Casus De Toermalijn: volledige onderzoekscyclus. Ambitie ontwikkelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Casus De Toermalijn: volledige onderzoekscyclus. Ambitie ontwikkelen"

Transcriptie

1 Casus De Toermalijn: volledige onderzoekscyclus Ambitie ontwikkelen Vanaf het schooljaar begint elke schooldag op de Toermalijn met een zogeheten dagbespreking; een contactmoment waarop de mentor al zijn/haar leerlingen even ziet. De behoefte bij de leraren aan een contactmoment komt voort uit het gegeven dat veel kinderen s ochtends na de inloopperiode zelfstandig een atelier opzoeken en aan het werk gaan. De mentor heeft dan niet al zijn/haar leerlingen gezien. Omdat er voor de dagbespreking nog geen vast stramien bestaat, hebben de dagbesprekingen zich in de loop van dit jaar min of meer spontaan ontwikkeld, op basis van eigen ervaringen en voorkeuren van de leraren. Wat vaststaat, is dat de dagbespreking tweemaal per dag plaatsvindt: s morgens en s middags. Bovendien wordt er onderscheid gemaakt tussen dagbesprekingen voor jongere leerlingen enerzijds en voor oudere leerlingen (de zogeheten uitvliegers ) anderzijds. Verschillen in de invulling van de dagbespreking zijn er te over. Sommige leraren vinden het belangrijk elk kind even te zien; andere benadrukken het vrijekeuze-element: het kind mag zelf kiezen of het de mentor wil opzoeken. Sommigen zien als belangrijkste functie van de dagbespreking het contact met het kind (de pedagogische omgang); anderen gebruiken de dagbespreking als een moment om met kinderen afspraken te maken over de activiteiten van de komende dag (in de ochtend) of om de activiteiten van de dag te evalueren (in de middag). Soms zijn de dagbesprekingen individueel; in andere gevallen met kleine groepjes. Ambitie ontwikkelen In het afgelopen jaar is veel geëxperimenteerd met dagbesprekingen en hebben de leraren van De Toermalijn er flink wat ervaring mee kunnen opdoen. Het team constateert dat iedere leraar er op eigen wijze vorm aan geeft. Gaandeweg groeit de behoefte aan een gemeenschappelijke ambitie en aanpak. Om tot een gemeenschappelijke ambitie voor dagbesprekingen te komen, stellen de kenniskringleden aan de leraren voor eerst twee vragen beantwoorden: Hoe geven jullie op dit moment vorm aan de dagbesprekingen? en: Wat vinden jullie daarvan?. Tijdens een teambijeenkomst wordt afgesproken dat de leraren gedurende een week een logboek zullen bijhouden. Hierin beschrijven zij hoe zij dagbesprekingen concreet invullen. Ook reflecteren zij daarin op de gevoerde dagbesprekingen. De ingevulde logboeken zullen vervolgens worden verzameld en gezamenlijk besproken. Informatie verzamelen Een week lang houdt elke leraar een logboek bij. Dit levert zes ingevulde logboeken op met beschrijvingen van activiteiten en reflecties daarop. Hieronder staat een voorbeeld van een dergelijk dagboekformulier.

2 Tijd: 8.45 uur Activiteiten Merel uitgenodigd. Vraag: Hoe gaat het? Kort gesprekje met Merel. Reflectie Ik heb weinig contact met haar, dus vind ik contact met haar belangrijk. Vorige activiteiten/leerwensen van Merel herhaald en conclusie getrokken: Merel (?) is gestopt met haar bezigheden. Ik deed het informerend, niet beoordelend. Ik wil haar activiteiten spiegelen om haar verder te helpen. Gepraat over de reden: Merel vertelde, ik luisterde. Ik wil haar waar nodig ondersteunen; ze is al heel zelfstandig, maar ik wil haar helpen. Gevraagd of ze nog activiteiten wil ondernemen waarbij ik haar kan helpen. Ze wil lezen zonder planning, zoals ze al deed. Merel geïnformeerd over beginnendelezersboeken leeslijnboekjes vinden sommigen niet leuk om haar te laten zien wat er in staat. Ik heb info gegeven over de boekenkast. Voor in het logboek: beeld van kind geven. Beschrijven in het logboek: beschrijven wat ze ervan vond? Ik heb een foto gemaakt dat ze op de bank zat te lezen. Bron: dagboekformulier, door een van de leraren ingevuld op 15 mei Informatie interpreteren Tijdens een teambijeenkomst worden de ingevulde logboeken gekopieerd en uitgedeeld. De leraren nemen kennis van elkaars ervaringen. De kenniskringleden vragen de leraren op memo s te noteren wat hun opvalt in de logboeken. De gezamenlijke conclusie is dat er veel variëteit bestaat in zowel vormgeving als (opvattingen over) de functie van de dagbespreking. De veronderstelling van het team dat er veel verschillen zouden zijn tussen de dagbesprekingen wordt door de logboeken dus bevestigd. Zulke grote verschillen in vormgeving en functie van de dagbesprekingen vinden de leraren niet wenselijk. Ze hebben behoefte aan een eensluidende en gemeenschappelijke lijn in de dagbesprekingen. Met het oog hierop beantwoordt elke leraar de vraag: Wat zijn de kenmerken van een goede dagbespreking?. Het antwoord op die vraag schrijven zij in de vorm van stellingen op memo s. De memo s worden vervolgens thematisch geordend. Dit levert de volgende indeling op (met telkens twee voorbeelden van uitspraken):

3 KIND: - Een kind krijgt zin in de dag; - Een kind heeft een goed gevoel over de hoeveelheid activiteiten. CONTACT - Contact hebben met mentorkinderen; - De dag samen starten. KEUZE - Kinderen krijgen de kans om te kiezen; - Kinderen leren keuzes te maken. REFLECTEREN EN PLANNEN - Kinderen leren plannen en tijdsbesef te ontwikkelen; - Terugblik op hoe het gegaan is. Bron: verslag teambijeenkomst, 24 mei Op basis van de gemaakte ordening formuleert het team daarna zijn gemeenschappelijke ambitie ten aanzien van dagbesprekingen als volgt: Tijdens de dagbesprekingen hebben kinderen contact met de leraar en met andere kinderen. Een dagbespreking draagt ertoe bij dat een kind zin krijgt in de dag. In een dagbespreking geven we kinderen de ruimte om keuzes te maken, te plannen en te reflecteren. Bron: verslag teambijeenkomst, 24 mei 2006 Tijdens de teambijeenkomst blijkt echter dat deze ambitie tal van vragen oproept. Zonder een antwoord op deze vragen blijkt het lastig om een passende vorm voor dagbesprekingen te ontwikkelen. Op advies van de kenniskringleden besluit het lerarenteam eerst te inventariseren welke vragen er leven; hiervoor wordt de methodiek van de placemat gebruikt. In een gesprek naar aanleiding van de inventarisatie, lichten de leraren hun vragen toe. Een deel van de vragen blijkt onderzoeksvragen te zijn (bijvoorbeeld: Moet de dagbespreking een gezamenlijk moment zijn? ); een ander deel van de vragen heeft een praktisch of instrumenteel karakter (bijvoorbeeld: Wanneer mag ik sturen? ). De kenniskringleden geven informatie over het verschil tussen praktische en onderzoeksvragen. De leraren spreken af dat de praktische vragen in een aparte bijeenkomst aan bod zullen komen, zodat zij gezamenlijk besluiten erover kunnen nemen. De aandacht gaat dus eerst uit naar de onderzoeksvragen. De urgentste blijkt te zijn: Wat vinden de kinderen zelf van de dagbespreking?' (Bron: Verslag teambijeenkomst 21 juni 2006). Het team vindt het van belang deze vraag expliciet te koppelen aan de eigen gemeenschappelijke ambitie. In een gesprek met de schoolleider spitsen de kenniskringleden de onderzoeksvraag toe op die gemeenschappelijke ambitie. Dat levert de volgende specificatie op:

4 Onderzoeksvraag: Wat vinden kinderen zelf van de dagbespreking? Subvragen: A. In welk opzicht krijgen kinderen zin in de dag door dagbesprekingen? B. Hoe ervaren zij het contact met hun leraar? C. Hoe ervaren zij het contact met de andere mentorkinderen? D. Hoe ervaren zij het plannen van activiteiten tijdens de dagbesprekingen? E. Hoe ervaren zij het reflecteren tijdens dagbesprekingen?

5 Informatie verzamelen Om de onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden, maken de kenniskringleden en de schoolleider een onderzoeksplan. Ze plannen een hele dag onderzoek: s ochtends wordt informatie verzameld en s middags wordt die informatie door het team gezamenlijk geïnterpreteerd en zal het aan de uitkomsten consequenties verbinden. Omdat de onderzoeksvraag verwijst naar betekenissen die leerlingen aan dagbesprekingen toekennen, stellen de kenniskringleden voor uitspraken te verzamelen van leerlingen over hoe zij de dagbesprekingen ervaren. Ze kiezen voor een half open interview met drie groepjes van drie kinderen (in elk groepje zijn de kinderen ongeveer even oud). Van de interviews worden video-opnamen gemaakt en de letterlijke uitspraken van de leerlingen worden uitgewerkt in transcripties. Het team zal deze transcripties, alsmede enkele videofragmenten in de middagbijeenkomst gezamenlijk interpreteren. Naast het team en de kenniskringleden zal ook de student van de lerarenopleiding die op de school stage loopt, actief aan het onderzoek deelnemen. Het verzamelen van informatie gebeurt zoals afgesproken. In de loop van de ochtend blijkt echter dat er niet genoeg tijd is om van alle opnamen een transcriptie te maken. Soms moet een fragment wel vijf keer opnieuw worden afgespeeld om vast te kunnen stellen wat de leerling precies heeft gezegd. Er is uiteindelijk slechts tijd om een enkele opname uit te schrijven. Wanneer dat is gebeurd, ordenen de kenniskringleden de letterlijke uitspaken van de leerlingen aan de hand van de onderzoeksvragen. Dit levert een schriftelijke weergave van de ruwe gegevens op. Ze kiezen een videofragment waarin drie kinderen met elkaar in gesprek zijn over de betekenis van dagbesprekingen (en waarin zij duidelijk van mening verschillen) als voorbeeld om s middags in de teambijeenkomst te laten zien. In onderstaand kader staan ter illustratie enkele letterlijke uitspraken van leerlingen, geordend naar onderzoeksvraag. Krijgen kinderen zin in de dag? na de vakantie vooral, dan heb ik nergens meer zin in en dan moet je dat toch doen. Sommige kinderen denken dan: ik heb er geen zin in, ik doe het lekker niet, laat ze maar boos worden. Maar dan doe ik het toch dat vind ik wel beter. Dan begin ik toch maar goed met de dag, want als ik negatief begin, dan lukt het niet. Dagbespreking helpt om dan toch goed te beginnen?... Ja die helpt supergoed, want sommige kinderen, die hebben een agenda en die kijken er nooit in. Het is eigenlijk perfect als je nooit naar een dagbespreking moet, want de juf kan zich niet in tweeën splitsen. Die moet vooral bij jongere kinderen helpen. En komt dan misschien nog een keer bij ons. Dan kijk ik even in mijn agenda en dan kijk ik wat ik allemaal moet doen. Dan weet ik dat ook wel. Dan heb ik twee dingen gedaan of zo en als ik het niet meer weet, dan haal ik er ook weer mijn agenda bij Hoe ervaren kinderen het contact met de leraar? We krijgen natuurlijk wel hulp van de leraren en steun van onze mentor, maar toch je moet best wel veel dingen zelf. Dus daar leer je heel veel van. Mijn mentor zien vind ik wel belangrijk. Ja, ik kom alleen met de dagbespreking, omdat ik heel weinig Ronald zie en dat is mijn mentor. Als ik bij de dagbespreking kom zie ik mijn mentor wel. En dan uiteindelijk raakt hij gerust en dan vertrouwt hij mij of zo. En dan zit het wel snor. Waarom vind jij dat belangrijk? Om alleen al met hem te praten, voel ik me gewoon veel fijner dan als ik een hele tijd geen contact heb gehad. Dat je opeens iets moet doen.

6 Want ik zou het zonder niet redden, want eerst denk ik: ze worden toch niet boos als ik het niet haal, maar nu ben ik echt een uitvlieger. En ik wil ook zelf dat ik het haal. Hoe ervaren kinderen het contact met de andere mentorkinderen? Als ik aan dagbesprekingen denk, dan denk ik aan bij elkaar komen. Als je niet bij elkaar komt, kun je elkaar ook niet helpen. En kijken hoe diegene het doet op die dag. Eigenlijk ook een beetje samenwerken. Daarom ga je anderen halen of je wordt gehaald als je er niet bent. Kinderen gaan bij elkaar zitten, met iets van vijf kinderen of zes. We gaan elkaar vragen stellen: wat je moet doen vandaag, gewoon, die dingen. Waar je mee kan helpen. Meestal is het altijd: hoi, kan ik je ergens mee helpen? En dan zijn we weer weg. Michelle kwam het weekend thuis met een heel leuk idee. Je pakt een plaatje, de achtergrond haal je weg en dan zelf een achtergrond is superleuk. Dat is dan een nieuwe afspraak. Hoe ervaren kinderen de ruimte die ze krijgen om keuzes te maken? Hij zegt wel eens tegen mij van: dat moet je ook doen. Zoals hoorspel dat zegt ie ook gewoon, zoals vaste afspraken kun je niet effe zeggen, dat zet ik niet in m n agenda. Wat vind je van kiezen? Danielle: Dat vind ik heel fijn, want die doe ik altijd Belangrijk? Ja, dan krijgen we vrijheid en dan weet ik van mezelf dat als ik iets doe dat anderen mij opdragen, dan doe ik het gewoon niet. Hoe ervaren kinderen het plannen van activiteiten? Altijd moeten we onze agenda meenemen, dan kun je goed naar je plannen kijken. Daar staan dingen in waar ik wel aan denk. En daar met mijn vriendinnen ook nog afspraken maken dat ik dat met hen ga doen. Ja, daar schrijven we gewoon alles in. Ik vind het heel goed dat we een agenda hebben. Het is wel heel superdruk met een agenda, je moet dit regelen en dan dat weer doen en dan uitprinten en zo, je moet heel veel dingen zelf regelen, dat is ook wel weer goed. Maar soms ontploft mijn hoofd ook wel, want ik heb zo van: we zijn nog wel kinderen, dus we kunnen niet zoveel. Een agenda vind ik gewoon top! Ik wil juist heel veel dingen in m n agenda. Dan zit ik te mokken dat ik het te druk heb, maar ik wil heel veel dingen, maar, want dan ga ik me niet vervelen want dan heb ik alles al gedaan, dan heb ik een uurtje over, dan ga ik met Michelle en mijn vriendin Willemijn, gaan we zitten niksen en dat vind ik ook niet leuk. Dan ga ik heel veel dingen in mijn agenda zetten en dan bijvoorbeeld ben ik het weekend thuis en ik heb bijna alles afgerond. We hebben nou zo n takenlijst, en die moeten we laten zien voor het voortgezet onderwijs, wat we allemaal gedaan hebben en een einddatum prikken en als ik dat allemaal af heb: nieuwe afspraken maken, die ga ik dan zelf verzinnen. Hoe ervaren kinderen het reflecteren? Nou omdat bij mij, ja ik zie het verschil niet. Om als ik wel in een dagbespreking kom of niet. Eigenlijk is het de bedoeling dat je een verschil gaat zien. Dat je al je afspraken hebt gedaan of iets. In de middag dan laat ik zien wat ik gedaan heb en wat ik niet heb gedaan. En praten we over waarom ik het niet heb gedaan en goedzo dat je het hebt gedaan. We hebben ook een vragenlijst Hier staan alle vragen op voor de middagdagbespreking en voor de ochtend en dan vragen we bijvoorbeeld aan elkaar: heb je alles gehaald? Dan zeg ik ja of nee of bijna. Vragen ze ook: waar komt dat door? Soms vind ik dat dat hebben de leraren ook heel vaak en dat vind ik soms heel lastig, maar dat is juist heel goed. Want ze stellen hele diepe vragen en nou willen ze dat ze dat ook bij dagbesprekingen doen. Dus dat vind ik wel heel fijn. Bijvoorbeeld als je het niet hebt gehaald. Waarom en hoe komt dat? Bron: transcriptie video-opname van groepsinterview, 17 januari 2007.

7 Consequenties verbinden Op basis van gegevens uit een interview, heeft het team van basisschool De Toermalijn conclusies getrokken over de betekenis van dagbesprekingen voor leerlingen. Nu buigen de leraren zich gezamenlijk over de vraag: Wat betekenen deze conclusies voor de manier waarop wij onze dagbesprekingen willen houden? Waar willen we concreet over een half jaar staan? Wat willen we veranderen? Het gesprek hierover levert de volgende doelen op: 1. Kinderen zijn zich bewust (voelen en doen) van de keuzes die ze maken. 2. Kinderen ervaren dat ik er voor hen ben en hun kan steunen (critical friend). 3. Kinderen ervaren dagbespreking niet als onderbreking. 4. In de keuzes van kinderen zien we enthousiasme, nieuwsgierigheid, passie en eigen initiatief. 5. Kinderen ervaren succes. Bron: verslag teambijeenkomst, 17 januari Het betreft hier een opsomming van individuele doelen. In het gesprek blijkt echter dat elke leraar deze doelen belangrijk vindt (maar er zelf niet in eerste instantie aan heeft gedacht). Een uitzondering is doel 3, dat slechts voor één van de leraren geldt. De vraag: Hoe gaan we deze doelen bereiken? daagt de teamleden vervolgens uit tot een brainstorm, die uiteindelijk de volgende ideeën oplevert: 1. Hoe kun je kinderen ondersteunen in het bewust worden dat je altijd moet kiezen of kunt kiezen? - door middel van een video-opname; - door hen zelf een rollenspel te laten doen. 2. Inzicht krijgen in de interessen en leerwensen van kinderen kan door het voeren van wensgesprekken: - de kinderen informeren hoe een wensgesprek verloopt; - het wensgesprek oefenen; - in de portfolio s kijken naar de wensen (van de kinderen); - gedurende de dag de wensen van kinderen herkennen en noteren. Bron: verslag teambijeenkomst, 17 januari De teamleden spreken af dat de schoolleider, samen met de kenniskringleden, deze doelen en de geïnventariseerde ideeën tot een plan van aanpak zal verwerken en dit daarna aan het team zal voorleggen. Twee weken later vindt het geplande gesprek tussen de schoolleider en de kenniskringleden plaats. De uitkomst van dit gesprek is een plan van aanpak voor de komende vijf maanden. Dit plan omvat: 1. Een traject rondom wensgesprekken. Wensgesprekken zijn een methodiek om inzicht krijgen in de interessen en leerwensen van kinderen Door aspecten van wensgesprekken in te bouwen in de dagbesprekingen wil het team het enthousiasme en de betrokkenheid van kinderen aanwakkeren. De eigen schoolbegeleider zal worden gevraagd het team informatie over wensgesprekken te verschaffen. Daarna zullen de leraren via rollenspellen en in het echt (tijdens dagbesprekingen) ermee oefenen. De schoolbegeleider zal de teamleden feedback geven en coachen.

8 2. Een videointeractietraject waarin de leraren reflecteren op hoe zij dagbesprekingen voeren, wat zij doen om kinderen bewust te maken van hun keuzemogelijkheden, wat zij doen om ervoor te zorgen dat kinderen succes ervaren en hoe zij kinderen ondersteunen door opmerkingen, vragen en non-verbaal gedrag. Het traject begint met een video-opname van elke leraar. De opnamen worden gemaakt door studenten; ze krijgen daartoe instructies van een kenniskringlid. De video-opnamen zullen daarna door de kenniskringleden en studenten gezamenlijk worden geanalyseerd. Twee weken later wordt tijdens een studiemiddag feedback gegeven. Op basis van deze feedback kiezen de teamleden elk een of meer aspecten waarin ze zich in de komende periode tijdens de dagbesprekingen gaan bekwamen. Tevens zal tijdens die studiemiddag worden nagegaan of en op welke wijze de teamleden behoefte eraan hebben om tijdens dit oefenen gecoached te worden. Verder zullen afspraken worden gemaakt over hoe in deze periode wordt nagegaan of kinderen daadwerkelijk anders over de dagbesprekingen zijn gaan denken. 3. De leraar die als doel heeft aangegeven: Kinderen ervaren de dagbespreking niet als onderbreking heeft zelf voor dit probleem een oplossing heeft bedacht. In het kort komt die hierop neer: de dagbespreking wordt gehouden aan het begin van de ochtend. Als zij merkt dat kinderen de dagbespreking als een lastige onderbreking zien, zal ze in een gesprek met het kind de achtergrond hiervan proberen te achterhalen. In overleg met het kind kan de vorm van de dagbespreking dan aangepast worden. Deze leraar wil dit in de komende periode gaan uitproberen. Hierop zal over een maand tijdens een teamvergadering gezamenlijk worden teruggekomen. Het plan omvat de doelen voor de komende periode, een overzicht van activiteiten inclusief de planning en een tijdsaanduiding. Ook geeft het aan wie bij welke activiteiten betrokken is (Bron: Plan van aanpak Toermalijn: 31 januari 2007).

9 Product en proces evalueren Op 18 april 2007 vindt een overleg plaats tussen de kenniskringleden en de schoolleider van De Toermalijn over de voortgang en de evaluatie van de cyclus rondom het thema dagbesprekingen. De evaluatie is gepland op 7 juni Deze datum is gekozen omdat een van de leraren na de zomer niet meer terugkomt op school en de kenniskringleden haar gegevens niet willen missen bij de evaluatie. De datum is verder van belang omdat de inspectie heeft gevraagd naar de voortgang en de opbrengsten van het proces rondom de dagbesprekingen. Zij verlangt van de school een document waarin de werkwijze en de opbrengsten zijn beschreven Aanvankelijk wordt afgesproken dat 7 juni geheel in het teken van de evaluatie zal staan. Later is om redenen van tijdsdruk de gezamenlijke bijeenkomst aan het eind van de middag ingekort. De interpretatie van de verzamelde gegevens vindt daardoor na de zomervakantie plaats. Bij de voorbereiding van de evaluatie merkt de schoolleider naar aanleiding van de interviews met leerlingen van 17 januari op dat het ook belangrijk is (zeker met het oog op de vraag van de inspectie) aan een grotere groep leerlingen te vragen wat de dagbesprekingen voor hen betekenen. Afgesproken wordt dat het verzamelen van informatie bij een brede groep leerlingen aan de hand van een vragenlijst, en het verzamelen van meer kwalitatieve informatie via een groepsinterview bij een kleine groep leerlingen worden gecombineerd. Deze leerlingen worden geselecteerd op basis van de scores op de vragenlijst. Er zullen enkele leerlingen worden geïnterviewd voor wie de dagbesprekingen een positieve betekenis hebben en enkele voor wie dat niet het geval is. De kenniskringleden nodigen de schoolleider uit te brainstormen over de doelen die de school zich voor deze periode heeft gesteld (zie plan van aanpak, 31 januari 2007). Op basis van de uitkomsten van deze brainstorm ontwikkelen de kenniskringleden vervolgens de vragenlijst Leren op school. Deze vragenlijst bestaat uit 35 vragen die ieder met vijf punten gewaardeerd kunnen worden, gegroepeerd in een zestal clusters: motivatie, succeservaring, attributie succes, attributie falen, bewustzijn keuzevrijheid en ondersteuning door de leraar. Voor de groepsinterviews wordt dezelfde aanpak gekozen als die op 17 januari is gevolgd. Via beide methoden (vragenlijst en groepsinterview) wordt informatie verzameld over de betekenis van dagbesprekingen voor leerlingen. Op deze wijze wil de school antwoord krijgen op de vraag in welk opzicht/in welke mate de leerlingen: - zich bewust zijn van de keuzes die zij maken; - ervaren dat de leraar hun ondersteunt tijdens de dagbesprekingen; - enthousiast en gemotiveerd zijn; - succes ervaren. Informatie verzamelen Op 4 juni worden de vragenlijsten door de leraren afgenomen. Omdat de vragen voor de jongste kinderen te moeilijk zijn, wordt hun de lijst niet afgenomen. Deze groep krijgt wel extra aandacht tijdens de groepsinterviews. De schoolleider verzamelt vervolgens de ingevulde vragenlijsten. De administratief medewerkster van de school voert de scores volgens instructies van de kenniskringleden in een excelbestand in. Zij mailt het bestand op 5 juni aan de kenniskringleden, die er enkele berekeningen op uitvoeren. Op de teambijeenkomst van 7 juni zullen de uitkomsten globaal worden gepresenteerd. In de ochtend van 7 juni, voorafgaand aan de presentatie van de uitkomsten, zullen drie groepsinterviews worden gehouden en op video worden opgenomen. Later maken de kenniskringleden van deze opname een

10 transcriptie. Diezelfde ochtend wordt door een kenniskringlid een exit-interview met de vertrekkende leraar gehouden. Het doel daarvan is informatie te verzamelen voor de procesevaluatie. De vraag die daarbij centraal staat is: hoe ervaart zij het collectieve leerproces rondom de dagbesprekingen? Voor dit interview worden twee methodieken gebruikt: de mindmap en de storyline. Ook wordt haar gevraagd de Quickscan Kantelende Kennis in te vullen. Het interview zal later door de kenniskringleden worden uitgeschreven. Na de zomervakantie worden deze data aangevuld met die van de overige teamleden. Informatie interpreteren Tijdens de teambijeenkomst op 7 juni 2007 wisselen de leraren ervaringen met elkaar uit. Ze doen verslag van hun vorderingen met de dagbesprekingen. Ze zijn daarbij overwegend positief. Hieronder staan enkele uitspraken. Ronald: Werken met twee groepen werkt goed; meer tijd voor de kleinere kinderen. De groteren komen uit zichzelf. Ik loop nog wel altijd een rondje. Wat ik me heb voorgenomen, is gelukt. Ik ervaar wel dat leerlingen zich niet altijd aan de gemaakte afspraken houden, dus moet ik de leerlingen vragen stellen. Ik heb deze vragen geïnventariseerd en die kan ik gebruiken. Vergeleken met eerder gaat het nu beter, leerlingen komen nu vaker zelf naar me toe. Marloes: Zes leerlingen hebben een agenda: drie vroegen er zelf om en drie anderen heb ik er een aangeboden. Belangrijk is dat ze weten wat kan en wat ze willen. De jongste kinderen kunnen al goed omgaan met het maken van een afspraak en dat levert hun geen stress op. Hanna: Ik vind de dagbespreking een leuk en gezellig moment; we zien de leerlingen dan en ik ervaar echt contact. Het is voor mij en de leerlingen een verrijking. Ik zie ook een verbetering: leerlingen vinden de dagbespreking nu betekenisvol. Ik hoef ze niet meer te komen halen, ze zien het nut ervan in en het is ook gezellig. Je bent echt de begeleider en dus de leidraad voor de leerlingen. Ik ben tevreden over hoe het gaat. Bron: verslag teambijeenkomst, 7 juni De leraren laten weten dat ze nieuwsgierig zijn naar de uitkomsten van de vragenlijsten en de interviews. De kenniskringleden gaan er kort op in: zij vertellen over hun indrukken van de interviews en presenteren de resultaten van de ingevulde vragenlijsten. Daarvoor gebruiken ze onderstaande tabel met gemiddelden (de scoremogelijkheden zijn: 1 = helemaal niet eens, 2 = niet eens, 3 = niet eens, niet oneens, 4 = eens, 5 = helemaal eens. minimum: 1, maximum 5;). Enkele leraren merken op dat sommige vragen voor de leerlingen te moeilijk waren. Het algehele beeld dat de tabel hun geeft, is positief. Over de betekenis van de resultaten zal het team tijdens een studiemiddag op 5 september 2007 nader met elkaar in gesprek gaan. Dan zullen ook de resultaten van de groepsinterviews met de leerlingen worden besproken. Tot slot wordt afgesproken dat de evaluatie van het collectieve leerproces van het team op 26 september zal plaatsvinden.

11 Tabel 1: Leren op school. Gemiddelde scores van de leerlingen van Hanna en Ronald per item en per construct.

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

De Toermalijn Voorgeschiedenis

De Toermalijn Voorgeschiedenis De ambitie: de vormgeving van mentorgesprekken In de periode tussen eind 2004 en begin 2006 namen de leraren van De Toermalijn in samenwerking met de kenniskring de vormgeving van het mentorgesprek ter

Nadere informatie

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Mediawijsheid A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Ik heb samen met de kinderen een gesprek gevoerd over de sociale media en het internet gebruik. Ik heb voor mezelf thuis een

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek.

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Begaafde leerlingen komen er vanzelf... toch? Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Teambijeenkomsten Anneke Gielis Begaafde leerlingen

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Leercentrum Nijmegen Oberon, november 2012 1 Inleiding Playing for Success heeft, naast het verhogen van de taal- en rekenprestaties van de

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

POP Martin van der Kevie

POP Martin van der Kevie Naam student: Martin van der Kevie Studentnr.: s1030766 Studiefase: leerjaar 1 Datum: 18 okt 2009 Interpersoonlijk competent Overzicht wat leerlingen bezig houdt dit kun je gebruiken tijdens de les. Verder

Nadere informatie

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen www.incontexto.nl De begeleider als instrument bij gedragsproblemen Nathalie van Kordelaar Mirjam Zwaan Doel voorlichting Grip krijgen op (probleem) gedrag Evalueren In kaart brengen Uitvoeren Analyse

Nadere informatie

TERUGKOPPELING TEVREDENHEIDSENQUÊTE NOVEMBER 2014

TERUGKOPPELING TEVREDENHEIDSENQUÊTE NOVEMBER 2014 TERUGKOPPELING TEVREDENHEIDSENQUÊTE NOVEMBER 2014 Beste ouders, Om te beginnen willen we alle 94 ouders die hebben bijgedragen aan het resultaat van deze tevredenheidspeiling hartelijk bedanken. U heeft

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Onderzoeksboekje. Klas: Namen:

Onderzoeksboekje. Klas: Namen: Onderzoeksboekje Klas: Namen: De onderdelen van de onderzoekscyclus: 1. Introductie 2. Verkennen 3. Opzetten onderzoek 4. Uitvoeren onderzoek 5. Concluderen 6. Presenteren 7. Verdiepen/verbreden 2 Science

Nadere informatie

Hieronder per onderdeel een korte omschrijving, een foto en reacties van deelnemers over dat onderdeel.

Hieronder per onderdeel een korte omschrijving, een foto en reacties van deelnemers over dat onderdeel. Een geslaagde super grote kenniskring! `We hebben ontzettend veel van de dag opgestoken, het heeft ons een heel aantal nieuwe inzichten gegeven, de dag was heel rijk aan informatie en een mooie impuls

Nadere informatie

Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud

Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud Bijlage 3.1. Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud Het instinct voor zelfbehoud is heel gezond. Als we dat niet hadden, zou niemand van ons

Nadere informatie

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,6 8,7 8,7 8,6

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,6 8,7 8,7 8,6 Samenvatting Scores Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,6 8,7 8,7 8,6 Uit de opmerkingen van de deelnemers blijkt dat zij de training als leerzaam, interactief en praktijkgericht

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 Studievaardigheid De reis naar een eigen plek in de maatschappij is nu begonnen. En je reisdoel staat vast: een zelfverzekerde trotse handtekening op het

Nadere informatie

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo WERKVORMEN MAGAZIJN Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Voorwoord Voor u heeft u Thema boekje 1 Wat is netwerken? Dit themaboekje is een onderdeel van de lessenserie Netwerken.

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Kijk maar naar enkele reacties van leerlingen en ouders.

Kijk maar naar enkele reacties van leerlingen en ouders. Inleiding 7 Steeds vaker komen we op school leerlingen tegen van wie de ouders gescheiden zijn. Eén op de drie huwelijken wordt ontbonden en veelal zijn daarbij kinderen betrokken. Uit onderzoek blijkt

Nadere informatie

RSC PROFIELWERKSTUK 2015 / 2016 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK

RSC PROFIELWERKSTUK 2015 / 2016 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK Beste leerling, RSC PROFIELWERKSTUK 2015 / 2016 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK Voor je ligt het Logboek dat je gaat gebruiken bij het maken van je profielwerkstuk. Na de PWS-weken lever je een geschreven werkstuk

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

Start van de begeleiding

Start van de begeleiding Start van de begeleiding Leidraad voor coaches Situering: Fase 1 intake Gebruik: - Doel: reflectieopdracht om te achterhalen waarom de coachee de begeleiding komt volgen - Het (onsamenhangend) verhaal

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

Competenties De Fontein

Competenties De Fontein Competenties De Fontein We werken met de volgende 4 competenties: 1. Verantwoordelijkheid 2. Samenwerken 3. Organisatie en planning, zelfstandigheid 4. Motivatie - In klas 1 wordt gewerkt aan de volgende

Nadere informatie

4 soorten relaties Is er een vraag om hulp?

4 soorten relaties Is er een vraag om hulp? 4 soorten relaties Is er een vraag om hulp? Nee vrijblijvende relatie Vrijblijvende relatie Vrijblijvende relatie Cliënten die kiezen voor een vrijblijvende relatie = een bezoekerstypische relatie Bezoeker

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Toelichting Beste leerling, Jij zit in de Eureka!-klas. We zijn benieuwd naar jouw mening. Die kun je geven in deze vragenlijst. Die bestaat

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

TRAINING WERKBEGELEIDING

TRAINING WERKBEGELEIDING TRAINING WERKBEGELEIDING Door Martje Kuijlenburg Student no: 500618854 Jaar 3 Hogere Beroepsopleiding Verpleegkunde In opdracht van: de Hogeschool van Amsterdam Docent: Yvonne van Marle INHOUDSOPGAVE Inleiding...

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid: interviewschema

Ouderbetrokkenheid: interviewschema Ouderbetrokkenheid: interviewschema Contactinformatie: Prof. dr. Johan van Braak, Lien Ghysens en Ruben Vanderlinde Vakgroep Onderwijskunde Universiteit Gent Inleiding Met dit interview willen we meer

Nadere informatie

Herinrichting Schoolplein mavo 3

Herinrichting Schoolplein mavo 3 Herinrichting Schoolplein mavo 3 Pagina 1 van 7 Inleiding Binnenkort ga je aan de slag met het project Herinrichting van het schoolplein. Alle leerlingen van het derde leerjaar gaan ervoor zorgen dat ons

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

HUISWERKBELEID 1. AANLEIDING

HUISWERKBELEID 1. AANLEIDING HUISWERKBELEID 1. AANLEIDING In het schooljaar2013-2014 staat onder andere een beleidsplan over huiswerk centraal. Met dit nieuwe beleidsplan krijgen de leerkrachten een afgewogen werkinstrument ter beschikking.

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Enquête stichting Parentes Zoetermeer

Enquête stichting Parentes Zoetermeer Enquête stichting Parentes Zoetermeer In de afgelopen weken hebt u de mogelijkheid gehad om d.m.v. onze enquête uw stem te laten horen over diverse punten die spelen binnen onze stichting Parentes. In

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

RSC PROFIELWERKSTUK 2008 / 2009 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK

RSC PROFIELWERKSTUK 2008 / 2009 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK Beste leerling, RSC PROFIELWERKSTUK 2008 / 2009 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK Voor je ligt het Logboek dat je gaat gebruiken bij het maken van je profielwerkstuk. Aan het eind van de komende 2 weken lever

Nadere informatie

Mentorlessen. Klas:...

Mentorlessen. Klas:... Mentorlessen Naam: Klas:... 1 En hier begint het! Voor jou ligt jouw persoonlijke mentormap. Deze map is voor de individuele oefeningen vanuit de mentor-module die jij en je klasgenoten volgt. In deze

Nadere informatie

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen.

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Zelfstandig werken Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Visie Leerlinggericht: gericht op de mogelijkheden van

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

VOORBEELD CASUS. Wat is de winst van wachten tot het laatste moment? een socratisch gesprek uitgeschreven

VOORBEELD CASUS. Wat is de winst van wachten tot het laatste moment? een socratisch gesprek uitgeschreven VOORBEELD CASUS Wat is de winst van wachten tot het laatste moment? een socratisch gesprek uitgeschreven Hieronder tref je een beschrijving van een socratisch gesprek van ca. 1 1/2 uur, in 5 stappen. Voor

Nadere informatie

Wat wil jij? Wat wil ik?

Wat wil jij? Wat wil ik? Alle formulieren bij het boek Wat wil jij? Wat wil ik? ALLE PAGINACIJFERS KOMEN OVEREEN MET DE PAGINANUMMERS IN HET BOEK UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER eens oneens 1 Ik vind mijzelf aantrekkelijk

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Blok 1 - Introductie

Blok 1 - Introductie Reflectie jaar 1 Algemeen Aan het begin van het eerste jaar kwamen een hoop nieuwe dingen op mij af. Na een jaar reizen had ik veel zin om aan de studie Voeding en Diëtetiek te beginnen en was erg benieuwd

Nadere informatie

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Dia 1: Hallo allemaal en welkom bij mijn presentatie. Ik heb onderzoek gedaan bij Moestuin d n Erpel in Someren.

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

Met kleine ingrepen grote effecten in de havo les.

Met kleine ingrepen grote effecten in de havo les. Met kleine ingrepen grote effecten in de havo les. activeren en differentiëren Havo Congres Ede 5 februari 2015 Johan Keijzer j.keijzer@aps.nl Naam Datum Aandacht voor het volgende. De start van de les

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Leerlingtevredenheidsonderzoek

Leerlingtevredenheidsonderzoek Rapportage Leerlingtevredenheidsonderzoek De Meentschool - Afdeling SO In opdracht van Contactpersoon De Meentschool - Afdeling SO de heer A. Bosscher Utrecht, juni 2015 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent

Nadere informatie

@ AB. Eigenaardig Mentorschap

@ AB. Eigenaardig Mentorschap @ AB Eigenaardig Mentorschap Als mentor moet je kunnen omgaan met al die eigenaardigheden van je leerlingen. Daarbij heb je ook je persoonlijke eigenaardigheden waarvan het prettig is als die een plek

Nadere informatie

Het Kievitlied. Ik heb met groep 5 een klassenlied bedacht en opgenomen. Het lied heet het Kievitlied omdat de groep de Kievit heet.

Het Kievitlied. Ik heb met groep 5 een klassenlied bedacht en opgenomen. Het lied heet het Kievitlied omdat de groep de Kievit heet. Het Kievitlied Ik heb met groep 5 een klassenlied bedacht en opgenomen. Het lied heet het Kievitlied omdat de groep de Kievit heet. Lesdoelen: De kinderen krijgen bij deze opdracht een muzikale uitdaging.

Nadere informatie

Diepteanalyse loopbaangesprekken Welk docentgedrag helpt?

Diepteanalyse loopbaangesprekken Welk docentgedrag helpt? Diepteanalyse loopbaangesprekken Welk docentgedrag helpt? Peter den Boer Esther Stukker Lectoraat keuzeprocessen ROC West-Brabant Opzet workshop 1. Introductie en voorstellen 2. U (kort) 3. Presentatie

Nadere informatie

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Inleiding De checklist Presentatie geven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een presentatie moeten kunnen geven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Onderhandelen over onderwijsvernieuwing

Onderhandelen over onderwijsvernieuwing Onderhandelen over onderwijsvernieuwing Velon-congres, Breda, 19 maart 2019 Rob Moggré, r.moggre@ipabo.nl Ronald Keijzer, r.keijzer@ipabo.nl https://kenniscentrum.ipabo.nl Hogeschool ipabo We zoomen in

Nadere informatie

Van ambitie naar collectief leren. Masterclass 2

Van ambitie naar collectief leren. Masterclass 2 Van ambitie naar collectief leren Masterclass 2 Cyclus op lokaal niveau check Ambitie ontwikkelen Product en proces evalueren Informatie verzamelen Actie uitvoeren Collectief leren studie/ analyse doen

Nadere informatie

Driestar lesschema Pabo 1 2014-2015

Driestar lesschema Pabo 1 2014-2015 Driestar lesschema Pabo 1 2014-201 Gegevens opleiding Naam Sandra Kögeler van Helden Klas D1B Dag- of deeltijdopleiding Deeltijd Slb er L. van Hartingsveldt Periode 4 Gegevens stageschool Code Kri Naam

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Beoordelingsformulieren

Beoordelingsformulieren Beoordelingsformulieren In elke prestatie zitten zoals hierboven uiteengezet (p. 81) vijf elementen verpakt. Het Takenblad is daarop gebaseerd. Om elk van die vijf elementen grondig te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren Het sollicitatiegesprek Lesdoel: Korte inhoud: Organisatie: Lesduur: Onderwerp Werkvorm Oriëntatie Uitvoering De student weet meer over het sollicitatiegesprek en heeft een keer geoefend. De vacature is

Nadere informatie

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Samenvatting Scores Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Zowel uit de beoordelingen in de vorm van een rapportcijfer als de aanvullende opmerkingen, blijkt dat de

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Evaluatieverslag mindfulnesstraining

Evaluatieverslag mindfulnesstraining marijke markus spaarnestraat 37 2314 tm leiden Evaluatieverslag mindfulnesstraining 06 29288479 marijke.markus@freeler.nl www.inzichtinzicht.nl kvk 28109401 btw NL 079.44.295.B01 postbank 4898261 14 oktober

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek. Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk.

Tevredenheidsonderzoek. Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk. Tevredenheidsonderzoek Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk. Stichting Buitengewoon leren & werken Prins Heerlijk Juni 2013 Stichting Buitengewoon

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

2. Ik ken verschillende argumenten om scholen te overtuigen van het belang van de monitor.

2. Ik ken verschillende argumenten om scholen te overtuigen van het belang van de monitor. Hand-out Leerdoelen Geef aan waar je staat 1 = dit geldt niet voor mij 2 = dit geldt enigszins voor mij 3 = dit geldt sterk voor mij 4 = dit geldt zeer sterk voor mij 1 2 3 4 1. Ik heb een helder beeld

Nadere informatie

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert Minicursus Verbindend Communiceren Geschreven door: Jan van Koert Geweldloze communicatie is een wijze van communiceren die leidt tot gehoord en verstaan worden. Met helderheid, zonder beschuldigen en

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg Op vijf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

En, wat hebben we deze les geleerd?

En, wat hebben we deze les geleerd? Feedback Evaluatie Team 5 En, wat hebben we deze les geleerd? FEED BACK in de klas En, wat hebben we deze les geleerd? Leerkracht Marnix wijst naar het doel op het bord. De leerlingen antwoorden in koor:

Nadere informatie

Doel. Spel. www.ihots.nl. Duur: - Groep - Individueel. Laat je inspireren door de voorbeeld vragen in deze spiekbrief.

Doel. Spel. www.ihots.nl. Duur: - Groep - Individueel. Laat je inspireren door de voorbeeld vragen in deze spiekbrief. www.ihots.nl Doel Laat je inspireren door de voorbeeld vragen in deze spiekbrief Spel Alle spellen Gebruik deze spiekbrief telkens wanneer je een spel start in de ihots app. Laat je inspireren door de

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie