KUNSTEN, SPORT en Algemene Vorming in de bovenbouw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KUNSTEN, SPORT en Algemene Vorming in de bovenbouw"

Transcriptie

1 KUNSTEN, SPORT en Algemene Vorming in de bovenbouw Kunst Algemeen, Kunst Beeldende Vormgeving, Kunst Drama, Lichamelijke Opvoeding (LO), Loopbaan oriëntatie- en begeleiding (LOB), Profielwerkstuk, en Studiereizen. Kunst Algemeen (KAL) Klas 4, 5, 6 (CE in klas 6) verplicht bij Kunst Beeldend of Kunst Drama Als je Kunst Drama of Kunst Beeldend hebt gekozen dan is Kunst Algemeen verplicht om te volgen. De lessen KAL zijn 1 uur per week, naast je blokuur voor het Kunstvak. Je kan er ook voor kiezen om Kunst Algemeen te volgen zonder Kunst Drama of Kunst Beeldend, dan kies je dus alleen KAL maar dan is het geen volwaardig examenvak. Kunst Algemeen biedt een breed beeld van wat er zoal gebeurt, en gebeurd is door de eeuwen heen op het gebied van muziek, dans, drama, beeldende vormgeving inclusief architectuur, fotografie en film. Kunst kun je zien als een spiegel van de samenleving. Het toont je wat mensen bezighoudt en hoe ze hun ideeën en meningen vormgeven. Op de Biënnale van Venetië en de Documenta in Kassel is bijvoorbeeld politiek een regelmatig terugkerend thema, logisch gezien de actualiteit. Er zijn vele invalshoeken van waaruit je naar kunst en de wereld kunt kijken: vanuit de wetenschap, religie, economie, politiek, esthetica en vermaak. Het vak Kunst Algemeen wordt afgesloten met een landelijk Centraal Examen. Het cijfer dat je hiervoor haalt bepaalt voor 50% je eindcijfer voor Kunst Beeldende Vormgeving of Kunst Drama op je diploma.

2 Kunst Beeldende Vormgeving (KBV) Klas 4,5,6 (SE in klas 4,5; CE in klas 6= Kunst Algemeen) Salvador Dali deelde rapportcijfers uit (van o tot 20) aan kunstenaars voor onder meer compositie, kleur, originaliteit en genialiteit. De score van Mondriaan is bedroevend: zes maal o, eenmaal 0,5 voor originaliteit en 1 voor compositie. Picasso doet het beter, uiteraard Dali zelf nog beter, maar... Vermeer het best. Hij krijgt zevenmaal de maximale score van 20 en eenmaal een 19 voor originaliteit. Bij KBV leer je goed te kijken naar beeldende kunst: zo zou je Dali s methode kunnen begrijpen. Daarnaast stelt het vak je ook in staat om jouw eigen talenten te ontwikkelen op het gebied van fotografie, tekenen, schilderen en beeldbewerking op de computer. Maar het gaat vooral om kennis van inhoud, vorm en functie. Wat wil je vertellen via beeldende aspecten als kleur, vorm en ruimte? Hoe doe je dat, welke techniek en welk materiaal zijn daarvoor het meest geschikt? En waartoe dient het? Leren kijken is het belangrijkste onderdeel van dit vak. Bij KBV wordt jouw creativiteit ontwikkeld, je leert op een andere manier naar de wereld te kijken en op verschillende manieren een probleemstelling te benaderen. Je vergelijkt het werk van kunstenaars met je eigen werk via onderzoeksverslagen of het bijhouden van een blog. Zo kom je erachter wat kunstenaars bedoeld hebben met hun werk. Het gaat om zowel kunst uit het verleden als hedendaagse kunst met een link naar technologie en wetenschap. Er is veel tijd voor praktijkopdrachten waarbij je jouw ideeën in beeld brengt. Het vak Kunst Beeldende Vormgeving wordt afgesloten met een Schoolexamen.

3 Kunst Drama (KDR) Klas 4,5,6 (SE in klas 4,5; CE in klas 6= Kunst Algemeen) Bij het vak Kunst Drama verdiep je je zowel in de theorie als in de praktijk van het theater. Tijdens de blokuren in klas 4 en 5 ben je bezig met spelen, vormgeven en presenteren van eigen voorstellingen. Je krijgt ook meer inzicht in de geschiedenis en betekenis van theater. Tijdens de lessen drama behandelen we kenmerken van theatrale uitingsvormen en orale tradities. Je leert de geschiedenis van het Westerse theater in hoofdlijnen kennen aan de hand van historische en/of maatschappelijke context, van verschillende speelstijlen en belangrijke theatervernieuwers. Je leert theatrale begrippen en conventies kennen en benoemen. Buiten de les om maken we twee keer per jaar een voorstelling. Hierdoor ontwikkel je je presentatievaardigheden. Tenslotte bezoeken we theatervoorstellingen van professionele theatergezelschappen in verschillende theaters in het land. In klas 4 behandelen we het moderne theater vanaf 1900 tot heden. Je gaat met je cluster een eigen voorstelling naar aanleiding van een bepaald onderwerp of thema maken. Deze voorstelling presenteer je voor een publiek. Daarna werk je aan een dialoog uit een modern toneelstuk. We sluiten het jaar af met improvisatieopdrachten. In klas 5 verdiepen we ons in de periode van de oudheid tot We starten met het lezen van een stuk uit deze periode en maken daar een eigen (moderne) versie van. Dit speel je voor publiek. In de tweede helft van het jaar werk je aan een monoloog. Nu sta je dus alleen voor een publiek. De ultieme test! Tenslotte doe je nog een onderzoek naar wat dramavaardigheden kunnen betekenen in je vervolgstudie en/of beroep. Kiezen voor Drama is investeren in jezelf. Je leert jezelf presenteren, je leert je in te leven in een ander of een andere situatie, je ontwikkelt je creativiteit en op deze manier werk je bij het vak Drama dus grotendeels aan je persoonlijke ontwikkeling. Je mag het vak in alle profielen kiezen. Het vak Kunst Drama wordt afgesloten met een schoolexamen.

