Vieuxville Logne. de geschiedenis van. De familiegeschiedenis Pondant Paulis Alexandre tegen de achtergrond van

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vieuxville Logne. de geschiedenis van. De familiegeschiedenis Pondant Paulis Alexandre tegen de achtergrond van"

Transcriptie

1 Leunis & Florentine verkleed als Ernest & Leonie Pasquasy De familiegeschiedenis Pondant Paulis Alexandre tegen de achtergrond van de geschiedenis van Vieuxville Logne

2 Vieuxville rond l Eglise Romane avec le presbytère et la Maison Abbatiale. In de verte My en Izier : Jean François Mathieu Pondant en Gérardine Biron komen in Vieuxville het grote huis bewonen dat ze er hebben laten bouwen. Een jaar eerder, op 4 juli 1765, zijn ze in de kerk van Xhignesse getrouwd. Mathieu (23 jaar) is Maître Chirurgien. Hij is opgegroeid in de Moulin de Bosson te Ernonheid bij Werbomont aan het riviertje le Bosson, dat eigenlijk gewoon de bovenloop is van la Lembrée. Zijn grootvader, Henri Pondant ( ), is er in 1729 komen wonen. Henri was, net als diens vader Henry, burgemeester van Pouhon en griffier in Lorcé. Oorspronkelijk stammen ze af uit het naburige Chevron. Voorvader Antoine (ca ), betovergrootvader van Mathieu, was er Charellier, wagenmaker. Mathieu Pondant heeft zijn wortels dus dicht bij Vieuxville. Hij heeft blijkbaar de kans gekregen om in de leer te gaan bij een ervaren Meester-chirurg en kan nu zelf als chirurg ongevalsletsels en kwetsuren als gevolg van het hanteren van werktuigen behandelen.

3 Gérardine (45 jaar) komt uit Filot. Haar vader Adolphe Biron en grootvader Jean Biron waren er burgemeester. Haar overgrootmoeder Marie de Presseux de Hautregard is rond 1650 met Louis Nicolas de Harre uit Filot getrouwd en er in het huis van de grote hoeve komen wonen. Zoals haar naam doet vermoeden, is ze een dochter uit een adellijke familie. Marie s grootvader Hermès was Seigneur de Grande et Petite Bomal, Herbet, Hautregard et Grimonster. Als we verder opklimmen vinden we Jacquemin de Presseux ( ), Seigneur de Jehanster, Adolphe ( ) en Englebert ( ), beiden Châtelain de Franchimont, enz Maar dan wordt het interessant: deze laatste Englebert is getrouwd met Jeanne de La Marck - d'arenberg ( ). Jeanne is een kleindochter van ene Eberhard II von der Marck ( ) die nog een reeks andere kleinkinderen heeft, waaronder Guillaume de La Marck, Seigneur de Logne, de gevreesde Sanglier des Ardennes en een achterkleinzoon Evrard de La Marck, de grote Prince-Evêque de Liège. Samengevat: Gérardine Biron heeft 10 generaties en ongeveer 400 jaar voor haar een voorvader die ook grootvader is van Guillaume de La Marck en overgrootvader van Evrard de La Marck Mathieu en Gérardine komen dus beiden blijkbaar uit een kapitaalkrachtig milieu. Het huis te Vieuxville werd wellicht (mede) door de ouders bekostigd. Opvallend is ook het leeftijdsverschil van 22 jaar tussen beide. Een jaar later (1767) wordt hun dochter Marie Victoire Angélique Pondant geboren xx Het huwelijk in 1765 van Mathieu Pondant en Gérardine Biron zal wellicht heel chic geweest zijn en vond waarschijnlijk daarom plaats in de kerk van Xhignesse, toen de mooiste kerk en de parochie met het meeste aanzien van de streek. De pastoor die het huwelijk inzegende, l'abbé Evrard Deleau, zou 13 jaar later eeuwige bekendheid krijgen als slachtoffer van één van de meest opzienbarende misdaden van de streek. In oktober 1778 beschuldigde hij de 3 gebroeders Renard uit Xhignesse in de mis publiekelijk van een diefstal in de kerk. De broers werden daarop door de hele gemeenschap als misdadigers bekeken. Ten onrechte, zou een tijd later blijken, toen de echte dieven gevat werden. De gebroeders Renard waren zodanig beledigd en in hun eer gekrenkt, dat ze besloten de pastoor te vermoorden. Op 16 november 1778 was pastoor Deleu op weg van Xhignesse via Vieuxville en St Rahy naar Bomal. Tussen Lassus en Vieuxville werd hij opgewacht door de Renard s en vermoord. Na een ophefmakend proces in Malmédy werden de 3 broers ter dood veroordeeld. De mensen van Xhignesse richtten op de plaats van de moord een herdenkingskruis op, het Croix du Curé, dat er nog steeds staat.

4 In deze 70-er jaren worden er in Vieuxville mensen gezien die, in opdracht van Graaf de Ferraris, informatie optekenen waarmee een gedetailleerde kaart van de Oostenrijkse Nederlanden kan worden opgemaakt. Deze kabinetskaart werd in 3 exemplaren opgemaakt voor de keizerin en haar ministers. In 1778 was de kaart volledig klaar. De Ferrariskaart geeft ons een beeld van de toenmalige bebouwing en wegen.

5 We zien langs Vieuxville de hoofdweg lopen die Stavelot verbindt met Logne en verder door loopt naar Durbuy: vanuit Ferrières loopt de weg over de hoogte van Fermine, draait dan rechtsaf en daalt door de Ravet af naar Vieuxville. In Vieuxville loopt de weg door het midden van het Lembrée-dal en volgt vanaf het latere maison Damas het huidige tracé van de weg door Logne. De Ourthe wordt overgestoken aan de pas de Logne (Palogne) en de weg volgt dan de Ourthe tot aan de pas de Sy waar hij linksaf omhoog gaat en verder over de hoogten langs Herbet richting Tohogne loopt. In Vieuxville gaat een zijweg door de Truchette omhoog naar St Rahy (met de resten van de église Saint-Denis en het maison-forte des seigneurs de Petit-Bomal ) en naar Bomal. Een andere weg loopt langs het maison Abbatiale en het maison Pondant noordwaarts richting My, Filot, Lassus of Sy. De hoofdweg is geschikt voor kar en paard. Langs de secundaire wegen ging je te voet of te paard, die wegen liepen op plaatsen veel steiler dan de hoofdweg. In Vieuxville herkennen we het huis Pondant, de vieux moulin, het huis van de monniken van Stavelot (uitgebouwd tot Ferme da la Bouverie), de romaanse kerk met pastorij en de herberg. In de Ravet staat o.a. de molen aangegeven. In Logne staan de meeste huizen en boerderijen reeds op de kaart. Verderop de molen en aan de Ourthe de hoeve van Palogne : Marie Victoire Angélique Pondant woont reeds 32 jaar bij haar moeder in het huis Pondant. Haar vader, de chirurg, was slechts 39 jaar oud toen hij op 5 maart 1782 overleed. In Vieuxville verschijnt af en toe de 25-jarige Denis Célestin Paulis uit Marcourt, 20 km ten zuiden van Vieuxville, op het toneel. De familie Paulis (toen ook Paulijs of Paulys geschreven) stamt al meerdere generaties uit Marcourt. Denis Célestin is er in 1774 geboren. Een groottante van hem, Marie Jeanne Paulis (geboren in 1723 te Marcourt), is in 1776 gehuwd met Jean Martin Stassin dit Fermine uit Vieuxville en op de hoeve in Logne (de voormalige tiendenschuur ) komen wonen. Wellicht is Denis Célestin (op bezoek bij zijn groottante?) zo ook in Vieuxville terecht gekomen? Feit is dat hij er zeker vanaf 1798 dochter Pondant ontmoet. Of hij sinds die tijd ook langdurig (of continu?) bij haar woont in het huis Pondant is niet duidelijk. Ten huize Pondant wordt bij ongehuwde moeder Angélique op 6 april 1799 een zoon geboren: Jean Gerard Victor Celestin Paulis. Drie jaar later, op 15 februari 1802, wordt een tweede zoon geboren: Nicolas Joseph Constantin Paulis.

6 Op 26 mei 1806 trouwt moeder Marie Victoire Angélique Pondant (39 jaar) dan te Vieuxville met Denis Célestin Paulis (32 jaar). De trouwakte vermeldt expliciet dat, par deux acts de notorieté, operés par devant le juge de paix du canton de Ferrières le 10 mai 1806 Denis Célestin de vader is van de twee zonen van Angélique. Twee jaar later, in 1808, wordt te Vieuxville een derde kind, dochter Marie Victoire Rosalie Paulis geboren. Denis Célestin Paulis is griffier aan het vredegerecht van het kanton Ferrières en ook burgemeester van Vieuxville. Hij bewoont samen met zijn echtgenote en de drie kinderen het huis Pondant, gebouwd door zijn schoonvader. Het Franse bewind: in Ferrières wordt de grote abdij van Bernardfagne gesloten. In 1820 zal er in de gebouwen van de abdij het Collège St Roch worden opgericht. Pastoors worden vervolgd. In de ruïnes van de burcht van Logne verschuilen zich een achttal pastoors uit de streek, waaronder le curé Joseph Gesris van Vieuxville. Overdag doen ze zich voor als houthakkers, s nachts brengt de bevolking hen eten : De tweede zoon van Angélique Pondant en Denis Célestin Paulis, Nicolas Joseph Constantin Paulis, sterft op 22-jarige leeftijd. Moeder Angélique Pondant overlijdt 4 jaar later in 1828, 61 jaar oud. Een jaar later hertrouwt vader Denis Célestin Paulis (dan 55 jaar) met de 21-jarige Marie Anne Charlotte Dave van Vieuxville en ze blijven met zoon Jean Gerard Victor Célestin (29 jaar) en dochter Marie Victoire Rosalie (20 jaar) in het huis Pondant te Vieuxville wonen.

