Stand van Zaken van de uitvoering van het mvo-actieplan Bijlage aan het ICDO-jaarverslag 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stand van Zaken van de uitvoering van het mvo-actieplan Bijlage aan het ICDO-jaarverslag 2008"

Transcriptie

1 Stand van Zaken van de uitvoering van het mvo-actieplan Bijlage aan het ICDO-jaarverslag INLEIDING Deze nota heeft tot doel een stand van zaken weer te geven betreffende de uitvoering van de verschillende acties uit het actieplan maatschappelijke verantwoord ondernemen zoals dit door de Interdepartementale Commissie Duurzame Ontwikkeling (ICDO) op 25 oktober 2006 werd goedgekeurd en vervolgens door de federale regering op 21 december Deze stand van zaken houdt in dat wordt aangeven waar men staat met de uitvoering van acties, welke acties er reeds werden genomen (al dan niet eindigend in de uitvoering van een actie) en in enkele gevallen welke relevante acties er in een bredere context werden genomen, maar daarom niet noodzakelijk vanuit de overheid werden geïnitieerd. De nota heeft niet tot doel een evaluatie te zijn die ingaat op de redenen waarom acties al dan niet werden uitgevoerd of ingaat op de mogelijke uitvoering van acties in de toekomst. Dit zou eerder het onderwerp van een externe en meer diepgaandere evaluatie moeten zijn. De nota doet hier dan ook geen uitspraken over. Deze nota heeft enkel tot doel aan te geven aan de ICDO, aan de federale regering en aan de stakeholders in het algemeen welke acties reeds werden uitgevoerd, welke nog in uitvoering zijn of welke nog niet werden uitgevoerd. 2. INHOUD VAN DE ACTIES: In totaal werden 13 acties naar voor geschoven in het actieplan maatschappelijk verantwoord ondernemen. De inhoud van deze acties wordt hieronder schematisch weergegeven. Actie 1: verduurzamen overheidsopdrachten De actie betreft een aantal deelactie in het kader van het verduurzamen van overheidsopdrachten, en al dus het verduurzamen van de eigen productieketens. Volgende deelacties werden naar voor geschoven: - Het uitwerken van een nationaal actieplan; - Een gerichte informatieverspreiding en opleiding m.b.t. integratie van duurzaamheidscriteria in overheidsopdrachten aan de diverse federale aankoopdiensten (door ABA-FOR) + omzendbrief over nieuwe wetgeving met inbegrip van de mogelijkheden op vlak van duurzaamheid; - De evaluatie van de omzendbrieven over implementatie van duurzame ontwikkeling in het federaal aankoopbeleid; - Het oprichten van steunpunt overheidsopdrachten voor Sociale Economie en de integratie van duurzaamheidscriteria in overheidsopdrachten (met aandacht

2 voor kmo s): gebruiksvriendelijke handleiding (met juridische achtergrond) en website; - Het bevorderen van innovatief aanbesteden (via aanbesteding, daar waar nuttig, zoeken naar innovatieve oplossingen, ook op milieu- en sociaalvlak). Actie 2: ondersteuningsbeleid van de overheid m.b.t. buitenlandse handel en investeringen: Deze actie richt zich naar de nationale delcredere dienst (NDD), Finexpo en de Belgische Maatschappij voor Internationale Investeringen (BMI) als belangrijkste instrumenten in het kader van het ondersteuningsbeleid van de federale overheid aangaande buitenlandse handel en investeringen. De actie richt zich specifiek op: - Meer transparantie op vlak van gebruik van gehanteerde criteria en de mate waarin rekening wordt gehouden met internationale verbintenissen en verplichtingen (mensenrechten, arbeidsrechten, milieuverdragen, enz.) - Het in mate van mogelijke afstemmen van procedures op elkaar om na te gaan of internationale verplichtingen en verbintenissen worden meegenomen in de beslissing - Het voorzien van een opleiding voor personeel van de drie diensten m.b.t. inhoud van internationale verbintenissen en verplichtingen - Een actief beleid binnen OESO om dit ook binnen de OESO meer te laten doordringen: streven naar verhoogde transparantie en gebruik van internationale verplichtingen en verbintenissen in beoordelingen van dossiers Actie 3: Maatschappelijk Verantwoord Investeren bij de Overheid De actie heeft tot doel de financiële middelen die de overheid beheert daar waar mogelijk te beheren in overeenstemming met mvi-criteria. Dit dient te gebeuren via: - Het sensibiliseren van overheid en het aanreiken van standaardclausules overheden aanmoedigen de middelen die zij beheren op maatschappelijk verantwoorde manier te investeren (dus ook rekening houden met ethisch, milieu en sociale criteria) - Het opstellen van een inventaris van alle middelen die overheden beheren en nagaan of deze al dan niet worden beheerd met inbreng van mvi-criteria. Dit kan transparant worden gemaakt via maken via internet. Actie 4: uniek loket overheidslabelling De actie bestaat uit het samenbrengen van informatie, promotie, aanvragen, toekenningsprocedures, onderzoek, e.a. van sociaal en eco-label in 1 loket Actie 5: actief overheidsbeleid op internationaal vlak Actie vijf wil een grotere Belgische rol aangaande maatschappelijk verantwoord ondernemen op het internationale niveau bevorderen. Vandaar volgende initiatieven:

3 - Het opstellen van een inventaris met diverse internationale organisaties en instellingen die actief zijn op het vlak van mvo. - Het voorbereiden en opvolgen van de High Level Working Group on CSR via de Belgische vertegenwoordiger daarin, alsook het instaan voor de update van de Belgische inbreng het compendium on national public policies on CSR in the EU. - Actief meewerken als overheid in de uitwerking van de nieuwe ISO-standaard m.b.t. maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties (ISO 26000) - Het opvolgen van de ontwikkelingen m.b.t. de VN Norms on the Responsibilities of Transnational and other Business Enterprises with Regard to Human Rights en m.b.t. het tot stand komen van het 10-jarig werkprogramma ter ondersteuning van regionale en nationale initiatieven m.b.t. duurzame productie en consumptie, zoals afgesproken in het kader van de WSSD in Johannesburg in Het nagaan hoe aan capaciteitsopbouw kan gedaan worden in het kader buitenlandse zaken en in het kader van ontwikkelingssamenwerking m.b.t. mvo in ontwikkelingslanden via o.a. de ondersteuning vakbondswerking, e.a. Actie 6: ondersteunen lerende netwerken Deze actie wil lerende netwerken, waarbij ondernemingen (en stakeholders) in een informele setting worden bijeengebracht, met externe deskundige begeleiding ondersteunen. In tweede instantie heeft deze actie tot doel een overkoepelend overleg tussen de verschillende actoren en initiatiefnemers van lerende netwerken m.b.t. mvo op te zetten ten einde een handleiding op te maken die voordelen, nadelen, valkuilen, aandachtspunten, enz. van zulke lerende netwerking in kaart brengt. Actie 7: Ethisch handelsinitiatief Deze actie stelt zich tot doel om naast lokale lerende netwerken ook grotere lerende netwerken te ondersteunen op nationaal of regionaal niveau. Eén van die voorbeelden is een Ethisch handels initiatief naar analogie van het Ethical Trading Intitiative (ETI) in Groot-Brittannië. Actie 8: Multi-stakeholderdialoog verder zetten Deze acties wil stakeholderbetrokkenheid verder organiseren. Dit kan op een meer informele manier via de formule van forumdagen (die werd gehanteerd in het kader van het betrekken van de stakeholders bij de tot standkoming van het actieplan) of via de bestaande overlegorganen. De Multi-stakeholder dialoog zal worden georganiseerd naar aanleiding van de stand van zaken van het actieplan die deel zal uitmaken van het jaarlijks rapport van de ICDO.

4 Actie 9: duurzaamheidsverslaggeving: De actie heeft tot doel duurzaamheidsverslaggeving in ons land te stimuleren. Hiertoe zal: - Bij de Commissie voor Bank- Financiën en Assurantiewezen een Multistakeholderwerkgroep worden opgericht die zal onderzoeken hoe Duurzaamheidsverslaggeving kan bevorderd worden bij beursgenoteerde en grote ondernemingen. Dit op basis van buitenlandse voorbeelden en het Global Reporting Intitiative. - Voor overheidsondernemingen worden nagegaan hoe duurzaamheidsrapportering kan worden bevorderd. Dit zal gebeuren door de bevoegde staatssecretaris. - Voor kmo s zal een handleiding worden opgemaakt om diegene die hierin geïnteresseerd zijn bij te staan om aan duurzaamheidsverslaggeving te doen, aangepast aan het niveau van een kmo Actie 10: gemeenschappelijk onderzoekskader mvo De actie heeft tot doel verschillende onderzoeken, ontwikkelingen en kennis samen te brengen in een gemeenschappelijk onderzoekskader. De FOD Federaal Wetenschapsbeleid zal hierbij nagaan hoe volgende onderdelen geïntegreerd kunnen worden in de bestaande onderzoeksprogramma s: - Het in kaart brengen van onderzoek dat al bestaat - Het in kaart brengen van hiaten op gebied van onderzoek, instrumenten en verspreidingsmechanismes, dit o.a. op basis van stakeholderanalyse - Uitschrijven van onderzoeken op basis van bovenstaande analyses - Ontwikkelen van indicatoren om mvo te meten Actie 11: samenwerking tussen overheden m.b.t. verspreiding van kennis De actie wil de uitwisseling op vlak van initiatieven, kennis, e.a. m.b.t. mvo tussen de verschillende overheidsniveaus in België bevorderen. Dit door de organisatoren van bestaande kenniscentra samen te brengen. Actie 12: Ethisch pensioensparen De actie heeft tot doel om in het kader van de derde pensioenpijler ook duurzaam pensioensparen mogelijk te maken waarbij de specifieke mvi-pensioenspaarproducten daarbij zouden kunnen genieten van een verhoogde fiscale aftrek. De ethische variant zal dan kunnen genieten van een verhoogde aftrek t.o.v. de bestaande pensioenspaarproducten. De verhoogde fiscale aftrek dient al dan niet binnen de bestaande budgettaire enveloppe gerealiseerd te worden. Deze actie wil voor die specifieke mvi-pensioenspaarproducten een aantal minimumvereisten aangeven m.b.t. het integreren van duurzaamheidscriteria in het herbeleggingsbeleid.

5 Actie 13: transparantieverplichting voor de financiële sector De laatste actie tenslotte bestaat eruit de bestaande transparantie verplichting in het kader van pensioensparen in de tweede pensioenpijler en voor ICB s (instellingen voor collectieve beleggingen) waarbij moet worden aangeven of de instellingen al dan niet in het kader van hun herbeleggingsbeleid rekening houden met ethisch, milieu en sociale criteria te evalueren. Daarnaast zal ook worden nagaan of soortgelijke transparantie verplichting kan worden uitbreidt naar de hele financiële sector: banken, verzekeringen, kredietinstellingen en instellingen voor bedrijfspensioenvoorzieningen. 3. STAND VAN ZAKEN M.B.T. DE UITVOERING VAN DE ACTIES Actie 1: Verduurzamen van de overheidsaankopen In het kader van de verduurzaming van overheidsaankopen werd een ontwerp van federaal actieplan duurzame overheidsopdrachten uitgewerkt door een werkgroep van de Interdepartementale Commissie Duurzame Ontwikkeling. De werkgroep bereikte een akkoord over 17-tal specifieke acties die kaderen binnen 7 doelstellingen. Het betreft: 1. Garanderen van technische expertise m.b.t. duurzame criteria 2. Garanderen van technische expertise m.b.t. wettelijke aspecten 3. Verzekeren van informatieoverdracht binnen de federale overheidsdiensten. 4. Het bieden van een politiek en ambtelijk draagvlak voor de implementatie van het federaal beleid inzake duurzame overheidsopdrachten 5. Het verzekeren van coördinatie en uitwisseling van informatie tussen de overige beleidsniveaus en stakeholders 6. Het voeren van onderzoek naar de mogelijkheden van innovatief aanbesteden. 7. Het informeren over de kostprijs van duurzame producten Een aantal acties uit dit federaal actieplan duurzame ontwikkeling herbevestigen de engagementen uit het actieplan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het betreft hier o.a. de oprichting van een steunpunt duurzame overheidsopdrachten, de actualisering van de omzendbrief aangaande de implementatie van het duurzame ontwikkelingsbeleid bij overheidsopdrachten, alsook het voeren van onderzoek naar de mogelijkheden van innovatief aanbesteden. Ook de bijzondere aandacht voor kmo s werd hierin herbevestigd. Het ontwerp van federaal actieplan duurzame overheidsopdrachten werd na stakeholderconsultatie voorgelegd aan de ICDO die er in haar vergadering van februari 2009 acte van nam en het doorstuurde voor politieke deliberatie naar de regering. Op het moment van de goedkeuring van het jaarverslag van de ICDO op haar vergadering van maart 2009 werd het nog niet op de ministerraad besproken en aangenomen. De update en gebruiksvriendelijker maken van de gids voor duurzame aankopen ( is ondertussen in een vergevorderd stadium. De onderzoekopdracht voor een 70-tal productgroepen werd reeds afgerond en werden omgezet in concrete duurzame overheidsopdrachtenfiches met concrete

6 voorstellen voor de integratie van duurzame criteria in de verschillende fasen van een overheidsopdracht. De nieuwe website ging eind maart 2009 on-line. Algemeen gezien werden de deelacties uit het actieplan goed opgevolgd en verder uitgewerkt in het ontwerp van federaal actieplan duurzame overheidsopdrachten die zijn uitvoering zal kennen in de periode , en werd de gids voor duurzame overheidsaankopen vernieuwd, geactualiseerd en gebruiksvriendelijker gemaakt. Actie 2: Ondersteuningbeleid van de overheid m.b.t. buitenlandse handel en investeringen. In dit kader dient opgemerkt dat er een aantal initiatieven genomen werden om het bedrijfsleven te informeren over het bestaan van instrumenten inzake MVO o.m. de OESO Richtlijnen voor multinationale ondernemingen. Dit geldt zowel voor verzekeren van exporttransacties bij de ONDD (Nationale Delcredere Dienst), als voor de instrumenten van Finexpo. Hierbij zijn er reeds sedert geruime tijd de OESO aanbevelingen inzake milieu gekomen waaraan de exporttransacties dienen te voldoen (screening van de milieu aspecten). En vorig jaar is er een aanbeveling van de OESO bijgekomen zodat er rekening wordt gehouden met de schuldposities van de ontwikkelingslanden, en dit voorzover er aan een overheidsorgaan wordt geleverd, en dit met garantie van de ONDD. Tenslotte kan vermeld worden dat op het niveau van de Europese Unie ook een aantal sociale en milieu voorwaarden meespelen o.m. in het verkrijgen van Algemene Tariefpreferenties. Actie 3: Maatschappelijk verantwoord investeren bij de overheid. Deze actie heeft tot op heden niet tot concrete resultaten geleid. Binnen de werkgroep mvo/mvi van de ICDO werd een subwerkgroep opgericht die specifiek werkt aan de ontwikkeling van standaardclausules in het kader van overheidsopdrachten. Deze kunnen dan via de gids voor duurzame aankopen (zie uitvoering actie 1) worden gepromoot. Deze subwerkgroep heeft een eerste startvergadering gehad en momenteel wordt er informatie verzameld over de verschillende criteria die worden gebruikt in het kader van maatschappelijk verantwoord investeren. Het kruisen van deze informatie moet leiden tot de ontwikkeling van de voorziene standaardclausules. In het kader van maatschappelijk verantwoord investeren heeft de werkgroep ook het opnieuw ingediende voorstel van Senator Mahoux (stuk 4-723/1) aangaande de oprichting van een Raad voor maatschappelijk verantwoord beleggen bij de POD Duurzame Ontwikkeling besproken. De werkgroep heeft aangegeven dat, indien gevraagd, zij haar advies hierover kan verlenen.

7 Actie 4: Opzetten van een uniek loket overheidslabelling. In het kader van de uitvoering van deze actie werd in voorgaande regeerperiode verschillende voorstellen uitgewerkt en besproken op politiek niveau. Eén van de voorstellen behelsde de oprichting van een stichting labelling die de opdracht zou krijgen de labels ter aanmoediging van duurzame productie- en consumptiepatronen, en in het bijzonder deze door een onafhankelijke partij gecontroleerd, waaronder het Europese milieukeurmerk en het Belgisch sociaal label te promoten. Deze stichting zou ook instaan voor een professioneler beheer van beide overheidslabels, en anderzijds ook een samenwerking zoeken met beheerders van door een derde onafhankelijke partij gecontroleerde labels m.b.t. duurzame productie en consumptiepatronen, waaronder labels ter bevordering van eerlijke handel, van biologische landbouw, van duurzaam bosbeheer en van duurzame visvangst. Een ander versie van deze voorstellen richtte zich, om o.a. tegemoet te komen aan de opmerking van de raad van state m.b.t. de gekozen rechtsvorm van een stichting, eerder op de oprichting van een bezinningskamer zoals deze voorzien werd in de wet van 27 februari 2001 ter bevordering van een sociaal verantwoorde productie. Deze bezinningskamer zou dan dezelfde opdrachten krijgen als de stichting uit de eerder versies van het voorstel. Over al deze voorstellen werden adviezen gevraagd aan de stakeholdercomités van beide overheidslabels (sociaal label en Belgisch EUecolabel) en werden tekstvoorstellen (ontwerpen van uitvoeringsbesluiten) aan de Raad van State voor advies voorgelegd. Het voorstel werd op het einde van de vorige legislatuur echter niet meer gefinaliseerd en de verdere bespreking werd vooralsnog niet hernomen in de huidige legislatuur. Actie 5: Actief overheidsbeleid m.b.t. mvo op internationaal vlak. In het kader van de internationale opvolging en voorbereiding was de werkgroep vooral actief op het vlak van de ontwikkeling van de nieuwe ISO standaard aangaande de maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties in het algemeen. De vooruitgang van de ontwikkelingen en de bespreking van de positie van de overheidsexpert binnen ISO voor deze standaard gebeurde binnen de werkgroep mvo/mvi. Daar waar bij de opmaak van het actieplan maatschappelijk verantwoord ondernemen de standaard nog in een Working Draft -faze zat, werd in 2008 een consensus gevonden tussen alle stakeholders van de verschillende deelnemende landen om naar een Commission Draft te gaan. Aangezien het vinden van een consensus nu eerder op nationaal niveau dient te gebeuren werd de overheidsvertegenwoordiging binnen het Belgisch Spiegelcomité van het Nationaal Bureau voor Normalisatie (NBN) versterk met leden van de werkgroep mvo. Ook werd de opvolging van de ontwikkelingen binnen de High Levelworkgroup on CSR van de Europese Commissie binnen de werkgroep mvo verankerd. De Belgische vertegenwoordiger binnen de High Levelworkgroup geeft hierbij altijd verslag aan de werkgroep. De werkgroep werd ook uitgenodigd om een presentatie te geven op een vergadering van de High Levelworkgroup aangaande de Belgische ervaringen met lerende netwerken m.b.t. maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarbij komen

8 zowel de federale als de regionale (Vlaamse) ervaringen aan bod. De presentatie staat geprogrammeerd op de eerstvolgende vergadering van de High Levelworkgroup on CSR. Wat de opvolging van de ontwikkelingen binnen OESO betref, worden deze in eerste instantie gewaarborgd door het hoofd van het Belgische OESO-contactpunt, opgericht in het kader van de OECD Declaration on International Investments and Multinational Enterprises. Dit Belgisch contactpunt situeert zich binnen de FOD Economie en heeft heel wat initiatieven ondernomen ter bekendmaking en verspreiding van de OESOrichtlijnen. Deze werden bijvoorbeeld ook extra onder de aandacht gebracht van de ondernemingen via het KAURI-platform, dat op regelmatige tijdstippen hierrond acties organiseert. Nog op OESO-niveau ondersteunde de POD Duurzame Ontwikkeling het voorzitterschap van de Annual Meeting of Sustainable Development Experts (AMSDE). Via de ondersteuning van de AMSDE in het algemeen en van het nieuwe voorzitterschap ervan, wordt dit voorzitterschap de volgende twee jaar door een Belg ingevuld. Wat de actieve deelname aan de ontwikkeling van een 10-jarig werkprogramma ter ondersteuning van regionale en nationale initiatieven m.b.t. de bevordering van een duurzame productie en consumptie betref, werd door de POD Duurzame Ontwikkeling ook een financiële ondersteuning toegekend aan het United Nations General Trust Fund als bijdrage in de communicatiestrategie voor het Marrakechproces. De inhoudelijke opvolging van deze ontwikkelingen gebeurd door de Taskforce Duurzame Ontwikkeling van het Federaal Planbureau die hiervoor samenwerkt en overleg pleegt met andere betrokken administraties en experten. Wat de stand van zaken van de vijfde deelactie m.b.t. de capaciteitsopbouw aangaande mvo in landen in ontwikkeling betreft beschikt de werkgroep niet over voldoende informatie om hier een uitspraak over te doen. In het kader van De Internationale Arbeidsorganisatie Organisatie (IAO) werd binnen het Internationaal Arbeidsbureau, op het niveau van de beheersraad door de Belgische vertegenwoordiger herhaaldelijk gepleit voor meer middelen voor de promotie en controle op de toepassing van de tripartiete Verklaring van 1977 over de multinationale ondernemingen. Actie 6: Ondersteunen van lerende netwerken. In het kader van deze actie werd door de Cel Sociale Economie van de POD maatschappelijke integratie, in samenwerking met de werkgroep mvo, een initiatief ontwikkeld die voorzag in de ondersteuning van lerende netwerken via de kamers van koophandel. De POD Maatschappelijke Integratie voorzag hierbij een budget van om lerende netwerken naar het voorbeeld van het Quadrant-project van VOKA - Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen ( ) te initiëren. Tien Kamers van Koophandel besloten uiteindelijk mee te stappen, waarbij de coördinatie van het project gebeurde door de Federatie der Kamers voor Handel en Nijverheid van België. Het globale project kreeg de naam Quadrant-BEL, en leidde tot twee parallelle types mvo-leertrajecten: één voor de Kamers van Koophandel zelf en één

9 voor de bedrijven per deelnemende Kamer. Dit laatste zorgde voor de opstart van zeven lerende netwerken voor bedrijven waaraan in totaal meer dan 70 KMO s en sociale economiebedrijven uit verschillende sectoren deelnamen. De resultaten van dit Quadrant-BEL -project werden uitgebracht in brochurevorm, waarbij getuigenissen, mvo-acties, ervaringen en nuttige tips voor zowel KMO s en sociale economieondernemingen in België, als van de deelnemende Kamers van Koophandel werden in samengebracht. Het project werd positief geëvalueerd en kende ondertussen een vervolg, waarbij de minister voor Maatschappelijke Integratie een nieuw budget voorzag voor de verzetting van het Quadrant-BEL -project. Actie 7: Ondersteunen van ethische handel op Belgisch niveau. Tot op heden werd vanuit de federale overheid geen initiatief genomen een lerend netwerk, naar analogie van het Ethical Trading Initiative (ETI) in Groot-Brittannië op te zetten. In het kader van een bezoek aan MVO-Nederland van enkele leden van de Werkgroep mvo, op initiatief van de Vlaamse administratie Werk en Sociale Economie in het kader van de voorbereiding van hun mvo-visienota, was er wel een contact met het Initiatief Duurzame Handel (IDH), dat volop in ontwikkeling is. Dit is een nieuw Nederlands initiatief gebaseerd op het ETI. Het IDD is een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, vakbonden en ngo s waarbij de verschillende partijen gezamenlijk aan de slag gaan om sociale en ecologische knelpunten in handels- en productieketens aan te pakken. Via het uitwisselen van kennis en gerichte leer- en verbeterprogramma s wil IDH de economische, milieu- en arbeidsomstandigheden in de eerste schakels van de productieketens in ontwikkelingslanden verbeteren. Het totaal budget van het IDH bedraagt 31 miljoen Euro. Actie 8: Multi-stakeholderdialoog verder zetten. De organisatie van een informele stakeholderdialoog is gekoppeld aan de rapportering betreffende de stand van zaken van het actieplan, die samengaat met de ICDOrapportering. Aangezien het hier de eerste stand van zaken betreft, werd nog geen informele dialoog georganiseerd. Dit verslag zal hiertoe aanleiding geven in het najaar Actie 9: Duurzaamheidsverslaggeving. Tot op heden werden nog geen initiatieven genomen door de in het actieplan mvo vernoemde instellingen. Een Multi-stakeholderwerkgroep werd dan ook nog niet opgericht. Het valt echter op te merken dat stakeholders de uitvoering van de actie niet hebben afgewacht en zelf initiatieven hebben genomen. Zo bracht Business & Society

10 Belgium, een netwerk van ondernemingen rond mvo, een praktijkgids voor duurzaamheidsverslagen uit. Een werkgroep van vijftien ondernemingen uit het netwerk bestudeerde de kwaliteit van duurzaamheidsverslaggeving en bracht een gids die inging op volgende vragen: Wat zijn de verwachtingen van de stakeholders? Hoe kan van een duurzaamheidsverslag een dynamisch communicatiemiddel worden gemaakt dat samenhangt met de duurzaamheidsstrategie van een onderneming? Welke hulpmiddelen staan er te beschikking? Welke stappen en succesfactoren zijn er bij het opstellen van een uitstekend verslag? De gids geeft ook aan dat het mogelijk is om een uitstekend verslag te publiceren volgens de laatste internationale standaarden (de GRI 3 richtlijnen van het Global Reporting Initiative), zonder dat dit ingewikkeld en omvangrijk hoeft te zijn. De praktijkgids is terug te vinden op de website van Business & Society Belgium: onder de rubriek onze publicaties. Een tweede belangrijke en interessant stakeholderinitiatief aangaande duurzaamheidsverslaggeving is het proces dat werd opgestart binnen KAURI, een Belgisch Multi-actor netwerk en kenniscentrum aangaande internationaal ondernemen, mvo, duurzaamheid, e.a. Daar ging o.a. een groep ngo s werken rond duurzaamheidsverslaggeving. Dit resulteerde in een aantal duurzaamheidsverslagen, waarvan een aantal volgens de GRI-richtlijnen. Daarnaast organiseerde KAURI ook een workshop voor zowel ondernemingen als voor maatschappelijke integraties die aan de slag willen gaan met duurzaamheidsverslaggeving volgens het raamwerk van de GRI. Vele leden van Kauri, zowel ondernemingen als maatschappelijk organisaties, publiceren bovendien een duurzaamheidsverslag. Meer informaties hierover is terug te vinden op Tenslotte organiseert het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) elk jaar ook de Belgische Prijs voor het Beste Rapport Duurzame Ontwikkeling. De prijs van 2008 organiseerde zij trouwens in samenwerking met Business & Society Belgium, met de Universiteit van Gent en met KAURI. Het initiatief van het IBR zag 10 jaar geleden het licht, hoewel het in de beginjaren nog ging om het beste milieuverslag. Actie 10: Opzet gemeenschappelijk onderzoekskader m.b.t. mvo. In het kader van deze actie stelde de POD Duurzame Ontwikkeling een onderzoeksproject voor aan het Federaal Wetenschapsbeleid, binnen de Actie ter ondersteuning van de strategische prioriteiten van de federale overheid. De onderzoeksvraag werd door het Federaal Wetenschapsbeleid weerhouden en er werd een oproep gedaan voor kandidaten. Via een selectieprocedure waarbij ook internationale experts betrokken zijn werd uiteindelijk het samenwerkingsverband tussen de Solvay Business School, Vlerick Leuven/Gent en het Europees Sociaal Observatorium als uitvoerder van het onderzoek aangeduid. Het onderzoeksproject kreeg de naam: Kennisgebieden en dynamische actualisering van de kennis inzake mvo. De doelstellingen van het onderzoek zijn drieledig:

11 Het in kaart brengen van de bestaande onderzoeken en de resultaten ervan, van de bestaande mvo-instrumenten en initiatieven en van mvo-kenniscentra in België, Europa en op internationaal niveau. Het in kaar brengen van de belangrijkste hiaten op het gebied van kennis, instrumenten en verspreidingsmechanismen, en dit onder meer op basi van een stakeholderanalyse. Hierbij zal bijzonder aandacht worden geschonken aan de praktische toepassing van mvo in kleine en middelgrote ondernemingen. Het doen van voorstellen voor het uitschrijven van specifieke onderzoeks- en ontwikkelingsopdrachten op basis van de bovenstaande analyses. In het kader van dit onderzoeksproject werd ook een stuurgroep opgericht, waarin naast Belgische experten ook de Europese Commissie (zowel DG Enterprise als DG Social Affairs) als experten uit internationaal georganiseerde stakeholdergroepen vertegenwoordigd is. De opstartvergadering ging door in november Het project heeft een duurtijd van negen maanden. De resultaten van de studie worden dus verwacht in het begin van de zomer Het onderzoekproject wordt gefinancierd (budget van ) door het Federaal Wetenschapsbeleid. Actie 11: Samenwerking tussen overheden m.b.t. verspreiding van kennis. In het kader van deze actie werden geen specifieke initiatieven ondernemen. De belangrijkste overheidsverantwoordelijken voor het regionale mvo-beleid worden evenwel steeds uitgenodigd voor de werkgroepvergaderingen. Vooral de Vlaamse vertegenwoordigers spelen hierbij een actieve rol. Een aantal gezamenlijke initiatieven vloeiden hier al uit voort, zoals het bezoek aan mvo-nederland op initiatief van de Vlaamse administratie Werk en Sociale Economie, of de samenwerking rond de presentatie van de ervaringen aangaande lerende netwerken voor de High Levelworkgroup on CSR. De Vlaamse vertegenwoordiger in de werkgroep mvo gaf ook een presentatie van de bestaande overheidsinitiatieven in het Vlaamse gewest aangaan de mvo. Ook van het Brusselse hoofdstedelijke gewest is er een vertegenwoordiger in de werkgroep aanwezig, Het Waalse gewest heeft sinds kort een nieuwe vertegenwoordiger binnen de werkgroep. Actie 12: Duurzaam pensioensparen. Op het einde van vorige legislatuur werd binnen de federale overheid een interkabinettenwerkgroep (ikw) opgericht die een voorstel uitwerkte aangaande duurzaam pensioensparen. Het voorstel was gebaseerd op het maken van een onderscheid tussen enerzijds mvipensioensparen, en anderzijds het gewone (niet-mvi-)pensioensparen. Zowel in het kader van de pensioenspaarfondsen als in het kader van de pensioenspaarverzekeringen zou daarbij een onderscheid gemaakt worden op basis van de mvi-criteria die worden gebruikt bij de herbelegging van de ingezamelde middelen en zou een transparantieverplichting aangaande dit beleggingsbeleid en de mate waarin daarbij rekening wordt gehouden met sociale, ethische en leefmilieuaspecten worden ingevoerd in het kader van de derde pensioenpijler. Het mvi-pensioensparen zou in het voorstel genieten van een verhoogde fiscale aftrek,

12 terwijl het gewone pensioensparen kon blijven beroep doen op de bestaande nietverhoogde fiscale aftrek. Een min of meer concreet voorstel van wetgevend kader werd uitgewerkt, maar er werd tegen het einde van de voorgaande legislatuur geen overeenstemming meer bereikt aangaande de te gebruiken criteria, de wijze van controle en de hoogte van de verhoogde fiscale aftrek. In de huidige legislatuur werden de werkzaamheden vooralsnog niet hervat. Actie 13: Evaluatie en uitbreiding transparantiemaatregel. Eind 2008 schreef de POD Duurzame Ontwikkeling een overheidsopdracht uit voor de uitvoering van de evaluatie van de bestaande transparantiemaatregel in het kader van de tweede pensioenpijler en deze voor de Instellingen voor Collectieve Beleggingen. De overheidsopdracht werd uiteindelijk toegewezen aan Ethibel Forum die de economisch meest voordelige offerte indiende. De doelstelling van de onderzoeks- en evaluatieopdracht bestaat er enerzijds uit een analyse te maken van de naleving van bovenstaande transparantieverplichtingen en dan meer specifiek met betrekking tot het al dan niet rekening houden met sociale, ethische en leefmilieuaspecten bij het beheer van de middelen (beleggingsstrategie) en eventueel uitoefening van de rechten die hieraan verbonden zijn. En anderzijds om na te gaan wat het effect is geweest van de invoering van deze specifieke transparantieclausules aangaande het gebruik van sociale, ethische en leefmilieuaspecten, bij het beheer van de middelen. Hierbij staan volgende vragen centraal: 1. Werden wijzigingen aangebracht in het beheer van de middelen door de invoering van deze transparantieclausules? 2. Werden meer middelen georiënteerd naar meer maatschappelijk verantwoorde investeringen ten gevolge van deze transparantieclausules? 3. Welke zijn de redenen voor het eventuele niet-rekening houden met sociale, ethische en leefmilieuaspecten, 4. Welke zijn de meest voorkomende sociale, ethische en leefmilieuaspecten waarmee rekening wordt gehouden? 5. Hoe worden deze aspecten geïntegreerd in het beheer? 6. hoe staan de beheerders t.o.v. zulke transparantieclausules aangaande gebruik van sociale, ethische en milieuaspecten, 7. welke zijn de voornaamste problemen bij het gebruik van sociale, ethische en milieuaspecten in het beheer van de middelen? De opdracht heeft een duurtijd van 210 kalenderdagen, waarbij als eindresultaat een Rapport zal worden afleveren waarin de methode van aanpak, de kwalitatieve- en kwantitatieve beoordeling van de verzamelde gegevens en de evaluatie van het resultaat van de invoering van deze clausules, wordt in opgenomen. Ook werd gevraagd om aanbevelingen naar het beleid toe te doen betreffende deze clausules en de eventuele uitbreiding ervan naar de gehele financiële sector. De resultaten worden verwacht in de zomer Het totale budget van de onderzoeksopdracht bedraagt , excl. Btw.

13 4. CONCLUSIE Bovenstaande stand van zaken van uitvoering geeft aan dat een deel van de acties uitvoering kennen. Een aantal andere acties, meestal diegene die ook politiek en budgettair gevoeliger zijn, kennen vooralsnog geen concrete invulling. Wel werden voor de meeste acties voorstellen gelanceerd, maar werden deze niet altijd gefinaliseerd in de vorige legislatuur en werd de discussie ook niet verder gezet in de huidige legislatuur. Het zou ook belangrijk zijn dat er duidelijkheid komt aangaande de politieke wil om een aantal van de acties uit het actieplan mvo verder uit te werken en uit te voeren. Tenslotte is het ook nog wachten op de resultaten van een aantal onderzoeks- en evaluatie opdrachten die momenteel gaande zijn en die pas tegen de zomer 2009 hun resultaten zullen uitbrengen. Dat MVO ook op internationaal vlak belangrijker wordt is te merken aan de diverse initiatieven die in deze internationale instellingen genomen worden. De OESO neemt hier een belangrijke plaats in dit debat, wat ook onmiddellijk terug te vinden is in het Belgisch beleid. Daarnaast is er binnen de EU ook een actieve politiek om de diverse aspecten o.m. milieu en sociale aspecten te integreren in hun economische beleid. Deze evolutie versterkt het MVO beleid in ons land. Naast de gedeeltelijke uitvoering van de acties is het echter ook belangrijk op te merken dat mvo niet enkel een federale materie is, maar dat ook de verschillende regionale overheden initiatieven ontwikkelen. Het zou nuttig zijn om deze, o.a. in het kader van het up to date houden van het compendium on national public policies on CSR in the European Union samen te brengen in een gemeenschappelijk overzichtsdocument. Tenslotte is het ook belangrijk op te merken dat ook bij de stakeholders diverse belangrijke en interessante initiatieven het licht zien. De resultaten van het mvoonderzoek (uitvoering van actie 10) kan hier een beter zicht geven. Het samenbrengen van al die diverse initiatieven (op federaal, regionaal en bij de stakeholders) kan een grondig inzicht leveren in de echte mvo-dynamiek in België, en kan ook de basis vormen van een meer diepgaande evaluatie van het (federale) mvobeleid in het algemeen en het actieplan mvo in het bijzonder.

N MVO-actieplan A04 Brussel, 14.09.2006 MH/JC/LC A D V I E S. over HET VOORONTWERP VAN ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN IN BELGIË ***

N MVO-actieplan A04 Brussel, 14.09.2006 MH/JC/LC A D V I E S. over HET VOORONTWERP VAN ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN IN BELGIË *** N MVO-actieplan A04 Brussel, 14.09.2006 MH/JC/LC A D V I E S over HET VOORONTWERP VAN ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN IN BELGIË *** 2 In haar brief van 10 juli 2006 vroeg mevrouw Els Van

Nadere informatie

FEDERAAL ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN IN BELGIË ICDO - 25 OKTOBER 2006

FEDERAAL ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN IN BELGIË ICDO - 25 OKTOBER 2006 FEDERAAL ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN IN BELGIË ICDO - 25 OKTOBER 2006 ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN STAATSSECRETARIS VOOR DUURZAME ONTWIKKELING ELS VAN WEERT VOORZITSTER

Nadere informatie

Actualisering federale actieplan mvo/mvi Een nieuwe mvo-dynamiek

Actualisering federale actieplan mvo/mvi Een nieuwe mvo-dynamiek Actualisering federale actieplan mvo/mvi Een nieuwe mvo-dynamiek 1 INLEIDING In 2005 werd de werkgroep maatschappelijk verantwoord ondernemen van de interdepartementale commissie duurzame ontwikkeling

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Duurzame overheidsopdrachten A05 Brussel, 16 december 2008 MH/MG/LC A D V I E S over HET VOORONTWERP TOT FEDERAAL ACTIEPLAN DUURZAME OVERHEIDSOPDRACHTEN VOOR

Nadere informatie

ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN IN BELGIE

ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN IN BELGIE ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN IN BELGIE VOORONTWERP ICDO 28 Juni 2006 INHOUDSTAFEL Inleiding... 3 1. Doelstellingen van het actieplan... 3 2. Totstandkoming van dit actieplan... 4 3.

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Raadszitting van woensdag 18 oktober 2006 ---------------------------------------------------------------------------------------

Gemeenschappelijke Raadszitting van woensdag 18 oktober 2006 --------------------------------------------------------------------------------------- CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN NATIONALE ARBEIDSRAAD CRB 2006-1160 DEF ADVIES Nr. 1.572 Gemeenschappelijke Raadszitting van woensdag 18 oktober 2006 ---------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

inspireren en innoveren in MVO

inspireren en innoveren in MVO inspireren en innoveren in MVO Inleiding Gert Van Eeckhout Beleidsondersteuner MVO - Departement WSE Wat is MVO? Waarom MVO? Beleidslijnen Vlaamse overheid MVO? een proces waarbij ondernemingen vrijwillig

Nadere informatie

Dieter Vander Beke. Maatschappelijk Verantwoorde Overheid ISO 26000 & GRI Provinciale milieudag provincie Antwerpen 24 juni 2014

Dieter Vander Beke. Maatschappelijk Verantwoorde Overheid ISO 26000 & GRI Provinciale milieudag provincie Antwerpen 24 juni 2014 Dieter Vander Beke Maatschappelijk Verantwoorde Overheid ISO 26000 & GRI Provinciale milieudag provincie Antwerpen 24 juni 2014 Overzicht van de presentatie 1. Vertrouwen in de overheid? 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

Mededeling Vlaamse Regering. Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces

Mededeling Vlaamse Regering. Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces Mededeling Vlaamse Regering Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces 1. Context Na het leggen van de grondvesten van een nieuw systeem van Vlaamse openbare statistieken door de

Nadere informatie

N Mensenrechten A Brussel, 15 december 2015 MH/JC/AS ADVIES. over HET VOORONTWERP VAN NATIONAAL ACTIEPLAN BEDRIJVEN EN MENSENRECHTEN

N Mensenrechten A Brussel, 15 december 2015 MH/JC/AS ADVIES. over HET VOORONTWERP VAN NATIONAAL ACTIEPLAN BEDRIJVEN EN MENSENRECHTEN N Mensenrechten A Brussel, 15 december 2015 MH/JC/AS 740-2015 ADVIES over HET VOORONTWERP VAN NATIONAAL ACTIEPLAN BEDRIJVEN EN MENSENRECHTEN Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO WTC III (17 e verd.)

Nadere informatie

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2010 *** Reglement

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2010 *** Reglement FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2010 *** Reglement Hoofdstuk 1: voorwerp van het reglement Artikel 1 Dit reglement bepaalt het doel, de deelnemingsvoorwaarden, de selectieprocedure en de toekenningcriteria

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.917 ----------------------------- Zitting van dinsdag 25 november 2014 -----------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.917 ----------------------------- Zitting van dinsdag 25 november 2014 ----------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.917 ----------------------------- Zitting van dinsdag 25 november 2014 ----------------------------------------------------- Nationaal profiel voor veiligheid en gezondheid op het werk

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD

EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD JAAR 2016 Opgesteld door Comité REACH, 11 april 2017 1 1.

Nadere informatie

INLEIDING. Wat is het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting?

INLEIDING. Wat is het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting? INLEIDING Wat is het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting? Het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting werd in 1999

Nadere informatie

Rise- Innovatieve start-ups

Rise- Innovatieve start-ups Rise- Innovatieve start-ups Reglement Oproep van mei 2017 A) Ondernemingen die in aanmerking komen Elke onderneming die aan volgende voorwaarden voldoet, kan zich, met oog op de toepassing van een strategisch

Nadere informatie

Duurzame ontwikkeling in België. seminarie FRDO 24 april 2019

Duurzame ontwikkeling in België. seminarie FRDO 24 april 2019 Duurzame ontwikkeling in België seminarie FRDO 24 april 2019 Dieter Vander Beke - 24.04.2019 Overzicht 1. Belgisch kader Duurzame Ontwikkeling 2. Implementatie van de SDGs 3. Rapportering en monitoring

Nadere informatie

EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD

EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD JAAR 2017 Opgesteld door Comité REACH, 9 oktober 2018 1

Nadere informatie

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2017 *** Reglement

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2017 *** Reglement FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2017 *** Reglement Artikel 1 Hoofdstuk 1: voorwerp van het reglement Dit reglement bepaalt het doel, de deelnemingsvoorwaarden, de selectieprocedure en de toekenningcriteria

Nadere informatie

Vlaams beleid en SDG s. Ilse Dries Team Duurzame Ontwikkeling Departement Kanselarij en Bestuur

Vlaams beleid en SDG s. Ilse Dries Team Duurzame Ontwikkeling Departement Kanselarij en Bestuur Vlaams beleid en SDG s Ilse Dries Team Duurzame Ontwikkeling Departement Kanselarij en Bestuur Resolutie Verenigde Naties : 17 sustainable development goals (SDG s) die de wereld tegen 2030 moet behalen.

Nadere informatie

Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000. Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties

Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000. Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000 Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties 2 Inhoudsopgave ISO 26000: een richtlijn voor iedereen

Nadere informatie

Versie Gezien de uitstekende samenwerking tussen de Federale Staat en de deelstaten in het kader van dit samenwerkingsakkoord;

Versie Gezien de uitstekende samenwerking tussen de Federale Staat en de deelstaten in het kader van dit samenwerkingsakkoord; Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, de Vlaamse overheid, het Waals Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige Gemeenschap over de opstelling van een gemeenschappelijke lijst

Nadere informatie

ADVIES. 24 april 2019

ADVIES. 24 april 2019 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie betreffende de invoering van een impactanalyse van het gewestelijke beleid op kleine, middelgrote en micro-ondernemingen («KMO-test») 24 april 2019 Economische en Sociale

Nadere informatie

Vormingssessie SDG s. 1. Afstemming SDG s met bestaande instrumenten 2. Voorstel begeleidingstraject (via Raamcontract) 9 mei 2016

Vormingssessie SDG s. 1. Afstemming SDG s met bestaande instrumenten 2. Voorstel begeleidingstraject (via Raamcontract) 9 mei 2016 Vormingssessie SDG s 1. Afstemming SDG s met bestaande instrumenten 2. Voorstel begeleidingstraject (via Raamcontract) 9 mei 2016 1 Hoe verhouden de SDG s zich ten opzichte van verduurzamen en MVO? 2 Is

Nadere informatie

10254/16 ons/zr/as 1 DGC 2B

10254/16 ons/zr/as 1 DGC 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 20 juni 2016 (OR. en) 10254/16 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 20 juni 2016 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties COHOM 78 CONUN 115 DEVGEN 132 FREMP

Nadere informatie

ADVIES 2 A Integratie van de genderdimensie

ADVIES 2 A Integratie van de genderdimensie BRUSSELSE RAAD VOOR GELIJKHEID TUSSEN VROUWEN EN MANNEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST ADVIES 2 A 2014 002 Integratie van de genderdimensie 13 februari 2014 Ontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke

Nadere informatie

IPv6 Nieuwsbrief 29 november 2012

IPv6 Nieuwsbrief 29 november 2012 IPv6 Nieuwsbrief 29 november 2012 Deze nieuwsbrief mag gratis en onbeperkt verspreid worden, maar is in eerste instantie bedoeld om de IT-managers, projectleiders en netwerkverantwoordelijken van de Belgische

Nadere informatie

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel

Nadere informatie

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Update na de vergadering van 28 februari 2017 1. Algemeen kader Het participatief budget van de Participatieve

Nadere informatie

Bijlage 2: Procedure voor de behandeling van specifieke gevallen

Bijlage 2: Procedure voor de behandeling van specifieke gevallen Belgisch Nationaal Contactpunt voor OESO-Richtlijnen voor multinationale ondernemingen Bijlage 2: Procedure voor de behandeling van specifieke gevallen Zowel particulieren als belangengroepen (ngo s, vakbonden,

Nadere informatie

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de Houthandelindustrie september 2015

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de Houthandelindustrie september 2015 Maatschappelijk verantwoord beleggen Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de Houthandelindustrie september 2015 Beleid ten aanzien van Maatschappelijk verantwoord beleggen Inleiding BPF Houthandel draagt

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van samenwerkingsakkoord tussen het Vlaamse Gewest, het Waalse

Nadere informatie

DEELNAME AAN NATIONALE RADEN EN COMITÉS

DEELNAME AAN NATIONALE RADEN EN COMITÉS O6 DEELNAME AAN NATIONALE RADEN EN COMITÉS 6.1. Nationale Hoge Raad voor personen met een handicap De Nationale Hoge Raad voor personen met een handicap (NHRPH) onderzoekt dossiers die te maken hebben

Nadere informatie

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Impact-assessment Board n.v.t.

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Impact-assessment Board n.v.t. Fiche 6: Mededeling Nieuwe EU Consensus on Development 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social

Nadere informatie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie B Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie Inleiding Deze projectoproep kadert binnen de verderzetting van Actie 24 van het Kankerplan: Steun aan pilootprojecten

Nadere informatie

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D)

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) 1 Inleiding Meer dan ooit is onze toekomst digitaal. Op Europees niveau speelt

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken.

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken. FUNCTIEBESCHRIJVING Functie Graadnaam: AFDELINGSHOOFD Afdeling TECHNISCHE ZAKEN Functienaam: AFDELINGSHOOFD Dienst TECHNISCHE ZAKEN Functionele loopbaan: A4a A4b Omschrijving van de afdeling en dienst

Nadere informatie

Organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden De organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden wordt vandaag geregeld met het decreet van 8 maart 2013 betreffende de organisatie

Nadere informatie

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Reglement Oproep van mei 2013 A) Ondernemingen die in aanmerking komen Elke onderneming die aan volgende voorwaarden voldoet, kan zich, met oog op de toepassing

Nadere informatie

2. Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid

2. Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid 137 2. Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid Het Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen

Nadere informatie

Vlaams Gecoördineerd Vrijwilligersbeleid. Ledendag 2016

Vlaams Gecoördineerd Vrijwilligersbeleid. Ledendag 2016 Vlaams Gecoördineerd Vrijwilligersbeleid Ledendag 2016 Grote lijnen conceptnota Eerste ontwerp: februari 2016 Principiële goedkeuring Vlaamse Regering juli 2016 Actieplan Strategische Opties Actieplan

Nadere informatie

20/06/2014. Kwaliteit in overleg. Draaiboek overlegproces IHD. Afgelegde traject. Vlaamse overleggroep. BOLOV s. Projecten(Life +3water)

20/06/2014. Kwaliteit in overleg. Draaiboek overlegproces IHD. Afgelegde traject. Vlaamse overleggroep. BOLOV s. Projecten(Life +3water) Kwaliteit in overleg Draaiboek overlegproces IHD 1 Afgelegde traject Vlaamse overleggroep BOLOV s Projecten(Life +3water) 2 1 Samenwerking op alle niveaus Uitgewerkt overlegproces Algemene principes: Transparantie

Nadere informatie

Bijlage Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid

Bijlage Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid Bijlage 2 253 Bijlage 2 Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid Het Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat,

Nadere informatie

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2019 *** Reglement. Hoofdstuk 1: Doel van het reglement

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2019 *** Reglement. Hoofdstuk 1: Doel van het reglement FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2019 *** Reglement Hoofdstuk 1: Doel van het reglement Artikel 1 Dit reglement bepaalt de doelstelling, de deelnemingsvoorwaarden, de selectieprocedure en de toekenningscriteria

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------ Advies nr. 17 van 16 oktober 1998 met betrekking tot een ontwerp van koninklijk besluit en een

Nadere informatie

Kredietverlening aan zelfstandigen en ondernemingen - Stand van zaken

Kredietverlening aan zelfstandigen en ondernemingen - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 751 van WILLEM-FREDERIK SCHILTZ datum: 31 augustus 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Kredietverlening aan zelfstandigen en ondernemingen

Nadere informatie

Ministerraad van 16 juni 2010

Ministerraad van 16 juni 2010 Ministerraad van 16 juni 2010 De ministerraad vergaderde op woensdag 16 juni 2010 in het Egmontpaleis onder het voorzitterschap van eerste minister Yves Leterme De ministerraad nam volgende beslissingen:

Nadere informatie

452 ( ) Nr juli 2015 ( ) ingediend op. Ontwerp van decreet

452 ( ) Nr juli 2015 ( ) ingediend op. Ontwerp van decreet ingediend op 452 (2014-2015) Nr. 1 30 juli 2015 (2014-2015) Ontwerp van decreet houdende instemming met de Overeenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en IJsland, anderzijds, betreffende

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD VOOR WETENSCHAPSBELEID

VLAAMSE RAAD VOOR WETENSCHAPSBELEID VLAAMSE RAAD VOOR WETENSCHAPSBELEID ADVIES BETREFFENDE DE ORGANISATIE VAN DE INFORMATIE EN DE BEVORDERING VAN DE VLAAMSE PARTICIPATIE INZAKE DE EUROPESE R & D-PROGRAMMA S. VRWB-R/ADV- 15 16 november 1989.

