1. Voordat je een nieuw product op de. kunnen er grote moeilijkheden ontstaan.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Voordat je een nieuw product op de. kunnen er grote moeilijkheden ontstaan."

Transcriptie

1 p. 97 les 5

2 1. Voordat je een nieuw product op de markt brengt, moet je als fabrikant goed afwegen. Anders kunnen er grote moeilijkheden ontstaan.

3 Les 5 woordenschat 20 woorden opdracht

4 1. Voordat je een nieuw product op de markt brengt, moet je als fabrikant goed afwegen of je het product aan de mens zal kunnen brengen. Anders kunnen er grote moeilijkheden ontstaan.

5 1. Voordat je een nieuw product op de markt brengt, moet je als fabrikant goed afwegen of je het product aan de man zal kunnen brengen. Anders kunnen er grote moeilijkheden ontstaan.

6 2. Door een dreigend tekort aan aardgas.

7 2. Door een dreigend tekort aan aardgas is de benzine steeds duurder en mensen leven gezonder. [?]

8 2. Door een dreigend tekort aan aardgas is de benzine steeds duurder geworden en leven mensen (steeds) gezonder. [?]

9 3. Grond is schaars in Nederland. Dat komt.

10 3. Grond is schaars in Nederland. Dat komt als gevolg van toenemende immigratie.

11 3. Grond is schaars in Nederland. Dat komt door toenemende immigratie. OF: Dat is het gevolg van toenemende immigratie.

12 3. Grond is schaars in Nederland. Dat komt van de lage ligging van het land.

13 3. Grond is schaars in Nederland. Dat komt door de lage ligging van het land.

14 3. Grond is schaars in Nederland. Dat komt ervan dat er op een klein gebied enorm veel mensen leven.

15 3. Grond is schaars in Nederland. Dat komt doordat er op een klein gebied enorm veel mensen leven. (Informeel) Dat komt ervan! Politici hebben te weinig aandacht aan het probleem besteed!

16 3. Grond is schaars in Nederland. Dat komt omdat er een hoge bevolkheidsdichtheid is.

17 3. Grond is schaars in Nederland. Dat komt doordat er een hoge bevolkheidsdichtheid is.

18 3. Grond is schaars in Nederland. Dat komt door de geweldige vlucht van de industrie.

19 3. Grond is schaars in Nederland. Dat komt door de geweldige vlucht van de industrie.

20 3. Grond is schaars in Nederland. Dat komt door de geweldige vlucht die de industrie genomen heeft.

21 4. Sommige mensen lukt het helaas niet een eigen bedrijf op te zetten, omdat zij zich er niet voldoende op hadden voorbereid. Anderen daarentegen.

22 4. Sommige mensen lukt het helaas niet een eigen bedrijf op te zetten, omdat zij zich er niet voldoende op hadden voorbereid. Anderen daarentegen een groot succes hebben.

23 4. Sommige mensen lukt het helaas niet een eigen bedrijf op te zetten, omdat zij zich er niet voldoende op hadden voorbereid. Anderen daarentegen hebben een groot succes.

24 4. Sommige mensen lukt het helaas niet een eigen bedrijf op te zetten, omdat zij zich er niet voldoende op hadden voorbereid. Anderen daarentegen zijn hun eigen bedrijven zonder problemen tot stand gekomen.

25 4. Sommige mensen lukt het helaas niet een eigen bedrijf op te zetten, omdat zij zich er niet voldoende op hadden voorbereid. Anderen daarentegen brengen zonder problemen hun bedrijven tot stand. Iemand brengt iets tot stad. Iets komt tot stand. Subject = anderen (personen!)

26 5. Wegens bezuinigingen. De vakbonden hebben zich hier uiteraard tegen verzet.

27 5. Wegens bezuinigingen zijn bedrijven van plan om bonussen van medewerkers afhouden. De vakbonden hebben zich hier uiteraard tegen verzet.

28 5. Wegens bezuinigingen zijn bedrijven van plan om bonussen van medewerkers af te houden. De vakbonden hebben zich hier uiteraard tegen verzet.

29 6. Ik volg iedere dag nauwlettend de beursberichten.. In de tweede plaats wil ik weten hoe hoog de koers van het aandeel is dat ik net bij de bank heb gekocht.

30 6. Ik volg iedere dag nauwlettend de beursberichten. In de eerste plaats ben ik daarbij geïnteresseerd. In de tweede plaats wil ik weten hoe hoog de koers van het aandeel is dat ik net bij de bank heb gekocht.

31 6. Ik volg iedere dag nauwlettend de beursberichten. In de eerste plaats/eerst en vooral/ten eerste ben ik daarin geïnteresseerd. In de tweede plaats wil ik weten hoe hoog de koers van het aandeel is dat ik net bij de bank heb gekocht.

32 6. Ik volg iedere dag nauwlettend de beursberichten. Eerst omdat ik vind dat elke moderne man op de hoogte zou moeten zijn van de recentste ontwikkelingen op dat gebied. In de tweede plaats wil ik weten hoe hoog de koers van het aandeel is dat ik net bij de bank heb gekocht.

33 6. Ik volg iedere dag nauwlettend de beursberichten. Ten eerste/eerst en vooral omdat ik vind dat elke moderne man op de hoogte zou moeten zijn van de recentste ontwikkelingen op dat gebied. In de tweede plaats wil ik weten hoe hoog de koers van het aandeel is dat ik net bij de bank heb gekocht.

34 6. Ik volg iedere dag nauwlettend de beursberichten. Vooral wil ik een algemene voorstel hebben van wat er op dit gebied gebeurt. In de tweede plaats wil ik weten hoe hoog de koers van het aandeel is dat ik net bij de bank heb gekocht.

35 6. Ik volg iedere dag nauwlettend de beursberichten. (Vooral)/Bovenal wil ik een algemene voorstel hebben van wat er op dit gebied gebeurt/ Ik wil vooral etc. In de tweede plaats wil ik weten hoe hoog de koers van het aandeel is dat ik net bij de bank heb gekocht.

36 7. De meeste winkeliers houden graag uitverkoop, want.

37 7. De meeste winkeliers houden graag uitverkoop, want dan kunnen ze zich snel en makkelijk van oude artikelen kwijtraken.

38 7. De meeste winkeliers houden graag uitverkoop, want dan kunnen ze snel en makkelijk oude artikelen kwijtraken. Iets kwijtraken Niet: zich kwijtraken van iets

39

40 7. De meeste winkeliers houden graag uitverkoop, want dat betekent voor hen een grote verdienste.

41 7. De meeste winkeliers houden graag uitverkoop, want dat betekent voor hen grote winst.

42 7. De meeste winkeliers houden graag uitverkoop, want het is aantrekkelijk voor klanten.

43 7. De meeste winkeliers houden graag uitverkoop, want het is aantrekkelijk voor klanten. ± Het trekt klanten aan (iem. aantrekken) Het lokt klanten (iem. lokken)

44 8. De boeren zijn ontevreden. Ze vinden namelijk dat ze kleine dotaties zullen krijgen van de EU. [?]

45 8. De boeren zijn ontevreden. Ze vinden namelijk dat ze kleine dotaties [?] moeten krijgen van de EU. [?] dat de EU hen moet steunen..

46 9. Sommige artikelen worden tegen een sterk gereduceerde prijs verkocht. Je moet echter niet denken.

47 9. Sommige artikelen worden tegen een sterk gereduceerde prijs verkocht. Je moet echter niet denken dat hun kwaliteit nam ook af.

48 9. Sommige artikelen worden tegen een sterk gereduceerde prijs verkocht. Je moet echter niet denken dat hun kwaliteit ook afneemt. ± dat de kwaliteit daarom minder is.... dat de artikelen van mindere kwaliteit zijn.

49 10. De meeste winkeliers stallen hun goederen op een zeer aantrekkelijke wijze uit. Zo worden mensen ertoe verleid.

50 10. De meeste winkeliers stallen hun goederen op een zeer aantrekkelijke wijze uit. Zo worden mensen ertoe verleid omdat ze geloven dat ze ook zo goed eruit zullen zien.

51 10. De meeste winkeliers stallen hun goederen op een zeer aantrekkelijke wijze uit. Zo worden mensen ertoe verleid (om) te geloven dat ze er ook zo goed zullen uitzien.

52 11. Een bedrijf zou gemakkelijk failliet kunnen gaan als.

53 11. Een bedrijf zou gemakkelijk failliet kunnen gaan als de werknemers slecht gekwalificeerd zijn en hun bestuur stelt er geen belang in.

54 11. Een bedrijf zou gemakkelijk failliet kunnen gaan als de werknemers slecht gekwalificeerd zijn en hun bestuur er geen belang in stelt.

55 11. Een bedrijf zou gemakkelijk failliet kunnen gaan als het niet voorzichtig zal investeren.

56 11. Een bedrijf zou gemakkelijk failliet kunnen gaan als het niet voorzichtig investeert.

SPEL VAN DE GOUDEN EEUW - LESMATERIAAL

SPEL VAN DE GOUDEN EEUW - LESMATERIAAL Amsterdam in 1594, aan het begin van de Gouden Eeuw. De Nederlandse kunst, wetenschap en vooral de economie floreren. Ondernemers krijgen nieuwe kansen en kunnen steeds grotere investeringen doen. Ze financieren

Nadere informatie

Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK

Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK Er zijn BELANGRIJKE verschillen Nederland telt veel verzekeringsmaatschappijen. Elke maatschappij heeft eigen producten

Nadere informatie

Een verzekeraar die vertrouwen verdient

Een verzekeraar die vertrouwen verdient Vertrouwen winnen door transparantie In dit artikel beschrijf ik de maatregelen die verzekeraars hebben genomen om vertrouwen van de klanten te winnen, waarbij transparantie een belangrijk instrument is.

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

SPEL VAN DE GOUDEN EEUW - LESMATERIAAL

SPEL VAN DE GOUDEN EEUW - LESMATERIAAL Amsterdam in 1594, aan het begin van de Gouden Eeuw. De Nederlandse kunst, wetenschap en vooral de economie bloeien op. Ondernemers krijgen nieuwe kansen en kunnen steeds grotere investeringen doen. De

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening De 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening BEKENDHEID EUROPESE ENERGIEDOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Goede keuze om je te verdiepen in hoe men denkt over boekhouden. Het zal je bewuster maken en tot betere keuzes laten komen voor meer succes.

Goede keuze om je te verdiepen in hoe men denkt over boekhouden. Het zal je bewuster maken en tot betere keuzes laten komen voor meer succes. Hoofdstuk: Introductie Introductie Beste ondernemer, Goede keuze om je te verdiepen in hoe men denkt over boekhouden. Het zal je bewuster maken en tot betere keuzes laten komen voor meer succes. Ik heb

Nadere informatie

Wanneer je na deze (korte) introductie nog vragen hebt kun je deze natuurlijk altijd nog stellen. Sjoerd Nijenhuis Docent M&O

Wanneer je na deze (korte) introductie nog vragen hebt kun je deze natuurlijk altijd nog stellen. Sjoerd Nijenhuis Docent M&O Introductie M&O Management & organisatie zou je een beetje kunnen vergelijken met economie, maar toch is het wel iets anders. Bij economie houd je je bezig met de economie van heel het land, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Waarde-volle zorg 01

Waarde-volle zorg 01 Waarde-volle zorg 01 02 Waarde-volle zorg Waarde-volle zorg 03 04 Waarde-volle zorg Gezondheidszorg moet gaan doen wat het woord zegt Gezondheidszorg moet gaan doen wat het woord zegt. Dat betekent dat

Nadere informatie

Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK

Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK Er zijn BELANGRIJKE verschillen Nederland telt veel verzekeringsmaatschappijen. Elke maatschappij heeft eigen producten

Nadere informatie

economie CSE GL en TL

economie CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur economie CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 43 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 57 punten te

Nadere informatie

Een investering in kennis resulteert in het hoogste rendement

Een investering in kennis resulteert in het hoogste rendement Een investering in kennis resulteert in het hoogste rendement Of je nou wel of niet aan beleggen doet, de gevolgen van wat zich in de financiële wereld afspeelt raakt ons direct. Het is maar al te duidelijk

Nadere informatie

Kenia. Economie. Bron: cross your borders

Kenia. Economie. Bron: cross your borders Kenia Economie Bron: cross your borders De economie is cijfers KENIA NEDERLAND Totale bevolking 35 miljoen 16,6 miljoen Bruto nationaal product (BNP) $ 19,4 miljard $ 629 miljard BNP per hoofd van de bevolking

Nadere informatie

Eindopdrachten Copywriting

Eindopdrachten Copywriting Eindopdrachten Copywriting Charlotte Voorn 0847183 CDM1A 1 Inhoud Advertentie 2 Verantwoording advertentie 4 Artikel 6 Verantwoording artikel 7 Reportage 8 Verantwoording Reportage 10 Handleiding 11 Verantwoording

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-KB 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur economie CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 44 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

: Gedrag en motivatie van personeel

: Gedrag en motivatie van personeel Gedrag en Motivatie van personeel Naam : xxx Studentnummer : 4334252 Datum : januari 2012 1 NCOI Opleidingsgroep Opleiding : HBO Personeelsmanagement Module : Gedrag en motivatie van personeel Naam docent:

Nadere informatie

TENTAMENS HALEN?! ~ Volg een cursus bij CAPITA SELECTA ~ Komend blok biedt CAPITA SELECTA de volgende cursussen voor jou aan:

TENTAMENS HALEN?! ~ Volg een cursus bij CAPITA SELECTA ~ Komend blok biedt CAPITA SELECTA de volgende cursussen voor jou aan: TENTAMENS HALEN?! ~ Volg een cursus bij CAPITA SELECTA ~ 3,4 of 5 lessen van 3 uur De beste student-docenten Kleine klassen Ruimte voor vragen Oefenen met (oude) tentamenvragen Optimaal voorbereid naar

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Over de auteurs 117 Over de uitgever 119 Nog meer boeken 121

Inhoudsopgave. Over de auteurs 117 Over de uitgever 119 Nog meer boeken 121 Inhoudsopgave Introductie 1 Hoofdstuk 1. Water uit stenen persen 3 2. Succesgeheimen 9 3. De nieuwe paradigmaverschuiving 15 4. Principes van internet marketing voor netwerk marketers 19 5. Informatie

Nadere informatie

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance Lekker in je vel in 7 stappen Welkom bij deze E-cursus Dank je wel voor het aanschaffen van deze E-cursus. Ik ga jou helpen zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten. Wat ik zelf heb ervaren en waar

Nadere informatie

Waarom een samenvatting maken?

Waarom een samenvatting maken? Waarom een samenvatting maken? Er zijn verschillende manieren om actief bezig te zijn met de leerstof. Het maken van huiswerk is een begin. De leerstof is al eens doorgenomen; de stof is gelezen en opdrachten

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-KB 2012 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur economie CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 41 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 44 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Onderzoek Stemmen vanaf je 16e?

Onderzoek Stemmen vanaf je 16e? Onderzoek Stemmen vanaf je 16e? 07-06-2012 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 29 mei tot 7 juni 2012, deden 2452 jongeren mee. Hiervan zijn 520 jongeren 16 of 17 jaar. De uitslag

Nadere informatie

6Helpen bij het gebruik van

6Helpen bij het gebruik van Thema 6Helpen bij het gebruik van hulpmiddelen bij verplaatsen 6.1 Inleiding Als zorghulp zul je te maken krijgen met cliënten die lopen met een kruk of twee krukken, een looprek of een rollater. Die hulpmiddelen

Nadere informatie

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen Aan de slag met de RI&E Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen EEN RI&E Een RI&E? ALS ONDERNEMER WIL IK GRAAG GELD VERDIENEN, MAAR IK WIL LATER GEEN WERKNEMERS TEGEN

Nadere informatie

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D.

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D. M200802 Vrouwen aan de start Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven drs. A. Bruins drs. D. Snel Zoetermeer, juni 2008 2 Vrouwen aan de start Vrouwen vinden het starten

Nadere informatie

Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken.

Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken. Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken. ü Yes ü No ü Yes ü No Krijg een contstante stroom klanten en verhoog je inkomen ü No Auteurs

Nadere informatie

Samen werken aan een BETERE WERELD. Goed, betaalbaar en duurzaam

Samen werken aan een BETERE WERELD. Goed, betaalbaar en duurzaam Samen werken aan een BETERE WERELD Goed, betaalbaar en duurzaam De wereld krijgt steeds vaker te maken met moeilijke vragenstukken over welvaart, milieu en economie. Vragen die te maken hebben met klimaat

Nadere informatie