Geschiedenis aantekeningen t/m Leopold von Ranke in de 19de eeuw Wie es gewesen ist => Hoofdvraag dit jaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geschiedenis aantekeningen 04-09-2012 t/m 10-10-2012 04-09-2012 Leopold von Ranke in de 19de eeuw Wie es gewesen ist => Hoofdvraag dit jaar"

Transcriptie

1 Geschiedenis aantekeningen t/m Leopold von Ranke in de 19de eeuw Wie es gewesen ist => Hoofdvraag dit jaar Traditie=>tradere => overleveren = dat wat overgeleverd wordt van generatie op generatie Klassiek: dat wat een voorbeeld is voor later. Klassicisme = pleonastisch Klassiek => classis => klasse => kwaliteit =>dat wat een eigen klasse en kwaliteit vormt. NB: etymologie = woordgeschiedenis Klassieke Oudheid Grieks-Romeinse cultuur in de 5de en 4de eeuw voor Christus ( v. Chr.): dat en wat de Grieken/ Romeinen ervan meemaakten. Een Romeins beeld is vaak een kopie van een Grieks beeld.griekse stijlen van de beeldende kunst. Architectuur komt nog bij kunst. Beelden, schilderijen, fresco's (= soort muurschildering met mozaïek => het pleisterwerk is nog nat bij het maken van een fresco). Stijlperiodes 1) De archaïsche periode (voor 500 v. Chr.) 2) Klassieke periode ( v. Chr.) 3) Hellenisme (vanaf ca. 300 v. Chr.) ad 1) De archaïsche periode (voor 500 v. Chr.) Egyptische voorbeelden A. Kouros (= een standbeeld van een jonge man): Statische kunst, weinig beweeglijk. B. Kore (= een standbeeld van een jonge vrouw). Kouros (bron: anavysos_kouros_funerary_stat _hi.jpg) Kore (bron: /silvia/kunst/kore.jpg) Zowel A als B staat met de armen naar beneden en een domme glimlach op het gezicht. Deze beelden zijn geïdealiseerd ( mooier gemaakt ). ad 2) Klassieke periode ( v. Chr.) Variatie in houding, beweeglijker dan in de archaïsche periode. Straalt nog wel waardigheid uit, dynamischer (vaak waren het sporters die werden afgebeeld). ad 3) Hellenisme (vanaf ca. 300 v. Chr.) Overdreven houdingen => gemaniëreerd (= aanstellerig, kunstmatig) De kunstenaar kan ook opscheppen (hoe alles is in moeilijke houdingen bijvoorbeeld) door dit te laten zien in zijn beelden. Er is invloed van oosterse kunst (dit komt door Alexander de Grote, die de wereld ging veroveren). Standbeeld, beeldengroep, reliëf (= hoogteverschil) Borstbeeld (stond op zuiltje). Reliëf: 1) Bas-reliëf 2) Haut-reliëf NB: Haut-reliëf is duurder dan Bas-reliëf. Het verschil zit hem in hoe diep het is uitgehakt.

2 Portretbuuste = een hoofd waar nog een stukje borst bijzit; een borstbeeld. De hoofden van keizers waren afgebeeld op munten. Deze hoofden waren vaak geabstraheerd (= abstract(er) gemaakt; de kern wordt benadrukt door vereenvoudiging). Abstracte kunst is vereenvoudigd en soms onherkenbaar. Abstract vs. figuratief. Abstracte kunst kun je niet van de Grieken/ Romeinen verwachten, maar wel abstraheringen! Romeinen hebben vooral de kunst van de Klassieke Periode overgenomen. Het Hellenisme (in het oosten) was echter ook bekend bij de Romeinen, hoe? De Romeinen hebben de hele Hellenistische cultuur, inclusief Egypte (NB: daar was graan!) veroverd. Isistempel => Isis was een Egyptische godin (godin van de vruchtbaarheid en de rijkdom), zuster van Osiris (heerser van de Onderwereld) en tevens zijn vrouw. Bij veel farao's is er inteelt (= kruisen binnen een familie/ soort ). Osiris werd Koning van het Dodenrijk, omdat hij niet levend genoeg was voor de aarde. NB: cultus = de eredienst rondom een bepaalde godheid ( de Isiscultus bv.) De Isiscultus was in de 1ste eeuw v. Chr. heel populair, vooral bij de vrouwen. Isis was de Oprah Winfrey van haar tijd. Religie vs. geloof Geloof = Persoonlijk, hoeft niet georganiseerd te zijn. Religie = Een georganiseerd geloof (bv. kerk), nooit alleen (met regels) NB: Iets-isme: Ik geloof dat er iets is (bovennatuurlijke kracht o.i.d.) NB: Theo van Gogh zei: Ik heb mijn eigen geloof NB: Godslastering = blasfemie = heiligschennis NB: Gerard Reve schreef De Avonden (over Jezus, waarin hij hem belachelijk maakte) Griekse chronologie wat betreft kunst vóór 1200 v.chr. Mythische tijd NB: Mythe = een (oud) volksverhaal met een vermoedelijk ware kern. Een sage is een oud volksverhaal en verzonnen, maar bevat vaak wel een kern van de waarheid. NB: Een historicus analyseert verhalen en haalt de ware kern van mythes eruit (het doorprikken van mythes). Historici zijn de Mythbusters van de verhalen. Een mythe uit WOII bijvoorbeeld: de mythe van de Befehlsnotstand. We hadden geen keus, we volgden de Führer en moesten van hem Joden neerschieten. De ware kern is dat je tot op zekere hoogte kunt weigeren. Ontmythologiseren = het doorprikken van een mythe. Welke gebieden beheerste Griekenland vóór de poleis? => Kreta => Minoïsche mythe De Minoïsche mythe wordt overschaduwd door de mythe van Mycene.

3 Griekse chronologie wat betreft kunst vóór 1200 Mythische tijd - Minoïsche cultuur op Kreta - Cultuur van Mycene ca v. Chr. Dorische volksverhuizing Doriërs en Ioniërs De Doriërs kwamen uit het noorden en zakten af naar het zuiden. De Ioniërs gingen naar de westkust van Azia-minor Figuratieve kunst = detailvol. NB: Allah = Jehova = God Donkere eeuwen: vanaf 1200 tot ca. 800 voor Christus frictie = wrijving Anachronisme = een fout in een tijd (an(a) = niet; chronos = tijd) Een voorbeeld: Napoleon smste voor versterking. Kronos/ Chronos was de god van de tijd (Saturnus bij de Romeinen). Vanaf 800 v. Chr. werden de poleis (= stadstaten) gesticht. Soeverein: niets boven je, de hoogste macht Autonomie: zelfwettigheid/ zelfbestuur; je maakt je eigen wetten (autonomie zit onder soevereiniteit). De iure/ de facto: de iure heeft het volk de soevereiniteit. Autonomie wordt geassociëerd met deelstaten. NB: Provincies hebben weinig te regelen. Vanaf 750 v. Chr. begint de Griekse kolonisatie (=> koloniseren = overzees vreemde gebieden veroveren). De koning van Mycene had belangrijke gebieden en steden verslagen en die steden moesten dan schatting (= tribuut = 'belasting') betalen. Tribuut = het geld dat de overwonnenen betalen aan de overwinnenden (vaak jaarlijks terugkerend; een soort reparatie/ herstelbetaling) Waarom zijn er 700 stadstaten ontstaan in Griekenland en maar 1 in Egypte? Griekenland heeft allemaal eilandjes, dus kunnen die eilandjes makkelijk onafhankelijk zijn. In Egypte waren er niet zulke natuurlijke grenzen, zoals de bergen in Griekenland bv. In Egypte kun je je niet verstoppen. De Nijl verbindt iedereen; het is geen grens, maar een verbinding. De zee en bergen in Griekenland zorgen dus voor onafhankelijkheid. Alexander en Phillipos (beide Macedoniërs) zorgen ervoor dat Griekenland een eenheid wordt. De Grieken slaan hun vleugels uit over het Middelandse Zeegebied om het te veroveren.

4 Demografie = de studie van de bevolkingssamenstelling. Eerste vraag? Is het een groeiende of dalende bevolking? NB: In deze tijd groeiend in Griekenland! Er is weinig graan in Griekenland, maar er zijn veel wijnranken en olijfbomen (die vinden de bergen juist fijn om tegenaan te groeien, waar graan dat helemaal niet heeft), daarnaast is ook geitenkaas een belangrijk Grieks product. De Griekse bevolking heeft echter wel graan nodig! Zeker bij een groeiende bevolking! Dus de Grieken gaan daarheen waar graan te vinden is, en de overschotten gaan naar het moederland (handig!) Griekse kolonies vanaf 750 v. Chr. - Waren onafhankelijk van Griekenland, maar hielden wel contact - Werden soeverein bestuurd Kolonies na de Middeleeuwen - Waren afhankelijk van de veroveraar van de kolonie - Waren ondergeschikt aan Griekse kolonies NB: Soevereiniteit en autonomie zijn belangrijk voor staatlanden. Wie waren de baas van Java (nlse kolonie Nederlands-Indië) in de 19de eeuw? De Staten-Generaal (bestaat sinds 1848 => Thorbecke etc). Dus Den Haag beslist over Java, en niet Java zelf, zoals bij de Griekse kolonies het geval zou zijn geweest. Griekenland kon niet naar Egypte voor graan, want de Perzen hadden Egypte al bezet. Waar is veel graan? Zuid-Italië, dit was ook een Grieks gebied; taal was Grieks (NB: Caesar zei tegen Brutus; et tu, Brute? in het Grieks). Ook Marseille is als Griekse polis gesticht. Grieks was heel chique in die tijd. De Grieken gingen naar Sicilië (Zuid-Italië) en Oekraïne voor graan (aan de kust van de Zwarte Zee). Al in de Donkere Eeuwen werden schepen eropuit gestuurd voor graan. Van Athene naar Oekraïne. Bevolkingsgroei => voedsel, vrede (meer gezag), stabiliteit. NB: Het is niet duidelijk wat eerst gebeurt, of er eerst meer voedsel wordt geproduceerd en dat de bevolking dan groeit, of andersom (kip-ei-verhaal). Donkere Eeuwen: werkeloosheid, onveilig, onzekere tijd, weinig tot geen gezag. Minotaurus => een mythe, gebaseerd op Kreta. Wie gaf deze cultuur? Mensen uit de polis Athene. Theseus II (een Athener) maakt hier een eind aan. In de Donkere Eeuwen speelde de Trojaanse oorlog zich af. Homeros schreef de Ilias en de Odyssee. Dit waren de eerste westerse boeken. De verhalen die erin staan werden al eeuwen verteld. Homeros was de eerste die ze opschreef. Bepaalde motieven in de literatuur (bv. Romeo en Julia; man leert vrouw kennen, maar ze mogen niet bij elkaar zijn vanwege afkomst) kwamen telkens terug. Topos (gemeenplaats): iets wat continu gezegd wordt; ook wel een terugkerend motief. Cliché, vooroordeel, gemeenplaats.

5 Voorbeeld van een (andere) topos: Een kindje wordt door de moeder achtergelaten in een rivier: Moses + Romulus en Remus. Deze gelijkende verhalen kunnen, naast gekopieerd te zijn van elkaar, ook onafhankelijk zijn ontstaan, doordat het puur menselijk is. Een literair persoon heeft eens gezegd dat het dus ook geen toeval is dat de verhalen die we kennen zo op elkaar lijken. Ook het verhaal van de wolf heeft variaties => Roodkapje en de Wolf en de Zeven Geitjes. Nadeel van opschrijven van verhalen? Verhalen worden gemodificeerd; ze worden in vaste, definitieve vorm vastgelegd. Variaties in verhalen verdwijnen hierdoor. De gebroeders Grimm waren codificatoren van sprookjes. NB: Zij hebben ook de Duitse taal gecodificeerd. Orale cultuur: Verhalen werden mondeling doorgegeven door storytellers. Technieken in de orale cultuur: Mnemotechniek (mnemo = herinneren/ onthouden). - Rijmen - Versmaat/ metrum (bv. een limerick) Donkere Eeuwen NB: Schaken is de ontvoering van een liefje NB: Incest/ inteelt => incest is vaak kindermisbruik. Vooral de adel deed veel aan inteelt. NB: Materialisme = je gaat uit van het tastbare (= economie). NB: Een odyssee is een lange zoektocht. Traditie van overlevering van de oudheid. Wat beschrijft Homeros in de Ilias? Ilion = de stad Troje. Paris, een Trojaanse prins, komt naar Sparta om met Helena, een - al met Menelaos getrouwde! - koningsdochter, te trouwen. Paris bezocht Menelaos en Helena, en Helena werd verliefd en verliet haar man voor Paris. Het verhaal is dat Menelaos zijn broer Agamemnon om hulp vroeg, die weer zei dat hij de oorlog moest verklaren aan Troje. Economische reden om Troje aan te vallen? Ligging! Troje lag vlak bij de doorgang naar de Zwarte Zee (en ook naar de graanschuur Oekraïne). Iedere keer als de Grieken daar doorheen wilden, moesten zij tol betalen. Piratennest! Waarschijnlijk is de kern van deze mythe een strafexpeditie tegen de tolheffing. Er is een aslaag gevonden, dus waarschijnlijk is Troje wel afgebrand in die tijd. Misschien was Helena wel de aanleiding tot oorlog en de tolheffing de oorzaak. Attribuut Hera: Pauw Hellenen komt van Hellas (= Griekenland). Hellenen zijn Grieks-achtigen / Graecoïden. Neologisme = de ideologie van nieuwe woorden (maken) (neo = nieuw, logos = woord) Wat verbindt de Grieken met de Hellenen? Barbaren - Taal - Religie => Olympos Hellenen Het verschil is niet door de Hellenen, maar door de Grieken gemaakt! Grieken

6 NB: In Rome was er een familie (de Barbarini) in de 16de eeuw. Door deze familie is de uitspraak Quod barbari non fecunt, Barbarini fecunt ontstaan. Macedoniërs zijn bijvoorbeeld Hellenen. Chauvinisme: je voelt je beter dan anderen; versterkte vorm van patriottisme (Er wordt wel gezegd dat Amerikanen chauvinistisch zijn.) Waarom zouden de Romeinen wel of niet tot de Hellenen behoren? - Grieks was in het Romeinse keizerrijk - naast Latijn - een officiële ambtstaal. - Keizerlijke bevelen werden zowel in Latijn (westen) als in Grieks (oosten) opgeschreven - De griekse cultuur heeft veel invloed gehad op de Romeinse cultuur - Religie => Apollo heeft deze naam zowel bij de Grieken als bij de Romeinen Romeinen voelen zich dus als Hellenen. NB: Als de Romeinen Griekenland veroveren, noemen de Romeinen het de bevrijding van Griekenland. NB: Zuid-Italië was ook een Grieks gebied (kolonie) en de taal was dan ook Grieks daar. NB: Vergilius schreef Aeneis, waarin de hoofdpersoon Aeneas, een Trojaan, was. (Troje x Griekenland) NB: Romulus heeft Remus gedood, waarom? Hij sprong over de muur van Romulus en overschreed daarmee de grens die Romulus getrokken had! Dit verhaal wordt verteld aan alle Romeinse kinderen; moraal? Bescherm de grens van Rome! Wat scheidt de Hellenen dan van de Grieken? Het chauvinisme van diegenen die zichzelf als echte Grieken zien. Een attribuut is ter herkenning. Bij welke religies zijn er geen attributen te zien? Bij de Islam (=> God mag niet afgebeeld worden), het protestantisme (iconoclasme => beeldenstorm) en het Jodendom (=> Exodus: tweede boek van de Hebreeuwse Bijbel (10 geboden); Mozes ontvangt deze op de berg Sinaï). De meeste heiligen komen uit de kerk; hoe dan? Door gemarteld te worden => sterven voor je geloof. Laurentius was een martelaar. Hij wordt afgebeeld met een rooster (hij werd verbrand op een rooster en zei halverwege: Draai me nu maar om, ik ben gaar aan deze kant. ) Een martelaar is altijd iemand die gemarteld wordt. NB: Mars is de oorlogsgod => Martel = strijdhamer. NB: Eros et tanatos => liefde & geweld is een geliefde combinatie 1793: In Frankrijk wordt de eerste verklaring van de rechten van de mens gemaakt. Olympe de Gouges is hierbij martelares van het feminisme (zij vroeg of deze rechten ook voor vrouwen golden) Barbaren/ Hellenen/ Grieken Waarom heeft het Vaticaan een afdeling neologisme? Om nieuwe woorden te vertalen naar het Latijn (bv bikini/ atoombom). Rooms-Katholieke gebruiken (rituelen): liturgie. Ritueel = een handeling of een reeks handelingen die altijd op dezelfde manier/ plaats plaatsvindt.

