PIJNKLINIEK. Pa ënteninforma e: Facetdenerva e

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PIJNKLINIEK. Pa ënteninforma e: Facetdenerva e"

Transcriptie

1 PIJNKLINIEK Pa ënteninforma e: Face nfiltra e Facetdenerva e

2 Beste meneer, mevrouw, Met deze brochure willen wij u meer uitleg geven over een face nfiltra e ( ook proefinfiltra e genoemd) als behandeling voor facetartrose of facetontsteking in de lage rug. Bij een guns ge proe ehandeling kan er overgegaan worden tot een defini eve behandeling, namelijk een radiofrequente behandeling (denerva e) van de betrokken facetgewrichten. Inleiding. Twee wervels worden verbonden door de grote tussenwervelschijf. Het facetgewricht vormt de verbinding tussen twee wervels achteraan opzij, zowel boven als onder. Soms ontstaat er een probleem thv deze facetgewrichten, zoals artrose. Artrose betekent een abnormale aanmaak van bot op een bepaalde plaats, vaak door overbelas ng of fou eve belas ng. Deze overbelas ng, fou eve belas ng of artrose kan pijn veroorzaken. Vaak kan de oorzaak niet worden weggenomen.

3 Tijdens een face nfiltra e wordt er rond de facetgewrichten een lokale verdoving ( lokaal anesthe cum) en een ontstekingsremmer (cor sonepreparaat) ingespoten. Het lokaal anesthe cum verdoo het gewrichtzenuwtje direct maar jdelijk (=diagnos sch), terwijl de ontstekingsremmer de acute ontsteking aanpakt ( kan soms een aantal dagen duren vooraleer het effect gee ). Als na de proe ehandeling de pijn afneemt, zijn de facetgewrichten hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de pijn. Van zodra het lokaal verdovend middel uit het lichaam verwijderd is, kan de pijn terug komen. Indien een guns g resultaat bij een proe ehandeling, komt u in aanmerking voor een radiofrequente behandeling van de zenuwen van de betrokken facetgewrichten.

4 Voorbereiding. - U kan gewoon eten en drinken en uw geneesmiddelen innemen. - Zorg ervoor dat u na de behandeling naar huis wordt gebracht door een begeleider. U mag 24 u na de behandeling niet ac ef deelnemen in het verkeer. - Als u op de dag van de behandeling koorts hee of ziek bent, neem dan contact op met de pijnkliniek. - Indien u bloedverdunners neemt, moet u dit op voorhand melden, zodat er passende maatregelen genomen kunnen worden. Meestal moet u deze een jd voor de behandeling stoppen of vervangen door andere geneesmiddelen. Voor de infiltra e moet er een stollingscontrole worden uitgevoerd (PTT, APTT, INR en bloedplaatjes). Overleg dit met uw huisarts. - Als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, pleisters, latex, contrast of verdovingsvloeistof, moet u dit voor de start van de behandeling melden aan de verpleegkundige of arts.

5 - In verband met röntgenstraling is het belangrijk te weten of u zwanger bent. De straling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Als u zwanger bent of een vermoeden daarvan hee, moet u dit voor de start van de behandeling aan de verpleegkundige of arts melden.

6 De behandeldag. Bij aankomst in het ziekenhuis laat u zich eerst inschrijven aan het onthaal. Breng uw SIS-kaart mee, een lijst van de huidige medica e en eventueel een verwijsbrief. Indien foto s niet gebeurd zijn in dit ziekenhuis, gelieve deze dan ook mee te nemen. Na de inschrijving, meldt u zich aan de verpleegafdeling, waar u zich kan omkleden en een opera ehemdje aantrekt. Dit hemd sluit langs de achterzijde. Vervolgens zal de verpleegkundige een waakinfuus aanbrengen, waarlangs de arts jdens de behandeling eventueel medica e kan geven.

7 De behandeling. Face nfiltra e of facetdenerva e gebeurt in de opera ezaal onder geleide van radioscopie. U zal zien dat er onder meer twee televisiemonitors en een röntgenapparaat aanwezig zijn om de juiste behandelingsplaats te bepalen. Tijdens de behandeling ligt u met uw buik op een kussen. Dit dient om de wervelkolom rechter te maken. Tijdens de behandeling wordt uw hartslag en zuurstofgehalte in het bloed via een vingerklem bewaakt. Na het instellen van het röntgenapparaat zal de verpleegkundige uw rug ontsme en met een koude, rode ontsme ngsstof. De arts legt dan steriele doeken rond de prikplaats om steriel te kunnen werken. Bij een face nfiltra e wordt een lokaal verdovend middel rond de zenuw van het facetgewricht gebracht.

8 Bij een facetdenerva e wordt onder lokale verdoving met een naald geprikt rond het facetgewricht onder radioscopie, net zoals bij een face nfiltra e. Het grote verschil is echter dat in de plaats van lokaal verdovend middel in te spuiten rond het facetgewricht er eerst een kleine elektrische stroom door de p van de naald wordt gestuurd. U dient dan te zeggen wat en waar U iets voelt. U moet niet wachten tot dit gevoel pijnlijk is. De minste verandering, nteling, druk of schokjes is voldoende. Op basis van die informa e wordt door uw arts beslist of de elektrode zich tegenaan de zenuw rond het facetgewricht bevindt. Indien dit het geval is kan de p van de naald verwarmd worden tot 80 C gedurende 75 seconden. Dit kan meerdere malen (meestal 2) gebeuren per facetgewricht en vaak wordt meer dan 1 facetgewricht tegelijk behandeld (vaak 3 of meer facetgewrichten). Deze behandeling onderbreekt de pijngeleiding in de te behandelen zenuw.

