Verdiepingsprogramma eerste klas. havo/vwo en vwo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verdiepingsprogramma eerste klas. havo/vwo en vwo 2014-2015"

Transcriptie

1 Verdiepingsprogramma eerste klas havo/vwo en vwo

2 Verdiepingsprogramma eerste klas havo/vwo en vwo De eerste helft van het schooljaar zit er bijna op. Dit betekent dat de voorbereidingen voor de tweede helft van het schooljaar in volle gang zijn. Alle leerlingen van de eerste klassen havo/vwo en vwo nemen in de tweede helft van het schooljaar deel aan het verdiepingsprogramma. De verdiepingslessen vinden één keer per week in een blokuur plaats in het vierde tot en met het zesde blok. Aan het eind van dit schooljaar kun je besluiten of je door wilt gaan met de verdiepingsklas of dat je wilt stoppen. De verdiepingsklassen lopen door tot het einde van de tweede klas. De verdiepingsklassen zijn schoolbreed. Dit betekent dat je met leerlingen uit andere eerste klassen les krijgt. Het verdiepingsprogramma bestaat uit de volgende klassen: Bètaklas Kunstklas beeldend Kunstklas muzisch Multimediaklas Ontwerpklas Sportklas Elke verdiepingsklas is leuk, interessant en inspirerend, maar je moet een top drie maken. In het mentoruur tussen 1 en 4 december geef je via magister deze drie keuzes op. Het is handig als je die keuzes van tevoren opgeschreven hebt. Om een goede keuze te kunnen maken, vind je in dit boekje per verdiepingsklas een korte beschrijving van wat je kunt verwachten. Lees die beschrijvingen goed door en bespreek je keuzes voor 1 december met je ouders/verzorgers. Als je eenmaal ingedeeld bent in een verdiepingsklas, kan er niet meer gewisseld worden. Bij overaanmelding in een verdiepingsklas zal er geloot worden. Anja Terweij Corinne Verhoeven Eva Vinke Deelschoolleiders onderbouw havo/vwo en vwo

3 Bètaklas Ben je geïnteresseerd in ruimtevaart, heb je een mening over leven op Mars, weet je wat zwarte gaten zijn? Snap je helemaal wat duurzaamheid inhoudt? Weet je wat het verschil is tussen Pepsi-cola en Coca-Cola? In de Bètaklas worden onderwerpen behandeld die niet bij andere vakken aan de orde komen, zoals sterrenkunde en duurzaamheid. Je gaat wetenschappelijk verantwoord onderzoek doen; ook buiten school. Je leert goede onderzoeksvragen te stellen (en daar kun je later nog heel veel plezier van hebben!!). We zoeken leerlingen die zeer geïnteresseerd zijn in wetenschap en in onderzoek doen. Maar we zoeken vooral leerlingen die veel willen leren, kunnen doorzetten, goed kunnen waarnemen en verklaringen willen vinden voor wat ze waarnemen. Met wetenschap is er veel te zien en te doen in deze wereld. Heb je belangstelling voor natuurkundige en scheikundige onderwerpen, biologie, informatica en sterrenkunde, dan is de Bètaklas iets voor jou!

4 Kunstklas beeldend Houd je van tekenen en lijkt het je leuk om kennis te maken met andere technieken en dingen te doen die in de gewone tekenlessen niet aan bod komen? In de Kunstklas beeldend gaan we verder dan alleen tekenen en schilderen. Je leert verschillende druktechnieken, zoals linoleumsnede en sjabloondruk. Je gaat papier marmeren, werken met collage en schilderen op doek. Het combineren van verschillende technieken kan ook verrassende resultaten opleveren. Natuur is het thema waarmee we gaan werken. Een veelzijdig thema, dat je overal tegenkomt, dicht bij huis of zelfs in huis, onderweg naar school, op straat en in het park. Je zult dan ook af en toe buiten school aan de slag gaan. In elk geval ga je een keer in Artis tekenen. Het werk dat je maakt wordt bijeen gebracht in een eigen boekje. Ten slotte gaan we werken aan een gezamenlijk werkstuk op groot formaat, waaraan iedereen met zijn favoriete druk- plak- of schilderwerk een bijdrage levert. In de Kunstklas beeldend zitten leerlingen die echt van beeldende kunst houden en op zoek willen gaan naar een manier van werken die bij hen past. Als dat je aanspreekt, dan is de Kunstklas beeldend iets voor jou.

5 Kunstklas muzisch Houd je van muziek en drama? Wil je je daarin verdiepen en er actief mee aan de slag gaan? Dan is de Kunstklas muzisch iets voor jou. Orpheus en Eurydice In de Kunstklas muzisch werken wij in het eerste jaar aan verschillende vaardigheden, zowel op het vlak van de muziek als op het vlak van het drama. Dit doen we aan de hand van de mythe van Orpheus en Euridyce. Je werkt dus een langere periode aan verschillende kwaliteiten binnen één thema. Wij duiken in het verhaal, waarin muziek en drama zelf ook een rol spelen, en maken ons de thema s en karakters door middel van opdrachten eigen. Ook behandelen we de dramatische opbouw van het verhaal. We kijken en luisteren naar verschillende versies die eerder gemaakt zijn. Zo zijn er van Orpheus en Eurydice opera s, theaterstukken, dansproducties en muziekstukken gemaakt. Wij laten ons inspireren om er vervolgens zelf mee aan de slag te gaan. In muzieklessen, dramalessen en muziektheaterlessen bieden we je de handvatten om een eigen muziektheaterversie te maken. Door vooral veel spelend en musicerend te onderzoeken maak je een vertaalslag van het klassieke origineel naar een eigentijdse variant. Voor jullie korte voorstelling componeren jullie zelf de muziek en schrijven jullie, deels vanuit improvisatie, zelf de teksten. Muziek en drama hebben veel met elkaar gemeen. Door het verhaal vanuit beide vakken te benaderen én de combinatie te maken vergroot jij je mogelijkheden op het podium.

6 Multimediaklas Vind jij het leuk om foto s en filmpjes te maken en deze op een zelfontworpen website te zetten? Kies dan voor de Multimediaklas! Onder Multimedia verstaan we alles waarvoor je een camera en/of een computer nodig hebt, dus bijvoorbeeld film, fotografie en webdesign. Je krijgt les in film en fotografie. Natuurlijk heb je wel eens gefotografeerd en misschien heb je ook wel eens een filmpje gemaakt. Toch zul je in de Multimediaklas veel nieuwe dingen leren. In het programma maken we onderscheid tussen fictie (zelf bedachte verhalen) en non-fictie (hierbij moet je denken aan reportages en documentaires). Zo bedenk en maak je bij fotografie een fotostrip (fictie) en leer je een goed portret maken (nonfictie). Bij film bedenk en monteer je zelf een reclame (fictie) en maak je een reportage over iets wat je gaat onderzoeken (non-fictie). Je werkt in het gloednieuwe filmlokaal in de Van Ostadestraat en in een computerlokaal in het hoofdgebouw. Ook ga je een aantal keer de school uit, bijvoorbeeld naar het filmmuseum (EYE) en het fotografiemuseum (FOAM). Aan het eind van het jaar bekijken we met elkaar in bioscoop Rialto de resultaten. De Multimediaklas is bedoeld voor iedereen die graag met beelden bezig is die gemaakt worden door een camera. Als deze klas je bevalt, kun je je aan het eind van het jaar opgeven voor Multimediaklas 2; in het tweede jaar gaan we door met film en fotografie, maar ook met het ontwerpen van een website.

7 Ontwerpklas Sta je open voor uitdagingen, heb je oog voor vernieuwing en wil je technisch ontwerpen? Dan is de ontwerpklas echt iets voor jou! De opdrachten zijn gericht op de praktijk. Je leert te ondernemen en te kijken en te denken als een industrieel vormgever, architect, medicus, adviseur, ingenieur of stedenbouwkundige. De ontwerplessen vereisen inzet, veel praktische vaardigheden en denkwerk. In het eerste jaar van de Ontwerpklas kun je kiezen uit verschillende opdrachten, zoals: ontwerpen van gebouwen; maquettes leren maken sieraden vormgeven en maken: metaalbewerking; epoxy gieten; kunststof vervormen ontwerpopdrachten naar keuze (b.v. Rentokil muisvriendelijke muizenval ontwerpen en bouwen) een eigen website maken t.b.v. het ontwerpproces workshop Google Sketch-Up 8 (3D tekeningen i.v.m. de 3D printer) In het tweede jaar van de Ontwerpklas ga je opdrachten uitvoeren van opdrachtgevers zoals een architectenbureau of een bedrijf in je eigen buurt. De Ontwerpklas is de ultieme kennismaking met het ontwerpproces en het ondernemen, in de beschermde omgeving van school.

8 Sportklas Houd je van sport? Zou je wel meer willen sporten en over beweging willen leren? Ben je bereid om er helemaal voor te gaan? Dan is de Sportklas iets voor jou! De Sportklas gaat verder waar de gymles stopt. Je maakt kennis met sporten die niet aan bod komen tijdens de gymles. Daarnaast ga je dieper in op de sporten die je al kent van de gymles. Het is dus zowel verbreding als verdieping! We gaan werken in modules van drie tot vier weken, waarbij je steeds je grenzen zult verkennen. Voorbeelden van de modules zijn: fair play (basketbal, voetbal, rugby), move your body (streetdance en breakdance) kicks and tricks (freerunning) Naast het extra sporten, krijg je de mogelijkheid voor eigen input. Ben je bijvoorbeeld heel goed in hockey, dan kun je een lesdeel hierin verzorgen. Deze lesdelen ga je (uiteraard onder begeleiding) voorbereiden en uitvoeren. Uiteindelijk komen alle gemaakte opdrachten bij elkaar in je eigen sportfolio: een map waarin alle geleerde stof wordt verzameld en waar je uiteindelijk op wordt beoordeeld. Kortom: de Sportklas betekent een half jaar sporten met kinderen die net zo van sport houden als jij! En als je nog niet genoeg hebt gekregen van sporten, dan kun je in het tweede jaar doorgaan met de Sportklas.

9 Wil je toch nog meer weten? Voor meer informatie over de verdiepingsklassen kun je contact opnemen met de docenten van de verdiepingsklassen. Bètaklas Kunstklas beeldend Kunstklas muzisch Multimediaklas Ontwerpklas Sportklas Volkert Stolk Esther van Schoten en Marius Abeling Thijs Janssen en Charlotte Post Rogier Oversteegen, Jasper Vreken en Elsbeth Struijk van Bergen Stefan Nas en Volkert Stolk Nooki Berhitoe, Emma Wouters en Johan Degenkamp

Verdiepingsprogramma eerste klas. havo/vwo, vwo en gymnasium 2015-2016

Verdiepingsprogramma eerste klas. havo/vwo, vwo en gymnasium 2015-2016 Verdiepingsprogramma eerste klas havo/vwo, vwo en gymnasium 2015-2016 Verdiepingsprogramma eerste klas havo/vwo, vwo en gymnasium De eerste helft van het schooljaar zit er bijna op. Dit betekent dat de

Nadere informatie

Verdiepingsprogramma eerste klas. havo/vwo, vwo en gymnasium

Verdiepingsprogramma eerste klas. havo/vwo, vwo en gymnasium Verdiepingsprogramma eerste klas havo/vwo, vwo en gymnasium 2016-2017 Verdiepingsprogramma eerste klas havo/vwo, vwo en gymnasium Alle leerlingen van de eerste klassen havo/vwo, vwo en gymnasium nemen

Nadere informatie

Sport. Welke workshops biedt Sport Studio?

Sport. Welke workshops biedt Sport Studio? Sport Sport Wat is Sport Studio? Sporten is voor iedereen, ook op het Rijnlands. Natuurlijk zijn er op deze school de lessen bewegingsonderwijs maar daarnaast nemen alle leerlingen van de onderbouw deel

Nadere informatie

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Op het Picasso Lyceum sta jij centraal. En de leraren doen er alles aan om jouw talenten verder te ontwikkelen. Daar staat natuurlijk

Nadere informatie

Wat is Highschool? Op de volgende bladzijden hebben we de verschillende programma s uitgewerkt.

Wat is Highschool? Op de volgende bladzijden hebben we de verschillende programma s uitgewerkt. l o o h c s h g i H O V M@ Wat is Highschool? Op school vergroot je je kennis en leer je vaardigheden binnen verschillende vakken als Nederlands, biologie, wiskunde en geschiedenis. Dat programma is voor

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

zaanlands lyceum Het Zaanlands Lyceum heeft 5 verschillende eerste klassen: 1 havo/vwo 2 atheneum 3 atheneum bèta+ 4 gymnasium 5 gymnasium bèta+

zaanlands lyceum Het Zaanlands Lyceum heeft 5 verschillende eerste klassen: 1 havo/vwo 2 atheneum 3 atheneum bèta+ 4 gymnasium 5 gymnasium bèta+ zaanlands lyceum Het Zaanlands Lyceum heeft 5 verschillende eerste klassen: 1 havo/vwo 2 atheneum 3 atheneum bèta+ 4 gymnasium 5 gymnasium bèta+ klas 1 havo/vwo Deze brugklas is voor leerlingen met een

Nadere informatie

EEN LEERZAAM AVONTUUR! Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport MAVO HAVO VWO

EEN LEERZAAM AVONTUUR! Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport MAVO HAVO VWO 2015 2016 Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport EEN LEERZAAM AVONTUUR! Klap deze folder uit en scan hem met de Layar app! MAVO HAVO VWO

Nadere informatie

Sportief, sportiever, sportiefst op het Thomas a Kempis College

Sportief, sportiever, sportiefst op het Thomas a Kempis College Sportief, sportiever, sportiefst op het Thomas a Kempis College De sportieve school Wie sportief is, is op het TaK op de juiste plek. Je maakt er kennis met allerlei sporten. Of je nu hobbyist bent of

Nadere informatie

12peciale voorlichtingns-eum,

12peciale voorlichtingns-eum, _ M R E T AS S S CLA T RUIM DOND E TALE R O O V ERDA G ARI JANU 12peciale voorlichtingns-eum, S the ver het a avond o ium en gymnas erclass de mast NT! MASTERCLASS IETS VOOR JOU? Ben jij altijd op zoek

Nadere informatie

Groep 8. jouw. school! Leerlingmiddagen Informatieavond ouders. openbare scholengemeenschap te Heerhugowaard voor vwo, havo en vmbo

Groep 8. jouw. school! Leerlingmiddagen Informatieavond ouders. openbare scholengemeenschap te Heerhugowaard voor vwo, havo en vmbo Groep 8 Leerlingmiddagen Informatieavond ouders openbare scholengemeenschap te Heerhugowaard voor vwo, havo en vmbo jouw school! Informatieavond ouders groep 8 Woensdag 18 november 2015 en woensdag 27

Nadere informatie

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Welkom op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Zelf vinden we onze school gewoon, omdat je bij ons een diploma kunt halen dat past bij jouw inzet en capaciteiten. Maar wij denken dat je op Markenhage

Nadere informatie

Groep 8. Onze school, jouw toekomst! Leerlingmiddag 21 november openbare scholengemeenschap te Heerhugowaard voor vwo, havo en vmbo

Groep 8. Onze school, jouw toekomst! Leerlingmiddag 21 november openbare scholengemeenschap te Heerhugowaard voor vwo, havo en vmbo Groep 8 Leerlingmiddag 21 november 2018 openbare scholengemeenschap te Heerhugowaard voor vwo, havo en vmbo Onze school, jouw toekomst! ouw toekom Jouw toekomst begint op on Bergmolen ( vwo, havo, vmbo-tl)

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD!

werken voor talent! MET DE IPAD! Op de Groene Hart Topmavo komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies. We hebben in klas 1 zowel tl-klassen als tl/havoklassen. Bij ons kunnen leerlingen Meer dan leren. Leerlingen doen

Nadere informatie

Jouw toekomst start op Eijkhagen.

Jouw toekomst start op Eijkhagen. Jouw toekomst start op Eijkhagen. Charlemagne College Eijkhagen is een school voor voortgezet onderwijs in Landgraaf. Je kunt bij ons naar het vwo, het tweetalig vwo, de havo of het vmbo-tl. Ons motto

Nadere informatie

Samen bouwen aan je toekomst. Het Maerlant in 10 stappen

Samen bouwen aan je toekomst. Het Maerlant in 10 stappen SC H L OO JA AR 20 1 20 6-17 Samen bouwen aan je toekomst Het Maerlant in 10 stappen Je wilt naar... een leuke school, waar iedereen elkaar kent. Een relaxte, overzichtelijke school, waar je jezelf kunt

Nadere informatie

WELKOM OP DE POPULIER! Scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en mavo

WELKOM OP DE POPULIER! Scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en mavo WELKOM OP DE POPULIER! Scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en mavo Binnenkort ga je naar de middelbare school. Den Haag heeft veel middelbare scholen. Dat is maar goed ook, want je kunt samen

Nadere informatie

Tekenen in de Tweede fase

Tekenen in de Tweede fase Tekenen in de Tweede fase Wat kun je verwachten? Wat kun je verwachten? Lessen per week: Havo 4 / 5 2 uur praktijk en 1 uur theorie (KG/KB) Vwo 4 2 uur (de verdeling praktijk / theorie wisselt door het

Nadere informatie

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. Stap in een nieuwe wereld met fotografie en film! x x x x x x. Op school of het spilcentrum

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. Stap in een nieuwe wereld met fotografie en film! x x x x x x. Op school of het spilcentrum Digiclub Stap in nieuwe wereld met fotografie en film! In deze lessen ga je heleboel ontdekken over fotografie en film; over bewegend en stilstaand beeld. Hoe kun je film maken van heleboel foto s? En

Nadere informatie

MELANCHTHON BERGSCHENHOEK. christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo. hier leer je voor het leven

MELANCHTHON BERGSCHENHOEK. christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo. hier leer je voor het leven MELANCHTHON BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo hier leer je voor het leven Leren kan op veel manieren. Op Bergschenhoek leer je voor het leven. Een breed programma met veel

Nadere informatie

Samen het beste uit jezelf halen

Samen het beste uit jezelf halen Samen het beste uit jezelf halen Technasium en bèta-onderwijs pag. 4 Kunst en Cultuur pag. 5 Talen en gymnasium pag. 6 Technasium en bèta-onderwijs pag. 4 Kunst en Cultuur pag. 5 Talen en gymnasium pag.

Nadere informatie

T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN!

T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN! T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN! WAT MAAKT T ATRIUM ZO BIJZONDER? Het einde van de basisschooltijd komt in zicht. Tijd om te kiezen voor een middelbare school! Maak in deze folder kennis met t Atrium en ontdek

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

Dinsdag 1 e uur. Maandag 6 e uur

Dinsdag 1 e uur. Maandag 6 e uur Beste leerlingen, Jullie zijn geïnformeerd over het masterclassprogramma voor periode 1. In dit boekje kun je nog eens rustig nalezen waar de masterclasses over gaan en hoe en wanneer je je kunt inschrijven.

Nadere informatie

Lek en Linge GYMNASIUM

Lek en Linge GYMNASIUM Lek en Linge GYMNASIUM Gymnasium: Verbreed je culturele horizon! Heb je plezier in leren? Zoek je graag dingen uit? Ben je geïnteresseerd in de wereld van de Grieken en de Romeinen? Wil je extra tools

Nadere informatie

Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven.

Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Wat is het technasium? Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Hoe werkt het? De leerlingen krijgen

Nadere informatie

werken voor talent MET DE IPAD!

werken voor talent MET DE IPAD! De leerlingen op het Lyceum volgen een opleiding voor havo, atheneum of gymnasium. Op het Groene Hart Lyceum staat Uitdagend leren centraal. Onze leerlingen worden door de vakdocenten in alle lessen uitgedaagd

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

TWICKEL PLUS. Beste leerling,

TWICKEL PLUS. Beste leerling, TWICKEL PLUS TWICKEL PLUS Beste leerling, Je hebt voor het TWICKEL College gekozen omdat je jouw talenten wilt laten zien en ten volle wilt ontwikkelen. Daarvoor krijg je alle kans tijdens de lessen en

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen! Op mavo, havo of drie jaar vwo onderbouw: Engels PLUS Sport PLUS Science PLUS Business

Nadere informatie

waarom kiezen voor het Zaanlands Lyceum?

waarom kiezen voor het Zaanlands Lyceum? zaanlands Het Zaanlands Lyceum heeft 6 verschillende eerste klassen: havo/vwo havo/vwo sportklas atheneum atheneum bèta+ gymnasium gymnasium bèta+ waarom kiezen voor het Zaanlands Lyceum? lyceum Duidelijke

Nadere informatie

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 VMBO

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 VMBO DEEL 1 DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 In Nederland wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar wie bepaalt wat er onderzocht wordt? In het voorjaar van 2015 hebben Nederlanders

Nadere informatie

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas - leerjaar 1. Cultuur, Sport, ICT en Science

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas - leerjaar 1. Cultuur, Sport, ICT en Science Ontwikkel je specialiteit! TOPklas - leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Op het Picasso Lyceum sta jij centraal. En de leraren doen er alles aan om jouw talenten verder te ontwikkelen. Daar staat

Nadere informatie

VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET MLA. Kennismaking op 11 juni 2013. Dit boekje is van: Ik zit in klas:

VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET MLA. Kennismaking op 11 juni 2013. Dit boekje is van: Ik zit in klas: VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET MLA Kennismaking op 11 juni 2013 Dit boekje is van: Ik zit in klas: Montessori Lyceum Amsterdam Pieter de Hoochstraat 59 1071 ED Amsterdam telefoon 020 6767 855 administratie@mla.msa.nl

Nadere informatie

Hier leer je voor het leven

Hier leer je voor het leven BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo Hier leer je voor het leven Vanuit relaties naar prestaties Aandacht voor jouw ontwikkeling Een open en stimulerende omgeving Leren kan op

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng?We hebben nu al een beetje geoefend met een boekbespreking, maar voor veel kinderen is praten met

Nadere informatie

Samen bouwen aan je toekomst. Het Maerlant in 10 stappen

Samen bouwen aan je toekomst. Het Maerlant in 10 stappen SC H L OO JA AR 20 1 20 5-16 Samen bouwen aan je toekomst Het Maerlant in 10 stappen Je wilt naar... een leuke school, waar iedereen elkaar kent. Een relaxte, overzichtelijke school, waar je jezelf kunt

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS Met kop en schouder Vwo+ en Gymnasium OP WINKLER PRINS Grieks en Latijn geven je diploma een gouden randje! Is vwo+ of het gymnasium wat voor jou? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je jezelf de

Nadere informatie

persoonlijk

persoonlijk persoonlijk www.kshhoofddorp.nl Onze persoonlijke benadering Persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke begeleiding staan centraal in onze school. Wij zijn ervan overtuigd dat dit ervoor zorgt dat je bij

Nadere informatie

+ klassen gymnasium sport+ cultuur+

+ klassen gymnasium sport+ cultuur+ + klassen gymnasium sport+ cultuur+ st.nicolaaslyceum Hallo nieuwe brugklasser! Vind jij het leuk om meer over cultuur te weten, extra aandacht te besteden aan sport of bezig te zijn met Latijn, Grieks

Nadere informatie

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers Multi Phone Film Leerlingen maken in een groep een aantal filmpjes met hun smartphone, maar de uitdaging is dat deze filmpjes visueel op elkaar moeten aansluiten als een puzzel. Leerlingen worden uitgedaagd

Nadere informatie

Dag van Respect & Twinning

Dag van Respect & Twinning Dag van Respect & Twinning In contact met een klas aan de andere kant van de wereld De Dag van Respect heeft in samenwerking met Cordaid Kinderstem, een lesprogramma ontwikkeld om vorm en inhoud te geven

Nadere informatie

Persoonlijk welkom Wij helpen je graag op weg vandaag. Stel je vragen en krijg alle informatie die jij wilt hebben! AULA

Persoonlijk welkom Wij helpen je graag op weg vandaag. Stel je vragen en krijg alle informatie die jij wilt hebben! AULA Welkom op onze school! Wat leuk dat je kennis komt maken met het Vlietland College. Vandaag laten we je zien hoe het er bij ons aan toegaat. Zo kun je een praatje maken met onze docenten. Misschien vind

Nadere informatie

Praktijkboek CKV onderzoek

Praktijkboek CKV onderzoek Praktijkboek CKV onderzoek Actief onderzoekend Nieuwsgierig naar kunst Praktijkboek CKV onderzoek, edumap.nl 1 Voorblad Inhoudsopgave, totaal pagina s inclusief 1 invulschema s Stappenplan voor CKV onderzoek

Nadere informatie

GYMNASIUM IETS VOOR JOU?

GYMNASIUM IETS VOOR JOU? GYMNASIUM IETS VOOR JOU? Gymnasium, iets voor jou? Zit jij in groep 8 en heb je of krijg je misschien een vwo-advies? Of zit je al in de brugklas van een scholengemeenschap en moet je gaan kiezen, welke

Nadere informatie

GLOBAL: workshop webdesign

GLOBAL: workshop webdesign Dit werkblad is van: klas: GLOBAL: workshop webdesign Ontwerp en maak je eigen website met zelfgemaakte foto s, teksten, links en buttons! Geen onderwerp zo gek, of er is wel een website over gemaakt:

Nadere informatie

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties Reader TOP-dagen 2014-2015 In het onderwijs is het steeds vanzelfsprekender dat je ieder jaar meer kunt en weet. Je bent druk bezig met het leren van de vakken. Maar je ontwikkelt ook competenties. In

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht...

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... de uitdaging... Hallo, ik ben Hanna. Dit jaar ben ik begonnen aan QUEST. QUEST past prima bij mij. Dat denk ik zelf, dat denken mijn ouders

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD! over de Groene Hart topmavo

werken voor talent! MET DE IPAD! over de Groene Hart topmavo 2017/2018 over de Groene Hart topmavo Bij ons komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies. We hebben in klas 1 zowel tl-klassen als tl/havo- klassen. Op onze school kunnen leerlingen Meer

Nadere informatie

Groenhorst Velp, een school waar jij je thuis voelt.

Groenhorst Velp, een school waar jij je thuis voelt. Een nieuw begin voor iedereen Groenhorst Velp, een school waar jij je thuis voelt. Wordt Groenhorst Velp jouw nieuwe school? Ben je creatief of houd je van de natuur, dan ben je bij Groenhorst Velp aan

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG

KIESWIJZER LAAR & BERG KIESWIJZER LAAR & BERG 2019-2020 Versie: 26 maart 2019 Stroomkeuze MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Laar & Berg - 2 - Kieswijzer 2018-2019 Inhoud Inleiding... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen

Nadere informatie

Welkom op Thorbecke Nieuwerkerk! vwo, havo en mavo

Welkom op Thorbecke Nieuwerkerk! vwo, havo en mavo Nieuwerkerk Welkom op Thorbecke Nieuwerkerk! vwo, havo en mavo Een overzichtelijke, gezellige en ondernemende school waar iedereen elkaar kent, zo beschrijven leerlingen ons. Wij willen graag dat jij je

Nadere informatie

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO KIESWIJZER 2015 Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO INHOUD INLEIDING... 3 STROOMKEUZE V3 EN T3... 4 PROFIELKEUZE HAVO... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en 5... 6 Natuurprofielen

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1 (Hoog)begaafd? Met onderwijs op maat, uitdagingen in je eigen interesses en jaren ervaring in onderwijs aan (hoog)begaafden ben je bij ons aan het goede adres! (Hoog)begaafd? Wat is (hoog)begaafdheid nou

Nadere informatie

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe!

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! HAVO/ VWO Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! VAN ONDER - NAAR BOVENBOUW Wie binnen Openbare Scholengroep Sevenwolden overgaat van het tweede leerjaar basisvorming naar het derde leerjaar havo of vwo,

Nadere informatie

HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM. Het Erasmus. Wanted! Nieuwsgierige types

HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM. Het Erasmus. Wanted! Nieuwsgierige types HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM Het Erasmus Wanted! Nieuwsgierige types HET ERASMUS HAVO/VWO Wie kiest voor het Technasium van Het Erasmus, kiest voor Vijf uur per week het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O)

Nadere informatie

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt!

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt! Kunst&Cultuur leeropgave1 Introductie IT S MY WORLD IK BEN... BEELDENDE VORMING Bij beeldende vorming creëer je met je handen. Jij maakt wie je zelf bent! MUZIEK Bij muziek ga je aan de slag met het thema

Nadere informatie

KUNSTDAG 4 de jaars. Praktijk Nee 1. Diverse workshops Theoretische opdracht 1

KUNSTDAG 4 de jaars. Praktijk Nee 1. Diverse workshops Theoretische opdracht 1 Leerweg: basis, kader en mavo Klas: 4 Vak: Culturele en Kunstzinnige Vorming (KV1) Het vak CKV (KV1) is een verplicht vak dat met voldoende (V) of goed (G) afgesloten moet worden om je diploma te halen.

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD!

werken voor talent! MET DE IPAD! Groene Hart Rijnwoude is kleinschalig met een breed onderwijsaanbod op het gebied van vmbo-b/k, tl en havo. Op onze school staat Leren met uitzicht centraal. We geven onze leerlingen uitzicht op een goede

Nadere informatie

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) Combineer wetenschap met kunst Bij ons leer je de wereld kennen Het ACPA-programma is fantastisch, zoiets vind je nergens anders Pieter Rohrbach volgde het

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG

KIESWIJZER LAAR & BERG KIESWIJZER LAAR & BERG 2018-2019 Versie: 9 april 2018 Stroomkeuze MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Laar & Berg - 2 - Kieswijzer 2018-2019 Inhoud Inleiding... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen

Nadere informatie

Info. Gids 2019/2020. lindecollege.nl vmbo havo vwo technasium

Info. Gids 2019/2020. lindecollege.nl vmbo havo vwo technasium Info Gids 2019/2020 lindecollege.nl vmbo havo vwo technasium Inhoud Groep 8 en dan? 3 Alles onder één dak 5 In de klas 6 Ontmoeting 8 ICT en toch ook boeken 10 De leerwegen 12 Technasium 15 Cultuurprofielschool

Nadere informatie

PHOTO WISE fotografie-opleiding 2015 1

PHOTO WISE fotografie-opleiding 2015 1 PHOTO WISE fotografie-opleiding 2015 1 Visie Voor wie? Voor iedereen met een interesse in de professionele fotografie, met aanleg voor beeld, en met een goede motivatie. Iedereen? Iedereen lijkt te kunnen

Nadere informatie

Schitteren in Zijn licht. Naar de brugklas van het Greijdanus?!

Schitteren in Zijn licht. Naar de brugklas van het Greijdanus?! Schitteren in Zijn licht Naar de brugklas van het Greijdanus?! 22 Schitteren in Zijn licht Het Greijdanus is een gereformeerde school. We geloven in de God van de Bijbel. We geloven dat God van ons vraagt

Nadere informatie

Toelichting keuzeformulier Frans/Duits en kunstvakken voor B-leerlingen voor 3 Mavo/3 Havo schooljaar

Toelichting keuzeformulier Frans/Duits en kunstvakken voor B-leerlingen voor 3 Mavo/3 Havo schooljaar Toelichting keuzeformulier Frans/Duits en kunstvakken voor B-leerlingen voor 3 Mavo/3 Havo schooljaar 2019-2020 Beste B-leerling, Vóór het eind van het tweede schooljaar ga je vakken kiezen die je in de

Nadere informatie

Beleef extra veel op het CLV, onder schooltijd en ook daarbuiten! Ruimte voor ontwikkeling. Gymnasium Kunst & Cultuurklas Sportklas

Beleef extra veel op het CLV, onder schooltijd en ook daarbuiten! Ruimte voor ontwikkeling. Gymnasium Kunst & Cultuurklas Sportklas Ruimte voor ontwikkeling Beleef extra veel op het CLV, onder schooltijd en ook daarbuiten! Jij krijgt de ruimte om te ontdekken wat het beste bij je past en om enthousiast mee te doen. scholengemeenschap

Nadere informatie

Het gymnasium: iets voor jou?

Het gymnasium: iets voor jou? Het gymnasium: iets voor jou? Stel jezelf eens de vraag... Ben ik nieuwsgierig? Heb ik een brede belangstelling? Hou ik van onderzoeken? Ben ik gek op cultuur? Houd ik van nieuwe dingen leren? Ben ik kritisch?

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO

ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO BESTE OUDERS EN TOEKOMSTIGE LEERLINGEN WAT IS DAT TOCH SPANNEND: KIEZEN VOOR EEN MIDDELBARE SCHOOL! Deze brochure laat

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy Deze lijst met veel gestelde vragen gaat in op de meest gestelde vragen over de U-Talent Academy. Deze lijst is bedoeld voor vwo-leerlingen die interesse hebben

Nadere informatie

De manus branding stichting

De manus branding stichting De manus branding stichting ontwikkelt programma s, die door lessen relationele en musische vorming sociale vaardigheden aanleren, waardoor jongeren beter in staat zijn op een, zowel voor hen zelf als

Nadere informatie

schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium

schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium Beste achtstegroeper, Welkom bij het Utrechts Stedelijk Gymnasium! Het USG is een overzichtelijke, goede, fijne school voor slimme leerlingen, die veel

Nadere informatie

ECL-Podia. Speel je een muziekinstrument

ECL-Podia. Speel je een muziekinstrument Meer dan les alleen Wat is een module? Alle leerlingen op het ECL krijgen aardrijkskunde, biologie, science, Engels en nog veel meer. Daarnaast mag je ook zelf kiezen wat je leuk vindt: modules. Zo kan

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN!

T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN! T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN! WAT MAAKT T ATRIUM ZO BIJZONDER? Het einde van de basisschooltijd komt in zicht. Tijd om te kiezen voor een middelbare school! Maak in deze folder kennis met t Atrium en ontdek

Nadere informatie

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer:

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer: Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 6, 28-01-2015 Nieuwsbrief 2014-2015 NB 6, 28-01-2015 In dit nummer: Het beste idee 1 Carnaval 1 Schoolreis 2 Kinderen en hun sociale

Nadere informatie

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu Een gebouw inrichten Lesbrief over inrichting en afwerking Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding Het Mondial College krijgt binnenkort een nieuw gebouw. In dit gebouw

Nadere informatie

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal:

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal: Natuur & Techniek het broeikaseffect Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Broeikaseffect In deze les staan de volgende hogere- orde denkvragen centraal: 1. Hoe zou je het broeikaseffect kunnen

Nadere informatie

5M Anders Leren. Aanvullende informatie schooltype 5M. Meer weten over 5M? Lees goed het boekje door en kom naar de voorlichtingsbijeenkomst

5M Anders Leren. Aanvullende informatie schooltype 5M. Meer weten over 5M? Lees goed het boekje door en kom naar de voorlichtingsbijeenkomst 5M Anders Leren Aanvullende informatie schooltype 5M Meer weten over 5M? Lees goed het boekje door en kom naar de voorlichtingsbijeenkomst Inleiding 5M Anders Leren (vanaf nu 5M) Bij 5M vinden wij het

Nadere informatie

Onderwijs met hoofd en hart

Onderwijs met hoofd en hart Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven Onderwijs met hoofd en hart www.altra.nl minigids_school2care.indd 1 18-06-15 14:22 Beste leerling, welkom bij School2Care! School2Care

Nadere informatie

Een klein boekje om je een indruk te geven. Geen moeilijke woorden of teksten, maar geschreven voor en door leerlingen.

Een klein boekje om je een indruk te geven. Geen moeilijke woorden of teksten, maar geschreven voor en door leerlingen. Het Orion College is een nieuwe leeromgeving voor Havo en Atheneum in Breda. We noemen het een leeromgeving omdat leren voor ons betekent dat je leert met elkaar, van elkaar, met je leergroepbegeleider,

Nadere informatie

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 HAVO

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 HAVO DEEL 1 DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 In Nederland wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar wie bepaalt wat er onderzocht wordt? In het voorjaar van 2015 hebben Nederlanders

Nadere informatie

Het Erasmus HAVO/ VWO

Het Erasmus HAVO/ VWO Het Erasmus HAVO/ VWO gym nas ium Het Era sm us Kla Wante ssie d ke t! ype s Gymnasium Kun jij helemaal opgaan in de prachtige verhalen over Griekse goden en Romeinse keizers? Heb je bewondering voor de

Nadere informatie

HENEGOUWENLAAN. Start op t Stedelijk. Algemene informatie

HENEGOUWENLAAN. Start op t Stedelijk. Algemene informatie HENEGOUWENLAAN Start op t Stedelijk Algemene informatie StArT Op t stedelijk Locatie Henegouwenlaan Het Stedelijk College Eindhoven heeft een breed onderwijsaanbod. Je kunt er terecht voor opleidingen

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas 1 algemeen Jullie gaan in een groepje een documentaire maken over een monument. Je maakt samen met je groepje het hele proces door: monument kiezen, achtergrondinformatie verzamelen, scenario bedenken,

Nadere informatie

KUNSTEN, SPORT en Algemene Vorming in de bovenbouw

KUNSTEN, SPORT en Algemene Vorming in de bovenbouw KUNSTEN, SPORT en Algemene Vorming in de bovenbouw Kunst Algemeen, Kunst Beeldende Vormgeving, Kunst Drama, Lichamelijke Opvoeding (LO), Loopbaan oriëntatie- en begeleiding (LOB), Profielwerkstuk, en Studiereizen.

Nadere informatie

Culturele activiteiten.

Culturele activiteiten. . 2015-2016 De school bestaat dit jaar 66 jaar! En dat gaan we vieren met een jubileum event voor groep 8 leerlingen, een reünie voor oud leerlingen, en een groot feest voor de leerlingen. En we mogen

Nadere informatie

Tijd voor een eigen ruimte! Je droomruimte zegt iets over jou.

Tijd voor een eigen ruimte! Je droomruimte zegt iets over jou. Examens 1: Beeldende Vorming - Architecturale Vorming 4 Beeldende- en Architecturale Kunsten - lpnr 2001/ 90 KTA2 - Diest - Schooljaar 2016-2017 Datum : december 2016 - Leerkracht : S. Roelofs NAAM : TOTAAL

Nadere informatie

Talentklassen Kunst / Sport / Science / Cambridge Engels

Talentklassen Kunst / Sport / Science / Cambridge Engels Talentklassen Kunst / Sport / Science / Cambridge Engels havo en vwo Ieder kind heeft talent! Wij dagen onze leerlingen uit het beste uit zichzelf te halen. Dat geldt natuurlijk voor het onderwijs in de

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond LOB havo-3. Profielkeuze

Welkom. Ouderavond LOB havo-3. Profielkeuze Welkom Ouderavond LOB havo-3 Profielkeuze Welkom LOB-coördinator: Maaike Dingemans Programma LOB en het keuzeproces De keuzemogelijkheden Overgangsnormen en exameneisen Hoe nu verder? Vragen LOB en het

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

TWICKEL PLUS. Beste leerling,

TWICKEL PLUS. Beste leerling, TWICKEL PLUS Beste leerling, Op het TWICKEL College vinden we het belangrijk dat je de kans krijgt om jouw talenten te laten zien of verder te ontwikkelen. Ook vinden we het belangrijk dat je op verschillende

Nadere informatie

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst!

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Weet jij al welke afdeling je in de bovenbouw van het vmbo gaat kiezen? Vanaf klas 1 ben je al bezig om je talenten te ontwikkelen en kom je er geleidelijk achter

Nadere informatie

KEUZEMODULES schooljaar

KEUZEMODULES schooljaar KEUZEMODULES schooljaar 2019-2020 Voetbal Filosofie Drama Spaans Chinees Sport 1 INHOUD Filosofie 3 Drama 5 Chinese to go 7 Spaans 9 Sport 11 Voetbal 12 2 FILOSOFIE Filosoferen begint met je verwonderen,

Nadere informatie