Maatschappelijke betrokkenheid in Tanzania

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maatschappelijke betrokkenheid in Tanzania"

Transcriptie

1 Maatschappelijke betrokkenheid in Tanzania Tanzania heeft naast haar prachtige natuurreservaten de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, nog vele andere prachtige kanten welke je verliefd maken op dit mooie en aantrekkelijke land. Tanzania bleek een perfecte locatie voor het produceren van stekken. Fides Tanzania Ltd., onderdeel van Fides, welke weer onderdeel van DNA Green Group is, is gelegen in het Noorden van Tanzania in Arusha. Dit is door de ligging, net iets onder de evenaar, een hele goede locatie voor het produceren van stekken doordat er veel zon is en doordat de dagen nagenoeg even lang als de nachten zijn. De farm (productielocatie), zoals men het lokaal noemt, heeft een oppervlakte van 25 hectare, waarvan 10 hectare productieoppervlakte. Het is daarmee de belangrijkste en grootste farm voor het produceren van snijchrysanten, Kalanchoë en decoratieve Kalanchoë (Calandiva ) stekken. Fides is een wereldwijde speler in chrysanten (snij, pot en bol), Kalanchoë en Calandiva en zij willen dit graag zo houden. Dit zal echter niet vanzelf gaan. Tegenwoordig vinden er steeds meer samenwerkingen plaats, maar voor een lange en goede samenwerking is het altijd geven en nemen. Zo geldt het in dit voorbeeld precies hetzelfde. Fides produceert in Tanzania stekken voor haar klanten over heel de wereld. De kwaliteit van de stekken is voor de klanten één van de belangrijkste punten, zo niet het belangrijkste punt. Dit is één van de redenen waarom de farms van Fides aan de allerhoogste hygiëne- en kwaliteitseisen voldoen. De stekken die in Tanzania geproduceerd worden zijn grotendeels voor de Europese markt, maar ook voor de Amerikaanse en de Aziatische markt.

2 Calandiva Collect4Kids 'Had een vak geleerd.... In de westerse wereld een veelgehoorde uitspraak, in Tanzania zeker niet. Want juist in dit land, waar de Kalanchoë en decoratieve Kalanchoë stekken vandaan komen, zijn de levensomstandigheden en de toekomstkansen voor kinderen verre van optimaal. Fides is in Oost- Afrika naast Tanzania ook actief in Oeganda en Kenia. Fides vindt dat je als ondernemer verantwoordelijkheid moet nemen en doet dan ook zijn best om lokale projecten te ondersteunen die een verschil kunnen maken voor de omgeving. Een voorbeeld dat kan worden genoemd is een actie met de naam Calandiva Collect4kids. De Kalanchoë en decoratieve Kalanchoë telers namen samen met veredelaar Fides, onderdeel van DNA Green Group, het initiatief om voor deze kinderen een mooi bedrag op te halen en hen een goede toekomst te gunnen. Er zijn verschillende sponsoracties georganiseerd om een zo hoog mogelijk bedrag op te halen. Veredelaar, telers en leveranciers hebben zich hierbij van hun beste kant laten zien en hebben zich hier vrijwillig voor ingezet. Dat er uiteindelijk een mooie donatie is gedaan, mag duidelijk zijn: ,-! Het bedrag is gedoneerd aan de Watoto Foundation. Maar wat doet de Watoto Foundation precies?

3 Watoto Foundation De Watoto Foundation (WF) is een stichting, gerund door de Nederlanders Noud en Truus van Hout, en zet zich in voor straatkinderen in Tanzania. De kinderen worden in erbarmelijke conditie van straat gehaald en kunnen bij de Watoto Foundation terecht om een ambacht te leren. Zo kunnen zij het leven weer oppakken en zijn zij verzekerd van een baan na afronding van hun opleiding. Het project is uniek, helemaal omdat de werkloosheid in het land maar liefst 70% is. Door stap voor stap de wereld van Afrika en in het bijzonder van straatkinderen ontdekt te hebben, is de Watoto Foundation erin geslaagd om geheel zelfstandig en uiteraard met hulp van velen een programma te ontwikkelen dat geresulteerd heeft in een succesverhaal. De kinderen zijn zeer gemotiveerd om de lagere school af te maken en om succesvol af te studeren. De zekerheid dat ze na zes maanden stage een betaalde baan hebben is een enorme motivatie voor hen. Met de start van de WF Kiboko Lodge in 2010 is werk, meer dan ooit, gegarandeerd. De WF Kiboko Lodge is het eerste hotel in de wereld dat, afgezien van de manager, volledig gerund wordt door straatkinderen. Ze zijn allemaal minimaal vier jaar opgeleid op de ambachtsschool van de Watoto Foundation in Makumira, vlakbij Arusha in Tanzania. Enkelen van hen hebben zelfs al ervaring opgedaan in onder andere high standard lodges in de regio. In de loop der jaren zijn er door de Watoto Foundation vijf klaslokalen, een community hall, biogasinstallatie, kippenhok, wasplaats, keuken, slaapplaatsen, stafhuis en een koeienstal bijgebouwd. Met het bedrag dat Fides samen met de betrokken telers heeft gedoneerd gaat de Watoto Foundation onder andere het irrigatiesysteem vernieuwen, een nieuwe watertoren bouwen, de keuken renoveren, de vloer vernieuwen, de houtoven reviseren, een vierde biogas-installatie plaatsen en ook de opleidingstrajecten voor de kinderen verzorgen en nog verder verbeteren. Fides heeft gekozen voor de WF, omdat deze stichting heel veel connecties met de tuinbouwsector heeft en deze sector is ook nog eens erg in opkomst in Afrika. Een perfecte stichting dus! Kortom, de inspanningen van deze stichting zorgen direct voor een betere en gezondere dagbesteding, een hogere opbrengst van geteelde gewassen en een betere overdracht van vaardigheden aan de kinderen. De toekomst van de kinderen en die van hun omgeving krijgt daarmee een aanzienlijke impuls!

4 Educatie en Gezondheidszorg Educatie en gezondheidszorg zijn belangrijke punten waar Fides veel waarde aan hecht. De farm in Tanzania huurt daarom ieder jaar experts in op het gebied van allerlei verschillende gezondheidszaken. Deze experts geven lezingen aan alle werknemers. Iedereen is hierbij verplicht aanwezig te zijn. Gezondheid is een groot probleem in Tanzania en daarom is het erg belangrijk dat iedereen zich bewust is van de oorzaken en gevolgen van een slechte gezondheid. Onderwerpen als hygiëne, schoon water, variatie in het eetpatroon, leefstijl, HIV, zwangerschap, familieplanning, basisbehoeften, (tropische) ziektes en medicijnen worden tijdens deze lezingen besproken. Alle farms van Fides voldoen aan de allerhoogste en internationale hygiëne- en kwaliteitseisen. De werknemers worden ook goed opgeleid voor hun dagelijkse werkzaamheden. Ook wordt de mogelijkheid geboden om aanvullend een opleiding te volgen. Hierdoor blijven de werknemers gemotiveerd en kunnen ze door het volgen van een opleiding hogerop in het bedrijf komen. Naast deze opleidingsmogelijkheden zorgt Fides ervoor dat de werknemers op de farm iedere dag aan alle basisbehoeften kunnen voldoen. Zo krijgen bijvoorbeeld alle werknemers in Tanzania iedere dag een goede en warme maaltijd tijdens het werk. Voor velen is dit de enige warme maaltijd per dag die zij krijgen. Door deze basisbehoeften te verstrekken worden de werknemers minder snel ziek. Wanneer er een werknemer toch ziek wordt kunnen zij ook op steun rekenen. Zij kunnen op de farm een doorverwijzing naar een dokter krijgen waardoor zij snel kunnen herstellen. Een ander groot probleem in heel Afrika is het HIV probleem. Daarom ondersteunt Fides het HIV/AIDS Awareness Program in Tanzania.

5 Arbeidsvoorwaarden Fides staat in Tanzania bekend om haar goede arbeidsvoorwaarden. Alle werknemers die je spreekt zeggen erg blij en trots te zijn om bij Fides te werken. Het loon op de farm in Tanzania ligt een stuk boven het gemiddelde loon in Tanzania. De eerder genoemde medische zorg en warme maaltijden die alle werknemers krijgen is een andere reden waarom de werknemers blij zijn om bij Fides te werken. De vrouwen krijgen iedere dag de tijd om de kinderen borstvoeding te geven en bij de bevalling krijgen zij net als in Nederland zwangerschapsverlof. De werknemers krijgen allemaal een bankrekening waarop zij geld kunnen sparen voor de toekomst. Ook kunnen de werknemers geld lenen via Fides om bijvoorbeeld een eigen winkel te beginnen waarin zij producten verkopen. Dit stelsel voor het sparen van geld voor de toekomst en de mogelijkheid voor het lenen van geld om een eigen winkel te beginnen wordt SACCOS (Saving And Credit Co-Operative Society) genoemd.

6 Corporate Standards Fides gelooft in een duurzame ontwikkeling van de productielocatie, verantwoordelijk gebruik van de bronnen die aanwezig zijn en de afval die ontstaat zoveel mogelijk proberen te recyclen. Dit betekent dat het voldoet aan de allerhoogste eisen die er in deze internationale industrie gelden. Verzorgingsmiddelen van de producten zijn tot het minimum gereduceerd en voldoen ook aan de internationale standaards. Het is duidelijk dat Fides haar rol in de samenleving heel serieus neemt. Hierdoor ontstaat een goede samenwerking in en rondom Arusha.

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) Extra uitleg en Q&A Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Wat is pensioen? Tekst uit het filmpje Wist je dat je nu waarschijnlijk al pensioen opbouwt? Een klein

Nadere informatie

KINDEREN IN ARMOEDE. Kun je je voorstellen?

KINDEREN IN ARMOEDE. Kun je je voorstellen? informatieblad voor jongeren KINDERRECHTEN KINDEREN IN ARMOEDE Voor wie? Dit informatieblad is bedoeld voor jongeren van de tweede en derde klas van het voortgezet onderwijs die meer willen weten over

Nadere informatie

De zorg: hoeveel extra is het ons waard?

De zorg: hoeveel extra is het ons waard? De zorg: hoeveel extra is het ons waard? Ieder jaar geven we meer geld uit aan zorg Waarom? Wat zijn de gevolgen? Is dat erg? Wat kunnen we hieraan doen? Een doorsnee gezin betaalt ruim 11.000 euro per

Nadere informatie

Ruim één concreet project per dag

Ruim één concreet project per dag JAARVERSLAG 2013 WILDE GANZEN JAARVERSLAG 2013 2 Ruim één concreet project per dag 2013 was een bijzonder jaar voor Wilde Ganzen. Een jaar waarin we maar liefst 395 concrete projecten hebben ondersteund

Nadere informatie

Omdat álle kinderen een kans moeten krijgen.

Omdat álle kinderen een kans moeten krijgen. Omdat álle kinderen een kans moeten krijgen. Daarom neem ik UNICEF op in mijn testament. Akash (1) en zijn moeder Patir uit Pakistan zijn beschermd tegen malaria dankzij een muskietennet. Paul van Vliet:

Nadere informatie

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS STIJN OERLEMANS eerstejaarsstudent CE Digital Business Concepts Ik heb tijdens mijn jaar bij Interpolis gezien dat dit werkveld echt de toekomst is 2 Waarom heb je

Nadere informatie

Vrijwilligers moet je veroveren

Vrijwilligers moet je veroveren Vrijwilligers moet je veroveren Vrijwilligers moet je veroveren Turkse vrouwen tijdens de landelijke speeltuindag bij speeltuin De Greiden in Heerenveen In tegenstelling tot de geluiden gaat het helemaal

Nadere informatie

ChildsLife Investors Book 2015-2016

ChildsLife Investors Book 2015-2016 2015-2016 Van de Directeur Toen ik bijna 20 jaar geleden ChildsLife oprichtte was het mijn bedoeling om met mijn ervaring opgedaan bij grotere organisaties, kinderen, waar dan ook geboren, de kans te geven

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Ontwikkelingswerk werkt, door er samen voor te gaan. Mensen die leven met HIV/AIDS Blz. 2

In deze nieuwsbrief: Ontwikkelingswerk werkt, door er samen voor te gaan. Mensen die leven met HIV/AIDS Blz. 2 Nummer 15 Juli 2011 Ontwikkelingswerk werkt, door er samen voor te gaan Beste donateurs en vrienden van Sharing Worlds, Sharing Worlds richt zich op versterking van kleine maatschappelijke organisaties

Nadere informatie

SCHOUDERS ERONDER, dat WERKT

SCHOUDERS ERONDER, dat WERKT SCHOUDERS ERONDER, dat WERKT Verkiezingsprogramma voor een sociale stad 2014-2018 PvdA Den Haag Inhoud 1. Schouders eronder 3 2. Den Haag aan de slag 6 2.1 Werk, werk werk 6 2.2 Goed onderwijs: iedereen

Nadere informatie

Welzijn op het werk. Research naar welzijn op persoonlijk en professioneel vlak in 2012 Resultaten en aanbevelingen. www.stepstone.

Welzijn op het werk. Research naar welzijn op persoonlijk en professioneel vlak in 2012 Resultaten en aanbevelingen. www.stepstone. Research naar welzijn op persoonlijk en professioneel vlak in 2012 Resultaten en aanbevelingen www.stepstone.com Inleiding Organisaties hebben tal van tactieken toegepast om crisissen te bestrijden: herstructureringen,

Nadere informatie

Kenia. Economie. Bron: cross your borders

Kenia. Economie. Bron: cross your borders Kenia Economie Bron: cross your borders De economie is cijfers KENIA NEDERLAND Totale bevolking 35 miljoen 16,6 miljoen Bruto nationaal product (BNP) $ 19,4 miljard $ 629 miljard BNP per hoofd van de bevolking

Nadere informatie

Gastensoorten en gastentypen. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht?

Gastensoorten en gastentypen. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de personen waar het in horecabedrijven uiteindelijk allemaal om draait: de gasten! Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je:

Nadere informatie

FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1

FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1 FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1 Holland Training Nederland BV Heer Janszdorp 1 4493 EA Kamperland Telefoon: (076) 52 44 930 Internet: www.holland-training.com E-mail: info@holland-training.com Algemeen Bart

Nadere informatie

Economie. Thijs Knaap

Economie. Thijs Knaap Economie Thijs Knaap 15 februari 2011 Hoofdstuk 1 Andere mensen Wie alles zelf doet hoeft met niemand iets te delen. Het kan, een hardwerkende man op een verlaten stuk land, alle dagen bezig met overleven.

Nadere informatie

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D.

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D. M200802 Vrouwen aan de start Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven drs. A. Bruins drs. D. Snel Zoetermeer, juni 2008 2 Vrouwen aan de start Vrouwen vinden het starten

Nadere informatie

Motiveren van medewerkers

Motiveren van medewerkers PROFICIENCY Motiveren van medewerkers Voor de middenkaderleidinggevende die succesvol wil worden in het leiding geven. Jeroen Engelaer Motiveren van Medewerkers geeft in heldere en praktische taal kort

Nadere informatie

Waarde-volle zorg 01

Waarde-volle zorg 01 Waarde-volle zorg 01 02 Waarde-volle zorg Waarde-volle zorg 03 04 Waarde-volle zorg Gezondheidszorg moet gaan doen wat het woord zegt Gezondheidszorg moet gaan doen wat het woord zegt. Dat betekent dat

Nadere informatie

Tony de Bree GELD VERDIENEN MET JEZELF. Begin voor jezelf, doe waar je goed. in bent en bepaal je eigen toekomst

Tony de Bree GELD VERDIENEN MET JEZELF. Begin voor jezelf, doe waar je goed. in bent en bepaal je eigen toekomst Tony de Bree GELD VERDIENEN MET JEZELF Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst Eerste druk november 2014 Uitgeverij Haystack Postbus 308 5300 AH Zaltbommel 0418-680180 needle@haystack.nl

Nadere informatie

Voor de toekomst van kinderen

Voor de toekomst van kinderen Voor de toekomst van kinderen Voorwoord Stichting ASAP is al 13 jaar actief in Burkina Faso en helpt dorpelingen om hun opleidingsniveau, hun gezondheid, hun zelforganisatie, hun inkomsten en hun perspectief

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

Meer voor wie minder heeft! Minimabeleid 2015 2018

Meer voor wie minder heeft! Minimabeleid 2015 2018 Meer voor wie minder heeft! Minimabeleid 2015 2018 2 Voorwoord wethouder van der Zanden Zo n 10% van de Helmonders leeft op of onder de grens van het sociaal minimum. Zo n inkomensgrens is een hard, meetbaar

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen.....wij gaan ervoor!

Duurzaam ondernemen.....wij gaan ervoor! Duurzaam ondernemen.....wij gaan ervoor! Maatschappelijk Verantwoord Wij kiezen ervoor om zoveel mogelijk maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Het beleid hierbij is kort en krachtig, begrijpelijk

Nadere informatie

ING Klantenraad. behoeften. Zwolle. Zwolle. wensen. wensen. verbeteren hypotheken. oud luisteren. September 2013. Programma.

ING Klantenraad. behoeften. Zwolle. Zwolle. wensen. wensen. verbeteren hypotheken. oud luisteren. September 2013. Programma. wensen wensen beleggen beleggen geld geld Zwolle Zwolle Amsterdam Amsterdam vragen mening vragen mening Den Bosch financiële sector Den Bosch financiële sector Op 17, 24 en 26 september hebben de eerste

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

januari 2015 Adviesrapport het beweegplein De Nije Veste Averil Verberkmoes 1634852 Averil.verberkmoes@student.hu.nl Stage docent: Boudewijn Visscher

januari 2015 Adviesrapport het beweegplein De Nije Veste Averil Verberkmoes 1634852 Averil.verberkmoes@student.hu.nl Stage docent: Boudewijn Visscher januari 2015 Adviesrapport het beweegplein De Nije Veste Averil Verberkmoes 1634852 Averil.verberkmoes@student.hu.nl Stage docent: Boudewijn Visscher Stage Begeleider: Diek Scholten en Carl Verheijen Stage

Nadere informatie

Open antwoorden stellingen flitspeiling gemeenteraad (Enschede

Open antwoorden stellingen flitspeiling gemeenteraad (Enschede Open antwoorden stellingen flitspeiling gemeenteraad (Enschede ( EnschedePanel) We moeten - juist in deze tijd blijven investeren in projecten om mensen in de bijstand weer aan het werk te krijgen in plaats

Nadere informatie

Ondersteuning op open source software

Ondersteuning op open source software Ondersteuning op open source software oktober 2007 OSOSS Tekst en opmaak: Daniël Vijge Stichting ICTU OSOSS (Open Source als Onderdeel van uw Software Strategie) Wilhelmina van Pruisenweg 104 Postbus 84011

Nadere informatie