een soortelijk gewicht van ongeveer 800 kg per kuub. Los gestort is het soortelijk gewicht van vochtrijke voeders 600 tot 800 kg per kuub. Om scheuren in de toplaag te voorkomen, moet niet te hoog worden ingekuild: Proti+ Gluco+ fijne bierbostel: max. 80 cm Grove bierbostel: max. 100 cm Maïsglutenvoer (Corngold): max. 120 cm Perspulp: max. 150 cm Aardappelpersvezels: max. 50 cm Stem de afmetingen van de kuil af op de voersnelheid. Voer niet minder dan 1,5 strekkende meter per week.

9 Op welke manier kun je het voer aandrukken? De meeste vochtrijke voeders zijn te slap om te kunnen vastrijden. Alleen perspulp en maïsglutenvoer (Corngold) kunnen worden aangereden om lucht uit het voer te persen. Rij perspulp in dunne lagen aan. Bij dikkere lagen blijft er te veel lucht in de kuil achter. Zorg dat de banden schoon zijn om schimmelplekken te voorkomen. Bij overige producten is het voldoende om de toplaag te egaliseren en aan te drukken. Bijvoorbeeld met de bak van een kraan of door het vast te kloppen met een schep. De zijkanten moeten extra goed worden aangedrukt. De druk van een dunne laag zand - of voldoende banden - doen de rest. Op de randen van de kuil moet extra druk worden aangebracht door extra zand of zandslurven. Hier en daar een autoband tegen het opwaaien van plastic is niet voldoende om het voer goed te conserveren.

10 Wat is het effect van het gebruik van onderfolie? In combinatie met gewoon kuilplastic zorgt onderfolie voor een betere conservering dan alleen kuilplastic. Zelfs als een kuil zorgvuldig wordt afgewerkt met een laag zand, zorgt onderfolie voor een betere conservering en minder bewaarverliezen. Onderfolie is dunner en flexibeler dan kuilplastic. Hierdoor vormt het zich beter met de vorm van de toplaag van het voer. Het folie zuigt zich min of meer vast op het voer. Hierdoor krijgt lucht minder kans om onder het folie te komen. Kuilfolie blijkt kleine hoeveelheden lucht door te laten. Op een goede voedingsbodem is dat voor schimmels voldoende om uit te groeien. De combinatie met onderfolie voorkomt ook op deze manier bederf. Gebruik van onderfolie zorgt voor een betere conservering dan alleen kuilplastic.

11 Wat is er te doen tegen lekvocht? Uit vochtrijke voeders kunnen kleine hoeveelheden lekvocht lopen. Proti+ en Corngold laten nauwelijks lekvocht los. Grove bierbostel is wat gevoeliger voor het loslaten van lekvocht. Het vocht bevat weinig drogestof, maar is wel vervuilend voor sloot- en grondwater. Zorg voor een goede afvoer van het lekvocht of zorg dat het wordt geabsorbeerd door bijvoorbeeld snijmaïs of droge pulp. Als lekvocht ophoopt onder in de kuil, kan boterzuur worden gevormd. Dat kan ook gebeuren als regenwater in de kuil blijft staan. Vochtrijke voeders bevatten meer vocht dan drogestof. Voorkom dat lekvocht in de sloot of het grondwater komt

12 Hoe lang moet een kuil dicht blijven? Het algemene advies is om gras- en maïskuilen minimaal 6 weken dicht te laten zitten voor een goede conservering. Vochtrijke voeders conserveren sneller. Voor een goede conservering moeten vochtrijke voeders minimaal één week luchtdicht afgesloten blijven zitten. Om continu door te kunnen voeren is het dus nodig om ruimte te hebben voor twee kuilen. Leg eventueel een klein kuiltje apart, om de eerste week te overbruggen. Aardappelpersvezels worden niet altijd ingekuild. Het effect daarvan is dat met name de bovenlaag toch wat bederft en er meer zuren ontstaan die bij het voeren de pens-ph verlaagt. Na ongeveer een week heeft zich voldoende melkzuur gevormd voor een goede conservering.

13 Wat zijn de aandachtspunten bij de opslag in slurf? Aflevering van vochtrijke voeders in slurf is gemakkelijk, omdat het niet hoeft te worden afgedekt maar een slurf is kwetsbaar. De ondergrond moet vlak en schoon zijn. Steentjes of andere verontreinigingen kunnen scheuren veroorzaken. Een slurf kan niet in een bocht worden aangelegd. Er is 40 meter in een rechte lijn aan ruimte nodig: 20 meter voor de slurf plus 20 meter voor de vrachtwagen. Niet alle vochtrijke producten zijn geschikt voor levering in slurf. Bijvoorbeeld vanwege schimmelvorming doordat in de toplaag van het voer scheuren ontstaan bij het uitkuilen. Boterzuur kan onderin ontstaan, doordat het lekvocht niet weg kan. Bij fermentatie (conservering) ontstaat gas. Zorg dat het gas kan ontsnappen om te voorkomen dat de slurf scheurt. Vogels zijn dol op sommige vochtrijke voeders. Voorkom dat ze gaten in het plastic pikken. Aflevering in slurf is makkelijk, maar ook kwetsbaar.

14 Hoe gebruik je vochtrijke voeders als afdekmiddel op ander kuilvoer? Veel vochtrijke voeders zijn zeer geschikt om boven op ander voer in te kuilen. Ze zorgen voor extra druk op de onderlaag en je kunt twee producten uit één silo voeren. De bovenste laag moet minimaal 20 cm dik zijn. Proti+ en aardappelpersvezels zijn zeer geschikt als afdekmiddel. Gluco+ en bierbostel zijn minder geschikt als afdekmiddel, maar kunnen wel in een dikkere laag (min. 25 cm) boven op andere producten (perspulp, maïsgluten, snijmais etc.) ingekuild worden. Proti+ en aardappelpersvezels kunnen uiteraard ook in grotere hoeveelheden boven op andere producten worden ingekuild. En verder: Toplaag egaliseren en aandrukken Gebruik onderfolie in combinatie met kuilplastic Breng druk op het kuilfolie met een laagje zand of voldoende banden Klik hier voor meer algemene tips Met een vijzelwagen kunnen vochtrijke voeders rechtstreeks bovenop andere producten worden gelost.

15 Uitkuilen van vochtrijke voeders Hoe lang moet een kuil dicht blijven? Wat is de juiste voersnelheid? Wat is de goede manier om de kuil bloot te maken? Wat is een goede behandeling van het snijvlak? Hoe snij je het plastic van een slurf handig af?

16 Wat is de juiste voersnelheid? Voer ten minste 1,5 meter per week van een kuil. Bij warm weer treedt sneller bederf op. Voer dan minimaal 2 meter per week. Steek het snijvlak van boven naar beneden af. Maak niet meer voer los, dan direct verwerkt wordt. Los voer broeit makkelijk en schimmelt snel. Los voer ligt niet alleen voor het snijvlak op de vloer, maar ontstaat ook door met een shovel of verreiker onder in de kuil te steken. Doordat lucht diep in de kuil treedt, ontstaat schimmel en/of broei. Bij een kuil die te breed is, kan de voersnelheid te laag zijn om het voer vers te houden.

17 Wat is een goede behandeling van het snijvlak? Snij het plastic boven aan het snijvlak af of rol het strak op. Zorg dat het snijvlak in zijn geheel ademt. Laat het plastic dus niet over het snijvlak hangen. De kwaliteit van het snijvlak blijft beter als het indroogt dan in het broeierige klimaat achter los plastic. Gebruik eventueel luchtdoorlatend net tegen vogels. Steek het voer van boven naar beneden af en maak niet meer voer los dan direct verwerkt wordt. Voorkom dat regenwater in het snijvlak kan lopen. Met het snijvlak naar noorden, ligt het altijd in de schaduw en is het minder gevoelig voor bederf. Maak niet te veel bloot en voorkom dat lucht onder het plastic kan kruipen door op het snijvlak extra druk aan te brengen.

18 Hoe snij je het plastic van een slurf handig af? Snij het plastic aan de zijkant van de slurf in. Snij de bovenkant af of rol het plastic op tot boven het snijvlak. Breng boven het snijvlak druk aan met bijvoorbeeld zandslurven. Omdat het plastic van een slurf stugger is dan kuilplastic, is dit nog belangrijker dan bij een gewone kuil. De combinatie van stug plastic en het ontbreken van onderfolie, maakt eens slurf gevoeliger voor het intreden van lucht onder het plastic. Laat het onderste deel van het plastic op de grond liggen, zodat je met het laden hier op kunt rijden en het voer schoon van het plastic kan scheppen. Door het plastic onderaan niet af te snijden, kan het voer schoon van het plastic worden opgeschept.

19 Vloeibare voeders Welk type opslagtank is geschikt voor vloeibare voeders? Hoe hou je het product homogeen? Wanneer moet de vloeistof bij het laden worden toegevoegd? Welke type pompen zijn geschikt? Hoe vaak moet de opslagsilo worden gereinigd? Hoe weet je hoeveel product er nog in de silo zit?

20 Welk type opslagtank is geschikt voor vloeibare voeders? Voor opslag van vloeibare voeders is een staande silo van tenminste 50 m 3 het meest geschikt. De silo moet voorzien zijn van een goedwerkend roerwerk en bestand zijn tegen temperaturen van minimaal 50 ºC. Vloeibare voeders zijn zuur. Daarom moeten silo, roerwerk, pomp en leidingwerk zuurbestendig zijn. Polyester, RVS en PVC zijn hiervoor geschikt. Gegalvaniseerd ijzer is onvoldoende bestand tegen het zuur in het voer. Liggende tanks zijn minder geschikt voor opslag van vloeibare voeders, omdat ze minder makkelijk leeg komen en de inhoud moeilijker geroerd kunnen worden. Vloeibare voeders worden geleverd in vrachten van ca. 35 kuub. Een opslagsilo moet daarom tenminste 50 kuub groot zijn.

21 Hoe hou je het product homogeen? Een staande silo kan het best geroerd worden met een verticaal roerwerk, met ten minste 2 roerbladen. Eén halverwege de silo en één onder in de silo. Roer de inhoud van de silo ten minste drie keer per dag. Afhankelijk van het roerwerk en de viscositeit is ca. 30 minuten per keer voldoende. Controleer regelmatig of het roerwerk goed functioneert door dagelijks een monster te nemen en deze visueel met elkaar te vergelijken. Om de inhoud van een liggende silo goed te kunnen roeren, zijn ten minste twee roerwerken nodig. Rondpompen is geen geschikte manier om vloeibare voeders homogeen te houden. Voor de juiste rantsoensamenstelling is het belangrijk dat het voer homogeen is.

22 Wanneer moet de vloeistof bij het laden worden toegevoegd? Voeg vloeibare voeders toe als er voldoende voermengsel in de voermengwagen zit om goed te kunnen mengen. Als er onvoldoende product in de mengwagen zit, kan het vloeibare voer niet goed worden gemengd, omdat het op de bodem of in de hoeken blijft zitten. Voorkom dat de vloeibare voeders naar de bodem van de mengwagen sijpelen. Laadt de vloeibare voeders daarom niet te snel en zorg dat het direct wordt gemengd met de andere voeders. Het mengresultaat is afhankelijk van veel factoren. Probeer zelf uit wat de beste manier van laden is. Zorg dat het voer homogeen is en geen kluitjes bevat. Voor compact voeren, kan het nuttig zijn om een deel van het rantsoen inclusief de vloeibare voeders een paar uur te laten inweken. Maak dan een voormengsel dat later wordt aangevuld met de overige voeders Doordat vloeibare voeders plakkerig zijn, bevorderen ze de homogeniteit van het rantsoen en helpt het selectie aan het voerhek voorkomen.

23 Welke type pompen zijn geschikt? Het laden van vloeibare voeders hoeft niet veel tijd te kosten, als een pomp met voldoende capaciteit wordt gebruikt. Gebruik zogenaamde brijvoerpompen, omdat die zuurbestendig zijn. Plaats de pomp zo dicht mogelijk bij de silo. Liefst onder in de silo. Verdringerpompen kunnen ook heel stroperige voeders verpompen. In centrifugaalpompen kan lucht/gas ophopen van de fermentatie van het voer. De pomp moet dan ontlucht worden om weer te kunnen pompen. Let op dat pomp en leidingwerk vorstvrij gehouden kunnen worden. De rok onder de silo is een prima plaats voor de pomp.

24 Hoe vaak moet een silo gereinigd worden? Bij voeders die niet te veel aan de wand plakken, volstaat om één keer per jaar de silo uit te spoelen. Uitgezakt voer (een dikke laag onderin) kan worden verdund met water. Dit kan gewoon worden opgevoerd. Eventuele schimmelkorsten kunnen met water worden los gespoten. Deze moeten uiteraard niet worden gevoerd. Inspecteer ook het roerwerk. Door slijtage kunnen de as of roervinnen los raken. Denk aan de veiligheid! Door omzettingen in het voer kunnen schadelijke gassen ontstaan. Zorg voor voldoende frisse lucht in de silo en ga nooit alleen in een silo. Zet de werkschakelaar van het roerwerk uit, voor je in de silo gaat. Inspecteer en reinig één keer per jaar de bijproductensilo.

25 Hoe weet je hoeveel product er nog in de silo zit? Bij nieuwe polyester silo s kun je (bij zonnig weer) goed zien hoeveel product er nog in de silo zit. Oudere silo s en silo s van metaal zijn niet doorzichtig. Met een meetglas gevuld met water of een drukmeter onder in de tank, kun je ook bij ondoorzichtige silo s het niveau aflezen. Installateurs kunnen daarbij adviseren. Met een meetglas of drukmeter kun je ook het niveau aflezen van silo s die niet doorzichtig zijn.

26 Productkenmerken

27 Productkenmerken Eiwitrijk Hoge drogestof Smakelijk en melkdrijvend Hoge plakindex Geschikt als afdekmiddel Jaarrond leverbaar Voederwaarde Voeradvies DS 33% RE 207 VEM 1058 RC 183 Melkvee 4 12 kg VEVI 1123 RAS 65 Vleesvee 4 12 kg DVE 121 SUI 77 Jongvee 2 6 kg OEB 39 ZET 29 Geiten 1 3 kg FOS 517 BZET 7 Schapen 1 4 kg gehaltes in gr/kg drogestof (kg per dier per dag) Proti+ bevat tarwegistconcentraat

28 Productkenmerken Energie & eiwitrijk Bestendig zetmeel Rustig verteerbaar Stukken aardappel zichtbaar Grof gemalen maïs Wisselende structuur (grof/fijn) Wisselende drogestof/lekvocht (22% - 28%) Voederwaarde Voeradvies DS 27% RE 153 VEM 1052 RC 144 Melkvee 4 12 kg VEVI 1124 RAS 43 Vleesvee 4 8 kg DVE 108 SUI 17 Jongvee 2 6 kg OEB -3 ZET 305 Geiten 1 3 kg FOS 461 BZET 106 Schapen 1 4 kg gehaltes in gr/kg drogestof kg per dier per dag

29 Productkenmerken Dik vloeibaar Eiwitrijk Smakelijk en melkdrijvend Zeer hoge plakindex Rustiger dan TGC Constante samenstelling Jaarrond snel leverbaar Voederwaarde Voeradvies DS 25% RE 272 VEM 1170 RC 36 Melkvee 4 8 kg VEVI 1273 RAS 76 Vleesvee 4 8 kg DVE 140 SUI 153 Jongvee 2 4 kg OEB 84 ZET 30 Geiten 1 3 kg FOS 577 BZET 3 Schapen 1 3 kg gehaltes in gr/kg drogestof kg per dier per dag Rupro+ bevat tarwegistconcentraat

30 Productkenmerken Dun vloeibaar Zetmeel en suikerrijk Smakelijk Hoge plakindex Constante samenstelling Jaarrond snel leverbaar Voederwaarde Voeradvies DS 25% RE 137 VEM 1116 RC 36 Melkvee 2 6 kg VEVI 1226 RAS 86 Vleesvee 2 6 kg DVE 107 SUI 167 Jongvee 1 3 kg OEB -21 ZET 323 Geiten 1 2 kg FOS 658 BZET 32 Schapen 1 2 kg gehaltes in gr/kg drogestof kg per dier per dag Energi+ bevat tarwegistconcentraat

Inkuilmanagement. Vragen Verliezen bij ruwvoerwinning Oogst Inkuilen Uitkuilen

Inkuilmanagement. Vragen Verliezen bij ruwvoerwinning Oogst Inkuilen Uitkuilen Inkuilmanagement Even Voorstellen Arjan Geerets Melkveebedrijf met 140 koeien In juli 2015 afgestudeerd Dier- en Veehouderij op de HAS Laatste 20 weken studie: onderzoek naar mineralenmanagement in de

Nadere informatie

Snijmaïs oogsten 1971. Inkuilmanagement. Wat komt aan de orde? Welke verliezen bij inkuilen, bewaring en voeren

Snijmaïs oogsten 1971. Inkuilmanagement. Wat komt aan de orde? Welke verliezen bij inkuilen, bewaring en voeren Inkuilmanagement Betere snijmaïs voeren door minder verliezen Snijmaïs oogsten 1971 Herman van Schooten Maïschallenge bijeenkomst 4 september 2012 De normale oogsttijd valt van 20 september tot 20 oktober

Nadere informatie

Bewaarbaarheid van de kuil. Blgg

Bewaarbaarheid van de kuil. Blgg Bewaarbaarheid van de kuil Blgg Inhoud Kengetallen gemiddeld bedrijf Conservering Belang ds bij conservering Verloop conservering Ontstaan van broei Nieuw kengetal broeigevoeligheid Voorbeelden broei Maatregelen

Nadere informatie

INKUILMANAGEMENT MAÏS

INKUILMANAGEMENT MAÏS INKUILMANAGEMENT MAÏS iperen.com GEZOND RUWVOER Iedere boer weet dat goed en gezond ruwvoer belangrijk is voor probleemloos melken en een goede melkproductie. Ruwvoer afkomstig van 50 tot 100 hectare gras-

Nadere informatie

INKUILMANAGEMENT MAÏS

INKUILMANAGEMENT MAÏS INKUILMANAGEMENT MAÏS iperen.com GEZOND RUWVOER Iedere boer weet dat goed en gezond ruwvoer belangrijk is voor probleemloos melken en een goede melkproductie. Ruwvoer afkomstig van 50 tot 100 hectare gras-

Nadere informatie

Inkuilmanagement. dé specialist voor land- en tuinbouw

Inkuilmanagement. dé specialist voor land- en tuinbouw Inkuilen 2 e snede Inkuilmanagement Inkuilmanagement t.b.v. het voorkomen van broei en het verbeteren van de rantsoenefficiëntie. Ruwvoer is droog broei Ruwvoer heeft minder eiwit en meer suiker meer broei

Nadere informatie

Grasland Klas 1. Inkuilen

Grasland Klas 1. Inkuilen Grasland Klas 1 Inkuilen Voederwinning Tijdstip van maaien 1) Vragen bij video Juiste tijdstip van maaien. a. Waar hangt het maaimoment van af? Noem er drie. b. Bij hoeveel kg DS/ha wil je oogsten. c.

Nadere informatie

Meer melk uit uw ruwvoer. Conserveringsmiddelen en broeiremmers

Meer melk uit uw ruwvoer. Conserveringsmiddelen en broeiremmers Meer melk uit uw ruwvoer Conserveringsmiddelen en broeiremmers > betere ruwvoerkwaliteit > smakelijk ruwvoer > hogere opname > lagere voerkosten Ecosyl: meer melk uit uw ruwvoer Op melkveebedrijven blijft

Nadere informatie

Granen in de Melkveehouderij. Henk Woolderink/ Roy Berentsen 30 mei 2013

Granen in de Melkveehouderij. Henk Woolderink/ Roy Berentsen 30 mei 2013 Granen in de Melkveehouderij Henk Woolderink/ Roy Berentsen 30 mei 2013 Aandachtspunten Ontwikkelingen mestbeleid! Dreigend ruwvoeroverschot? Krachtvoervervangers! Projectmatig! Voedergewassen Eigen eiwit

Nadere informatie

INKUILMANAGEMENT GRAS

INKUILMANAGEMENT GRAS INKUILMANAGEMENT GRAS IN-/UITKUILMANAGEMENT BETER RUWVOER GEZOND MELKVEE MEER MELK GEZOND RUWVOER Iedere boer weet dat goed en gezond ruwvoer belangrijk is voor probleemloos melken en een goede melkproductie.

Nadere informatie

INKUILMANAGEMENT GRAS

INKUILMANAGEMENT GRAS INKUILMANAGEMENT GRAS iperen.com GEZOND RUWVOER Iedere boer weet dat goed en gezond ruwvoer belangrijk is voor probleemloos melken en een goede melkproductie. Ruwvoer afkomstig van 5 tot 1 hectare gras-

Nadere informatie

Maïsoogst 2015 28/09/2015

Maïsoogst 2015 28/09/2015 Maïsoogst 2015 28/09/2015 De maïsoogst komt eraan. De natte maand augustus heeft het te verwachte oogsttijdstip wat achteruit geschoven. Ondanks de eerdere droogte lijkt de schimmeldruk vaak mee te vallen.

