Informatie- boekje. Jeugdopleiding Speedo Wedstrijdzwemmen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie- boekje. Jeugdopleiding Speedo Wedstrijdzwemmen"

Transcriptie

1 Informatie- boekje Jeugdopleiding Speedo Wedstrijdzwemmen

2 Voorwoord Dit informatieboekje is voor ouders van zwemmers die lid zijn van ZPC De Rog. Hierin staat alle informatie over de zwemvereniging, trainingen en wedstrijden en wat daar allemaal bij komt kijken. Als je lid wordt van ZPC de Rog, dan maak je meteen deel uit van een enthousiaste club met ruim 400 leden. De Rog heeft flinke ambities op sportief gebied: we willen zowel met het wedstrijdzwemmen als met waterpolo binnen enkele jaren meedoen op Nederlands niveau. Als je zwemmen ziet als ontspanning, dan ben je ook aan het goede adres. We hebben een groep trimzwemmers die wekelijks hun baantjes trekken. Voor veel Rog-leden begint het echter allemaal bij elementair zwemmen. Op een speelse, fijne manier je diploma's halen, begeleid door zeer ervaren instructeurs. Vrijwilligers die graag zien dat je daarna doorgaat met de jeugdopleiding. Want daar maak je In korte tijd alles mee wat sporten in het water leuk maakt. Genoeg in elk geval om daarna je keuze te maken voor waterpolo of wedstrijdzwemmen. ZPC de Rog: een leven lang zwemplezier!

3 Inhoudsopgave

4 Algemene informatie De jeugdopleiding van ZPC De Rog laat uw kind kennismaken met zowel wedstrijdzwemmen als waterpolo. Alle facetten binnen deze 2 watersporten komen aan bod tijdens de trainingen. Bij waterpolo gaat het met name om onderdelen zoals: Zwemvaardigheid Balvaardigheid Spelinzicht Bij wedstrijdzwemmen zijn dat: Het onderhouden van verschillende zwemslagen -borstcrawl -rugcrawl -schoolslag -vlinderslag Het aanleren van verschillende competitie elementen -keerpunten -te water gaan Tijdens de jeugdopleiding maak je kennis met het wedstrijdzwemmen en waterpolo. Na kennismaking met deze jeugdopleiding maakt het kind een keuze tussen 1 van beide takken van watersport. Voordat uw kind aan de jeugdopleiding van ZPC De Rog begint, moet hij/zij in het bezit zijn van diploma C.

5 Het Bestuur Materialen Als je hebt besloten om verder te gaan met wedstrijdzwemmen dien je in het bezit te zijn van een aantal materialen. Deze materialen kun je bestellen bij: Plankje Pull buoy Duikbril Zoomers Contactpersonen Voor de actuele gegevens, raadpleeg de site Naam Functie Telefoon Roy le Clerq Trainer jeugdopleiding/ wedstrijdzwemmen Joost Gabriels Trainer jeugdopleiding Debbie Wismans Combinatiefunctionaris natte sporten Reinier Ellenkamp Trainer wedstrijdzwemmen Ashley Stienen Trainster Peter Bernsen Wedstrijdsecretariaat Cees Kersten

6 Trainingen Trainingsgroepen Jeugdopleiding De jeugdopleiding kun je volgen nadat je je C-diploma hebt behaald. Vanuit het uitgangspunt plezier hebben aan bewegen in het water komen bij de jeugdopleiding alle mogelijkheden binnen zwemen poloclub De Rog aan bod. Zo leer je als zwemmer alle facetten van zowel het waterpolo, als het wedstrijdzwemmen. Voor het onderdeel waterpolo betekent dit bijvoorbeeld zwemvaardigheid, balvaardigheid en spelinzicht. Bij het wedstrijdzwemmen wordt ingegaan op de verschillende zwemslagen, zoals borstcrawl of vlinderslag. Daarnaast komt spelenderwijs het competitie-element aan bod. Een goede techniek en het lesgeven in kleine groepen staan altijd centraal. Bij de jeugdopleiding groei je uit tot een volleerde zwemmer of zwemster. Er wordt door de trainer bepaald wanneer een kind klaar is om wedstrijden te zwemmen. Speedo Speedowedstrijden zijn voor kinderen tot 12 jaar bedoeld. Speciaal voor de jongere zwemmers, zijn deze wedstrijden gericht op het verslaan van leeftijdgenootjes. De winnaars worden elke wedstrijd beloond met medailles. Wedstrijdzwemmen Hierbij zwem je als vereniging tegen andere verenigingen. De tijden die alle zwemmers van een vereniging zwemmen, worden omgezet in een puntenaantal en bij elkaar opgeteld. Afhankelijk van de klasse waarin wordt gezwommen tellen de tijden van de beste of beste twee zwemmers per programmanummers mee. In klasse waarin de Rog zwemt, tellen overal 2 zwemmers mee, m.u.v. de heren/dames senioren open en jongens jeugd 1,2 en dames senioren 1,2. Hier telt alleen de snelste zwemmer mee. De tijd in seconden is het aantal behaalde punten. Er geldt dus: hoe minder punten hoe beter. Na 5 wedstrijden wordt de eindstand opgemaakt en is bekend welke vereniging kampioen is en welke verenigingen promoveren naar een hogere klasse.

7 Trainingstijden Dag Tijdstip: Afdeling Locatie Maandag 17:30-18:30 Speedo en IJzeren Man wedstrijdzwemmen Dinsdag 18:00-19:00 Jeugdopleiding, speedo en IJzeren Man wedstrijdzwemmen Donderdag 17:30-18:30 Jeugdopleiding, speedo en IJzeren Man wedstrijdzwemmen Vrijdag 6:00-7:00 Wedstrijdzwemmen IJzeren Man Zaterdag 7:00-8:00 Wedstrijdzwemmen IJzeren Man Trainingsregels Voor de training: - Je bent 10 minuten voor aanvang van de training in de hal aanwezig. - Douchen voordat je het water ingaat. Zorg dat je haren goed uitgespoeld zijn. - Help mee met de lijnen in het water te leggen en de vlaggetjes op te hangen. - Ga niet het zwembad in, zonder toestemming van de trainer. - Ben je te laat, meld je dan bij de trainer. - Zorg dat je je alvast warm draait op de kant. - De trainer bepaald in welke baan je zwemt. Tijdens de training: - Zwem rechts in de baan en maak keerpunten links tegen de muur. - Niet onnodig stoppen in de baan, daarmee hinder je andere zwemmers. - Zorg bij de start voor voldoende afstand van de voorgaande zwemmer. - Inhalen mag, zo lang je andere zwemmers niet hindert. - Niet aan de lijnen hangen - Niet duiken wanneer de bodem lager staat dan 1,50 meter. - Als de trainer iets uitlegt, let je op. - Val andere zwemmers niet lastig. Zit niet aan elkaar, pak elkaar niet vast, duw elkaar niet onder en blijf iemand niet op zijn voeten zwemmen. Na de training: - Je mag pas het zwembad verlaten als de trainer dit aangeeft. - Ruim mee op tot alles is opgeruimd. - Na de training is douchen eveneens verplicht. Consequenties: Wanneer kinderen de regels niet nakomen is een waarschuwing het gevolg. Na 2 waarschuwingen volgt een straf (dit wordt bepaald door de trainer n.a.v. de ernst van het ongepaste gedrag).

8 Wanneer een kind een aantal lessen niet het gewenste gedrag vertoont, zal er een gesprek plaatsvinden met het kind en de ouders. Zwemkleding Ouders Tijdens de trainingen is het niet toegestaan dat ouders langs de kant zitten. Dit doen we voor een stukje rust voor zowel de kinderen als de lesgevers. We willen daarmee voorkomen dat ouders zich met de les gaan bemoeien. Er zullen gedurende het jaar kijkmomenten ingepland worden waarop ouders hun kinderen kunnen zien zwemmen.

9 Wedstrijden De zwemwedstrijden, dat is waar het voor de zwemmers van ZPC de Rog uiteindelijk allemaal om draait. Tijdens een wedstrijd zwem je in je eigen baan tegen de zwemmers in de andere baan. Het doel is niet alleen om de anderen te snel af te zijn, maar ook om je eigen tijden te verbeteren. Een wedstrijd bestaat uit een programma met meerdere zwemnummers per leeftijdscategorie. Afhankelijk van het aantal deelnemers kan elke programmanummer uit meerdere series bestaan. Wedstrijdvoorbereiding Om goed te presteren op een wedstrijd, is een goede voorbereiding essentieel. Dat begint natuurlijk bij de trainingen, maar ook goed uitrusten, eten en concentreren is van belang. Ga daarom de dag voor een wedstrijd niet te laat na bed en blijf op de dag van de wedstrijd ook niet te lang in bed liggen. TIP: pak zodra je wakker bent meteen even je tas in, dan heb je dat alvast gedaan en ben je meteen wakker. Neem in ieder geval het volgende mee: zwembroek/pak, brilletje, badmuts, twee handdoeken, slippers, teamkleding (broek en shirt), drinken, banaan en mueslireep (of iets dergelijks). Zorg dat je de dag voor de wedstrijd goed gegeten hebt. Liefst pasta of rijst. Vermijd op de dag zelf snoep en andere extreem suikerrijke producten. Die geven even snel energie, maar daarna ben je snel leeg. Vervoer naar en van wedstrijden Voor elke wedstrijd verzamelen alle deelnemers op de parkeerplaats achter zwembad de IJzeren Man, bij het Natuur en Milieu Centrum. Gemiddeld is het verzamelen een uur voor het inzwemmen. De precieze tijden vind je terug op de wedstrijdkalender. Van alle ouders wordt verwacht dat ze een keer naar een wedstrijd rijden. Om de kosten te verdelen betaalt elke zwemmer 2 euro aan de chauffeur. Tijdens de wedstrijd Zodra we als club zijn aangekomen bij het zwembad waar de wedstrijd wordt gezwommen, gaan alle zwemmers zich omkleden. Na het omkleden zoeken we een plekje aan het bad waar we onze tassen neerzetten. Voor de wedstrijd begint wordt er eerst ingezwommen. De zwemmers worden daarbij begeleid door de coaches. Neem het inzwemmen serieus, want het dient om je spieren op te warmen en dat is belangrijk als ze maximaal moeten presteren. Ook kun je tijdens het inzwemmen even wennen aan het zwembad (keerpuntvlaggetjes, lijnen, startblok, water, etc.). Zorg er na het inzwemmen voor dat je warm blijft, dus droog je af en trek je clubkleding en slippers aan. Dat geldt ook voor elke keer als je een zwemnummer hebt gezwommen. Tijdens de wedstrijd is snoepen niet toegestaan, want dit is slecht voor je prestaties.

10 Leeftijdsgroepen Meisjes: Minioren 1 6 jaar 2005 Minioren 2 7 jaar 2004 Minioren 3 8 jaar 2003 Minioren 4 9 jaar 2002 Minioren 5 10 jaar 2001 Junioren 1 11 jaar 2000 Junioren 2 12 jaar 1999 Junioren 3 13 jaar 1998 Jongens: Minioren 1 6 jaar 2005 Minioren 2 7 jaar 2004 Minioren 3 8 jaar 2003 Minioren 4 9 jaar 2002 Minioren 5 10 jaar 2001 Minioren 6 11 jaar 2000 Junioren 1 12 jaar 1999 Junioren 2 13 jaar 1998 Junioren 3 14 jaar 1997 Junioren 4 15 jaar 1996

Welkom bij Antilopen! Sociaal handboekje

Welkom bij Antilopen! Sociaal handboekje Welkom bij Antilopen! Sociaal handboekje INHOUD Welkom!... 1 Website... 1 Nieuwsbrief... 1 De St!p... 1 Kleding... 1 Vervoer... 2 Gedragscodes... 2 Algemene gedragsregels... 2 Clubhuis en veld... 3 Spelers

Nadere informatie

De Waterdroppels. In dit nummer:

De Waterdroppels. In dit nummer: De Waterdroppels Januari 2013 De Waterdroppels Nummer 1 - jan. 2013 Jaargang 73 Redactie & medewerkers Michael Woolthuis Familie Tijman Robbert Henrichs Kopij De Waterdroppels wordt samengesteld door en

Nadere informatie

Zwemles. nieuws. nieuws Najaar 2014 1. Zwemtips Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD

Zwemles. nieuws. nieuws Najaar 2014 1. Zwemtips Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD GROENHOVENBAD Zwemles nieuws nieuws Najaar 2014 1 Zwemtips Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord Kom je ook gezellig

Nadere informatie

Crisisgroep Palet. Wat gebeurt er als je een tijdje wordt opgenomen bij Karakter. Klik hier voor meer informatie over: voor jongeren

Crisisgroep Palet. Wat gebeurt er als je een tijdje wordt opgenomen bij Karakter. Klik hier voor meer informatie over: voor jongeren voor jongeren Wat gebeurt er als je een tijdje wordt opgenomen bij Karakter Welkom op het Palet, de crisisafdeling van Karakter Almelo. Je hebt over je verblijf hier vast nog wel het één en ander te vragen.

Nadere informatie

Wat staat erin? September 2011 2

Wat staat erin? September 2011 2 Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) November 2009 Wat staat erin? Vooraf... 3 Samenvatting eerste boekje... 3 Samenvatting tweede boekje... 4 Wat verandert er?... 5 Gewone en zware fouten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Jeugdgids (versie 2011) Pagina 2 van 11

Inhoudsopgave. Jeugdgids (versie 2011) Pagina 2 van 11 Jeugdgids v.v. SDS Versie augustus 2013 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1. WELKOM... 3 2. ALGEMENE INFORMATIE... 4 3. VERZEKERINGEN... 4 4. VOETBALTENUE/KLEDINGFONDS... 4 5. HUISREGELS KLEEDKAMER... 5

Nadere informatie

Rotterdamse Studenten zwem- en waterpolo vereniging Ragnar Jaargang 17 nummer 1 oktober

Rotterdamse Studenten zwem- en waterpolo vereniging Ragnar Jaargang 17 nummer 1 oktober Rotterdamse Studenten zwem- en waterpolo vereniging Ragnar Jaargang 17 nummer 1 oktober Contactinformatie Bestuur 2006-2007 Voorzitter: Secretaris: Penningmeester: Zwem commissaris: Waterpolo commissaris:

Nadere informatie

TEAMBUILDING VOOR TEAMS

TEAMBUILDING VOOR TEAMS TEAMBUILDING VOOR TEAMS TEAMBUILDING Toon Gerbrands: "Teambuilding is hetzelfde als samenwerken in het normale leven. Iets willen bereiken, dat doe je door een gemeenschappelijk doel te stellen. Hoe moeilijker

Nadere informatie

GEDRAGSCODE voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters

GEDRAGSCODE voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters GEDRAGSCODE voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters Atleten 1. We staan voor fairplay tegenover tegenstander, scheidsrechter en publiek. 2. Aanvaard de beslissingen van de

Nadere informatie

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten)

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) 2 Inhoud Inleiding... 4 Hoe maak ik een goede studieplanning?... 5 De inpaklijst... 8 Gebruik huiswerkschema... 10 Huiswerkschema... 11 Gebruik WRTS... 12 Hoe en wat

Nadere informatie

Zwemlessen via de Buitenschoolse opvang. Samenwerking tussen zwembad en Commerciële Kinderopvangorganisaties (BSO) in s-hertogenbosch

Zwemlessen via de Buitenschoolse opvang. Samenwerking tussen zwembad en Commerciële Kinderopvangorganisaties (BSO) in s-hertogenbosch Zwemlessen via de Buitenschoolse opvang Samenwerking tussen zwembad en Commerciële Kinderopvangorganisaties (BSO) in s-hertogenbosch 1 Inhoudsopgave 1) Inleiding 3 2) Algemene gang van zaken 4 3) Oriënterende

Nadere informatie

Waterrecreatie Vereniging Het Twiske

Waterrecreatie Vereniging Het Twiske Voorwoord Met veel inspiratie maar vooral ook transpiratie is het gelukt. Het handboek voor instructeurs is geboren en zie daar het resultaat: een eerste versie van de handleiding die bewijst dat zeilles

Nadere informatie

2015 Inburgering en ISK

2015 Inburgering en ISK 2015 Inburgering en ISK 1. Inleiding De ambitie voor het inburgeringbeleid richt zich vooral op het creëren van kansen voor mensen die mede doordat ze onze taal niet spreken en schrijven problemen ondervinden

Nadere informatie

Beleidsplan Volley Oudenburg Gistel 2014-06-15

Beleidsplan Volley Oudenburg Gistel 2014-06-15 Beleidsplan Volley Oudenburg Gistel 2014-06-15 Inhoudsopgave 1 Voorwoord... 4 2 Strategie... 5 2.1 Missie... 5 2.2 Visie... 5 2.3 Doelstelling... 5 3 Organisatiestructuur... 6 3.1 Inleiding... 6 3.2 Bestuur...

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

ont d e k j e o n twikkel!

ont d e k j e o n twikkel! ont d e k j e ta l enten e n o n twikkel! 1 ontdek je talenten en ontwikkel! Academie Spelderholt biedt jongeren met een functiebeperking een ontwikkelingstraject (op basis van dagbesteding) dat bestaat

Nadere informatie

Open water zwemmen. Tips en trainingssuggesties

Open water zwemmen. Tips en trainingssuggesties Open water zwemmen Tips en trainingssuggesties 1. Starten 2. Oriënteren en kijken 3. 4. Boei ronden 5. Wetsuit uitdoen 6. Trainingssuggesties Starten. Als het onbekend is hoe diep het water is, laat jezelf

Nadere informatie

organiseer een programma voor starters

organiseer een programma voor starters organiseer een programma voor starters 1 Pagina 1 van 11 1 1 Introductie... 3 2 Waarom vormen senioren een interessante doelgroep?... 3 3 Wat willen starters?... 4 a. Leren... 5 b. Ontmoeten... 6 c. Binden...

Nadere informatie

Verenigingsblad van de Heemskerkse zwemvereniging OEZA Koninklijk goedgekeurd in 1972 Aangesloten bij de KNZB

Verenigingsblad van de Heemskerkse zwemvereniging OEZA Koninklijk goedgekeurd in 1972 Aangesloten bij de KNZB Verenigingsblad van de Heemskerkse zwemvereniging OEZA Koninklijk goedgekeurd in 1972 Aangesloten bij de KNZB Jaargang 34 Nummer 10 november 2011 Inhoudsopgave november 2011 Belangrijke adressen van OEZA

Nadere informatie

Lyceum Ypenburg. Zo gaan we met elkaar om

Lyceum Ypenburg. Zo gaan we met elkaar om Zo gaan we met elkaar om 2014-2015 1 Beste leerling, Dit boekje leert je om een goede Lyceum-Ypenburger te worden. De sfeer op school is heel plezierig. Op kan veel. Leerlingen mógen een heleboel, maar

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE Op www.derealisten.nu bij het kopje methodiekboek vindt u alle benodigde trainingsmaterialen. De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten

Nadere informatie

Kinderopvang en Buitenschoolse opvang gericht op natuur en bewegen

Kinderopvang en Buitenschoolse opvang gericht op natuur en bewegen Basisschool de Overplaats Datum: November 2013 Versie: 2 Pagina 1 van 10 Waar kinderen zich thuis voelen Kinderopvang en Buitenschoolse opvang gericht op natuur en bewegen Basisschool de Overplaats Datum:

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven.

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven. Informatie groep 6 De Gouden weken: Aan het begin van groep 6 starten we met het project de Gouden weken. We zullen veel groepsspelletjes doen om elkaar beter te leren kennen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

Coaching met een dubbel doel

Coaching met een dubbel doel Coaching met een dubbel doel HANDLEIDING VOOR POSITIEVE COACHING Voorwoord Het belang van goede coaches Als coach vervul je een belangrijke rol in het leven van jonge sporters. Je bent in de positie dat

Nadere informatie

Rozetgazette komt met nieuw uiterlijk

Rozetgazette komt met nieuw uiterlijk De Rozetgazette Anno 1911 Editie 8, Januari 1912 Prijs: 5 stuivers Rozetgazette komt met nieuw uiterlijk Hoofdredacteur: Kan weer jaren mee zo. Hier is hij dan weer, de nieuwe Rozetgazette. Na enige vertraging

Nadere informatie

Zie uit Informatieboekje - locatie: Chr. BSO Lev. Informatieboekje. Locatie: Chr. BSO Lev

Zie uit Informatieboekje - locatie: Chr. BSO Lev. Informatieboekje. Locatie: Chr. BSO Lev Informatieboekje Locatie: Chr. BSO Lev Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wie wij zijn 3. De naam Lev 4. Visie 5. Doelstelling 6. Openingstijden en sluitingsdagen 7. Brengen en halen 8. Wennen en intakegesprek

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2013 nr.95 Pagina 1 van 18. Sponsor All In. Opbrengst mrt 20.97

Nieuwsbrief april 2013 nr.95 Pagina 1 van 18. Sponsor All In. Opbrengst mrt 20.97 Nieuwsbrief nr. 95 jaargang 9 April 2013 Hallo allemaal, De Algemene ledenvergadering is geweest, de competitie is bekend, en we zijn klaar om het seizoen te beginnen! Ondanks dat de winter voorbij is

Nadere informatie