7 Op de Ourthe, onder de ruïnes van de burcht, wordt een sluis gebouwd. Men gebruikt daarvoor stenen van de burcht. Reeds van in de 13 eeuw en wellicht nog vroeger, wordt de Ourthe bevaren met houten platbodems met hoog opstaande boeg uit massief hout, de Betchetes (oorspronkelijk Waals, overgenomen in het Luikse Frans). IJzererts, ruw ijzer en afgewerkte producten van de hoogovens en ijzerindustrie in de Aisne-vallei, worden met kar en paard over Heyd naar Barvaux gevoerd en daar opgeslagen in entrepots. Tussen november en februari, wanneer de waterstand voldoende hoog is, worden de goederen dan stroomafwaarts naar Luik gevaren. Sommige jaren kan dit transport gedurende 60 dagen of meer gebeuren, sommige droge jaren niet eens 1 keer, meestal ergens tussenin. In Barvaux zijn er in de 16 de eeuw 3 havens. Ook hout wordt vanuit het hele Ourthedal naar Luik vervoerd. Stroomafwaarts drijven de betchetes met de stroming mee. Om de waterdiepte op de Ourthe, zelfs bij hoge waterstand, overal voldoende groot te houden, worden op 18 plaatsen dammen in de rivier gebouwd, afgedekt met platte stenen en voorzien van een verlaagde doorgang voor de boten, een zogenaamd pertuis, waar het water met grote kracht door stroomt. Door de stevige en hoge houten boeg en bodem kunnen de beladen boten over deze dammen en over de grote keien in de rivier omlaag varen. Twee Op de Ourthe in Hony bestaat nog een oude dam met pertuis schippers varen de boot, de ene staat op de boeg en stuurt met een lange stok, de andere bediend achteraan het roer. Deze Outleus zijn de helden van de Ourthe. Bij gunstige hoge waterstand varen ze de betchetes van Barvaux naar Luik in 7 uur. Er zou zelfs ooit een boot in ideale omstandigheden (hoog water, goed onderhouden bedding en jaagpaden, geen hindernissen, ) deze 54 km in 5 uur afgelegd hebben. Stroomopwaarts brengen de boten allerlei waren uit de stad mee. De Betchetes worden met een paard langs het jaagpad over de rivier en over de pertuis voorgetrokken. Bij bijna elke bocht in de rivier moet van oever gewisseld worden en op sommige plaatsen moet de boot met behulp van katrollen over de pertuis getrokken worden. Van Luik naar Barvaux duurt de reis ongeveer 2 dagen. Ook worden er wel eens treinen van een hele reeks boten omhoog getrokken. Heel wat mensen werken in die tijden aan de Ourthe om voortdurend de bedding en de jaagpaden te onderhouden. De Betchetes zijn ongeveer 2,20 m breed en hebben een lengte van 5 à 8 m. Ze kunnen 5 à 6 ton goederen vervoeren, bij zeer hoge waterstand kan dat tot 12 ton gaan. Stroomafwaarts, worden naast hout, ijzer en ertsen ook stenen, wol, graangewassen, hooi, aardappelen en allerlei landbouwproducten naar Luik vervoerd. Vanuit Luik brengen de boten steenkool, tarwe, geestrijke dranken, olie, zeep, zout, suiker, koffie en andere koloniale waren stroomopwaarts mee. Regelmaat of zekerheid in aankomst en vertrek van de Betchetes is er niet, alles gebeurt volgens waterstand en beschikbaarheid van de boten. In de Franse tijd worden registers over het transport langs de Ourthe bijgehouden en daaruit blijkt dat er in die periode 3000 tot 6000 Betchetes per jaar de Ourthe af en op varen. Dat betekent dat er gedurende gemiddeld een 60-tal dagen per jaar zo n 50 à 100 Betchetes dagelijks onderaan de burcht van Logne op de Ourthe voorbij varen en er evenveel stroomopwaarts getrokken worden.

8 1914: na de eerste nederlaag van Napoleon, hertekent het Congres van Wenen de kaart van Europa. Vlaanderen, Brabant en het prinsbisdom Luik worden samengevoegd met de noordelijke Nederlanden tot het Koninkrijk der Nederlanden met als koning Willem I. Het hertogdom Luxemburg wordt een onafhankelijk land in de Duitse Bond maar met als staatshoofd ook Willem I (als Groot Hertog). Luxemburg is dan een straatarm landbouw-land maar met veel natuurlijke rijkdommen in de bodem. Willem wil van zijn Luxemburg een welvarend land maken door de rijke Luxemburgse ertsen te exploiteren maar er zijn geen vervoersmogelijkheden. Hij vat daarom een plan op van ongekende omvang: een Maas-Moezel-kanaal dat Maas en Moezel via Luxemburg verbindt. Ingenieur Colonel De Puydt tekent de ambitieuze plannen: vanuit Luik moeten boten langs de gekanaliseerde Ourthe tot Houffalize kunnen varen, daar gaan ze via een 2,5 km lange tunnel onder de waterscheiding door en kunnen dan via de gekanaliseerde Sûre en Moezel naar Trier afdalen. Naar beide zijden kunnen ertsen vervoerd worden. Het plan voorziet nog een bijkomend kanaal van Deulin op de Ourthe via de gekanaliseerde Lesse naar Anseremme aan de Maas. Het hoogteverschil van 375 m tussen Luik en de tunnel van Bernistap (bij Houffalize) wordt overwonnen met 120 sluizen van 20 m lang, 3 m breed en 1,2 m diepgang, geschikt voor boten tot 60 ton. Naast elke sluis een hoge dam om het water voldoende diep te houden. De tunnel wordt 2,5 km lang, 3,5 m breed en 4,75 m hoog. 4 verticale verluchtingskokers van 40 tot 60 m hoog voorzien de tunnel van voldoende lucht. 2 dammen op kleine rivieren voeren water aan naar een groot reservoir dat de tunnel altijd van voldoende water voorziet. Ook in Esneux wordt een grote lus in de Ourthe afgesneden door een 300 m lange tunnel en tussen La Roche en Houffalize zijn nog een 3-tal kortere tunnels voorzien. De schippers kunnen in de tunnel, zoals op de Engelse kanalen, de boot voortduwen door op hun rug boven op de last te liggen en zich met hun voeten tegen het plafond af te duwen. Ook aan haken in de zijwand kunnen ze zich eventueel vooruittrekken. De financiering van het project is een moeilijke zaak. Tegen 1827 is via de Société du Luxembourg nog maar de helft van het benodigde kapitaal bijeen gebracht. Willem beslist daarop van een groot deel van zijn eigen vermogen in het kanaal te investeren en daarop kunnen de werken van start gaan. Rond 1830 zijn de meeste sluizen en kanalisaties op de beneden-ourthe tussen Luik en de samenvloeiing van Ourthe en Amblève bij Chanxhe in fase van afwerking. Hogerop is de bouw van de volgende 7 sluizen aangevat: Comblain, Fairon, Xhignesse, Lassus, Sy, Logne en Bomal. Bij Bernistap is de tunnel halfweg: 1300 m gegraven. En dan is er in 1830 de Belgische Omwenteling. In 1831 erkennen de grootmachten de onafhankelijkheid van België als een staat met een eigen koning. Willem aanvaardt die onafhankelijkheid niet maar zijn Maas-Moezel-project valt wel onmiddellijk stil. Pas na de Conferentie van Londen en het Verdrag van Londen in 1839, gaat Willem akkoord met het nieuwe België en ligt zijn oude kanaal-droom voorgoed in het buitenland... Rond Comblain-au-Pont, in Ourthe- en Amblèvevallei, zijn er veel steengroeven die de voornaamste bron zijn voor bouwstenen in Luik. Om die stenen naar Luik te vervoeren, wordt er in 1839 door de nieuwe Belgische overheid beslist van het Ourthekanaal met zijn sluizen af te werken tussen Luik en Comblain. Vanaf 1847 varen er grote Bletchetes (tot 20 m lang) met hun lading stenen van Comblain naar Luik. 20 jaar later, in 1866, is de Ourthe-spoorlijn klaar en worden de stenen en andere goederen snel en in grote hoeveelheden per treinwagon vervoerd. Tot het begin van de 20 ste eeuw is er nog enige scheepvaart op de benedenloop tussen Tilff en Luik maar de komst van de trein in 1866 betekent onherroepelijk het einde van het Ourthekanaal, het einde van de Bletchetes.

9 Logne: sluismuur En de 7 sluizen boven Comblain? Ze worden nooit afgewerkt en wat al gebouwd is, wordt al 185 jaar lang door elk winter-hoogwater meer en meer terug afgebroken Bij Xhignesse kan je bij zeer laag water nog resten van de basis en de vorm van de dam in het water herkennen, in Sy kan je bij laag water nog duidelijk een gebogen aanzet van de sluismuur op de bodem zien, aan de voet van de burcht van Logne zijn er nog de resten van een sluismuur die gebouwd werd met grote stenen van de burcht-ruïne en het bijna verzandde eilandje dat de toegangsgeul tot de sluis afscheidde van de Ourthe met dam, in Bomal zie je met wat goede wil misschien nog een paar stenen op de plaats waar het kanaaltje moest komen dat een bocht van de Ourthe zou afsnijden Geen van deze sluizen is ooit afgewerkt, aan sommige werd nauwelijks begonnen. Na de droge winter , was in het voorjaar in Sy bij zeer lage waterstand de gebogen toegang en een deel van de muur van de sluis zichtbaar. Drie heel duidelijke Ourthekanaal-overblijfselen zijn er nog wel: drie rond 1829 gebouwde sluiswachtershuizen. Bij Logne staat op de linker Ourthe-oever nog het maison de l éclusier. Een identiek huis staat in Bomal op de plaats waar de sluis zou komen, nu is er de camping-winkel in gevestigd. En in Sy staat een iets groter exemplaar op een verhoogde grond naast de geplande sluis, in de voorbije jaren was er het café Big Moustache in gevestigd, nu is het een vakantiehuis. Op het nieuwe dorpsplein in Bomal staat sinds kort een monument voor die heroïsche Outleus (bateliers de l'ourthe) met hun legendarische Bletchetes d'oûte : België is reeds 5 jaar Onafhankelijk. Marie Victoire Rosalie Paulis huwt Noël Joseph Gilsonnet, landbouwer in Vieuxville. In 1837 en 1841 worden zonen Nicolas en Antoine geboren.

10 : Denis Célestin Paulis overlijdt. Het huis Pondant wordt verdeeld onder de twee overbijvende kinderen. Zoon Célestin krijgt de linkerkant en dochter Rosalie de rechterkant. Zowel Célestin als Rosalie (met echtgenoot Noël en 2 kinderen) bouwen aan hun kant een schuur en stal aan het huis en vormen het huis Pondant zo om tot twee boerderijen, elk met 3 à 4 koeien en een paard. In Ourthe- en Aisnestreek worden nieuwe wegen aangelegd. Brede, verharde wegen, met niet te steile hellingen, die geschikt zijn voor kar en paard. In 1847 is de nieuwe weg van Vieuxville naar Bomal klaar. De weg komt van My langs de rechter-flank van het Lembrée-dal, gaat langs de grote hoeve, over een nieuwe brug over de Lembrée, langs de linker-flank van het dal, maakt een haarspeldbocht over het laagste punt tussen Lembrée- en Ourthe-dal, gaat dwars door de Roche aux Corneilles en zo verder naar Petit Bomal. Een keer per week komt de messager voorbij die goederen van de stad naar de winkels brengt en boter mee terug neemt naar de stad. De grote wagen van de brouwerij van Wéris met de forse paarden levert vaten aan de café s.

