INHOUDS OPGAVE. Synopsis Hoofdvraag. Bevindingen Planning Onderzoek Scenario Interview vragen Onderzoek Tijdlijn Analyses Conclusies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INHOUDS OPGAVE. Synopsis Hoofdvraag. Bevindingen Planning Onderzoek Scenario Interview vragen Onderzoek Tijdlijn Analyses Conclusies"

Transcriptie

1

2 INHOUDS OPGAVE Synopsis Hoofdvraag Bevindingen Planning Onderzoek Scenario Interview vragen Onderzoek Tijdlijn Analyses Conclusies Reflectieverslag Jon Reflectieverslag Jeroen

3 SYNOPSIS DVD & Blu-ray cover tekst Iedereen kent de films en series zoals Bullitt, Gone in 60 Seconds, The Dukes of Hazzard, Knight Rider en ga zo maar door. Bij het horen van de titel alleen al wordt er meteen aan de bijbehorende Amerikaanse wagens gedacht. Deze documentaire neemt je mee in de wondere wereld van het witte doek waar deze toffe Amerikaanse wagens worden gebruikt. Er komen veel mooie clips voorbij en aan de hand van een heldere tijdlijn krijg je de verschuiving te zien van de wagen als karakter naar de wagen als alleen maar een tof vervoersmiddel. Naast dit heerlijk grafisch geweld zie je ook interviews met onder andere experts over het vakgebied narrativiteit en eigenaren van Amerikaans wagen. Zij delen graag hun visie, ervaringen en meningen over het dit onderwerp. Kortom, een documentaire zoals je nog nooit gezien hebt! Let s rock!! and ride!

4 HOOFDVRAAG De documentaire gaat over het inzetten van met name Amerikaanse klassieke auto s in films en series. Tijdens ons onderzoek naar de rollen van deze auto s in films en series door de jaren heen werd ons al snel duidelijk dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden met het inzetten van auto s in films en series. Daarom hebben we de volgende hoofdvraag bedacht: Waardoor zijn er verschuivingen ontstaan bij het inzetten van klassieke auto s in films en series?

5 BEVINDINGEN Doordat we snel een onderwerp hadden konen we hiermee snel van start gaan. Wij vinden beide de klassieke Amerikaanse auto s super tof, maar wat kunnen wij er eigenlijk mee zodat het interessant is voor CMD? We zijn gaan kijken hoe we ons idee om kunnen dopen tot een leuke docu met een CMD smaakje! We zijn films en series gaan kijken en hebben het web bespeurd. In vele films en series in de jaren komen de klassieke Amerikaanse auto s enorm veel voor, maar waarom vooral in deze tijd? Hier wilden wij vooral onderzoek naar gaan doen. Verschillende mensen interviewen, experts op het gebied van narrativiteit (het verhaal er achter). Eigenaren van vergelijkbare auto s, producers etc etc. We hebben zoveel mogelijk contacten gelegd met verschillende mensen. Sommige konden helaas niet of wilden liever niet voor de camera hun verhaal vertellen. Maar ondanks een aantal tegenslagen hebben we ons toch vol kunnen storten op deze interessante docu vol met mooie auto s en wijsheden.

6 PLANNING Om niet in de knoei te komen met tijd hebben we voor onszelf een duidelijke planning gemaakt: Week 1: Week 2: Week 3: Week 4: Week 5: Week 6: Week 7: Week 8: Week 9: Onderwerp kiezen waar we een seminar (docu) over willen gaan maken. Hierbij ook alvast vragen bedenken Uitwerken vragen, contacten zoeken, contact opnemen. Scenario uitschrijven van hoe de documentaire eruit komt te zien (evt storyboard). Interviews afnemen, nieuwe contacten opnemen indien nodig. Interviews afnemen. Ontwerpen auto s uit series (illustrator ontwerpen). Deskresearch naar gegeven inzichten experts. Monteren interviews, video s. Inkorten interviews zorgen onder de 10minturen. Eindmontage afmaken en inleveren.

7 ONDERZOEK We hebben onderzoek gedaan naar Narrativiteit. Wat is het ook al weer, is er verschil tussen algemene narrativteit en narrativiteit in films, zo ja wat zijn de verschillen dan? Narrativiteit Met narratief bedoelen we in taalgebruik in een verhaal. Je kan narratief definiëren als gebeurtenissen in een oorzaak en gevolg relatie dat plaats vindt in bepaalde tijd en ruimte. Een verhaal waarin personages voorkomen die handelingen verrichten. Narrativiteit in films en series Narrativiteit is per medium verschillend. Het verschil is de manier op hoe het verteld wordt. Een verhaal wordt namelijk anders verteld in een boek dan in een film. Rollen binnen narrativiteit De protagonist is duidelijk het belangrijkste en daarom meest uitgewerkte personage in het verhaal. De tegenhanger van de protagonist is de antagonist. Dat is de tegenpool van de protagonist. De antagonist wil meestal het tegenovergestelde en doet zijn best het zo moeilijk mogelijk te maken voor de protagonist. De twee personages zijn even belangrijk in het verhaal. De deuteragonist, dit komt van het grieks deuteragonistes en betekend de tweede acteur. De aanduiding voor het personage dat in een verhaal de op een na belangrijkste rol speelt na de protagonist maar voor de tritagonist. In literatuur is de deuteragonist vaak het hulpje van de protagonist. Dan is er nog de tritagonist, dit komt van het grieks: tritagonistes en betekend de derde acteur. De aanduiding voor dit personage is dat in een verhaal de op twee na belangrijkste rol speelt na de protagonist en de deuteragonist. Aanvankelijk bestonden dramastukken uit slechts 1 belangrijk personage (de hoofdrolspeler de protagonist) en voor de rest een koor van achtergrondpersonages. Na de invoer van de deuteragonist, die volgens Aristoteles (Poetica) bedacht was door toneelschrijver Aischylos, werd al snel het concept van de tritagonist geïntroduceerd. In stukken met maar 2 acteurs had de deuteragonist de rol van de tegenstander van de protagonist. Door een derde karakter te introduceren kon deze die rol overgenomen worden. Zo kon de deuteragonist voor de verandering een bondgenoot van de protagonist worden of een derde partij in het verhaal spelen.

8 ONDERZOEK Archetypes Een archetype is een personificaties van iets. Dit kan bijvoorbeeld zijn een objecten of voorwerp of persoon zijn. Dit komt uit de verschillende culturele traditie voort, (drama, de literatuur, de mythologie, religie). Zelfs uit de geschiedenis (de helden) kunnen dienen als archetype. Er zijn meerdere personen die archetypes beschreven hebben. Hieronder staan enkele. Archetypes van Joseph Campbell. De held moet altijd een bepaalde prijs betalen om zijn doel te kunnen bereiken. De mentor is een bepaald karakter dat de held opleidt en/of helpt (wijsheid van de mentor). De schildwacht is de eerste hindernis van de held. De heraut is de persoon/informatie die de held uit zijn evenwicht haalt. De transformator of gedaantewisselaar is de metamorfose/verandering is de functie van dit archetype. De schaduw is de negatieve die in het verhaal voorkomt. De trickster of misleider spreekt voor zich. Archetypes van Vladimir Propp De schurk: strijd tegen de held. De donor: bereidt de held of geeft de held een of andere magische object. De (magische) helper: helpt de held in de zoektocht. De prinses en haar vader geeft de taak om de held, identificeert de valse held, trouwt met de held, vaak gezocht voor tijdens het verhaal. Propp opgemerkt dat functioneel, de prinses en de vader kan niet duidelijk worden onderscheiden. De dispatcher-personage: dat het gebrek bekend maakt en stuurt de held uit. De held of slachtoffer/zoeker: held reageert op de donor, weds de prinses. Valse held neemt krediet voor de acties van de held of probeert de prinses te trouwen.

9 ONDERZOEK Personificatie Een personificatie is een vorm van beeldspraak waarbij levenloze zaken, nietmenselijke levensvormen of abstracte begrippen menselijke eigenschappen krijgen toegeschreven of waarbij ze als een (levend) persoon worden opgevoerd. Disney maakt erg veel gebruik van personificatie, denk aan de theepot uit belle en het beest, de deurknop uit Alice in Wonderland. Wat recentere voorbeelden zijn Wall-E en natuurlijk Cars van Pixar.

10 ONDERZOEK Charactertypes Een flat character is een personage met een simpel, vereenvoudigd karakter, in tegenstelling tot een round character. Meestal is het karakter van een flat character slechts functioneel, om het personage in het verhaal te doen passen. Er wordt verder weinig over gezegd. Flat characters blijven het hele verhaal door hetzelfde, ze veranderen niet en tonen geen karakterontwikkeling. Dergelijke personages zijn dus voorspelbaar. Dit kan een schrijver in zijn verhaal gebruiken om de hoofdpersonen in perspectief te plaatsen. Flat characters zijn soms vergelijkbaar met stereotypen of figuren die slechts één karaktertrek hebben, zoals stripfiguren. Round character Flat character

11 SCENARIO We hebben enkele scenario s uitgeschreven zoals wij de documentaire graag in elkaar wilden gaan zetten. Uiteindelijk zijn we tot een uiteindelijk scenario gekomen, deze hebben we aangehouden. Dit was geschreven voor de interviews met experts, we hielden in ons achterhoofd dat aan de hand van de interviews het toch iets anders zou kunnen uitpakken. We hadden nu in ieder geval een mooi houvast. Het scenario Intro Inleiding over narrativiteit, antagonist, protagonist (opfrissing, inhoudelijk over narrativiteit). Dit word gedaan door middel van Interview(s) met specialist(en). Wisselende beelden, expert(interview) die verteld en voorbeelden(film beelden). Narrativiteit in films Wisselende beelden, expert(interview) die verteld en voorbeelden(film beelden). Narrativiteit in film met betrekking op auto s. Wisselende beelden, expert(interview) die verteld en voorbeelden(film/serie beelden). Hoofdvraag Wat was de rol van Amerikaanse auto in de jaren 60 t m jaren 80? (Wat was de rol? Hoe is dit veranderd? Waarom is dit veranderd?) Middenstuk Voorbeelden van vroeger (series/films: The Dukes of Hazzard, Herbie, A-team, etc. op chronologisch volgorde). Beelden uit de verschillende series, waarin je kunt zien dat de tijd veranderd. Infographic > bewegende auto s tijdens afspelen video s van series/films Voorbeelden van nu Beelden uit series/films waar je ziet dat de auto s langzaam bijzaak zijn geworden. (bv: James Bond, zijn oude Austin Martin, die telkens opnieuw gebruikt werd en op den duur veranderde)

12 SCENARIO Eigenaren van Amerikaanse auto s, hoe komen zij bij deze auto s, kennen ze deze uit films? Is dat de reden dat ze juist die auto hebben? Interview beelden afgewisseld met video s van de auto s van de eigenaar (en films waarin dezelfde auto een rol gespeeld heeft) Interview met eigenaar auto flodder (roze caddilac). Waarom een roze caddilac, waarom deze keuze? Wat vindt hij ervan dat zijn auto een rol heeft in een serie (voegt volgens hem de auto iets toe aan de serie)? Interview beelden afgewisseld met video s van de auto s van de eigenaar (en films waarin dezelfde auto een rol gespeeld heeft) Interview met Eric Corton (als dit mogelijk is) over zijn Chevy die terug komt in de serie penoza, tv autoweek etc. Wat vind hij van zijn auto in een serie? Einde/ afsluiting / slot / conclusie / samenvatting Het einde is nog niet helemaal duidelijk. Het zou mooi zijn als we hier een afsluiting hebben die uit éen van de interviews gekomen is een conclusie of afsluiting. Contact opgenomen met: - Narrativiteit docenten (Marion, Judith, Madris & Dick). - Eric Corton (chevy eigenaar, tester van nieuwe Chevy, zijn auto in serie penoza). - Auto eigenaar van de Flodder auto - Dick Maas (Flodder) - Enkele eigenaren van Americaanse auto s (patrick, wouter) Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om het scenario toch nog aan te passen doordat de interviews met de experts Madris Duric en Dick Swart zo interessant waren dat we gekozen hebben om hen met name informatie te geven over de rollen van de Amerikaanse auto s in films en series. De meerwaarde om eigenaren van dit soort auto s te interviewen zagen wij niet als meerwaarde meer. Ook waren beide interviews zo interessant dat we materiaal te veel hadden waardoor alles meer ingekort moest worden om onder de 10 minuten documentaire te krijgen. Zoals je in het scenario kan zien was de hoofdvraag eerst ook nog niet helemaal helder. Deze hebben we wat later gevormd toen we goede info hadden en duidelijk hadden wat we wilden overbrengen aan de kijker.

13 INTERVIEW VRAGEN Voordat we de interviews aflegden hebben we eerst een aantal vragen bedacht die we graag wilde stellen, tijdens de interviews gingen we dieper op de antwoorden in. Komende twee pagina s staan de vragen die we gebruikt hebben. Kunt u uitleggen kort uitleggen wat narrativiteit inhoud volgens u? Als we het hebben over Narrativiteit in films, kunt u hier iets over vertellen? Wat is het verschil/verschillen tussen narrativiteit als algemeen en narraviteit in films? Narrativiteit is een verhaal waarin personages voorkomen die handelingen verrichten, kunnen dit ook objecten of voorwerpen zijn volgens u? Heeft dit ook nog een speciale benaming? Ons valt het op dat de auto s in de jaren 60 tot 80 telkens dezelfde zijn in films en series. Heeft u enig idee hoe dit komt? Als we kijken naar bv: knight rider. Wat voor rol heeft de pratende auto dan? Hoe heet de rol die de auto speelt in de serie? Als we kijken naar de Dukes of hazzard. De oranje stunt wagen, heeft deze dan dezelfde rol als de pratende auto in Knight Rider of zijn deze toch wel verschillend?

14 INTERVIEW VRAGEN Als wij mensen vragen waar zij aan denken als we zeggen Dukes of Hazzard wordt er vaak gezegd, ohja, die oranje auto. Kunnen wij stellen dat de auto dan een hoofdpersoon is of ziet u dit anders? Vladimir Propp heeft 7 personages bedacht die volgens hem in alle verhalen zouden moeten voorkomen (helden, zender, onechte/valse held, gezochte/ meeste, de tegenstander, de helper, de bovennatuurlijke helper). Kan het zijn dat een van die personages ook een auto zou kunnen zijn? James Bond had vanaf Goldfinger (1964) de zilvergrijze 1963 Aston Martin DB5, dat was een soort imago. Net pak mooie auto en een mooie vrouw en actie. Tegenwoordig lijkt het in onze ogen alleen maar een man in pak, vrouwen en actie en hij heeft een auto(explodeert en krijgt weer een nieuwe). Heeft u een idee hoe deze verschuiving komt? Als we naar Nederlandse series kijken zien we een vergelijkbaar fenomeen. De roze Cadillac van Flodder. Als er 1 door de straat zal rijden zouden veel mensen zeggen, Hey, een Flodder bak! Staat deze auto dan symbool of als imago voor de familie Flodder of denk u dat dit anders hier anders over? Zouden de series met bekende auto s het ook hebben gered als ze in per aflevering een andere auto zouden hebben gebruikt volgens u? Tegenwoordig zie je weinig tot geen series en films meer waarin een auto gebruikt wordt die symbool staat voor die bepaalde serie/film/familie, waarom denkt u dat dit niet meer gebeurd? U heeft vroeger ongetwijfeld enkele series gezien, kunt u daar uw mening over geven? Vond u deze series vroeger leuk? Hoe kijkt u er nu op terug? Herbie en KITT (Knight Rider) zijn voorbeelden van auto s als daadwerkelijk een personage, hoe zou je de andere auto s kunnen omschrijven die een grote betekenis hebben voor die bepaalde film of serie, maar geen echt personage zijn? (denk aan the dukes of hazzard, waar steeds dezelde auto wordt gebruikt om te ontsnappen).

15 ONDERZOEK Doordat wij al vrij vroeg een aantal interviews afgelegd hadden zijn we tot nieuwe inzichten gekomen. De eerste twee experts op het gebied van narrativiteit gaven ons enkele tips om opzoek te gaan naar de rol van de auto in de Amerikaanse cultuur. De auto s in de films en series zijn niet zomaar in gezet, hier zit meer achter. De auto staat niet alleen in films en series symbool maar dit zit volgens hen veel dieper geworteld dan bij ons in Europa. De Amerikaanse jongeren gebruikten de auto niet alleen als een vervoersmiddel om naar school te komen, dit was veel meer voor hen. Zij zagen dit meer als mobiele huiskamer waar de ouders niet kwamen. In de grote depressie was de auto het reddingsmiddel om uit de dust bowl te komen. De rol van de auto in de Amerikaanse cultuur was enorm groot, in Nederland heeft dit nooit die zelfde impact gehad als in Amerika. In Amerika is een auto iets heel anders dan een gewoon vervoersmiddel. De auto staat daar als symbool voor vrijheid, individiualiteit. De betekenis van de auto in de Amerikaanse cultuur had een een weerslag in films en series, het is niet zo dat de film een invloed had op hoe Amerikanen de auto is gaan beleven. (Dit werd pas later, dit werden klassiekers). We zijn hier verder onderzoek naar gaan doen: Wanneer zijn in Amerika de eerste auto s van de band gerold? Wat betekende dit? Hoe ging dit? Wat betekende dit voor de individu? Voor een groep? etc. Dit is hierna te lezen.

16 ONDERZOEK De Geschiedenis van de Amerikaanse Auto ( ) Zoals bij vele vragen ligt het antwoord vaak in de historie. De Amerikaanse auto s van nu zijn zo groot omdat ze dat in het verleden altijd ook al zo werden gemaakt. De auto industrie begon ooit met een andere instelling. Tot rond 1908 stelde de auto industrie in de Amerika nog niet veel voor, er waren rond het jaar 1900 maar auto s geregistreerd in het hele land. Toen Henry Ford met de innoveringen, een slimme technicus die zelf (in de staat Michigan) had meegemaakt hoe afgesloten de landelijke gebieden van de VS waren van de stedelijke gebieden, begon de Amerikaanse auto-industrie serieuze vormen aan te krijgen. Mr Ford bouwde zelf zijn eerste benzinemotor in 1892 en richtte tien jaar later de Ford Motor Company op. Hij wilde een veilige, betrouwbare auto bouwen die eenvoudig te besturen was. Daarnaast moest de auto ook nog betaalbaar zijn voor iedereen. Henry hoopte hiermee de landelijke gebieden van Amerika eindelijk te kunnen ontsluiten. Het resultaat hiervan werd de Model T met een prijs van $850 deze uitgebracht in De boeren van het Midwesten leerden al snel hoe handig deze auto was en van 1908 tot 1916 liep het aantal verkopen op van ongeveer naar Hierdoor daalde de prijs naar meer dan $360. In 1927, toen de productie van de Model T werd stopgezet, waren er ruim 15 miljoen van verkocht en reed de hele natie in Ford s creatie. Ford zorgde ook voor een revolutie op een ander gebied. In 1914 toen fabrieksarbeiders in Amerika gemiddeld zo n $11 per week verdienden, verhoogde Ford het loon van zijn werknemers naar $5 per dag om ze in staat te stellen zelf ook een Model T te kunnen kopen. Hierdoor werd Ford nog rijker hij was in zijn hoogtijdagen zelfs de rijkste man ter wereld. In het 1908 dat de Model T voor het eerst werd uitgebracht gebeurde er echter nog iets belangwekkends in de auto industrie in de VS: General Motors werd opgericht door William Durant. De filosofie achter dit autobedrijf was anders dan die van Ford. In plaats van één auto voor iedereen te bouwen, wilde Durant een hele rij compleet verschillende auto s bouwen - zodat iedereen in Amerika naar eigen smaak een auto kon uitkiezen. Van klein tot groot, een twee en een vierzitter en ook keuze van verschillende kleuren. Durant richtte verschillende merken op: Buick, Cadillac, Chevrolet, Oldsmobile, en Pontiac. In 1920 verkocht hij al bijna auto s per jaar. Het resultaat van de twee bedrijven en Chrysler en Dodge, was gigantisch. Het aantal geregistreerde auto s in Amerika steeg van bijna niets in 1900 naar 26.5 miljoen in 1929, wat betekende dat er één auto was per vijf Amerikanen. De Europese autofabrikanten hadden het voor nakijken. Detroit in Michigan was in 1929 het autocentrum van de wereld. De groei van de de auto industrie in de Verenigde Staten had grote gevolgen voor het land. De suburbs stadjes die verder weg lagen van de werkgelegenheid werden nu bereikbaar voor de gewone man en groeiden hierdoor explosief. Voorbeelden zijn Beverly Hills en Elmwood Park daar was de groei tussen 1920 en 1930 met 2845% en 717%!

17 ONDERZOEK De bewogen periode van de jaren twintig Zoals veel goederen in de jaren 20 van de vorige eeuw werd zo ook de Amerikaanse auto veel gekocht op afbetaling. De Roaring Twenties zoals deze jaren genoemd werden, zagen een grote stijging in de verkoop van allerlei soorten duurdere goederen o.a. de auto die niet in één keer betaald konden worden. Dit systeem leek voor iedereen toen te werken. De gewone man kon zich nu ook een auto veroorloven en de fabrikanten zagen hun verkopen recordhoogtes bereiken. Aan het eind van de jaren 20 daalden de verkopen echter even snel als ze gestegen waren. De hele boel stortte in oktober 1929 in elkaar. Men kwam erachter dat dit systeem van afbetaling helemaal niet werkte. Hoe kun je iets nieuwe kopen als je de oude nog moet afbetalen? De mensen die nog vastzaten aan afbetalingstermijnen kochten steeds minder. Hierdoor proberen ze nog wat geld over te houden om het brood op de plank te kunnen krijgen. Het gevolg was dat de verkopen stagneerden waardoor de productie daalde en de winsten kelderden. Hierdoor kwamen de arbeiders op straat te staan. Deze ontslagen arbeiders konden dan geen afbetalingen meer maken. Daardoor werden de verliezen nog meer en kwamen er zo nog meer mensen op straat te staan. Duizenden bedrijven gingen in enkele weken bankroet. De paniek die volgde ging de beurs op Wall Street tegen de vlakte. De Depressie In de jaren daarop ging het erg slecht met de auto industrie van de VS. De mensen waren arm en werkeloos en kochten niets waardoor de bedrijven ook niemand konden inhuren voor werk. Vele bekende en minder bekende merken gingen failliet zoals bv: de Duesenburg van Auburn Automobile Co. en de Hupmobile. Ook Ford moest bijna gesloten worden. Niemand wist dit doordat het autobedrijf in private handen was en de boekhouding uiterst primitief. Tijdens deze economische crisis werd ook de werknemersorganisatie United Auto Workers gevormd. Deze organisatie kwam voort uit stakingen bij Ford en GM in 1937 en zorgde voor nog grotere verliezen bij de overgebleven autofabrikanten. In 1941 werd Amerika betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Grote delen van de industrie van het land werden ingezet voor de oorlogsproductie, en ook de Amerikaanse personenauto moest eraan geloven. Alle autofabrieken werden ingezet bij het bouwen van oorlogsmaterieel, en de laatste Amerikaanse auto tijdens de Tweede Wereldoorlog rolde op 9 februari 1942 van de band.

18 ONDERZOEK Herpositionering autofabrikanten In 1946 begonnen de eerste personenauto s weer van de band te rollen. Dit was een grote verandering na de jarenlange productie van de nieuwe Jeep en ander oorlogsmaterieel. Honderdduizenden mannen kwamen terug van het front, met geld in hun zakken en wilden een auto kopen. In Europa lag de auto-industrie op z n gat toen het hele continent in puin lag. In de VS was wel weer genoeg geld en bedrijven als Ford en GM konden de vraag naar de Amerikaanse auto nauwelijks aan. Alles wat kon rijden en vier wielen en een motor bezat werd verkocht. Toch gingen vele grote en minder grote namen failliet onder hen American Motors, Studebaker en Kaiser-Frazer. De reden hiervoor waren de kosten. Twerijl ze soms redelijke aantallen Amerikaanse auto s verkochten deden veel autofabrikanten dit met verlies. Er werden nu jaarlijks nieuwe modellen geïntroduceerd wat nog meer extra kosten met zich meebracht. Vele kleinere merken konden hier niet in meegaan en gingen failliet. In 1948 en 1949 deden zich enkele belangrijke verschuivingen in de Amerikaanse autoindustrie voor. Ten eerste kwam in 1948 de eerste Cadillac uit met de kenmerkende vormen. Dat idee werd in volgende jaren door andere autofabrikanten overgenomen. Ten tweede versloegen de nieuwe Ford-modellen van 1949 de wat oubolligere modellen van Chrysler waardoor de laatste zijn nummer 1 positie permanent verloor. Met GM en Ford in de leiderspositie werd de Amerikaanse auto steeds groter en ruimer luxe werd belangrijker, net als motorcapaciteit. Het grote publiek werd er spontaan verliefd op en de verkopen van de Amerikaanse auto stegen naar ongekende hoogten 4,8 miljoen stuks in 1949 en 7,2 miljoen in Vervuiling Langzaamaan kwam er echter ook een probleem in zicht. In Los Angeles werd meer en meer smog gezien en de grote benzine drinkende Amerikaanse auto werd aangemerkt als de oorzaak. Vanuit Europa werden nieuwe kleinere modellen geleverd van onder andere Volkswagen, Porsche en Triumph. In 1956 werden minder Amerikaanse auto s verkocht terwijl de importverkopen verdubbelden de giganten van Detroit werden nu ook wakker geschud. In 1960 werden nieuwe kleinere (maar naar Europese maatstaven nog steeds grote) modellen geïntroduceerd, zoals de Ford Falcon, Plymouth Valiant en Chevrolet Corvair. Vooral de Corvair deed veel stof opwaaien, maar niet in positieve zin. De auto bleek een levensgevaarlijk stuk blik en veroorzaakte vele dodelijke ongelukken. In 1965 werden er enige veranderingen aangebracht, maar tegen die tijd reden er al ruim een miljoen over de Amerikaanse wegen. Een jonge afgestudeerde rechtenstudent genaamd Ralph Nader onderzocht de auto en schreef een boek getiteld Unsafe At Any Speed een aanklacht tegen zowel de Amerikaanse auto-industrie in het algemeen als, meer specifiek, de Corvair.

19 ONDERZOEK Er volgde een ingewikkeld schandaal dat eindigde met een publiek excuus van GM aan Nader. Hoewel het model van 1965 veel veiliger was dan dat van 1960 was de Corvair tot de ondergang gedoemd. Dit werd ook nog eens versneld door het nieuwe model van Ford in 1964, de Mustang. De verkopen van de Corvair daalden razendsnelen in 1969 verdween de auto van het toneel. De verkopen van de Amerikaanse auto bleven hoog ondanks alle schandalen maar er was iets veranderd. De auto had niet langer het onaantastbare imago van de jaren 40 en 50 en de verliefdheid van veel Amerikanen met hun favoriete modellen Amerikaanse auto zo werd gezegd was voorbij. Afvlakking van de Amerikaanse auto Tussen 1960 en 1970 veranderde er meer in de Amerikaanse auto-industrie de visionairs die mooie modellen wilden voor iedere Amerikaan verdwenen en hun plaats werd overgenomen door economen en andere financiële experts. Het resultaat was dat er na 1970 modellen uitkwamen die voor veel mensen hun charme verloren hadden. Ze begonnen dan ook in een andere richting te kijken naar Europa en Japan. Er was wel meer mis met de Amerikaanse auto zoals ook het schandaal met de Corvair had getoond. Ze waren enorm groot, zwaar, onveilig, luxueus, met standaard allerlei dure gimmicks zoals electrische zijramen en remmen. Ze dronken benzine als nooit tevoren soms niet minder dan 1 op 4. Maar wie maalde erom benzine was spotgoedkoop. Begin 1973 kostte één gallon (3,8 liter) niet meer dan 37 dollarcent. De oliecrises In 1973 werd 40% van de olie in de VS geïmporteerd en toen de OPEC plotseling besloot het land niet langer van olie te voorzien. Plotseling had men auto s nodig die minder benzine verbruikten en daar was de Amerikaanse auto niet op gebouwd. De Amerikaanse auto-industrie had dan ook geen antwoord op deze gebeurtenis.

20 ONDERZOEK De Japanners hadden hier wel een antwoord op. Zij zagen hun kans schoon en infiltreerden de Amerikaanse markt op grote schaal met hun kleinere, zuinigere autootjes. Zelfs Volkswagen die sinds 1950 de importkoning in de VS moest eraan geloven in 1975 en 1976 haalden Toyota en Nissan de Europese autofabrikant in. Tegen 1980 verkochten de Japanners al 2,5 miljoen auto s per jaar, zo n 25% van de complete jaaromzet. Lee Iacocca, een slimme autoverkoper van Ford en later het brein achter de succesvolle Mustang, had het tot president van Ford had geschopt en haalde de Amerikaanse auto althans gedeeltelijk weer uit het slop. Hij wist wat Amerikanen zo mooi vonden aan auto s en produceerde dus niet alleen modellen die de financiële bazen wilden verkopen. Dit werkte niet in zijn voordeel en al in 1978 werd hij ontslagen. Iaccoca trok meteen naar Chrysler dat grote problemen had het hoofd boven water te houden. Hij vroeg de Amerikaanse overheid om hulp en kreeg die 1.2 biljoen dollar. Hij werd een volksheld en verscheen in 1981 persoonlijk op tv om de nieuwe Chrysler LeBaron aan te prijzen. Na een tweede oliecrisis in 1979 was de maat voor veel Amerikanen vol. Als ze hun grote Amerikaanse auto niet na 1973 al gedumpt hadden deden ze dat nu en kochten de kleinere en zuinigere Japanners. De grote zware Amerikaanse auto s verdwenen langzaam van het toneel en maakten plaats voor de kleinere en veiligere modellen. Aziatische automerken Sinds die tijd zijn er meerdere pogingen ondernomen de Amerikaanse auto weer in de mode te brengen. De Aziaten wisten echter niet van ophouden en bleven doorgaan. Na Toyota en Nissan kwamen Subaru (1969), Honda, Mazda (1970) en Mitsubishi (1971) op de Amerikaanse automarkt. In eerste instantie waren alle auto s geïmporteerd, maar in 1982 begon het succesvolle Honda de auto s direct in de VS te fabriceren. Andere merken volgden, en in 1996 werkten er meer Amerikanen in door buitenlanders gebouwde autofabrieken dan in de fabrieken van Ford en Chrysler.

21 ONDERZOEK De val van de Amerikaanse auto-industrie Tot het midden van het eerste decennium van de 21e eeuw ging het schijnbaar prima met de Amerikaanse auto, ondanks de weidverbreide infiltratie van de andere aanbieders. Hun kosten liepen weliswaar op, veelal door de toegenomen verplichtingen aan gepensioneerde medewerkers, maar de verkopen van hoogprofitabele trucks liepen prima. Er waren tal van succesverhalen van Amerikaanse auto s. Eén van die succesverhalen was de Saturn, een auto van General Motors die meer gebaseerd was op de Japanse en Europese modellen). Het bedrijf werd begin 1985 opgericht en fabriceerde in 1990 de eerste auto. In 1995 reden er al een miljoen Saturns rond en was de klantenservice ronduit populair bij de klanten. De Amerikanen zaten weer op de goede weg, althans zolang de Amerikanen auto s bleven kopen. Totdat de crisis van 2008 uitbrak. Toen viel de bodem onder de autoverkopen uit wat met name de Amerikaanse fabrikanten hard raakte. Ineens kochten consumenten nauwelijks meer auto s en zelfs een Cash for Clunkers programma, waarbij Amerikanen een door de overheid gefinancierde korting kregen als ze nieuwe, zuiniger auto s kochten, hielp nauwelijks. Onder meer Saturn moest eraan geloven. Ondanks de successen van de jaren 90 was de markt van deze auto te klein om levensvatbaar te blijven. In 2009 stootte GM een aantal automerken af, waaronder Hummer en Saturn. De overheid moest daarnaast bij GM en Chrysler ingrijpen om te voorkomen dat de autobedrijven geheel ten onder zouden gaan. Alleen Ford had genoeg reserves om op zichzelf staande te blijven. Na een zeer moeilijke periode presenteerde GM pas in 2010 weer positieve cijfers.

Waarom kiezen bedrijven voor guerrilla marketing?

Waarom kiezen bedrijven voor guerrilla marketing? Waarom kiezen bedrijven voor guerrilla marketing? Yvon Verstappen 2167995 Manon Sentjens 2172828 Danielle van Gemert 2144458 Stefannie van den Bungelaar 2164022 1W 9 januari INHOUD 1. Inleiding 3 2. Wat

Nadere informatie

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren inleiding inleiding voorwoord Dit boek gaat over ondernemen. Ik heb altijd de goede gewoonte gehad om na te denken waarom

Nadere informatie

Beren op de weg. Dieptepunten op de beurs. Profielwerkstuk Beren op de weg Dieptepunten op de beurs. Door: Wouter van Erve Gijs Spijkers

Beren op de weg. Dieptepunten op de beurs. Profielwerkstuk Beren op de weg Dieptepunten op de beurs. Door: Wouter van Erve Gijs Spijkers Beren op de weg Dieptepunten op de beurs Door: Wouter van Erve Gijs Spijkers V6C V6C Gekozen vakken: Geschiedenis, economie Begeleider: H. van der Burght Vakdocenten: F. van Gils (geschiedenis) C. Mol

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

De 10 tips voor. Impactvol Presenteren. Spreek vanuit jouw kracht

De 10 tips voor. Impactvol Presenteren. Spreek vanuit jouw kracht De 10 tips voor Impactvol Presenteren Spreek vanuit jouw kracht De 10 tips voor Impactvol Presenteren Spreek vanuit jouw kracht Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat De 10 tips voor

Nadere informatie

Introductie: Chrysler - Plymouth - - Dodge - - Desoto - DeSoto - Imperial oldtimers - Jeep van voor Classics 1980 voor 1980

Introductie: Chrysler - Plymouth - - Dodge - - Desoto - DeSoto - Imperial oldtimers - Jeep van voor Classics 1980 voor 1980 Introductie: Chrysler - Plymouth - - Dodge - - Desoto - DeSoto - Imperial oldtimers - Jeep van voor Classics 1980 voor 1980 Op de volgende bladzijden in het kort een overzicht van de voornaamste achtergronden

Nadere informatie

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015 Inhoud Gebruiksaanwijzing... 3 De Juiste Business... 4 Vragen, Juiste Business!?... 5 Een paar wijsheden om je te stimuleren... 5 Hoe ziet je begroting eruit?... 6 To Do: maak een begroting!... 6 Wat zijn

Nadere informatie

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers.

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Ook dit boekje geeft je inzicht, ditmaal in de keuken van de realiteit. De hoe en waarom van het dagelijks leven. Natuurlijk kun je zelf de dingen

Nadere informatie

Van ontslagen student tot full time internet ondernemer. Hoe ik ben begonnen

Van ontslagen student tot full time internet ondernemer. Hoe ik ben begonnen Hoe ik ben begonnen Het verhaal van een ontslagen student die fulltime internet ondernemer is geworden. Kees van Dijk Laatste update: Oktober 2012 Kees van Dijk www.webwinkelsucces.nl 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2!

Nadere informatie

NICK JENNEBOER 1. 2014 enjee.nl Cursus All in One

NICK JENNEBOER 1. 2014 enjee.nl Cursus All in One NICK JENNEBOER 1 Inhoudsopgave Voorwoord. 3 Geschiedenis van het internet en websites.. 4 Het ontstaan van de eerste webwinkel. 4 Wat heb ik aan een Domein naam? 6 Bedrijfs E-mail... 6 Website & Hosting....

Nadere informatie

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Delft, 2009 Voorwoord Als studente Industrieel Ontwerpen heb ik

Nadere informatie

Liegbeesten en apekoppen

Liegbeesten en apekoppen Liegbeesten en apekoppen Of de vroege jaren van de tv-illustratie Grietje Hoogland Bachelorscriptie Algemene Cultuurwetenschappen Vrije Universiteit, Juni 2010 Docenten: Prof. Dr. Bert Hogenkamp, bijzonder

Nadere informatie

ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG

ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG 1-5-2013 ADVANCED BUSINESS CREATION ASSESSMENT REFLECTIEVERSLAG Jos Kleinloog Inhoud Leerdoelen uitgewerkt... 2 Business school:... 2 Management School... 3 Project Raisin Hope:... 3 Science School, leengedrag

Nadere informatie

Gefeliciteerd met je BURN-OUT IN 7 STAPPEN WEER STRALEN. Marina Schriek

Gefeliciteerd met je BURN-OUT IN 7 STAPPEN WEER STRALEN. Marina Schriek Gefeliciteerd met je BURN-OUT IN 7 STAPPEN WEER STRALEN Marina Schriek Chronische stress, depressie of burn-out? Dit boek is de oplossing! Met voorwoord van professor dr. Paul de Blot SJ, hoogleraar Business

Nadere informatie

Inhoud REDACTIONEEL VAN DE VOORZITTER AGENDA OVER DE VICEVOORZITTER OVER DE PENNINGMEESTER OVER DE SECRETARIS OVER BELEGGEN BELEGGEN: IETS VOOR JOU?

Inhoud REDACTIONEEL VAN DE VOORZITTER AGENDA OVER DE VICEVOORZITTER OVER DE PENNINGMEESTER OVER DE SECRETARIS OVER BELEGGEN BELEGGEN: IETS VOOR JOU? 03 REDACTIONEEL Inhoud 04 VAN DE VOORZITTER 06 06 AGENDA 07 08 OVER DE VICEVOORZITTER OVER DE PENNINGMEESTER 21 10 OVER DE SECRETARIS 11 13 OVER BELEGGEN BELEGGEN: IETS VOOR JOU? 25 21 BITCOIN, GEEN GELD

Nadere informatie

Leren Beleggen. Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010

Leren Beleggen. Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010 Leren Beleggen Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010 Welkom (nieuwe) belegger. U bent begonnen aan een nieuwe hobby die ontzettend leuk kan zijn. Is zeg kan zijn, want ik zal u in dit rapport de realiteit

Nadere informatie

Iets ouds onder de zon

Iets ouds onder de zon Iets ouds onder de zon Voor Emma Iets ouds onder de zon Weg uit de dertigersdip en op zoek naar passie en inspiratie in je werk en in je leven Luud Berings ISBN xxx-90-xxxxx-xx-x web: www.doussac.com e-mail:

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken bij de Belastingdienst

Het Nieuwe Werken bij de Belastingdienst Door de invoering van Het Nieuwe Werken kunnen werknemers te allen tijde en op alle plekken werkzaam zijn. Dit kan gevolgen hebben voor het boundary management van de werknemers. Dit onderzoek zoekt naar

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook Stefan Rooyackers Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook 1 Copyright Eerste druk Augustus 2012 Facebook is eigendom van Facebook Inc. Op geen enkele wijze is er sprake van sponsoring,

Nadere informatie

De Mindset van Ondernemen

De Mindset van Ondernemen De Mindset van Ondernemen Artikelen: 1. Waarom je ondernemer wilt zijn 2 2. Ondernemershemel (geschreven door Zlata Brouwer) 7 3. De ondernemer: een bijzondere diersoort 9 4. Waarom kleine bedrijven de

Nadere informatie

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend.

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend. 1. Ondernemend. Niet de man die geen cent bezit is arm, maar de man die geen dromen heeft. Harry Kemp Introductie Dit boekwerk bevat handige tips voor zowel startende als gevestigde ondernemers. Het helpt

Nadere informatie

DE SCHIPPER AAN HET WOORD TOEKOMST VOOR DE BINNENVAART

DE SCHIPPER AAN HET WOORD TOEKOMST VOOR DE BINNENVAART DE SCHIPPER AAN HET WOORD TOEKOMST VOOR DE BINNENVAART DE SCHIPPER AAN HET WOORD Emile Roemer, SP-Tweede Kamerlid september 2009 4 DE SCHIPPER INHOUDSOPGAVE 5 INHOUDSOPGAVE WOORD VOORAF 7 SAMENVATTING

Nadere informatie

Remo Hollaar. Interactieve media als tool voor een persoonlijkere aanpak bij B2B relaties

Remo Hollaar. Interactieve media als tool voor een persoonlijkere aanpak bij B2B relaties Remo Hollaar Interactieve media als tool voor een persoonlijkere aanpak bij B2B relaties Auteur: Remo Hollaar Studentnummer: 0786232 E-mailadres: remo19@gmail.com Website: http://www.remohollaar.nl Hogeschool

Nadere informatie

Een openhartig. onder water. Woonfonds. Bijzondere mensen Vertrouwde hypotheken Onderdeel van Achmea. viert 40 jarig. vlaai. voorjaar 2013.

Een openhartig. onder water. Woonfonds. Bijzondere mensen Vertrouwde hypotheken Onderdeel van Achmea. viert 40 jarig. vlaai. voorjaar 2013. Een openhartig interview over de betrouwbaarheid van Achmea Bank Woonfonds de hypotheek onder water. Wat nu? Woonfonds viert 40 jarig jubileum met Woonfonds Doet en trakteert op vlaai Bijzondere mensen

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

Van kredietcrisis tot recessie

Van kredietcrisis tot recessie Leerlingenboekje Lesbrief economie voor tweede fase voortgezet onderwijs Van kredietcrisis tot recessie Over oorzaken, gevolgen en aanpak Van kredietcrisis tot recessie 3 Inleiding Waar gaat deze lesbrief

Nadere informatie

Wat voorbij is, wordt steeds vager naarmate het verder achter ons ligt. Maar van de vervaging van dat verleden hebben we weinig last, want de

Wat voorbij is, wordt steeds vager naarmate het verder achter ons ligt. Maar van de vervaging van dat verleden hebben we weinig last, want de 1 Lars van rossum Wat voorbij is, wordt steeds vager naarmate het verder achter ons ligt. Maar van de vervaging van dat verleden hebben we weinig last, want de verdwenen details vullen we aan met herinneringen,

Nadere informatie

Dit is versie 3.0 van dit rapport.

Dit is versie 3.0 van dit rapport. Dit is versie 3.0 van dit rapport. Download de nieuwste versie van dit rapport op: http://www.winst.nl/e books Disclaimer: Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed aan de juistheid

Nadere informatie