Nadere informatie

Het principe van de sociale voorkeur

Het principe van de sociale voorkeur Vragen naar: Sébastien Pereau E-mail: Sebastien.Pereau@mi-is.be Tel : 02 508 86 81 Fax : 02 508 86 72 http://socialeconomy.fgov.be Ons kenmerk Datum laatste wijziging ESE/30/2 donderdag 24 mei 2007 Betreft:

Nadere informatie

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO Advies Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling 1. Inleiding Op 8 juni 2009 werd de SERV om advies gevraagd over de fiches ter invulling

Nadere informatie

ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn

ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn Zet goede bedoelingen om in goede acties Ingeborg Boon NEN met dank aan Hans Kröder 1 Europees: 30 leden Wereldwijd: 159 leden ruim 60 jaar 18.000 publicaties Missie:

Nadere informatie

Projectoproep 2018: Hoe de prioriteiten van uw organisatie afstemmen op de SDGs? - Begeleidend document bij het aanvraagformulier

Projectoproep 2018: Hoe de prioriteiten van uw organisatie afstemmen op de SDGs? - Begeleidend document bij het aanvraagformulier Projectoproep 2018: Hoe de prioriteiten van uw organisatie afstemmen op de SDGs? - Begeleidend document bij het aanvraagformulier 1. CONTEXT VAN DE OPROEP A) De SDGs: het wereldwijde kader voor duurzame

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 20 februari

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 20 februari A D V I E S Nr. 1.675 ------------------------------ Zitting van vrijdag 20 februari 2009 ------------------------------------------------ Uitvoering van het interprofessioneel akkoord voor de periode

Nadere informatie

Samen kinderarmoede voorkomen en bestrijden. Consultatiemoment voor de opmaak van het tweede nationaal kinderarmoedebestrijdingsplan (17 juni 2016)

Samen kinderarmoede voorkomen en bestrijden. Consultatiemoment voor de opmaak van het tweede nationaal kinderarmoedebestrijdingsplan (17 juni 2016) Samen kinderarmoede voorkomen en bestrijden Consultatiemoment voor de opmaak van het tweede nationaal kinderarmoedebestrijdingsplan (17 juni 2016) Agenda 1. Inleiding 2. Kinderarmoede in België 3. Drie

Nadere informatie

Duurzaamheidsverslaggeving

Duurzaamheidsverslaggeving Duurzaamheidsverslaggeving MVO-contactdag - Gent 20 oktober 2010 Frank Van Damme - Commotie Agenda Duurzaamheidsverslaggeving Situering? Wat? Waarom? Global Reporting Initiative - GRI Inhoud Materialiteit

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES. Over het voorontwerp actieplan Maatschappelijk verantwoord ondernemen in België.

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES. Over het voorontwerp actieplan Maatschappelijk verantwoord ondernemen in België. RVV 373 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over het voorontwerp actieplan Maatschappelijk verantwoord ondernemen in België. Brussel, 5 februari 2007 SAMENVATTING Via een brief van 10 juli 2006 heeft de Staatssecretaris

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 30 mei 1997 houdende de versterking van de doeltreffendheid van de instrumenten voor financiële steun aan de export

Koninklijk besluit van 30 mei 1997 houdende de versterking van de doeltreffendheid van de instrumenten voor financiële steun aan de export Koninklijk besluit van 30 mei 1997 houdende de versterking van de doeltreffendheid van de instrumenten voor financiële steun aan de export Koninklijk besluit houdende de versterking van de doeltreffendheid

Nadere informatie

ADVIES. Strategische uitvoerbaarheidsstudie betreffende de vestiging van een biomethanisatie-eenheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

ADVIES. Strategische uitvoerbaarheidsstudie betreffende de vestiging van een biomethanisatie-eenheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ADVIES Strategische uitvoerbaarheidsstudie betreffende de vestiging van een biomethanisatie-eenheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 21 februari 2019 Economische en Sociale Raad voor het Brussels

Nadere informatie

JAARLIJKSE EMAS ONTMOETING

JAARLIJKSE EMAS ONTMOETING JAARLIJKSE EMAS ONTMOETING Revisie van Bijlagen I, II en III en integratie van de Norm ISO 14001-2015 Sébastien Paquot Europese Commissie Agenda 1. Goedkeuring van de herziene bijlagen voornaamste wijzigingen

Nadere informatie

Vlaamse Regering rssjj^f ^^

Vlaamse Regering rssjj^f ^^ Vlaamse Regering rssjj^f ^^ Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van ISjuli 2007 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de decreten

Nadere informatie

8792/1/16 REV 1 dui/cle/as 1 DG G 2B

8792/1/16 REV 1 dui/cle/as 1 DG G 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 23 mei 2016 (OR. en) 8792/1/16 REV 1 FISC 73 ECOFIN 383 NOTA I/A-PUNT van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers (2e

Nadere informatie

A. Inleiding. De Hoge Raad had zijn advies uitgebracht op 7 september 2017.

A. Inleiding. De Hoge Raad had zijn advies uitgebracht op 7 september 2017. Advies van 20 december 2017 over het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 november 2012 met betrekking tot de beheervennootschappen van instellingen voor collectieve

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

VR DOC.0098/1

VR DOC.0098/1 VR 2019 0102 DOC.0098/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële goedkeuring van het voorontwerp van decreet houdende instemming

Nadere informatie

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Brussel, 10 september 2003 091003_AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen Advies Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding...3 2. Krachtlijnen van het advies... 3 3. Advies...4 3.1.

Nadere informatie

NOTA AAN DE MINISTERRAAD

NOTA AAN DE MINISTERRAAD KANSELARIJ VAN DE EERSTE MINISTER ALGEMENE DIRECTIE COÖRDINATIE EN JURIDISCHE ZAKEN STUDIEDIENST NOTA AAN DE MINISTERRAAD BETREFT : Nota aan de Ministerraad - Uitvoering van het Verdrag van de Verenigde

Nadere informatie

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van Kinrooi Breeërsesteenweg 146 Postcode en plaats Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI Kinrooi/W65B-SFGE/2016 2 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag

Nadere informatie

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting Informatieve nota over de complementariteit van de armoedeplannen en -verslagen die regelmatig gepubliceerd worden door de Gewesten, de Gemeenschappen en op interfederaal niveau maart 2009 De verschillende

Nadere informatie

Het Dream-project wordt sinds 2002 op ad-hoc basis gesubsidieerd.

Het Dream-project wordt sinds 2002 op ad-hoc basis gesubsidieerd. Naam evaluatie Volledige naam Aanleiding evaluatie DREAM-project Evaluatie DREAM-project De Vlaamse overheid ondersteunt een aantal initiatieven ter bevordering van het ondernemerschap en de ondernemerszin.

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 17 MAART 2011.

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 17 MAART 2011. ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 17 MAART 2011 inzake de criteria aan te nemen voor de definitie van de begrippen

Nadere informatie

R A P P O R T Nr

R A P P O R T Nr R A P P O R T Nr. 95 ------------------------------- IAO Rapport uitgebracht ter aanvulling van de rapporten uitgebracht door de Belgische regering overeenkomstig de bepalingen van artikel 19 van het Statuut

Nadere informatie

Kwaliteit binnen de VO en daarbuiten. Beleidsdomein- en bestuursniveauoverschrijdende initiatieven

Kwaliteit binnen de VO en daarbuiten. Beleidsdomein- en bestuursniveauoverschrijdende initiatieven Kwaliteit binnen de VO en daarbuiten Beleidsdomein- en bestuursniveauoverschrijdende initiatieven Coördinatie en vertegenwoordiging van het Vlaams niveau binnen bredere kwaliteitsnetwerk - BZ vertegenwoordigt

Nadere informatie

EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING VAN HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD

EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING VAN HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING VAN HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD JAAR 2015 Opgesteld door Comité REACH, 16 juni 2016

Nadere informatie

Nathalie MAQUET Tom RIJSSELAERE Dienst Dierenwelzijn Dept Inspectie en verontreinigde bodems

Nathalie MAQUET Tom RIJSSELAERE Dienst Dierenwelzijn Dept Inspectie en verontreinigde bodems Voorstelling van de Dienst Dierenwelzijn (Leefmilieu Brussel) en perspectieven voor toekomstige samenwerking Nathalie MAQUET Tom RIJSSELAERE Dienst Dierenwelzijn Dept Inspectie en verontreinigde bodems

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 4 Periode... 4 Overzicht voor de Federale-, Programmatorische overheidsdiensten, het Ministerie van

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 4 Periode... 4 Overzicht voor de Federale-, Programmatorische overheidsdiensten, het Ministerie van Monitoring - Overheids Gebruik van de e-procurement-toepassingen door de diensten van de federale Staat juli 2013 september 2013 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 4 Periode... 4 Overzicht

Nadere informatie

Hieronder wordt meer in detail toegelicht welke acties de FOD Sociale Zekerheid met betrekking tot deze verschillende taken ondernomen heeft.

Hieronder wordt meer in detail toegelicht welke acties de FOD Sociale Zekerheid met betrekking tot deze verschillende taken ondernomen heeft. 16/07/2013 Semestrieel verslag over de werking van het federale en interfederale coördinatiemechanisme opgericht bij de FOD Sociale Zekerheid DG Beleidsondersteuning, overeenkomstig artikel 33.1 van het

Nadere informatie

Conseil de la Politique scientifique Raad voor het Wetenschapsbeleid de la Région de Bruxelles-Capitale van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Conseil de la Politique scientifique Raad voor het Wetenschapsbeleid de la Région de Bruxelles-Capitale van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Conseil de la Politique scientifique Raad voor het Wetenschapsbeleid de la Région de Bruxelles-Capitale van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest CPS rbc /RWB bhg Ref: RWB bhg / Advies nr. 35(21-06-2011)

Nadere informatie

Geïntegreerd statistisch programma 2017 van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek

Geïntegreerd statistisch programma 2017 van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek Geïntegreerd statistisch programma 2017 van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek 1. Inleiding Het samenwerkingsakkoord van 15 juli 2014 tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse

Nadere informatie

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek SBO maatschappelijke finaliteit Prof. Dr. Ann Jorissen (UA) IWT, 11 januari 2010 1 Effective Governance of Private Enterprises: the influence

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring van het ontwerp

Nadere informatie

Oprichting van een gewestelijke school voor veiligheidsberoepen, preventieberoepen en urgentieberoepen

Oprichting van een gewestelijke school voor veiligheidsberoepen, preventieberoepen en urgentieberoepen Oprichting van een gewestelijke school voor veiligheidsberoepen, preventieberoepen en urgentieberoepen PRESENTATIE IN HET BRUSSELS PARLEMENT OP 21 FEBRUARI 2017 Plan 2 Basisbeslissingen van de Brusselse

Nadere informatie

Kris Peeters: Bedrijven en overheid concreet voorbereiden op Brexit zonder akkoord

Kris Peeters: Bedrijven en overheid concreet voorbereiden op Brexit zonder akkoord Vice-Eersteminister en Minister van Werk, Economie en Consumenten, belast met Buitenlandse Handel Vice-Premier Ministre et Ministre de l Emploi, de l Economie et des Consommateurs, chargé du Commerce Extérieur

Nadere informatie

Observatorium voor Gezondheid en Welzijn OPERATIONEEL PLAN 2011-2014

Observatorium voor Gezondheid en Welzijn OPERATIONEEL PLAN 2011-2014 Observatorium voor Gezondheid en Welzijn OPERATIONEEL PLAN 2011-2014 1. OPDRACHTEN VAN HET OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN 1.1 Wettelijke basis De opdrachten van het Observatorium staan opgesomd

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Raadszitting van donderdag 2 mei 2002 ----------------------------------------------------------------------------------

Gemeenschappelijke Raadszitting van donderdag 2 mei 2002 ---------------------------------------------------------------------------------- CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN NATIONALE ARBEIDSRAAD ADVIES Nr. 1.402 Gemeenschappelijke Raadszitting van donderdag 2 mei 2002 ----------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR ONDERWIJS, VORMING EN WETENSCHAPSBELEID

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR ONDERWIJS, VORMING EN WETENSCHAPSBELEID C158 OND20 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2000-2001 19 april 2001 HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR ONDERWIJS, VORMING EN WETENSCHAPSBELEID Vraag om uitleg van de heer Dirk De Cock tot mevrouw

Nadere informatie

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht.

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht. 23 mei 2013 DE GEMEENTERAAD, Overeenkomstig artikel 28 van het Gemeentedecreet in openbare zitting vergaderd; Overwegende dat de gemeenteraad in uitvoering van de artikelen 199 en 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

Resultaten van Fase 2 van de studie- en begeleidingsopdracht

Resultaten van Fase 2 van de studie- en begeleidingsopdracht ESF project Bevorderen van duurzaam en transparant ondernemen in Vlaanderen Resultaten van Fase 2 van de studie- en begeleidingsopdracht MVO-Event (Brussel, 26-27 januari 2012) Het peloton komt pas in

Nadere informatie

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van MESEN Markt 1 8957 Mesen Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI MESEN/RMID-SCP/2017 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag Geachte Voorzitter, Hierbij

Nadere informatie

Audiovisuele Mediacademie

Audiovisuele Mediacademie Audiovisuele Mediacademie mediarte.be, als spil voor talentmanagement in de audiovisuele sector mediacademie.be, als regisseur, moderator, facilitator en monitor voor talentmanagement in de audiovisuele

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

GOF. Belgische gedragscode voor veiliger gsm-gebruik door jonge tieners en kinderen

GOF. Belgische gedragscode voor veiliger gsm-gebruik door jonge tieners en kinderen Belgische gedragscode voor veiliger gsm-gebruik door jonge tieners en kinderen Voorwoord In februari 2007 ontwikkelden de Europese mobiele providers en content providers een gezamenlijke structuur voor

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de regelgeving

Nadere informatie

Elektronische overheidsopdrachten. [ snel ] [ eenvoudig ] [ toegankelijk ] [ gratis ] voor overheid en ondernemingen

Elektronische overheidsopdrachten. [ snel ] [ eenvoudig ] [ toegankelijk ] [ gratis ] voor overheid en ondernemingen Elektronische overheidsopdrachten [ snel ] [ eenvoudig ] [ toegankelijk ] [ gratis ] voor overheid en ondernemingen Uitgave 2013 Sinds 2005 ontwikkelt en ondersteunt de federale overheidsdienst Personeel

Nadere informatie

Vlaamse overheid Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35, bus 10 1030 Brussel

Vlaamse overheid Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35, bus 10 1030 Brussel Evaluatie van beleid en beleidsinstrumenten Protocol tussen de entiteit 1 verantwoordelijk voor de (aansturing van de) evaluatie en (de instelling verantwoordelijk voor) het beleidsinstrument Vlaamse overheid

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering inzake het ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

CSR Forum, Let s share responsibility!

CSR Forum, Let s share responsibility! CSR Forum, Let s share responsibility! 12 november 2009 Wolubilis, Brussel Belgische stakeholders formuleren samen pistes voor toekomstig MVO beleid. logo.be van federale overheid (binnenkant) Voor de

Nadere informatie

6e Sustainability Congres 17 maart 2005. Jacqueline Cramer (EUR) Dick Hortensius (NEN) Louise Bergenhenegouwen (NEN)

6e Sustainability Congres 17 maart 2005. Jacqueline Cramer (EUR) Dick Hortensius (NEN) Louise Bergenhenegouwen (NEN) 6e Sustainability Congres 17 maart 2005 Jacqueline Cramer (EUR) Dick Hortensius (NEN) Louise Bergenhenegouwen (NEN) Programma Voorstel voor ISO Guidance on Social Responsibility Resultaten eerste vergadering

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Raadszitting van 26 januari

Gemeenschappelijke Raadszitting van 26 januari NATIONALE ARBEIDSRAAD CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN ADVIES Nr. 1.969 CRB 2016-0187 DEF Gemeenschappelijke Raadszitting van 26 januari 2016 ------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie