Veiligheid en welzijn op school

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veiligheid en welzijn op school"

Transcriptie

1 Sint-Pauluscollege Houthalen Veiligheid en welzijn op school Onthaalbrochure voor nieuwe personeelsleden over het welzijnsbeleid op onze school In toepassing van het Koninklijk Besluit Welzijn op het Werk van 27 maart 1998 en het Koninklijk Besluit Onthaal en Begeleiding van Nieuwe Werknemers van 25 april 2007

2 Inhoud 1. Beleidsverklaring 2. Voorwoord 3. Structuren i.v.m. veiligheid 4. Risico s 5. Orde en netheid 6. Afval en milieu 7. Rookbeleid 8. Hygiëne EHBO ongevallen 9. Wat te doen bij brand? 10. Evacuatieprocedure 11. Veiligheidssignalisatie 12. Gevaarlijke stoffen 13. Psychosociale zorg 14. Verkeersveiligheid 15. Verzekering 16. Nuttige telefoonnummers Bijlage: Registratiedocument (ondertekend te bezorgen aan de Interne Dienst)

3 1. Beleidsverklaring VEILIGHEID, GEZONDHEID, HYGIËNE EN MILIEU De lnrichtende Macht (I.M.) en de directie van het Sint-Pauluscollege in Houthalen verklaren dat zij inzake veiligheid, gezondheid, hygiëne en milieu (VGHM) een beleid zullen voeren conform aan de volgende verbintenissen die integraal en actief deel zullen uitmaken van het schoolbeleid. 1. I.M. en directie willen gestalte geven aan dit beleid door: 1.1. Een bijdrage te leveren tot de integratie van VGHM in de opleiding en in de navorming van de hiërarchische lijn De hiërarchische lijn en de andere medewerkers actief te betrekken in de uitbouw van VGHM-doelstellingen De verantwoordelijkheden op elk niveau vast te leggen Er over te waken dat dit veiligheidsbeleid door alle medewerkers van de school gekend is, expliciet opgenomen in de beleidsopties van de school en toegepast wordt Regelmatig evaluaties uit te voeren om het VGHM-beleid te kunnen bijsturen. 2. I.M. en directie waken erover dat de voorbeeldfunctie van de school als onderwijsinstelling en van elke medewerker afzonderlijk, sterk benadrukt wordt. Dit wil zeggen dat de aspecten informatie en instructie een bijzondere plaats krijgen wanneer het erom gaat leerlingen een algemene veiligheidsopvoeding te geven en hen de regels van goed vakmanschap bij te brengen. Dit kan gebeuren door de integratie van VGHM-bewustzijn via de leerplannen en het leermateriaal te bevorderen, zodat jongeren voor hun beroepsleven meer bewust worden van de problematiek dienaangaande en als dusdanig de verschillende risico's beter leren opsporen, erop anticiperen, evalueren en beheersen. 3. I.M. en directie zorgen voor materiële voorzieningen die beantwoorden aan de criteria van VGHM. - Er wordt een planning opgesteld voor de aanpassing van oude gebouwen en installaties. -Er wordt een verantwoord aankoopbeleid gevoerd. 4. In de school wordt jaarlijks een actieplan opgesteld en uitgevoerd met als doel de prestaties op het gebied van VGHM voortdurend te verbeteren. 5. Ten opzichte van de nieuwe medewerkers, de leerlingen en tewerkgestelde derden wordt een actief preventiebeleid gevoerd. De nieuwe medewerkers en leerlingen worden via een onthaalbeleid attent gemaakt op de voorkomende risico's. 6. Personeelsleden, leerlingen en derden tewerkgesteld in de school worden regelmatig gewezen op de bestaande risico's. 7. De VGHM-aspecten worden regelmatig besproken met de bevoegde overlegorganen binnen en buiten de school en op de verschillende beleidsniveaus van de school.

4 8. De nodige omkadering en middelen worden voorzien om aan een actief veiligheidsbeleid te kunnen werken en om VGHM-zorgsystemen te realiseren. 9. De school werkt actief mee aan preventie-initiatieven van de overheid en zorgt voor een goede samenwerking met de diensten voor preventieve geneeskunde, medisch schooltoezicht en arbeidsgeneeskunde. 10. De school zorgt voor een degelijke veiligheidsopleiding.

5 Voorwoord Deze brochure werd speciaal opgesteld om een overzicht te geven van de aspecten rond veiligheid en welzijn. Als nieuweling op school zal je immers een reeks regels moeten leren, waarmee de anderen reeds zo vertrouwd zijn dat ze zich nauwelijks nog bewust zijn van het bestaan ervan. In deze brochure komen die veiligheidsaspecten samengevat aan bod. Samengevat, omdat we weten dat de hoeveelheid informatie die je de eerste dagen krijgt, enorm is. Toch vinden wij de algemene veiligheidsregels belangrijk. Ze zijn er voor jouw en onze veiligheid. Door het volgen ervan probeert men ongevallen te vermijden. Veiligheidsregels zijn een noodzaak, maar veiligheid gaat verder dan regels alleen. Beschouw veiligheid als iets waar je recht op hebt. Denk ook zelf bewust na over de veiligheidsaspecten van iedere taak en neem de juiste voorzorgsmaatregelen. Doe dat in de eerste plaats voor jezelf, je familie, je leerlingen, je collega s, je omgeving

6 1. Structuren m.b.t. veiligheid Het schoolbestuur (inrichtende macht werkgever) zorgt ervoor dat veiligheid en gezondheid geïntegreerd worden in het dagelijks beleid. De hiërarchische lijn, d.w.z. directeur, coördinator, technisch adviseur, praktijkleraar en vakleerkracht, zijn verantwoordelijk voor de uitvoering in de praktijk. De Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk heeft taken in verband met het voorkomingsbeleid, ongevallenonderzoek, administratieve taken, onderzoeken en adviezen. Deze taken worden uitgevoerd door de preventieadviseur. Marcel Loos is de coördinerende preventieadviseur van de Katholieke Scholengemeenschap De Heide De preventieadviseur heeft taken in de acht domeinen van de wet welzijn, nl: arbeidsveiligheid, gezondheid, ergonomie, arbeidshygiëne, verfraaiing, leefmilieu, psychosociale aspecten en bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag. Voor de taken waarvoor de preventieadviseur niet zelf bevoegd is om die uit te oefenen, wordt een beroep gedaan op een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDEWE Kunstlaan Hasselt). Het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk is het overlegorgaan dat ervoor zorgt dat je stem als werknemer daadwerkelijk gehoord wordt. Zij geven adviezen over arbeidsveiligheid, hygiëne en het preventiebeleid. Maandelijks vergaderen hierin de vertegenwoordigers van de werkgever en de werknemers. Voorzitter van het CPBW is directeur Theo Kuppens Geneeskundige diensten Voor gesubsidieerd personeel : - Gezondheidsdienst Departement Onderwijs - Arbeidsgeneeskundige dienst van de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (Idewe Kunstlaan Hasselt) Voor contractueel personeel: - Arbeidsgeneeskundige dienst van de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (Idewe Kunstlaan Hasselt) Voor leerlingen: - CLB Voor leerlingen-stagiairs: - Arbeidsgeneeskundige dienst van de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (Idewe Kunstlaan Hasselt)

7 2. Risico s In de school doen we heel wat inspanningen om gevaarlijke situaties te vermijden. Totaal risicovrij maken zal wel een utopie blijven. Regelmatig zullen echter nieuwe risico's opduiken. Draag je steentje bij om deze risico's tot een minimum te herleiden. Signaleer gevaarlijke situaties zo vlug mogelijk aan de preventieadviseur, je directeur, of je technisch adviseur. In principe wordt zoveel mogelijk gestreefd om in de school geen risico's binnen te brengen. Dit wil zeggen dat vooraleer iets aangekocht wordt, nagegaan wordt of het om een veilig concept gaat. Veiligheid is evenzeer als kwaliteit en kostprijs een belangrijk argument. De juiste bestelprocedure gebruiken is hier de boodschap. In een aantal gevallen vertoont het meest veilige toestel of de meest veilige situatie nog een aantal risico's. Dan zal men het risico afschermen, neutraliseren of de gebruiker uit de invloedssfeer van het gevaar verwijderen. Dit kan men door het aanbrengen van beschermkap, ventilatie, stroomonderbrekers,... De collectieve beschermingsmiddelen. Als laatste mogelijkheid kan je de gebruiker beveiligen door een persoonlijk beschermingsmiddel (PBM): veiligheidsschoenen, helm, handschoenen, veiligheidsbrillen, oordoppen, oorkappen, Indien individuele beschermingsmiddelen vereist zijn, draag ze dan steeds en eis van de leerlingen hetzelfde. Elke werkgever is verplicht een risicoanalyse te hebben van de werkposten die er in het bedrijf aanwezig zijn. Op de website van de school ( kan je onder de rubriek stagiairs onze risicoanalyses vinden. Ze zijn weliswaar opgesteld voor stagiairs in het onderwijs, maar kunnen evengoed dienen voor de beginnende leerkracht, gezien de werkpost dezelfde is. Bij machines en bepaalde activiteiten horen veiligheidsinstructiekaarten. Als deze ontbreken of je hebt vragen naar instructies, neem dan contact op met de preventieadviseur. Voor de medische onderzoeken wordt jaarlijks samen met de externe dienst voor preventie en bescherming overlegd welke personeelsleden als onderworpen beschouwd worden en daarom in aanmerking komen voor een passend of specifiek gezondheidstoezicht. In het kader van de wet op de moederschapsbescherming, zijn bepaalde fysische taken of het gebruik van gevaarlijke stoffen verboden gedurende de laatste drie zwangerschapsmaanden en gedurende de negende en tiende week na de bevalling in geval van borstvoeding. Bezorg in dit geval zo snel mogelijk een kopie van het zwangerschapsattest aan de directeur.

8 3. Orde en netheid Een ordelijke werkplaats, een opgeruimd klaslokaal en een nette speelplaats hebben een gunstige invloed op het werkmilieu: - minder gevaren, minder ongevallen; - prettiger werken, betere sfeer; - efficiënter werken, minder tijdverlies, betere concentratie; - minder fouten, betere kwaliteit. Hierin ligt ook een opvoedende taak voor de leerkrachten. - Verlaat bij het einde van de les nooit een lokaal in slordige toestand. - Begin niet met de les in een lokaal dat slordig achtergelaten werd. - Durf opruiming en zorg eisen. - Schakel bewust de momenten uit waarbij er kans op wanorde ontstaat, vooral bij leswisselingen wanneer de leerlingen alleen achtergelaten worden. - Opruimen van werkplaatsen, klassen en laboratoria is een onderdeel van het werk. - Ruim gemorste producten dadelijk op. - Verwijder glij- en struikelgevaar. - Hou doorgangen, trappen, vluchtwegen, blustoestellen, schakelkasten steeds vrij. - Indien de leerlingen het lokaal verlaten (pauze, lokaalwisseling, einde van de lesdag), sluit dan de ramen, schakel de lichten en alle toestellen uit en sluit de klasdeur af. - Na het laatste lesuur van de dag in het lokaal, laat dan de stoelen op de tafels zetten zodat de poetsploeg ongehinderd de vloer kan kuisen. - Veeg ook het bord schoon na elke les. - Niet alleen het schoolreglement is van toepassing. Ook hebben de verschillende werkplaatsen of vaklokalen een reglement of een lokaalreglement. Als je in werkplaatsen of vaklokalen komt, zorg dat je ook deze gelezen hebt.

9 4. Afval en milieu De zorg voor een beter milieu begint bij onszelf. En dat betekent dat wij ook op school zoveel mogelijk zorg moeten dragen voor gebruikte materialen en ruimtes. Niet alleen wijzelf, maar het behoort ook tot de opvoedende taak van de leerkrachten, dit over te brengen naar onze leerlingen en samen met hen ervoor te zorgen dat de school netjes blijft. In elk klaslokaal is een verzameldoos voor papier voorzien. Het spreekt voor zich dat er enkel papier en karton in de papierbak verzameld wordt. We vragen om deze wekelijks (donderdagmiddag) buiten aan de deur van het lokaal te zetten. Op de speelplaats zijn er voldoende vuilbakken voorzien. Stikkers op de vuilbakken duiden aan welk afval -restafval of plastiek er gedeponeerd kan worden. Drank in plastiekverpakking is verboden evenals blik en drinkkartons. Ook in de leraarskamers staan vuilbakken voor papier, plastiek en restafval. Uiteraard kan het niet dat kauwgum, snoepwikkels enz op de grond gegooid worden, noch in de lokalen, noch op de speelplaats. De verantwoordelijkheid dat dit allemaal in de juiste vuilbak terechtkomt, ligt bij ons allemaal. Op die manier hopen we, naast een propere school ook een milieubewuste school te zijn.

10 5. Rookbeleid Ons rookbeleid tracht de rechten van de niet-rokers om te werken in een rookvrije werkomgeving te garanderen. De school is volledig rookvrij dwz, alle gebouwen evenals de speelplaats en de pleinen. Er mag alleen gerookt worden buiten het schoolterrein. Het rookverbod is absoluut. Dit wil zeggen dat nergens mag gerookt worden, ook niet buiten de schooluren of dagen of tijdens niet-schoolse of buitenschoolse activiteiten. Roken is eveneens verboden in de de auto van de school. Ook bezoekers en tijdelijke werknemers dienen zich te houden aan de voorwaarden van het beleid.

11 6. Hygiëne EHBO - ongevallen Hygiëne Schadelijke en gevaarlijke stoffen zijn geen zeldzaamheid op een school, ook niet thuis. Denk aan uw persoonlijke hygiëne en eis van uw leerlingen hetzelfde. EHBO Wees bewust dat zelfs het kleinste letsel, hoe onbeduidend het ook schijnt, onmiddellijk moet verzorgd en gemeld worden. De eerste zorgen toedienen mag enkel gebeuren door een EHBO er of nijverheidshelper. Op school gebeurt de eerste verzorging meestal op het secretariaat. Ook zieke leerlingen worden naar het secretariaat of de graadverantwoordelijke doorverwezen. Bij een ernstig ongeval op school moet je onmiddellijk het secretariaat verwittigen. Zij zullen dan de medische dienst of ambulance oproepen. Een aantal personeelsleden heeft via school een volledige EHBO-opleiding gevolgd en krijgt op regelmatige basis een bijscholing. Geïnteresseerden in deze opleiding kunnen zich steeds aanmelden bij de preventieadviseur. ONGEVALLEN De eerste zorgen worden enkel door een EHBO er toegediend. Bij ernstige verwondingen, hartaanvallen, aantasting van de luchtwegen zal je zo snel mogelijk hulp inroepen. Dit kan door het secretariaat te verwittigen die de hulpdiensten zal oproepen. ARBEIDSONGEVALLEN Arbeidsongevallen worden steeds zo snel mogelijk gemeld aan het personeelssecretariaat, zodat de nodige documenten kunnen meegegeven worden. Het personeelssecretariaat zal ook de preventieadviseur verwittigen. Bij ernstige ongevallen moet deze immers een ongevallenonderzoek verrichten. Enkele tips samengevat: - bevoegde personen verwittigen - niets ondernemen dat het slachtoffer in gevaar kan brengen - slachtoffer niet verplaatsen tenzij er gevaar bestaat - een tweede ongeval vorkomen - toegangswegen vrijhouden - de gekwetste geruststellen.

12

13 7. Wat te doen bij brand? De meeste branden beginnen klein. Door een snel en accuraat optreden kan de brand wellicht in de kiem gesmoord worden. Zorg dat je de instructies bij brand goed kent. Hierdoor ontstaat het minste tijdverlies Eerste belangrijke stap : het melden van een brand. Aan het secretariaat, directeur of preventieadviseur: - brand - plaats - ernst van de brand vlammen zichtbaar - eventuele gekwetsten - je naam Als je snel bij de brand bent, kan je veel schade voorkomen. Op heel wat plaatsen in school zijn haspels en blusapparaten aanwezig. Deze zijn echter nutteloos als je ze niet doeltreffend kan gebruiken. Iedereen zou dan ook moeten weten waar de dichtstbijzijnde snelblusser of muurhaspel te vinden is, en hoe ze werken. Kijk daarom eens rond en stel je op de hoogte van de werking. Opgelet: alleen maar pogen de brand te blussen indien je zelf niet in gevaar komt! Als er echt gevaar dreigt, is het noodzakelijk dat iedereen het gebouw verlaat. Een vlotte evacuatie kan van levensbelang zijn. Mensen die geïnformeerd en getraind zijn, zullen minder snel in paniek geraken. Daarom zijn er jaarlijks evacuatieoefeningen. Neem deze oefeningen ernstig en dring hierop ook aan bij je leerlingen! Zorg dat je de mogelijke vluchtwegen kent. Ze zijn aangeduid met officiële waarschuwingstekens. In elk lokaal hangt ook een evacuatieplan. Neem in elk lokaal dat je komt de tijd om dit te bekijken. Lees regelmatig de instructies, nodig voor een snelle evacuatie. Bij de eerste evacuatieoefening krijgt iedereen nog een instructiebrochure. Wat moet je zeker NIET doen? - een lokaal betreden dat vol rook zit - vensters en deuren laten open staan - naar de plaats van de brand terugkeren vooraleer deze is vrijgegeven door de brandweer of de preventiedienst - blussen met water op elektrische installaties - bezittingen verzamelen en meenemen - een lift nemen om sneller het gebouw te verlaten.

14

15 8. Evacuatieprocedure Wat te doen? - Bij het horen van het alarmsignaal, onderbreek je onmiddellijk de les, schakel je machines en toestellen af, en beveel je aan de leerlingen om het klaslokaal in stilte te verlaten. Je neemt geen boekentassen of overjassen mee, je controleert of vensters gesloten zijn en je laat het licht aan. Tel de leerlingen en controleer of ze allemaal de klas verlaten. - Trek de deur van het lokaal dicht en plaats je vooraan de klas. - De evacuatieweg is de afgesproken vluchtweg indien de veiligheid dit toelaat. - Je begeeft je naar de afgesproken verzamelplaats. Zie het evacuatieplan in elk lokaal. - Je telt en controleert nogmaals de aanwezige leerlingen en deelt dit mee aan de verantwoordelijke op de afgesproken manier. Vergeet niet duidelijk klas en lokaal te noteren! - Op de verzamelplaats blijf je wachten tot men de toelating geeft om naar de klas terug te keren. Tijdens het eerste trimester wordt een eerste evacuatieoefening gehouden. Hiervoor zal je nog een extra evacuatiebundel bezorgd worden met de nodige richtlijnen en vluchtwegen. Lees duidelijk de instructies in deze bundel en bewaar deze het volledige schooljaar! Bestudeer ook vooraf de evacuatieplannen die in elk lokaal hangen. Reddingspictogrammen: uitgang vluchtweg nooduitgang verzamelplaats brandblusser brandhaspel brandmelding

16 Verzamelplaatsen Onderste speelplaats tegenover de klassenbouw Indien deze plaats niet kan, Voetbalterrein gelegen bij de gemeentelijke sporthal

17 9. Veiligheidssignalisatie Het doel van een veiligheidssignalisatie is op een snelle en gemakkelijk te begrijpen manier de aandacht te vestigen op voorwerpen en situaties die bepaalde gevaren kunnen veroorzaken. De doeltreffendheid van deze tekens of pictogrammen hangt in grote mate af van voortdurend herhaald onderricht van alle personen voor wie de signalisatie bedoeld is. De pictogrammen kunnen bv. zijn: Een verbod: kleur : rood/wit Een gebod: kleur : blauw/wit Een waarschuwing: kleur : geel/zwart Een aanwijzing: kleur : groen/wit

18 10. Gevaarlijke stoffen Zowel thuis als op school maakt men gebruik van gevaarlijke producten. Wie heeft er thuis geen benzine, white-spirit of een ontstoppingsmiddel staan. Bij het werken met gevaarlijke producten, dient men steeds een aantal regels in acht te nemen: - Lees aandachtig de etiketten aangebracht op de verpakking en volg de veiligheidsinstructies op. - Indien je in contact komt met één of ander product, trek dan steeds de aangetaste kledij uit en spoel de huid overvloedig met water. - Verwijder nooit etiketten van een verpakking en zorg dat deze steeds goed leesbaar blijven. - Hou je steeds aan de instructies wat betreft voorraad, manier van opslaan en transport van de gevaarlijke producten. - Meng nooit producten waarvan je niet met zekerheid weet of menging toegelaten is. - Voorzie steeds de voorziene recipiënten. Melk-, bier- en limonadeflesjes zijn verboden voor gevaarlijke producten. - Controleer nooit onbekende producten door eraan te ruiken of te voelen. - Gebruik indien nodig de geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen. - Was steeds je handen af na het gebruik van gevaarlijke producten. - Laat geen recipiënten open staan, maar sluit degelijk af. Etikettering Op elk etiket staat vermeld : R-zinnen : de risico s van dit product S-zinnen : safety, de voorzorgen die genomen moeten worden. Bestelprocedure Voor het bestellen van gevaarlijke stoffen moet de wettelijke procedure gevolgd worden. Alleen de hiertoe bevoegde persoon besteld na advies van de preventieadviseur. Veiligheidspictogrammen

19 11. Psychosociale zorg Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk zijn verboden omdat ze strijdig zijn met de rechten van de personeelsleden en met de eerbied voor hun menselijke waardigheid. Het personeelslid dat in de onderwijsinstelling het slachtoffer van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag meent te zijn, kan zich in eerste instantie wenden tot de vertrouwenspersonen die bevoegd zijn voor de opvang van slachtoffers van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag. Deze vertrouwenspersoon is : Rosetta Lorefice Onze school heeft ook een overeenkomst van de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk Idewe voor deze materie. De bevoegde externe preventieadviseur-psychosociale aspecten van Idewekan bereikt worden op het nummer

20 12. Verkeersveiligheid Voor je eigen veiligheid, maar ook die van de leerlingen, hou je je aan de verkeersregels als je met de wagen naar school komt. Rond de school is er een 30km-zone. Ook bij uitstappen met leerlingen te voet of met de fiets hou je je aan de verkeersregels. Voor uitstappen zijn er gele veiligheidshesjes te krijgen op de preventiedienst. Bij busuitstappen zorg je er voor dat elke leerling een zitplaats heeft. Ter controle zit iedereen bij heen- en terugreis op dezelfde plaats. De middengang wordt vrijgehouden van boekentassen e.d. Bij een noodzakelijke snelle evacuatie van de bus, staat iedereen recht, gaan rij per rij van voor naar achter eerst de leerlingen die langs het middenpad zitten naar buiten, links en rechts ritsend. Vanachter gekomen schuiven de leerlingen die aan het raam zitten naar het middenpad en verlaten deze van achter naar voor en links en rechts ristend de bus. Indien goed toegepast is dit de meest efficiënte wijze om een bus snel te evacueren.

21 13. Verzekering Tijdens de schoolactiviteiten, zowel binnen als buiten de schoolmuren, zijn zowel leerlingen als personeel verzekerd tegen lichamelijke ongevallen. De leerlingen via een schoolpolis, het gesubsidieerd personeel via het Departement Onderwijs, de contractuelen via een arbeidsongevallenverzekering die de school onderscheven heeft. Stoffelijke schade wordt niet door de schoolverzekering gedekt. Voor personeel die in opdracht van de school een verplaatsing met de eigen wagen moet maken, is er wel een omnium-in-opdracht verzekering voor schade aan het voertuig die niet door de eigen autoverzekering gedekt wordt. Voorwaarde is wel dat het wel degelijk om een verplaatsing in opdracht ging én dat de verplaatsing vooraf gemeld werd. De normale thuis-schoolverplaatsing of verplaatsingen met de fiets horen hier niet bij. Een personeelslid dat rijdt met het voertuig van school en in opdracht van de school, met collega s of leerlingen, moet in het bezit zijn van een medische schifting, d.w.z. een bijzonder medisch attest dat gehecht wordt aan het rijbewijs.

22 16. Nuttige telefoonnummers Noodnummer Brandweer - Medische spoeddienst (gsm) Noodnummer Politie (gsm) Politie Heusden Brandweer Heusden Brandweer Genk Antigifcentrum Brandwondencentrum CLB Arbeidsgeneesheer Dr Annemie Janssen Directeur Theo Kuppens Vertrouwenspersoon Martien Verbeeck Coördinerend preventieadviseur Marcel Loos

23 Registratiedocument Onthaal nieuwe werknemer Document bestemd voor de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk in toepassing van het Koninklijk Besluit van 25 april 2007 Naam van de werknemer Functie Naam van de aangestelde peter/meter Naam van de hiërarchisch verantwoordelijke Verklaring door de werkgever of de hiërarchische verantwoordelijke Beste nieuwe collega, Het onthaal van nieuwe werknemers maakt deel uit van ons welzijnsbeleid. Als werkgever of lid van de hiërarchische lijn, organiseren wij dit onthaal en daartoe ondertekenen wij samen dit document. Hiermee bevestigen wij dat de nodige inlichtingen en instructies met betrekking tot het welzijn op het werk werden verstrekt. In onze school wordt elke nieuwe collega gedurende de onthaalperiode begeleid door een ervaren werknemer, hierboven vermeld onder de rubriek peter/meter. Datum : / / Handtekening van de werkgever en/of de hiërarchische verantwoordelijke werknemer Handtekening van de nieuwe

Evacuatie- en brandrichtlijnen

Evacuatie- en brandrichtlijnen Schooljaar 2012-2013 Evacuatie- en brandrichtlijnen Veiligheid en gezondheid op school is:. zorg dragen voor de medemens en onszelf. een elementair onderdeel van de opvoeding. bijdragen tot algemene vorming.

Nadere informatie

Veiligheid, gezondheid en welzijn op school. Onthaaldocument voor onderwijzend en ondersteunend personeel, stagiairs en interimarissen.

Veiligheid, gezondheid en welzijn op school. Onthaaldocument voor onderwijzend en ondersteunend personeel, stagiairs en interimarissen. Sint-Jan Berchmansinstituut Kleine Hemmenweg 4-4A 3520 Zonhoven Tel: 011/55 99 90 info@sjbzonhoven.be Veiligheid, gezondheid en welzijn op school Onthaaldocument voor onderwijzend en ondersteunend personeel,

Nadere informatie

Veiligheid en welzijn op school

Veiligheid en welzijn op school Veiligheid en welzijn op school Onthaalbrochure voor personeelsleden en stagiairs over het welzijnsbeleid op school Geschikt voor iedere nieuwe medewerker in onze scholen maar uiteraard ook voor alle anderen.

Nadere informatie

Evacuatierichtlijnen

Evacuatierichtlijnen Schooljaar 2017 2018 Evacuatierichtlijnen Evacuatierichtlijnen 2017 2018 v20170825 Toelichting Onze school doet inspanningen om het risico op een noodtoestand te minimaliseren. Risico s kunnen echter nooit

Nadere informatie

Introductie uitzendkrachten

Introductie uitzendkrachten Blz.: 1/7 I. Veiligheidsregels- en voorschriften Voor de specifieke veiligheids- en gezondheidsregels, alsook de vereiste PBM, wordt steeds verwezen naar de werkpostfiche, de introductiebrochure van de

Nadere informatie

Evacuatierichtlijnen. Schooljaar

Evacuatierichtlijnen. Schooljaar Schooljaar 2016-2017 V20160916 Evacuatierichtlijnen Veiligheid en gezondheid op school is:. zorg dragen voor de medemens en onszelf. een elementair onderdeel van de opvoeding. bijdragen tot algemene vorming.

Nadere informatie

Evacuatierichtlijnen

Evacuatierichtlijnen Schooljaar 2018 2019 Evacuatierichtlijnen Evacuatierichtlijnen 2018 2019 v20180828 Toelichting Onze school doet inspanningen om het risico op een noodtoestand te minimaliseren. Risico s kunnen echter nooit

Nadere informatie

Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn. Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12

Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn. Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12 Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12 Agenda Algemeen Vuurdriehoek Brand blussen? Handelingen bij brand Evacuatie van gebouwen Brand in België

Nadere informatie

Veiligheid en welzijn op school

Veiligheid en welzijn op school Veiligheid en welzijn op school Brochure voor personeelsleden en stagiairs over het welzijnsbeleid op onze school In toepassing van het KB Welzijn op het Werk van 27 maart 1998 en het KB Onthaal en Begeleiding

Nadere informatie

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg.

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de groepen signaleringsborden. -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de verschillende vormen van markeringen. -1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving?

Nadere informatie

Veiligheid en welzijn op school

Veiligheid en welzijn op school Veiligheid en welzijn op school Brochure voor personeelsleden en stagiairs over het welzijnsbeleid op onze school In toepassing van het KB Welzijn op het Werk van 27 maart 1998 en het KB Onthaal en Begeleiding

Nadere informatie

Basisvorming veiligheid niveau 3 Onthaalbeleid

Basisvorming veiligheid niveau 3 Onthaalbeleid Basisvorming veiligheid niveau 3 Onthaalbeleid Ann Goeman Coördinator psychosociale aspecten Gemeenschappelijke preventiedienst GO! - Wettelijke bepalingen - Betrokken actoren - de werkgever - hiërarchische

Nadere informatie

Eén minuut is nodig om een veiligheidsregel te schrijven. Eén uur is nodig om een veiligheidsvergadering te houden.

Eén minuut is nodig om een veiligheidsregel te schrijven. Eén uur is nodig om een veiligheidsvergadering te houden. Eén minuut is nodig om een veiligheidsregel te schrijven. Eén uur is nodig om een veiligheidsvergadering te houden. Eén week om een veiligheidsprogramma op te stellen. Eén maand om dat programma uit te

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP SCHOOL

ONTHAALBROCHURE VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP SCHOOL ONTHAALBROCHURE VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP SCHOOL Vrije Basisschool Dorp 32 9840 Zevergem Tel. 09/385.47.13 schoolzevergem@telenet.be Versie september 2017 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Waarden en doelstellingen...

Nadere informatie

Veiligheid en welzijn op school

Veiligheid en welzijn op school Veiligheid en welzijn op school Brochure voor personeelsleden en stagiairs over het welzijnsbeleid op onze school In toepassing van het KB Welzijn op het Werk van 27 maart 1998 en het KB Onthaal en Begeleiding

Nadere informatie

Circulaire BRANDPREVENTIE

Circulaire BRANDPREVENTIE OP DE ARBEIDSPLAATSEN PRINCIPE De wetgeving betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen ( Codex Boek III, Titel 3) legt duidelijk uit welke maatregelen de werkgevers moeten nemen inzake brandpreventie.

Nadere informatie

Circulaire 2015 02 BRANDPREVENTIE

Circulaire 2015 02 BRANDPREVENTIE Brandpreventie op de arbeidsplaatsen PRINCIPE De nieuwe wetgeving betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen (KB van 28 maart 2014) legt duidelijk uit welke maatregelen de werkgevers moeten nemen

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

Opstellen GPP en JAP op basis van verslagen. Els Fias

Opstellen GPP en JAP op basis van verslagen. Els Fias op basis van verslagen Els Fias GPP: Globaal PreventiePlan JAP: JaarActiePlan Wettelijke instrumenten bij de organisatie van de preventie in elke onderneming of instelling Vereisen een zorgvuldige, methodische

Nadere informatie

Veiligheid en welzijn op school

Veiligheid en welzijn op school Veiligheid en welzijn op school Brochure voor personeelsleden en stagiairs over het welzijnsbeleid op onze school In toepassing van het KB Welzijn op het Werk van 27 maart 1998 en het KB Onthaal en Begeleiding

Nadere informatie

EVACUATIEPLAN. 1. Aantal evacuatieoefeningen: 2. richtlijnen evacuatie leerlingen. 3. alarmsignaal INSTRUCTIES PERSONEEL. schooljaar 2006-2007

EVACUATIEPLAN. 1. Aantal evacuatieoefeningen: 2. richtlijnen evacuatie leerlingen. 3. alarmsignaal INSTRUCTIES PERSONEEL. schooljaar 2006-2007 EVACUATIEPLAN INSTRUCTIES PERSONEEL schooljaar 2006-2007 1. Aantal evacuatieoefeningen: - aangekondigd: eerste trimester: - niet aangekondigd: derde trimester: 2. richtlijnen evacuatie leerlingen Zie standaarddocument

Nadere informatie

WERKPLAATSREGLEMENT MECHANICA VTI 1

WERKPLAATSREGLEMENT MECHANICA VTI 1 WERKPLAATSREGLEMENT MECHANICA VTI 1 Dit is het nieuwe werkplaatsreglement dat door elke leerling moet gekend zijn en gerespecteerd worden. Het is dus wenselijk om dit document in het begin van het nieuwe

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.5.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 09/05/2018 PAGINA: 1 van 5 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

WERKPLAATSREGLEMENT ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA 501, 138,139

WERKPLAATSREGLEMENT ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA 501, 138,139 WERKPLAATSREGLEMENT ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA 501, 138,139 Dit is het werkplaatsreglement dat door elke leerling moet gekend zijn en gerespecteerd worden. Het is dus wenselijk om dit document in het begin

Nadere informatie

Werken met derden. - Werknemers van derden mogen geen informatie over de installaties en (product-)processen aan derden meedelen.

Werken met derden. - Werknemers van derden mogen geen informatie over de installaties en (product-)processen aan derden meedelen. Werken met derden 1 Veiligheidsafspraken 1.1 Verplichtingen van de werknemers van de derde Werknemers van de derde die werkzaamheden komen uitvoeren in AIM Recycling NV dienen steeds te zorgen voor hun

Nadere informatie

INVOEREN VAN EEN WELZIJNSBELEID IN DE SCHOOL. Welzijnsdag 12 november 2012

INVOEREN VAN EEN WELZIJNSBELEID IN DE SCHOOL. Welzijnsdag 12 november 2012 INVOEREN VAN EEN WELZIJNSBELEID IN DE SCHOOL Welzijnsdag 12 november 2012 Hoe begin ik eraan? Veiligheid, gezondheid, hygiëne en milieu in scholen WELZIJNSBELEID 2 De 7 welzijnsdomeinen 1 de arbeidsveiligheid

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Codex over het welzijn op het werk Boek I.- Algemene beginselen Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 89/391/EEG van de Raad

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.9.2.3 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Schoolinterne afspraken kleuterafdeling

Schoolinterne afspraken kleuterafdeling G E M E E N T E S C H O O L S I N T D E N I J S Dalestraat 40-8554 Zwevegem Sint-Denijs T 056 45 57 72 F 056 45 57 72 E < stdenijs@scarlet.be> Schoolinterne afspraken kleuterafdeling Samen leven, samen

Nadere informatie

Onderrichtingen voor EVACUATIE van de schoolgebouwen

Onderrichtingen voor EVACUATIE van de schoolgebouwen Evacuatiebrochure Scholengroep 5 Campus Keerbergen Sectie Internaat Onderrichtingen voor EVACUATIE van de schoolgebouwen Diane SMETS Intern Preventieadviseur 09/2012 Inhoud 1. Inleiding p.2 2. Maatregelen

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.9.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

WERKPLAATSREGLEMENT HOUT VTI 2

WERKPLAATSREGLEMENT HOUT VTI 2 WERKPLAATSREGLEMENT HOUT VTI 2 Dit is het nieuwe werkplaatsreglement dat door elke leerling moet gekend zijn en gerespecteerd worden. Het is dus wenselijk om dit document in het begin van het nieuwe schooljaar

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.1.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 5 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.1.2.2 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Onthaal van nieuwe medewerkers

Onthaal van nieuwe medewerkers Onthaal van nieuwe medewerkers IVOC CHECKLIST VOOR DE WERKGEVER F030-5.0 1 Inhoud IVOC checklist Inlichtingen over de aanwerving pagina 3 Voorbereiding van het onthaal pagina 4 Dag van de aanwerving pagina

Nadere informatie

Veilig organiseren van interne schoolmanifestaties. Welzijnsdag 18 november 2013

Veilig organiseren van interne schoolmanifestaties. Welzijnsdag 18 november 2013 Welzijnsdag 18 november 2013 Open deur Schoolfeest Oudercontact Sportactiviteiten Eetfestijn Veilig organiseren van interne Het aspect veiligheid speelt hierbij een belangrijke rol. Wordt er bij het organiseren

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN HET ICT-LOKAAL VAN DE STEDELIJKE BASISSCHOOL STAAKTE

REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN HET ICT-LOKAAL VAN DE STEDELIJKE BASISSCHOOL STAAKTE REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN HET ICT-LOKAAL VAN DE STEDELIJKE BASISSCHOOL STAAKTE Artikel 1 Op de Stedelijke Basisschool Staakte, Hoogstraat 192 9160 Lokeren, wordt volgende ruimte ter beschikking gesteld

Nadere informatie

Lees deze richtlijnen, zodanig dat een evacuatie vlot kan verlopen!

Lees deze richtlijnen, zodanig dat een evacuatie vlot kan verlopen! Aanpassing 01-10-2016 Instructies voor evacuatie 1. Bij elk begin van brand geef je zo vlug mogelijk alarm door in de directe omgeving een alarmdrukknop in te drukken. Met de binnenhuistelefoon de telefooncentrale

Nadere informatie

Basisveiligheid voor technische en facilitair departement

Basisveiligheid voor technische en facilitair departement Basisveiligheid voor technische en facilitair departement Inhoudsopgave A. RICHTLIJNEN BIJ NOODGEVALLEN... 2 Brand... 2 1. Druk op de branddrukknop en bel het intern noodnummer: 2222... 2 2. Preventief

Nadere informatie

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Bijlage Safety Flash - 2017 / 03 VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Ik zorg ervoor dat mijn werkpost proper en ordelijk is. Ik zet alles na gebruik terug op zijn plaats. Ik hou alle doorgangen vrij en ik

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.6.2.1 STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.6.2.1 STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.6.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.15.2.2 STAGIAIRS REVISIE: 0 DATUM: in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de van stagiairs. PAGINA: 1 van 7 Plaats van tewerkstelling Stageplaats : Plaats : Naam

Nadere informatie

Arborisico s bij politie (Nederland) Arbeidsveiligheid als opdracht voor de werkgever. Morele plicht

Arborisico s bij politie (Nederland) Arbeidsveiligheid als opdracht voor de werkgever. Morele plicht Arbeidsveiligheid als opdracht voor de werkgever Arborisico s bij politie (Nederland) 16 juni 2008 Centrum voor Politiestudies HCP Piet RECOUR Sectiechef Arbeidsveiligheid Vlaanderen Federale Politie Morele

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

CALAMITEITENPLAN. P.C.B.O. De Loopplank / B.S.O. Kom aan boord / K.D.V. De Bereboot Pieter de Hoochplaats SC Alblasserdam

CALAMITEITENPLAN. P.C.B.O. De Loopplank / B.S.O. Kom aan boord / K.D.V. De Bereboot Pieter de Hoochplaats SC Alblasserdam CALAMITEITENPLAN P.C.B.O. De Loopplank / B.S.O. Kom aan boord / K.D.V. De Bereboot Pieter de Hoochplaats 1 2951SC Alblasserdam Inleiding: Dit plan beschrijft hoe er tijdens een calamiteit snel en doeltreffend

Nadere informatie

Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge

Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge Welkom in ons ziekenhuis De preventiedienst heet je van harte welkom in ons ziekenhuis. We wensen je een boeiende, leerrijke maar uiteraard ook veilige tijd toe.

Nadere informatie

BHV/Ontruimingsplan Ouderenzorg Anders BEM1303136 gemeente Steenbergen

BHV/Ontruimingsplan Ouderenzorg Anders BEM1303136 gemeente Steenbergen BHV/Ontruimingsplan Ouderenzorg Anders BEM1303136 gemeente Steenbergen Naam :Ouderenzorg Anders Adres :Van Glymesstraat 30, 4651 LM Steenbergen Telefoon : 0167-567055 Directeur : Mw. A. Elferink Aantal

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van. Technisch Instituut Heilige Familie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van. Technisch Instituut Heilige Familie Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN LOKALEN IN KUNSTACADEMIE TER BEUKEN

REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN LOKALEN IN KUNSTACADEMIE TER BEUKEN REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN LOKALEN IN KUNSTACADEMIE TER BEUKEN Artikel 1 In de Kunstacademie Ter Beuken, gelegen te 9160 Lokeren Groendreef 8, worden volgende ruimten ter beschikking gesteld voor gebruik:

Nadere informatie

Welzijn en opleidingen

Welzijn en opleidingen Welzijn en opleidingen De wetgeving over het welzijn op het werk verplicht werkgevers de nodige maatregelen te nemen om het welzijn van de werknemers te bevorderen tijdens de uitvoering van hun werk. Een

Nadere informatie

Werkplaatsreglement Eerste graad

Werkplaatsreglement Eerste graad Werkplaatsreglement Eerste graad 1ste graad: 1ste leerjaar A en B Industriële wetenschappen Mechanica - Elektriciteit Bouw- en Houttechnieken Nijverheid Art G.0 Belangrijke aandachtspunten Om het gsm-misbruik

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.8.16.1 STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.8.16.1 STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.8.16.1 STAGIAIRS REVISIE: 1 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Tijdens elke activiteit een hoofdverantwoordelijke aanduiden en minstens 1 keer per jaar een evacuatie-oefening houden zijn de belangrijkste taken!

Tijdens elke activiteit een hoofdverantwoordelijke aanduiden en minstens 1 keer per jaar een evacuatie-oefening houden zijn de belangrijkste taken! Pagina 1 van 10 We raden met klem aan om dit document eenmaal per jaar te doorlopen met de hele leidingsploeg en de lokalenverantwoordelijken. Goede en duidelijke afspraken vooraf kunnen mensenlevens redden.

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE KODB VZW

ONTHAALBROCHURE KODB VZW ONTHAALBROCHURE KODB VZW 1. Welzijnswet 1.1 Omstandigheden - arbeidsveiligheid - bescherming gezondheid werknemer - psychosociale belasting - ergonomie - arbeidshygiëne - verfraaiing van de werkplaatsen

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van. Vrije Basisschool - De Zonnetuin

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van. Vrije Basisschool - De Zonnetuin Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Interne evacuatieplanning

Interne evacuatieplanning Interne evacuatieplanning Nieuwe inzichten 2 IOS International Eensoftwareontwikkeling-en/of dienstverleningsbedrijfdatzichbezighoudtmet het opmakenenbeherenvan eeninventarisvan de veiligheidsmiddelenvan

Nadere informatie

EVACUATIE BIJ BRANDALARM. Evacuatieplan bij Brandalarm

EVACUATIE BIJ BRANDALARM. Evacuatieplan bij Brandalarm EVACUATIE BIJ BRANDALARM Evacuatieplan bij Brandalarm TELEFOONNUMMERS BRANDWEER : 112 of 100 of 059 / 70 10 10 1 Verwittigen brandweer De leerkracht die de brand ontdekt: 1) vertrouwt zijn leerlingen toe

Nadere informatie

Calamiteitenplan. Willem de Zwijger. Roermond

Calamiteitenplan. Willem de Zwijger. Roermond Calamiteitenplan Willem de Zwijger Roermond Cbs Willem de Zwijger Calamiteitenplan Algemene gegevens: Naam school: Cbs Willem de Zwijger Adres: Minister Beversstraat 7 6042 BL Roermond Telefoon: 0475-315665

Nadere informatie

VEILIGHEID EEN (EXCURSIE) UITSTAP MET DE BUS.

VEILIGHEID EEN (EXCURSIE) UITSTAP MET DE BUS. VEILIGHEID EEN (EXCURSIE) UITSTAP MET DE BUS. VEILIGHEID EEN (EXCURSIE) UITSTAP MET DE BUS. Hoe gedraag ik mij in een bus? a) Ik plaats mijn rugzak in de kofferruimte van de bus. b) Reizigers die slecht

Nadere informatie

Interne dienst preventie en bescherming op het werk. Guy Linten preventieadviseur-coördinator

Interne dienst preventie en bescherming op het werk. Guy Linten preventieadviseur-coördinator Interne dienst preventie en bescherming op het werk Guy Linten preventieadviseur-coördinator Gemeenschappelijke preventiedienst Elke werkgever moet een interne dienst voor preventie en bescherming op het

Nadere informatie

BRAND. Algemene informatie over brand

BRAND. Algemene informatie over brand Preventie en Interim Algemene informatie over brand Opdat er brand zou ontstaan zijn 3 elementen nodig: Brandbare stof: vaste stof, vloeistof, gas Ontstekingsbron (vonken, vlam) veroorzaakt door bvb. kortsluiting,

Nadere informatie

WERKPLAATSREGLEMENT HOUT VTI 1

WERKPLAATSREGLEMENT HOUT VTI 1 WERKPLAATSREGLEMENT HOUT VTI 1 Dit is het nieuwe werkplaatsreglement dat door elke leerling moet gekend zijn en gerespecteerd worden. Het is dus wenselijk om dit document in het begin van het nieuwe schooljaar

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S ; erratum: B.S )

Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S ; erratum: B.S ) Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S. 4.10.2004; erratum: B.S. 3.1.2005) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 30 september 2005 (B.S. 13.10.2005,

Nadere informatie

Veiligheid Tata Steel Orkest

Veiligheid Tata Steel Orkest Veiligheid Tata Steel Orkest 1 Veiligheid Tata Steel Orkest De veiligheid en gezondheid van iedereen die voor of met het Tata Steel Orkest muziek maakt of daarbij ondersteuning verleent, is onze hoogste

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van het. CVO - Centrum Talen en Techniek Limburg

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van het. CVO - Centrum Talen en Techniek Limburg Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

L E E F R E G E L S 2015-2016 VTI KORTRIJK-HARELBEKE-GULLEGEM

L E E F R E G E L S 2015-2016 VTI KORTRIJK-HARELBEKE-GULLEGEM 2015-2016 L E E F R E G E L S VTI KORTRIJK-HARELBEKE-GULLEGEM Inleiding Waar mensen samenkomen en willen samenleven, moeten er afspraken gemaakt worden. Hoe groter de groep, hoe duidelijker de afspraken

Nadere informatie

Brandpreventie- dossier. Caroline Deleu. Activity Manager B.U. Environment, Safety & Sustainability

Brandpreventie- dossier. Caroline Deleu. Activity Manager B.U. Environment, Safety & Sustainability Brandpreventie- dossier Caroline Deleu Activity Manager B.U. Environment, Safety & Sustainability KB 28/03/14 Verplichtingen Werkgever Minimale preventiemaatregelen Brandbestrijdingsdienst Maatregelen

Nadere informatie

RISICOANALYSE STAGIAIRS in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs.

RISICOANALYSE STAGIAIRS in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. RISICOANALYSE STAGIAIRS in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. Plaats van tewerkstelling Onderneming : OPZC Rekem Plaats : Daalbroekstraat 106 Naam dienst :

Nadere informatie

REGIONAAL TECHNOLOGISCH CENTRUM BRUGGE-MIDDENKUST. Eandis Scheepsdalelaan 56 Ingang hoek Leopold II laan 8000 Brugge

REGIONAAL TECHNOLOGISCH CENTRUM BRUGGE-MIDDENKUST. Eandis Scheepsdalelaan 56 Ingang hoek Leopold II laan 8000 Brugge REGIONAAL TECHNOLOGISCH CENTRUM BRUGGE-MIDDENKUST Eandis Scheepsdalelaan 56 Ingang hoek Leopold II laan 8000 Brugge Beste leerkracht, Beste scholier, Welkom in het Regionaal Technologisch Centrum (RTC)

Nadere informatie

safety fl@sh ORGANISATIE VAN EEN EVACUATIEOEFENING

safety fl@sh ORGANISATIE VAN EEN EVACUATIEOEFENING safety fl@sh Het koninklijk besluit van 27.3.1998 betreffende het welzijnsbeleid stipuleert in artikel 22 dat de werkgever een intern noodplan moet opstellen naar aanleiding van de vaststellingen gedaan

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van. Vrije Lagere School - De Speling

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van. Vrije Lagere School - De Speling Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

BROCHURE VEILIGHEID OP SCHOOL

BROCHURE VEILIGHEID OP SCHOOL Sint-Janscollege BROCHURE VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP SCHOOL Inhoudstafel 3 Voorwoord 4 Waarden - Doelstellingen 5 Risico's 6 Structuren m.b.t. veiligheid en welzijn op school 7 Basisveiligheid: orde en

Nadere informatie

PRO_15_Buitenschoolse praktijkopleiding

PRO_15_Buitenschoolse praktijkopleiding PRO_15_Buitenschoolse praktijkopleiding 27-10-2015 Gemeenschappelijke preventiedienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Inhoudsopgave 1. Definitie 3 2. Doel 3 3. Wetgeving 3 4. Verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van medische wacht- en hulpdiensten

Handleiding voor het gebruik van medische wacht- en hulpdiensten Handleiding voor het gebruik van medische wacht- en hulpdiensten Medische wacht- en hulpdiensten zijn er steeds voor mensen die medische zorgen nodig hebben. De realiteit leert echter dat men vaak niet

Nadere informatie

CHECKLIJST VOOR HET OPSTELLEN VAN EEN GLOBAAL PREVENTIEPLAN SECTOREN HOUTBEWERKING EN HOUTHANDEL

CHECKLIJST VOOR HET OPSTELLEN VAN EEN GLOBAAL PREVENTIEPLAN SECTOREN HOUTBEWERKING EN HOUTHANDEL CHECKLIJST VOOR HET OPSTELLEN VAN EEN GLOBAAL PREVENTIEPLAN SECTOREN HOUTBEWERKING EN HOUTHANDEL Versie januari 2013 1. Machines 1.1 Hebt U een geactualiseerde inventarislijst van alle machines? 1.2 Bestaan

Nadere informatie

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector Wettelijke verplichtingen inzake het onthaal van uitzendkrachten De organisatie van het onthaal van uitzendkrachten wordt wettelijk geregeld door de CAO nr. 22 betreffende het onthaal en de aanpassing

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Izegem

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Izegem Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

VEILIGHEID GEZONDHEID HYGIËNE MILIEU

VEILIGHEID GEZONDHEID HYGIËNE MILIEU 1 Heemschool 1 en 2 BA. 2038 Koning Albertlaan 181 1120 Neder-Over-Heembeek ONTHAALBROCHURE VEILIGHEID GEZONDHEID HYGIËNE MILIEU 2 INHOUD Voorwoord pag. 4 Waarden en doelstellingen pag. 5 Risico s pag.6

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN HET OUDE SCHOOLGEBOUW VAN DE STEDELIJKE BASISSCHOOL STAAKTE

REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN HET OUDE SCHOOLGEBOUW VAN DE STEDELIJKE BASISSCHOOL STAAKTE REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN HET OUDE SCHOOLGEBOUW VAN DE STEDELIJKE BASISSCHOOL STAAKTE Artikel 1 Op de Stedelijke Basisschool Staakte, Hoogstraat 192 9160 Lokeren, wordt volgende ruimte ter beschikking

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van de Vrije Basisschool te Neerpelt

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van de Vrije Basisschool te Neerpelt Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van. Sint-Jan Berchmanscollege

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van. Sint-Jan Berchmanscollege Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.12.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 1 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 7 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Gemeentelijke Basisschool De Vlinders - De Vlindertuin te 2060 Antwerpen

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Gemeentelijke Basisschool De Vlinders - De Vlindertuin te 2060 Antwerpen Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van M.S.G.O. III te Hasselt

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van M.S.G.O. III te Hasselt Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Calamiteitenplan. Montessorischool De Basis

Calamiteitenplan. Montessorischool De Basis Calamiteitenplan Montessorischool De Basis CALAMITEITENPLAN MONTESSORSCHOOL DE BASIS FRAMBOZESTRAAT 29 4462 EK GOES TEL. : O113 216707 E-MAIL: debasis@zeelandnet.nl Dit calamiteitenplan bevat: - Algemene

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.4.1 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge

Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge Veilig werken in het AZ Sint-Lucas Brugge Welkom in ons ziekenhuis De preventiedienst heet je van harte welkom in ons ziekenhuis. We wensen je een boeiende, leerrijke maar uiteraard ook veilige tijd toe.

Nadere informatie

Evacuatieoefeningen Herman Daems

Evacuatieoefeningen Herman Daems Evacuatieoefeningen 2019 Herman Daems Evacuatie Veiligheid: Voor jezelf Slachtoffers Omstaanders 8/09/16 Footer ingeven 2 Evacuatie 8/09/16 Footer ingeven 3 Evacuatie Ken je het evacuatieplan? 8/09/16

Nadere informatie

Informatiemateriaal BEZOEKERSINFORMATIE YARD DEN HELDER

Informatiemateriaal BEZOEKERSINFORMATIE YARD DEN HELDER S7 Informatiemateriaal BEZOEKERSINFORMATIE YARD DEN HELDER HSEQ Welkom bij GDF SUEZ E&P Nederland Neem voor uw en onze veiligheid de tijd om deze bezoekersinformatie door te lezen. Zeg WIE u bent / WAT

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.10.2.14 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 7 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Houthulst

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Houthulst Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Basisschool van het Gemeenschapsonderwijs te Tielt

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Basisschool van het Gemeenschapsonderwijs te Tielt Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van de. Vrije Technische School Leuven

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van de. Vrije Technische School Leuven Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Ontruimingsplan basisschool ' Yn de m ande '

Ontruimingsplan basisschool ' Yn de m ande ' 2019 Ontruimingsplan basisschool ' Yn de m ande ' - 1 Inhoudsopgave 2. Inleiding en toelichting...3 4. Gebouw-, installatie- en organisatiegegevens...5 5. Alarmeringsprocedure intern en extern...5 5.1

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Kluisbergen

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Kluisbergen Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.17.2.1 STAGIAIRS REVISIE: 0 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 29/05/2017 PAGINA: 1 van 7 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Bedrijfshulpverleningsplan

Bedrijfshulpverleningsplan Bedrijfshulpverleningsplan voor de openbare apotheek te Datum opmaak: bijlage 8 61 Inhoud 1 Basisgegevens Apotheek Arts Ziekenhuis met EHBO-post Aanwezige bedrijfshulpverleners 2 Informatie/instructie

Nadere informatie