Creatief met talent. Een leven lang.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "www.vti-leuven.be/volwassenenonderwijs Creatief met talent. Een leven lang."

Transcriptie

1 Creatief met talent. Een leven lang.

2 INFO & INSCHRIJVINGEN Opleidingen TECHNIEK CVO VTI Leuven Secretariaat Leuven Brabançonnestraat 22: Tel. 016/ Dit secretariaat is geopend van maandag tot en met donderdag, van u. tot 22 u., en op vrijdag van u. tot 21 u. Lassen Houtsnijwerk Meubelmakerij Klussen voor absolute beginners Elektriciteit voor huisinstallaties Fietsenmakerij Automechanica CVO VTI Leuven (VSPW) Secretariaat Lovenjoel Domein Klein Park, Stationsstraat 23 F: Dit secretariaat staat in voor de administratie van de volgende opleidingen: - Opvoeder/Begeleider (Jeugd- en Gehandicaptenzorg); Aanvullende Algemene Vorming; Logistiek assistent; Zorgkundige. - Mode: Kleding; Hoeden maken; Accessoires. Tel. 016/ Tijdens het schooljaar is het secretariaat van de VSPW open elke maandag, van 9 u. tot 16 u., dinsdag- en donderdagvoormiddag van 9 u. tot 12 u. Maak bij voorkeur een telefonische afspraak. vspw-leuven@vti-leuven.be VOEDING Keuken- en zaalopleidingen Etiquette/ Ceremoniemeester Bierkennis Wijnkennis SOCIaL PROFIT (VSPW) Logistiek Assistent Verzorgende Zorgkundige Opvoeder/Begeleider Aanvullende Algemene Vorming Website: Meer info i.v.m. opleidingscheques en educatief verlof vind je op onze website. Indien je reeds een vooropleiding genoten hebt of beroepservaring opgedaan voor een bepaalde opleiding, kan je een vrijstelling bekomen voor één of meer modules. Dit gebeurt steeds via het secretariaat. Je kan een diploma secundair onderwijs behalen mits het volgen van Aanvullende Algemene Vorming in combinatie met één van volgende opleidingen: Jeugd- en gehandicaptenzorg, Zorgkundige, Kok, Hotelbedrijf, Meubelmaker, Mecanicien personen- en lichte bedrijfswagens, Maatwerk damespatronen. ONDERWIJS Specifieke Lerarenopleiding (SLO) MODE Kleding Hoeden maken Accessoires: - Handtassen - Sjaals - Bloemen Creatief met talent. Een leven lang.

3 Techniek OPLEIDING LaSSEN Modules: Hoeklassen A & B Plaatlassen A, B & C Buislassen A, B & C Lesplaats: Leuven: CVO VTI, Brabançonnestraat 22. avondonderwijs In deze voornamelijk praktijkgerichte opleiding, met geïntegreerde theoretische ondersteuning, verwerf je door het veelvuldig uitvoeren van oefeningen, inzicht in de technische handelingen van het BMBE-lassen (baguettes lassen). Het MIG/MAG-lassen (halfautomaat) komt ook aan bod. De totale opleiding omvat hoek-, plaat- en buislassen verspreid over verschillende modules. Veel aandacht wordt besteed aan de werkvoorbereiding en het verantwoord gebruik van gereedschap en machines. De nadruk ligt hierbij op permanente aandacht voor veiligheid. Je kan kleine tot grote constructies zelf ontwerpen en verwezenlijken. Je kan tewerkgesteld worden als lasser. Hoeklassen A & B In deze modules streeft men naar de handvaardigheid om kwalitatieve hoeknaadverbindingen te realiseren. Na deze modules ben je in staat plaat/plaat- en buis/plaatverbindingen uit te voeren. Je leert ook maatregelen nemen en instellingen aan het lastoestel uitvoeren om lasfouten en vervorming van het materiaal te voorkomen. Plaatlassen A, B & C In deze modules leer je plaatverbindingen lassen. Je kan zelfstandig opdrachten uitvoeren en daarbij beslissingen nemen om de gewenste kwaliteit en productiviteit te garanderen. Buislassen A, B & C In deze modules leer je buisverbindingen lassen. Wie deze modules met vrucht afrondt, is in staat elke lasopdracht tot een goed einde te brengen. Je kan in het productieproces ingeschakeld worden voor opdrachten waar men hoge eisen stelt aan kwaliteit of waar het laswerk onder zeer moeilijke omstandigheden wordt uitgevoerd.

4 OPLEIDING HOUTSNIJWERK Modules Initiatie Houtsnijwerk: Vlak snijwerk en houtdraaien Snijden van lijstvormen Symmetrisch snijwerk Bol snijwerk Modules Reliëfsnijden: Lesplaats: Leuven: CVO VTI, Brabançonnestraat 22. Avondonderwijs In deze opleiding beoefen je op een creatieve wijze een eeuwenoud ambacht. De opleiding is ingedeeld in modules, waarbij je inspiratie, schetstechnieken en je nauwkeurigheid een belangrijke rol spelen. Bas-reliëf Meubelpaneel Modules Stijlsnijden: Figuratief Meubelpaneel Modules Beeldsnijden: Figuratief Abstract Basismodules Je leert werken met houtsnijwerkbeitels. Je leert beitels slijpen. Je kan de beitels hanteren. Je modelleert de werkstukken in verschillende houtsoorten. Je leert de bovenfreesmachine en de houtdraaibank hanteren. Reliëfsnijden De nadruk ligt op diverse lijm- en schraaptechnieken. Je maakt de overgang van een 2D-houtsnijwerk naar een 3D-houtsnijwerk. Je leert verschillende afwerkingstechnieken. Stijlsnijden Je maakt kennis met de verschillende stijlkenmerken van een snijwerk tijdens een aantal stijlperioden. Je kiest zelf een voorkeurstijl voor een eigen ontwerp en realisatie. Je realiseert een houtsnijwerk met stijlgebonden ornamenten. Je stijlzuiverheid bereikt hier al een zeer hoge graad. Beeldsnijden Je realiseert ruimtelijk (3D-) houtsnijwerk, waarbij boetseerwerk als hulpmiddel kan gebruikt worden. De anatomie van mens en dier inspireert om beelden te realiseren. Je leert abstracte beelden ontwerpen en realiseren. Als je alle modules beëindigd hebt, kan je aan de slag binnen een aantal sectoren: restauratie, conservatie of reconstructie van houten objecten en meubelen in opdracht van musea, kunst- en antiekhandel en scheepsbouw. Je kan snijwerk realiseren voor trappen en binnenschrijnwerk. Creatief met talent. Een leven lang.

5 Techniek OPLEIDING MEUBELMaKER Modules: Basis machinale houtbewerking Basis manuele houtbewerking Manuele houtverbinding Machinale houtbewerking Oppervlaktebehandeling hout Lesplaats: Leuven: CVO VTI, Brabançonnestraat 22. avondonderwijs Interieurelementen Massief meubel A/B Plaatmeubel A/B Een praktijkgerichte opleiding met geïntegreerde theoretische ondersteuning. Basismodules Je leert houtverbindingen manueel uit te voeren. Je kan een eenvoudige constructie met houten elementen samenstellen, vb. een bloembak. Je werkt op een veilige manier met elektrisch handgereedschap en vaste houtbewerkingsmachines. Oppervlaktebehandeling hout Je leert werkstukken te behandelen en af te werken. Interieurelementen Je vervaardigt eenvoudige meubelen uit plaatmateriaal, zoals ingebouwde kasten, eenvoudige keuken- en badkamerkasten met standaardmaten. Massief meubel Je vervaardigt een volwaardig massief meubel. Plaatmeubel Op een creatieve wijze ontwerp en vervaardig je een complex meubel uit plaatmateriaal. Al heel vlug zal je eigen werkstukken kunnen realiseren, je maakt je eigen houten hamer, een opbergbakje voor je wetsteen, een bloembak waar je al de aangeleerde verbindingen in verwerkt,... Deze opleiding is volledig modulair. Als je alle modules beëindigd hebt, kan je zelfs aan de slag als meubelmaker.

6 OPLEIDING Klussen voor absolute beginners Lesplaats: Lovenjoel: Domein Klein Park, Stationsstraat 23F. Avondonderwijs Moet ik nu voor elke kleine klus een vakman bellen? Vaak komen deze vakmannen niet opdagen voor kleine klusjes. Kan ik dit zelf niet leren? Ik ben wel niet zo handig... In deze doe-cursus helpt de leerkracht je hierbij! Klussen voor absolute beginners: werken met handgereedschap en elektrisch handgereedschap o.a. een boormachine, een schuurmachine,... schroeven, nagelen, lijmen,... een werkstuk afwerken schuren en schilderen met verschillende soorten verf, vernis testen en meten van elektriciteit maken van stekkers en plaatsen van stopcontacten maken van een verlengdraad testen van zekeringen apparaten monteren en demonteren zagen, boren en vijlen vervangen van een kraan vervangen van dichtingen van een lekkende kraan regelen van een WC-spoelbak monteren en demonteren van een deurslot, van scharnieren, van een opbergrek,... Creatief met talent. Een leven lang.

7 Techniek OPLEIDING ELEKTRICITEIT Modules: Elektrische opbouwinstallaties 1 & 2 Elektrische inbouw-installaties 1 & 2 Elektrische comfortschakelingen 1 & 2 & 3 Lesplaats: Leuven: CVO VTI, Brabançonnestraat 22. avondonderwijs Deze praktijkgerichte opleiding brengt je zowel theoretisch als praktisch op de hoogte van de aanleg van een elektrische installatie in een woning. Je leert je installatie zelf ontwerpen: van het leren tekenen van de wettelijke schema s tot het uitvoeren van de meest uiteenlopende soorten lichtschakelingen, stopcontactenkringen, kableren van de zekeringkast. Je kan de praktische uitvoering in een nieuwbouw- en renovatiewoning aan. Er is uitgebreide aandacht voor de basistechnieken, maar ook comfortschakelingen komen aan bod. ELEKTRISCHE OPBOUWINSTaLLaTIES 1 & 2: plaatsen van opbouwdozen bewerken en bevestigen van buizen plaatsen van kabelgoten aanbrengen van draden en kabels in buizen en kabelgoten plaatsen en aansluiten van schakelaars en stopcontacten plaatsen van vaste aansluitdozen plaatsen van spatwaterdichte schakelaars en stopcontacten plaatsen van opbouwverdeelkasten plaatsen en aansluiten van componenten in een verdeelkast plaatsen van aardingsrail plaatsen en aansluiten van opbouwarmaturen ELEKTRISCHE INBOUWINSTaLLaTIES 1 & 2: uitzetten van een leidingtracé maken van sleuven in muren en wanden maken van gaten voor inbouwdozen en verdeelkasten plaatsen van inbouwdozen bewerken en leggen van buizen en kabels monteren en demonteren van stellingen plaatsen en aansluiten van inbouwschakelaars en stopcontacten plaatsen en aansluiten van een inbouwverdeelkast plaatsen en aansluiten van verlichtingsarmaturen en railsystemen ELEKTRISCHE COMFORTSCHaKELINGEN 1 & 2 & 3: plaatsen en aansluiten van elektrische verwarming bewerken en aansluiten van snoeren plaatsen en aansluiten van een thermostaat monteren en installeren van elektrische verwarmingstoestellen plaatsen en aansluiten van parlofoon- en videofooninstallaties plaatsen en aansluiten van belinstallaties en telefooncentrales plaatsen en aansluiten van comfortcomponenten

8 OPLEIDING FIETSENMAKERIJ Modules: Fietsmontage en -onderhoud 1 Fietsmontage en -onderhoud 2 Lesplaats: Leuven: CVO VTI, Brabançonnestraat 22. Heverlee: Velo, Hollestraat 1. Avondonderwijs In deze voornamelijk praktijkgerichte opleiding leer je vaardigheden en technieken met betrekking tot het monteren van fietsen en het onderhoud en uitvoeren van fietsherstellingen. Je bent in staat om een fiets af te werken en je kan op een verantwoorde wijze onderhoud en herstellingen uitvoeren. Fietsmontage & -onderhoud 1 & 2: Je leert fietsen monteren, optimaliseren, onderhouden en herstellingen uitvoeren: banden controleren en herstellen reinigings- en smeermiddelen correct aanwenden de wettelijke bepalingen leren kennen werken met specifiek fietsgereedschap: persen, frezen, taps, kettingponsen, schuifmaat, spakenliniaal, wielenrichter, verbindingstechnieken toepassen frames uitlijnen en voor assemblage klaarmaken spaakpatronen vlechten wielen centreren en hoogte- en zijslagen verwijderen trapassen en balhoofden (de)monteren afmetingen van frames bepalen en onderdelen op maat van de gebruiker instellen remmen monteren en afstellen hydraulische systemen (remmen, vering) ontluchten mechanische en elektronische versnellingsapparaten monteren en afstellen (versnellings)naven onderhouden elektrische fietsen leren kennen en herstellen verende voorvorken en dempers leren kennen en waar mogelijk onderhouden Na het voltooien van deze opleiding kan je aan de slag in een fietsenhandel of heb je de basis om je eigen fietsenzaak te starten. Creatief met talent. Een leven lang.

9 Techniek OPLEIDING automechanica Modules: Klein onderhoud & bandenmontage 1 & 2 Demontage - Montage Motoren 1 & 2 Voertuigen 1 & 2 Lesplaats: Leuven: CVO VTI, Brabançonnestraat 22. avondonderwijs In deze praktijkgerichte opleiding, met geïntegreerde theoretische ondersteuning, verwerf je door het uitvoeren van oefeningen, inzicht in de werking van automotoren, het rollend gedeelte van een wagen, alsook auto-elektriciteit. Klein onderhoud & bandenmontage 1 & 2: Je zal eenvoudige mechanische en elektrische onderdelen controleren en vervangen zoals bougies, een batterij, een verlichtingskring, remblokjes, remschoenen, schokdempers en uitlaat. In deze modules leer je een beperkt onderhoud uitvoeren: motorolie en oliefilter vervangen; gebruikte vloeistoffen onderscheiden en vervangen; banden op spanning en slijtage controleren; remmen en lichten controleren. Tevens zal je werkzaamheden aan de banden uitvoeren: aanduidingen op de banden en velgen interpreteren; wielen en banden monteren en demonteren; banden herstellen en wielen uitbalanceren; de sporing van de wielen bijregelen,... Na het slagen voor klein onderhoud & bandenmontage 1 & 2 krijg je het certificaat van hulpmecanicien. Demontage - Montage In deze modules ligt de nadruk op grote gehelen of componenten verwijderen en terugplaatsen, zoals de elektrische en elektronische kringen; het koelsysteem; het brandstofsysteem; het veer- en ophangsysteem; de stuurinrichting; de volledige motor; carrosserieonderdelen, zoals motorkap, portier, raam, interieuronderdelen,... Motoren 1 & 2 In deze modules zal je werkzaamheden aan inen uitlaatsystemen en koelsystemen uitvoeren; de motoren beperkt reviseren; benzine- en dieselmotoren controleren, regelen en onderhouden; motoronderdelen demonteren en monteren; injectiesystemen controleren en afstellen; motoren onderhouden en afstellen;... Voertuigen 1 & 2 In deze modules zal je een onderhoud voor de technische inspectie uitvoeren. Het herstellen en afstellen van transmissies en eindreducties; remsystemen; stuurinrichtingen; ophangingen,...

10 OPLEIDINGEN Keuken en zaal Lesplaats: Leuven: CVO VTI, Brabançonnestraat 22. Avondonderwijs Hulpkok en kok: hygiënisch en ergonomisch werken de lokalen en keukenmaterialen onderhouden de lokalen en het zaalmaterieel onderhouden basisbereidingen in de keuken uitvoeren onder begeleiding warme maaltijden bereiden onder begeleiding koude maaltijden bereiden dagschotels met vlees en gevogelte bereiden HULPKOK KOK KEUKEN- VERANTWOOR- DELIJKE Initiatie warme keuken * Visgerechten Beheer en organisatie Koude keuken * Vleesgerechten Beheer en organisatie hotel 40 lt Dagschotels met vlees en gevogelte en Dagschotels met vis kan je pas volgen als je Koude keuken en Initiatie warme keuken gevolgd hebt. Je moet de 5 modules van hulpkok gevolgd hebben om de modules Visgerechten, Vleesgerechten en Streekgerechten te volgen. Als je Visgerechten, Vleesgerechten en Streekgerechten gevolgd hebt, kan je Dienst aan de kaart/keuken volgen. De modules Beheer en organisatie en Beheer en organisatie hotel kan je pas volgen als je 160 lestijden in het studiegebied voeding gevolgd hebt. Dagschotels met vlees en gevogelte Dagschotels met vis Nagerechten * * Je hoeft hiervoor geen voorafgaande modules gevolgd te hebben. Streekgerechten Dienst aan de kaart/keuken Onthaal en omgang met gasten * 40 lt Interactie zaal/keuken * 40 lt Creatief met talent. Een leven lang.

11 Voeding dagschotels met vis bereiden nagerechten bereiden gerechten met vis bereiden gerechten met vlees bereiden streekgerechten bereiden aan de kaart werken HULPKELNER EN KELNER: hygiënisch en ergonomisch werken de lokalen en het zaalmaterieel onderhouden een zaal klaarzetten de omgang met gasten verzorgen de gasten bedienen zaalbereidingen in de zaal uitvoeren zaalversnijdingen voorbereiden de bar voorbereiden instaan voor de netheid en hygiëne van de bar alcoholhoudende en alcoholvrije dranken schenken warme dranken schenken bier schenken cocktails en gemengde dranken maken en schenken wijn schenken voor de bewaring van de wijn instaan wijn op een correcte manier degusteren de verschillende wijnen op een correcte manier serveren de verschillende flessen, de soorten kurken en de soorten glazen beschrijven Modules certificaat hulpkok: Initiatie warme keuken Koude keuken Dagschotels met vlees en gevogelte Dagschotels met vis Nagerechten Modules certificaat kok: Visgerechten Vleesgerechten Streekgerechten Dienst aan de kaart/keuken Onthaal en omgang met gasten Interactie zaal/keuken HULPKELNER Onthaal en omgang met gasten * 40 lt KELNER Initiatie warme keuken * zaal- VERaNTWOOR- DELIJKE Beheer en organisatie Modules certificaat hulpkelner: Onthaal en omgang met gasten Interactie zaal/keuken Zaalvoorbereiding en bediening van de gasten Zaalversnijdingen en bereidingen Drankenkennis, bar en cocktails Interactie zaal/keuken * 40 lt Zaalvoorbereiding en bediening van gasten Zaalversnijdingen en -bereidingen * 40 lt Drankenkennis bar en cocktails * 40 lt * Je hoeft hiervoor geen voorafgaande modules gevolgd te hebben. Algemene wijnkennis * Dienst aan de kaart/zaal Beheer en organisatie hotel 40 lt Als je Onthaal en omgang met gasten en Interactie zaal/keuken gevolgd hebt, kan je inschrijven voor Zaalvoorbereiding en bediening van gasten. Zaalvoorbereiding en bediening van gasten, Zaalversnijdingen en -bereidingen en Drankenkennis, bar en cocktails zijn een instapvoorwaarde om Dienst aan de kaart/zaal te volgen. De modules Beheer en organisatie en Beheer en organisatie hotel kan je pas volgen als je 160 lestijden in het studiegebied voeding gevolgd hebt. Modules certificaat kelner: Dienst aan de kaart/zaal Algemene wijnkennis Initiatie warme keuken Certificaat hotelbedrijf: Als je het certificaat Hotelbedrijf wil behalen, dan volg je na alle modules doorlopen te hebben ook de 2 modules: Beheer en organisatie Beheer en organisatie hotel In Beheer en organisatie worden veiligheid en hygiëne uitvoerig behandeld, in Beheer en organisatie hotel ligt de klemtoon op specifieke beroepsreglementering en welzijn en veiligheid op het werk.

12 OPLEIDING ETIQUETTE / ceremoniemeester Lesplaats: Leuven: CVO VTI, Brabançonnestraat 22. Avondonderwijs Etiquette is hip! Wie dacht dat etiquette iets oubolligs is dat je aan en uit kunt zetten voor speciale gelegenheden, heeft het mis. In onze snel veranderende wereld, beheerst door sociale media en een verrijkende verscheidenheid aan culturen, is etiquette belangrijker dan ooit. In deze opleiding leren we hoe het eigenlijk hoort en behandelen we volgende thema s: hedendaagse etiquette: omgangsvormen anno 2014, kledingetiquette,... moderne tafeletiquette: culinaire etiquette, stijlvol gasten ontvangen,... etiquette sociale media: , twitter, facebook, gsm, online dating,... etiquette thuis: cadeaus geven en ontvangen, omgang met kinderen,... etiquette op het werk: zakelijke etiquette, nieuwe collega s,... etiquette in het buitenland: reizen, begroeten, fooien,... Als ceremoniemeester moet je natuurlijk op de hoogte zijn van al deze etiquetteregels om te kunnen optreden als de perfecte host. We verdiepen ons in het begeleiden van: huwelijken (ceremonie, weddingplanner,...) uitvaarten (evolutie begrafenissen/ crematies,...) plechtigheden (nut van protocol, voorrangsregels,...) events (banketten, recepties, jubileum,...) Een bedrijfsbezoekje, gastsprekers en het concreet uitwerken en begeleiden van een event (benefiet, gala, excursie,...) zijn slechts een paar onderdelen uit deze module die je doen blaken van zelfvertrouwen en je vervolmaken tot de perfecte gastvrouw/ gastheer. Creatief met talent. Een leven lang.

13 Voeding OPLEIDING BIERKENNIS I WIJNKENNIS Modules Bierkennis: Algemene bierkennis Bierdegustatie Bier en gastronomie Modules Wijnkennis: Lesplaats: Leuven: CVO VTI, Brabançonnestraat 22. avondonderwijs Algemene wijnkennis Degustatie Franse wijnen Degustatie wereldwijnen Wijn en gastronomie BIERKENNIS: het brouwen, bottelen en bewaren van bier toelichten bier op een correcte manier degusteren kleuren, geuren en smaken van een bier kunnen identificeren bieretiketten toelichten de dienst van bieren vervullen bier serveren bieren aanschaffen de installaties onderhouden professioneel bierproeven in functie van de spijskaart een bierkaart samenstellen een bier aan een gerecht koppelen WIJNKENNIS: de reglementering en algemene wetgeving van wijn toelichten het vinificatieproces verklaren instaan voor de bewaring van de wijn wijn op een correcte manier degusteren de verschillende wijnen op een correcte manier serveren de verschillende flessen, de soorten kurken en de soort glazen beschrijven instaan voor de netheid en hygiëne van de bar en de bijhorende lokalen de verschillende wijngebieden in Frankrijk met hun regio s en eigenschappen beschrijven wijnen serveren een wijnvoorraad beheren professioneel wijnproeven de verschillende wijngebieden buiten Frankrijk met hun eigenschappen beschrijven een wijnvoorraad beheren in functie van de spijskaart een wijnkaart samenstellen een wijn aan een gerecht koppelen

14 PRAKTIJKGERICHTE OPLEIDING LOGISTIEK ASSISTENT I ZORGKUNDIGE Organisatie van de opleiding: 1 semester voltijds: certificaat logistiek assistent 3 semesters voltijds: certificaat zorgkundige Aangepaste trajecten mogelijk Lesplaats: De opleiding wordt georganiseerd in Leuven, Tienen en Lovenjoel. De stageplaats wordt in onderling overleg bepaald. Dagonderwijs Combinatie van lesdagen met stage gedurende de hele opleiding Start: begin september of begin februari knelpuntberoep opleiding erkend door VDAB LOGISTIEK ASSISTENT: Verpleegkundigen en verzorgenden helpen bij ondersteunende taken zoals: maaltijden voorbereiden maaltijden bedienen afruimen en afwassen patiëntenvervoer bedden opmaken kamers en dienstlokalen onderhouden en in orde brengen sociaal contact met de zorgvrager materialen en documenten verplaatsen administratieve taken telefoonpermanentie ZORGKUNDIGE: in een ziekenhuis, in de thuiszorg of in een woonzorgcentrum met accent op ouderenzorg patiënten helpen bij hun dagelijkse activiteiten - lichaamsverzorging - huishoudelijke taken - werken aan psychisch, sociaal en lichamelijk welbevinden aandacht voor comfortzorg werken in een team Creatief met talent. Een leven lang.

