Businesscase Skydeck Cold War Museum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Businesscase Skydeck Cold War Museum"

Transcriptie

1 Businesscase Skydeck Cold War Museum Peter F.A. van de Noort - p v d n o o r m s n. c o m tel V e r s i e 1.1

2 Inhoud: Pag. 2 Pag. 3 Pag. 4 Pag. 5 Pag. 6 Pag. 7 Pag. 8 Pag. 9 Inleiding Opzet Het museum Het gebouw De collectie De tentoonstelling Financiën Diversen

3 Inleiding Bij betrokkenen van Skydeck en de stichting Postbellum bestaat de wens om een museum over (de militaire luchtvaart in) de Koude Oorlog op te richten. Deze businesscase heeft als doel de wensen en verwachtingen voor dit museum te inventariseren en daarmee een duidelijk uitgangspunt te formuleren voor verdere uitwerking in een Plan van Aanpak. Uitgangspunt voor deze businesscase zijn een viertal individuele interviews met betrokkenen (Lex Versteeg, Goof Bakker, Erik Brouwer en Age Zalmstra), een van Lex Versteeg van 8 juli 2014 en gesprekken op 11 juni met Goof en Lex en op 2 juli met Lex.

4 Opzet Deze Businesscase dient als uitgangspunt voor een Plan van Aanpak/Businessplan voor de realisatie van een nieuw museum over de Koude Oorlog op Teuge. De nadruk zal in dit museum liggen op de luchtoorlog in deze periode. Voor wat de collectie (vliegtuigen) betreft, wordt er rekening gehouden met zowel een vliegende als een statische collectie. De statische collectie wordt ondergebracht in een nieuw te bouwen museumgebouw met een oppervlak van m² m². Inhoudelijk zal het Plan van Aanpak breed van opzet worden. Het zal een voorstel voor één of meer rechtsvormen inhouden, alsmede een investerings- en een exploitatieoverzicht, een voorontwerp voor een museumgebouw, een marketingvoorstel (incl. internet, Facebook, Twitter) en een organisatiestructuur. Er zal een museaal Collectie- en Expositieplan komen en er zal een Acquisitieplan worden geformuleerd. De opzet moet voldoen aan de eisen voor een ANBO en een Museumerkenning.

5 Het museum Het museum zal het verhaal vertellen over de militaire luchtvaart tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. De Koude Oorlog wordt hierbij gedefinieerd als Een conflict in visies tussen het voormalig Oostblok en het Westen in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. De spanningen tussen Oost en West kwamen onder andere tot uiting in Korea, in Vietnam, bij Cuba, bij Berlijn (de muur), etc. De opzet van het museum, zowel het gebouw als de inrichting, dienen kwaliteit uit te stralen en te passen bij het reeds bestaande Skydeck-gebouw. Het nieuwe museumgebouw zou op zichzelf bij voorkeur al een attractie moeten worden. De stelling dat het museum allereerst gericht moet zijn op groepen en scholen wordt breed door alle betrokkenen gedragen. Een opzet als attractieperk is daarom niet wenselijk. Studenten, (oudere) scholieren en serieus geïnteresseerden worden als doelgroep belangrijker geacht dan gezinnen en jonge kinderen. Als niche-doelgroepen worden genoemd: spotters, oud-vliegers en luchtvaartenthousiasten. Het museum wordt gevestigd op vliegveld Teuge, op een vastomlijnd gebied bij Skydeck. Naast een tentoonstellingsruimte voor een vaste expositie, zou er ook ruimte moeten komen voor wisselexposities. Een restaurant is niet gewenst. Een museumshop en een beperkte drankvoorziening (koffieautomaat e.d.) worden niet uitgesloten.

6 Het gebouw Voor de statische collectie en de overige nieuwe museale voorzieningen komt een nieuw gebouw van m² m² beschikbaar. Er wordt gedacht aan een gebouw van twee etages, met een expositieruimte op de begane grond. Architectonische verwijzing naar een gebouw of de bouwstijl uit de Koude Oorlog is een mogelijkheid. Bij de bouw moet rekening worden gehouden met de (te verwachten) collectiestukken (bijvoorbeeld v.w.b. vloerbelasting, toegangsdeuren en dakbelasting -als grootste collectiestuk wordt een F-4 Phantom voorzien-), de esthetiek van het gebouw (hoge kwaliteit!), de museale eisen, publiekseisen en andere relevante criteria. Er zal een museaal depot komen, een werkplaats en een ruimte voor tijdelijke exposities. Daarnaast wordt rekening gehouden met een presentatieruimte en een ruimte voor een kenniscentrum over de Koude Oorlog. Ook moet er een doorgang komen van het museum naar de operationele hangaar met daarin een veilige (afgescheiden) zichtruimte op de vliegende vloot. Er zal rekening gehouden worden met een beperkte parkeerruimte voor auto s en bussen. Een voorontwerp zal onderdeel zijn van dit Plan van Aanpak.

7 De collectie Een Collectieplan en Acquisitieplan zullen deel uitmaken van het Plan van Aanpak. De collectie moet een beperkt aantal hoogtepunten uit de Koude Oorlog bevatten. De Nederlandse relevantie heeft daarbij geen prioriteit. Van de momenteel in de collectie aanwezige collectiestukken worden de F-86 Sabre, de Lockheed F-104G Starfighter, de SAM-2, de Cessna O-2 en de Yak-52 belangrijk genoemd. De BAC Jet Provost is in dit verband minder belangrijk en mogelijk beschikbaar als ruilmateriaal. Nieuwe acquisities dienen markant of visueel opvallend te zijn geweest in de Koude oorlog; vliegtuigen met een verhaal. Als meest markante en (dus meest gewenste) vliegtuigen uit de Koude oorlog worden de McDonnell-Douglas F-4 Phantom en de Bell UH-1 Iroqouis ( Huey ) genoemd. Verder is de wensenlijst breed, van een replica van een vliegdekschip tot de cockpit van een Boeing B-52 of een Lockheed C-130 Hercules, en van een Northrop NF-5 Freedom Fighter en een Republic F-105 Thunderchief tot specifieke films en muziekopnamen (v.w.b. vliegtuigtypen worden verder o.a. genoemd: Rockwell OV-10 Bronco, Cessna O-1 Bird Dog, Fairchild A-10 Thunderbolt II, MiG 15, MiG 17, MiG 19, MiG 21, Grumman OV-1 Mohawk, Fiat G 91, Dassault Mirage 3 en IV, Sepecat Jaguar, Hawker Siddeley Buccaneer, Saab Draken en Saab Viggen, Lockheed SR-71, Gloster Meteor, Gloster Javelin, Myasishchev M17 en een mock-up van een Bell X-1). Daarnaast worden typen missiles genoemd als AMRAAM, Honest John, HAWK, Hike Ajax en Hercules en AMRAAM, en motoren als de General Electric J-79. Ook worden voorbeelden genoemd van immaterieel erfgoed, zoals films (o.a. Apocalypse Now ), een musical (Miss Saigon) en muziek ( Russians van Sting en Goodnight Saigon van Billy Joel) uit de Koude Oorlog. Deze wensen zullen voor zover mogelijk worden meegenomen in het Plan van Aanpak/Businessplan.

8 De tentoonstelling Een expositieplan zal deel uitmaken van het Plan van Aanpak. De tentoonstelling dient ruim en chique te worden opgezet en een beperkt aantal objecten te bevatten. Naast vliegtuigen (bijvoorbeeld opgesteld als tegenstellingen: een Mig 15 naast de Sabre en een MiG 21 naast de F-104G) is er ook behoefte aan het achtergrondverhaal van de Koude Oorlog. De expositie moet worden opgebouwd met moderne en geavanceerde tentoonstellingstechnieken, waarbij films, foto s en memorabilia in vitrines als basis kunnen dienen, zonder op een attractiepark te gaan lijken. In de expositie zal niet alleen aandacht worden geschonken aan vliegtuigen en andere artefacten, maar ook de mensen in deze tijd en wat zij meemaakten; de geschiedenis van de Koude Oorlog dus, met de nadruk op de (militaire) luchtvaart. Naast een vaste expositie zal er rekening worden gehouden met een ruimte voor wisselexposities, die op tijdelijke basis met collecties van derden (musea, verzamelaars) kan worden ingevuld.

9 Financiën Een investeringsplan en een exploitatieplan zullen deel uitmaken van het te formuleren Plan van Aanpak. De openingstijden van het museum worden aangepast aan specifieke doelgroepen. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan opening op een of twee dagen in het weekend en verder (voor groepen) alleen op afspraak. Hoge aantallen bezoekers zijn niet belangrijk, de kwaliteit van de bezoekers is dat wel. Uitgangspunt is een zo mogelijk quitte draaiende exploitatie. Ook een budget-neutrale investering wordt gezien als ideaal uitgangspunt. Er zal in het kader van het Plan van Aanpak/Businessplan worden uitgezocht in hoeverre dit realiseerbaar is. Er wordt naar gestreefd zoveel mogelijk om in het nieuwe museum met vrijwilligers te gaan werken.

10 Diversen Een flexibele opzet van dit Plan van Aanpak is tijdens de uitwerking van groot belang. Tijdens de creatie zal dit Plan de functie hebben van een discussiestuk. Individuele onderdelen van het Plan van Aanpak zullen daarom voortdurend onderwerpen van gesprek zijn. Het Plan kan dus in opzet worden aangepast, beperkt of uitgebreid. Bij de uitwerking van dit plan zal tevens aandacht worden besteed aan: - de organisatie van een vereniging of stichting Vrienden van het museum ; - de opzet en samenstelling Raad van Toezicht (in stijl); - rondvluchten in de Cessna O-2 en de Yakovlev Yak 52, - de organisatie van evenementen met derden, waaronder demonstraties en rondvluchten (bijvoorbeeld in een Antonov An-2, Fokker S-11, Douglas C-47 Dakota, Focke-Wulf/Piaggio P- 149D) en fly-ins. - de mogelijkheid van de organisatie van themadagen, bijvoorbeeld met lezingen, films, etc. - de beveiliging van het museum. Waar nodig zal voor de opzet van dit Plan van Aanpak en voor de realisatie van het Businessplan in overleg deskundigheid worden ingehuurd. Er wordt naar gestreefd het museum te realiseren binnen ongeveer twee jaar na dato. (In dit stadium kan nog niet worden bepaald of externe factoren - als vergunningstermijnen, o.i.d.- dit voornemen iets in de weg zullen leggen).

SOESTERBERG LUCHTVAARTDAGEN

SOESTERBERG LUCHTVAARTDAGEN SOESTERBERG LUCHTVAARTDAGEN PROGRAMMA - BEIDE DAGEN STAP IN DE COCKPIT Je beleeft het pas echt als je er zelf in mag! Tijdens de Luchtvaartdagen zijn de volgende vliegtuigen en helikopters van binnen te

Nadere informatie

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl Zeeland bouwt een www.industrieelmuseumzeeland.nl Wat is het Industrieel Museum Zeeland? locatie Dat het museum in de kanaalzone en meer specifiek in de historische suikerloodsen aan de Westkade 114 in

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 't Fiskershúske. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015.

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 't Fiskershúske. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015. Overzicht ingevulde Museana 2014 't Fiskershúske Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente geschiedenis (incl.

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015 Overzicht ingevulde Museana 2014 Streekmuseum het Admiraliteitshuis Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken Overzicht ingevulde Museana 2015 Streekmuseum het Admiraliteitshuis Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 't Fiskershúske. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 't Fiskershúske. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken Overzicht ingevulde Museana 2015 't Fiskershúske Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente geschiedenis (incl.

Nadere informatie

ANBI gegevens DAF Museum

ANBI gegevens DAF Museum Het DAF Museum is een stichting met als naam, De Vrienden van het DAF museum. Het fiscaal nummer van het DAF Museum: NL 8046.33.988.B.01 Contactgegevens: DAF Museum Straat: Tongelresestraat 27 Plaats:

Nadere informatie

'De geschiedenis van Aviod(r)ome'

'De geschiedenis van Aviod(r)ome' 'De geschiedenis van Aviod(r)ome' 1955, oprichting van de Stichting voor het Nationaal Luchtvaartmuseum In 1955 namen diverse maatschappelijk organisaties het initiatief om een Nationaal Luchtvaartmuseum

Nadere informatie

STICHTING HISTORISCH MUSEUM EDE

STICHTING HISTORISCH MUSEUM EDE STICHTING HISTORISCH MUSEUM EDE JAARREKENING 2017 INHOUDSOPGAVE Aanbiedingsbrief Bestuursverslag 2 Beoordelingsverklaring van de accountant 4 Balans 5 Baten en lasten 6 Waarderingsgrondslagen 7 Specificatie

Nadere informatie

Vliegend Museum Seppe in vogelvlucht

Vliegend Museum Seppe in vogelvlucht Vliegend Museum Seppe in vogelvlucht Vliegend Museum Seppe is een non-profit organisatie die zich ten doel stelt luchtvaarthistorie te bewaren en ten toon te stellen. Het museum wordt draaiende gehouden

Nadere informatie

ANBI gegevens DAF museum

ANBI gegevens DAF museum Het DAF museum is een stichting met als naam, De Vrienden van het DAF museum. Het fiscaal nummer van het DAF museum: NL 8046.33.988.B.01 Contactgegevens: DAF museum Straat: Tongelresestraat 27 Plaats:

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Stichting Koude Oorlog Museum

Stichting Koude Oorlog Museum Stichting Koude Oorlog Museum Beleidsplan 2016-2020: Het verhaal na 1945 1 Inhoudsopgave Inleiding Organisatie Deel 4: Commerciële activiteiten I Oorsprong II Stichting en missie III Visie IV Bestuur V

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Verzetsmuseum Fryslan

Beleidsplan Stichting Verzetsmuseum Fryslan Beleidsplan 2018-2020 Stichting Verzetsmuseum Fryslan een verhaal dat je raakt! INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. STICHTING VERZETSMUSEUM FRYSLAN 2.1. Doel 2.2. Doel St Verzetsmuseum Friesland 2.3. Vrienden:

Nadere informatie

Waar het landschap een verhaal vertelt

Waar het landschap een verhaal vertelt Waar het landschap een verhaal vertelt Introductie Graafs KazemattenMuseum Het Graafs KazemattenMuseum is officieel geopend op 17 september 2011, exact 67 jaar nadat Amerikaanse parachutisten de nabij

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Onze activiteiten in beeld. 3. Financiële verslaglegging. 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Onze activiteiten in beeld. 3. Financiële verslaglegging. 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt v 2014 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Onze activiteiten in beeld 3. Financiële verslaglegging 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord Beste vrienden, 2014 was een jaar waarin er veel

Nadere informatie

Het Mobiel Erfgoed Plein

Het Mobiel Erfgoed Plein Het Mobiel Erfgoed Plein 30 april 2017 Mobiele Collectie Nederland Eén van de belangrijkste doelstellingen van de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) is het verhogen van de zichtbaarheid van mobiel

Nadere informatie

UITBREIDING VRIJWILLIGERSGROEP ESSENTIEEL JUBILEUM AANLEIDING VOOR GROTE ZOEKTOCHT

UITBREIDING VRIJWILLIGERSGROEP ESSENTIEEL JUBILEUM AANLEIDING VOOR GROTE ZOEKTOCHT UITBREIDING VRIJWILLIGERSGROEP ESSENTIEEL JUBILEUM AANLEIDING VOOR GROTE ZOEKTOCHT In december gaat Stichting Jacques van Mourik het twintigste jaar in. Er is een unieke verzameling van bijna 650 werken

Nadere informatie

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN Praktische informatie Tijdsduur: 2 uur (exclusief montagetijd) Lesdoel: Het op een originele manier verslag doen van het museumbezoek. Benodigdheden: Camera

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 10 november 2015 Agenda nr: 3 Onderwerp: Het nieuwe Museum. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 10 november 2015 Agenda nr: 3 Onderwerp: Het nieuwe Museum. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 10 november 2015 Agenda nr: 3 Onderwerp: Het nieuwe Museum Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Doel: Het doel is om een kwalitatief

Nadere informatie

Stichting Het Klederdrachtmuseum

Stichting Het Klederdrachtmuseum Stichting Het Klederdrachtmuseum Museum voor Nederlandse klederdracht Bedrijfsplan 2016-2020 (verkorte versie) Jolanda van den Berg November 2016 1.1 Doelstelling: De stichting heeft ten doel het tot stand

Nadere informatie

Golden OI< de luchtvaart. de moeite van het bezoeken waard!

Golden OI< de luchtvaart. de moeite van het bezoeken waard! Golden OI< de luchtvaart de moeite van het bezoeken waard! Vliegveld Seppe en het 'Vliegend Museum Seppe' Op minder dan tien kilometer afstand van de plaats waar in 1909 voor de eerste keer in Nederlandeen

Nadere informatie

Open Monumentendag en Memory of the World/UNESCO

Open Monumentendag en Memory of the World/UNESCO Open Monumentendag en Memory of the World/UNESCO Opbouw Organisatie Wat is de Open Monumentendag? Partners en financiën Waarom een Open Monumentendag? Beleidslijnen Prestatiedoelen Open Monumenten Klassendag

Nadere informatie

Crash gaat verhuizen.. Inhoud

Crash gaat verhuizen.. Inhoud Crash 40-45 gaat verhuizen.. Inhoud 1. Projectinformatie 2. Uitwerking opdracht 3. Vaktaalveld 4. Beroep en opleiding 5. Organisatie 6. Afronding project 7. Bijlagen: A. Plan van aanpak B. Persoonlijk

Nadere informatie

ALGEMEEN BEZOEKERSREGLEMENT VOOR HET BAKKERIJMUSEUM

ALGEMEEN BEZOEKERSREGLEMENT VOOR HET BAKKERIJMUSEUM ALGEMEEN BEZOEKERSREGLEMENT VOOR HET BAKKERIJMUSEUM HOOFDSTUK 1: TOEPASSINGSGEBIED ARTIKEL 1: Het bezoekersreglement is van toepassing op alle bestaande ruimtes waaruit het Bakkerijmuseum bestaat. ARTIKEL

Nadere informatie

zakelijke mogelijkheden bij Aviodrome www.aviodrome.nl

zakelijke mogelijkheden bij Aviodrome www.aviodrome.nl zakelijke mogelijkheden bij Aviodrome www.aviodrome.nl De startbaan voor uw evenement! Congressen, evenementen, brainstormsessies, workshops, familiefeesten, vergaderingen en bedrijfsuitjes. Allemaal Business

Nadere informatie

Stichting Sieradencollecties Pagina 1 van 10 Jaarrekening Stichting Sieradencollecties Jaarrekening 2015

Stichting Sieradencollecties Pagina 1 van 10 Jaarrekening Stichting Sieradencollecties Jaarrekening 2015 Stichting Sieradencollecties Pagina 1 van 10 Stichting Sieradencollecties Stichting Sieradencollecties Pagina 2 van 10 Inhoud Inleiding Activiteiten in 2014 / 2015 Grondslagen voor de waardering van activa,

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Openbaar Vervoer Museum Doetinchem

Docentenhandleiding. Openbaar Vervoer Museum Doetinchem Docentenhandleiding Openbaar Vervoer Museum Doetinchem versie 1.0 6 februari 2007 Inhoud docentenhandleiding 1. Inleiding 2. Doelen en subdoelen 3. De rol van de docent in het museum 4. De doelgroepen

Nadere informatie

Inhoud. Pagina. Inleiding. Doel beleidsplan 3. 1. Huidige situatie 3. 2. Doelstelling 5. 3. Analyse 5. 4. Marketing 6. 5. Marketing activiteiten 6

Inhoud. Pagina. Inleiding. Doel beleidsplan 3. 1. Huidige situatie 3. 2. Doelstelling 5. 3. Analyse 5. 4. Marketing 6. 5. Marketing activiteiten 6 Beleidsplan 2014 1 Inhoud Pagina Inleiding Doel beleidsplan 3 1. Huidige situatie 3 2. Doelstelling 5 3. Analyse 5 4. Marketing 6 5. Marketing activiteiten 6 6. Sponsoring 7 7. Conclusie 7 8. Aanbevelingen

Nadere informatie

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw 17 december 2018, 08:45 (CET) Laatste kans Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw (collectiezalen open t/m 13 januari) (tentoonstellingsvleugel open t/m 26 mei) Bezoekers die nog

Nadere informatie

Bijlage: Antwoorden op schriftelijke vragen van de vaste commissie voor Defensie over de herinrichting van het museaal bestel van Defensie.

Bijlage: Antwoorden op schriftelijke vragen van de vaste commissie voor Defensie over de herinrichting van het museaal bestel van Defensie. Staatssecretaris van Defensie Aan De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Bezoekadres: Bagijnenstraat 36 Postadres: MPC 58B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl

Nadere informatie

Werken in de culturele sector. 11 maart 2013 Info-avond KU Leuven

Werken in de culturele sector. 11 maart 2013 Info-avond KU Leuven Werken in de culturele sector 11 maart 2013 Info-avond KU Leuven Luc Delrue Opleiding: Communicatiewetenschappen (E)MBA Strategisch Management: Specialiteit: structureren en positioneren van een organisatie

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Verzetsmuseum Fryslân

Beleidsplan Stichting Verzetsmuseum Fryslân Beleidsplan 2018-2020 Stichting Verzetsmuseum Fryslân een verhaal dat je raakt! INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. STICHTING VERZETSMUSEUM FRYSLAN 2.1. Doel 2.2. Verwezenlijken dooelstellingen 2.3. Financiën

Nadere informatie

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje;

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje; LESSUGGESTIES blijkt de blijvende grote interesse van scholieren voor de Tweede Wereldoorlog. Zij geven aan vooral gegrepen te worden door persoonlijke verhalen, gekoppeld aan inzet van hedendaagse middelen.

Nadere informatie

u u R RAA De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De heer drs. H. Zijlstra Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

u u R RAA De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De heer drs. H. Zijlstra Postbus 16375 2500 BJ Den Haag C R.J. Schimrnelpennincklaan 3 RAA 2517 JN Den Haag Postbus 61243 2506 AE Den Haag L t 070 3106686 f070 3614727 info@cultuur.nl www.cultuur.nl 0 u u R De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 van de stichting``realisatie gedachtegoed Geert Groote``

Jaarverslag 2016 van de stichting``realisatie gedachtegoed Geert Groote`` Jaarverslag 2016 van de stichting``realisatie gedachtegoed Geert Groote`` ( dd 10 maart 2017) Inhoudsopgave 1 Missie... 2 2 Museale functie... 2 3 Openstelling... 2 Openingsuren... 2 Bezoekersaantal...

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Plein CR Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Plein CR Den Haag Staatssecretaris van Defensie Postadres: MPC 58B Postbus 20701 2500 ES Den Haag Aan De Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der

Nadere informatie

Gold E 10.000,- - Uw logo op kleding havenmeester - Banner op site - Uw logo op sponsor bord in toren - Uw logo op crew T-shirt - 50 Toegangskaartjes

Gold E 10.000,- - Uw logo op kleding havenmeester - Banner op site - Uw logo op sponsor bord in toren - Uw logo op crew T-shirt - 50 Toegangskaartjes Seppe Airshow Sponsorpakket 1 Gold - 40 VIP Area passen - Pagode op 27 juni 2009 - Advertentie 1/1 avertentie in het Seppe Airshow Magazine - Uw vlag op Seppe airport - Uw logo op kleding havenmeester

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Egmond Bunkermuseum Jansje Schong

Beleidsplan Stichting Egmond Bunkermuseum Jansje Schong Beleidsplan Inhoud Inleiding 3. Missie, visie en strategie 4. De doelstelling Huidige situatie en toekomst 5. Financieel beleid 6. Organisatie 7. 2 Inleiding Stichting Egmond 40-45 wil graag licht brengen

Nadere informatie

Lezingzaal foyer begane grond: Associatie Culturele Marketing en Communicatie (ACMC)

Lezingzaal foyer begane grond: Associatie Culturele Marketing en Communicatie (ACMC) Lezingen Museum Vakdagen 2015, woensdag 27 mei Lezingzaal foyer begane grond: Associatie Culturele Marketing en Communicatie (ACMC) Tijd: 11.00 12.00 uur Instelling: VSB Fonds Onderwerp: Lancering resultaat

Nadere informatie

Museum voor Anatomie en Pathologie

Museum voor Anatomie en Pathologie Museum voor Anatomie en Pathologie Museum voor Anatomie en Pathologie 1. Wat is het Anatomisch Museum? 2. Hoe ziet het Anatomisch Museum van de Toekomst er uit? 3. Langs welke weg bereiken we het Anatomisch

Nadere informatie

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 Beleidsplan Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 1 1. Inleiding Pagina 3 2. Doelstellingen 3 3. Collectie 4 4. Tentoonstellingen 4 5. Organisatie 5 6. Samenvatting 6 2 1. INLEIDING Voor u ligt

Nadere informatie

Stichting Fokker F27 Friendship

Stichting Fokker F27 Friendship Inhoud: 1. Doelstelling van de stichting Fokker F27 Friendship 2. Introductie 3. Operationele plannen Praktische invulling 4. Financieel 1. Doelstelling van de De doelstelling van de Stichting is het operationeel

Nadere informatie

Sponsorplan 2014 Museum Kennemerland

Sponsorplan 2014 Museum Kennemerland Sponsorplan 2014 Museum Kennemerland Huis van de Geschiedenis in Gemeente Beverwijk Bestuur van Museum Kennemerland, januari 2014 Westerhoutplein 1, 1943 AA Beverwijk, mk@museumkennemerland.nl www.museumkennemerland.nl

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap Jaarverslag 2012 Universiteitsmuseum Groningen Universiteitsmuseum Groningen Museum voor mens, natuur en wetenschap Oude Kijk in t Jatstraat 7a 9712 EA Groningen T 050 36 35 083 E universiteitsmuseum@rug.nl

Nadere informatie

Verslag workshop Met weinig geld, toch een succesvol museum

Verslag workshop Met weinig geld, toch een succesvol museum Verslag workshop Met weinig geld, toch een succesvol museum 18 februari 2008 Kunst & Cultuur Overijssel Pagina 1 van 9 Programma Het doel van de workshop is de deelnemers te inspireren en op ideeën te

Nadere informatie

Aan de raad, Beslispunt: Waar gaat dit voorstel over?

Aan de raad, Beslispunt: Waar gaat dit voorstel over? Agendapunt : 5. Voorstelnummer : 05-027 Raadsvergadering : 12 mei 2011 Naam opsteller : Astrid van Mierlo Informatie op te vragen bij : Astrid van Mierlo Portefeuillehouders : Hetty Hafkamp Onderwerp:

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap Jaarverslag 2012 Universiteitsmuseum Groningen Universiteitsmuseum Groningen Museum voor mens, natuur en wetenschap Oude Kijk in t Jatstraat 7a 9712 EA Groningen T 050 36 35 083 E universiteitsmuseum@rug.nl

Nadere informatie

Reglement museumregistratie

Reglement museumregistratie Reglement museumregistratie Stichting Het Nederlands Museumregister 1. Inleiding 'Een museum is een permanente instelling ten dienste van de gemeenschap en haar ontwikkeling, toegankelijk voor het publiek,

Nadere informatie

INLEIDING Toen de directie van het Nationaal Historisch Museum (NHM) in september 2008 werd benoemd kreeg zij de opdracht van de Raad van Toezicht zo snel mogelijk een besluit voor te bereiden ten aanzien

Nadere informatie

Museum Het Petershuis

Museum Het Petershuis ANBI De belastingdienst heeft aan Het Museum het Petershuis de ANBI-status toegekend. ANBI is de afkorting van Algemeen Nut Beogende Instelling. Door deze ANBI-status kunnen particulieren, organisaties

Nadere informatie

Samenmet de betrokkenen de toekomstvisie op hetkiic verderontwikkelen. Verkennen van de mogelijkheden voor het werven van partners voor bouw

Samenmet de betrokkenen de toekomstvisie op hetkiic verderontwikkelen. Verkennen van de mogelijkheden voor het werven van partners voor bouw Onderzoek: opdracht Samenmet de betrokkenen de toekomstvisie op hetkiic verderontwikkelen enaanscherpenals basis voorfondsenwerving Verkennen van de mogelijkheden voor het werven van partners voor bouw

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Vrienden van Sypesteyn. Datum 1 maart Stichting Vrienden van Sypesteyn. Auteur

Beleidsplan Stichting Vrienden van Sypesteyn. Datum 1 maart Stichting Vrienden van Sypesteyn. Auteur Beleidsplan 2018-2022 Stichting Vrienden van Sypesteyn Datum 1 maart 2018 1 Auteur Stichting Vrienden van Sypesteyn 1. Inleiding Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan 2018-2022 van de Stichting Vrienden

Nadere informatie

Voorwoord. Uitkomsten enquête 19-06-2011

Voorwoord. Uitkomsten enquête 19-06-2011 Voorwoord In mijn scriptie De oorlog om ICT-talent heb ik onderzoek gedaan of Het Nieuwe Werken als (gedeeltelijke) oplossing kon dienen voor de aankomende vergrijzing. Hiervoor werd de volgende onderzoeksvraag

Nadere informatie

Zevende jaargang Nr. 5

Zevende jaargang Nr. 5 Zevende jaargang Nr. 5 Door Gerard Neijts Pagina 2 Pagina 2 Museumreiss 3-8 mei 2015 Deze museumreis was de meest recente in de ree eks museumreizen van Jan Mol, Dik Boosman en Pim van der Veer, die begon

Nadere informatie

Nota van B&W. Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie. mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari 2011

Nota van B&W. Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie. mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari 2011 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie Portefeuillehouder Steller Collegevergadering mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari

Nadere informatie

Actieplan. Industrieel Erfgoed Toerisme 2007 en 2008

Actieplan. Industrieel Erfgoed Toerisme 2007 en 2008 Actieplan Industrieel Erfgoed Toerisme 2007 en 2008 Gecorrigeerde versie Pagina 1 van 6 1 Inleiding Op 5 juli 2005 stelde de gemeenteraad het Masterplan Industrieel Erfgoed Toerisme vast. Het Masterplan

Nadere informatie

PEIL SNEL een Quick Scan Collectiebeheer voor musea

PEIL SNEL een Quick Scan Collectiebeheer voor musea PEIL SNEL een Quick Scan Collectiebeheer voor musea Erfgoedhuis Zuid-Holland Breestraat 59, Leiden T 071 513 3739 F 071 5134144 E musea@erfgoedhuis-zh.nl www.erfgoedhuis-zh.nl INTRODUCTIE Met PEIL SNEL

Nadere informatie

Project Vrij Research Herkansing 1. Denzel Ellis augustus Research Harald Warmelink

Project Vrij Research Herkansing 1. Denzel Ellis augustus Research Harald Warmelink Project Vrij Research Herkansing 1 Denzel Ellis 3012198 13 augustus 2016 Research Harald Warmelink INLEIDING Voor het eerstejaars project, Vrij, van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, moet er na aanleiding

Nadere informatie

TEXEL INTERNATIONAL AIRPORT NIEUWSBRIEF

TEXEL INTERNATIONAL AIRPORT NIEUWSBRIEF TEXEL INTERNATIONAL AIRPORT NIEUWSBRIEF Editie Maart 2013 Wilt u dit soort nieuwsbrieven in de toekomst niet meer ontvangen? Dan kunt u ons mailen op info@texelairport.nl, wij zullen u uit de mailinglist

Nadere informatie

Steun de. Musea! Mogelijkheden voor particulieren

Steun de. Musea! Mogelijkheden voor particulieren Steun de amersfoortse Musea! Mogelijkheden voor particulieren Steun de Amersfoortse Musea! Museum Flehite, Kunsthal KAdE, het Mondriaanhuis en Architectuurcentrum FASadE zijn verenigd in de stichting

Nadere informatie

Lezingen Museum Vakdagen 2015, donderdag 28 mei. Lezingzaal foyer begane grond

Lezingen Museum Vakdagen 2015, donderdag 28 mei. Lezingzaal foyer begane grond Lezingen Museum Vakdagen 2015, donderdag 28 mei Lezingzaal foyer begane grond Tijd: 10.45 11.30 uur Bedrijf: Flash Services Onderwerp: Kritische communicatie: Zijn uw kunststukken, medewerkers en bezoekers

Nadere informatie

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek 1. In welk museum werkt u? 61 2. Type museum? Kunst 36,1% 22 Cultuurhistorisch 47,5% 29 Natuurhistorisch 3,3% 2 Bedrijf en techniek 6,6% 4 Wetenschap 3,3% 2 Volkenkundig

Nadere informatie

Beleidsonderzoek & Analyse. BOA LeidenPanel. draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming. Publieke dienstverlening en Stadhuis

Beleidsonderzoek & Analyse. BOA LeidenPanel. draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming. Publieke dienstverlening en Stadhuis Beleidsonderzoek & Analyse BOA LeidenPanel draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Publieke dienstverlening en Stadhuis 1 Inleiding De gemeente Leiden is momenteel gehuisvest in verschillende

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting Vrienden Museum Jan van der Togt

JAARVERSLAG Stichting Vrienden Museum Jan van der Togt JAARVERSLAG Stichting Vrienden Museum Jan van der Togt 2015 Inhoudsopgave pagina Voorwoord... 3 Onze activiteiten in beeld... 5 Financiële verslaglegging... 6 Doelstelling Vrienden van Museum Jan van der

Nadere informatie

Lespakket 4: Archeologie in een kistje

Lespakket 4: Archeologie in een kistje Lespakket 4: Archeologie in een kistje (Illustratie: Naomi Woolfitt) Lespakket in het kort Dit lespakket is gericht op de kunst van het sieraden maken uit de tijd van de Romeinen en gaat over een Romeinse

Nadere informatie

Uw brief van. 8 maart 2007

Uw brief van. 8 maart 2007 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Den Haag Ons kenmerk 1 mei 2007 DCE/07/12175 Uw brief van 8 maart 2007 Uw kenmerk 206070906 Onderwerp Kamervragen

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015-2020

BELEIDSPLAN 2015-2020 BELEIDSPLAN 2015-2020 Beleidsplan 2015-2020 Pagina 1 INHOUD 1. Inleiding 2. Doelstellingen Visie Missie 3. Prioriteit in de uitvoering 4. Startpunt 5. Waar willen we over 5 jaar staan? 6. Tenslotte Foto

Nadere informatie

& het ROC Een programma over beeldvorming

& het ROC Een programma over beeldvorming & het ROC Een programma over beeldvorming Informatie voor docenten van het ROCvA Educatie JHM 1 februari 2011 Inhoud Korte omschrijving en praktische informatie 3 Gastles - opzet 5 Museumbezoek - informatie

Nadere informatie

Met een uitgebreid Randprogramma

Met een uitgebreid Randprogramma Met een uitgebreid Randprogramma Een stageonderzoek naar de rol van de randprogrammering in het aanvraagproces bij tentoonstellingen. 1 Door Anna Schenk MA student Arts&Heritage: Policy, Management and

Nadere informatie

Nederlands Muziek Instituut en Haags Gemeentearchief 2013-2016

Nederlands Muziek Instituut en Haags Gemeentearchief 2013-2016 Samen werken aan een gezamenlijke toekomst Nederlands Muziek Instituut en Haags Gemeentearchief 2013-2016 [Verkorte versie] 1. Inleiding Bij de advisering door de commissie Hirsch Ballin is ten aanzien

Nadere informatie

Casestudy Op de museale weegschaal. Op bezoek bij een verzamelaarsechtpaar

Casestudy Op de museale weegschaal. Op bezoek bij een verzamelaarsechtpaar Casestudy Op de museale weegschaal Op bezoek bij een verzamelaarsechtpaar 2 Casestudy Op de museale weegschaal Inleiding De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft de methodiek uit Op de museale

Nadere informatie

Motorcrosscentrum Boekel

Motorcrosscentrum Boekel Motorcrosscentrum Boekel Donkers Den Heikop 6 5424 SW Elsendorp 0492-352093 0492-359071 www.-tekenburo.nl info@-tekenburo.nl Inhoud: 1. projectgegevens 2. projectomschrijving 3. luchtfoto gebied 4. situatietekening

Nadere informatie

Jaarplan Vereniging Oud Valkenburg 2012 (inclusief financiel inzicht)

Jaarplan Vereniging Oud Valkenburg 2012 (inclusief financiel inzicht) Jaarplan Vereniging Oud Valkenburg 2012 (inclusief financiel inzicht) Jaarplan Vereniging Oud Valkenburg 2012 Inleiding Met die jaarplan geeft het bestuur van de Vereniging Oud Valkenburg aan wat de plannen

Nadere informatie

Jaarverslag van activiteiten 2014

Jaarverslag van activiteiten 2014 Inleiding. Voor 2014 kunnen we terugblikken op een geslaagd museumjaar. De opening na de winterstop begon goed met vele bezoekers in het voorjaar. De jaarlijkse wisselexpositie ondergebracht in het Tuta

Nadere informatie

Beleidspunten Stichting Gispen Collectie 2015

Beleidspunten Stichting Gispen Collectie 2015 Beleidspunten Stichting Gispen Collectie 2015 Website & social media pagina s In 2015 wil de Stichting Gispen Collectie de informatie op de website verder uitbreiden door meer producten en catalogi aan

Nadere informatie

Schoenmaker blijf bij je leest!

Schoenmaker blijf bij je leest! Cultureel ondernemerschap in Nederlandse musea Schoenmaker blijf bij je leest! Door Wouter Hijnberg en Jaap van der Burg, Helicon Conservation Support Nederland heeft de grootste museumdichtheid ter wereld.

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer Algemeen Cultuurhistorische Stichting gemeente Boxmeer (ACSB)

Gemeente Boxmeer Algemeen Cultuurhistorische Stichting gemeente Boxmeer (ACSB) Overeenkomst Gemeente Boxmeer Algemeen Cultuurhistorische Stichting gemeente Boxmeer (ACSB) Overwegende dat: - de gemeente Boxmeer een actieve en faciliterende rol wil spelen bij het ontwikkelen en stimuleren

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

Publiek en bezoek 2013

Publiek en bezoek 2013 Publiek en bezoek 203 Internationale bezoekers uit 67 verschillende landen 98.862 Portugese Synagoge Totaal aantal bezoekers JCK 277.3 30.679 Joods Historisch Museum en JHM Kindermuseum VS Top 0 landen

Nadere informatie

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Train World Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Een uniek uitstalraam Train World, het toekomstige museum, wordt een uitstalraam van het verleden, het heden en de toekomst

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma is onderdeel van Kansrijk Groningen. Via dit programma wordt tot en met 2018 25 miljoen

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2

Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2 Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2 Samenvatting door een scholier 568 woorden 9 juni 2016 7,3 15 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Kapitalisme-Communisme: Kapitalisme: West -landen:

Nadere informatie

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 September --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Workshop Kinderactiviteiten Kinderen zijn een belangrijke doelgroep

Nadere informatie

Interieur nieuwe depots Portugese Synagoge Amsterdam

Interieur nieuwe depots Portugese Synagoge Amsterdam Interieur nieuwe depots Portugese Synagoge Amsterdam KOSSMANN.DEJONG De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Bezoeker bekijkt het textieldepot met toramantels, torakronen en siertorens.

Nadere informatie

Muziekopdracht. 1950-heden. Naam: Klas: Docent:

Muziekopdracht. 1950-heden. Naam: Klas: Docent: Muziekopdracht 1950-heden Naam: Klas: Docent: Muziekopdracht: 20ste eeuw (1950-heden) Ga naar http://www.sitepalace.com/develsteinhavo4/muziek.html. Hier vind je links naar muziek(clips) die je nodig hebt

Nadere informatie

Straaljagers en politici; geen gelukkige combinatie. Hans Heerkens Faculteit Management & Bestuur

Straaljagers en politici; geen gelukkige combinatie. Hans Heerkens Faculteit Management & Bestuur Straaljagers en politici; geen gelukkige combinatie Hans Heerkens Faculteit Management & Bestuur Wat gaan we doen? De opvolging van de F-16 De kandidaten De JSF Is de JSF de beste keuze? Conclusies Ik

Nadere informatie

TREFPUNT MEDISCHE GESCHIEDENIS IN NEDERLAND

TREFPUNT MEDISCHE GESCHIEDENIS IN NEDERLAND TREFPUNT MEDISCHE GESCHIEDENIS IN NEDERLAND Foksdiep 4, 8321 MK Urk Het Trefpunt Medische Geschiedenis in Nederland wil een ontmoetingsplaats én werkplek zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in de

Nadere informatie

Witboek voor de ideële activiteiten op het Hembrugterrein. Zaandam, 26 september 2014

Witboek voor de ideële activiteiten op het Hembrugterrein. Zaandam, 26 september 2014 Witboek voor de ideële activiteiten op het Hembrugterrein Zaandam, 26 september 2014 Inleiding Op 25 oktober 2011 verscheen het RE CREATIVE -plan. Het plan beschreef een aantal wensen van de gemeente Zaanstad

Nadere informatie

De PIET MULDER Kunstroute

De PIET MULDER Kunstroute De PIET MULDER Kunstroute Piet Mulder - schilder van het Betuws Landschap Zaterdag 18 mei t/m zaterdag 5 oktober 2019 www.skcwb.nl www.facebook.com/cultureleweekgeldermalsen info@skcwb.nl Inleiding oord

Nadere informatie

Stichting Vrienden van het Graafs Museum

Stichting Vrienden van het Graafs Museum Stichting Vrienden van het Graafs Museum Beleidsplan 2013-2015 inhoud Gegevens van de instelling 3 1. Inleiding 4 2. Historische schets 5 3. Doestellingen Graeft Voort 7 4. Missie Graafs Museum 7 5. Doelstellingen

Nadere informatie

KOSSMANN.DEJONG ARC 13 - INTERIEUR

KOSSMANN.DEJONG ARC 13 - INTERIEUR DE DODE ZEEROLLEN ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Tentoonstelling zaal 1. Verbeelding van belangrijke aspecten van het dagelijks leven in de tijd waarin de

Nadere informatie

Stichting DE KERK Centrum voor de Groninger Amsterdamse School

Stichting DE KERK Centrum voor de Groninger Amsterdamse School Stichting DE KERK Centrum voor de Groninger Amsterdamse School DE KERK is in 1932 door de architect Albert Wiersema ontworpen in de Groninger Amsterdamse School-stijl. Bij de herbestemming van DE KERK

Nadere informatie

Effectmeting. Fort aan den Hoek van Holland

Effectmeting. Fort aan den Hoek van Holland Effectmeting Fort aan den Hoek van Holland Effectmeting De betekenis van Fort aan den Hoek van Holland 1 Korte omschrijving van het advies Na een werkbezoek aan het Fort op 22 februari 2006 verzocht toenmalig

Nadere informatie

MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH. BiermanHenketarchitecten

MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH. BiermanHenketarchitecten 2013 MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH BiermanHenketarchitecten Ontwerp 2005-2008 Oplevering 2012 Opening 24 mei 2013 Architect Bierman Henket architecten Opdrachtgever Provincie Noord-Brabant (Het Noordbrabants

Nadere informatie

J A A R V E R S L A 2011

J A A R V E R S L A 2011 J oorwoord Jaaroverzicht en jaar van grote ontwikkelingen. Team aangevuld met nieuwe vrijwilligers. Naamsverandering van expositie naar museum. Wissel tentoonstellingen ontwikkeld. ezingprogramma s voor

Nadere informatie

Twenthe Air Base visitors 1964

Twenthe Air Base visitors 1964 Verslag van de: LUCHTVAART VERENIGING TWENTHE Twenthe Air Base visitors 1964 Januari 10. D-8145 F-104G KLu nb. del. 16. D-5807 TF-104G KLu nb. (OCU) 17. D-8135 F-104G KLu nb. del. D-8141 F-104G KLu nb.

Nadere informatie

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum.

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum. Stand van zaken transitie Noordelijk Scheepvaartmuseum naar historisch museum M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 06 51407779 0 6714400 - Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Vrienden van het Fries Verzetsmuseum

Beleidsplan Stichting Vrienden van het Fries Verzetsmuseum Beleidsplan 2018-2020 Stichting Vrienden van het Fries Verzetsmuseum een verhaal dat je raakt! INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. VRIENDEN VAN HET FRIES VERZETSMUSEUM 2.1. Doel 2.2. Doel St Verzetsmuseum Friesland

Nadere informatie