Mijnheer de Voorzitter, Dames en Heren, (Inleiding)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mijnheer de Voorzitter, Dames en Heren, (Inleiding)"

Transcriptie

1 1 TOESPRAAK DOOR MEVROUW LAURETTE ONKELINX, VICE-EERSTE MINISTER EN MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN VOLKSGEZONDHEID, TER GELEGENHEID VAN DE INSTALLATIE VAN DE NATIONALE RAAD VOOR ZIEKENHUISVOOR-ZIENINGEN OP MAANDAG 22 SEPTEMBER 2008 Mijnheer de Voorzitter, Dames en Heren, (Inleiding) Ik beschouw het als een eer om hier vandaag over te gaan tot de plechtige herinstallatie van de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen. De Raad bestaat reeds meer dan 25 jaar en heeft altijd een belangrijke adviserende rol vervuld. De Raad geeft met name advies in haast alle materies van de ziekenhuiswet. Op website van de Federale Overheidsdienst Volkgezondheid kan men overigens alle adviezen die gegeven werden sinds 1982, raadplegen. De benoemingen van de leden van de Raad gebeuren op basis van voordrachten door de representatieve groeperingen binnen de ziekenhuissector. Hierdoor worden alle stakeholders in deze sector nauw betrokken bij het uitstippelen van het beleid. De expertise, kennis en ervaring van de leden van de Raad is van groot belang voor de ontwikkeling van een langetermijnsvisie, die past in het ganse gezondheidsbeleid dat door de Overheid wordt ontwikkeld. (Organisatie van de Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen) Een degelijk beleid in deze sector is gestoeld op behoeftenstudie, planning en programmatie, erkenningscriteria en een aangepaste financiering. De organisatie van de Nationale Raad is op deze beleidssturende instrumenten gebaseerd.

2 2 Oorspronkelijk bestonden er in de Raad drie afdelingen: Financiering, Programmatie en Erkenning. Programmatie en erkenning zijn nu samengevoegd in een Afdeling. Ik wens bij deze gelegenheid te benadrukken dat de opsplitsing van de Raad in de twee afdelingen, geen hindernis mag vormen voor het formuleren van coherente adviezen; daarom is het goed dat de beide Afdelingen hun activiteiten en adviezen op elkaar afstemmen, zodat ze een integrale beleidsvoering kunnen ondersteunen. Ik pleit er ook voor om het beleid voldoende te laten ondersteunen door studiewerk. Het Federale Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg biedt deze opportuniteit, naast uiteraard de bestaande onderszoeks- en studiecentra. Ik wijs ook op de colleges van geneesheren, die opgericht zijn in het kader van de verschillende zorgprogramma s en functies in de ziekenhuizen. Deze Colleges bieden belangrijke medische expertise, die nuttig kan zijn in het ontwikkelen en het bijsturen van het beleid. In beide Afdelingen van de Raad zijn er vertegenwoordigers van universiteiten. De Raad kan zich dus ook academisch laten ondersteunen. Dit kan belangrijk zijn voor de introductie van nieuwe technologie, en voor de evaluatie van kwaliteit en gezondheidseconomische parameters. Tenslotte, spelen ook de permanente werkgroepen een belangrijke rol in de Raad. Ik verwijs naar de werkgroep Universitaire Ziekenhuizen, de werkgroep Rust- en Verzorgingstehuizen, en de werkgroep Psychiatrie. Elk van deze werkgroepen heeft een specifieke adviesopdracht ten aanzien van het beleid in hun domein. Ik wil erop wijzen dat de Raad een belangrijke rol te vervullen heeft om de adviezen van deze werkgroepen te orienteren in het kader van een geïntegreerd en voorzieningsoverschreidend gezondheidszorgbeleid. x x x

3 3 (Contouren van het Beleid inzake Volksgezondheid en Ziekenhuizen in de komende jaren) De installatie van de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen biedt een uitstekende gelegenheid om een aantal bakens uit te zetten voor het beleid dat ik als Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid ten aanzien van de verzorgingsinstellingen wil voeren. Vooreerst wil ik onderstrepen dat we de sterke punten van ons gezondheidssysteem moeten vrijwaren. De sterke troeven van de organisatie van onze gezondheidszorg zijn de ruime toegankelijkheid voor alle burgers, de financiering gebaseerd op solidariteit het en de continue zorg voor kwaliteit. Ons gezondheidssysteem moet voortdurend worden getoetst aan de noden van de bevolking en dit zowel algemeen als naar de specifieke domeinen van de zorg. Ik verwijs in dit verband naar de studie van de groep van professor Cannoodt. Hieruit bleek dat ons land over voldoende ziekenhuisbedden beschikt om de behoeften van 2015 te dekken. De studie toonde evenwel ook aan dat er verschuivingen binnen het bestaande aanbod noodzakelijk zijn in het kader van de demografische ontwikkelingen. Deze studie kent vandaag een verlengstuk waarvan ik het resultaat tegen het einde van het jaar verwacht. Mijn voorganger heeft met zijn beleid ingespeeld op de aanbevelingen van de studie Cannoodt door de creatie van een zorgprogramma voor kinderen en een zorgprogramma voor de geriatrische patiënt. Er werd tevens een verhoogde programmatie van het aantal geriatriebedden ingevoerd. Ik nodig de Raad uit om verder te reflecteren over de demografische ontwikkelingen en meer in het bijzonder te evalueren of er een nood is aan reconversie van bedden. Overigens is de bezettingsgraad van diverse ziekenhuisdiensten de afgelopen jaren sterk gedaald is. Ook hierdoor onstaat er ruimte ontstaan voor eventuele herschikkingen

4 4 Als tweede beleidselement wil ik de zorgprogramma s in de toekomst consolideren en uitbreiden. Het concept van het zorgprogramma laat toe het ziekenhuis breder te zien dan een huis met bedden. Zo moeten, binnen een zorgprogramma voor een welbepaalde doelgroep van patiënten, zowel de diagnostische als de diverse behandelingsmogelijkheden aan bod komen. Ik wil ook benadrukken dat één van de doelstellingen van de zorgprogramma s is om meer aandacht te schenken aan de zorgprocessen en de kwaliteit van de zorg. Vandaar dat er in elk zorgprogramma een luik over de kwaliteit van de zorg is voorzien. Hier vervullen de colleges een belangrijke rol, met name in het bewaken van de kwaliteit van de zorg. Ik pleit er voor om de klinische paden aan de zorgprogramma s op te trekken en zelfs te verbreden naar de periode voor en na hospitalisatie zodat er echte zorgtrajecten ontstaan. Een multidisciplinaire benadering van de patiënt is hier van groot belang om tot een coherente oplossing voor zijn gezondheidsprobleem te komen, waarbij er naast de medische aspecten ook voldoende aandacht is voor psychosociale begeleidende problematiek. Het zorgprogramma voor de geriatrische patiënt is een mooi voorbeeld van hoe men de link kan leggen tussen het ziekenhuis en andere voorzieningen in de gezondheidssector. Ik kijk overigens vol belangstelling uit naar hoe dit zorgprogramma met zijn diverse onderdelen verder zal gerealiseerd worden.

5 5 Ik benadruk ook dat dat zorgprogramma s flexibel moeten zijn en zo nodig bijgestuurd kunnen worden als blijkt dat ze de behoeften onvoldoende dekken of onvoldoende inspelen op nieuwe medische ontwikkelingen. Ik verwijs meer concreet naar het zorgprogramma voor de cardiale patiënt. Hier is een aanpassing wenselijk. Hierbij moet men een waarborg bieden voor een optimale toegankelijkheid voor de patiënt, ook in de meer afgelegen gebieden van ons land. Dit kan tot stand komen door een goed kader te scheppen voor structurele samenwerking tussen zorgprogramma s cardiologie, zodat een volledig therapeutisch aanbod verzekerd wordt door een medische en verpleegkundige equipe waarvan de competentie verzekerd is. Ik kijk ook uit naar voorstellen van de Raad voor zorgprogramma s waarvoor vandaag binnen de ziekenhuiswet nog geen wettelijk kader bestaat en die toch een wezenlijke activiteit van het ziekenhuis betreffen. Zo denk ik ondermeer aan het ganse domein van de revalidatie voor patiënten met neurologische en locomotorische aandoeningen; deze vorm van revalidatie heeft binnen het kader van de ziekenhuiswet nog geen vaste plaats heeft verworven. In aansluiting met de uitbouw van de zorgprogramma s wil ik ook aandacht besteden aan de evolutie van de medische technologie. Binnen de beschikbare mogelijkheden moeten nieuwe technieken, na een periode van onderzoek, progressief kunnen worden uitgebreid. Aan het Kenniscentrum heb ik gevraagd de behoefte aan NMR-diensten te evalueren om op basis daarvan de wetgeving bij te sturen. Ook voor wat de PET scan betreft, zal het opportuun zijn nieuwe transparante criteria te ontwikkelen voor de programmatie te ondersteunen. Voorts mogen de zorgprogramma s niet los worden gezien van de financiering. Vandaag bestaat dit verband nagenoeg niet. Het moet voor de Raad een uitdaging vormen om het erg complexe financieringssysteem te vereenvoudigen en transparanter te maken.

6 6 De financiering moet kwalitatieve verzorging mogelijk maken die rekening houdt met de behoefte aan verpleegkundige zorg en zeker ook psychosociale begeleiding. Men moet zich ook de vraag durven stellen hoe de andere financieringsvormen voor de ziekenhuizen zich verhouden tot het concept dat men voor de ziekenhuizen en zijn programma s wenst uit te tekenen. Mijn voorganger heeft de ziekenhuisfinanciering aanzienlijk versterkt. Zo werd op 1 juli ll de laatste tranche van de 100 miljoen euro in de ziekenhuisfinanciering opgenomen. Daarmee werd tegemoet gekomen aan de onderfinanciering zoals deze enkele jaren geleden werd vastgesteld. Daarnaast werden op 1 juli een aantal belangrijke financiële maatregelen getroffen. Zo werd aan het personeel een verhoging van de barema s toegekend, werden bijkomende middelen gegeven voor de informatisering in de ziekenhuizen, voor de financiering van actieve verbanden alsmede voor allerlei pilootprojecten in de ouderenzorg en in de geestelijke gezondheidszorg. voorts werd verder uitvoering gegeven aan het sociaal akkoord en het generatiepact en werden middelen gevonden om achterstallige bedragen ingevolge herzieningen van het budget van financiële middelen uit te betalen. (Politiek inzake patiëntenveiligheid)

7 7 Mijn voorganger heeft in het Budget van financiële middelen een bedrag voor kwaliteit en patiëntveiligheid voorzien. Dit was innovatief. Het heeft nieuwe impulsen gegeven aan onze ziekenhuizen. Om dit te realiseren werd op vrijwillige basis een convenant met de ziekenhuizen afgesloten. Het is verheugend dat heel wat ziekenhuizen tot dit convenant zijn toegetreden. Dit toont aan dat de instellingen effectief nood hebben aan een gestructureerd beleid ten aanzien van patiëntenveiligheid. Ik wijs er graag op dat het de Nationale Raad zelf is geweest die dit thema heeft naar voor geschoven. Patiëntenveiligheid staat ook hoog op de agenda van allerlei internationale organisaties, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, de Europese Unie, de Raad van Europa en de Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling. Tijdens het eerste jaar van het convenant werd een patiëntveiligheidscultuurmeting uitgevoerd met anonieme benchmarking. Niet minder dan verstrekkers namen eraan deel, wat zonder voorgaande is. Binnenkort verschijnt er een rapport met de resultaten van deze meting. Als de analyse gebeurd is, zal de Overheidsdienst in samenwerking met de ziekenhuizen een aantal richtlijnen formuleren om de patiëntenveiligheid in het ziekenhuis te verbeteren. De FOD Volksgezondheid wil nog een aantal andere instrumenten aanreiken om de ziekenhuizen in hun patiëntveiligheidsbeleid te ondersteunen. Zo wordt gewerkt aan een intern rapporteringsysteem voor ziekenhuizen. De bedoeling is incidenten of bijna -incidenten binnen het ziekenhuis te melden en hieruit lessen te trekken om deze in de toekomst te vermijden. Met een wetenschappelijke equipe werden tevens een twintigtal indicatoren van patiëntveiligheid ontworpen op basis van beschikbare gegevensbanken. De bedoeling van deze indicatoren is een proces van reflectie op gang te trekken en op die manier ook bij te dragen tot meer patiëntveiligheid.

8 8 Ten slotte moet men ook pro-actief incidenten proberen te vermijden. Na studie van de wetenschappelijke literatuur, neemt onze Overheidsdienst het initiatief om zogenaamde zorgbundels ontwikkelen. Eén van de eerste zorgbundels is het leren werken met een intern urgentieteam dat snel en doeltreffend kan optreden wanneer zich een incident of bijna incident voordoet dat een vitale bedreiging vormt voor de patiënt. Uit de literatuur blijkt dat deze Medical emergency teams een impact kunnen hebben op de kwaliteit van de zorg, de ligduur, de morbiditeit en de mortaliteit. Ik heb de intentie om ook in ons land dit concept onder de vorm van pilootprojecten te introduceren en te evalueren. x x x In het kader van de ziekenhuizen wil ik ook wijzen op een aantal belangrijke initiatieven met betrekking tot kwaliteit en performantie. Ik wil uw aandacht vestigen op enkele initiatieven. 1. De regelgeving over de ziekenhuishygiene werd aangepast, en alle zorgverstrekkers in het ziekenhuis worden betrokken bij het beleid. Ook de financiering is beter aangepast. In dit kader verwijs ik ook naar de campagnes over handhygiene. Deze campagnes hebben effectief een gunstig resultaat gehad, wat geïllustreerd wordt door de een vermindering van infecties door antibioticaresistente stafylococcen en gramnegatieve bacteriën. 2. Het beleid inzake infectieziekten in de ziekenhuizen wordt krijgt vorm in de antibioticabeleidscomités in de ziekenhuizen. Dit heeft een positieve impact op het gebruik van antibiotica, het behandelen van nosocomiale infecties, en een gezondheidseconomische gunstige gevolgen door een daling van het aandeel van de antibiotica in de farmaceutische kosten.

