Handleiding Onlineklas Verkeer Leerkracht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Onlineklas Verkeer Leerkracht"

Transcriptie

1 Handleiding Onlineklas Verkeer Leerkracht Versie 1.0 Snel aan de slag met

2 p a g i n a 2 Handleiding Onlineklas Verkeer is een uitgave van DB Education. De handleiding is bestemd voor het gebruik van Onlineklas Verkeer. Onlineklas Verkeer is gebaseerd op de verkeersmethode Afgesproken! Darrel Burns Education Bezoekadres Hexelseweg 95, 7645 AN Hoge Hexel Helpdesk T: (alleen tijdens kantooruren). E: W: W: Darrel Burns Education B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname, Internet, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Het kopiëren van delen ten behoeve van het gebruik van Onlineklas door docenten is beperkt toegestaan. Ondanks alle aan de samenstelling van de tekst besteedde zorg, kan noch de redactie noch de uitgever aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele schade, die zou kunnen voortvloeien uit enige fout, die in de uitgave en/of op de bijbehorende software kunnen voorkomen.

3 p a g i n a 3 Inhoud 1 Installatie Systeemeisen Toegangscodes Snelkoppelingen Leerlingmodule Leerkrachtmodule Aan de slag Activiteiten Handleidingen Leerkrachtmodule Aanmelden Onderdelen Gebruikers EDEX import Zoeken/sorteren Resultaten Leerlingmodule Aanmelden Homepage Verkeerslessen Bijlage A: Lessen / /

4 p a g i n a 4 1 Installatie 1.1 Systeemeisen De minimale systeemvereisten zijn: Toegang tot het Internet Internet Browser (zoals Google Chrome, Internet Explorer, Safari) PDF reader (handleiding) Onlineklas Verkeer is speciaal ontwikkeld voor het gebruik op een tablet. Voor gebruik op tablet wordt Google Chrome als Internet Browser geadviseerd. Onlineklas werkt met alle Internet browsers die HTML 5 ondersteunen op zowel een laptop/desktop als een tablet. Bij oudere Internet Browsers wordt geadviseerd om up te graden om alle opmaak elementen in Onlineklas correct te tonen. 1.2 Toegangscodes Snelkoppelingen Nadat u een abonnement heeft afgesloten op Onlineklas Verkeer, ontvangt u een met de toegangscodes voor Onlineklas. In de toegangsmail staat een snelkoppeling van Onlineklas vermeldt waarmee de school automatisch wordt aangemeld in Onlineklas. Leerlingen kunnen daarna op basis van hun groep en naam inloggen in Onlineklas. Ook kunt u via de leerkrachtmodule gebruikerspassen uitdraaien zodat de leerlingen zelf thuis kunnen inloggen. Op elke pas staat een unieke code zodat de leerling direct kan inloggen en zijn/haar omgeving ziet verschijnen Leerlingmodule De leerlingen hebben een tegelnavigatie omgeving met de look and feel zoals Windows 8. De leerlingen kunnen zelf tegels toevoegen bij hun favorieten en u kunt als leerkracht bij de verschillende onderdelen zoals huiswerk lessen en links naar websites en/of documenten voor de leerlingen klaarzetten. De leerlingen kunnen hun gemaakte opdrachten in OneDrive opslaan en hun gevonden informatie (zoals websites, afbeeldingen, etc.) onder hun eigen favorieten opslaan. In Onlineklas is een aparte gebruikersbeheer module beschikbaar waarmee u uw Onlineklas gebruikers kunt beheren en kunt aanmaken (o.a. EDEX import). Dit onderdeel vindt u in de leerkrachtmodule Leerkrachtmodule De leerkrachtmodule is een uitgebreide beheermodule waarin de leerlingen aangemaakt kunnen worden via import van EDEX XML-bestand (systeembeheerder) of handmatig. Daarnaast bevat het allerlei rapportages zoals voortgang en resultaten van gemaakte toetsen. Tevens bevat de leerkrachtmodule een lesmaker waarmee u allerlei soorten lessen kunt maken zoals multiplechoice (meerkeuzevragen), gaten in de tekst, woordhuzzelaar of groeperen. Elke school of instelling ontvangt een aparte systeembeheer code voor de leerkrachtmodule.

5 p a g i n a 5 2 Aan de slag 2.1 Activiteiten Snelkoppeling aanmaken (2 links) Gebruikers toevoegen (leerkrachtmodule) Homepage aanpassen leerling (optioneel) Leerling kan aan de slag via leerlingmodule Inzien van resultaten via de leerkrachtmodule De activiteiten om aan de slag met Onlineklas Verkeer zijn: 1) Snelkoppeling aanmaken: De ICT beheerder kan op het bureaublad van de school de leerling- en leerkracht snelkoppeling aanmaken. Dit is een website adres. 2) Gebruikers toevoegen: Via de leerkrachtmodule kan de ICT beheerder met een aparte link voor de systeembeheerder gebruikers importeren via EDEX of leerlingen handmatig aanmaken. 3) Homepage op maat maken: De ICT beheerder kan een aantal onderdelen op de homepage uitschakelen, een andere welkom tekst tonen of tweets/klassenpraat instellen. 4) Leerling starten met Onlineklas Verkeer: De leerlingen kiezen hun groep en naam en loggen in. De ICT beheerder kan ook aparte passen en/of lijsten uitdraaien zodat de leerling ook thuis kan inloggen. 5) Resultaten inzien: Nadat de leerlingen toetsen hebben gemaakt kan de leerkracht het resultaat inzien via de leerkrachtmodule. 2.2 Handleidingen De handleidingen kunt u vinden nadat u bent aangemeld in de leerling- of leerkrachtmodule. In de leerkrachtmodule staat een vraagteken knop rechtsboven waarmee u de diverse handleidingen kunt raadplegen. In de leerlingmodule staan de handleidingen onder de tegeloptie Beheer en/of bij de lessen. Deze handleiding beschrijft in het kort hoe aan de slag te gaan met Onlineklas Verkeer. Voor uitgebreide informatie over de leerkrachtmodule is er de handleiding Onlineklas Systeembeheer en Onlineklas leerkracht beschikbaar. Voor de didactisch verantwoording en hoe u Onlineklas Verkeer in uw groep kunt inzetten is er per groep een aparte handleiding beschikbaar.

6 p a g i n a 6 3 Leerkrachtmodule 3.1 Aanmelden Als u de leerkrachtmodule van Onlineklas opstart dan wordt de aanmeldpagina van Onlineklas leerkrachtmodule getoond. De toegangscodes voor de systeembeheerder staan in uw activeringsmail. Alleen met deze codes heeft u toegang tot systeembeheerders functies zoals het importeren van EDEX-bestanden. Een gebruiker met profiel leerkracht kan ook aanmelden in de leerkrachtmodule maar heeft geen toegang tot het onderdeel Administrator en ziet alleen zijn/haar eigen groep. De leerkrachtmodule draait op de website: Figuur 1: Hoofdscherm leerkrachtmodule 3.2 Onderdelen Het hoofdscherm bevat links een menu met daarin de volgende onderdelen welke afhankelijk zijn van uw rechten: Gebruikers: toont een lijst van alle leerlingen die u zelf kunt sorteren. Selecteer een leerling en u kunt zijn/haar resultaten inzien. Daarnaast kunt u de leerlinggegevens muteren. en: toont een lijst met alle groepsnamen die u kunt beheren. Deze lijst wordt automatisch gevuld door de EDEX import. App builder: toont een overzicht van allerlei lestypen zoals multiplechoice. U ziet alleen de lessen die u zelf heeft aangemaakt. Administrator: toont een overzicht van specifieke systeembeheerdershandelingen zoals import van EDEX. De leerkracht module ondersteunt alleen EDEX XML (het recentste EDEX formaat). Daarnaast kunt u uw schoolgegevens en licenties inzien. Als leerkracht heeft u geen rechten voor dit onderdeel.

7 p a g i n a Gebruikers Het gebruikersbeheer bestaat uit diverse onderdelen: EDEX import: De leerlingen/leerkrachten kunnen via EDEX XML geïmporteerd worden. Dit valt onder het onderdeel Administrator. Zoeken/sorteren: Hiermee kunt u zoeken naar de gebruikers via de invoervelden en sorteerknoppen. Muteren: Hiermee kunt u de gebruikers toevoegen, wijzigen en verwijderen. Het toevoegen van gebruikers kan alleen door de systeembeheerder EDEX import De EDEX XML import is een systeembeheerders activiteit. Als u bent aangemeld als een leerkracht dan heeft u geen rechten voor het onderdeel Administrator. Meldt u aan met de systeembeheerder toegangscodes die in de activeringsmail zijn toegezonden Zoeken/sorteren In onderstaand figuur (Figuur 2) ziet u een blauwe balk met daarin voornaam, achternaam, groep, aantal logins (aanmeldingen), laatste login en gebruikerstype. Hierin staan kleine pijltjes waarmee u het overzicht kunt sorteren. Klik op de pijltjes bij voornaam en het overzicht wordt gesorteerd op alfabetische volgorde van voornamen (A-Z of Z-A). sorteerpijltjes zoekvelden Figuur 2: Sorteer- en bladerbalk (gebruikers) Boven de blauwe (sorteer)balk staan bladerknoppen: Eerste: Ga naar de eerste overzichtspagina van alle gebruikers Vorige: Ga naar de vorige pagina van de overzichtslijst. Knoppen met getallen: bijvoorbeeld 1, 2, 3. Dit zijn de overzichtspagina s. Volgende: Ga naar de volgende overzichtspagina. Laatste: Ga naar de laatste overzichtspagina van alle gebruikers. Als er maar 1 pagina is, zullen de opties eerste, vorige, volgende en laatste niet werken. De eerste (en enige) pagina wordt dan getoond. Het is mogelijk om het aantal resultaten per pagina aan te passen. Standaard staat dit op 25 gebruikers per pagina.

8 p a g i n a 8 Figuur 3: Zoeken naar groep (gebruikersoverzicht) Als u naar een bepaalde gebruiker wilt zoeken, dan kunt u in de invoervakjes (onder de blauwe balk) een zoekcriteria invoeren. In dit voorbeeld wordt 7A bij groep ingevuld en alle leerlingen van groep 7A worden getoond. De zoekcriteria zoekt op deel van de groep. Als u 7 invoert dan krijgt u alle leerlingen van groep 7 (zowel A als B, etc.) te zien. U hoeft dus niet de volledige groepsnaam in te voeren. Dit principe geldt voor alle zoekvelden. 3.4 Resultaten Het resultatenscherm toont diverse rapportages per leerling. Selecteer de gewenste gebruiker en selecteer in het navigatiedeel de menukeuze De leerlingen kunnen in het tegelmenu van Onlineklas hun toetsen maken. Het resultaat kunt u per leerling inzien via deze optie. Naast overzichten per leerling zijn er ook groepsoverzichten. Deze kunt u inzien via de menukeuze en en dan Resultaten. Figuur 4: Onlineklas Verkeer overzicht per leerling

9 p a g i n a 9 4 Leerlingmodule 4.1 Aanmelden Als u Onlineklas opstart dan wordt de aanmeldpagina van Onlineklas getoond. Figuur 5: Aanmeldpagina leerlingmodule Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in. Als u gebruik maakt van de snelkoppeling dan wordt het bovenstaande scherm overgeslagen. Figuur 6: pagina - leerlingmodule Klik op een tegel met de juiste groepsafbeelding om verder te gaan. Met een tegel wordt een gekleurd vierkantje aangeduid. In het voorbeeld wordt groep 8 (leerjaar 8) gekozen.

10 p a g i n a 10 Figuur 7: Leerlingen Aan de hand van de pictogrammen kunt u zien of het leerling of leerkracht is. Leerling (vrouw) leerling (man) leerkracht Avatar Iedereen kan ook zijn eigen Avatar aanmaken via profiel. De profiel avatar wordt dan in het groepsoverzicht getoond. Als met de muis over een tegeltje heen bewogen wordt, dan wordt een melding getoond van voer je wachtwoord in. Klik op de gewenste tegelnaam. In dit voorbeeld wordt gekozen voor Elaine. Vervolgens verschijnt een scherm waarin de gebruiker zijn wachtwoord dient in te vullen. Figuur 8: Wachtwoord (pincode) invoeren Elke leerling kan zelf zijn wachtwoord wijzigen via zijn/haar profielpagina.

11 p a g i n a Homepage Standaard wordt de onderstaande homepage getoond: Figuur 9: Standaard homepage Via de leerkrachtmodule kunt u de homepage op maat maken zoals tegels uitschakelen, een andere welkomst tekst tonen, wel/geen tweets, menu s aan- of uitzetten, etc. De homepage bestaat uit verschillende onderdelen: Tweets: Een lijst van de recentste tweets van o.a. het Jeugdjournaal. Bij de leerkracht homepage staan andere tweets zoals NOS Journaal of kennisnet. Mijn Profiel of naam van de gebruiker: Een profielpagina waarin de Avatar aangemaakt kan worden. Favorieten: Een menu die de leerling helemaal zelf kan vullen met zijn eigen favoriete links, filmpjes, etc. Onedrive: Hierin kan online allerlei informatie worden opgeslagen zoals afbeeldingen en documenten. Deze informatie kan met elkaar gedeeld worden. Huiswerk: Hierin kan de leerkracht lessen klaarzetten. Zoeken: De leerling kan in de Onlineklas bronnen zoeken naar allerlei onderwerpen. Bij elk onderwerp wordt dan de bijbehorende websites, afbeeldingen, informatiekaarten of de online Winkler Prins encyclopedie getoond. Indien de school ook een licentie heeft op Onlineklas bibliotheek dan worden de boeken getoond die aanwezig zijn op school. Uitloggen: Hiermee logt de gebruiker uit.

12 p a g i n a Verkeerslessen De leerling selecteert de tegel Leren en ziet een overzicht van de verschillende vakken. Figuur 10: Leren pagina De leerling selecteert de tegel Verkeer. Vervolgens wordt een groep pagina getoond of direct een overzicht van lessen (groep pagina wordt dan overgeslagen). Dit is instelbaar via de leerkrachtmodule. Figuur 11: Onlineklas Verkeer groepen (afhankelijk van de instelling kan deze pagina worden overgeslagen) Figuur 12: Onlineklas Verkeer groep 6 thema 1 (in het voorbeeld zijn 2 lessen opengezet) Als u bent aangemeld als leerkracht dan ziet u de handleiding met daarin een uitleg hoe u de Onlineklas Verkeerslessen in uw lessen kunt toepassen. De leerling ziet deze tegel niet.

13 p a g i n a 13 5 Bijlage A: Lessen 5.1 1/2 De verkeerslessen voor groep 1/2 bestaan uit 4 thema s: 1. Verkeer 2. Spelen 3. Lopen 4. Oversteken In totaal zijn er 26 lessen. Er is een aparte handleiding voor didactische verantwoording en bijbehorende lessuggesties. 1 en 2 1 Verkeer en 2 1 Verkeer 1 Video 1 1 en 2 1 Verkeer 2 Puzzel 1 1 en 2 1 Verkeer 3 Memory 1 1 en 2 1 Verkeer 4 Verschillen 1 1 en 2 1 Verkeer 5 Video 1 1 en 2 1 Verkeer 6 Kleurplaat 5 1 en 2 2 Spelen en 2 2 Spelen 1 Video 1 1 en 2 2 Spelen 2 Video 1 1 en 2 2 Spelen 3 Memory 1 1 en 2 2 Spelen 4 Liedje 1 1 en 2 2 Spelen 5 Puzzel 1 1 en 2 2 Spelen 6 Verschillen 1 1 en 2 2 Spelen 7 Goed of fout 6 1 en 2 3 Lopen en 2 3 Lopen 1 Liedje 1 1 en 2 3 Lopen 2 Liedje 1 1 en 2 3 Lopen 3 Puzzel 1 1 en 2 3 Lopen 4 Memory 1 1 en 2 3 Lopen 5 Kleurplaat 5 1 en 2 3 Lopen 6 Kleurplaat 5 1 en 2 3 Lopen 7 Doolhof 1 1 en 2 4 Oversteken en 2 4 Oversteken 1 Video 1 1 en 2 4 Oversteken 2 Video 1 1 en 2 4 Oversteken 3 Liedje 1 1 en 2 4 Oversteken 4 Puzzel 1 1 en 2 4 Oversteken 5 Goed of fout 5 1 en 2 4 Oversteken 6 Kleurplaat 5 1 en 2 4 thema's 26 51

14 p a g i n a De verkeerslessen voor groep 3 bestaan uit 4 thema s: 1. Verkeer 2. Spelen 3. Lopen 4. Borden In totaal zijn er 28 lessen. Er is een aparte handleiding voor didactische verantwoording en bijbehorende lessuggesties. 3 1 Verkeer Verkeer 1 Video Verkeer 2 Video Verkeer 3 Geluiden leren Verkeer 4 puzzel Verkeer 5 Verschillen zoeken Verkeer 6 Goed of fout Verkeer 7 Kleurplaat Spelen Spelen 1 Video Spelen 2 Video Spelen 3 Liedje Spelen 4 Memory Spelen 5 Kleurplaat Spelen 6 Kleurplaat Spelen 7 Borden oefenen Lopen Lopen 1 Video Lopen 2 Liedje Lopen 3 Puzzel Lopen 4 Goed of fout Lopen 5 Kleurplaat Lopen 6 Memory Lopen 7 Kleurplaat Borden Borden 1 Video Borden 2 Borden oefenen Borden 3 Borden leren Borden 4 Pictos leren Borden 5 Pictos leren Borden 6 Kleurplaat Borden 7 Geluidenspel thema's

15 p a g i n a De verkeerslessen voor groep 4 bestaan uit 4 thema s: 1. Spelen 2. Oversteken 3. Fietsen 4. Meerijden Daarnaast zijn 3 extra onderdelen: Weetjes Oefeningen (extra oefen- en toetsmateriaal) Spelletjes Er zijn 22 themalessen waarvan 4 thema toets lessen. Er is een aparte handleiding voor didactische verantwoording en bijbehorende lessuggesties. 4 1 Spelen Spelen 1 Veilig Spelen 2 Stoep Spelen 3 Snel Spelen 4 Erf Spelen 5 Weer Spelen 6 Toets Oversteken Oversteken 1 Voetgangers Oversteken 2 Zebrapad Oversteken 3 Lichten Oversteken 4 Brigadiers Oversteken 5 Toets Fietsen Fietsen 1 Bestuurders Fietsen 2 Bochten Fietsen 3 Oversteken Fietsen 4 Richting Fietsen 5 Voorrang Fietsen 6 Toets Meerijden Meerijden 1 Fiets Meerijden 2 Auto Meerijden 3 Vervoer Meerijden 4 Reizen Meerijden 5 Toets Weetjes Weetjes 1 Wie zijn er allemaal in het verkeer? Weetjes 2 Waar kan ik veilig spelen? 9

16 p a g i n a Weetjes 3 Kan ik naar de andere kant? Weetjes 4 Mag ik die straat in? Weetjes 5 Wie mag eerst? Weetjes 6 Kan ik rekening houden met het weer? Oefeningen Oefeningen 1 Voetgangers Oefeningen 2 Tekens Oefeningen 3 Kijken Oefeningen 4 Verkeersborden Oefeningen 5 Vervoer Spelletjes Spelletjes 1 Memory Spelletjes 2 Doolhof Spelletjes 3 Categoriseren (1) Spelletjes 4 Categoriseren (2) Spelletjes 5 Inkleuren thema De verkeerslessen voor groep 5 bestaan uit 4 thema s en 3 aanvullende onderdelen: 1. Fietsen 2. Tekens 3. Voorrang 4. Meerijden Daarnaast zijn 3 extra onderdelen: 5. Weetjes 6. Oefeningen (extra oefen- en toetsmateriaal) 7. Spelletjes Er zijn 23 themalessen waarvan 4 thema toets lessen. Er is een aparte handleiding voor didactische verantwoording en bijbehorende lessuggesties. 5 1 Fietsen Fietsen 1 Fietsstrook en fietspad Fietsen 2 Obstakels Fietsen 3 Inhalen Fietsen 4 Voetgangers Fietsen 5 Wind Fietsen 6 Toets 12

17 p a g i n a Tekens Tekens 1 Tekens Tekens 2 Weggebruikers Tekens 3 Wegdek Tekens 4 Ernaast Tekens 5 Spoorweg Tekens 6 Toets Voorrang Voorrang 1 Rechts gaat voor Voorrang 2 Voorrangswegen Voorrang 3 Voorrangskruispunten Voorrang 4 Rechtdoor Voorrang 5 Rotondes Voorrang 6 Toets Meerijden Meerijden 1 Bus Meerijden 2 Trein Meerijden 3 Metro Meerijden 4 Tram Meerijden 5 Toets Weetjes Weetjes 1 Wie zijn er allemaal in het verkeer? Weetjes 2 Waar kan ik veilig spelen? Weetjes 3 Kan ik naar de andere kant? Weetjes 4 Mag ik die straat in? Weetjes 5 Wie mag eerst? Weetjes 6 Kan ik rekening houden met het weer? Oefeningen Oefeningen 1 Fietsen Oefeningen 2 Afslaan Oefeningen 3 Oversteken Oefeningen 4 Verkeersborden Oefeningen 5 Openbaar vervoer Spelletjes Spelletjes 1 Memory Spelletjes 2 Doolhof Spelletjes 3 Categoriseren (1) Spelletjes 4 Categoriseren (2) Spelletjes 5 Inkleuren thema + 3 =

18 p a g i n a De verkeerslessen voor groep 6 bestaan uit 4 thema s en 3 aanvullende onderdelen: 1. Oversteken 2. Voorrang 3. Fietsen 4. Tekens De 3 extra onderdelen zijn: 5. Weetjes 6. Oefeningen (extra oefen- en toetsmateriaal) 7. Spelletjes In totaal zijn er 24 themalessen waarvan 4 toets lessen. Er is een aparte handleiding voor didactische verantwoording en bijbehorende lessuggesties. 6 1 Oversteken Oversteken 1 Oversteken als voetganger Oversteken 2 Oversteken op de fiets Oversteken 3 Voorsorteerstroken Oversteken 4 Ander verkeer Oversteken 5 Bijzondere situaties Oversteken 6 Toets Voorrang Voorrang 1 Rechts gaat voor Voorrang 2 Voorrangskruispunt Voorrang 3 Rechtdoor op dezelfde weg Voorrang 4 Bijzondere voorrangssituaties Voorrang 5 Voorgangsborden en tekens Voorrang 6 Toets Fietsen Fietsen 1 Op de fiets Fietsen 2 Afslaan met achteropkomers Fietsen 3 Inhalen Fietsen 4 Groot verkeer Fietsen 5 Weer en verkeer Fietsen 6 Toets Tekens Tekens 1 Verkeersborden Tekens 2 Wegversmalling Tekens 3 Eenrichtingsweg Tekens 4 Verplichte rijrichting Tekens 5 Fietstocht Tekens 6 Toets Weetjes 6 53

19 p a g i n a Weetjes 1 Wie mag eerst? Weetjes 2 Welke tekens zie ik onderweg? Weetjes 3 Waar mag ik spelen, lopen en fietsen? Weetjes 4 Kan in naar de andere kant? Weetjes 5 Mag of moet ik die straat in? Weetjes 6 Wie kom ik tegen op straat? Oefeningen Oefeningen 1 Verkeersborden (1) Oefeningen 2 verkeersborden (2) Oefeningen 3 Voorrang Oefeningen 4 Bijzondere voorrangssituaties Oefeningen 5 Oversteken Oefeningen 6 Plaats op de weg Spelletjes Spelletjes 1 Memory Spelletjes 2 Doolhof Spelletjes 3 Categoriseren (1) Spelletjes 4 Categoriseren (2) Spelletjes 5 Inkleuren Spelletjes 6 Interactieve Fiets thema + 3 = /8 De verkeerslessen voor groep 7/8 bestaan uit 4 thema s en 3 aanvullende onderdelen: 1. Onderweg 2. Voorrang 3. Tekens 4. Veilig De 3 extra onderdelen zijn: 5. Weetjes 6. Oefeningen (extra oefen- en toetsmateriaal) 7. Spelletjes In totaal zijn er 25 themalessen waarvan 4 toets lessen. Er is een aparte handleiding voor didactische verantwoording en bijbehorende lessuggesties. 7 1 Onderweg Onderweg 1 Binnen en buiten de bebouwde kom Onderweg 2 Rekening houden met anderen Onderweg 3 Voorsorteren 24

20 p a g i n a Onderweg 4 Bijzondere situaties met bestuurders Onderweg 5 Vooruit kijken Onderweg 6 Winterweer Onderweg 7 Toets Voorrang Voorrang 1 Kruispunten en weggebruikers Voorrang 2 Afbuigen en voorrang Voorrang 3 Wie mag eerst? Voorrang 4 Rotondes Voorrang 5 Voor gaan en voor laten gaan Voorrang 6 Toets Tekens Tekens 1 Verkeersborden en weggebruikers Tekens 2 Vierkante en ronde rode borden Tekens 3 Ronde blauwe en driehoekige borden Tekens 4 Voorrangsborden Tekens 5 Tekens op de weg Tekens 6 Toets Veilig Veilig 1 Veilig spelen Veilig 2 In een groep fietsen Veilig 3 Verkeer en milieu Veilig 4 Openbaar vervoer Veilig 5 Met de auto Veilig 6 Toets Weetjes Weetjes 1 Wie mag eerst? Weetjes 2 Welke tekens zie ik onderweg? Weetjes 3 Waar mag ik spelen, lopen en fietsen? Weetjes 4 Kan in naar de andere kant? Weetjes 5 Mag of moet ik die straat in? Weetjes 6 Wie zijn er allemaal in het verkeer Weetjes 7 Moet ik rekening houden met het weer? Oefeningen Oefeningen 1 Plaats op de weg Oefeningen 2 Tekens Oefeningen 3 Voorrang Oefeningen 4 Borden Oefeningen 5 Op de fiets Oefeningen 6 Verkeer en milieu Spelletjes Spelletjes 1 Memory Spelletjes 2 Doolhof 1

21 p a g i n a Spelletjes 3 Categoriseren (1) Spelletjes 4 Categoriseren (2) Spelletjes 5 Inkleuren Spelletjes 6 Interactieve Fiets thema + 3 =

Z wijsen S oftware Manager 1.1

Z wijsen S oftware Manager 1.1 zsm-handleiding-bw.qxd 07-06-2004 10:48 Pagina 1 Zwijsen Z wijsen S oftware Manager 1.1 Gebruikershandleiding en technische handleiding zsm-handleiding-bw.qxd 07-06-2004 10:48 Pagina 2 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Aan de slag met Outlook Web App... 3 Overzicht instellingen... 3 Vereisten...

Nadere informatie

Informatiegids. Edugrip 2.0 Informatiegids voor de Oriënterende gebruiker

Informatiegids. Edugrip 2.0 Informatiegids voor de Oriënterende gebruiker I Informatiegids Edugrip 2.0 Informatiegids voor de Oriënterende gebruiker titel Edugrip 2.0 Informatiegids voor de Oriënterende gebruiker versie februari 2013 auteur Unilogic redactie Interoffice & Management,

Nadere informatie

Handleiding Module Kerkbijdrage. Parochies Navision 4.03

Handleiding Module Kerkbijdrage. Parochies Navision 4.03 Handleiding Module Kerkbijdrage Parochies Navision 4.03 GAC Business Solutions behoudt zicht het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde uit te voeren. Eventuele wijzigingen dienen niet

Nadere informatie

Versie handleiding 2.5.e Syslogic 2013. Scienta handleiding Scienta versie 2.5

Versie handleiding 2.5.e Syslogic 2013. Scienta handleiding Scienta versie 2.5 Versie handleiding 2.5.e Syslogic 2013 Scienta handleiding Scienta versie 2.5 Colofon Copyright Syslogic 2013 Hoewel de in de handleiding vermelde gegevens met de grootst mogelijke nauwkeurigheid zijn

Nadere informatie

Handleiding voor gebruikers

Handleiding voor gebruikers Handleiding voor gebruikers September 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Wat is KennisID... 3 Wat is een profiel... 3 Rollen... 3 Helpdeskprocedure... 5 Profiel valideren... 6 Stap 1

Nadere informatie

Documentatie ELLO:2. Voorwoord

Documentatie ELLO:2. Voorwoord Documentatie ELLO:2 Voorwoord Deze handleiding is geschreven voor ELLO:2, ofwel Eduliga Leeromgeving 2. De Ello versie op het moment van schrijven is 2.21 Geschreven door: Patrick Knoben en Luc Gommans

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Visuele stappengids Windows 8

Studio Visual Steps. Visuele stappengids Windows 8 Studio Visual Steps Visuele stappengids Windows 8 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: mei 2013 Alle rechten

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Uitgave 2. Gebruikershandleiding Sportlink Club

Uitgave 2. Gebruikershandleiding Sportlink Club Gebruikershandleiding Sportlink Club Uitgave 2 Gebruikershandleiding Sportlink Club Sportlink, Meer Tijd voor Sport Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 1.1 Sportlink Club... 5 1.1.1 Installatie Java voor Windows..

Nadere informatie

TimeWriter Standard. Handleiding

TimeWriter Standard. Handleiding TimeWriter Standard Handleiding XSO; xbase Software Ontwikkeling Lytsedyk 16 9036ML Menaldum 088-0011800 www.timewriter5.nl 2015 xbase Software Ontwikkeling Inhoudsopgave Inleiding..........................................................5.......Platform.......................................................................6.

Nadere informatie

Handleiding. Je ziet resultaat

Handleiding. Je ziet resultaat Handleiding Je ziet resultaat Inhoudsopgave 1. Versiebeheer... 3 2. Definities... 3 3. Werken met E-View... 5 4. Inloggen... 6 5. Menuopties... 7 6. Boomstructuur... 8 7. De grafiek... 9 8. Mijn account...

Nadere informatie

Handleiding Ruitenburg Online. Cliënt versie 3.5

Handleiding Ruitenburg Online. Cliënt versie 3.5 Handleiding Ruitenburg Online Cliënt versie 3.5 2005-2012 Pink Web Applications B.V. Alle rechten voorbehouden. Deze uitgave is alleen bedoeld voor klanten van Pink Web Applications B.V. met een abonnement

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer Auteur: Niels Bons Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie 2014, Provincie Fryslân Uitgegeven in eigen beheer (mail@infofryslan.nl) Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

OpenIMS 4.2. Technisch en Functioneel Beheer handleiding. OpenSesame ICT BV

OpenIMS 4.2. Technisch en Functioneel Beheer handleiding. OpenSesame ICT BV OpenIMS 4.2 Technisch en Functioneel Beheer handleiding OpenSesame ICT BV Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 5 1.1 Cliënt specificaties... 5 2 INTRODUCTIE OPENIMS... 6 2.1 Inloggen... 7 3 GEBRUIKERS... 8 3.1

Nadere informatie

Document Management Server Gebruikers handleiding

Document Management Server Gebruikers handleiding OpenIMS CE Versie 4.2 Document Management Server Gebruikers handleiding OpenSesame ICT BV Inhoudsopgave 1 INLEIDING...4 1.1 Cliënt specificaties...4 2 INTRODUCTIE OPENIMS CE...5 2.1 Inloggen...5 2.2 Taal

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Adobe Reader X. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken

Studio Visual Steps. Adobe Reader X. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Studio Visual Steps Adobe Reader X PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2011 Visual Steps B.V. Mei 2011 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 Inhoudsopgave Achtergrond informatie over de navigatie binnen PerfectView... 4 A... 6 Aanhef & Adressering... 6 Activiteiten... 6 Toelichting verkoopactiviteiten...

Nadere informatie

Handleiding Module Boekhouding. Parochies Navision 4.03

Handleiding Module Boekhouding. Parochies Navision 4.03 Handleiding Module Boekhouding Parochies Navision 4.03 GAC Business Solutions behoudt zicht het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde uit te voeren. Eventuele wijzigingen dienen niet

Nadere informatie

Database Manager AmbraSoft

Database Manager AmbraSoft Database Manager AmbraSoft Een praktische gebruikershandleiding Schoolpakket 10 Database Manager AmbraSoft De Database Manager maakt deel uit van Schoolpakket 10. Copyright AmbraSoft 1994-2006 Database

Nadere informatie

Handleiding Cliënt Online

Handleiding Cliënt Online Handleiding Cliënt Online Cliënt versie 3.5 Handleiding Cliënt Online // 1 2005-2012 Pink Web Applications B.V. Alle rechten voorbehouden. Deze uitgave is alleen bedoeld voor klanten van Pink Web Applications

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Werken met de Samsung Galaxy Tab

Studio Visual Steps. Werken met de Samsung Galaxy Tab Studio Visual Steps Werken met de Samsung Galaxy Tab Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2012 Visual Steps B.V. Met medewerking van Yvette Huijsman Opmaak / bureauredactie: Rilana

Nadere informatie

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 1.1 Deze handleiding 3 Hoofdstuk 2. Aan de slag 4 2.1 Voor de 1 e keer inloggen 4 2.2 Gebruik via uw internet

Nadere informatie

Migratiecursus MS Office 2007

Migratiecursus MS Office 2007 Migratiecursus MS Office 2007 Copyright 2008, Hugo Bakker Trainer en Coach Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige

Nadere informatie

Central Station. Handleiding voor applicatiebeheerders

Central Station. Handleiding voor applicatiebeheerders Central Station Handleiding voor applicatiebeheerders Versie 2, september 2011 Inhoudsopgave 1 Over deze handleiding... 4 1.1 Doel van deze handleiding...4 1.2 Conventies...4 1.3 Versie...4 1.4 Meer informatie...4

Nadere informatie

Handleiding Excel 2010. www.dubbelklik.nu

Handleiding Excel 2010. www.dubbelklik.nu Handleiding Excel 2010 www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Handleiding. PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem

Handleiding. PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem Handleiding PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem Voorwoord Bedankt voor het downloaden van deze handleiding. De handleiding kan gebruikt worden voor het PersoneelsSysteem (www.personeelssysteem.nl),

Nadere informatie