7 NB: Palestijnen bestaan uit groeperingen; één daarvan is de Fatah; Al Aksa Martelaren Brigade. Al Aksa is een moskee in hartje Jeruzalem. De Palestijnen willen die moskee bevrijden van de Joden. De Palestijnen willen Jeruzalem als hoofdstad. Men is van plan te sterven voor die moskee. Men gebruikte daarvoor eerst bomgordels, nu niet meer. De reden daarvoor is dat de Israëliërs een 5 meter hoge muur hebben gebouwd, over de grens, op Palestijns grondgebied. NB: Demografische tijdbom Symbool vs. allegorie Symbool voor de dood: Magere hein is de personificatie van de dood (hij heeft altijd een zeis, een soort geëvalueerde vorm van de sikkel). Personificatie = een persoon nemen voor iets abstracts. Allegorie: verbeelding van een abstract begrip door middel van bijvoorbeeld personificatie. Grens tussen symbool en allegorie? Of het een persoon is. Een persoon die voor iets staat: Dagobert Duck. Dit is ook een personificatie. Sluwheid => vos => allegorie. Rubens was de grootste schilder van zijn tijd tot de 19de eeuw, toen Rembrandt hem had vervangen, want België was sinds de 19de eeuw los van Nederland (dus een Zuid-Nederlandse schilder als Rubens was geen goed rolmodel voor Noord-Nederland). Minerva beschermt Pax tegen Mars, een schilderij van Rubens. Hiermee zeg je eigenlijk: Met wijsheid kun je de vrede beschermen tegen oorlog. Dit schilderij is ter uitdrukking van de vredeswens van Rubens. NB: Irene = vrede Een belangrijk symbool van de welvaart: hoorn des overvloeds. Vrede zorgt voor welvaart. De aanwezigheid van kinderen (op het schilderij van Rubens) is ook een teken van vrede, net als dat woeste dieren vreedzaam worden (zie de tamme luipaard op het schilderij). Sileen = oudere satyr. Satyren = demonen die het liefst het wilde woeste leven leiden, doen waar ze zin in hebben. De satyr op dit Bron: schilderij staat voor het goede leven, pictures/2012/8/28/ / rubensbigger.jpg feestplezier. Dit zijn allemaal allegorieën. NB: Type Rubensvrouw => een dikke vrouw Animisme (animus = ziel/ geest): Het geloof dat de natuur bezield is => Natuurgodsdiensten. De Grieken dachten dit ook.

8 NB: Quadriga = Strijdwagen met 4 paarden. NB: Prerogatief: Koninklijk NB: Biologisme = menselijk gedrag verklaren door het zien van dierlijk gedrag. Ons gedragen als dieren zit in de natuur van de mens. Grieks Romeins/ Latijn Functie Kenmerk/ attribuut Zeus Jupiter Baas/ bliksem Bliksem, adelaar Hera Juno Huis en haard/ huwelijk Pauw Pallas Athena Minerva Wijsheid Wapens, uil Kronos Saturnus Tijd Zandloper, zeis*, vaak gevleugdeld Poseidon Neptunus Wateren (zee) Drietand Aphrodite Venus Liefde Schelp/ schoonheid* Ares Mars Oorlog Wapens/ wapenrusting Apollo Apollo Zon, muziek Zonnewagen, stralenkrans, lier Hephaistos Vulcanus Vuur, smeedkunst Hamer en aambeeld Dyonisos Dyonisus Wijn Druiven(ranken) Hermes Mercurius Boodschapper, reiziger, handel Vleugels op sandalen, helm, staf Hades Pluto Onderwereld Cerberus/ kerberos *Zeis => net als Magere Hein. Alles eindigt in de dood (tijd), vandaar de zeis. *Wat is schoonheid? Jeugdigheid! Jonge mensen! Lang haar, symmetrisch gezicht etc. Jong betekent gezond en vruchtbaar. Een jeugdig uiterlijk betekent een jong en vruchtbaar persoon Wie verraadt het werk van Hefaistos aan de mensen? Prometheus. Een bachanaal = een zuipfeest (oorspronkelijk met een religieus karakter) Polytheïsme = veel goden Marchand/ merchandise/ markt Binnen Hades is de hel van de Grieken: Tartaros Oorzaak en aanleiding Wat eruit voort rolt: gevolg Oorzaak = verklaring van een gebeurtenis Rede = ratio = verstand (Eeuw van de Rede => Eeuw van de Verlichting) Reden: oorzaak van een mens door eigen toedoen. Aanleiding: meest directe oorzaak/ laatst komende oorzaak.

9 De druppel water die de emmer deed overlopen of De vonk in het kruitvat. Bij de laatste hoort het volgende voorbeeld: De oorzaak van de explosie/ brand in de loods was dat er veel mensen tabak dronken (= roken) en de kruitvaten oud waren geworden. De aanleiding van de explosie/ brand was die ene sigaret die voor de ontploffing zorgde Een -isme is een wens/ streven. Streven naar het tastbare is hebzucht. Functies stad (in stadstaten) 1) Economische functie Economie => handel => handelscentrum (in agora/ fora) Economie neemt toe bij de kolonisatie. Economische veranderingen leiden tot sociale veranderingen en ook weer tot politieke veranderingen. Deze redenering is er een volgens het materialisme => uitgaan van het tastbare bij het analyseren van de maatschappij (perspectief). Bertold Brecht: Erst das Fressen, dann die Moral Analyseren = onderzoeken (diepgravend), een volledig beeld krijgen bij iets. 2) Politieke functie Bestuurscentrum: de volksvergadering = ecclesia Griekenland: Op de Pnyx, met uitzicht op de Akropolis NB: Er werd per vak gestemd, iedereen stond op vaste plekken. Rome: - de Curia (op Forum Romanum, aan de voet van het Capitool) - het Palatijn (alleen in de keizerstijd => pals, palis => paleis) NB: Zou moeten......maar het is toch beter om => Hamlet Alexander => de knoop doorhakken Ben jij een Alexander of een Hamlet (NB: to be or not to be, that is the question)? Dingen van 2 kanten bekijken = relativeren. 3) Militaire functie Een muur is duur. De Atheners bouwen een stadsmuur en een ommuurde weg van Athene naar Piraeus (ligt aan zee). De vluchtburcht van Athene: de Akropolis (akro = hoog; polis = stad => hoge stad) In Rome: Arx (= burcht), staat op het Capitool. Vluchtburcht vs. stadsmuur Een stadsmuur zorgt ervoor dat een stad niet wordt ingenomen, bij een vluchtburcht gaat iedereen daarin zitten en wordt de stad wèl ingenomen. 4) Religieuze functie Parthenon (op Akropolis) => Dorische stijl Atheners waren Ioniërs, Spartanen waren Doriërs. a) Dorische stijl => Spartanen => stoere stijl b) Ionische stijl => te zien aan de krul c) Korintisch => bladerwerk van de acanthus Griekenland: Het Parthenon was opgedragen aan Pallas Athena (Minerva) Rome: Het Capitolinum was opgedragen aan Jupiter (en aan Mars en Venus) Religieus centrum

10 NB: Autocratie (dictator regeert) Aristocratie (kleine groep regeert, vaak adel/ senaat: onder het motto: oud en wijs) Democratie (volk regeert) Senaat in Nederland: Eerste kamer => heeft een landsbelang, geen partijbelang. In de Eerste Kamer zitten (vaak) mensen die minister zijn geweest en het hoogtepunt van hun carrière al hebben gehad. Er is geen politieke strijd (meer) tegen de regering, dus het land staat voorop. De taak van de Eerste Kamer is wetten te controleren. Kip-ei-verhaal: Handel nam toe <=> steden werden bezet Handwerk en handel horen bij de stad en nemen toe. Politieke veranderingen hebben te maken met economische en sociale veranderingen. Handel wordt belangrijker. Handelaren en handwerkers worden belangrijker en willen mee gaan praten in de politiek. Dit gaat parallel met militaire vranderingen. Legitimering van macht/ gezag => macht is onofficieel, gezag is macht volgens de wet. macht: de mogelijkheid om menselijk gedrag structureel te kunnen beïnvloeden. gezag: wettelijk gelegimiteerde macht/ officiële macht (bijv. Mark Rutte in NL) Verschil? macht => iets kunnen voorschrijven gezag => iets mogen voorschrijven Een Dorische zuil heeft geen voestuk. Trommels: gestapelde delen Geen trommels (= uit één stuk gemaakt)? Monolitisch. Obelisk = zonnewijzer Pilaster = een nepzuil (niet ter steun, maar tegen de muur aangezet, bijvoorbeeld in Het Kleine Weeshuis in A'dam, NB: weesjes waren gekleed op kleuren A'dam) Kapiteel = kopstuk (hoort bij de zuil) Architraaf = draagbalk (zit boven het kopstuk) Tympanon = geveldriehoek Versieringen:- in felle kleuren beschilderde gebouwen (zowel in Griekenland als in Italië). - reliëf (vaak in vorm van een stripverhaal) Dorisch, Ionisch, Korintisch Bron: buitengewoondebilt.nl/bijzonderegebouw en/files/2011/09/greekcolumn.jpg Fries = doorlopende voorstelling (in de lengte); dit is bijvoorbeeld handig op een draagbalk Tryglief = 3 gleuf (tussen trygliefen in is er plaats voor de Fries; het reliëf) => fries Er is een traditie ontstaan: de Ionische bouwstijl is vrouwelijk, de Dorische mannelijk. De Dorische stijl heeft geen fries. Van welk materiaal werden de eerste (oudste) Griekse tempels gemaakt? Hout. Dit is terug te zien in de stijl, want aan de uiteinden van balken hout zitten gleufen. Hier zijn trygliefen op gebaseerd. Griekse zuilen zijn zelden monolitisch. Terugkeer van de klassieken - Vooral in de Renaissance - Rond 1800 Classicisme (L'Empire uit Frankrijk) - Neoclassicisme (eind 19de eeuw, begin 20ste eeuw) NB: Empire-stijl (kleding): hoog getailleerd en recht naar beneden, vaak wit (onschuld)

11 Politiek De macht van de heerser moet worden gerechtvaardigd. Waaruit leidt de heerser zijn macht af? Het volk! J.J. Rousseau => Eeuw van de Verlichting NB: Voltaire/ Montesquieu Rousseau's theorie: du contrat social Tegenovergestelde: le droit divin Absolutisme = streven naar absolute vorstenmacht. Beatrix: van Gods genade en door de wil van het volk Waar komt de macht vandaan en hoe wordt die gelegimiteerd? Trireem Galei Een beeld ontworpen door Rousseau: Waar komt macht vandaan? Van jager/ verzamelaar naar veeteelthouder => landbouw. Landbouw => mensen gaan in nederzettingen wonen. Sociale overeenkomst => de groep geeft de bestuusmacht als mandaat (= opdracht: lett. de hand geven ). NB: Mandaatsgebieden Oikos = domus = huis => sociale eenheid (bij een oikos/ domus horen de dieren, bedienden en slaven). Een libertus (vrijgelatene) heeft een eigen sociale stand in het Romeinse Rijk. Een libertus heeft meer rechten dan een slaaf, maar is nog geen Romeins burger. Burger - vrije - libertus - slaaf De kinderen van vrijgelatenen zullen vrij zijn => dit wordt van vader op zoon doorgegeven. Slavernij: zwaar onbetaald worden en niet vrij zijn. Adel heeft als voornaamste, eerste taak een militaire functie. Ook jaagt de adel vaak. Adel krijgt macht/ leiding, omdat die de sterkste zou zijn en de macht wil houden óf omdat die het volk kan beschermen. Kampioen: de beste vechter vb: Martin Luther King was de kampioen van de Amerikaanse burgerrechten in de jaren '50/ '60. De slimste (en sterkste) leidt ons. (een dom persoon haalt het niet, al is die nog zo sterk) Irrigatie = waterhuishouding => hard nodig in Egypte! Er valt vanalles te regelen in nederzettingen (kolonies), dus moet er een bestuur komen dat dat regelt.

12 Weerbaar = dat je je kunt verdedigen (weerbaar tegen beledigingen bijvoorbeeld). Weerbaarheid leidt tot (de wens naar) politieke participatie. Wie het land verdedigt, wil meepraten in het bestuur. Wat nou als de koning sterft? Dan komt er een nieuwe koning. Volgens Rousseau wordt die koning gekozen door het volk, maar wat gebeurt er? De zoon van de koning wordt automatisch zijn opvolger, zonder gekozen te zijn! Bestuurlijke macht wordt doorgegeven binnen een familie, als erfenis. Dit heet erfopvolging. Erfopvolging is de kern van de adel. Een adels-/ heersersgeslacht heet een dynastie. Het geslacht = vanaf voorouders t/m de nog ongeboren nakomelingen. Dynastie staat voorop, een edelman denkt dus altijd eerst aan zijn familie. Een koning kan niet een heel dorp in zijn eentje verdedigen. Hij heeft soldaten nodig die ook vechten voor het dorp. De smid maakt (bronzen) wapens. Hoe verkrijg je wapens? Door ze te kopen bij de smid. Ook zijn paarden handig bij het vechten, dus is er grond nodig, waar de paarden op kunnen leven. Wie heeft er veel grond? De adel, dus de adel kan zich paarden veroorloven. Hij moet daarvoor wel 12 gezinnen onder hem hebben staan. NB: Adel kan verarmen Edellieden vechten en betalen uitrusting, en dus willen ze gaan meepraten in het bestuur. Hierdoor wordt er een senaat toegelaten in de autocratie, waarbij alleen patriciërs mee mochten doen in de senaat. De senaat was het politieke instrument van de adel. Mensen van adel dienden ter raadgeving. Wapenrusting gemaakt van ijzer zorgt voor meer participatie van families (ijzer is goedkoper, dus wordt het voor meer mensen beschikbaar). Er zijn meer soldaten. Mensen van adel worden officieren, maar wie vecht er dan? Het voetvolk. Sparta vond deze nieuwe manier van vechten uit, de falanx: een slagorde => een manier van vechten waarbij het voetvolk het belangrijkst is Sparta had geen stadsmuren, want de muren van Sparta waren de soldaten => een muur van schilden en speren. Er waren voetsoldaten nodig. In Sparta was dit geen probleem, maar hoe kom je eraan? Burgers (slaven gebruik je daarvoor niet)! NB: Politie was er wel, maar dit waren buitenlanders, dus die konden niet in het voetleger. De falanx was een groot succes. Wat is echter het probleem als burgers moeten vechten? Arme burgers kunnen geen wapens kopen. Λ => Iaconië => Streek Sparta Men vocht met gevlochten rieten schilden (erg buigzaam); zo was er veel kans op het vangen van een speer. En riet was natuurlijk erg goedkoop. Hoe vechten de Grieken? Het idee van de falanx breekt tegelijkertijd door als er economische verschuivingen plaatsvinden. In veel Griekse poleis ontstaat een middenstand (bestaande uit kooplieden en ambachtslieden), dat veel geld verdient! De handel neemt toe (door kolonies etc.).

13 Wijn en olijfolie waren exportmiddelen van Griekenland. Grieken willen opeens Egyptische dingen hebben en Egyptenaren Griekse dingen => dit betekent meer welvaart. Mensen van de middenstand worden voetsoldaten in de falanx, aagezien zij genoeg geld hebben om de wapenrusting te betalen en zij geen officieren worden. De middenstand wil nu ook inspraak in de politiek, want die beschermt immers het land. Hoplos = schild => hoplieten zijn voetsoldaten Als je een hopliet was, hoorde je erbij (inspraak in de politiek). Groepen: schuttersgilde De beroemdste schuttersgilde? De Nachtwacht. Een schuttersgilde oefende altijd in De Doelen. De senaat is een instrument van de adel. De ecclesia (église!) is de volksvergadering (in sommige poleis zijn hier overblijfselen van) politikon => politicus/ politiek Attica = de streek/ het land rondom Athene Sparta had 2 koningen: de senaat en de ecclesia. Wie is het machtigst? => checks and balances => ze controleren elkaar en houden elkaar in de gaten; ze kunnen elkaar vetoën. Er was echter meer overwicht van de adel/ gerousia (= de senaat). Democratie: Kleisthenes van Athene 509 v. Chr. (grondlegger van de democratie). Hij heeft de senaat afgeschaft. NB: In België is er niet alleen stemrecht, maar ook stemplicht. In het oude Griekenland is er directe democratie (op de Pnyx). Niet iedereen is altijd aanwezig. De adel wel, want die hoefde niet te werken, de middenstand moest dat wel. De adel werd dus heel politiek. Ook in Griekenland is er stemplicht. Het viel op als je er niet was, en natuurlijk was het stemmen niet anoniem. Hoe zijn arm en rijk verbonden? Door het clientèle systeem. Dit is bijzonder interessant als de volksvergadering de macht heeft. Hoe heet de groep aristocraten in Rome? Patriciërs. Plebejers (plebs) => laaggeborenen/ het ''gewone'' volk In welke stand (plebejer/ patriciër) je zat werd bepaald door geboorte. Top patriciërs waren senatorenstand Clientèlesysteem: De patronus is rijk en machtig, heeft veel invloed, de beschermheer voor zijn hele domus Hij heeft clientes (klanten). patronus cliens cliens cliens cliens cliens

14 Clientes kloppen aan bij de patronus als ze problemen hebben. Vaak zijn dit geldproblemen, maar ook conflicten tussen clientes onderling. De patronus was dus ook een bemiddelaar. Als tegendaad moeten de clientes wel stemmen op hun patronus. Waarom werkt dit nu niet meer? Stemmen is anoniem, dus je kunt het niet controleren. In Griekenland en Bulgarije werkt het clientèle systeem nog wel, hoe kan dat? In Griekenland bijvoorbeeld werkt het door de werkloosheid; een baantje voor een stem. Groot probleem in Griekenland? Vriendjespolitiek. In de bouwwereld is grote corruptie (gemeente politiek) Fraude = schriftelijk bedrog Corruptie => corrupt => verrot/ verdorven - Omkoping (d.m.v. steekpenningen) - Vriendjespolitiek - Nepotisme (familie voortrekken ) - Verduistering Overeenkomst: gemeenschappelijke belangen die jij vertegenwoordigt/ de invloed die je hebt misbruiken (voor jezelf of anderen). C.O.S. = consulaat Ostracisme/ schervengericht: anonieme verkiezing in de ecclesia, 1 keer per jaar: wie gaan we verbannen? Ostracon = Pottenscherf => er waren veel pottenscherven, want potten dienden als verpakkingsmateriaal. Waarom werd er echter zelden iemand weggestuurd? Er moest een (in ieder geval absolute) meerderheid zijn. Ostracisme voorkomt autocratie. Absolute meerderheid de helft + 1 Relatieve meerderheid de grootste groep Versterkte meerderheid 2/3 Quorum = het minimum aantal aanwezigen om een stemming door te laten gaan. Bij het schervengericht op de Pnyx was het quorum Blasfemie = godslastering/ heiligschennis Zwarte propaganda Een belangrijke familie is een dynastie. Perzische oorlogen: de laatste grote (beslissende zeeslag) was de Zeeslag bij Salamis 480: Zeeslag bij Salamis bij Attica/ Piraeus (= de havenstad bij Athene). Perzen verliezen. Burgerrecht = burgerplicht Sociaal = groepen in een maatschappij Welke mannen konden dus niet meedoen aan de falanx en daarmee ook niet aan de ecclesia? De armen. Wie zijn land verdedigt, mag erover meepraten.

15 18 jaar geeft stemrecht Vrouwenkiesrecht WOI => Mannen waren 4 jaar aan het verrotten in loopgraven/ aan het front en wilden kogels/ munitie hebben. De fabrieken/ economie (vooral de oorlogseconomie) moest wel door blijven gaan. Dus na WOI krijgen vrouwen dat wat ze vóór de oorlog al hadden gevraagd: kiesrecht. Franse Revolutie: de koning had huurlingenlegers/ huursoldaten. Waar haalde Lodewijk de 16de het geld vandaan om de soldaten te betalen? Belasting van de stedelingen/ boeren. Het gevolg is dat de stedelingen/ boeren mee willen praten in de politiek. (oplossing hiervoor is de guillotine) Financieren van een land Economie Politiek Krijgskunde Waarom komt de westerse filosofie uit Griekenland? God zegt wat goed en slecht is, en stelt goede regels De Griekse goden gedragen zich als gewone mensen. Deze goden zijn erg wispelturig. In de filosofie is de grote vraag: Hoe moet ik me gedragen/ hoe moet ik lezen, dus van die Griekse goden kun je dan heel goed leren. Sociale samenstelling is belangrijk. Vergilius schreef Aeneas Livius schreef serieuzere geschiedschrijving => Ab urbe condita Romeinse geschiedschrijving - Vergilius - Livius -. Volk 1) Nationale betekenis 2) Niet-elite, het gewone volk 3) Mensen, volluk, klandizie Patriciërs (=> staatsadel) en senaatsfamilies. Landadel had veel meer grond dan andere adel. Standen 1) Patriciaat 2) Equites 3) Plebs (burgers) => had dienstplicht 4) Vrijen (buitenlanders) 5) Liberalites (vrijgelatenen, maar wel gebonden aan domus!) 6) Slaven Theten: dagloners

16 Wat is een stand? Stand komt van toestand. Een stand is geordend op hiërarchie. Samenlevingen zijn altijd gelaagd. Standen zijn vormen van lagen. Rijk zijn en opleiding geeft een nauw verband weer (als je slim bent, kun je veel verdienen). De stand is dus een soort van laag. Wat is dan een klasse? Het idee van klassen komt van Marx, volgens hem zijn er 2, namelijk 1) De heersende/ bezittende klasse 2) De onderdrukte/ niet-bezittende klasse ad 1) De Bourgeoisie Verschil tussen 1) en 2): Grond, productiemiddelen De economie staat altijd op #1. Marx zegt over het Romeinse Rijk dat het een slavenoudersmaatschappij is. De slaven zijn zowel productiemiddelen als werkkrachten. Alles komt van de economie, dus diegene die de productiemiddelen bezit, behoort tot de heersende klasse (waar je dus grond + slaven voor nodig hebt). Productiemiddelen afpakken van de heersende klasse = revolutie. Historischmaterialisme => voor slavenouderstijdperk Er is een tweedeling in klassen. Instrumentaliseren = gebruik maken van/ gebruiksklaar maken Een stand is een ondoordringbare laag. Meestal wordt je stand bepaald door je geboorte. Wetten 1) Belangrijk 2) Nodig, omdat het blijkbaar gebeurt ( gij zult niet doden ) Uit normen kun je waarden herleiden. Als een republiek tot stand komt, wie is hier dan de drijvende kracht achter? De patriciërs. Standenstrijd, hoogtepunt in 494: het plebs vs. het patriciaat Zoek het maar uit! Als wij niet meer mee mogen besturen, terwijl wij wèl de stad beschermen, dan vechten wij niet meer, zegt het plebs, en vervolgens gaat het uit de stad, naar de Mons Sacra. Als gevolg hiervan ontstaat er een nieuwe volksvergadering, alleen voor het plebs. Er worden volkstribunen gekozen, de tribunia plebis. Deze mannen hadden 1 functie, namelijk het beschermen van het plebs tegen de patriciërs. Deze volkstribunen werden gekozen door het plebs zelf, en hadden als middel het vetorecht (net zoals consuls dit recht hadden). Belangrijke voorwaarde om een politicon te kunnen zijn: Rijkdom! Je werd namelijk niet betaald voor deze baan. In die tijd was het normaal om te geven en nemen wat betreft staatsgeld. Het was gewoon om zo nu en dan geld in je eigen zak te steken, maar ook om geld uit eigen zak te doneren aan de staat. De geest van Nero spookte in Rome. Nero is voor de christenen hét toonbeeld van een slechterik. Hij vervolgde christenen.

17 Domus Aurea => de brand in Rome, waarbij bijna een kwart van Rome voor Nero's paleis is gebruikt. Terwijl de brand bezig is worden er op het Marsveld huizen gebouwd. Het gerucht gaat natuurlijk dat Nero de stad in brand heeft gestoken, ook al was hij op dat moment niet eens in de stad. Anderen zeggen juist dat het goed was dat er een oude sloppenwijk was afgebrand en er nieuwe, mooie huizen bijkwamen. Christenen waren altijd de zondebok, want er was een minderheid. NB: Een zondebok is vaak een minderheid, maar die minderheid moet er ook wel zijn! Als er 2 christenen zouden zijn ergens in Afrika, waarvan Nero dan zou zeggen dat zij al het kwaad veroorzaakt hebben, zou dat niet zo geloofwaardig zijn. Een zondebok moet voldoen aan de volgende dingen: - In de minderheid zijn - Aanwezig zijn - Herkenbaar anders zijn Waarom waren er 2 consuls? Zodat er evenwicht was, en de 1 niet teveel macht krijgt. Curia = senaatsgebouw Palatijn = waar de keizer woont Curia is niet de plek waar Caesar is vermoord. Hij werd op het Lago Argentina (op het Kattenforum) vermoord. De ironie van de geschiedenis? Caesar liet de gewone Curia opknappen op eigen kosten en hij is vermoord voor de tijdelijke Curia, de idem van maart 44. Verschil vóór Caesar en ná invoering van de Juliaanse kalender? Schrikkeljaar in de Gregoriaanse kalender. De Heilige Therese van Avila is gestorven in de nacht van 4 op 15 oktober Dit is namelijk de nacht waarop Paus Gregorius bevolen had 10 dagen over te slaan (dit is een gezichtsuitdrukking). Discrepantie = verschil Liberalites = euergetisme = vrijgevendheid/ weldoenerij Van rijke romeinen met hoge functies en die streven naar macht wordt verwacht dat zij uit eigen zak verbeteringen voor de staat betalen. Panem et circenses is hier een voorbeeld van. Geef ze brood en spelen! Hoe heeft Marx dit geïnterpreteerd? Marx ziet dit als een trucje van de adel/ heersende klasse om het volk dom en tevreden te houden, en een eventuele opstand te voorkomen. Maar dat ik graan krijg of naar de spelen mag, betekent niet niet dat ik geen mening meer heb! Dit gedrag van het patriciaat was gewoon, en werd zozeer van je verwacht, dat mensen ontevreden zouden kunnen worden als je het niet deed. Marx denkt hier te simpel over: het was voor iedereen logisch dat de rijken dingen als panem et circenses organiseerden voor de arme(re)n.

18 Voor een politieke carrière zijn de volgende dingen belangrijk: - Afkomst (behalve als je volkstribuun was, dan maakte afkomst niet echt uit) - Geld 1) voor liberalites 2) voor clientèlesysteem (stemmen kopen was gewoon geaccepteerd) - Wapenfeiten (militaire successen) Bv Caesar: - Kwam uit de Julius familie (veel aanzien dus) - Verovering van Gallië, dus veel geld - Wapenfeiten bij Gallië, dus militaire successen NB: In tijd van Caesar waren er huurlingenlegers NB: Wapenfeiten leiden tot oorlogsbuit. Caesar laat zich benoemen tot dictator, alleenheerser dus, maar er is een groot verschil tussen tirannos (= een tiran) en een dictator. dictator vs. usurpator Een usurpator is iemand die de macht geusurpeerd heeft (= gegrepen heeft). Een dictator werd benoemd voor een bepaalde tijd => een legale functie die hoort bij het begrensde alleenheerschappij. Caesar laat zich benoemen voor 10 jaar. Dit is zijn doodsvonnis geworden. Dictator op levenstijd werd er ook wel gezegd over Caesar. De senaat wilde dit echter niet, want dit begon te lijken op een koning. Augustus is de opvolger van Caesar. Hij heeft een goede omgang met mensen, is charmant, aimabel (= geliefd, iemand die je kunt liefhebben/ sympathiek), een echt mensenmens. Hij schaft de Republiek niet af. De senaat en consulverkiezingen gaan door tot 297, wanneer Diocletianus er een eind aan maakt. Van 27 tot 297 is het principaat, vanaf 297 het dominaat. Banen verdwijnen als de Republiek wordt afgeschaft (vooral banen waarmee men eer en aanzien verkrijgen kan). De senaat probeert niet terug te gaan naar de oorspronkelijke republiek, omdat die bang is voor de reactie van het volk. Eerst is er een burgeroorlog, hierna begint de Pax Romana Augustus is een norm/ standaard. Hij noemt zichzelf de princeps, de eerste burger. Primus inter parus Dominus = heerser (vanaf Diocletianus) Proskinese = knieval Trucje van Augustus: in 27 v. Chr. wordt Octavianus Augustus, de verhevene/ opgetilde. Hij heeft zichzelf opgetild. Augustus doet alsof de staatsorganen nog intact zijn, maar heeft eigenlijk de macht. Op deze manier blijven veel banen (met aanzien!) behouden. Waarom werkt deze truc? Mensen zijn bang voor Augustus.

19 Augustus zit als een spin in het web van de Republiek. Augustus heeft sommige perioden functies die hij andere perioden niet heeft (o.a. consul, volkstribuun, want daarvoor moet je worden gekozen). Augustus: - Regelmatig volkstribuun - Consul - Pontifex maximus (de opperpriester in Rome, moet in Jupiter Capitolinum offeren) - Proconsulaat Het andere standbeen van de macht van Augustus is het proconsulaat. Het proconsulaat houdt in dat je provinciebestuurder bent, gouverneur, de hoogste bestuurder in een provincie. Augustus was proconsul van Latium, de streek rond Rome. Hij verbiedt dat er troepen gelegerd zijn in Latium, uit angst voor een staatsgreep. Alleen de troepen die er al waren, mochten blijven (dat waren namelijk de troepen van Augustus zelf. NB: Paus: Pons max fecit = dit is gebouwd door Paus v. Chr. - begin monarchie 7 koningen van Romulus tot Superbus 510 v. Chr. - begin aristocratie (republiek): res publica: openbare zaak => SPQR Senatus PopulusQue Romanum (de senaat is een machtsmiddel van de adel) 394 n. Chr. - splitsing van het rijk 476 n. Chr. - Val van Rome einde van het West Romeinse Rijk 1453 n. Chr. - Val van Constantinopel (nu Istanbul), val van het Oost Romeinse Rijk Middeleeuwen Boek H1

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Ro Samenvatting door S. 1180 woorden 29 maart 2016 6,4 11 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 5 De Ro Paragraaf 1 t/m 7 1 Van dorp

Nadere informatie

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Werkblad 9 Ω Grieken en Romeinen Ω Les : Grieken: goden en mensen Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Griekenland heel belangrijk. Ze werden stadstaten genoemd.

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

Samenvatting door Mia 911 woorden 14 januari keer beoordeeld. Geschiedenis Sprekend verleden. De Trojanen

Samenvatting door Mia 911 woorden 14 januari keer beoordeeld. Geschiedenis Sprekend verleden. De Trojanen Samenvatting door Mia 911 woorden 14 januari 2019 5 1 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden De Trojanen Homerus was de 1 e die het verhaal van de Trojanen opschreef. De Ilias (Ilion=

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen (3000 v.c. 500 na C.) / Oudheid * ontwikkeling van wetenschappelijk denken en denken over burgerschap en politiek in de

Tijd van Grieken en Romeinen (3000 v.c. 500 na C.) / Oudheid * ontwikkeling van wetenschappelijk denken en denken over burgerschap en politiek in de Tijdvakken Tijd van Grieken en Romeinen (3000 v.c. 500 na C.) / Oudheid K.A. * ontwikkeling van wetenschappelijk denken en denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat * klassieke vormentaal

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis De Grieken

Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag door een scholier 902 woorden 3 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Grieken Annabel van der Geer H1B Voorwoord Ik ga vertellen over de cultuur, politiek

Nadere informatie

taal reliëf > stadstaten (polis / poleis) machtstrijd poleis (Athene <> Sparta) zelfde vijand Homerus

taal reliëf > stadstaten (polis / poleis) machtstrijd poleis (Athene <> Sparta) zelfde vijand Homerus H2 GRIEKENLAND 1. Eenheid en verdeeldheid > Waarom? taal reliëf > stadstaten (polis / poleis) religie machtstrijd poleis (Athene Sparta) zelfde vijand Homerus Polis: - Acropolis - bestuur, rechtspraak,

Nadere informatie

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen:

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen: Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november 2012 5,8 118 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Begrippen: Atheense democratie: een vorm waarbij het bestuur het volk (demos) via stemming

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

Geschiedenis hoofdstuk 3

Geschiedenis hoofdstuk 3 Geschiedenis hoofdstuk 3 Romeinse rijk 500 v Christus 500 na Christus Rome de eeuwige stad : deze stad bestaat al eeuwenlang. De tijdlijn Het Romeinse rijk begint 500v Chr. En eindigt 500 na Christus.

Nadere informatie

Tijd van Grieken (Athene en Sparta zijn hier als voorbeelden gebruikt!) en Romeinen/ Klassieke oudheid/ Klassieke beschavingen

Tijd van Grieken (Athene en Sparta zijn hier als voorbeelden gebruikt!) en Romeinen/ Klassieke oudheid/ Klassieke beschavingen Samenvatting door F. 1532 woorden 19 juni 2016 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden SV GS H2 Tijd van Grieken (Athene en Sparta zijn hier als voorbeelden gebruikt!) en Romeinen/

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 Samenvatting door Sophie 1766 woorden 27 februari 2013 6,2 24 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Romeinse Koninkrijk 753-509 (500) voor Chr.

Nadere informatie

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047 Geschiedenis Tijdvak 02 01 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 10 mei 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/101047 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

GESCHIEDENIS VAN DE KLASSIEKE OUDHEID. Inhoudstafel. Emma Vanden Berghe (2013-2014)

GESCHIEDENIS VAN DE KLASSIEKE OUDHEID. Inhoudstafel. Emma Vanden Berghe (2013-2014) GESCHIEDENIS VAN DE KLASSIEKE OUDHEID Inhoudstafel 1 Inleiding: p. 23-46 I. INLEIDING 1. Bronnen en chronologie Bronnen Geschreven bronnen Ongeschreven bronnen Brongebruik Chronologie Relatieve en absolute

Nadere informatie

Paragraaf 1: Griekse beschaving - TL 1

Paragraaf 1: Griekse beschaving - TL 1 Paragraaf 1: Griekse beschaving - TL 1 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Floris Sieffers 07 October 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/65623 Dit

Nadere informatie

In het oude Rome De stad Rome

In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome is héél oud. De stad bestaat al meer dan tweeduizend jaar. Rome was de hoofdstad van het grote Romeinse rijk. De mensen die naar Rome kwamen,

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Grieks-Romeinse wereld

Samenvatting Geschiedenis De Grieks-Romeinse wereld Samenvatting Geschiedenis De Grieks-Romeinse wereld Samenvatting door een scholier 2160 woorden 7 januari 2010 6,8 13 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 2, De Grieks-Romeinse

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk Romeinen par 1,2,3,4,5,6,7 + begrippen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk Romeinen par 1,2,3,4,5,6,7 + begrippen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk Romeinen par 1,2,3,4,5,6,7 + begrippen Samenvatting door een scholier 2171 woorden 14 juni 2016 7,9 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden 1 Tussen

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten

Nadere informatie

DE PRINS VAN DE RIVIER

DE PRINS VAN DE RIVIER Bijbel voor Kinderen presenteert DE PRINS VAN DE RIVIER Geschreven door: E. Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting door Lotte 2036 woorden 19 juni 2017 5,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

Over land en over zee. Veroveraars

Over land en over zee. Veroveraars De Romeinen hadden een heel groot rijk van Azië, Noord- Afrika en ook nog Europa. Ze hadden sterke legers en hele slimme generaals met stevige wegen en snelle boten. Over land en over zee In Nederland

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum Samenvatting door Anisha 1170 woorden 23 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken. Politiek 4,4. Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober keer beoordeeld.

Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken. Politiek 4,4. Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober 2017 4,4 17 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Politiek De eerste bestuursvorm in Athene was de monarchie. Dat betekent

Nadere informatie

Geschiedenis. Quintie Beerens. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61253

Geschiedenis. Quintie Beerens. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61253 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Quintie Beerens 17 May 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61253 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

G E S C H I E D E N I S - A A N T E K E N I N G E N H 1 / 2 / 3

G E S C H I E D E N I S - A A N T E K E N I N G E N H 1 / 2 / 3 G E S C H I E D E N I S - A A N T E K E N I N G E N H 1 / 2 / 3 HOOFDSTUK 1 PARAGRAAF 1 Weg van de mensheid: - Staat in Afrika - Van daaruit Verspreiding over de rest van de wereld - Mens behoort tot de

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235 284 meer dan 50 soldatenkeizers ) 3. Waardevermindering van het geld

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235 284 meer dan 50 soldatenkeizers ) 3. Waardevermindering van het geld

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2

Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2 Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2 Samenvatting door een scholier 1189 woorden 13 oktober 2014 6,6 30 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 2.1 Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat De ontwikkeling

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode De Romeinen en de Grieken zijn in hun tijd twee machtige volkeren. Ze hebben beiden zaken bedacht en uitgevoerd die ook nu voor ons eigen, hedendaagse leven belangrijk zijn.

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

De klassieke tijdlijn

De klassieke tijdlijn De klassieke tijdlijn In de lessen geschiedenis heb je waarschijnlijk al gehoord over de tijdlijnen, of de historische periodes en waarschijnlijk ook over exacte datums zoals 476. In dit documentje kom

Nadere informatie

Als je in een Griekse stad woonde en een jongen van achttien was, kreeg je militaire training voor het Griekse leger.

Als je in een Griekse stad woonde en een jongen van achttien was, kreeg je militaire training voor het Griekse leger. Werkstuk door Timon 2189 woorden 19 maart 2014 6 129 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: GESCHIEDENIS VAN DE GRIEKEN De Minoïsche, Myceense en Archaïsche beschaving De eerste Griekse cultuur,

Nadere informatie

De vorm van het verhaal

De vorm van het verhaal Over dit boek Het verhaal van Reinaart de vos is een van de oudste verhalen in het Nederlands. Het is geschreven in de 13 de eeuw door Willem. Wie die Willem precies was, weten we niet. Willem heeft het

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis De Romeinen Samenvatting Geschiedenis De Romeinen Samenvatting door Esmee 1641 woorden 18 februari 217 6,5 68 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 3 2 De verovering van

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin Examen Geschiedenis Geef de 7 tijdsvakken: Prehistorie :... 3500 v.c Stroomculturen : 3500 v.c 800 v.c Klassieke Oudheid : 800 v.c 500 n.c Middeleeuwen : 500 n.c 1450 n.c Nieuwe tijd : 1450 n.c 1750 n.c

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

2 juni 2019 [STUDIEPLANNER GESCHIEDENIS VWO TOT KERST] overig. Lesweek. activiteiten. / verrijken/ verdiepen *

2 juni 2019 [STUDIEPLANNER GESCHIEDENIS VWO TOT KERST] overig. Lesweek. activiteiten. / verrijken/ verdiepen * Vanaf Vaste activiteiten PERIODE 1 34 19/8 di: start lessen Leerdoelen hoe tijd voor geschiedenis werkt en kunnen er zelf mee aan de slag 35 26/8 de belangrijkste gebeurtenissen in het tijdvak van jagers

Nadere informatie

God verlost Israël van de Amalekieten.

God verlost Israël van de Amalekieten. Verhalen uit het Oude Testament 30 God verlost Israël van de Amalekieten. Bijbelgedeelte: Exodus 17:8-16 Hoofdthema s God is Heerser (Hij heeft de volledige controle over alles, altijd) God is almachtig

Nadere informatie

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 Tijdvak Jagers en boeren; van de eerste mensen 3000 v. C. prehistorie; van de eerste mensen - 3000 v.c. Samenlevingstype: eerst jagers/verzamelaars,

Nadere informatie

De profeet Jeremia had voorzegd dat de ballingschap 70 jaar zou duren. De profeet Daniël verwachtte blijkbaar duidelijk dat na het einde van de

De profeet Jeremia had voorzegd dat de ballingschap 70 jaar zou duren. De profeet Daniël verwachtte blijkbaar duidelijk dat na het einde van de Hoofdstuk 7 427-466 voor Christus - schema 13 466-505 voor Christus - schema 14 Schema 13 De 70 jaar weken van de profeet Daniël hoofdstuk 9. Het is dit profetische gedeelte van het boek Daniël uit het

Nadere informatie

Griekse beschaving hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Griekse beschaving hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 15 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62215 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van Maak hier de gaatjes voor in je multomap Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN _ Dit boekje is van Welkom bij de Romeinen! In Welkom bij de Romeinen maak je kennis met het Romeinse leven. Je zult merken

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

De Griekse Bouwkunst

De Griekse Bouwkunst De Oude Grieken De Oude Grieken Het land Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit een groot stuk vastland en een heleboel kleine eilandjes. Griekenland bestond uit allerlei staatjes.

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen Tijdvak 3 Toetsvragen 1 Op veel afbeeldingen wordt de Romeinse keizer Constantijn als een heilige afgebeeld met een stralenkrans om zijn hoofd. Welke reden was er om Constantijn als christelijke heilige

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 25 (29-06)

De Bijbel open 2013 25 (29-06) 1 De Bijbel open 2013 25 (29-06) Vandaag bespreken we een vraag die ik kreeg over 1 Koningen 2. Daarin gaat het over de geschiedenis van Adonia, een oudere broer van Salomo, die zojuist koning was geworden.

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Samenvatting door O woorden 29 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. De Romeinen

Samenvatting door O woorden 29 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. De Romeinen Samenvatting door O. 1213 woorden 29 juni 2016 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Romeinen Haroon Inhoud Inleiding Het ontstaan van Rome Het Romeinse Rijk Het Romeinse Leven Wapens & Kleding Religie

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE PRINS VAN DE RIVIER

Bijbel voor Kinderen presenteert DE PRINS VAN DE RIVIER Bijbel voor Kinderen presenteert DE PRINS VAN DE RIVIER Geschreven door: E. Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Dit werkstuk werd online gezet door. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over:

Dit werkstuk werd online gezet door. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over: Dit werkstuk werd online gezet door Griekenland. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over: De inleiding Het bestuur. Middelen van bestaan. De kranten De eilanden De geschiedenis Het

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Als Johannes vertelt over het laatste Pesachfeest van Jezus, het laatste Avondmaal, dan geeft hij een bijzondere invulling aan de betekenis van dit

Nadere informatie

1.3. Boekverslag door F woorden 2 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Kenmerkend aspect #1: Levenswijze van jagers-verzamelaars.

1.3. Boekverslag door F woorden 2 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Kenmerkend aspect #1: Levenswijze van jagers-verzamelaars. Boekverslag door F. 1883 woorden 2 november 2014 1.3 3 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Kenmerkend aspect #1: Levenswijze van jagers-verzamelaars. Uitleg: De periode waarin de jagers-verzamelaars

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out Startbijeenkomst met leidinggevenden hand-out hand-out startbijeenkomst met leidinggevenden Wat houdt jongeren gaande én bezig? Kies twee of drie plaatjes die dat voor jou t best symboliseren 2 Basisbehoeften

Nadere informatie

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Eén van de bekendste koningen uit de Middeleeuwen is Karel de Grote. Hij leeft zo'n 1300 jaar geleden, waar hij koning is van het Frankische rijk. Dat rijk

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom Naam: Het jodendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

5,8. Werkstuk door een scholier 1578 woorden 18 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. De Griekse mythologie

5,8. Werkstuk door een scholier 1578 woorden 18 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. De Griekse mythologie Werkstuk door een scholier 1578 woorden 18 maart 2002 5,8 506 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Griekse mythologie Lang geleden vertelden de Grieken elkaar verhalen over Goden, Godinnen, Halfgoden en

Nadere informatie

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart.

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart. Toon mijn liefde Aan de maaltijd wordt het stil, als de meester knielen wil, en vol liefde als een knecht, elk apart de voeten wast en zegt: Dit is wat Ik wil dat jullie doen, dit is waarom Ik bij jullie

Nadere informatie

De andere trooster. Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016

De andere trooster. Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016 De andere trooster Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016 Wie is Parakletos? Wist u dat op verzoek van Jezus een belangrijke gast bij u thuis woont? Niet alleen op uw adres, maar zelfs diep in

Nadere informatie

Klassieke vormentaal van de Grieks Romeinse cultuur.

Klassieke vormentaal van de Grieks Romeinse cultuur. Onderzoeksvraag: Hoe beïnvloedde de uitbreiding van het Romeinse Rijk de cultuur van de volken in West Europa? De (beeldhouw)kunst en architectuur uit de Grieks Romeinse tijd werd in de eeuwen daarna als

Nadere informatie

TIJD VAN PRUIKEN EN REVOLUTIES

TIJD VAN PRUIKEN EN REVOLUTIES TIJD VAN PRUIKEN EN REVOLUTIES Hoofdstuk 4 PARAGRAAF 4.1 Pruikentijd Standenmaatschappij De verlichting VERVAL EN RIJKDOM In de 17 e eeuw was Nederland het rijkste land ter wereld Van stilstand komt achteruitgang

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Het geheim van Cleopatra

Het geheim van Cleopatra Marian Hoefnagel Het geheim van Cleopatra VEERTIEN De tijd van je leven Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord Dit verhaal speelt meer dan 2000 jaar geleden, in Egypte. De wereld zag er

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Van niets tot wereldmacht.

Van niets tot wereldmacht. Van niets tot wereldmacht. Latijn heeft Europa voor de eerste maal verenigd. Het ligt voor de hand dat wij Latijn nog steeds bestuderen: de Romeinen hebben als eersten in West-Europa een groot rijk hebben

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander verwerkingsopdrachten Willem-Alexander Van kind tot koning Vragen bij Stamboom van het Koninklijk huis (bladzijde 6 en 7) 1 Als je goed kijkt, zie een schild met het wapen van Nederland. Op het schild

Nadere informatie

Ontstaan van Rome: 1 * Aeneas en de Trojaanse oorlog sticht Alba Longa * Mars x Sylvia Rheia = Romulus + Remus * moeder is dochter van Numitor koning

Ontstaan van Rome: 1 * Aeneas en de Trojaanse oorlog sticht Alba Longa * Mars x Sylvia Rheia = Romulus + Remus * moeder is dochter van Numitor koning DE ROMEINEN Ontstaan van Rome: 1 * Aeneas en de Trojaanse oorlog sticht Alba Longa * Mars x Sylvia Rheia = Romulus + Remus * moeder is dochter van Numitor koning van Alba Longa * Numitor afgezet door zijn

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Johannes 8 : 11. dia 1

Johannes 8 : 11. dia 1 Johannes 8 : 11 in de wet van Mozes stond het duidelijk (Deut. 22:22) als een man wordt betrapt met een getrouwde vrouw moeten beiden ter dood gebracht worden zowel de man als de vrouw met wie hij geslapen

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie