Hoe maak ik mooiere foto s?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe maak ik mooiere foto s?"

Transcriptie

1 Hoe maak ik mooiere foto s? In de begrippenlijst achter in deze handleiding vindt u de betekenis van de gebruikte begrippen. In deze handleiding komen de volgende zaken aan de orde: 1. Compositie: gebruik de gulden snede en let op diagonalen. 2. Licht: maak gebruik van het bestaande (dag)licht. 3. Beweging: kies bevriezen, stromen of meetrekken afhankelijk van het onderwerp. 4. Scherpstellen: weet wat scherp en wat onscherp moet, let op het diafragma. 5. Landschap: s ochtends vroeg of s avonds is het mooiste licht. 6. Portret: zoom matig in en zorg voor een rustige achtergrond. 7. Kinderen en dieren: wacht op het juiste moment. 8. Sport: fotografeer spanning, beweging en emotie. 9. Macro: benader het onderwerp zo dicht mogelijk. 10. Belichting: speel met diafragma, sluitertijd en ISO, pas de belichting aan. 11. Fotobewerking: maak achteraf op de computer eenvoudige verbeteringen. 1. Compositie Als u pas begint met fotograferen, kunnen richtlijnen een goed houvast zijn voor een mooie compositie. Als u meer ervaring hebt opgedaan, worden ze vaak onbewust toegepast. Eigenlijk is compositie de manier waarop iedereen op zijn eigen persoonlijke wijze het beeldvlak ordent. In de compositie komt de persoonlijkheid van de fotograaf tot uitdrukking. Hij laat zijn keuzes zien: waar en hoe breng ik mijn onderwerp in beeld? Het is de kunst om uw eigen visie in het fotograferen te ontwikkelen. Dichtbij In de beperking toont zich de meester. Deze uitdrukking geeft aan dat minder, vaak mooier is. Een foto volgestouwd met elementen vergt veel van de ogen, de toeschouwer weet niet waar hij moet kijken. Houd het daarom simpel. Kies een onderwerp en breng dat zo duidelijk mogelijk in beeld. Ga er zo dicht mogelijk bij staan. Te veel storende elementen Het hoofdonderwerp duidelijk in beeld 1 - Hoe maak ik mooiere foto s?

2 Achtergrond Zorg voor een rustige achtergrond of een achtergrond die past bij het onderwerp. De achtergrond is een achtergrond; geen hoofdonderwerp. Te drukke achtergrond Rustige achtergrond Gulden Snede Zowel in de schilderkunst als in de bouwkunst, wordt van oudsher gebruikgemaakt van de Gulden Snede. Het beeld wordt zowel horizontaal als verticaal in drie delen verdeeld. Op de snijpunten van deze lijnen worden de belangrijkste beeldelementen geplaatst. De ervaring heeft geleerd dat beeldelementen die zo geplaatst zijn, de juiste aandacht vragen en krijgen. De gulden snede, of de regel van drie zoals de gulden snede ook wel genoemd wordt, laat ook zien dat er geen lijn door het midden loopt, maar op een derde van onderen of een derde van boven. De foto komt mooier en boeiender over als de horizon in landschapsfoto s hoger of lager dan het midden is geplaatst. Als de horizon precies in het midden loopt, toont de foto stijf en weinig dynamisch. Maar ook verticale elementen plaatsen we op één van deze twee lijnen en niet precies in het midden. De verdeling van een foto volgens de Gulden Snede met de snijpunten 2 - Hoe maak ik mooiere foto s?

3 Diagonalen Diagonale lijnen in een foto komen dynamisch over; er lijkt vaart in de foto te zitten. Een lijn die van linksonder naar rechtsboven loopt, leidt ons oog de foto in, we noemen dat een invoerende lijn. Dat kijkt prettig en gaat niet tegen onze manier van kijken in. Een lijn de andere kant op, van rechtsonder naar linksboven, kijkt vaak moeilijker en botst met onze manier van kijken. Invoerende lijnen Diagonale lijnen en beeldvullend Ook een zogenaamde S-lijn geeft de foto dynamiek en vaart. Zo n invoerende lijn geeft het oog rust, het dwaalt niet rond in een foto. Ook denkbeeldige geometrische figuren vervullen die rol, zij geven samenhang aan de beeldelementen. 2. Licht De richting van het licht en de grootte van de lichtbron zijn heel bepalend voor uw foto. Bij daglicht speelt het tijdstip waarop u een foto neemt een grote rol. Richting Licht komt altijd van een bepaalde kant. Zijwaarts licht, dus licht dat van rechts of links komt, noemt men strijklicht. Het streelt als het ware het onderwerp, waardoor oneffenheden extra geaccentueerd worden. Strijklicht geeft ook diepte aan een foto. Licht dat van voren komt noemt men tegenlicht. Het levert contrastrijke foto's op. Tegenlicht Strijklicht 3 - Hoe maak ik mooiere foto s?

4 Tijdstip Het beste licht om landschappen te fotograferen, vindt u vaak tijdens de uren na zonsopkomst en vóór zonsondergang. Het licht is dan zacht en heeft vaak een warme gouden gloed. Als u de kans hebt, neem dan foto's op die tijdstippen. Midden op de dag staat de zon hoog aan de hemel en dit geeft fel, hard licht wat te sterke contrasten in uw foto's oplevert. Lichtbron Hoe kleiner de lichtbron, hoe harder het licht. Hard licht kenmerkt zich door duidelijk afgebakende schaduw- en lichtpartijen. Flitslicht is over het algemeen hard, evenals direct zonlicht. Op een bewolkte dag fungeert de hemel als lichtbron en is het licht (dus) zacht. 3. Beweging Snel bewegende voorwerpen of mensen, zoals sporters, kunt u fotograferen op de sportstand van de camera (als die erop zit) of door een snelle sluitertijd (rond de 1/1000) te kiezen. Met zo n snelle sluitertijd bevriest u het beeld. Soms komt dat wat onnatuurlijk over en wilt u toch iets van beweging laten zien. Een leuke oefening is een fietser zo fotograferen dat de persoon scherp is maar aan de spaken in het wiel is de beweging te zien. Om dat voor elkaar te krijgen moet u spelen met de sluitertijd. Sluitertijd Met een langzame sluitertijd kunt u ervoor kiezen om bijvoorbeeld water te laten stromen in plaats van te bevriezen. Probeer maar eens een halve seconde bij een waterval. Dan moet u wel een statief of een steuntje gebruiken anders krijgt u onscherpte doordat de camera beweegt. Bij uit de hand fotograferen moet u altijd oppassen voor bewegingonscherpte omdat u onwillekeurig de camera beweegt als u de sluiterknop indrukt. Bij een lens van 50 mm moet je tenminste met 1/50 sec sluitertijd fotograferen. Bij een lens van 300 mm gebruik je 1/300 sec. Dat is een vuistregel. Dus hoe groter de zoom, hoe korter de sluitertijd. Veel camera s en lenzen hebben beeldstabilisatie. Dat helpt maar het blijft oppassen. Beweging van het water bevroren bij sluitertijd van 1/25 sec Vloeiend water, langzame sluitertijd 1/2 sec met statief. 4 - Hoe maak ik mooiere foto s?

5 Meebewegen Meebewegen met het onderwerp (pannen) geeft een scherp beeld van het onderwerp en een bewogen achtergrond. Resultaat is een foto met vaart. Dat kunt u leuk oefenen met auto s of fietsers. Met een digitale camera kost het niets. Verander steeds de sluitertijd en kijk direct naar het resultaat op uw scherm. Meebewegen gelukt, motorrijder scherp, spaken onscherp en achtergrond ook onscherp. Sluitertijd 1/100 sec Meebewegen mislukt, motorrijder bevroren, spaken zichtbaar, achtergrond te scherp. Sluitertijd 1/250 sec 4. Scherpstellen Bij de meeste camera s stelt u scherp door de sluiterknop half in te drukken. De camera krijgt dan even de tijd om te focussen. Scherptediepte De scherpstelpunten in de zoeker helpen u om te bepalen welk deel u scherp wilt hebben. Bij een portret wilt u het onderwerp wel scherp, maar de achtergrond liever wat vager. Dat bereikt u door voor een groot diafragma (F 2.8 4) te kiezen en dicht bij het onderwerp te gaan staan. De scherptediepte is op die manier beperkt. Scherptediepte wil zeggen: in hoeverre is de foto vanaf de voorgrond tot in de verte scherp. Als alles scherp moet zijn, zoals bij een landschapsfoto wilt u graag een grote scherptediepte. U kunt kiezen voor de stand op de camera: landschap. Of u kunt het zelf regelen met het diafragma: zo klein mogelijk ongeveer F8- F22. Scherpgesteld op de vrouw, de achtergrond is onscherp Scherpgesteld op de voorste stokjes, de achtergrond vervaagt 5 - Hoe maak ik mooiere foto s?

6 Ook hier is het leuk om te experimenteren met de instellingen. Plaatst u maar eens een aantal flesjes op tafel achter elkaar en probeer de voorste scherp en de rest steeds onscherper te krijgen. Of andersom de achterste scherp en de voorste onscherp. Of alle flesjes scherp. Het voordeel van dit soort spelletjes is dat u uw cameramogelijkheden heel goed leert kennen. 5. Landschappen Een rechte horizon, diepte en het tijdstip waarop u de foto neemt, bepalen uw landschapsfoto. Tijd van de dag Bij het maken van foto s van een landschap kan de tijd van de dag heel bepalend zijn. Het licht verschilt per dagdeel: van heel zacht in de morgen tot heel hard in de middag. Tegen de avond wordt het licht warmer en zachter. De vroege ochtend- en de avonduren zijn gouden uren voor de landschapsfotografie. Mooi licht s ochtends voor zonsopgang, bij weinig licht acht seconden belicht op statief, duidelijke invoerende lijn Tijdens zonsopgang mooi licht over de rivier. De horizon ligt op een derde volgens de Gulden Snede Diepte Zorg voor een beeldelement (een hek of een koe bijvoorbeeld) op de voorgrond, dat geeft diepte aan de foto. Een invoerende lijn van een pad of rivier zorgt ook voor diepte. Boot op de voorgrond en invoerende lijn Boom op de voorgrond geeft extra diepte 6 - Hoe maak ik mooiere foto s?

7 Horizon Een rechte horizon maakt uw landschapsfoto af. Niets is zo storend als een scheve horizon bij een zee, het water stroomt dan de foto uit. Plaats de horizon niet precies in het midden. Denk aan de gulden snede en zet de horizon op ongeveer één- of tweederde afstand van boven. Bij een mooie wolkenlucht is een lage horizon aan te bevelen. Is de voorgrond spannend, plaats de horizon dan een stuk hoger. Bij een landschap wilt u graag alles scherp op de foto. Dat vraagt voor een grote scherptediepte en dus een klein diafragma (groot getal). Sommige camera s hebben een speciale landschapsvoorinstelling. Dat is een goede keuze als u nog niet voldoende vertrouwd bent met diafragma en sluitertijd. De camera kiest dan zelf voor een klein diafragma waarbij alles op de foto scherp wordt. 6. Portretten Mensen fotograferen kunt u op verschillende manieren doen. Onverwacht, om hun doen en laten vast te leggen, of geënsceneerd in een studio als model. Als amateurs hebt u het meeste te maken met de eerste vorm van fotograferen. En soms maakt u een portret van iemand. Tips Let bij het maken van een portret op de volgende zaken: Neem het portret zo dichtbij mogelijk, maar niet te dichtbij (om vertekening te voorkomen). Zorg voor een rustige achtergrond. Stel scherp op de ogen. Geef voldoende ruimte bij de kijkrichting. Bij een portret neemt u ten minste één meter afstand in acht, anders krijgt u een vertekend gezicht. Een lens van ongeveer 100mm werkt het beste. Een telelens voldoet goed als u een behoorlijke afstand tot de persoon wilt houden. Maar de persoon komt dan niet voldoende los van de achtergrond, hij lijkt er een beetje aan vast geplakt. Als u mensen om u heen wilt fotograferen kunt u dat stiekem doen, maar het is toch aan te raden van te voren even toestemming te vragen. Nadeel is dan wel dat het ongedwongen moment vaak voorbij is. Kwestie van observeren en kijken of het zonder toestemming lukt. Let er bij het fotograferen van mensen op dat er niet teveel storende elementen op de achtergrond aanwezig zijn, Vooral voorwerpen die aan het hoofd vastgeplakt lijken of anderszins moeten natuurlijk vermeden worden. Portret buiten, zonder hulpmiddelen Studioportret 7 - Hoe maak ik mooiere foto s?

8 7. Kinderen en dieren Bij het fotograferen van kinderen hebben we te maken met hun bewegelijkheid. Kinderen zitten zelden stil. De digitale camera is nu wel een uitkomst. Er kunnen veel foto s gemaakt worden om juist dat ene moment er goed op te krijgen. Gefotografeerd op de hurken met rustige achtergrond Flink ingezoomd, gewacht op het juiste moment Een telelens is hierbij wel prettig, omdat het kind dan niet erg gestoord wordt in het spel, na even wachten is het zich al niet meer van de fotograaf bewust en komt de kans om ongedwongen en spontane foto s te maken. Tips voor het fotograferen van kinderen en dieren Hou het speels. Let op de achtergrond, probeer die zo rustig mogelijk te houden. Ga door de knieën, fotografeer het kind of dier op zijn eigen niveau. Felle zon geeft harde schaduwen, probeer te wachten op zachter licht. Gebruik een telelens voor de nodige afstand. Fotografeer het kind of dier zo beeldvullend mogelijk, ga dus dichtbij staan. Beweeg de camera mee met de beweging van het kind of dier (pannen). 8. Sport Bij sport gaat het vaak om snelheid. Gebruik een hoge sluitertijd om dat vast te leggen. Zet de camera op de speciale sportstand of op sluitertijd voorkeuze. Verdiep u in de sport, zodat u weet waarom het gaat. Ingezoomd tijdens een spannend moment rechts De sporter zwemt het beeld in, er is ruimte 8 - Hoe maak ik mooiere foto s?

9 Tips Wacht op het juiste - spannende- moment. Zoom in. Probeer beweging in de foto te krijgen door mee te bewegen met de sporter. Speel met scherpte en onscherpte. Let op de plaatsing: laat een sporter het beeld inlopen en niet eruit. Fotografeer ook de emotie die vaak gepaard gaat met sport. 9. Macro Voor macrofotografie hoeft u de deur niet uit. Overal om ons heen zijn alledaagse voorwerpen die heel boeiend worden als u er van dichtbij een foto van maakt. De meeste moderne camera s hebben een macrostand, vaak aangeduid met een tulpje. Als u de camera op macro zet, kunt u van heel dichtbij beeldvullend fotograferen. Spiegelreflexcamera s hebben vaak speciale macrolenzen. Maar ook met een compact camera kunt u prima macro foto s maken. Tips Benader het onderwerp zo dicht mogelijk. Gebruik een statief zeker bij langzame sluitertijden. Zet de camera op macro en op diafragma voorkeuze of manueel. Kies de goede scherptediepte: heel klein of juist heel groot. Fotografeer gewone onderwerpen bijvoorbeeld fruit, speelgoed, bloemen, insecten. Zorg voor een spannende beeldvullende compositie met mooie lijnen en vormen. Een dichtbij opname van een vlinder Pluisje van een paardenbloem. Less is more (minder is meer) 9 - Hoe maak ik mooiere foto s?

10 10. Belichting Fotograferen is schrijven met licht. Deze omschrijving van het begrip fotograferen geeft al aan dat licht één van de belangrijkste onderdelen is van de fotografie. Zonder licht geen foto. Schrijven met licht Het geel reflecteert licht in een donker trappenhuis Automatische lichtmeter Alle camera s hebben een automatische lichtmeter ingebouwd. De camera kan dus heel goed zelf de belichting regelen. Als er op de volautomaat gefotografeerd wordt, regelt de camera alles. Hij past de sluitertijd en het diafragma aan elkaar aan. De sluiter bepaalt de tijd van de licht inval en het diafragma de hoeveelheid licht inval. Als er te weinig licht is, verhoogt de automaat de lichtgevoeligheid (ISO). Over- en onderbelichten Soms meet de camera verkeerd. Bij hele lichte onderwerpen (sneeuw foto s bijvoorbeeld) moeten we overbelichten (plussen) anders wordt de sneeuw grijs. Bij hele donkere onderwerpen (een donker bos, een donkere kerk) moet u onderbelichten (minnen) anders wordt het donker te licht. Op de meeste camera s kunt u dat instellen. Door direct na het nemen van de foto het resultaat te bekijken op het scherm, kunt u zien of u genoeg geplust of gemind hebt. Diafragma- en sluitertijdvoorkeuze Met sluitertijd en diafragma kunt u creatief zijn om juist met meer of minder licht een bepaalde sfeer te creëren. U moet dan wel los van elkaar de sluitertijd en het diafragma op de camera kunnen instellen. In de A- of Av-stand kiest u voor een bepaald diafragma: heel groot (klein getal), waardoor er veel licht binnenvalt of juist een klein diafragma (groot getal) waardoor er weinig licht binnenkomt en alle variaties daartussen. De camera past de sluitertijd bij deze instellingen aan. Omgekeerd kan ook: In de S- of Tv-stand stelt u een snelle of langzame sluitertijd in en de camera past het diafragma (het gewenste licht) daarbij aan Hoe maak ik mooiere foto s?

11 Volledig handmatig U kunt het ook helemaal zelf regelen: het diafragma instellen en zelf daarbij een sluitertijd kiezen. Op deze manier kunt u binnen de mogelijkheden van de camera heel creatief werken. U werkt dan niet meer op de P, Av, Tv, maar op M van manual (handmatig). Lichtgevoeligheid Bij te weinig licht kunt u de lichtgevoeligheid (ISO) van de camera verhogen. Een nadeel is dat daarbij meer kans op ruis ontstaat. Bij compactcamera s gaat ruis al een rol spelen vanaf 200 tot 400 ISO. De meeste reflexcamera s zijn minder gevoelig voor ruis maar vanaf 800 ISO wordt de ruis vaak zichtbaar. Flitslicht Een hulpmiddel bij te weinig licht is flitslicht. Het nadeel van flitslicht is dat het vaak hard licht is met scherpe schaduwen. Tip: wees zuinig met flitslicht en reduceer de hoeveelheid flits. Bij te weinig licht kan ook een steuntje of een statief uitkomst bieden. Als het onderwerp echter teveel beweegt lukt het niet om scherpe foto s te maken. 11. Fotobewerking Zet bij thuiskomst uw foto's zo snel mogelijk op de pc. U ziet dan snel wat u verkeerd gedaan hebt, en wat goed is gegaan. Daar leert u van. Vaak zijn de foto's niet perfect en valt er nog best wat te verbeteren. Met fotobewerking. Scheve horizon en overbelichte lucht Horizon rechtgetrokken en belichting aangepast 11 - Hoe maak ik mooiere foto s?

12 Fotobewerkingsprogramma's Daarvoor hebt u wel een fotobewerkingsprogramma nodig. Begin met een eenvoudig gratis programma zoals Picasa of Photofiltre. Later kunt u dan overstappen naar de meer uitgebreidere koopprogramma s zoals Paintshop Pro, Photoshop Elements of zelfs Photoshop. Die programma s kunnen veel meer maar zijn ook veel ingewikkelder en minder gebruikersvriendelijk. Veel toegepaste verbeteringen zijn: Een andere uitsnede. Een gebouw of de horizon rechtzetten. Rode ogen verwijderen. Helderheid, contrast, kleur of belichting aanpassen. Er zijn echter grenzen. Van een slechte foto valt geen goede maken. Foto s en tekst met dank aan: Berna de Vos en Joost Dijkerman in samenwerking met de Fotogroep van SeniorWeb. Meer leren over digitale fotografie? Wilt u meer tips over het maken van foto s, foto s bewerken en afdrukken? SeniorWeb legt u alles stap voor stap uit. Op onze website vindt u nuttige artikelen en tips. Speciaal voor SeniorWeb-leden is er de online cursus Starten met Picasa. U kunt deze thuis vanachter uw computer volgen op het moment dat het u uitkomt. Ga voor meer informatie naar Nog geen lid? Meld u aan via Naast online cursussen kunt u op zo n 400 cursuslocaties in Nederland een cursus volgen in een SeniorWeb-leercentrum. Onderwerpen variëren van starten met internet en , internetbankieren en digitale fotografie tot aan de slag met uw tablet en Facebook. Ga naar en vind het Leercentrum bij u in de buurt Hoe maak ik mooiere foto s?

13 Begrippenlijst Autofocus Automaat Compositie Contrast Diafragma Flitser Invulflits Lichtgevoeligheid Macro Manual Objectieven Onderbelicht Overbelicht Pannen Resolutie Ruis Scherptediepte Sluitertijd Statief Strijklicht Tegenlicht Telelens Zoomen De camera stelt zelf scherp op het onderwerp. De camera regelt alle instellingen zoals licht en sluitertijd. Beeldopbouw van de foto volgens bepaalde richtlijnen. De tegenstelling tussen licht en donker en de verschillende vormen in de foto. Plaatje in de camera met een opening die je groter of kleiner kan maken om de lichtinval te regelen. Vergelijkbaar met de werking van ons oog: veel licht dan knijpen we de ogen dicht, weinig licht dan zetten we de ogen wijd open. Middel om extra licht te geven bij een donker onderwerp Extra bijflitsen bij te weinig licht De gevoeligheid van de beelddrager. Bij veel licht wordt een lage iso waarde bijvoorbeeld 100 gebruikt, een hoge isowaarde (hoger dan 800), geeft snel veel ruis Een heel dichtbij opname Alle instellingen zelf regelen Lenzen Te weinig licht Te veel licht Meetrekken met een bewegend onderwerp Hoeveelheid pixels per inch, ook wel dpi genoemd (dots per inch) Zichtbare pixels op de foto De mate van scherpte over de hele foto bv bij een landschapsfoto is scherpte in de hele foto gewenst, (klein diafragma) bij closeups (groot diafragma) wil men juist weinig scherptediepte. Bij een grote diafragma-opening is alleen scherp waar je op scherpstelt de achtergrond en de voorgrond blijven onscherp. De tijdsduur waarmee het licht wordt binnengelaten is variabel. Dat kan heel kort zijn, bv 1/1000 seconde, maar het kan ook lang zijn bv ½ seconde of 1 seconde. Die tijdsduur noemen we de sluitertijd. Het geeft de tijd aan dat de sluiter open staat. Hulpmiddel om de camera zonder bewegen te kunnen gebruiken Licht dat langs het onderwerp valt of laag over het onderwerp strijkt Tegen het licht in fotograferen Lens waarmee je voorwerpen op afstand toch beeldvullend kan fotograferen. Een telelens voldoet goed als we een behoorlijk afstand tot de persoon willen houden, maar de persoon komt dan niet voldoende los van de achtergrond, hij lijkt er een beetje aan vast geplakt. Bij gebruik van een telelens (telezoomstand) is de scherptediepte geringer, dus wordt de achtergrond eerder onscherper dan scherper. Van belang is wel de afstand tussen onderwerp en achtergrond. Lens die helpt om je onderwerp dichterbij te halen Tip: Ons online Computerwoordenboek behandelt ruim 1000 begrippen. U vindt deze op Hoe maak ik mooiere foto s?

SeniorWeb Fotografie-checklist: mooie foto s maken

SeniorWeb Fotografie-checklist: mooie foto s maken SeniorWeb Fotografie-checklist: mooie foto s maken Er zijn talloze manieren om mooie foto s te maken. En hebt u een foto gemaakt, dan kunt u deze vaak nog net iets mooier maken door de foto te bewerken.

Nadere informatie

SeniorWeb Fotografie-checklist: mooie foto s maken

SeniorWeb Fotografie-checklist: mooie foto s maken SeniorWeb Fotografie-checklist: mooie foto s maken Er zijn talloze manieren om mooie foto s te maken. En hebt u een foto gemaakt, dan kunt u deze vaak nog net iets mooier maken door de foto te bewerken.

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg Reader 37 Workshop Fotografie September 2007 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Theorie van fotografie.. 4 1.1 Diafragma en sluitertijd. 4 1.2 Pixels. 8 1.3 Bestandgrootte.. 9 1.4 Scherpte/diepte.

Nadere informatie

Welkom op deze Fotocursus

Welkom op deze Fotocursus Welkom op deze Fotocursus 1 DIGITALE FOTOCURSUS Fons Strijbosch www.footoos.nl fons@footoos.nl 0653 847682 2 LESONDERDELEN 3 LESONDERDELEN Camera techniek (instellingen) 3 LESONDERDELEN Camera techniek

Nadere informatie

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer?

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Je camera heeft een aantal voorkeuze modi waarmee je de camera op verschillende manier kunt laten werken. De P, Av, Tv en M standen zijn hierbij de

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein Natuurfotografie Kijken, zien en dán pas fotograferen Luc Hoogenstein Wat is een natuurfotograaf? Een natuurfotograaf is iemand die natuur fotografeert, met respect voor de natuur. Hoe doe je dat? Begrijp

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Digitale fotografie 7 juni 2010 Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Zoek het niet te ver! Digitale fotografie Je moet niets noteren (maar je mag het wel). Stuur een mail naar: bosmans.luc@skynet.be en

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl)

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Gulden snede als gouden basisregel Het werkt zo Verdeel het beeld dat je wilt fotograferen in gedachte in negen gelijke vlakken, door er twee horizontale en twee

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

Workshop Fotografie oktober 2016

Workshop Fotografie oktober 2016 Workshop Fotografie oktober 2016 Diafragma waarden Groot diafragma Klein diafragma 1 1/1.4 1/2 1/2.8 1/4 1/5.6 1/8 1/11 1/16 1/22 Weinig Scherptediepte Lens Open (veel licht) Veel scherptediepte Lens dicht

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE centrum voor VOLWASSENENONDERWIJS Heusden - Zolder Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE Uitgegeven door het CVO Heusden-Zolder Auteur: Rebecca Dekleermaeker Copyright 2010 CVO - All rights reserved http://www.cvohz.be

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

BEWEGING. > Doel. > Vele soorten beweging en > hoe Techniek we die vastleggen en benadrukken. 14 april 2016

BEWEGING. > Doel. > Vele soorten beweging en > hoe Techniek we die vastleggen en benadrukken. 14 april 2016 BEWEGING 14 april 2016 > Doel > Vele soorten beweging en > hoe Techniek we die vastleggen en benadrukken > Vele soorten beweging en > hoe Techniek we die vastleggen en benadrukken doel BEWEGING 14 april

Nadere informatie

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 2 programma s, onderwerps standen en andere instellingen voor de d600 o 70 mm, 30 s, f 9 De instellingen die in dit hoofdstuk besproken

Nadere informatie

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Fotografie Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Leren kijken (juiste informatie vastleggen) Technieken beheersen (camera + belichting) (Bewerken van foto s met Photoshop)

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Tien tips voor vuurwerk fotograferen

Tien tips voor vuurwerk fotograferen Tien tips voor vuurwerk fotograferen maandag 28 december 2015, 13:31 door Nando Harmsen 5198x gelezen 4 reacties Met het inluiden van het nieuwe jaar zal er weer veel vuurwerk afgeschoten worden. Van simpel

Nadere informatie

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere 1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere dieren (slakjes) in de vegetatie aanwezig zijn. Goed zoeken!

Nadere informatie

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus Tips voor betere foto s Tips voor betere foto s Koos Mast Irma Meijerman Oktober 2009 Camera vasthouden Auto-focus Licht en kleur Zwart-wit Compositie Symmetrie en ritme Formaat en uitsnede Standpunt Voorgrond/achtergrond

Nadere informatie

Ontdek De Basis Van De Betere Foto. Door Peter van Veen

Ontdek De Basis Van De Betere Foto. Door Peter van Veen Ontdek De Basis Van De Betere Foto Door Peter van Veen Hoi en welkom. Mijn naam is Peter van Veen, van Moor Fotografie! Allereerst wil ik je bedanken voor de aanschaf van dit rapport. Door middel van dit

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

Creatief flitsen. Met een standaardflitser. door Adrie de Kok

Creatief flitsen. Met een standaardflitser. door Adrie de Kok Creatief flitsen Met een standaardflitser door Adrie de Kok Theorie Eerst moeten we het verband tussen sluitertijd diafragma en ISO weten. Deze staan in een gelijke verhouding tot elkaar, verandering van

Nadere informatie

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde Inleiding Het woord fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Vertaald naar de camera betekent dit, dat we een bepaald moment vastleggen op een sensor. *) We drukken op een knopje en de foto

Nadere informatie

Fotograferen in de Berry

Fotograferen in de Berry Fotocursus op camping le Bonhomme met dank aan de HCC versie feb 2008 Deel 1 blad 1 Inleiding Iedereen schiet weleens een plaatje, maar het resultaat is niet altijd zoals verwacht. De foto is onscherp,

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Grote voordelen van het fotograferen in RAW

Grote voordelen van het fotograferen in RAW Grote voordelen van het fotograferen in RAW 1. Je kunt de witbalans nog aanpassen Het is in een RAW converter heel gemakkelijk om, zonder kwaliteitsverlies, de witbalans, van je foto te corrigeren. Als

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Workshopvoorbereiding

Workshopvoorbereiding Het klikt in de natuur e-book natuurfotoworkshop Workshopvoorbereiding www.natuurfotoworkshop.nl Voorbereiding op de workshop natuurfotografie Bij het geven van de natuurfotoworkshops merken we dat er

Nadere informatie

11 tips voor accenten in foto s

11 tips voor accenten in foto s 11 tips voor accenten in foto s Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

Licht Belichting Lichtmeting

Licht Belichting Lichtmeting Licht Belichting Lichtmeting PUNTJES VOORAF 29 april 2015 Kees van Gageldonk 2 Inhoud Licht Algemene inleiding Belichting Inleiding Conclusie Correctiemogelijkheden Lichtmeting Inleiding Dynamisch bereik

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE De afgelopen jaren is de smartphone steeds belangrijker geworden. Bellen is bijna bijzaak: we Whatsappen, Instagrammen, Twitteren en zijn bijna de hele dag online. Het schijnt zelfs zo te zijn dat we vaker

Nadere informatie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram & Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Focus + Scherptediepte + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

Honden fotografie. Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) Lisa Oerlemans Photography / Lisa Oerlemans

Honden fotografie. Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) Lisa Oerlemans Photography / Lisa Oerlemans Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) De onderwerpen binnen honden fotografie die in dit document besproken worden zijn Honden op plaats fotograferen Honden in actie fotograferen

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen.

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen. 296 Tips & trucs voor de digitale fotografie Licht Licht is het element van de fotografie; foto's zijn weerspiegelingen van onze wereld. En daarom ligt het vaak aan het licht of foto's mislukken. Een gelukte

Nadere informatie

De apparatuur die je nodig hebt

De apparatuur die je nodig hebt Dichterbij met macro Met close-up- of macrofotografie gaat er een compleet nieuwe wereld open voor jou en je EOS. Alledaagse objecten veranderen voor het oog van je camera in fascinerende onderwerpen.

Nadere informatie

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over:

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over: 39 2. Fotografietips Je kent nu de functies van de fotocamera van de Samsung telefoon. Aan de hand van de tips uit dit hoofdstuk maak je van kiekjes professionele foto s. Dit begint bij het rustig om je

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

ISO. Diafragma. Sluitertijd. Scherptediepte

ISO. Diafragma. Sluitertijd. Scherptediepte En toen was er licht! deel 2 ISO Diafragma Sluitertijd Scherptediepte 1 Er zijn 4 voorwaarden welke bepalen hoeveel licht er uiteindelijk op de camera-sensor (analoog-film) terecht komt, namelijk: 1) Hoeveelheid

Nadere informatie

In het holst van de nacht

In het holst van de nacht In het holst van de nacht nachtfotografie Tips & Tricks Uitrusting Camera Lenzen Zonnekap! Statief Volle batterijen(reserve batterijen) Afstandsbediening/zelfontspanner. Warme kleding Zaklantaarn hoofdlamp

Nadere informatie

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S Meerdere wegen naar BETERE FOTO S (zonder meer apparatuur te kopen) 2013 Wim Stolwerk Mirror Image Photography, Vinkeveen Geinspireerdop publicaties van Craft& Vision Gespecialiseerde Canadese uitgeverij

Nadere informatie

E-pages van Beterelandschapsfoto

E-pages van Beterelandschapsfoto E-pages van Beterelandschapsfoto Waarom E-pages Omdat wij vinden dat het volgen van een workshop alleen wat weinig is. Omdat wij vinden dat de E-pages een toevoeging aan de workshops zijn. Afhankelijk

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie BASIS FOTOGRAFIE Flits fotografie FLITSEN Flitsen Oefening Bespreken ideeen essay Vragen? FLITSFOTOGRAFIE Waarom flitsen? Te weinig licht Slecht licht (schaduwen) Contrast verkleinen (bij tegenlicht) Contrast

Nadere informatie

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is "LICHT". En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken.

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is LICHT. En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken. Het doel van deze opdracht is kwalitatief betere portretten te kunnen maken. Niet in een studio want de meesten hebben niet genoeg ruimte of de kennis om er een op te zetten. We werken met eenvoudige middelen

Nadere informatie

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip Wanneer is Macro Macro? Een macrofoto heeft een vergrotingsfactor van 1:1. In de praktijk betekent dit dat het gefotografeerde object ongeveer even groot is als de sensor. In de andere gevallen wordt het

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

Algemene Camera techniek

Algemene Camera techniek Mei 2010 Algemene Camera techniek Een camera zonder geheimen G.van Koppen Wat komt er aan bod... De camerafamilie Compact vs. Spiegelreflex (DSLR) Invloed van sluiter, diafragma en ISO Scherptediepte Lichtmeting

Nadere informatie

BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden

BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden Heeft u wel eens problemen met het vinden van de juiste sluitertijd? Dan kan dit artikel u mogelijk verder helpen. Sommige situaties vereisen nu eenmaal dat u een bepaalde

Nadere informatie

Cursus fotografie les 4. De computer les

Cursus fotografie les 4. De computer les Cursus fotografie les 4 De computer les Wat bepaalt de belichting? ISO Belichtingstijd Diafragma Extra (flits) licht 2 Verband ISO-Belichtingstijd-Diafragma ISO Diafragma Belichtingstijd 3 Voorbeeld van

Nadere informatie

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over:

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over: 29 2. Fotografietips Je kent nu de functies van de fotocamera van de iphone. Aan de hand van de tips uit dit hoofdstuk maak je van kiekjes professionele foto s. Dit begint bij het rustig om je heen kijken

Nadere informatie

16 Tips voor betere vakantiefoto's

16 Tips voor betere vakantiefoto's 16 Tips voor betere vakantiefoto's Het lukt je niet om dat ene moment goed vast te leggen, je krijgt de sfeer niet te pakken. De foto's zijn niet scherp of flets, je kind staat steeds met de ogen dicht

Nadere informatie

COMPOSITIE INHOUD A. ELEMENTEN VAN EEN STERK BEELD 1. HET FORMAAT. Horizontaal formaat Staand of verticaal formaat. Tip. Feiten over formaat

COMPOSITIE INHOUD A. ELEMENTEN VAN EEN STERK BEELD 1. HET FORMAAT. Horizontaal formaat Staand of verticaal formaat. Tip. Feiten over formaat COMPOSITIE INHOUD A. ELEMENTEN VAN EEN STERK BEELD 1. HET FORMAAT Horizontaal formaat Staand of verticaal formaat Tip Feiten over formaat Formaat voor portretten 2. HET ONDERWERP Centrale plaatsing van

Nadere informatie

Onderstaande werkwijze geldt zeker voor mensen die een spiegelreflex camera hebben maar is ook van toepassing op de meeste compact camera s.

Onderstaande werkwijze geldt zeker voor mensen die een spiegelreflex camera hebben maar is ook van toepassing op de meeste compact camera s. Avondfotografie Tijdens de fototocht in het arboretum te Kalmthout zijn vragen gesteld over de op handen zijnde avondfotografie in de binnenstad van Breda (zondag 26 februari, 17:00u Haven). Ik heb beloofd

Nadere informatie

Digitale Fotografie THEORIE. Spinveld 25 4815 BR Breda www.schoolvoorfotografie.nl info@schoolvoorfotografie

Digitale Fotografie THEORIE. Spinveld 25 4815 BR Breda www.schoolvoorfotografie.nl info@schoolvoorfotografie Digitale Fotografie THEORIE Spinveld 25 4815 BR Breda www.schoolvoorfotografie.nl info@schoolvoorfotografie Camera De meest gebruikte digitale camera s zijn de spiegelreflex- en de compactcamera. In het

Nadere informatie

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé!

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé! Als u tijdens de vakantie in zonnige oorden fotografeert, zult u met enige regelmaat met contrasten te maken krijgen die voor onze beeldsensor niet meer te overbruggen zijn. De beste remedie is natuurlijk

Nadere informatie

Fotoclub OPTIKA. Zwijndrecht. Macrofotografie. 1. Wat is macrofotografie? OPTIKA Zwijndrecht 9 november 2012

Fotoclub OPTIKA. Zwijndrecht. Macrofotografie. 1. Wat is macrofotografie? OPTIKA Zwijndrecht 9 november 2012 1. Wat is macrofotografie? komt neer op het nemen van foto s van kleine voorwerpen zodat we op de foto s details zien die we met het blote oog niet zouden opmerken. Je ontdekt een nieuwe wereld waar je

Nadere informatie

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld.

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld. Instellingen 3 Hoe geavanceerd de camera ook is, met mondfotografie zijn de beste resultaten te bereiken door manueel te werken. Dit hoofdstuk zal dat duidelijk maken. Omdat de instelling van de verschillende

Nadere informatie

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39 Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 13 Deel 1 Leer je camera kennen 15 Deel 2 Betere foto s maken 39 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 95 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte Hallo iedereen! In deze blog zou ik graag een licht werpen op twee uitdagingen van landschapsfotografie, namelijk diepte en grootsheid. Landschapsfotografie lijkt wellicht een makkelijke bezigheid; het

Nadere informatie

inleiding 07 de 10 gulden regels de 45 beste tips

inleiding 07 de 10 gulden regels de 45 beste tips 4 inleiding 07 de 10 gulden regels Krijg grip op het fotografische proces 10 Doorgrond de betoverende werking van licht 12 Oefening baart kunst 14 Vooronderzoek en planning 16 Ontwikkel een vaste routine

Nadere informatie

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s FLITSFOTOGRAFIE Leerdoelen Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s Leren dat je diafragma de hoeveelheid licht op je hoofdonderwerp bepaalt Leren dat je

Nadere informatie

BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen

BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen AUTOMATISCH? Stel je een toestel in op automatisch dan is in principe de belichting, scherpstelling enz. altijd juist. Dus, camera op automatisch, richten

Nadere informatie

Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera

Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera 1 Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera Door Fotowerkplaats Tekst, vormgeving en foto's: Mariska Hanegraaf www.fotowerkplaats.com & www.11afotografie.nl 2015 Fotowerkplaats Mariska Hanegraaf (www.fotowerkplaats.com)

Nadere informatie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie Les 2 Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Bonus Les 9. Focus + Scherptediepte + Diafragma

Nadere informatie

Tips Natuurfotografie en Landschapfotografie

Tips Natuurfotografie en Landschapfotografie www.devalkenhof.nl Tip: Alle focuspunten geselecteerd + AI Servo + ISO 400 = onverslaanbare combinatie In de natuurfotografie is snel handelen vaak een must. Essentieel is natuurlijk dat jij als fotograaf

Nadere informatie

1. Theorie camera s. 1.1 Soorten camera s

1. Theorie camera s. 1.1 Soorten camera s Training Fotografie 1. Theorie camera s 1.1 Soorten camera s Je kunt verschillende type camera s onderscheiden: 1. Compactcamera's Min of meer de standaard camera. Vaak zijn ze net te groot om in je broekzak

Nadere informatie

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl Focusstacking Deze keer een blogje over hoe focusstacking uit te voeren. De techniek is niet zo moeilijk t'is alleen een beetje meer werk dan een foto maken. Waar

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto NatGeoFoto LANDSCHAPSFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 7 LANDSCHAPSFOTOGRAFIE is een van de populairste genres van de fotografie. Het lijkt makkelijk: er ontrolt zich een mooi landschap voor je ogen en je maakt

Nadere informatie

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies.

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies. opdracht les twee Opdracht 1: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of persoon) duidelijk los komt van de achtergrond door gebruik van je diafragma Opdracht 2: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Leer je camera kennen 17 Deel 2 Betere foto s maken 41 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 97 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud Welkom op de avond Basistechniek camera Gerrit Valkenwoud 1 Basistechniek camera Nodig om je te onderscheiden van de kiekjesmaker Geeft beter voorspelbare foto s Alleen te leren door veel te doen Lees

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-07-01 Beweging Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Bij het fotograferen van een beweging is de sluitertijd erg belangrijk. Je kunt de beweging vastleggen

Nadere informatie

25 TIPS. voor het fotograferen van kinderen

25 TIPS. voor het fotograferen van kinderen 25 TIPS voor het fotograferen van kinderen Kinderen fotograferen is dankbaar werk. Niet alleen zijn ouders, familie en het kind zelf meestal erg blij met de foto s, het is ook nog gewoon erg leuk om te

Nadere informatie

Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand

Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand Diafragmavoorkeur (A/Av) Hebben we tot nu toe gebruikt om stilstaande onderwerpen te fotograferen Halfautomatisch: jij het f-getal, camera berekent nodige sluitertijd

Nadere informatie

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto ONK MACRO AQ15-ONK01-1 - 6,28 25,1 33 Een minder mooie compositie van de heremietkreeft Mist spanning AQ15-ONK02-1 - 7,75 31 10 Goede compositie net weer iets anders in beeld gebracht Iets te druk. AQ15-ONK03-1

Nadere informatie

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht 5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht Met zonsopkomst en zonsondergang heb je natuurlijk prachtig licht. Voordeel in de herfst is dat je niet meer zo extreem vroeg het bed uit moet om dit

Nadere informatie

DE COMPOSITIE INKIJKVERSIE

DE COMPOSITIE INKIJKVERSIE BASISCURSUS FOTOGRAFIE DE COMPOSITIE INKIJKVERSIE JEROEN HORLINGS 1 INLEIDING INLEIDING Los van de technische aspecten wordt de waarde van een foto grotendeels bepaald door de compositie. Een foto is een

Nadere informatie

Workshopvoorbereiding

Workshopvoorbereiding Het klikt in de natuur e-book natuurfotoworkshop Workshopvoorbereiding www.natuurfotoworkshop.nl Voorbereiding op de workshop natuurfotografie Bij het geven van de natuurfotoworkshops merken we dat er

Nadere informatie

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field)

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Eerst en vooral een kleine herhaling: Het Diafragma of Lensopening. Als je de technische specs van je lens bekijkt,

Nadere informatie

WAT DOE IK MIS? BETERE FOTO S MAKEN

WAT DOE IK MIS? BETERE FOTO S MAKEN BETERE FOTO S MAKEN WAT DOE IK MIS? Nog niet zo lang geleden was het belangrijkste antwoord: je houdt je vinger voor de lens. Dat heb ik intussen afgeleerd, maar echt goed kan je mijn foto s nog altijd

Nadere informatie

Nachtfotografie. de nacht geeft haar geheimen prijs. G. van Koppen

Nachtfotografie. de nacht geeft haar geheimen prijs. G. van Koppen Nachtfotografie de nacht geeft haar geheimen prijs G. van Koppen Nachtfotografie? Bij nachtfotografie wordt het onderwerp niet door direct zonlicht verlicht. Het tijdstip is vanaf het moment dat de zon

Nadere informatie