11 Over de groote weg rijden vooral wagens die hout vervoeren (voor schrijnwerk en voor de mijnen). En er is de handelsreiziger in zijn wagentje met paard. Druk, kan je het op die nieuwe weg nog niet noemen 1853 De grote hoeve van Vieuxville, het voormalige Maison Abbatiale van de abdij van Stavelot, die eigendom is van Regnier, wordt verkocht aan ene Loneux waarvan de dochter trouwt met Charles Montulet. De Montulet s zullen een eeuw lang de hoeve bewonen met de daaraan verbonden taak van burgemeester van Vieuxville.

12 Ook in 1853: Célestin Paulis (54 j) huwt Anne-Joseph Fagnoul (20 j) uit Izier. Anne-Joseph komt bij in het linkerdeel van het huis Pondant wonen. Langs vaders kant, Jean Pierre Fagnoul ( 1774), is Anne-Joseph afkomstig uit My en Ville, langs moeders kant, Marie Jeanne Louette ( 1803), uit My en Ernonheid. Ze is 34 jaar jonger dan Célestin Paulis. Anne-Joseph Fagnoul ( de grootmoeder )

13 De volgende 9 jaren worden er 5 kinderen Paulis geboren: Pauline (1855), Mélanie (1856), Joseph (1857), Edouard (1859) en Célestin (1862). In 1862 overlijdt vader Célestin Paulis op 63-jarige leeftijd. Anne-Joseph is er dan 29. Ze hertrouwt het volgende jaar met de 54-jarige Jean Joseph Jacquet uit Vieuxville. De volgende 10 jaar worden er 5 kinderen Jacquet geboren: Charles, Jules, Florentine, Arthur en Marie.

14 Ergens rond 1860 In de grotte de Geneviève, boven de weg naar Palogne, wonen Mott en Josephine met hun twee zoontjes. Voor de grot is een muur gebouwd met een deur en een venster in. Binnenin is de rotswand wit gekalkt. Het is er kurkdroog en warm in de winter Tussen Vieuxville en Logne woont Paul Xhignesse, de cordonnier, in zijn schamele hut.

15 : De spoorlijn Jemelle Luik (de Ourthelijn ) wordt in gebruik genomen. Het deel van de spoorlijn langs en door Vieuxville heeft de ingenieurs veel kopbrekers bezorgd. Tussen de sluis en Palogne werd een verhoogd talud aangelegd. Daarvoor diende de bedding van de Ourthe over een lengte van 500m enkele tientallen meter verschoven te worden. Door een 450m lange tunnel kan de spoorlijn dan rechtlijnig van Palogne naar Sy verder lopen. In Sy werden 2 grote metalen spoorbruggen over de Ourthe gebouwd met daar tussen een verhoogd talud met een stopplaats. Samen met de aanleg van de nieuwe weg uit Vieuxville maakt de nieuwe spoorweg van Sy een bijna onherkenbaar nieuw dorp.

16 : Weduwe Marie Dave, 2 de echtgenote van Denis Célestin Paulis, had het erfenisgeld van haar echtgenoot belegd in de aankoop van de herberg van Vieuxville. Op 29 juli 1868 verkoopt ze dit mooie gebouwencomplex voor frs aan de gemeente Vieuxville, die het geheel laat verbouwen tot gemeentehuis, gemeenteschool, onderwijzerswoning en pastoorswoning : In het huis Pondant wordt het 10 de en laatste kind van Anne-Joseph Fagnoul geboren, Marie Jacquet. Het dochtertje sterft echter al na 2 maand. Hoe verloopt het ondertussen de andere kinderen?

17 1. Pauline Paulis ( 1855) trouwt in 1876 met Joseph Pasquasy uit Logne. Ze vestigen zich in de oude hoeve naast de Lembrée in Logne. Ze zullen tussen 1877 en kinderen krijgen. François en Joseph huwen en verlaten Logne. Ernest, Leonie en Florentine zullen thuis blijven en de ouderlijke boederij verderzetten. Florentine zal op latere leeftijd nog trouwen en in Ferrières gaan wonen. Moeder Pauline zal in 1898 sterven, ze is dan pas 42 jaar. 2. Melanie Paulis ( 1856) zal aanvankelijk thuis mee voor het huishouden zorgen en op 34- jarige leeftijd huwen met Albert Alexandre van op de Aisne. Daarover verder meer. 3. Joseph Paulis ( 1857) trouwt op zijn 35 jaar met Marie Donneaux. Ze gaan wonen op de hoek van de Truchette en de grote baan en zullen 4 kinderen op de wereld zetten: Julia, Clémence, Elisa en Ulrich. Vader Joseph is eerst handelsreiziger en werkt daarna bij een aannemer maar hij overlijdt in 1907 en laat een weduwe ( tante Marie ) en 4 jonge kinderen achter. Drie kinderen huwen, Lisa blijft ongehuwd bij haar moeder wonen en zal vele jaren aan de overzijde van de grote baan de kruidenierswinkel open houden. tante Marie met man Joseph en kinderen 4. Edouard Paulis ( 1859) huwt Adèle Perpète uit Sy. Ze wonen enige tijd in de Vieux Moulin naast het huis Pondant. Edouard werkt dan aan het onderhoud van de Ourthe. Daarna verhuizen ze naar Ferrières, waar zoon Raymond Paulis geboren wordt. Edouard wordt 71 jaar, Adèle 82 jaar oud. 5. Célestin Paulis ( 1862) huwt Elisa Widar en gaat in Luik wonen. Een greep uit zijn talloze bezigheden: politieagent, koper & verkoper, schilder, fietshersteller, verkoper van huizen. En hij noemt zichzelf ook architect. 6. Charles Jacquet ( 1864) sterft na 3 jaar. 7. Jules Jacquet ( 1866) huwt 3 maal en zal in Luik wonen. Uit het eerste huwelijk heeft hij 1 dochter, Germaine, die zal huwen met Raymond Hoën ( Raymond van de Congo ). 8. Florentine Jacquet ( 1868) vat op haar 20 ste na een feest een kou en overlijdt korte tijd later. Ze wordt op het kerkhof van Vieuxville begraven op de plaats waar later het familiegraf Paulis Alexandre komt. Haar naam staat daarom ook op dat graf vermeld. Op het kerkhof van Vieuxville symboliseert de afgebroken stenen zuil het veel te vroeg afgebroken leven van Florentine Jacquet ( ) 9. Arthur Jacquet ( 1871) huwt Maria Polmans. Hij zal in Luik aan het spoor en aan de tram werken en daarna ook bij Cockerill. Hij is de Nonkel Arthur waarvan Florentine Paulis, dochter van Mélanie, na het overlijden van haar moeder veel steun zal krijgen. 10. Marie Jacquet ( 1873) tenslotte, is het meisje dat maar amper 2 maand zal leven.

18 het geboortehuis van Nicolas Joseph Pasquasy in Logne (de kleermakers zijn zijn neven Victor en Gregoire Pasquasy) vooraan de oude hoeve Nicolas Pasquasy & Pauline Paulis (met daarachter de voormalige tiendenschuur )

19 Edouard Paulis (links) & Adèle Perpète (rechts) aan de Ourthe : De oude Romaanse kerk van Vieuxville verkeert in zeer slechte staat. In de meeste gemeenten in de streek werd reeds een nieuwe kerk gebouwd. De Koninklijke Commissie voor Monumentenzorg wil, gezien de grote historische waarde, dat Vieuxville zijn oude kerk restaureert. Maar Vieuxville heeft geen geld en kan niet voldoende subsidies krijgen. Na een polemiek die 13 jaar duurt, wordt uiteindelijk in 1889 toch beslist van een nieuwe kerk te bouwen en de oude grotendeels af te breken. De toren van de Romaanse kerk was al in 1665 ingestort, de zijbeuken waren ook reeds verdwenen. In 1876 bestond de kerk alleen nog uit de middenbeuk en het koor. In 1889 werd beslist van de bouwvallige middenbeuk ook af te breken en alleen het koor te bewaren als kerkhof-kapel. Met de stenen van de afgebroken kerk zou een kerkhofmuur gebouwd worden. voor 1893

20 na : Een circulaire van de provincie-gouverneur verplicht elke gemeente de schrijfwijze van de gemeentenaam eenduidig vast te leggen. In Vieuxville wordt gekozen tussen Vieuville, Vieux-Ville en Vieuxville. De laatste naam haalt het. In veel gemeentenamen uit de streek rond Vieuxville komt een aangeblazen h voor. In het Prinsbisdom Luik werd die klank als xh geschreven: Pouxhon, Xharzé, Ernonxheid, Grand Trixhe, Alleen de gemeenteraden van Xhoris en Xhignesse besluiten die schrijfwijze als officiëel te blijven gebruiken, bij de andere gemeenten verdwijnt ze. Maar een nationale wet uit die tijd veroorzaakt veel meer ophef! In Vieuxville zal 3 jaar lang een heuse schoolstrijd woeden! De Belgische Liberale regering stemt in 1879 de Organieke Wet op het Lager Onderwijs waarbij het elke gemeente verplicht wordt van minstens één officiële school te onderhouden en verboden wordt de vrije (lees Katholieke ) school te subsidiëren. Die vrije school is in kleine dorpen meestal de gemeenteschool. Het grootste deel van de inwoners van Vieuxville eist tegen september 1884 de oprichting van een officiële school. De gemeenteraad blijft (onder druk van de pastoor) erg weigerachtig. De bevolking zal daarop zelf een schoolgebouwtje optrekken voor de officiële school op een weide tussen de Truchette en de brug over de Lembrée. Onderwijzer wordt Antoine Gilsonnet (zoon van Rosalie Paulis, kleinzoon van Denis Célestin Paulis). Bij het begin van het schooljaar telt de nieuwe officiële school 37 leerlingen. Onderwijzer Hubert Coulée in de Katholieke school heeft nog 6 leerlingen (de Verdin s en de Xhignesse s ). Donderpreken van de pastoor, verhitte discussies in de gemeenteraad en onder de inwoners van Vieuxville! Twee jaar later koopt een snuggere tegenstander van de officiële school de weide waarop die school gevestigd is en beveelt de afbraak van het gebouw op zijn grond. Daarmee is de strijd gestreden. In september 1887 zitten alle leerlingen terug braaf in de gemeenteschool (nu bij meester Petitjean) alsof het nooit anders geweest is. 25 jaar later zal Maurille Fanon (een schoonzoon van Antoine Gilsonnet) de fakkel voor de volgende 44 jaar als onderwijzer in de gemeenteschool overnemen. De Liberalen lijden in 1884 een zware verkiezings-nederlaag. De organieke wet wordt opgeborgen tot 1950 voor de volgende schoolstrijd

21 1880 En ook in 1880 komt in Vieuxville ene Henri Grignet met echtgenote Rosalie Alexandre en hun 5 kinderen (Céline, Stéphanie, Laure, Louise en Moïse) wonen. De vorige 11 jaar was Henri jachtopziener bij het kasteel Les Rochettes in Izier en woonde de familie daar op het kasteeldomein. Nu gaat hij als knecht werken op de hoeve van Petit Bomal en zoekt daarom een woning in de buurt: een daglonershuis waar moeder Rosalie voor een koe, een paar kippen en een groentenveld kan zorgen. Langs de grote baan in Vieuxville is het laatste huis richting Bomal (1870 gebouwd) vrij en dat wordt hun keuze. Enig nadeel is dat het huis vrij klein is voor de familie met 5 kinderen. In 1881 komt daar nog een zoon Alexandre Grignet bij. Ze zullen dan ook na verloop van tijd naar een grotere vrije woning in de Ravet verhuizen maar nu wonen ze dus aan de grote baan. Petit Bomal

22 Henri Grignet is in 1836 geboren en opgegroeid in Heyd in de Aisnevallei. In 1869 trouwt hij met Rosalie Alexandre ( 1835) uit Heyd. Rosalie is dochter uit de familie Alexandre die oorspronkelijk uit La Forge (Mormont) stamt. Na het huwelijk gaan ze dus in Izier wonen. Charles Alexandre, geboren in Brussel in 1761, komt in 1805 in opdracht van de Franse overheid naar de streek van Erezée. Hij wordt er adviseur van de gemeentebesturen voor de toepassing van de nieuwe Code Napoleon en administratie. Hij huwt Marie Marguerite Collard uit Mormont en vestigt er zich in het woonhuis aan de Fourneau de La Forge. Ze hebben er 2 zonen en een dochter die opgroeien in la Forge. De oudste zoon, Louis Joseph Alexandre ( 1807), zal in de voetsporen van zijn vader een overheidsfunctie bekleden ( receveur de l état ) en met zijn echtgenote en 2 zonen het huis in la Forge blijven bewonen. De jongste zoon, Marcellin Alexandre ( 1809), huwt in 1831 Marie Davin uit buurgemeente Aisne en zal met haar in de gemeente Aisne gaan wonen. Marcellin wordt onderwijzer, inspecteur van het basisonderwijs en gemeentesecretaris maar hij wordt in de grote omgeving vooral bekend als Maître Alexandre, de légiste : een soort advocaat en vrederechter. Marcellin heeft met Marie Davin tussen 1832 en 1845 acht kinderen. In 1846 sterft Marie. Drie jaar later hertrouwt hij met Marie Cathérine Laurent uit Heyd en gaat met haar in Heyd wonen. Met Marie Cathérine heeft Marcellin tussen 1850 en 1861 nog zes kinderen waarvan er 4 heel jong sterven. Het allereerste kind van Maître Marcellin Alexandre en Marie Davin is dochter Marie Marguerite Alexandre, geboren te Aisne in Als Marie Marguerite achteraan de 20 is, verlooft ze zich maar de verloving springt voor het geplande huwelijk af. Als ongehuwde moeder heeft ze wel een zoon: Albert Alexandre. Albert wordt in 1861 in het overgrootvadershuis te la Forge bij zijn nonkel en tante geboren, zo staat er althans op zijn geboorteakte te Mormont, maar hij groeit op te Aisne. Als grootvader Marcellin Alexandre bij zijn tweede huwelijk naar Heyd verhuist, gaan Marie Marguerite en Albert mee. Rond 1880 vervult Albert Alexandre (18 jaar) zijn legerdienst in Luik. Hij is er secretaris bij één van de officieren, administratief werk dus. Daarna verblijft hij terug bij zijn moeder in Heyd en zoekt er maar vindt niet onmiddellijk geschikt werk. Albert Alexandre Moeder Marie Marguerite Alexandre heeft een hele reeks jongere broers en zussen. Drie jaar jonger dan zijzelf is zus Rosalie Alexandre. En dat is dé Rosalie Alexandre die met Henri Grignet getrouwd is, een hele tijd met hem in Izier gewoond heeft en dan naar Vieuxville is gaan wonen : Marie Marguerite Alexandre uit Heyd, oudste dochter van Maître Alexandre, komt al eens op bezoek bij haar zus Rosalie Alexandre die met echtgenoot en kinderen in Vieuxville woont. Haar zoon Albert Alexandre (19-20 jaar) vergezelt haar soms. Albert is op zoek naar werk. Zijn tante Rosalie stelt hem voor om bij haar te komen werken. Er is heel wat werk op de kleine boerderij Grignet, te veel voor Rosalie alleen, en Henri Grignet werkt lange dagen op de hoeve van Petit Bomal. En zo komt Albert Alexandre bij zijn tante in Vieuxville wonen en werken.

23 : Albert Alexandre (22 jaar) woont dus te Vieuxville bij zijn tante Rosalie in de hoeve Grignet aan de grote baan. 500m daar vandaan woont Mélanie Paulis (27 jaar) nog altijd in het huis Pondant bij haar moeder Anne-Joseph Fagnoul. In Vieuxville ontmoet het vuur uit de Fourneau de La Forge (Mormont) het water uit de Moulin de Bosson (Ernonheid) en het komt tot een verloving. Albert Alexandre gaat trouwen met Mélanie Paulis. 1885: noch Albert, noch Mélanie heeft echter geld voor een huishouden. Voor ze trouwen, gaan ze eerst geld verdienen. Leopold II heeft op de conferentie van Berlijn in februari 1885 Congo als privébezit toegewezen gekregen. Hij richt in zijn Congo-Vrijstaat een administratieve structuur op en een ordedienst, de Force Publique, een koloniaal leger met blanke officieren. Albert heeft wellicht in de krant de oproep van Leopold II gezien. Die zoekt Belgische onderofficieren, die in Congo als officier de inlandse troepen zullen leiden. Om de nodige mensen aan te trekken, is de verloning er relatief hoog. Albert beslist om voor de voorgestelde termijn van 4 jaar naar Congo te trekken. Op 18 oktober 1886 vertrekt hij vanuit Antwerpen naar Congo waar hij in de havenstad Boma werkzaam zal zijn in het Régiment d administration. Mélanie solliciteert ondertussen bij het gemeentebestuur voor de job van maîtresse de couture in de school van Vieuxville en met succes want op 7 juni 1887 wordt ze aangesteld Na 3 jaar zit Albert s eerste term van 3 jaar in Congo er op en heeft hij recht op een betaalde reis naar huis en een half jaar vrij. Begin september 1889 komt hij aan in België. 1889: Albert komt in september terug aan in Vieuxville bij zijn Mélanie. Ze besluiten niet langer te wachten met trouwen en de trouwdatum wordt vastgelegd op 2 januari 1890, een kleine vier maand later. In principe moet Albert het vierde jaar van zijn contract in Congo nog uitvoeren maar het feit van te huwen is een vastgelegde reden om het contract te stoppen.

24 januari 1890: huwelijk van Mélanie Paulis met Albert Alexandre in de oude Romaanse kerk te Vieuxville. Albert en Mélanie huren het huisje van Petit achteraan rechts in de Truchette. Ze beleven er een gelukkige tijd. Ze leven van het inkomen van Mélanie en het spaargeld van Albert.

25 Op 9 december 1890 wordt dochtertje Florentine Alexandre geboren. Flore wordt ze genoemd. Eerst laat moeder Mélanie haar leerlingen naar de Truchette komen, na een paar maand gaar Florentine in de kinderwagen mee naar de klas. Albert heeft het moeilijk om een passende job te vinden. Na een aantal tegenslagen, zoekt hij zijn vroegere chef op van tijdens zijn legerdienst in Luik. De man is ondertussen Kolonel Commandant van het 5 regiment Artillerie, gelegerd in het Nationaal Réduit in Antwerpen. Albert vraagt hem om te bemiddelen bij het zoeken van een job binnen het leger. De kolonel biedt Albert onmiddellijk aan om bij hem in Antwerpen als secretaris te komen werken. Albert kan beginnen als Sergeant-Chef met snelle doorgroei naar Adjudant, de hoogste graad binnen de onderofficieren Albert aanvaardt de job en op 22 april 1892 verlaten Albert (31 jaar), Mélanie (36 jaar) en Florentine (2 jaar) Vieuxville op weg naar Antwerpen : Het schip van de Romaanse kerk van Vieuxville wordt gesloopt. Met de stenen wordt een nieuwe kerkhofmuur gebouwd. Het koor blijft bewaard als kerkhofkapel. De nieuwe bakstenen kerk, tegenover de school, wordt in gebruik genomen.

26 Eén van de laatste plechtigheden in de oude kerk is de begrafenis van Mélanie Paulis. Mélanie is op 16 mei 1893 in Antwerpen overleden, amper 37 jaar oud. Ze wordt op het kerkhof van Vieuxville begraven juist naast Florentine Jacquet ( 1888). De stenen zuil van Florentine Jacquet met daarnaast het houten kruis van Mélanie Paulis. Achteraan tegen de kerkhofmuur staat Anne-Joseph Fagnoul, de moeder van Mélanie. Albert zal in Antwerpen snel hertrouwen. Florentine s jongste oom, Arthur Jacquet (dan 22 jaar oud), gaat regelmatig op bezoek in Antwerpen en brengt de kleine Flore dan voor enkele weken mee naar haar grootmoeder Anne-Joseph Fagnoul in Vieuxville. Florentine met haar oom Arthur rond 1895 en 40 jaar later Florentine groeit tot haar 6 jaar dus vooral op in het huis Pondant dat ze later het grootmoedershuis zal noemen, een naam die de volgende generaties hebben overgenomen. Albert Alexandre komt ook regelmatig naar Vieuxville en logeert dan telkens in Logne bij Leonie en Ernest Pasquasy. Maar

27 1897 in 1897 overlijdt grootmoeder Anne-Joseph Fagnoul, 64 jaar oud. A NOTRE MERE REGRETTEE LES FAMILLES PAULIS ET JACQUET VIEUX-VILLE LE 2 JUILLET 1897 Het graf van Anne-Joseph Fagnoul op de plaats waar een paar jaar eerder de middenbeuk van de Romaanse kerk nog stond. Het huis Pondant zal verkocht worden want Joseph Pasquasy en Pauline Paulis vragen hun erfdeel in geld. Het oude huis Pasquasy aan de Lembrée is erg vervallen en ze willen een nieuw huis bouwen. Links het nieuwe huis Pasquasy. Het oude huis (rechts) zal nog lang als stal en schuur dienst blijven doen. Het nieuwe huis wordt gebouwd met stenen die rechts van de weg naar Palogne, tegenover de waterval, uit de rots worden gekapt.

28 Het Huis Pondant" wordt verkocht aan ene Mr. Van den Hoven uit Luik die het verhuurt aan een familie Gabriël. Later wordt het doorverkocht aan ene A. Rijcke, gepensioneerd kolonel bij het leger. In 1955 zal diens zoon, een oorlogsinvalide, er komen wonen. Deze zoon rijdt veel rond in Vieuxville en Logne in een grote open Amerikaanse auto En ook in 1897: de familie Dupont installeert zich in het kasteeltje van Palogne, haar nieuwe zomerresidentie. Weduwe Laure Wibin-Gillard, een dochter van het Château de My, heeft het kasteeltje laten bouwen op de gronden van Palogne die zij van haar moeder geërfd heeft. Haar zoon Auguste Dupont ( ) en haar schoonzoon Albert Lecointe ( ) ondernemen een grondige studie van de ruïnes van de burcht op hun grondgebied: ze bestuderen en ontcijferen de ruïnes en hun geschiedenis, laten het puin uit 1521 uitgraven en opruimen, maken een plan op, verrichten archeologisch onderzoek en determineren de gevonden voorwerpen, restaureren muren waar nodig, nemen foto s, schrijven een brochure, construeren een maquette, organiseren publieke bezoeken Auguste Dupont is doctor in de rechten, advocaat en wordt hoofd van de Balie in Antwerpen. Buiten het zomerseizoen verblijft de familie dan ook in Antwerpen. Albert Lecointe is adjudantmajoor bij de Génie en hoofd van de technische dienst van de Marine. Beiden hebben een grote kennis van de middeleeuwse militaire architectuur. Auguste Dupont en echtgenote Isabelle Stoumon hebben in die periode 3 kinderen: dochter Isabelle die later Marcel Walckiers de Vlieringhe huwt, zoon Auguste die in de voetsporen van zijn vader advocaat zal worden te Antwerpen en dochter Jeanne die François Vincentelli (ook advocaat te Antwerpen) zal huwen.

29

30 : Aan de voet van de ruïnes laat August Dupont een huis bouwen voor de gids die de publieke rondleidingen verzorgt met het café Concierge des Ruines. Gids is Jean Baudhuin van My. In 1917 koopt Joseph Verdin het huis. Hij huwt Victorine Dal en zal van1918 tot 1948 gids spelen op de ruïnes. Hij bouwt het huis verder uit: in 1926 een garage met werkplaats boven, die in 1947 een feestzaal wordt. Zijn dochter Germaine Verdin, gehuwd met Joseph Lecarte van Izier, laat in 1950 het huis verder optrekken en achteraan vergroten tot het Hotel des Ruines de Logne. Gids wordt vanaf 1952 Marcel Fréson. Chic volk op de ruïnes rond 1900

31 Leonie en Ernest Pasquasy En ook in 1907: terwijl het café Concierge des Ruines in gebruik wordt genomen, logeert in het naburige huis Pasquasy bij Ernest en Leonie hun oom Albert Alexandre. Thérèse Paquot, Albert s tweede vrouw, is in Antwerpen gestorven en Albert verblijft nu een tijdje in Logne. Bij Sophie Breulheid, die in de Ravet achter de bron woont, logeert een nichtje van haar uit Jemelle: Hortense Gaspard. Wanneer de 46-jarige Albert Alexandre eens op bezoek gaat bij Sophie Breulheid, springt de vonk met 29-jarige Hortense Gaspard meteen over. Nog hetzelfde jaar zijn Albert en Hortense getrouwd en wonen ze in Fortje 6 in Antwerpen. Albert en Hortense Meteen de laatste keer dat Albert Alexandre in Vieuxville gezien wordt. Hij zal met Hortense nog twee zoontjes krijgen: Marcellin en Albert. In 1913 wordt hij ziek en verblijft enige tijd in het militair hospitaal in Beverlo en in 1914 verhuist hij naar Jemelle, waar hij in 1918 sterft : overstroming van de Lembrée. De aanhoudende zware regenval heeft van de velden hooi meegevoerd dat ter hoogte van Malacord een dam heeft gevormd. Achter de dam is een grote hoeveelheid water opgestuwd. Wanneer de hooi-dam het plots begeeft, stort er een vloedgolf door het dal van de Lembrée. In Logne stijgt in de laagstgelegen huizen het water tot 1m hoog. De hele vallei is één kolkende stroom. Op 21 december 1952 zal er weer een gelijkaardige overstroming plaatsvinden in de Ravet en in Logne als een uitzonderlijk grote hoeveelheid sneeuw rond Werbomont op korte tijd smelt. En op 26 juni 1953 verandert, door een eindeloze wolkbreuk, het rustige riviertje la Lembrée weer in een woeste, vallei-vullende stroom. Hele bomen worden meegesleurd. Overal ontstaan diepe putten. Het huis nr 42 ligt beschut tegen de hardste stroming door de buurhuizen, daar blijft de schade beperkt. Twee jaar op rij een zware overstroming: de mensen stellen zich vragen. Er worden verschillende theorieën uitgedacht

32 1920 Vanaf 1920 voeren enkele grote fabrieken in het Antwerpse enkele dagen vakantie in. Autofabrikant Minerva was de eerste die dit recht toekende, snel gevolgd door andere fabrieken zoals Gevaert, Bell en de diamantsector. Andere fabrieken volgen heel geleidelijk. Na de eerste wereldoorlog verschijnen er toeristen in Vieuxville. Aanvankelijk vooral begoede mensen. Het zijn er weinig en na de grote crash van 1929 daalt hun aantal zelfs nog. Eerst na 1945 zal het toerisme in Vieuxville beduidend toenemen. Met de toeristen verschijnen ook de postkaarten. De vele kaarten van toen herinneren ons nu nog aan die tijd. In de Ravet wordt hotel Belle Vue gebouwd door Culot. Het hotel zal een aantal maal worden verkocht (in 1945 aan Piette, in 1951 aan Bastin, in 1954 aan Marsin) maar echt goed draaien doet het nooit. In 1946 start een firma uit Barvaux er een wekelijkse filmvertoning maar het blijft bij 1 week. In de Vieux Moulin begint in 1946 de familie Barbette een familiepension. In 1952 zal Piette van Durbuy het huis kopen en heropenen als een restaurant. Victor Pasquasy ontvangt in Logne vanaf 1950 pensiongasten in wat het Pension Pasquasy zal worden. Aan de overkant van de vallei koopt Joseph Verdin in 1917 het café Concierge des Ruines en houdt er in de zomer ook een herberg voor enkele gasten. Zijn dochter Germaine zal het huis vergroten en er rond 1950 het Hotel des Ruines de Logne beginnen. In 1924 koopt Gustave Pauwels de gebouwen van de Moulin de Logne van de familie Xhignesse. Hij verbouwt het geheel tot het Hotel de la Lambrée. Het oudste hotel van Vieuxville dus. Rond 1950 zal Piette van de Bellevue in de Ravet het overnemen. Ook in de hoeve van Palogne worden door de Lawarées enkele kamers voor gasten verhuurd en kan je eten in het restaurant.

33

34

35 : In Vieuxville worden 2 fietsers gezien: Florentine Alexandre (34 jaar) en Leunis Barentsen (40 jaar). Florentine, dochter van Mélanie Paulis en Albert Alexandre, is na 27 jaar terug in haar geboortedorp. Ze logeren een paar dagen in Logne bij Ernest en Leonie Pasquasy, neef en nicht van Florentine. Florentine is in 1892 als 2-jarige met haar ouders naar Antwerpen (fortje 6) verhuisd. Na de vroege dood van haar moeder Mélanie, verblijft ze tot haar 6 jaar regelmatig bij grootmoeder Fagnoul in Vieuxville. Daarna blijft ze bij haar vader en eerste stiefmoeder Thérèse Paquot en tweede stiefmoeder Hortense Gaspard in Antwerpen wonen. 17 tot 20 jaar oud, verblijft ze 3 jaar in pensionaat te Brugge en wordt daar in de normaalschool onderwijzeres. Daarna verblijft ze nog 2 jaar te Luik voor de opleiding tot regentes. In 1912 (22 jaar oud) wordt ze onderwijzeres op het Kiel. Twee jaar later verhuizen haar vader en stiefmoeder naar Jemelle en verlaat Florentine fortje 6 om zelfstandig op het Kiel te gaan wonen. Florentine leert de 6 jaar oudere Zeeuwse immigrant Leunis Barentsen kennen, die al een viertal jaar op de administratie van de Minerva-fabriek werkt en daarvoor ook op het Kiel is komen wonen. In augustus 1914 huwen ze en 9 jaar later lopen er in Antwerpen 4 jonge Barentsen-Alexandre s rond: Albert, Suze, Leo en Mela. Ze hebben ondertussen ook een eigen huis in de De Bosschaertstraat gekocht. Florentine s geluk is bijna volledig maar toch schrijft ze in haar dagboek Wat is het toch dat mijn hart zo doet verlangen naar het land van de rotsen en de stille natuur?". Die roep naar het verre Vieuxville uit haar prille jeugd In 1924 wordt de beslissing genomen: ze gaan op onderzoek naar Vieuxville met het oog op het verwerven van een huisje daar. De drie jongste kinderen blijven in Antwerpen, Albert gaat mee met de trein tot Jemelle en blijft daar logeren bij zijn stiefgrootmoeder en zijn nonkels Marcellin en Albert Alexandre, een generatie verschil maar ongeveer dezelfde leeftijd. Florentine en Leunis trekken dan met de fiets verder door de Ourthe- en Aisnestreek en komen aan te Vieuxville Ze logeren een paar dagen in Logne bij Ernest en Leonie Pasquasy, neef en nicht van Florentine. Aan Ernest wordt gevraagd van uit te kijken of er een geschikt huis te koop komt en van hen daarvan te verwittigen En zo kopen Florentine en Leunis een klein jaar later het huis Roland te Logne.

36 Het daglonershuisje bestaat dan uit (links) het woongedeelte en (rechts) de schuur. Het woongedeelte bestaat uit een woonkamer en een keuken met een trap naar de eerste verdieping. Op die verdieping vooraan een slaapkamertje voor de ouders en achteraan slaapruimte voor de kinderen. De schuur heeft een deur aan de wegkant. Binnenin een verhoogd gedeelte waaronder zich een klein keldertje bevindt en op dat verhoogd niveau een kleine toegangsopening voor de kippen. Op de foto hiernaast is die opening duidelijk zichtbaar met buiten een kippenladdertje er naar toe. Boven heeft de schuur een luik vooraan en een luik aan de rotskant. 2 schetsen (gemaakt door Leunis) van de indeling van het huis zoals ze het in 1925 kochten:

37 Met Pinksteren 1925 wordt aan timmerman Jozef Longueville de opdracht gegeven om het huis bewoonbaar te maken: een nieuw dakgebinte (met behoud van de oude dakpannen), de schuur ophogen (om de kelder te behouden) en ombouwen tot woonkamer met venster en met een slaapkamer boven, een trap, een zoldervloer boven de eetkamer en keuken, enz... Tegen de zomer 1925 kan het huis voor het eerst bewoond worden door de familie Barentsen-Alexandre en vanaf dan wordt er elke vakantie doorgebracht en een groot deel van het jaar is er wel altijd iemand van de familie in Logne. Florentine Mela Omoe Suzanne Barentsen Leo Leo Mela Florentine Leonie Pasquasy buurjongen Neuville Leo Mela Suze Albert Suze Leo Florentine Mela Albert Suze Mela Leuis Florentine Albert

38 Florentine Leunis Albert zal, als één van zijn eerste werken als architect, een plan opmaken voor een verdere aanpassing van het huis. Zo wordt o.a. de gevel boven de grote slaapkamer opgetrokken.

39 Het huis Roland (Logne 42) wordt genoemd naar François Roland die er met zijn echtgenote Marie Collard en zoon Joseph woont. François werkt op de hoeve van Bomal. Hij heeft het huis ooit van Joseph Delgombe gekocht. Na de dood van François in 1921, verhuist Marie Collard naar Ampsin en verkoopt het huis in Logne aan Arthur Thiry. Arthur verhuurt het huis in 1921 aan een Madame Carolus met een paar dochters en een zoon. Ze leeft van het opzoeken en verkopen van geneeskrachtige kruiden. Van 1923 tot 1925 staat het leeg en wenst Arthur Thiry het huis terug te verkopen. Ernest Pasquasy verwittigt Florentine en Leunis maar vreest dat de prijs veel te hoog zal gaan, zeker gezien de vele kosten die er moeten gedaan worden. Florentine zoek Arthur Thiry onmiddellijk op. Er blijken meerdere gegadigden te zijn waaronder Ansiaux die het huis voor frs wil kopen. Maar Ansiaux sterft. Florentine slaagt er dan in om met Thiry een verkoopsovereenkomst voor frs te sluiten. Juist binnen hun budget. Als chef-garde bij de spoorwegen kan Thiry zonder kosten naar Antwerpen komen en hij gaat akkoord om de verkoop daar op een zondag te regelen. Florentine en Leunis kiezen voor Notaris Vekemans te Hoboken omdat die ook de aankoop van het huis in de De Bosschaertstraat 104 heeft geregeld. Op zondag 26 april 1925 wordt de aankoop van het huis in Logne daar in een akte vastgelegd. En de buren in 1925? - Nummer 40 wordt bewoond door Hubert Collard met vrouw en 9 kinderen. In 1919 wordt het door zijn zoon Antoine verkocht aan de familie Mannaerts uit Luik. Florentine en Leunis zien er vanaf 1925 Alphonse Mannaerts met dochter Dolhen-Mannaerts en kleindochter Mariette ( Miëtte ) elk weekend doorbrengen. - Huis 41 wordt aanvankelijk bewoond door Noël Fourreau die volgens de dorpsbewoners abnormaal maar ongevaarlijk is. Bij diens dood wordt het verkocht aan Ansiaux, die het verhuurt aan ene Kaye, gehuwd met Maria Deum, een dochter van nummer 43. Daarna wordt het verhuurd aan Alphonse Neuville met Ernestine Bonboir en twee zonen. Deze erg vriendelijke Neuville s zijn in 1925 de geburen van Florentine en Leunis. In 1932 verhuizen de Neuville s naar de hoeve bij St Rahy en komt er kunstschilder José Wolff wonen. Twee jaar later gevolgd door Marcel Fréçon, die er tot 1946 woont. Rond 1950 wordt het huis dan gekocht door de familie Silberstein-Seret. - In 1806 was Joseph Detroux eigenaar van nummer 43. Hij verhuurt het huis aan Joseph Bernard en Ernestine Donneaux. In 1918 wordt het gekocht door Alphons Deum uit Aisne, die met zijn echtgenote Marie Leboutte in 1925 de gebuur van Flore en Leunis worden. Alphons is een erg norse en ruwe kerel. Hij en zijn vrouw geloven sterk in spoken, geesten en duivels. Hij verhuurt kamers aan toeristen. O.a. juffrouw Leers en juffrouw Brugmans, collega s van school van Florentine, logeren er vooraleer ze een vakantieverblijf in Vieuxville vinden. In 1947 wordt het huis verkocht aan Joseph Dujardin en Germaine Ribonet. familie Neuville, de rechter-buren mr & mevr Deum, linker-buren

Vieuxville. La Maison Pondant 1766-1897. 1766 François Mathieu PONDANT du Moulin de BOSSON. 1766 Gérardine BIRON de FILOT

Vieuxville. La Maison Pondant 1766-1897. 1766 François Mathieu PONDANT du Moulin de BOSSON. 1766 Gérardine BIRON de FILOT Vieuxville 1766 François Mathieu PONDANT du Moulin de BOSSON 1766 Gérardine BIRON de FILOT 1806 Célestin Denis PAULIS de MARCOURT 1853 Anne-Joseph FAGNOUL de IZIER 1890 Albert ALEXANDRE de HEYD La Maison

Nadere informatie

Architectenwoning. te Borgerhout. Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Architect : Albert Barentsen (1915 1985)

Architectenwoning. te Borgerhout. Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Architect : Albert Barentsen (1915 1985) Architectenwoning te Borgerhout Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Ontworpen in het expo-jaar 1958 Gebouwd in 1959 Architect : Albert Barentsen (1915 1985) Huis Cruyslei 1b - Architect Albert Barentsen

Nadere informatie

Waalse Wortels 2. van Pondant tot de La Marck

Waalse Wortels 2. van Pondant tot de La Marck Waalse Wortels 2 van Pondant tot de La Marck Deel 4 meer over Pondant Jean François Mathieu Pondant uit Bosson (Werbomont) huwt in 1765 Gérardine Biron uit Filot. Hij laat in Vieuxville een groot huis

Nadere informatie

Actes d'état civil. Vieuxville Izier Mormont - Heyd

Actes d'état civil. Vieuxville Izier Mormont - Heyd Actes d'état civil Vieuxville Izier Mormont - Heyd Met informatie uit aktes Burgerlijke Stand en Parochieregisters van Vieuxville, Izier, Mormont en Heyd, kunnen we de stamboom langs de kant van grootmoeder

Nadere informatie

Albert Alexandre. Mélanie Paulis. Mormont 1861 1918 Jemelle. Vieuxville 1856 1893 Antwerpen

Albert Alexandre. Mélanie Paulis. Mormont 1861 1918 Jemelle. Vieuxville 1856 1893 Antwerpen Albert Alexandre Mormont 1861 1918 Jemelle Mélanie Paulis Vieuxville 1856 1893 Antwerpen Rond 1800 woont in de Aisnevallei, in de gemeente Heyd, ene Charles Alexandre ( 1840) waarvan we alleen maar weten

Nadere informatie

Waar woonden onze voorouders in Antwerpen? 1. tak Barentsen - Alexandre

Waar woonden onze voorouders in Antwerpen? 1. tak Barentsen - Alexandre Waar woonden onze voorouders in Antwerpen? 1. tak Barentsen - Alexandre Albert Alexandre & Melanie Paulis wonen vanaf 1892 in Fortje 6 aan de Kielse Vest. Melanie overlijdt in 1893. Albert blijft er wonen

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

Suzanne Barentsen. Middelburg 1894 1967 Wemmel. tante Suze van Logne

Suzanne Barentsen. Middelburg 1894 1967 Wemmel. tante Suze van Logne Suzanne Barentsen Middelburg 1894 1967 Wemmel tante Suze van Logne Middelburg 28 mei 1894 Wemmel 19 februari 1967 1894 Middelburg Dampoortsingel (nu Veersesingel) : Geboorte van Suzanne Barentsen, dochter

Nadere informatie

Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling neemt je mee naar het plateau van Rahiermont. Deze Middeleeuwse plek, rijk aan verhalen, laat zeker een sfeer van spiritisme achter.

Nadere informatie

Tukhut. Algemene informatie

Tukhut. Algemene informatie Tukhut Algemene informatie Slechts 40 km ten zuiden van Luik kun je de sfeer van een echte berghut beleven. In Sy, een plaatsje in het beboste dal aan de rivier de Ourthe, vind je de berghut van de NKBV.

Nadere informatie

D52, Past. Van Haarenstr. 58-60

D52, Past. Van Haarenstr. 58-60 D52, Past. Van Haarenstr. 58-60 Geplaatst in de Heise Krant van april 2012, gewijzigd 08-04-2015 Slechts weinig mensen weten dat in het pand waar nu rechts Henk Schepens en Marlène van Esch wonen, Pastoor

Nadere informatie

D67, Hintelstraat 12

D67, Hintelstraat 12 D67, Hintelstraat 12 Geplaatst Heise Krant maart 2014, gewijzigd 04-06-2016 De boerderij D67 aan de Hintel wordt op dit moment bewoond door de familie Rikken, maar is beter bekend als de boerderij van

Nadere informatie

De bevrijding van Houthem

De bevrijding van Houthem De bevrijding van Houthem Zondag 17 september 1944 Samengesteld door Fons Heijnens Duitsers in Houthem Vanuit Geulhem komend, trekken de Duitsers Houthem binnen in mei 1940 Foto uit archief van Jacquo

Nadere informatie

maart 1913 Albert Alexandre Melanie Florentine Joost Barentsen Suzanna Leunis

maart 1913 Albert Alexandre Melanie Florentine Joost Barentsen Suzanna Leunis 1 2 1 2 3 4 3 4 maart 1913 Albert Alexandre ligt in bed in een grote slaapzaal van het Militair Hospitaal in Beverlo. Hij is al een tijdje ziek, het ging van kwaad naar erger. Hij hield het niet meer vol

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Van wie ben jij er één? Dat was telkens de vraag van tante Betje als ik bij mijn oma, haar zuster, kwam logeren in Baarn. Die vraag

Nadere informatie

Walcherse herkomst. Deel 1. Ritthem en De Schoone Waardin

Walcherse herkomst. Deel 1. Ritthem en De Schoone Waardin Walcherse herkomst Deel 1 Ritthem en De Schoone Waardin De informatie in deze tekst halen we voor het grootste deel uit: Het Boek van Suze, de kroniek door onze tante Suze rond 1955 in Logne geschreven.

Nadere informatie

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Gent 25c De Minnemeersbrug lag in het verlengde van de Goudstraat Goudstr /Beersteeg

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

Bron: De Oosterhoutse tijdmachine

Bron: De Oosterhoutse tijdmachine 1813 Aanleg Napoleonsbaan De grote weg Parijs-Amsterdam liep door Oosterhout. Hij werd aangelegd in de jaren 1813-1816. Napoleon begon met de aanleg, koning Willem I maakte hem af. Het traject maakte in

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

Wandeling n 20 : De toeristische weg : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 20 : De toeristische weg : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 20 : De toeristische weg : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling neemt je mee van Barvaux naar Durbuy langs de kronkelingen van de Ourthe. Deze meanders hebben zich een weg gebaand tussen

Nadere informatie

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd D88, Voorhei 3 Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd 23-01-2017 De geschiedenis van boerderij D88, nu Voorhei 3, begint bij Theodorus van Asseldonk. Theodorus (Dirk) van Asseldonk (1797-1845),

Nadere informatie

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a)

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a) LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a) Bijbelstudie 6 Leven met lef Een vrouw voor Izak: op zoek naar de ware Jacob(a) Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds.

Nadere informatie

Wandeling n 26 : La Passerelle Hotton Bewegwijzering :

Wandeling n 26 : La Passerelle Hotton Bewegwijzering : Wandeling n 26 : La Passerelle Hotton Bewegwijzering : Deze rustige en kronkelende wandeling leidt u langs de Ourthe. U ontdekt wellicht ongekende aspecten van deze rivier. De stroom, die het leven van

Nadere informatie

E70, Goordonksedijk 4

E70, Goordonksedijk 4 E70, Goordonksedijk 4 Geplaatst in de Heise Krant januari 2014, gewijzigd 13-04-2016 Wanneer we op de kadasterkaart van 1832 kijken, waar nu de Goordonksedijk loopt, zien we aan weerszijden een grote vlakte

Nadere informatie

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Suzanna Barentsen & Joost Barentsen Ritthem 1879 7 november huwelijk

Nadere informatie

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden.

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden. BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012 1 Inleiding Bewoning en veranderingen De boerderij is vrij zeker gebouwd begin 1800. In 1872 heeft er een grondige verbouwing plaats gevonden met o.a. een nieuwe

Nadere informatie

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel Voorwoord Gijsbrecht van Amstel leefde rond 1300. Hij was de belangrijkste man van de stad Amsterdam in die tijd. Gijsbrecht was geliefd bij de bevolking van Amsterdam, maar hij had ook veel vijanden.

Nadere informatie

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III.

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III. Frankrijk het meest favoriete vakantieland van Nederland. Velen gaan met de auto, caravan, camper of fiets. Voor een weekend bezoekt men vaak Parijs of een van de andere fraaie steden. Maar je kunt Frankrijk

Nadere informatie

info@pietnowee.nl Pagina 1

info@pietnowee.nl Pagina 1 "Thuis heb ik nog een ansichtkaart" Ik heb er zelfs meer dan één van het dorp waar ik geboren ben. Mijn voorouders waren tuinders en woonden voornamelijk in Den Hoorn en omgeving. Veel is er veranderd

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 1 Ω Steden Ω Les 1: De middeleeuwse steden Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 1 Ω Steden Ω Les 1: De middeleeuwse steden Naam: Werkblad Ω Steden Ω Les : De middeleeuwse steden De middeleeuwse steden Aan het eind van de middeleeuwen is de adel de baas. De adel is rijk en heeft alle grond. De kasteelheer woont met zijn vrouw, kinderen

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

Gent 6a. Groene Vallei Nieuwe wandeling Leiearm Overzet Malem Krijgsgasthuisstr Wintertuinstr brouwerij Aigle- Belgica.

Gent 6a. Groene Vallei Nieuwe wandeling Leiearm Overzet Malem Krijgsgasthuisstr Wintertuinstr brouwerij Aigle- Belgica. De stadsvesten van Einde were tot de Brugsepoort Gent 6a Groene Vallei Nieuwe wandeling Leiearm Overzet Malem Krijgsgasthuisstr Wintertuinstr brouwerij Aigle- Belgica. De Overzet was van de Einde Were

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld.

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld. Huize Louise. Inleiding. Vanuit het zuiden, even voorbij de Markt en de Protestante kerk in de Grotestraat, staat op de nummers 92 tot 94 een pand dat de naam draagt 'Huize Louise'. In dit pand waren eerder

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Wandelweg nr. 16 : Pont le Prêtre : Durbuy Merkteken

Wandelweg nr. 16 : Pont le Prêtre : Durbuy Merkteken Wandelweg nr. 16 : Pont le Prêtre : Durbuy Merkteken Het rijke Ardense woud biedt onderdak aan een zeer heterocliete fauna. Langs de hele wandelweg Pont le Prêtre geniet u van het gastvrije onderdak dat

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

D93,Gemzeweide 2. Geplaatst in de Heise Krant van juni 2016, gewijzigd

D93,Gemzeweide 2. Geplaatst in de Heise Krant van juni 2016, gewijzigd D93,Gemzeweide 2 Geplaatst in de Heise Krant van juni 2016, gewijzigd 28-10-2017 Dit artikel gaat over een Heise boerderij met een Veghels adres, namelijk Gemzeweide 2, voorheen Wethouder Donkersweg 4,

Nadere informatie

Gent A19. Vervolg van de Kouter en-dreef en de Universiteitsstraat

Gent A19. Vervolg van de Kouter en-dreef en de Universiteitsstraat Gent A19 Vervolg van de Kouter en-dreef en de Universiteitsstraat Deze 2 prenten bevinden zich in een museum in Amerika. De bovenste prent, de man die in de vuilbak zit of tenminste erin word gestopt is

Nadere informatie

Antwoorden. 1 helder. 3 goed fout. 4 eigen antwoord. 5 Het was een heldere dag. We liepen over. 2 noordelijk. kopieerblad Woordenschat 7.

Antwoorden. 1 helder. 3 goed fout. 4 eigen antwoord. 5 Het was een heldere dag. We liepen over. 2 noordelijk. kopieerblad Woordenschat 7. kopieerblad Woordenschat 7.2 1 Voelt de zon overal even warm aan? 1 helder als er buiten veel licht is en er geen wolken zijn de vlakte een grondgebied dat groot en plat is weerkaatsen licht of geluid

Nadere informatie

Takken Carolus en August. Rond 1932, Geduld Overwint, met o.a. Aug. Dellaert, P. Dellaert, P. Doens, Arn. Dellaert. Camiel en Eugene, getrouwd in

Takken Carolus en August. Rond 1932, Geduld Overwint, met o.a. Aug. Dellaert, P. Dellaert, P. Doens, Arn. Dellaert. Camiel en Eugene, getrouwd in Tak Johanna. Geboren: na het huwelijk van 27 november 1838 tussen Johannes en Carolina, wordt op 23 december 1839 Johanna Maria Jacoba Dellaert geboren, als 1e kind. Tak Johanna. Huwelijk: op 1-5-1862

Nadere informatie

Kaart van 1755 van de Keizersen. Lievenspoort. St lievenspoort. Brusselsepoort. Oud Scheldeken. Heuvelpoort. St Pietersdorp.

Kaart van 1755 van de Keizersen. Lievenspoort. St lievenspoort. Brusselsepoort. Oud Scheldeken. Heuvelpoort. St Pietersdorp. Brusselsepoortstraat johan@sint-pietersdorp.be D7 Brusselsepoort St lievenspoort Kaart van 1755 van de Keizersen Sint- Lievenspoort Oud Scheldeken Heuvelpoort St Pietersdorp Spaans kasteel Kaart van 1799

Nadere informatie

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken Klein Begijnhof st Pietersabdijkerk de verdwenen OLVkerk St Baafs Belfort st Niklaaskerk St Salvatorkerk In het Begijnhof

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787

Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787 Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787 Zegel wapenschild uit één van de protocolboeken van Notaris van Eijndhoven Nicolaes Adriaenszn van Eijndhoven is de verste rechtstreekse stamvader

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Gemarkeerde wandelingen in de directe omgeving van Sy

Gemarkeerde wandelingen in de directe omgeving van Sy In de buurt van Sy zijn door de lokale V.V.V. een negental gemarkeerde rondwandelingen uitgezet, variërend van 2,5 tot 11,0 km. In de directe nabijheid van de Tukhut bevinden zich een vijftal van die rondwandelingen.

Nadere informatie

Het Grootvadershuis te Laforge

Het Grootvadershuis te Laforge Het Grootvadershuis te Laforge Albert Alexandre (onze overgrootvader) is, volgens zijn geboorteakte, in 1861 geboren in Laforge bij Mormont (Aisnevallei) en daarna opgegroeid bij zijn ongehuwde moeder

Nadere informatie

Toen in 1931 toen de laatste van de familie, Gust Kenes, overleed, kwam het huis in bezit van zijn toenmalige erfgenamen, de familie Verheyden.

Toen in 1931 toen de laatste van de familie, Gust Kenes, overleed, kwam het huis in bezit van zijn toenmalige erfgenamen, de familie Verheyden. De familie Kenes 5) Het witte huis, algemene info De familie Kenes woonde in het zogenaamde Hof te Meensele. Deze optrek of plaats wordt reeds vermeld in 1440, met als de toenmalige eigenaars de heren

Nadere informatie

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Suzanna Barentsen & Joost Barentsen Ritthem 1879 7 november huwelijk

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

België Weekend 5 t/m 8 september 2014

België Weekend 5 t/m 8 september 2014 België Weekend 5 t/m 8 september 2014 Een kort vooraf. Omdat het buitenland evenement naar Engeland helaas is komen te vervallen heb ik het verzoek gekregen om, op korte termijn, alsnog een buitenland

Nadere informatie

Partner- en Wezenpensioen

Partner- en Wezenpensioen Partner- en Wezenpensioen Uitgave april 2015 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds SABIC, gevestigd te Sittard (het pensioenfonds ) is van algemene aard, uitsluitend

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag door een scholier 1675 woorden 5,8 42 keer beoordeeld 2 november 2001 Auteur Frederik van Eeden Genre Psychologische

Nadere informatie

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen Een aantal oude huizen en boerderijen van Warder zijn voorzien van een gevelsteen. Hierop staat aangegeven wanneer

Nadere informatie

DEELNEMERS Vrijdag 1 juli 2011

DEELNEMERS Vrijdag 1 juli 2011 BESCHRIJVING TOCHT Dit gedeelte van de GR 5 speelt zich voornamelijk af in het Nationaal Park La Vanoise maar doorkruist ook een gedeelte van het Nationaal Park Savoi. Het zijn de Alpen op zijn mooist.

Nadere informatie

Hurtebise - Beauraing : van het benedictinessenklooster van Hurtebise, in de buurt van S thubert, naar het Heiligdom van Beauraing

Hurtebise - Beauraing : van het benedictinessenklooster van Hurtebise, in de buurt van S thubert, naar het Heiligdom van Beauraing Hurtebise - Beauraing : van het benedictinessenklooster van Hurtebise, in de buurt van S thubert, naar het Heiligdom van Beauraing Deze route volgt veelal kalme asfaltwegen. Ze vertrekt aan het klooster

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19

TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19 TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19 Bouw- en bewoningsgeschiedenis Bewoners Het huis dateert uit 1896. Het werd (vermoedelijk) gebouwd in opdracht van Klaas Groot. Klaas Groot was getrouwd met Antje

Nadere informatie

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog de kerk van Oekene voor de Eerste Wereldoorlog 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

Café Kerkemeijer te Rekken

Café Kerkemeijer te Rekken -17- Café Kerkemeijer te Rekken Inleiding Café Kerkemeijer, aan de Rekkenseweg te Rekken, is in de gehele regio een bekende locatie en één om wat voor bijeenkomst dan ook te houden. Iedereen in Rekken

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Les 3: Overleven in de sloppenwijken / Bijlage I I. Introductie aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Er wonen miljoenen mensen in de sloppenwijken van Caracas, verspreid over verschillende

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Van Buggenhout-Opstal to the States

Van Buggenhout-Opstal to the States Van Buggenhout-Opstal to the States Ons verhaal begint ergens in de jaren 1800 in de Broekstraat bij de familie Annaert. Het bevolkingsregister uit de Franse tijd (1818) vermeldt hen in het huis nr. 33.

Nadere informatie

Gent 14a. St Lievenspoortstr

Gent 14a. St Lievenspoortstr St Lievenspoortstr Gent 14a In 1708 kon Lodewijk de XIV het maar niet laten. Eerst de stad goed bombarderen en dan zich een gewelddadige toegang verschaffen om de stad in te nemen langs de St Lievenspoort.

Nadere informatie

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442 Johanna van Polanen is pas 11 jaar als ze trouwt. Dit komt doordat haar familie een verstandshuwelijk sluit. Ontvang 100 florijnen. 1403 Engelbrecht de Eerste van Nassau trouwt met Johanna van Polanen.

Nadere informatie

.22. Hoe ziet een centrum eruit?

.22. Hoe ziet een centrum eruit? Hoe ziet een centrum eruit? Hoofdstuk 2 les 1 Wat ga je leren? In deze les leer je hoe een centrum eruitziet. Je leert ook hoe het komt dat sommige steden of plekken een centrum zijn geworden. Begrippen

Nadere informatie

Bernard Molenkamp. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik Molenkamp (geb. 3-8-1860), landbouwer van beroep en Willemina Ooijman (geb.10-11-1861).

Bernard Molenkamp. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik Molenkamp (geb. 3-8-1860), landbouwer van beroep en Willemina Ooijman (geb.10-11-1861). Bernard Molenkamp Mijn opa BERNARD MOLENKAMP wordt 14-3-1897 geboren te Zelhem (een klein dorpje in de provincie Gelderland op een grote boerderij De Molenkamp ) in Holland. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik

Nadere informatie

Met regelmaat komt ik nog in de Ooster. Als ik naar deze Oosterkerkgemeente kijk, dan zie ik een zeer levendige gemeenschap.

Met regelmaat komt ik nog in de Ooster. Als ik naar deze Oosterkerkgemeente kijk, dan zie ik een zeer levendige gemeenschap. Verkondiging Een icoon met een groot rood veld. Een vurig veld in de vorm van een lindeblad het vuur dat overal heen kan waaien. Dat is de verbeelding van deze icoon uit de tweede helft van de zestiende

Nadere informatie

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven Inleiding Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven In de jaren dertig groeide onze moeder op in Zuid-Limburg. Mama is de oudste van tien kinderen. Toen ze vier jaar oud was, kwam haar oma bij

Nadere informatie

Julia Clarysse 100 jaar

Julia Clarysse 100 jaar Julia Clarysse 100 jaar Op 1 maart 2006 wordt Julia Clarysse 100 jaar. Ze heeft tot haar 85 ste in de Oude Molenstraat gewoond. Daarna is ze bij haar dochter Maria in Gompel ingetrokken en de laatste tien

Nadere informatie

Omslag: Het schildersatelier zoals Antonine de Mun het zelf afbeeldde op een kamerscherm

Omslag: Het schildersatelier zoals Antonine de Mun het zelf afbeeldde op een kamerscherm Omslag: Het schildersatelier zoals Antonine de Mun het zelf afbeeldde op een kamerscherm (collectie hertog d Ursel) Het Atelier van Antonine In 1872 trouwt Antonine de Mun (1849 1931) met haar neef Joseph

Nadere informatie

DE MAAS (in Belgie)

DE MAAS (in Belgie) DE MAAS (in Belgie) Hier geldt het Scheepvaartreglement Gemeenschappelijke Maas https://www.binnenvaartkennis.nl/wp-content/uploads/2018/12/scheepvaartreglement-gemeenschappelijke-maas.pdf In Nederland

Nadere informatie

Gent 6,3 omgeving de van de Brugse Vaart tot Van Beverenplein. Spijtig genoeg beschik ik bijna niks over deze jonge wijk.

Gent 6,3 omgeving de van de Brugse Vaart tot Van Beverenplein. Spijtig genoeg beschik ik bijna niks over deze jonge wijk. Gent 6,3 omgeving de van de Brugse Vaart tot Van Beverenplein Spijtig genoeg beschik ik bijna niks over deze jonge wijk. Ik zie aan de overkant de J. Guislainstraat niet liggen tenzij de brug vroeger bijna

Nadere informatie

1915-2015. 100 jaar geleden werd Albert Barentsen geboren als zoon van een Zeeuwse migrant en een Waalse migrantendochter.

1915-2015. 100 jaar geleden werd Albert Barentsen geboren als zoon van een Zeeuwse migrant en een Waalse migrantendochter. 1915-2015 100 jaar geleden werd Albert Barentsen geboren als zoon van een Zeeuwse migrant en een Waalse migrantendochter. Tekst bij de genealogische wandeling op het Kiel 1 Florentine woont in fortje 6

Nadere informatie

Omslag: Het schildersatelier zoals Antonine de Mun het zelf afbeeldde op een kamerscherm

Omslag: Het schildersatelier zoals Antonine de Mun het zelf afbeeldde op een kamerscherm Omslag: Het schildersatelier zoals Antonine de Mun het zelf afbeeldde op een kamerscherm (collectie hertog d Ursel) Het Atelier van Antonine In 1872 trouwt Antonine de Mun (1849 1931) met haar neef Joseph

Nadere informatie

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 Inhoud Stamboom van het Koninklijk Huis 6 Inleiding 9 e 1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10 2 De geboorte van een prins 16 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 4 De studententijd van prins Willem-Alexander

Nadere informatie

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK)

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) In het archeologisch beleidsplan van de gemeente Boekel wordt de begraafplaats beschreven als een

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2. Cornelis van de Ven. Cornelis van de Ven. * 25-04-1842 Horst +30-04-1875 Lith, 34 jaar

HOOFDSTUK 2. Cornelis van de Ven. Cornelis van de Ven. * 25-04-1842 Horst +30-04-1875 Lith, 34 jaar HOOFDSTUK 2 Cornelis van de Ven Cornelis van de Ven GEBOREN 08-07-1842 Nistelrode OVERLEDEN 13-10-1906 Veghel, 64 jaar GEHUWD 26-02-1867 Johanna Driessen * 25-04-1842 Horst +30-04-1875 Lith, 34 jaar KINDEREN

Nadere informatie

1195. Op deze plaats stond waarschijnlijk de boerderij van onze voorvader Cornelis Gerritsz Breedijcken.

1195. Op deze plaats stond waarschijnlijk de boerderij van onze voorvader Cornelis Gerritsz Breedijcken. 1. 1195. Op deze plaats stond waarschijnlijk de boerderij van onze voorvader Cornelis Gerritsz Breedijcken. 2. Haaswijk Boerderij Haaswijk gezien vanaf het water. 59. Pachtboerderij van Nicolaas Breedijk.

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede.

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede. Vanuit de Wijmenier kan je tal van prachtige wandelingen maken. Eén ervan beschrijven we in onderstaande tekst Wandelpad : Beschermde landschappen langs de Molenbeken Praktische gegevens LENGTE: 15 km

Nadere informatie

inhoud 1. Een leven in beeld 2. Vincents jeugd 3. Aan het werk 4. Brieven 5. Boeren 6. Naar Parijs 7. Naar het zuiden 8. De ruziemaker 9.

inhoud 1. Een leven in beeld 2. Vincents jeugd 3. Aan het werk 4. Brieven 5. Boeren 6. Naar Parijs 7. Naar het zuiden 8. De ruziemaker 9. Vincent van Gogh inhoud 1. Een leven in beeld 3 2. Vincents jeugd 4 3. Aan het werk 5 4. Brieven 6 5. Boeren 7 6. Naar Parijs 9 7. Naar het zuiden 10 8. De ruziemaker 11 9. Ziek 12 10. Het einde 13 11.

Nadere informatie

E48, Nieuwe Veldenweg 9-11

E48, Nieuwe Veldenweg 9-11 E48, Nieuwe Veldenweg 9-11 Geplaatst in de Heise Krant februari 2014, gewijzigd 21-04-2016 Wanneer we de historie van de boerderij aan de Nieuwe Veldenweg met de huisnummers 9 en 11 onderzoeken, blijkt

Nadere informatie

Karel van België: Brussel, 10 oktober Oostende, 1 juni 1983

Karel van België: Brussel, 10 oktober Oostende, 1 juni 1983 Karel van België: Brussel, 10 oktober 1903 - Oostende, 1 juni 1983 Karel Theodoor Hendrik Anton Meinrad, graaf van Vlaanderen, prins van België, was regent van België van 1944 tot 1950. Graaf van Vlaanderen

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Cornelis Dros ( ), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan

Cornelis Dros ( ), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan Cornelis Dros (1800-1874), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan Personalia Cornelis Dros Geboren: 3 juli 1800 te Nigtevecht Zoon van: Dirk Dros en Marritje de Vries

Nadere informatie

Opbouw van het Kersthuis Maandag 25 en dinsdag 26 november, vanaf 9 uur

Opbouw van het Kersthuis Maandag 25 en dinsdag 26 november, vanaf 9 uur Kerstmis 2013 2013 Een Kerstmis zonder het Kersthuis en de Kerstverlichting op het Pleintje en in de straten, nee, dat kan niet. Als de sterre ergens stille is blijven staan, moet het wel in Ginderbroek

Nadere informatie

DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1

DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1 DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1 1 Het laatste dijkhuis van Zwaagdijk In Zwaagdijk Oost, geklemd tussen dijk en dijksloot, ligt het huis van Joop Grent. Ooit stonden hier zes of zeven van dergelijke dijkhuisjes,

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie