Wedstrijd agenda waterpolo en zwem wedstrijden Bestuursinfo De Pen door Lotte Bakker wedstrijdverslagen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wedstrijd agenda waterpolo en zwem wedstrijden Bestuursinfo De Pen door Lotte Bakker wedstrijdverslagen"

Transcriptie

1 Wedstrijd agenda waterpolo en zwem wedstrijden Bestuursinfo De Pen door Lotte Bakker wedstrijdverslagen

2 Club informatie DEK Genemuiden Zwembad Bestevaer Pr Clausstraat 1b tel BESTUUR Voorzitter Wim Visscher M.G. Simonstraat 41 tel Penningmeester Bernhard van Es Burg ten veldestraat 83 tel Secretaris Simone Kattenberg K. Doormanstraat 26 tel Lid Dinant van Dijk Reiger 23 tel Lid Bernardine Hammer Klaas Fuitestraat 3 tel Lid Ans Naberman Ratelaar 43 tel TAAKVERDELING TECHNISCHE COMMISSIE Wedstrijd secretariaat & VOF Wim Visscher Voor adres zie boven en onder Kleding Wim Visscher Officals Ans Naberman Vervoer Ans Naberman REDACTIE CLUBBLAD Wim Visscher Simondstraat 41 tel Ans Naberman Ratelaar 43 tel REDACTIE INTERNET Wim Kanis Merel 15 tel webmaster@dekgenemuiden.nl TRAININGSDAGEN Maandag 17:00-17:45 Sterrenplan 17:45-18:30 Sterrenplan/ Swimkick 18:30-19:15 Zwemvaardigheid 19:15-20:00 Wedstrijdgroep 20:00-20:45 Damestrimgroep 20: Waterpolo Dames 21:30-22:15 Waterpolo Heren Donderdag 18:00 19:00 Wedstrijdgroep 21:15 22:00 Waterpolo Dames & Heren Contributie t/m 12 jaar recreatief 7,00 per maand Vanaf 13 jaar 7,00 per maand Leden waterpolo & wedstrijdgroep 9,00 per maand Bondscontributie 13,00 per jaar Startvergunning vanaf 12 jaar 30,00 per jaar Het opzeggen van het lidmaatschap van de vereniging moet schriftelijk gebeuren bij de ledenadministratie en heeft een opzeg-termijn van een maand. Hierna wordt de betaling automatisch stopgezet.

3 BESTUURSTAFEL WATERPOLO COMMISSIE Wim Visscher M.G. Simonstraat 41 tel Simone Vos-Kattenberg K. Doormanstraat 26 tel Trainster/Kaderbegeleidster Bernadine Hammer (coördinator) EHBO Kl. Fuitestraat 3 tel KADERLEDEN STERRENPLAN Bernadine Hammer (coördinator) EHBO Kl. Fuitestraat 3 tel Johan Bos Ruben Beens Gera Pleysier Bo de Lange Anne Hammer Isja Visserman (Inval) KADERLEDEN Swimkick Anne Hammer (coördinator) Kl. Fuitestraat 3 tel Johan Bekendam (coördinator) Kl. Fuitestraat 7 tel Johan Bos Ruben Beens Geriena Vos Bo de Lange (Inval) Isja Visserman (Inval) KADERLEDEN zwemvaardigheid Dinant van Dijk (Coördinator) EHBO Reiger 23 tel Alice Ruig Patrick Bakker Annemieke Kanis SNORKELEN Amanda Kolk Stephanie Hogeboom TRAINER WEDSTRIJDGROEP Wim Visscher M. G. Simonstraat 41 tel TRAINER WATERPOLO Hans Kistemaker Oostermoer 21 Emmeloord tel: TRIMGROEP BEGELEIDER Hetty Zandman Valeriaan Snoepkraam Gera v. Es-Breman Kas & inkoop Burg ten veldestraat 83 tel:

4 BESTUURSTAFEL Hallo allemaal, Het zwemseizoen is inmiddels alweer een aantal maanden op weg. Tijd dus voor een vers van de pers geroldt clubblad. Het Sterrenplan- en de SwimKick lessen zijn in volle gang. Iedereen zet zijn beste beentje voor. Begin november hebben de jonge zwemmers dan ook weer een afzwemtest bij hun eigen onderdeel gehad. Ook de Zwemvaardigheid- en Snorkeldeelnemers hebben van zich laten zien. Maandag 11 oktober jl. stond er voor deze twee onderdelen diplomazwemmen op het programma. Allen mochten na de geleverde prestaties het papiertje in ontvangst nemen. Klasse! Aan het einde van het jaar is er weer een klauterladder wedstrijd. Zet hem op allemaal!!! De wedstrijden van de waterpoloteams en het wedstrijdzwemmen, volgen elkaar in rap tempo op. Er is bijna geen zaterdag dat er niet ergens een wedstrijd wordt gestreden. Verderop in het clubblad zijn verschillende wedstrijdverslagen te vinden. Tevens in dit clubblad een korte uitéénzetting van de gezondheidsvoordelen van de zwemsport met o.a. leuke weetjes en nuttige tips. Natuurlijk kan er ook weer geknutseld en gepuzzeld worden. En de lachspieren kunnen bij de mopjes volop worden getraind. In oktober was er traditie getrouw weer de Biestemerk verloting. Samen met de Oranjevereniging en de volleybalvereniging zijn er vele, vele loten verkocht. De avond vóór de Biestemerk werd de traditionele bingo avond gehouden. De kantine van de Overtoom was zeer goed bezet met enthousiaste deelnemers. Al met al een gezellige én geslaagde avond. Hierbij willen we dan ook iedereen bedanken, die op welke wijze dan ook geholpen heeft met het mogelijk maken van de Biestemerkverloting en/of bingo avond. Want zonder jullie hulp konden we dit alles niet realiseren. Bedankt!!! Sinterklaas-avond voor de wedstrijdgroep staat op maandag 29 november gepland. Dat wordt voor Sint en Piet alvast materiaal verzamelen voor de surprises!!! De kerstvakantie is van 24 tot en met 31 december. Dan zijn er géén lessen en trainingen. Binnen het bestuur is een klein toekomstig zwemmertje geboren. Dinant en Jantine van harte gefeliciteerd en veel geluk met de kleine Hannah. Groeten van het bestuur.

5 Uw handige buurman Klaas Fuitestraat BZ Genemuiden Tel

6 De pen door Lotte In deze rubriek is het de bedoeling, dat de schrijver aan het eind van het door hem/haar geschreven stukje de pen doorgeeft aan iemand die dan op zijn beurt weer een artikeltje schrijft voor het volgende clubblad. Om jullie een beetje op weg te helpen, heeft de redactie van het clubblad een aantal vragen bedacht die je zou kunnen beantwoorden. ( je mag een foto van jezelf inleveren of we maken een leuke foto in het zwembad) Wat is je naam? Lotte Bakker In welke straat woon je? Pr. Constantijnstraat 4 Wat is je leeftijd? 8 Jaar Heb je nog broertjes of zusjes? ja Zwemmen die ook? Ja Wat vind je leuk aan zwemmen? ALLES Heb je nog andere hobby s? Ja Op welke school zit je? Ichtius Wat vind je lekker? En wat vind je vies? Lasange vind ik lekker, en zuurkool vies Wat is je lievelingsdier? Paard en een konijn Wie is je grote idool? Heb ik niet Wat wil je later worden? Juf Waar kunnen ze jou voor wakker maken? Zwemmen Wat is je grootste wens? In het schip over de kop Aan wie geef je de pen door? En waarom? Niels, omdat die nog niet is geweest

7 G G G G G G G G G G G G G G G G G G G G G G G G G G G G bielzen beton bande n alle soorten stenen en tegels tuinhout tuinverlichting tuinmeubelen handelsonderneming hs. van dalfsen kokosstraat JC genemuiden telefoon Wij zijn net zo thuis in de buurt als u De Rabobank is een bank met een idee. Het idee dat je samen sterk bent. De Rabobank heeft als geen ander een traditie van samenwerken en bouwen aan relaties. Het is een bank vàn mensen vóór mensen. Dat merkt u al snel in het persoonlijke contact. Elke Rabobank staat midden in de samenleving. Daarom zijn we vaak betrokken bij activiteiten in het bedrijfsleven, verenigingen en scholen. We weten wat erleeft, ook als het om niet bankzaken gaat. Kortom, we zijn een bank die net zo thuis is in de buurt als u. G E N E M U ID E N P r Jul ian as tr a at 1 Z W A RT S LU I S B aa ns tr aa t 1 te l:

