Antwoorden op vragen van de commissie Economie en Mobiliteit. Instroom nationale studenten per academie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Antwoorden op vragen van de commissie Economie en Mobiliteit. Instroom nationale studenten per academie"

Transcriptie

1 P P Antwoorden op vragen van de commissie Economie en Mobiliteit Waarom is er geen indexering opgenomen op de kosten? De bekostiging van het HBO is zodanig dat via de zogenaamde Normatieve Rijks Bijdrage (NRB) de budgetten per jaar geïndexeerd worden op basis van onder andere de inflatie en prijsstijgingen. In de (meerjaren) begrotingen van HBO-instellingen worden derhalve zowel de lasten als de baten niet geïndexeerd. F' c,o.(f-w Clsi*: - Inschrijvingen per september 2008: F %(Z I r Instroom nationale studenten per academie Inatroom nationde studenten per academie! De instroom voor de academie Zorg & Welzijn is de afgelopen jaren toegenomen en lijkt zich nu te stabiliseren. De instroom voor de academie Economie is zich aan het herstellen en vertoont een opgaande lijn. De instroom voor de academie Techniek is na een aantal jaren van stabilisatie gedaald. Oorzaak zit hem in het feit dat het aantal MBO-4 leerlingen in de techniek een dalende tendens vertoont en een groter aantal afgestudeerde MBO-4 leerlingen kiest ervoor om te gaan werken. Instroom internationale studenten per academie i Instroom internaionaie studenten per acaöemie 1 la,, I -m-- Acac!enie Zcrg & Wjn A- MJ(-b.hW

2 De technische en economische opleidingen zijn het aantrekkelijkst voor buitenlandse studenten. De internationale studentenpopulatie voor de economische opleidingen is de afgelopen jaren terug gelopen. Oorzaak is de toenemende concurrentie en de nadelige gevolgen van het afbouwen van de internationale contacten als gevolg van de Schutte-claim. De opbouw van een nieuw internationaal netwerk is complex. De internationale instroom voor de watergerelateerde opleidingen vergt forse marketinginspanningen, omdat in internationaal perspectief het thema water nog geen prominent aandachtsgebied is in het hoger onderwijs. De verwachting is dat de internationale belangstelling voor watergerelateerde opleidingen de komende jaren zal toenemen. Instroom totale studenten per academie Instroom tatde studenten per academie I De agogische en zorgopleidingen hebben de grootste instroom. Dit wordt veroorzaakt door overname van de agogische opleidingen van InHolland (Sosa) en het uitbreiden van de opleidingsvarianten van de agogische opleidingen. Het op markt zetten van de gecombineerde opleiding verpleegkunde-vroedkunde in samenwerking met de Hogeschool Antwerpen heeft geleid tot een toename in de verpleegkundige opleidingen. De instroom in de Pabo is de afgelopen licht teruggelopen; mede als gevolg van het verslechterde arbeidsmarktperspectief en de negatieve landelijke publiciteit m.b.t. het beroep van leraar en m.b.t. de landelijke slechte scores voor de taal- en rekentoetsen. De instroom in techniek vertoont over de jaren heen een neerwaartse lijn. Dit wordt sterk bepaald door de profielkeuzes in het voortgezet onderwijs en de eerder geschetste ontwikkelingen in MBO-4 niveau techniek. Desondanks is relatief gezien de HZ de meest technische hogeschool van Nederland.

3 Totaal ingeschreven nationale studenten: Bekostigde nationale studenten Bekostigde Mtionde studenten 1000, -AcademeZag& Wjn Academe hfjcb./lw De start van nieuwe opleidingen in het agogische domein heeft geleid tot een sterke toename van het aantal studenten. Inmiddels is de Academie Zorg & Welzijn de grootste geworden. Toename van de studentenpopulatie van de HZ zal de komende jaren met name moeten komen van de start binnen nu en twee jaar van nieuwe opleidingen in het toeristisch en leisure domein en in het domein van sport en bewegen en in latere instantie toegepaste psychologie en mogelijk pedagogiek, waarmee nieuwe doelgroepen worden aangeboord. Aangezien deze opleidingen aan relatief weinig hogescholen gevolgd kunnen worden liggen er mogelijkheden om voor deze nieuwe opleidingen ook studenten van buiten de provincie aan te trekken. Totaal ingeschreven internationale studenten: Bekostigde internationale studenten Bskostigde internzdionde studenten -AcademeZag& Wijn De internationale studenten zitten voornamelijk in de technische en de economische opleidingen.

4 Totaal ingeschreven studenten: Bekostigde totale studentenaantallen Eakostigda totale studentenaaitdlen Wijn Verhouding nationale en internationale studenten: Herkomst totale studenten brkomst bek. studenten De internationale studentenpopulatie van de HZ is als gevolg van effecten van de Schutteclaim van bescheiden omvang. Er moet een volkomen nieuw netwerk opgebouwd worden. HZ wil de komende jaren de internationale studentenpopulatie voor haar unieke opleidingen verhogen naar circa 10%. Gegeven de internationale concurrentie zijn hier majeure inspanningen voor nodig.

5 Marktaandeel HZ in relatie tot totaal in Nederland: Marktaandeel HZ: bekostigde studenten Het marktaandeel van de technische opleidingen is relatief groot. Dit maakt de HZ mede tot de meest technische hogeschool van Nederland. Groei van de technische opleidingen zal de komende jaren moeten komen door met niche opleidingen meer studenten van buiten de regio te trekken. HZ wil hiertoe in samenwerking met voor de sector bepalende bedrijven en top kennisinstellingen komen tot de oprichting van de Delta Academie waarin opleidingen geclusterd worden die opleiden voor de delta werkers van de toekomst. De overige technische opleidingen worden geherstructureerd. Voor de niet-technische opleidingen geldt dat deze niet uniek zijn. Deze opleidingen kunnen overal in Nederland gevolgd worden. Verhoging van de instroom van buiten de provincie lijkt daarmee niet realistisch. Voor deze opleidingen lijkt een marktaandeel van circa 1% het meest realistisch. Voor de nieuw te starten opleidingen in het toeristisch en leisure domein en in het domein van sport en bewegen zou een marktaandeel bereikt kunnen gaan worden van boven de 1 %.

