Thema 9. Wereldfeesten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Thema 9. Wereldfeesten"

Transcriptie

1 Thema 9 Wereldfeesten

2 Les 1 Wereldfeesten Waar denk je aan bij het thema feesten? Noem eens een paar voorbeelden van feesten? Vandaag ga je luisteren naar een verhaal over vier feesten uit verschillende landen: Chinees nieuwjaar, Koninginnedag, midzomer in Zweden en Onafhankelijksdag in de Verenigde Staten. Kies 1 van de feesten, hier ga je extra goed naar luisteren en onthouden waarover deze gaat. Wie kiest Koninginnedag? etc. Na afloop vertel je wat je over dit feest weet. De juf leest het verhaal voor. Houd je vinger bij de tekst.

3

4

5 Het nieuwjaar is de eerste dag van het nieuwe jaar, in Nederland is dat 1 januari.

6 Als je helpt met de voorbereidingen dan help je mee om alles van tevoren klaar te maken of te regelen, bijvoorbeeld voor een reis of een feest. Welke voorbereidingen zijn nodig bij een feest?

7 Oudejaarsdag is de laatste dag van het jaar. Welke dag is dat in Nederland? (31 december)

8 Gelukwensen zijn een soort boodschappen dat je anderen veel geluk en blijdschap gunt, bijvoorbeeld voor het nieuwe jaar. Je stuurt bijvoorbeeld een kaart of geeft iemand een zoen of een hand.

9 Op 30 april viert Nederland Koninginnedag. Op Koninginnedag wordt de verjaardag van de vroegere koningin Juliana gevierd. Ook toen zij geen koningin meer was, bleef het feest bestaan.

10 Een festiviteit is een feestelijke gebeurtenis, zoals een concert, een optocht of een braderie.

11 Een bloemenkrans is een soort ronde slinger van bloemen. Je kunt hem bijvoorbeeld op je hoofd zetten of om je nek hangen.

12 Op 4 juli 1776 verklaarde Amerika zich onafhankelijk van Engeland. Dat betekent dat Amerika een zelfstandig land was, dat niet langer aan de Engelse regering hoefde gehoorzamen.

13 Chinees Nieuwjaar valt ongeveer op 1 februari. Met Chinees Nieuwjaar vieren de Chinezen dat het jaar voorbij is en er een nieuw jaar begint. Op welke dag vieren wij Nieuwjaar? Wat doen we op nieuwjaarsdag?

14 Oranjeverenigingen zijn verenigingen die zich bezighouden met allerlei activiteiten rond het koningshuis, bijvoorbeeld op Koninginnedag. De naam Oranje komt van Willem van Oranje.

15 De midzomer is de tijd rond het midden van de zomer, rond 20 juni. In Zweden is midzomer een feest. Het is het feest van het licht. Na de donkere winter zijn de mensen bij dat de zomer er weer is. Waarom zou het juist in Zweden gevierd worden? Daar zijn de dagen in de winter heel kort, dus ze zijn extra blij als het weer langer licht is.

16 Op het midzomerfeest dansen de mensen in Zweden rond de meiboom. Dat is een hoge paal versierd met takken, linten en kleurige linten. Een meiboom is ook een groene tak die op een nieuw gebouw wordt geplaatst als de belangrijke balken zijn neergezet.

17 Op 4 juli vieren de Amerikanen Onafhankelijkheidsdag. Op die dag vieren ze dat Amerika in 1776 onafhankelijk werd van Engeland; het hoorde niet langer bij Engeland.

18 Independence day is in Amerika een nationale feestdag. Dat is een feestdag die in een bepaald land door iedereen wordt gevierd. Hebben wij ook een nationale feestdag? Koninginnedag, bevrijdingsdag.

19 Verwerking: Presenteer in tweetallen in journaalvorm een van de vier onderdelen van het ankerverhaal. Je krijgt een paar minuten ter voorbereiding.

20 Reflectie: Hoe vond je het om het journaal te presenteren? Was het moeilijk om een feest in die vorm uit te leggen aan de andere kinderen? Begrepen de anderen waar je het over had?

21 Les 2 Kan het nog harder? Op 30 april wordt de verjaardag van de vroegere koningin Juliana gevierd in Nederland. Als iemand jarig is, zeggen mensen hoera! om te laten horen dat ze blij zijn. Maar stel dat er juist iets heel vervelends is gebeurd, je fiets is bijvoorbeeld gestolen. En je zegt chagrijnig: Hoera! Nu mag ik helemaal naar huis lopen. Wat bedoel je dan? Ben je dan echt blij dat je mag lopen, of juist niet? Soms zeggen mensen iets anders dan ze eigenlijk bedoelen. Vandaag kijken we naar opmerkingen die meerdere betekenissen kunnen hebben.

22 Als iemand tegen jou zegt: wat ben jij stil. Wat kan hij hier dan mee bedoelen? Misschien vindt hij jou wel echt stil. Maar als jij juist veel lawaai maakt, is de opmerking spottend bedoeld, de ander zegt dan precies het omgekeerde van wat hij eigenlijk bedoelt. Vaak kun je het wel horen aan de toon waarop iemand iets zegt. Kun je meer van dit soort opmerkingen bedenken die meerdere betekenissen hebben? Nou, leuk hoor! Goed gedaan! Bedenk een situatie waarin de uitspraak letterlijk bedoeld wordt en waarin iets anders bedoeld wordt. Spreek de zin erbij uit zoals je hem dan zegt. Een opmerking waarin je iets anders zegt dan je bedoelt kan verschillende betekenissen hebben. Spottend: Wat ben jij slim! Dreigend: Met jou ben ik nog niet uitgepraat! Ongeloof: Het zal wel waar wezen!

23

24 Reflectie: Was er bij elke uitspraak een duidelijk verschil tussen de mogelijke betekenissen? Waren de betekenissen bijvoorbeeld steeds tegenovergesteld? Hoe weet je of een uitspraak letterlijk bedoeld is of niet? situatie, spreektoon

25 Les 3 Reclame voor de massa Op koninginnedag zitten mensen vaak buiten hun spullen te verkopen. Die mensen maken reclame door iets te roepen of door borden met een tekst erop. Maar daarmee bereiken ze alleen mensen die toevallig langslopen. Als je met je reclame heel veel mensen tegelijk wilt bereiken, kun je de massamedia gebruiken: de televisie, de radio of de krant. Vandaag gaan we mening geven over taalgebruik in de massamedia.

26 Reclame is bedoeld om mensen over te halen om iets te kopen of te gebruiken. Reclamemakers letten altijd goed op het soort taal dat ze gebruiken. Ze bedenken bijvoorbeeld slogans die rijmen,zodat het leuk klinkt en mensen het makkelijker onthouden. Ken je een bekende reclameslogan? Sommige reclame is bedoeld voor een bepaalde groep mensen. Ook daarmee houden de reclamemakers rekening in hun taalgebruik. Ouderen noemen ze u en kinderen je. Als ze sportkleding willen verkopen, gebruiken ze woorden die sportieve mensen aanspreken. Als ze make-up willen verkopen, gebruiken ze taal die vrouwen aanspreekt. We bekijken wat reclamespotjes op en benoemen de doelgroep door te letten op taalgebruik (kindertaal, ingewikkeld, populair) en de woordkeuze. Denk je dat de doelgroep zich aangesproken voelt?

27

28

29 Reflectie: Geef je mening over de verschillende reclameboodschappen. Vinden de leerlingen dezelfde reclames leuk of wijkt dit af? Leg eens uit waarom het belangrijk is dat de reclame de juiste doelgroep aanspreekt.

30 Les 4 Vaderdag Wanneer is het vaderdag en moederdag? De tweede zondag in mei is Moederdag en de derde zondag in juni is Vaderdag. De tweede zondag in mei is Moederdag. De derde zondag in juni is Vaderdag. Vandaag leren we van één zin twee zinnen.

31 De kinderen krijgen rode envelopjes met geld en mogen zoveel snoepen als ze willen. Kun je hier twee zinnen van maken? De kinderen krijgen rode envelopjes met geld. De kinderen mogen zoveel snoepen als ze willen. Wat is er veranderd? In de tweede zin is een onderwerp toegevoegd: de kinderen. In plaats van de kinderen zou je ook ze kunnen zeggen. Het woord en is verdwenen. Wie weet hoe je dit woord noemt? Het voegwoord.

32 Een voegwoord voegt twee zinnen aan elkaar, die je ook weer uit elkaar kunt halen. Ken je nog meer voegwoorden? Maar, want, omdat, dus.. We oefenen nog een paar zinnen: - Het eten moet vooraf worden klaargemaakt, want op oudejaarsdag mogen er geen messen worden gebruikt. - Op zaterdag trekken de mensen vaak mooie kleren aan en dansen ze rond de meiboom. Het voegwoord kan steeds worden weggelaten. Soms moet je er een woord bij bedenken of de woordvolgorde veranderen.

33

34 Reflectie: Is het voldoende om de voegwoorden weg te laten als je van samengestelde zinnen twee zinnen wilt maken? Bij welke voegwoorden moet je vaak ook de volgorde van de woorden veranderen? Omdat, doordat, nadat. Zijn er ook voegwoorden waarbij soms wel en soms niet de volgorde verandert? dus

35

36 Les 5 Samen feesten Independence Day is sindsdien een nationale feestdag. Op geen enkele dag is het saamhorigheidsgevoel zo groot. Wie kent het woord saamhorigheidsgevoel niet? We leren in deze les woorden met behulp van synoniemen en verzamelwoorden.

37 Saamhorigheid betekent ongeveer hetzelfde als verbondenheid. Het zijn synoniemen. Kun je nu de betekenis van saamhorigheid uitleggen? Saamhorigheid betekent dat je met elkaar verbonden bent, dat je bij elkaar hoort. Als je weet dat saamhorigheid een synoniem is van verbondenheid, kun je de betekenis van saamhorigheid uitleggen ook al kende je het woord nog niet. Soms kun je de betekenis van een woord afleiden las je weet bij welke verzamelterm het hoort. s Middags eten de mensen grote hoeveelheden nieuwe aardappelen, haring met zure room en knäckebröd met kaas. Ook al ken je het woord knäckebröd niet, je weet door de zin al dat het eetbaar is. Het hoort bij de verzamelterm voedsel.

38 Het kan ook andersom: als je een verzamelterm niet kent, kun je woorden erbij zoeken die erbij horen. Als je bijvoorbeeld niet weet wat Koninginnedag en Chinees Nieuwjaar inhouden, wordt de betekenis van wereldfeesten duidelijker.

39

40 Reflectie: Welke woorden vond je moeilijk? Heb ben je daarbij te werk gegaan? Wordt de betekenis van de woorden duidelijker door de woorden die erbij gegeven waren? Hoe komt dat? Woordbetekenissen kunnen geleerd worden als je een synoniem weet of een deelwoord bij een verzamelterm.

41 Les 6 Nieuwjaar In het eerste deel van het ankerverhaal wordt er verteld over Chinees Nieuwjaar. Hoe wordt nieuwjaar bij ons gevierd? Per groepje ga je een opdracht uitvoeren die te maken heeft met het nieuwjaarsfeest. Samen zorg je ervoor dat je de instructies in het taalboek begrijpt en goed uit kunt voeren.

42 Je gaat samen een verhaal schrijven over het verschil tussen Chinees Nieuwjaar en westers Nieuwjaar. Je krijgt 5 minuten de tijd om te bespreken hoe je dat gaat doen. Je gaat het verhaal niet echt schrijven, het gaat om het bespreken van de werkwijze, bijvoorbeeld: waar halen jullie de benodigde informatie vandaan en hoe is de taakverdeling? Vertel eens in eigen woorden wat de opdracht is. Heeft er iemand nog iets aan toe te voegen? Heeft de rest van de groep het ook begrepen? Je krijgt vijf minuten de tijd om afspraken met elkaar te maken. Welke problemen kwam je tegen? Welke oplossingen heb je gevonden? Heb je aan internet gedacht? Heb je gedacht aan Chinese kinderen op school die er wat over kunnen vertellen? Conclusie: als je de instructies begrijpt, kun je samen eenvoudige problemen oplossen.

43

44 Reflectie: Vond je de opdracht duidelijk? Hoe wist je zeker dat je de opdracht begrepen had? Hoe hebben jullie de taken verdeeld? Welke problemen kwam je tegen in je groepje? Hoe heb je die opgelost?

45 Les 7 Eén, twee, drie:leve de harmonie! In veel optochten lopen harmonieën mee. (Koninginnedag, Onafhankelijkheidsdag) Wie heeft er wel eens een harmonie gezien? Op de volgende vragen wil ik graag een antwoord in de vorm van een hoofdtelwoord. Hoeveel mensen liepen er mee in de harmonie? Hoeveel trompetten waren erbij? Hoeveel toeschouwers waren er? Bijvoorbeeld: vijftien, honderdtwintig, vier. Of onbepaalde hoofdtelwoorden: enkele, vele, meerdere. Vandaag ga je leren wat een hoofdtelwoord is.

46 Wat is een hoofdtelwoord denk je? Een hoofdtelwoord is een woord dat een hoeveelheid aangeeft. Dat kan een precieze hoeveelheid zijn; één, zes, negenendertig, duizend, maar ook niet precieze hoeveelheid; enige, enkele, veel, weinig, alle. Er zijn ook andere soorten telwoorden, namelijk rangtelwoorden(derde, vijfde), deze les gaat alleen over hoofdtelwoorden. Gebruik nog een ander hoofdtelwoord, precieze en niet precieze in een zin. Let op: een is een lidwoord, één een hoofdtelwoord.

47

48

49 Reflectie: Hoeveel hoofdtelwoorden heb je in de tekst gevonden? Zestien Wat voor woord is zestien? Een hoofdtelwoord Hoe herken je een hoofdtelwoord? Stonden er in de tekst woorden waarbij je twijfelde of het wel of niet een hoofdtelwoord was? Welke woorden waren dat? Hoe heb je je beslissing genomen?

50 Les 8 Koloniën Het vierde wereldfeest in het ankerverhaal is Onafhankelijkheidsdag. Op die dag vieren de Amerikanen dat ze op 4 juli 1776 onafhankelijk werden van Engeland. Daarvoor waren de VS de koloniën van Engeland. Een kolonie is een gebied dat door een ander land is veroverd en bestuurd wordt. Vandaag gaan we beginnen aan een werkstuk over koloniën.

51 Als je een werkstuk wilt schrijven, dan begin je met nadenken over hoe je het wilt gaan doen. Je stelt jezelf vragen: - Voor wie schrijf ik het werkstuk? - Wat wil ik precies weten over het onderwerp? - Waar kan ik informatie vinden? Daarna kun je informatie gaan zoeken. Als je informatie hebt gevonden, zoek je uit wat je ervan kunt gebruiken. Vervolgens zoek je naar plaatjes. Dan kun je met schrijven beginnen. Begin; waarom maak je dit werkstuk, over welke onderwerpen wil je iets te weten komen. Dit werk je uit. Van te voren bedenk je ook wat je aan het einde wilt vertellen; wat je hebt geleerd, wat anderen er van kunnen leren en wat je leuk vond.

52

53 Reflectie: Op welke manieren heb je informatie verzameld? Hoe heb je in groepjes de kernwoorden verdeeld? Hoe denk je het einde van het werkstuk te gaan schrijven?

54 Les 9 Een knalfeest! In het ankerverhaal staat Op 30 april kleurt heel Nederland oranje. Krijgt heel Nederland dan echt een oranje kleur? Wat wordt er precies bedoeld? Mensen hangen oranje slingers op, dragen oranje kleding en dergelijke. Deze zin wordt niet letterlijk, maar figuurlijk bedoeld. Vandaag gaan we ons bezighouden met letterlijk en figuurlijk taalgebruik.

55 Soms wordt er met een woord of een zin iets anders bedoeld dan wat er letterlijk staat of wat er letterlijk gezegd wordt. Een voorbeeld hiervan is: loop naar de maan! Waarom moet je dit niet letterlijk nemen? Wat wordt hier mee bedoeld? Noem nog eens een voorbeeld van figuurlijke taal. Waarom/wanneer gebruiken mensen figuurlijke taal? Door een beeld op te roepen kun je snel iets duidelijk maken of omdat het grappig is. Soms is figuurlijk taalgebruik zo gewoon geworden dat je niet eens meer in de gaten hebt dat het figuurlijk taalgebruik is, zoals bij: - De hoogste - Een vies woord - Warme kleuren

56

57

58 Reflectie: Wie vond de opdracht een eitje? Wat betekent dat? Wie vond de opdracht best wel moeilijk? Hoe zou je figuurlijk kunnen zeggen dat je iets moeilijk vindt? (bijvoorbeeld het was best zwaar) We gebruikt wel eens figuurlijk bedoelde woorden of zinnen? Welke? Waarom zeg je het op deze manier en niet anders?

59 Les 10 Wereldfeesten (vervolg) Wat weet je nog van het verhaal van vorige week? Over welke feesten ging het verhaal? Hoe zou het tweede deel verder gaan? Dit verhaal gaat over 5 mei. Luisteropdracht: Welke verschillen zitten er tussen het eerste en het tweede dagboekfragment? De juf leest het verhaal voor. Lees met je vinger mee. Antwoorden verschillen: - Vroeger en nu - Bevrijding zelf meegemaakt en niet Overeenkomsten: - Feest - Zingen - Leeftijd van de schrijvers

60

61

62 s Middags heerste er een opgewonden stemming op straat. Iemand die opgewonden is doet druk en zenuwachtig, zoals het meisje op de tekening in het taalboek. Als je de uitslag van je examen krijgt kun je opgewonden zijn, of als je jarig bent.

63 De Duitsers hadden zich overgegeven. In een gevecht kan iemand zich overgeven aan de tegenstander. Hij vecht dan niet langer en laat zich gevangen nemen. Aan de witte vlag zie je dat de soldaten zich overgeven.

64 De straat hing vol met vlaggen en oranje wimpels. Een wimpel is een lange smalle vlag of strook stof aan een vlag. Aan de Nederlandse vlag zit soms een oranje wimpel.

65 Een tank is een zware wagen die in het leger wordt gebruikt. Tanks hebben rupsbanden en er zit vaak een kanon op.

66 De bevrijdingsdag was een geweldige belevenis. Een belevenis is iets wat je beleeft of meemaakt. Een belevenis kan een vrolijke of droevige gebeurtenis zijn.

67 Een bevrijdingsdag is een dag waarop een bevrijding wordt herdacht. In Nederland is het op 5 mei bevrijdingsdag. Dan vieren we dat Nederland in 1945 bevrijd werd van de Duitse bezetters.

68 De mensen huilden van blijdschap toen de oorlog afgelopen was. Blijdschap is wat je voelt als je heel blij en gelukkig bent.

69 De mensen hadden lang naar de bevrijding uitgekeken. Als je uitkijkt naar iets dan wil je graag dat het zover is.

70 s Middags heerste er een opgewonden stemming op straat. Een stemming is de sfeer die ergens hangt. Als er ergens een goede stemming heerst, is het fijn om er te zijn en de mensen aardig. Als iemand in een goede stemming is, dan is hij in een vrolijk humeur.

71 Oma heeft de bevrijding zelf meegemaakt. Iemand bevrijden is iemand vrij maken of verlossen van vervelende omstandigheden, zoals gevangenschap of onderdrukking. In Nederland wordt met de bevrijding de dag bedoeld dat de Duitse bezetters het land uit werden gejaagd. Dat was op 5 mei vanaf dat moment was Nederland weer een vrij land.

72 Oma vertelde van de angst en de onzekerheid. Als je onzeker bent weet je niet goed wat je moet doen of wat er gaat gebeuren.

73 Reflectie: Heb je het verhaal begrepen? Waren er nog woorden bij die je moeilijk vond? Welke woorden waren dat? Hoe ben je achter de betekenis gekomen? Weet je nog welk thema bij het verhaal hoorde? We gaan nog twee weken werken aan het thema feesten en redzaamheid.

74 Les 11 Spreekbeurt In les 8 hebben we een begin gemaakt met een werkstuk over koloniën. Je hebt informatie verzameld en kernwoorden opgeschreven. Aan de hand van de kernwoorden ga je een korte spreekbeurt houden over koloniën. Na afloop stel je elkaar vragen over de inhoud.

75 Voordat je een spreekbeurt begint denk je na over een begin, een slot en een goede volgorde. Wat kun je vertellen aan het begin, in het midden en aan het eind van je spreekbeurt? - Duidelijk spreken - Je publiek aankijken - Enthousiasme uitstralen - Niet te veel op je briefje kijken Na een spreekbeurt zijn er altijd wel dingen waar de luisteraars meer over willen weten, of dingen die niet helemaal duidelijk zijn. Hoe kun je goede vragen stellen? Bedenk wat je wilt weten en stel daar een begrijpelijke en goed geformuleerde vraag bij. Bedenk ook hoe je goed kunt reageren op vragen. - Van tevoren goed nadenken over de vragen die je kunt krijgen. - Niet te snel reageren. - Vraag indien nodig om verduidelijking van de vraag.

76

77 Reflectie: Kon je genoeg vertellen met behulp van de informatie uit les 8? Waren de vragen begrijpelijk en goed geformuleerd? Kon je de vragen goed beantwoorden?

78 Les 12 Iedereen is wel eens bang Het tweede deel van het ankerverhaal gaat over de bevrijding van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. De mensen hadden daar verschillende gevoelens bij: blijdschap, verdriet, angst. Waarom waren de mensen blij, verdrietig of vrolijk? Vandaag ga je een beschrijving geven van een gevoel.

79 Wat is beschrijven? Zo precies mogelijk vertellen hoe iets of iemand eruit ziet. Bij het beschrijven van een mens vertel je bijvoorbeeld over de lengte, haar- en huidskleur, kleur ogen. Je kunt ook een gevoel beschrijven. In het ankerverhaal staat dat de mensen huilden van blijdschap en verdriet. Huil je ook wel eens van verdriet? Hoe komt dat en wat voel je dan? Huil je ook wel eens van blijdschap? Hoe komt dat en wat voel je dan?

80 Beschrijvingen van gevoelens zijn anders dan de beschrijving van een mens of ding. Van een gevoel kun je niet zeggen hoe groot het is, welke kleur het heeft en welke vorm. Je vertelt meestal waarom je je zo voelt. Een gevoel beschrijven doe je vaak door te vertellen wat je zou willen doen, of doet. Je zou wel willen dansen van blijdschap, of zoals in het ankerverhaal staat: Lachend en huilend vielen we elkaar in de armen. Welke beschrijvingen staan nog meer in het ankerverhaal? Gevoelens zoals blijdschap en angst kun je soms ook echt in je lichaam voelen. Je krijgt bijvoorbeeld buikpijn of je krijgt het warm of juist koud.

81

82 Reflectie: Wat heb je opgeschreven? Zijn er verschillen tussen jullie? Hoe zou dat komen? Is het moeilijker om een gevoel te beschrijven dan een ding of een mens? Waarom is dat?

83 Les 13 De feestelijke woorden Noem eens woorden die te maken hebben met feest? mensen gezellig verjaardag leuk slingers veel hapjes lekker ballonnen We gaan woordgroepen maken die bestaan uit een lidwoord, een bijvoeglijk naamwoorden een zelfstandig naamwoord.

84 Wat zijn zelfstandige naamwoorden? woorden die voor zelfstandigheid staan; dit kunnen concrete woorden zijn als mensen (vrouw, Romy), dieren (hond, kat) en dingen (spiegel, steen), maar er zijn ook andere abstracte dingen als gevoelens (verdrietig), tijdseenheden (maand, dag), eigenschappen (grootte), plaatsen (Groningen, Malta), gebeurtenissen (aanrijding) Wat zijn lidwoorden? de, het, een Wat zijn bijvoeglijk naamwoorden? Maak eens een korte zin met hierin een lidwoord, een bijvoeglijk naamwoord en een zelfstandig naamwoord. Voorbeelden: Het gezellige feestje. De rode ballonnen.

85

86

87 Reflectie: Wat vond je van deze opdracht? Gebruik in je zin zoveel mogelijk woordgroepen. (lidwoord, bijvoeglijk naamwoord, zelfstandig naamwoord) Bijvoorbeeld: - Een moeilijke oefening. - Een kort verhaal over een kort feest.

88 Les 14 Het beschrijven van een hoofdpersoon In les 12 hebben we een beschrijving van een gevoel gegeven. Welke gevoelens heeft de ik-figuur in het eerste dagboekfragment uit het ankerverhaal? schrik, ongeloof, opgewonden, blij, vrolijk, verdriet. Hoe worden die beschreven? Heb je een idee hoe de ik-figuur eruit ziet? Is het een jongen of een meisje? Vandaag gaan we een beschrijving geven van een persoon en wat hij voelt, denkt, enzovoorts.

89 Omschrijf eens een vriend/vriendin zonder de naam erbij te noemen. Beschrijf niet alleen hoe degene eruit ziet, maar ook hoe hij/zij is. Hulpvragen: - Wat vind je leuk aan hem? - Is hij aardig, grappig, stoer,snel kwaad of juist niet, geduldig, ongeduldig? - Kun je hier een voorbeeld van noemen? - Waar houdt deze persoon van? - Waar is hij goed in? - Waaraan kun je dat merken? Kan de rest van de groep de persoon voor zich zien? Heb je een idee hoe de persoon is? Zou het ook een vriend van jou kunnen zijn? Beschrijf eens een persoon die je zelf verzint. Dit is een stuk moeilijker omdat je niet terug kunt vallen op bekende zaken. Je moet je fantasie gebruiken. Kunnen de anderen een beeld vormen van de verzonnen persoon? Zijn het allemaal leuke personages of zitten er ook vervelende bij?

90

91 Reflectie: Wat heb je over je hoofdpersonen opgeschreven? Waarom heb je gekozen voor die hoofdpersoon? Zijn er verschillen tussen de hoofdpersonen? Heb je gedacht aan een bepaald persoon of heb je alles verzonnen? Je hebt je beschrijving weer nodig in de R- en V- lessen.

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Lucy heeft een ballon

Lucy heeft een ballon Caro Kindercoach & begeleiding Maasdijk 16 4283 GA Giessen 0620380336 info@carokindercoach.nl www.carokindercoach.nl heeft een ballon Handleiding Doelgroep: Kinderen van 3 tot 6 jaar. Doel van het lezen

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij?

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij? Nederland Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Waar? (vul in) Op de. in (plaats) Waarom zijn al die mensen daar?... Welke bekende persoon is er altijd bij?. Hoe heet het meisje rechts? Haar moeder viert

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam:

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam: Wereldgodsdiensten Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum Naam: Inhoudsopgave Inleiding Schema Beoordeling Deel 1 Test jezelf! Deel 2 Kies je onderwerp en aan de slag! Deel 3 Het ervaren

Nadere informatie

Recht op vrije meningsuiting

Recht op vrije meningsuiting 10 Jan Boerstoel Recht op vrije meningsuiting werkblad 1 Luister naar het gedicht en lees mee met de tekst. Vul de ontbrekende woorden in. Recht op vrije meningsuiting Jan Boerstoel Recht op vrije meningsuiting,

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

Z I N S O N T L E D I N G

Z I N S O N T L E D I N G - 1 - Z I N S O N T L E D I N G Waarom is zinsontleding zo belangrijk? Elke scholier op de middelbare school maar ook de kinderen op de lagere school, komen veelvuldig met zinsontleding in aanraking, eigenlijk

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers Praten over boeken in de klas Het vragenspel van idan hambers We weten pas wat we denken als we het onszelf horen zeggen. (idan hambers). Elk individu, kind en volwassene, beleeft een tekst op geheel eigen

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren'

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren' Toversteen, ketting, Interne krachtbronnen zoals kracht, slim zijn, moed, sleutelhanger maken zelfvertrouwen enzovoort versterken (zie ZMN pagina 28 Interne krachtbronnen). Bespreek met jouw kind welke

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Maak zelf geld. Lesvoorbereiding. Verwondering. Kennis

Maak zelf geld. Lesvoorbereiding. Verwondering. Kennis Geld graad 1 Lesvoorbereiding Maak zelf geld Print 1 keer het verhaal Isaura s droom, Toon Isaura's foto op het smartboard Print de Braziliaanse munt, de real uit. Verwondering Lees het verhaal Isaura

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf!

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Het gaat erom dat je laat merken dat jij zélf verantwoordelijk bent voor het leren: jij kiest de opdrachten, workshops en klussen zélf,

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht Les 8: Verliefd Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten dat gevoelens van verliefdheid leuk maar ook lastig kunnen zijn; Kinderen zijn zich ervan bewust dat je op verschillende types mensen verliefd kunt

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Leerlingboekje les 3 en 4. Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7

Leerlingboekje les 3 en 4. Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7 Leerlingboekje les 3 en 4 Naam: Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7 Leren schrijven met peer response Tekst: M. Hoogeveen, A. van Gelderen, A. Wijnbergh Illustraties: V. van Asperen SLO, 2018 1 Waarover

Nadere informatie

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8 Informatieboekje Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring 2015 / 2016 groep 8 Informatie In dit informatieboekje vind je informatie voor je spreekbeurt, je leeskring en je nieuwskring. De voorbereiding is

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.1 * Doe de opdracht in groepjes. Uitleg voor de docent: Verdeel de klas in groepjes van vier à vijf cursisten. Op deze pagina staan kaartjes met lichaamsdelen

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID Instructies voor de examinator Afname-instructies DEEL C: Mondeling gedeelte Voorbeeldexamen 3 Inhoudsopgave Het boekje bevat de volgende onderdelen: ~

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE VMBO LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE VMBO LEERLING LESMODULE VMBO LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 WAT ZIJN HERSENEN? VRAAG WAT ZIJN HERSENEN PRECIES? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE? DENKOEFENING WAAR- VOOR GEBRUIK JE OP DÍT MOMENT JE HERSENEN? DENKOEFENING KUN

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Lesbrief begrijpend lezen (Nieuwsbegrip) tekst groep 5 en 6

Lesbrief begrijpend lezen (Nieuwsbegrip) tekst groep 5 en 6 tekst groep 5 en 6 Carnaval In een deel van Nederland vieren mensen weer carnaval. Carnaval duurt van 18 tot en met 21 februari. De mensen vieren dit feest ieder jaar. Carnaval is een feest met veel tradities

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4,

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, Bijlage 1 Brief aan de ouders Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, De komende periode gaan wij aan de slag met het thema feesten. We bespreken allerlei feestelijke momenten in het jaar

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

LESBRIEF NR 2 OPDRACHT 1 ANDERS? VOOR GROEP 7 + 8 +

LESBRIEF NR 2 OPDRACHT 1 ANDERS? VOOR GROEP 7 + 8 + LESBRIEF NR 2 VOOR GROEP 7 + 8 + GROEP 7 + 8 DOWNLOAD DEZE LESBRIEF OOK OP SAMSAM.NET SAMSAM MIDDEN IN DE WERELD De wheelie van Robert uit Zambia ANDERS? NOU EN! Een slangenbeet veranderde Christabels

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd Doel Het op gang brengen of houden van leesplezier! Van wat voor soort boeken houden de kinderen en waarom? Zouden ze zelf graag de hoofdpersoon zijn in één van hun lievelingsboeken? Welke omslagen spreken

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift 98 De helppagina van een tijdschrift Bijlage 1 Thema 1 Ik ben een meisje van 10 jaar en zit in groep 6. Wij zijn in nieuwe groepjes gezet en nu zit ik tegenover een meisje waar ik me heel erg aan erger.

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van:

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van: LEREN LEREN LEREN een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden Hieronder kun je lezen over het leren/maken van: 1. DICTEE 2. TAFELS 3. VRAGEN EN OPDRACHTEN 4. STUKKEN TEKST (bijv. hoofdstuk

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE TIMING DOELEN STRATEGIE LEERSTOF - LEERINHOUD MEDIA 5 I. SFEERSCHEPPING: een vel en een vel. 1 Opdracht: neem een vel papier. De leerkracht legt uit dat het de volgende

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet. Het voordoen (modelen) van het schrijven van

Nadere informatie

Doelen taalbeschouwing die verworven moeten zijn in het vierde leerjaar

Doelen taalbeschouwing die verworven moeten zijn in het vierde leerjaar Doelen taalbeschouwing die verworven moeten zijn in het vierde leerjaar Hieronder vindt u de leerplandoelen taalbeschouwing die we met onze evaluatie in kaart willen brengen. Ze staan in dezelfde volgorde

Nadere informatie

Lesdeal Koningsdag 2018

Lesdeal Koningsdag 2018 Lesdeal Koningsdag 2018 Groep 4 t/m 8 Koningsdag is een speciale dag in Nederland! Op deze dag, 27 april, is koning Willem- Alexander jarig en viert hij zijn verjaardag met het hele land. Dit heb je waarschijnlijk

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie