van kiefer tot ristelhueber landschap beladen onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "van kiefer tot ristelhueber landschap beladen onderwijs"

Transcriptie

1 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

2 Verzamel de titels van de kunstwerken en maak daar, aangevuld met je eigen woorden, een samenhangend verhaal van.

3 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

4 Bekijk het werk van Karin Peulen 10. Lees de hand-out die bij het werk ligt. Voegt de tekst iets toe aan het kunstwerk?

5 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

6 Deze opdracht doe je samen. Kies een kunstwerk uit dat je aanspreekt en bekijk deze. Schrijf daarna op wat je ziet en wat het kunstwerk met je doet. Lees elkaars verhaal. Zijn er overeenkomsten? Zijn er verschillen?

7 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

8 Kies een kunstwerk uit dat je aanspreekt. Bekijk deze aandachtig. Wat heeft ervoor gezorgd dat je dit kunstwerk hebt uitgekozen? Welke woorden zou je achter willen laten voor een volgende bezoeker?

9 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

10 Deze opdracht doe je samen, bij de fotoserie van Sophie Ristelhueber 4. Als je naar de foto s kijkt, verwacht je dan iets te leren of te ontdekken door het kijken ernaar? Schrijf dit op of bespreek het met elkaar.

11 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

12 Deze opdracht doe je samen. Bekijk alle kunstwerken in de tentoonstelling en maak een keuze. Welk kunstwerk verbeeldt voor jou het best de tentoonstelling Beladen Landschap? Vertel elkaar waarom je dat vindt.

13 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

14 Kies een kunstwerk dat je op het eerste gezicht het minst aanspreekt. Bekijk het en bedenk waarom dat zo is. Probeer nu te ontdekken waardoor het kunstwerk wel interessant gevonden kan worden.

15 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

16 Bekijk de foto s van Johan Nieuwenhuize 5. De twee foto s komen uit de serie Collected Memory. Kunnen foto s van de lucht kunst zijn?

17 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

18 Karin Peulen 10 maakt van ruimtes en situaties portretten. Bekijk het werk. Zie je het kunstwerk ook als een portret?

19 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

20 Armando 16 spreekt over schuldig landschap. In zijn werk speelt dat gegeven en de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol. Hij vindt het landschap schuldig omdat het de sporen wegwist van een gruwelijk gebeuren. Kan een landschap schuldig zijn volgens jou?

21 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

22 Deze opdracht doe je samen. Bepaal samen welke kunstwerken het grootste en het kleinste zijn. Wordt dit alleen bepaald door het formaat? Bespreek met elkaar de overeenkomsten en de verschillen tussen beide kunstwerken.

23 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

24 Deze opdracht doe je samen bij de foto van Hannah Collins 6. Bekijk het beeld van veraf en van dichtbij. Verandert dat iets aan het beeld? Lees de titel van het kunstwerk. Verandert dat iets aan het beeld?

25 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

26 Deze opdracht doe je samen. Zoek een kunstwerk uit dat het best beweging verbeeldt. Zoek daarna een kunstwerk uit dat de stilte het best verbeeldt. Zijn er overeenkomsten tussen de kunstwerken of alleen verschillen?

27 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

28 Anselm Kiefer 15 maakt gebruik van bijzondere materialen in zijn kunstwerken. Waarom denk je dat hij dit materiaal gebruikt en niet alleen verf? Maakt het materiaal het kunstwerk licht of zwaar?

29 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

30 Luister en kijk naar de video van M.I.A. 11 Welke stelling is het meest van toepassing op deze video: - de video is een verslaglegging van een gebeurtenis - de video is een registratie van een voorstelling/performance - de video is een kunstwerk Leg uit waarom je voor die stelling gekozen hebt.

31 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

32 Bekijk het werk van Karin Peulen 10. Het werk is een registratie van een fysieke beperking. Is er een ander kunstwerk dat ook een fysieke beperking laat zien?

33 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

34 Bekijk de litho s van de bomen, gemaakt door Armando 16. Voor wat of wie zijn de bomen een metafoor? Bekijk nu de video van Ori Gersht 9 in de grote zaal. Wat is de overeenkomst tussen de kunstwerken van deze kunstenaars?

35 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

36 Als je naar het filmfragment van Mathieu Knippenberg kijkt 18, zie je dat deze constant doorloopt, geen begin en geen einde heeft. Lees de tekst uit de achtergrondinformatie. Geweld is van alle tijden en de mens is nietig. Hoe is dit te zien in het filmfragment?

37 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

38 Raquel Maulwurf 7 is gefascineerd door de vernietigingsdrang van de mens. In welk van haar werk komt dit het best tot uiting? Stel je voor dat je in het kunstwerk zou zijn. Hoe zou dat zijn? En hoe zou je je voelen?

39 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

40 Bekijk de foto s van Johan Nieuwenhuize 5. De twee foto s komen uit de serie Collected Memory. Kun jij een moment in de nabije geschiedenis bedenken dat in deze serie thuis zou horen? Waar was jij op dat moment?

41 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

42 Zoek een kunstwerk uit waarvan jij vindt dat het een stelling inneemt. Een kunstwerk dat de mening of de ervaring van de kunstenaar het best weergeeft. Ben je het eens met de stelling?

43 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

44 Deze opdracht doe je samen. Bekijk de foto s van Johan Nieuwenhuize 5 en lees de titels. Weet jij iets van de twee gebeurtenissen? Op de grond liggen actuele kranten. Zoek een artikel of een foto waarvan jij vindt dat Johan een nieuwe foto zou kunnen maken. Bespreek met elkaar de keuzes.

45 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

46 Bekijk de kunstwerken van Olphaert den Otter 13. De menselijke aanwezigheid is duidelijk zichtbaar. Toch is er geen mens te bekennen. zelfontplooing behoefte aan waardering en erkenning behoefte aan sociaal contact behoefte aan veiligheid en zekerheid lichamelijke behoeften Bekijk de piramide van Maslow hierboven.* In welke laag van de piramide bevind jij je en in welke laag de afwezige mensen uit de kunstwerken? * Die laat een ordening zien van universele behoeftes.

47 van kiefer tot ristelhueber onderwijs beladen landschap

48 Bekijk de video van Charles Heller en Lorenzo Pezzani 12. Bestaat er een verschil in de waarde van mensen als je geboren bent in Europa of Afrika?

Tajiri. In de omgang, rechts achter, vind je het werk van Tajiri.

Tajiri. In de omgang, rechts achter, vind je het werk van Tajiri. Tajiri In de omgang, rechts achter, vind je het werk van Tajiri. Tajiri woonde hier vlakbij, in Baarlo. Hij vocht in de Tweede Wereldoorlog en zat gevangen in een concentratiekamp. In al zijn kunstwerken

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

ZAAIEN EN WIEDEN SPEURTOCHT

ZAAIEN EN WIEDEN SPEURTOCHT ZAAIEN EN WIEDEN SPEURTOCHT NAAM.. LEEFTIJD.. EMAILADRES. TELEFOON.. Onder alle deelnemers aan deze speurtocht verloten wij drie exemplaren van het boek: Een hele kunst. Dit boek staat in de kinderboeken

Nadere informatie

Grappig - gek - onheilspellend - sexy - eng - mooi - science fiction - vervreemdend

Grappig - gek - onheilspellend - sexy - eng - mooi - science fiction - vervreemdend /\/\/\/\/\/\/\/\/\ Museumopdrachten bij de tentoonstelling MAPPA: Yael Davids 1994-2003 /\/\/\/\/ in Museum De Paviljoens (15 november 2003-29 februari 2004) \\/ In Museum De Paviljoens is op dit moment

Nadere informatie

12 Identiteit. 3 Kennismaking. Opdracht 1 Vul de woordspin in. In het midden zet je het woord identiteit.

12 Identiteit. 3 Kennismaking. Opdracht 1 Vul de woordspin in. In het midden zet je het woord identiteit. 12 Identiteit 3 Kennismaking Opdracht 1 Vul de woordspin in. In het midden zet je het woord identiteit. Opdracht 2 Bekijk via de QR-code een aantal portretten op de site van Exactitudes. In welk hokje

Nadere informatie

Kijkwijzer 1: Utrechtse Domtoren in Italiaans landschap van kunstenaar Paul Klemann Zeefdruk, 2000, collectie Kunstuitleen Utrecht

Kijkwijzer 1: Utrechtse Domtoren in Italiaans landschap van kunstenaar Paul Klemann Zeefdruk, 2000, collectie Kunstuitleen Utrecht Kijkwijzer 1: Utrechtse Domtoren in Italiaans landschap van kunstenaar Paul Klemann Zeefdruk, 2000, collectie Kunstuitleen Utrecht. Paul Klemann noemt zijn kunstwerken droomtekeningen. Wat zou hij hiermee

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?!

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! What the Art?! is een videoserie ontwikkeld door de Blikopeners van het Stedelijk Museum Amsterdam. Blikopeners zijn open-minded jongeren die in het Stedelijk Museum

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 257 mei 2017

Nieuwsbrief nr. 257 mei 2017 Secretariaat: Onderweg 77 Website: www.waddinxveensekunstkring.nl 2742 LB Waddinxveen E-mail: info@waddinxveensekunstkring.nl Tel. 0182-616500 www.facebook.com/waddinxveensekunstkring Nieuwsbrief nr. 257

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Museumles leerlingen NAAM:

Museumles leerlingen NAAM: Museumles leerlingen NAAM: Welkom in het Allard Pierson Museum! Je gaat opdrachten maken op de tentoonstelling van DWDD Pop-Up Museum 2 op de tweede verdieping van het museum. Houd rekening met andere

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Intakemiddag

Intakemiddag Intakemiddag 2017-2018 Welkom bij het IVKO, dé kunstschool van Amsterdam. Omdat kunst en creativiteit zo belangrijk zijn voor jou en voor ons, willen we graag uitgebreid met je kennismaken. Daar is dit

Nadere informatie

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30 Maak kennis met de 16de-eeuwse Brusselse meester Bernard van Orley. Hij schilderde voor het hof van de Habsburgers, maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. De cursisten verkennen de expo samen met

Nadere informatie

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent.

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Lesbrief: Vriendschap in beeld Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Fotograferen Kiekjes maken we allemaal, als verslag van een mooie vakantie, een familiefeest,

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia HET ETEN VAN DE TOEKOMST Welkom in Foodtopia! De tentoonstelling Foodtopia richt zich op voedselinnovaties die vaak gedaan werden en worden om wereldvoedselproblemen

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de commerciële uitingen van het kerstfeest: de versierde

Nadere informatie

Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf

Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf 1 Bekijk de foto s in de tentoonstelling. Lees de teksten nog niet. Kies een foto waar jij een verhaal bij kunt bedenken. Laat je fantasie

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Kunst kijken met Google Art Project

Kunst kijken met Google Art Project Kunst kijken met Google Art Project Ontdek beroemde kunstwerken, wereldwonderen en historische momenten. Open het Google Cultural Institute, ga naar: https://www.google.com/culturalinstitute/home?hl=nl.

Nadere informatie

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Introductie. Kunst 1.1

Introductie. Kunst 1.1 D 6 4 9656 9 Introductie In dit hoofdstuk word jij flink aan het denken gezet. Heb jij je wel eens afgevraagd wat kunst precies is? Wanneer is iets een kunstwerk en wanneer niet? In dit hoofdstuk ga je

Nadere informatie

Het juiste perspectief Waarnemen en beschrijven STAP 9 171

Het juiste perspectief Waarnemen en beschrijven STAP 9 171 Het juiste en perspectief Waarnemen beschrijven STAP 9 171 Stap 9 SCHRIJFOEFENING 9A Dit is een mondelinge opdracht. Kies een voorwerp of een klein tafereel. Leg je hand over je ene oog en bekijk het.

Nadere informatie

Oorlogsbron van de Maand MEI 2017

Oorlogsbron van de Maand MEI 2017 ALGEMEEN Oorlogsbron van de Maand MEI 2017 De Oorlogsbron van de Maand is ontwikkeld om tussendoor of als start van een les uit te voeren. Het is een korte opdracht waarbij leerlingen en wellicht ook uzelf

Nadere informatie

BRENG IN KAART HOE JIJ IN JE VEL ZIT DRAAIBOEK VOOR EEN NETWERKBIJEENKOMST VOOR PLEEGOUDERS

BRENG IN KAART HOE JIJ IN JE VEL ZIT DRAAIBOEK VOOR EEN NETWERKBIJEENKOMST VOOR PLEEGOUDERS Pleegzorgeiland BRENG IN KAART HOE JIJ IN JE VEL ZIT DRAAIBOEK VOOR EEN NETWERKBIJEENKOMST VOOR PLEEGOUDERS Pleegzorgeiland 1 Pleegzorgeiland DE ACTIVITEIT IN HET KORT Een bijeenkomst waarin pleegouders

Nadere informatie

Mijn fascinatie voor de fotografie Huub Bierens

Mijn fascinatie voor de fotografie Huub Bierens Mijn fascinatie voor de fotografie Huub Bierens Mijn fascinatie Deze kan niet los gezien worden van mijn fascinatie voor kunst, met name moderne kunst. Ik wil echter hier niet de expert uithangen, want

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve)..

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve).. BEELDENDE KUNST kunstroute Max. persoon Zoek op internet waar en wanneer er bij jou in de buurt een kunstroute is. Kijk op internet, in de krant etc. en zorg ervoor dat je een programma boekje te pakken

Nadere informatie

Auteursrecht van beeldend kunstenaars

Auteursrecht van beeldend kunstenaars Lesbrief 5 Auteursrecht van beeldend kunstenaars Voorbereiding Doelen - De leerlingen weten wat de regels zijn rondom het hergebruiken van afbeeldingen van beeldende kunst. - De leerlingen weten wanneer

Nadere informatie

1a. Ben je wel eens eerder in een museum geweest? O ja O nee

1a. Ben je wel eens eerder in een museum geweest? O ja O nee Welkom in Museum De Paviljoens in Almere! Museum De Paviljoens laat kunstwerken zien van hedendaagse kunstenaars. Deze CKV-vragen helpen je om de ideeën achter de kunstwerken beter te begrijpen. Hiermee

Nadere informatie

Verslag CKV museum Rijksmuseum

Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag door D. 1044 woorden 20 juni 2016 3,9 13 keer beoordeeld Vak CKV Informatie Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam Het Rijksmuseum is een heel belangrijk museum voor Nederland.

Nadere informatie

ga je een kunstzinnige selfie maken. Maar dan gewoon met je mobiele telefoon!

ga je een kunstzinnige selfie maken. Maar dan gewoon met je mobiele telefoon! Jouw selfie: kunst of kitsch? Wist je dat schilders vroeger ook al selfies maakten? Dit deden ze door zelfportretten te schilderen. Denk bijvoorbeeld aan Vincent van Gogh, hij maakte er bijna veertig.

Nadere informatie

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet.

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet. TAAK Wat heb je aan de overheid? In de taak van hoofdstuk 12 ga je ontdekken wat je aan de overheid hebt. Dat doe je in vier deeltaken: 1 Mijn sofi-nummer is 2 Moet de overheid voor werk zorgen? 3 Geen

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

NATUURKRACHT. Opdrachtenboekje. 02.05 t/m 07.09.2014 CODA MUSEUM. www.coda-apeldoorn.nl. Beeldende kunst en sieraden geïnspireerd door bomen en bos

NATUURKRACHT. Opdrachtenboekje. 02.05 t/m 07.09.2014 CODA MUSEUM. www.coda-apeldoorn.nl. Beeldende kunst en sieraden geïnspireerd door bomen en bos NATUURKRACHT Beeldende kunst en sieraden geïnspireerd door bomen en bos Opdrachtenboekje 02.05 t/m 07.09.2014 CODA MUSEUM www.coda-apeldoorn.nl Hoi! Van harte welkom in CODA Museum waar je met deze vragenlijst

Nadere informatie

1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan?

1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan? 1. Heb jij weleens een museum bezocht? Wat heb je er gezien of gedaan? 2. Binnenkort ga je met je klas naar Singer Laren. Singer Laren is een museum, een theater en een beeldentuin. 3 Misschien ben je

Nadere informatie

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars In deze opdracht maak je een interview met een of meer personen over de Joodse bevolkingsgroep in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je moet in

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 19 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 19 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 19 februari 2013 aantal

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

Succesvol social media inzetten Nick Nijhuis NickLink

Succesvol social media inzetten Nick Nijhuis NickLink Succesvol social media inzetten Nick Nijhuis NickLink Wat zorgt voor bereik. en succes op social media De juiste keuzes! Welke social media zijn er Wat is hun rol in het beslisproces Wie is, en wat wil,

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

Wat je moet doen: Zoek een afbeelding van een landschap op de websites van musea.

Wat je moet doen: Zoek een afbeelding van een landschap op de websites van musea. Opdrachtenkaart 1 Een verhaal schrijven bij een schilderij Papier en schrijfgerief. Je zoekt op de website van landschappen een schilderij. Hierna schrijf je een verhaal bij je keuze. Plaats je verhaal

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de uiterlijke verschijnselen van Pasen: paasversieringen,

Nadere informatie

KUNSTWERKJE, KUNSTWERKJE AAN DE WAND... NIVEAU ++

KUNSTWERKJE, KUNSTWERKJE AAN DE WAND... NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Van schitterende schilderijen tot foeilelijke gedrochten, het museum schijnt er vol mee te hangen. Maar wat maakt een kunstwerk nou precies mooi of lelijk? En is dat eigenlijk wel belangrijk?

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu Een gebouw inrichten Lesbrief over inrichting en afwerking Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding Het Mondial College krijgt binnenkort een nieuw gebouw. In dit gebouw

Nadere informatie

Opdracht 1. a) Van welk tijdstip is het nieuwste bericht op AD.nl? ... b) Wat zou ongeveer de deadline zijn geweest van het papieren AD? ...

Opdracht 1. a) Van welk tijdstip is het nieuwste bericht op AD.nl? ... b) Wat zou ongeveer de deadline zijn geweest van het papieren AD? ... Zoek een papieren AD en ga naar www.ad.nl. Vergelijk nu de voorpagina met de homepage. a) Van welk tijdstip is het nieuwste bericht op AD.nl? b) Wat zou ongeveer de deadline zijn geweest van het papieren

Nadere informatie

t Vuil Reclametruukske

t Vuil Reclametruukske t Vuil Reclametruukske Reclame graad 2 Lesvoorbereiding Toon de oproep van José op het smartboard. Voorzie twee dozen (schoendoos, andere kartonnen doos met deksel,...) Print informatieflarden opdracht

Nadere informatie

WAT IS HET PROBLEEM?

WAT IS HET PROBLEEM? Wat weten volwassenen van internet? Misschien wel minder dan jij. Daarom ga jij ze een presentatie geven over internet. Lees hier hoe je dat kunt aanpakken! WAT IS HET PROBLEEM? Je hoort en leest alsmaar

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Werkblad: Vind me dan

Werkblad: Vind me dan Werkblad: Vind me dan Stap 1 Stap 2 Wat is het probleem? Vraag het de natuur! Hoe lost de natuur dit probleem op? Hoe zorgen planten en dieren ervoor dat ze niet opvallen? Kennen jullie voorbeelden? Schrijf

Nadere informatie

kunstgeruis in de klas

kunstgeruis in de klas hans wijninga kasteel ammersoyen kunstgeruis in de klas Voor het kunstproject een zacht geruis exposeren zeven kunstenaars in de zeven opengestelde kastelen van Gelders Landschap en Kasteelen. Kunstenaar

Nadere informatie

Luister naar het lied. Geef aan welke van de onderstaande woorden in het lied voorkomen.

Luister naar het lied. Geef aan welke van de onderstaande woorden in het lied voorkomen. 1 JURK! Dit is het leven werkblad 1 Luister naar het lied. Geef aan welke van de onderstaande woorden in het lied voorkomen. bootjes loodjes baas chef reis vakantie lucht vlucht zucht leven streven zweven

Nadere informatie

kunstgeruis in de klas

kunstgeruis in de klas Robbie cornelissen kasteel hernen kunstgeruis in de klas Voor het kunstproject een zacht geruis exposeren zeven kunstenaars in de zeven opengestelde kastelen van Gelders Landschap en Kasteelen. Kunstenaar

Nadere informatie

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen Examen VMBO-GL en TL 2013 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL tekenen Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen bestaat uit de onderdelen A, B, C, D, E en F. Je moet alle

Nadere informatie

Meervoudige Intelligenties en Onderhandelen. Teamdag

Meervoudige Intelligenties en Onderhandelen. Teamdag Meervoudige Intelligenties en Onderhandelen Teamdag Meervoudige Intelligenties (Gardner, 1993) Kernpunten Iedereen heeft alle intelligenties Een intelligentie kun je versterken en ontwikkelen De quiz is

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDENTUIN ZIE... DE MENS. In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens.

KIJKWIJZER BEELDENTUIN ZIE... DE MENS. In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens. KIJKWIJZER BEELDENTUIN SCHOOL: NAAM: ZIE... DE MENS In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens. Elke kunstenaar benadert dit op zijn eigen manier, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum

Nationaal Gevangenismuseum Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 3. Bajespoëzie Les 3 Bajespoëzie Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 75 minuten (langer met uitbreiding) Samenvatting van de les In de derde les

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

Rondleiding collega. Bij deze opdracht toon jij vaardigheden en werkhouding aan door een rondleiding op je stagebedrijf te

Rondleiding collega. Bij deze opdracht toon jij vaardigheden en werkhouding aan door een rondleiding op je stagebedrijf te Rondleiding collega Bij deze opdracht toon jij vaardigheden en werkhouding aan door een rondleiding op je stagebedrijf te verzorgen aan een collega van het stagebedrijf. Jouw stagebegeleider en/of docent

Nadere informatie

SPELREGELS. -Alle vragen beginnen met aandachtig kijken. -Neem de tijd. -Voordat je begint te schrijven overleg eerst met de ander.

SPELREGELS. -Alle vragen beginnen met aandachtig kijken. -Neem de tijd. -Voordat je begint te schrijven overleg eerst met de ander. 1 SPELREGELS -Alle vragen beginnen met aandachtig kijken. -Neem de tijd. -Voordat je begint te schrijven overleg eerst met de ander. -Probeer de ander te overtuigen van je gedachten. -Discussieren mag

Nadere informatie

Module 9 Kennis delen en coachen

Module 9 Kennis delen en coachen OPDRACHTEN Verzorgende IG Maatschappelijke Zorg Module 9 Kennis delen en coachen Inhoudsopgave Leeropdrachten 3 Leren 5 A Hoe leer ik? 5 B Bevorderende en belemmerende factoren 7 C Plan van aanpak bij

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Kijkwijzer. Naam: School: Klas:

Kijkwijzer. Naam: School: Klas: Kijkwijzer Naam: School: Klas: Vooraf Deze kijkwijzer helpt je om een verslag te maken van je bezoek aan de tentoonstelling Agricola Novus van Stichting dertien hectare/atelier van Lieshout (AVL). AVL

Nadere informatie

Nieuwsgierig maken / motiveren voor een tijdvak of historisch onderwerp Vragen / hypothesen kunnen formuleren over historische verschijnselen

Nieuwsgierig maken / motiveren voor een tijdvak of historisch onderwerp Vragen / hypothesen kunnen formuleren over historische verschijnselen Werken met afbeeldingen in het examenprogramma geschiedenis havo/vwo OPDRACHTEN EXAMENPROGRAMMA FUNCTIE AFBEELDING 1. De afbeelding als motivator Tien tijdvakken met kenmerkende aspecten Geschiedenis van

Nadere informatie

HANDLEIDING BLOK 1, WEEK 1, LES 1 GROEP 4

HANDLEIDING BLOK 1, WEEK 1, LES 1 GROEP 4 HANDLEIDING BLOK, WEEK, LES GROEP achtergrondinformatie Leesstrategie Waarom lees ik de tekst? (Leesdoel bepalen) Lesdoelen De kinderen kunnen: vertellen wat een tekst is; opnoemen welke teksten ze voor

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

HET LAND - DE NATUUR - HET LEVEN DOE WEL EN ZIE NIET OM JAN VAN SCHAIK. Montfoorts Kunstenaars Collectief

HET LAND - DE NATUUR - HET LEVEN DOE WEL EN ZIE NIET OM JAN VAN SCHAIK. Montfoorts Kunstenaars Collectief DOE WEL EN ZIE NIET OM JAN VAN SCHAIK Montfoorts Kunstenaars Collectief Jan van Schaik is een selfmade man, altijd geweest. Van jongs af aan geboeid door de natuur, alles wat het land te bieden heeft en

Nadere informatie

1. Een bocht. 2. Spiegelen

1. Een bocht. 2. Spiegelen Werkblad 1 en op de buitenplaats (bij les 3) Print deze opdrachten en knip ze in strookjes. Maak groepjes van 2 of 3 leerlingen. Verdeel de opdrachten onder deze groepjes. Een opdracht kan door meerdere

Nadere informatie

Deze portretten zijn te bekijken onder de button Verhalen van Hoop in de app en via digiboard.ikhebhoop.nl.

Deze portretten zijn te bekijken onder de button Verhalen van Hoop in de app en via digiboard.ikhebhoop.nl. VO, ONDERBOUW EN BOVENBOUW Handleiding docent Beste docent, Leuk dat je school meedoet met de Week van de Hoop! Dit jaar staat hoop delen door middel van kunst centraal in het lesprogramma voor het VO.

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Je gaat tijdens het lezen vragen stellen. Lees de uitleg. Een tekst lezen gaat niet vanzelf. Je bent dan druk bezig. Tijdens het lezen komen er vragen in je hoofd op. Sommige

Nadere informatie

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 VMBO

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 VMBO DEEL 1 DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 In Nederland wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar wie bepaalt wat er onderzocht wordt? In het voorjaar van 2015 hebben Nederlanders

Nadere informatie

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen? HOE KIES JE OP WIE JE STEMT? (DIA 1) De deelnemers ontdekken waarom de Europese Parlementsverkiezingen voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van actuele thema s die spelen in de EU geven deelnemers hun

Nadere informatie

HIDDEN TREASURES. Patronen zichtbaar maken. Naam: Klas:

HIDDEN TREASURES. Patronen zichtbaar maken. Naam: Klas: Patronen zichtbaar maken Naam: Klas: Kunst en media: Zoek een verborgen patroon op het internet en maak hier een artistiek product van Consulate of Google Jeroen van Loon Kill Your Darlings In deze lessenserie

Nadere informatie

Sectoren. Inhoud. 1. Het sectorwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Sectorwerkstuk

Sectoren. Inhoud. 1. Het sectorwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Sectorwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je sectorwerkstuk? Dan is het misschien interessant voor je. Sectoren Volg je de sector Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan kijken we vooral naar de

Nadere informatie

FIETSROUTE Dirksland

FIETSROUTE Dirksland FIETSROUTE Dirksland Verdrinkend Land Inundatie tijdens de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee Fietsroute Dirksland In februari 1944 zette de Duitse bezetter het oostelijk deel van Goeree-Overflakkee

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO VMBO onderbouw Introductie Wie jij bent is niet in één zin te beantwoorden. Of je man of vrouw bent. Uit welk land je komt. Wanneer je geboren bent. Welke dingen (muziek, kleding, sport etc.) je leuk vindt.

Nadere informatie

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk? Dan is het Woudagemaal misschien interessant voor je. Profielen Volg je het profiel Natuur & Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan

Nadere informatie

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in:

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in: 4 Vind me dan Er is altijd wel een verjaardag of een ander feestje om te vieren. En bij een feestje horen cadeautjes. Maar voor het zover is, wil je het cadeautje natuurlijk zo goed mogelijk verstoppen.

Nadere informatie

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën 8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een sectorwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een sectorwerkstuk

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

God geeft evenveel aan de laatste als aan de eerste.

God geeft evenveel aan de laatste als aan de eerste. God is de Rechtvaardige God geeft evenveel aan de laatste als aan de eerste. God is de Rechtvaardige Schrijf op een blad iets wat jij rechtvaardig vindt en op een tweede blad wat jij als onrechtvaardig

Nadere informatie

Is jouw eurocent al gevallen

Is jouw eurocent al gevallen Crisis graad 3 Is jouw eurocent al gevallen Lesvoorbereiding Projecteer de krantenkoppen of verzamel zelf krantenkoppen over de economische crisis. Knip het verhaal van de crisis in 6 stukken (1 deel voor

Nadere informatie

Pythagoras van alle kanten. een échte uitdaging

Pythagoras van alle kanten. een échte uitdaging Pythagoras van alle kanten een échte uitdaging Een echte uitdaging, want je voert je eigen onderzoek uit en presenteert je bevindingen aan je ouders, medeleerlingen en begeleiders, je krijgt het vertrouwen

Nadere informatie

Minidisco Thema: Wat is er?

Minidisco Thema: Wat is er? Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding De dwergen willen mee met de tijd. Feesten rond een vuur met een gitaar is niet meer interessant. Lichtslangen,

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Stap 1 Zorg Voor Goede Stemming

Stap 1 Zorg Voor Goede Stemming Stap 1 Zorg Voor Goede Stemming Klinkt simpel natuurlijk! Maar het is echt heel lastig om je passie te ontdekken en er achter te komen wat echt bij je past wanneer je je leeg of ongelukkig voelt. Je wilt

Nadere informatie

Kijkwijzer. Niveau** Erwin Olaf

Kijkwijzer. Niveau** Erwin Olaf Kijkwijzer Niveau** Erwin Olaf Rain Hope Grief & Fall 27 september 2008 t/m 18 januari 2009 1 Erwin Olaf, 2008 Erwin Olaf, 2008 Welkom op de tentoonstelling van Erwin Olaf! Erwin Olaf is een Nederlandse

Nadere informatie

Zeggen ze Persoon A Persoon B Persoon C Persoon D Persoon E Iets over de maat? Iets over de kleur? Iets over de stof? Iets over de prijs?

Zeggen ze Persoon A Persoon B Persoon C Persoon D Persoon E Iets over de maat? Iets over de kleur? Iets over de stof? Iets over de prijs? Kleding kopen op de markt en Je gaat luisteren naar mensen op de markt (kleding). Je gaat informatie vragen en misschien een kledingstuk kopen op de markt. Leer de woordenschat KLEDING. Hoofdstuk 7 Breekijzer.

Nadere informatie