9 9 3. In het kader van het project E-med wordt gewerkt aan het electronisch voorschrift in de ziekenhuizen. De wetgeving inzake medisch voorschrift wordt hiervoor aangepast. 4. De rol van de ziekenhuisapotheker wordt gerevaloriseerd; in dit verband zijn de projecten klinische farmacie bijzonder interessant. De apothekers wordt aangezet een klinische rol te spelen om de artsen te ondersteunen zodat het medisch voorschrift voor farmaceutische zorg rationeel en effectief wordt opgevolgd. 5. In een tiental ziekenhuizen wordt gewerkt aan een plan om epidemische of pandemische ziekte-uitbarstingen correct te beheersen (Ecologische aspecten van de organisatie van de zorginstellingen) Naar de toekomst wens ik binnen de ziekenhuisfinanciering investeringen aan te moedigen die de duurzame ontwikkeling ondersteunen en het leefmilieu zo weinig mogelijk belasten. Ter voorbereiding daarvan zal ik een project van leefmilieu-indicatoren in verzorgingsinstellingen opzetten. Deze indicatoren zullen ondermeer betrekking hebben op het gebruik van energievormen binnen de verzorgingsinstellingen. (De sociale diensten in de ziekenhuizen)

10 10 Een ander belangrijk project betreft de uitbouw van onze sociale diensten in de ziekenhuizen. Het is merkwaardig dat deze diensten binnen de ziekenhuiswet geen statuut gekregen hebben. Ze nochtans van groot belang voor de opvang en de begeleiding van de patiënt en het ontslagmanagement. Een actieve sociale dienst maakt voor de zwakkere patiënt zeker het verschil, en is een waarborg voor de toegang en de continuiteit van de zorg, zeker voor de chronische of langdurig zieken. Men moet overwegen om de sociale diensten in de ziekenhuizen een statuut te geven, en hen ondersteunen om een echelonsen instellingsoverschrijdend netwerk te vormen, bijvoorbeeld in de context van de zorgregio s. x x x (Beleidsprioriteiten in het kader van de uitvoering van het regeerakkoord) In uitvoering van het regeerakkoord werk ik momenteel aan 3 belangrijke prioriteiten die een belangrijk impact hebben op de verzorgingsinstellingen: Vooreerst is er de uitvoering van het Nationaal Kankerplan, dat tot stand gekomen is na een intens overleg met de verschillende actoren. Een groot aantal maatregelen wordt gefinancierd via het ziekenhuisbudget en ik zal hiervoor het advies van uw Raad nodig hebben. Zoals bekend gaat het om 32 concrete maatregelen die in 3 pakketten kunnen worden ondergebracht: 1. Preventie en opsporing. Deze maatregelen vormen het onderwerp van een uitgebreid overleg met de Gemeenschappen. Ook de betrokkenheid van de huisarts speelt een belangrijke rol in dit aspect.

11 11 2. Verzorging, behandeling en ondersteuning van de patiënten in ziekenhuizen. Het gaat over de ondersteuning die moet geboden worden inzake: - de communicatie met de patiënt, - de revalorisatie van het multidisciplinair overleg, - de versterking van de verpleegkundige en psychosociale equipe in het oncologisch zorgprogramma, - de financiering van een datamanager, - het creëren van een pediatrisch oncologisch zorgprogramma met bijgaande financiering, - de behandeling van zeldzame tumoren, - de erkenning van de beroepstitel oncologisch verpleegkundige - en de structurele financiering van de eenheden voor stamceltherapie. 3. Innoverende research en technologie. Het Kankerplan beoogt de creatie van een coherent onderzoeksbeleid, voornamelijk op het vlak van het translationeel onderzoek als schakel tussen het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en het klinisch onderzoek. In dit kader zullen projecten gefinancierd worden. Eveneens wordt een structurele financiering van een coördinatiecel translationeel onderzoek in de ziekenhuizen voorzien. De financiering van de tumorbanken en de oprichting van een virtuele nationale tumorbank in de Stichting Kankerregister zal via het Kankerplan gerealiseerd worden. Tenslotte zal het Kankerregister versterkt worden, onder andere door de omvorming naar Instelling van Openbaar Nut.

12 12 Een tweede belangrijk project dat momenteel in de steigers staat is dat van de chronische zieken. Zoals bekend werd door mijn kabinet een enquête verricht bij patiëntenorganisaties. Deze enquête moet toelaten de nodige maatregelen te treffen m.b.t. de betaalbaarheid van de zorg maar ook inzake de organisatie van de zorg voor chronisch zieken. Morgen, op 23 september, zal over de resultaten van deze enquête een reflectiedag worden georganiseerd om op basis hiervan een aantal beleidsvoorstellen te formuleren. Voor de initiatieven die betrekking hebben op de zorgvoorzieningen zal ik het advies van Uw Raad inwinnen. Een derde belangrijk project is dat van de verpleegkunde. Het regeerakkoord voorziet dat maatregelen zullen worden getroffen om het verpleegkundig beroep aantrekkelijker te maken. Ik heb een aantal voorstellen geformuleerd die 4 actiedomeinen betreffen: 1. Het verminderen van de werklast en van de stress 2. Het waarborgen van de kwalificatie van het personeel 3. Het aanbieden van een gepaste verloning: hiermee beogen we het valoriseren van bijkomende onregelmatige prestaties en de valorisatie van de verhoogde omkadering. 4. en tenslotte een verbetering van de sociale erkenning en herwaardering van de partipatie van de verpleegkundigen in de beleidsstructuren van de ziekenhuizen Momenteel heb ik over deze voorstellen het advies gevraagd aan de Nationale Raad voor Verpleegkunde. Het is duidelijk dat ik hierover ook aan de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen advies zal vragen voor de materies die Uw Raad aanbelangen.

13 13 (Ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg) Tot slot wens ik nog enkele overwegingen mee te geven met betrekking tot de ouderenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. In de ouderenzorg hebben we via Protocolakkoorden afspraken gemaakt met de Gemeenschappen. Zo ligt het in de bedoeling om alternatieve verzorgingsvormen te creëren binnen een financieel kader van de ziekteverzekering. De Gemeenschappen zullen met name projecten kunnen opstarten die een alternatief vormen op de opname in een rustoord of rust -en verzorgingstehuis. Het lijkt mij wenselijk dat het geheel van verzorgingsvormen dat aldus ontstaat goed op elkaar wordt afgestemd. Daarnaast dienen een aantal aspecten in verband met de kwaliteit van de verzorging in de rust-en verzorgingstehuizen het voorwerp van een reflectie te vormen. Ik denk hierbij onder meer aan de rol van de geneesheer-coördinator, de geneesmiddelenbedeling, het hygiënebeleid, en de voedingsproblematiek, enz Op termijn dient het concept van het rust- en verzorgingstehuis te worden herdacht zodat het beter kan aansluiten bij de nieuwe visie rond woon- en zorgcentra. Hierbij denken we ook in het bijzonder aan de doelgroep van niet aangeboren hersenletsels waarvoor binnen het rust- en verzorgingstehuis recentelijk specifieke erkenningsnormen werden gepubliceerd.

14 14 In de geestelijke gezondheidszorg werden na de reconversies van de jaren 90 tal van pilootprojecten opgestart die een zorgvernieuwing hebben mogelijk gemaakt. Zo werden nog in de begroting voor 2008 bijkomende middelen uitgetrokken voor de intensieve behandeling van kinderen en jongeren, voor nieuwe mobiele teams voor thuisbehandeling van jongeren, voor geïnterneerden en voor crisis -en spoedpsychiatrie. Deze zorgvernieuwingsvormen moeten worden gesitueerd in de therapeutische projecten die werden gecreëerd en die als het ware de voorbode vormen van de zorgcircuits en netwerken. Het Federale Kenniscentrum is mee betrokken in de studies van deze nieuwe zorgvormen. Een belangrijke nieuwe fase in de hervormingen is de toepassing van het artikel 97ter van de ziekenhuiswet. Dit moet het mogelijk maken om bestaande middelen een andere bestemming te geven door zorgmodules te creëren die vandaag ontbreken. De instellingen zullen dan een keuze kunnen maken uit verschillende zorgmodules. Modelconventies zullen worden aangeboden waarin een duidelijk kader zal worden vastgelegd binnen hetwelk deze hervormingen zullen kunnen gebeuren. (slot) Mijnheer de Voorzitter, Dames en Heren,

15 15 Beleid voeren veronderstelt dat we ons voortdurend bezinnen over wat we vandaag doen en hoe we dit naar de toekomst nog beter kunnen doen. De Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen met zijn permanente werkgroepen, die we vandaag opnieuw installeren, heeft hierin een prominente rol te spelen. U heeft een mandaat van zes jaren voor de boeg. Dit is een voldoende lange periode om mee aan de weg te timmeren en aldus te bouwen aan de toekomst. De uitdaging is groot: de verworvenheden van ons gezondheidssysteem veilig stellen door de toegankelijkheid te blijven garanderen en een hoogstaande kwalitatieve zorg mogelijk te maken binnen een zich wijzigende demografie en nieuwe medische mogelijkheden die zich aandienen. Ik heb het volle vertrouwen in u allen, en ik reken erop dat u onafhankelijk en het belang van de volksgezondheid en de patiënten, uw verantwoordelijkheid zal opnemen. Ik houd eraan u allen te danken voor het engagement dat u opneemt, en reken op u om onze ambitieuze doelstellingen te realiseren

Meerjarenplan voor het verhogen van de aantrekkelijkheid van het verpleegkundig beroep

Meerjarenplan voor het verhogen van de aantrekkelijkheid van het verpleegkundig beroep Meerjarenplan voor het verhogen van de aantrekkelijkheid van het verpleegkundig beroep Voorstelling aan de NRV - 28 augustus 2008 Laurette Onkelinx Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Een ambitieus

Nadere informatie

15 FEBRUARI Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de medische activiteit in de ziekenhuizen

15 FEBRUARI Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de medische activiteit in de ziekenhuizen 15 FEBRUARI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de medische activiteit in de ziekenhuizen BS 25/03/1999 in voege vanaf 04/04/1999 Gewijzigd door: KB12/08/2000 BS 29/08/2000

Nadere informatie

Klinische netwerken: uitdagingen, verantwoordelijkheden en middelen van een ziekenhuismutatie

Klinische netwerken: uitdagingen, verantwoordelijkheden en middelen van een ziekenhuismutatie Klinische netwerken: uitdagingen, verantwoordelijkheden en middelen van een ziekenhuismutatie Jean-Noël Godin, deskundige adviseur voor volksgezondheid VBS-GBS Symposium Het gewijzigde ziekenhuislandschap

Nadere informatie

Advies betreffende de titels en bekwaamheden in de geestelijke gezondheidszorg

Advies betreffende de titels en bekwaamheden in de geestelijke gezondheidszorg FOD VOLKSGEZONDHEID BRUSSEL 13 februari 2014 VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DIRECTORAAT- GENERAAL GEZONDHEIDSZORG NATIONALE RAAD VOOR ZIEKENHUISVOORZIENINGEN -------- Permanente werkgroep

Nadere informatie

3 de integratie krijgt vorm zowel via de zorgcircuits alsook door de netwerking;

3 de integratie krijgt vorm zowel via de zorgcircuits alsook door de netwerking; CONCLUSIES DOOR CHR DECOSTER, DIRECTEUR-GENERAAL DG GEZONDHEIDSZORG, TIJDENS DE STUDIEDAG PROGRESSIE EN INNOVERENDE PRAKTIJKEN IN HET KADER VAN DE HERVORMING VOOR GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG OP 23 APRIL

Nadere informatie

NATIONAAL KANKERPLAN

NATIONAAL KANKERPLAN 1 NATIONAAL KANKERPLAN 2008-2010 DR. S. VAN DEN BOGAERT FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DG ORGANISATIE VAN DE GEZONDHEIDSZORGVOORZIENINGEN 2 32 INITIATIEVEN CONCRETE UITVOERING:

Nadere informatie

Betekend budget: element van de prijs op 01 juli 2015

Betekend budget: element van de prijs op 01 juli 2015 A1 615.794.427,27 573.069,23 4.672.646,95 4.678.853,29 106.656.018,76 50.892.053,94 783.267.069,44 0100 Onroerend-A1 85.877.115,11 190.945,56 438.250,75 1.052.417,91 20.083.785,98 6.826.658,60 114.469.173,91

Nadere informatie

ADVIES VAN DE NRZV AANZET TOT EEN VERNIEUWDE MINIMALE REGISTRATIE IN DE GGZ-VOORZIENINGEN

ADVIES VAN DE NRZV AANZET TOT EEN VERNIEUWDE MINIMALE REGISTRATIE IN DE GGZ-VOORZIENINGEN FOD VOLKSGEZONDHEID BRUSSEL 8 november 2012 VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DIRECTORAAT- GENERAAL ORGANISATIE VAN DE GEZONDHEIDSZORGVOORZIENINGEN NATIONALE RAAD VOOR ZIEKENHUISVOORZIENINGEN

Nadere informatie

T1.34. Betekend budget: elementen van de prijs op 01/01/2016

T1.34. Betekend budget: elementen van de prijs op 01/01/2016 A1 * 609.686.228,33 566.000,52 4.602.524,35 4.757.664,23 108.549.970,86 51.073.481,05 779.235.869,34 0100 Onroerend-A1 85.877.115,11 190.945,56 406.243,60 1.046.408,10 20.083.785,98 6.774.200,26 114.378.698,61

Nadere informatie

Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen OPROEP 2014

Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen OPROEP 2014 Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen OPROEP 2014 1 Mevrouw, Mijnheer, Het Fonds ter bestrijding van de verslavingen werd opgericht in 2006 met een jaarlijks budget van 5.000.000 (3.000.000

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 48/2014 van 2 juli 2014 Betreft: Advies betreffende het ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 278, vijfde lid, van de programmawet (I) van 24 december 2002 (CO-A-2014-043)

Nadere informatie

27 APRIL Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de verpleegkundige activiteit in de ziekenhuizen

27 APRIL Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de verpleegkundige activiteit in de ziekenhuizen 27 APRIL 2007. - Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de verpleegkundige activiteit in de ziekenhuizen BS 04/06/2007 gdp 1 / 6 HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen Artikel 1. Met het

Nadere informatie

Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen Subsidieaanvragen voor verlengingen en nieuwe projecten

Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen Subsidieaanvragen voor verlengingen en nieuwe projecten Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen Subsidieaanvragen voor verlengingen en nieuwe projecten OPROEP 2012 Mevrouw, Mijnheer, Het Fonds ter bestrijding van de verslavingen werd opgericht in

Nadere informatie

Netwerken Wallonië en Brussel

Netwerken Wallonië en Brussel Netwerken Wallonië en Brussel Jean-Noël Godin, deskundige adviseur voor volksgezondheid 1 ALGEMENE CONTEXT Gezondheidszorgstelsel: aandachtspunten Versnippering van de bevoegdheden Weinig nadruk op preventie

Nadere informatie

ADVIES BETREFFENDE DE VERSTERKING VAN DE PALLIATIEVE FUNCTIE IN DE RUST- EN VERZORGINGSTEHUIZEN EN IN DE RUSTOORDEN VOOR BEJAARDEN

ADVIES BETREFFENDE DE VERSTERKING VAN DE PALLIATIEVE FUNCTIE IN DE RUST- EN VERZORGINGSTEHUIZEN EN IN DE RUSTOORDEN VOOR BEJAARDEN FOD VOLKSGEZONDHEID, Brussel, 12/11/2009 VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DIRECTORAAT-GENERAAL ORGANISATIE GEZONDHEIDSZORGVOORZIENINGEN NATIONALE RAAD VOOR DE ZIEKENHUISVOORZIENINGEN --------

Nadere informatie

Netwerken en ziekenhuisbeheerders en artsen

Netwerken en ziekenhuisbeheerders en artsen Netwerken en ziekenhuisbeheerders en artsen Anesthesiaandtheworksof Maggie 19 januari 2019 Dr. Marc Geboers Directeur Algemene Ziekenhuizen Zorgnet-Icuro Agenda 1. Stand van zaken van de klinische ziekenhuisnetwerken

Nadere informatie

Organisatie van de chronische zorg: een nieuwe aanpak nodig? Ontwikkeling van een position paper. Presenter : K. Van Week denvpk Heede 18 Maart 2013

Organisatie van de chronische zorg: een nieuwe aanpak nodig? Ontwikkeling van een position paper. Presenter : K. Van Week denvpk Heede 18 Maart 2013 Organisatie van de chronische zorg: een nieuwe aanpak nodig? Ontwikkeling van een position paper Editors: D. Paulus, K. Van den Heede, R. Mertens Presenter : K. Van Week denvpk Heede 18 Maart 2013 Position

Nadere informatie

Dubbele Diagnose: Mentale handicap en Psychische problematiek

Dubbele Diagnose: Mentale handicap en Psychische problematiek 1 1 Dubbele Diagnose: Mentale handicap en Psychische problematiek Paul De Bock Adviseur-generaal FOD Volksgezondheid Dienst Psychosociale Gezondheidszorg Een nieuw concept voor de organisatie van de geestelijke

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 459 (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 NOVEMBER 2011 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Elke ROEX betreffende het waarborgen van het recht op kinderopvang

Nadere informatie

Functiefamilie ET Thematische experten

Functiefamilie ET Thematische experten Functiefamilie ET Thematische experten DOEL Expertise in een materie* en verstrekken aan de administratieve en politieke instanties teneinde hen te ondersteunen bij de besluitvorming en de uitvoering van

Nadere informatie

FEDERALE ADVIESRAAD VOOR OUDEREN Advies 2016/4

FEDERALE ADVIESRAAD VOOR OUDEREN Advies 2016/4 FEDERALE ADVIESRAAD VOOR OUDEREN Advies 2016/4 De Federale Adviesraad voor ouderen, opgericht krachtens de wet van 8 maart 2007 tot oprichting van een Federale Adviesraad voor ouderen en waarvan de leden

Nadere informatie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie B Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie Inleiding Deze projectoproep kadert binnen de verderzetting van Actie 24 van het Kankerplan: Steun aan pilootprojecten

Nadere informatie

ADVIES M.B.T. DE ZIEKENHUISBLOEDBANK

ADVIES M.B.T. DE ZIEKENHUISBLOEDBANK FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU Directoraat-generaal Organisatie gezondheidszorgvoorzieningen NATIONALE RAAD VOOR ZIEKEN- HUISVOORZIENINGEN BRUSSEL, 09/09/2004 Afdeling

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Thuisverpleging

Thuisverpleging Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300004 Thuisverpleging Haard of standplaatstoelage... 1 Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen... 2 Onregelmatige prestaties... 2 Niet ingepland

Nadere informatie

Decreet betreffende de organisatie en ondersteuning van het geestelijk gezondheidsaanbod

Decreet betreffende de organisatie en ondersteuning van het geestelijk gezondheidsaanbod Decreet betreffende de organisatie en ondersteuning van het geestelijk gezondheidsaanbod Voorbereidende documenten > Conceptnota Verslavingszorg > Conclusies Gezondheidsconferentie Preventie 2016 > Conclusies

Nadere informatie

Impact van het kankerplan op het beleid van de ziekteverzekering. ri de ridder 26.11.2012

Impact van het kankerplan op het beleid van de ziekteverzekering. ri de ridder 26.11.2012 Impact van het kankerplan op het beleid van de ziekteverzekering ri de ridder 26.11.2012 begrotingsconclaaf 29/2/2008 regeerakkoord leterme 19/3/2008 een investering van 380 miljoen euro over periode 2008

Nadere informatie

5 JULI Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening.

5 JULI Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening. 5 JULI 1994. - Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening. BS : 16-09-1994 in voege 16/09/1994 (art. 11) Gewijzigd door: KB BS in voege blz 04/07/2004

Nadere informatie

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven.

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven. HOOFDSTUK 1 Geestelijke gezondheidszorg-beroepen Afdeling 1 Wijziging van de wet van 4 april 2014 tot regeling van de geestelijke gezondheidszorgberoepen en tot wijziging van het koninklijk besluit nr.78

Nadere informatie

O/Ref. : NRZV/D/314-2 (*)

O/Ref. : NRZV/D/314-2 (*) FOD VOLKSGEZONDHEID, Brussel, 12/11/2009 VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DIRECTORAAT-GENERAAL ORGANISATIE GEZONDHEIDSZORGVOORZIENINGEN NATIONALE RAAD VOOR DE ZIEKENHUISVOORZIENINGEN --------

Nadere informatie

25 APRIL Koninklijk besluit houdende. vaststelling van de normen. waaraan een functie `zeldzame ziekten' moet voldoen

25 APRIL Koninklijk besluit houdende. vaststelling van de normen. waaraan een functie `zeldzame ziekten' moet voldoen 25 APRIL 2014. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen waaraan een functie `zeldzame ziekten' moet voldoen om te worden erkend en erkend te blijven BS 08/08/2014 HOOFDSTUK 1. - Algemene

Nadere informatie

VR DOC.1167/1BIS

VR DOC.1167/1BIS VR 2016 2810 DOC.1167/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse

Nadere informatie

Gids voor pilootprojecten Frequently Asked Questions

Gids voor pilootprojecten Frequently Asked Questions Gids voor pilootprojecten Frequently Asked Questions UITVOERINGSFASE 1. Welk budget wordt voorzien voor de coördinatie van de projecten? Tijdens de conceptualisatiefase wordt gedurende 6 maanden een bedrag

Nadere informatie

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen In dit document wordt een samenvatting gegeven van de belangrijkste wet- en regelgeving met betrekking tot palliatieve zorg: 1. m.b.t. de zorgverlening

Nadere informatie

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Heb je al gehoord van de 107? Niet 101 of 102 of 105 maar 107? gebaseerd op het nummer van het artikel in het KB over de ziekenhuizen die de

Nadere informatie

Multidisciplinair Kwaliteitshandboek Netwerk Pediatrie UZ Gent en partner

Multidisciplinair Kwaliteitshandboek Netwerk Pediatrie UZ Gent en partner Logo UZ Logo partnerziekenhuis Multidisciplinair Kwaliteitshandboek Netwerk Pediatrie UZ Gent en partner Mei 2015 1. Inhoud 1. Inleiding... 5 2. Missie en Visie... 5 Missie... 5 Visie... 5 Directieverantwoordelijkheid...

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende zorgstrategische planning

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende zorgstrategische planning Besluit van de Vlaamse Regering betreffende zorgstrategische planning DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 20 maart 2009 houdende diverse bepalingen betreffende het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen.

HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen. 14 FEBRUARI 2005. Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten houders van de bijzondere beroepstitel in de urgentiegeneeskunde, van geneesherenspecialisten

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

ADVIES van de permanente werkgroep "psychiatrie" van de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoomeningen :

ADVIES van de permanente werkgroep psychiatrie van de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoomeningen : Ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu Brussel, 10 joui 1999 Bestuur van de Gezondheidszorgen Bestuursdirectie Gezondheidszorgbeleid NATIONALE RAAD VOOR ZIEKENHUI S V 00 RZIENIN GEN

Nadere informatie

ZIEKENHUISNETWERKEN REGIONALE ZORGSTRATEGISCHE PLANNING 10/07/2019

ZIEKENHUISNETWERKEN REGIONALE ZORGSTRATEGISCHE PLANNING 10/07/2019 ZIEKENHUISNETWERKEN REGIONALE ZORGSTRATEGISCHE PLANNING 10/07/2019 ZIEKENHUISNETWERKEN WET OP DE ZIEKENHUIZEN 18.10.17 Agentschap Zorg en Gezondheid 3 LOCOREGIONAAL KLINISCH ZIEKENHUISNETWERK > Elk ziekenhuis

Nadere informatie

Europese unie en gezondheidszorg Studiedag OSE en RIZIV / INAMI Brussel, 16 januari 2006

Europese unie en gezondheidszorg Studiedag OSE en RIZIV / INAMI Brussel, 16 januari 2006 Europese unie en gezondheidszorg Studiedag OSE en RIZIV / INAMI Brussel, 16 januari 2006 Patiëntenmobiliteit: kansen en uitdagingen; Vanuit een ziekenhuis bekeken Luc Van Camp, Elke Panis, Johan Hellings

Nadere informatie

Het kwaliteitshandboek

Het kwaliteitshandboek Het kwaliteitshandboek Zorgprogramma Pediatrie Caroline Dolieslager Hoofdverpleegkundige Zorgprogramma Pediatrie 20 mei 2015 Waarom een kwaliteitshandboek? Referentiekader: KB 2 april 2014 zorgprogramma

Nadere informatie

TUSSENTIJDS RAPPORT MoD. T. DE PRIORITAIRE DEHOEFTEN VOOR DE GEZONDHEIDSZORG (-)

TUSSENTIJDS RAPPORT MoD. T. DE PRIORITAIRE DEHOEFTEN VOOR DE GEZONDHEIDSZORG (-) MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEm EN LEEFMILIEU Brussel, 6 j uli 2000 Destuur van de gezondheidszorgen Destuursdirectie Gezondheidszorgbeleid Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen o.ref.:

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZ/11/049 AANBEVELING NR 11/01 VAN 19 APRIL 2011 BETREFFENDE HET TOEGANGSRECHT VAN DE PATIËNT TOT DE BESTEMMELINGEN

Nadere informatie

VR DOC.1528/2BIS

VR DOC.1528/2BIS VR 2018 2112 DOC.1528/2BIS VR 2018 2112 DOC.1528/2BIS Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende zorgstrategische planning DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 23 mei 2003 betreffende

Nadere informatie

O/Ref. : NRZV/D/255-1 (*)

O/Ref. : NRZV/D/255-1 (*) FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU --- Directoraat-generaal Organisatie gezondheidszorgvoorzieningen --- NATIONALE RAAD VOOR ZIEKEN- HUISVOORZIENINGEN. --- BRUSSEL, 10/11/2005

Nadere informatie

ADVIES BETREFFENDE DE TOEKOMSTIGE ONTWIKKELING VAN DE PSYCHIATRISCHE ZORG IN DE THUISSITUATIE IN DE SECTOR VAN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

ADVIES BETREFFENDE DE TOEKOMSTIGE ONTWIKKELING VAN DE PSYCHIATRISCHE ZORG IN DE THUISSITUATIE IN DE SECTOR VAN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU Directoraat-generaal Organisatie gezondheidszorgvoorzieningen NATIONALE RAAD VOOR ZIEKEN- HUISVOORZIENINGEN. BRUSSEL, 08/07/2004 Afdeling

Nadere informatie

CD&V SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG

CD&V SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG CDV 3 D ZORGPLAN SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG CDV 3 D ZORGPLAN SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI MENS CENTRAAL TOTALE ZORG SAMENWERKEN

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

22 AUGUSTUS 2002 WET BETREFFENDE DE RECHTEN VAN DE PATIENT... 15

22 AUGUSTUS 2002 WET BETREFFENDE DE RECHTEN VAN DE PATIENT... 15 Inhoud INHOUD WOORD VOORAF... 5 22 AUGUSTUS 2002 WET BETREFFENDE DE RECHTEN VAN DE PATIENT... 15 Algemene bepaling... 17 Definities en toepassingsgebied... 17 I Rechten van de patiënt... 19 Vertegenwoordiging

Nadere informatie

EVOLUTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË

EVOLUTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË EVOLUTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË QUO VADIS, GEZONDHEIDSZORG? 1 INHOUDSTAFEL 1. SITUERING BELGISCHE GEZONDHEIDSZORG 2. DE ZIEKENHUIZEN 3. DE AMBULANTE ZORG EN DE THUISZORG 4. DE HUISARTSGENEESKUNDE

Nadere informatie

Recent KB met aanpassing van het Zorgprogramma Geriatrie 19-03-2014 J.P.Baeyens. AZ Alma Eeklo

Recent KB met aanpassing van het Zorgprogramma Geriatrie 19-03-2014 J.P.Baeyens. AZ Alma Eeklo Recent KB met aanpassing van het Zorgprogramma Geriatrie 19-03-2014 J.P.Baeyens AZ Alma Eeklo Algemeen Verzorgenden zorgkundigen Verpleger verpleegkundige Hoofdverpleegkundige eenheid G: die op 1/5/2014

Nadere informatie

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Inhoud Mijn overtuigingen 2 Mijn prioriteiten 3 Bakens voor morgen 8 Laten we samen aan Europa bouwen 1 Mijn overtuigingen Mijn overtuigingen Een Europa,

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 4.2 Beleidsthemabeheerder

FUNCTIEFAMILIE 4.2 Beleidsthemabeheerder Doel van de functiefamilie Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen omtrent het thema te initiëren, te stimuleren en te bewaken

Nadere informatie

Advies m.b.t. het Nationaal plan chronische ziekten Oriëntatienota

Advies m.b.t. het Nationaal plan chronische ziekten Oriëntatienota FOD VOLKSGEZONDHEID BRUSSEL, 9 januari 2014 VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEIDSZORG NATIONALE RAAD VOOR ZIEKENHUISVOORZIENINGEN -------- Afdeling Programmatie

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN ALLE PSYCHIATRISCHE EN ALGEMENE ZIEKENHUIZEN. T.a.v. de ALGEMEEN DIRECTEUR. Geachte,

OMZENDBRIEF AAN ALLE PSYCHIATRISCHE EN ALGEMENE ZIEKENHUIZEN. T.a.v. de ALGEMEEN DIRECTEUR. Geachte, DIRECTORAAT GENERAAL ORGANISATIE GEZONDHEIDSZORGVOORZIENINGEN Dienst Psychosociale Gezondheidszorg Cel Geestelijke Gezondheidszorg UW BRIEF VAN UW REF. ONZE REF. DATUM BIJLAGE(N) PSY/MM/107/2008/126935

Nadere informatie

ADVIES MET BETREKKING TOT DEEL 1 VAN DE ADVIESVRAAG BETREFFENDE DE UITVOERING VAN ARTIKEL 17 BIS TOT 17 SEXIES EN ARTIKEL 8, 7 EN 8