15 Social Profit ( VSPW) PRaKTIJKGERICHTE OPLEIDING OPVOEDER / BEGELEIDER Organisatie van de opleiding: 2 jaar modulair 1 of 2 lesdagen/week Praktijk gedurende de hele opleiding Start: begin september of begin februari Lesplaats: Lovenjoel: Domein Klein Park, Stationsstraat 23F. De praktijk gaat door op een stageplaats in je buurt, te kiezen in overleg. Dagonderwijs Je leert de job op de werkvloer via en met mensen die al jaren in het beroep staan Wie nog geen secundair diploma heeft, kan bij ons Aanvullende Algemene Vorming volgen en een diploma behalen. U kan de trajectbegeleider, Anne Devadder, contacteren voor een afspraak via traject-vspw@vti-leuven.be Mogelijkheden: - als erkende beroepsopleiding van VDAB - als student met behoud van kindergeld - in combinatie met werk in de sector Je krijgt de nodige toegepaste theoretische basis. Enkele voorbeelden: communicatie pedagogische en psychologische vakken expressie samenwerking,... De opleiding Jeugd- en gehandicaptenzorg is afgestemd op de hedendaagse visie en methodieken in de hulpverlening. Ze geniet het vertrouwen en de waardering van het werkveld. Gevarieerd werkveld begeleider van mensen met een beperking (homes, dagcentra,...) psychosociale sector (o.a. bijzondere jeugdbijstand) pedagogisch werkveld (o.a. buurtwerk) ouderenzorg je wil werken met mensen je wil een professionele vorming je wil je beroepsleven een nieuwe wending geven accent op praktijk Jouw leerproces staat centraal! Je krijgt hierbij persoonlijke ondersteuning.

16 OPLEIDING SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Modulaire opleiding Regulier traject en LIO-traject Lesplaats: Leuven: CVO VTI, Brabançonnestraat 22. Avondonderwijs Avondonderwijs A Opstap B Maatschappelijke en beroepsgerichte competentie C Pedagogischorganisatorische competentie D Psychopedagogische competentie E Didactische competentie A1 Opstap taalvaardigheid TV 120 lt B1 Onderwijs en maatschappij TV 40 lt C1 Communicatie en overleg TV D1 Psycho-pedagogische competentie TV E1 Didactische competentie algemeen TV A2 Opstap algemene vorming TV B2 Leerkracht en verantwoordelijkheden TV 40 lt C3 Begeleiding TV 40 lt Deelcertificaat Psycho-pedagogische competentie E3 Didactische competentie praktijkinitiatie TV 120 lt Deelcertificaat Opstap 200 lt Deelcertificaat Maatschappelijke en beroepsgerichte competentie C4 Groepsmanagement TV 40 lt E4 Didactische competentie oefenlessen TV 120 lt Deelcertificaat Pedagogischorganisatorische competentie 160 lt E5 Didactische competentie stage TV SLO VTI Leuven is lid van het expertisenetwerk School of Education - Associatie KU Leuven Deelcertificaat Didactische competentie 400 lt Creatief met talent. Een leven lang.

17 Onderwijs Modules: Opstap taalvaardigheid Opstap algemene vorming Onderwijs en maatschappij Leerkracht en verantwoordelijkheden Voor meer informatie over vakinhouden, stages, educatief verlof, betaling met opleidingscheques, infodagen,... kan u terecht op onze website. Leidt tot het diploma van leraar Biedt ook een goede voorbereiding voor jobs met een educatieve verantwoordelijkheid. Omvat 60 studiepunten (sp), 30 sp theorie en 30 sp praktijk. Communicatie en overleg Begeleiding Groepsmanagement Psycho-pedagogische competentie Didactische competentie algemeen Didactische competentie praktijkinitiatie Didactische compententie oefenlessen Didactische competentie stage ONzE VISIE We bieden een opleiding met accent op : een goed didacticus worden, een begeleider zijn met oog voor de hele persoon met zijn socio-emotionele eigenheid, leerlingen communicatief vaardig maken met respect voor de andere, gedrevenheid en enthousiasme, leerlingen kritisch leren reflecteren, een teamspeler zijn, bereidheid tot voortdurende professionele vorming. We hebben aandacht voor : een warm, persoonlijk en laagdrempelig contact waardoor de cursist zich snel thuis voelt, individuele begeleiding, flexibiliteit, rekening houdend met de specifieke doelgroepen, met de werksituatie van de cursisten,... optimale integratie van theorie en praktijk, onderwijzen en evalueren op een competentiegerichte manier, een veilig klasklimaat, de combinatie van afstands- en contactonderwijs. STUDIETRaJECTEN Modulaire opleiding, een module duurt 1 semester. Reguliere traject omvat min. 3 semesters en max. 8 semesters. Verkorte trajecten met vrijstelling op basis van EVC/EVK. LIO-traject, verkort traject van min. 2 semesters voor leerkrachten met een opdracht in het onderwijs. GECOMBINEERD ONDERWIJS Alle modules omvatten een gedeelte afstandsonderwijs van min. 25%. Opdrachten en begeleiding via de elektronische leeromgeving Smartschool.

18 OPLEIDING KLEDING Modules kleding: Basis naaien Realisaties: - Rok/broek - Blouse/jurk - Vrije tijd - Feestkleding - Kinder- en tienerkleding Lesplaats: Lovenjoel: Domein Klein Park, Stationsstraat 23F. Erps-Kwerps: Parochiecentrum De Klok, Dekenijstraat 11. Dag- of Avondonderwijs Wil je graag je eigen kleding maken en ben je verzot op mode? Of kan je reeds naaien en wil je je kennis verbreden of patronen leren tekenen? Maatwerk: - Vrije tijd/feestkleding - Kinder- en tienerkleding - Blouse/jurk - Rok/broek - Tailleur/mantel Retouches: - Herstel- & Aanpastechnieken Basis naaien: Je leert werken met een naaimachine en overlock. Je realiseert de nieuwste technieken stap voor stap. Je maakt eenvoudige werkstukken. Je tekent patronen over uit een modeboek, leert ze op maat zetten en uitwerken. Realisaties: Je realiseert alle technieken stap voor stap. Je tekent patronen over uit een modeboek, leert ze op maat zetten en uitwerken. Maatwerk: Je realiseert modelpatronen op eigen maat. Je leert pasfouten verbeteren op de persoon. Je leert een modelpatroon tekenen volgens eigen silhouet. Je werkt het model uit aan de hand van nieuwe technieken, juiste kleur en stof. Retouches: Je leert kledingstukken herstellen en aanpassen. Creatief met talent. Een leven lang.

19 Mode OPLEIDING HOEDEN I accessoires Modules Modiste (hoeden): Initiatie Hoeden Realisaties Hoeden Realisaties Hoeden gevorderden Modules accessoires: Lesplaats: Lovenjoel: Domein Klein Park, Stationsstraat 23F. Erps-Kwerps: Parochiecentrum De Klok, Dekenijstraat 11. Dag- of avondonderwijs Ben je graag op en top in de mode? Heb je een passie voor hoeden en accessoires en ben je handig en creatief? Of wens je je vaardigheden Initiatie Handtassen, handschoenen en ceinturen Realisaties Handtassen, handschoenen en ceinturen Initiatie Sjaals, strikken en dassen Initiatie Bloemen die je al hebt met kleding maken of textiel te verruimen? Dan is dit iets voor jou! Hoeden: In deze praktische opleiding leer je alle technische vaardigheden om hoofddeksels te ontwerpen én uit te voeren. Je realiseert van meetaf aan je eigen ideeën en modellen! Initiatie Hoeden Je leert de grondbeginselen en materialen voor het maken van hoeden. Je oefent door middel van eenvoudige modellen. Realisaties Hoeden Je leert nieuwe vaardigheden en materialen gebruiken. Je vakkennis en kwaliteit in realisatietechnieken wordt verder uitgediept. Realisaties Hoeden gevorderden Je leert nieuwe technieken en materialen en je vervolmaakt de gekende. Je vakkennis en kwaliteit in de realisatietechnieken wordt op punt gesteld en je kan nu zelfstandig je ontwerpen uitvoeren. accessoires: Initiatie Handtassen, handschoenen en ceinturen Je leert de grondbeginselen van het maken van handtassen. Je leert technieken aan de hand van kleine werkstukken: toilettasje, geldbeugel,... Daarna kan je de aangeleerde oefeningen toepassen op een groter werkstuk: shopper, naaitas, eigen creatie. Ook wanten en ceinturen komen aan bod. Realisaties Handtassen, handschoenen en ceinturen Je werkt moeilijkere technieken uit. Je leert met soepel leder werken. Je werkt een tas uit helemaal naar eigen smaak, aangepast met binnenzakjes naar ieders wens. Handschoenen en ook ceinturen in leder komen aan bod. Initiatie Sjaals, strikken & dassen Initiatie Bloemen Je leert technieken om bloemenbroches, sjaals en hoofd-accessoires met diverse materialen te maken.

20 Techniek Lassen Houtsnijwerk Meubelmakerij Voeding Keuken- en zaalopleidingen Etiquette/ Ceremoniemeester Social profit (VSPW) Logistiek Assistent Verzorgende Onderwijs Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Klussen voor absolute beginners Elektriciteit voor huisinstallaties Fietsenmakerij Automechanica Bierkennis Wijnkennis Zorgkundige Opvoeder / Begeleider Aanvullende Algemene Vorming Mode Kleding Hoeden maken Accessoires: - Handtassen - Sjaals - Bloemen VRIJ TECHNISCH INSTITUUT LEUVEN VRIJ TECHNISCH INSTITUUT LEUVEN Dekenstraat Leuven Dekenstraat Leuven Tel I Fax cvo@vti-leuven.be Stationsstraat 23F I 3360 Lovenjoel Tel I Fax vspw-leuven@vti-leuven.be Dekenijstraat 11 I 3071 Erps-Kwerps Aarschotsesteenweg 1A I 3300 Tienen

www.vti-leuven.be/volwassenenonderwijs Creatief met talent. Een leven lang.

www.vti-leuven.be/volwassenenonderwijs Creatief met talent. Een leven lang. www.vti-leuven.be/volwassenenonderwijs Creatief met talent. Een leven lang. INFO & INSCHRIJVINGEN Opleidingen TECHNIEK CVO VTI Leuven Secretariaat Leuven Brabançonnestraat 22: Tel. 016/31.97.72 Dit secretariaat

Nadere informatie

Opleiding Cursus Lesdag(en) Begin Einde Beschikbaarheid Specifieke Lerarenopleiding (SLO) avondtraject dagtraject

Opleiding Cursus Lesdag(en) Begin Einde Beschikbaarheid Specifieke Lerarenopleiding (SLO) avondtraject dagtraject versie: 02/09/2016 Specifieke Lerarenopleiding (SLO) avondtraject E3 Didactische competentie praktijkinitiatie ma (av) 05.09 09.01 PLAATSEN BESCHIKBAAR lesplaats: Leuven E3 LIO Didactische competentie

Nadere informatie

PRAKTIJKGERICHTE OPLEIDING OPVOEDER / BEGELEIDER

PRAKTIJKGERICHTE OPLEIDING OPVOEDER / BEGELEIDER PRAKTIJKGERICHTE OPLEIDING OPVOEDER / BEGELEIDER www.vti-leuven.be/volwassenenonderwijs LEUVEN WAT DOET EEN OPVOEDER / Met een diploma van opvoeder/begeleider op zak kan je op heel diverse plaatsen terecht.

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Wijnkenner BO VO 025 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

VADEMECUM. AFDELING Hotel en hotelbedrijf

VADEMECUM. AFDELING Hotel en hotelbedrijf VADEMECUM AFDELING Hotel en hotelbedrijf 1. Beroepsprofiel: Deze opleiding heeft tot doel volwassenen op te leiden voor de horecasector en dit op een professionele basis. Door de diepgaande beroepsvorming,

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Bierkenner BO VO 026 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Overzicht modulefiches Meubelmaker

Overzicht modulefiches Meubelmaker Overzicht modulefiches Meubelmaker Inhoud Basis machinale houtbewerking... 2 Basis manuele houtbewerking... 3 Machinale houtbewerking... 5 Manuele houtverbindingen... 6 Oppervlaktebehandelingen hout...

Nadere informatie

Vereiste basiscompetenties om rechtstreeks te kunnen instappen in Motoren 1

Vereiste basiscompetenties om rechtstreeks te kunnen instappen in Motoren 1 Vereiste basiscompetenties om rechtstreeks te kunnen instappen in Motoren 1 Om te kunnen starten in deze sequentiële module Motoren 1 en dus vrijgesteld te worden van Basis Metaal, Basis Elektriciteit,

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Hout

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Hout STUDIEGEBIED Hout Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Binnenschrijnwerker BO HO 001 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 19 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel

Nadere informatie

Leuvenseplein 4 19 december 2006 1000 Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl7. STUDIEGEBIED Hout. Modulaire opleidingen

Leuvenseplein 4 19 december 2006 1000 Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl7. STUDIEGEBIED Hout. Modulaire opleidingen Vlaamse Onderwijsraad Raad Levenslang en Levensbreed Leren Leuvenseplein 4 19 december 2006 1000 Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl7 STUDIEGEBIED Hout Modulaire opleidingen Inhoud 1 Binnenschrijnwerker (BO HO

Nadere informatie

Secundair Volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Hout

Secundair Volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Hout Secundair Volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Hout Opleiding Meubelmaker BO HO 005 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 39 Inhoud 1 Opleiding... 4 1.1 Relatie opleiding - beroep... 4 1.2 Inhoud... 4 1.3 Certificering...

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Rouppeplein 16 1000 Brussel 02/546.22.63 kirsten.deschrijver@lethas.be www.lethas.be Specifieke lerarenopleiding 2015-2016 Wil je leraar worden? In het secundair onderwijs of het volwassenenonderwijs?

Nadere informatie

Overzicht modulefiches van hout Binnen- en buitenschrijnwerker

Overzicht modulefiches van hout Binnen- en buitenschrijnwerker Overzicht modulefiches van hout Binnen- en buitenschrijnwerker Inhoud Manuele houtverbindingen... 2 Basis manuele houtbewerking... 3 Basis machinale houtbewerking... 4 Machinale houtbewerking... 5 Interieurelementen...

Nadere informatie

Inhoud modules Lasser. BMBE-lasser

Inhoud modules Lasser. BMBE-lasser Inhoud modules Lasser BMBE-lasser Basis elektriciteit doelstelling primeert. Deze module brengt vaardigheden aan welke noodzakelijk zijn in meerdere opleidingen. De inhoud van de module beoogt het realiseren

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

VOLWASSENENONDERWIJS CURSUSAANBOD 2015-2016 BRUGGE - OOSTKAMP

VOLWASSENENONDERWIJS CURSUSAANBOD 2015-2016 BRUGGE - OOSTKAMP VOLWASSENENONDERWIJS CURSUSAANBOD 2015-2016 - beauty hair visagie gastronomie wijn bier mode informatica fotografie talen decoratie kant huishoudhulp Nieuwstraat 5, 8000 Brugge tel. 050 44 02 44 info@cvosg.be

Nadere informatie

AFDELING Hotel en hotelbedrijf. Keukenverantwoordelijke

AFDELING Hotel en hotelbedrijf. Keukenverantwoordelijke VADEMECUM AFDELING Hotel en hotelbedrijf Keukenverantwoordelijke CVO Elishout COOVI Pagina 1 1. Beroepsprofiel: Deze opleiding heeft tot doel volwassenen op te leiden voor de horecasector en dit op een

Nadere informatie

VOLWASSENENONDERWIJS

VOLWASSENENONDERWIJS VOLWASSENENONDERWIJS BRUGGE - OOSTKAMP beauty - hair - visagie gastronomie - wijn - bier huishoudhulp talen informatica fotografie mode decoratie - kant HET MEEST KWALITATIEVE AANBOD IN BRUGGE EN OOSTKAMP

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING Vlaamse Onderwijsraad Raad Levenslang en Levensbreed Leren Leuvenseplein 4 19 december 2006 1000 Brussel RLLL/EXT/ADV/007bijl11 STUDIEGEBIED VOEDING Modulaire opleidingen Pagina 1 van 106 Inhoud 1 Bierkenner

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Hout

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Hout RLLL-RLLL-ADV-002bijl7 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Hout Opleiding BO HO 010 (Ontwerp) Versie {1.0} Ontwerp Pagina 1 van 21 Inhoud 1 Opleiding... 4 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

VOLWASSENENONDERWIJS CURSUSAANBOD 2015-2016 BRUGGE OOSTKAMP

VOLWASSENENONDERWIJS CURSUSAANBOD 2015-2016 BRUGGE OOSTKAMP VOLWASSENENONDERWIJS CURSUSAANBOD 2015-2016 BRUGGE OOSTKAMP beauty hair visagie gastronomie wijn bier huishoudhulp talen informatica fotografie mode decoratie kant BRUGGE Nieuwstraat 5, 8000 Brugge tel.

Nadere informatie

Gastronomie Campus Molenhof lesplanning schooljaar 2016-2017

Gastronomie Campus Molenhof lesplanning schooljaar 2016-2017 Laatste aanpassing: 15/9/2016 Gastronomie Campus Molenhof lesplanning schooljaar 2016-2017 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Zaterdag Desserten Brood bakken 18u10-22u30 Kok 2* Taarten en gebak 18u10-22u30

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Hout

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Hout STUDIEGEBIED Hout Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Daktimmerman BO HO 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 16 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Accessoires BO MO 019

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Accessoires BO MO 019 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Accessoires BO MO 019 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 18 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving...

Nadere informatie

Praktijkgerichte opleidingen. Iedereen welkom!

Praktijkgerichte opleidingen. Iedereen welkom! www.vti-leuven.be/volwassenenonderwijs Praktijkgerichte opleidingen. Iedereen welkom! Opleidingen TECHNIEK Lassen Houtsnijwerk Meubelmakerij Klussen voor beginners en gevorderden Elektriciteit voor huisinstallaties

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR INTERIEURBOUWER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR INTERIEURBOUWER OPLEIDINGENSTRUCTUUR INTERIEURBOUWER 1 1. BESCHRIJVING Referentiekader: Nota WELZIJN OP HET WERK (SERV oktober 2004) Beroepsprofielen in de bouwnijverheid INTERIEURBOUWER (SERV/FVB 1998) Instapcompetenties

Nadere informatie

Praktijkgerichte opleidingen. Iedereen welkom!

Praktijkgerichte opleidingen. Iedereen welkom! www.vti-leuven.be/volwassenenonderwijs Praktijkgerichte opleidingen. Iedereen welkom! Opleidingen TECHNIEK Lassen Houtsnijwerk Meubelmakerij Klussen voor beginners en gevorderden Elektriciteit voor huisinstallaties

Nadere informatie

OPLEIDINGSFICHE. Vakman houtsnijwerk

OPLEIDINGSFICHE. Vakman houtsnijwerk OPLEIDINGSFICHE Studiegebied Opleiding Ambachtelijk erfgoed Vakman houtsnijwerk Module Aantal lestijden* Officiële module-code Vereiste voorkennis Initiatie houtsnijwerk: 60 Lt M HO 040 Geen vlak snijwerk

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. SLO Specifieke Lerarenopleiding Campus Kluizeplein - Lier

INFORMATIEBROCHURE. SLO Specifieke Lerarenopleiding Campus Kluizeplein - Lier INFORMATIEBROCHURE SLO Specifieke Lerarenopleiding Campus Kluizeplein - Lier ACADEMIEJAAR 2015-2016 Pagina 2 van 7 Specifieke Lerarenopleiding DEEL 1 Algemeen Wat is de SLO? SLO is de afkorting voor Specifieke

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Rouppeplein 16 1000 Brussel 02/546.22.63 kirsten.deschrijver@cvolethas.be www.lethas.be Specifieke lerarenopleiding 2016-2017 Wil je leraar worden? Standaardtraject 2 jaar Versneld traject 1 jaar+ semester

Nadere informatie

Creatief met talent. Een leven lang.

Creatief met talent. Een leven lang. SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING www.vti-leuven.be/volwassenenonderwijs Creatief met talent. Een leven lang. DIDACTICUSBEGELEIDER DIDACTICUSBEGELEIDER SPECIFIEKE GEDREVENENTHOUSIASTTEAMSPELERPROFESSIONELE VORMING

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR BINNENSCHRIJNWERKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR BINNENSCHRIJNWERKER OPLEIDINGENSTRUCTUUR BINNENSCHRIJNWERKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) SCHRIJNWERKER-TIMMERMAN Beroepsprofielen in de bouwnijverheid (HIVA/FVB,

Nadere informatie

Overzicht modulefiches wijnkenner. Inhoud

Overzicht modulefiches wijnkenner. Inhoud wijnkenner Inhoud Algemene wijnkennis - G069... 2 Degustatie Franse wijnen 070... 6 Degustatie wereldwijnen 071... 9 Wijn en gastronomie 072... 12 Wijnkenner 1 Naam module Korte omschrijving Lestijden

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MACHINAAL HOUTBEWERKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MACHINAAL HOUTBEWERKER OPLEIDINGENSTRUCTUUR MACHINAAL HOUTBEWERKER 1 1. BESCHRIJVING Referentiekader: Nota WELZIJN OP HET WERK (SERV oktober 2004) SECTOR STOFFERING EN HOUTBEWERKING Beroepenstructuur (SERV in samenwerking met

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED AUTO. Modulaire opleiding Fietsenmaker BO AU 201

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED AUTO. Modulaire opleiding Fietsenmaker BO AU 201 STUDIEGEBIED AUTO Modulaire opleiding Fietsenmaker BO AU 201 Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 12 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving...

Nadere informatie

Overzicht modulefiches Mode: accessoires

Overzicht modulefiches Mode: accessoires Overzicht modulefiches Mode: accessoires Inhoud Initiatie handtassen, handschoenen en ceinturen... 2 Realisaties handtassen, handschoenen en ceinturen... 5 Initiatie fantasiejuwelen... 9 Realisaties fantasiejuwelen...

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MEUBELMAKER. De meubelmaker maakt tafels, stoelen, kasten, bureaus, bedden, in massief hout en in plaatmateriaal.

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MEUBELMAKER. De meubelmaker maakt tafels, stoelen, kasten, bureaus, bedden, in massief hout en in plaatmateriaal. OPLEIDINGENSTRUCTUUR MEUBELMAKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) STOFFERING & HOUTBEWERKING Beroepenstructuur (SERV/OCH, januari 2002) De meubelmaker

Nadere informatie

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO)

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) Word leraar! Secundair onderwijs of volwassenenonderwijs? Theorieleerkracht of zegt de praktijk jou iets meer? Wil je jouw ervaring op de arbeidsmarkt meenemen naar de

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED AUTO

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED AUTO STUDIEGEBIED AUTO Modulaire opleiding Hulpmecanicien Personen- en Lichte Bedrijfswagens BO AU 105 Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 12 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 1 Deel

Nadere informatie

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING NIEUW STRUCTUURSCHEMA schooljaar 2014-2015 1.Traject Specifieke Lerarenopleiding 1ste 2de 3de 4de diploma Hoger secundair onderwijs of Hoger onderwijs Algemene didactiek (80lt

Nadere informatie

Creatief met talent. Een leven lang.

Creatief met talent. Een leven lang. SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING www.vti-leuven.be/volwassenenonderwijs Creatief met talent. Een leven lang. DIDACTICUSBEGELEIDER DIDACTICUSBEGELEIDER SPECIFIEKE GEDREVENENTHOUSIASTTEAMSPELERPROFESSIONELE VORMING

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR INTERIEURBOUWER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR INTERIEURBOUWER OPLEIDINGENSTRUCTUUR INTERIEURBOUWER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) INTERIEURBOUWER Beroepsprofielen in de bouwnijverheid (SERV/FVB, 1998) INTERIEURBOUWER

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR WERKPLAATSBINNENSCHRIJNWERKER HOUT

OPLEIDINGENSTRUCTUUR WERKPLAATSBINNENSCHRIJNWERKER HOUT OPLEIDINGENSTRUCTUUR WERKPLAATSBINNENSCHRIJNWERKER HOUT 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) SCHRIJNWERKER-TIMMERMAN Beroepsprofielen in de bouwnijverheid

Nadere informatie

Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs

Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs PERSONENZORG BEDRIJFSBEHEER DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS ALGEMENE INLICHTINGEN ENCORA Geef je talent een kans. Een nieuw vak leren of je loopbaan een andere richting

Nadere informatie

Gastronomie Campus Molenhof lesplanning schooljaar

Gastronomie Campus Molenhof lesplanning schooljaar Gastronomie Campus Molenhof lesplanning schooljaar 2016-2017 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Zaterdag Desserten Brood bakken 18u10-22u30 Taarten en gebak 18u10-22u30 Banketbakker Specialisatie buitenlandse

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Hotelbedrijf BO VO 017 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 37 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs

Secundair volwassenenonderwijs BETAALD EDUCATIEF VERLOF : VOLLEDIG UITGESLOTEN OPLEIDINGEN (alle modules) zijn in deze kleur aangeduid UITGESLOTEN MODULES zijn in deze kleur aangeduid Secundair volwassenenonderwijs algemene vorming

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR DECOR- & STANDENBOUWER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR DECOR- & STANDENBOUWER OPLEIDINGENSTRUCTUUR DECOR- & STANDENBOUWER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) STOFFERING & HOUTBEWERKING Beroepenstructuur (SERV/OCH, januari 2002)

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Modist BO MO 022

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Modist BO MO 022 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Modist BO MO 022 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1

Nadere informatie

Aanbod Nieuwe cursussen vanaf januari. CAMPUS GEEL Thomas More. Persoonlijke groei is mijn keuze!

Aanbod Nieuwe cursussen vanaf januari. CAMPUS GEEL Thomas More. Persoonlijke groei is mijn keuze! Aanbod 2018-2019 CAMPUS GEEL Thomas More Nieuwe cursussen vanaf januari Persoonlijke groei is mijn keuze! Cursussen tweede semester Bouw Polyvalent onderhoudsmedewerker gebouwen: Wanden plaatsen 2 e werkzaamheden

Nadere informatie

TANERA. Kwalitatief onderwijs voor volwassenen in Aalst.

TANERA. Kwalitatief onderwijs voor volwassenen in Aalst. TANERA Kwalitatief onderwijs voor volwassenen in Aalst. KOETSWERKHERSTELLER Basis elektriciteit 40 lestijden (10 TV/30 PV) De inhoud van de module beoogt het realiseren van eenvoudige elektrische verbindingen

Nadere informatie

Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs

Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs AMBACHTEN TECHNIEK BEDRIJFSBEHEER DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS ALGEMENE INLICHTINGEN ENCORA 2 Geef je talent een kans. Een nieuw vak leren of je loopbaan een andere

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MACHINAAL HOUTBEWERKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MACHINAAL HOUTBEWERKER OPLEIDINGENSTRUCTUUR 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) STOFFERING & HOUTBEWERKING Beroepenstructuur (SERV/OCH, januari 2002) De machinaal houtbewerker

Nadere informatie

C O P Y R I G H T T O U R I N G T R A I N I N G C E N T E R 2 0 1 5 N O T T O B E D I S C L O S E D T O T H I R D P A R T I E S W I T H O U T P R I O

C O P Y R I G H T T O U R I N G T R A I N I N G C E N T E R 2 0 1 5 N O T T O B E D I S C L O S E D T O T H I R D P A R T I E S W I T H O U T P R I O Module : 1 2 Révisie 100% Praktijk Vrij atelier Prijs : 180 (module Revisie en Vrij atelier - facultatief - elk module = 60 ) 1 : De werking van de verbrandingsmotor. De mechanische 4-takt-cyclus. Verschillende

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR PRODUCTIEMEDEWERKER INTERIEURBOUW

OPLEIDINGENSTRUCTUUR PRODUCTIEMEDEWERKER INTERIEURBOUW OPLEIDINGENSTRUCTUUR PRODUCTIEMEDEWERKER INTERIEURBOUW 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) INTERIEURBOUWER Beroepsprofielen in de bouwnijverheid

Nadere informatie

Fortstraat 47 9700 Oudenaarde 055 30 94 49 www.hetcvo.be

Fortstraat 47 9700 Oudenaarde 055 30 94 49 www.hetcvo.be KOETSWERKHERSTELLER Brochure: modulefiches Fortstraat 47 9700 Oudenaarde 055 30 94 49 www.hetcvo.be Module: Basis Elektriciteit (M ME C 100) Lestijden: 40 (10 TV + 30 PV) De inhoud van de module beoogt

Nadere informatie

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT DON BOSCO TECHNISCH INSTITUUT INPROFIEL info@donboscohoboken.be 2 de graad BSO INLEIDING Wanneer je deze infomap in handen krijgt, duidt dit op interesse voor het beroepsonderwijs. Kiezen voor het beroepsonderwijs

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Realisaties kinder- en tienerkleding BO MO 013

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Realisaties kinder- en tienerkleding BO MO 013 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Realisaties kinder- en tienerkleding BO MO 013 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED AUTO

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED AUTO STUDIEGEBIED AUTO Modulaire opleiding Mecanicien Personen- en Lichte Bedrijfswagens BO AU 106 Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 21 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 1 Deel 1

Nadere informatie

Gastronomie Campus Molenhof Lesplanning Hulpkok - Kok

Gastronomie Campus Molenhof Lesplanning Hulpkok - Kok Lesplanning 2016 2017 Hulpkok - Kok Laatste wijziging: 12 november 2016 18u10-22u30 Kok 1** * Visgerechten om de 14 dagen van 5/9/2016 tem 17/4/2017 * Vleesgerechten, om de 14 dagen van 12/9/2016 tem 24/4/2017

Nadere informatie

KOK én KELNER in 1 jaar: diploma hotelbedrijf

KOK én KELNER in 1 jaar: diploma hotelbedrijf KOK én KELNER in 1 jaar: diploma hotelbedrijf Campus PIVA - Desguinlei 244 2018 Antwerpen ÉÉNJARIG TRAJECT HOTELBEDRIJF Hou je van koken en verras je je gasten graag met een perfecte ontvangst? Denk je

Nadere informatie

STUDIEGEBIED BOEKBINDEN

STUDIEGEBIED BOEKBINDEN STUDIEGEBIED BOEKBINDEN Modulaire opleiding Hulpboekbinder BO BB 305 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding - beroep... 3 1.1.2

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MACHINAAL HOUTBEWERKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MACHINAAL HOUTBEWERKER RSO/LW/EXT/DOC/037bijl23 OPLEIDINGENSTRUCTUUR MACHINAAL HOUTBEWERKER 1 1. BESCHRIJVING Referentiekader: Nota WELZIJN OP HET WERK (SERV oktober 2004) SECTOR STOFFERING EN HOUTBEWERKING Beroepenstructuur

Nadere informatie

Fietsenmaker BSO3. 120 Lt. Vooropleiding: - basis elektriciteit - basis metaal - basis lassen. Fiets- montage en -onderhoud 2

Fietsenmaker BSO3. 120 Lt. Vooropleiding: - basis elektriciteit - basis metaal - basis lassen. Fiets- montage en -onderhoud 2 Fietsenmaker BSO3 Vooropleiding: - basis elektriciteit - basis metaal - basis lassen 120 Lt Fiets- montage en -onderhoud 1 120 Lt Fiets- montage en -onderhoud 2 120 Lt FIETSENMAKER Fietsmontage en onderhoud

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Medewerker brasserie taverne bistro BO VO 022 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR INDUSTRIEEL VERPAKKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR INDUSTRIEEL VERPAKKER OPLEIDINGENSTRUCTUUR INDUSTRIEEL VERPAKKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) STOFFERING & HOUTBEWERKING Beroepenstructuur (SERV/OCH, januari 2002)

Nadere informatie

2. MODULES. Module Inbedrijfstelling residentiële installatie

2. MODULES. Module Inbedrijfstelling residentiële installatie OPLEIDINGENSTRUCTUUR RESIDENTIEEL ELEKTROTECHNISCH INSTALLATEUR 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) RESIDENTIEEL ELEKTROTECHNISCH INSTALLATEUR Beroepsprofiel

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR BUITENSCHRIJNWERKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR BUITENSCHRIJNWERKER OPLEIDINGENSTRUCTUUR BUITENSCHRIJNWERKER 1 1. BESCHRIJVING Referentiekader: Nota WELZIJN OP HET WERK (SERV oktober 2004) Beroepsprofielen in de bouwnijverheid SCHRIJNWERKER TIMMERMAN (HIVA/FVB 1998) Instapcompetenties

Nadere informatie

Diplomagerichte. dagopleidingen. Persoonlijke groei is mijn keuze!

Diplomagerichte. dagopleidingen. Persoonlijke groei is mijn keuze! Diplomagerichte dagopleidingen Persoonlijke groei is mijn keuze! Loodgieter - Monteur centrale verwarming Je wilt als werknemer of zelfstandige aan de slag in de sector centrale verwarming en sanitair,

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Grootkeukenmedewerker BO VO 005 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 12 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Grootkeukenhulpkok BO VO 019 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 16 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1

Nadere informatie

Specifieke Lerarenopleiding Infobrochure

Specifieke Lerarenopleiding Infobrochure Specifieke Lerarenopleiding Infobrochure Centrum voor Volwassenenonderwijs Crescendo Vaartdijk 86, 2800 Mechelen Inhoud Wat is de Specifieke Lerarenopleiding?...3 Wie kan de Specifieke Lerarenopleiding

Nadere informatie

LIO: Leraar in opleiding (is een specifieke vorm van SLO, voor wie al les geeft, zie verder voor meer details)

LIO: Leraar in opleiding (is een specifieke vorm van SLO, voor wie al les geeft, zie verder voor meer details) Wat is de betekenis van de volgende afkortingen? LIO: Leraar in opleiding (is een specifieke vorm van SLO, voor wie al les geeft, zie verder voor meer details) SLO: specifieke lerarenopleiding (normale

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING RLLL-RLLL-EXT-ADV-002bijl19 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Opleiding BO LB 01 (Ontwerp) Versie {1.0} Ontwerp Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs

Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs MODE BEDRIJFSBEHEER DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS ALGEMENE INLICHTINGEN ENCORA Geef je talent een kans. Een nieuw vak leren of je loopbaan een andere richting geven?

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Hout

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Hout STUDIEGEBIED Hout Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Meubelstoffeerder BO HO 006 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED AUTO. Modulaire opleiding Mecanicien Bedrijfs- en Vrachtwagens BO AU 304

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED AUTO. Modulaire opleiding Mecanicien Bedrijfs- en Vrachtwagens BO AU 304 STUDIEGEBIED AUTO Modulaire opleiding Mecanicien Bedrijfs- en Vrachtwagens BO AU 304 Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 24 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

WORD LERAAR IN één JAAR

WORD LERAAR IN één JAAR WORD LERAAR IN één JAAR 2016-2017 2 Ben jij ook de geknipte persoon om leraar Ben je enthousiast, communicatief vaardig en wil je een inspiratiebron zijn voor de jongeren van vandaag? Beschik je over een

Nadere informatie

LEER VOOR MEER WWW.CVOSG.BE GRIJP JE KANS! Behaal je diploma secundair onderwijs via het volwassenenonderwijs.

LEER VOOR MEER WWW.CVOSG.BE GRIJP JE KANS! Behaal je diploma secundair onderwijs via het volwassenenonderwijs. LEER VOOR MEER WWW.CVOSG.BE GRIJP JE KANS! Behaal je diploma secundair onderwijs via het volwassenenonderwijs. Samen werken aan een diploma secundair onderwijs CVO VTI Brugge, CVOSG en CVO Spermalie, 3

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Hout

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Hout STUDIEGEBIED Hout Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Restauratievakman meubelstofferen BO HO 008 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 14 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september

Nadere informatie

OPLEIDINGSFICHE. Schilder-decorateur

OPLEIDINGSFICHE. Schilder-decorateur OPLEIDINGSFICHE Studiegebied Opleiding Afwerking bouw Schilder-decorateur Module Aantal lestijden Officiële module-code Vereiste voorkennis Basis schilder- en behangwerk 40 M BW G018 Geen Decoratief 80

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Retouches BO MO 015

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Retouches BO MO 015 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Retouches BO MO 015 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 10 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3

Nadere informatie

AFDELING Hotel en hotelbedrijf. Grootkeukenverantwoordelijke

AFDELING Hotel en hotelbedrijf. Grootkeukenverantwoordelijke VADEMECUM AFDELING Hotel en hotelbedrijf Grootkeukenverantwoordelijke CVO Elishout COOVI Pagina 1 1. Beroepsprofiel: De Grootkeukenverantwoordelijke heeft de leiding over de grootkeukenequipe. Hij werkt

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR DAKTIMMERMAN

OPLEIDINGENSTRUCTUUR DAKTIMMERMAN OPLEIDINGENSTRUCTUUR DAKTIMMERMAN 1 1. BESCHRIJVING Referentiekader: Nota WELZIJN OP HET WERK (SERV oktober 2004) Beroepsprofielen in de bouwnijverheid SCHRIJNWERKER-TIMMERMAN (HIVA/FVB 1998) Instapcompetenties

Nadere informatie

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Breien BO MO 023

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 STUDIEGEBIED MODE. Modulaire opleiding Breien BO MO 023 STUDIEGEBIED MODE Modulaire opleiding Breien BO MO 023 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 8 december 2006 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Behanger BO BW 009

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september STUDIEGEBIED Bouw. Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Behanger BO BW 009 STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Behanger BO BW 009 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Bouw

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008. STUDIEGEBIED Bouw STUDIEGEBIED Bouw Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Schilder-decorateur BO BW 011 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 22 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel

Nadere informatie

STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS

STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Naaien AO HU 002 Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 14 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1

Nadere informatie

WESSEL KIEST HORECA - BEDIENING

WESSEL KIEST HORECA - BEDIENING WESSEL KIEST HORECA - BEDIENING VOEL JIJ JE GOED ALS ANDEREN HET NAAR HUN ZIN HEBBEN? HOUD JIJ JE HOOFD KOEL ALS IEDEREEN JOUW AANDACHT VRAAGT? HEB JE OOG VOOR DETAIL MAAR BEWAAR JE TEGELIJKERTIJD HET

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Traiteurkok BO VO 021 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 21 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Opleiding Schoenmaker-ontwerper BO LB 03 Versie {1.0} BVR Pagina 1 van 12 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2011 1

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR TECHNICUS DOMOTICA

OPLEIDINGENSTRUCTUUR TECHNICUS DOMOTICA OPLEIDINGENSTRUCTUUR TECHNICUS DOMOTICA 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) TECHNICUS DOMOTICA/IMMOTICA Beroepsprofiel (VORMELEK, juni 2007) RESIDENTIEEL

Nadere informatie

Elektrotechnicus - Duaal

Elektrotechnicus - Duaal BSO Zevende jaar LESSENTABEL Vak Type Totaal Vak 7de jaar Op school: algemene vorming Godsdienst 2 Lichamelijke Opvoeding 2 Frans 2 Project Algemene Vakken 4 Wiskunde 2 4 Op school: TV/PV: in samenspraak

Nadere informatie

Opleiding: MEDEWERKER SNACKBAR - TAVERNE

Opleiding: MEDEWERKER SNACKBAR - TAVERNE Opleiding: MEDEWERKER SNACKBAR - TAVERNE Een snackbarmedewerker maakt bereidingen in de keuken, verzorgt de bardienst en bedient de klanten in een snackbar-taverne of sneldienstrestaurant. Stressbestendigheid

Nadere informatie

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Opleiding Begeleider in de kinderopvang Schooljaar 2015-2016 versie mei 2015 leerlijk boeiend creatief Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Kroonmolenstraat 4-9100 Sint-Niklaas Tel. 03

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Hotel BO VO 018 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 47 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Opleiding: PLAATSER SOEPELE VLOERBEKLEDING

Opleiding: PLAATSER SOEPELE VLOERBEKLEDING Opleiding: PLAATSER SOEPELE VLOERBEKLEDING Je leert soepele vloerbekleding plaatsen met de bedoeling het interieur te verfraaien. De opleiding plaatser soepele vloerbekleding kan een aanvulling zijn op

Nadere informatie

Opleiding: HULPKELNER

Opleiding: HULPKELNER Opleiding: HULPKELNER Deze opleiding is bedoeld om te kunnen werken in een restaurant. Je zorgt voor het opdekken en afdekken van de tafels. Je zorgt voor een vlotte bediening en bent klantvriendelijk.

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Kelner BO VO 016 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 25 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING RLLL-RLLL-EXT-ADV-002bijl18 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED LEDERBEWERKING Opleiding BO LB 02 (Ontwerp) Versie {1.0} Ontwerp Pagina 1 van 13 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie