II. HET PAND YSEREN PANNE, HENDRIK CONSCIENCEPLEIN 13 TE ANTWERPEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "II. HET PAND YSEREN PANNE, HENDRIK CONSCIENCEPLEIN 13 TE ANTWERPEN"

Transcriptie

1 1 II. HET PAND YSEREN PANNE, HENDRIK CONSCIENCEPLEIN 13 TE ANTWERPEN Op het Hendrik Conscienceplein bevinden zich dicht bij de Wijngaardbrug heel wat restaurants, pandjes die hun traditionele gevels en constructies meestal grotendeels behouden hebben en waarvan er nog wel merkwaardige oude interieurs bewaard zijn. Een van deze pandjes is het nummer 13, met de huisnaam Yseren Panne. 1 Het pand telt in totaal drie bouwlagen met ook een dakkap, en heeft een trapgevel die erg gelijkt op die van de rechterbuur, het nummer 15. De gevel lijkt slechts beperkt verbouwd, met uitzondering van de benedenverdieping, waarvan de arduinen pui vrij sterk werd verminkt. 2 Binnen zijn er meer verbouwingen, en ze wijzen op iets bijzonders. De Yseren Panne, huidige voorgevel. Rechts het pand St. Barbara. De Yseren Panne op het kadasterplan van 1976 (SAA). 1 Momenteel het Chinese restaurant Tong Mein, tot voor kort restaurant Mamado. Identificatie op basis van de correspondentie tussen de naam van de laatste eigenaar uit het Ancien Régime en de eigennaam in Stadsarchief Antwerpen (verder SAA), MA-BZA D 1 (Telling van het jaar IV) (zie verder in deze noten). Deze identificatie weerspreekt het hedendaags opschrift op de ramen van het pand met huisnummer 15, de Gulden Swaen. 2 De ramen op de eerste en tweede verdieping werden blijkens de bouwaanvraag uit 1848 verplaatst (MA-BD 1848/260 (aanvraag 28/5/1848, collegedatum 6/6/1848)). De zichtbare sporen in de gevel maken duidelijk dat de verbouwing op die plaats inderdaad gerealiseerd werd.

2 De voorgevels van de panden aan het Hendrik Conscienceplein 13 (links) -15 (rechts) in het bouwdossier uit 1848 (SAA, 1848/260 (aanvraag 28/5/1848, collegedatum 6/6/1848)) 2

3 3 Enkele bouwhistorische merkwaardigheden Benedenverdieping Beneden is er een moderne insteekverdieping. Meteen valt de recent witgeschilderde roostering op, met volledig verzonken en duidelijk verlegde kinderbalken van zo n tiental cm breed, echter wel met steunlatten waarvan de datering onduidelijk is. 3 Omdat de insteekverdieping niet erg hoog is valt het oog snel op de verschillen tussen de drie moerbalken. De verschillende soorten balksleutels op de benedenverdieping (7/1/2009) De eerste, het dichtst bij de straat, heeft aan de oostzijde een balksleutel met een half afgevlakt acanthusmotief; aan de westzijde is het motief eveneens afgevlakt. De tweede balk heeft aan de oostzijde een zeer eenvoudige sleutel met een duidelijk korbeelgat en pengaten aan de zijkant de pen zit er zelfs nog in. Aan de westzijde werd de sleutel verwijderd, maar er is nog een klein stukje van het korbeelgat zichtbaar, en misschien ook een gedicht pengat aan de zijkant. De derde moerbalk vertoont aan de oostzijde een sleutel met een afgehakte peerkraalprofilering en een haaientandmotief, echter zonder zichtbaar korbeelgat; aan de westzijde is de sleutel niet bewaard. 3 Over steunlatten in het algemeen: P. Maclot, Over geprofileerde steunlatten als onderdeel van de wagenschotafdichting bij plafonds in de late 15de en vroeg 16de eeuw, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek, 1995, 1-2, p

4 4 De verschillen tussen de drie moerbalken wijzen in elk geval op verschillende dateringen - de balk met het korbeelgat lijkt bijvoorbeeld ouder dan de balk met de acanthusmotieven - en dus op hergebruik van balken ofwel van elders, ofwel uit een vroegere bouwfase van het pand zelf ofwel op een combinatie met nieuwe balken. Zoals vermeld werd de zoldering blijkbaar ooit helemaal verlegd: aan de bestaande voorloeven werden er nieuwe toegevoegd. Omdat eventuele telmerken niet zichtbaar zijn is het echter heel moeilijk om de oorspronkelijke toestand nauwkeurig te reconstrueren. 4 Benedenverdieping: algemeen zicht op de roostering Maar er is een cruciale vaststelling. Minstens vier kinderbalken vertonen namelijk aan het einde, en soms ook zo n 15 cm van de moerbalk of strijkbalk verwijderd, duidelijke loeven, over een lengte en breedte van ongeveer 12 cm. De loeven zijn niet zo diep (1 à 2,5 cm) en ze vertonen aan de linker- en rechterzijde van de kinderbalk gleuven voor kopschotjes, doch slechts aan één kant van de loef. Er zijn geen sporen van pengaten, en de koppen van de kinderbalken met de vermelde loef lijken onderaan enigszins afgeplat. Hoe dan ook hebben de loeven geen enkele functie in de deze roostering. 4 Andere details zijn in het tweede vak aan de westzijde een schouwwelfsel als ondersteuning van de haard erboven, en een raveling voor een schouw tegen de achtergevel, met eveneens dunne (hergebruikte) balkjes in de dichte omgeving.

5 5 Benedenverdieping: schema van de roostering met aanduiding van de kinderbalken met loeven (blauwe cirkels) en ingang van het pand (blauwe pijl) Benedenverdieping: tweede vak van de roostering vanuit oostelijke richting: kinderbalken met loeven

6 6 Tweede vak van de roostering vanuit westelijke richting De inloevingen in detail. In de blauwe cirkels de opmerkelijke afschuiningen aan het einde van twee kinderbalken.

7 7 Geïsoleerde inloevingen in kinderbalken van het eerste (links) en het tweede vak (rechts) vanaf de straat. Bovenverdiepingen 5 De eerste verdieping van het pand kon niet worden onderzocht omwille van de aanwezige utilitaire functies. Op de tweede verdieping lijkt de eveneens wit geschilderde roostering in het algemeen homogener, maar enkele kinderbalken zijn minder breed dan andere, en vertonen duidelijk meer patina dan de andere. 6 Opvallend is wel dat de balksleutels zoals op de benedenverdieping erg verschillen: er is er een met een acanthus- en een met een accolademotief. Ze zijn beide overigens gedeeltelijk afgehakt. De verschillende balksleutels op de tweede verdieping 5 Met dank aan de heer F. Delestré, die me de bovenverdiepingen liet bezoeken. 6 Detail: er is wel een kinderbalk met kleine inkepingen - een systeem vergelijkbaar met loeven in een moerbalk, maar dan in het klein. Bij gebrek aan vergelijkingsmateriaal blijft de functie van deze loeven voorlopig onduidelijk.

8 8 Dakverdieping Het dakgebinte bestaat uit drie spanten. Hoewel de loeven in de trekbalken nog aanwezig zijn, werd de scheerzoldervloer verwijderd, zoals ook de windschoren. Op de verschillende spanten zijn telmerken I, II en III met een beitel ingehakt. Merkwaardig is echter dat de oostelijke kromstijl van het eerste spant vanaf de straat bestaat uit een hergebruikte moerbalk, met twee zwaluwstaarten en voorloeven voor kinderbalken. 7 Dakverdieping: moerbalk hergebruikt als kromstijl, fragment Bovendien vertonen twee spantbenen een doorlopende sponning, wat doet denken aan hergebruikte vlieringbalken waarin oorspronkelijk een vloer kon gelegd worden. 8 7 Op de moerbalk is een met een beitel gehakt telmerk II met een zijstreep te zien. 8 Er zijn eveneens voorloeven aanwezig; hoewel de plaats een verband suggereert met hanenbalken, lijkt de vorm toch te wijzen op een andere, voorlopig onduidelijke functie.

9 9 Dakverdieping: spantbenen met doorlopende sponning (rode rechthoek), voorloeven (in gele en groene rechthoeken) en telmerk (blauwe cirkel) Archiefonderzoek Archiefonderzoek over de omgeving van het Hendrik Conscienceplein levert een aantal gegevens op die licht kunnen werpen op de bouwhistoriek van het pand. In het begin van de 15de eeuw ziet de omgeving van de Yseren Panne er erg verschillend uit van de huidige toestand. Er is vooreerst de toen nog open Jezuïetenrui, die van de Kaasrui naar de Sint-Katelijnevest loopt, en die in gehalveerd werd door de bouw van de Carolus-Borromeuskerk en de creatie van het bijbehorende plein. In de 15de eeuw loopt er bovendien ook een straat van de Korte Nieuwstraat in de richting van de Wijngaardbrug.

10 10 De ruime omgeving van het pand Yseren Panne vóór en na de bouw van de Carolus Borromeuskerk. Eigen tekening op basis van G. Asaert, Huizen en gronden te Antwerpen omstreeks 14 00: proeve van topografische reconstructie, Bijdragen tot de Geschiedenis, 50 (1967) 66. Een op het plan van Vergilius Bononiensis (circa 1565) zeer opvallend pand stond op de hoek van het huidige Hendrik Conscienceplein en de Wolstraat. Het is de Heerbrant, en het perceel was rond het midden van de 14 de eeuw al bebouwd. 9 De omgeving van de voorganger van de Yseren Panne (in de gele rechthoek aangeduid) op het plan van Vergilius Bononiensis.. Vooraan het hoekpand Heerbrant. Detail van bijlage bij L. Voet (red.), De Stad Antwerpen van de Romeinse tijd tot de 17de eeuw. Topografische studie rond het plan van Vergilius Bononiensis 1565 (Brussel 1978). (Museum Plantijn-Moretus / Prentenkabinet - Unesco Werelderfgoed) 9 E. Geudens, Plaatsbeschrijving der straten van Antwerpen en omtrek, naar het Charterboek van 1374 der Heilige Geesttafel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Ekeren 1906) 256.

11 11 Ten zuidwesten van dit pand, op het huidige Hendrik Conscienceplein, lag in 1366 een huys en hof daer Jan de Langhe in te wonen plach, en dat toen door de H. Geestmeesters in erf gegeven werd aan bakker Wouter Graet. 10 De westelijke buur van Wouter Graet is ene Heinric Smed, een bruwer. 11 Op dat moment is deze Heinric Smed eigenaar van het pand Roelant - het huidige Hendrik Conscienceplein 5 en een gedeelte van het nummer Dat maakt dat Wouter Graet eigenaar is van een bebouwd erf dat zich uitstrekt van het café op de hoek van het Hendrik Conscienceplein met de Wolstraat, tot het pand Hendrik Conscienceplein 5, en dat dus tegenwoordig vijf huizen omvat. De omgeving van de voorganger van de Yseren Panne op het plan primitif van ca. 1825, met aanduiding in blauw en rood van de twee percelen van Wouter Graet Ter verduidelijking zijn enkele hedendaagse huisnummers toegevoegd. Dit wordt meermaals bevestigd: Wouter Graets eigendom gaat over in de handen van de eigenaars van de latere panden (van oost naar west) St. Barbara (Hendrik Concienceplein 15), Yseren Panne (13) en Gulden Swaen (11). 13 Bovendien weten we dat een van de rechtsopvolgers van Wouter Graet, Jan Gheerts, aan de westzijde nog een bebouwd erf bezit, waarvan de buur inderdaad Roelant is. 14 Dat bebouwd erf bestaat dan logischerwijze uit de latere panden St. Anna (9) en Poortken (7). 15 De huidige vijf percelen hadden met andere woorden één eigenaar. Geen enkel ervan heeft een huisnaam, wat al wel het geval is voor de buurhuizen (Heerbrant, Roelant en nog andere), die omwille van hun grootte of ligging als belangrijker overkomen 10 Ibidem Ibidem G. Asaert, Huizen en gronden te Antwerpen omstreeks 1400: proeve van topografische reconstructie, Bijdragen tot de Geschiedenis, 50 (1967), 67 (nr ); R. Vande Weghe, Een halve eeuw Antwerpse huisnamen ( ), Naamkunde, 9 (1977) 228 (nr. 245). SAA, V (Vierschaar) 1981 (Daechseelboek II), f 25 (3/5/1420); SAA, Schepenregister (verder SR) 48, f 78v (30/9/1454). Het pand Roelant werd later gesplitst in een Cleyne Roelant (huisnummer 5) en Groote Roelant dat in latere akten wordt vermeld als Groote Roelant daer nu Brantyser uithangt (SAA, SR 547, f 547v (27/3/1621). Het pand Brantyser kan geïdentificeerd worden met het huidige huisnummer Geudens, Plaatsbeschrijving, Met dank aan Ivan Derycke voor zijn excerpering van de schepenregisters rond SAA, SR 34, f 262v (1/12/1445) ; SR 48, f 78v (30/9/1454).

12 12 Percelenverdeling van de buurt van de Yseren Panne op hedendaags plan, met benaderende aanduiding van de vermoedelijke percelenverdeling na de bouw van de Carolus Borromeuskerk rond In 1500 verkopen leden van de familie Gheerts een loove dat ii woeninge op huere selve syn, gelegen in de Wijngaardstraat van toen (nu het Hendrik Conscienceplein), tussen het erf van Joris Haelboschs (het hoekhuis met de Wolstraat, zo blijkt uit andere akten) en de Zwaene. 16 De loove bestaat op dat moment dus uit de huidige nummers 13 en 15, die twee woningen zijn maar een gemeenschappelijke constructie vormen met mogelijk op dakniveau één dakkapel, 16 SAA, SR 293, f 109 v (13/6/1564). SR 117, f 232r (4/3/1500), SR 142, f 260r (13/1/1512), SR 139, f 202r (20/2/1511), SR 132, f 123r (6/3/1507), SR 127, f 226v (28/2/1505).

13 13 zoals het plan van Bononiensis suggereert. 17 Op dat plan lijken immers tussen het hoekpand Heerbrant en het eerste diephuis een reeks van vier ondiepe huizen met houten gevel afgebeeld te zijn. 18 Omdat het plan van Bononiensis uiteraard niet nauwkeurig alle panden afbeeldt is het niet eenduidig vast te stellen om welke huizen het precies gaat. Twee dagen later wordt de loove gesplitst en komt het westelijk gedeelte in handen van de ketelaar Willem Thoelen. De akte heeft het over de helft van eender loove westwaerts dat een wooninge op huer selve is [...], waarmee bedoeld wordt dat de westelijke helft van de loove een woning op zichzelf is, tusschen des [...] Andriese Gollens andere helft van deser helft gespleten synde ex una ter Wijngaertpoorte waert (het oostelijk deel dus) ende thuys geheeten de Swaen ter merct waert gestaen ex altera [...] (het huidige nummer 11). 19 Ongeveer een halve eeuw later, in 1564, gaat het om de helft van een loove dat twee wooningen op haer selven zijn [...] geheeten de Yzeren Panne [...] tussen het huis en het erf van St. Barbele, dat toebehoort aan Dieric Moelengracht lakenbereyder aan de oostzijde, en het huis en erf van de erfgenamen van Adriaen de Moeleneere aan de westkant. 20 Een belangrijke vraag is hoe en wanneer de vermelde panden de huidige trapgevelvorm kregen. Met betrekking tot de Yseren Panne weten we dat Anthoni Louterbeen, een priester, aan ene Jan van Mechelen in 1619 twee huysen nieuw wooninge synde [...] in de Wijngaert strate verkoopt, tussen Ste Barbele en het huis en het erf van Symons Gelders geheeten de Swane. 21 Hoewel hier onduidelijk blijft waarom er twee huizen worden vermeld is het pand via de buurpanden toch duidelijk het huidige nummer 13, tussen St. Barbele en de Swaen. 22 Belangrijker is de vermelding van het adjectief nieuw, wat allicht op de verstening of herbouw in steen van het pand slaat. Het zou immers zeer ongebruikelijk zijn - en bovendien verboden door de stadsverordeningen - mocht men in 1619 nog een nieuwe houten gevel gebouwd hebben. Het jaar 1619 of iets daarvóór is bijgevolg de periode waarop de oude houten gevel afgebroken werd en het pand vernieuwd, met hergebruik van kelders, zijmuren en misschien delen van de achtermuur. Bovendien kunnen een aantal balken van de roostering hergebruikt zijn, of verlegd. De naam van de nieuwe eigenaar, Jan van Mechelen, is overigens een belangrijk figuur voor de buurt: hij koopt immers in de jaren een hele reeks huizen aan de noordkant van het huidige Hendrik Conscienceplein, en verkoopt heel wat van deze huizen op 26 april 1622, aan de paters Jezuïeten ten behoeve van hun urbanisatieplannen voor de nieuwe Sint - Ignatiuskerk. 23 Het valt overigens wel op dat daarbij alleen de Yseren Panne als nieuw wordt bestempeld, tenzij men de term nieuw bij de verkoop van andere panden te evident zou gevonden hebben om te vermelden. In ieder geval lijkt de bouw van de kerk voor de nieuwe eigenaars het sein geweest te zijn om komaf te maken met de eenvoudige houten gevels die er stonden, en er opvallende trapgevels van te maken. 17 Een mogelijke andere indicatie dat de huidige nummers 13 en 15 een gemeenschappelijk eigendom vormden is de - later toe gemetselde - doorgang tussen de twee kelders. 18 Van bovenuit gezien kunnen er vijf geteld worden. 19 SAA, SR 117, f 235r (6/3/1500). 20 SAA, SR 293 (sic!), f 109v (13/6/1564). 21 SAA, SR 535, f 53v (13/12/1619). 22 Telling van het jaar IV (SAA, MA-BZA D 1, S1/920, PK 2305, f 262). Het wijknummer van Yseren Panne afzonderlijk is S1/920/1. Het is overigens bekend dat vermeldingen uit oudere akten soms kritiekloos overgenomen worden in meer recente akten, zelfs al is de situatie inmiddels drastisch veranderd. 23 Zie o.a. SAA, PK (Privilegekamer) 2280, f , SR 553, f 511v - 513v (26/4/1622). Over de Sint- Carolus Borromeuskerk onder meer H. Van Goethem (ed.), Antwerpen en de jezuïeten (Antwerpen 2002).

14 14 De meeste van deze trapgevels hielden het uit tot vandaag, hoewel enkele soms zwaar werden verbouwd. De Yseren Panne kreeg overigens een tijdlang dezelfde eigenaar als St. Barbele - vandaar het gemeenschappelijke wijknummer. Op dit moment vormen ze opnieuw zelfstandige panden. Een poging tot interpretatie van de sporen Zowel het archiefonderzoek als de bouwsporen wijzen er op dat het pand Yseren Panne minstens één keer in zijn geschiedenis, namelijk iets vóór 1619, zwaar verbouwd is. Als we de afbeelding op het plan van Bononiensis - met de nodige nuance - volgen, houdt die verbouwing minstens een heroriëntatie van de dakstructuur in, samen met een verhoging van het aantal bouwlagen. Het is mogelijk dat daarbij de oorspronkelijke oriëntatie van de onderste twee bouwlagen behouden bleef. 24 Omdat zo een zware verbouwing onherroepelijk heen wat sporen uitwist, is het weinig zinvol de vroegere toestand te gedetailleerd te willen reconstrueren. Het is dan ook niet mogelijk de vraag te beantwoorden tot welke bouwfase een materieel element exact behoort, of de herkomst van een bepaald hergebruikt onderdeel nog te achterhalen. Verdere conclusies lijken dan ook te gewaagd, ware er niet de duidelijke aanwezigheid op de benedenverdieping van verschillende kinderbalken met voorloeven. Het lijkt dan ook plausibel te stellen dat de vorige constructie een houten gevel had met uitstekende kinderbalken; de gevel sneed mogelijk de rooilijn onder een ietwat schuine hoek. Essentieel is daarbij de vaststelling dat de loeven in een viertal kinderbalken geen enkele zin hebben in de actuele roostering, maar wel een logische functie bezitten in een oudere bouwfase. De loeven laten immers de kinderbalken half verzonken rusten in de gevelbalk van de houten gevel. Via gleuven aan de zijkant van de kinderbalk kunnen kopschotjes worden ingeschoven, zoals in klassieke panden zonder houten gevel. Mogelijk uitzicht van oorspronkelijke houten gevel-context van de kinderbalken met loeven, kopschotgleuven en afgeschuinde koppen. Aanvulling bij de tekening in M. Laenen, De Rozijnkorf, een huis met een houten gevel te Antwerpen, Volkskunde, 77 (1976) Kinderbalken loodrecht op de straat veronderstellen niet noodzakelijk een daknok loodrecht op de straat. Ook een nok evenwijdig met de straat is mogelijk. Een nog bewaard voorbeeld in Mechelen is de houten gevel van de Hanswijkstraat 52; een Antwerps voorbeeld uit de iconografie is de houten langsgevel uit de Saucierstraat (afbeelding in R. Tijs, Tot cieraet deser stadt, Bouwtrant en bouwbeleid te Antwerpen (Antwerpen 1993) 56).

15 15 Dat aan de straatzijde geen kopschotgleuven aanwezig zijn in de kinderbalken die in het gevelvlak uitsteken, is logisch: de planken van de houten gevel stoppen samen met de holle beplanking de tochtgaten toe. De afvlakking onderaan de kinderbalken maakt het gemakkelijker om de holle beplanking ertegen te plaatsen. Houten nagels om de kinderbalken in de gevelbalk te bevestigen zijn niet echt nodig: de kinderbalken kunnen moeilijk loskomen van de gevelbalk omdat ze er in doorlopen. Besluit De zogenaamde pre-traditionele constructiewijze 25, waarbij kinderbalken boven op een moerbalk liggen, en kopschotjes ondersteund worden door steunlatten, werd tot nu toe enkel vastgesteld bij panden met stenen gevels. In deze panden zijn de kopschotjes principieel aan beide kanten van de moerbalken aanwezig, en uiteraard aan één zijde van de strijkbalken. Bij houten gevels steken de kinderbalken soms uit aan de voorgevel, en zijn er dus loeven met slechts aan één zijde - aan de binnenkant van het pand - groeven voor kopschotjes. Er zijn bovendien normaal geen toognagels, en de kinderbalken kunnen onderaan wat afgeplat zijn om de holle beplanking tegen te bevestigen. Als dergelijke details op verschillende plaatsen in een pand met een stenen gevel kunnen opgemerkt worden, zoals dat in de Yseren Panne het geval is, wijst dat mogelijk op een houten voorganger. Het zijn immers details die niet passen in de huidige context van dergelijk pand, maar misschien wel in een vroegere bouwfase. Als er daarvoor ook iconografische indicaties zijn, zet dit aan het denken: er is een houten Antwerpen geweest vóór er van een stenen Antwerpen sprake was, en daar zijn her en der nog sporen van.. Een zicht op een deel van de roostering van een Mechels pand met een houten gevel (Sint-Katelijnestraat 23). De tekeningen hierna zijn op dit voorbeeld gebaseerd. 25 Zie noot 3 in de inleiding van deze artikelenreeks.

16 16 (a) (b) (c) Visuele voorstelling van het mogelijk hergebruik van kinderbalken met loeven, op basis van het voorbeeld van de Mechelse houten gevel (Sint - Katelijnestraat 23). Van boven naar onder: (a) in situ (b) mogelijke plaats van de kinderbalken in een houten gevel, zonder kopschotjes en houten holle beplanking. De tralies vormen een onderdeel van het bovenlicht van een venster in de gevel. (c) met kopschotjes en holle beplanking.

I. HET PAND GROTE GODDAARD 36 TE ANTWERPEN 1

I. HET PAND GROTE GODDAARD 36 TE ANTWERPEN 1 1 I. HET PAND GROTE GODDAARD 36 TE ANTWERPEN 1 Vondstomstandigheden Lange tijd leek het pand Grote Goddaard 36 met zijn drie bouwlagen en een dakverdieping met een lijstgevel uit 1836 2 een erg gewone,

Nadere informatie

Geweldigershoek 2. Langs- en dwarsdoorsnede kapconstructie en zolderplattegrond van het hoofdhuis op de hoek. Geweldigershoek

Geweldigershoek 2. Langs- en dwarsdoorsnede kapconstructie en zolderplattegrond van het hoofdhuis op de hoek. Geweldigershoek GEWELDIGERSHOEK 2 Het huis ligt op de zuidoosthoek van de Geweldigershoek en de Dieserstraat en bestaat eigenlijk uit twee huizen, een groter witgepleisterd hoekhuis en een heel klein huisje daar links

Nadere informatie

Bouwhistorische waarneming Wegje 1/Apenspel 5, Enkhuizen

Bouwhistorische waarneming Wegje 1/Apenspel 5, Enkhuizen Bouwhistorische waarneming Wegje 1/Apenspel 5, Enkhuizen door Gerrit Vermeer in opdracht voor de gemeente Enkhuizen namens de Vereniging Oud Enkhuizen. oktober 2015 1 Afbeelding omslag. De voorgevel van

Nadere informatie

LEGENDE. per eeuw > kleur aanduiding idem aan plannen. Datering. Bouwhistorische waarde zeer waardevol. Geen historische waarde

LEGENDE. per eeuw > kleur aanduiding idem aan plannen. Datering. Bouwhistorische waarde zeer waardevol. Geen historische waarde LEGENDE Datering per eeuw > kleur aanduiding idem aan plannen Bouwhistorische waarde Rood Oranje Geel zeer waardevol waardevol Geen historische waarde Bouwfysische status groen geel oranje rood zeer goede

Nadere informatie

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis Bennebroekerlaan 10 Straat en huisnummer : Bennebroekerlaan 10 Postcode en plaats : 2121 GR Bennebroek Kadastrale aanduiding : A4647 Complexonderdeel : Naam object : De Lijsterhof Bouwjaar : Circa 1890

Nadere informatie

Officiele Beschrijving

Officiele Beschrijving Officiele Beschrijving Arbeidershuisje van vier traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit de 19de eeuw. Witgeschilderde gevel op gepikte plint. Getoogde

Nadere informatie

Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten

Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten BOUWHISTORISCHE VERKENNING Adres: Kleine Leliestraat 5, Groningen Status:

Nadere informatie

Bouwhistorisch onderzoek

Bouwhistorisch onderzoek Bouwhistorisch onderzoek BOUWHISTORISCHE VERKENNING (aanvulling) Adres : Poelestraat 45 kelder en achterhuizen Status : Gemeentelijk Monument Periode : januari 2009 Onderzocht door : Taco Tel en Jermo

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijk monument; raadsbesluit 24 juni 2003

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijk monument; raadsbesluit 24 juni 2003 straat + huisnummer : Zuiderzeestraatweg 230 postcode + plaats : 8096 CH OLDEBROEK naam object : kadastrale aanduiding : gemeente Oldebroek, sectie AF, nr. 275 bescherming : gemeentelijk monument registratienummer

Nadere informatie

Monumentenregister Nijmegen. Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening

Monumentenregister Nijmegen. Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening Plaatselijke aanduiding monument Ganzenheuvel 71/ Lange Brouwerstraat 55 Aanwijzingsbesluit 11-11-2015 MON ID-code 2749 Redengevende

Nadere informatie

Oostpaan IS, 20, Maasland

Oostpaan IS, 20, Maasland Oostpaan IS, 20, Maasland Concept Oostgaag 18/20, 3155 CG Maasland Het pand staat aangegeven op de kadastrale minuut van ca. 1820. Het wordt dan bewoond door Pieter de Wilde, arbeider. Het was dus een

Nadere informatie

Krullenlaan 3. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning en schuur. Datum foto : 23-10-2010

Krullenlaan 3. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning en schuur. Datum foto : 23-10-2010 Krullenlaan 3 Straat en huisnummer : Krullenlaan 3 Postcode en plaats : 2061 HT Bloemendaal Kadastrale aanduiding : F746 Complexonderdeel : Schapenduinen Naam object : Bouwjaar : Eind 19 de eeuw (hoofdmassa),

Nadere informatie

gezien er ook al over erf wordt gesproken, slaat het begrip waarschijnlijk op een bebouwd stuk erf. Verderop in de akte

gezien er ook al over erf wordt gesproken, slaat het begrip waarschijnlijk op een bebouwd stuk erf. Verderop in de akte Oudegracht BULLETIN KNOB 2OOO-6 227 Afb. 2. Plattegrond huidige situatie kelder. De doorgang naar de kelder onder het achterzijhuis wan vanaf de aanleg kort na 1516 afsluitbaar (tek. H. Hundertmark 1997).

Nadere informatie

Middeleeuwse namen van huizen aan de markt van Ekeren.

Middeleeuwse namen van huizen aan de markt van Ekeren. Middeleeuwse namen van huizen aan de markt van Ekeren. Inleiding. In een vorig artikel, De eigenaars van de scherven, zagen we dat de hoeve De Zwaan al bestond in 1455. Het huis werd op dezelfde plaats

Nadere informatie

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4.

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Vraagstelling. Wat zijn de maten, versieringen en vorm van de van de kerk van Drempt (kaart afb. 1) gerapporteerde grafplaat uit de (ruim te nemen) 12 e eeuw? Wat is zijn

Nadere informatie

Datum bezoek: september 2015 Datum rapport: 7 oktober 2015 Naam rapporteur: Marielle Vrijkotte. Overzicht cultuurhistorische waarden Spanjaardsdijk 52

Datum bezoek: september 2015 Datum rapport: 7 oktober 2015 Naam rapporteur: Marielle Vrijkotte. Overzicht cultuurhistorische waarden Spanjaardsdijk 52 Overzicht cultuurhistorische waarden Spanjaardsdijk 52 Datum bezoek: september 2015 Datum rapport: 7 oktober 2015 Naam rapporteur: Marielle Vrijkotte Karakteristiek erf: Situering karakteristiek erf: Soort

Nadere informatie

Bouwhistorisch onderzoek

Bouwhistorisch onderzoek Bouwhistorisch onderzoek BOUWHISTORISCHE NOTITIE Adres : Gedempte Zuiderdiep 8 Status : Gemeentelijk monument Periode : januari 2003 Onderzocht door : Taco Tel en Henk Wierts Auteur : Taco Tel Datum :

Nadere informatie

Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten

Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten BOUWHISTORISCHE VERKENNING Adres: Brugstraat 22 Status: BBP Periode: veldwerk

Nadere informatie

EXPERTISES CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING

EXPERTISES CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 2016 2017 Faculteit Natuur en Techniek EXPERTISES CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING PLOTERSGRACHT 24 GENT Louise Aers Olivia Boes Ine Decock Astrid Vertriest GROEP 3A Docent: Mevr. Vanhoutte 8 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Historisch beeldmateriaal Vanaf het jaar van de oudste weergave van de ruimte (tekening 1768) is het vertrek in hoofdopzet onveranderd gebleven.

Historisch beeldmateriaal Vanaf het jaar van de oudste weergave van de ruimte (tekening 1768) is het vertrek in hoofdopzet onveranderd gebleven. Bijlage 42 bij besluit 2017-2805-V1 INLEIDING In opdracht van Defensie is op maandag 9 april 2018 door een bouwhistoricus van een bezoek gebracht aan het hoofdgebouw (gebouw A) van de Koninklijke Militaire

Nadere informatie

Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten

Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten BOUWHISTORISCHE VERKENNING Adres: Oude Kijk in 't Jatstraat 23 Status:

Nadere informatie

Nieuwstad 51 Norenburgerstraat 2 2a

Nieuwstad 51 Norenburgerstraat 2 2a Nieuwstad 51 Norenburgerstraat 2 2a Nieuwstad 51 ligt op de hoek van Nieuwstad en Norenburgerstraat. Het beslaat een rechthoekig perceel en heeft geen tuin. Wel is er op dit moment een ruimtelijke relatie

Nadere informatie

Bouwhistorisch onderzoek

Bouwhistorisch onderzoek Bouwhistorisch onderzoek BOUWHISTORISCHE VERKENNING Adres : Gedempte Zuiderdiep Status : Gemeentelijk monument Periode : mei 004 Onderzocht door : Imre van der Gaag; Marcel Verkerk Auteur : Marcel Verkerk

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 514503 Smallepad 5 Wooncomplex Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 3 514505, 514504, 8164 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject: BY Loseweg

Nadere informatie

Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten

Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten BOUWHISTORISCHE VERKENNING Adres: Herestraat 15 Status: BBP Periode: veldwerk

Nadere informatie

HISTORIE OP ZOLDER. Een nader onderzoek naar de kapconstructie van het oude raadhuis van Oirschot. Herman Strijbos

HISTORIE OP ZOLDER. Een nader onderzoek naar de kapconstructie van het oude raadhuis van Oirschot. Herman Strijbos HISTORIE OP ZOLDER Een nader onderzoek naar de kapconstructie van het oude raadhuis van Oirschot Herman Strijbos Bij het onderzoek in het oude raadhuis van Oirschot (afb.l) in het kader van ons artikel

Nadere informatie

Expertise~Plaatsbeschrijving. Constructieve plaatsbeschrijving

Expertise~Plaatsbeschrijving. Constructieve plaatsbeschrijving Abdoulaye Declerck Julie De Baere Maxim Van Hecke MAK 3D Schooljaar 2016-2017 Docent: Nele Vanhoutte Expertise~Plaatsbeschrijving Constructieve plaatsbeschrijving CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 09/12/16

Nadere informatie

Rapportnummer : 96-21 Onderwerp : Middeleeuws voorhuis, tussenlid en vrijstaand achterhuis Adres : Brugstraat 13 Kad. nr.

Rapportnummer : 96-21 Onderwerp : Middeleeuws voorhuis, tussenlid en vrijstaand achterhuis Adres : Brugstraat 13 Kad. nr. Bouwhistorisch onderzoek gemeente Groningen Rapportnummer : 96-2 Onderwerp : Middeleeuws voorhuis, tussenlid en vrijstaand achterhuis Adres : Brugstraat 3 Kad. nr. : Status : BBP Reden : verbouwing Periode

Nadere informatie

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Gent 25c De Minnemeersbrug lag in het verlengde van de Goudstraat Goudstr /Beersteeg

Nadere informatie

Lookwatering 1, 2635 CJ Den Hoorn

Lookwatering 1, 2635 CJ Den Hoorn Lookwatering 1, 2635 CJ Den Hoorn De bescherming betreft de voormalige tuinderswoning uit 1929 aan de Lookwatering 1. De recente serre valt niet onder de bescherming. De tuinderswoning is gelegen in het

Nadere informatie

Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten

Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten BOUWHISTORISCHE VERKENNING Adres: Haddingestraat 36, Groningen Status:

Nadere informatie

Een bijzondere boerderij in Someren Een beknopte verkenning van Houtbroekdijk 15

Een bijzondere boerderij in Someren Een beknopte verkenning van Houtbroekdijk 15 Een bijzondere boerderij in Someren Een beknopte verkenning van Houtbroekdijk 15 Inleiding Op maandag 16 juli 2018 kreeg ik een mail van Hendrik-Jan van Griensven. Hij is als directie voerend architect

Nadere informatie

G R O U N D E D A R C H I T E C T U R E. Studio Rolf.fr i.s.m. Zecc Architecten. Zwarte Parel Rotterdam Zuid

G R O U N D E D A R C H I T E C T U R E. Studio Rolf.fr i.s.m. Zecc Architecten. Zwarte Parel Rotterdam Zuid zwarte parel rotterdam ZUID titel ontwerp voorgevel ontwerp interieur programma periode Zwarte Parel Rotterdam Zuid Studio Rolf.fr i.s.m. Zecc Architecten Studio Rolf.fr woning en atelier 2008-2010 Maatschappelijke

Nadere informatie

Het bestaat uit een voorhuis dat gebouwd is in 1777, met een hardstenen gevel, en een dubbel

Het bestaat uit een voorhuis dat gebouwd is in 1777, met een hardstenen gevel, en een dubbel Over het Pand Het pand Prinsenstraat 61 is een Rijksmonument. Het bestaat uit een voorhuis dat gebouwd is in 1777, met een hardstenen gevel, en een dubbel achterhuis uit de 17e eeuw, deels verbouwd in

Nadere informatie

BOUWHISTORISCH RAPPORT VIJZELSTRAAT 69-71, ENKHUIZEN

BOUWHISTORISCH RAPPORT VIJZELSTRAAT 69-71, ENKHUIZEN BOUWHISTORISCH RAPPORT VIJZELSTRAAT 69-71, ENKHUIZEN door Gerrit Vermeer namens de Vereniging Oud Enkhuizen in opdracht van de gemeente Enkhuizen. november 2013 1 2 Objecten Adres: Vijzelstraat 69 te Enkhuizen

Nadere informatie

BOUWHISTORISCH RAPPORT BREEDSTRAAT 63, ENKHUIZEN

BOUWHISTORISCH RAPPORT BREEDSTRAAT 63, ENKHUIZEN BOUWHISTORISCH RAPPORT BREEDSTRAAT 63, ENKHUIZEN door Gerrit Vermeer namens de Vereniging Oud Enkhuizen in opdracht van de gemeente Enkhuizen. juli 2014 1 2 Identificatie Breedstraat 63 1601 KB Enkhuizen

Nadere informatie

BIJLAGE 1 PERIMETER VAN HET GEBIED WAARVOOR HET BEHEERSPLAN WORDT OPGEMAAKT & AANDUIDING ZEN ERFGOED ( schaal 1/2.500 )

BIJLAGE 1 PERIMETER VAN HET GEBIED WAARVOOR HET BEHEERSPLAN WORDT OPGEMAAKT & AANDUIDING ZEN ERFGOED ( schaal 1/2.500 ) BEHEERSPLAN BIJLAGE 1 BIJLAGE 1 PERIMETER VAN HET GEBIED WAARVOOR HET BEHEERSPLAN WORDT OPGEMAAKT & AANDUIDING ZEN ERFGOED ( schaal 1/2.500 ) blauw : afbakening beschermd landschap volgens KB 22 /10/1975

Nadere informatie

Monumentenregister Nijmegen. Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening

Monumentenregister Nijmegen. Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening Plaatselijke aanduiding monument Burchtstraat 53 Aanwijzingsbesluit 11-11-2015 MON ID-code 2746 Redengevende omschrijving

Nadere informatie

1.6 Reconstructie van de noordzijde van de Markt, omstreeks 1500 (AEH, RG)

1.6 Reconstructie van de noordzijde van de Markt, omstreeks 1500 (AEH, RG) 1.6 Reconstructie van de noordzijde van de Markt, omstreeks 1500 (AEH, RG). - 14 - - 15 - 3.23 3.24 3.26 3.25 vastgesteld. De verdieping in het voorhuis van dit pand had geen schouw, een balklaag met gekantrechte

Nadere informatie

Rozenvendreef 1, Roosendaal

Rozenvendreef 1, Roosendaal Rozenvendreef 1, Roosendaal Bouwjaar: midden/einde 18e eeuw Gegevens monument Locatie: CBS Typering: Bouwjaar: Rozenvendreef 1, 4707 PD Roosendaal Boerderijcomplex midden/einde 18e eeuw Architect: Soort

Nadere informatie

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel :

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Donkerelaan 20 Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Naam object : Oude Dorpshuis Bouwjaar : 1929 Architect : H.W.

Nadere informatie

Cultuurhistorische waardestelling en aanbevelingen. Dienstwoning Huize Kranenburgh. Hoflaan 26 Bergen

Cultuurhistorische waardestelling en aanbevelingen. Dienstwoning Huize Kranenburgh. Hoflaan 26 Bergen Cultuurhistorische waardestelling en aanbevelingen Dienstwoning Huize Kranenburgh Hoflaan 26 Bergen Colofon Uitvoering: Opdrachtgever: Polman Advies Haarlem Drs. Mariette Polman Cultuurcompagnie Noord-Holland

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 525144 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam: Molenaarshuis met schuur

Nadere informatie

Dorpsstraat 25 Ilpendam

Dorpsstraat 25 Ilpendam Dorpsstraat 25 Ilpendam opmerkingen: Voormalige pastorie, begin 19 de eeuw. Schilddak met geglazuurde oude Hollandse pannen en voorop origineel dakkapel. Originele wanden met origineel voegwerk. Imposant

Nadere informatie

HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN HAARLEMMERSTRAAT 3

HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN HAARLEMMERSTRAAT 3 Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 152703 / 2051403 HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN HAARLEMMERSTRAAT 3 B O U W H I S T O R I S C H E A N A L Y S E april 2012 architektenburo

Nadere informatie

Periode: 2004 en 26 oktober 2006 Onderzocht door: I. van der Gaag, J.A. van der Hoeve, T. Tel en H. Wierts. J.A. van der Hoeve Datum: 22 december 2004

Periode: 2004 en 26 oktober 2006 Onderzocht door: I. van der Gaag, J.A. van der Hoeve, T. Tel en H. Wierts. J.A. van der Hoeve Datum: 22 december 2004 Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten BOUWHISTORISCHE VERKENNING Adres: Pluimerstraat 1, Groningen Status: BBP

Nadere informatie

Monumentnummer*:

Monumentnummer*: Monumentnummer*: 520830 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Status: rijksmonument Inschrijving

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 45

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 45 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM007 Naam monument : n.v.t. Adres : Dorpstraat 45 Postcode en plaats : 6095 AE Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 675 Coördinaten

Nadere informatie

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal Inleiding In opdracht van Cultureel Erfgoed Noord-Holland heeft op 1 december 2010 een kort onderzoek plaatsgevonden naar de opbouw en datering van de lage voetmuur van de korenmolen De Nachtegaal, gelegen

Nadere informatie

Monumentbeschrijving. Kerkstraat 77 Westerbeek. Drs. Elke de Rooij

Monumentbeschrijving. Kerkstraat 77 Westerbeek. Drs. Elke de Rooij Monumentbeschrijving Kerkstraat 77 Westerbeek Drs. Elke de Rooij Westerbeek, Kerkstraat 77 (gemeente Sint Anthonis) Algemene gegevens Oorspronkelijke functie : boerderij Huidige functie : woonhuis Bouwjaar

Nadere informatie

Het Snijdersplein. Voorwoord

Het Snijdersplein. Voorwoord Het Snijdersplein Voorwoord Ruim 4 jaar ben ik nu bezig om alle gegevens van de kadastrale percelen van de vestingstad s-hertogenbosch, in 1832 aangeduid als de secties G en H, vanaf het begin van het

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijke monumentenlijst, vastgesteld door de gemeenteraad op 14 november 2000

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijke monumentenlijst, vastgesteld door de gemeenteraad op 14 november 2000 straat + huisnummer : Zuiderzeestraatweg 264 postcode + plaats : 8096 CJ OLDEBROEK naam object : Welgelegen kadastrale aanduiding : gemeente Oldebroek sectie AF, nr. 110 bescherming : gemeentelijk monument

Nadere informatie

Bouwhistorisch onderzoek

Bouwhistorisch onderzoek Bouwhistorisch onderzoek BOUWHISTORISCHE NOTITIE Adres : Gelkingestraat, 4, 6 en 8/10 Status : Rijksmonument Periode : augustus 008 Onderzocht door : Taco Tel Auteur : Taco Tel Datum : Groningen, 13 augustus

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 526929 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam Acacialaan Aantal complexonderdelen

Nadere informatie

De leidsche Monumenten. ) DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD.

De leidsche Monumenten. ) DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD. De leidsche Monumenten. ) DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD. De oude stadhuisgevel, door brand deerlijk geteisterd, is weder vernieuwd met gebruikmaking van menig oorspronkelijk bouwfragment. Voor de

Nadere informatie

Bijlage 1 Situatieschets. Bijlage 2 Perceel. Bijlage 3 Plattegrond en foto s bestaande bouw

Bijlage 1 Situatieschets. Bijlage 2 Perceel. Bijlage 3 Plattegrond en foto s bestaande bouw Bijlage 1 Situatieschets Bijlage 2 Perceel Bijlage 3 Plattegrond en foto s bestaande bouw Bijlage 4 Toelichting uitbreiding/ aanbouw en carport/ schuur Bijlage 5 Perceel met uitbreidingen Bijlage 6 Motivatie

Nadere informatie

Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten

Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten BOUWHISTORISCHE VERKENNING Adres: Carolieweg 18 Status: Beeldbepalend

Nadere informatie

Dendrochronologische onderzoeken in Bergen op Zoom

Dendrochronologische onderzoeken in Bergen op Zoom Dendrochronologische onderzoeken in Bergen op Zoom In het vroege voorjaar van 2006 is in zestien huizen in Bergen op Zoom een zogenaamd dendrochronologisch onderzoek uitgevoerd. Dat is een onderzoek waarmee

Nadere informatie

Bouwhistorische waarneming H.J. Schimmelstraat 12, Enkhuizen

Bouwhistorische waarneming H.J. Schimmelstraat 12, Enkhuizen Bouwhistorische waarneming H.J. Schimmelstraat 12, Enkhuizen door Gerrit Vermeer in opdracht voor de gemeente Enkhuizen namens de Vereniging Oud Enkhuizen. februari 2016 1 Afbeelding omslag: De voorgevel

Nadere informatie

Uitgerekt Huis. Twee meter. Eén detail

Uitgerekt Huis. Twee meter. Eén detail Uitgerekt Huis Twee meter De Delftweg 108 in Rijswijk is een pand dat een onderdeel uitmaakt van een groter woonblok van 6 woningen. Het is een karakteristiek woonblok uit ca. 1900 in de voor die tijd

Nadere informatie

VERLOST UIT HET DONKER

VERLOST UIT HET DONKER Anders in de rij Veldstraat 59 VERLOST UIT HET DONKER Het huis in de Veldstraat is dit jaar precies 100 jaar oud. In de stadsarchieven staat het ingeschreven als een realisatie van ene A. Vandenberghe.

Nadere informatie

Situering Pand gelegen aan de oostzijde van de Bergstraat op de hoek met de Snijdersgang op een perceel dat zich uitstrekt tot aan de Meipoortwal.

Situering Pand gelegen aan de oostzijde van de Bergstraat op de hoek met de Snijdersgang op een perceel dat zich uitstrekt tot aan de Meipoortwal. Redengevende omschrijving gemeentelijke monumentenlijst Bergstraat 29 Monumentnummer : GM008 Straat Huisnummer Toevoeging Postcode : Bergstraat : 29 : --: 6981 DA Kadastrale aanduiding Sectie Nummer :

Nadere informatie

DINXPERLO, INDUSTRIESTRAAT ONGENUMMERD A

DINXPERLO, INDUSTRIESTRAAT ONGENUMMERD A gemeente : AALTEN postcode + plaats : 7091 DC Dinxperlo straat + huisnr. : Industriestraat ongenummerd (op de hoek van de Industriestraat en de Anholtseweg naam object : bescherming : Gemeentelijk monument

Nadere informatie

Oostgaag 22/Kwakelweg 2, Maasland. Concept

Oostgaag 22/Kwakelweg 2, Maasland. Concept Concept Oostgaag 22, 3155 CG, Kwakelweg 2, 3155 CC Maasland Op de kadastrale minuutkaart van ca. 1825 staat op deze plaats een klein pand met een rechthoekige plattegrond. Het pandje staat op de plaats

Nadere informatie

HET PAND STILLE RIJN 4 TE LEIDEN

HET PAND STILLE RIJN 4 TE LEIDEN HET PAND STILLE RIJN 4 TE LEIDEN Naar aanleiding van de door de eigenaar van het pand Stille Rijn 4 te Leiden ingediende sloopaanvrage is plotseling de aandacht gevallen op dit op het eerste gezicht vreemde

Nadere informatie

Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten

Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten Cultuurhistorische inventarisatie gemeente Groningen Gemeente Groningen, dienst RO/EZ, afdeling Bouw- Woningtoezicht en Monumenten BOUWHISTORISCHE VERKENNING Adres: Snikkevaardersgang, Groningen Status:

Nadere informatie

TE KOOP Kerk Slootdorp Brink 55 57, Slootdorp Kerkgebouw + (kosters)woning

TE KOOP Kerk Slootdorp Brink 55 57, Slootdorp Kerkgebouw + (kosters)woning TE KOOP Kerk Slootdorp Brink 55 57, Slootdorp Kerkgebouw + (kosters)woning Aan deze verkoopinformatie kunnen geen rechten worden ontleend. 1. Omschrijving Het object betreft een vrijstaand voormalige Nederlands

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijke monumentenlijst, vastgesteld door de gemeenteraad op 14 november 2000

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijke monumentenlijst, vastgesteld door de gemeenteraad op 14 november 2000 straat + huisnummer : Bovenheigraaf 29 postcode + plaats : 8096 PJ OLDEBROEK naam object : De Spronk kadastrale aanduiding : gemeente: Oldebroek sectie AG, nr. 446, 448 bescherming : gemeentelijk monument

Nadere informatie

Redengevende omschrijving gemeentelijke monumentenlijst. : Ooipoortstraat

Redengevende omschrijving gemeentelijke monumentenlijst. : Ooipoortstraat Redengevende omschrijving gemeentelijke monumentenlijst Ooipoortstraat 9 Monumentnummer : GM048 Straat Huisnummer Toevoeging Postcode : Ooipoortstraat :9 : --: 6981 DS Kadastrale aanduiding Sectie Nummer

Nadere informatie

Toelichting aanvraag schetsplan Restauratie, verbouwing en uitbreiding Rijnsburgerweg 152 Leiden. Programma

Toelichting aanvraag schetsplan Restauratie, verbouwing en uitbreiding Rijnsburgerweg 152 Leiden. Programma 5 april 2016-1/7 Toelichting aanvraag schetsplan Restauratie, verbouwing en uitbreiding Rijnsburgerweg 152 Leiden Programma Het huis gaat bewoond worden door een gezin met jonge kinderen. Het programma

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 527221 Smallepad 5 Herberg van Friesland Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 3 527222, 527220, 525617 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject:

Nadere informatie

Zwolle. Melkmarkt 7 en 9

Zwolle. Melkmarkt 7 en 9 Zwolle Melkmarkt 7 en 9 Introductie De huizen Melkmarkt 7 en 9 in Zwolle zijn in de zomer van 2015 in het kader van de grootschalige herontwikkeling van de zogenaamde bankenlocatie gesloopt. Deze huizen

Nadere informatie

Open Monumentendag. Beste bezoeker, Sint Jansbrug. Het pand kent echter een veel langere en interessante geschiedenis. Het pand is vlak na de grote

Open Monumentendag. Beste bezoeker, Sint Jansbrug. Het pand kent echter een veel langere en interessante geschiedenis. Het pand is vlak na de grote Open Monumentendag Beste bezoeker, Welkom aan de Oude Del hoofdhuis achterhuis Sint Jansbrug. Het pand kent echter een veel langere en interessante geschiedenis. Het pand is vlak na de grote kelders die

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 517160 Smallepad 5 Boerderij met paardestal. Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 2 517162, 517161 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject:

Nadere informatie

2-2-2015. Houtbouw en funderingen in de Zaanstreek 1000-1900 P. Kleij, gemeentelijk archeoloog Zaanstad, Wormerland en Oostzaan.

2-2-2015. Houtbouw en funderingen in de Zaanstreek 1000-1900 P. Kleij, gemeentelijk archeoloog Zaanstad, Wormerland en Oostzaan. Houtbouw en funderingen in de Zaanstreek 1000-1900 P Kleij, gemeentelijk archeoloog Zaanstad, Wormerland en Oostzaan Opzet verhaal: 1 Ontginning van de Zaanstreek 2 Houtbouw 3 Funderingen 1 Ontginning

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

PIETERSKERK. 9015-450c maart 2004. architektenburo Veldman + Rietbroek, Leiden (071) 513 00 28

PIETERSKERK. 9015-450c maart 2004. architektenburo Veldman + Rietbroek, Leiden (071) 513 00 28 PIETERSKERK 9015-450c maart 2004 architektenburo Veldman + Rietbroek, Leiden (071) 513 00 28 INHOUD - Overzichtstekening - Restauratieverslag - Spantenboek, restauratieverslag kap van de kooromgang - Spantenboek,

Nadere informatie

') G. van Klaveren Pzn.,..De Morgenster en Sterkenburg" in Maandblad Oud- Utrecht 1930, 5e jaargang, blz. 33.

') G. van Klaveren Pzn.,..De Morgenster en Sterkenburg in Maandblad Oud- Utrecht 1930, 5e jaargang, blz. 33. VONDSTEN EN RESTAURATIES TE UTRECHT Stadsmuur bij het bolwerk Sterrenburg. In het julinummer van het maandblad Oud-Utreoht is reeds even vernield, dat tijdens graafwerkzaaraheden achter het fysisch laboratorium

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL BIEDEN ONDER GESLOTEN OMSLAG VERKOOP VAN PACHTVRIJE HOEVE EN LANDBOUWGROND STICHELDREEF 5 TE NAZARETH

INFORMATIEBUNDEL BIEDEN ONDER GESLOTEN OMSLAG VERKOOP VAN PACHTVRIJE HOEVE EN LANDBOUWGROND STICHELDREEF 5 TE NAZARETH BIEDEN ONDER GESLOTEN OMSLAG VERKOOP VAN PACHTVRIJE HOEVE EN LANDBOUWGROND STICHELDREEF 5 TE NAZARETH 5 ha 00 a 41 ca Nazareth, eerste afdeling, sectie D, nummers 434C, 435A, 436A, 437K, 437R, 437S, 437T,

Nadere informatie

Cultuurhistorische en bouwhistorische quick-scan Oudestraat 8 in Gemert

Cultuurhistorische en bouwhistorische quick-scan Oudestraat 8 in Gemert Cultuurhistorische en bouwhistorische quick-scan Oudestraat 8 in Gemert 1. Korte geschiedenis Hoeve Keizersbosch is gesticht in de middeleeuwen en genoemd naar het klooster Keizersbosch in Limburg. Alhoewel

Nadere informatie

RAPPORTAGE VONDSTMELDING Lier, Kardinaal Mercierplein

RAPPORTAGE VONDSTMELDING Lier, Kardinaal Mercierplein RAPPORTAGE VONDSTMELDING Lier, Kardinaal Mercierplein I. Verslaggever: Sofie Debruyne Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed Koning Albert II-laan 19 bus 5 1210 Brussel 02-481 80 41 / 0473-96 70 71

Nadere informatie

Het huis had een houten skelet, daartussen fistelstek besmeerd met leem.

Het huis had een houten skelet, daartussen fistelstek besmeerd met leem. Alle huizen zonder steen. In de Middeleeuwen is het dorp Boxtel ontstaan. Het dorp was klein. Rond 1100 lag er een motteheuvel met daarnaast een paar voorraadschuren. Beiden werden door water omsloten.

Nadere informatie

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Embargo tot 7 juni 2015 Onderwerp Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Op 27 januari 2010 heeft de

Nadere informatie

Proces verbaal van plaatsbeschrijving

Proces verbaal van plaatsbeschrijving Proces verbaal van plaatsbeschrijving Voor aanvang van de werken In opdracht van Hogeschool Gent Opleidingsonderdeel: Expertises Opgemaakt door: Jarno Vanbelle Jo De Landtsheer Célestine Verhaeghe Charlotte

Nadere informatie

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint.

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM051 Naam monument : Vogelhuys Adres : Kasteellaan 14 Postcode en plaats : 6081 AN Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 5034 Coördinaten

Nadere informatie

De Nieuwenberg 15, Roosendaal

De Nieuwenberg 15, Roosendaal De Nieuwenberg 15, Roosendaal Bouwjaar: 19.. Gegevens monument Locatie: CBS Typering: De Nieuwenberg 15, 4705 AL Roosendaal Boerderijcomplex Bouwjaar: 19.. Architect: Soort monument: Gemeentelijk monument

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 9 december 2016 plaatsbeschrijving bij aanvang van werken op het adres Plotersgracht 24, 9000 Gent

CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 9 december 2016 plaatsbeschrijving bij aanvang van werken op het adres Plotersgracht 24, 9000 Gent CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 9 december 2016 plaatsbeschrijving bij aanvang van werken op het adres Plotersgracht 24, 9000 Gent Pien Hoogervorst Mathieu Vande Voorde Liselotte Verhofstadt 3MAK B Vastgoed

Nadere informatie

atelier tom vanhee t/f februari 2016

atelier tom vanhee t/f februari 2016 atelier tom vanhee t/f 02 245 16 18 tom@ateliertomvanhee.be www.ateliertomvanhee.be februari 2016 BESCHERMDE DIEPHUIZEN BRUGGE PROJECT LOCATIE OPDRACHTGEVER ONTWERPTEAM STUDIE STABILITEIT FOTOGRAAF BRUTO

Nadere informatie

De brouwerij en stijfselfabriek bij de Gouden Berg te Tegelen

De brouwerij en stijfselfabriek bij de Gouden Berg te Tegelen De brouwerij en stijfselfabriek bij de Gouden Berg te Tegelen Voorlopige conclusies bouwhistorisch onderzoek, oktober 2013 Historie De voormalige brouwerij en stijfselfabriek aan de Sint Martinusstraat

Nadere informatie

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Wagenberg, Brouwerijstraat 3 Woonhuis met garage, ca. 1910. Kenmerken van Jugendstil. Rijk gedetailleerde voorgevel in rode strengperssteen met speklagen

Nadere informatie

PROCES VERBAAL van PLAATSBESCHRIJVING

PROCES VERBAAL van PLAATSBESCHRIJVING PROCES VERBAAL van PLAATSBESCHRIJVING Ten jare tweeduizend en veertien, de derde van de maand mei, - 1 - ben ik ondergetekende, Norbert Deprez, beëdigd landmeter expert registratienr LAN040069, wonende

Nadere informatie

Koetshuis Oud Amelisweerd Bouwhistorische opname

Koetshuis Oud Amelisweerd Bouwhistorische opname Koetshuis Oud Amelisweerd Bouwhistorische opname Detail van de kaart van J.D. van Schelle en J.C. van de Polder, 1808 Opname 6 februari 2010 Andrea Klerks en Bart Klück 2 Inleiding Het koetshuis is ongeveer

Nadere informatie

Brouwerskolkweg 14. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning. Datum foto :

Brouwerskolkweg 14. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning. Datum foto : Brouwerskolkweg 14 Straat en huisnummer : Brouwerskolkweg 14 Postcode en plaats : 2051 ED Overveen Kadastrale aanduiding : B6293 Complexonderdeel : Duinlust Naam object : Bouwjaar : 1906 Architect : C.

Nadere informatie

De achterkant van Kampen door Ernst Hupkes

De achterkant van Kampen door Ernst Hupkes De achterkant van Kampen door Ernst Hupkes Wanneer een bezoeker voor de eerste keer de oude binnenstad van Kampen betreedt kan deze zomaar het gevoel krijgen een 19de-eeuwse stad binnen te treden. Met

Nadere informatie

De eigenaars van de scherven: reactie op de opgravingen aan het Kristus-Koningplein.

De eigenaars van de scherven: reactie op de opgravingen aan het Kristus-Koningplein. De eigenaars van de scherven: reactie op de opgravingen aan het Kristus-Koningplein. Inleiding. In het kader van de vernieuwing van het Kristus-Koningplein in 2014 werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

GESCHIEDENIS EN ONTWIKKELING. pagina 3

GESCHIEDENIS EN ONTWIKKELING. pagina 3 GESCHIEDENIS EN ONTWIKKELING pagina 3 1.1 Bouwgeschiedenis Hogewoerd 185 te Leiden De bouwgeschiedenis van de panden is een samenvatting en overzicht van de verschillende hoofdstukken uit dit rapport.

Nadere informatie

Typering van het monument: Voormalige directeurswoning en het smeedijzeren hekwerk van de voormalige Huyben s Bierbrouwerij De Kroon.

Typering van het monument: Voormalige directeurswoning en het smeedijzeren hekwerk van de voormalige Huyben s Bierbrouwerij De Kroon. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM077 Naam monument : voormalige brouwerij Huybens De Kroon Adres : Dorpstraat 55 en 57 Postcode en plaats : 6085 BE Horn Kadastrale aanduiding : HOR02

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Margarethastraat 33

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Margarethastraat 33 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM094 Naam monument : n.v.t. Adres : Margarethastraat 33 Postcode en plaats : 6014 AD Ittervoort Kadastrale aanduiding : ITV00 sectie B nr(s) 1138 Coördinaten

Nadere informatie