Toelichting. bij de. jaarrekening van. IVA Provinciaal Onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting. bij de. jaarrekening van. IVA Provinciaal Onderwijs"

Transcriptie

1 Toelichting bij de jaarrekening 2009 van IVA Provinciaal Onderwijs

2

3 BALANS 31 DECEMBER 2009 Activa Vaste Activa Bij de oprichting van IVA Provinciaal Onderwijs werd ervoor geopteerd om enkel de gewone dienst van het budget (de exploitatie) onder te brengen in het IVA. Bijgevolg komen op de balans van het IVA Provinciaal Onderwijs geen vaste activa voor. Vlottende Activa VI Voorraden en bestellingen in uitvoering Aangezien de voorraden van het IVA Provinciaal Onderwijs beschouwd worden als ijzeren voorraden, is de waarde op 31 december 2009 gelijk aan de waarde op de beginbalans en de balans op 31 december VII Vorderingen < 1 jaar A Handelsvorderingen Het totaal van de openstaande vorderingen van de scholen op 31 december 2009 bedraagt ,26, wat een afname met ,81 is tov de toestand op 31 december B Overige vorderingen Naar aanleiding van de opmerkingen van het Rekenhof werd een onderscheid gemaakt tussen de gewone handelsvorderingen en de overige vorderingen, door bijkomende dagboeken met als centralisatierekening te openen. Op die manier worden de vorderingen op klanten-buitenstaanders (= handelsvorderingen) gescheiden van de vorderingen op klanten-leerlingen of personeel (= overige). Het totaal van de openstaande overige vorderingen op 31 december 2009 bedraagt ,51. De lijst van openstaande klanten uit het boekhoudpakket Pictoo wordt hierbij gevoegd.

4 IX Liquide Middelen Kredietinstellingen Op 31 december 2009 bedraagt het gezamenlijke saldo van alle financiële rekeningen van de scholen ,93. Kassen Op 31 december 2009 bevindt zich in totaal ,13 in de kassen van de scholen. Interne overboekingen De grootboekrekening vertoont op 31 december 2009 een debetsaldo van 2 468,50. Dit komt omdat een aantal muntzakken kort voor de kerstvakantie naar de bank gebracht werden, die pas begin januari op de zichtrekening gekomen zijn. Voor de campus Eeklo gaat het om een bedrag van 1 145,00, voor het PSBLO Meetjesland 1 323,50. Het saldo van de liquide middelen ligt globaal gezien (kredietinstellingen en kassen samen) ,56 hoger dan op 31 december Bij een inbraak op 22 december 2009, werd een som van 547,34 ontvreemd uit de kas van PSBLO Claevervelt. Dit bedrag werd overgeboekt naar een afzonderlijke grootboekrekening Kas PSBLO Claevervelt Diefstallen. Eens het Rekenhof uitspraak gedaan heeft over de tekortenrekening, zal dit bedrag in uitzonderlijke kosten worden opgenomen.

5 Passiva Eigen Vermogen I Kapitaal In de loop van 2009 bleken een aantal correcties op de beginbalans noodzakelijk. Dit was het geval in deeldossiers Campus Eeklo en PIVA Oudenaarde. Voor Campus Eeklo is gebleken dat een schuld aan het provinciebestuur van 1 123,28 niet in de beginbalans werd opgenomen. Deze schuld was voor openstaande vorderingen van het luik provincie, die pas in de loop van 2008 en 2009 geïnd werden. Omdat deze vorderingen destijds op het luik provincie van de intendantierekeningen ontstaan zijn, moesten de ontvangen bedragen ook aan het provinciebestuur worden overgemaakt. Voor PIVA Oudenaarde is gebleken dat een schuld aan het provinciebestuur van 5 453,22 niet in de beginbalans werd opgenomen. Het betreft de doorstorting voor ontvangsten van werkschriften in De uitgaande betaling was foutief geregistreerd in 2008 en werd rechtgezet met diverse boeking F-DI Bovendien werd het kapitaal verhoogd met boeking F-DI , omdat de schuld aan het provinciebestuur, geboekt onder nummer F-AK , 249,81 onjuist bleek. V Overgedragen resultaten Het boekhoudkundige resultaat van IVA PO over 2009 bedraagt ,93. Het eigen vermogen van het IVA Provinciaal Onderwijs op 31 december 2009 is als volgt verdeeld over de verschillende scholen. Deeldossier beginkapitaal overgedragen resultaat 2008 resultaat 2009 totaal EV op 31/12/2009 Campus Eeklo , , , ,13 PHTI Gent , , , ,71 PIHS , , , ,68 PI Hamme , , , ,41 PTI Ninove , , , ,55 PIVA Oudenaarde 6 454, , , ,05 PTI Zottegem , , , ,90 PM Gent 5 083, , , ,83 PCVO Scheldeland , , , ,68 PCVO Meetjesland vestiging Assenede , , , ,32 PCVO Het Perspectief , , , ,79 PCVO Waas en Durme , , , ,91 IVA Centraal , , , ,08 PCVO Dender en Schelde , , , ,74 PSBLO Claevervelt , , , ,52 PSBLO Meetjesland 8 492, , , ,18 PSBuSO Spectrum 9 510, , , ,75 PI Heynsdaele 1 202, , , ,94 Tehuis Heynsdaele 0,00 0, , , , , , ,54

6 Vreemd Vermogen VIII Schulden > 1 jaar Aangezien in de boekhouding van IVA Centraal enkel de verrichtingen van de gewone dienst (de exploitatie) vervat zitten, zijn op de balans ook geen schulden op meer dan één jaar terug te vinden. IX SCHULDEN < 1 jaar C Werkingsschulden Het totaal van de openstaande schulden aan leveranciers van de scholen op 31 december 2009 bedraagt ,39. De grootte van dit bedrag wordt voornamelijk verklaard door het feit dat gedurende de periode 1 januari 2010 tot 19 februari 2010 de facturen die betrekking hadden op boekjaar 2009 nog in het aankoopdagboek van 2009 werden ingeboekt. De betaling van die facturen gebeurde evenwel in De lijst van openstaande leveranciers uit het boekhoudpakket Pictoo wordt hierbij gevoegd. F Schulden ivm het beheer van derdengelden Grootboekrekening Ten onrechte ontvangen bedragen vertoont op 31 december 2009 een creditsaldo van 2 319,04 Grootboekrekeningen tot worden gebruikt voor de verrichtingen mbt opleidingscheques die aan cursisten moeten worden terugbetaald. Op 31 december 2009 hadden de scholen gezamenlijk een schuld van ,30 aan cursisten, ingevolge opleidingscheques. X Overlopende rekeningen Er waren geen verrichtingen op de overlopende rekeningen.

7 Resultatenrekening 2009 Kosten Werkingskosten B Exploitatiediensten- en goederen In deze groep worden alle kosten geregistreerd, die verband houden met de dagelijkse werking van het onderwijs. Aanzienlijke kosten hier zijn: kosten voor boeken, tijdschriften, documentatie en abonnementen , Werkingskosten voor refters: , Werkingskosten van scholen: didactisch materiaal: , Elektriciteit , Gas en stookolie ,26 C Wedden en vergoedingen De grootste kost voor het IVA Provinciaal Onderwijs is de loonkost. Deze werd pro memorie in deze boekhouding opgenomen, op basis van de boekingen in Portunus. Tegenover deze kost staat enerzijds de toelage geboekt die de provincie ontvangt van de Vlaamse Gemeenschap voor het gesubsidieerde personeel en anderzijds de toelage van de provincie zelf voor de kosten van het niet-gesubsidieerde personeel. Het betreft dus een boekhoudkundig en financieel neutrale operatie. Bij de wedden en vergoedingen vindt men o.m. ook de volgende vergoedingen terug, betaald vanuit het IVA Centraal: Post- en prenatale toelagen, contractonderwijs, vergoedingen woonen werkverkeer. E Andere Werkingskosten Op rekening Onwaarden van de gewone dienst werd in totaal 7 706,50 geboekt. Het gaat enerzijds over vorderingen die door deputatie oninbaar verklaard werden en anderzijds over vorderingen van voorgaande jaren die wegens materiële misslag moesten gecorrigeerd worden. Financiële kosten Er werden ,28 financiële kosten geboekt. Hierin zit o.a. de roerende voorheffing op de financiële intresten vervat. Ook de kosten mbt het gebruik van bancontact worden hierop verrekend. Uitzonderlijke kosten Er werden in 2009 geen uitzonderlijke kosten geboekt.

8 Opbrengsten Werkingsopbrengsten A Opbrengsten uit werking In deze groep zit onder meer vervat: School- of inschrijvingsgelden: ,65 Opbrengsten uit verkoop of verhuur v boeken, cursussen en dergelijke: ,61 Opbrengsten van refters ,59 D Andere werkingsopbrengsten Aan IVA Provinciaal Onderwijs werden in 2009 volgende subsidies en toelagen toegekend Subs v hogere overheden vr bezold. vh onderwijs ,65 Subs v provinciebestuur vr bezoldiging vh onderwijs ,19 Subs v provinciebestuur: toelage vr werkingskosten , Subs v hogere overheden vr een specifieke functie 3 732, Overheidssubsidies : Vlaamse Gemeenschap , Overheidssubsidies : Europese Unie , Subsidies overigen , Terugbetaling ten onrechte ontvangen subsidies , ,45 Financiële opbrengsten Het totaal van de geboekte financiële opbrengsten in 2008 is ,73. Dit zijn hoofdzakelijk de intresten op de financiële rekeningen van de scholen. Uitzonderlijke opbrengsten Het totaal van de geboekte uitzonderlijke opbrengsten in 2009 is 305,07. Het betreft de terugbetaling van de herstelling van een gebroken ruit.

9 FINANCIËLE ANALYSE Inleiding Voor het IVA Provinciaal Onderwijs is het wettelijk niet verplicht om een financiële analyse aan de hand van ratio's op te maken, maar omdat financieel management ook bij overheidsinstanties aan belang wint, is het toch wel aangewezen om maximale informatie uit de boekhouding te genereren. Voor de interpretatie van de cijfers uit een jaarrekening kunnen ratio's zeker hun nut bewijzen. Een ratio is een verhoudingsgetal dat twee of meerdere rubrieken van de jaarrekening aan elkaar relateert. Men kan de ratio's onderscheiden in twee groepen, enerzijds de statische (of verticale analyse) en anderzijds de dynamische (of horizontale analyse). De verticale analyse geeft een inzicht in de belangrijkheid van de posten van de balans en de resultatenrekening; ze geeft met andere woorden informatie over een bepaald aspect op een bepaald ogenblik. Bij deze (structuur-)analyse berekent men in feite de verhouding van een rubriek van de jaarrekening tot een andere rubriek van de jaarrekening van hetzelfde boekjaar. De horizontale analyse geeft daarentegen informatie over de evolutie van de rubrieken van de balans of de resultatenrekening over twee of meer dienstjaren. Deze (tijds-)analyse kan zowel uitgedrukt worden in absolute cijfers als in procenten. Bij de keuze van de ratio's die werden berekend en besproken werd uiteraard rekening gehouden met de relevantie voor het IVA Provinciaal Onderwijs.

10 1) Balans: horizontale analyse Boekjaren Activa abs % abs. % abs. % Vaste activa 0,00-0,00-0,00 - I Oprichtingskosten 0,00-0, II Immateriële VA 0,00-0, III Materiële VA 0,00-0, IV Financiële VA 0,00-0, Vlottende activa ,33 173, ,07 132, ,48 - V Vorderingen > 1 jaar 0,00-0, VI Voorraden en best. in uitv ,00 100, ,00 100, ,00 - VII Vorderingen op ten hoogste 1 j , , ,17 - VIII Geldbeleggingen 0,00-0, IX Liquide middelen , , ,31 - X Overlopende rekeningen 0,00-0, TOTAAL ,33 173, ,07 132, ,48 - Boekjaren Passiva abs. % abs. % abs. % EIGEN VERMOGEN ,54 207, ,30 173, ,41 - I Kapitaal ,72 99, ,41 100, ,41 - II Permanent vermogen door giften III Herwaarderingsmeerwaarden IV Reservefondsen V Overgedragen resultaten , , VI Investeringssubsidies VII Voorzieningen voor risico's en kosten SCHULDEN ,79 136, ,02 80, ,07 - VIII Schulden > 1 jaar 0,00-0, IX Schulden <= 1 jaar ,79 146, ,02 86, ,07 - X Overlopende rekeningen 0, ,75 117, ,00 - TOTAAL ,33 173, ,07 132, ,48-2) Resultatenrekening: horizontale analyse Boekjaren abs. % abs. % Werkingsopbrengsten ,74 100, ,78 100,00 Werkingskosten ,69 99, ,29 98, Exploitatiediensten en goederen ,11 11, ,83 11, Wedden en vergoedingen ,08 87, ,90 86, Afschrijvingen, voorzieningen. 0,00 0,00 0,00 0, Andere werkingskosten 7 706,50 0, ,56 0,00 Werkingsoverschot ,05 0, ,49 1,90 Financiële opbrengsten ,09 0, ,80 0,05 Financiële kosten ,28 0, ,99 0,02 Courant resultaat ,86 0, ,30 1,92 Uitzonderlijke opbrengsten 305,07 0,00 40,01 0,00 Uitzonderlijke kosten 0,00 0, ,42 0,01 Overschot/tekort v/h boekjaar ,93 0, ,89 1,92 Overboekingen/onttrekkingen aan reservefondsen 0,00 0,00 Tekort/Overschot van het boekjaar ,93 0, ,89 1,92

11 3) Balans: verticale analyse Boekjaren beginbalans Activa abs. % abs. % abs. % Vaste activa 0,00-0,00-0,00 - I Oprichtingskosten 0,00-0,00-0,00 - II Immateriële VA 0,00-0,00-0,00 - III Materiële VA 0,00-0,00-0,00 - IV Financiële VA 0,00-0,00-0,00 - Vlottende activa ,33 100, ,07 100, ,48 100,00 V Vorderingen > 1 jaar 0,00-0,00-0,00 - VI Voorraden en best. in uitv ,00 9, ,00 11, ,00 15,71 VII Vorderingen op ten hoogste 1 j ,77 3, ,07 6, ,17 9,81 VIII Geldbeleggingen 0,00-0,00-0,00 - IX Liquide middelen ,56 87, ,00 82, ,31 74,48 X Overlopende rekeningen 0,00-0,00-0,00 - TOTAAL ,33 100, ,07 100, ,48 100,00 Boekjaren beginbalans Passiva abs. % abs. % abs. % EIGEN VERMOGEN ,54 62, ,30 68, ,41 52,03 I Kapitaal ,72 29, ,41 39, ,41 52,03 II Permanent vermogen door giften 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 III Herwaarderingsmeerwaarden 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 IV Reservefondsen 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 V Overgedragen resultaten ,82 32, ,89 28,77 0,00 0,00 VI Investeringssubsidies 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 VII Voorzieningen voor risico's en kosten 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 SCHULDEN ,79 37, ,02 29, ,07 47,97 VIII Schulden > 1 jaar 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 IX Schulden <= 1 jaar ,79 37, ,02 29, ,07 44,80 X Overlopende rekeningen 0,00 0, ,75 2, ,00 3,17 TOTAAL ,33 100, ,07 100, ,48 100,00 4) Resultatenrekening: verticale analyse Boekjaren abs. % abs. % Werkingsopbrengsten ,74 100, ,78 100,00 Werkingskosten ,69 99, ,29 98, Exploitatiediensten en goederen ,11 11, ,83 11, Wedden en vergoedingen ,08 87, ,90 86, Afschrijvingen, voorzieningen. 0,00-0, Andere werkingskosten 7 706,50 0, ,56 0,00 Werkingsoverschot ,05 0, ,49 1,90 Financiële opbrengsten ,09 0, ,80 0,05 Financiële kosten ,28 0, ,99 0,02 Courant resultaat ,86 0, ,30 1,92 Uitzonderlijke opbrengsten 305,07 0,00 40,01 0,00 Uitzonderlijke kosten 0, ,42 0,01 Overschot/tekort v/h boekjaar ,93 0, ,89 1,92 Overboekingen/onttrekkingen aan reservefondsen 0,00-0,00 - Tekort/Overschot van het boekjaar ,93 0, ,89 1,92

12 5) Ratio's Algemeen gesteld geeft de solvabiliteit aan in hoeverre het IVA Provinciaal Onderwijs al haar verplichtingen (zowel op korte als op lange termijn) na kan komen. Bij het inschatten van de algemene schuldgraad, wordt het vreemd vermogen achtereenvolgens tegenover het totaal vermogen en het eigen vermogen geplaatst. Een andere manier om de solvabiliteit in te schatten, is het belang van het eigen vermogen af te wegen tegenover de overige (vreemde) financieringsmiddelen of tegenover de totale financieringsmiddelen van het IVA Provinciaal Onderwijs. Het eigen vermogen bestaat uit middelen waarover het IVA Provinciaal Onderwijs beschikt zonder dat er een terugbetalingsverplichting tegenover staat. Het netto-werkkapitaal is een belangrijke indicator om de liquiditeit in te schatten. Uit dit bedrag blijkt of het IVA Provinciaal Onderwijs over voldoende courante middelen beschikt om aan haar verplichtingen op korte termijn te voldoen. De nettowerkkapitaalbehoefte = operationele vlottende activa exclusief financiële rekeningen (debetsaldi) - spontaan vreemd vermogen op korte termijn exclusief schulden in rekeningcourant, liquide middelen (creditsaldi) en betalingen in uitvoering (creditsaldi). In de praktijk kan de provincie bovendien quasi permanent bepaalde spontane, nietfinanciële schulden als financieringsbron voor de vlottende activa aanwenden. Het betreft hier bijvoorbeeld handelsschulden. Wanneer de provincie haar huidige handelsschulden is nagekomen, heeft ze reeds nieuwe facturen ontvangen die pas in de (nabije) toekomst betaald worden. De provincie kan nagenoeg het hele jaar over dit spontaan vreemd vermogen beschikken, dat zich voortdurend vernieuwt.

13 De werkkapitaalbehoefte is het gedeelte van het vlottend actief, dat niet kan worden gefinancierd door het vreemd vermogen op korte termijn. Als de nettowerkbehoeftekapitaal positief is, houdt dit in dat een deel van de operationele vlottende activa wordt gefinancieerd met permanent vermogen of met bankschulden op korte termijn. In geval van een negatieve nettowerkkapitaalbehoefte is er een overschot aan spontaan vreemd vermogen op korte termijn. Liquiditeit is de mate waarin het IVA Provinciaal Onderwijs binnen het jaar aan haar betalingsverplichtingen op korte termijn zal kunnen voldoen. De "vlottende" activa, dwz de activa die in beginsel snel in liquide middelen kunnen worden omgezet of reeds liquide zijn, worden vergeleken met het vreemd vermogen op korte termijn. (= current ratio; = liquiditeitsratio in brede zin) In een iets "strengere" benadering van liquiditeit worden de minst vlottende bestanddelen van de vorige berekening nl. de voorraden en overlopende rekeningen uit het vlottende actief gehaald. (= acid test; = liquiditeitsratio in strikte zin) Ook de overlopende rekeningen van de passiefzijde worden geëlimineerd. De vlottende activa zijn ruim voldoende om de verplichtingen van het IVA Provinciaal Onderwijs op korte termijn na te komen.

14 Conclusie Hoewel iets verslechterd, is de financiële positie van het IVA Provinciaal Onderwijs goed tot zeer goed te noemen. De solvabiliteit is erg goed. Men moet er wel rekening mee houden dat het IVA enkel de exploitatie van het provinciaal onderwijs betreft. De investeringen en hun financiering worden niet in de boekhouding van het IVA opgenomen. Langetermijnschulden vindt men in de balans van het IVA Provinciaal Onderwijs dus niet terug. Ook de liquiditeit is puik, op de ratio's scoort men nog net iets beter dan het provinciebestuur. Hier past nog een kanttekening: de ratio's betreffen het volledige IVA Provinciaal Onderwijs en vertrekken van een momentopname op Liquiditeitsproblemen, al of niet van korte duur, in één school blijven mogelijk, zelfs al zijn de globale ratio's goed.

Balans per 31/12/2011 (Boekjaar van 1/1/2011 tot 31/12/2011)

Balans per 31/12/2011 (Boekjaar van 1/1/2011 tot 31/12/2011) Balans per 31/12/2011 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/29 136 030 109 193 194 994 I. OPRICHTINGSKOSTEN 20 0 0 II. IMMATERIELE VASTE ACTIVA 21 0 0 III. MATERIELE VASTE ACTIVA 22/27 0 0 A. Terreinen en gebouwen 22

Nadere informatie

Omzet in jaar 5 Jaaromzet , , , , ,00 Variabele kosten , , , , ,00

Omzet in jaar 5 Jaaromzet , , , , ,00 Variabele kosten , , , , ,00 Financieel plan Naam: Adres: Telefoon: Email: michiel decavel bieststraat, 86, 86 8560 WEVELGEM decavele@hotmail.com Overzicht van de omzet Overzicht totale omzet Jaaromzet 187 500,00 187 500,00 187 500,00

Nadere informatie

De huidige OCMW-beleidsinstrumenten. II.1. De financiële registratie in functie van de jaarrekening

De huidige OCMW-beleidsinstrumenten. II.1. De financiële registratie in functie van de jaarrekening Lokaal Financieel Management Praktijkgids INHOUDSOPGAVE I. Wegwijzer Woord vooraf 1 II. II.1. De financiële registratie in functie van de jaarrekening Inleiding 1 II.1.1. Het actief 1. De balans vaste

Nadere informatie

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18.

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18. bij oprichting Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal Kapitaal volgens oprichtingsstatuten Minimum inbreng in speciën jaar 1 18.550,00

Nadere informatie

Totaal NMBS. I. Bedrijfsopbrengsten 2.328,5 88, ,3 359,5

Totaal NMBS. I. Bedrijfsopbrengsten 2.328,5 88, ,3 359,5 Aanpassingen jaarrekening NMBS 2013 Punt 2.3. Resultaten per activiteitensector en Punt 2.4. Balans per activiteitensector van het jaarverslag (p. 10-11) werden aangepast. De aanpassing bestond erin de

Nadere informatie

Voorwoord... 7. Geconsolideerde balans na resultaatsverwerking... 9. Activa... 10. Passiva... 11. Geconsolideerde resultatenrekening...

Voorwoord... 7. Geconsolideerde balans na resultaatsverwerking... 9. Activa... 10. Passiva... 11. Geconsolideerde resultatenrekening... Gemeente Wuustwezel Arrondissement Antwerpen Provincie Antwerpen NIS-nummer 11053 JAARREKENING 2012 JAARVERSLAG Gasthuisstraat 11 2990 Wuustwezel Tel 03 633 52 10 Fax 03 633 07 53 Ontvanger: Secretaris:

Nadere informatie

jaarlijkse groei 15% 12% 10% 10% jaarlijkse groei 20% 15% 12% 12% jaarlijkse groei 20% 15% Percentage van de omzet 45% 45% 45% 45% 45%

jaarlijkse groei 15% 12% 10% 10% jaarlijkse groei 20% 15% 12% 12% jaarlijkse groei 20% 15% Percentage van de omzet 45% 45% 45% 45% 45% FINANCIEEL PLAN opstart 1. PROGNOSE RESULTATENREKENING Cijfers in euro Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3 Jaar 4 Jaar 5 BEDRIJFSOPBRENGSTEN 291.500 327.530 448.381 493.094 542.276 Omzet 290.000 326.000 446.820 491.502

Nadere informatie

VASTE ACTIVA 20/ , ,83. I. Oprichtingskosten , ,45

VASTE ACTIVA 20/ , ,83. I. Oprichtingskosten , ,45 IMELDAZIEKENHUIS ACTIVA Codering Boekjaar Voorgaand boekjaar 31.12.2015 31.12.2014 VASTE ACTIVA 20/28 90.018.468,84 93.315.397,83 I. Oprichtingskosten 20 311.038,94 462.863,45 II. Immateriële vaste activa

Nadere informatie

BE (in euros)

BE (in euros) VKT2. 1. BALANS NA WINSTVERDELING A C T I V A VASTE ACTIVA 2/28 8.634.1 7.174.249 I. Oprichtingskosten 2 II. Immateriële vaste activa toel. I, A) 21 III. Materiële vaste activa toel. I, B) 22/27 8.631.91

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 32.724.128 32.734.686 Immateriële vaste activa (+) 1.103.982 1.150.385 Materiële vaste activa 27.209.152 25.293.956

Nadere informatie

Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen

Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen Codering Afdeling 1. 2010 2009 BALANS NA VERWERKING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 99.203 88.118 I. Oprichtingskosten 20

Nadere informatie

Verkorte Jaarrekening (Nederlands)

Verkorte Jaarrekening (Nederlands) 9 Interwaas Verkorte Jaarrekening Nederlands) Datum Uur 7/4/211 16:28:4 Periodes huidig boekjaar Van tot HER AFS 1/1/21 31/12/21 Periodes vorig boekjaar Van HER tot AFS 1/1/29 31/12/29 V Afdruk vorig boekjaar

Nadere informatie

Verkorte Jaarrekening (Nederlands)

Verkorte Jaarrekening (Nederlands) Periodes huidig boekjaar Van tot HER AFS 1/1/217 31/12/217 Periodes vorig boekjaar Van tot HER AFS 1/1/216 31/12/216 V Afdruk vorig boekjaar Met simulatie 9 Interwaas BE-2646639 Popsy 3.2.413 VKT2. 1.

Nadere informatie

Voor het bedrijf. Climasoft nv. Vertegenwoordigd door Dirk Maartens. Financiële planningen. van januari 2010 tot december 2012

Voor het bedrijf. Climasoft nv. Vertegenwoordigd door Dirk Maartens. Financiële planningen. van januari 2010 tot december 2012 Financieel plan Voor het bedrijf Vertegenwoordigd door Dirk Maartens Financiële planningen van januari 2010 tot december 2012 Studie gerealiseerd op 10 januari 2010 door De Heer Deckers op basis van de

Nadere informatie

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 6.293.605 6.585.630 Immateriële vaste activa (+) 306.377 277.808 Materiële vaste activa 5.948.560 6.227.800

Nadere informatie

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8 Nr. 0862.492.920 VOL 3.1 JAARREKENING BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA OPRICHTINGSKOSTEN.. VASTE ACTIVA.. Immateriële vaste activa.. Materiële vaste activa.. Terreinen en gebouwen.. Installaties, machines

Nadere informatie

Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel (OPZ Geel)

Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel (OPZ Geel) Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel (OPZ Geel) BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 23.731.281 16.557.840 Oprichtingskosten (+) 8.100 76.181 Immateriële vaste activa (+) 60.221 18.371

Nadere informatie

Toerisme Vlaanderen (TV)

Toerisme Vlaanderen (TV) Toerisme Vlaanderen (TV) BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 70.705.719 64.729.856 Immateriële vaste activa (+) 1.894.633 1.926.334 Materiële vaste activa 67.607.264 61.600.173 Terreinen

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 1.254.964.595 1.232.965.536 Immateriële vaste activa (+) 4.172.139 5.133.990 Materiële vaste activa 1.250.765.343

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 34.132.531 32.724.128 Immateriële vaste activa (+) 1.025.732 1.103.982 Materiële vaste activa 28.706.568 27.209.152

Nadere informatie

Universitair Ziekenhuis Gent Jaarrekening 2014

Universitair Ziekenhuis Gent Jaarrekening 2014 Universitair Ziekenhuis Gent Jaarrekening 2014 Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen Codering Afdeling 1. 2014 2013 BALANS VOOR VERWERKING ACTIVA VASTE ACTIVA

Nadere informatie

REKENING 2018 DE RATIO S VAN DE BALANS

REKENING 2018 DE RATIO S VAN DE BALANS REKENING 2018 DE RATIO S VAN DE BALANS Rekening 2018 Ratio s - 1-21/05/2019 1. INLEIDING De wettelijke basis bestaat uit : - Artikel 74 van het algemeen reglement op de comptabiliteit van de openbare centra

Nadere informatie

Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen

Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen Afdeling 1. BALANS NA VERDELING ACTIVA 2008 2007 VASTE ACTIVA 20/28 84.160 78.075 I. Oprichtingskosten..... 20 II. Immateriële

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 juni 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Inga Verhaert Telefoon: 03 240 52 50 Agenda nr. 5/1 Intern Verzelfstandigde Agentschappen opheffing

Nadere informatie

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 5.872.147 6.293.605 Immateriële vaste activa (+) 168.349 306.377 Materiële vaste activa 5.669.592 5.948.560

Nadere informatie

Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn

Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 1.300.921.490 1.252.025.212 Oprichtingskosten (+) 0 931.131 Immateriële vaste activa (+) 3.178.727 753.035 Materiële

Nadere informatie

ARTIKELNUMMER TOEL OMSCHRIJVING VROEGER BEDR. VERHOGING VERLAGING NIEUW BEDR ,00 0, , ,00

ARTIKELNUMMER TOEL OMSCHRIJVING VROEGER BEDR. VERHOGING VERLAGING NIEUW BEDR ,00 0, , ,00 10401 Centrale administratie : algemeen 06 06 10401 623 80 Maaltijdcheques 1 412 400,00 0,00 35 000,00 1 377 400,00 06 06 10401 625 10 Vergoedingen voor verplaatsingskosten van en 141 805,00 35 000,00

Nadere informatie

1. BALANS NA WINSTVERDELING. Codes 20/28 22/27 22 23 24 25 26 27 29/58 40/41 50/53 54/58

1. BALANS NA WINSTVERDELING. Codes 20/28 22/27 22 23 24 25 26 27 29/58 40/41 50/53 54/58 VKT2. 1. BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 3.591,29 I. Oprichtingskosten... 20 3.591,29 II. Immateriële vaste activa (toel. I,A)... 21 III. IV. Materiële vaste activa (toel. I,B)... A.

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 1.673.182.287 1.383.516.053 Immateriële vaste activa (+) 6.581.818 8.060.492 Materiële vaste activa 1.656.072.040

Nadere informatie

VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+)

VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+) Toerisme Vlaanderen BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 64.729.856 62.208.855 Immateriële vaste activa (+) 1.926.334 1.688.758 Materiële vaste activa 61.600.173 59.317.394 Terreinen en gebouwen

Nadere informatie

Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek nv

Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek nv Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek nv BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 87.030.208 76.438.607 Immateriële vaste activa (+) 31.303.323 20.907.614 Materiële vaste activa 46.687.016

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW)

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 32.984.388 32.741.818 Immateriële vaste activa (+) 1.437.882 809.387 Materiële vaste activa 25.256.129 25.642.116

Nadere informatie

VRT NV van publiek recht

VRT NV van publiek recht VRT NV van publiek recht BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 115.029.587 119.788.996 Immateriële vaste activa 3.445.950 3.098.335 Materiële vaste activa 97.938.462 103.045.486 Terreinen en

Nadere informatie

Vlaamse Milieumaatschappij

Vlaamse Milieumaatschappij Vlaamse Milieumaatschappij BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 378.684.380 399.430.157 Immateriële vaste activa (+) 3.698.514 1.721.540 Materiële vaste activa 374.922.627 397.645.230 Terreinen

Nadere informatie

Financiële analyse vzw

Financiële analyse vzw Financiële analyse vzw Dossier De Vereniging vzw Deze studie werd opgemaakt door S-PAS bvba - www.espas.be Daarbij is gebruik gemaakt van de boekhoudkundige gegevens van De Vereniging vzw INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

VZW Verkort schema. 1. Volle eigendom van de vereniging 2. Andere. waarvan niet rentedragende vorderingen of gekoppeld aan een abnormaal lage rente

VZW Verkort schema. 1. Volle eigendom van de vereniging 2. Andere. waarvan niet rentedragende vorderingen of gekoppeld aan een abnormaal lage rente 1 ACTIEF ACTIEF VASTE ACTIVA I. Oprichtingskosten II. Immateriële vaste activa (bijlage I, A) 215000 Website 215009 Af schrijving op website 20/28 20 21 21 21 30.500,00 30.500,00 (30.500,00) (30.500,00)

Nadere informatie

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 6.887.641 6.761.123 Immateriële vaste activa (+) 366.034 205.361 Materiële vaste activa 6.445.000 6.475.246

Nadere informatie

REGISTRATIE DUBBEL BOEKHOUDEN

REGISTRATIE DUBBEL BOEKHOUDEN REGISTRATIE DUBBEL BOEKHOUDEN Basisbeginselen Courante exploitatiecyclus : aankopen verkopen, inkomsten en uitgaven Andere transacties: personeel, investeringen, financiering Inventaris Jaarrekening HOOFDSTUK

Nadere informatie

Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse. Dossier De brouwerij. Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant

Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse. Dossier De brouwerij. Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse Dossier De brouwerij Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 1. RESULTAAT... 3 1.1. RESULTATENREKENING...

Nadere informatie

Vlaamse Landmaatschappij

Vlaamse Landmaatschappij Vlaamse Landmaatschappij BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 15.423.055 15.680.651 Immateriële vaste activa (+) 1.481.373 1.607.665 Materiële vaste activa 13.936.501 14.067.805 Terreinen

Nadere informatie

Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen / Flanders Investment And Trade - VLAIO

Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen / Flanders Investment And Trade - VLAIO Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen / Flanders Investment And Trade - VLAIO BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 1.695.299 1.899.754 Immateriële vaste activa (+) 317.154 342.178

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 32.734.686 32.984.388 Immateriële vaste activa (+) 1.150.385 1.437.882 Materiële vaste activa 25.293.956 25.256.129

Nadere informatie

ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA Oprichtingskosten (+) Immateriële vaste activa (+)

ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA Oprichtingskosten (+) Immateriële vaste activa (+) De Scheepvaart BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 359.370.257 301.604.568 Oprichtingskosten (+) 0 381 Immateriële vaste activa (+) 519.371 630.962 Materiële vaste activa 357.561.286 299.972.225

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING Nr. 0812.019.662 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... Toel. 20/28 60.411,22 55.375,35 Oprichtingskosten...... Immateriële vaste activa.... Materiële vaste activa... Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+)

VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+) Kind en Gezin BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 6.740.045 5.995.037 Immateriële vaste activa (+) 637.252 330.597 Materiële vaste activa 6.092.560 5.654.208 Terreinen en gebouwen (+) 310.546

Nadere informatie

EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR

EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR naam :... M.A.R. Uittreksel uit de minimumindeling van het algemeen rekeningenstelsel KLASSE 1 : EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR 10 Kapitaal 100 Geplaatst

Nadere informatie

ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+)

ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+) Toerisme Vlaanderen BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 73.669.608 73.320.902 Immateriële vaste activa (+) 1.627.773 1.732.313 Materiële vaste activa 71.669.745 71.221.717 Terreinen en gebouwen

Nadere informatie

Deel 2: Financiële jaarrekening

Deel 2: Financiële jaarrekening Deel 2: Financiële jaarrekening Nr. 0407.201.941 VOL-VZW 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingskosten..... Immateriële vaste activa. Materiële vaste activa... Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+)

VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+) VLAIO BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 1.235.373 1.098.547 Immateriële vaste activa (+) 104.332 108.132 Materiële vaste activa 1.064.616 938.447 Meubilair en materieel (+) 834.807 693.058

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 32.741.818 33.212.282 Immateriële vaste activa (+) 809.387 598.375 Materiële vaste activa 25.642.116 26.323.475

Nadere informatie

Waterwegen en Zeekanaal NV

Waterwegen en Zeekanaal NV Waterwegen en Zeekanaal NV BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 698.313.219 589.654.361 Immateriële vaste activa (+) 1.085.844 304.623 Materiële vaste activa 696.773.973 588.896.336 Terreinen

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW)

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 1.358.350.586 1.262.170.071 Immateriële vaste activa (+) 9.983.612 8.275.185 Materiële vaste activa 1.348.350.351

Nadere informatie

Vlaams Agentschap Internationaal Ondernemen Flanders Investment and Trade

Vlaams Agentschap Internationaal Ondernemen Flanders Investment and Trade Vlaams Agentschap Internationaal Ondernemen Flanders Investment and Trade BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 1.501.761 1.235.373 Immateriële vaste activa (+) 214.885 104.332 Materiële vaste

Nadere informatie

Waterwegen en Zeekanaal nv

Waterwegen en Zeekanaal nv Waterwegen en Zeekanaal nv BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 1.009.891.264 928.792.246 Immateriële vaste activa (+) 325.650 760.515 Materiële vaste activa 1.008.931.587 927.578.329 Terreinen

Nadere informatie

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 6.585.630 6.887.641 Immateriële vaste activa (+) 277.808 366.034 Materiële vaste activa 6.227.800

Nadere informatie

Vlaams Agentschap Voor Internationaal Ondernemen - Flanders Investment and Trade

Vlaams Agentschap Voor Internationaal Ondernemen - Flanders Investment and Trade Vlaams Agentschap Voor Internationaal Ondernemen - Flanders Investment and Trade BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 1.899.754 1.501.761 Immateriële vaste activa (+) 342.178 214.885 Materiële

Nadere informatie

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ LRM Nr. BE 0452.138.972 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 326.978.093 317.434.940 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 159.589 8.214 Materiële vaste activa

Nadere informatie

ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+)

ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+) Kind en Gezin BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 13.409.234 12.996.862 Immateriële vaste activa (+) 426.175 251.716 Materiële vaste activa 12.972.845 12.734.932 Terreinen en gebouwen (+)

Nadere informatie

Autofinanciering: vergelijking budget-rekening Jaarrekening 2013 Geconsolideerd AUTOFINANCIERINGSMARGE Jaarrekening Eindbudget Initieel budget

Autofinanciering: vergelijking budget-rekening Jaarrekening 2013 Geconsolideerd AUTOFINANCIERINGSMARGE Jaarrekening Eindbudget Initieel budget Autofinanciering: vergelijking budget-rekening Jaarrekening 2013 Geconsolideerd AUTOFINANCIERINGSMARGE Jaarrekening Eindbudget Initieel budget I. Financieel draagvlak (A-B) 4.016.232 1.584.369 1.713.702

Nadere informatie

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ Lijninvest Nr. BE 0889.551.267 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 5.201.558 5.046.931 Oprichtingskosten 5.1 20 4.162 Immateriële vaste activa 5.2 21 Materiële vaste activa 5.3 22/27

Nadere informatie

ACTIEF. Scmactn.doc [22]

ACTIEF. Scmactn.doc [22] ACTIEF I. Oprichtingskosten... 20 II. Immateriële vaste activa... 21 III. Materiële vaste activa... 22/27 A. Terreinen en gebouwen...22 B. Installaties, machines en uitrusting...23 C. Meubilair en rollend

Nadere informatie

Vlaamse Vervoermaatschappij (VVM) De Lijn

Vlaamse Vervoermaatschappij (VVM) De Lijn Vlaamse Vervoermaatschappij (VVM) De Lijn BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 1.173.822.917 1.164.780.320 Oprichtingskosten 1.199.870 1.342.246 Immateriële vaste activa 1.369.555 1.949.407

Nadere informatie

VASTE ACTIVA Oprichtingskosten (+) Immateriële vaste activa (+)

VASTE ACTIVA Oprichtingskosten (+) Immateriële vaste activa (+) nv De Scheepvaart BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 267.589.984 227.429.048 Oprichtingskosten (+) 1.204 6.671 Immateriële vaste activa (+) 109.219 125.975 Materiële vaste activa 267.479.561

Nadere informatie

Participatiemaatschappij Vlaanderen

Participatiemaatschappij Vlaanderen Participatiemaatschappij Vlaanderen Nr. BE 0455.777.660 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 341.917.124 257.063.221 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 411.617

Nadere informatie

VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+)

VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+) Toerisme Vlaanderen BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 73.320.902 70.705.719 Immateriële vaste activa (+) 1.732.313 1.894.633 Materiële vaste activa 71.221.717 67.607.264 Terreinen en gebouwen

Nadere informatie

Inzicht in uw cijfers

Inzicht in uw cijfers Welkom! Inzicht in uw cijfers Opbouw van uw boekhouding Balans Overzicht van de bezittingen en schulden Toont vermogen van de vennootschap Resultatenrekening Overzicht van kosten en opbrengsten Steeds

Nadere informatie

Rekening Inhoudsopgave

Rekening Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 2 Balans (in euro)... 7 3 Resultatenrekening (in euro)... 11 4 Proef- en saldibalans (in euro)... 12 5 Toelichting bij de balans en resultatenrekening... 17 5.1 Waarderings-

Nadere informatie

Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn

Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 1.164.780.320 1.109.967.407 Oprichtingskosten (+) 1.342.246 1.494.226 Immateriële vaste activa (+) 1.949.407 2.703.884

Nadere informatie

ARTIKELNUMMER TOEL OMSCHRIJVING VROEGER BEDR. VERHOGING VERLAGING NIEUW BEDR.

ARTIKELNUMMER TOEL OMSCHRIJVING VROEGER BEDR. VERHOGING VERLAGING NIEUW BEDR. 10102 Bestendige Deputatie 04 04 10102 620 10 1 335 000,00 0,00 13 330,00 1 321 670,00 04 04 10102 621 10 63 000,00 13 330,00 0,00 76 330,00 10101 Provincieraad TOT.ECON.GROEP 70 2 704 199,00 13 330,00

Nadere informatie

Vlaamse Landmaatschappij

Vlaamse Landmaatschappij Vlaamse Landmaatschappij BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 16.347.207 15.392.369 Immateriële vaste activa (+) 1.025.490 1.383.158 Materiële vaste activa 15.316.536 14.004.030 Terreinen

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit Dienst Comptabiliteit Provincieraadsbesluit betreft JAARREKENING EN BEHEERSREKENING 2004 vaststellen van jaarrekening die bestaat uit begrotingsrekening, balans, resultatenrekening en toelichting; kennisnemen

Nadere informatie

eliminatie van wederzijdse vorderingen en schulden

eliminatie van wederzijdse vorderingen en schulden KDT Consolidatie 2 1 Procedure optellen van alle rubrieken (activa, passiva en resultatenrekeningen) van de enkelvoudige jaarrekeningen van de ondernemingen uit de consolidatiekring, alsof de groep van

Nadere informatie

VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/ , ,40. Nr. BE Oprichtingskosten

VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/ , ,40. Nr. BE Oprichtingskosten VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 340.346,18 538.042,40 Oprichtingskosten... 4.1 20...... Immateriële vaste activa... 4.2 21 244.452,43 441.579,00 Materiële vaste activa...

Nadere informatie

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 5.746.738 5.872.147 Immateriële vaste activa (+) 225.133 168.349 Materiële vaste activa 5.485.599 5.669.592

Nadere informatie

SIBELGA. Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Boekjaar 2015.

SIBELGA. Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Boekjaar 2015. RvB van 19.10.2015 S-889 SIBELGA Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Boekjaar 2015 REKENINGEN OP 30 JUNI Toelichting

Nadere informatie

Deel 4: CM in cijfers

Deel 4: CM in cijfers Deel 4: CM in cijfers Ledentallen Tabel 1: Verdeling van de leden per verzekeringsinstelling voor de algemene regeling op 31 december 217 (totaal in regel) Verzekeringsinstelling Aantal leden % leden LCM

Nadere informatie

SIBELGA. Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Boekjaar 2016.

SIBELGA. Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Boekjaar 2016. RVB 2016.10.17 Nota S-918 SIBELGA Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Boekjaar 2016 REKENINGEN OP 30 JUNI Toelichting

Nadere informatie

DIENST VOOR SCHULDBEMIDDELING WAASLAND BALANS BOEKJAAR 2014 ACTIVA TOTAAL VAN DE ACTIVA , , , ,26 83.

DIENST VOOR SCHULDBEMIDDELING WAASLAND BALANS BOEKJAAR 2014 ACTIVA TOTAAL VAN DE ACTIVA , , , ,26 83. BALANS BOEKJAAR 2014 ACTIVA Saldo per Saldo per Saldo per Saldo per Saldo per REKENING OMSCHRIJVING 31/12/2014 31/12/2013 31/12/2012 31/12/2011 31/12/2010 ACTIVA ACTIVA ACTIVA ACTIVA ACTIVA 200000 KOSTEN

Nadere informatie

Nota. Jaarrekening 2014 Balans en resultatenrekening per 31/12/2014

Nota. Jaarrekening 2014 Balans en resultatenrekening per 31/12/2014 Nota RBR auteur a 66 55 dossier 20150331_financieelverslag bestand 31 maart 2015 Datu m Jaarrekening 2014 Balans en resultatenrekening per 31/12/2014 1 Situering Door de invoering van de programmawet van

Nadere informatie

Rekening Inhoudsopgave

Rekening Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding...5 2 Balans (in euro)...7 3 Resultatenrekening (in euro)... 11 4 Proef- en saldibalans (in euro)... 13 5 Toelichting bij de balans en resultatenrekening... 17 5.1 De beginbalans...

Nadere informatie

Samenvatting Economie Boekhouden: THEORIE

Samenvatting Economie Boekhouden: THEORIE Samenvatting Economie Boekhouden: THEORIE Samenvatting door J. 1589 woorden 4 maart 2013 5,6 18 keer beoordeeld Vak Economie Economie Boekhouden Waar haalt de onderneming het geld vandaan? Financieringsbehoeften

Nadere informatie

Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)

Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 360.410.604 378.684.380 Immateriële vaste activa (+) 6.503.921 3.698.514 Materiële vaste activa 353.843.208 374.922.627

Nadere informatie

SIBELGA. Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Boekjaar 2014.

SIBELGA. Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Boekjaar 2014. 13.10.2014 S 847 SIBELGA Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Boekjaar 2014 REKENINGEN OP 30 JUNI Toelichting bij de actieve

Nadere informatie

Bijzondere jeugdbijstand

Bijzondere jeugdbijstand Bijzondere jeugdbijstand Financiële analyse 2009-2011 21 januari 2013 adres Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 Brussel telefoon 02 553 34 34 fax 02 553 34 35 mail contact@zorginspectie.be web www.zorginspectie.be

Nadere informatie

SIBELGA. Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Boekjaar 2017.

SIBELGA. Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Boekjaar 2017. CA 23.10.2017 S-961 SIBELGA Intercommunale vereniging die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Boekjaar 2017 REKENINGEN OP 30 JUNI Toelichting bij de

Nadere informatie

ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+)

ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+) EV ILVO BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 2.517.101 1.973.626 Immateriële vaste activa (+) 33.855 35.200 Materiële vaste activa 2.477.321 1.932.501 Terreinen en gebouwen (+) 934.814 958.611

Nadere informatie

Deel 4: CM in cijfers

Deel 4: CM in cijfers Deel 4: CM in cijfers Tabel 1: Verdeling van de leden per verzekeringsinstelling voor de algemene regeling op 31 december 2016 (totaal in orde) Verzekeringsinstelling Aantal leden % leden LCM 4.081.849

Nadere informatie

Identificatie rapportering Brussel

Identificatie rapportering Brussel Identificatie rapportering 2014 Naam entiteit: Categorie: Adres: Contactpersoon : Vlaams Woningfonds rechtspersoon Ieperlaan41 1000 Brussel Guy Servotte Telefoonnummer: 02/548.91.31 Soort rapportering:

Nadere informatie

Balans Boekjaar : 2016 Van periode 'Opening' tot en met periode 'Afsluiting'

Balans Boekjaar : 2016 Van periode 'Opening' tot en met periode 'Afsluiting' vzw Impuls Balans Boekjaar : 2016 Van periode 'Opening' tot en met periode 'Afsluiting' Op de hieropvolgende bladzijden krijgt u de Balans van de volgende deelboeken: boekhouding: vzw Impuls Deelboek:

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN

HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN WOORD VOORAF... OVER DE AUTEURS... v vii HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN 1 INLEIDING... 2 2 DE BALANS... 3 2.1 Ondernemingsmiddelen of activa... 4 2.2 Ondernemingsbronnen of passiva...

Nadere informatie

OPLOSSING OEFENINGEN REEKS 1

OPLOSSING OEFENINGEN REEKS 1 OPLOSSING OEFENINGEN REEKS 1 Oefening 1: Situering van de balanselementen. Vrachtwagen A,, III. Materiële vaste activa Kapitaal P,, I. Kapitaal Lening op 5 jaar P,, VIII. op meer dan 1 jaar Gebouwen A,,

Nadere informatie

Waterwegen en Zeekanaal NV

Waterwegen en Zeekanaal NV Waterwegen en Zeekanaal NV BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 928.792.246 811.407.973 Immateriële vaste activa (+) 760.515 1.254.525 Materiële vaste activa 927.578.329 809.700.046 Terreinen

Nadere informatie

Deel 111 Samenvatting van de algemene rekeningen

Deel 111 Samenvatting van de algemene rekeningen provincie Oost-Vlaanderen Deel 111 Samenvatting van de algemene rekeningen - provincie (L Óost-Vlaanderen 1 Balans Rapportgegevens : Titel : Type beleidsrapport : Naam bestuur : NIS-code bestuur : Adres

Nadere informatie

Financiële analyse 2007-2012. Gemeente Zwevegem

Financiële analyse 2007-2012. Gemeente Zwevegem Financiële analyse 2007-2012 Gemeente Zwevegem opmaak: 12 april 2013 Inleiding... 2 1. Budgettaire Boekhouding - analyse... 3 1.1 Globaal overzicht van de gewone dienst uitgaven... 3 1.1.1 Werkingskosten...

Nadere informatie

Boekingsfiche 3420 Serviceflats Invest

Boekingsfiche 3420 Serviceflats Invest Deel 1: Omschrijving van de verrichtingen 0 Het OCMW heeft een stuk grond ter waarde van 100.000 euro waarop het aan een BEVAK een recht van opstal verleent voor de bouw van 20 serviceflats Het OCMW ontvangt

Nadere informatie

Inhoud WOORD VOORAF... 1 1. INLEIDING... 3

Inhoud WOORD VOORAF... 1 1. INLEIDING... 3 WOORD VOORAF.......................................................... 1 1. INLEIDING............................................................. 3 2. PUBLICATIEVERPLICHTINGEN...........................................

Nadere informatie

3. HORIZONTALE EN VERTICALE ANALYSE

3. HORIZONTALE EN VERTICALE ANALYSE KDT Financiele analyse P02.00 1 3. HORIZONTALE EN VERTICALE ANALYSE 1 KDT Financiele analyse P02.00 2 3.1 HORIZONTALE ANALYSE doel techniek evolutie in de tijd vaststellen analyse beperkt tot 2 jaar per

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Intern Verzelfstandigd Agentschap met Rechtspersoonlijkheid Adres: Zenithgebouw, Koning Albert II-laan Nr: 37 Bus:

Nadere informatie

Jaarrekening OCMW 2018

Jaarrekening OCMW 2018 Jaarrekening OCMW 218 2 Inhoud Beleidsnota... 5 De doelstellingenrekening...7 De financiële toestand...1 De financiële nota... 13 De exploitatierekening...14 De investeringsrekening...15 De liquiditeitenrekening...

Nadere informatie

1 toelichting jaarrekening

1 toelichting jaarrekening I. Staat van de immateriële vaste activa (post 21 van de activa) a) Aanschaffingswaarde Aanschaffingen, met inbegrip van de geproduceerde vaste activa Overdrachten en buitengebruikstellingen ( ) Overboekingen

Nadere informatie