ADVIES MET BETREKKING TOT DEEL 1 VAN DE ADVIESVRAAG BETREFFENDE DE UITVOERING VAN ARTIKEL 17 BIS TOT 17 SEXIES EN ARTIKEL 8, 7 EN 8 FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU Directoraat-generaal Organisatie gezondheidszorgvoorzieningen NATIONALE RAAD VOOR ZIEKEN- HUISVOORZIENINGEN. BRUSSEL, 12/01/2006 Afdeling

Nadere informatie

Zorgprogramma pediatrie: een kritische blik op het nieuwe KB

Zorgprogramma pediatrie: een kritische blik op het nieuwe KB Symposium Eindelijk kinderarts maar wat nu? Knokke, 5 juni 2016 Zorgprogramma pediatrie: een kritische blik op het nieuwe KB Philippe Alliet Kinderarts, Jessa Ziekenhuis Hasselt Ondervoorzitter VVK Toekomst

Nadere informatie

Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1

Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1 Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1 OH_OC_deel 1_2017-2018 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Doelstellingen... 4 Het belang van het Oncologische Centrum

Nadere informatie

Persconferentie MRSA in de rusthuizen, WIV, vrijdag 27/5/2005

Persconferentie MRSA in de rusthuizen, WIV, vrijdag 27/5/2005 Persconferentie MRSA in de rusthuizen, WIV, vrijdag 27/5/2005 Wat is MRSA? Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) is een belangrijke ziekteverwekkende kiem in de geneeskunde en tevens een

Nadere informatie

Vlaams Indicatoren Project VIP² GGZ: Vlaamse Patiënten Peiling psychiatrische afdeling

Vlaams Indicatoren Project VIP² GGZ: Vlaamse Patiënten Peiling psychiatrische afdeling Vlaams Indicatoren Project VIP² GGZ: Vlaamse Patiënten Peiling psychiatrische afdeling Het Vlaams Indicatorenproject voor Patiënten en Professionals in de Geestelijke Gezondheidszorg (VIP² GGZ) meet aspecten

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de regels tot bepaling van de bedragen

Nadere informatie

Advies betreffende de zichtbaarheid en de toegankelijkheid van de ombudsfuncties in de ziekenhuizen

Advies betreffende de zichtbaarheid en de toegankelijkheid van de ombudsfuncties in de ziekenhuizen FOD VOLKSGEZONDHEID, 15 12 2011 VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU --- DIRECTORAAT-GENERAAL ORGANISATIE GEZONDHEIDSZORGVOORZIENINGEN --- FEDERALE COMMISSIE RECHTEN VAN DE PATIËNT Advies betreffende

Nadere informatie

Directoraat-generaal Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen

Directoraat-generaal Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Directoraat-generaal Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Datum 25/04/2008 Bijlagen Nota KB van 19 juni 2007 KB van 12 februari 2008 Formulier contactpersoon antibiotherapiebeleidsgroep Betreft: KB

Nadere informatie

http://www.health.fgov.be/pls/apex/f?p=225:1:1754521204855099.

http://www.health.fgov.be/pls/apex/f?p=225:1:1754521204855099. STILZWIJGENDE VERLENGING VAN HET CONTRACT COÖRDINATIE KWALITEIT EN PATIËNTVEILIGHEID Het contract coördinatie kwaliteit en patiëntveiligheid 2013 wordt stilzwijgend verlengd voor een periode van 12 maanden

Nadere informatie

Hoe ervoor zorgen dat Vlaanderen ook morgen beschikt over de beste artsen en tandartsen?

Hoe ervoor zorgen dat Vlaanderen ook morgen beschikt over de beste artsen en tandartsen? Hoe ervoor zorgen dat Vlaanderen ook morgen beschikt over de beste artsen en tandartsen? 19 april 2016 Prof.dr.J.Denekens Universiteit Antwerpen Adviesvraag minister Vandeurzen Hoe kan de kwaliteit van

Nadere informatie

Vergrijzing. Impact en uitdagingen voor de lokale besturen

Vergrijzing. Impact en uitdagingen voor de lokale besturen Vergrijzing Impact en uitdagingen voor de lokale besturen Robert Petit Het departement Research van Dexia heeft een bijzonder interessante studie gepubliceerd voor de gemeentelijke beleidsvoerders die

Nadere informatie

VLAAMS MINISTERIE VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN

VLAAMS MINISTERIE VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN VLAAMS MINISTERIE VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Evaluatierapport in het kader van het kwaliteitsdecreet Evaluatie van de zelfevaluatie AZ Sint-Maarten Mechelen April, 2006 1 Inleiding Sinds 1997

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Raadsvergadering, 31 januari 2012 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Nr.: 483 Agendapunt: 11 Datum: 31 januari 2012 Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Complementariteit tussen federaal platform ziekenhuishygiëne en VIP2: samen voor een betere (hand)hygiëne Dr Michiel Costers BAPCOC

Complementariteit tussen federaal platform ziekenhuishygiëne en VIP2: samen voor een betere (hand)hygiëne Dr Michiel Costers BAPCOC Complementariteit tussen federaal platform ziekenhuishygiëne en VIP2: samen voor een betere (hand)hygiëne Dr Michiel Costers BAPCOC Resultaten ziekenhuisbrede indicator VIP 2 basisvereisten handhygiëne

Nadere informatie

V.A.N.-TOP MINISTER JO VANDEURZEN 21 NOVEMBER 2015

V.A.N.-TOP MINISTER JO VANDEURZEN 21 NOVEMBER 2015 V.A.N.-TOP MINISTER JO VANDEURZEN 21 NOVEMBER 2015 ZORG IN EVOLUTIE 2 ZORG IN EVOLUTIE Professioneel gestuurde zorg Hospitalocentrisme Gezondheidszorg welzijn gescheiden Nadruk acute geneeskunde Aanbodgestuurde

Nadere informatie

Projectoproep Kankerplan Actie 21/22 : Innovatieve benaderingen in de psychosociale steun

Projectoproep Kankerplan Actie 21/22 : Innovatieve benaderingen in de psychosociale steun C Projectoproep Kankerplan Actie 21/22 : Innovatieve benaderingen in de psychosociale steun Inleiding Deze projectoproep kadert binnen de verderzetting van Actie 21/22 van het Kankerplan: Psychosociale

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Geestelijke Gezondheidszorg (residentieel) Spreker: Koen Lefevre (Psychiatrisch Centrum Sint-Jan) Geestelijke gezondheidszorg (GGZ): 6 officiële voorzieningensoorten Psychiatrische

Nadere informatie

2. De wettelijke bepaling op Palliatieve Support Teams (PST s)

2. De wettelijke bepaling op Palliatieve Support Teams (PST s) 2. De wettelijke bepaling op Palliatieve Support Teams (PST s) Alvorens met dit hoofdstuk te starten moeten er eerst twee zaken worden toegelicht. Ten eerste moet met de bespreking van de wettelijke bepaling

Nadere informatie

11/12/2018 HOE DE ORGANISATIE VAN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG VOOR OUDEREN VERBETEREN? Vraag van de FOD Volksgezondheid. onderzoekvragen en methode

11/12/2018 HOE DE ORGANISATIE VAN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG VOOR OUDEREN VERBETEREN? Vraag van de FOD Volksgezondheid. onderzoekvragen en methode HOE DE ORGANISATIE VAN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG VOOR OUDEREN VERBETEREN? JEF ADRIAENSSENS, MARIA-ISABEL FARFAN-PORTET, NADIA BENAHMED, LAURENCE KOHN, CÉCILE DUBOIS, STEPHAN DEVRIESE, MARIJKE EYSSEN,

Nadere informatie

Goede geriatrische zorg

Goede geriatrische zorg Prof.Dr.J.P.Baeyens Goede geriatrische zorg Geriatrisch Profiel omvat: hogere leeftijd polypathologie ( polyfarmacie) zwakke homeostase neiging tot inactiviteit en bedlegerigheid psycho sociale problematiek

Nadere informatie

INSTANTIES EN WETGEVING

INSTANTIES EN WETGEVING INSTANTIES EN WETGEVING WVTV 30 nov 2015 Instanties betrokken bij het transfusiebeleid van de Vlaamse ziekenhuizen FOD Volksgezondheid BeQuint HGR FAGG Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Zorginspectie

Nadere informatie

Verpleging is een kernfunctie in de totaliteit van de zorg.

Verpleging is een kernfunctie in de totaliteit van de zorg. MEMORANDUM 2019 Verpleging is een kernfunctie in de totaliteit van de zorg. 1. Kwaliteitsnormen voor kwaliteitszorg in alle sectoren/gebieden van verpleegkunde. 2. Een eerlijke en correct gefinancierde

Nadere informatie

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Info avond SEL Waasland 24 mei 2012 Sint-Niklaas Stefaan Baeten Directeur psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus Historische context

Nadere informatie

Coordinatie--ZH--KB Nucleaire-geneeskunde-met-PET-scan--NORMEN.doc

Coordinatie--ZH--KB Nucleaire-geneeskunde-met-PET-scan--NORMEN.doc 14 DECEMBER 2006. Koninklijk besluit houdende vaststelling van de NORMEN waaraan een dienst nucleaire geneeskunde waarin een PET-scanner wordt opgesteld moet voldoen om te worden erkend als medisch-technische

Nadere informatie

Minder versnippering, meer zorg

Minder versnippering, meer zorg Minder versnippering, meer zorg De nood aan een heldere en werkbare bevoegdheidsverdeling voor de gezondheidszorg 29 april 2019 KVS, Brussel Panoramisch overzicht van de bevoegdheidsverdeling in schema

Nadere informatie

MEER WAARDE IN DE ZORG

MEER WAARDE IN DE ZORG GIBBIS MEER WAARDE IN DE ZORG Memorandum van GIBBIS van april 2019 met het oog op de verkiezingen van 26 mei 2019 EXECUTIVE SUMMARY Gezondheidsinstellingen Brussel Bruxelles Institutions de Santé Samengevat:

Nadere informatie

BIJZONDERE BEROEPSTITELS EN BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEDEN VOOR DE BEOEFENAARS VAN DE VERPLEEGKUNDE.

BIJZONDERE BEROEPSTITELS EN BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEDEN VOOR DE BEOEFENAARS VAN DE VERPLEEGKUNDE. Wettelijk kader. BIJZONDERE BEROEPSTITELS EN BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEDEN VOOR DE BEOEFENAARS VAN DE VERPLEEGKUNDE. 1) K.B. nr. 78, artikel 35ter: De Koning stelt de lijst van bijzondere beroepstitels

Nadere informatie

VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN

VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN !ALGEMEEN rn5eheers(çomite VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN Opgericht bij de wet van 30 december 1992 Jan Jacobsplein,6 1000 Brussel Tel. : 02 546 43 40 Fax :02 546 21 53 ABC ADVIES 2011/04 erratum

Nadere informatie

Het statuut van persoon met een chronische aandoening

Het statuut van persoon met een chronische aandoening Het statuut van persoon met een chronische aandoening Heb je grote ziektekosten of heb je recht op het forfait voor chronisch zieken? Dan heb je automatisch recht op het statuut van persoon met een chronische

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid SCSZ/09/082 BERAADSLAGING NR 09/047 VAN 28 JULI 2009 MET BETREKKING TOT DE VERWERKING VAN GECODEERDE PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg

Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg Simplificatie ontwerp KB oncologisch zorgprogramma: Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg Afdeling 1. Doelgroep aard en inhoud Artikel 2 1 Elk ziekenhuis dient te beschikken over programma

Nadere informatie

BETAALBARE EN TOEGANKELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BETAALBARE EN TOEGANKELIJKE GEZONDHEIDSZORG ONS ENGAGEMENT VOOR BETAALBARE EN TOEGANKELIJKE GEZONDHEIDSZORG 1STEKLAS EERSTEKLAS ZORG VOOR IEDERS PORTEMONNEE We investeren 800 miljoen extra in solidaire zorg Hiermee betalen we extra zorg terug via

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

WERKING KIJKWIJZER BELEIDSVOEREND VERMOGEN: TOEGEPAST OP LOOPBAANBEGELEIDING IN DE SCHOLENGEMEENSCHAP

WERKING KIJKWIJZER BELEIDSVOEREND VERMOGEN: TOEGEPAST OP LOOPBAANBEGELEIDING IN DE SCHOLENGEMEENSCHAP WERKING KIJKWIJZER BELEIDSVOEREND VERMOGEN: TOEGEPAST OP LOOPBAANBEGELEIDING IN DE SCHOLENGEMEENSCHAP WAT? Voor u ligt een kijkwijzer om het beleidsvoerend vermogen van uw school in kaart te brengen. De

Nadere informatie

Raamwerk en aanpak Actualisatie MVG

Raamwerk en aanpak Actualisatie MVG Ministerie van Volksgezondheid, Sociale Zaken, Leefmilieu Bestuur Gezondheidszorgbeleid Dinsdag 17 september 2002 Raamwerk en aanpak Actualisatie MVG Prof. Dr. W. Sermeus Prof. Dr. L. Delesie K. Van den

Nadere informatie

Naar een optimale relatie tussen mens en werk

Naar een optimale relatie tussen mens en werk Naar een optimale relatie tussen mens en werk Wij optimaliseren de mens-werkrelatie In een veranderende omgeving kan uw bedrijf of organisatie niet achterblijven. Meer dan ooit wordt u uitgedaagd om de

Nadere informatie

FAQ MOBIELE EQUIPE en ONMIDDELIJKE VERVANGING

FAQ MOBIELE EQUIPE en ONMIDDELIJKE VERVANGING FAQ MOBIELE EQUIPE en ONMIDDELIJKE VERVANGING Akkoord betreffende de federale gezondheidssectoren van 26 april 2005 afgesloten tussen de federale regering en de representatieve organisaties van de private

Nadere informatie

Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven

Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Overzicht Historiek Pilootprojecten Algologische functies Multidisciplinaire pijnteams Waar staan

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 22 JUNI 2010. - Koninklijk besluit betreffende uitvoering van het attractiviteitsplan voor het verpleegkundig beroep

Nadere informatie

Coordinatie--ziekenhuizen--hoofdgeneesheer--geneesheer-diensthoofd--KB

Coordinatie--ziekenhuizen--hoofdgeneesheer--geneesheer-diensthoofd--KB 15 DECEMBER 1987. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van de artikels 13 tot en met 17 van de wet op de ziekenhuizen, zoals gecoördineerd door het koninklijk besluit van 7 augustus 1987. BS 25/12/1987

Nadere informatie

REKENHOF. Consolideren en motiveren om vooruitgang te boeken

REKENHOF. Consolideren en motiveren om vooruitgang te boeken REKENHOF Consolideren en motiveren om vooruitgang te boeken STRATEGISCH PLAN 2010-2014 2 Inleiding Dit document stelt de resultaten voor van de strategische planning van het Rekenhof voor de periode 2010-2014.

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie