Ontkenning bij vermoedens van kindermishandeling: De brug tussen veiligheid en traumaverwerking Maandag 6 oktober 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontkenning bij vermoedens van kindermishandeling: De brug tussen veiligheid en traumaverwerking Maandag 6 oktober 2014"

Transcriptie

1 Ontkenning bij vermoedens van kindermishandeling: De brug tussen veiligheid en traumaverwerking Maandag 6 oktober 2014 Herlaarhof, Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, nodigt u uit voor een enerverend congres! Het stoppen van kindermishandeling en veiligheid van kinderen is lange tijd het domein geweest van jeugdzorg. De laatste jaren wordt er echter ook binnen de ggz meer aandacht besteed aan het creëren van veiligheid voor kinderen met behulp van programma s zoals Signs of Safety. Zowel door behandelaren van kinderen die verwezen worden voor traumaverwerking als door behandelaren van volwassenen die behandeling vragen voor hun eigen problematiek zoals ADHD, een depressie of een persoonlijkheidsstoornis en waarbij er zorgen ontstaan over de kinderen. Het werken aan veiligheid binnen de ggz biedt veel mogelijkheden, met name voor gezinnen waarin sprake is van vermoedens van kindermishandeling en ontkenning. Deze gezinnen belanden regelmatig in een patstelling met Bureau Jeugdzorg. Binnen Reinier van Arkel wordt voor deze gezinnen het Resolutions programma gebruikt. Resolutions is een systeembehandeling voor gezinnen waarin vermoedens zijn van ernstige vormen van kindermishandeling zoals huiselijk geweld, (ex-partner) moord, seksueel misbruik, Münchausen by proxy en Shaken Baby Syndrome waarbij cliënten ontkennen. Met Resolutions wordt gewerkt aan veiligheid om de muur van ontkenning heen waardoor de kinderen wel bij hun ouders kunnen blijven of naar hun ouders kunnen terugkeren ondanks de ontkenning.

2 Maar daarbij kunnen ook dilemma s ontstaan. Voor traumaverwerking kan erkenning voor het kind van ouders belangrijk zijn. Daar wordt aan voorbij gegaan als men bij ontkenning van ouders alleen werkt aan veiligheid in de toekomst. En als onduidelijk blijft of er wel of niet sprake was van geweld of seksueel misbruik, kan een kind dan wel behandeling krijgen? In dit congres worden in een serie vernieuwende presentaties deze dilemma s, thema s, moeilijkheden en kansen belicht. We zijn zeer verheugd dat de grondlegger van Resolutions, Susie Essex, voor Herlaarhof toch een uitzondering wilde maken en na haar pensionering nog één keer komt spreken over haar belangrijke en bijzondere werk. Programma Inschrijven en ontvangst Opening (Ariëlle de Ruijter directeur kenniscentrum kinder- en jeugdpsychiatrie) Werken aan veiligheid, een overview (Margreet Timmer) Voorbereiding en engagement (Eric Sulkers) Pauze Safety planning from day one: collecting mushrooms (Susie Essex) Lunch Resolutions programma binnen de GGZ: ontkenning en hoogrisico (Fransien Jans en Arianne Struik) Sprekers Margreet Timmer Trainer en coach bij TIMM Consultancy WERKEN AAN VEILIGHEID, EEN OVERVIEW De laatste jaren is er in Nederland veel aandacht voor veiligheid van kinderen. Er zijn diverse methoden en werkwijzen binnen Bureau Jeugdzorg, AMK, Jeugdzorgaanbieders en ggz die op elkaar lijken. In deze presentatie geeft Margreet Timmer een overzicht van de verschillende werkwijzen: de overlap en het verschil. Onder andere komen aan bod de Australische benadering Signs of Safety van Turnell en Edwards, The Resolutions Approach, Signs of Wellbeing en Partnering for Safety. De uitgangspunten en werkwijze zullen kort worden toegelicht EMDR bij vermoedens van seksueel misbruik door een onbekende dader van jonge kinderen (Marianne Went) Pauze Veiligheid en Traumaverwerking (Arianne Struik) Afsluiting Eric Sulkers Kinderarts en Vertrouwensarts bij Bureau Jeugdzorg Zeeland VOORBEREIDING EN ENGAGEMENT Hoe kunnen behandelaren binnen de ggz voor volwassenen en kinder- en jeugd cliënten motiveren om te gaan werken aan veiligheid voor hun kinderen.

3 Behandelaren kunnen hun zorgen melden bij het AMK, maar zij kunnen ook zelf deze gezinnen helpen om veiligheid te creëren. Hun kennis van psychopathologie bij kinderen en volwassenen maakt hen bij uitstek geschikt voor het werken met gezinnen. Maar hoe kan er een brug gemaakt worden tussen de hulpvraag van de cliënt zoals behandeling van ADHD of depressie naar kindermishandeling en veiligheid voor de kinderen. Hoe kan de therapeut zich positioneren in een eerste gesprek. Hoe kunnen zorgen concreet gemaakt worden. Hoe kan men samenwerken met Jeugdzorg en hoe zorgt men ervoor dat Jeugdzorg betrokken blijft. Daarnaast zijn er ook gezinnen waarin sprake is van ontkenning van kindermishandeling. Hoe kan men dan toch een werkbare context creëren waarin ouders toch verder kunnen met het werken aan veiligheid om hun kinderen terug te krijgen of te behouden. Ontkenning brengt mensen in een patstelling. Jeugdzorg wil dat ouders toegeven dat ze het hebben gedaan en ouders ontkennen dat het gebeurd is. Resolutions werkt om die muur van ontkenning heen door het focus te leggen op veiligheid voor het kind in de toekomst, los van de vraag of er nu wel of niet iets gebeurd is in het verleden. Daarmee komt een vastgelopen zaak weer in beweging. Susie Essex Was systeemtherapeut bij de Child en Adolescent Mental Health Services (CAMHS) in Bristol, UK SAFETY PLANNING FROM DAY ONE: COLLECTING MUSHROOMS with thanks to Tom Andersen STORY IN WORDS AND PICTURES Deze presentatie wordt in het Engels gegeven. The main goal of Resolutions is a detailed plan focussed on future safety for the child to reduce the risk of another incident. In order to make a detailed plan a lot of information about risk situations and opportunities for safety is needed like: information about the network, who is important to who, who is critical and does not believe the denial, who will know what is going on inside the house. How often do they meet each other, how is the structure of the home, are there any backrooms or basements or coded computers. What motivates these parents, who can support them? From the first meeting on with the parents and the network this information is collected: this is what Susie calls collecting mushrooms. By listening and not going in to detail, but saving it for later, the valuable information is collected for the construction of the safety plan.

4 With the parents a story for the children in words and pictures is made about the worries and why a safety plan needs to be constructed. This story is shared with the children and the network and this openness, opposed to the possible secrecy around the abuse, contributes to future safety. In her presentation Susie Essex will talk about how to collect mushrooms and work on safety from day one. Fransien Jans Psychiatrisch verpleegkundige en contextueel gezinstherapeut bij Herlaarhof Arianne Struik Ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut en EMDR-supervisor bij Herlaarhof RESOLUTIONS PROGRAMMA BINNEN DE GGZ: ONTKENNING EN HOOG RISICO Als er sprake is van ontkenning door de ouders is het werken met deze gezinnen lastig. Ouders zijn moeilijk te motiveren tot behandeling waardoor de zorgen over de veiligheid van de kinderen blijven bestaan. Ouders en jeugdzorg komen dan in een patstelling. De kinderen blijven wonen in een vermoedelijk onveilige situatie; blijven thuis geplaatst zonder dat er zicht is op de veiligheid, of worden uit huis geplaatst zonder perspectief op terugkeer. Resolutions is een systeembehandeling waarin er met ouders en hun netwerk gewerkt wordt, om de muur van ontkenning heen, aan veiligheid voor de kinderen in de toekomst. In de eerste fase wordt aandacht besteedt aan het motiveren van ouders om hun zaak in beweging te krijgen. De behandelaar helpt de ouders om helder te krijgen welke zorgen jeugdzorg heeft. Aansluitend wordt er dan met de ouders en hun netwerk een voorlopig veiligheidsplan opgesteld. Dit wordt voorgelegd aan jeugdzorg ter beoordeling. Dan volgen er vier sessies waarin ouders in het rollenspel Similar but Different een familie spelen met soortgelijke problemen waarin deze ouders hebben bekend. Door deze familie te spelen en thema s te exploreren als intimiteit, vertrouwen kunnen ouders aan jeugdzorg laten zien dat ze de dynamiek van bijvoorbeeld incest goed begrijpen. De niet-misbruikende ouder krijgt hierdoor meer inzicht in de dynamiek van bijvoorbeeld grooming waardoor deze ouder de veiligheid van het kind beter kan vormgeven. Anderzijds biedt dit rollenspel ouders de gelegenheid om eigen onbesproken zaken te bespreken. Een lastig dilemma bij deze behandeling is de spanning tussen enerzijds het behouden van het focus op veiligheid van het kind en anderzijds de behoefte tot behandelen van partner-relatie problematiek of onderliggende pathologie van de ouder.

5 Marianne Went Klinisch pycholoog en psychotherapeut bij Herlaarhof EMDR BIJ VERMOEDENS VAN SEKSUEEL MISBRUIK DOOR EEN ONBEKENDE DADER VAN JONGE KIN- DEREN Als er bij jonge kinderen (0-4 jaar) sprake is van vermoedens van seksueel misbruik doordat kinderen ernstige klachten laten zien of onthullingen doen ontstaat er vaak handelingsverlegenheid. Justitie verhoort zulke jonge kinderen niet of nauwelijks omdat waarheidsvinding lastig is bij een jong kind. Een aangifte leidt meestal niet tot een onderzoek of veroordeling. Onderzoek wordt door het AMK niet altijd opgepakt omdat het kind te jong is om gehoord te worden en er geen bewijs is. Behandeling komt vaak ook niet tot stand omdat er vermoedens zijn en geen daadwerkelijk trauma. Daarnaast staat de trauma behandeling van preverbaal trauma en jonge kinderen nog in de kinderschoenen. Op Herlaarhof is een behandeling ontwikkeld voor deze kinderen die gericht is op de verwerking van het mogelijke trauma, waarbij er gewerkt wordt met EMDR, het verhaal van het kind en de zorgen van ouders. Marianne Went laat zien welke mogelijkheden tot behandeling er in deze gevallen zijn en wat dat kan opleveren voor kind en ouder. Arianne Struik Ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut en EMDR-supervisor bij Herlaarhof VEILIGHEID EN TRAUMAVERWERKING Een stabiele en veilige situatie is een voorwaarde voor het verwerken van trauma. Toch is dit bij veel kinderen die worden aangemeld voor therapie nog onvoldoende vormgegeven. Het creëren van veiligheid is dan ook een belangrijk onderdeel in de stabilisatiefase. In deze workshop wordt toegelicht hoe het vormgeven van veiligheid kan worden ingebed in een gefaseerde behandeling gericht op traumaverwerking. Hoe kan men met ontkennende ouders toch een veilige situatie scheppen en een basis leggen voor die erkenning die kinderen nodig hebben voor trauma verwerking. Hoe kunnen kinderen hieraan deelnemen zonder hen te overspoelen met traumatische herinneringen en zonder hen in de rol van verklikker te plaatsen. Het maken van een verhaal over het leven van het kind met de ouders en het eigen netwerk kan hierin een belangrijke bijdrage leveren. Herlaarhof heeft een methodiek ontwikkeld waarin het words en pictures verhaal behorende bij het veiligheidsplan wordt aangepast zodat het voorbereidt op traumaverwerking van het kind.

6 Praktische informatie: De systeemgesprekken met biologische ouders, eventuele plegers en andere betrokkenen, de tekst en illustraties van het verhaal en de wijze waarop het besproken wordt met het kind en netwerk, zijn alle erop gericht om erkenning te verwerven voor het kind. Dit verhoogt de stabiliteit van het kind. Daardoor wordt traumaverwerking mogelijk gemaakt. In deze workshop wordt dit dilemma, ontkenning, en toch een veilige situatie scheppen, toegelicht aan de hand van casuïstiek. LOCATIE De Muzerije, Hinthamerstraat 74, s-hertogenbosch ( KOSTEN De kosten voor deelname aan dit congres bedragen 245 euro tot 18 juli 2014 per persoon inclusief lunch. Na deze datum geldt een inschrijfbedrag van 295 euro. AANMELDEN U kunt zich aanmelden voor dit congres via Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en factuur van Congresbureau M2support. Bij schriftelijke annulering tot 25 augustus 2014 vindt restitutie plaats. Daarna worden de kosten voor deelname bij u in rekening gebracht. Een vervanger kan gebruik maken van uw inschrijving, indien vooraf doorgegeven via info@m2support.nl ACCREDITATIE Accreditatie wordt aangevraagd bij NVRG, NVvP, NIP-KJ/NVO, VGCT, FGzP, VEN en BIPE MEER INFORMATIE Congresbureau M2support, Marja van der Meulen, info@m2support.nl of Maandag 6 oktober 2014 Kijk op voor meer informatie over dit congres

Wie ben ik? Aanpak kindermishandeling/-misbruik. Veiligheidsplanning bij betwiste kindermishandeling

Wie ben ik? Aanpak kindermishandeling/-misbruik. Veiligheidsplanning bij betwiste kindermishandeling Wie ben ik? Trainer; veiligheidsplanning, kindgesprekken, complexe scheidingen en meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling (Familie)mediator Kindbehartiger Similar-but-different roleplay Aanpak

Nadere informatie

Resolutions programma

Resolutions programma Resolutions programma F. Jans en A. Struik Resolutions Ontkenning bij ernstige vermoedens kindermishandeling Munchhausen by proxy Shaken baby syndrom Seksueel misbruik Engagement Veiligheidsregels Words

Nadere informatie

Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Ideeën vanuit Signs of Safety voor integratie Eric Sulkers, BJZ Zeeland Signs of Safety The only avenue toward lasting protection of children except the extreme measure

Nadere informatie

Veiligheid en traumaverwerking

Veiligheid en traumaverwerking Veiligheid en traumaverwerking A.L. Struik Ontkenning van kindermishandeling Angst gevolgen van bekennen: Kinderen kwijt aan BJZ Geen omgang Strafvervolging Detentie Baan kwijt en financiele problemen

Nadere informatie

WERKEN MET ONTKENNING EN WEERSTAND AAN TOEKOMSTIGE VEILIGHEID. Judith Yntema

WERKEN MET ONTKENNING EN WEERSTAND AAN TOEKOMSTIGE VEILIGHEID. Judith Yntema WERKEN MET ONTKENNING EN WEERSTAND AAN TOEKOMSTIGE VEILIGHEID Judith Yntema Wat is waarheid? J. Yntema 30 september 2015 Wat is weerstand? Redenen voor ontkenning Angst voor verstoting/verlating Angst

Nadere informatie

Engageren en voorbereiden van het veiligheidsplan. Susie Essex: Resolutions

Engageren en voorbereiden van het veiligheidsplan. Susie Essex: Resolutions Engageren en voorbereiden van het veiligheidsplan Symposium Herlaarhof, 6 oktober 2014 Eric Sulkers Susie Essex: Resolutions 1 Die gloeilamp lijkt toch echt steeds kapot te gaan Safety Planning in High

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

BESPREEKBAAR MAKEN EN DAN? VSV

BESPREEKBAAR MAKEN EN DAN? VSV BESPREEKBAAR MAKEN EN DAN? VSV van ketenbenadering naar een integrale behandeling van kindermishandeling in het gezin Congres Huiselijk geweld en Kindermishandeling 'Signaleren, melden en dan?' Ede 12

Nadere informatie

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Woordkennis 1 Bestuderen Hoe leer je 2000 woorden? Als je een nieuwe taal wilt spreken en schrijven, heb je vooral veel nieuwe woorden nodig. Je

Nadere informatie

SAMENSPRAAK. Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel

SAMENSPRAAK. Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Tweedaagse verdiepingstraining in de benadering van Signs of Safety.

Nadere informatie

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak -Herhaling startdagen 2011 op algemene vraag van de voorzieningen-

Nadere informatie

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN 10 maart 2015 CONGRES Regardz WTC Arnhem Angst, dwang en ticstoornissen Angst, dwang en tics komen bij meer dan 10% van alle kinderen en adolescenten voor. Maar

Nadere informatie

De Seks, de Context en het Spreken. CLAS symposium Vrijdag 23 september 2011 Beatrixzaal, Rubicon jeugdzorg in Horn

De Seks, de Context en het Spreken. CLAS symposium Vrijdag 23 september 2011 Beatrixzaal, Rubicon jeugdzorg in Horn JUBILEUM CLAS 20 JAAR De Seks, de Context en het Spreken CLAS symposium Vrijdag 23 september 2011 Beatrixzaal, Rubicon jeugdzorg in Horn PROGRAMMA De Seks, de Context en het Spreken De CLAS methodiek wordt

Nadere informatie

Congres Behandeling van verstoorde

Congres Behandeling van verstoorde Congres Behandeling van verstoorde hechting Bij kinderen Donderdag 19 september 2013, Jaarbeurs Utrecht Met onderwerpen als: De laatste ontwikkelingen op het gebied van verstoorde hechting bij kinderen

Nadere informatie

Vergaderen in het Engels

Vergaderen in het Engels Vergaderen in het Engels In dit artikel beschrijven we verschillende situaties die zich kunnen voordoen tijdens een business meeting. Na het doorlopen van deze zinnen zal je genoeg kennis hebben om je

Nadere informatie

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead 7.1 Exploring Combinations of Ten Look at these cubes. 2. Color some of the cubes to make three parts. Then write a matching sentence. 10 What addition sentence matches the picture? How else could you

Nadere informatie

Ga voor programma en inschrijven naar www.bsl.nl/sos

Ga voor programma en inschrijven naar www.bsl.nl/sos Congres S.O.S. Snelle opvang en behandeling van seksueel misbruik bij mensen met een verstandelijke beperking Vrijdag 4 oktober 2013 Beatrixgebouw Jaarbeurs, Utrecht Keynote spreaker Valerie Sinason over

Nadere informatie

> hele werkwoord > werkwoord +s, als het onderwerp he, she of it is. bevestigend vragend ontkennend

> hele werkwoord > werkwoord +s, als het onderwerp he, she of it is. bevestigend vragend ontkennend PRESENT SIMPLE TENSE ( onvoltooid tegenwoordige tijd ) Hoe? > hele werkwoord > werkwoord +s, als het onderwerp he, she of it is!! als een werkwoord eindigt op een s-klank ( s,ch x) werkw. + es!! als een

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Laveren in de Jeugdzorg 10 februari Herman Baartman

Laveren in de Jeugdzorg 10 februari Herman Baartman Laveren in de Jeugdzorg g 10 februari 2009 Herman Baartman 1 Balanceren tussen Families First! Safety First! Belang van de Belang van het Ouder Kind Bekommernis Ergernis Begrijpen Ingrijpen Vraaggestuurd

Nadere informatie

B1 Woordkennis: Spelling

B1 Woordkennis: Spelling B1 Woordkennis: Spelling Bestuderen Inleiding Op B1 niveau gaan we wat meer aandacht schenken aan spelling. Je mag niet meer zoveel fouten maken als op A1 en A2 niveau. We bespreken een aantal belangrijke

Nadere informatie

Opleiding voor de behandeling van PTSS en andere traumagerelateerde klachten bij kinderen. Trauma Focused Cognitive Behavior Therapy (TF-CBT)

Opleiding voor de behandeling van PTSS en andere traumagerelateerde klachten bij kinderen. Trauma Focused Cognitive Behavior Therapy (TF-CBT) Opleiding voor de behandeling van PTSS en andere traumagerelateerde klachten bij kinderen Trauma Focused Cognitive Behavior Therapy (TF-CBT) AMC-De Bascule organiseert opleidingen en trainingen speciaal

Nadere informatie

Disclosure belofte. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Doel van de patient staat centraal

Disclosure belofte. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Doel van de patient staat centraal Disclosure: belofte Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen Ik zal aan de patiënt geen schade doen Ik luister en zal hem goed inlichten Disclosure: belofte Ik stel het belang

Nadere informatie

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen?

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? De firewall van de Speedtouch 789 (wl) kan niet volledig uitgeschakeld worden via de Web interface: De firewall blijft namelijk op stateful staan

Nadere informatie

2010 Integrated reporting

2010 Integrated reporting 2010 Integrated reporting Source: Discussion Paper, IIRC, September 2011 1 20/80 2 Source: The International framework, IIRC, December 2013 3 Integrated reporting in eight questions Organizational

Nadere informatie

Yes/No (if not you pay an additional EUR 75 fee to be a member in 2020

Yes/No (if not you pay an additional EUR 75 fee to be a member in 2020 Meedoen aan dit evenement? Meld je eenvoudig aan Ben je lid? Ja/Nee Do you want to participate? Please apply Are you a LRCH member? Yes/No (if not you pay an additional EUR 75 fee to be a member in 2020

Nadere informatie

Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk. Eerder beoordeeld met een 8! Inschrijven via www.bsl.nl/emdr

Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk. Eerder beoordeeld met een 8! Inschrijven via www.bsl.nl/emdr Eerder beoordeeld met een 8! Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk Vrijdag 27 september 2013 Jaarbeurs Utrecht Bestemd voor beginnende EMDR therapeuten, therapeuten die regelmatig verwijzen

Nadere informatie

Puzzle. Fais ft. Afrojack Niveau 3a Song 6 Lesson A Worksheet. a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel.

Puzzle. Fais ft. Afrojack Niveau 3a Song 6 Lesson A Worksheet. a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel. Puzzle a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel. een beloning voor de winnaar iemand die piano speelt een uitvoering 4 wat je wil gaan doen; voornemens 5 niet dezelfde 6 deze heb je

Nadere informatie

Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet.

Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet. Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet. General: Please use the latest firmware for the router. The firmware is available on http://www.conceptronic.net! Use Firmware version

Nadere informatie

Verschil in Perceptie over Opvoeding tussen Ouders en Adolescenten en Alcoholgebruik van Adolescenten

Verschil in Perceptie over Opvoeding tussen Ouders en Adolescenten en Alcoholgebruik van Adolescenten Verschil in Perceptie over Opvoeding tussen Ouders en Adolescenten en Alcoholgebruik van Adolescenten Difference in Perception about Parenting between Parents and Adolescents and Alcohol Use of Adolescents

Nadere informatie

1. In welk deel van de wereld ligt Nederland? 2. Wat betekent Nederland?

1. In welk deel van de wereld ligt Nederland? 2. Wat betekent Nederland? First part of the Inburgering examination - the KNS-test Of course, the questions in this exam you will hear in Dutch and you have to answer in Dutch. Solutions and English version on last page 1. In welk

Nadere informatie

DE OUDERENPSYCHIATER 2.0. Een feestelijk symposium ter gelegenheid van de eerste ouderenpsychiaters nieuwe stijl

DE OUDERENPSYCHIATER 2.0. Een feestelijk symposium ter gelegenheid van de eerste ouderenpsychiaters nieuwe stijl DE OUDERENPSYCHIATER 2.0 Een feestelijk symposium ter gelegenheid van de eerste ouderenpsychiaters nieuwe stijl inleiding DE OUDERENPSYCHIATER 2.0 In het najaar van 2013 zullen de eerste aios in het aandachtsgebied

Nadere informatie

Op de sofa bij de tikjesdokter. betekenis en behandeling van preverbaal trauma. 13 oktober 2017

Op de sofa bij de tikjesdokter. betekenis en behandeling van preverbaal trauma. 13 oktober 2017 Op de sofa bij de tikjesdokter betekenis en behandeling van preverbaal trauma 13 oktober 2017 Trauma-team Herlaarhof Marianne Went Klinisch psycholoog, Psychotherapeut, Systeemtherapeut, Supervisor EMDR

Nadere informatie

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

Oplossingsgerichte en Cognitieve Interventies bij Ontkenning van Kindermishandeling. Frank Buffing Ivo Pothaar Judith Yntema De Waag Amsterdam

Oplossingsgerichte en Cognitieve Interventies bij Ontkenning van Kindermishandeling. Frank Buffing Ivo Pothaar Judith Yntema De Waag Amsterdam Oplossingsgerichte en Cognitieve Interventies bij Ontkenning van Kindermishandeling Frank Buffing Ivo Pothaar Judith Yntema De Waag Amsterdam Voorstellen Judith Yntema Frank Buffing Ivo Pothaar Programma

Nadere informatie

Op weg naar veiligheid in gezinnen Werken met Signs of safety

Op weg naar veiligheid in gezinnen Werken met Signs of safety Op weg naar veiligheid in gezinnen Werken met Signs of safety Catelijne Sillevis orthopedagoog Cardea Jeugdzorg Kindermishandeling is een syndroom van geheimhouding Signs of safety West Australische methode

Nadere informatie

Eenmalig seksueel geweld

Eenmalig seksueel geweld Eenmalig seksueel geweld Iva Bicanic Coordinator Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht Eenmalig seksueel geweld At risk: 14-24 jaar At risk: eerder misbruik Dader meestal bekende Minderheid onthult

Nadere informatie

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness in de praktijk Congres Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness Mindfulness mag zich de laatste

Nadere informatie

Chapter 4 Understanding Families. In this chapter, you will learn

Chapter 4 Understanding Families. In this chapter, you will learn Chapter 4 Understanding Families In this chapter, you will learn Topic 4-1 What Is a Family? In this topic, you will learn about the factors that make the family such an important unit, as well as Roles

Nadere informatie

De BRAINS methode. Nothing What it we do nothing, or wait a while before deciding? Wat gebeurt er als we niets doen of nog een tijdje (af)wachten?

De BRAINS methode. Nothing What it we do nothing, or wait a while before deciding? Wat gebeurt er als we niets doen of nog een tijdje (af)wachten? B R A I N S De BRAINS methode Ik geef de Engelse tekst en de Nederlandse vertaling. Benefits What are the benefits of this procedure? What are we hoping to achieve? Wat zijn de voordelen van deze methode?

Nadere informatie

Comics FILE 4 COMICS BK 2

Comics FILE 4 COMICS BK 2 Comics FILE 4 COMICS BK 2 The funny characters in comic books or animation films can put smiles on people s faces all over the world. Wouldn t it be great to create your own funny character that will give

Nadere informatie

Doelgroep. Programma onderdelen. Duur/frequentie

Doelgroep. Programma onderdelen. Duur/frequentie Onderwijs-Zorg Arrangementen 8 Doelgroep Jongeren vanaf 12-18 jaar en hun gezinnen, die al langere tijd ernstig zijn vastgelopen op school en waar sprake is van uitval uit het reguliere onderwijs of waar

Nadere informatie

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline EMOTIEREGULATIE Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline Congres Dinsdag 26 november 2013 Jaarbeurs Utrecht prof.dr. Bram Orobio de Castro prof.dr.

Nadere informatie

Het houdt niet op. Interventies om kindermishandeling te stoppen en te behandelen. Margreet Timmer. Het houdt niet op cogiscope

Het houdt niet op. Interventies om kindermishandeling te stoppen en te behandelen. Margreet Timmer. Het houdt niet op cogiscope Het houdt niet op cogiscope 0116 13 Margreet Timmer Interventies om kindermishandeling te stoppen en te behandelen Het houdt niet op Foto Robert Hoetink/ Nationale Beeldbank 14 cogiscope 0116 Het houdt

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum Congres stoornis Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een AUTISMESPECTRUMSTOORNIS

Nadere informatie

Angststoornissen en hypochondrie: Diagnostiek en behandeling (Dutch Edition) Click here if your download doesn"t start automatically

Angststoornissen en hypochondrie: Diagnostiek en behandeling (Dutch Edition) Click here if your download doesnt start automatically Angststoornissen en hypochondrie: Diagnostiek en behandeling (Dutch Edition) Click here if your download doesn"t start automatically Angststoornissen en hypochondrie: Diagnostiek en behandeling (Dutch

Nadere informatie

Samenwerken aan Veiligheid

Samenwerken aan Veiligheid De sectie Forensische Systeemtherapie van de organiseert in samenwerking met de Waag de studiedag: Samenwerken aan Veiligheid Systeemgerichte veiligheidsplanning en risicogestuurde zorg bij geweld in gezinnen

Nadere informatie

Appendix A: The factor analysis for the immersion questionnaire

Appendix A: The factor analysis for the immersion questionnaire 1 Appendix A: The factor analysis for the immersion questionnaire 2 3 Summary of exploratory factor analysis for the immersion questionnaire. Ik voelde mij zoals de hoofdpersoon zich voelde. 0.85 0.23-0.03-0.05-0.13

Nadere informatie

EU keurt nieuw Programma veiliger internet goed: 55 miljoen euro om het internet veiliger te maken voor kinderen

EU keurt nieuw Programma veiliger internet goed: 55 miljoen euro om het internet veiliger te maken voor kinderen IP/8/899 Brussel, 9 december 8 EU keurt nieuw Programma veiliger internet goed: miljoen euro om het internet veiliger te maken voor kinderen Vanaf januari 9 zal de EU een nieuw programma voor een veiliger

Nadere informatie

Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1

Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1 Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1 Vraagzinnen: Je kunt in het Engels vraagzinnen maken door vaak het werkwoord vooraan de zin te zetten. Bijv. She is nice. Bijv. I am late. Bijv. They are

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE VAN HERSTELONDERSTEUNENDE ZORG IN DE GGZ

IMPLEMENTATIE VAN HERSTELONDERSTEUNENDE ZORG IN DE GGZ IMPLEMENTATIE VAN HERSTELONDERSTEUNENDE ZORG IN DE GGZ door Mary O Hagan Jaarbeurs te Utrecht, 25 mei 2010 Implementatie van herstelondersteunende zorg in de GGZ Tegen de achtergrond van de sterk toenemende

Nadere informatie

STUDIEMIDDAG OVER DE MDR STOORNISSEN IN HET GEBRUIK VAN ALCOHOL. Versie 0.0

STUDIEMIDDAG OVER DE MDR STOORNISSEN IN HET GEBRUIK VAN ALCOHOL. Versie 0.0 STUDIEMIDDAG OVER DE MDR STOORNISSEN IN HET GEBRUIK VAN ALCOHOL Versie 0.0 Datum Goedkeuring 10-06-2009 Methodiek Evidence based Verantwoording Trimbos-instituut Inhoudsopgave Studiemiddag over de MDR

Nadere informatie

Wat is meertaligheid. Wat is meertaligheid. Enkele begrippen. Meertaligheid in cijfers

Wat is meertaligheid. Wat is meertaligheid. Enkele begrippen. Meertaligheid in cijfers Kinderen en hun ouders ondersteunen in het proces van meertalige taalontwikkeling Focus op de thuistaal Hilde De Smedt Wat is meertaligheid Individuen worden MEERTALIG genoemd als ze de competentie hebben

Nadere informatie

EMOTIONALLY FOCUSED COUPLES THERAPY EXTERNSHIP. en ADVANCED TRAINING. s-hertogenbosch. 10 juni tot en met 13 juni 2009

EMOTIONALLY FOCUSED COUPLES THERAPY EXTERNSHIP. en ADVANCED TRAINING. s-hertogenbosch. 10 juni tot en met 13 juni 2009 EMOTIONALLY FOCUSED COUPLES THERAPY 2009 EXTERNSHIP (BASISOPLEIDING) ADVANCED TRAINING (VERVOLGOPLEIDING) IN SAMENWERKING MET PSYRAAD EN DE REINIER VAN ARKEL GROEP s-hertogbosch 10 juni tot met 13 juni

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING VEILIGHEID IN GEZINNEN 3 KOLOMMEN 1 VEILIGHEID IN GEZINNEN 3 KOLOMMEN In het voeren van gesprekken met ouders waarbij sprake is van (vermoedens van) kindermishandeling teneinde tot verwijzing/c.q.

Nadere informatie

WORK SHOPS [ [ [ [ [ VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD

WORK SHOPS [ [ [ [ [ VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD WORK SHOPS VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE [ [ [ [ [ DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD 1 WORKSHOP GROEPSBEHANDELING VAN (SEKSUEEL) GEWELDDADIGE FORENSISCH PSYCHIATRISCHE PATIËNTEN

Nadere informatie

Veilig, Sterk & Verder

Veilig, Sterk & Verder MARGREET VISSER & FRANK BUFFING Congres Huiselijk Geweld en Kindermishandeling: naar een systeemgerichte en gezamenlijke aanpak 17 november 2008 DE WAAG Centrum voor ambulante forensische psychiatrie Oefening

Nadere informatie

WERKGEHEUGEN. Cogmed Braingame Brian Jungle Memory. Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen.

WERKGEHEUGEN. Cogmed Braingame Brian Jungle Memory. Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen. WERKGEHEUGEN Cogmed Braingame Brian Jungle Memory Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen Congres Dinsdag 1 april 2014 Jaarbeurs Utrecht WERKGEHEUGEN Training en ondersteuning

Nadere informatie

Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling onder één dak 17 juni 2019

Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling onder één dak 17 juni 2019 Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling onder één dak 17 juni 2019 Wat is de stip op de horizon? Acuut en ernstig geweld duurzaam stoppen, zodat herhaling wordt voorkomen. Dat is onze stip op de

Nadere informatie

Uitnodiging Security Intelligence 2014 Dertiende editie: Corporate IAM

Uitnodiging Security Intelligence 2014 Dertiende editie: Corporate IAM Uitnodiging Security Intelligence 2014 Dertiende editie: Corporate IAM 5 maart 2014 De Beukenhof Terweeweg 2-4 2341 CR Oegstgeest 071-517 31 88 Security Intelligence Bijeenkomst Corporate IAM On the Internet,

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken. Bij Handjehelpen. Oktober 2018

Oplossingsgericht werken. Bij Handjehelpen. Oktober 2018 Oplossingsgericht werken Bij Handjehelpen Oktober 2018 Programma Doel deze bijeenkomst (afstemmen) Relatie werken volgens presentiebenadering en oplossingsgericht werken (afstemmen) Kader oplossingsgericht

Nadere informatie

Davide's Crown Caps Forum

Davide's Crown Caps Forum pagina 1 van 6 Davide's Crown Caps Forum A Forum for Crown Cap Collectors Zoeken Uitgebreid zoeken Zoeken Forumindex Crown Caps Unknown Caps Lettergrootte veranderen vriend Afdrukweergave Gebruikerspaneel

Nadere informatie

basistraining een structurele aanpak van veiligheid

basistraining een structurele aanpak van veiligheid basistraining een structurele aanpak van veiligheid Words and pictures Doorbreken van het patroon van intergenerationele overdracht - - - - Herstel van veiligheid 2 Focus op het kind Uit onderzoek is gebleken

Nadere informatie

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other Dutch survival kit This Dutch survival kit contains phrases that can be helpful when living and working in the Netherlands. There is an overview of useful sentences and phrases in Dutch with an English

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling Algemeen Sinds 1 juli 2013 zijn de zorgprofessionals van het Radboudumc verplicht de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te gebruiken bij vermoedens

Nadere informatie

My Inspiration I got my inspiration from a lamp that I already had made 2 years ago. The lamp is the you can see on the right.

My Inspiration I got my inspiration from a lamp that I already had made 2 years ago. The lamp is the you can see on the right. Mijn Inspiratie Ik kreeg het idee om een variant te maken van een lamp die ik al eerder had gemaakt. Bij de lamp die in de onderstaande foto s is afgebeeld kun je het licht dimmen door de lamellen open

Nadere informatie

APPROACHING THE FAMILY

APPROACHING THE FAMILY 1 Journalists Workshop Organ Donation and Transplantation APPROACHING THE FAMILY COLENBIE LUC TRANSPLANTATION COORDINATION 9 October 2012 2 Everybody arriving hospital Start the fight for saving life Family

Nadere informatie

OUTDOOR HD BULLET IP CAMERA PRODUCT MANUAL

OUTDOOR HD BULLET IP CAMERA PRODUCT MANUAL OUTDOOR HD BULLET IP CAMERA PRODUCT MANUAL GB - NL GB PARTS & FUNCTIONS 1. 7. ---- 3. ---- 4. ---------- 6. 5. 2. ---- 1. Outdoor IP camera unit 2. Antenna 3. Mounting bracket 4. Network connection 5.

Nadere informatie

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK STAFLEU

Nadere informatie

De Relatie tussen Betrokkenheid bij Pesten en Welbevinden en de Invloed van Sociale Steun en. Discrepantie

De Relatie tussen Betrokkenheid bij Pesten en Welbevinden en de Invloed van Sociale Steun en. Discrepantie De Relatie tussen Betrokkenheid bij Pesten en Welbevinden en de Invloed van Sociale Steun en Discrepantie The Relationship between Involvement in Bullying and Well-Being and the Influence of Social Support

Nadere informatie

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g S e v e n P h o t o s f o r O A S E K r i j n d e K o n i n g Even with the most fundamental of truths, we can have big questions. And especially truths that at first sight are concrete, tangible and proven

Nadere informatie

Welkom. Digitale programma: #cmdag18. Dagvoorzitter Prof. dr. Arjan van Weele NEVI hoogleraar inkoopmanagement.

Welkom. Digitale programma: #cmdag18. Dagvoorzitter Prof. dr. Arjan van Weele NEVI hoogleraar inkoopmanagement. Welkom Dagvoorzitter Prof. dr. Arjan van Weele NEVI hoogleraar inkoopmanagement Digitale programma: www.contractmanagementdag.nl #cmdag18 #cmdag18 Programma 09.45 Welkom door Prof. Dr. Arjan van Weele

Nadere informatie

The Kentalis Reading House

The Kentalis Reading House The Kentalis Reading House Technology-facilitated enhancement of parent involvement Annet de Klerk, Loes Wauters Overview A first impression Motivation The importance of emergent literacy at home Kentalis

Nadere informatie

Healthy people want everything, sick people want only one thing. would love to see a Hospital Teacher

Healthy people want everything, sick people want only one thing. would love to see a Hospital Teacher Healthy people want everything, sick people want only one thing. would love to see a Hospital Teacher Consultant Education Sick Pupils Educational Service Centre University Medical Centre The Netherlands

Nadere informatie

Kinderen & huiselijk geweld. Fransien Jans & Anke van Schooten

Kinderen & huiselijk geweld. Fransien Jans & Anke van Schooten Kinderen & huiselijk geweld Fransien Jans & Anke van Schooten Programma Inzoomen op doelgroep Hoe krijgen we de gezinnen binnen? Bossche kindspoor Hoe maken we context? Gezinsveiligheidsplan Hoe ziet behandeling

Nadere informatie

Luister alsjeblieft naar een opname als je de vragen beantwoordt of speel de stukken zelf!

Luister alsjeblieft naar een opname als je de vragen beantwoordt of speel de stukken zelf! Martijn Hooning COLLEGE ANALYSE OPDRACHT 1 9 september 2009 Hierbij een paar vragen over twee stukken die we deze week en vorige week hebben besproken: Mondnacht van Schumann, en het eerste deel van het

Nadere informatie

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate Van Non-Corporate naar Corporate In MyDHL+ is het mogelijk om meerdere gebruikers aan uw set-up toe te voegen. Wanneer er bijvoorbeeld meerdere collega s van dezelfde

Nadere informatie

UNIT 2 Begeleiding. Coaching proces, Instrumenten and vaardigheden voor Coacing en mobiliteit for Coaching and Mobility

UNIT 2 Begeleiding. Coaching proces, Instrumenten and vaardigheden voor Coacing en mobiliteit for Coaching and Mobility UNIT 2 Begeleiding Coaching proces, Instrumenten and vaardigheden voor Coacing en mobiliteit for Coaching and Mobility 1 2 Wat is coaching? Coaching is een methode voor het ontwikkelen van potentieel

Nadere informatie

Annet Kramer Inzet van het strafrecht bij kindermishandeling

Annet Kramer Inzet van het strafrecht bij kindermishandeling Annet Kramer Inzet van het strafrecht bij kindermishandeling Debat Kiezen voor kinderen 26 september 2013 De Balie wie ben ik en waarom sta ik hier? Annet Kramer Landelijk parket, cluster kinderporno en

Nadere informatie

Van: Hoogendoorn, Ilona (NL Rotterdam) [mailto:ihoogendoorn@deloitte.nl] Namens Wiersma, Reinder (NL Rotterdam)

Van: Hoogendoorn, Ilona (NL Rotterdam) [mailto:ihoogendoorn@deloitte.nl] Namens Wiersma, Reinder (NL Rotterdam) A.van Beerendonk Van: Griffie Verzonden: dinsdag 1 december 2015 13:17 Aan: A.van Beerendonk Onderwerp: FW: Cursus van BBV naar Vpb 18 januari 2016 Bijlagen: image013.wmz Digitale leeszaal Van: Hoogendoorn,

Nadere informatie

Trauma en verslaving. Mondriaan. Verslavingszorg. Informatie voor patiënten

Trauma en verslaving. Mondriaan. Verslavingszorg. Informatie voor patiënten Verslavingszorg Trauma en verslaving Als u naast uw verslaving ook last heeft van een nare of ingrijpende gebeurtenis uit uw verleden Informatie voor patiënten Mondriaan voor geestelijke gezondheid Trauma

Nadere informatie

Feit: Kinderen van ouders met psychiatrische problemen lopen risico zelf ook problemen te krijgen

Feit: Kinderen van ouders met psychiatrische problemen lopen risico zelf ook problemen te krijgen Feit: Kinderen van ouders met psychiatrische problemen lopen risico zelf ook problemen te krijgen www.babyextra.nl Dineke Brouwers (JGZ) en Cecilia van der Zeeuw (GGzE) Baby Extra Transformeren doe je

Nadere informatie

It s all about the money Group work

It s all about the money Group work It s all about the money Group work Tijdsduur: 45 minuten Kernwoorden: money (geld) coin (munt), banknote (bankbiljet), currency (munteenheid) Herhalings-/uitbreidingswoorden: debate (debat), proposal

Nadere informatie

Vera Commandeur Judith Yntema De Waag

Vera Commandeur Judith Yntema De Waag Vera Commandeur Judith Yntema De Waag Signs of Safety & Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag Signs of Safety Gathering Nederland Zwolle, 2 februari 2016 Judith Yntema Vera Commandeur Nooit meer alleen met

Nadere informatie

EXECUTIEVE FUNCTIES. Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014 JAARBEURS UTRECHT

EXECUTIEVE FUNCTIES. Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014 JAARBEURS UTRECHT EXECUTIEVE FUNCTIES Kinderen en adolescenten met problemen met inhibitie, cognitieve controle, emotieregulatie, werkgeheugen, motivatie en zelfregulatie thuis en op school Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014

Nadere informatie

Sectie Infectieziekten

Sectie Infectieziekten Sectie Infectieziekten 1 December 2015 U kunt helpen de HIV / AIDS epidemie te beëindigen You can help to end the HIV / AIDS epidemic Sectie Infectieziekten Weet uw HIV status Know your HIV status by 2020

Nadere informatie

Topic 10-5 Meeting Children s Intellectual Needs

Topic 10-5 Meeting Children s Intellectual Needs Topic 10-5 Meeting Children s Intellectual Needs In this topic, you will learn how to help children develop the ability to reason and use complex thought, as well as The role of play in intellectual development

Nadere informatie

This appendix lists all the messages that the DRS may send to a registrant's administrative contact.

This appendix lists all the messages that the DRS may send to a registrant's administrative contact. This appendix lists all the messages that the DRS may send to a registrant's administrative contact. Subject: 1010 De houdernaam voor #domeinnaam# is veranderd / Registrant of #domeinnaam# has been changed

Nadere informatie

SIGNS OF SAFETY EN DE MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD

SIGNS OF SAFETY EN DE MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD pagina 1 pagina 2 SIGNS OF SAFETY EN DE MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD pagina 3 Problematiek pagina 4 Omvang van de problematiek 45% van de Nederlandse bevolking ooit/vaker slachtoffer

Nadere informatie

Empowerment project. Driejarig project van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal

Empowerment project. Driejarig project van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal Empowerment project Awasi Kenya Driejarig project van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal Empowerment*van* kinderen*in*kenia De#afgelopen#drie#jaren# hebben#we#met#steun#van#de# Rotaryclub##Rhenen: Veenendaal#een#

Nadere informatie

Positionering en idee ontwikkeling. zondag 2 december 12

Positionering en idee ontwikkeling. zondag 2 december 12 Positionering en idee ontwikkeling Agenda Review presentaties Customer Journey Positionering Van Cover Story naar Ideeën HKJ s Forced-Fit Huiswerk Customer Journey Vragen? Hoe was het bezoek? Customer

Nadere informatie

Combipoli Psychiatrie/Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Combipoli Psychiatrie/Kinder- en Jeugdpsychiatrie Sophia Kinderziekenhuis U bent doorverwezen naar de combipoli Psychiatrie/Kinder- en Jeugdpsychiatrie om te onderzoeken of u extra hulp kunt gebruiken bij de omgang met uw kind. In deze folder leest u

Nadere informatie

Trauma en verslaving. Patiënten

Trauma en verslaving. Patiënten Trauma en verslaving Patiënten Trauma en verslaving Informatie voor patiënten Als u naast uw verslaving ook last heeft van een nare of ingrijpende gebeurtenis uit uw verleden Trauma en verslaving 1 Trauma

Nadere informatie

Innovative SUMP-Process in Northeast-Brabant

Innovative SUMP-Process in Northeast-Brabant Innovative SUMP-Process in Northeast-Brabant #polis14 Northeast-Brabant: a region in the Province of Noord-Brabant Innovative Poly SUMP 20 Municipalities Province Rijkswaterstaat Several companies Schools

Nadere informatie

Systeem gericht werken bij complex trauma. Caroline Dierkx Danny de Bakker

Systeem gericht werken bij complex trauma. Caroline Dierkx Danny de Bakker Systeem gericht werken bij complex trauma Caroline Dierkx Danny de Bakker Sterk Huis Een doorontwikkeling van: De Bocht: van opvang en begeleiding van tienermoeders naar de aanpak van huiselijk geweld

Nadere informatie

Expertise seminar SURFfederatie and Identity Management

Expertise seminar SURFfederatie and Identity Management Expertise seminar SURFfederatie and Identity Management Project : GigaPort3 Project Year : 2010 Project Manager : Albert Hankel Author(s) : Eefje van der Harst Completion Date : 24-06-2010 Version : 1.0

Nadere informatie

Horizon methodiek na huiselijk geweld & na seksueel misbruik

Horizon methodiek na huiselijk geweld & na seksueel misbruik Horizon methodiek na huiselijk geweld & na seksueel misbruik 29-09-2014 Merijn van de Vliet, GZ-psycholoog Programma Introductie Oefening Horizon: twee varianten naast elkaar Film Oefening Thema s en

Nadere informatie

Programma. Dilemma s. Hoe gewelddadig is het? Moet het geweld direct stoppen? Duur van de situatie. Hoe lang speelt dit al? Ernst van de gevolgen.

Programma. Dilemma s. Hoe gewelddadig is het? Moet het geweld direct stoppen? Duur van de situatie. Hoe lang speelt dit al? Ernst van de gevolgen. Programma Rudy Bonnet Senior adviseur Trainer Coach Stade Advies Utrecht 1. Kennis maken 2. Opwarmer: Dilemma s 3. 4. De meldcode 5. in subgroepen 6. Pauze 7. Plenaire nabespreking 8. Conclusies 9. Evaluatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2016

Nieuwsbrief december 2016 Nieuwsbrief december 2016 Jong geleerd, oud gedaan Leuk om een verrassing te krijgen zo vlak voor Sinterklaas. Wij hadden Putu Ari en Komang gevraagd om een stukje te schrijven voor de nieuwsbrief over

Nadere informatie

Travel Survey Questionnaires

Travel Survey Questionnaires Travel Survey Questionnaires Prot of Rotterdam and TU Delft, 16 June, 2009 Introduction To improve the accessibility to the Rotterdam Port and the efficiency of the public transport systems at the Rotterdam

Nadere informatie