Eigen muziek, video s en foto s op TV. ( ) Gerrit van Eijndhoven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eigen muziek, video s en foto s op TV. (8-11-2012) Gerrit van Eijndhoven http://www.gerritentiny.nl/"

Transcriptie

1 Eigen muziek, video s en foto s op TV. ( ) Gerrit van Eijndhoven Inhoud Voorwoord... 2 Wat heb je hiervoor nodig? De mediabestanden op je computer De Apple TV-mediaplayer Wat kun je met de Apple TV... 5 Installatie Apple TV:... 6 Instellen Apple TV Instellen van de computer... 7 Instellen itunes: Gebruiken van itunes... 8 Muziek... 8 Video... 8 Foto s... 8 De Muziek- en Filmbibliotheek vullen Afspeellijst voor muziek maken Van ipad naar TV Thuisdeling inschakelen: AirPlay-mirroring icloud en Photostream icloud op de ipad icloud op de PC en laptop icloud op de TV met Apple TV Opmerkingen:... 13

2 Voorwoord Heb je op je computer foto s, video s of muziek staan die je rechtstreeks en draadloos op je TV wilt bekijken of beluisteren dan is dat vrij eenvoudig mogelijk. Één van die mogelijkheden is gebruik maken van de Apple TVmediaplayer.. Om het te laten werken moet je een aantal stappen doorlopen: 1 Maken dat de muziek-, foto- en videobestanden in mappen op de betreffende computer zijn opgeslagen. 2 Een Apple TV-mediaplayer installeren 3 Een PC, laptop of tablet geschikt maken voor Bestanden delen. Voor PC of laptop moet daarvoor itunes geïnstalleerd zijn. 4 De bibliotheken en bijbehorende afspeellijsten in itunes vullen met je gewenste bestanden. 5 Heb je een ipad, dan deze instellen 6 Evt. icloud installeren Hier ga ik mijn ervaringen vertellen en uitleggen hoe ik het heb gedaan.

3 Wat heb je hiervoor nodig? - Een TV met een vrije HDMI-ingang. Nagenoeg alle flatscreens hebben één of meer HDMI-ingangen. Is er maar één aanwezig en is die al in gebruik dan kun je die tijdelijk gebruiken. Wil je van een maximale geluidskwaliteit genieten en je hebt een goede audio-installatie dan verdient het aanbeveling dat het geluid van de TV doorgeschakeld is naar je audio-installatie. - Een computer (liefst laptop, netbook of tablet) met daarop de af te spelen mediabestanden. - Een AppleTV- mediaplayer. Kost ongeveer Een draadloos WiFi-netwerk in huis. Dit zal meestal wel aanwezig zijn, ofwel rechtstreeks vanuit het modem of vanuit een router. - Een AppleID. Een AppleID bestaat uit een gebruikersnaam en een bijbehorend wachtwoord. Hiermee kun je gebruik maken van veel diensten en producten van Apple. Heb je nog geen AppleID dan kun je dat o.a. tijdens de instelprocedure van de Apple TV-mediaplayer aanvragen. Voer dan als gebruikersnaam je adres in. Het wachtwoord mag je zelf kiezen maar moet uit minstens 8 karakters bestaan waarin minstens 1 hoofdletter en minstens 1 cijfer voorkomt. Bij een AppleID kun je maar één wachtwoord instellen. Heb je behoefte aan meer AppleID s dan kun je die aanmaken als je meerdere adressen hebt, bv. één van je internetprovider en één Gmail- of Hotmailadres. Alle Wifi-apparaten (computers, printer, etc.) binnen één netwerk die je wilt laten samenwerken moeten hetzelfde AppleID gebruiken. In de uitleg ga ik uit van de laatste versie Apple TV-mediaplayer.

4 1 De mediabestanden op je computer. Zorg er voor dat je mediabestanden op een ordelijke manier op je computer zijn opgeslagen, bij voorkeur op een aparte harde schijf of partitie. Een voorbeeld van een opslagindeling zou kunnen zijn: - Alle mediabestanden opslaan op schijf of partitie D: - Op deze D: een directory aanmaken met de naam Mediabestanden - In deze directory de subdirectories Video, Muziek, Foto aanmaken. - In deze subdirectories de betreffende bestanden opslaan, ook weer gesorteerd in diverse subdirectories. Een opslagvoorbeeld voor het muzieknummer Barco Negro zou dan kunnen zijn: D:/Mediabestanden/Muziek/Fado/Rodrigues/Barco Negro.mp3 Uiteraard ben je vrij om andere opslagindelingen te maken, als je maar zorgt dat je bestanden op een overzichtelijke manier opgeslagen worden. 2 De Apple TV-mediaplayer. In de verpakking zit een summiere handleiding, de mediaplayer, een netsnoer en een mooie kleine, simpele afstandsbediening. De laatste is al voorzien van een batterij. De mediaplayer heeft geen aan/uit-schakelaar maar wel diverse aansluitpoorten. Wij gebruiken alleen de netaansluiting en de HDMI-aansluiting. Wat ontbreekt is een HDMI-kabel. Die kun je aanschaffen in een bouwmarkt voor ± 5.

5 Wat kun je met de Apple TV Met de mediaplayer kun je media draadloos, zowel vanaf internet als vanaf een computer of tablet, op je Tv-scherm bekijken en beluisteren. In het openingsscherm zijn een aantal App s aanwezig waarmee je via Internet direct toegang hebt tot een aantal mediadiensten. Zonder computer kun je o.a: - Gratis alle filmpjes bekijken op YouTube - Films tegen betaling of de gratis trailers bekijken. Zeer veel keus - In Festivals gratis zeer veel shows bekijken van bekende artiesten. - In Radio vele honderden radiozenders gratis beluisteren. Ze zijn gerangschikt op genre bv. Classic, Jazz, Pop, etc. - met Fotostream de foto s, die je vanaf je computer in icloud hebt geplaatst, bekijken. Opmerking: Fotostream werkt bij mij niet met mijn AppleID met mijn standaard adres. Dat komt veel meer voor. Hoogstwaarschijnlijk door een fout in de Apple TV. Het AppleID werkt perfect in andere toepassingen. Apple heeft niet kunnen helpen. Door een extra AppleID met mijn Gmail-adres aan te maken werkte het wel. Met computer kun je o.a.: - De muziek op je computer m.b.v. itunes afspelen op je TV - De films die op je computer staan m.b.v. itunes op je TV afspelen - De foto s die op je computer staan m.b.v. itunes op je TV bekijken - Via een ipad kun je ook de filmpjes uit Uitzending Gemist bekijken. Doe als volgt: - Ga via Google naar Uitzending Gemist. - Zoek daar de gemiste uitzending en speel die af. - Klik op het AirPlay-icoon ( ) en vink Apple TV aan. - Je TV kun je ook als extra grote monitor gebruiken m.b.v. Airplay-mirroring. Zo kun je dan ook op je Tv-scherm surfen op internet. (Dit werkt alleen via een ipad2)

6 Installatie Apple TV: - Koppel de mediaplayer met de HDMI-kabel aan de beschikbare HDMI ingang van de TV. - Sluit de netsnoer van de mediaplayer aan. - Zet de TV aan - Ga daar m.b.v. de TV-afstandbediening naar de instellingen van de TV en maak de aangesloten HDMI-ingang actief. - Nu start het installatieprocedure van de mediaplayer op je Tvscherm. Je kunt de vragen beantwoorden m.b.v. de Appleafstandbediening. - Eerst moet een taalkeuze worden gemaakt - Als WiFi is gevonden krijg je de gevonden netwerken te zien. Selecteer daarin je eigen netwerk. - Vervolgens het WiFi-wachtwoord van je modem of router invullen (zorg dat je het bij de hand hebt) en klik op Stuur. - In het volgende scherm kun je kiezen of je Apple wilt helpen met info. Selecteer O.K of Nee, bedankt. Instellen Apple TV Als dit is afgewerkt verschijnt het openingsscherm van de mediaplayer met daarop 15 App s. - Klik op de App Instellingen - Klik op Algemeen - Zet de tijdzone op Automatisch - Ga via de menuknop terug naar het hoofdmenu - Klik op Computers - Schakel Thuisdeling in - Voer hier je AppleID in en klik op Stuur - Heb nog geen AppleID-account dan kun je nu een aanvraagprocedure voor een AppleID met bijbehorend wachtwoord starten. - Vul je bijbehorend wachtwoord in en klik op Stuur Nu is de Apple TV geïnstalleerd en ingesteld. Als de Apple TV een poosje niet gebruikt wordt gaat hij in de slaapstand. Je activeert hem weer door een knop op zijn afstandsbediening in te drukken.

7 3 Instellen van de computer Als je mediabestanden op een PC, laptop of netbook staan dan moet je gebruik maken van itunes. (De ipad heeft al een eigen systeem.) Als itunes nog niet op je computer is geïnstalleerd dan kun je het nu installeren door op deze link te klikken. Dit programma heb je o.a. nodig om je computer via WiFi draadloos contact te laten maken met de mediaplayer en je mediabestanden af te kunnen spelen. Hiervoor is nodig dat je de thuisdeling in itunes activeert m.b.v. je ApplID. Instellen itunes: - Open itunes - Klik in de menubalk op Geavanceerd - Klik op Thuisdeling inschakelen - Vul in het vakje AppleID je AppleID in - Vul in het vakje Wachtwoord het bijbehorend wachtwoord in. Klik vervolgens op Thuisdeling instellen. - Nu verschijnt rechtsonder in het scherm een blauw symbool ( ) Door er op te klikken kun je kiezen tussen de Appl TV (als die is aangesloten) of je computer. Is het zwart dan heb je geen verbinding met de Appl TV.

8 4 Gebruiken van itunes. Als je itunes opent zie je in de linker kolom o.a. de items BIBLIOTHEEK en AFSPEELLIJSTEN. In BIBLIOTHEEK staan o.a. de bibliotheken Muziek en Films Muziek In AFSPEELLIJSTEN zie je een aantal, ook zelfgemaakte, afspeellijsten voor muziek. Je moet eerst de muziekbibliotheek vullen met bestanden voordat je afspeellijsten kunt maken. Het formaat moet mag.mp3 of.wav. MP3 verdient de voorkeur wegens de geringere bestandsgrootte. De muziekbestanden zijn direct afspeelbaar vanuit de muziekbibliotheek maar ook vanuit de afspeellijsten door een muziekbestand of afspeellijst te selecteren en op het afspeelicoon (linksboven) te klikken. Video De bestanden die je aan videobibliotheek toevoegt moeten van het formaat.mov of MPEG-4 zijn. Deze bestanden zijn van daar uit direct afspeelbaar door een videobestand te selecteren en op het afspeelicoon (linksboven) te klikken. Foto s Foto s kun je bekijken door in de menubalk op Geavanceerd en daarna op Foto s kiezen om te delen te klikken. Er volgt dan een browserscherm waarmee je naar je gewenste map met foto s kunt bladeren.

9 De Muziek- en Filmbibliotheek vullen. Het vullen van de Muziek- en Filmbibliotheek doe je door er losse bestanden of een gehele directorie aan toe te voegen. Dit doe je als volgt: - Klik op betreffende bibliotheek - Klik op Bestand in de menubalk - Klik op Bestand aan bibliotheek toevoegen of Map een bibliotheek toevoegen. - Nu opent zich een browser waarmee je naar het in voegen bestand of map kunt bladeren. - Selecteer daar de map of het bestand. - Klik op openen. Nu wordt dat bestand of map aan de bibliotheek toegevoegd. Let op! In itunes wordt eigenlijk alleen maar een link naar het originele bestand aangemaakt. Verander je de naam of plaats van dat originele bestand of verwijder je het, dan kan het dus ook niet meer via itunes afgespeeld worden. In een bibliotheek worden alle bestanden in één lijst getoond, die je wel kunt sorteren maar niet onderverdelen. Groepen van muziekbestanden maken doe je door afspeellijsten te maken. Afspeellijst voor muziek maken. Een nieuwe afspeellijst kun je aanmaken door op Bestand Nieuwe afspeellijst te klikken. Dan kun je hem ook een eigen naam geven. Een afspeellijst kun je vullen door op de bibliotheek Muziek te klikken, in die lijst de gewenste nummers te selecteren en die vervolgens naar de gewenste afspeellijst te slepen.

10 5 Van ipad naar TV Men kan de op de ipad aanwezige mediabestanden ook via de Apple TV-mediaplayer op TV bekijken of beluisteren. Daar gaat dat alles wat eenvoudiger dan op een PC. Maar ook daar moet men in het bezit zijn van een AppleID. Heeft men dat dan moet men de Thuisdeling inschakelen. Thuisdeling inschakelen: - Klik op de App Instellingen - Klik op de App Video of Muziek - Vul vervolgens je AppleID en bijbehorend wachtwoord in AirPlay-mirroring De ipad 2 en hoger heeft de mogelijkheid om Air Play-mirroring te gebruiken. Dit is een methode om alles wat zich op je ipad-scherm vertoont ook op het TV-scherm te zien. Je TV is dan a.h.w. een extra monitor. Air Play-mirroring inschakelen - Druk 2x op de Thuisknop - Veeg de nu verschenen onderbalk met je vinger naar rechts - Nu zie je daar een rechthoekig symbool ( ) - Klik op dat symbool. - Vink Apple TV aan - Klik mirroring on Nu is mirroring actief. Wil je het weer uitschakelen klik mirroring dan off

11 7 icloud en Photostream icloud is een service die door Apple verleend wordt. Hij bestaat uit een extra opslagruimte op een Apple-server, beschouw het als een externe harde schijf buitenshuis. Vergelijkbare diensten zijn Dropbox, Google Drive en Microsoft Skydrive. - In icloud krijg je gratis een opslagruimte van 5GB ter beschikking waar je documentbestanden in kunt plaatsen. Meer ruimte is tegen betaling mogelijk. - Verder kun je foto s (maximaal 1000) in icloud plaatsen maar ze worden na 30 dagen automatisch verwijderd. Deze foto s gaan niet ten koste van de 5 GB-capaciteit voor documenten. - Heb je een ipod, IPhone of ipad waarmee je kunt fotograferen dan kunnen de foto s automatisch in icloud worden geplaatst. Vanaf daar worden ze weer automatisch worden gesynchroniseerd met je PC s en tablets zodat ze daar in een map worden geplaatst, bv. op een PC in C:/Users/NAAM/Pictures/PhotoStream geplaatst. Zo zijn ze dan ook nog beschikbaar zijn als ze uit icloud zijn verwijderd. - Je kunt icloud ook gebruiken om bv. je contactadressen in Outlook te synchroniseren met de contacten op je ipad. - Apple TV gebruikt de App Photostream (Fotostream) om de foto s die je in icloud hebt geplaatst, op je TV te kunnen bekijken.

12 icloud op de ipad. - Op een ipad is icloud al standaard geïnstalleerd. Je moet hem nog wel activeren met je AppleID. Je kunt dan ook instellen welke optie s je wilt gebruiken. Aan te bevelen is het synchroniseren van Contacten en activeren van Photostream. - Je kunt geen foto s vanaf de ipad1 in icloud plaatsen. Foto s die je maakt met een ipad2 of hoger of met een iphone kun je automatisch laten uploaden naar icloud. - Foto s uit icloud kun je op je ipad bekijken door op de App Foto s te klikken en vervolgens op de tab Fotostream. Let op! Je kijkt dan naar de foto s die vanuit icloud in een map op je ipad zijn geplaatst. Daardoor kun je ze dus ook bekijken zonder internetverbinding. icloud op de PC en laptop. - Op een PC of laptop moet je het icloud Control Panel zelf downloaden en installeren via : Dit is alleen maar mogelijk als het besturingssysteem Vista of Windows7 of hoger is geïnstalleerd. Met Windows XP kan het dus niet. - Als het geïnstalleerd is vind je het als map in Alle Programma s. - In die map vind je dan ook Photostream. - Foto s uit icloud kun je op je computer bekijken door Photostream te openen en vervolgens op de map Mijn Fotostream te klikken. Let op! Je kijkt dan naar de foto s die vanuit icloud in een map op je computer zijn geplaatst. Daardoor kun je ze dus ook bekijken zonder internetverbinding. - Foto s plaatsen in icloud. - Klik op Photostream - Er verschijnt een scherm met daarop de map Mijn Fotostream. - Rechtsklik op die map dan verschijnt de optie Foto s toevoegen. - Klik daarop en je kunt via een browser naar je foto s en selecteren welke je in icloud wilt plaatsen. - Die foto s worden in icloud en in de map Mijn Fotostream geplaatst. Daar kun je ze ook bekijken. icloud op de TV met Apple TV - Met Apple TV kun je de foto s rechtstreeks in icloud bekijken door op de App Photostream te klikken.

13 Opmerkingen: - Plaats niet te veel videobestanden op je tablet. Doordat videobestanden op je TV een vrij hoge resolutie moeten hebben zullen die bestanden al gauw een grootte hebben van meerdere GB s. Dat legt een groot beslag op het vrij beperkt geheugen van de tablet. Om dezelfde reden kun je de muziekbestanden het beste in.mp3- formaat op de tablet plaatsen. Gemiddeld kunnen er daarvan wel 200 in 1 GB. (Een.wav-bestand kan wel 10x zo groot zijn als een.mp3-bestand) - Doordat Apple er van uit gaat dat hun systemen zo simpel werken dat je nauwelijks aanvullende informatie nodig hebt, zijn de beschikbare handleidingen maar zeer summier en meestal onvoldoende als je problemen hebt. Doet er zich een probleem voor dan is het meestal erg lastig om daar een oplossing voor te vinden. Je zult dan gebruik moeten maken van een icentre, de Applesite of de (betaalde) telefonische helpdesk. Dit biedt niet altijd soelaas en en is niet mogelijk. Veel plezier met de Apple TV.

Nummers en andere geluidsbestanden afspelen

Nummers en andere geluidsbestanden afspelen Muziek op de ipad Muziek en audiobestanden toevoegen U kunt op de volgende manieren muziek en audiobestanden op de ipad zetten: U kunt via de i Tunes Store op de ipad materiaal kopen en downloaden. Tik

Nadere informatie

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Versie 21 april 2017 Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden als het gaat om het delen van bestanden en foto s met anderen, waarbij

Nadere informatie

Mogelijkheden om muziek van internet te halen om te gebruiken bij de montage van films.

Mogelijkheden om muziek van internet te halen om te gebruiken bij de montage van films. Mogelijkheden om muziek van internet te halen om te gebruiken bij de montage van films. 1. Downloaden van een Torrent Site 2. Kopen in de itunes Store 3. Muziek gebruiken uit de YouTube Audio Bibliotheek

Nadere informatie

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

Synchroniseren. 1. Muziek en film(clips)

Synchroniseren. 1. Muziek en film(clips) Synchroniseren Het synchroniseren van je ipas verloopt volledig via het programma itunes dat je gratis kan downloaden via het internet. Je ipad kan pas operatief worden als je je eerst registreert via

Nadere informatie

Handleiding Vodafone Cloud

Handleiding Vodafone Cloud Handleiding Vodafone Cloud Hoe installeer ik Vodafone Cloud op mijn mobiel? 1. Download de app op je toestel via de Appstore. Gebruik de zoekterm Vodafone Cloud. 2. Zodra de app geïnstalleerd is klik je

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Google Drive. Wat is google drive. Wat heb je nodig en wat krijg je. Je aanmelden aan de cloud

Google Drive. Wat is google drive. Wat heb je nodig en wat krijg je. Je aanmelden aan de cloud Google Drive Wat is google drive Google drive is het cloud systeem van google. Je kan er documenten, beelden, films. op kwijt. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van hun online applicaties zoals google

Nadere informatie

OneDrive instellen op je PC

OneDrive instellen op je PC OneDrive instellen op je PC Stap 1. Zorg dat je OneDrive hebt geactiveerd (zie handleiding Office 365 instellen voor leerlingen). Stap 2. Start Internet Explorer en ga naar http://bit.ly/onedrivevoorbedrijven

Nadere informatie

ios 5-software update voor de ipad

ios 5-software update voor de ipad 1 ios 5-software update voor de ipad Apple brengt van tijd tot tijd updates van de ipad software uit. Hierin worden problemen opgelost of nieuwe functies toegevoegd. Enige tijd geleden verscheen de ios

Nadere informatie

Algemeen. Als u nog geen mijngrossier.nl account heeft kunt u deze aanvragen via www.mijngrossier.nl/aanmelden.

Algemeen. Als u nog geen mijngrossier.nl account heeft kunt u deze aanvragen via www.mijngrossier.nl/aanmelden. F.A.Q. Algemeen Hoe kan ik een TopMec abonnement aanvragen? Voor het aanvragen van een TopMec jaarabonnement is een mijngrossier.nl account nodig. Heeft u al een mijngrossier.nl account en wilt een TopMec

Nadere informatie

3. Mappen en bestanden in de cloud

3. Mappen en bestanden in de cloud 75 3. Mappen en bestanden in de cloud U heeft tot nu toe gewerkt met het opslaan van uw bestanden op de harde schijf van uw computer. Echter er zijn ook diverse programma s en diensten waarmee u uw bestanden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 17 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 18 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Mijn Dreambox Als Multimedia Center

Mijn Dreambox Als Multimedia Center Mijn Dreambox Als Multimedia Center Een uitgebreide handleiding over hoe maak ik van mijn dreambox een multi media center. Dus we gaan ervan uit dat je jou dreambox wil gaan gebruiken voor de volgende

Nadere informatie

Gebruik van itunes met de ipod

Gebruik van itunes met de ipod Gebruik van itunes met de ipod Toevoegen van muziek Muziek toevoegen van je itunes-bibliotheek naar je ipod 1. Sluit de ipod aan op je computer 2. itunes opent van zelf. Indien dit toch niet gebeurt, open

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl

Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl Voorwoord... 2 Allway Sync... 2 FreeFileSync... 2 Uitleg Allway Sync.... 3 Wat heb je nodig?... 3 De extra harde

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Inhoud Wat is OneDrive voor Bedrijven?... 2 Eerste aanmelding... 2 OneDrive gebruiken via de webbrowser... 6 Aanmaken van een nieuwe map... 6 Waar ben ik?...

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

Na de zomervakantie wil je natuurlijk ook gebruik maken van de ICT-diensten van Tabor. In deze brief vind je een stappenplan om dit in orde te maken.

Na de zomervakantie wil je natuurlijk ook gebruik maken van de ICT-diensten van Tabor. In deze brief vind je een stappenplan om dit in orde te maken. Beste leerling, Na de zomervakantie wil je natuurlijk ook gebruik maken van de ICT-diensten van Tabor. In deze brief vind je een stappenplan om dit in orde te maken. Stap 1: Activatie van je persoonlijke

Nadere informatie

Tablet (9-4-2013) Gerrit van Eijndhoven http://www.gerritentiny.nl/

Tablet (9-4-2013) Gerrit van Eijndhoven http://www.gerritentiny.nl/ Tablet (9-4-2013) Gerrit van Eijndhoven http://www.gerritentiny.nl/ Voorwoord.... 2 Doel van een tablet.... 2 Opbouw... 3 Internet... 3 - Wi-Fi... 3 - Mobiel internet... 4 - Email... 4 - Surfen... 4 Programma

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

E-mail instellen in Outlook 2010

E-mail instellen in Outlook 2010 E-mail instellen in Outlook 2010 Benodigde gegevens Je kunt aan de slag met het instellen van je e-mailprogramma zodra je een e-mailadres hebt aangemaakt. Voor het instellen van je e-mailprogramma heb

Nadere informatie

1. icloud instellen 13 1.1 icloud op de iphone of ipad... 14 1.2 icloud op de Mac... 16 1.3 Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen 13 1.1 icloud op de iphone of ipad... 14 1.2 icloud op de Mac... 16 1.3 Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Visual Steps Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

icloud instellen: Tik op Instellingen Tik op icloud Apps: wel of niet in icloud geplaatst. Tik op Opslag en reservekopie

icloud instellen: Tik op Instellingen Tik op icloud Apps: wel of niet in icloud geplaatst. Tik op Opslag en reservekopie Agenda onderwerp (21 mrt 13) Vraag / Toelichting / Opdracht 1 Afb. icloud: Opslag en reservekopie icloud instellen: Tik op Instellingen Tik op icloud Apps: wel of niet in icloud geplaatst. Tik op Opslag

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Korte handleiding O365=Office 365

Korte handleiding O365=Office 365 Korte handleiding O365=Office 365 Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openingscherm... 3 3. Outlook... 4 4. Onedrive... 5 Document uploaden (4c)... 6 Nieuw document (4d)... 6 Document bewerken i. Word Online (4f)...

Nadere informatie

4. Bij de eerste inlogsessie, wordt je gevraagd om de Google gebruiksvoorwaarden te accepteren. Klik op "Ik ga akkoord. Ga door naar mijn account.

4. Bij de eerste inlogsessie, wordt je gevraagd om de Google gebruiksvoorwaarden te accepteren. Klik op Ik ga akkoord. Ga door naar mijn account. De allereerste keer inloggen bij Google apps for education 1. Log in via de knop rechtsboven in je browser. a. Zie je de knop niet? Surf dan eerst naar www.google.be b. Ben je al ingelogd onder een andere

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen OFFICE 365 Start Handleiding Leerlingen Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Erratum Meer doen met uw ipad - ios 11

Erratum Meer doen met uw ipad - ios 11 1 Erratum Meer doen met uw ipad - ios 11 Overzicht van de verschillen tussen het boek Meer doen met uw ipad (derde druk) en het besturingssysteem ios 11 In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste

Nadere informatie

In de wolken. Mogelijkheden

In de wolken. Mogelijkheden itunes is van huis uit het programma waarmee u uw mediabestanden op uw computer beheert. icloud heeft met de komst van ios 5 zijn intrede gedaan. icloud is een clouddienst van Apple, waarmee u gegevens

Nadere informatie

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openingscherm... 3 3. Outlook...

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >]

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >] Handleiding Photostory 3 Voor je begint: Photo Story 3 is een programma waarmee je een diashow of fotoverslag kunt maken. Je moet dus eerst foto s hebben voordat je met het programma kunt beginnen. Het

Nadere informatie

5. icloud Drive. In dit hoofdstuk leert u:

5. icloud Drive. In dit hoofdstuk leert u: 63 5. icloud Drive icloud Drive is als het ware de online USB-stick van icloud. In icloud Drive kunt u alle soorten bestanden opslaan, ook als ze niet bedoeld zijn voor Apple-software. Deze bestanden worden

Nadere informatie

11) Aanmaken Muziek Bibliotheek

11) Aanmaken Muziek Bibliotheek Pagina 1 van 6 ) Aanmaken Muziek Bibliotheek Deze uitleg is alleen nodig als u een muziek bibliotheek wenst te maken met de Windows MediaPlayer zoals besproken in hoofdstuk 9 voor het delen en aansturen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Website... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Website... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na de installatie wordt in de

Nadere informatie

Email instellen. Copyright Starteenwinkel.nl

Email instellen. Copyright Starteenwinkel.nl Email instellen Copyright Starteenwinkel.nl Instaleer een e-mail account in Mac Mail Voordat je aan de slag gaat met deze handleiding, ga eerst na of je het volgende in orde hebt gemaakt: Je hebt een email

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

ONEDRIVE GEBRUIKEN Laatste wijziging op vrijdag 21 september 2018

ONEDRIVE GEBRUIKEN Laatste wijziging op vrijdag 21 september 2018 ONEDRIVE GEBRUIKEN Laatste wijziging op vrijdag 21 september 2018 INHOUD Over dit document... 3 Wat is OneDrive?... 3 Aanmelden in OneDrive... 4 Via de browser... 4 Via de app... 5 Werken met bestanden...

Nadere informatie

Voor de handelingen in het boek maakt dit niet uit. U kunt gewoon verdergaan.

Voor de handelingen in het boek maakt dit niet uit. U kunt gewoon verdergaan. Overzicht van de verschillen tussen het boek ipad voor Senioren met ios 9 en het besturingssysteem ios 10 In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen Sommige schermen zijn enigszins

Nadere informatie

Tips and Tricks Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) (P5100) NL

Tips and Tricks Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) (P5100) NL Tips and Tricks Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) (P5100) NL 1. Altijd op de hoogte met de MMM-widget. Wil je altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Movies, Media en Music? Dat kan

Nadere informatie

In dit hoofdstuk krijgt u tips over de volgende onderwerpen:

In dit hoofdstuk krijgt u tips over de volgende onderwerpen: 203 6. Entertainment Voor het afspelen van muziek kunt u een aantal instellingen opgeven. Zo geeft u met de instelling volumebegrenzing aan dat geluid niet harder dan een bepaald niveau mag worden afgespeeld.

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers OFFICE 365 Start Handleiding Medewerkers Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Handleiding Digicampuz voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg

Handleiding Digicampuz voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg Handleiding Digicampuz voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Voorwoord 3 2 Belangrijke gegevens 4 2.1 Aanmeldgegevens 4 2.2 De Digicampuz 4 3 Aan de slag 5 3.1 Aanmelden

Nadere informatie

Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015

Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015 Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015 Inleiding. Iedereen die tegenwoordig een computer heeft, gebruikt ook wel de e-mail. Dit is in de meeste

Nadere informatie

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor.

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor. Q&A HBO GO Versie: 0 Versie: 1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Instellingen Problemen oplossen

Nadere informatie

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Aan de slag met Outlook Web App... 3 Overzicht instellingen... 3 Vereisten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 17 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 18 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 Agenda My Drive en Gedeeld met mij Favoriete mappen en bestanden - Met ster Kleur van een map wijzigen Kopie maken van een bestand in Google Drive Bestanden

Nadere informatie

Vul eerst uw naam en e-mailadres in.

Vul eerst uw naam en e-mailadres in. Outlook instellen voor een IMAP e-mail service. Vraag: mijn email-account wordt opgeheven en ik wil alle mail die nu nog op studentenmail staat bewaren. Hoe doe ik dat? U kunt alle mail downloaden op een

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij dit boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij dit boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij dit boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 De

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox.

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox. Dropbox Weg met USB-sticks, leve Dropbox! Met het programma wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers en apparaten. Stap 1: Downloaden Klik hierboven

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 en Android

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Dropbox. Wat is Dropbox?

Dropbox. Wat is Dropbox? Dropbox Wat is Dropbox? Dropbox is een vrije service op het internet waar je (al) je foto s, video s en documenten kunt plaatsen en overal op iedere machine kan raadplegen. Om het even welk bestand dat

Nadere informatie

Werken met Movie Maker

Werken met Movie Maker Werken met Movie Maker Auteur: Bart van Turnhout Versie: 3.1 2012-2014, Kenniscenter de Kempel Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Stappenplan... 4 3. Voorbereiding... 5 4. Opnemen en Importeren... 6 5. Bewerken...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

4. Foto s, video en muziek

4. Foto s, video en muziek 89 4. Foto s, video en muziek Met de app Camera kunt u de camera aan de achterkant van de iphone gebruiken om een foto of video te maken. De iphone heeft een extra camera aan de voorkant waarmee u gemakkelijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De belangrijkste onderdelen van de iphone 14 1.2 De verschillen tussen de iphone 3GS, 4 en 4S 16 1.3 iphone aan- of uitzetten 17 1.4 Sluimerstand 18

Nadere informatie

aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 het lenen van e-books de basis P. 13-14

aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 het lenen van e-books de basis P. 13-14 aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 wachtwoord vergeten P. 8-9 uw account beheren P. 10-12 het lenen van e-books de basis P. 13-14 het lenen van e-books online lezen (is streamed

Nadere informatie

memo Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum :

memo Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum : Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum : 26-06-2014 Documenten Via het computer systeem van TWB heb je toegang tot documenten van het team waarin je werkt of

Nadere informatie

Handleiding gebruik VMware Horizon Client

Handleiding gebruik VMware Horizon Client Handleiding gebruik VMware Horizon Client Wat lees je waar? Aanmelden op de PC... 3 Inrichten van de Digitale Werkplek... 4 Applicaties opstarten... 7 Internet via de Digitale Werkplek... 8 Thuiswerken...

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Phone 8 Versie augustus 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van KPN Opslag Online QR Code 4 2.2 Downloaden van KPN

Nadere informatie

Les 1 : Introductie / Instellen & Inrichten

Les 1 : Introductie / Instellen & Inrichten Les 1 : Introductie / Instellen & Inrichten 1.1 Wat wordt er behandeld, inhoudsopgave; visual steps 978 90 5905 249 9 (sept 2013) 1.2 Tablet aan- uitzetten of ontgrendelen Instellen & Inrichten 17 1.3

Nadere informatie

Uitleg van het bovenmenu:

Uitleg van het bovenmenu: Windows Media Player Open de media player via alle programma s of via een pictogram op het bureaublad Dit is een voorbeeld hoe het er ongeveer kan zien. Uitleg van het bovenmenu: Nu afspelen Mediabibliotheek

Nadere informatie

MedSpace synchronisatie

MedSpace synchronisatie MedSpace synchronisatie INHOUDSOPGAVE Inleiding... 2 1-Synchroniseren met Apple... 4 Synchroniseren via de icloud naar alle gekoppelde Apple apparaten.... 4 Synchroniseren naar enkel een iphone... 6 2-Synchroniseren

Nadere informatie

Aan de slag met het adres van je website. Handleiding

Aan de slag met het  adres van je website. Handleiding Aan de slag met het e-mailadres van je website Handleiding Inhoud 03 Webmail instellen 05 Voordat je begint: benodigde gegevens 06 Waarom IMAP? 07 E-mailprogramma s 2 Webmail instellen Je hebt van ons

Nadere informatie

Unit-ICT Docs Handleiding

Unit-ICT Docs Handleiding Unit-ICT Docs Handleiding Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat is Unit ICT Docs?... 3 Wat heb ik nodig?... 3 Beginnen met Unit ICT Docs... 4 Mappen maken... 5 Een document Uploaden.... 6 Een Document

Nadere informatie

Wat heb je ervoor nodig? - pc of laptop met Windows XP, Windows Vista of Windows 7 - internet

Wat heb je ervoor nodig? - pc of laptop met Windows XP, Windows Vista of Windows 7 - internet Handleiding Dropbox Wat doet het programma? Dropbox is een klein programma dat ervoor zorgt dat de inhoud van een speciale blauwe map op verschillende computers synchroon blijft. Wat heb je ervoor nodig?

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Internetmuziekdienst Spotify groeit snel; er zijn al meer dan 10 miljoen gebruikers in de zeven aangesloten landen. Wat kun je er wel en niet mee?

Internetmuziekdienst Spotify groeit snel; er zijn al meer dan 10 miljoen gebruikers in de zeven aangesloten landen. Wat kun je er wel en niet mee? Wat is Spotify Internetmuziekdienst Spotify groeit snel; er zijn al meer dan 10 miljoen gebruikers in de zeven aangesloten landen. Wat kun je er wel en niet mee? L egaal Spotify is een legale online muziekdienst.

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project laat ik zien wat de voor en nadelen zijn van werken in de Cloud. Ook laat ik zien hoe je met Google Drive kunt werken een totale beschrijving van aanmelden tot gebruiken en instaleren.

Nadere informatie

Netwerk Media. Handleiding voor het delen van bestanden en mappen

Netwerk Media. Handleiding voor het delen van bestanden en mappen Netwerk Media Handleiding voor het delen van bestanden en mappen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 2 Instellen van UpnP in Windows Vista... 3 Ínstellen van UPnP in Windows 7... 4 Bestanden

Nadere informatie

Hoe kan je zelf een eigen filmpje maken en er muziek aan toevoegen?

Hoe kan je zelf een eigen filmpje maken en er muziek aan toevoegen? Voor wie kopiëren wil: U vindt deze cursus goed en wenst er kopieën van te maken. Bedenk dan ook eens: dat de auteurs met de opbrengst ervan hun kosten moeten dekken; dat kopiëren zonder toestemming niet

Nadere informatie

Algemeen Hoe kan ik een TopMec abonnement aanvragen? Waar kan ik de handleiding van de TopMec App downloaden? Waar kan ik de TopMec App downloaden?

Algemeen Hoe kan ik een TopMec abonnement aanvragen? Waar kan ik de handleiding van de TopMec App downloaden? Waar kan ik de TopMec App downloaden? F.A.Q. Algemeen Hoe kan ik een TopMec abonnement aanvragen? Als u nog geen mijngrossier.nl gebruikersnaam en wachtwoord heeft, kunt u een account aanvragen via http://www.mijngrossier.nl/aanmelden. Heeft

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Secure Backup Installatiehandleiding Handelsmerken en auteursrechten Handelsmerken Windows is een gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en andere landen. Alle anderen

Nadere informatie

Viaa Online - OneDrive

Viaa Online - OneDrive Viaa Online - OneDrive Wat is OneDrive Onedrive maakt het mogelijk om je bestanden op te slaan in de cloud. Cloudopslag betekent dat je bestanden opgeslagen worden op het internet en je ze ook vanaf iedere

Nadere informatie

Handleiding. Installatie / Configuratie E-mail

Handleiding. Installatie / Configuratie E-mail Handleiding Installatie / Configuratie E-mail Heeft u na het lezen van deze handleiding nog vragen? Neem dan contact op met onze telefonische helpdesk op 020 430 90 33 of per email op helpdesk@ezorg.nl.

Nadere informatie

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7 Inhoudsopgave 1 Het Microsoft-account 1 Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4 2 Office op de ipad installeren 7 Office 8 Word installeren 9 Excel installeren 9 PowerPoint installeren 10 OneNote

Nadere informatie

MAAK DE BITT GAMETABLET QW TB-G100 GEREED VOOR GEBRUIK IN EEN PAAR SIMPELE STAPPEN 1. ONDERDELEN 2 2. DE BASIS OPZET VAN ANDROID 2

MAAK DE BITT GAMETABLET QW TB-G100 GEREED VOOR GEBRUIK IN EEN PAAR SIMPELE STAPPEN 1. ONDERDELEN 2 2. DE BASIS OPZET VAN ANDROID 2 SNELSTARTGIDS MAAK DE BITT GAMETABLET QW TB-G100 GEREED VOOR GEBRUIK IN EEN PAAR SIMPELE STAPPEN INHOUD 1. ONDERDELEN 2 2. DE BASIS OPZET VAN ANDROID 2 3. TERUG GAAN NAAR HET VORIGE SCHERM 3 4. DIREKT

Nadere informatie

Handleiding VPNL Instore Communicatie

Handleiding VPNL Instore Communicatie Handleiding VPNL Instore Communicatie Inhoudsopgave. Gebruikersomgeving. Dia s maken. Presentaties maken 9 4. Uitzending bekijken VersPlatform Nederland Handleiding VPNL Instore Communicatie . Gebruikersomgeving

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Werk je met Windows Vista? Je kunt eenvoudig een upgrade naar Windows 7 uitvoeren. Bij een upgrade blijven de bestaande gegevens en programma

Nadere informatie

Handleiding ipad 2016-2017

Handleiding ipad 2016-2017 Handleiding ipad 2016-2017 CONFIGURATIE VAN DE IPAD AIR 2 UITPAK EN EERSTE INSTALLATIE INSTRUCTIE 1. Pak de ipad uit en controleer of alles erin zit: 2. Start de ipad! Dit doe je door de Aan knop (bovenop

Nadere informatie

handleiding 2008/2009

handleiding 2008/2009 handleiding 2008/2009 Online digitale foto s plaatsen en delen met familie en vrienden INHOUD Hoofdstuk 1 1.1 Aanmelden 2 1.2 Album aanmaken 2 1.2.1 Klassiek foto s plaatsen 2 1.2.2 Geavanceerd foto s

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie