Ballet in Engeland en Frankrijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ballet in Engeland en Frankrijk"

Transcriptie

1 Nieuwe kunst De periode was een revolutionaire tijd voor de Westerse kunsten, ook voor de dans. Buiten de klassieke ballettraditie om ontwikkelden zich nieuwe dansstromingen. In Europa vormden Isadora Duncan ( ) en Loïe Fuller ( ) een inspiratiebron voor talloze kunstenaars. Deze twee vooruitstrevende Amerikaanse danseressen waagden het om zonder korset en op blote voeten te dansen op zoek naar nieuwe bewegingsvrijheid. Loïe Fuller hulde zich in meters stof waarmee zij fantastische wervelende vormen creëerde door te draaien en met haar armen te zwaaien. Natuurlijke en soepele bewegingen kenmerkten de stijl van Isadora Duncan, die zich graag liet inspireren door de Griekse Oudheid. Duncan was in haar persoonlijke leven net zo vrijgevochten als in haar dans. Ze geloofde niet in het huwelijk en kreeg twee buitenechtelijke kinderen. Beide kinderen stierven door verdrinking toen de auto waarin ze zaten in de Seine belandde. Ook Duncan zelf kwam om het leven door een bizar ongeluk. Haar sjaal bleef steken in een autowiel en ze brak haar nek. Over Duncans tragische leven zijn een film, een toneelstuk en een ballet gemaakt. In Amerika had nog een derde Amerikaanse danseres succes met nieuwe dansvormen. Ruth St. Denis ( ) werd geïnspireerd door ondermeer Indiase dans, flamencodans en Amerikaanse volksdansen. Samen met Ted Shawn richtte zij Dennishawn op, een school die de bakermat vormde voor latere pioniers van de moderne dans onder wie Martha Graham. In Duitsland legde Rudolf von Laban ( ) de basis voor het dansexpressionisme. Het ballet was volgens hem oppervlakkig entertainment geworden waarbij het vooral om kunstjes ging. Dans moest een vorm van expressie zijn waarbij de danser zijn persoonlijke gevoelens kon uiten. Een choreografie die nog steeds opgevoerd wordt, is Der Grüne Tisch (1932) van Kurt Jooss ( ), een maatschappijkritisch ballet dat als aanklacht tegen oorlogvoering zijn actualiteit niet verloren heeft. De beroemdste leerling van Jooss was Pina Bausch (zie Postmoderne dans en Tanztheater).

2 Les Ballets Russes Het klassiek ballet was toe aan vernieuwing aan het begin van de twintigste eeuw. Dat werd perfect aangevoeld door Sergei Diaghilev ( ), een welgestelde Rus met een liefde voor de kunsten en een neus voor talent. Diaghilev was geen danser of choreograaf, maar als producent wist hij een enorme stempel te drukken op de ontwikkeling van het klassieke ballet. In 1909 richtte hij Les Ballet Russes op, een balletgezelschap dat twintig jaar lang het West-Europese publiek fascineerde en soms choqueerde. Diaghilev was een veeleisende man. Kunstenaars moesten kwaliteit leveren en hem verbazen. Hij werkte samen met diverse choreografen, onder wie Michel Fókine en balletdanser Vaslav Nijinsky. Maar ook componisten en schilders zoals Igor Stravinski, Leon Bakst en Pablo Picasso hebben voor Diaghilev gewerkt. De choreograaf Michel Fókine ( ) zette de romantische ballettraditie voort in die zin dat hij een voorkeur had voor sprookjesachtige of exotische verhalende balletten. Hij gaf de dans echter een nieuwe impuls door de nadruk te leggen op dramatische zeggingskracht. De bewegingsstijl moest passen bij het onderwerp en de muziek. Fókine is vooral beroemd om zijn éénakters L Oiseau De Feu (1910) en Petruska (1911) op muziek van Stravinski. Daarnaast maakte hij De Stervende Zwaan voor de beroemde ballerina Anna Pavlova. Vaslav Nijinsky ( ) was veel revolutionairder dan Fókine. Hij doorbrak alle regels van het klassieke ballet voor Le Sacre Du Printemps (1913). Geïnspireerd door de heftige ritmiek van Stravinsky s complexe muziek liet hij de dansers op de grond stampen, benen en voeten naar binnen gedraaid, met hoekige houdingen. Het ballet en de muziek creëerden een ongekend schandaal. Nijinsky maakte in totaal maar vier choreografieën die we alleen kennen op basis van reconstructie. De wereldberoemde balletdanser kreeg last van psychosen en werd in 1919 ongeneeslijk ziek verklaard. De rest van zijn leven bracht hij grotendeels door in een inrichting. Zijn levensverhaal is een inspiratiebron geweest voor films, toneelstukken en een ballet. Andere choreografen die voor Diaghilev gewerkt hebben zijn: Bronislava Nijinska (de zus van Nijinsky), Leonid Massine en George Balanchine (zie Ballet in Amerika).

3 Ballet in Rusland In Rusland legde choreograaf Aleksandr Gorski ( ) de basis voor het dansexpressionisme daar. Hij gebruikte soepele, natuurlijke bewegingen en beschreef ondermeer de zesde en de zevende positie (met de voeten parallel naast en iets uit elkaar). In 1916 maakte Gorski - als een van de eerste choreografen ooit - een nietverhalend ballet op symfonische muziek, in dit geval de vijfde symfonie van Glazoenov. Ook andere Russische danskunstenaars begonnen met nieuwe vormen te experimenteren. Vanaf midden jaren 1920 begon de Sovjet overheid deze experimenten steeds meer te ontmoedigen en het duurde niet lang voordat alle choreografen zich weer toelegden op de avondvullende verhalende balletten die niet alleen bij het tsaristische hof maar ook bij het volk geliefd bleken te zijn. Veel van de nieuwe, experimentele bewegingsvormen werden echter opgenomen in de Frans-Russische balletstijl: indrukwekkende acrobatische sprongen en tilwerk, soepele bewegingen door het gebruik van een flexibele rug en nadruk op acteerwerk. De verhalen waren niet meer sprookjesachtig maar realistisch en socialistisch. Ze gingen over gewone mensen die niets liever willen dan gelukkig zijn met hun geliefde maar verwikkeld raken in een strijd tussen twee groeperingen of klassen. Beroemd zijn: Vlammen van Parijs (1932) van Vasily Vajnonen ( ) en De Fontein van Bachtsjisaraj (1934) van Rostislav Zakharov ( ), beide op muziek van Asaf'yev. In het Westen wordt Romeo En Julia (1940) met de prachtige muziek van Sergej Prokofjev als hoogtepunt beschouwd. Toen dit ballet in 1956 in Londen opgevoerd werd in de versie van Leonid Lavrovsky ( ), ontketende het een ware rage voor Russisch ballet, mede door de geloofwaardigheid waarmee ballerina Galina Ulanova haar rol acteerde. Vanaf het midden van de jaren 1950 was het socialistisch realisme over haar hoogtepunt heen. De choreograaf Yuri Grigorovich (1927) legde steeds meer de nadruk op vorm ten koste van dramatische zeggingskracht. Grigorovich maakte ondermeer de choreografie van Spartacus (1956) op de beroemde muziek van Aram Katsjatoerjan.

4 Ballet in Amerika In 1931 betichtte Michel Fókine de danseres en choreografe Martha Graham ( ) van amateurisme. Een grove vergissing want deze ex-leerlinge van Denishawn werkte een dansmethode uit die na de tweede wereldoorlog sterk aan invloed won. Grahams ideeën over spanning en ontspanning van het bovenlichaam op basis van ademhaling (contraction and release) en haar aandacht voor grondoefeningen zijn gemeengoed geworden in veel moderne danstechnieken. Ook andere leerlingen van Denishawn hebben invloed gehad. Doris Humphrey ( ) beschreef een danstheorie op basis van evenwicht (balance and imbalance), die verder uitgewerkt werd door haar leerling José Limón ( ). Al deze choreografen en danspedagogen, de grondleggers van de moderne dans, werkten een tijd lang in New York, dat na de tweede wereldoorlog het centrum werd van wereldwijde vernieuwingen in de kunst. De jazzdance ontwikkelde zich in Amerika en beïnvloedde choreografen met een klassieke dansachtergrond. Jerome Robbins ( ) maakte samen met de componist Leonard Bernstein het ballet Fancy Free (1944), dat zo succesvol was dat er ook een musicalversie van gemaakt werd. Later maakte hij de choreografie voor Bernsteins musical West Side Story (1957). Robbins was niet alleen succesvol op Broadway, hij creëerde ook veel balletten voor het gloednieuwe New York City Ballet, een dansgezelschap dat opgericht was door een van oorsprong Russische choreograaf, George Balanchine. Balanchine ( ) wordt door velen beschouwd als de belangrijkste choreograaf van de twintigste eeuw. Zijn werk wordt wel neoclassistisch genoemd omdat hij duidelijk de klassieke ballettraditie als basis gebruikte: zijn langbenige ballerina s dansten nog steeds op spitzen, maar konden ook jazzy heupbewegingen maken. Belangrijk is dat Balanchine het absolute ballet ontwikkelde: ballet dat puur voor de vorm bestaat, zonder verhaal of symbolische verwijzingen. In sommige van zijn balletten droegen de dansers geen kostuum meer maar een gewoon zwart of wit balletpak. Balanchine maakte graag gebruik van meerdere dansers en was een meester in het creëren van een helder, geometrisch lijnenspel. Beroemd zijn ondermeer Serenade (1934) en Agon (1957). Dit laatste ballet voor twaalf dansers wordt beschouwd als een hoogtepunt van absolute dans. De muziek, deels gebaseerd op de twaaltoonstechniek, is van Stravinski die Balanchine had leren kennen in de jaren dat hij voor Diaghilev (zie Les Ballets Russes) werkte en met wie hij veel zou samenwerken.

5 Ballet in Engeland en Frankrijk Ondertussen had in Engeland een ex-danseres van Diaghilevs Ballet Russes, Ninette de Valois, de basis gelegd voor een dansgezelschap dat in navolging van Diaghilev avondvullende verhalende balletten opvoerde en dat uit zou groeien tot het Royal Ballet. De grote ster van het Royal Ballet was Margot Fonteyn. De belangrijkste huischoreograaf was Frederick Ashton ( ). Zijn stijl wordt gekenmerkt door lyriek met hier en daar een dosis humor. Zo worden de stiefzusters in Assepoester gedanst door mannen, wat de nodige hilariteit met zich meebrengt. Een van de eerste scènes in het landelijk gesitueerde ballet La Fille Mal Gardée is een kippendans. Wat opvalt in Ashtons meer vooruitstrevende balletten, is het flexibele gebruik van het bovenlichaam (vaak licht naar opzij gebogen), waardoor de dans dynamischer wordt. Het Engelse avondvullende ballet kwam tot een hoogtepunt met het werk van Ashtons opvolger Kenneth MacMillan ( ). Anders dan Ashton werd MacMillan sterk aangetrokken door de duistere kant van de menselijke psyche. Een ander kenmerk van zijn balletten is de erotische hartstocht die tot uiting komt in wervelende en halsbrekende pas de deux. Een ballerina maakt geen indruk meer door haar kunde om in balans te blijven (zoals in de romantische ballettraditie), maar door haar moed te durven vallen. Soms moet ze zelfs een regelrechte zweefsprong in de armen van haar partner maken. Beroemd zijn Manon (1974) en het schitterend gekostumeerde Mayerling (1978). Erotiek in ballet was niet nieuw. In de jaren 1940 waagde de Franse choreograaf Roland Petit ( ) zich reeds aan open seksuele erotiek, zoals in zijn beroemde Le Jeune Homme Et La Mort (1946) en Carmen (1949). Petit werkte samen met modeontwerpers als Yves Saint-Laurent, waardoor zijn balletten in de jaren 1950 een toonbeeld waren van de Parijse haute-couture. Hij verbleef korte tijd in Hollywood, waar hij ondermeer met Fred Astaire samenwerkte. De ervaringen met Amerikaanse musicaldans verwerkte hij later in zijn eigen balletstijl. Een andere belangrijke Franse choreograaf was Maurice Béjart ( ), wiens balletten opvallen door de verheerlijking van vooral mannelijke seksualiteit. In de jaren 1960 en 1970 bereikte Béjart een nieuw publiek door met zijn Ballet du XXe Siècle wereldwijd op te treden, niet alleen in theaters maar ook in stadions en circustenten. Bekend zijn ondermeer Le Sacre Du Printemps (1959) en Bolero (1961).

6 Postmoderne dans en Tanztheater In de jaren 1960 vonden radicale dansexperimenten plaats in de Judson Memorial Church in New York. Doel van de oprichters van het Judson Dance Theater was het doorbreken van alle mogelijke conventies die bestonden in het ballet én in de moderne dans. Zo ontstond de postmoderne dans. De aanhangers van de postmoderne dans werden voorgegaan door Merce Cunningham ( ), een danser en choreograaf in New York. Cunningham ontwikkelde ondermeer een toevalsprocedure voor het maken van choreografieën (onder invloed van de componist John Cage). Wat hem betreft konden alledaagse bewegingen als lopen en rennen als dansthema gebruikt worden. Iedere ruimte kon als theater dienen, dus ook een fabriek of een museum. Muziek, decor, licht, ze waren alle even belangrijk als de dans en hoefden niet op elkaar afgestemd te worden! De postmoderne dans brak met alle mogelijke conventies. In de loop van de jaren 1970 verloor de stroming echter zijn scherpste kantjes. Het publiek was eraan gewend geraakt dat het van alles kon verwachten. Toch hebben technieken en ideeën uit de postmoderne hoek nog steeds invloed, ook op choreografen die de klassieke danstechniek als uitgangspunt nemen. Een van die technieken is contactimprovisatie. Hierbij proberen dansers te ontdekken wat de bewegingsmogelijkheden zijn bij fysiek contact met een ander, bijvoorbeeld: tegen elkaar leunen, van het lichaam afglijden, het gewicht van de ander gebruiken of er juist tegen ingaan. Verwant aan de postmoderne dans is het Tanztheater, dat in de traditie van het Duitse dansexpressionisme ontwikkeld werd door ondermeer Pina Bausch ( ). In het Tanztheater hoeft dans niet mooi te zijn. De intensiteit van de expressie is het belangrijkste: soms krijst een danseres het uit en loopt zij letterlijk tegen de muur. Alledaagse bewegingen, spraak en pantomime komen voor en een danser kan zich rechtstreeks tot het publiek wenden om iets over zichzelf te vertellen. Bekende werken van Bausch zijn Frühlingsopfer (1975) dat nog door de moderne dans beïnvloed wordt en het baanbrekende Café Müller (1978).

7 Nederland als koploper De moderne dans had veel nieuwe, interessante danstechnieken voortgebracht. In de jaren 1950 ontstond bij dansers de vurige wens om tot een fusie te komen van klassieke en moderne dans. Nieuwe dansgezelschappen werden opgericht (zoals het Nederlands Dans Theater). Soms sloegen reeds bestaande dansgezelschappen een nieuwe weg in. Maar of dansers nu op spitzen bleven dansen of niet, daar waar dansgezelschappen open stonden voor nieuwe danstechnieken, ontstond vooral in de jaren 1960 en 1970 een sterke creatieve puls. Zowel choreografen als een nieuwe generatie dansers werden geïnspireerd. Aan het eind van het millennium was het technisch repertoire van de gemiddelde balletdanser enorm uitgebreid. Het Nederlandse ballet was een koploper in dit proces. Hoe kwam het dat een Nederlands dansgezelschap plotseling vooropliep in de internationale dansontwikkelingen? Een verklaring is dat Nederland tot de tweede wereldoorlog geen ballettraditie kende. Er was geen traditieminnend publiek dat protesteerde toen het Nederlands Dans Theater de nieuw verworven danstechnieken uit de moderne dans begon te verweven met klassieke danstechnieken. Het Nederlands Dans Theater werd in 1959 mede opgericht door Rudi van Dantzig ( ). Hij keerde echter spoedig terug naar het Nationale Ballet waarvoor hij veel choreografieën maakte, soms samen met Toer van Schayk (1936). Het Nederlands Dans Theater vestigde zich in Den Haag en werd in de jaren 1960 geleid door choreograaf Hans van Manen (1932), die ook wel de Mondriaan van het ballet genoemd wordt vanwege de helderheid en schijnbare eenvoud van zijn dansen. Een paar jaar na het vertrek van Van Manen begon een tweede bloeiperiode van het NDT met de komst van de Tsjech Jiri Kylián als huischoreograaf en artistiek directeur. Kenmerken van Kylián (1947) zijn een energieke stijl met veel dynamiek, expressieve bewegingen en wervelend partnerwerk. Daarnaast valt het brede emotionele spectrum op met werken die gepassioneerd en teder kunnen zijn, maar ook speels en humorvol of zwaarmoedig en filosofisch. Het Nederlands Dans Theater heeft nieuwe invloedrijke choreografen voortgebracht, zoals Nacho Duato (1957).

8 Het wonder van Stuttgart De Duitse stad Stuttgart kende reeds een lange ballettraditie, maar met de komst van de Engelse choreograaf John Cranko maakte het Stuttgarter Ballett onverwachts een ongekende bloei door. Tijdens een succesvolle tournee in New York in 1969 spraken Amerikaanse critici over het wonder van Stuttgart. De in Zuid-Afrika geboren John Cranko ( ) begon zijn carrière in Londen, waar hij in 1957 voor het Royal Ballet zijn eerste avondvullende ballet maakte: The Prince Of The Pagodas, op muziek van Benjamin Britten. In 1961 werd hij aangesteld als directeur van het Stuttgarter Ballett. Cranko maakte korte en avondvullende balletten. Hij werd geroemd om zijn gave genuanceerd een verhaal te vertellen, om de heldere dramatische structuur van zijn balletten en om zijn meesterschap in de pas de deux. Zijn bekendste werk is Onegin (1965). Cranko verbeterde het technische niveau van het Stuttgarter Ballett en nodigde belangrijke choreografen als George Balanchine en Kenneth MacMillan uit om voor het gezelschap te schrijven. Belangrijker nog, hij creëerde een vruchtbare voedingsbodem voor jong choreografisch talent door dansers te stimuleren om zelf choreografieën te maken. De lijst van internationaal gevierde choreografen die hun carrière in Stuttgart zijn begonnen, is indrukwekkend. De Amerikaan John Neumeier (1942) was danser in Stuttgart in de jaren Hij werd later directeur van het ballet van Hamburg. Een van zijn bekendste werken is het avondvullende ballet Kameliendame (1978) op muziek van Chopin. Jiri Kylián werd als danser in Stuttgart aangemoedigd om zelf choreografieën te maken. Hij vertrok uiteindelijk naar het Nederlands Dans Theater (zie Nederland als koploper). De Amerikaan William Forsythe (1949) begon zijn carrière in Stuttgart en was er korte tijd vaste choreograaf. Hij brak in 1987 internationaal door met het voor Parijs geschreven In The Middle Somewhat Elevated. De Duitser Uwe Scholz ( ) voltooide zijn dansopleiding in Stuttgart en werd er vaste choreograaf. Hij maakte onder andere schitterende symfonische balletten voor Leipzig, zoals Grosse Messe (1998) op de muziek van Mozart.

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 H3 De modernen en volkskunst

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 H3 De modernen en volkskunst ART HISTORY de twintigste eeuw H5 H3 De modernen en volkskunst Toenemende belangstelling voor exotische en volkskunst. blz.28 Wereldtentoonstellingen vanaf 1851. Reizen naar verre bestemmingen raakten

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. V4 cp3 H3 De modernen en volkskunst Picasso Brancusi-Bartók-Stravinsky-Diaghilev

ART HISTORY de twintigste eeuw. V4 cp3 H3 De modernen en volkskunst Picasso Brancusi-Bartók-Stravinsky-Diaghilev ART HISTORY de twintigste eeuw V4 cp3 H3 De modernen en volkskunst Picasso Brancusi-Bartók-Stravinsky-Diaghilev Belangstelling voor de volkskunst binnen en buiten Europa. Wereldtentoonstellingen vanaf

Nadere informatie

BASISREADER KUA: DANS

BASISREADER KUA: DANS BASISREADER KUA: DANS Ontwikkelingen in de dans in de eerste helft van de twintigste eeuw. HOOFDSTUK: DANS - Stromingen in de dans vanaf 1900. 2011 -M.T. van de Kamp - van www.kunstcontext.com 1 DANS in

Nadere informatie

Moderne dans. Modernisme in de dans. Leestekst: Citaat uit de leestekst:

Moderne dans. Modernisme in de dans. Leestekst: Citaat uit de leestekst: Moderne dans Leestekst: Citaat uit de leestekst: Modernisme in de dans Tussen 1900 en 1930 ontstond een nieuwe vorm van theaterdans: Moderne dans. Die week in alle opzichten af van het traditionele ballet;

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

spreekbeurtpakket introdans

spreekbeurtpakket introdans spreekbeurtpakket introdans inleiding Heb je binnenkort een spreekbeurt? Moet je een werkstuk maken? Of ben je gewoon benieuwd naar de wereld van Introdans? Gebruik dan dit pakket met informatie en ontdek

Nadere informatie

Wanneer je het programma van enkele culturele centra uit je buurt napluist, zal je merken dat dans hoe langer hoe meer vertegenwoordigd is.

Wanneer je het programma van enkele culturele centra uit je buurt napluist, zal je merken dat dans hoe langer hoe meer vertegenwoordigd is. KIJKEN NAAR DANS Artikel : Marleen Horemans Wanneer je het programma van enkele culturele centra uit je buurt napluist, zal je merken dat dans hoe langer hoe meer vertegenwoordigd is. Dans is echter een

Nadere informatie

Kleuters (jongen én meisjes) Kleuterdans (beginners kleuters - 1ste en 2de kleuter)

Kleuters (jongen én meisjes) Kleuterdans (beginners kleuters - 1ste en 2de kleuter) Dansstijlen Kleuters (jongen én meisjes) Kleuterdans (beginners kleuters - 1ste en 2de kleuter) Op een speelse manier reiken we de basis van dans aan door middel van eenvoudige oefeningen. De kindjes leren

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

Bijlage HAVO. kunst. tijdvak 2. beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen. Tekstboekje

Bijlage HAVO. kunst. tijdvak 2. beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen. Tekstboekje Bijlage HAVO 2014 tijdvak 2 kunst beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen Tekstboekje HA-1029-a-14-2-b Tekst 1 Constantijn Huygens Constantijn Huygens (1596-1687) was als diplomaat in dienst

Nadere informatie

BALLET. Dansgroepen. BALLET 1 ste + 2 de + 3 de leerjaar

BALLET. Dansgroepen. BALLET 1 ste + 2 de + 3 de leerjaar Dansgroepen BALLET BALLET 1 ste + 2 de + 3 de leerjaar Klassiek ballet is een zeer academische dansstijl en vormt dé basis voor veel andere dansstijlen. Een goede danser kan niet zonder deze ballettraining.

Nadere informatie

Examen HAVO 2011 kunst beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen

Examen HAVO 2011 kunst beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen Examen HAVO 2011 tijdvak 1 maandag 16 mei 9.00-12.00 uur kunst beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 4 blokken met in totaal 32

Nadere informatie

Eindexamen ckv2 havo 2008 - I

Eindexamen ckv2 havo 2008 - I Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit vier blokken met in totaal 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 63 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met een goed

Nadere informatie

NDT 2 Danst lesmateriaal

NDT 2 Danst lesmateriaal NDT 2 Danst lesmateriaal s\ OP BEZOEK BIJ NDT! Ken jij Nederlands Dans Theater al? Samen met je klasgenoten kom jij binnenkort bij ons in het theater op bezoek. Hieronder vind je wat weetjes over ons,

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

Les ballets de monte carlo. volgens henk van cauwenbergh

Les ballets de monte carlo. volgens henk van cauwenbergh Les ballets de monte carlo volgens henk van cauwenbergh tekst GEERT STADEUS foto s HENK VAN CAUWENBERGH De dansers en danseressen van Les Ballets de Monte Carlo genieten wereldfaam. Fotograaf Henk Van

Nadere informatie

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament.

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Dierbaren lezer Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Voor ik dezen stoffigen wereld verlaat, wil ik u mijnen schat toevertrouwen. Heel mijn leven heb ik mijne

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

Eindexamen kunst (algemeen) havo 2011 - II

Eindexamen kunst (algemeen) havo 2011 - II Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 59 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met een goed antwoord behaald kunnen worden. Blok 1: Het Paleis voor Volksvlijt

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. EXPRESSIONISME 20ste eeuw De kunstenaar drukt zijn eigen persoonlijke gevoelens uit. EXPRESSIONISME 20ste eeuw

Nadere informatie

Partner: DOCENTENROUTE 2014 WORKSHOPS EN MASTERCLASSES VOOR DANSDOCENTEN

Partner: DOCENTENROUTE 2014 WORKSHOPS EN MASTERCLASSES VOOR DANSDOCENTEN Partner: DOCENTENROUTE 2014 WORKSHOPS EN MASTERCLASSES VOOR DANSDOCENTEN Docentenroute 2014 Inspirerende ontmoetingsplek voor dansdocenten Tijdens de 14 e editie van het Holland Dance Festival presenteert

Nadere informatie

Martha was a visionary, a game changer, no, the game changer

Martha was a visionary, a game changer, no, the game changer Martha was a visionary, a game changer, no, the game changer Interview met Janet Eilber, artistiek directeur Martha Graham Dance Company, door Astrid van Leeuwen. Als belangrijkste grondlegger van de moderne

Nadere informatie

CKV2 vwo 2003-II. Blok 1. havovwo.nl

CKV2 vwo 2003-II. Blok 1. havovwo.nl Blok 1 Dit vragenblok gaat over de hofcultuur en het Franse theater in de zeventiende eeuw. Hierbij wordt ingegaan op het werk van Molière, die de Franse komedie ontwikkelde en op hoog niveau bracht. tekst

Nadere informatie

Samenvatting Kunst ABC

Samenvatting Kunst ABC Samenvatting Kunst ABC Week 1: Kunst algemeen + film, beeldhouwen en fotografie Info: Wat is kunst? Kunst kan verschillende soorten dans, muziek, schilderijen, toneel en beelden zijn. Beeldhouwkunst of

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Dans -

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Dans - Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Dans - In de vaardigheidslijn dans en beweging worden de verschillende technieken, vaardigheden en houdingen voor de groepen 1 t/m 8 in een opbouwende

Nadere informatie

HET DAK VAN ROTTERDAM

HET DAK VAN ROTTERDAM A L I Y E V A N P I J K E R E N MEAT THE DANCERS P H O T O G R A P H Y B O J E P L O E G M A K E - U P G U I D O R I E G E R C L O T H I N G M E V A N K A L U A R A C H C H I S T Y L I N G A L I Y E V

Nadere informatie

INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013

INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013 INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013 SCAPINO BALLET EN HET WERELDMUSEUM Het Scapino Ballet is een Nederlands ballet- en dansgezelschap uit Rotterdam. Het Scapino Ballet was de eerste

Nadere informatie

Sovjet ballet Inleiding De belangrijkste aspecten van het Sovjetrealisme in de dans:

Sovjet ballet Inleiding De belangrijkste aspecten van het Sovjetrealisme in de dans: Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Bijlage HAVO. kunst. tijdvak 1. beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen. Tekstboekje. HA-1029-a-11-1-b

Bijlage HAVO. kunst. tijdvak 1. beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen. Tekstboekje. HA-1029-a-11-1-b Bijlage HAVO 2011 tijdvak 1 kunst beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen Tekstboekje HA-1029-a-11-1-b Tekst 1 Louis Véron Het beheer van de Opéra de Paris werd vanaf 1831 toevertrouwd

Nadere informatie

P7: LA BAYAoÈ n P14 P16 IGON E, EEN P18 ATTITUDE! DAAR P13 DAN ,BE IE L

P7: LA BAYAoÈ n P14 P16 IGON E, EEN P18 ATTITUDE! DAAR P13 DAN ,BE IE L H E P7: LA BAYAoÈ n P13 DAN IE L P14,BE D P16 IGON E, EEN P18 ATTITUDE! DAAR ïh SE F 4 - iiil í# tw* Toer van Schayk geeft aanwijzingen tijdens de toneelrepetitie van Notenkraker en Muizenkoning, december

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1 35 Oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1. De Tweede Wereldoorlog dankt zijn naam aan: a. Het aantal landen dat erbij betrokken was b. Het feit dat de oorlog in meerdere werelddelen werd uitgevochten

Nadere informatie

inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 2. Het schilderij 3. Het beeld 4. Het verhaal 5. De dans 6. Het gebouw 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s

inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 2. Het schilderij 3. Het beeld 4. Het verhaal 5. De dans 6. Het gebouw 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Kunst inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 3 2. Het schilderij 7 3. Het beeld 9 4. Het verhaal 11 5. De dans 12 6. Het gebouw 13 7. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden 19 1.

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten jij ontdekt... muziek jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 Centrum voor de Kunsten www.ontdekscala.nl Luistercursussen Klassieke Muziek Al sinds vele jaren geven een tweetal

Nadere informatie

Realisme het leven zoals het is

Realisme het leven zoals het is Realisme 1850 1920 het leven zoals het is Classicisme Barok 1640 1720 Realisme 1850 1920 Wat was Classicisme ook al weer? De thema's zijn vaak ontleend aan de antieke geschiedenis en de mythologie en zijn

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H5 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H5 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H5 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen Kunstenaars raken maatschappelijk betrokken. Protest van kunstenaars tegen gevestigde waarden, zeden en taboes. Futurisme Snelheid:

Nadere informatie

Buikdans. De buikdans of Oriëntaalse dans is een dansvorm afkomstig uit het Midden-Oosten

Buikdans. De buikdans of Oriëntaalse dans is een dansvorm afkomstig uit het Midden-Oosten Buikdans De buikdans of Oriëntaalse dans is een dansvorm afkomstig uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika waarbij de verschillende lichaamsdelen veelal onafhankelijk van elkaar bewegen. Het is een isolatiedansvorm.

Nadere informatie

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be Guido Gezelle De school die nooit slaapt Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be 1ste leerjaar Op dinsdag 8 mei bleven de kinderen van het eerste leerjaar een nachtje op school

Nadere informatie

DE FAMILIE VAN LOON 130 _

DE FAMILIE VAN LOON 130 _ DE FAMILIE VAN LOON Mooi idee: je familie en huis jarenlang laten portretteren door schilders en fotografen. De roemrijke familie Van Loon uit Amsterdam deed dat. De indrukwekkende stapel familieportretten

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

Schoolexamen VWO. Culturele en kunstzinnige vorming 2 (nieuwe stijl)

Schoolexamen VWO. Culturele en kunstzinnige vorming 2 (nieuwe stijl) Culturele en kunstzinnige vorming 2 (nieuwe stijl) Schoolexamen VWO Vragenboekje Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Afnametijdstip 2 Donderdag 24 april 20 03 De blokken zijn: Blok 1: Hofcultuur in

Nadere informatie

DINGEN DIE JE MOET WETEN

DINGEN DIE JE MOET WETEN 50 Maar wat gebeurde er precies? Welke landen en mensen waren belangrijk? Dit boek staat vol met weetjes, landkaarten en foto s over een tragische periode in de wereldgeschiedenis. JIM ELDRIDGE ISBN 978

Nadere informatie

Dansen. Inhoud. 1 Cursussen. 1. Cursussen.

Dansen. Inhoud. 1 Cursussen. 1. Cursussen. Dansen Inhoud 1. Cursussen. 2. Stijldansen. 3. Het ontstaan van de dans. 4. Moderne dansen. 5. Hofdansen. 6. Afdansen-wedstrijddansen. 7. Streetdance. 8. Modern ballet. 9. Rolstoeldansen. 10. Breakdance.

Nadere informatie

De Jeroen Bosch krant

De Jeroen Bosch krant De Jeroen Bosch krant G E M A A K T V O O R E N D O O R L E E R L I N G E N 2 maart 2016 Workshop groep1/2 Circuit in groep 7 Groep 7 van de vlieger ging op 4-3-2016 een circuit houden over Jeroen Bosch.

Nadere informatie

Bezoek aan het verleden van Nijinsky & Diaghilev

Bezoek aan het verleden van Nijinsky & Diaghilev Bezoek aan het verleden van Nijinsky & Diaghilev &&& Anne In Rusland Niet zo lang na de reis naar Parijs kreeg ik de kans om met een groepsreis naar Rusland te gaan. Mijn belangrijkste reden om mee te

Nadere informatie

De blijft je hele leven een rol spelen

De blijft je hele leven een rol spelen Laat je zien. In de Theaterklas. Stilletjes zijn we er heel trots op: onze Theaterklas. Omdat we ernstig vermoeden dat geen enkele andere middelbare onderwijsinstelling op dit hoge niveau programma s aanbiedt

Nadere informatie

dtl nobel Sjoerd H. de Roos / Andrea Fuchs en Fred Smeijers

dtl nobel Sjoerd H. de Roos / Andrea Fuchs en Fred Smeijers dtl nobel Sjoerd H. de Roos / Andrea Fuchs en Fred Smeijers Alhoewel het gebruik van schreefloze lettertypen door velen als kenmerkend voor moderne vormgeving wordt beschouwd, werden in de klassieke oudheid

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Productievormen 1. Jan Hoekstra

Productievormen 1. Jan Hoekstra Productievormen 1 Jan Hoekstra Onderwerpen: Drama/toneel (blijspel, treurspel). Dans (modern, ballet, hiphop). Muziek (klassiek, pop, underground). Cabaret (geënsceneerd). Opera, Operette en Musical. Drama

Nadere informatie

Janusz Korczak. door Renée van Eeken

Janusz Korczak. door Renée van Eeken Janusz Korczak door Renée van Eeken Hoofdstukken 1. Inleiding 2. Wie was Janusz Korczak? 3. Zijn levensverhaal 4. Janusz Korzcak in deze tijd 5. Waarom ik hem gekozen heb 6. Nawoord 7. Bronvermelding 1

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

De Jefferson Bijbel. Thomas Jefferson

De Jefferson Bijbel. Thomas Jefferson De Jefferson Bijbel Thomas Jefferson Vertaald en ingeleid door: Sadije Bunjaku & Thomas Heij Inhoud Inleiding 1. De geheime Bijbel van Thomas Jefferson 2. De filosofische president Het leven van Thomas

Nadere informatie

5.4. Boekverslag door D woorden 23 maart keer beoordeeld

5.4. Boekverslag door D woorden 23 maart keer beoordeeld Boekverslag door D. 1514 woorden 23 maart 2004 5.4 247 keer beoordeeld Vak LO Inhoudsopgave Inleiding Voorwoord 1 Soorten dansen 1.1 Stijldansen 1.2 Solodansen 1.3 Dansjes 1.4 Breakdance 1.5 Ballet 1.6

Nadere informatie

Henny Radijs (1915-1991)

Henny Radijs (1915-1991) Henny Radijs (1915-1991) Van pottenbakster naar keramisch kunstenares Tekst: Rob Meershoek Foto s: Kunsthandel Artentique Zoetermeer, september 2010 Alle rechten voorbehouden Vaas 1961, h. 42 cm. Inleiding

Nadere informatie

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst.

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Post Impressionist, vereenvoudigde onderwerpen tot geometrische vormen, was revolutionair met zijn Nature morte avec pommes et pêches in 1905, Schilderde in

Nadere informatie

Hoe improvisatie het verschil kan maken

Hoe improvisatie het verschil kan maken Hoe improvisatie het verschil kan maken Katja Geelhoed In de jaren zeventig startte Andrea Meyer-Rogge naast haar andere lessen haar eerste improvisatieles. Jarenlang bleef het bij deze ene groep experimenteerlustigen.

Nadere informatie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie Lesbrief Van Papa, voor Sammie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie 4 Tweede Wereldoorlog 5 Concentratiekamp 6 Stripverhaal (opdracht) 8 Collage maken (opdracht) 9 Colofon 10 2 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad.

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Van glasfusion tot streetdance in Deventer Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Wie in Deventer iets wil leren op het gebied van kunst, kan niet

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

NDT 2 Danst lesmateriaal

NDT 2 Danst lesmateriaal NDT 2 Danst lesmateriaal s\ OP BEZOEK BIJ NDT! Ken jij Nederlands Dans Theater al? Samen met je klasgenoten kom jij binnenkort bij ons in het theater op bezoek. Hieronder vind je wat weetjes over ons,

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. opties/uurroosters/ studiemogelijkheden. voor alle info: dans@samwdlier.net

INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. opties/uurroosters/ studiemogelijkheden. voor alle info: dans@samwdlier.net opties/uurroosters/ voor alle info: studiemogelijkheden WOORD kunst Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans wdlier.be - 2500 LIER Gasthuisvest 50, 2500 Lier - Tel. (03)480 45 79 - Fax (03)488 60

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS LESBRIEF bij de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS Start! Wat leuk dat je met de klas naar de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS van Introdans gaat. Misschien is er zelfs een docent van Introdans op school

Nadere informatie

7.1 Slavenhandel en abolitionisme.

7.1 Slavenhandel en abolitionisme. 7.1 Slavenhandel en abolitionisme. Hieronder treffen jullie een aantal bronnen aan die betrekking hebben op de kwestie van zwarte Piet. Lees en bekijk de bronnen goed en probeer een antwoord te geven op

Nadere informatie

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008.

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008. Voor Rustin is schilderen de hoofdzaak van zijn kunstenaarspraktijk, maar tekenen heeft hij daarnaast ook altijd gedaan. Hij deed dat op de momenten dat hij niet kon schilderen, zoals s avonds als het

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

KAVF FOTORALLY 2014 THEORETISCH GEDEELTE

KAVF FOTORALLY 2014 THEORETISCH GEDEELTE KAVF FOTORALLY 2014 THEORETISCH GEDEELTE 1. Studiofotografie : wat is het effect van een grote witte paraplu dicht bij het onderwerp? a. Minimale flare effecten b. vlak, weinig contrastrijk resultaat c.

Nadere informatie

Informatie voor docent: Les 1

Informatie voor docent: Les 1 Informatie voor docent: Les 1 a. Eigen antwoord. b. De Eerste Wereldoorlog: Stravinsky verbleef in de jaren voor de oorlog al een aantal maanden per jaar in Zwitserland met zijn familie. Door de Eerste

Nadere informatie

Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1

Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1 Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1 1 Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 2 Panta rhei alles stroomt; Mijn schilderijen zijn in beweging, ze lijken te stromen, zoals ook het leven zich geen stilstand

Nadere informatie

MODEBOEK MARIE SERMSRI

MODEBOEK MARIE SERMSRI MODEBOEK MARIE SERMSRI INLEIDING INHOUD Mijn boek gaat over de mode. Ik vind het een leuk thema en ben er zelf ook wel een beetje geïnteresseerd in. In dit boek gaan jullie mode uit de geschiedenis en

Nadere informatie

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL PASPOORTEN M.C. Escher 17 juni 1898 27 maart 1972 Leeuwarden Tekeningen die niet klopten. Maurits Cornelius Escher werd geboren in in 1898 in een Friese familie. Hij was de jongste thuis en zijn familie

Nadere informatie

FESTIVALAANBOD 4220142014INHOUDSOPGAVE. 1. Droomjurken... pagina 1. 2. Pleinspektakel... pagina 2. 3. Bencha Theater - Katumbar...

FESTIVALAANBOD 4220142014INHOUDSOPGAVE. 1. Droomjurken... pagina 1. 2. Pleinspektakel... pagina 2. 3. Bencha Theater - Katumbar... FESTIVALAANBOD 4220142014INHOUDSOPGAVE 1. Droomjurken... pagina 1 2. Pleinspektakel... pagina 2 3. Bencha Theater - Katumbar... pagina 3 4. Cirque Magnifique... pagina 4 5. Light Horse... pagina 5 6. Bencha

Nadere informatie

K CU V NST F -PS C I TAT E N K u n s t e n a a r s V e r e n i g i n g F l e v o l a n d

K CU V NST F -PS C I TAT E N K u n s t e n a a r s V e r e n i g i n g F l e v o l a n d C U N S T - P S CITATEN K u n s t e n a a r s V e r e n i g i n g F l e v o l a n d CUNST - PS Citaten Kunstenaars In de zomerperiode hebben de meeste mensen wat meer tijd, wat meer ruimte in de agenda

Nadere informatie

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest 1 Op vrijdag 8 december bezoek je met je klas een muziekvoorstelling in de Doelen. Hier zullen jullie samen met een enthousiaste presentator, Martin Baai, en het Rotterdams Philharmonisch Orkest het muziekstuk

Nadere informatie

FESTIVALAANBOD SEIZOEN 2014

FESTIVALAANBOD SEIZOEN 2014 FESTIVALAANBOD SEIZOEN 2014 4220142014INHOUDSOPGAVE 1. Programmering... pagina 1 2. Pleinspektakel... pagina 2 3. Bencha Theater - Katumbar... pagina 3 4. Cirque Magnifique... pagina 4 5. Light Horse...

Nadere informatie

Bijlage HAVO. kunst. tijdvak 1. Tekstboekje. beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen. HA-1029-a-14-1-b

Bijlage HAVO. kunst. tijdvak 1. Tekstboekje. beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen. HA-1029-a-14-1-b Bijlage HAVO 2014 tijdvak 1 kunst beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen Tekstboekje HA-1029-a-14-1-b Tekst 1 Het programma van de festiviteiten in Versailles 1674 Datum Plaats (in Versailles)

Nadere informatie

BASISREADER KUA: DANS

BASISREADER KUA: DANS BASISREADER KUA: DANS Ontwikkelingen in de dans vanaf de Middeleeuwen tot en met de tweede helft van de twintigste eeuw. HOOFDSTUK : DANS pp. 2-18 1 : Middeleeuwen 2 : Hofcultuur (Renaissance/Barok) 3

Nadere informatie

Informatie over geef om schenken en nalaten. het nationale ballet

Informatie over geef om schenken en nalaten. het nationale ballet Informatie over geef om schenken en nalaten het nationale ballet ballet van wereldklasse Het Nationale Ballet is trots op zijn vooraanstaande plaats in het Nederlandse culturele leven. Het gezelschap behoort

Nadere informatie

tauberbach LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

tauberbach LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING tauberbach LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING Chris Van der Burght!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen.

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

Vlinder circus Waar wonderen uitkomen

Vlinder circus Waar wonderen uitkomen Vlinder circus Waar wonderen uitkomen Leugen en waarheid Gedachten over de film Een man heeft in zijn leven allen maar minachting en afwijzing meegemaakt. Hij is zo anders als al de mensen om hem heen.

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW V4 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen Kunstenaars raken maatschappelijk betrokken. Protest van kunstenaars tegen gevestigde waarden, zeden en taboes. Futurisme Snelheid:

Nadere informatie

Kunst in de 20 e eeuw

Kunst in de 20 e eeuw Kunst in de 20 e eeuw De onderwerpen: Kubisme 1907-1914 een ander gezichtspunt Surrealisme 1924-1945 leven in een droom Abstract Expressionisme 1943-1970 het grote gebaar Minimalisme 1960-1975 zonder titel

Nadere informatie

Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf

Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf Madonna met breiwerk, 1400-1410. Geschilderd door Bertram von Minden (1340-1414), detail uit het Buxtehude Altaar Onderzoek

Nadere informatie

dansboekje seizoen 12/13 de haarlemse balletschool

dansboekje seizoen 12/13 de haarlemse balletschool dansboekje seizoen 12/13 de haarlemse balletschool vooraf Het dansseizoen 2011-2012 was een wervelend dansseizoen met als hoogtepunt de drie fantastische voorstellingen in de Stadsschouwburg Haarlem. Alle

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen VWO 2009 tijdvak 2 woensdag 24 juni 9.00-12.00 uur geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 28 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

HOOFDSTUK 13. Naar het museum. Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste. 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt.

HOOFDSTUK 13. Naar het museum. Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste. 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt. 215 215 HOOFDSTUK 13 Naar het museum WOORDEN 1 Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt. 2 De Nederlandse schilder Van Gogh schilderde vaak met kleuren.

Nadere informatie

Gertud Leistikow en de moderne, Duitse dans. Een biografie J.A. de Boer

Gertud Leistikow en de moderne, Duitse dans. Een biografie J.A. de Boer Gertud Leistikow en de moderne, Duitse dans. Een biografie J.A. de Boer Samenvatting In dit proefschrift staat de danseres Gertrud Leistikow centraal. Haar carrière kan als min of meer exemplarisch worden

Nadere informatie

Stelling II. Creativiteit is de belangrijkste eigenschap voor innovatie.

Stelling II. Creativiteit is de belangrijkste eigenschap voor innovatie. Toon Jansen * New Urban Creatives Almere * 12 maart 2014 Stelling I Creativiteit is de belangrijkste eigenschap voor innovatie. Stelling II Door het beschikbaar stellen van goedkope/betaalbare woon- en

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

HET VERHAAL.

HET VERHAAL. HET VERHAAL De musical Billy Elliot, gebaseerd op de wereldberoemde film, vertelt het inspirerende verhaal van een 11-jarige zoon uit een arbeidersgezin ten tijde van de mijnstakingen in Engeland (1984-1985).

Nadere informatie