9 Na de behandeling. Een uurtje na de face nfiltra e mag U naar huis gaan, tenminste indien U geen nevenwerkingen hebt van de lokale verdoving (duizeligheid, hartkloppingen,...). Door de verdovende stof kan jdelijk soms een zenuw naar het been mee verdoofd geraken. Hierdoor kan steunen op dat been moeilijker gaan gedurende enkel uren totdat de verdoving is uitgewerkt. U mag zelf niet rijden met de wagen. Tijdens de uren na de inspui ng gaat U zelf na of de pijn van voorheen al of niet volledig onderdrukt is. U mag zelfs bewegingen doen die normaal de pijn uitlokken. Indien de pijn wegblij betekent dit een bijkomend argument om te stellen dat de pijn via de kleine zenuw rond het facetgewricht geleid wordt naar de hersenen. U komt dan in principe in aanmerking voor een facetdenerva- e.

10 Een uurtje na de facetdenerva e mag u het ziekenhuis verlaten. Zoals bij een face nfiltra e mag u de eerste 24u na de behandeling niet ac ef deelnemen aan het verkeer. Onmiddellijk na de facetdenerva e kan de wonde meer pijnlijk zijn dan voordien. Er werden immers één of meerdere kleine brandwonden gemaakt. Deze napijn kan enkele weken aanhouden, maar verdwijnt vrijwel al jd. U kan hiervoor een pijns ller nemen. Het beste resultaat na een defini eve blokkade is te verwachten na zes tot acht weken. Radiofrequente behandelingen leiden nooit tot volledige gevoelloosheid en slechts zelden tot volledige pijnvrijheid. Het verminderen van het pijnniveau en de pijnpieken met 50% wordt als een belangrijk succes beschouwd. Deze behandelingen zijn dan ook symptoma sch en zullen bijgevolg nooit genezend werken op de oorzakelijke afwijkingen die in uw wervelkolom werden vastgesteld.

11 Artrose wordt dus niet genezen en ook niet afgeremd door deze behandelingen. De behandelde zenuwen herstellen zich ook na verloop van jd, zodat zich maanden tot jaren een nieuwe behandeling kan opdringen. Andere heel belangrijke pijlers, om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen zijn: houdingsverbeterende oefeningen en correct ruggebruik, zodat een langdurige periode met beterschap of genezing kan bekomen worden.

12 Wat zijn de risico s en mogelijke nevenwerkingen of complica es? De procedure is over het algemeen veilig. Aan elke behandeling zijn risico s en nevenwerkingen verbonden en bestaat er een mogelijkheid tot complica es. Er bestaat een kleine kans op bloeding, infec e, zenuwschade en pijn door de prik zelf. De meest voorkomende bijwerkingen is napijn, maar ook jdelijke gevoelsvermindering. Deze gevoelsvermindering treedt in de buurt op van de behandelde facetgewrichten. Aanraking gee hierbij soms een vreemd gevoel. Na enkele weken keert het gevoel langzaam terug. Andere bijwerkingen van de cor coïden zijn: blozen, zweten, hartkloppingen, kloppende hoofdpijn en verhoging van de bloedsuikerspiegel ( bij diabe ci).

13 Complica es komen bijna nooit voor. Een enkele keer wordt een bloedvaatje geraakt, waardoor een bloeding ontstaat. Dit is ongevaarlijk als u geen bloedverdunners neemt of deze jdig stopt. Heel uitzonderlijk kan hersenvliesontsteking voorkomen doordat de naald in aanraking komt met bacteriën in het lichaam. Een hersenvliesontsteking is met an bio ca goed te genezen.

14 PIJNKLINIEK Dr Vandendriessche Dr Geelen Indien u vragen hee over de behandeling, aarzel dan niet om contact op te nemen met de pijnkliniek : 012/ AZ Vesalius Campus Tongeren, Hazelereik 51 Campus Bilzen, Hospitaalstraat 15/1

15 PIJNKLINIEK Pa ënteninforma e: Face nfiltra e-denerva e Allergie: Medica e: Ik,, heb de informa e gelezen, ben op hoogte van de mogelijke risico s. Datum:.. Handtekening:.

PIJNKLINIEK Pa ënteninforma e: Zenuwproe lok en Gepulseerde radiofrequente zenuwblokkade of defini eve zenuwblokkade

PIJNKLINIEK Pa ënteninforma e: Zenuwproe lok en Gepulseerde radiofrequente zenuwblokkade of defini eve zenuwblokkade PIJNKLINIEK Pa ënteninforma e: Zenuwproe lok en Gepulseerde radiofrequente zenuwblokkade of defini eve zenuwblokkade Beste mevrouw, meneer, U zal binnenkort een zenuwproe lock of een defini eve zenuwblokkade,

Nadere informatie

PIJNKLINIEK. Pa ënteninforma e: Transforaminale infiltra e

PIJNKLINIEK. Pa ënteninforma e: Transforaminale infiltra e PIJNKLINIEK Pa ënteninforma e: Transforaminale infiltra e Beste mevrouw, meneer, U zal binnenkort een zenuwwortelinfiltratie of kortweg wortelinfiltratie ondergaan als behandeling voor een geïrriteerde

Nadere informatie

PIJNKLINIEK. Pa ënteninforma e: Epidurale infiltra e

PIJNKLINIEK. Pa ënteninforma e: Epidurale infiltra e PIJNKLINIEK Pa ënteninforma e: Epidurale infiltra e Beste mevrouw, meneer, U zal binnenkort een epidurale infiltratie ondergaan als behandeling voor een geïrriteerde of ontstoken zenuw van het ruggenmerg

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Afdeling Anesthesie - Pijntherapie. Behandeling van de facetgewrichten

Patiënteninformatie. Afdeling Anesthesie - Pijntherapie. Behandeling van de facetgewrichten Patiënteninformatie Afdeling Anesthesie - Pijntherapie Behandeling van de facetgewrichten AZ Turnhout Campus Sint-Elisabeth Rubensstraat 166 2300 Turnhout Tel. 014/40 60 11 Fax 014/42 09 31 www.azturnhout.be

Nadere informatie

PIJNKLINIEK Transforaminale infiltratie

PIJNKLINIEK Transforaminale infiltratie PIJNKLINIEK Transforaminale infiltratie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. INLEIDING...4 2. DE BEHANDELDAG...5 3. VOORAF...5 4. WAT IS EEN TRANSFORAMINALE INFILTRATIE...7 5. DE BEHANDELING...8

Nadere informatie

> Radiofrequente behandeling van de facetgewrichten

> Radiofrequente behandeling van de facetgewrichten www.azstlucas.be > van de Multidisciplinair pijncentrum van de Inhoudstafel Welkom 3 Behandeling van de 4 De voorbereiding 5 De behandeldag 6 De 7 Nazorg 8 Wat te verwachten betreffende de pijn? 9 Mogelijke

Nadere informatie

www.azstlucas.be > Facetinfiltratie Multidisciplinair pijncentrum

www.azstlucas.be > Facetinfiltratie Multidisciplinair pijncentrum www.azstlucas.be > Multidisciplinair pijncentrum Inhoudstafel Welkom 3 Wat is een facetinfiltratie? 4 De voorbereiding 5 De behandeldag 6 De behandeling 7 Nazorg 8 Wat te verwachten betreffende de pijn?

Nadere informatie

> Transforaminale epidurale infiltratie

> Transforaminale epidurale infiltratie www.azstlucas.be > Multidisciplinair pijncentrum Inhoudstafel Welkom 3 Wat is een (Transforaminele)? 4 De voorbereiding 5 De behandeldag 6 De behandeling 7 Nazorg 8 Wat te verwachten betreffende de pijn?

Nadere informatie

> Zenuwwortelinfiltratie

> Zenuwwortelinfiltratie www.azstlucas.be > Multidisciplinair pijncentrum Inhoudstafel Welkom 3 Wat is een zenuwwortelinfiltratie? 4 De voorbereiding 5 De behandeldag 6 De behandeling 7 Nazorg 8 Wat te verwachten betreffende de

Nadere informatie

Lumbale sympathicus (proef-)blokkade

Lumbale sympathicus (proef-)blokkade Lumbale sympathicus (proef-)blokkade INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. INLEIDING...4 2. VOORBEREIDING...5 3. DE BEHANDELDAG...6 4. WAT ZIJN MOGELIJKE RISICO S EN COMPLICATIES?...8 5. CONTACTGEGEVENS...8

Nadere informatie

> Lumbale en cervicale epidurale infiltratie

> Lumbale en cervicale epidurale infiltratie www.azstlucas.be > Multidisciplinair pijncentrum Inhoudstafel Welkom 3 Wat is een? 4 De voorbereiding 5 De behandeldag 6 De behandeling 6 Nazorg 7 Zal een mij helpen? 8 Wat zijn de risico s en de nevenwerkingen?

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Behandeling van de facetgewrichten

Patiënteninformatie. Behandeling van de facetgewrichten Patiënteninformatie Behandeling van de facetgewrichten Inhoud Inleiding... 3 Omschrijving en doel van de behandeling... 3 Voorbereiding op de behandeling... 3 Verloop van de behandeling... 4 Vooraf...

Nadere informatie

> Gepulseerde radiofrequente zenuwblokkade

> Gepulseerde radiofrequente zenuwblokkade www.azstlucas.be > Multidisciplinair pijncentrum Inhoudstafel Welkom 3 Wat is een? 4 De voorbereiding 5 De behandeldag 6 De behandeling 7 Nazorg 8 Wat te verwachten betreffende de pijn? 9 Tenslotte 11

Nadere informatie

PIJNKLINIEK Zenuwproefblok en gepulseerde radiofrequente zenuwblokkade

PIJNKLINIEK Zenuwproefblok en gepulseerde radiofrequente zenuwblokkade PIJNKLINIEK Zenuwproefblok en gepulseerde radiofrequente zenuwblokkade INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. INLEIDING...4 2. DE BEHANDELDAG...5 3. WAT U VOORAF MOET REGELEN...5 4. DE ZENUWWORTEL...7

Nadere informatie

FACETINFILTRATIE. Patiënteninformatie. Daghospitaal volwassenen

FACETINFILTRATIE. Patiënteninformatie. Daghospitaal volwassenen FACETINFILTRATIE Patiënteninformatie Daghospitaal volwassenen 1. Wat is een facetinfiltratie? Waarom? De wervelzuil, zowel ter hoogte van de rug, als ter hoogte van de nek, staan als blokjes op elkaar

Nadere informatie

PIJNKLINIEK Facetinfiltratie en -denervatie

PIJNKLINIEK Facetinfiltratie en -denervatie PIJNKLINIEK Facetinfiltratie en -denervatie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. INLEIDING...4 2. DE BEHANDELDAG...5 Vóór uw vertrek naar het ziekenhuis De opname 3. WAT U VOORAF MOET REGELEN...5

Nadere informatie

Sacro-iliacale gewrichtsinfiltratie

Sacro-iliacale gewrichtsinfiltratie Sacro-iliacale gewrichtsinfiltratie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. INLEIDING...4 2. WAT IS EEN SACRO-ILIACALE GEWRICHTSINFILTRATIE?...5 3. VOORBEREIDING...5 4. DE DAG VAN DE INGREEP...6 5.

Nadere informatie

Pijnkliniek Cervicale epidurale infiltratie

Pijnkliniek Cervicale epidurale infiltratie Pijnkliniek Cervicale epidurale infiltratie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. INLEIDING...4 2. WAT IS EEN CERVICALE EPIDURALE INFILTRATIE...5 3. HOEVEEL INFILTRATIES WORDEN ER GEPLAND...6 4.

Nadere informatie

> Therapeutische facetinfiltratie

> Therapeutische facetinfiltratie www.azstlucas.be > Multidisciplinair pijncentrum Inhoudstafel Welkom 3 Wat is een? 4 De voorbereiding 5 Opname 6 De behandeling 7 Nazorg 8 Wat te verwachten betreffende de pijn? 9 Mogelijke nevenwerkingen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Lumbale epidurale infiltratie

Patiënteninformatie. Lumbale epidurale infiltratie Patiënteninformatie Lumbale epidurale infiltratie Inhoud Inleiding... 3 Omschrijving en doel van de behandeling... 3 Voorbereiding op de behandeling... 3 Verloop van de behandeling... 4 Vooraf... 4 De

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Transforaminele infiltratie

Patiënteninformatie. Transforaminele infiltratie Patiënteninformatie Transforaminele infiltratie Inhoud Inleiding... 3 Omschrijving en doel van de behandeling... 3 Voorbereiding op de behandeling... 3 Verloop van de behandeling... 4 Vooraf... 4 De behandeling...

Nadere informatie

LUMBALE SYMPATICUS BLOKKADE

LUMBALE SYMPATICUS BLOKKADE INFOBROCHURE LUMBALE SYMPATICUS BLOKKADE Pijncentrum Mensen zorgen voor mensen Welkom Het pijncentrum is een multidisciplinaire eenheid binnen het Mariaziekenhuis Overpelt. Onze doelstelling is de pijn

Nadere informatie

Informatiebrochure. Zenuwblokkade en/of behandeling van de facetgewrichten. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Zenuwblokkade en/of behandeling van de facetgewrichten. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Zenuwblokkade en/of behandeling van de facetgewrichten I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 De voorbereiding 6 Behandeldag 7 De behandeling 8 De nazorg 10 Mogelijke

Nadere informatie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Facetinfiltratie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Facetinfiltratie daghospitaal volwassenen informatiebrochure Facetinfiltratie 1 Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een facetinfiltratie? 4 3. Voorbereiding 5 4. Behandeling 6 5. Nazorg 7 6. Mogelijke bijwerkingen 8

Nadere informatie

Wortelblok i e m lda m o r n i t g e o g r t z u m

Wortelblok i e m lda m o r n i t g e o g r t z u m Wortelblok imelda omringt u met zorg Inhoud Inleiding 3 Wat is een wortelblok? 3 Verloop van de behandeling 4 Nazorg en nevenwerkingen 6 Nuttige informatie 7 2 Uw arts heeft besloten een wortelblok te

Nadere informatie

Het pijncentrum is ondergebracht op de afdeling functiemetingen van het Sint-Trudo Ziekenhuis.

Het pijncentrum is ondergebracht op de afdeling functiemetingen van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Welkom Geachte patiënt Geachte familie Het pijncentrum is ondergebracht op de afdeling functiemetingen van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Onze doelstelling is, op multidisciplinaire wijze, de pijn van onze

Nadere informatie

Facetinfiltratie i e m lda m o r n i t g e o g r t z u m

Facetinfiltratie i e m lda m o r n i t g e o g r t z u m Facetinfiltratie imelda omringt u met zorg Inhoud Inleiding 3 Wat is een facetinfiltratie? 3 Verloop van de behandeling 4 Nazorg en nevenwerkingen 6 Nuttige informatie 7 2 Uw arts heeft besloten een facetinfiltratie

Nadere informatie

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. Facetinfiltratie. Dr. G. Bessemans Dr. S. Vanvolsem Neurochirurgen. Frank Fincken Pijnverpleegkundige

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. Facetinfiltratie. Dr. G. Bessemans Dr. S. Vanvolsem Neurochirurgen. Frank Fincken Pijnverpleegkundige SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Facetinfiltratie Dr. G. Bessemans Dr. S. Vanvolsem Neurochirurgen Frank Fincken Pijnverpleegkundige Inhoud Voorwoord 2 Wat is een facetinfiltratie 3 Praktische richtlijnen

Nadere informatie

ZENUWWORTEL- INFILTRATIE TRANSFORAMINALE INFILTRATIE. Patiënteninformatie. Daghospitaal volwassenen

ZENUWWORTEL- INFILTRATIE TRANSFORAMINALE INFILTRATIE. Patiënteninformatie. Daghospitaal volwassenen ZENUWWORTEL- INFILTRATIE TRANSFORAMINALE INFILTRATIE Patiënteninformatie Daghospitaal volwassenen 1. Wat is een zenuwwortelinfiltratie infiltratie? Waarom? De wervelkolom bestaat uit wervels die als blokjes

Nadere informatie

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. LUMBALE en CERVICALE epidurale infiltratie

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. LUMBALE en CERVICALE epidurale infiltratie SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS LUMBALE en CERVICALE epidurale infiltratie Inhoud Voorwoord 2 Wat is een epidurale infiltratie 3 Praktisch richtlijnen 4 Dag van de epidurale infiltratie 5 De behandeling

Nadere informatie

Het pijncentrum is ondergebracht op de afdeling functiemetingen van het Sint-Trudo Ziekenhuis.

Het pijncentrum is ondergebracht op de afdeling functiemetingen van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Welkom Geachte patiënt Geachte familie Het pijncentrum is ondergebracht op de afdeling functiemetingen van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Onze doelstelling is, op multidisciplinaire wijze, de pijn van onze

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Radiofrequente behandeling facetgewrichten en zenuwwortel

PATIËNTEN INFORMATIE. Radiofrequente behandeling facetgewrichten en zenuwwortel PATIËNTEN INFORMATIE Radiofrequente behandeling facetgewrichten en zenuwwortel Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig

Nadere informatie

Het pijncentrum is ondergebracht op de afdeling functiemetingen van het Sint-Trudo Ziekenhuis.

Het pijncentrum is ondergebracht op de afdeling functiemetingen van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Welkom Geachte patiënt Geachte familie Het pijncentrum is ondergebracht op de afdeling functiemetingen van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Onze doelstelling is, op multidisciplinaire wijze, de pijn van onze

Nadere informatie

Sacro-iliacale gewrichtsinfiltratie

Sacro-iliacale gewrichtsinfiltratie Infobrochure Sacro-iliacale gewrichtsinfiltratie Pijncentrum Tel: 011 826 227 mensen zorgen voor mensen Welkom Wat is een SIG infiltratie? Het pijncentrum is een multidisciplinaire eenheid binnen het Mariaziekenhuis

Nadere informatie

Het pijncentrum is ondergebracht op de afdeling functiemetingen van het Sint-Trudo Ziekenhuis.

Het pijncentrum is ondergebracht op de afdeling functiemetingen van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Welkom Geachte patiënt Geachte familie Het pijncentrum is ondergebracht op de afdeling functiemetingen van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Onze doelstelling is, op multidisciplinaire wijze, de pijn van onze

Nadere informatie

SF Z. Zenuwwortelinfiltratie. Dr. G. Bessemans Dr. S. Vanvolsem Neurochirurgen SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS

SF Z. Zenuwwortelinfiltratie. Dr. G. Bessemans Dr. S. Vanvolsem Neurochirurgen SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Zenuwwortelinfiltratie Dr. G. Bessemans Dr. S. Vanvolsem Neurochirurgen Inhoud Voorwoord 2 Wat is een zenuwwortelinfiltratie? 3 Praktische richtlijnen 4 Opname 5 De behandeling

Nadere informatie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Cervicale epidurale infiltratie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Cervicale epidurale infiltratie daghospitaal volwassenen informatiebrochure Cervicale epidurale infiltratie 1 Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een cervicale epidurale infiltratie? 4 3. Voorbereiding 5 4. Behandeling 5 5. Nazorg

Nadere informatie

Facetinfiltratie/denervatie Dienst anesthesie. Patiënteninformatie

Facetinfiltratie/denervatie Dienst anesthesie. Patiënteninformatie Facetinfiltratie/denervatie Dienst anesthesie Patiënteninformatie Lees aandachtig deze informatiefolder. Indien deze folder onvoldoende duidelijk is of indien je bijkomende informatie wenst over de slaagkansen,

Nadere informatie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Zenuwwortelinfiltratie - Transforaminale infiltratie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Zenuwwortelinfiltratie - Transforaminale infiltratie daghospitaal volwassenen informatiebrochure Zenuwwortelinfiltratie - Transforaminale infiltratie 1 Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een zenuwwortelinfiltratie? 4 3. Voorbereiding 5 4. Behandeling

Nadere informatie

Pijncentrum. Behandeling van het SI gewricht

Pijncentrum. Behandeling van het SI gewricht Pijncentrum Behandeling van het SI gewricht Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een behandeling van het SI gewricht. In deze folder willen wij

Nadere informatie

RADIOFREQUENTE FACETDENERVATIE. Dr. G. Bessemans, Dr. S. Vanvolsem & Dr. M. Wissels Neurochirurgen

RADIOFREQUENTE FACETDENERVATIE. Dr. G. Bessemans, Dr. S. Vanvolsem & Dr. M. Wissels Neurochirurgen RADIOFREQUENTE FACETDENERVATIE Dr. G. Bessemans, Dr. S. Vanvolsem & Dr. M. Wissels Neurochirurgen Inhoud Voorwoord Wat is een Radiofrequente Facetdernervatie? Praktische richtlijnen De opname De behandeling

Nadere informatie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Facetinfiltratie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Facetinfiltratie daghospitaal volwassenen informatiebrochure Facetinfiltratie 1 Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een facetinfiltratie? 4 3. Voorbereiding 5 4. Behandeling 6 5. Nazorg 7 6. Mogelijke bijwerkingen 8

Nadere informatie

LUMBALE EPIDURALE INFILTRATIE. Patiënteninformatie. Daghospitaal volwassenen

LUMBALE EPIDURALE INFILTRATIE. Patiënteninformatie. Daghospitaal volwassenen LUMBALE EPIDURALE INFILTRATIE Patiënteninformatie Daghospitaal volwassenen 1. Wat is een lumbale epidurale infiltratie? Waarom? Een epidurale infiltratie is een inspuiting van corticoïden in de epidurale

Nadere informatie

FACETINFILTRATIE. Dr. G. Bessemans, Dr. S. Vanvolsem & Dr. M. Wissels Neurochirurgen

FACETINFILTRATIE. Dr. G. Bessemans, Dr. S. Vanvolsem & Dr. M. Wissels Neurochirurgen FACETINFILTRATIE Dr. G. Bessemans, Dr. S. Vanvolsem & Dr. M. Wissels Neurochirurgen Inhoud Voorwoord Wat is een Facetinfiltratie? Praktische richtlijnen De opname De behandeling Nazorg Wat kan u verwachten

Nadere informatie

Transforaminale peridurale infiltratie Dienst anesthesie. Patiënteninformatie

Transforaminale peridurale infiltratie Dienst anesthesie. Patiënteninformatie Transforaminale peridurale infiltratie Dienst anesthesie Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure Transforaminale peridurale infiltratie 2 Lees aandachtig deze informatiefolder. Indien

Nadere informatie

SF Z. Epidurale infiltratie. Dr. G. Bessemans Dr. S. Vanvolsem Neurochirurgen. Frank Fincken Pijnverpleegkundige SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS

SF Z. Epidurale infiltratie. Dr. G. Bessemans Dr. S. Vanvolsem Neurochirurgen. Frank Fincken Pijnverpleegkundige SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Epidurale infiltratie Dr. G. Bessemans Dr. S. Vanvolsem Neurochirurgen Frank Fincken Pijnverpleegkundige Inhoud Voorwoord 2 Wat is een Epidurale infiltratie? 3 Praktische

Nadere informatie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Zenuwwortelinfiltratie - Transforaminale infiltratie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Zenuwwortelinfiltratie - Transforaminale infiltratie daghospitaal volwassenen informatiebrochure Zenuwwortelinfiltratie - Transforaminale infiltratie 1 Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een zenuwwortelinfiltratie? 4 3. Voorbereiding 5 4. Behandeling

Nadere informatie

Diagnostische facetinfiltratie en facetdenervatie

Diagnostische facetinfiltratie en facetdenervatie Diagnostische facetinfiltratie en facetdenervatie Multidisciplinair pijncentrum AZ Monica Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen 03/2402268 pijnkliniek@azmonica.be 1 Beste mevrouw, mijnheer In deze brochure

Nadere informatie

Diagnostische infiltratie van het sacro-iliacaal gewricht (SIG) en denervatie van het SIG

Diagnostische infiltratie van het sacro-iliacaal gewricht (SIG) en denervatie van het SIG Diagnostische infiltratie van het sacro-iliacaal gewricht (SIG) en denervatie van het SIG Multidisciplinair pijncentrum AZ Monica Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen 03/2402268 pijnkliniek@azmonica.be 1 Beste

Nadere informatie

Hoe werkt een zenuwblokkade?

Hoe werkt een zenuwblokkade? Zenuwblokkade De anesthesioloog-pijnspecialist heeft, in overleg met u, besloten bij u een zenuwblokkade uit te voeren. Een zenuwblokkade is een pijnbehandeling. Er zijn verschillende soorten zenuwblokkades.

Nadere informatie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Lumbale epidurale infiltratie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Lumbale epidurale infiltratie daghospitaal volwassenen informatiebrochure Lumbale epidurale infiltratie 1 Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een lumbale epidurale infiltratie? 4 3. Voorbereiding 5 4. Behandeling 5 5. Nazorg 6 6.

Nadere informatie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Cervicale epidurale infiltratie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Cervicale epidurale infiltratie daghospitaal volwassenen informatiebrochure Cervicale epidurale infiltratie 1 Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een cervicale epidurale infiltratie? 4 3. Voorbereiding 5 4. Behandeling 5 5. Nazorg

Nadere informatie

Epidurale infiltratie

Epidurale infiltratie Epidurale infiltratie imelda omringt u met zorg Inhoud 2 Inleiding 3 Verloop van de behandeldag 4 Belangrijke informatie vooraf melden! 6 De infiltratie 7 Nazorg en nevenwerkingen 8 Verdere afspraken 9

Nadere informatie

Diagnostische sympathicusinfiltratie en definitieve sympathicusblokkade

Diagnostische sympathicusinfiltratie en definitieve sympathicusblokkade Diagnostische sympathicusinfiltratie en definitieve sympathicusblokkade Pijnkliniek AZ Monica Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen 03/2402268 pijnkliniek@azmonica.be 1 Beste Mevrouw, Mijnheer In deze brochure

Nadere informatie

Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum. Behandeling van de nervus occipitalis

Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum. Behandeling van de nervus occipitalis Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum Behandeling van de nervus occipitalis Algemeen U heeft in overleg met uw anesthesioloog-pijnspecialist besloten om over te gaan tot behandeling van de nervus occipitalis.

Nadere informatie

Pijnbestrijding zenuwwortelblokkade PRF-behandeling

Pijnbestrijding zenuwwortelblokkade PRF-behandeling Pijnbestrijding zenuwwortelblokkade PRF-behandeling Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis www.anesthesiologie-ysl.nl Wat is een zenuwwortelblokkade? Heeft u pijnklachten die uitgaan van uw wervelkolom

Nadere informatie

Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum. Zenuwwortelblokkade

Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum. Zenuwwortelblokkade Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum Algemeen U heeft in overleg met uw behandelend anesthesioloog-pijnspecialist besloten dat uw pijnklachten behandeld worden met een blokkade van de zenuwwortel. In

Nadere informatie

Polikliniek Pijnbestrijding SACRO-ILIACAALINJECTIE (SI-INJECTIE) VOOR PIJN IN DE ONDERRUG

Polikliniek Pijnbestrijding SACRO-ILIACAALINJECTIE (SI-INJECTIE) VOOR PIJN IN DE ONDERRUG Polikliniek Pijnbestrijding SACRO-ILIACAALINJECTIE (SI-INJECTIE) VOOR PIJN IN DE ONDERRUG Uw pijnspecialist heeft voorgesteld u een sacro-iliacaalinjectie (SI-injectie) te geven. U krijgt deze behandeling

Nadere informatie

Blokkade van de facetgewrichten

Blokkade van de facetgewrichten Infobrochure Blokkade van de facetgewrichten Pijncentrum Tel: 011 826 227 mensen zorgen voor mensen Welkom Wat is een facetgewrichtsblokkade? Het pijncentrum is een multidisciplinaire eenheid binnen het

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Radiofrequente denervatie (behandeling) van het sacroiliacaal

Patiënteninformatie. Radiofrequente denervatie (behandeling) van het sacroiliacaal Patiënteninformatie Radiofrequente denervatie (behandeling) van het sacroiliacaal (SI) gewricht Inhoud Inleiding... 3 Omschrijving en doel van de behandeling... 3 Voorbereiding op de behandeling... 4 Verloop

Nadere informatie

Behandeling van een zenuwwortel

Behandeling van een zenuwwortel Pijncentrum Behandeling van een zenuwwortel Rhizotomie Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een behandeling van een zenuwwortel. In deze folder

Nadere informatie

Sympaticusblokkade i e m lda m o r n i t g e o g r t z u m

Sympaticusblokkade i e m lda m o r n i t g e o g r t z u m Sympaticusblokkade imelda omringt u met zorg Inhoud 2 Inleiding 3 Verloop van de behandeldag 4 Belangrijke informatie vooraf melden! 6 De nfiltratie 7 Nazorg en nevenwerkingen 8 Verdere afspraken 9 Nota

Nadere informatie

Pijnbestrijding facetblokkade

Pijnbestrijding facetblokkade Pijnbestrijding facetblokkade (RF-behandeling) Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis www.anesthesiologie-ysl.nl Wat is een facetblokkade? Heeft u pijnklachten die uitgaan van uw wervelkolom?

Nadere informatie

DE THORACALE EN LUMBALE FACETINFILTRATIE

DE THORACALE EN LUMBALE FACETINFILTRATIE DE THORACALE EN LUMBALE FACETINFILTRATIE PIJNKLINIEK ARTSEN Dr. S. Segers Dr. S. Vanherpen Dr. S. Anssens - Patiëntinformatie - De facetinfiltratie De facetgewrichten zijn de gewrichten tussen onze wervels

Nadere informatie

Pijnkliniek. Facetinfiltratie

Pijnkliniek. Facetinfiltratie Pijnkliniek Facetinfiltratie Sint-Andriesziekenhuis Tielt Bruggestraat 84 8700 Tielt Tel: 051/42 51 11 info@sintandriestielt.be www.sintandriestielt.be 12 April 2016 Geachte heer, mevrouw, Ontslag Binnenkort

Nadere informatie

Transforaminale en interlaminaire peridurale infiltratie Dienst anesthesie. Patiënteninformatie

Transforaminale en interlaminaire peridurale infiltratie Dienst anesthesie. Patiënteninformatie Transforaminale en interlaminaire peridurale infiltratie Dienst anesthesie Patiënteninformatie Lees aandachtig deze informatiefolder. Indien deze folder onvoldoende duidelijk is of indien je bijkomende

Nadere informatie

Diagnostische cervicale sympathicusinfiltratie (= ganglion stellatum infiltratie)

Diagnostische cervicale sympathicusinfiltratie (= ganglion stellatum infiltratie) Diagnostische cervicale sympathicusinfiltratie (= ganglion stellatum infiltratie) Pijnkliniek Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen 03/2402268 pijnkliniek@azmonica.be 1 Beste Mevrouw, Mijnheer In deze brochure

Nadere informatie

Infiltraties. Wanneer is een infiltratie. aangewezen? tijdens jouw hospitalisatie. s Herenbaan Rumst. tel.: 03/ fax: 03/

Infiltraties. Wanneer is een infiltratie. aangewezen? tijdens jouw hospitalisatie. s Herenbaan Rumst. tel.: 03/ fax: 03/ Infiltraties tijdens jouw hospitalisatie s Herenbaan 172 2840 Rumst tel.: 03/880.90.11 fax: 03/880.95.95 Wanneer is een infiltratie aangewezen? e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2 Epidurale infiltraties

Nadere informatie

Diagnostische cervicale sympathicusinfiltratie (= ganglion stellatum infiltratie)

Diagnostische cervicale sympathicusinfiltratie (= ganglion stellatum infiltratie) Diagnostische cervicale sympathicusinfiltratie (= ganglion stellatum infiltratie) Pijnkliniek AZ Monica Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen 03/2402268 pijnkliniek@azmonica.be 1 Beste Mevrouw, Mijnheer In

Nadere informatie

DE CERVICALE FACETINFILTRATIE

DE CERVICALE FACETINFILTRATIE DE CERVICALE FACETINFILTRATIE PIJNKLINIEK ARTSEN Dr. S. Segers Dr. S. Vanherpen Dr. S. Anssens - Patiëntinformatie - De cervicale facetinfiltratie De facetgewrichten zijn de gewrichten tussen onze wervels

Nadere informatie

Pijnbehandeling van het bekkengewricht

Pijnbehandeling van het bekkengewricht Anesthesiologie & Pijngeneeskunde Pijnbehandeling van het bekkengewricht www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ANE004 / Pijnbehandeling van het

Nadere informatie

Behandeling van het ganglion van Gasser

Behandeling van het ganglion van Gasser Pijncentrum Behandeling van het ganglion van Gasser Methode volgens Sweet Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat de pijnklachten van de aangezichtszenuw (nervus trigeminus) behandeld gaan

Nadere informatie

polikliniek pijngeneeskunde Sleeve injectie

polikliniek pijngeneeskunde Sleeve injectie polikliniek pijngeneeskunde Sleeve injectie Uw behandelend arts heeft u voorgesteld om u een sleeve injectie te geven in verband met uw pijnklachten. In deze folder leest u hoe deze behandeling verloopt.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Epidurale infiltratie zenuwwortel

PATIËNTEN INFORMATIE. Epidurale infiltratie zenuwwortel PATIËNTEN INFORMATIE Epidurale infiltratie zenuwwortel Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien

Nadere informatie

Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum. Plexus coeliacus blokkade

Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum. Plexus coeliacus blokkade Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum Algemeen De anesthesioloog/pijnspecialist adviseert u een blokkade van de plexus coeliacus. In deze folder vindt u algemene informatie over de behandeling. Wat is

Nadere informatie

Pijncentrum. Epidurale injectie

Pijncentrum. Epidurale injectie Pijncentrum Epidurale injectie Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een epidurale injectie. In deze folder willen wij u informeren over deze behandeling.

Nadere informatie

Algemene informatie zenuwblokkades

Algemene informatie zenuwblokkades Algemene informatie zenuwblokkades In overleg met uw specialist van het pijnteam heeft u besloten om een zenuwblokkade uit te laten voeren. In de week voor de behandeling krijgt u een schriftelijke oproep.

Nadere informatie

Triggerpointbehandeling

Triggerpointbehandeling Triggerpointbehandeling De pijnspecialist heeft, in overleg met u, besloten tot een triggerpoint behandeling. Dit is een behandeling van een zenuwknoopje (een zeer pijnlijk plekje). Voor deze behandeling

Nadere informatie

radiofrequente behandeling pijnkliniek

radiofrequente behandeling pijnkliniek radiofrequente behandeling pijnkliniek Inhoud Wervelkolom 3 Maatregelen vooraf 4 Behandeling 4 Nabehandeling 5 Mogelijke verwikkelingen 5 Tot slot 6 Coördinaten 6 Toestemmingsformulier 7 Ter bevordering

Nadere informatie

Pijnbehandeling door PRF-behandeling

Pijnbehandeling door PRF-behandeling Pijnbehandeling door PRF-behandeling Beste patiënt 1 Ons pijncentrum is een door de overheid erkend multidisciplinair centrum voor de behandeling van chronische pijn. In afspraak met uw arts, krijgt u

Nadere informatie

Nervus occipitalis infiltratie

Nervus occipitalis infiltratie Infobrochure Nervus occipitalis infiltratie Pijncentrum Tel: 011 826 227 mensen zorgen voor mensen Welkom Wat is een nervus occipitalis infiltratie? Het pijncentrum is een multidisciplinaire eenheid binnen

Nadere informatie

MPC ZENUWWORTELBLOKKADE. Brochure: Zenuwwortelblokkade l Ziekenhuis Oost-Limburg

MPC ZENUWWORTELBLOKKADE. Brochure: Zenuwwortelblokkade l Ziekenhuis Oost-Limburg MPC ZENUWWORTELBLOKKADE Brochure: Zenuwwortelblokkade l Ziekenhuis Oost-Limburg 1 INHOUDSTAFEL 1. Welkom 3 2. Uw opname 4 3. Aandachtspunten vóór de behandeling 5 4. Zenuwwortelblokkade 6 5. Mogelijke

Nadere informatie

Transforaminale epidurale infiltratie

Transforaminale epidurale infiltratie Infobrochure Transforaminale epidurale infiltratie Pijncentrum Tel: 011 826 227 mensen zorgen voor mensen Welkom Wat is een transforaminale epidurale infiltratie? Het pijncentrum is een multidisciplinaire

Nadere informatie

Diagnostische infiltratie van het sacro-iliacaal gewricht (SIG) en denervatie van het SIG

Diagnostische infiltratie van het sacro-iliacaal gewricht (SIG) en denervatie van het SIG Diagnostische infiltratie van het sacro-iliacaal gewricht (SIG) en denervatie van het SIG Pijnkliniek AZ Monica Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen 03/2402268 pijnkliniek@azmonica.be 1 Beste Mevrouw, Mijnheer

Nadere informatie

Behandeling van de steungewrichtjes van de hals. (cervicale facetgewrichten)

Behandeling van de steungewrichtjes van de hals. (cervicale facetgewrichten) Behandeling van de steungewrichtjes van de hals (cervicale facetgewrichten) Met uw behandelend anesthesioloog/pijnspecialist is besproken dat u in aanmerking komt voor een behandeling van de steungewrichtjes

Nadere informatie

Blokkade SI-gewricht. bij lage rugpijn. Pijnpoli

Blokkade SI-gewricht. bij lage rugpijn. Pijnpoli 00 Blokkade SI-gewricht bij lage rugpijn Pijnpoli U krijgt binnenkort een behandeling voor pijn laag in de rug. De informatie in deze folder kan u helpen zich op deze behandeling voor te bereiden De anesthesioloog

Nadere informatie

Infobrochure Therapeutische FACET INFILTRATIE

Infobrochure Therapeutische FACET INFILTRATIE Infobrochure Therapeutische FACET INFILTRATIE Geachte meneer, mevrouw U laat binnenkort een facetinfiltratie (of facetblok) uitvoeren om uw pijnklachten te behandelen of te verminderen. Met deze brochure

Nadere informatie

DE CERVICALE EPIDURALE INFILTRATIE (CEPI)

DE CERVICALE EPIDURALE INFILTRATIE (CEPI) DE CERVICALE EPIDURALE INFILTRATIE (CEPI) PIJNKLINIEK ARTSEN Dr. S. Segers Dr. S. Vanherpen Dr. S. Anssens - Patiëntinformatie - De cervicale epidurale infiltratie Deze behandeling bestaat uit een punctie

Nadere informatie

Triggerpoint behandeling

Triggerpoint behandeling Triggerpoint behandeling 2 In overleg met uw specialist van het pijnteam heeft u besloten tot een triggerpoint behandeling. In deze folder vindt u algemene informatie over deze behandeling. Heeft u na

Nadere informatie

Epidurale infiltratie

Epidurale infiltratie Epidurale infiltratie s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2 Beste patiënt, Je werd doorverwezen

Nadere informatie

Pijnbestrijding SI-blokkade Cooled RF-behandeling

Pijnbestrijding SI-blokkade Cooled RF-behandeling Pijnbestrijding SI-blokkade Cooled RF-behandeling Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis www.anesthesiologie-ysl.nl Wat is een SI-blokkade? Heeft u pijnklachten die uitgaan van uw wervelkolom?

Nadere informatie

RF facet denervatie Voorbereiding op de behandeling Belangrijk om vóór de behandeling door te geven

RF facet denervatie Voorbereiding op de behandeling Belangrijk om vóór de behandeling door te geven RF facet denervatie In deze folder vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met een zogenoemde RF facet denervatie. Uw pijnklachten worden mogelijk veroorzaakt door een probleem van de de

Nadere informatie

Pijnbehandeling bij artrose

Pijnbehandeling bij artrose Anesthesiologie Pijnbestrijding Pijnbehandeling bij artrose i Patiënteninformatie Behandeling door het inspuiten van een vloeistof in het gewricht Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft pijnklachten in

Nadere informatie

DE LUMBALE EPIDURALE INFILTRATIE

DE LUMBALE EPIDURALE INFILTRATIE DE LUMBALE EPIDURALE INFILTRATIE PIJNKLINIEK ARTSEN Dr. S. Segers Dr. S. Vanherpen Dr. S. Anssens - Patiëntinformatie - De lumbale epidurale infiltratie Deze infiltratie is een inspuiting ter hoogte van

Nadere informatie

Medicamenteuze behandeling Sacro-Iliacaal (SI)-gewricht

Medicamenteuze behandeling Sacro-Iliacaal (SI)-gewricht Medicamenteuze behandeling Sacro-Iliacaal (SI)-gewricht Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Voor welke klachten wordt een medicamenteuze... behandeling van het SI-gewricht gegeven?... 1 Klachten... 1 Oorzaken...

Nadere informatie

Radiofrequente stroombehandeling van het ganglion van Gasser

Radiofrequente stroombehandeling van het ganglion van Gasser Radiofrequente stroombehandeling van het ganglion van Gasser officiële benaming: Percutane behandeling van het ganglion van Gasser door middel van radiofrequente stroom Interdisciplinair Pijncentrum secretariaatpijnkliniek@klina.be

Nadere informatie

Behandeling pijnklachten door een blokkade van een lumbale zenuwwortel. Bij een blokkade van een zenuw laag in de rug

Behandeling pijnklachten door een blokkade van een lumbale zenuwwortel. Bij een blokkade van een zenuw laag in de rug Behandeling pijnklachten door een blokkade van een lumbale zenuwwortel Bij een blokkade van een zenuw laag in de rug Met uw behandelend pijnspecialist-anesthesioloog is besproken dat u in aanmerking komt

Nadere informatie

DE THERAPEUTISCHE WORTELBLOCK

DE THERAPEUTISCHE WORTELBLOCK DE THERAPEUTISCHE WORTELBLOCK PIJNKLINIEK ARTSEN Dr. S. Segers Dr. S. Vanherpen Dr. S. Anssens - Patiëntinformatie - De wortelblock De therapeutische wortelblock, ook wel transforaminale epidurale infiltratie

Nadere informatie