Nadere informatie

11 Opslag en bewaring

11 Opslag en bewaring 11 Opslag en bewaring 11.1 Inkuilproces... 157 11.2 Inkuilverliezen... 159 11.3 Opslag... 160 11.4 Aanleggen kuil... 161 11.5 Afdekken snijmaïskuil... 162 11.6 Dichtheid (m 3 -gewicht)... 163 11.7 Broei

Nadere informatie

Van maaien..tot inkuilen

Van maaien..tot inkuilen Van maaien..tot inkuilen Tijdstip van maaien Weersverwachtingen Voldoende RE in het gras 15 a 16% RE in basisrantsoen Meer maïs in het rantsoen hoger RE-gehalte in gras Voldoende suiker in het gras Minimaal

Nadere informatie

10 Brijvoedering Inleiding Opbouw brijvoerderinstallatie Verschillende soorten producten

10 Brijvoedering Inleiding Opbouw brijvoerderinstallatie Verschillende soorten producten 10 Brijvoedering 10.1 Inleiding Als men kiest voor brijvoeding moet men al van bij de start beslissingen nemen waar men op een ander bedrijf nooit mee te maken krijgt. Men moet bv. een keuze maken waar

Nadere informatie

Praktisch aan de slag met duurzaamheid! Koeien voeren! Doel = meer melk uit eigen ruwvoer. Sojaprijzen stijgen. Voerprijzen stijgen

Praktisch aan de slag met duurzaamheid! Koeien voeren! Doel = meer melk uit eigen ruwvoer. Sojaprijzen stijgen. Voerprijzen stijgen Koeien voeren! Doel = meer melk uit eigen ruwvoer Praktisch aan de slag met duurzaamheid! ir. Frank Verhoeven Boerenverstand Consultancy Voerprijzen stijgen Sojaprijzen stijgen A-brok 1992-2013 600 Soja

Nadere informatie

Bent u het afdekken van uw ruwvoer ook zo zat? Met het Silage Safe afdeksysteem bent u verlost van het arbeidsintensieve afdekken van uw ruwvoer

Bent u het afdekken van uw ruwvoer ook zo zat? Met het Silage Safe afdeksysteem bent u verlost van het arbeidsintensieve afdekken van uw ruwvoer Bent u het afdekken van uw ruwvoer ook zo zat? Met het Silage Safe afdeksysteem bent u verlost van het arbeidsintensieve afdekken van uw ruwvoer Hoe dekt u uw ruwvoer af? Wellicht maakt u gebruik van zand/grond,

Nadere informatie

Steekvast. nutriëntwaarden. Eiwitrijk. Bierdraf - persdraf. - traditionele draf. Chloride (Cl) 0.3

Steekvast. nutriëntwaarden. Eiwitrijk. Bierdraf - persdraf. - traditionele draf. Chloride (Cl) 0.3 Eiwitrijk Bierdraf - persdraf Ruw eiwit 285 Ruw vet 109 Ruwe celstof 166 Ruw as 39 Zetmeel (tot) 27 Suiker 1 Calcium (Ca) 3.7 Fosfor (P) 5.5 Natrium (Na) 0.2 Kalium (K) 0.7 Magnesium (Mg) 2.2 Chloride

Nadere informatie

Het bouwen van een Century zwembad

Het bouwen van een Century zwembad Het bouwen van een Century zwembad Stap 1 Het begint allemaal met het graven van het gat met daarin een mooie waterpas uitgelijnde vloer. Graaf het gat altijd wat groter dan de maat van het zwembad. Liefst

Nadere informatie

Voederwaarde-onderzoek Gras ingekuild Kuilkenner Excellent kuil 1

Voederwaarde-onderzoek Gras ingekuild Kuilkenner Excellent kuil 1 Onderzoek Onderzoek-/ordernummer: Datum verslag: 731267/002743994 22-07-2011 Oogstdatum: Datum monstername: Monster genomen door: Contactpersoon monstername: 16-05-2011 07-07-2011 Dick Huiberts: 0652002131

Nadere informatie

Uitgevoerd op 11 en 12 oktober 2006 door Jolmer de Vries en Wiebe Nauta

Uitgevoerd op 11 en 12 oktober 2006 door Jolmer de Vries en Wiebe Nauta Verslag proefje Koolzuurijs Netwerk Vers en Veilig Uitgevoerd op 11 en 12 oktober 2006 door Jolmer de Vries en Wiebe Nauta Doel/Achtergrond Binnen het Netwerk Vers en Veilig is gezocht naar methoden en

Nadere informatie

Gezond voeren met een optimale melkproductie. Thomas Schonewille Faculteit Diergeneeskunde Afdeling Voeding

Gezond voeren met een optimale melkproductie. Thomas Schonewille Faculteit Diergeneeskunde Afdeling Voeding Gezond voeren met een optimale melkproductie Thomas Schonewille Faculteit Diergeneeskunde Afdeling Voeding Periodes in en rondom de droogstand-afkalven Droogzetten Afkalven Transitieperiode Einde lactatie

Nadere informatie

Optimaal inzetten van ruwvoeders op een melkveebedrijf.

Optimaal inzetten van ruwvoeders op een melkveebedrijf. Optimaal inzetten van ruwvoeders op een melkveebedrijf. Eddy Decaesteker Bedrijfsadvisering Melkveehouderij eddy.decaesteker@inagro.be LCV-avond Poperinge 31 jan 2018 Ruwvoederkostprijzen LCV 2012 Kostprijs

Nadere informatie

Voederbieten: bewaring en voederwaarde

Voederbieten: bewaring en voederwaarde Voederbieten: bewaring en voederwaarde DE BOEVER JOHAN Voederbietendag - Herenthout 9 november 2018 Inleiding VOORDELEN Hoge opbrengst: 17-20 ton DS per ha Lange groeiperiode: goed vanggewas voor stikstof

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Pilobolus. sporenkanon

Pilobolus. sporenkanon Pilobolus sporenkanon Pilobolus is een geslacht van schimmels dat op poep van bijvoorbeeld paarden leeft. Net als andere schimmels verspreidt Pilobolus sporen om zich voort te planten. Dit doet hij op

Nadere informatie

Kuilvoer voor schapen

Kuilvoer voor schapen Geachte relatie, Een nieuw jaar, een nieuwe nieuwsbrief. Een strenge winter lijkt nu nog ver weg. Voor het land en het ongedierte zou een strenge vorst wel goed zijn, maar we moeten maar afwachten wat

Nadere informatie

Van dit product worden onderstaand allereerst de gehalten van de benodigde componenten weergegeven:

Van dit product worden onderstaand allereerst de gehalten van de benodigde componenten weergegeven: REKENVOORBEELDEN VOEDERWAARDEN HERKAUWERS 1 Energiewaarde herkauwers: VEM en VEVI In het rekenvoorbeeld voor de VEM-en VEVI waarde voor herkauwers wordt uitgegaan van een willekeurige partij palmpitschilfers

Nadere informatie

RUWVOER + Inkuilmanagement. Assortiment inkuilmiddelen

RUWVOER + Inkuilmanagement. Assortiment inkuilmiddelen RUWVOER + Inkuilmanagement Assortiment inkuilmiddelen De melkveehouderijsector staat met de afloop van het melkquotum voor een aantal grote uitdagingen. Gezien de verwachte stijging van de melkproductie

Nadere informatie

Leginstructie. Wallgard. Het aanbrengen van de wandbekleding verticaal BELANGRIJK!

Leginstructie. Wallgard. Het aanbrengen van de wandbekleding verticaal BELANGRIJK! Pagina 1 van 6 Wallgard Leginstructie Jan 2016 BELANGRIJK! Bij gebruik van tweecomponenten-polyester egaline en/of reparatiemortel kan er verkleuring optreden wanneer de componenten onjuist en/of onvoldoende

Nadere informatie

Energie WAARDERING. Voederwaarde bepaling 26/09/2018

Energie WAARDERING. Voederwaarde bepaling 26/09/2018 VAKGROEP VOORTPLANTING VERLOSKUNDE EN BEDRIJFSDIERGENEESKUNDE FACULTEIT DIERGENEESKUNDE UNIVERSITEIT GENT Voederwaarde bepaling Jenne De Koster, Geert Opsomer, Miel Hostens Energie WAARDERING Het hechten

Nadere informatie

Teelt Voederbieten en eiwithoudende gewassen

Teelt Voederbieten en eiwithoudende gewassen Teelt en eiwithoudende gewassen Alex De Vliegher Studiedag : het nieuwe GLB- Vergroening: wat zijn passende keuzes voor uw melkveebedrijf? Meerhout 28 juni 2016 Oostkamp 30 juni 2016 Inhoud Vlinderbloemigen

Nadere informatie

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april benodigdheden: - potgrond zonder klontjes, grof zand - schone emmer - schone zaaibak van b.v. piepschuim of

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Augustus 2013 001_NL Gebruiksvoorschrift F1 F2 F3 Er bestaan drie uitvoeringen gaasbakken. De 4983 heeft een verhoogde bodem. De 4980 en de 4984 hebben een verstevigde bodem

Nadere informatie

Voeding schapen algemeen. Voeding en vertering. Vertering schaap schematisch

Voeding schapen algemeen. Voeding en vertering. Vertering schaap schematisch Voeding schapen algemeen Voeding en vertering Enkele belangrijke aspecten: - verteringsstelsel - herkauwproces - nutriënten Uitgelicht: - mineralen: Cu, - spoorelement: Co Roel de Lange Assortiment Vragen

Nadere informatie

d. Bereken nu of er een tekort of een overschot aan ruwvoer is. Vul hiervoor de onderste tabel in.

d. Bereken nu of er een tekort of een overschot aan ruwvoer is. Vul hiervoor de onderste tabel in. Opdracht ruwvoerbalans 1) Maak een ruwvoerbalans a. Bepaal met de onderstaande tabel wat de inhoud van de kuilen is en vul de bovenste tabel in. - Kuil 1: Kuilgras (40% DS)in sleufsilo zonder gronddek

Nadere informatie

HANDLEIDING AANLEGGEN VAN KUNSTGRAS

HANDLEIDING AANLEGGEN VAN KUNSTGRAS HANDLEIDING AANLEGGEN VAN KUNSTGRAS In deze handleiding vindt u informatie om goed voorbereid aan de slag te gaan met het aanleggen van uw gazon met kunstgras van Mooi-Kunstgras.nl De Ondergrond Het is

Nadere informatie

Keramische buitentegels Tegels: Verwerking:

Keramische buitentegels Tegels: Verwerking: Keramische buitentegels Keramische tegels zijn de laatste tijd ontzettend in opkomst en eigenlijk al niet meer weg te denken uit het tuinbeeld. De enorme populariteit van deze tegels is logisch te verklaren.

Nadere informatie

Ervaringen met voederbieten

Ervaringen met voederbieten 172 e themadag NVWV t Beste bouwplan Ervaringen met voederbieten Erik Smale Groot Steinfort Introductie Tuesday 18 October 2016 Dare to Dairy Environment & Biodiversity Iets over mijzelf Groot Steinfort

Nadere informatie

KUNSTGRAS LEGGEN Benodigdheden Ondergrond Voor het beste resultaat adviseren wij toch een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen.

KUNSTGRAS LEGGEN Benodigdheden Ondergrond Voor het beste resultaat adviseren wij toch een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen. KUNSTGRAS LEGGEN Benodigdheden - stanleymes - lijm - lijmband - lijmkam - plastic handschoenen - kunstgras - geotextiel drukverdelend onderdoek - evt. vulzand Ondergrond Verwijder eerst het oude gras en

Nadere informatie

Quinoa-GPS in het rantsoen voor melkkoeien

Quinoa-GPS in het rantsoen voor melkkoeien Quinoa-GPS in het rantsoen voor melkkoeien Ronald Zom, Herman van Schooten en Ina Pinxterhuis Quinoa is een eenvoudig te telen gewas dat in korte tijd een hoge opbrengst geeft, goed te conserveren is en

Nadere informatie

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel ventileren goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren

Nadere informatie

Assortiment Zomer > melkveevoeders > correctievoeders > simplimixen > balans mengsels > speciale voeders > enkelvoudige voeders

Assortiment Zomer > melkveevoeders > correctievoeders > simplimixen > balans mengsels > speciale voeders > enkelvoudige voeders Assortiment Zomer 2014 > melkveevoeders > correctievoeders > simplimixen > balans mengsels > speciale voeders > enkelvoudige voeders Voerlijnen en voerreeksen Zo kiest u de juiste voeders 1. Kies de gewenste

Nadere informatie

KUNNEN VOEDERBIETEN PERSPULP VERVANGEN IN HET

KUNNEN VOEDERBIETEN PERSPULP VERVANGEN IN HET KUNNEN VOEDERBIETEN PERSPULP VERVANGEN IN HET MELKVEERANTSOEN? Daniël De Brabander en Sam De Campeneere Vlaamse overheid, Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) Eenheid Dier Alex De Vliegher

Nadere informatie

Eventjes toelichten.

Eventjes toelichten. Eventjes toelichten. De lessen TO bestaan steeds uit blokken van 2 lesuren. De klas wordt opgesplitst in groepen van 3 leerlingen. Per groep maken de leerlingen kennis met de verschillende richtingen die

Nadere informatie

Risico-inventarisatie overige diervoeders

Risico-inventarisatie overige diervoeders Risico-inventarisatie overige diervoeders Naast ruwvoeders handelen veel Hisfa-leden ook in andere (aanverwante) producten. Een aantal van deze producten wordt hieronder nader toegelicht, onder andere

Nadere informatie

Recent gebruik ik nu Perlfix of L-gips waar je gipsplaten mee vastkleeft. Voordeel is dat dit materiaal sterker is dan gewoon gips.

Recent gebruik ik nu Perlfix of L-gips waar je gipsplaten mee vastkleeft. Voordeel is dat dit materiaal sterker is dan gewoon gips. Bergen en rotsen Over bergen en rotsen bouwen in model zijn tal van mogelijkheden.. Onze werkwijze is de volgende: voor bergen die wat groot zijn van omvang wordt eerst een frame gemaakt van latjes en

Nadere informatie

DÉ SPECIALIST IN AFDEKSYSTEMEN

DÉ SPECIALIST IN AFDEKSYSTEMEN DÉ SPECIALIST IN AFDEKSYSTEMEN SNEL EN GEMAKKELIJK AFDEKKEN IDEAAL VOOR LASAGNEKUILEN OPTIMALE KWALITEIT RUWVOER 1 MACHINE VOOR MEERDERE SILO S AFLEGBARE ROL FISCAAL VOORDEEL VIA MIA/VAMIL PORTAALSYSTEEM

Nadere informatie

Voederwaardeonderzoek Gras ingekuild Voeding compleet Plaat 2. Uw klantnummer: Eurofins Agro Postbus 170 NL AD Wageningen

Voederwaardeonderzoek Gras ingekuild Voeding compleet Plaat 2. Uw klantnummer: Eurofins Agro Postbus 170 NL AD Wageningen Voederwaardeonderzoek Gras ingekuild Voeding compleet Uw klantnummer: 3105474 R. Logtenberg Vinkegavaartwg 4 8394 TC DE HOEVE Eurofins Agro Postbus 170 NL - 6700 AD Wageningen T monstername: Sipke Nijboer:

Nadere informatie

It's Dreamtime! Goedemorgen allemaal!

It's Dreamtime! Goedemorgen allemaal! It's Dreamtime Goedemorgen allemaal Vandaag start de workshop "Dreamtime". De eerste online workshop die iedereen via dit weblog kan volgen. We gaan in 6 weken tijd een schattig kastje maken met alles

Nadere informatie

joy gardens uitgebreide leginstructies

joy gardens uitgebreide leginstructies joy gardens uitgebreide leginstructies Joy Gardens is een turn-key systeem, wereldwijd geïnstalleerd met de Joy filosofie: Alleen met een perfecte installatie zul je het meest van jouw Joy gras genieten.

Nadere informatie

Taak constructies. Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave. 1MAK a 2015-2

Taak constructies. Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave. 1MAK a 2015-2 Taak constructies Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave 1MAK a 2015-2 Bouwknoop 1 Het gaat om een bouwknoop omdat de verticale muur verbonden wordt met een hellend dak. Detailtekening

Nadere informatie

Handleiding 496.142. - het innovatieve Fiskars embossing-systeem is zonder lichtbak te gebruiken.

Handleiding 496.142. - het innovatieve Fiskars embossing-systeem is zonder lichtbak te gebruiken. is uniek Handleiding 496.142 - embossing is een klassieke knutseltechniek met papier. - de ShapeBoss is uitgerust met een groot werkvlak. - het innovatieve Fiskars embossing-systeem is zonder lichtbak

Nadere informatie

Kringloopdenken. centraal. op elk melkveebedrijf! ir. Frank Verhoeven

Kringloopdenken. centraal. op elk melkveebedrijf! ir. Frank Verhoeven Kringloopdenken centraal op elk melkveebedrijf! ir. Frank Verhoeven Inhoud - Introductie - Duurzame melk en de kringloopwijzer - Wetgeving geeft weinig andere opties - Van kringloopwijzer naar kringloopboer!

Nadere informatie

Voor het beste resultaat adviseren wij altijd een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen.

Voor het beste resultaat adviseren wij altijd een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen. KUNSTGRAS AANLEGGEN Aanleg instructie kunstgras Benodigdheden - Tommygrass kunstgras - Geotextiel drukverdelend onderdoek - Stanleymes - Lijm en lijmband (2 varianten) 2 componenten lijm lijmband 2 componenten

Nadere informatie

Leginstructie Namgrass / easy grass: Benodigdheden: Ondergrond: plastic handschoenen kunstgras geotextiel drukverdelend onderdoek

Leginstructie Namgrass / easy grass: Benodigdheden: Ondergrond: plastic handschoenen kunstgras geotextiel drukverdelend onderdoek Leginstructie Namgrass / easy grass: Benodigdheden: stanleymes lijm lijmband lijmkam plastic handschoenen kunstgras geotextiel drukverdelend onderdoek 1 Ondergrond: 1) Verwijder eerst het oude gras en

Nadere informatie

Montage Handleiding van SignWorld

Montage Handleiding van SignWorld Montage Handleiding van SignWorld 1. De ondergrond reinigen Ook al lijkt de ondergrond schoon, u moet de ondergrond altijd reinigen op de hierna beschreven wijze: Maak de ondergrond schoon met zeepwater

Nadere informatie

Hoe een trog van 3 meter maken.

Hoe een trog van 3 meter maken. Hoe een trog van 3 meter maken. Door Jan Tholhuijsen We kennen allemaal de prachtige 2-300 jaar oude troggen, helemaal met de hand uitgebeiteld. In Nederland zijn die onbetaalbaar, zeker als het om bovenstaande

Nadere informatie

Royal Grass Installatiehandleiding

Royal Grass Installatiehandleiding Royal Grass Installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding is bedoeld als naslagwerk met instructies en tips voor het juist installeren van Royal Grass kunstgrasproducten zonder zandinvulling. In deze

Nadere informatie

Grasgids voor. Belgisch Witblauw. Méér vlees uit gras. Groot in Gras. Waar koopt u? Voor verkoopadressen kijk op www.barenbrug.be of bel 03 219 19 47

Grasgids voor. Belgisch Witblauw. Méér vlees uit gras. Groot in Gras. Waar koopt u? Voor verkoopadressen kijk op www.barenbrug.be of bel 03 219 19 47 BB-082011 Grasgids voor Waar koopt u? Voor verkoopadressen kijk op www.barenbrug.be of bel 03 219 19 47 Belgisch Witblauw Groot in Gras Barenbrug Belgium NV Hogenakkerhoekstraat 19 9150 Kruibeke E-mail:

Nadere informatie

De wanden die verticaal vervoerd worden kunnen zonder hulp middelen worden opgehesen aan de speciaal ingestorte hijsvoorziening.

De wanden die verticaal vervoerd worden kunnen zonder hulp middelen worden opgehesen aan de speciaal ingestorte hijsvoorziening. Holle wanden Montage handleiding 1.1 Transport De wanden kunnen op 2 manieren vervoerd worden afhankelijk van de grote van de wanden. a) horizontaal op een platte wagen, elementen boven op elkaar. b) Verticaal

Nadere informatie

TIGERTURF KUNSTGRAS Leginstructie kunstgras zelf installeren

TIGERTURF KUNSTGRAS Leginstructie kunstgras zelf installeren TIGERTURF KUNSTGRAS Leginstructie kunstgras zelf installeren 1. Ondergrond Kunstgras moet geïnstalleerd worden op een stabiele en goed drainerende ondergrond zonder onkruid. De opbouw van de ondergrond

Nadere informatie

Maatregelen matrix. Impressie gebied / bedrijven

Maatregelen matrix. Impressie gebied / bedrijven Maatregelen matrix Een groot deel van de veehouders in Midden Delfland is door Broos Water bezocht voor een erfscan. Op basis van deze erfscan heeft iedere veehouder een informatierapport ontvangen. Een

Nadere informatie

ventileren wonen met karakter

ventileren wonen met karakter ventileren wonen met karakter goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht

Nadere informatie

Voeding. Bevroren voedsel Pas op met wortelen en bieten. Bewaar ze vorstvrij want. Jonge paarden en krachtvoer

Voeding. Bevroren voedsel Pas op met wortelen en bieten. Bewaar ze vorstvrij want. Jonge paarden en krachtvoer Voeding 1. Schimmelvrij hooi Strooi bij het opslaan van het hooi telkens wat keukenzout tussen de balen, de paarden vinden dit lekker, het beschermt tegen schimmels en het haalt nog wat vocht uit het hooi.

Nadere informatie

Papierbehang - Werkwijze Advies 3. Vliesbehang - Werkwijze Advies 4. Algemene Behangtips 5

Papierbehang - Werkwijze Advies 3. Vliesbehang - Werkwijze Advies 4. Algemene Behangtips 5 Behang Tips Papierbehang - Werkwijze Advies 3 Vliesbehang - Werkwijze Advies 4 Algemene Behangtips 5 Behangtips Partners at Home 2 / 7 Papierbehang - Werkwijze Advies Stap 1: Maak het plaksel volgens de

Nadere informatie

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar:

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar: Installatie voorschriften Rigid Core XL Ga voor meer informatie naar: www.rigidcorexl.nl Voor u begint / Voorbereidingen: Lees alle instructies voor u start met de installatie. Bij een onjuiste installatie

Nadere informatie

Bovendien werkt EM- Silage broei-remmend, hierdoor ligt het rendement veel hoger. Er zijn namelijk veel minder inkuil en uitkuilverliezen.

Bovendien werkt EM- Silage broei-remmend, hierdoor ligt het rendement veel hoger. Er zijn namelijk veel minder inkuil en uitkuilverliezen. EM- Silage Doeltreffend inkuilmiddel voor een betaalbare prijs EM- Silage is een inkuilmiddel dat naast melkzuur bacteriën ook gisten bevat, dit in tegenstelling tot vele andere preparaten. Het is een

Nadere informatie

Sleutelkastje Nietverliezen & Altijdvinden

Sleutelkastje Nietverliezen & Altijdvinden Sleutelkastje Nietverliezen & Altijdvinden 1 2 Één bouwpakket met 2 uitvoeringen. Naam: Groep/ klas: Inhoud: Gereedschap: 1 Witblik 200 / 200 / 0,6 mm Potlood, liniaal, passer 1 Koperblik 165 / 50 / 0,6

Nadere informatie

Als je aan een drukke weg woont verlucht je beter niet. Door beddengoed op 60 C te wassen dood je huisstofmijt.

Als je aan een drukke weg woont verlucht je beter niet. Door beddengoed op 60 C te wassen dood je huisstofmijt. Is 22 C de ideale slaapkamertemperatuur? Ventileren = verluchten CO kan je proeven Als het buiten koud is, verlucht je niet. Als je aan een drukke weg woont verlucht je beter niet. Hoeveel kan je best

Nadere informatie

Den Boer Beton. Assortiment Den Boer Beton voor de agrosector

Den Boer Beton. Assortiment Den Boer Beton voor de agrosector Den Boer Beton Den Boer Beton is een flexibele en marktgerichte organisatie en decennia een begrip onder professionals in de agrarische sector. Kwaliteit, innovatie én duurzaamheid staan bij Den Boer Beton

Nadere informatie

INBOUWHANDLEIDING Steel Plus KORFU Achtvormig zwembad

INBOUWHANDLEIDING Steel Plus KORFU Achtvormig zwembad INBOUWHANDLEIDING Steel Plus KORFU Achtvormig zwembad Gefeliciteerd met uw nieuwe inbouwzwembad van Fonteyn. Fonteyn staat garant voor een kwaliteitsproduct, daarom worden de nieuwste technieken toegepast

Nadere informatie

Waarom? Vertering bij de koe. Missie 8/03/2012. Belangrijkste economische parameters. Efficiënt en effectief gebruik van MPR. via rantsoenwijzigingen

Waarom? Vertering bij de koe. Missie 8/03/2012. Belangrijkste economische parameters. Efficiënt en effectief gebruik van MPR. via rantsoenwijzigingen Efficiënt en effectief gebruik van MPR Missie Objectieve data verzamelen Analyse Lokeren, 7 maart 2012 Concreet en bedrijfsspecifiek advies Opvolging Opleiding Er is geen universele waarheid Ieder bedrijf

Nadere informatie

Aandacht voor moeder en kind

Aandacht voor moeder en kind Aandacht voor moeder en kind Teus van den Bout Jaarvergadering Swifter Schapenstamboek goede lammeren? Beginnen bij de basis! Groot onderhoud voor het dekken Evt. seleniumbehandeling voor het dekseizoen

Nadere informatie

fermacell Technische tip

fermacell Technische tip Technische tip Versie september 2013 Powerpanel Douchegoot element 2.0 De eis Architecten en ontwerpers zoeken naar moderne en economische oplossingen voor natte ruimtes, als trendy en eigentijdse variant

Nadere informatie

Kunstmatig drogen van gras

Kunstmatig drogen van gras Kunstmatig drogen van gras Een eerste stap voor bedrijven met herkauwers om te besparen op duur eiwitrijk krachtvoeder is de kwaliteit van het ruwvoeder zo hoog mogelijk te houden. Eiwitrijke gewassen

Nadere informatie

TARWE INGEKUILD IN DRAF VERGELEKEN MET GEPLETTE TARWE EN

TARWE INGEKUILD IN DRAF VERGELEKEN MET GEPLETTE TARWE EN TARWE INGEKUILD IN DRAF VERGELEKEN MET GEPLETTE TARWE EN INGEKUILDE GEMALEN TARWE BIJ MELKVEE S. De Campeneere, J. De Boever, D. De Brabander Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) Eenheid

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. FytoBooster Kennismakingspakket

Gebruikershandleiding. FytoBooster Kennismakingspakket Gebruikershandleiding FytoBooster Kennismakingspakket Inhoudsopgave 1. Fytocell Plugs 1 1.1 Plugs voor zaad 2 1.2 Plugs voor stek 3 2. Fytocell Vlokken 4 2.1 Vlokken voor pot 5 2.2 Vlokken voor vaste ondergrond

Nadere informatie

LG-BROCHURE voor voederbieten

LG-BROCHURE voor voederbieten LG-BROCHURE voor voederbieten 2017 Voederbieten, enkel voordelen: 120-130 ton opbrengst per ha 18-20 ton drogestofopbrengst per ha 1100 VEM per kg drogestof 2 VOEDERBIETEN Inleiding Voederbieten: de smakelijkste

Nadere informatie

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl Lees mij eerst! 1Lees deze handleiding zorgvuldig voor de laadbrug te gebruiken. De handleiding omschrijft

Nadere informatie

Voederwaarde-onderzoek Gras ingekuild Kuilkenner Excellent plaat 10

Voederwaarde-onderzoek Gras ingekuild Kuilkenner Excellent plaat 10 Voederwaarde-onderzoek Gras ingekuild Kuilkenner Excellent plaat 10 Uw klantnummer: 2686678 Mts K.J & J.J & J.K van Weperen Jardinga 3 8431 RE OOSTERWOLDE FR Postbus 170 NL - 6700 AD Wageningen T monstername:

Nadere informatie

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Uitvoering 3 Installatie 3 Vullen 5 Starten ( eerste keer) 5 Starten ( normaal gebruik) 5

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie

HANDLEIDING BEHANDELING MET LAGE ZUURSTOF (ANOXIE) VAN KLEINE VOORWERPEN

HANDLEIDING BEHANDELING MET LAGE ZUURSTOF (ANOXIE) VAN KLEINE VOORWERPEN HANDLEIDING BEHANDELING MET LAGE ZUURSTOF (ANOXIE) VAN KLEINE VOORWERPEN bron: Agnes BROKERHOF, senior consultant bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed Nederland BENODIGDHEDEN -specifieke plasticfolie die

Nadere informatie

Stappenplannen Schutting plaatsen

Stappenplannen Schutting plaatsen Stappenplannen Schutting plaatsen Type tuinafscheidingen Draadafscheiding Een draadafscheiding kan redelijk snel geplaatst worden. Dit is één van de goedkoopste en meest onderhoudsvriendelijke tuinafscheidingen.

Nadere informatie

NATIONAAL RIJSTPROGRAMMA. Project: 9ACP RPR006 INFOFOLDER POST-HARVEST TECHNOLOGIE DROGEN VAN PADIE

NATIONAAL RIJSTPROGRAMMA. Project: 9ACP RPR006 INFOFOLDER POST-HARVEST TECHNOLOGIE DROGEN VAN PADIE NATIONAAL RIJSTPROGRAMMA Project: 9ACP RPR006 INFOFOLDER POST-HARVEST TECHNOLOGIE DROGEN VAN PADIE Februari 2008 INFOFOLDER POST HARVEST TECHNOLOGIE DROGEN VAN PADIE DOELSTELLING Vooruitlopend op te verzorgen

Nadere informatie

Thema van de maand September 2009

Thema van de maand September 2009 Thema van de maand September 2009 "Een goede huisvesting voor je ezel" Omdat wij zelf druk bezig zijn om het voor onze meiden allemaal in orde te maken, wil ik deze maand verder ingaan op het thema huisvesting.

Nadere informatie

Installatie zelfbouw plaatsing Mon de Pra Zwembaden

Installatie zelfbouw plaatsing Mon de Pra Zwembaden Installatie zelfbouw plaatsing Mon de Pra Zwembaden Grondwerk: Het grond waarop het zwembad geplaatst gaat worden moet stabiel zijn. Indien u twijfels heeft kan u overwegen het zwembad door ons te laten

Nadere informatie

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade Peperkoekhuisje Ingrediënten 400 gram honing 235 gram rietsuiker 235 gram boter 10 gram potas (U kunt ook 5 gram zuiveringszout gebruiken) 2 eetlepels water 1 kg bloem 2 theelepels gemalen kaneel 1 theelepel

Nadere informatie

Zie achterzijde voor bijkomende informatie HET GEBRUIK VAN EEN PORTABLE

Zie achterzijde voor bijkomende informatie HET GEBRUIK VAN EEN PORTABLE HET GEBRUIK VAN EEN PORTABLE Vul de portable kort voordat u weg gaat. Vloeibare zuurstof verdampt. Als u de gevulde portable niet gebruikt, zal deze toch in ongeveer 24 uur leeglopen. 1. Zorg er altijd

Nadere informatie

Icopal Universal Spraybond Dé ideale combinatie met Icopal Universal, ook bij lagere temperaturen NIEUW

Icopal Universal Spraybond Dé ideale combinatie met Icopal Universal, ook bij lagere temperaturen NIEUW Dé ideale combinatie met Icopal Universal, ook bij lagere temperaturen NIEUW De voordelen en kenmerken Eenvoudig en snel te verwerken Hittebestendig Zeer krachtige aanvangshechting Zeer krachtige eindsterkte

Nadere informatie

Voorbereiding wand en vloer. Wanden/vloer binnen:

Voorbereiding wand en vloer. Wanden/vloer binnen: Voorbereiding wand en vloer Wanden/vloer binnen: Ondergrond moet vrij zijn van lagen die de hechting kunnen verminderen zoals stof, vuil, olie, vet en losse delen. Wanden met als ondergrond gestukadoorde

Nadere informatie

Copyright 2017 Frank Wasse Auteur: Frank Wasse Organisatie: Wormenkwekerij Wasse Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van

Copyright 2017 Frank Wasse Auteur: Frank Wasse Organisatie: Wormenkwekerij Wasse Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van Copyright 2017 Frank Wasse Auteur: Frank Wasse Organisatie: Wormenkwekerij Wasse Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van druk, fotokopieën, geautomatiseerde gegevensbestanden

Nadere informatie

Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer. Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer

Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer. Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Januari 2013 Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Herman van Schooten (WUR-LR) Hans Dirksen (DMS) Januari 2013 Inleiding

Nadere informatie

SPECIALIST IN GROOTKEUKEN-LOGISTIEK STELLING NORM 20 - ALUMINIUM

SPECIALIST IN GROOTKEUKEN-LOGISTIEK STELLING NORM 20 - ALUMINIUM SPCIALIST I GROOTKUK-LOGISTIK STLLIG ORM 20 - ALUMIIUM orm 20 van HUPFR......de stelling van geëloxeerd aluminium - topkwaliteit! Voor de opstelling in de vrije ruimte kunnen langsverbinders worden gebruikt;

Nadere informatie

INBOUWHANDLEIDING Steel Plus KORFU Rond zwembad

INBOUWHANDLEIDING Steel Plus KORFU Rond zwembad INBOUWHANDLEIDING Steel Plus KORFU Rond zwembad Gefeliciteerd met uw nieuwe inbouwzwembad van Fonteyn. Fonteyn staat garant voor een kwaliteitsproduct, daarom worden de nieuwste technieken toegepast bij

Nadere informatie

INDICATIE OP LEESBAARHEID EN KEUZE VAN JUISTE UITVOERING MMT-MARKERINGSBAND

INDICATIE OP LEESBAARHEID EN KEUZE VAN JUISTE UITVOERING MMT-MARKERINGSBAND INDICATIE OP LEESBAARHEID EN KEUZE VAN JUISTE UITVOERING MMT-MARKERINGSBAND Geldig voor een buis met een ø > 70 mm * Uitvoering 7 ; 90 mm x 33 m Lucht Uitvoering 7 ; 200 mm x 33 m ** Uitvoering 8 ; 120

Nadere informatie

Handleiding. Metal stud wand. montage

Handleiding. Metal stud wand. montage Handleiding Metal stud wand montage Metal stud wand handleiding Hoe plaatst u een metal stud wand en waar moet u aan denken? Welke gereedschappen en materialen heeft u nodig? Wij leggen u in 7 stappen

Nadere informatie

Instructies voor de overgang naar tubeless

Instructies voor de overgang naar tubeless Instructies voor de overgang naar tubeless Wat u nodig heeft, voordat u begint: Een fietswiel (van een mountainbike, cyclocross) met band Een conversieset - "Stan's NoTubes Conversion Kit Een veiligheidsbril

Nadere informatie

Nieuws. Nieuwsbrief Geitenhouderij 4 E JAARGANG NUMMER 1 JANUARI 2014

Nieuws. Nieuwsbrief Geitenhouderij 4 E JAARGANG NUMMER 1 JANUARI 2014 Nieuwsbrief Geitenhouderij 4 E JAARGANG NUMMER 1 JANUARI 2014 MELKPOEDER: 20 KG Chivalac geitenmelkpoeder ontvangt u nu in een handige 20 kg zak in plaats van 25 kg zak. Nu ontvangt u dus 50 zakken per

Nadere informatie