8 Maak je eigen REGENMETER. Wat heb je nodig: Plastic fles. Meetlint - liniaal. Stift die op plastic kan schrijven. Scherpe schaar. Stevig plakband of evt. lijm voor plastic. Knutselen regenmeter - Als eerste snijd je het bovenste stuk van de fles af (de hals + nog een stukje). Dit kan je het beste even door een volwassene laten doen. - Het bovenste stuk van de fles zet je nu ondersteboven in de onderkant van de fles. - Pak een strookje plastic van ongeveer 10 cm lang en teken daar met het meetlint nauwkeurig de centimeter verdeling op. Zet er ook de cijfers bij. Begin onderaan met de 0 en ga dan omhoog tot bijvoorbeeld 10 cm. Het ligt er aan hoe lang je het strookje plastic maakt. - Plak deze strook op de fles waarbij de 0 dus onderaan komt. Dit kan je met stevig plakband of met lijm speciaal voor plastic doen. Het moet natuurlijk tegen water kunnen. - Zet de regenmeter buiten op een open plek (er moet immers regen in kunnen vallen). - Zodra het geregend heeft kan je d.m.v. je plastic strookje met de maatindeling, bekijken hoeveel neerslag er gevallen is. Om hem wat nauwkeuriger te krijgen is het misschien verstandig om het strookje met de schaalverdeling wat hoger op de fles te plakken. Als je hem dan op een plek neerzet, vul je de regenmeter eerst zelf met water tot precies op de 0. De regen zal het dan aanvullen. De onderkant van een fles hoeft namelijk niet altijd mooi recht te zijn en dus meet het eerste stukje niet nauwkeurig. Vul hem zonodig wel regelmatig met water tot de nul bij, want het water verdampt na verloop van tijd. Tip: Graaf de fles een stukje in als hij om dreigt te vallen. Houd dan wel rekening met de plastic maatindeling. Deze moet je kunnen blijven zien. Zoooo, en laat nu de regen maar komen!!!!!!!!!! ( of hebben we voorlopig wel genoeg van dit nat gehad?! )

9 ZONWERING LAMINAAT GORDIJNEN LINOLEUM VINYL PARKET TAPIJT Groot koerkamp BROOD- EN BANKETBAKKERIJ Langestraat 10 Telefoon GENEMUIDEN HOOGSTRAAT HASSELT Hogehuisstraat 9 Telefoon IJSSELMUIDEN Cafétaria DEEEKHOORN Pr. Irenestraat DX GENEMUIDEN Tel

10 Het nieuwe zwemseizoen is weer van start gegaan...en natuurlijk willen we ook dit seizoen met een optimale conditie en in een goede gezondheid volbrengen. In de rubriek UITGELICHT stellen we dit seizoen het één en ander aan de orde, wat met deze conditie en gezondheid te maken heeft. En waar denken we onder andere aan als het om deze onderwerpen gaat: Jawel..Voeding. UITGELICHT: Goede voeding Waarom is het ontbijt zo belangrijk? Door te eten krijgt je lichaam de energie die je nodig hebt om te spelen, werken, groeien en natuurlijk zwemmen. s Nachts als je slaapt, krijg je uren lang geen eten binnen. s Morgens heeft je lichaam dan weinig energie. Vergelijk het met een auto die zonder benzine staat. Daarom moet je bijtanken met een goed ontbijt. Dat zorgt de hele morgen weer voor energie. Sla je regelmatig een ontbijt over, dan kan je eerder vermoeid raken of zelfs ziek worden. De hoeveelheid energie wordt gemeten in calorieën. In een banaan bevinden zich ongeveer 80 calorieën. Hoe actiever je bent, hoe meer calorieën je verbruikt. Uitgelicht: goede voeding Leuk weetje: In één banaan zit voldoende energie om ongeveer 10 minuten hard te lopen Uit de energie van één banaan kun je 40 minuten huiswerk maken. Op de energie van één banaan kun je anderhalf uur slapen. Gezond eten betekent met je verstand bewuste keuzes maken. 1. Eet gevarieerd: Niet één voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen in voldoende mate. Daarom is variatie zo belangrijk. Wie gevarieerd eet, krijgt van alle voedingsstoffen genoeg binnen. 2. Niet te veel: Om een gezond gewicht te houden is het beter om niet teveel voedsel te eten en/of voedsel met teveel calorieën te nuttigen. Veel bewegen (o.a. zwemmen) is juist heel goed. Een gezond gewicht verkleint de kans op allerlei ziektes. 3. Minder verzadigd vet: Gebruik meer onverzadigde dan verzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn beter voor het hart en de bloedvaten. Eet één à twee keer per week vis. 4. Veel groente, fruit en brood: Bij een gezonde voeding zijn groente, fruit en brood in ruime hoeveelheid aanwezig. Ze zorgen voor een vol gevoel en een goede darmwerking. Ze bevatten weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Een ruime portie groente en fruit verlaagt bovendien het risico op chronische ziekten. 5. Veilig: Let op een goede hygiëne in de keuken en volg de bereiding- en bewaaradviezen op het etiket op. Zo verklein je de kans op ziekteverwekkers met alle gevolgen van dien. Waarom is water zo belangrijk? Zonder water kun je niet leven. Bijna tweederde van je lichaam bestaat uit water. Je lichaam heeft voor bijna alles wat je onderneemt water nodig. Water helpt je lichaam bijvoorbeeld je eten te verteren, om vervolgens om te zetten in energie. Ook als je zweet, huilt of plast, verlies je vocht. D.m.v. een dorstig gevoel, geeft je lichaam aan dat je meer water nodig hebt. Je kunt dus maar beter naar je lichaam luisteren en actie ondernemen (zie ook bij:uitgelicht in clubblad juli 2010).

11 IN STA L LATI EBE DR IJF T. BR EM A N B V P o s t b u s AA Genemuiden Kantoor en werkplaats S a s d i j k 9 Telefoon Telefax S h o w r o o m I n du st ri es tr aa t 29 Telefoon Telefax OLBATEX WOONDECORATIE Regelmatig diverse aanbiedingen HOME VERF EN BEHANG- SPECIAALZAAK BUITINK Nieuwstraat 35 Sisalstraat 19 tel fax

12 wedstrijdverslagen NIEUWS VAN DE WEDSTRIJDGROEP Vechtrace Hardenberg De Vechtrace was heel erg gezellig. Bij de meeste ging het ook heel goed. Ze hadden een goede tijd ondanks te kou. Het was wel jammer dat sommigen het bij de eerste afstand niet volhielden. Het koude water was daar de oorzaak van. Bij de tweede afstand ging het gelukkig beter. En we deden het toch voor de gezelligheid?! De afstanden die gezwommen moesten worden waren: 100m, 250m. 500m of de 1500m. Het was ook leuk dat iedereen na het zwemmen een trofee kreeg. En een fotohouder en nog wat spulletjes. Op het laatst kregen we ook nog een tasje met van alles en nog wat. Vooral het shirt daaruit was wel leuk. Alleen was hij wel een beetje groot! Het was ook heel erg leuk dat je in een opgeblazen bal kon! Dan moest je in een plastic bal gaan, bliezen ze die op en deden ze de rits dicht. Dan kon je zo op het water drijven en lopen in die bal. Dan moest je er na een paar minuutjes weer uit. In het kort: Het was allemaal heel gezellig! Best wel koud!!! DEK bij Pieperestafette Emmeloord Zaterdag 11 september De Eerste Kolk vertrok uur vanaf het Havenplein klaar voor de Pieperestafette in Emmeloord. Het woord zegt het al Pieperestafette. Een wedstrijd met alleen maar estafettes. Deze wedstrijd werd dit jaar al voor de 15 e keer georganiseerd en ook DEK was weer van de partij. Altijd een heel gezellige wedstrijd met muziek, gratis patat en veel publiek. Wat de Pieperestafette zo bijzonder maakt zijn de prijzen die je kunt winnen, dit zijn namelijk allemaal prijzen in de vorm van groenten en fruit die in de Noordoostpolder verbouwd worden. Het Pieperfestival is als het ware een soort oogstfeest, niet alleen op het zwembad, maar in de hele stad is het feest. Er werden goede pr s gezwommen door de startzwemmers met als toppertje Sander geslaagde middag. Beens die de grootste verbetering had op de 50 meter vrije slag in een tijd van seconden. Aldus een Gezelligheid ten top. 10-Kamp Zwartsluis 25 september 2010 Deze zaterdag stond er een nieuw soort wedstrijd op het programma. De verrassing was dan ook groot, toen het om een medaille wedstrijd bleek te gaan. Het enthousiasme en motivatie werden er nog groter door. Extra onderdeel in deze wedstrijd was een estafette met maar liefst 14 deelnemers per ploeg. De leeftijd was van jong naar oud, wat bij een estafette niet vaak voorkomt. Reuze leuk dus. In totaal werden er 4 bronzen, 2 zilveren en 7 gouden medailles bij elkaar gezwommen. Tevens werden er 28 pr s behaald en mocht Lennard Beens de beste verbetering op zijn naam schrijven. Hij zwom de 50meter schoolslag maar liefst 42% sneller. Toppie. Al met al een zeer gezellige en geslaagde wedstrijd Goud voor Kylian.

13 wedstrijdverslagen Feest Door de 10-Kamp van 25 september was er een feestje te vieren. Sander Beens zwom namelijk de 50meter vrije slag onder de halve minuut. In om precies te zijn. Gefeliciteerd!!! We wachten met spanning af wie de volgende is die de 50meter onder de halve minuut zwemt of de 100meter onder de minuut. Zet hem/haar op!!! Smullen maar. Competitie deel 1 Emmeloord Zaterdagmiddag 2 oktober vertrokken we vanaf het havenplein uit Genemuiden naar Emmeloord. Natuurlijk om te gaan zwemmen. Toen we in Emmeloord aankwamen, waren we te vroeg en moesten toen even wachten. We zijn toen naar boven gegaan en hebben met de hele club naar basketbal gekeken. Daarna gingen wij ons omkleden en moesten we inzwemmen. Toen kwamen de klokkers en kon de wedstrijd beginnen Het was een heel leuke wedstrijd en met de club hadden we heel veel lol. We hebben allemaal heel goed gezwommen. Wel 32 pr s!!! En we staan tweede in het klassement. Ruben Beens zwom de grootste verbetering (42%) op de 200meter vrije slag. Dit was meteen een clubrecord. Even lachen voor de foto! Tijenraan trofee In Raalte hadden we op 9 oktober een wedstrijd, die de Tijenraan trofee genoemd wordt. Het was een gezellige wedstrijd (zoals altijd) maar ook een spannende wedstrijd. Want het ging erom welke vereniging de meeste punten scoorde en dus de eerste plaats, met bijbehorende wisselbeker, kreeg. We moesten daarvoor 7 zwem- verenigingen zien te verslaan. We deden dan ook allemaal erg goed ons best. Dat kon je aan ons totaal aantal punten wel zien. Want.. DEK werd eerste!. We kregen de wisselbeker én een gewone beker. De grootste verbetering in deze wedstrijd was voor Chantal Kattenberg met een verbetering van wel 29% op de 50 vrije slag. Maar natuurlijk zijn er meer pr s gezwommen, in totaal 26. Ga zo door allemaal! Juppie, de eerste prijs!

14 wedstrijdverslagen SwimKick deel 1 Deventer Zaterdag 16 oktober was er een SwimKick wedstrijd. Hieraan mochten alleen de jongere zwemmers meedoen. We waren dan ook met een klein ploegje. Genoeg plek op de bank dus en de wedstrijd duurde minder lang. We mochten jammer genoeg niet zwemmen in de pauze, maar ze hadden er een hele koude voeten douche. Dat was ook wel leuk. Er waren ook medailles. We hebben 5 bronzen, 2 zilveren en 3 gouden bij elkaar gezwommen. En met de estafette nog eens 1 gouden en 1 zilveren. Verder waren er 11 pr s en Lummieke Kolk had de beste verbetering. Wel 9% op de 50meter rugslag. Zilver op de estafette Wedstrijdzwemmers in actie bij Dames Waterpolo Zaterdag 23 oktober was de waterpolo wedstrijd DEK Dames-1 tegen DEK Dames-2 te Genemuiden. Wedstrijdzwemmers Bo, Isja en Annemieke kwamen uit bij Dames-2 en Marianne bij Dames-1. Een hele belevenis, want waterpolo is toch wel heel wat anders dan wedstrijdzwemmen Techniek, spelregels en vooral een heel andere verdeling van hun krachten (uithoudingsvermogen) maakte het voor hen tot een innoverende wedstrijd. Maar..jong geleerd, wat ouder gedaan..dus misschien zien we ze nog eens terug bij de Waterpolo!!! Bo en Marianne in de aanval Verslaggevers: Marit, Ruben, Lummieke, Marianne, Thon en Ans. Fotografie: Wim Kanis. In het infoblad staat een foutieve uitleg van de 10-Kamp. Bij dezen de juiste: Wat is een 10-Kamp? Zwemmers van tien verenigingen gaan met elkaar de strijd aan om een 1 e, 2 e of 3 e plaats. Want voor deze plaatsen is een mooie medaille de welverdiende beloning. En wie wil deze prijs nu niet winnen? Altijd het proberen waard toch? Ook voor beginnende (wedstrijd)zwemmers zijn dit hele leuke en leerzame wedstrijden. Zwemmers van alle leeftijden zijn welkom. In iedere leeftijdscategorie wordt een 1 e, 2 e en 3 e plaats in resp. een gouden, zilveren en bronzen medaille omgezet. De 10-Kamp wordt 6 keer per seizoen georganiseerd. Bij de 10-kamp komt DEK per wedstrijd ongeveer 4 van de 10 verenigingen tegen. Te weten; De Veenkers-Nijeveen, t Tolhekke-Steenwijkerwold, ZVZwartsluis, De Reestduikers- Staphorst, De Forel-Wolvega, ZCU 78-Urk, Zignea-Emmeloord, Steenwijk 34 en/of Deltasteur- Kampen.

15 DA FEENSTRA-STOTER 8281 AE G ENEMUIDEN Tel: Fax: Drogisterijfeenstra-stoter@worldmal.nl SPECIALISTEN VOOR HET MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF l a aƒ mail: info@jadi.nl s oms levert hoog spel Puttenstraat 5, 8281 BP Genemuiden. Tel: ww w.hoekman-bekendam.nl Openingstijden Maandag t/m vrijdag 14:30-18:00 uur Zaterdag 8:30-15:00 uur de volle winst op... Buiten deze openingstijden zijn wij op afspraak geopend

16 Zwemmen en gezondheid Zwemmen en gezondheid Aan het gegeven dat zwemmen een gezonde sport is valt weinig toe te voegen.!!! Maar waarom is zwemmen dan zo gezond? Deze vraag is niet in twee zinnen te beantwoorden. We nemen dit keer geen frisse duik in het water, maar nemen een gedenkwaardige duik in het functioneren van ons lichaam. Spieren De spieren functioneren in het water veel beter dan buiten het water. De spieren kunnen meer ontspannen door allerlei bewegingen die je in het -warme- water maakt. Doordat de spieren zo goed functioneren, zal het lichaam na verloop van tijd soepeler gaan aanvoelen. De sporten die niet in het water plaats vinden geven de spieren een veel grotere belasting. Hart en Longen Zwemmen is ook zeer goed voor het hart en de longen. De longcapaciteit wordt bij regelmatig zwemmen groter, waardoor je steeds langere afstanden kunt zwemmen. Na verloop van tijd ga je steeds sneller zwemmen en heb je minder tijd nodig om te herstellen van je inspanning. De conditie wordt dus vergroot. Ontspanning Verder is zwemmen een heel ontspannende sport. Voor mensen met veel stress en gespannen spieren is zwemmen dan ook zeer geschikt. Ook voor mensen met rsi-klachten is zwemmen een prima keuze. In alle rust wat baantjes trekken geeft verlichting van de klachten. Een sport als volleybal bijvoorbeeld biedt voor de spieren weinig ontspanning. Je moet bij deze sport voortdurend alert zijn en veel onverwachte acties doen. Bij zwemmen kan je echter ook de gedachten even op nul zetten en kun je even heerlijk ontspannen. Afvallen of op gewicht blijven Ten slotte is zwemmen een goede sport om af te vallen of om op gewicht te blijven. Dit komt omdat zwemmen een duursport is. Zwemmen is geen korte en explosieve sport. Fitness en hockey daarin tegen zijn wel explosieve sporten. Bij deze sporten verbrand je koolhydraten in plaats van vetten. En van het verbranden van koolhydraten val je minder af. Bij duursporten zoals wandelen, fietsen, hardlopen en zwemmen verbrand je vetten. En juist deze vetten zijn de boosdoeners bij overgewicht en moeten dus zonodig worden verbannen. Gemiddeld verbrand je al zwemmend ongeveer 300 calorieën in een halfuur tijd. Zwemmen is een sport waarbij je veel verschillende spieren gebruikt. Hoeveel calorieën je in totaal verbrand, is echter afhankelijk van welke zwemslag je doet en de kracht waarmee je deze uitvoert.

17 Zwemmen en gezondheid Vrije slag De vrije slag betekent eigenlijk dat je volledig vrij gelaten wordt in de manier van zwemmen. Je zwemt de slagen op een wijze die je zelf graag wilt. In dit onderdeel van de zwemsport zijn er weinig specifieke regels. Als je een uurtje in een normaal tempo de vrije slag zwemt, verbrand je ongeveer 500 calorieën. Echter onder vrije slag verstaan we in dit geval wel de borstcrawl. Schoolslag Van alle zwemslagen is de schoolslag de traagste. Maar na een uur schoolslag heb je wel even ongeveer 750 calorieën verbrand. Dit komt doordat je aardig wat spierkracht gebruikt om het water weg te duwen. Vlinderslag Vlinderslag is de pittigste zwemslag. Na een uur vlinderslag heb je ongeveer 800 calorieën verbrand. Maar ja..een uur vlinderslag is wel heel erg lang! Rugslag Een andere naam voor rugslag is rugcrawl. Een uur rugslag is goed voor het verbranden van ongeveer 500 calorieën. Bijna iedereen kan zwemmen Zwemmen kan je zo snel en zo lang doen als je wilt, het ligt geheel aan jezelf. Ook zwangere vrouwen, zwaarlijvige mensen en mensen met artritis kunnen zwemmen. En zoals al eerder vermeld is een groot voordeel van zwemmen ten opzichte van andere (cardio) sporten, dat je de gewrichten volledig ontziet. Zwemmen is ook een sport die door mensen van alle leeftijden beoefend kan worden. Zwemmen is een goede krachttraining Zwemmen is niet alleen een goede cardiotraining waarbij je het uithoudingsvermogen traint, het is ook een uitstekende krachttraining. Door de weerstand van het water zullen je arm- en beenspieren immers hard moeten werken. Zwemmen is een goedkope sport Zwemmen is goedkoop in vergelijk met andere sporten. Het enige dat je nodig hebt is een zwembroek of zwempak. Een zwembad vind je in iedere gemeente wel. Of je wordt gewoon lid van een zwemvereniging. Bijvoorbeeld DEK!!! Revalidatie Na een chirurgische ingreep kan zwemmen de ideale sport zijn om mee te revalideren. Zwemmen is een sport waarbij je volledige lichaam getraind wordt, zonder dat de spieren of gewrichten overbelast worden. Bovendien kan zwemmen erg rustgevend zijn, en dus ideaal voor patiënten die een erg stressvolle periode achter de rug hebben.

18 Zwemmen en gezondheid Kleur, plak, knip en puzzel!!! Hydrotherapie In het water weegt je lichaam tien keer minder dan op de grond. Op deze manier kan iemand die lange tijd geen training gehad heeft zich toch vrij bewegen. Bewegingstherapie in het water voor mensen die moeten revalideren, wordt ook wel hydrotherapie genoemd. Eten en zwemmen Je zult het hoogst waarschijnlijk wel eens gehoord hebben, dat je vlak voor het zwemmen niet moet eten. En als je iets gegeten hebt, moet je minstens een uur wachten voordat je het water induikt. Zoniet, dan kan je krampen in je maag krijgen en daardoor verdrinken. Maar is dit wel waar? Volgens verschillende onderzoeken is er geen enkele reden om na het eten te wachten voor je gaat zwemmen. Het kan hoogstens een beetje oncomfortabel zijn. Natuurlijk moet je geen grote en vetrijke maaltijden nuttigen, want die liggen zwaar op de maag Dit geeft een onaangenaam gevoel tijdens het zwemmen De ene zwemmer is hier gevoeliger voor dan de ander. Blijkt in de praktijk dat je tijdens het zwemmen wel kramp krijgt na het nuttigen van een maaltijd, is het misschien toch verstandiger rekening te gaan houden met het tijdstip van eten. Wel waar is dat je na het eten minder prestaties zult leveren met het zwemmen. Net na een maaltijd zullen je maag en darmen immers volop gaan werken om je maaltijd te verteren, waardoor zij meer bloed nodig zullen zijn. Tegelijkertijd hebben je spieren meer bloed nodig om meer spierkracht te leveren bij de te leveren inspanning tijdens het zwemmen. Ook naar je huid zal meer bloed stromen, voor de nodige afkoeling van je lichaam. In heel uitzonderlijke gevallen kunnen de hersenen dan te weinig bloed krijgen, waardoor je kunt flauwvallen. En dit kan dan in het water weer gevaarlijk zijn. Wil je dus een goede zwemprestatie neerzetten tijdens een wedstrijd, zorg er dan voor dat je niet te veel en niet te zwaar eet voor je het water in duikt en let tevens op het tijdstip van eten. En wat verstaan we nu onder gezond eten? Kijk bij: UITGELICHT in dit clubblad. In het volgende clubblad deel 1 (van drie) over het Ontstaan van het Wedstrijdzwemmen.!!!!!!Mis hem niet!!!!!! LET OP!!!!!!! Dit niet lezen, voordat je de raadsels hebt bekeken elders in dit clubblad!!! Antwoorden: 1: Hygiëna, 2: Water, 3: Wolf, 4: Paracetamolletje, 5: Lichtblauw.

19 Bloembinde rij Vivaldi Langestraat 108A Genemuiden tel Schilderwerken De zekerheid van kwalitatief onderhoud Genemuiden Voor al uw BRUILOFTEN en PARTIJEN, KOFFIETAFELS KOUDE en WARME BUFFETTEN DINERS, RECEPTIES Steun onze Voor al uw mode en stoffen moet u zijn bij Vereniging Jansen Mode HOTEL - CAFE - RASTAURANT Langestraat 60 Genemuiden 8281 AM Tel: Westerkade 48, tel fax Postbus 69, 8280 AB Genemuiden Zaal tot ±350 personen uw specialist in zekerheid Belter weg PZ Belt Schutsloot Langestraat AN Genemuiden Tel / Fax Bank: KvK. Zwolle nr

20 De pen door Truus In deze rubriek is het de bedoeling, dat de schrijver aan het eind van het door hem/haar geschreven stukje de pen doorgeeft aan iemand die dan op zijn beurt weer een artikeltje schrijft voor het volgende clubblad. Om jullie een beetje op weg te helpen, heeft de redactie van het clubblad een aantal vragen bedacht die je zou kunnen beantwoorden. ( je mag een foto van jezelf inleveren of we maken een leuke foto in het zwembad) Wat is je naam? Truus Siebert In welke straat woon je? Greente 64 Wat is je leeftijd? 64 jaar Hoe ziet je gezin eruit of met wie woon je? Ik woon samen met mijn man, heb 2 kinderen en 5 kleinkinderen Wat doe je in het dagelijkse leven? Van alles en nog wat Wat zijn je hobby s? Naaien en bakken Waar kunnen ze jou voor wakker maken? Nergens voor Wat vind je van de damestrimmers? Gezellig en de sociale contacten Wat zou je graag nog een keer willen doe? Met vakantie Aan wie geef je de pen door? En waarom? Marie Post

21 Schering 47 Genemuiden Tel Van Dijk Bandenservice Sisalstraat JJ Genemuiden Telefoon voor hem en haar Burg. ten Veldestraat 81 Tellefoon Met engoedefietsbenjealtijdoptijd! PROFILE Genemuiden

22 FYTAC Fytac ondersteunt DEK in sportieve prestaties! Per december 2010 willen wij aan alle leden van DEK een sportspreekuur gaan aanbieden. Dit zal zijn op elke eerste maandagavond van de maand van uur. Heb je klachten en wil je weten wat je er aan kan doen? Kom dan op maandagavond naar het zwembad en meld je aan. De sportfysiotherapeut zal na een kort onderzoek, je adviseren tav sportbelasting en of het starten van een behandeling. Voor meer informatie over fytac: Fysiotherapie Wij zijn een eerstelijns praktijk voor fysiotherapie, manueeltherapie, sportfysiotherapie, bedrijfsfysiotherapie en actieve revalidatie. Binnen Fytac zijn een tiental fysiotherapeuten werkzaam. U kunt van onze diensten gebruikmaken op vier locaties: Belt-Schutsloot, Genemuiden, Hasselt en Urk. Binnen ons netwerk werken wij samen met kinderfysiotherapie, bekkenbodemtherapie, mensendieck, logopedie en podotherapie. Training Fytac Fit Zwartewaterland heeft een tweetal locaties, Genemuiden en Hasselt. Men kan zowel individueel als in groepsverband trainen en onze centra zijn kleinschalig van karakter. Persoonlijke aandacht, outillage en professionele begeleiding zijn kenmerken van de organisatie. Het doel van Fytac Fit Zwartewaterland is cliënten op verantwoorde wijze fitter te laten worden. Ook worden er binnen Fytac Fit Zwartewaterland multidisciplinair beweegprogramma's aangeboden voor: diabetespatiënten en obesitas. Advies De fysiotherapeut is de specialist in bewegen. Bij ons kunt u terecht voor behandeling maar ook voor het voorkomen van blessures en klachten. Tijdens een eenmalig consult kunnen wij een health check uitvoeren, u adviseren in het opbouwen van uw conditie. Voor ergonomische vragen, bijvoorbeeld het goed inrichten van de werkplek, kan onze bedrijfsfysiotherapeut worden ingeschakeld. Maar ook voor het aanmeten van een brace om overbelastingsklachten te voorkomen kunt u bij ons terecht. Eerst langs de huisarts of rechtstreeks aanmelden Wanneer u eerst bij uw huisarts of specialist bent geweest, dan kunt u met een verwijzing voor fysiotherapie bij ons terecht. Wij zijn echter ook Direct Toegankelijk. Dit houdt in dat u zich bij ons kunt aanmelden zonder verwijzing. Wij doen dan eerst een onderzoek om te beoordelen of uw klachten baat kunnen hebben bij fysiotherapie en welk behandelplan het best bij u past.

23 Verjaardagen ALLEMAAL VAN HARTE GEFELICITEERD November Jeffrey Huls 3 november Rianne Poot 5 november Joel Zwanepol 10 november Patrick Bakker 11 november Tiemen Bakker 13 november Gerry vd End 13 november Nelise Leusink 13 november Sybren Bekendam 14 november Daan Breman 14 november Martin Kleine 14 november Reimon van Assen 15 november Amanda Kolk 18 november Jasper Zwanepol 20 november Jan Dirk Kattenberg 21 november Yannick Mors 22 november Klazien de Vries 22 november Yasmin Nijman 23 november Bea Tuinman 23 november Henriëtte van Milgen 24 november Lotte Hammer 25 november Bernardine Hammer 26 november Maaike Roos 26 november van Ariette der Pligt 28 november Januari Eelco Visserman 1 januari Corry Kolk-Vinke 4 januari Annerieke Beens 6 januari Johan Bos 6 januari Bernd van Dalfsen 6 januari Lisanne Kanis 7 januari Grietje Withaar-Visscher 7 januari Jaron van Dijk 9 januari Anne Hammer 10 januari Nienke Selles 13 januari Femke Andriessen 17 januari Stephanie Hogeboom 17 januari Luite Visscher 17 januari Gerrit Zieleman 18 januari Jessica van Dalfsen 19 januari Woltrien Penninkhof 19 januari Andrea van Dalfsen 22 januari Gerben van Rees 22 januari Rick Beens 23 januari Miep Bosch 27 januari Janita ten Cate 27 januari Jelle van Dijk 29 januari Amber Spoor 29 januari Henk-Jan Beens 30 januari December Esmee vd Berg 1 december Linda Kloosterman 1 december William Eenkhoorn 2 december Lidy Kolk-Vierhuizen 2 december Isa Naberman 3 december R. Altena-Kanis 5 december Hennie van Dijk-Kind 5 december Johan Bekendam 6 december Thian van der Linde 11 december Arend Verhoek 11 december Jantine de Fauw 12 december Maaike Bakker 13 december Thomas Hogeboom 13 december Lizanne ten Cate 18 december Margreet Penninkhof 18 december Aalt Leusink 20 december Rudi Zandwijk 20 december Bas Versteeg 22 december Stijn Versteeg 22 december Demi Broekhuizen 23 december Femmy Eenkhoorn 23 december Marianne Naberman 23 december Gera Pleijsier 23 december Anne Kroes 26 december Bo de Lange 30 december Rie Wursten- Hilboezen 30 december Marit Visserman 31 december

24 Ra ra. Raadsels Ra ra Raadsels In een berucht café bladert een zakkenroller door een modeblad. Een andere boef: Lees jij tegenwoordig vrouwentijdschriften? Zakkenroller: Ik moet toch weten waar het komende seizoen de zakken zitten? Herman en Thon zijn een middagje aan het vissen. Griebels! Er zit een gat in de boot! We zinken! roept Herman opeens. Thon: Nou, dan maak je er toch gewoon nóg een gat in, zodat het water weer weg kan lopen! De juf vraagt aan Demi hoe oud haar vader is. Negen jaar, juffrouw. Juf: Nee, Demi, dat klopt niet. Demi: Wel! Want op de dag dat ik geboren ben, werd hij pas vader! De vertegenwoordiger geeft een demonstratie met wasmiddel X en zegt na afloop trots: Wat heb ik u gezegd? Is dat overhemd van u niet fantastisch wit? Zegt Corry: Dat wel, ja. Maar daarvoor was het bontgeruit! Een leeuwin is boos op één van haar welpen die een haas opjaagt. Houd daarmee op! Je weet toch dat je niet met je eten mag spelen? Lisanne tegen haar vader: Ik zou echt héél graag een pony willen! Vader zuchtend: Nou, vooruit dan maar. Ik maak morgen een afspraak bij de kapper! Gera zit op het terras van een restaurant in de Alpen. Ober, ik had maar één braadworst besteld, maar ik heb er vier gekregen! Ober: Mijn excuses, mevrouw. Die vervelende echo s ook in de bergen. Hans komt een hotel uit lopen, maar hij is zijn koffer vergeten. Hij vraagt aan de piccolo: kun je even kijken of mijn koffer nog op mijn kamer staat? En doe het snel, want mijn taxi komt zo. Even later komt de piccolo terug en zegt: Ja, meneer, uw koffer staat er nog!

25 Lachen is gezond 1-Het sluipt over de savanne en wast zijn poten 2-Wat heeft geen benen en kan toch lopen 3-Welk dier bestaat voor driekwart uit wol.. 4-Wat zit onder de grond en heeft hoofdpijn.. 5-Wat is blauw en niet zwaar. Antwoorden elders in dit clubblad!!!!!!!!

26 Waterpolo Waterpolo in Genemuiden, een jaar van uitersten? Toen we aan het seizoen begonnen wisten we dat, omdat er aan de toekomst van de vereniging wordt gewerkt, het voor de dames een jaar zou worden waarin gepuzzeld zou moeten worden. Dat er naast de zwangeren, een aantal (langdurig) geblesseerden bij zouden komen was natuurlijk niet te voorzien. Ook zijn een paar dames helemaal gestopt omdat waterpolo toch niet hun sport bleek of omdat er geen tijd meer voor gevonden kon worden. Jammer natuurlijk, want het is toch de mooiste sport die er is. Gelukkig zijn er een paar zwemsters die ons al een paar keer uit de brand hebben geholpen en het (natuurlijk) ook wel leuk vinden. We zullen dit seizoen dan ook wel doorkomen, zij het dat we niet om de bovenste plaatsen meedoen. Dat is een tegenvaller, want omdat vorig jaar dames 1 gedegradeerd is, zou je verwachten dat ze dit seizoen hoog zouden gaan spelen. Ik verwacht wel een spetterende tweede seizoenshelft voor de dames, want er wordt met niet heel veel doelpunten verschil verloren. Dus Iselle, Jacolien, Lianne, Jantine en Lisette, we zitten met smart op jullie te wachten om er een spetterende tweede seizoenshelft van te maken. Bij de heren is het een heel andere spanning. Toen we daar begonnen was de doelstelling om kampioen te worden en te promoveren. Zoals het nu staat kan beide nog voor de twee teams. Heren 1 staat bovenaan met 0 verlies punten en Heren 2 heeft alleen nog maar verloren van Heren 1. Het kan een spannend seizoen worden. De jonkies komen steeds meer aan de deur van de gevestigde orde kloppen en het is geen geheim dat er in het tweede team een paar spelers zijn die eigenlijk in het eerste zouden moeten spelen. We moeten maar zien hoe het afloopt en wie er bovenaan eindigt (misschien Octopus wel). Het is natuurlijk wel vervelend om Erik en André al lange tijd te moeten missen en niet te vergeten Dinant, die wel vaak op trainen is, maar nog steeds niet kan spelen door zijn rug. Het gaat steeds beter en hij is op de weg terug lijkt het. De trainingsopkomst lijkt terug te lopen als je de lijst ziet, maar dat behoeft enige uitleg. Door de zwangeren en blessures komen een aantal vaste trainers niet en dat vind je meteen terug in de totaallijsten. Die niet meegerekend is er een heel hoge opkomst met zelfs 5 lui op 100%, Wim, Bert, Henk, Amanda en Stephany. Daarnaast nog 7 spelers die boven de 90 % zitten, d.w.z. maar één of twee keer niet geweest. Aan het eind van het seizoen zijn ze er vaker geweest als de trainer, want die gaat nog een keer op vakantie. In die trainingsopkomst ligt natuurlijk wel de basis van het succes van dit jaar.

27 Waterpolo Ook belangrijk is het begeleiden van de waterpoloërs door Janke van de Hooft van Fytac. Fytac is de fysiopraktijk in Genemuiden. Janke komt op elke eerste maandag van de maand op maandag naar de training en bij haar kun je terecht met vragen, pijntjes en advies. Ik hoop dat het seizoen eindigt zoals het nu lijkt, dan staat DEK Genemuiden waterpolo als een huis. Hans. M/V Voor de maandag- en donderdagavond en zo nu en dan een zaterdagmiddag / -avond. Het betreft circa 10 putjes per keer. Zie bijgaande foto voor de profieleisen. Voor vragen kunt u contact op nemen met mevr. H. van Milligen 28

Eindstand waterpolo en zwem wedstrijden Bestuursinfo Alle uitslagen De pen door Jasper

Eindstand waterpolo en zwem wedstrijden Bestuursinfo Alle uitslagen De pen door Jasper Eindstand waterpolo en zwem wedstrijden Bestuursinfo Alle uitslagen De pen door Jasper Club informatie DEK Genemuiden Zwembad Bestevaer Pr Clausstraat 1b tel. 038-3856726 BESTUUR Voorzitter Wim Visscher

Nadere informatie

Zwemvereniging De Columbiaan Voorhout

Zwemvereniging De Columbiaan Voorhout Zwemvereniging De Columbiaan Voorhout www.columbiaan.nl A-, B- en C- diploma s Zwemvaardigheidsdiploma s Wedstrijdzwemmen Volwassenenzwemmen INFORMATIEBOEKJE Geachte lezer, Van harte welkom bij de Zwemvereniging

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: inspannen en ontspannen

gedragsregel in verhaal: inspannen en ontspannen gedragsregel in verhaal: inspannen en ontspannen Henk Haai is erachter gekomen dat zwemmen niet alleen maar zwemmen is, maar dat de omgeving en de intrinsieke motivatie van een zwemmer ook heel veel invloed

Nadere informatie

I n l e i d i n g. Deze brochure bestaat uit twee delen: 1. Een verhaal waarin Kids in Action wordt uitgelegd voor kinderen (pagina 4 t/m 10).

I n l e i d i n g. Deze brochure bestaat uit twee delen: 1. Een verhaal waarin Kids in Action wordt uitgelegd voor kinderen (pagina 4 t/m 10). Leefstijlprogramma voor kinderen en jongeren met overgewicht (begeleiding door kinderarts, beweeg- & leefstijladviseur, fysiotherapeut en diëtist) Wat beweegt jou? Kids in Action 2 I n l e i d i n g Kids

Nadere informatie

Bij deze ontvangen jullie de zomer editie van 2015. Met deze nieuwsbrief willen wij jullie graag op de hoogte brengen van diverse zaken.

Bij deze ontvangen jullie de zomer editie van 2015. Met deze nieuwsbrief willen wij jullie graag op de hoogte brengen van diverse zaken. Nieuwsbrief Avéna Zomer 2015 Beste leden, Bij deze ontvangen jullie de zomer editie van 2015. Met deze nieuwsbrief willen wij jullie graag op de hoogte brengen van diverse zaken. Algemene ledenvergadering

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS Hallo allemaal, Voor sommigen is de vakantie al begonnen en voor anderen is het bijna vakantie. Afgelopen vrijdagavond was de officiële laatste training van NOVA en was er een

Nadere informatie

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda:

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: Donderdag 8 oktober: Vrijdag 9 oktober: Maandag 12 oktober: Dinsdag 13 oktober: Dinsdag 13 oktober: Woensdag 14 oktober Donderdag 15 oktober: studiedag. Alle kinderen

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: lekker luieren

gedragsregel in verhaal: lekker luieren gedragsregel in verhaal: lekker luieren De zomerstage van dit jaar zit erop voor de zwemmers en natuurlijk ook voor Henk Haai. Ze hebben allemaal keihard getraind en hebben mooie prestaties neergezet op

Nadere informatie

Elektronische Nieuwsbrief van zwemvereniging ZZG De Boskikkers. Dé zwemclub van de gemeente Aa en Hunze Januari 2019

Elektronische Nieuwsbrief van zwemvereniging ZZG De Boskikkers. Dé zwemclub van de gemeente Aa en Hunze Januari 2019 De e-kwaker Elektronische Nieuwsbrief van zwemvereniging ZZG De Boskikkers Dé zwemclub van de gemeente Aa en Hunze Januari 2019 Hierbij de eerste e-kwaker van 2019! In deze e-kwaker worden jullie weer

Nadere informatie

Offener Internationaler Stadtwerke- Cup 15 Hamm (D)

Offener Internationaler Stadtwerke- Cup 15 Hamm (D) NIEUWSBRIEF SEPTEMBER Seizoen 2015-2016 Hallo allemaal! De eerste weken zitten er weer op en alles draait weer alsof het nooit vakantie is geweest! Iedereen is lekker uitgerust in de vakantie en we kunnen

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Schrijfpalet. Denk goed na! 12. Olifant met gsm?

Schrijfpalet. Denk goed na! 12. Olifant met gsm? 12. Olifant met gsm? Ontspannende tekst: kort verhaal Gisteren was het markt in de stad. Ik pakte m n fiets en reed naar de markt. Het was er erg druk. Opeens zag ik mijn neefje staan. Ik riep hem en zwaaide.

Nadere informatie

PIETER VAN DEN HOOGEN- BAND!!! Uitslag Pieter Cup, minioren 3 & 4, 4 april 2015 in Eindhoven

PIETER VAN DEN HOOGEN- BAND!!! Uitslag Pieter Cup, minioren 3 & 4, 4 april 2015 in Eindhoven Uitslag Pieter Cup, minioren 3 & 4, 4 april 2015 in Eindhoven Marin Wieling: 50 vlinderslag 48.30 Grootste verbetering: Marin Wieling, 50 vlinderslag 48.30 Uitslag Pieter Cup, minioren 5 & 6, 4 april 2015

Nadere informatie

Joshua Verkuil 50 rugslag 39.53 100 rugslag 1:23.56 50 vlinderslag 33.61 200 wisselslag 2:50.94 PR

Joshua Verkuil 50 rugslag 39.53 100 rugslag 1:23.56 50 vlinderslag 33.61 200 wisselslag 2:50.94 PR Limietwedstrijd Dordrecht 50 vrije slag 33.17 50 vlinderslag 38.77. 200 wisselslag 2:49.57 50 vrije slag 32.19 100 vrije slag 1:07.99 PR 50 rugslag 41.77 PR 100 rugslag 1:27.93 PR 200 rugslag 2:55.53 PR

Nadere informatie

Bestuurs info Wedstrijd- en waterpolo nieuws De Pen door Ledenvergadering Ontstaan Waterpolo deel 3

Bestuurs info Wedstrijd- en waterpolo nieuws De Pen door Ledenvergadering Ontstaan Waterpolo deel 3 1 Bestuurs info Wedstrijd- en waterpolo nieuws De Pen door Ledenvergadering Ontstaan Waterpolo deel 3 Club informatie DEK Genemuiden Zwembad Bestevaer Pr Clausstraat 1b tel. 038-3856726 BESTUUR Voorzitter

Nadere informatie

Verslagen waterpolo en zwem wedstrijden Bestuursinfo Alle uitslagen en tussenstanden De pen door Leon

Verslagen waterpolo en zwem wedstrijden Bestuursinfo Alle uitslagen en tussenstanden De pen door Leon Verslagen waterpolo en zwem wedstrijden Bestuursinfo Alle uitslagen en tussenstanden De pen door Leon Club informatie DEK Genemuiden Zwembad Bestevaer Pr Clausstraat 1b tel. 038-3856726 BESTUUR Voorzitter

Nadere informatie

Informatie- boekje. Jeugdopleiding Speedo Wedstrijdzwemmen

Informatie- boekje. Jeugdopleiding Speedo Wedstrijdzwemmen Informatie- boekje Jeugdopleiding Speedo Wedstrijdzwemmen Voorwoord Dit informatieboekje is voor ouders van zwemmers die lid zijn van ZPC De Rog. Hierin staat alle informatie over de zwemvereniging, trainingen

Nadere informatie

Kalender april en mei. Maandag 25 mei Tweede Pinksterdag (de kinderen zijn vrij) Dinsdag 26 mei Meester- en Juffendag, continurooster

Kalender april en mei. Maandag 25 mei Tweede Pinksterdag (de kinderen zijn vrij) Dinsdag 26 mei Meester- en Juffendag, continurooster obs De Phoenix Week 21-2015 Beste ouder(s)/verzorger(s), Na twee weken vakantie gaan we er volop tegenaan tot het einde van dit schooljaar. De komende drie weken staan in het teken van CITO toetsen en

Nadere informatie

Wedstrijd agenda waterpolo en zwem wedstrijden Bestuursinfo De Pen door Niels de Vries wedstrijdverslagen

Wedstrijd agenda waterpolo en zwem wedstrijden Bestuursinfo De Pen door Niels de Vries wedstrijdverslagen Wedstrijd agenda waterpolo en zwem wedstrijden Bestuursinfo De Pen door Niels de Vries wedstrijdverslagen Club informatie DEK Genemuiden Zwembad Bestevaer Pr Clausstraat 1b tel. 038-3856726 BESTUUR Voorzitter

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Bestuurs info Leden nieuws Wedstrijd- en waterpolo nieuws De Pen door Maaike en Willie Ontstaan Waterpolo deel 2

Bestuurs info Leden nieuws Wedstrijd- en waterpolo nieuws De Pen door Maaike en Willie Ontstaan Waterpolo deel 2 Bestuurs info Leden nieuws Wedstrijd- en waterpolo nieuws De Pen door Maaike en Willie Ontstaan Waterpolo deel 2 Club informatie DEK Genemuiden Zwembad Bestevaer Pr Clausstraat 1b tel. 038-3856726 BESTUUR

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

Fit na de zomer! Haal nog meer uit je sportroutine met dit E-book!

Fit na de zomer! Haal nog meer uit je sportroutine met dit E-book! Fit na de zomer! Haal nog meer uit je sportroutine met dit E-book! INTRO Met de lessen van WorkOutDoor werk je het gehele jaar door aan je kracht, lenigheid, flexibiliteit en conditie. Dit inspiratie E-book

Nadere informatie

ZV de Bron Nieuws. Wilt u helpen om het clubhuis open te houden? Laat het ons weten! (secretariaat@zvdebron.nl)

ZV de Bron Nieuws. Wilt u helpen om het clubhuis open te houden? Laat het ons weten! (secretariaat@zvdebron.nl) ZV de Bron Nieuws Nieuw seizoen Een nieuw seizoen is aangebroken, en het was tijd voor een nieuw logo. De tand des tijds had er aardig aan zitten knagen. Na verschillende creatieve concepten is het gelukt

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: blessures

gedragsregel in verhaal: blessures gedragsregel in verhaal: blessures Hallo allemaal! zegt Henk Haai terwijl hij de zaal binnenwandelt voor de volgende bijeenkomst. Hallo trainer! antwoordt iedereen. Henk Haai kijkt de zaal rond en ziet

Nadere informatie

Vitamine V(akantie); trainen in de meivakantie

Vitamine V(akantie); trainen in de meivakantie Nieuwsbrief 2 April 2018 Vitamine V(akantie); trainen in de meivakantie Zoals je gewend bent, zal er in de meivakantie gedraaid worden volgens een vakantierooster voor de jeugdleden. Omdat de meivakantie

Nadere informatie

D E L T A I M p U L S

D E L T A I M p U L S D E L T A I M p U L S jaargang 2009-3 Inhoudsopgave ROSEMA SPORTPRIJZEN Kievitstraat 27 8446 GN Heerenveen tel: 0622802708 Email:info@rosemasportprijzen.nl Website: www.rosemasportprijzen.nl Het adres

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Van het bestuur: Begin van het seizoen: Augustus 2015.

In deze nieuwsbrief: Van het bestuur: Begin van het seizoen: Augustus 2015. Augustus 2015. In deze nieuwsbrief: Van het bestuur. Begin van het seizoen. Trainingstijden dit seizoen. Twee keer trainen. Gezocht: Website beheerder.!!!!! Kleding perikelen.(nieuwe pasavond op 2 en 3

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA SPIERATHLON

TRAININGSSCHEMA SPIERATHLON TRAININGSSCHEMA SPIERATHLON Leuk dat je mee gaat doen met de Spierathlon! Het belooft een ontzettend sportieve dag te worden waarbij we onze gezonde spieren in gaan zetten voor zieke spieren. Zijn jou

Nadere informatie

Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij. wensen jullie veel leesplezier!

Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij. wensen jullie veel leesplezier! Schooljaar 2015-2016 Nr 3 22 januari 2016 Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij Weetjes uit groep 4 wensen jullie veel leesplezier! Groetjes groep 4

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Bestuurs info Wedstrijd- en waterpolo nieuws De Pen door De Pollepel door Leden nieuws Zwemkamp Zwem4daagse

Bestuurs info Wedstrijd- en waterpolo nieuws De Pen door De Pollepel door Leden nieuws Zwemkamp Zwem4daagse Bestuurs info Wedstrijd- en waterpolo nieuws De Pen door De Pollepel door Leden nieuws Zwemkamp Zwem4daagse Club informatie DEK Genemuiden Zwembad Bestevaer Pr Clausstraat 1b tel. 038-3856726 BESTUUR Voorzitter

Nadere informatie

Nieuwsbrief DANKWOORD GWK IEDEREEN FANTASTISCH GEDAAN EN GEFELICITEERD! NIEUWE KLEDING BRAINSTORMAVOND

Nieuwsbrief DANKWOORD GWK IEDEREEN FANTASTISCH GEDAAN EN GEFELICITEERD! NIEUWE KLEDING BRAINSTORMAVOND ds Januari 2014 30 Nieuwsbrief www.aquapoldro.nl Bij de afdeling wedstrijdzwemmen van Aquapoldro kan iedereen op zijn eigen niveau meedoen aan wedstrijden. Of je nu ambities hebt om deel te nemen aan Gelderse

Nadere informatie

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!!

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal, het is weer tijd voor een nieuwsbrief! We zitten alweer in maart en zijn we in de tweede periode van dit seizoen

Nadere informatie

ook altijd in beweging? dé specialist in arbeid en gezondheid

ook altijd in beweging? dé specialist in arbeid en gezondheid ook altijd in beweging? dé specialist in arbeid en gezondheid Test: Beweeg jij voldoende? 1. Wat is beter: iedere dag een half uur achter elkaar bewegen, of 3 keer 10 minuten bewegen verspreid over de

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: doorzetten en de moed erin houden

gedragsregel in verhaal: doorzetten en de moed erin houden gedragsregel in verhaal: doorzetten en de moed erin houden We zitten al in de helft van het jaar en het zwemseizoen zit er bijna op. De zwemmers kijken allemaal al uit naar de twee weken durende stage

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K.

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K. Testlab Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in producten, maar we kunnen ze wel aantonen. Daar

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal.

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal. Nieuwsbrief nr. 4 December, 2015 KALENDER 4 december 1 Sint op school Surprise bovenbouw 10 december Afscheid juf Sanne en juf Marjo 12 december Oud papier (10:00 12:00 uur) 18 december Kerstviering (continurooster)

Nadere informatie

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten Goed voorbereid slagen voor het staatsexamen NT2 programma 1 Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN niveau B1 tijdsduur: 120 minuten Deel 1: Zinnen afmaken 15 opdrachten Maak de zinnen af: 1. Het is in de vakantie

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

Pietengym vrijdagochtend 27 november / Sinterklaasviering 4 december

Pietengym vrijdagochtend 27 november / Sinterklaasviering 4 december schooljaar 2015-2016 aflevering 05 Dante is geboren! Sinterklaas 2015 Rijksmuseum Skateclinics Scholen6kamp Kleuterquote In deze Nieuwsflits: Dante is geboren! Juffrouw Mariëtte is op donderdag 29 oktober

Nadere informatie

Verslagen waterpolo en zwem wedstrijden Bestuursinfo Alle uitslagen en tussenstanden De pen door Jesper

Verslagen waterpolo en zwem wedstrijden Bestuursinfo Alle uitslagen en tussenstanden De pen door Jesper Verslagen waterpolo en zwem wedstrijden Bestuursinfo Alle uitslagen en tussenstanden De pen door Jesper Club informatie DEK Genemuiden Zwembad Bestevaer Pr Clausstraat 1b tel. 038-3856726 BESTUUR Voorzitter

Nadere informatie

De Zegge s. Nieuwsbrief 23 Jaargang 9 13-02-2015. Agenda

De Zegge s. Nieuwsbrief 23 Jaargang 9 13-02-2015. Agenda De Zegge s Nieuwsbrief 23 Jaargang 9 13-02-2015 Agenda Donderdag 19 februari Groep 5 en 6 gaan om 9.15 naar de Voorveghter Donderdag 19 februari Grote schoolavond groep 3 en 4, aanvang 19:00 Maandag 23

Nadere informatie

Radar beweegt SPORT- EN SPELACTIVITEITEN. Maastricht Sp rt beweegt de stad. www.maastrichtsport.nl. Postadres: Postbus 1992 6201 BZ Maastricht

Radar beweegt SPORT- EN SPELACTIVITEITEN. Maastricht Sp rt beweegt de stad. www.maastrichtsport.nl. Postadres: Postbus 1992 6201 BZ Maastricht Radar beweegt SPORT- EN SPELACTIVITEITEN Postadres: Postbus 1992 6201 BZ Maastricht Bezoekadres: Discusworp 4 6225 XP Maastricht T: 043-350 45 00 www.maastrichtsport.nl www.maastrichtsport.nl INFORMATIE

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT!

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren met zowel een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

Traintechniek VOEDING VOOR MINIOREN. Coordinator Traintechniek Sylvia de Kort

Traintechniek VOEDING VOOR MINIOREN. Coordinator Traintechniek Sylvia de Kort Traintechniek VOEDING VOOR MINIOREN Coordinator Traintechniek Sylvia de Kort februari 2016 Zwemmen en voeding Je vindt sporten leuk, met name het zwemmen. Je besteed daar veel tijd aan, niet alleen tijdens

Nadere informatie

Zomervakantie t/m 31 augustus, maandag 1 september hopen we iedereen weer op school te mogen verwelkomen.

Zomervakantie t/m 31 augustus, maandag 1 september hopen we iedereen weer op school te mogen verwelkomen. e-mail: beatrixschool@vpcoermelo.nl Website: www.beatrixschoolermelo.nl Smidsweg 49, 3852 XA Ermelo 0341-554186 Nieuwsbrief 17 27 juni schooljaar 2013-2014 AGENDA 2 juli studiedag team, alle leerlingen

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Laatste nieuwsbrief 2013/2014. Schoonmaakavond. Wennen in de nieuwe groep 11-07-2014

Laatste nieuwsbrief 2013/2014. Schoonmaakavond. Wennen in de nieuwe groep 11-07-2014 1 NIEUWSBRIEF 22 11-07-2014 Laatste nieuwsbrief 2013/2014 Alweer de laatste nieuwsbrief van dit schooljaar. Nog één week te gaan en dan gaan we genieten van de zomervakantie. Maar de week is goed gevuld.

Nadere informatie

Vrijdag 04 november 2011

Vrijdag 04 november 2011 Vrijdag 04 november 2011 Het nationale schoolontbijt. Op donderdag 3 november begon onze schooldag heel gezellig en vooral gezond. Toen de kinderen de klassen binnen kwamen, stonden de tafels gedekt. Supermarkt

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook?

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook? Clubgebouw De Veldschoppe Gebr. Ketteringstraat 15 7131NM Lichtenvoorde Tel: 06 13572083 Info bulletin januari t/m april 2013 Op vrijdagavond 11 januari is er in de Veldschoppe voor alle kinderen van groep

Nadere informatie

Masters hangen aan Eelco's lippen...

Masters hangen aan Eelco's lippen... Masters hangen aan Eelco's lippen... De spanning voor het WK-Masters in Lyon loopt bij de deelnemers aan Project 2015 al danig op. Daarom hebben we Eelco gevraagd of hij een keer met ons wilde praten over

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Gezonde voeding en een healthy lifestyle? Mijn naam is Fardau Wijbenga, oprichtster van The Healthy Life Company. Ik ben ervan overtuigd dat gezonde

Nadere informatie

AANDACHTSPUNTEN VOOR ZWEMMERS EN OUDERS!

AANDACHTSPUNTEN VOOR ZWEMMERS EN OUDERS! Versie September 2013 AANDACHTSPUNTEN VOOR ZWEMMERS EN OUDERS! Naast vooral lol hebben in zwemmen, zijn er ook een paar zaken die je echt moet weten/doen rondom het trainen en zwemmen van wedstrijden.

Nadere informatie

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen Diabetes en uw apotheek Als bij u diabetes is vastgesteld, dan kunt u natuurlijk terecht bij uw apotheek. Het apotheekteam zorgt ervoor dat u: Op tijd het juiste medicijn krijgt. Medicijnen krijgt die

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Lesbrief les 1 groep 5 en 6 Fit zijn is fijn

Lesbrief les 1 groep 5 en 6 Fit zijn is fijn Lesbrief les 1 groep 5 en 6 Fit zijn is fijn Lesdoelen De kinderen zijn zich bewust van het belang van gezond eten. De kinderen ervaren het belang van regelmatig bewegen. De kinderen krijgen inzicht in

Nadere informatie

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom.

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar Jeugdland , in Ellecom. Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom. Onze meester was daar meneer den Ouden. 22 mei 1956 Afscheid van school. We

Nadere informatie

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen.

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. april 30 Nieuwsflits 2015 In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. Aan de ouders en verzorgers van de leerlingen van De Zuidster, Het is toch even wennen, zorgen dat er een nieuwsflits

Nadere informatie

WEEK 1: 13 t/m 17 juli 2015

WEEK 1: 13 t/m 17 juli 2015 WEEK 1: 13 t/m 17 juli 2015 Maandag 13-07 Ben je klaar voor een avontuurlijke dag in de Speeldernis? We vertrekken om 11:00 uur richting de Speeldernis en zijn rond 15:00 uur terug. Meenemen: kleding wat

Nadere informatie

Schoolkrant. Juli 2015

Schoolkrant. Juli 2015 Schoolkrant Juli 2015 Inleiding Shakira Naar de middelbare school! Interview juf Sanne over het kamp van groep 7/8. Interview juf Femke over bruiloft 25 jaar jubileum Over ons Spelletjes Shakira Geschreven

Nadere informatie

Nieuwsbrief. september 2008

Nieuwsbrief. september 2008 Nieuwsbrief september 2008 Blazekop 5 Ovezande In de zomervakantie was het ponykamp ook dit jaar weer een succes. Tijdens de opwarming voor het voltigeren begonnen we met bokspringen over elkaar heen.

Nadere informatie

Chronische pijn en chronische vermoeidheid bij jongeren Reigerbos

Chronische pijn en chronische vermoeidheid bij jongeren Reigerbos Chronische pijn en chronische vermoeidheid bij jongeren Reigerbos Chronische pijn en chronische vermoeidheid bij jongeren. Ik werd eindelijk serieus genomen. Revalidatiecentrum voor kinderen en jeugd Reigerbos,

Nadere informatie

Sportief bewegen met epilepsie. Epilepsie

Sportief bewegen met epilepsie. Epilepsie Sportief bewegen met epilepsie Epilepsie Sportief bewegen met epilepsie...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid

Nadere informatie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie Een gezonde lunch Een gezonde lunch Ga met folders van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding een gezonde lunch voor jezelf maken. Zoek daarvoor eerst uit wat er precies in een gezonde lunch moet zitten.

Nadere informatie

Strakke Buik Geheimen Marijke Helswieg

Strakke Buik Geheimen Marijke Helswieg Download De Nieuwste Versie! Dit is versie 1.1, download nu direct de nieuwste versie op: http://www.afslankenmetmarijke.nl Stop Met Alleen Je Buik Trainen Als Je Van Je Buik Vet Af Wilt!! Tot nu toe zijn

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Gefeliciteerd met je zwangerschap. Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam, maar ook in je leven. Het is een leuke en

Nadere informatie

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken website: Sophia Revalidatie (sportkantine), www.parkinsoncafedelfteo.nl Reinier de Graafweg 1, email:

Nadere informatie

Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen

Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen Jamile Zaoudi: Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen fietsen, iets ondernemen. Tegelijkertijd werk je aan het stukje psyche: Je kunt je bijvoorbeeld niet meer verschuilen achter je vader of moeder, het

Nadere informatie

Informatiefolder Wedstrijdzwemmen

Informatiefolder Wedstrijdzwemmen Informatiefolder Wedstrijdzwemmen Seizoen 2017/2018 In deze folder vindt u alle informatie voor het komende zwemseizoen 2017-2018. Trainingstijden Indeling categorieën Wedstrijden Huishoudelijk reglement

Nadere informatie

Vanuit de ouderraad.

Vanuit de ouderraad. Juni 2013 Vakantie Wat gaat een jaar toch snel voorbij! Een jaar waarbij weer veel is gebeurd. We hebben met z'n allen hard gewerkt en we mogen trots zijn op onze leerlingen, het personeel en de school.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

MEGAFITNESS TOTAL FITNESS

MEGAFITNESS TOTAL FITNESS Er is zoveel informatie beschreven op het Internet en in boeken over fitness, waardoor je vaak de bomen door het bos niet meer ziet. Je raakt ervan overstelpt en enigszins verward. Daarom deze basisprincipes

Nadere informatie

Niels van Loon [Email address]

Niels van Loon [Email address] Niels van Loon [Email address] Bedankt voor je interesse in mijn website en welkom bij de gezondheidscheck. Hieronder volgen enkele vragen, na het beantwoorden ervan geef ik je een advies op basis van

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

dat ouders vaak afspraken maken om hun kinderen bij elkaar thuis te laten spelen.

dat ouders vaak afspraken maken om hun kinderen bij elkaar thuis te laten spelen. CP7 Vrije tijd In Nederland zijn veel kinderen lid van een sportclub of een andere club zoals bijvoorbeeld een knutselclu Maar het is ook heel gewoon dat kinderen na schooltijd bij elkaar thuis spelen.

Nadere informatie

Inhoud Hoe BRAVO ben jij?

Inhoud Hoe BRAVO ben jij? Inhoud Hoe BRAVO ben jij? Inleiding 2 De behandeling van een aandoening 2 Medicijnen 2 Leefstijl 5 Een verergering van je klachten 6 Jouw behandelplan 8 Bewegen 8 Roken 8 Alcohol en voeding 8 Ontspanning

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Beste ouders, Agenda:

Beste ouders, Agenda: Beste ouders, Op 3 december krijgen we bezoek van een inspecteur. We hebben vorig jaar voor de derde keer onder de eindnorm gescoord bij de Cito-toets en dan krijg je als school een inspectiebezoek. Oorzaken

Nadere informatie

UITSLAG LIMIETWEDSTRIJD DORDRECHT 21 FEBRUARI 2015

UITSLAG LIMIETWEDSTRIJD DORDRECHT 21 FEBRUARI 2015 UITSLAG LIMIETWEDSTRIJD DORDRECHT 21 FEBRUARI 2015 Lotte Arts 50 vrije slag 32.10 100 vrije slag 1:12.26 200 vrije slag 2:39.67 Jessica Baars 100 vrije slag 1:07.80 200 vrije slag 2:29.14 Melissa Baars

Nadere informatie

Het is maar 28 dagen. Je zult blijer en fitter voelen en absoluut stralen!

Het is maar 28 dagen. Je zult blijer en fitter voelen en absoluut stralen! #Kan iedereen detoxen? Voor iedereen die goed voor zich zelf wil zorgen, een gezonde boost wil geven en voor iedereen die zich 28 dagen durft te committeren aan dit programma. Dus ook in de weekenden.

Nadere informatie

Sportief bewegen na kanker. Kanker

Sportief bewegen na kanker. Kanker Sportief bewegen na kanker Kanker Sportief bewegen na kanker...................................... Bewegen: goed en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog

Nadere informatie

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com 2009-2010 Nummer 5 Juf Lassche 292787/ juf Veenstra 038 4600725 henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com Bijbelverhalen en liedjes week 47 en 48: Maandag: klein klein kindje Dinsdag: Mozes wordt

Nadere informatie

Informatiefolder Wedstrijdzwemmen

Informatiefolder Wedstrijdzwemmen Informatiefolder Wedstrijdzwemmen Seizoen 2016/2017 In deze folder vindt u alle informatie voor het komende zwemseizoen 2016-2017. Trainingstijden Indeling categorieën Wedstrijden Huishoudelijk reglement

Nadere informatie