Sine Van Mol Ann De Bode. Mama heeft kanker

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sine Van Mol Ann De Bode. Mama heeft kanker"

Transcriptie

1 Sine Van Mol Ann De Bode Mama heeft kanker

2 Dit boek Mama heeft kanker kadert in het project Ouders met kanker, een initiatief van de Vlaamse Liga tegen Kanker en de dienst Sociaal Werk van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. Naast dit boekje is er voor ouders de brochure Als je als ouder ziek wordt - Met kinderen praten over kanker. Jongeren kunnen met hun vragen over de ziekte terecht op de website Vijfde herdruk (juni 2010) Vierde herdruk (juni 2009) Derde herdruk (november 2006) Tweede herdruk (februari 2005) Eerste gewijzigde herdruk (oktober 2003) Tekst: Sine Van Mol Illustraties: Ann De Bode Druk: Oranje, Sint-Baafs-Vijve Realisatie: Uitgeverij De Eenhoorn bvba, Vlasstraat 17, 8710 Wielsbeke 2003 Vlaamse Liga tegen Kanker, Koningsstraat 217, 1210 Brussel, tel D/2003/6048/257 NUR 273, 274 ISBN Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze ook, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever.

3 Sine Van Mol Ann De Bode Mama heeft kanker

4 Op een dag gaan mama, papa, Bram en Lise naar een pretpark. Ze zitten op de roetsjbaan en op draaimolens waar je buik van gaat kriebelen. Het is een heel leuke dag. 's Avonds zijn ze allemaal moe. Maar een week later is mama nog steeds moe. Dat is vreemd.

5 "Mama, waarom lig je weer op de sofa? Waarom speel je niet met me?" vraagt Bram een beetje boos. Ook Lise komt net de woonkamer binnen. "Ik moet jullie iets vertellen," zegt mama. "Ik ben deze week al twee keer bij de dokter geweest. Hij heeft me onderzocht. Er zit een knobbeltje in mijn buik. Daarin zitten een pak slechte cellen bijeen. Die maken me heel erg ziek. De dokter zegt dat het kanker is. Hij moet het knobbeltje wegsnijden. Anders kan ik niet beter worden." Bram kruipt bij mama op de sofa. "Kan ik nu ook zo'n knobbeltje krijgen?" vraagt hij. "Denk je soms dat het besmettelijk is, zoals griep? Nee, hoor! Kruip gerust dicht tegen me aan," zegt mama. Bram geeft haar een dikke knuffel.

6 Papa en mama brengen Bram en Lise met de auto naar school. Bij de schoolpoort geven Bram en Lise mama een dikke zoen. Daarna brengt papa mama naar het ziekenhuis voor de operatie. De dokter snijdt het knobbeltje met de slechte cellen weg.

7 Vandaag mogen Bram en Lise eindelijk mee met papa naar het ziekenhuis. "En nu ben je weer helemaal genezen," zegt Lise blij als ze mama's kamer binnenloopt. "Ik hoop het, Lise. Maar de dokter is er nog niet helemaal zeker van. Het zou kunnen dat er enkele slechte cellen uit het knobbeltje ontsnapt zijn. Die reizen dan mee in mijn bloed. Ze kunnen op een andere plek een nieuw knobbeltje maken. Daarom moet ik nog een aantal keer terugkomen naar het ziekenhuis voor chemotherapie," zegt mama. "Wat is dat nu weer?" vraagt Bram. Hij kijkt met grote ogen naar mama. "Het is een behandeling met medicijnen. Die doden de slechte cellen die ontsnapt zijn," legt mama uit. Bram richt zijn vingers als een geweer op mama's buik en schiet: "Paw, paw, paw. De kanker is dood." Mama moet er even om lachen.

8 "Maar door die chemo zullen er ook minder leuke dingen met mij gebeuren. Ik zal voortdurend moe zijn en soms ook misselijk. Want de chemo maakt ook goede cellen in mijn buik dood. En mijn haar zal uitvallen. Omdat de chemo de goede cellen die mijn haar vasthouden ook doodmaakt," zegt mama. "Word je dan echt kaal, zoals opa?" vraagt Bram. "Voor een tijdje wel, ja. Maar na de laatste behandeling krijg ik mijn mooie haar beslist terug. En zolang ik kaal ben, draag ik mooie sjaaltjes. Dan zie ik er toch niet helemaal uit zoals opa," antwoordt mama.

9 Een week na de operatie is mama terug thuis. Papa bakt een stapel pannenkoeken om dit te vieren. Bea, mama's beste vriendin, is er ook.

10 Na enkele dagen rusten, moet mama terug naar het ziekenhuis. Ze krijgt er haar eerste chemo. "Mag ik mee?" vraagt Bram. "Nee, Bram, deze keer mag het niet," antwoordt mama. "Ik mocht toch altijd mee!" roept Bram boos en hij gooit een autootje stuk tegen de muur. "Je maakt mama nog zieker met je gezeur!" gilt Lise. "Nu is het genoeg!" roept papa ongeduldig. Opeens begint Lise te huilen. "Het is allemaal mijn schuld. Omdat ik zo vaak ruzie maak met Bram, is mama nu ziek," snikt ze. "Maar Lise, toch. Het is niemands schuld dat mama kanker kreeg. Het heeft helemaal niets met jullie te maken," troost papa haar. "Weet je wat, Bram, maak jij maar een mooie tekening voor mama. Als we straks weer thuis zijn, zal ze er vast heel blij mee zijn."

11 Het is avond. Mama komt thuis. Bram geeft haar zijn tekening. Maar mama zegt niks. "Wat een mooie tekening, Bram," zegt papa. "Maar mama is nu te moe en te misselijk om ze te bekijken. Ze moet wat rusten." Mama gaat op de sofa liggen. Papa, Bram en Lise fluisteren tegen elkaar. Bram gaat dicht bij mama zitten. Als ze moet braken, reikt hij haar een schaaltje aan. Lise kan er niet tegen. Ze vlucht naar haar kamer. Papa ruimt wat op in de woonkamer en de keuken. Af en toe komt hij even kijken hoe het met mama gaat.

12 Om de twee weken moet mama naar het ziekenhuis voor chemotherapie. Als ze thuiskomt, voelt ze zich iedere keer misselijk. "Beer, ik kan nu niet met je spelen, hoor," zegt Bram. "Ik moet eerst voor mama zorgen." Van papa heeft hij een pak pleisters en enkele watten gekregen. Die zitten nu allemaal in zijn dokterstas. Lise vlucht niet meer naar haar kamer. Ze weet dat mama zich twee dagen na de chemotherapie al veel beter zal voelen. Lise maakt dan zoveel bananenmilkshake als ze kan. Het is mama's lievelingsdrankje.

13 Op een dag begint mama plukken haar te verliezen. "Dat komt door de medicijnen. Laat ze hun werk maar doen. Je weet toch nog: paw, paw, paw," schiet mama met haar vinger op haar buik. Terwijl papa Bram naar de voetbalclub brengt, helpt mama Lise met haar rekensommen. Als mama haar helpt, begrijpt Lise het meteen. Ze is echt een supermama. "Ik heb aan de juf verteld waarom je niet altijd mijn huiswerk kunt nakijken," zegt Lise. "Echt? Terwijl alle kinderen in de klas waren?" wil mama weten. "Ja, hoor. Maaike vroeg waarom je af en toe naar het ziekenhuis moet. En Gert-Jan wou weten waarom jij altijd sjaaltjes draagt," zegt Lise.

14 Vandaag vieren ze papa's verjaardag. Bram en Lise versieren de woonkamer met papieren slingers. Met z'n allen zingen ze tot ze niet meer kunnen. Als cadeautje krijgt papa een cd'tje van zijn lievelingsgroep. Dat heeft mama zelf voor hem uitgezocht. Allemaal samen doen ze een gek dansje op de muziek.

15 Na drie chemo's willen de dokters mama onderzoeken. Ze willen weten of de behandeling helpt. Mama is bang voor de uitslag. Lise wil dat mama met haar gaat winkelen. Ze wil al een poosje heel graag een nieuwe broek. En mama heeft beloofd dat ze die zou krijgen. "Hou op over die broek!" gilt mama opeens. Lise schrikt en loopt naar buiten, naar haar konijn. Ze aait het en dat troost haar een beetje. Een poos later vindt mama Lise bij het hok. "Lise, ik heb dit echt zo niet bedoeld. Weet je, ik ben heel bang voor morgen. Dan krijg ik de uitslag van het onderzoek. Je krijgt je broek zo gauw het kan," zegt ze terwijl ze Lise tegen zich aan drukt.

16 Gelukkig hebben de dokters goed nieuws voor mama. De chemotherapie helpt. Mama moet nog drie behandelingen krijgen. "We slaan er ons wel doorheen," zegt ze. Toch is Lise bang. "Mama... kun je ook doodgaan aan die kanker?" vraagt ze. "De chemokuur maakt me beter, Lise. De dokters doen alles wat ze kunnen om me te genezen." "De oma van Anne uit mijn klas is gestorven aan kanker," vertelt Lise. "Er zijn mensen die er dood aan gaan... ja, maar lang niet iedereen. De medicijnen moeten me beter maken. En als ik toch zieker word, zal ik je dat eerlijk vertellen," zegt mama.

17 Vandaag wil papa Bram en Lise verwennen met hun lievelingseten. "Wat willen jullie het liefst?" vraagt hij. "Frietjes!" roept Lise. "Warme chocolademelk!" brult Bram. "En mama wil sandwiches," zegt papa. Dus eten ze frietjes met sandwiches en drinken er warme chocolademelk bij.

18 Na de laatste chemo volgt er weer een onderzoek. Ook nu is de uitslag ervan goed. Mama en papa verrassen Bram en Lise met een uitstapje. Ze gaan met z'n allen een dagje naar zee. Het wordt een fantastische dag. Samen met papa maakt Bram een zandkasteel. Op de zeedijk kiest Lise in een leuke winkel een sjaaltje uit voor mama. Deze wordt meteen mama's lievelingssjaal. Wat ziet ze er mooi uit! Na een lekker ijsje gaan ze met z'n vieren in een go-cart rijden. Het is al donker als ze naar huis terugkeren.

19 Af en toe komt Bea, mama's beste vriendin langs, om te wassen, te strijken of te poetsen. En om gezellig met mama te babbelen. Dan verstopt Bea wel eens letterkoekjes voor Bram en Lise. Ze moeten die dan zien te vinden. Maar het allerleukste vinden Bram en Lise dat papa hun lievelingseten klaarmaakt. Dan is het echt feest.

20 Het gaat elke dag beter met mama. Ze is niet meer zo moe en ze krijgt al donshaartjes op haar hoofd. "Nog even en ik heb mijn mooie blonde haar terug," zegt mama. "Dan heb ik al die sjaals niet meer nodig." "Mag ik dan die sjaal hebben die we aan zee kochten, mama?" vraagt Lise. "En krijg ik er ook een voor mijn beer?" zeurt Bram. "Ja hoor," antwoordt mama.

21 Om de drie maanden moet mama voor controle naar het ziekenhuis. De dokters onderzoeken haar. Ze zoeken naar slechte cellen. Dan zijn mama, papa, Lise en Bram heel even bang. Je weet immers maar nooit. Maar de uitslag is telkens goed. En dat wordt iedere keer weer gevierd. Bram neemt dan zijn feesttoeter en maakt lawaai voor de hele buurt. Lise doet een rondedansje met mama. En papa bakt frietjes, belegt sandwiches en roert in de chocolademelk...

22 Wil je meer weten? Cellen Cellen zijn de bouwstenen van je lichaam. Je lichaam bestaat uit miljoenen cellen. Je kunt het vergelijken met een huis dat je bouwt met Legoblokjes. Je botten, je huid, je spieren, je longen, je hersenen, je ingewanden, kortom alles is opgebouwd uit cellen. Huidcellen zijn stevig en zitten aan elkaar vast, precies zoals de stenen van een huis. Bloedcellen zwemmen los door elkaar. Alle cellen zijn piepklein. Je kunt ze met het blote oog niet zien. Cellen groeien, worden oud en sterven af. Maar er worden ook voortdurend nieuwe cellen gemaakt. Wil je weten hoe dat gebeurt? Een cel kan zich delen in twee precies dezelfde cellen. Zo maakt een huidcel die zich deelt een nieuwe huidcel, een botcel maakt een nieuwe botcel enzovoort. Je lichaam vernieuwt zichzelf voortdurend zonder dat jij het weet! Kanker Soms gaat het fout en wordt een cel ziek. Een zieke cel deelt zich veel te snel en vormt veel nieuwe zieke cellen. Die zieke cellen noemen we kankercellen. Soms worden ze ook kwaadaardige cellen genoemd. Ze zitten op een hoopje bij elkaar en nemen de plaats in van gezonde cellen. Zo'n hoopje zieke cellen heet een tumor of een gezwel. Kankergezwellen maken je erg ziek en soms zijn ze dodelijk. Uitzaaiing of metastase Het kan gebeuren dat een paar zieke cellen in je bloed terechtkomen. Omdat je bloed stroomt, kunnen zieke cellen meestromen en verhuizen in je lichaam, bijvoorbeeld naar je longen of je lever. Daar beginnen ze weer schade aan te richten en nieuwe gezwellen te maken. Ze hebben zich uitgezaaid. De dokters noemen dat uitzaaiing of metastase. Diagnose Je voelt je niet lekker in je vel. De huisarts onderzoekt je. Meestal kan hij of zij je medicijnen geven en dan genees je snel. Soms stuurt de huisarts je voor een onderzoek naar het ziekenhuis. Een of meerdere dokters onderzoeken je en stellen vast welke ziekte je hebt. Dat is de diagnose. Als je kanker hebt, bespreken de dokters dit samen en overleggen ze hoe ze je kunnen genezen. Behandeling Dit is wat de dokter doet om je ziekte te bestrijden. De behandeling moet de zieke cellen uitschakelen zodat ze zich niet meer kunnen delen. Om kanker te bestrijden, bestaan er verschillende soorten behandelingen. De belangrijkste zijn: operatie, chemotherapie, radiotherapie. Sommige mensen moeten twee of drie soorten behandelingen krijgen. Operatie Als de tumor op een plek in je lichaam zit waar de dokter hem kan weghalen, word je geopereerd. Je wordt verdoofd, opdat je niet zou voelen dat de dokter de zieke delen wegsnijdt. De dokter doet dit met heel veel zorg, want alle zieke cellen moeten worden weggehaald. Soms is het nodig dat de dokter meer cellen wegneemt dan alleen maar de tumor. Dat is om zeker te zijn dat alle zieke cellen weg zijn, of

23 omdat de tumor ergens stevig aan vast zit. Je moet natuurlijk een poos rusten na zo'n operatie, want je bent moe. Je houdt er ook een litteken aan over. Chemotherapie Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die de zieke cellen moeten kapotmaken. Vaak worden deze medicijnen langs een infuus gegeven (dat is een slangetje waarlangs een vloeistof in je lichaam wordt gebracht). Daarvoor moet je naar het ziekenhuis. Soms wordt chemotherapie in de vorm van pillen gegeven. Via je bloed komen de medicijnen overal in je lichaam terecht. Ze maken de slechte cellen dood. Spijtig genoeg doden ze ook goede cellen. Daardoor word je moe of misselijk. Ook kan het zijn dat je haar uitvalt. Maar maak je geen zorgen: als de behandeling achter de rug is, verdwijnt het zieke gevoel en groeit je haar weer. Radiotherapie of bestraling In het ziekenhuis kan de dokter met een groot apparaat een stralenbundel richten op de zieke kankercellen om ze beetje bij beetje te doen verdwijnen. De dokter tekent strepen en kruisjes op je lichaam om de plek aan te duiden waar hij of zij die zieke cellen moet bestralen. Je voelt er op dat ogenblik niets van en het duurt maar enkele minuten. Je moet wel meerdere weken na elkaar elke schooldag even naar het ziekenhuis gaan. Radiotherapie maakt je moe en geeft je een ziek gevoel. Dat komt omdat er bij de bestraling ook gezonde cellen worden gedood en omdat de gezonde cellen alle dode cellen moeten opruimen. Na de behandeling verdwijnen deze nare bijwerkingen. Bijwerkingen Dit zijn de nare dingen die een behandeling met zich meebrengt. Bij een kankerbehandeling zijn de belangrijkste bijwerkingen: moeheid, een ziek gevoel (misselijkheid) en haaruitval. Je kunt een pruik, een sjaaltje of een pet dragen als je haar begint uit te vallen. Doordat je moe en misselijk bent, heb je minder eetlust. Al deze bijwerkingen verdwijnen weer als de behandeling achter de rug is. Je haar groeit weer, je vermoeidheid verdwijnt en je eetlust komt terug. Controle Tussen een aantal behandelingen in moet je op controle bij de dokter. Hij of zij onderzoekt je bloed en maakt foto's van de binnenkant van je lichaam om na te gaan hoe snel de kankercellen verdwijnen na een chemo- of radiotherapie. Zo'n controle zorgt voor veel spanning en angst omdat je weet dat je nadien te horen krijgt of de behandeling wel of niet helpt. Ook na de laatste behandeling moet je nog een hele poos regelmatig op controle bij de dokter. Hij of zij controleert dan of de zieke cellen terugkomen. Soms moet je nog jaren pilletjes slikken. Hopelijk kan de dokter je na enkele jaren zeggen dat je helemaal genezen bent.

24 Ik moet jullie iets vertellen, zegt mama. Er zit een knobbeltje in mijn buik. Daarin zitten een pak slechte cellen bijeen. Die maken me heel erg ziek. De dokter zegt dat het kanker is. Hiermee begint voor Bram en Lise een verwarrende tijd met heel wat vragen en verdriet, maar toch ook met leuke dingen. Samen met mama en papa slaan ze er zich doorheen. NUR 273, 274 ISBN

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

De heppiepet. de behandeling

De heppiepet. de behandeling 1 De heppiepet de behandeling Een manier om je ziekte te genezen. Het maakt je beter. Oma s vriendin moet naar het ziekenhuis voor een behandeling. Ze krijgt chemotherapie. soorten de pillen de chemotherapie

Nadere informatie

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding Kanker Inhoud Inleiding Inleiding Wat is kanker? Soorten kanker In het kinderziekenhuis Wat kan je doen tegen kanker? Afsluiting Bronvermelding Ik houd mijn werkstuk over kanker, omdat het mij een moeilijk

Nadere informatie

De MS van Tess Als elke dag onzeker is

De MS van Tess Als elke dag onzeker is Morgen gaan we naar de huisarts, zegt haar moeder s middags. Ik weet niet wat er met je is. Je bent zo moe de laatste tijd. En nu heb je ook nog last van je oog. De juf zegt dat ik misschien een bril moet,

Nadere informatie

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Deze folder legt uit wat er gebeurt als je papa of mama een bolletje

Nadere informatie

Kanker. Inleiding. Wat is kanker. Hoe ontstaat kanker

Kanker. Inleiding. Wat is kanker. Hoe ontstaat kanker Kanker Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat veel mensen niet weten wat kanker precies inhoud en ik zelf er ook meer van wil weten omdat mijn oma er in de zomervakantie aan gestorven is. Dat je

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11. Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders

Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11. Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 www.azherentals.be Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders Dag Bert, welkom op de kinderafdeling Ik zal je iets

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Ik in het ziekenhuis

Ik in het ziekenhuis Ik in het ziekenhuis Dit boek is van: (ook voor Lara) Uitgegeven door de Förderverein Tumor- und Leukämiekranke Kinder E.V. D- Mainz Geprint door: Idee en tekeningen: Teksten: Adviserend arts: Dit boek

Nadere informatie

Een kind zonder kankerdag

Een kind zonder kankerdag Een kind zonder kankerdag Eerste druk, maart 2011 2011 Maurice de Keijzer Schilderij cover: Roel Hofman isbn: 978-90-484-1732-2 nur: 402 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

b) Wat vind jij ervan dat er speciaal voor kinderen een boek over kanker is a) Welke vorm van kanker had Jacintha? geschreven? Leg uit waarom.

b) Wat vind jij ervan dat er speciaal voor kinderen een boek over kanker is a) Welke vorm van kanker had Jacintha? geschreven? Leg uit waarom. Gezondheid kanker op pagina 4/5 van Kidsweek. A B C a) Welke ziekte heeft Jacintha gehad? b) Hoe heet het boek waar Jacintha aan meegeholpen heeft? c) Ken jij iemand in jouw omgeving die kanker heeft?

Nadere informatie

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos.

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Ben je niet bang? vraagt Draak. Muis trekt haar zwaard. Ik heb een zwaard. Ik draag

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Kijk, de vogel zingt. Bente Jonker Moniek Peek. De Vier Windstreken. Jonker - Peek Kijk, de vogel zingt. Het verhaal van Jet en haar dove zusje

Kijk, de vogel zingt. Bente Jonker Moniek Peek. De Vier Windstreken. Jonker - Peek Kijk, de vogel zingt. Het verhaal van Jet en haar dove zusje Kijk, de vogel zingt vertelt het verhaal van Jet die een doof zusje krijgt. Voor Jet maakt het niets uit, ze begrijpt haar zusje Keet toch wel! Haar ouders zijn geschrokken, ze geloven het eigenlijk niet.

Nadere informatie

Het is een ziekte die jarenlang door verschillende factoren zich ontwikkeld. Sommige factoren kun je zelf voorkomen, een paar niet.

Het is een ziekte die jarenlang door verschillende factoren zich ontwikkeld. Sommige factoren kun je zelf voorkomen, een paar niet. Werkstuk door een scholier 1583 woorden 23 april 2011 4,9 12 keer beoordeeld Vak Zorg en welzijn KANKER: Ik ga vandaag mijn spreekbeurt houden over kanker om twee redenen. De eerste is dat iedereen kanker

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Darmkanker. Dit is leukemie

Darmkanker. Dit is leukemie Darmkanker Dit is leukemie Bloed wordt gemaakt in het beenmerg. Beenmerg zit in je botten. In het beenmerg zitten stamcellen. Uit de stamcellen ontstaan bloedcellen. Bloed stroomt door je bloedvaten naar

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Gemaakt door: Gerdy Castelein en Anne Griet Adema Klas: 4A

Gemaakt door: Gerdy Castelein en Anne Griet Adema Klas: 4A Gemaakt door: Gerdy Castelein en Anne Griet Adema Klas: 4A 1 -Voorkant -inhoudsopgave - Uitwerking deelvragen: - Wat is borstkanker? - Hoe ontdek je borstkanker? - Als je erachter komt, wat gebeurt er

Nadere informatie

Ronny de pony en Hein het konijn gaan naar het ziekenhuis. Urologie. Tekst: Ann Danckaert. Originele tekeningen: Hilde Mattheeuws

Ronny de pony en Hein het konijn gaan naar het ziekenhuis. Urologie. Tekst: Ann Danckaert. Originele tekeningen: Hilde Mattheeuws Urologie Ronny de pony en Hein het konijn gaan naar het ziekenhuis Urologie Tekst: Ann Danckaert Originele tekeningen: Hilde Mattheeuws Het is heel vroeg in de morgen. Samen met zijn mama stapt Ronny de

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

6,5 ER ZIJN DRIE SOORTEN BLOEDCELLEN: WAT ZIJN NU DE TAKEN VAN DE DIVERSE BLOEDCELLEN? Spreekbeurt door een scholier 1815 woorden 11 maart 2005

6,5 ER ZIJN DRIE SOORTEN BLOEDCELLEN: WAT ZIJN NU DE TAKEN VAN DE DIVERSE BLOEDCELLEN? Spreekbeurt door een scholier 1815 woorden 11 maart 2005 Spreekbeurt door een scholier 1815 woorden 11 maart 2005 6,5 240 keer beoordeeld Vak Nederlands Kanker Om te begrijpen hoe leukemie iemand ziek maakt, moet je eerst iets over je eigen lichaam weten; hoe

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

Plakzijde Schutblad links Schutblad rechts Ziek Eerder verscheen: Niks zeggen! Bekroond met een Vlag en Wimpel 2008 www.gideonsamson.nl www.leopold.nl Gideon Samson Ziek Leopold / Amsterdam Voor Jolijn,

Nadere informatie

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker Kanker Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over kanker patiënten. Ik hou mijn spreekbeurt hier over omdat er veel kinderen zijn die niet precies weten wat kanker nou eigenlijk is en omdat kanker heel veel

Nadere informatie

Werkblad 3: Gravenfeest China

Werkblad 3: Gravenfeest China 1. Lees onderstaande mails en noteer op een apart blad wat je leert over Qing Ming Jie. 2. Bedenk een verhaal over het gravenfeest dat je kan vertellen aan de andere kinderen van je klas. Welke prenten

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Introductie: Brom en Bram

Introductie: Brom en Bram ! Activiteit 43 Brom, Bram en Brim Ontwikkelingsaspecten De kleuters doen ervaringen op met het onderscheiden van klanken (auditieve discriminatie). Materiaal kopies van de tekeningen van Brom en Bram

Nadere informatie

Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen

Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen In deze folder vertellen we je wat een bloedtransfusie is en waarom het gegeven wordt. Wat is bloedtransfusie? Bloedtransfusie betekent dat je bloed krijgt toegediend.

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

Fiche 1: chirurgie. Opdracht: Speel een operatie na

Fiche 1: chirurgie. Opdracht: Speel een operatie na Fiche 1: chirurgie Soms is het nodig om een tumor weg te halen. Dat gebeurt tijdens een operatie. De dokter die deze operatie uitvoert, heet een chirurg. De dokter haalt de hele tumor, of het grootste

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Hersenkanker/tumor

Werkstuk Biologie Hersenkanker/tumor Werkstuk Biologie Hersenkanker/tumor Werkstuk door een scholier 1349 woorden 19 oktober 2003 6 70 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding: Mijn werkstuk gaat over hersentumoren. Ik heb het gekozen omdat

Nadere informatie

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Deze folder legt uit wat er gebeurt als je papa of mama een bolletje

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! VERSJES: Mourik lou VADERDAG Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! t Is geen zakdoek of sigaren, t is een heel, heel ander

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

vieren een verjaardag

vieren een verjaardag Wat is er toch aan de hand met Vuurkontje? Waarom is hij zo verdrietig? De Smoezels maken zich zorgen om hun huisdraak. Ineens hebben ze een superstinkplan: ze gaan de verjaardag van Vuurkontje vieren

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Op bezoek bij Suus op de Intensive care

Op bezoek bij Suus op de Intensive care Op bezoek bij Suus op de Intensive care Hoi, ik ben Suus en ik lig in het ziekenhuis. De afdeling waar ik lig, heet de Intensive care. In dit boekje laat ik je zien hoe de afdeling eruit ziet en wat iedereen

Nadere informatie

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN!

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! 978 Welkom op de Kinderafdeling Au Au Pijn is niet fijn!, deze folder gaat over pijn. Pijn is heel vervelend en soms ook moeilijk te begrijpen. We proberen je

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink Poekie is verdrietig Want zijn papa en mama gaan scheiden Geschreven door Mariska van der Made Illustraties van Dick Rink Poekie is een lief klein monstertje van vijf jaar oud. Hij woont samen met zijn

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

De epilepsie van Annemarie Als je hersens soms op hol slaan

De epilepsie van Annemarie Als je hersens soms op hol slaan Annemarie begreep er niks van. Had ze zo raar op de grond liggen doen? Wat stom. Zelf wist ze alleen nog maar dat haar buik naar aanvoelde en dat ze heel bang werd. Van de rest wist ze niets. Annemaries

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Het been van Heleen Over je been in het gips

Het been van Heleen Over je been in het gips Heleen en Tim springen op het schoolplein van de ene bank naar de andere. Als Heleen uitglijdt komt ze heel ongelukkig terecht. Au, au, mijn been! huilt ze met grote snikken. Tim staat er geschrokken bij.

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Met wie kan jij dan praten? Een brochure voor kinderen van 7 tot 11 jaar

Met wie kan jij dan praten? Een brochure voor kinderen van 7 tot 11 jaar Als je moeder naar een psychiatrisch ziekenhuis moet... of je vader naar een psychiater... Met wie kan jij dan praten? Een brochure voor kinderen van 7 tot 11 jaar Deze brochure werd - met toestemming

Nadere informatie

Help, ik heb Type 1 Diabetes!

Help, ik heb Type 1 Diabetes! Help, ik heb Type 1 Diabetes! Handige weetjes en feitjes voor je spreekbeurt over Type 1 Diabetes Een uitgave van: Wat is diabetes? Diabetes is een ziekte. Er is dan een probleem met de insuline in je

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 1)

Luisteren: muziek (A2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen?

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen? ZORA is zwanger Wat kan Zora doen? Zora is zwanger van haar eerste kindje Dit zijn Zora en Samir. Ze krijgen een baby. Zora is 5 maanden zwanger. Haar buik is dik en ze voelt de baby bewegen. Ze is blij

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

DE ROZE HUISKRANT. Interview met onze stagiaire DE REDACTIE: JESSIKA INGE LINDA PHILIPPE HEIDI INE STEPHANIE CONTACT: INE.

DE ROZE HUISKRANT. Interview met onze stagiaire DE REDACTIE: JESSIKA INGE LINDA PHILIPPE HEIDI INE STEPHANIE CONTACT: INE. DE REDACTIE: JESSIKA INGE LINDA PHILIPPE HEIDI INE STEPHANIE CONTACT: INE.VERCAEMER @DE-LELIE.BE Krantje 26 DE ROZE HUISKRANT Juli 2013 Interview met onze stagiaire We hebben sinds 4 februari een stagiaire,

Nadere informatie

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel.

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel. Pasen Wat lijkt het lang geleden dat we met Kerst de geboorte van Jezus vierden. Het thema van Pasen is vasthouden en loslaten. Om te ontdekken dat het geloof in Jezus houvast biedt, moeten de mensen om

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Je bestraling. voor jongeren vanaf 12 jaar en hun ouders

Je bestraling. voor jongeren vanaf 12 jaar en hun ouders Je bestraling voor jongeren vanaf 12 jaar en hun ouders Algemeen nummer UMCG (050) 361 6161 Je kunt hier ook terecht met algemene vragen over het UMCG. Bijvoorbeeld over de bereikbaarheid van het UMCG,

Nadere informatie

Tijn in het ziekenhuis. Het verwijderen van amandelen bij kinderen

Tijn in het ziekenhuis. Het verwijderen van amandelen bij kinderen Tijn in het ziekenhuis Het verwijderen van amandelen bij kinderen 2 Introductie Uw kind wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van keel- en of neusamandelen. Dit boekje kan u

Nadere informatie

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties Verhaal- en kleurboek voor kinderen Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties In naam van Allâh, de Weldadige, de Genadige 3 Het is half acht s avonds. Fazilah en Djamiel dekken samen de tafel.

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Ik help je wel illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Deze uitgave is een cadeau van ViaViela aan al onze opvangkinderen en (gast)ouders. Veel voorleesplezier! Juul doet de deur open.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

SKW Special. Beter ziek zijn. Mira Vis locatiehoofd SKW t Hummeltje

SKW Special. Beter ziek zijn. Mira Vis locatiehoofd SKW t Hummeltje SKW Special Beter ziek zijn Mira Vis locatiehoofd SKW t Hummeltje SKW Van Polanenpark 243 2241 SL Wassenaar tel. 070-511 31 47 info@kinderdagverblijven-wassenaar.nl www.kinderdagverblijven-wassenaar.nl

Nadere informatie

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders Leo Leeuwtje Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders isbn: 9789048431052 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

Paultje. Vijf avonturen met. Eve Tharlet Brigitte Weninger. De Vier Windstreken

Paultje. Vijf avonturen met. Eve Tharlet Brigitte Weninger. De Vier Windstreken Het vindingrijke konijn Paultje beleeft in deze bundel vijf avonturen met heel herkenbare thema s: Paultje krijgt een zusje Van harte beterschap, Paultje! Paultje maakt ruzie Paultje. Waar is Klaasje?

Nadere informatie

Hein het konijn en Raf de giraf gaan naar het ziekenhuis

Hein het konijn en Raf de giraf gaan naar het ziekenhuis Amandelen Hein het konijn en Raf de giraf gaan naar het ziekenhuis Tekst: Ann Danckaert Originele tekeningen: Hilde Mattheeuws Het is heel vroeg in de morgen. Samen met zijn mama stapt Raf de giraf het

Nadere informatie

Ave Regina. Ave Regina

Ave Regina. Ave Regina Ave Regina Ave Regina Dit ben ik Kom jij voor het eerst op internaat in Ave Regina? Dit boekje vertelt jou het verhaal van David, Maarten en Roos, die ook op internaat kwamen. Misschien kan je het zelf

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed?

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed? Alles over de bloedziekten PNH & AA Wat is bloed? Binnenin je lichaam zit een rode vloeistof. Dat is je bloed. Bloed is erg belangrijk voor je lichaam, het zorgt voor vervoer van stoffen, voor de warmte

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI AVI E4* Alcoholisme, ruzie, bang zijn Midden in de nacht rinkelt de telefoon. Anna weet wat dat betekent. Ze moet vluchten, alweer. Ze rent de donkere nacht in. De volgende dag valt Anna in de klas in

Nadere informatie