Architectenbureau 70F drievoudig genomineerd voor World Architecture Festival

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Architectenbureau 70F drievoudig genomineerd voor World Architecture Festival"

Transcriptie

1 Architectenbureau 70F drievoudig genomineerd voor World Architecture Festival Het Almeerse architectenbureau 70F architecture is met maar liefst drie projecten genomineerd voor het World Architecture Festival (WAF) dat 1-3 oktober in Singapore plaatsvindt. Het WAF is de grootste en meest prestigieuze architectuurprijs ter wereld. De projecten van 70F zijn een kerk uit Amsterdam Zuidoost, een villa uit Almere Overgooi en twee rijtjeswoningen uit Almere Noorderplassen. Helemaal verbaasd is architect Bas ten Brinke, CEO van 70F architecture niet. In 2008 won hij het festival in de categorie Pleasure met zijn futuristische schapenstal. Het jaar daarop werd weer één van zijn gebouwen genomineerd, maar viel hij helaas niet in de prijzen. Dit jaar doet hij voor de derde keer mee. Tot zijn grote vreugde belandden al zijn inzendingen op de shortlist, wat al een prestatie op zich is. Wi Eegi Kerki in Amsterdam Zuidoost In de categorie religion is 70F genomineerd met de Amsterdamse kerk Wi Eegi Kerki (Surinaams voor Onze Eigen Kerk). Dit minimalistische, witte gebouw staat in hartje Bijlmer en valt op door haar eenvoud en de manier waarop het zonlicht speelt met de kerkzaal. Villa Stamerbos in Almere Overgooi Villa Stamerbos, een moderne woon-werkvilla in Almere Overgooi, werd genomineerd in de categorie house. De villa is een reflectie van onze hedendaagse maatschappij: onze veranderende perceptie over wat privé en publiek is, en de trend dat we steeds meer willen delen. HOME 2.0 in Almere Noorderplassen Eveneens in de categorie house werden twee (onafhankelijk van elkaar gebouwde) rijtjeswoningen in Almere Noorderplassen genomineerd. De vernieuwende familiehuizen doen zowel recht aan het gezinsleven als aan de individuele behoeften van de bewoners. Spartaans hypermodernistisch De stijl van 70F is te omschrijven als spartaans hypermodernisme. De ontwerpen zijn functioneel en het materiaalgebruik is stoer en ruig. De sfeer is helder en geordend zonder aan warmte in te boeten. Singapore 1-3 Oktober zal 70F de drie projecten aan een vakjury presenteren. Het bureau neemt het op tegen grote namen zoals Foster & Partners, BIG, Woods Bagot, KPF, Farrells en het Nederlandse OMA.

2 Het World Architecture Festival ontving 527 inzendingen uit meer dan 50 landen. In totaal belandden 301 inzendingen, verdeeld over 27 categorieën op de shortlist. Naast 70F architecture doen nog twee Nederlandse bureaus mee. Meer informatie Meer informatie over het World Architecture Festival: Meer informatie over 70F architecture: Beeldmateriaal: https://www.dropbox.com/sh/26aumkkrmuzw65b/z3vitsx63y Noot voor de redactie: Wij stellen het zeer op prijs als u aandacht wilt besteden aan dit persbericht. Wij beschikken over voldoende beeldmateriaal in hoge kwaliteit dat wij u graag toesturen. Voor uw achtergrondinformatie voegen wij hieronder de projectbeschrijvingen toe.

3 Wi Eegi Kerki Kerkgebouw voor de Evangelische Broedergemeente Amsterdam Zuidoost Wi Eegi Kerki (Surinaams voor Onze Eigen Kerk) is een lichtbaken in de Bijlmer. Het geelwitte kerkje straalt permanent licht uit. Binnenin is echter precies het omgekeerde aan de hand. De zon of zo je wilt, de maan valt door een verborgen lichtstraat de kerkzaal binnen. De reactie van één van de bezoekers: het voelt alsof een hogere macht beschermend op je toeziet. Licht en de kleur wit zijn van groot belang in de liturgie van de Evangelische Broedergemeente, de opdrachtgever van Wi Eegi Kerki. Beide zijn daarom de centrale pijler van het gebouw geworden, dat eveneens passend bij de liturgie eenvoudig is qua opzet. De entree en de keuken zijn het middelpunt van de kerk. Links en rechts daarvan liggen de ontmoetingshal en de kerkzaal. Op de verdieping boven de ontmoetingshal bevindt zich een aantal flexibel bruikbare vergaderruimtes. De plek waar de bezoeker de liturgie het meest voelt is de kerkzaal. Doordat de bezoeker onder het balkon van de vide door moet lopen, ervaart hij de 9 meter hoge ruimte nog grootser dan hij in werkelijkheid is. Over de volle breedte van de zaal is bovendien een lichtstraat gemaakt in de 13 meter hoge toren. Hierdoorheen valt indirect zonlicht op de witte muur waar de bezoeker tegenaan kijkt. Hij moet zich omdraaien en goed kijken, om te zien waar dit licht nu eigenlijk vandaan komt. Gedurende de dienst trekken langzaam wat schaduwen op de smetteloze achterwand voorbij. De uitstraling van de Wi Eegi Kerki is sober en introvert. De kerk heeft van de buitenkant een sterk monolithisch karakter. Onder andere door de terp waar de kerk op is gebouwd. De binnenkant oogt geordend en helder. 550 eenvoudige, witte stoelen staan voor de gasten klaar, ornamenten en versiersels zijn haast volledig achterwege gelaten. De gemeenteleden hebben er 15 jaar over gedaan om het geld voor hun kerk bij elkaar te sparen. In 2006 benaderden zij 70F architecture. Na een lang ontwerptraject, dat gepaard ging met intensief overleg met de opdrachtgever, kon het ontwerp begin 2009 aan de strenge supervisiecommissie van het stadsdeel Amsterdam Zuidoost gepresenteerd worden. Supervisoren Ton Schaap en Michael van Gessel waren lovend over het ontwerp en de stedenbouwkundige inpassing: De kerk is in zijn stoere architectonisch plasticiteit en terughoudend materiaalgebruik een aanwinst voor dit stadsdeel.

4 Work on progress Villa Overgooi: architectonisering van de nieuwe moraal Privé en openbaar. Twee ogenschijnlijk tegenstrijdige domeinen die zich in deze tijd van thuiswerken, sociale media en van-binnen-naar-buiten-architectuur steeds meer vermengen. Is er nog een grens? En zo ja, waar ligt die? Villa Overgooi is een gebouw dat op deze vraag onderzoekt. Op een ingetogen manier verkent ze de scheidslijn tussen wonen & werken, binnen & buiten, privé & delen. Van de buitenkant lijkt Villa Overgooi weg te vallen in haar omgeving. De grijze gevel heeft de kleur van de Hollandse lucht en wordt slechts onderbroken door een klein raam op de eerste verdieping en een terugliggende hoofdentree. Hierdoor heeft het gebouw de uitstraling van een vesting. Monoliet en weinig uitnodigend. Het interieur wordt daarentegen gekenmerkt door openheid. Zowel de binnentuin als twee zijden van de benedenverdieping zijn volledig van glas en de meeste kamers lopen in elkaar over. Het materiaalgebruik van het interieur is terughoudend. De gevlinderde betonvloeren complementeren de walnoten gefineerde vaste inrichting. De betonnen kolommen hebben de ruige nerfstructuur van ruw hout en staan haaks op de charmante, metalen staafjes waarmee je de verlichting bedient. De warme, betonkleurige gordijnen reflecteren het zonlicht waardoor het huis koel blijft in de zomer en de gepatineerde kranen geven de badkamer een natuurlijke uitstraling. Doordat alle wanden bestaan uit deuren waarachter bergruimte zit, heeft het huis geen losse kasten. Dit draagt bij aan de serene uitstraling van het geheel. Privé en openbaar Villa Overgooi verwerpt het oude idee dat privé en publiek twee gescheiden domeinen zijn. Sterker nog, het laat de twee op elke mogelijke manier in elkaar overvloeien. Op elegante wijze verbindt ze werken met wonen, buiten met binnen en privé met publiek. Het is een reflectie van onze Facebook-maatschappij, van onze veranderende perceptie over wat de term privé eigenlijk inhoudt en van de trend dat we steeds meer willen delen. Villa Stamerbos laat zien dat de ogenschijnlijk tegenstrijdige karakters van privé en publiek een harmonieus huwelijk kunnen hebben, waarin transparantie en flexibiliteit het beste in beide naar boven halen: het is de architectonisering van de nieuwe moraal.

5 THUIS 2.0 Familiehuizen gebouwd voor individuen Thuis is één van de meest tot de verbeelding sprekende concepten in de architectuur. Thuis is namelijk een heel specifiek gevoel. Dat voor iedereen anders is THUIS 2.0 behelst twee rijtjeswoningen voor moderne gezinnen met kinderen en plaatst het concept thuis in de tijd, omgeving en maatschappij. THUIS 2.0 is gebaseerd op twee basisideeën. Ten eerste, thuis is de plek waar je jezelf kunt zijn. En ten tweede, een gezin is een samenstelling van individuen. Kortom, iedereen moet thuis een plek hebben die aan zijn of haar behoeften voldoet. In de twee THUIS 2.0 hoekwoningen heeft elke verdieping daarom een andere focus. Op de begane grond staat het wonen centraal. Hier zijn de woonkamer en keuken gesitueerd. De eerste verdieping is het domein van de kinderen. Zij hebben hun eigen badkamer en op de overloop is veel bergruimte. Op de tweede verdieping, de ouder-etage, bevinden zich de ouderslaapkamer met werkplekken, een badkamer en-suite en een lounge plek. Iedereen kan makkelijk schakelen tussen samen zijn en je even terugtrekken. Ideaal voor tweeverdieners met kinderen. Er is meer onconventioneel in deze ogenschijnlijk traditionele woning. In de voorgevel is een raam geplaatst dat loopt van halverwege de begane grond tot halverwege de tweede verdieping. Achter dit raam bevinden zich geen verblijfsruimten, maar juist de trap! Vanuit de woonkamer waar het altijd druk is, heeft het jonge gezin weinig tijd om naar buiten te staren en te genieten van het natuurgebied en op de hoge dijk voor de deur. De trap die veel wordt gebruikt biedt echter twee keer vijftien treden uitzicht. Rust. Bijkomen. Vanachter hun werkplekken die aan het trapgat grenzen, kijken de ouders bovendien net uit over het Markermeer. Dit uitzicht op Amsterdam is mogelijk gemaakt door de 10% vrijstelling voor de hoogte in het bestemmingsplan. THUIS 2.0 is een ode aan het gezinsleven, maar biedt tegelijkertijd ruimte om je terug te trekken. Het is een familiehuis gebouwd voor individuen en een woning die haar fenomenale uitzicht op een nieuwe (actieve!) manier benut. Daarmee voelt THUIS 2.0 als vroeger, maar voldoet ze volledig aan de eisen van het gezin van nu.

De vrijheid van zelf bouwen. Snel en efficiënt bouwen onder architectuur

De vrijheid van zelf bouwen. Snel en efficiënt bouwen onder architectuur Snel en efficiënt bouwen onder architectuur Vertrouwd in bouwen Welkom bij de combinatie riz bouw en Verstoep. Samen hebben wij voor u een achttal woningtypen ontworpen die een ideale oplossing zijn voor

Nadere informatie

Twee-onder-één-kapwoningen

Twee-onder-één-kapwoningen Twee-onder-één-kapwoningen Inhoud Wonen in Watermuziek...................... 4 Interview............................. 6 Bewezen kwaliteit........................ 8 Geïnspireerd op de omgeving..................

Nadere informatie

Wòòne n aan de Nuuwe Kaai!

Wòòne n aan de Nuuwe Kaai! Wòòne n aan de Nuuwe Kaai! De Nieuwe Kaai is op en top Bergs wonen! Op en top Bergs, omdat het aan de rand van de binnenstad ligt en wordt gebouwd met oog voor juist die historische details die Bergen

Nadere informatie

TE KOOP. Het Hoogt 80 Amsterdam. Vraagprijs 137.500,-- kosten koper

TE KOOP. Het Hoogt 80 Amsterdam. Vraagprijs 137.500,-- kosten koper TE KOOP Het Hoogt 80 Amsterdam Vraagprijs 137.500,-- kosten koper Gedempt Hamerkanaal 89 1021 KP Amsterdam T. 020 619 29 30 F. 020 619 29 36 info@123makelaar.nl 123makelaar o.z. K.v.K. Amsterdam 34309135

Nadere informatie

Grote gebouwen. Een onderzoek naar architectuur, beleving en exibiliteit

Grote gebouwen. Een onderzoek naar architectuur, beleving en exibiliteit Grote gebouwen Een onderzoek naar architectuur, beleving en exibiliteit 1 Aanloopproject afstuderen Het Grote Generieke Gebouw Begeleiders: ir. M. Willems prof. ir. J. Westra November 2008 Dit boekwerk

Nadere informatie

Woongenot. Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur. Leven & Geld. de pannen. energie van. Droomhuis kopen is voor iedereen anders

Woongenot. Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur. Leven & Geld. de pannen. energie van. Droomhuis kopen is voor iedereen anders Leven & Geld Woongenot Droomhuis kopen is voor iedereen anders Kinderen helpen met hun koophuis veilig onder de pannen Krijgt u al energie van de zon? Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur

Nadere informatie

Woongenot. Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur. Leven & Geld. de pannen. energie van. Droomhuis kopen is voor iedereen anders

Woongenot. Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur. Leven & Geld. de pannen. energie van. Droomhuis kopen is voor iedereen anders Leven & Geld Woongenot Droomhuis kopen is voor iedereen anders Kinderen helpen met hun koophuis veilig onder de pannen Krijgt u al energie van de zon? Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur

Nadere informatie

4 OP EEN RIJ. Corinne Schrauwen Christof Schwencke Marjolein van Eig Diederik Dam. met

4 OP EEN RIJ. Corinne Schrauwen Christof Schwencke Marjolein van Eig Diederik Dam. met 7 4 OP EEN RIJ met Corinne Schrauwen Christof Schwencke Marjolein van Eig Diederik Dam Dwire heeft vier architecten vijf vragen gesteld 1 Corinne Schrauwen Abken Schrauwen Architecten Misschien een beetje

Nadere informatie

TE KOOP. Het Laagt 46 Amsterdam. Vraagprijs 117.500,-- kosten koper

TE KOOP. Het Laagt 46 Amsterdam. Vraagprijs 117.500,-- kosten koper TE KOOP Het Laagt 46 Amsterdam Vraagprijs 117.500,-- kosten koper Gedempt Hamerkanaal 89 1021 KP Amsterdam T. 020 619 29 30 F. 020 619 29 36 info@123makelaar.nl 123makelaar o.z. K.v.K. Amsterdam 34309135

Nadere informatie

Groen wonen nabij de stad. 6 halfvrijstaande woningen 2 twee-onder-één-kap woningen 14 parkwoningen type L en XL

Groen wonen nabij de stad. 6 halfvrijstaande woningen 2 twee-onder-één-kap woningen 14 parkwoningen type L en XL Groen wonen nabij de stad 6 halfvrijstaande woningen 2 twee-onder-één-kap woningen 14 parkwoningen type L en XL 2 Aan de noordkant van Nijmegen, tussen de bestaande dorpen Lent, Ressen en Oosterhout ontstaat