4 Lichamelijke Opvoeding (LO) Klas 4, 5, 6 Het sport- en spelgedeelte in de bovenbouw lijkt sterk op het programma uit de onderbouw. Er is echter wel een aantal belangrijke verschillen: In klas 4 heb je naast de reguliere lessen L.O. ook een aantal buitenschoolse activiteiten/sportoriëntatie (bij voorbeeld squash, tennis, fitness, streetdance, spinning, kickboksen), waar we ieder jaar weer een keuze uit maken. Tevens word je geacht een warmingup voor te bereiden en te geven aan je eigen klas. In klas 4 geef je alleen een warming-up aan je klas, terwijl je in klas 5 een hele les L.O. zelf geeft en dat doe je aan een klas naar keuze. In klas 4 en 5 komt het vaak voor dat twee clusters gemengd sporten, zodat je van twee docenten tegelijk les krijgt. In klas 6 wordt een groot gedeelte van de sporten geschrapt en ligt het accent op training (technisch en tactisch) en wedstrijdvormen. Er wordt hier in blokken van 3 of 4 weken gespeeld, waarin de volgende sporten aan bod komen: softbal, basketbal, volleybal, badminton, hockey, voetbal en het traditionele kersttafeltennis. De sportcommissie (bestaande uit 6-8 leerlingen uit bovenbouw) organiseert ook voor de bovenbouw een aantal toernooien. Deze toernooien kunnen per cursusjaar verschillen en zijn altijd na schooltijd, dus facultatief.

5 Loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) Klas 4, 5, 6 Vanaf klas 4 ga je aan de slag met de toekomst na je eindexamen. Je stelt jezelf de vragen Wie ben ik en welke studie of welk beroep past bij mij? In klas 4 doe je een beroepsstage van drie dagen waarbij je gaat meelopen in een bedrijf of een instelling. Je regelt deze stage zelf en gaat bedenken wat voor type werk in de toekomst bij jou past. In klas 5 en 6 ga je verder onderzoeken wat voor studiemogelijkheden er zijn: je bezoekt dan Open Dagen van universiteiten en/of hogescholen. De school geeft zelf ook voorlichting over studie in binnen- en buitenland, we nodigen jaarlijks op de Agora oud-leerlingen uit om hun ervaringen in het hoger onderwijs met ons te delen en we gaan op bedrijfsbezoek. Ook organiseert het Gemeentelijk Gymnasium na klas 4 een Summer School in de Verenigde Staten om leerlingen de gelegenheid te geven het Amerikaanse onderwijssysteem te leren kennen en zo te ontdekken wat een universitaire studie daar inhoudt.

6 Profielwerkstuk Klas 5, 6 In klas 5 en 6 maak je alleen of samen met een andere leerling een werkstuk bij één of meerdere vakken. Je toont met dit werkstuk aan dat je je kennis en onderzoek vaardigheden zodanig hebt ontwikkeld dat je klaar bent voor een wetenschappelijke vervolgopleiding. Je kunt je profielwerkstuk goed schrijven op het gebied van de door jou gekozen vervolgstudie. Studiereizen Klas 4, 5 In klas 4 gaan de leerlingen in de projectweek voor de herfstvakantie naar Berlijn of Parijs. Een week lang worden ze ondergedompeld in de taal, cultuur en geschiedenis van de stad. Met bezoeken aan historisch belangrijke plekken, theaters en andere bijzondere plaatsen zullen ze met nieuwe kennis en een ervaring rijker terugkomen. In klas 5 gaan de leerlingen die Latijn hebben naar Rome. De leerlingen die Grieks volgen gaan naar Griekenland. Een week lang maken ze uitgebreid kennis met de culturele erfenis uit verschillende tijdperken, vooral uit de Klassieke oudheid. Intensieve dagprogramma s brengen de leerlingen naar musea, historische monumenten, kerken en archeologische opgravingen. Voorafgaand aan de reis bestudeert elke leerling één monument of kunsthistorisch onderwerp en presenteert de opgedane kennis ter plaatse.

7

8 8

9 9

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving Domein A: Vaktheorie

Nadere informatie

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving Domein A: Vaktheorie

Nadere informatie

Examenprogramma kunst (algemeen) (voorheen ckv2)

Examenprogramma kunst (algemeen) (voorheen ckv2) Examenprogramma kunst (algemeen) (voorheen ckv2) Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden

Nadere informatie

Profielkeuze in klas 3

Profielkeuze in klas 3 Profielkeuze in klas 3 1 inhoud voorwoord Dit profielkeuzeboekje van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum is bedoeld voor leerlingen uit klas 3 en hun ouders/verzorgers. Het geeft praktische informatie

Nadere informatie

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving PTA Kunst HAVO

Nadere informatie

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving PTA Kunst HAVO

Nadere informatie

Hier leer je. voor het leven BERGSCHENHOEK. Een open en stimulerende omgeving. Aandacht voor jouw ontwikkeling. Vanuit relaties naar prestaties

Hier leer je. voor het leven BERGSCHENHOEK. Een open en stimulerende omgeving. Aandacht voor jouw ontwikkeling. Vanuit relaties naar prestaties BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo Hier leer je Vanuit relaties naar prestaties Aandacht voor jouw ontwikkeling Een open en stimulerende omgeving voor het leven Leren kan op

Nadere informatie

Lek en Linge GYMNASIUM

Lek en Linge GYMNASIUM Lek en Linge GYMNASIUM Gymnasium: Verbreed je culturele horizon! Heb je plezier in leren? Zoek je graag dingen uit? Ben je geïnteresseerd in de wereld van de Grieken en de Romeinen? Wil je extra tools

Nadere informatie

Profielkeuze klas

Profielkeuze klas Profielkeuze klas 3 2013 2014 Voorwoord Aan het einde van de derde klas is het de bedoeling dat je een definitieve keuze maakt voor een bepaald profiel. Er zijn vier profielen: - Natuur en Techniek (N&T)

Nadere informatie

IVKO KUNSTEXAMENS. Keuze C1 en C2

IVKO KUNSTEXAMENS. Keuze C1 en C2 IVKO KUNSTEXAMENS Keuze 2018-2019 C1 en C2 1 KUNSTKEUZE De K van IVKO staat voor kunstzinnig. Alle bovenbouwleerlingen krijgen kunstgeschiedenis en Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV). Onder CKV vallen

Nadere informatie

GYMNASIUM IETS VOOR JOU?

GYMNASIUM IETS VOOR JOU? GYMNASIUM IETS VOOR JOU? Gymnasium, iets voor jou? Zit jij in groep 8 en heb je of krijg je misschien een vwo-advies? Of zit je al in de brugklas van een scholengemeenschap en moet je gaan kiezen, welke

Nadere informatie

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN ATHENEUM EN GYMNASIUM OP HET RIJSWIJKS LYCEUM MET AANDACHT VOOR HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN Onze school is een afspiegeling van de bevolking

Nadere informatie

Informatieboekje Profielkeuze klas 3

Informatieboekje Profielkeuze klas 3 Informatieboekje Profielkeuze klas 3 2014 2015 Voorwoord Aan het einde van de derde klas is het de bedoeling dat je een definitieve keuze maakt voor een bepaald profiel. Er zijn vier profielen: - Natuur

Nadere informatie

Hier leer je voor het leven

Hier leer je voor het leven BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo Hier leer je voor het leven Vanuit relaties naar prestaties Aandacht voor jouw ontwikkeling Een open en stimulerende omgeving Leren kan op

Nadere informatie

Hier leer je. voor het leven BERGSCHENHOEK. Aandacht voor jouw ontwikkeling. Vanuit relaties naar prestaties. Een open en stimulerende omgeving

Hier leer je. voor het leven BERGSCHENHOEK. Aandacht voor jouw ontwikkeling. Vanuit relaties naar prestaties. Een open en stimulerende omgeving BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo Hier leer je Vanuit relaties naar prestaties Aandacht voor jouw ontwikkeling Een open en stimulerende omgeving voor het leven Leren kan op

Nadere informatie

waarom kiezen voor het Zaanlands Lyceum?

waarom kiezen voor het Zaanlands Lyceum? zaanlands Het Zaanlands Lyceum heeft 6 verschillende eerste klassen: havo/vwo havo/vwo sportklas atheneum atheneum bèta+ gymnasium gymnasium bèta+ waarom kiezen voor het Zaanlands Lyceum? lyceum Duidelijke

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 2014-2015 Belangrijke data i.v.m. profielkeuze schooljaar 2014 2015 9 dec. Ouderavond 10 dec. Mentoravond 26-30 jan. Elke derde klas gaat één dag op keuzedag 2 feb

Nadere informatie

Determinatieavond leerjaar 2

Determinatieavond leerjaar 2 Programma: Determinatie TL Beroepsgericht Waar kijken wij naar bij uw zoon/dochter: Cijfers (kennis, vakvaardigheden en leervermogen) Algemene vaardigheden en (studie)houding Cito Vas Wat wil de leerling

Nadere informatie

Informatieboekje Profielkeuze klas 3

Informatieboekje Profielkeuze klas 3 Informatieboekje Profielkeuze klas 3 2016 2017 Voorwoord In de loop van de derde klas is het de bedoeling dat je een definitieve keuze maakt voor een bepaald profiel in de bovenbouw. Er zijn vier profielen:

Nadere informatie

Schitteren in Zijn licht. Naar de brugklas van het Greijdanus?!

Schitteren in Zijn licht. Naar de brugklas van het Greijdanus?! Schitteren in Zijn licht Naar de brugklas van het Greijdanus?! 22 Schitteren in Zijn licht Het Greijdanus is een gereformeerde school. We geloven in de God van de Bijbel. We geloven dat God van ons vraagt

Nadere informatie

Welkom op Thorbecke Nieuwerkerk! vwo, havo en mavo

Welkom op Thorbecke Nieuwerkerk! vwo, havo en mavo Nieuwerkerk Welkom op Thorbecke Nieuwerkerk! vwo, havo en mavo Een overzichtelijke, gezellige en ondernemende school waar iedereen elkaar kent, zo beschrijven leerlingen ons. Wij willen graag dat jij je

Nadere informatie

EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS

EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS Onze school is een afspiegeling van de bevolking in een grootstedelijk gebied en daar zijn we trots op. Wij gaan ervan uit dat we goed zijn dankzij onze verschillen.

Nadere informatie

Samen het beste uit jezelf halen

Samen het beste uit jezelf halen Samen het beste uit jezelf halen Technasium en bèta-onderwijs pag. 4 Kunst en Cultuur pag. 5 Talen en gymnasium pag. 6 Technasium en bèta-onderwijs pag. 4 Kunst en Cultuur pag. 5 Talen en gymnasium pag.

Nadere informatie

jij kiest! Open dag zaterdag Jeroen Bosch College 28 januari 2O17 1O.OO- 15.OO uur Technasium Tweetalig onderwijs Kunst Beeldend Gymnasium

jij kiest! Open dag zaterdag Jeroen Bosch College 28 januari 2O17 1O.OO- 15.OO uur Technasium Tweetalig onderwijs Kunst Beeldend Gymnasium Jeroen Bosch College Open dag zaterdag 28 januari 2O17 1O.OO- 15.OO uur jij kiest! Jeroen Bosch College Rompertsebaan 63 5231 GT s-hertogenbosch 073-641 23 50 www.jbc.nl Technasium Tweetalig onderwijs

Nadere informatie

Examenprogramma kunst (algemeen) havo/vwo

Examenprogramma kunst (algemeen) havo/vwo Examenprogramma kunst (algemeen) havo/vwo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Invalshoeken

Nadere informatie

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / KUNSTONDERWIJS OP T RIJKS N ACCENT OP IEDERS TALENT Vanuit onze visie op kunst- en cultuuronderwijs streven we naar een rijk aanbod. De school heeft daarom een aantal programmalijnen.

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

Het Businessprogramma

Het Businessprogramma Het Businessprogramma 2018-2019 Inleiding Op het Mondriaan College zijn naast kennis ook vaardigheden van belang: samenwerken, creëren, organiseren, presenteren en niet in de laatste plaats ondernemen.

Nadere informatie

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2 Cohort 2018 Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2. Je staat voor een lastige keuze. Je gaat een keuze maken tussen de drie profielen en deze keuze bepaalt voor een deel je toekomstmogelijkheden.

Nadere informatie

GYMNASIUM LESPRAKTIJK

GYMNASIUM LESPRAKTIJK Binnen OSG Sevenwolden is het mogelijk om een gymnasiumdiploma te halen. Hoe dat gaat, wat er binnen de school gebeurt en wat de plus punten zijn, leggen we hier in uit. LESPRAKTIJK De betere en gemotiveerde

Nadere informatie

PTA kunstvakken II beeldend GL, deelvak tekenen Media cohort 14-15-16 PTA grafimedia GL, deelvak tekenen Media cohort 14-15-16

PTA kunstvakken II beeldend GL, deelvak tekenen Media cohort 14-15-16 PTA grafimedia GL, deelvak tekenen Media cohort 14-15-16 Deel-PTA voor twee vakken Let op: dit PTA voor het deelvak tekenen telt mee bij 2 hoofdvakken: bij het hoofdvak grafimedia en het vak kunstvakken II beeldend. In dit PTA wordt in afzonderlijke paragrafen

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO 4

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO 4 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO 4 cursus 2013/2014 GERRIT VAN DER VEEN COLLEGE INLEIDING Beste leerlingen, Dit boekje is het eerste deel van jullie programma van toetsing en afsluiting. Je zit

Nadere informatie

Keuze Atheneum +/ Gymnasium

Keuze Atheneum +/ Gymnasium Keuze Atheneum +/ Gymnasium 19.35 19.45 Welkom 19.45 20.00 Gymnasium & Klassieke Talen 20.00 20.15 Lifestyle Informatics, Grote Denkers, Logica & Argumentatieleer, Drama & Rede. 20.15 20.45 Vragen voor

Nadere informatie

CREATIEVE TYPES VIND JE OP DE ERASMUS KUNSTSTROOM

CREATIEVE TYPES VIND JE OP DE ERASMUS KUNSTSTROOM CREATIEVE TYPES VIND JE OP DE ERASMUS KUNSTSTROOM HET ERASMUS KUNSTSTROOM VOOR CREATIEVE TYPES DOOR TE KIEZEN VOOR DE KUNSTSTROOM MAAK JE KENNIS MET DE CREATIEVE WERELD Voor toekomstige artiesten en kunstenaars,

Nadere informatie

MELANCHTHON BERGSCHENHOEK. christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo. hier leer je voor het leven

MELANCHTHON BERGSCHENHOEK. christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo. hier leer je voor het leven MELANCHTHON BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo hier leer je voor het leven Leren kan op veel manieren. Op Bergschenhoek leer je voor het leven. Een breed programma met veel

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting

Programma van toetsing en afsluiting Programma van toetsing en afsluiting Opleiding: VWO Vak: (BSM) Bewegen, Sport en Maatschappij Module 1 [periode 4] Bewegen en regelen: De kandidaat kan een hockey en een voetbal spel zelfstandig kunnen

Nadere informatie

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS Met kop en schouder Vwo+ en Gymnasium OP WINKLER PRINS Grieks en Latijn geven je diploma een gouden randje! Is vwo+ of het gymnasium wat voor jou? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je jezelf de

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2014-2015 (vastgesteld door MR op 10-4-2014) Aantal lessen per vak en per week. Eerste leerjaar highschool

LESSENTABELLEN 2014-2015 (vastgesteld door MR op 10-4-2014) Aantal lessen per vak en per week. Eerste leerjaar highschool LESSENTABELLEN 201 2015 (vastgesteld door MR op 10201) Aantal lessen per v en per week Eerste leerjaar highschool Vcode vmbobk vmbotl havo/vmbotl havo vwo/havo ath gym Nederlands ne Frans fa Duits du 2

Nadere informatie

jouw bestemming onze passie

jouw bestemming onze passie jouw bestemming onze passie rotterdam evangelische school mavo havo atheneum gymnasium Persoonlijk, vertrouwd Bijbelgetrouw Hoge kwaliteit Goede examenresultaten Passie PRISMA: Passie Plus: Passie voor

Nadere informatie

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe!

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! GYMNASIUM Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! GYMNASIUM Binnen Openbare Scholengroep Sevenwolden is het mogelijk om een gymnasium diploma te halen. Hoe dat gaat, wat er binnen de school gebeurt en wat

Nadere informatie

Profielkeuze 3 VWO. 6 december 2017

Profielkeuze 3 VWO. 6 december 2017 Profielkeuze 3 VWO 6 december 2017 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Opdrachtenboek Profielkiezer Advies van de mentor,

Nadere informatie

Profielkeuze 3 (t) VWO. 22 november 2018

Profielkeuze 3 (t) VWO. 22 november 2018 Profielkeuze 3 (t) VWO 22 november 2018 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Keuzebegeleidingsmethode: Profielkiezer Digitaal

Nadere informatie

Toelichting. op het. In de eindexamenklassen zijn er geen V-toetsen. Daarom hebben de eindexamenklassen ook geen PTB.

Toelichting. op het. In de eindexamenklassen zijn er geen V-toetsen. Daarom hebben de eindexamenklassen ook geen PTB. Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Beoordeling 2013 2014 Het PTA / PTB zijn twee verschillende belangrijke documenten. Het PTB geeft per vak de globale indeling

Nadere informatie

zaanlands lyceum Het Zaanlands Lyceum heeft 5 verschillende eerste klassen: 1 havo/vwo 2 atheneum 3 atheneum bèta+ 4 gymnasium 5 gymnasium bèta+

zaanlands lyceum Het Zaanlands Lyceum heeft 5 verschillende eerste klassen: 1 havo/vwo 2 atheneum 3 atheneum bèta+ 4 gymnasium 5 gymnasium bèta+ zaanlands lyceum Het Zaanlands Lyceum heeft 5 verschillende eerste klassen: 1 havo/vwo 2 atheneum 3 atheneum bèta+ 4 gymnasium 5 gymnasium bèta+ klas 1 havo/vwo Deze brugklas is voor leerlingen met een

Nadere informatie

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 1 Rapporten en bevorderingsnormen Schooljaar 2016-2017 Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Rapportage 3 Bevorderingsnormen 3 2 ONDERBOUW Klas 1 4 Klas 1: naar mavo 2 (vanuit

Nadere informatie

12peciale voorlichtingns-eum,

12peciale voorlichtingns-eum, _ M R E T AS S S CLA T RUIM DOND E TALE R O O V ERDA G ARI JANU 12peciale voorlichtingns-eum, S the ver het a avond o ium en gymnas erclass de mast NT! MASTERCLASS IETS VOOR JOU? Ben jij altijd op zoek

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Samen het beste uit jezelf halen!

Samen het beste uit jezelf halen! Samen het beste uit jezelf halen! Maak kennis met het Gerrit Rietveld College Je gaat binnenkort naar de middelbare school en natuurlijk wil je eerst onderzoeken welke school bij je past. We stellen ons

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND 2e fase VWO

INFORMATIEAVOND 2e fase VWO INFORMATIEAVOND 2e fase VWO voor leerlingen van vwo-3 voor ouders, verzorgers en verdere belangstellenden Wie ben ik? Wat kan ik? Wat vind ik leuk? Wat vind ik belangrijk? Wat wil ik? KAN IK OOK WAT IK

Nadere informatie

De Tweede Fase en Profielkeuze HAVO op het SMC

De Tweede Fase en Profielkeuze HAVO op het SMC De Tweede Fase en Profielkeuze HAVO op het SMC De tweede fase op het Op het SMC zien de profielen voor havo er als volgt uit: Natuur en techniek Natuur en gezondheid Economie en maatschappij Cultuur en

Nadere informatie

Nieuwe wegen! Noord Oost Zuid West... Samen openen we jouw weg in de wereld

Nieuwe wegen! Noord Oost Zuid West... Samen openen we jouw weg in de wereld Nieuwe wegen! Noord Oost Zuid West... Samen openen we jouw weg in de wereld Havo+ met vwo-route Positief en persoonlijk Intensieve begeleiding Techniek Kunst & Media, Sport & Bewegen, Business Werelds

Nadere informatie

Lessentabellen Candea College

Lessentabellen Candea College Lessentabellen 2019-2020 Candea College Leerjaar 1 Vak SB1/BK1 KM1 MH1 HV1 Nederlands 2 2 2 2 Engels 2 2 2 2 Duits 1 1 1 1 Frans 1,5 1,5 Geschiedenis 1 1 1 1 Aardrijkskunde 1 1 1 1 Biologie 1,5 1,5 1,5

Nadere informatie

Keuze Atheneum +/ Gymnasium

Keuze Atheneum +/ Gymnasium Keuze Atheneum +/ Gymnasium 19.30 19.45 Welkom 19.45 20.00 Gymnasium & Klassieke Talen 20.00 20.15 Lifestyle Informatics, Grote Denkers, Logica & Argumentatieleer, Drama & Rede. 20.15 21 Vragen voor vakdocenten

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaar Gemengde Leerweg. 's-hertogenbosch

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaar Gemengde Leerweg. 's-hertogenbosch Programma van Toetsing en Afsluiting Van Maerlant Schooljaar 2018 2019 Gemengde Leerweg 's-hertogenbosch Beste examenkandidaat en ouders/verzorgers, Voor je ligt het 1-jarig Programma van Toetsing en Afsluiting

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Vak: Aardrijkskunde Afdeling: Havo 4 20 Domein B: Wereld Arm en Rijk S 100 Stof W afgesloten 20 22 Domein C: Aarde Systeem Aarde S 100 Stof W afgesloten 20 23 Domein A: Vaardigheden:Functies Binnenstad

Nadere informatie

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Film bekijken? Scan met Layar! vmbo-theoretisch leerweg (tl) havo, atheneum, atheneum+ 900 leerlingen Uit de kunst! Ongeveer 900 leerlingen komen elke dag naar

Nadere informatie

jouw bestemming onze passie

jouw bestemming onze passie jouw bestemming onze passie rotterdam evangelische school mavo havo atheneum gymnasium Persoonlijk, vertrouwd en betrokken Bijbelgetrouw Hoge kwaliteit onderwijs Goede examenresultaten Passie PRISMA: KUNST,

Nadere informatie

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat.

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat. SLIM LEREN Plus school met intensieve begeleiding op maat. Over Roekhorst Wij zijn een particuliere middelbare school. We bieden kwaliteitsonderwijs op alle niveaus met een duidelijke identiteit. Modern

Nadere informatie

Vmbo. Wat je als professional moet weten over kunst en cultuur in het vmbo.

Vmbo. Wat je als professional moet weten over kunst en cultuur in het vmbo. Vmbo Wat je als professional moet weten over kunst en cultuur in het vmbo. Kunst en cultuur onderbouw De onderbouw in het vmbo omvat de eerste twee leerjaren. Kunst en cultuur komen aan de orde in het

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. open dag. vmbo groen. Enschede. Vakman schaps route. vrijdag 26 januari uur uur.

Doe mee in onze. groene wereld. open dag. vmbo groen. Enschede. Vakman schaps route. vrijdag 26 januari uur uur. Doe mee in onze groene wereld Enschede vmbo groen Vakman schaps route open dag vrijdag 26 januari 2018 15.30 uur - 20.30 uur www.aoc-oost.nl 2informatie vmbo groen 2018-2019 AOC Oost is jouw wereld. Een

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 2013-2014 Afdelingsleiders Decanen dhr. drs. G.C. Zijlstra (vwo) en dhr. R de Boef (havo) mw. E. de Neef en mw. drs. A.C.R.I. Govaarts Mentoren 3A mw. E.A.M. van Veen 3GA dhr.

Nadere informatie

PTA Lichamelijke opvoeding 2 (flexblok) Houtrust cohort

PTA Lichamelijke opvoeding 2 (flexblok) Houtrust cohort Exameneenheden PTA Lichamelijke opvoeding 2 (flexblok) Houtrust cohort 17-18-19 LO1/K/1 Oriëntatie op leren en werken LO2/K/2 Basisvaardigheden LO2/K/3 Leervaardigheden in het vak lichamelijke opvoeding

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND 2e fase VWO

INFORMATIEAVOND 2e fase VWO INFORMATIEAVOND 2e fase VWO PROFIELKEUZE 2 e fase VWO voor leerlingen van vwo-3 voor ouders, verzorgers en verdere belangstellenden Wie ben ik? Wat kan ik? Wat vind ik leuk? Wat vind ik belangrijk? Wat

Nadere informatie

Kiezen in leerjaar 2 VMBO Theorie. Op weg naar leerjaar 3 VMBO Theorie

Kiezen in leerjaar 2 VMBO Theorie. Op weg naar leerjaar 3 VMBO Theorie Kiezen in leerjaar 2 VMBO Theorie Op weg naar leerjaar 3 VMBO Theorie Je gaat aan het eind van dit schooljaar naar leerjaar 3 VMBO Theorie. In leerjaar 3 heb je een keuze in bepaalde vakken. Waarom kies

Nadere informatie

Amadeus Lyceum. Gymnasium

Amadeus Lyceum. Gymnasium Amadeus Lyceum Gymnasium Gymnasiumafdeling Amadeus Lyceum Welke visie hebben wij op het gymnasium? Wat houdt gymnasium bij ons in? en hoe zien de vakken Grieks en Latijn er uit bij ons op school? Wat houdt

Nadere informatie

Beleef extra veel op het CLV, onder schooltijd en ook daarbuiten! Ruimte voor ontwikkeling. Gymnasium Kunst & Cultuurklas Sportklas

Beleef extra veel op het CLV, onder schooltijd en ook daarbuiten! Ruimte voor ontwikkeling. Gymnasium Kunst & Cultuurklas Sportklas Ruimte voor ontwikkeling Beleef extra veel op het CLV, onder schooltijd en ook daarbuiten! Jij krijgt de ruimte om te ontdekken wat het beste bij je past en om enthousiast mee te doen. scholengemeenschap

Nadere informatie

Profielkeuzevoorlichting

Profielkeuzevoorlichting Profielkeuzevoorlichting 3 atheneum + 3 gymnasium 7 december 2016 Het profiel Het gemeenschappelijk deel Profielvakken Keuzevakken in het vrije deel Hulpmiddelen Profielkiezer (keuzebegeleidingsmethode)

Nadere informatie

+ klassen gymnasium sport+ cultuur+

+ klassen gymnasium sport+ cultuur+ + klassen gymnasium sport+ cultuur+ st.nicolaaslyceum Hallo nieuwe brugklasser! Vind jij het leuk om meer over cultuur te weten, extra aandacht te besteden aan sport of bezig te zijn met Latijn, Grieks

Nadere informatie

Keuze Atheneum +/ Gymnasium

Keuze Atheneum +/ Gymnasium Keuze Atheneum +/ Gymnasium 19.35 19.45 Welkom 19.45 20.00 Gymnasium & Klassieke Talen 20.00 20.15 Lifestyle Informatics, Grote Denkers, Logica & Argumentatieleer, Drama & Rede. 20.15 20.45 Vragen voor

Nadere informatie

HET ERASMUS HAVO/VWO KUNSTSTROOM. Het Erasmus. Wanted! Kunstzinnige types

HET ERASMUS HAVO/VWO KUNSTSTROOM. Het Erasmus. Wanted! Kunstzinnige types HET ERASMUS HAVO/VWO KUNSTSTROOM Het Erasmus Wanted! Kunstzinnige types HET ERASMUS HAVO/VWO Wie voor de Kunststroom Het Erasmus kiest, kiest voor 9 uur kunstvakken per week het vak drama kennismaken met

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Doetinchem. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Doetinchem. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Doetinchem vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw

Nadere informatie

lekker VEEL SPORTENvoor talent!

lekker VEEL SPORTENvoor talent! 2017/2018 over het Groene Hart Leerpark Wij zijn een vmbo-school waar Leren door doen centraal staat. Bij ons leren leerlingen met hun hoofd én hun handen door de combinatie van praktijkopdrachten, werken

Nadere informatie

Deel-PTA voor twee vakken

Deel-PTA voor twee vakken Deel-PTA voor twee vakken Let op: dit PTA voor het deelvak audiovisuele vormgeving telt mee bij 2 hoofdvakken: bij het hoofdvak grafimedia en het vak kunstvakken II beeldend. In dit PTA wordt in afzonderlijke

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Twello vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016. 4e leerjaar HAVO. 's Gravendreef College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016. 4e leerjaar HAVO. 's Gravendreef College Schooljaar 5-6 4e leerjaar HVO 's Gravendreef College Studie:4e leerjaar HVO 5-6 Vak:biologie Het schoolexamencijfer is het gewogen gemiddelde van de PT toetsen en in de biologie en cellen Periode 5 3

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Borculo

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Borculo Doe mee in onze groene wereld Borculo vmbo groen 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent en interesse. Zet jouw stappen in

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Cursus Havo 4. Bijlage 1

Programma van Toetsing en Afsluiting. Cursus Havo 4. Bijlage 1 Programma van Toetsing en Afsluiting Cursus 2016-2017 Havo 4 Bijlage 1 Inhoudsopgave Levensbeschouwelijke Vorming... 4 Nederlands... 4 Frans... 4 Duits... 5 Engels... 5 Maatschappijleer... 6 Lichamelijke

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA) Klas 4, schooljaar

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA) Klas 4, schooljaar PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA) Klas 4, schooljaar 2016-2017 Algemeen Het schoolexamenprogramma wordt vastgelegd in het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). Daarin worden alle toetsen

Nadere informatie

Informatieavond 10 januari Profielkeuze VWO

Informatieavond 10 januari Profielkeuze VWO Informatieavond 10 januari 2017 Profielkeuze VWO PROGRAMMA Voorstellen Profielkeuzetraject derde klas vwo Informatie over de mogelijke keuzes in onze Tweede Fase Invullen voorlopige profielkeuze Belangrijke

Nadere informatie

GYMNASIUM TACITURNUM

GYMNASIUM TACITURNUM GYMNASIUM TACITURNUM het gymnasium van het Willem de Zwijger College Wij leren niet voor school, maar voor het leven Gymnasium..iets voor jou? Sommige mensen denken dat gymnasium betekent: oude talen,

Nadere informatie

Burggravenlaan. Bonaventuracollege. OPEN DAG za 17 januari 2015. Informatieavond ma 26 januari 2015. Middag groep 8 wo 28 januari 2015

Burggravenlaan. Bonaventuracollege. OPEN DAG za 17 januari 2015. Informatieavond ma 26 januari 2015. Middag groep 8 wo 28 januari 2015 OPEN DAG za 17 januari 2015 9.30-12.30 uur Informatieavond ma 26 januari 2015 aanvang 19.30 uur Middag groep 8 wo 28 januari 2015 aanvang 14.00 uur online aanmelden vóór 23 jan. Burggravenlaan Internationaal

Nadere informatie

school informatie VWO+ Leren... altijd overal en van iedereen

school informatie VWO+ Leren... altijd overal en van iedereen school informatie VWO+ 5 3 e s c h o o l j a a r Leren... altijd overal en van iedereen school informatie VWO+ 5 3 e s c h o o l j a a r Leren... altijd overal en van iedereen Inhoudsopgave vwo + 7 gymnasium

Nadere informatie

profielkeuze H4 2019

profielkeuze H4 2019 profielkeuze H4 2019 Profielkeuze voor Havo 4 Keuze Wat en hoe HAVO BOVENBOUW Brug tussen heden (H3 / M4) en toekomst (HBO) Doel: Kerst 2020 is vervolgstudie bekend Alle vakken verplicht zoals in de onderbouw

Nadere informatie

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Welkom op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Zelf vinden we onze school gewoon, omdat je bij ons een diploma kunt halen dat past bij jouw inzet en capaciteiten. Maar wij denken dat je op Markenhage

Nadere informatie

Tweede Fase Profielkeuze VWO 4

Tweede Fase Profielkeuze VWO 4 Tweede Fase Profielkeuze VWO 4 Click to edit Master subtitle style www.atchilversum.nl 6 maart 2018 De 4 profielen Natuurstroom ECU-stroom Natuur & techniek Natuur & gezondheid Economie & maatschappij

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum Doe mee in onze groene wereld Almelo vmbo groen Het Groene Lyceum 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent en interesse. Zet

Nadere informatie

IK DENK ZELF WETENSCHAP & ONTDEKKING KUNST & CULTUUR INTERNATIONALE ZAKEN. Fotografie Leonard Fäustle

IK DENK ZELF WETENSCHAP & ONTDEKKING KUNST & CULTUUR INTERNATIONALE ZAKEN. Fotografie Leonard Fäustle IK Fotografie Leonard Fäustle WETENSCHAP & ONTDEKKING KUNST & CULTUUR INTERNATIONALE ZAKEN GOEDE BEGELEIDING Voor een middelbare school is het VCL best klein. Dat heeft een paar grote voordelen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Gymnasium. Op lariks. www.csvincentvangogh.nl. Ook tweetalig onderwijs!

Gymnasium. Op lariks. www.csvincentvangogh.nl. Ook tweetalig onderwijs! Gymnasium Ook tweetalig onderwijs! Op lariks Inhoud Welkom! Het gymnasium aan CS Vincent van Gogh Eerste fase Tweede fase Romereis Gymnasium en tweetalig onderwijs Activiteiten Gymnasiumteam Viva Vox Contact

Nadere informatie

Informatieavond klas september 2019

Informatieavond klas september 2019 Informatieavond klas 4 17 september 2019 Welkom Programma: In aula Welkom, mw. C. Faassen Programma jaarlaag 4, mw. D. Schuijffel Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB), mw. M. Peters Rit In lokaal Begeleiding

Nadere informatie

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe Vwo/Havo Elke Leerling Doet Ertoe Haal je hoge cijfers en vind je leren leuk? En zet jij je graag een beetje extra in en wil je later gaan studeren? Met een vwo-diploma op zak heb je alle mogelijkheden!

Nadere informatie

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging Elke dag inspirerend vwo / havo elke dag een uitdaging Samen met uw zoon of dochter staat u voor een belangrijke keuze. Op basis van het advies van de basisschool ligt de uitdaging op vwo of havo-niveau.

Nadere informatie

Het gymnasium: iets voor jou?

Het gymnasium: iets voor jou? Het gymnasium: iets voor jou? Stel jezelf eens de vraag... Ben ik nieuwsgierig? Heb ik een brede belangstelling? Hou ik van onderzoeken? Ben ik gek op cultuur? Houd ik van nieuwe dingen leren? Ben ik kritisch?

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Mavo 3

Programma van Toetsing en Afsluiting. Mavo 3 Programma van Toetsing en Afsluiting Mavo 3 2018 / 2019 Inhoudsopgave Programma van Toetsing en Afsluiting MAVO 3 2018-2019 Aardrijkskunde blz 3 Beeldende vakken 2 (tekenen) blz 3 Biologie blz 3 Duitse

Nadere informatie

Art & Design in de bovenbouw. Nu ook voor NT en NG!!

Art & Design in de bovenbouw. Nu ook voor NT en NG!! Art & Design in de bovenbouw Nu ook voor NT en NG!! De kunstvakken in de bovenbouw Art & Design of Art & Sound altijd samen met Art & Theorie (=Kunst Algemeen) samen 2u p/w CKV (Culturele en Kunstzinnige

Nadere informatie

De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school. Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in?

De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school. Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in? De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in? In de brugklas volgen de leerlingen van de vwo- en tvwo brugklassen lessen klassieke cultuur

Nadere informatie

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO.

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO. CKV kerndoelen en eindtermen Er zijn duidelijke doorlopende leerlijnen van het basisonderwijs naar de onderbouw en het onderbouw naar de bovenbouw. De betreffende, ook wettelijk verplichte kerndoelen en

Nadere informatie

Informatie voor leerlingen tto gymnasium atheneum havo mavo. christelijke school

Informatie voor leerlingen tto gymnasium atheneum havo mavo. christelijke school Informatie voor leerlingen christelijke school 2018-2019 tto gymnasium atheneum havo mavo Kies een school die bij je past. 2 Om erachter te komen of je De Nassau een leuke school vindt, ben je van harte

Nadere informatie