6 Opbouw studentenpopulatie naar vooropleiding: I Opbouw studentenpopulatie naar type vooropleiding Bekostigde studenien per vooropleiding bi1 HZ Bekostigde studenten per vooropleiding Landelijk I I De studentenpopulatie van de HZ heeft t.o.v. de landelijke cijfers relatief veel studenten met MBO-4 als vooropleiding. Dit wordt met name veroorzaakt door de succesvolle doorlopende leerlijnen die de HZ met de ROC's heeft ontwikkeld. De komende jaren zal aan verdere optimalisering van de doorlopende leerlijnen gewerkt worden. Leidend tot behoud dan wel kleine verhoging van de instroom vanuit het MBO en tot succesvoller studeren in het HBO. Informatie met betrekking tot werkenden die een HBO-opleiding volgen: I Opbouw studentenpopulatie naar opleidingsvorm In de studentenadministratiesystemen worden geen gegeven vastgelegd m.b.t. mogelijke werkkring van de student. Werkenden volgen overwegend deeltijd en duaal onderwijs. Deze cijfers zijn wel beschikbaar.

7 Het aantal deeltijd en duale studenten is relatief gering. Dit in de lijn van de landelijke trend. Het betreft voornamelijk werkenden die zich willen upgraden naar HBO-niveau. De HZ wil zich de komende jaren nadrukkelijker richten op de doelgroep werkenden door meer duale opleidingen aan te bieden en door in samenwerking met beroepenveld en ROC's AssociateDegree-programma's (twee jarige HBO-opleidingen) te ontwikkelen. Verhouding Zeeuwenhiet-Zeeuwsen en niet-zeeuwen nationaal/buitenland: HZ-student: instroom HZ naar subregio Insiroom HZ per reglo In % van toiaal 2M OW In-troom HZln % van b.volk1ng van 17-25jarlg.n De HZ is een regionale hogeschool; slechts 15% van de studenten komt van buiten de regio, waarvan 7% uit de regio Bergen op Zoom en 8% uit de rest van Nederland en uit het buitenland. Uit onderzoekt blijkt dat HBO-studenten uit de rest van Nederland steeds minder mobiel worden en geneigd zijn om een opleiding in perifere regio te willen volgen. Het starten van een nevenvestiging in Terneuzen is een succes. De participatiegraad van studenten aan de HZ uit de regio Zeeuws-Vlaanderen ligt op hetzelfde niveau als uit de regio Walcheren. In de Oosterschelderegio heeft de HZ een relatief groter marktverlies dan in andere Zeeuwse subregio's. Het is dan ook vanuit dit gegeven, dat de HZ in 2009 wil onderzoeken of een nevenvestiging in Goes tot de mogelijkheden behoort; zowel financieel economisch als qua marktpotentieel en qua regelgeving.

8 Wat is de uitslag van de audit 2008, en wat wordt er gedaan met aanbevelingen uit voorgaande jaren? Studenttevredenheid: In bijlage 1 is een overzicht opgenomen inzake de landelijke ranking van hogescholen op basis van een landelijk studenttevredenheidsonderzoek uitgevoerd door Choice in kader van de Keuzegids HBO en de site studiekeuzel23.nl. HZ prijkt op plaats acht, hetgeen een prima notering is. Onderstaand is een overzicht opgenomen van de ranking van de individuele HZopleidingen gebaseerd op dezelfde brongegevens. Student tevredenheid op basis van CHOICE database gegevens Opleiding Aantal instellingen Plaats HZ onderzoeksjaar Aquatische Ecotechnologie International Business and Languages Bedrijfskundige Informatica Elektrotechniek Informatica Commerciële Economie Sociaal Pedagogische Hulpverlening Communicatie Maritiem Officier Lerarenopleiding Basisonderwijs AOT - Techniek Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Civiele Techniek Chemie Logistiek en Technische Vervoerskunde Opleiding tot Verpleegkundige I BMS Personeel en Arbeid Bouwkunde Bedrijfseconomie Werktuigbouwkunde Opleiding voor Management, Economie en Recht Door de HBO-raad is in 2008 een landelijk onderzoek uitgevoerd naar studenttevredenheid. De resultaten van dit onderzoek geven aan, dat de HZ bovengemiddeld goed presteert qua studenttevredenheid. De afgelopen jaren zijn de volgende opleidingen gevisiteerd. Alle opleidingen zijn positief geaccrediteerd, waarbij het percentage goed op de te accrediteren facetten hoog genoemd kan worden. Op basis van de accreditatie rapporten word verbeterplannen opgesteld. De effecten van de verbeteracties worden middels kwaliteitsmetingen gevolgd.

9 Stand van zaken rondom visitatie en accreditatie: Onderstaande tabel bevat een overzicht van de geaccrediteerde opleidingen en van opleidingen waarvan momenteel een accreditatieaan~raa~ loopt. Deze categorie is te verdelen in de groep opleidingen waarvan een aanvraag bij de NVAO ligt (MWD, Verpleegkunde, BE, CE, IBMS en MiZ) en opleidingen waarvan het visitatierapport vrijwel gereed is en waarvan de paneloordelen zo goed als zeker zijn. De laatste groep opleidingen is nog niet in het nieuwe stelsel gevisiteerd. In het overzicht zijn telkens de oordelen van 20 facetten opgenomen. Het 21e facet (studieduur) is buiten beschouwing gelaten, omdat het altijd met goed of voldaan is beoordeeld: de opleidingen houden zich aan de formele studieduur van 240 european credits voor een hbo-bacheloropleiding Geaccrediteerd 1. Maritiem Officier 2. Chemie 3. Civiele Techniek 4. Bouwkunde 5. Werktuigbouwkunde 6. Algemene Operationele Technologie 7. Aquatische Ecotechnologie 8. Communicatie 9. Sociaal Pedagogische Hulpverlening 10. Personeel & Arbeid 11. Informatica en -l 12. Bedrijfskundige Informatica J Lopende aanvragen (positieve adviezen) 13. Maatschappelijk Werk en Dienstverlening 14. Verpleegkunde 15. Pabo 16. Elektrotechniek 17. Bedrijfseconomie 18. Commerciële Economie 19. International Business and Management Studies 20. (management in de zorg) Onvoldoende Onvoldoende Voldoende 5 Voldoende Goed 13-6 excellent o 3 Van rechtswege I I I I geaccrediteerd I Jaar van visitatie I 2005 Jaar van visitatie 21. Management, Economie, Deze opleidingen hebben nog - geen - accreditatieprocedure, Recht 22. International Business and Languages 23. Logistiek & Technische Vervoerskunde doorlopen. zehebben een accreditatie op basis van de visitatierapporten van voor Komend kalenderjaar worden deze opleidingen gevisiteerd op dezelfde facetten als de reeds geaccrediteerde opleidingen en de lopende aanvragen.

10 De volgorde waarin de opleidingen in de tabel zijn opgenomen loopt vrijwel parallel met het moment van visitatie. MAROF behoorde tot de eerste groep gevisiteerde opleidingen, de PABO tot de recent gevisiteerde. Met uitzondering van de oordelen die MAROF heeft behaald, waren de oordelen in de beginperiode van het stelsel kritischer dan in latere periodes. MAROF heeft van het panel weliswaar 6 keer excellent gekregen, maar de NVAO heeft deze oordelen teruggebracht naar goed. Het belangrijkste argument daarvoor was dat het panel noch de opleiding de facetten waarop het oordeel excellent was gegeven, had vergeleken met de situatie bij andere opleidingen. Op dat moment werd duidelijk wat nu overal geldt: het oordeel excellent wordt alleen gegeven als ofwel de opleiding ofwel het panel aantoont op het desbetreffende facet beter te zijn dan vergelijkbare opleidingen De opleidingen hebben duidelijk in beeld voor welk domein ze opleiden, zijn de eindkwalificaties in goede samenwerking met het beroepenveld tot stand gekomen en is het bachelorniveau goed beschreven. Er is een duidelijke verschuiving naar meer goed-oordelen. De laatste jaren is veel aandacht besteed aan het verbeteren van het systeem van kwaliteitszorg. Over het geheel genomen een prima prestatie. Zeker wanneer in ogenschouw wordt genomen dat de richtlijnen en normeringen de laatste jaren vanuit het ministerie - op druk van de politiek - en de NVAO aangescherpt zijn. documenteren. Vraag m. b. t. de instroom en het totaal aantal ingeschreven studenten: In onderstaande tabel uit het in 2008 opgeleverde businessplan met de titel: "Businessplan Onderwijsinnovatie Hogeschool Zeeland. Programma Passie: Investeren in maatschappelijk breed succes" zijn de instroom cijfers en het totaal aantal ingeschreven studenten per cursusjaar weergegeven. Tevens is de groei t.o.v. het voorgaande jaar en de cumulatieve groei t.o.v. het referentiejaar 2007 weergegeven. cumulatieve toename jaar instroom toename t.o.v. t.o.v. totaal studenten toename t. o. v. cumulatieve toename t.o. v. voorgaande jaar referentie jaar 2007 voorgaande jaar referentie jaar 2007 De instroom per enig studiejaar stroomt door de vierjarige opleiding. Op basis van de instroom, de uitvalpercentages en de rendementspercentages wordt de in-, door- en uitstroom bepaald. Dit levert uiteindelijk het totaal aantal verblijvende studenten op. Op basis van nieuwe inzichten en nader door Scoop te verrichten onderzoek zullen in het nieuwe businessplan geactualiseerde cijfers worden gepresenteerd.

11 o - N T N N N N

Studentenpopulatie Studenten ingeschreven bij voltijd-, deeltijd- en duale opleidingen gezamenlijk t/m

Studentenpopulatie Studenten ingeschreven bij voltijd-, deeltijd- en duale opleidingen gezamenlijk t/m Studentenpopulatie Studenten ingeschreven bij voltijd-, deeltijd- en duale opleidingen gezamenlijk 2009-2010 t/m 2011-2012 Economie Ad Bedrijfseconomie 38 Ad Facility Management 55 65 45 Accountancy 492

Nadere informatie

OSIRIS, Onderwijs en Studenten Informatie, Registratie en Inschrijf Systeem, het studentinformatie-

OSIRIS, Onderwijs en Studenten Informatie, Registratie en Inschrijf Systeem, het studentinformatie- Studentenpopulatie Omschrijving Peildatum of peilperiode Definities Afwijkingen Bron (systeem) Bron intern, organisatieonderdeel of extern Studentenpopulatie Er is niet uitgegaan van de gegevensverzameling

Nadere informatie

3.1.1 Bezoekersaantallen Open Dag

3.1.1 Bezoekersaantallen Open Dag 3 Onze studenten 3.1 Oriëntatie op vervolgonderwijs 3.1.1 Bezoekersaantallen Open Dag Bezoekersaantallen per vestiging nov 06 2007 2008 2009 2010 De Haagse Hogeschool 2832 14926 15575 19529 17405 De Haagse

Nadere informatie

Hoop-gebied opleiding 2008/ / / / / /2011

Hoop-gebied opleiding 2008/ / / / / /2011 Afgestudeerden Aantal afgestudeerden en afgestudeerden voltijd-, deeltijd- en duale opleidingen gezamenlijk 2090-2010 t/m 2011-2012 Economie Ad Facility Management 9 19 22 2.11 1.58 3.09 Accountancy 38

Nadere informatie

Hoop-gebied Opleiding

Hoop-gebied Opleiding 3.4 Afgestudeerden 3.4.1 Aantal afgestudeerden en afgestudeerden voltijd-, deeltijd- en duale opleidingen gezamenlijk 2007-2008 t/m 2009-2010 in aantal jaren Economie Accountancy 36 38 39 5,00 5,63 4,44

Nadere informatie

Voor alle overzichten geldt dat de cijfers betrekking hebben de vestigingen in Den Haag, Delft, Zoetermeer en Leiden;

Voor alle overzichten geldt dat de cijfers betrekking hebben de vestigingen in Den Haag, Delft, Zoetermeer en Leiden; Onze studenten Instroomgegevens Omschrijving Peildatum of peilperiode Definities Instroomgegevens Er is niet uitgegaan van de gegevensverzameling zoals die was op 1-12-2009 (definitieve eindstand), maar

Nadere informatie

3.5 Studiestakers Aantal studiestakers en gemiddelde studieduur t/m

3.5 Studiestakers Aantal studiestakers en gemiddelde studieduur t/m 3.5 Studiestakers 3.5.1 Aantal studiestakers en gemiddelde studieduur 2007-2008 t/m 2009-2010 voltijd-, deeltijd- en duale opleidingen gezamenlijk aantal studiestakers gemiddelde studieduur Economie Accountancy

Nadere informatie

Instroom Instroom bij voltijd- deeltijd- en duale opleidingen gezamenlijk t/m

Instroom Instroom bij voltijd- deeltijd- en duale opleidingen gezamenlijk t/m bij voltijd- deeltijd- en duale opleidingen gezamenlijk 2009-2010 t/m 2011-2012 Economie Ad Bedrijfseconomie 20 Ad Facility Management 39 10 15 Accountancy 167 158 170 Bedrijfseconomie 231 220 325 Opleiding

Nadere informatie

Overzicht instellingen en opleidingen in experiment leeruitkomsten

Overzicht instellingen en opleidingen in experiment leeruitkomsten Overzicht instellingen en opleidingen in experiment leeruitkomsten I. Instellingen en opleidingen die toestemming hebben gekregen voor deelname aan het experiment leeruitkomsten, n.a.v. per 1 mei 2016

Nadere informatie

Hoop-gebied Opleiding

Hoop-gebied Opleiding 3.3 Samenstelling en omvang instroompopulatie 3.3.1 Instroom bij voltijd-, deeltijd- en duale opleidingen gezamenlijk 2008-2009 t/m 2010-2011 Economie Accountancy 161 166 155 Bedrijfseconomie 207 226 214

Nadere informatie

1,4% ten opzichte van studiejaar

1,4% ten opzichte van studiejaar 1 februari 2018 Feiten & Cijfers Stijgende lijn in instroom, inschrijvingen en aantal gediplomeerden hbo houdt stand. Grote toename instroom associate degrees. De instroom in het hbo in studiejaar 2017-2018

Nadere informatie

Toelatingsvoorwaarden nieuwe profielen

Toelatingsvoorwaarden nieuwe profielen ECONOMIE (ECONOMICS) Accountancy ec of (ec of ) + Accountancy (Associate degree) ec of (ec of ) + Bedrijfs ec of (ec of ) + Bedrijfskunde MER ec of ec of ec of maw of Commerciële Economie (CE) ec of ec

Nadere informatie

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL, Stenden hogeschool en hogeschool Van Hall Larenstein

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL, Stenden hogeschool en hogeschool Van Hall Larenstein Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL, Stenden hogeschool en hogeschool Van Hall Larenstein (versie januari 2009) In dit document is de landelijke lijst met toelatingseisen van alle opleidingen van

Nadere informatie

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein In dit document is de landelijke lijst met toelatingseisen van alle opleidingen van de NHL Hogeschool,

Nadere informatie

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Groei bij gezondheidszorg, aantal studenten in het hbo stabiliseert, aandeel allochtonen blijft groeien, 5% groei in diploma s, aantal Ad-studenten

Nadere informatie

Hogeschool Utrecht Meeloopdagen OVERZICHT

Hogeschool Utrecht Meeloopdagen OVERZICHT 2015-2016 Hogeschool Utrecht Meeloopdagen OVERZICHT 2015 2016 A T/M Z ACADEMISCHE LERARENOPLEIDING PRIMAIRE ONDERWIJS (LERAAR BASISONDERWIJS PABO) 18 januari, 11 april 2016 ACCOUNTANCY 26 november 2015

Nadere informatie

Overzicht instellingen en opleidingen in experiment leeruitkomsten

Overzicht instellingen en opleidingen in experiment leeruitkomsten Overzicht instellingen en opleidingen in experiment leeruitkomsten I. Instellingen en opleidingen die toestemming hebben gekregen voor deelname aan het experiment leeruitkomsten, n.a.v. per 1 mei 2016

Nadere informatie

DISCOVER YOUR POWER WITH HZ OPEN DAG PROGRAMMA

DISCOVER YOUR POWER WITH HZ OPEN DAG PROGRAMMA DISCOVER YOUR POWER WITH HZ OPEN DAG PROGRAMMA WELKOM BIJ DE HZ RONDLEIDINGEN DOOR DE HOGESCHOOL HZ-studenten verzorgen vanuit het Atrium rondleidingen langs de algemene voorzieningen, zoals de mediatheek,

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs 2010 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs 2010 Ten opzichte van 2009 is de instroom stabiel: -0,3 procent

Nadere informatie

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT PLORE MEET. #opendagnhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT PLORE MEET. #opendagnhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden OPEN DAG NHL STENDEN Programma VISIT E PLORE MEET #opendag Ontdek NHL Stenden! Welkom op de Open Dag Maak kennis met de opleidingen van onze nieuwe hogeschool en ontdek de studie die bij jou past. Op de

Nadere informatie

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein In dit document is de landelijke lijst met toelatingseisen van alle opleidingen van de NHL Hogeschool,

Nadere informatie

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein In dit document is de landelijke lijst met toelatingseisen van alle opleidingen van de NHL Hogeschool,

Nadere informatie

Informatiebrief wetgeving bepaling hoogte collegegelden

Informatiebrief wetgeving bepaling hoogte collegegelden Informatiebrief wetgeving bepaling hoogte collegegelden In het Hoger Onderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen wettelijk en instellingscollegegeld. Het wettelijk collegegeld wordt door de minister vastgesteld

Nadere informatie

Biologie, scheikunde en medische opleidingen

Biologie, scheikunde en medische opleidingen Biologie, scheikunde en medische opleidingen... 2 Wiskunde, natuurkunde en informatica... 2 Bouwkunde en civiele techniek... 3 Ontwerpopleidingen... 4 Techniek en maatschappij... 4 Biologie, scheikunde

Nadere informatie

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT PLORE FIND. #opendagnhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT PLORE FIND. #opendagnhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden OPEN DAG NHL STENDEN Programma VISIT E PLORE FIND #opendag Ontdek NHL Stenden! Welkom op de Open Dag Maak kennis met de opleidingen van onze nieuwe hogeschool en ontdek de studie die bij jou past. Op de

Nadere informatie

Ondernemerschap binnen Avans Hogeschool. Collegejaar

Ondernemerschap binnen Avans Hogeschool. Collegejaar Ondernemerschap binnen Avans Hogeschool Collegejaar 2016-2017 Pagina: 2 van 30 Colofon datum 7-11-2016 auteur versie 1.0 status Definitief Pagina: 3 van 30 Inhoudsopgave Samenvatting 4 1 Inleiding 5 2

Nadere informatie

2 De keuze van de hogeschool per individuele conversie geldt voor alle opleidingsvormen, inclusief de te beëindigen varianten. 1 Beoordeling instellingsconversietabellen CDHO 1 2 Opheffing Hogeschool Positief

Nadere informatie

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Groei bij gezondheidszorg, aantal studenten in het hbo stabiliseert, aandeel allochtonen blijft groeien, 5% groei in diploma s, aantal Ad-studenten

Nadere informatie

PROGRAMMA OPEN AVOND VISIT E PLORE CHOOSE

PROGRAMMA OPEN AVOND VISIT E PLORE CHOOSE PROGRAMMA OPEN AVOND VISIT E PLORE CHOOSE Welkom op de Open Avond Maak kennis met de opleidingen van onze hogeschool en kies de studie die bij jou past. Op de informatiemarkt, tijdens een voorlichting

Nadere informatie

1 Beoordeling instellingsconversietabellen CDHO 1 2 Opheffing Hogeschool Positief advies CDHO: Engineering Engineering AOT Techniek(deeltijd) Einde instroom: 31-12-2011 Einde opleiding: 31-12-2016 Engineering

Nadere informatie

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden HBO-Monitor 2018 De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden Managementsamenvatting In deze factsheet staat de arbeidsmarktpositie van de hbo-afgestudeerden uit studiejaar 2016-2017 centraal. Eind 2018,

Nadere informatie

EEN STUDIE KIEZEN CREATING TOMORROW

EEN STUDIE KIEZEN CREATING TOMORROW EEN STUDIE KIEZEN 2014-2015 CREATING TOMORROW STUDEREN AAN HET HBO Als je gaat studeren aan het hoger beroepsonderwijs (hbo), dan is het belangrijk om vooraf zo goed mogelijk te weten waar je aan begint.

Nadere informatie

Informatiebrief wetgeving bepaling hoogte collegegelden

Informatiebrief wetgeving bepaling hoogte collegegelden Informatiebrief wetgeving bepaling hoogte collegegelden In het Hoger Onderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen wettelijk en instellingscollegegeld. Het wettelijk collegegeld wordt door de minister vastgesteld

Nadere informatie

HBO-Bachelor - studentenaantal Economie en Recht

HBO-Bachelor - studentenaantal Economie en Recht Economie en Recht Accountancy en fiscaal Accountancy Avans Hogeschool 556 Accountancy en fiscaal Accountancy Christelijke Hogeschool Windesheim 289 Accountancy en fiscaal Accountancy De Haagse Hogeschool

Nadere informatie

Ook zonder aanbevolen vak ben je toelaatbaar, het is geen vereiste.

Ook zonder aanbevolen vak ben je toelaatbaar, het is geen vereiste. Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL/Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein 2018-2019 In dit document is de landelijke lijst met toelatingseisen van alle opleidingen van de NHL/Stenden

Nadere informatie

Uitval studenten. Sectorbeeld Onderwijs, Inspectie van het Onderwijs,

Uitval studenten. Sectorbeeld Onderwijs, Inspectie van het Onderwijs, Studenten sector Onderwijs vallen vaker uit... 2 Veel uitval bij 2 e graads hbo... 3 Meer uitval van pabo studenten met mbo-achtergrond... 5 Steeds meer mannen vallen uit bij pabo... 7 Studenten met niet-westerse

Nadere informatie

Studie & Werk Tabellen HBO

Studie & Werk Tabellen HBO Studie & Werk 2017 Tabellen HBO Amsterdam, juni 2017 In opdracht van Elsevier Weekblad Studie & Werk 2017 De arbeidsmarktpositie van hbo- en wo-alumni Statistische bijlage: tabellen hbo ers Paul Bisschop

Nadere informatie

Opleidingenoverzicht Doorstroom mbo-hbo

Opleidingenoverzicht Doorstroom mbo-hbo Opleidingenoverzicht Doorstroom mbo-hbo Hieronder staat een overzicht van de mogelijkheden om na het ROC van door te stromen naar een hbo-. Wil je meer weten? Kijk voor de meest actuele informatie over

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 9 oktober 2017

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 9 oktober 2017 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 9 oktober 2017 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College

Nadere informatie

havo Carrousel schooljaar 2015/2016 Beroepsoriëntatie voor 4-havo

havo Carrousel schooljaar 2015/2016 Beroepsoriëntatie voor 4-havo havo Carrousel schooljaar 2015/2016 Dit schooljaar organiseert jouw school een havo Carrousel. Dat is beroepsoriëntatie voor 4-havo. Tijdens drie bedrijfsbezoeken maak je kennis met beroepen. Ook leer

Nadere informatie

Accreditatieportret Fontys Hogescholen

Accreditatieportret Fontys Hogescholen Instellingstoets kwaliteitszorg, Fontys Hogescholen Accreditatieportret Fontys Hogescholen Het accreditatieportret geeft een overzicht van alle NVAO besluiten met betrekking tot accreditatie en toets nieuwe

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2010

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2010 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs februari 2010 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Inleiding Deze factsheet geeft informatie over het

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken over ontvlechting van de Educatieve Faculteit Amsterdam

Bestuurlijke afspraken over ontvlechting van de Educatieve Faculteit Amsterdam Bestuurlijke afspraken over ontvlechting van de Educatieve Faculteit Amsterdam Bijlage bij brief HO/BL/2005/6586 1. Preambule Het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam en het College van

Nadere informatie

Studie & Werk Tabellen HBO

Studie & Werk Tabellen HBO Studie & Werk 2018 Tabellen HBO Amsterdam, juni 2018 In opdracht van Elsevier Weekblad Studie & Werk 2018 De arbeidsmarktpositie van hbo- en wo-alumni Statistische bijlage: tabellen hbo ers Paul Bisschop

Nadere informatie

DISCOVER YOUR POWER WITH HZ OPEN DAG PROGRAMMA

DISCOVER YOUR POWER WITH HZ OPEN DAG PROGRAMMA DISCOVER YOUR POWER WITH HZ OPEN DAG PROGRAMMA WELKOM BIJ DE HZ In dit boekje vind je een handig overzicht van wat we je te bieden hebben. INFORMATIEMARKT Voor de eerste korte vragen over alle opleidingen.

Nadere informatie

DISCOVER YOUR POWER WITH HZ OPEN DAG PROGRAMMA

DISCOVER YOUR POWER WITH HZ OPEN DAG PROGRAMMA DISCOVER YOUR POWER WITH HZ OPEN DAG PROGRAMMA WELKOM BIJ DE HZ RONDLEIDINGEN DOOR DE HOGESCHOOL HZ-studenten verzorgen vanuit het Atrium rondleidingen langs de algemene voorzieningen, zoals de mediatheek,

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 9 oktober 2017

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 9 oktober 2017 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 9 oktober 2017 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhofcollege, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College

Nadere informatie

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden HBO-Monitor 2017 De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden Managementsamenvatting In deze factsheet staat de arbeidsmarktpositie van de hbo-afgestudeerden uit studiejaar 2015-2016 centraal. Eind 2017,

Nadere informatie

KWANTITATIEVE REGIOANALYSE TECHNISCH BEROEPSONDERWIJS

KWANTITATIEVE REGIOANALYSE TECHNISCH BEROEPSONDERWIJS - editie 2007 KWANTITATIEVE REGIOANALYSE TECHNISCH BEROEPSONDERWIJS REGIO MIDDEN- EN WEST-BRABANT - Samenvatting - Een initiatief van index Technocentrum Midden- en West-Brabant index Technocentrum Mozartlaan

Nadere informatie

OPEN DAG. Programma VISIT PLORE FIND. #nhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden NHL Stenden Hogeschool

OPEN DAG. Programma VISIT PLORE FIND. #nhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden NHL Stenden Hogeschool OPEN DAG Programma E VISIT PLORE FIND # Hogeschool Ontdek Welkom op de Open Dag Maak kennis met de opleidingen van onze hogeschool en ontdek de studie die bij jou past. Op de Informatiemarkt, tijdens een

Nadere informatie

Protocol PDG en educatieve minor

Protocol PDG en educatieve minor Protocol PDG en educatieve minor 28 april 2014 Inhoud Protocol voor beoordelingen door de NVAO van de kwaliteit van de afstudeerrichtingen algemeen vormend onderwijs en beroepsgericht onderwijs, het traject

Nadere informatie

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2015-2016

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2015-2016 Accountancy Hogeschool Utrecht 120 voltijd 94 Accountancy Hogeschool van Amsterdam 150 voltijd 100 2x 15 maart 2015 187 Ad Eventmanager Hogeschool Utrecht 130 voltijd 100 3x 15 maart 2015 1 Ad Operationeel

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs Zuidoost-Brabant

Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs Zuidoost-Brabant Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs Zuidoost-Brabant In mei 2019 verscheen de Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs. In die publicatie leest u over de actuele trends en ontwikkelingen in het zorg- en welzijnsonderwijs

Nadere informatie

Factsheet Toelatingstoets PABO

Factsheet Toelatingstoets PABO Pabo-opleidingen zitten in de lift De pabo s hebben de afgelopen jaren veel stappen gezet om de kwaliteit verder te versterken, onder meer door de invoering van de toelatingstoetsen. Deze maatregelen betalen

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs West-Brabant

Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs West-Brabant Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs West-Brabant In mei 2019 verscheen de Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs. In die publicatie leest u over de actuele trends en ontwikkelingen in het zorg- en welzijnsonderwijs

Nadere informatie

Opdracht LOB Hoofdstuk 1, opdracht 1.A

Opdracht LOB Hoofdstuk 1, opdracht 1.A Opdracht LOB Hoofdstuk 1, opdracht 1.A Opdracht door een scholier 353 woorden 13 februari 2006 3,3 9 keer beoordeeld Vak LOB Hoofdstuk1 Opdracht 1.A Welk profiel heb je gekozen of ga je waarschijnlijk

Nadere informatie

Inschrijvingen en Instroom

Inschrijvingen en Instroom Veel studenten... 2 Minder studenten beginnen aan deeltijdopleiding... 3 Behoorlijk minder hbo-masterstudenten bij deeltijdopleidingen... 4 Veel instroom in maatschappelijke hulp en dienstverlening...

Nadere informatie

Ook zonder aanbevolen vak ben je toelaatbaar, het is geen vereiste.

Ook zonder aanbevolen vak ben je toelaatbaar, het is geen vereiste. Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein 2018-2019 In dit document is de landelijke lijst met toelatingseisen van alle opleidingen van de

Nadere informatie

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT E PLORE MEET. #nhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden NHL Stenden Hogeschool

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT E PLORE MEET. #nhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden NHL Stenden Hogeschool OPEN DAG NHL STENDEN Programma VISIT E PLORE MEET # NHL Stenden Hogeschool Ontdek NHL Stenden! Welkom op de Open Dag Maak kennis met de opleidingen van onze hogeschool en ontdek de studie die bij jou past.

Nadere informatie

Welkom bij onze Open Avond

Welkom bij onze Open Avond Welkom bij onze Open Avond Hartelijk welkom bij de Open Avond van Hogeschool Inholland Haarlem. Alle opleidingen presenteren zich vanaf 17:00 tot 20:00 uur aan je. In dit programma vind je alle activiteiten

Nadere informatie

Amsterdam, juni 2015 In opdracht van Elsevier. Studie & Werk 2015

Amsterdam, juni 2015 In opdracht van Elsevier. Studie & Werk 2015 Amsterdam, juni 2015 In opdracht van Elsevier Studie & Werk 2015 Hbo ers en academici van studiejaar 2012/2013 op de arbeidsmarkt Statistische bijlage: tabellen hbo ers Ernest Berkhout Siemen van der Werff

Nadere informatie

Rapportage Toplijsten havo 4/5 en vwo 5/6

Rapportage Toplijsten havo 4/5 en vwo 5/6 Rapportage Toplijsten havo 4/5 en vwo 5/6 www.qompas.nl Top-50 studies op Qompas StudieKeuze September 2016 tot en met april 2017 Surrounded by Talent Inleiding Deze maand publiceren wij de top-50 studies

Nadere informatie

Ouder(s)/verzorger(s) van leerlingen uit havo-3 en vwo-3. Goirle, 26 mei 2016. Uw kenmerk : : LOB-HV-1516-363/DIN/PUF/spe

Ouder(s)/verzorger(s) van leerlingen uit havo-3 en vwo-3. Goirle, 26 mei 2016. Uw kenmerk : : LOB-HV-1516-363/DIN/PUF/spe Ouder(s)/verzorger(s) van leerlingen uit havo-3 en vwo-3 Goirle, 26 mei 2016 Uw kenmerk : Ons kenmerk Onderwerp : LOB-HV-1516-363/DIN/PUF/spe : studievoorlichtingsavond 2 juni2016 Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

Factsheet. Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe.

Factsheet. Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe. 30 januari 2017 Feiten & Cijfers Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe. Het aantal beginnende studenten in het hbo is in 2016-17 gegroeid

Nadere informatie

Top-50 studies op Qompas StudieKeuze September 2017 in vergelijking met

Top-50 studies op Qompas StudieKeuze September 2017 in vergelijking met Top-50 studies op Qompas StudieKeuze www.qompas.nl insights.qompas.nl insights@qompas.nl Top-50 studies op Qompas StudieKeuze September 2017 in vergelijking met 2016-2017 Surrounded by Talent Gedurende

Nadere informatie

Lokaal Opleiding: A Zaal 2/

Lokaal Opleiding: A Zaal 2/ Welkom op de open dag Vrijdag 27 januari van is er weer een open dag voor voltijdopleidingen. Om je goed te kunnen voorbereiden vind je hier de printversie van het programma (zorg er wel voor dat je je

Nadere informatie

Rapportage Toplijsten havo 4/5 en vwo 5/6

Rapportage Toplijsten havo 4/5 en vwo 5/6 Rapportage Toplijsten havo 4/5 en vwo 5/6 www.qompas.nl Top-50 studies op Qompas StudieKeuze September 2016 tot en met maart 2017 Surrounded by Talent Inleiding Deze maand publiceren wij de top-50 studies

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 7 oktober 2015

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 7 oktober 2015 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 7 oktober 2015 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College,

Nadere informatie

Special. NSE 2016: Tevredenheid over studieroosters. Leer- en Innovatiecentrum You learn We explore Together we make a difference!

Special. NSE 2016: Tevredenheid over studieroosters. Leer- en Innovatiecentrum You learn We explore Together we make a difference! Special NSE 2016: Tevredenheid over studieroosters Leer- en Innovatiecentrum You learn We explore Together we make a difference! Inleiding Deze NSE-special behandelt de studenttevredenheid over studieroosters

Nadere informatie

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2016-2017

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2016-2017 Accountancy Hogeschool Utrecht 120 voltijd 100 3x 15 maart 2016 Accountancy Hogeschool van Amsterdam 150 voltijd 100 2x 15 maart 2016 Advanced Business Creation Avans Hogeschool 160 voltijd 100 3x 1 mei

Nadere informatie

De hbo er aan het werk

De hbo er aan het werk De hbo er aan het werk Hogescholen leiden op voor de arbeidsmarkt. Dat doen zij met succes. Het overgrote deel van de studenten vindt binnen 3 maanden een baan op minimaal hbo-niveau. Beroepen en functies

Nadere informatie

Beste hogescholen en universiteiten

Beste hogescholen en universiteiten Beste hogescholen en universiteiten BRIN INSTELLING ISAT OPLEIDING VERGELIJKING 30TX Aeres Hogeschool 34868 B Tuinbouw en Akkerbouw gelijk 30TX Aeres Hogeschool 34866 B Bedrijfskunde en Agribusiness gelijk

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs Noordoost-Brabant

Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs Noordoost-Brabant Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs Noordoost-Brabant In mei 2019 verscheen de Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs. In die publicatie leest u over de actuele trends en ontwikkelingen in het zorg- en welzijnsonderwijs

Nadere informatie

Op welke school zitten onze oud-werkers vmbo nu?

Op welke school zitten onze oud-werkers vmbo nu? In deze bijdrage geven de decanen van de drie afdelingen een indruk van de vervolgkeuzes van onze werkers. Die keuzes vertonen jaar in jaar uit natuurlijk fluctuaties, anderzijds geeft het beeld van één

Nadere informatie

Rapportage Toplijsten havo 4/5 en vwo 5/6

Rapportage Toplijsten havo 4/5 en vwo 5/6 Rapportage Toplijsten havo 4/5 en vwo 5/6 www.qompas.nl Top-50 studies op Qompas StudieKeuze September 2016 tot en met januari 2017 Surrounded by Talent Inleiding Deze maand publiceren wij de top-50 studies

Nadere informatie

Accountancy Je wordt gekoppeld aan een student en volgt een aantal colleges. Daarnaast maak je kennis met Windesheim door een rondleiding en lunch.

Accountancy Je wordt gekoppeld aan een student en volgt een aantal colleges. Daarnaast maak je kennis met Windesheim door een rondleiding en lunch. Accountancy Bedrijfseconomie Bedrijfskunde MER Bouwkunde Samen met andere kandidaten (max. 7) loop je een dag mee met de reguliere lessen. Je wordt opgehaald en gedurende de dag begeleid door 1 of 2 studenten

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs Midden-Brabant

Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs Midden-Brabant Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs Midden-Brabant In mei 2019 verscheen de Arbeidsmarkt in Beeld: Onderwijs. In die publicatie leest u over de actuele trends en ontwikkelingen in het zorg- en welzijnsonderwijs

Nadere informatie

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden HBO-Monitor 2016 De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden Managementsamenvatting In deze factsheet staat de arbeidsmarktpositie van de hbo-afgestudeerden uit studiejaar 2014/2015 centraal. Eind 2016,

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers April 2017 Inhoud 1 Het algemene beeld 2 2 Start van de studie: uitvallers 4 3 Start van de studie: wisselaars 5 4 Afsluiting van de studie: studiesucces

Nadere informatie

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2016-2017

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2016-2017 Accountancy Hogeschool Utrecht 120 voltijd 100 3x 15 maart 2016 Accountancy Hogeschool van Amsterdam 150 voltijd 100 2x 15 maart 2016 Advanced Business Creation Avans Hogeschool 160 voltijd 100 3x 1 mei

Nadere informatie

CULTUUR EN MAATSCHAPPIJ. Zonder meer: Kunst en Techniek

CULTUUR EN MAATSCHAPPIJ. Zonder meer: Kunst en Techniek CULTUUR EN MAATSCHAPPIJ. Zonder meer: Kunst en Techniek Academie voor LO Kunstzinnige Therapie Accountancy Lerarenopleiding VO (afh. Van vakrichting) Accountancy & Agribusiness Logopedie Archeologie Maatschappelijk

Nadere informatie

Overzicht Lotingstudies HBO

Overzicht Lotingstudies HBO Overzicht Lotingstudies HBO Accountancy Hogeschool Utrecht Accountancy Hogeschool van Amsterdam Laatste wijziging: 16-aug-2016 Advanced Business Creation Avans Hogeschool Bedrijfseconomie Hogeschool Utrecht

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2009

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2009 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs februari 2009 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Inleiding Deze factsheet geeft informatie over het

Nadere informatie

Besluit strekkende tot een positieve beoordeling van een aanvraag om accreditatie van de opleiding hbo-bachelor Chemie van de Hogeschool Drenthe

Besluit strekkende tot een positieve beoordeling van een aanvraag om accreditatie van de opleiding hbo-bachelor Chemie van de Hogeschool Drenthe College van Bestuur Hogeschool Drenthe Postbus 2080 7801 CB EMMEN Besluit Besluit strekkende tot een positieve beoordeling van een aanvraag om accreditatie van de opleiding hbo-bachelor Chemie van de Hogeschool

Nadere informatie

Factsheet. Totale hbo-instroom, inschrijvingen en diploma s

Factsheet. Totale hbo-instroom, inschrijvingen en diploma s Instroom, inschrijvingen en diploma s 2018/19 De instroom in het hbo is dit studiejaar toegenomen met 3,4% tot 110.307 eerstejaars aan een associate degree, bachelor of masteropleiding. Dit is de hoogste

Nadere informatie

Veranderen van opleiding

Veranderen van opleiding Totale switch na stijging weer op 20 procent... 3 Switchers pabo oorzaak stijging in 2012 en 2013... 4 Meer switch van mbo ers in sector Onderwijs in 2013... 5 Bij tweedegraads lerarenopleidingen meer

Nadere informatie

Factsheet. Samenvatting

Factsheet. Samenvatting Afgestudeerden en uitvallers 2017 In deze factsheet staan de belangrijkste kengetallen en ontwikkelingen met betrekking tot uitval, studiewissel en studiesucces. Alle cijfers betreffen voltijd hbo-bachelorstudenten

Nadere informatie

NSE-specials. 2014: Tevredenheid over toetsing en beoordeling

NSE-specials. 2014: Tevredenheid over toetsing en beoordeling NSE-specials 2014: Tevredenheid over toetsing en beoordeling Inleiding NSE-specials NSE-specials zijn korte rapportages over specifieke NSE-onderwerpen. specials hebben een signalerende functie en veronderstellen

Nadere informatie

Instroom onderwijs 2011 Oost-Nederland, MBO en HBO

Instroom onderwijs 2011 Oost-Nederland, MBO en HBO onderwijs 211 Oost-Nederland, MBO en HBO Inhoudsopgave Inleiding 3 Korte cijfermatige analyse van de inventarisatie 4 MBO BOL en BBL niveau 1 t/m 4 5 MBO V&V en Welzijn niveau 3 en 4 6 MBO BOL niveau 1

Nadere informatie

Opleidingenoverzicht. Verkorte leerroutes mbo-hbo. Naam niveau 4 opleiding. Locatie ROCvA Hogeschool Aansluiting hbo-opleiding

Opleidingenoverzicht. Verkorte leerroutes mbo-hbo. Naam niveau 4 opleiding. Locatie ROCvA Hogeschool Aansluiting hbo-opleiding Opleidingenoverzicht Doorstroom mbo-hbo Hieronder staat een overzicht van de mogelijkheden om na het ROC van door te stromen naar een hbo-. Wil je meer weten? Kijk voor de meest actuele informatie over

Nadere informatie

Top-50 studies op Qompas StudieKeuze September 2017 t/m november 2017 vergeleken met september 2017 t/m oktober 2017

Top-50 studies op Qompas StudieKeuze September 2017 t/m november 2017 vergeleken met september 2017 t/m oktober 2017 Top-50 studies op Qompas StudieKeuze www.qompas.nl insights.qompas.nl insights@qompas.nl Top-50 studies op Qompas StudieKeuze September 2017 t/m vergeleken met september 2017 t/m oktober 2017 Surrounded

Nadere informatie

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2015-2016

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2015-2016 Accountancy Hogeschool Utrecht 120 voltijd Accountancy Hogeschool van Amsterdam 150 voltijd 100 2x 16 maart 2015 Ad Eventmanager Hogeschool Utrecht 130 voltijd 100 3x 15 maart 2015 Ad Operationeel Sportmanagement

Nadere informatie

KWANTITATIEVE REGIOANALYSE TECHNISCH BEROEPSONDERWIJS

KWANTITATIEVE REGIOANALYSE TECHNISCH BEROEPSONDERWIJS - editie 2006 KWANTITATIEVE REGIOANALYSE TECHNISCH BEROEPSONDERWIJS REGIO MIDDEN- EN WEST-BRABANT - Samenvatting - Een initiatief van index Technocentrum Midden- en West-Brabant index Technocentrum Mozartlaan

Nadere informatie

EEN STUDIE KIEZEN CREATING TOMORROW

EEN STUDIE KIEZEN CREATING TOMORROW EEN STUDIE KIEZEN 2017-2018 CREATING TOMORROW STUDEREN AAN HET HBO Ga je studeren? Dan wil je weten waar je aan begint! VAN HAVO NAAR HBO Na de havo is studeren aan het hbo een logische stap. Een hbo-opleiding

Nadere informatie

Overzichtstabel verkorte studieroutes voor mbo-studenten. Saxion opleiding Locatie* Hoeveel jaar beslaat het versnelde traject?

Overzichtstabel verkorte studieroutes voor mbo-studenten. Saxion opleiding Locatie* Hoeveel jaar beslaat het versnelde traject? Overzichtstabel verkorte studieroutes voor mbo-studenten Voor welke mbo opleidingen (niveau 4) Saxion opleiding Locatie* Hoeveel jaar beslaat het versnelde traject? -mail contactpersoon Alle mbo opleidingen

Nadere informatie

Het hbo ontcijferd 2005

Het hbo ontcijferd 2005 Het hbo ontcijferd 2005 HET HBO ONTCIJFERD 2005 april 2005 Colofon Titel: Het hbo ontcijferd 2005 Het hbo ontcijferd is een terugkerende publicatie van de HBO-raad en is gericht op de ontwikkelingen van

Nadere informatie