Nadere informatie

INFORM. klaar voor 21 e eeuw

INFORM. klaar voor 21 e eeuw 06-2012 INFORM 3 Grote flexibiliteit rond plein refill: een coalitie tegen leegstand Nieuwbouw ROC en BREDERO: klaar voor 21 e eeuw 1 Colofon Redactie Liesbeth Breij, Victor Frequin, Valentijn Kortekaas,

Nadere informatie

huis vol energie inspiratie voor INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina 10 3 routes naar energieneutraal wonen

huis vol energie inspiratie voor INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina 10 3 routes naar energieneutraal wonen INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina Voorbeelden: routes naar energieneutraal wonen pagina INTERVIEW: bliksemsnelle renovatie pagina technische details en onderbouwing vanaf pagina huis vol energie

Nadere informatie

Vestiging. Huisje-boompje-beestje

Vestiging. Huisje-boompje-beestje Waar zijn de bitterballen? 11-02-2009 13:51 Pagina 15 1 Vestiging Huisje-boompje-beestje In Nederland wordt niets snel aan het toeval overgelaten. Zelfs wonen is een kwestie van goede en verstandige planning.

Nadere informatie

energiebesparing in een historische woning

energiebesparing in een historische woning energiebesparing in een historische woning Bespaar energie in uw historische woning. Behaal snel resultaat met eenvoudige maatregelen, zie de quick wins op pagina 6. dakisolatie pagina 8 duurzame energie

Nadere informatie

DE MENTALITEITENTHEORIE

DE MENTALITEITENTHEORIE DE MENTALITEITENTHEORIE Samenvatting In de mentaliteitentheorie wordt uitgegaan van de doorwerking van angst en onzekerheid in het menselijk bestaan. Angst en onzekerheid worden van buitenaf opgeroepen

Nadere informatie

Twee-ondereen-kapwoningen. vrijstaande villa s

Twee-ondereen-kapwoningen. vrijstaande villa s Twee-ondereen-kapwoningen & vrijstaande villa s Inhoudsopgave 4 Locatie, omgeving en voorzieningen 8 Verkavelingskaart 10 Twee-onder-een-kapwoningen, variant I 18 Twee-onder-een-kapwoningen, variant II

Nadere informatie

TE KOOP. Het Hoogt 239 Amsterdam. Vraagprijs 159.500,-- kosten koper

TE KOOP. Het Hoogt 239 Amsterdam. Vraagprijs 159.500,-- kosten koper TE KOOP Het Hoogt 239 Amsterdam Vraagprijs 159.500,-- kosten koper Gedempt Hamerkanaal 89 1021 KP Amsterdam T. 020 619 29 30 F. 020 619 29 36 info@123makelaar.nl 123makelaar o.z. K.v.K. Amsterdam 34309135

Nadere informatie

3in1. Eén fantastisch verbouwd herenhuis, drie intens tevreden families

3in1. Eén fantastisch verbouwd herenhuis, drie intens tevreden families Eén fantastisch verbouwd herenhuis, drie intens tevreden families 3in1 Drie appartementen bevat dit herenhuis aan de Utrechtse singel, stijlvol verbouwd door binnenhuisarchitect Remy Meijers en architect

Nadere informatie

WoonSpeciaal M A K E L A A R D I J V. T W I L L E R T

WoonSpeciaal M A K E L A A R D I J V. T W I L L E R T Het Noordstad Makelaardij v. Twillert Woonmagazine voor de kop van Noord-Holland nummer 04 december 2008 M A K E L A A R D I J V. T W I L L E R T WoonSpeciaal Het talent van Noordstad Nieuwbouw: maritiem

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

Dossier Trends in wonen

Dossier Trends in wonen Dossier Trends in wonen adres woonplaats naam adres woonplaats naam adres woonplaats naam adres woonplaats naam adres woonplaats naam adres woonplaats naam adres woonplaats naam adres woonplaats naam adres

Nadere informatie

Wensen en behoeften van eigenaarbewoners op het gebied van energiesparende maatregelen

Wensen en behoeften van eigenaarbewoners op het gebied van energiesparende maatregelen I Energieonderzoek SEV Wensen en behoeften van eigenaarbewoners op het gebied van energiesparende maatregelen Een kwalitatieve erkenning in de provincie Utrecht Tangram Advies & nderzoek Bas de Kleijn,

Nadere informatie

Meer licht is meer ruimte Met een comfortabel binnenklimaat

Meer licht is meer ruimte Met een comfortabel binnenklimaat Duurzaam wooncomfort Meer licht is meer ruimte Met een comfortabel binnenklimaat Brochure 2010 www.velux.nl Duurzaamheid Duurzaam wooncomfort Pagina 4-5 Ventilatie en daglicht Pagina 5 State of the Art

Nadere informatie

VERRASSEN AFSTUDEERSCRIPTIE 2010 MARK SIEMERINK

VERRASSEN AFSTUDEERSCRIPTIE 2010 MARK SIEMERINK VERRASSEN AFSTUDEERSCRIPTIE 2010 MARK SIEMERINK INHOUDSOPGAVE. INLEIDING waarom heb ik dit onderwerp gekozen. DEFINITIE VAN VERRASSEN MIJN VISIE MEDESTANDERS TEGENSTANDERS VERRASSEN IN DE PRAKTIJK verrassen

Nadere informatie

Deze steun heb ik nodig

Deze steun heb ik nodig Deze steun heb ik nodig Ouders over goed ouderschap en gewenste ondersteuning Dr. Margreth Hoek Bureau Hoek, in opdracht van LOC/LCFJ Inhoudsopgave Inleiding: Ouders willen steun die henzelf en hun kind

Nadere informatie

Acupuncture at the post-war city

Acupuncture at the post-war city Acupuncture at the post-war city Reflectieverslag A.L. Hagg-Kleingeld 1514652 14-05- 13 Graduation Technical Universiteit Delft RMIT, architecture Transforming Neighbourhoods. Docenten: Lidwine Spoormans/Hielkje

Nadere informatie

COMMUNICATIE- STRATEGIE

COMMUNICATIE- STRATEGIE COMMUNICATIE- STRATEGIE juli 2014 Communicatiestrategie (marketingcommunicatieplan) Auteur: Theo Jansma Juli 2014 3 Samenvatting Trynergie, een samensmelting van Trynwâlden en energie, is een nieuwe energiecoöperatie

Nadere informatie

klushuisamsterdam.nl

klushuisamsterdam.nl klushuisamsterdam.nl A JOUW KLUSHUIS IN DE FLAT Waar is De Flat? 4 Wat is een klushuis? 6 Jij jouw huis, wij de rest 8 Woordje van de architect 10 Kopen, klussen, wonen 12 Al 100 kopers gingen je voor

Nadere informatie

CREATIVE VALLEY DE SCHINKEL AMSTERDAM

CREATIVE VALLEY DE SCHINKEL AMSTERDAM CREATIVE VALLEY DE SCHINKEL AMSTERDAM CREATIVE VALLEY DE SCHINKEL INSPIRATIE sharing is the concept Mensen zijn sociale wezens. We hebben elkaar nodig; het contact, de interactie, de inspiratie, de bewondering.

Nadere informatie

Twee-onder-een-kapwoningen & vrijstaande villa's

Twee-onder-een-kapwoningen & vrijstaande villa's Twee-onder-een-kapwoningen & vrijstaande villa's Inhoudsopgave 4 Locatie, omgeving en voorzieningen 6 Leerfabriek wordt Leefkwartier 8 Vogelvlucht 10 Verkaveling 12 Twee-onder-eenkapwoningen met extra

Nadere informatie