Handleiding Onlineklas Verkeer Leerkracht

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Onlineklas Verkeer Leerkracht"

Transcriptie

1 Handleiding Onlineklas Verkeer Leerkracht Versie 1.0 Snel aan de slag met

2 p a g i n a 2 Handleiding Onlineklas Verkeer is een uitgave van DB Education. De handleiding is bestemd voor het gebruik van Onlineklas Verkeer. Onlineklas Verkeer is gebaseerd op de verkeersmethode Afgesproken! Darrel Burns Education Bezoekadres Hexelseweg 95, 7645 AN Hoge Hexel Helpdesk T: (alleen tijdens kantooruren). E: W: W: Darrel Burns Education B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname, Internet, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Het kopiëren van delen ten behoeve van het gebruik van Onlineklas door docenten is beperkt toegestaan. Ondanks alle aan de samenstelling van de tekst besteedde zorg, kan noch de redactie noch de uitgever aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele schade, die zou kunnen voortvloeien uit enige fout, die in de uitgave en/of op de bijbehorende software kunnen voorkomen.

3 p a g i n a 3 Inhoud 1 Installatie Systeemeisen Toegangscodes Snelkoppelingen Leerlingmodule Leerkrachtmodule Aan de slag Activiteiten Handleidingen Leerkrachtmodule Aanmelden Onderdelen Gebruikers EDEX import Zoeken/sorteren Resultaten Leerlingmodule Aanmelden Homepage Verkeerslessen Bijlage A: Lessen / /

4 p a g i n a 4 1 Installatie 1.1 Systeemeisen De minimale systeemvereisten zijn: Toegang tot het Internet Internet Browser (zoals Google Chrome, Internet Explorer, Safari) PDF reader (handleiding) Onlineklas Verkeer is speciaal ontwikkeld voor het gebruik op een tablet. Voor gebruik op tablet wordt Google Chrome als Internet Browser geadviseerd. Onlineklas werkt met alle Internet browsers die HTML 5 ondersteunen op zowel een laptop/desktop als een tablet. Bij oudere Internet Browsers wordt geadviseerd om up te graden om alle opmaak elementen in Onlineklas correct te tonen. 1.2 Toegangscodes Snelkoppelingen Nadat u een abonnement heeft afgesloten op Onlineklas Verkeer, ontvangt u een met de toegangscodes voor Onlineklas. In de toegangsmail staat een snelkoppeling van Onlineklas vermeldt waarmee de school automatisch wordt aangemeld in Onlineklas. Leerlingen kunnen daarna op basis van hun groep en naam inloggen in Onlineklas. Ook kunt u via de leerkrachtmodule gebruikerspassen uitdraaien zodat de leerlingen zelf thuis kunnen inloggen. Op elke pas staat een unieke code zodat de leerling direct kan inloggen en zijn/haar omgeving ziet verschijnen Leerlingmodule De leerlingen hebben een tegelnavigatie omgeving met de look and feel zoals Windows 8. De leerlingen kunnen zelf tegels toevoegen bij hun favorieten en u kunt als leerkracht bij de verschillende onderdelen zoals huiswerk lessen en links naar websites en/of documenten voor de leerlingen klaarzetten. De leerlingen kunnen hun gemaakte opdrachten in OneDrive opslaan en hun gevonden informatie (zoals websites, afbeeldingen, etc.) onder hun eigen favorieten opslaan. In Onlineklas is een aparte gebruikersbeheer module beschikbaar waarmee u uw Onlineklas gebruikers kunt beheren en kunt aanmaken (o.a. EDEX import). Dit onderdeel vindt u in de leerkrachtmodule Leerkrachtmodule De leerkrachtmodule is een uitgebreide beheermodule waarin de leerlingen aangemaakt kunnen worden via import van EDEX XML-bestand (systeembeheerder) of handmatig. Daarnaast bevat het allerlei rapportages zoals voortgang en resultaten van gemaakte toetsen. Tevens bevat de leerkrachtmodule een lesmaker waarmee u allerlei soorten lessen kunt maken zoals multiplechoice (meerkeuzevragen), gaten in de tekst, woordhuzzelaar of groeperen. Elke school of instelling ontvangt een aparte systeembeheer code voor de leerkrachtmodule.

5 p a g i n a 5 2 Aan de slag 2.1 Activiteiten Snelkoppeling aanmaken (2 links) Gebruikers toevoegen (leerkrachtmodule) Homepage aanpassen leerling (optioneel) Leerling kan aan de slag via leerlingmodule Inzien van resultaten via de leerkrachtmodule De activiteiten om aan de slag met Onlineklas Verkeer zijn: 1) Snelkoppeling aanmaken: De ICT beheerder kan op het bureaublad van de school de leerling- en leerkracht snelkoppeling aanmaken. Dit is een website adres. 2) Gebruikers toevoegen: Via de leerkrachtmodule kan de ICT beheerder met een aparte link voor de systeembeheerder gebruikers importeren via EDEX of leerlingen handmatig aanmaken. 3) Homepage op maat maken: De ICT beheerder kan een aantal onderdelen op de homepage uitschakelen, een andere welkom tekst tonen of tweets/klassenpraat instellen. 4) Leerling starten met Onlineklas Verkeer: De leerlingen kiezen hun groep en naam en loggen in. De ICT beheerder kan ook aparte passen en/of lijsten uitdraaien zodat de leerling ook thuis kan inloggen. 5) Resultaten inzien: Nadat de leerlingen toetsen hebben gemaakt kan de leerkracht het resultaat inzien via de leerkrachtmodule. 2.2 Handleidingen De handleidingen kunt u vinden nadat u bent aangemeld in de leerling- of leerkrachtmodule. In de leerkrachtmodule staat een vraagteken knop rechtsboven waarmee u de diverse handleidingen kunt raadplegen. In de leerlingmodule staan de handleidingen onder de tegeloptie Beheer en/of bij de lessen. Deze handleiding beschrijft in het kort hoe aan de slag te gaan met Onlineklas Verkeer. Voor uitgebreide informatie over de leerkrachtmodule is er de handleiding Onlineklas Systeembeheer en Onlineklas leerkracht beschikbaar. Voor de didactisch verantwoording en hoe u Onlineklas Verkeer in uw groep kunt inzetten is er per groep een aparte handleiding beschikbaar.

6 p a g i n a 6 3 Leerkrachtmodule 3.1 Aanmelden Als u de leerkrachtmodule van Onlineklas opstart dan wordt de aanmeldpagina van Onlineklas leerkrachtmodule getoond. De toegangscodes voor de systeembeheerder staan in uw activeringsmail. Alleen met deze codes heeft u toegang tot systeembeheerders functies zoals het importeren van EDEX-bestanden. Een gebruiker met profiel leerkracht kan ook aanmelden in de leerkrachtmodule maar heeft geen toegang tot het onderdeel Administrator en ziet alleen zijn/haar eigen groep. De leerkrachtmodule draait op de website: Figuur 1: Hoofdscherm leerkrachtmodule 3.2 Onderdelen Het hoofdscherm bevat links een menu met daarin de volgende onderdelen welke afhankelijk zijn van uw rechten: Gebruikers: toont een lijst van alle leerlingen die u zelf kunt sorteren. Selecteer een leerling en u kunt zijn/haar resultaten inzien. Daarnaast kunt u de leerlinggegevens muteren. en: toont een lijst met alle groepsnamen die u kunt beheren. Deze lijst wordt automatisch gevuld door de EDEX import. App builder: toont een overzicht van allerlei lestypen zoals multiplechoice. U ziet alleen de lessen die u zelf heeft aangemaakt. Administrator: toont een overzicht van specifieke systeembeheerdershandelingen zoals import van EDEX. De leerkracht module ondersteunt alleen EDEX XML (het recentste EDEX formaat). Daarnaast kunt u uw schoolgegevens en licenties inzien. Als leerkracht heeft u geen rechten voor dit onderdeel.

7 p a g i n a Gebruikers Het gebruikersbeheer bestaat uit diverse onderdelen: EDEX import: De leerlingen/leerkrachten kunnen via EDEX XML geïmporteerd worden. Dit valt onder het onderdeel Administrator. Zoeken/sorteren: Hiermee kunt u zoeken naar de gebruikers via de invoervelden en sorteerknoppen. Muteren: Hiermee kunt u de gebruikers toevoegen, wijzigen en verwijderen. Het toevoegen van gebruikers kan alleen door de systeembeheerder EDEX import De EDEX XML import is een systeembeheerders activiteit. Als u bent aangemeld als een leerkracht dan heeft u geen rechten voor het onderdeel Administrator. Meldt u aan met de systeembeheerder toegangscodes die in de activeringsmail zijn toegezonden Zoeken/sorteren In onderstaand figuur (Figuur 2) ziet u een blauwe balk met daarin voornaam, achternaam, groep, aantal logins (aanmeldingen), laatste login en gebruikerstype. Hierin staan kleine pijltjes waarmee u het overzicht kunt sorteren. Klik op de pijltjes bij voornaam en het overzicht wordt gesorteerd op alfabetische volgorde van voornamen (A-Z of Z-A). sorteerpijltjes zoekvelden Figuur 2: Sorteer- en bladerbalk (gebruikers) Boven de blauwe (sorteer)balk staan bladerknoppen: Eerste: Ga naar de eerste overzichtspagina van alle gebruikers Vorige: Ga naar de vorige pagina van de overzichtslijst. Knoppen met getallen: bijvoorbeeld 1, 2, 3. Dit zijn de overzichtspagina s. Volgende: Ga naar de volgende overzichtspagina. Laatste: Ga naar de laatste overzichtspagina van alle gebruikers. Als er maar 1 pagina is, zullen de opties eerste, vorige, volgende en laatste niet werken. De eerste (en enige) pagina wordt dan getoond. Het is mogelijk om het aantal resultaten per pagina aan te passen. Standaard staat dit op 25 gebruikers per pagina.

8 p a g i n a 8 Figuur 3: Zoeken naar groep (gebruikersoverzicht) Als u naar een bepaalde gebruiker wilt zoeken, dan kunt u in de invoervakjes (onder de blauwe balk) een zoekcriteria invoeren. In dit voorbeeld wordt 7A bij groep ingevuld en alle leerlingen van groep 7A worden getoond. De zoekcriteria zoekt op deel van de groep. Als u 7 invoert dan krijgt u alle leerlingen van groep 7 (zowel A als B, etc.) te zien. U hoeft dus niet de volledige groepsnaam in te voeren. Dit principe geldt voor alle zoekvelden. 3.4 Resultaten Het resultatenscherm toont diverse rapportages per leerling. Selecteer de gewenste gebruiker en selecteer in het navigatiedeel de menukeuze De leerlingen kunnen in het tegelmenu van Onlineklas hun toetsen maken. Het resultaat kunt u per leerling inzien via deze optie. Naast overzichten per leerling zijn er ook groepsoverzichten. Deze kunt u inzien via de menukeuze en en dan Resultaten. Figuur 4: Onlineklas Verkeer overzicht per leerling

9 p a g i n a 9 4 Leerlingmodule 4.1 Aanmelden Als u Onlineklas opstart dan wordt de aanmeldpagina van Onlineklas getoond. Figuur 5: Aanmeldpagina leerlingmodule Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in. Als u gebruik maakt van de snelkoppeling dan wordt het bovenstaande scherm overgeslagen. Figuur 6: pagina - leerlingmodule Klik op een tegel met de juiste groepsafbeelding om verder te gaan. Met een tegel wordt een gekleurd vierkantje aangeduid. In het voorbeeld wordt groep 8 (leerjaar 8) gekozen.

10 p a g i n a 10 Figuur 7: Leerlingen Aan de hand van de pictogrammen kunt u zien of het leerling of leerkracht is. Leerling (vrouw) leerling (man) leerkracht Avatar Iedereen kan ook zijn eigen Avatar aanmaken via profiel. De profiel avatar wordt dan in het groepsoverzicht getoond. Als met de muis over een tegeltje heen bewogen wordt, dan wordt een melding getoond van voer je wachtwoord in. Klik op de gewenste tegelnaam. In dit voorbeeld wordt gekozen voor Elaine. Vervolgens verschijnt een scherm waarin de gebruiker zijn wachtwoord dient in te vullen. Figuur 8: Wachtwoord (pincode) invoeren Elke leerling kan zelf zijn wachtwoord wijzigen via zijn/haar profielpagina.

11 p a g i n a Homepage Standaard wordt de onderstaande homepage getoond: Figuur 9: Standaard homepage Via de leerkrachtmodule kunt u de homepage op maat maken zoals tegels uitschakelen, een andere welkomst tekst tonen, wel/geen tweets, menu s aan- of uitzetten, etc. De homepage bestaat uit verschillende onderdelen: Tweets: Een lijst van de recentste tweets van o.a. het Jeugdjournaal. Bij de leerkracht homepage staan andere tweets zoals NOS Journaal of kennisnet. Mijn Profiel of naam van de gebruiker: Een profielpagina waarin de Avatar aangemaakt kan worden. Favorieten: Een menu die de leerling helemaal zelf kan vullen met zijn eigen favoriete links, filmpjes, etc. Onedrive: Hierin kan online allerlei informatie worden opgeslagen zoals afbeeldingen en documenten. Deze informatie kan met elkaar gedeeld worden. Huiswerk: Hierin kan de leerkracht lessen klaarzetten. Zoeken: De leerling kan in de Onlineklas bronnen zoeken naar allerlei onderwerpen. Bij elk onderwerp wordt dan de bijbehorende websites, afbeeldingen, informatiekaarten of de online Winkler Prins encyclopedie getoond. Indien de school ook een licentie heeft op Onlineklas bibliotheek dan worden de boeken getoond die aanwezig zijn op school. Uitloggen: Hiermee logt de gebruiker uit.

12 p a g i n a Verkeerslessen De leerling selecteert de tegel Leren en ziet een overzicht van de verschillende vakken. Figuur 10: Leren pagina De leerling selecteert de tegel Verkeer. Vervolgens wordt een groep pagina getoond of direct een overzicht van lessen (groep pagina wordt dan overgeslagen). Dit is instelbaar via de leerkrachtmodule. Figuur 11: Onlineklas Verkeer groepen (afhankelijk van de instelling kan deze pagina worden overgeslagen) Figuur 12: Onlineklas Verkeer groep 6 thema 1 (in het voorbeeld zijn 2 lessen opengezet) Als u bent aangemeld als leerkracht dan ziet u de handleiding met daarin een uitleg hoe u de Onlineklas Verkeerslessen in uw lessen kunt toepassen. De leerling ziet deze tegel niet.

13 p a g i n a 13 5 Bijlage A: Lessen 5.1 1/2 De verkeerslessen voor groep 1/2 bestaan uit 4 thema s: 1. Verkeer 2. Spelen 3. Lopen 4. Oversteken In totaal zijn er 26 lessen. Er is een aparte handleiding voor didactische verantwoording en bijbehorende lessuggesties. 1 en 2 1 Verkeer en 2 1 Verkeer 1 Video 1 1 en 2 1 Verkeer 2 Puzzel 1 1 en 2 1 Verkeer 3 Memory 1 1 en 2 1 Verkeer 4 Verschillen 1 1 en 2 1 Verkeer 5 Video 1 1 en 2 1 Verkeer 6 Kleurplaat 5 1 en 2 2 Spelen en 2 2 Spelen 1 Video 1 1 en 2 2 Spelen 2 Video 1 1 en 2 2 Spelen 3 Memory 1 1 en 2 2 Spelen 4 Liedje 1 1 en 2 2 Spelen 5 Puzzel 1 1 en 2 2 Spelen 6 Verschillen 1 1 en 2 2 Spelen 7 Goed of fout 6 1 en 2 3 Lopen en 2 3 Lopen 1 Liedje 1 1 en 2 3 Lopen 2 Liedje 1 1 en 2 3 Lopen 3 Puzzel 1 1 en 2 3 Lopen 4 Memory 1 1 en 2 3 Lopen 5 Kleurplaat 5 1 en 2 3 Lopen 6 Kleurplaat 5 1 en 2 3 Lopen 7 Doolhof 1 1 en 2 4 Oversteken en 2 4 Oversteken 1 Video 1 1 en 2 4 Oversteken 2 Video 1 1 en 2 4 Oversteken 3 Liedje 1 1 en 2 4 Oversteken 4 Puzzel 1 1 en 2 4 Oversteken 5 Goed of fout 5 1 en 2 4 Oversteken 6 Kleurplaat 5 1 en 2 4 thema's 26 51

14 p a g i n a De verkeerslessen voor groep 3 bestaan uit 4 thema s: 1. Verkeer 2. Spelen 3. Lopen 4. Borden In totaal zijn er 28 lessen. Er is een aparte handleiding voor didactische verantwoording en bijbehorende lessuggesties. 3 1 Verkeer Verkeer 1 Video Verkeer 2 Video Verkeer 3 Geluiden leren Verkeer 4 puzzel Verkeer 5 Verschillen zoeken Verkeer 6 Goed of fout Verkeer 7 Kleurplaat Spelen Spelen 1 Video Spelen 2 Video Spelen 3 Liedje Spelen 4 Memory Spelen 5 Kleurplaat Spelen 6 Kleurplaat Spelen 7 Borden oefenen Lopen Lopen 1 Video Lopen 2 Liedje Lopen 3 Puzzel Lopen 4 Goed of fout Lopen 5 Kleurplaat Lopen 6 Memory Lopen 7 Kleurplaat Borden Borden 1 Video Borden 2 Borden oefenen Borden 3 Borden leren Borden 4 Pictos leren Borden 5 Pictos leren Borden 6 Kleurplaat Borden 7 Geluidenspel thema's

15 p a g i n a De verkeerslessen voor groep 4 bestaan uit 4 thema s: 1. Spelen 2. Oversteken 3. Fietsen 4. Meerijden Daarnaast zijn 3 extra onderdelen: Weetjes Oefeningen (extra oefen- en toetsmateriaal) Spelletjes Er zijn 22 themalessen waarvan 4 thema toets lessen. Er is een aparte handleiding voor didactische verantwoording en bijbehorende lessuggesties. 4 1 Spelen Spelen 1 Veilig Spelen 2 Stoep Spelen 3 Snel Spelen 4 Erf Spelen 5 Weer Spelen 6 Toets Oversteken Oversteken 1 Voetgangers Oversteken 2 Zebrapad Oversteken 3 Lichten Oversteken 4 Brigadiers Oversteken 5 Toets Fietsen Fietsen 1 Bestuurders Fietsen 2 Bochten Fietsen 3 Oversteken Fietsen 4 Richting Fietsen 5 Voorrang Fietsen 6 Toets Meerijden Meerijden 1 Fiets Meerijden 2 Auto Meerijden 3 Vervoer Meerijden 4 Reizen Meerijden 5 Toets Weetjes Weetjes 1 Wie zijn er allemaal in het verkeer? Weetjes 2 Waar kan ik veilig spelen? 9

16 p a g i n a Weetjes 3 Kan ik naar de andere kant? Weetjes 4 Mag ik die straat in? Weetjes 5 Wie mag eerst? Weetjes 6 Kan ik rekening houden met het weer? Oefeningen Oefeningen 1 Voetgangers Oefeningen 2 Tekens Oefeningen 3 Kijken Oefeningen 4 Verkeersborden Oefeningen 5 Vervoer Spelletjes Spelletjes 1 Memory Spelletjes 2 Doolhof Spelletjes 3 Categoriseren (1) Spelletjes 4 Categoriseren (2) Spelletjes 5 Inkleuren thema De verkeerslessen voor groep 5 bestaan uit 4 thema s en 3 aanvullende onderdelen: 1. Fietsen 2. Tekens 3. Voorrang 4. Meerijden Daarnaast zijn 3 extra onderdelen: 5. Weetjes 6. Oefeningen (extra oefen- en toetsmateriaal) 7. Spelletjes Er zijn 23 themalessen waarvan 4 thema toets lessen. Er is een aparte handleiding voor didactische verantwoording en bijbehorende lessuggesties. 5 1 Fietsen Fietsen 1 Fietsstrook en fietspad Fietsen 2 Obstakels Fietsen 3 Inhalen Fietsen 4 Voetgangers Fietsen 5 Wind Fietsen 6 Toets 12

17 p a g i n a Tekens Tekens 1 Tekens Tekens 2 Weggebruikers Tekens 3 Wegdek Tekens 4 Ernaast Tekens 5 Spoorweg Tekens 6 Toets Voorrang Voorrang 1 Rechts gaat voor Voorrang 2 Voorrangswegen Voorrang 3 Voorrangskruispunten Voorrang 4 Rechtdoor Voorrang 5 Rotondes Voorrang 6 Toets Meerijden Meerijden 1 Bus Meerijden 2 Trein Meerijden 3 Metro Meerijden 4 Tram Meerijden 5 Toets Weetjes Weetjes 1 Wie zijn er allemaal in het verkeer? Weetjes 2 Waar kan ik veilig spelen? Weetjes 3 Kan ik naar de andere kant? Weetjes 4 Mag ik die straat in? Weetjes 5 Wie mag eerst? Weetjes 6 Kan ik rekening houden met het weer? Oefeningen Oefeningen 1 Fietsen Oefeningen 2 Afslaan Oefeningen 3 Oversteken Oefeningen 4 Verkeersborden Oefeningen 5 Openbaar vervoer Spelletjes Spelletjes 1 Memory Spelletjes 2 Doolhof Spelletjes 3 Categoriseren (1) Spelletjes 4 Categoriseren (2) Spelletjes 5 Inkleuren thema + 3 =

18 p a g i n a De verkeerslessen voor groep 6 bestaan uit 4 thema s en 3 aanvullende onderdelen: 1. Oversteken 2. Voorrang 3. Fietsen 4. Tekens De 3 extra onderdelen zijn: 5. Weetjes 6. Oefeningen (extra oefen- en toetsmateriaal) 7. Spelletjes In totaal zijn er 24 themalessen waarvan 4 toets lessen. Er is een aparte handleiding voor didactische verantwoording en bijbehorende lessuggesties. 6 1 Oversteken Oversteken 1 Oversteken als voetganger Oversteken 2 Oversteken op de fiets Oversteken 3 Voorsorteerstroken Oversteken 4 Ander verkeer Oversteken 5 Bijzondere situaties Oversteken 6 Toets Voorrang Voorrang 1 Rechts gaat voor Voorrang 2 Voorrangskruispunt Voorrang 3 Rechtdoor op dezelfde weg Voorrang 4 Bijzondere voorrangssituaties Voorrang 5 Voorgangsborden en tekens Voorrang 6 Toets Fietsen Fietsen 1 Op de fiets Fietsen 2 Afslaan met achteropkomers Fietsen 3 Inhalen Fietsen 4 Groot verkeer Fietsen 5 Weer en verkeer Fietsen 6 Toets Tekens Tekens 1 Verkeersborden Tekens 2 Wegversmalling Tekens 3 Eenrichtingsweg Tekens 4 Verplichte rijrichting Tekens 5 Fietstocht Tekens 6 Toets Weetjes 6 53

19 p a g i n a Weetjes 1 Wie mag eerst? Weetjes 2 Welke tekens zie ik onderweg? Weetjes 3 Waar mag ik spelen, lopen en fietsen? Weetjes 4 Kan in naar de andere kant? Weetjes 5 Mag of moet ik die straat in? Weetjes 6 Wie kom ik tegen op straat? Oefeningen Oefeningen 1 Verkeersborden (1) Oefeningen 2 verkeersborden (2) Oefeningen 3 Voorrang Oefeningen 4 Bijzondere voorrangssituaties Oefeningen 5 Oversteken Oefeningen 6 Plaats op de weg Spelletjes Spelletjes 1 Memory Spelletjes 2 Doolhof Spelletjes 3 Categoriseren (1) Spelletjes 4 Categoriseren (2) Spelletjes 5 Inkleuren Spelletjes 6 Interactieve Fiets thema + 3 = /8 De verkeerslessen voor groep 7/8 bestaan uit 4 thema s en 3 aanvullende onderdelen: 1. Onderweg 2. Voorrang 3. Tekens 4. Veilig De 3 extra onderdelen zijn: 5. Weetjes 6. Oefeningen (extra oefen- en toetsmateriaal) 7. Spelletjes In totaal zijn er 25 themalessen waarvan 4 toets lessen. Er is een aparte handleiding voor didactische verantwoording en bijbehorende lessuggesties. 7 1 Onderweg Onderweg 1 Binnen en buiten de bebouwde kom Onderweg 2 Rekening houden met anderen Onderweg 3 Voorsorteren 24

20 p a g i n a Onderweg 4 Bijzondere situaties met bestuurders Onderweg 5 Vooruit kijken Onderweg 6 Winterweer Onderweg 7 Toets Voorrang Voorrang 1 Kruispunten en weggebruikers Voorrang 2 Afbuigen en voorrang Voorrang 3 Wie mag eerst? Voorrang 4 Rotondes Voorrang 5 Voor gaan en voor laten gaan Voorrang 6 Toets Tekens Tekens 1 Verkeersborden en weggebruikers Tekens 2 Vierkante en ronde rode borden Tekens 3 Ronde blauwe en driehoekige borden Tekens 4 Voorrangsborden Tekens 5 Tekens op de weg Tekens 6 Toets Veilig Veilig 1 Veilig spelen Veilig 2 In een groep fietsen Veilig 3 Verkeer en milieu Veilig 4 Openbaar vervoer Veilig 5 Met de auto Veilig 6 Toets Weetjes Weetjes 1 Wie mag eerst? Weetjes 2 Welke tekens zie ik onderweg? Weetjes 3 Waar mag ik spelen, lopen en fietsen? Weetjes 4 Kan in naar de andere kant? Weetjes 5 Mag of moet ik die straat in? Weetjes 6 Wie zijn er allemaal in het verkeer Weetjes 7 Moet ik rekening houden met het weer? Oefeningen Oefeningen 1 Plaats op de weg Oefeningen 2 Tekens Oefeningen 3 Voorrang Oefeningen 4 Borden Oefeningen 5 Op de fiets Oefeningen 6 Verkeer en milieu Spelletjes Spelletjes 1 Memory Spelletjes 2 Doolhof 1

21 p a g i n a Spelletjes 3 Categoriseren (1) Spelletjes 4 Categoriseren (2) Spelletjes 5 Inkleuren Spelletjes 6 Interactieve Fiets thema + 3 =

Handleiding Onlineklas Systeembeheer

Handleiding Onlineklas Systeembeheer Gebruikersbeheer EDEX- import Systeeminstellingen Handleiding Onlineklas Systeembeheer Versie 1.1 Handleiding Onlineklas is een uitgave van Uitgeverij Onlineklas. De handleiding is bestemd voor het gebruik

Nadere informatie

Snel aan de slag met. (Systeembeheer handleiding)

Snel aan de slag met. (Systeembeheer handleiding) Snel aan de slag met Klikwereld Systeembeheer (Systeembeheer handleiding) Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199, Fax: 033 457 0198 E

Nadere informatie

Snel aan de slag met. Bibliotheek.net Systeembeheer

Snel aan de slag met. Bibliotheek.net Systeembeheer Snel aan de slag met Bibliotheek.net Systeembeheer (Systeembeheerhandleiding) Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199 Fax: 033 457 0198

Nadere informatie

Snel aan de slag met

Snel aan de slag met Snel aan de slag met Leerwereld Systeembeheer (Systeembeheer handleiding) Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199 Fax: 033 457 0198 E mail:

Nadere informatie

Conversie procedure. Bibliotheek.net

Conversie procedure. Bibliotheek.net Conversie procedure Bibliotheek.net (stappenplan voor de Klikwereld mediatheek) Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland E mail: helpdesk@stenvert.nl Internet:

Nadere informatie

Conversie procedure. Bibliotheek.net

Conversie procedure. Bibliotheek.net Conversie procedure Bibliotheek.net (stappenplan voor de Leerwereld mediatheek) Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland E-mail: helpdesk@stenvert.nl Internet:

Nadere informatie

Handleiding Onlineklas Leerkracht

Handleiding Onlineklas Leerkracht Gebruikersbeheer Lesmaker Overzichten (resultaten) Handleiding Onlineklas Leerkracht Versie 1.3 p a g i n a 2 De handleiding is bestemd voor het gebruik van Onlineklas. Onlineklas Bezoekadres Hexelseweg

Nadere informatie

Snel aan de slag met Leerwereld 2009

Snel aan de slag met Leerwereld 2009 Snel aan de slag met Leerwereld 2009 (handleiding) Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199 Fax: 033 457 0198 E-mail: info@stenvert.nl Internet:

Nadere informatie

Handleiding Blink Studio

Handleiding Blink Studio Handleiding Blink Studio Versie 1.2 Algemene functies Blink Studio Introductie Blink Studio biedt verschillende mogelijkheden aan leerkrachten. Blink Studio is de startpagina voor alle Blink lesmethodes.

Nadere informatie

Snel aan de slag. (handleiding) Uitgever:

Snel aan de slag. (handleiding) Uitgever: Snel aan de slag met Klikwereld (handleiding) Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199, Fax: 033 457 0198 E mail: info@stenvert.nl Internet:

Nadere informatie

Gebruikershandleiding -ICT BEHEERDER-

Gebruikershandleiding -ICT BEHEERDER- Gebruikershandleiding -ICT BEHEERDER- Inhoudsopgave 1. LET OP... 3 2. Inloggen... 4 3. Naar de beheeromgeving... 5 3.1 Tabbladen en menubalk... 5 4. School... 6 5. Licenties... 7 6. Groepen... 7 6.1 Licenties

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Type-Basic Praktijk

Docentenhandleiding. Type-Basic Praktijk Docentenhandleiding Type-Basic Praktijk 2007 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand,

Nadere informatie

Handleiding - Nieuwe virtuele werkomgeving (medewerkers)

Handleiding - Nieuwe virtuele werkomgeving (medewerkers) Handleiding - Nieuwe virtuele werkomgeving (medewerkers) Onderwerp : Nieuwe virtuele werkomgeving (medewerkers) Datum : Januari 2014 Versie : 1.0 Auteur(s) Organisatie : Team Functioneel Applicatiebeheer

Nadere informatie

Werken met Bibliotheek.net

Werken met Bibliotheek.net Werken met Bibliotheek.net Gebruikershandleiding versie 1.0 Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199 Fax: 033 457 0198 E mail: info@stenvert.nl,

Nadere informatie

Deelnemerhandleiding. Techniekstad 3.0 KSL185809.2. Kenteq Leermiddelen

Deelnemerhandleiding. Techniekstad 3.0 KSL185809.2. Kenteq Leermiddelen Techniekstad 3.0 KSL185809.2 Kenteq Leermiddelen 2010 Kenteq Training en Advies, Hilversum Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Handleiding OnLine voor de Opdrachtgever Versie 3.1

Handleiding OnLine voor de Opdrachtgever Versie 3.1 Handleiding OnLine voor de Opdrachtgever Versie 3.1 Handleiding voor de Opdrachtgever EuroSystems B.V. Nieuwegein 2008, EuroSystems B.V., Nieuwegein Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

1 School aanmaken. 1.1 Directeur aanmelden

1 School aanmaken. 1.1 Directeur aanmelden Inhoudsopgave 1 School aanmaken... 2 1.1 Directeur aanmelden... 2 1.2 School aanmelden... 3 2 Invoeren van gegevens... 5 2.1 Via EDEX... 5 2.1.1 Leraren importeren... 6 2.1.2 Leerlingen importeren... 7

Nadere informatie

Handleiding SNEL STARTEN MET SOFTWARE PLUSPUNT DIGITAAL voor de ict-coördinator en groepsleerkracht

Handleiding SNEL STARTEN MET SOFTWARE PLUSPUNT DIGITAAL voor de ict-coördinator en groepsleerkracht Handleiding SNEL STARTEN MET SOFTWARE PLUSPUNT DIGITAAL voor de ict-coördinator en groepsleerkracht 1.1 Uw schooladministratie en Basispoort actueel Om leerkrachten en leerlingen te kunnen laten inloggen

Nadere informatie

INLOGLES LEERLINGEN ENTREE Voortgezet Onderwijs

INLOGLES LEERLINGEN ENTREE Voortgezet Onderwijs INLOGLES LEERLINGEN ENTREE Voortgezet Onderwijs Inhoudsopgave Inleiding 3 Lesplan 4 Voorafgaand aan de les 5 Les opzet 6 Start met inloggen 7 Welke vragen kunt u verwachten 13 Technische problemen 14 Malmberg

Nadere informatie

Handleiding TafelToppers

Handleiding TafelToppers Handleiding TafelToppers Welkom bij TafelToppers TafelToppers is een initiatief van vrijwilligers om leerlingen in staat te stellen hun tafels van vermenigvuldiging te oefenen, te toetsen en up to date

Nadere informatie

Handleiding. Digitale leeromgeving. Schooljaar

Handleiding. Digitale leeromgeving. Schooljaar Handleiding Digitale leeromgeving Schooljaar 2015-2016 1. Inleiding Digitale leeromgeving Kidsweek in de Klas is het educatieve lesprogramma van Kidsweek. Het lesmateriaal van Kidsweek in de Klas is te

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

Handleiding Toetssite

Handleiding Toetssite Handleiding Toetssite Inhoud Inleiding 3 1 Werken met de Toetssite 3 1.1 Praktische gebruiksinformatie 3 Inloggen 3 Opstarten 3 1.2 Methode kiezen 3 1.3 Toetsresultaten invoeren en/of wijzigen 5 Groep

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Algemeen. AaBeeCee-Digitaal

Docentenhandleiding. Algemeen. AaBeeCee-Digitaal Docentenhandleiding Algemeen AaBeeCee-Digitaal 2005-2015 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

PhPlist Gebruikers Handleiding

PhPlist Gebruikers Handleiding PhPlist Gebruikers Handleiding Auteur: Sander Duivenvoorden Bedrijf: Buildnet webservices E-mail: support@buildnet.nl Datum: 23-09-2008 Laatste wijziging: 17-10-2008 Versie: 1.1 1 Inleiding Het verzenden

Nadere informatie

Handleiding. Kinheim Digitaal Handleiding 1

Handleiding. Kinheim Digitaal Handleiding 1 Handleiding Kinheim Digitaal Handleiding 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Technische eisen 3 2 Inloggen 4 2.1 Inloggen met wachtwoord 4 2.2 Beginscherm 5 3 Groepen 6 3.1 Groepen invoeren

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL. Handleiding mijnklas.nl. Maart 2015

Inhoud. Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL. Handleiding mijnklas.nl. Maart 2015 Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL Handleiding mijnklas.nl Maart 2015 Inhoud 1 Voorbereiding ICT-coördinator 2 1.1 Inloggen 2 1.2 Toevoegen leerkrachten en leerlingen 3 1.3 Leerstofaanbod

Nadere informatie

SMARTSCHOOL VOOR OUDERS Leidraad

SMARTSCHOOL VOOR OUDERS Leidraad SMARTSCHOOL VOOR OUDERS Leidraad Inhoudstafel A. Aanmelden 2 B. Profiel en wachtwoord aanpassen 3 C. Smartschool via e-mail 4 D. Startpagina 5 E. Berichten lezen, opmaken, verzenden 6 F. Lessenrooster

Nadere informatie

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten Alles telt handleiding * baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. baopass* voor leerkrachten 1 Alles telt handleiding Inhoud Inleiding 3 Opstarten 3 Groepen 4 Leerling aanpassen 5 Leerling

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Lesplan 4. Voorafgaand aan de les 5. Les opzet 6. Start met inloggen 7. Welke vragen kunt u verwachten 12

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Lesplan 4. Voorafgaand aan de les 5. Les opzet 6. Start met inloggen 7. Welke vragen kunt u verwachten 12 INLOGLES ENTREE MBO Inhoudsopgave Inleiding 3 Lesplan 4 Voorafgaand aan de les 5 Les opzet 6 Start met inloggen 7 Welke vragen kunt u verwachten 12 Technische problemen 13 Malmberg s-hertogenbosch Alle

Nadere informatie

Handleiding Bibliotheek.net Versie 3.0. Onlineklas Bibliotheek.net versie 3.0 Handleiding versie 1.4-2016

Handleiding Bibliotheek.net Versie 3.0. Onlineklas Bibliotheek.net versie 3.0 Handleiding versie 1.4-2016 Handleiding Bibliotheek.net Versie 3.0 On Onlineklas Bibliotheek.net versie 3.0 Handleiding versie 1.4-2016 p a g i n a 1 Handleiding Onlineklas - Bibliotheek is een uitgave van Uitgeverij Onlineklas.

Nadere informatie

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer Auteur: Niels Bons Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie 2014, Provincie Fryslân Uitgegeven in eigen beheer (mail@infofryslan.nl) Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase FlexBase is het leermiddelenarrangement voor het bakkersonderwijs in Nederland, waarbij zowel papieren als digitale leermiddelen worden gebruikt. Deze handleiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Lesplan 4. Voorafgaand aan de les 5. Les opzet 6. Start met inloggen 7. Welke vragen kunt u verwachten 12

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Lesplan 4. Voorafgaand aan de les 5. Les opzet 6. Start met inloggen 7. Welke vragen kunt u verwachten 12 INLOGLES ENTREE mbo Inhoudsopgave Inleiding 3 Lesplan 4 Voorafgaand aan de les 5 Les opzet 6 Start met inloggen 7 Welke vragen kunt u verwachten 12 Technische problemen 13 Malmberg s-hertogenbosch Alle

Nadere informatie

Handleiding voor gebruikers

Handleiding voor gebruikers December 2015 Postbus 19196 3001 BD Rotterdam Bezoekadres Kruisplein 25 3014 DB Rotterdam T 010-2066556 F 010 2130384 info@kennisid.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1.1 Wat is... 1 1.2 Vragen over...

Nadere informatie

SSO handleiding. Inhoudsopgave

SSO handleiding. Inhoudsopgave SSO handleiding Inhoudsopgave Inloggen... 2 Wachtwoord vergeten... 2 Eenmaal ingelogd... 2 Wachtwoord wijzigen... 3 Uitloggen... 3 E-learning... 3 RIEsicotoer... 4 Leerlingen... 4 Overzicht leerlingen...

Nadere informatie

1. Inloggen Reizen monitoren Adressen toevoegen Nieuw adres toevoegen aan de app Adres verwijderen...

1. Inloggen Reizen monitoren Adressen toevoegen Nieuw adres toevoegen aan de app Adres verwijderen... Handleiding portaal Laatst bijgewerkt op: 11-05-16 Deze handleiding laat de belangrijkste schermen zien die u tegenkomt tijdens het gebruiken van het portaal van GoOV. INHOUDSOPGAVE 1. Inloggen... 2 2.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding -Leerkracht- Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Naar de leerkrachtomgeving... 4 3. Technische vereisten... 4 4. Startscherm... 5 4.1 Controleer software... 5 4.2 Help... 5 5. Beginpagina...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Rabo Corporate Connect. Rabo Corporate Connect

Gebruikershandleiding Rabo Corporate Connect. Rabo Corporate Connect Gebruikershandleiding Rabo Corporate Connect Rabo Corporate Connect Log in op Rabo Corporate Connect 1. Ga naar www.rabobank.com/corporateconnect* 2. Klik op de knop Inloggen. U komt nu op de inlogpagina

Nadere informatie

Fred Beumer. TekstFontein. Digitaal Leerplein. Hollandridderkerk, Ridderkerk

Fred Beumer. TekstFontein. Digitaal Leerplein. Hollandridderkerk, Ridderkerk Titel PC-vaardig - Windows 8.1 Eerste druk Mei 2014 Auteur Redactie Zetwerk Druk Fred Beumer TekstFontein Digitaal Leerplein Hollandridderkerk, Ridderkerk Digitaal Leerplein Postbus 50, 6990 AB Rheden

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding Tropaz app voor zelfmeetcliënten

Gebruikers Handleiding Tropaz app voor zelfmeetcliënten Gebruikers Handleiding Tropaz app voor zelfmeetcliënten 1/13 Groene Hart Diagnostisch Centrum (GHDC) Bleulandweg 3 2803 HG Gouda Telefoon: 0182-570237 E-mail: zelfmeten@ghdc.nl www.trombosedienstgouda.nl

Nadere informatie

Handleiding Beheer software. Versie 1.4

Handleiding Beheer software. Versie 1.4 Handleiding Beheer software Versie 1.4 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Uw schooladministratiepakket en Basispoort actueel 4 3 Het beheerdeel van de Malmberg software (nieuwe generatie) 5 3.1. Inloggen via

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE SOMTODAY

ALGEMENE INFORMATIE SOMTODAY SOMtoday voor ouders 1. ALGEMENE INFORMATIE SOMTODAY Het Antoniuscollege maakt gebruik van het leerling-informatiesysteem SOMtoday. Hierin staan alle noodzakelijke gegevens over uw kind, zijn/haar onderwijshistorie

Nadere informatie

Gebruikershandleiding -ICT BEHEERDER-

Gebruikershandleiding -ICT BEHEERDER- Gebruikershandleiding -ICT BEHEERDER- Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Naar de beheeromgeving... 4 3. Technische vereisten... 4 4. Startscherm... 5 4.1 Controleer software... 5 4.2 Help... 5 5. Startpagina...

Nadere informatie

Startershandleiding leerkracht

Startershandleiding leerkracht Startershandleiding leerkracht Deze handleiding omschrijft alle basisfunctionaliteiten en hoe deze te gebruiken. Wanneer u voor het eerst Plannex gaat gebruiken, is het verstandig onderstaande punten in

Nadere informatie

Docentenhandleiding Techniekstad

Docentenhandleiding Techniekstad Lesstof Docentenhandleiding Techniekstad 10-06-2013 G70.0481 COLOFON 2013 Kenteq, Hilversum Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 het lenen van e-books de basis P. 13-14

aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 het lenen van e-books de basis P. 13-14 aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 wachtwoord vergeten P. 8-9 uw account beheren P. 10-12 het lenen van e-books de basis P. 13-14 het lenen van e-books online lezen (is streamed

Nadere informatie

SNELSTARTHANDLEIDING VOOR BEHEERDERS. Muiswerk Compleet. Muiswerk Online

SNELSTARTHANDLEIDING VOOR BEHEERDERS. Muiswerk Compleet. Muiswerk Online SNELSTARTHANDLEIDING VOOR BEHEERDERS Muiswerk Compleet Muiswerk Online Copyright Muiswerk Educatief Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Handleiding Docentenpakket online. Versie 1.0

Handleiding Docentenpakket online. Versie 1.0 Handleiding Docentenpakket online Versie 1.0 1 Welkom Met de nieuwste generatie leermiddelen (voor docenten Docentenpakket online en voor leerlingen [methode] online) kunnen docenten eigen en open lesmateriaal

Nadere informatie

Leerlingen kunnen ook gebruik maken van SOMtoday en ontvangen daar eigen inloggegevens voor.

Leerlingen kunnen ook gebruik maken van SOMtoday en ontvangen daar eigen inloggegevens voor. SOMtoday voor ouders 1. ALGEMENE INFORMATIE SOMTODAY Op Altra College wordt gebruikt gemaakt van het leerling-informatiesysteem SOMtoday. Hierin staan alle noodzakelijke gegevens over uw kind, zijn/haar

Nadere informatie

Handleiding Planmonitor wonen

Handleiding Planmonitor wonen Handleiding Planmonitor wonen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Systeemeisen 3. Toelichting per onderdeel 3.1 Opstarten en inloggen 3.2 De onderdelen van het venster 3.3 Plannen zoeken 3.3.1 (eenvoudig) zoeken

Nadere informatie

Outlook Web App 2010 XS2office

Outlook Web App 2010 XS2office Handleiding Outlook Web App 2010 XS2office Toegang tot uw contacten, adressen en e-mail berichten via internet XS2office Versie: 22 juli 2014 Helpdesk: 079-363 47 47 Handleiding OWA Helpdesk: 079-363 47

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie

User Management. Tijdrestrictie per gebruiker

User Management. Tijdrestrictie per gebruiker User Management Tijdrestrictie per gebruiker User Management In deze handleiding zullen wij uitleggen hoe u op basis van User Management een tijdrestrictie kunt opleggen aan specifieke gebruikers. Dit

Nadere informatie

Handleiding Portero. voor organisatiebeheerders. Versie : 1.1 Datum : mei 2015. Portero Beheerdershandleiding v 1.0 28-5-2015 Pagina 1 van 11

Handleiding Portero. voor organisatiebeheerders. Versie : 1.1 Datum : mei 2015. Portero Beheerdershandleiding v 1.0 28-5-2015 Pagina 1 van 11 Handleiding Portero voor organisatiebeheerders Versie : 1.1 Datum : mei 2015 Portero Beheerdershandleiding v 1.0 28-5-2015 Pagina 1 van 11 Colofon Documenteigenaar : Centrum indicatiestelling zorg (CIZ)

Nadere informatie

Handleiding voor de gebruiker

Handleiding voor de gebruiker Raet Payroll Direct Medewerkerdossier Handleiding voor de gebruiker Raet Plotterweg 38, 3821 BB Amersfoort Postbus 1495, 3800 BL Amersfoort T. 033 45 06 506 F. 033 45 06 507 www.raet.nl Handleiding, juni

Nadere informatie

Handleiding Elektrocrack

Handleiding Elektrocrack Handleiding Elektrocrack Homepagina 2 Log in 3 Dashboard 4 Quiz aanmaken 5 Filter 6 Vragen 7 [i] Detail 8 Mijn Quiz 9 Dashboard 11 Documenten 12 Offline versie 13 Speel het spel 14 Spelvenster 15 Opties

Nadere informatie

Yoobi is bedrijfssoftware in de cloud en een totaaloplossing voor relatiebeheer, projectmanagement, urenregistratie, planning en facturatie.

Yoobi is bedrijfssoftware in de cloud en een totaaloplossing voor relatiebeheer, projectmanagement, urenregistratie, planning en facturatie. Welkom bij Yoobi Yoobi is bedrijfssoftware in de cloud en een totaaloplossing voor relatiebeheer, projectmanagement, urenregistratie, planning en facturatie. De Yoobi webversie is beschikbaar via je browser

Nadere informatie

Bookshelf account aanmaken, apps installeren en de mogelijkheden

Bookshelf account aanmaken, apps installeren en de mogelijkheden Bookshelf account aanmaken, apps installeren en de mogelijkheden 1.1 Aanmaken Bookshelf account Iedereen die een E-mail adres heeft, kan een Bookshelf account aanmaken. Dit kan via http://bookshelf.nl/start/.

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes invullen. - rapportages. Persoonlijk. - loonstroken. 1 16-1-2012 12:24:54 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje aanbieden 7 5 Rapportage

Nadere informatie

uziconnect Installatiehandleiding

uziconnect Installatiehandleiding uziconnect Installatiehandleiding VANAD Enovation is een handelsnaam van ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

Gebruikershandleiding webagenda voor begrafenisondernemers

Gebruikershandleiding webagenda voor begrafenisondernemers Gebruikershandleiding webagenda voor begrafenisondernemers Copyright 2013, Centric Netherlands B.V. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of

Nadere informatie

Handleiding school Blink Studio en Blink Start

Handleiding school Blink Studio en Blink Start Handleiding school Blink Studio en Blink Start (Versie 1.3) Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 1.1 Intro handleiding school... 3 1.2 Technische eisen... 3 1.3 Inloggen en wachtwoord vergeten... 3 1.4 Profiel

Nadere informatie

U krijgt de volgende pagina te zien. Via Voor ouders vindt u: De Handleiding Magister

U krijgt de volgende pagina te zien. Via Voor ouders vindt u: De Handleiding Magister HANDLEIDING MAGISTER Ga naar onze internetsite: http://www.varendonck.nl U krijgt de volgende pagina te zien. Via Voor ouders vindt u: De Handleiding Magister Kies daarna om in te loggen in Magister. Er

Nadere informatie

Handleiding Beheeromgeving Oefenen.nl versie 3.0

Handleiding Beheeromgeving Oefenen.nl versie 3.0 Handleiding Beheeromgeving Oefenen.nl versie 3.0 Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl Foundation House Koninginnegracht 15 2514 AB DEN HAAG 070 762 2 762 info@oefenen.nl www.oefenen.nl Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Handleiding bij de DWO (digitale wiskunde oefenomgeving)

Handleiding bij de DWO (digitale wiskunde oefenomgeving) Handleiding bij de DWO (digitale wiskunde oefenomgeving) Versie oktober 2005 Peter Boon Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoofdpagina... 4 Inloggen als gast... 6 Inloggen als gebruiker/leerling... 9 Mijn profiel...

Nadere informatie

Je kunt nu inloggen in je eigen medewerker gegevens in Talent & Salaris (web), verder te noemen TSS.

Je kunt nu inloggen in je eigen medewerker gegevens in Talent & Salaris (web), verder te noemen TSS. Handleiding inloggen Talent en Salaris (web) Je kunt nu inloggen in je eigen medewerker gegevens in Talent & Salaris (web), verder te noemen TSS. Hiervoor typ je in het webadres van je browser het volgende

Nadere informatie

... Inloggen Gebruikersaccounts aanmaken

... Inloggen Gebruikersaccounts aanmaken Handleiding 1. 2. Inhoudsopgave Opstarten VPI... 4 Inloggen... 4 Instellingen... 4 Gebruikersaccounts aanmaken... 4 Leerlingen... importeren door middel van DOD... 4 Leerlingen importeren door middel van

Nadere informatie

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openingscherm... 3 3. Outlook...

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Handleiding GRAS App. Inhoudsopgave

Handleiding GRAS App. Inhoudsopgave Handleiding Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 1.1 Introductie... 2 2. Installeren van de app... 3 2.1. Installeren voor de iphone... 3 2.2 Installeren voor Android... 5 3. Functies van

Nadere informatie

Toetsen in Techniekstad

Toetsen in Techniekstad Deelnemershandleiding Toetsen in Techniekstad KSL186483 Kenteq Leermiddelen 2009 Kenteq Training en Advies, Hilversum Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes - rapportages. Persoonlijk. - facturen. - layout. 1 16-1-2012 14:30:41 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje goed of afkeuren 7 5

Nadere informatie

RIVM - Peridos. Handleiding Instellen wachtwoord

RIVM - Peridos. Handleiding Instellen wachtwoord RIVM - Peridos Handleiding Instellen wachtwoord Datum: 9 februari 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. INLEIDING...3 2. INSTELLEN VAN HET WACHTWOORD...4 09-02-2011 Pagina 2 van 6 Inleiding 1. Inleiding

Nadere informatie

Handleiding Gebruikersbeheer voor SuperUsers

Handleiding Gebruikersbeheer voor SuperUsers Handleiding Gebruikersbeheer voor SuperUsers SWV de Eem Beste directeur en/of ib er, Voor je ligt de handleiding over het vernieuwde gebruik van de profielen. Gebruiksvriendelijkheid en verscherping van

Nadere informatie

Even praktisch. Zo gebruikt u Mijn Verzekeringsmap.

Even praktisch. Zo gebruikt u Mijn Verzekeringsmap. Even praktisch. Zo gebruikt u Mijn Verzekeringsmap. Mijn Verzekeringsmap is de persoonlijke online klantomgeving van Centraal Beheer Achmea. In Mijn Verzekeringsmap ziet u welke verzekering(en) u bij ons

Nadere informatie

HANDLEIDING MIJN.SCILDON.NL EENVOUDIG TOEGANG TOT AL ONZE PORTALEN

HANDLEIDING MIJN.SCILDON.NL EENVOUDIG TOEGANG TOT AL ONZE PORTALEN HANDLEIDING MIJN.SCILDON.NL EENVOUDIG TOEGANG TOT AL ONZE PORTALEN EERSTE KEER AANMELDEN GA NAAR MIJN.SCILDON.NL U komt op de inlogpagina van mijn.scildon.nl. Hier heeft u drie opties: Meer info : als

Nadere informatie

Groepen aanmaken/wijzigen - Leerlingen verwijderen Categorieën aanmaken - Nieuw schooljaar opstarten Producten - Instellingen

Groepen aanmaken/wijzigen - Leerlingen verwijderen Categorieën aanmaken - Nieuw schooljaar opstarten Producten - Instellingen Handleiding Admin account Groepen aanmaken/wijzigen - Leerlingen verwijderen Categorieën aanmaken - Nieuw schooljaar opstarten Producten - Instellingen Admin- & leerkrachtaccount Leerlingen toevoegen/wijzigen

Nadere informatie

Handleiding Portero. voor organisatiebeheerders. Versie : 1.4 Datum : juli Portero Beheerdershandleiding v Pagina 1 van 12

Handleiding Portero. voor organisatiebeheerders. Versie : 1.4 Datum : juli Portero Beheerdershandleiding v Pagina 1 van 12 Handleiding Portero voor organisatiebeheerders Versie : 1.4 Datum : juli 2017 Portero Beheerdershandleiding v 1.4 15-07-2017 Pagina 1 van 12 Colofon Documenteigenaar : Centrum indicatiestelling zorg (CIZ)

Nadere informatie

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Versie 1.5 mei 2013 Pagina 1 van 15 Inhoudsopgave 1. Inloggen in Employ UrenOnline 4 2. Instellingen binnen Employ UrenOnline 6 2.1 Contactpersonen 6 2.2 Projecten

Nadere informatie

versie: januari 2017 HANDLEIDING

versie: januari 2017 HANDLEIDING versie: januari 2017 HANDLEIDING INHOUDSOPGAVE INLEIDING 3 Licentie Taaltestcentrum 3 Bestel uw credits om toetsen af te nemen op www.nt2.nl 3 Opbouw Taaltestcentrum 4 BEHEER > ORGANISATIE INRICHTEN EN

Nadere informatie

Handleiding Elektronische leeromgeving

Handleiding Elektronische leeromgeving Handleiding Elektronische leeromgeving Inhoudsopgave Pagina Inloggen 3 Navigatie 4 Navigatie profiel 5 Starten 6 Module toevoegen 7 Beginnen met de module 8 Met de module aan de slag! 9 Aan de slag! 10

Nadere informatie

LegManager Mobile Handleiding

LegManager Mobile Handleiding LegManager Mobile Handleiding Handleiding LegManager Mobile 1 1. Inhoud 1. INHOUD... 2 2. PROGRAMMAVEREISTEN... 3 a. Vragen, opmerkingen en suggesties... 3 b. Welke tablet/ipad of smartphone/iphone kan

Nadere informatie

Handleiding LROI-Dashboard Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten

Handleiding LROI-Dashboard Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten Handleiding LROI-Dashboard Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten Inleiding In de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) worden de patiënt en prothesekenmerken van heup- en knie-implantaten

Nadere informatie

www.gynzy.com Handleiding

www.gynzy.com Handleiding www.gynzy.com Handleiding Samen steeds beter is ons motto. Als leerkracht sta je elke dag voor de klas en weet je veel beter wat je nodig hebt dan wij. Door goed te luisteren naar jouw behoefte en deze

Nadere informatie

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen Gemaakt door : Marcel van Vuuren Bijgewerkt op : vrijdag 24 juli 2015 Versie : 24072015_v3.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Plaatsen van een artikel...

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Tetra Portaal Handleiding

Tetra Portaal Handleiding Tetra Portaal Handleiding Release Tetra B.V. 18-03-2015 Inhoudsopgave 1 Inloggen 3 1.1 Algemeen............................................... 3 1.2 Inloggen via Bricks Huisarts.....................................

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Phone 8 Versie augustus 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van KPN Opslag Online QR Code 4 2.2 Downloaden van KPN

Nadere informatie

Magister handleiding

Magister handleiding Inleiding Beste leerling, Het Strabrecht College gebruikt Magister als softwaresysteem voor de leerlingenadministratie. Leerlingen gebruiken Magister o.a. voor het raadplegen van het opgegeven huiswerk,

Nadere informatie

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Een stapje verder met de computer

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Een stapje verder met de computer Docentenhandleiding AaBeeCee-Digitaal Een stapje verder met de computer 2004-2015 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Handleiding Licentieregie. Handleiding voor de Basisschoolleveranciers

Handleiding Licentieregie. Handleiding voor de Basisschoolleveranciers Handleiding Licentieregie Handleiding voor de Basisschoolleveranciers Inhoud Inleiding 3 1 Bestellingen plaatsen 4 1.1 Wat u moet weten voordat u een bestelling gaat plaatsen 4 1.2 Een bestelling plaatsen

Nadere informatie

INLOGLES LEERLINGEN ELO Voortgezet Onderwijs

INLOGLES LEERLINGEN ELO Voortgezet Onderwijs INLOGLES LEERLINGEN ELO Voortgezet Onderwijs Inhoudsopgave Inleiding 3 Lesplan 4 Voorafgaand aan de les 5 Les opzet 6 Start met inloggen 7 Welke vragen kunt u verwachten 8 Technische problemen 9 Malmberg

Nadere informatie

Cursus Google Agenda. Lieve D Helft. ICT in het basisonderwijs

Cursus Google Agenda. Lieve D Helft. ICT in het basisonderwijs Cursus Google Agenda Lieve D Helft ICT in het basisonderwijs Auteur: Lieve D Helft Titel: Cursus Google Agenda April 2013 2013, Lieve D Helft Lieve.dhelft@telenet.be Alle rechten voorbehouden. Niets van

Nadere informatie

Handleiding Docentenpakket online. Versie 1.1

Handleiding Docentenpakket online. Versie 1.1 Handleiding Docentenpakket online Versie 1.1 1 Welkom Met de nieuwste generatie leermiddelen (voor docenten Docentenpakket online en voor leerlingen [methode] online) kunnen docenten eigen en open lesmateriaal

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers OFFICE 365 Start Handleiding Medewerkers Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Klik op de tegel Leerwinstplan. Klik op de tegel Leerlingprofiel. Selecteer links bovenin een leerling en domein uit de lijst

Klik op de tegel Leerwinstplan. Klik op de tegel Leerlingprofiel. Selecteer links bovenin een leerling en domein uit de lijst Leerlingprofiel - Pedagogisch en didactisch handelen invoeren Klik op de tegel Leerlingprofiel Selecteer links bovenin een leerling en domein uit de lijst Klik bij Pedagogisch en didactisch handelen op

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 De drie categorieën 3 2 Inloggen op MaakJeTraining 4 2.1 Registreren op MaakJeTraining 4 2.2 Inloggen met account 5 2.3 Veranderingen

Nadere informatie