ADMIBUNDEL OP KAMP. Laatste herziening: 1 september Contactpersoon FOS4U: eenheden@fos.be

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ADMIBUNDEL OP KAMP. Laatste herziening: 1 september 2015. Contactpersoon FOS4U: eenheden@fos.be"

Transcriptie

1 ADMIBUNDEL OP KAMP Een kamp is vaak het hoogtepunt van je scoutsjaar. Er komt echter ook heel wat administratief werk bij kijken. In dit artikel vind je een overzicht met de belangrijkste administratieve taken die je bij de organisatie van een kamp zal tegenkomen. Laatste herziening: 1 september 2015 Contactpersoon FOS4U: eenheden@fos.be

2 N o 1 Kampmelding De kampmelding is verplicht voor alle activiteiten die drie overnachtingen of langer duren. Een verblijf van minder dan drie nachten mag je ook melden, maar dat is niet verplicht. De melding is verplicht om verzekeringstechnische redenen. Daarnaast is het ook belangrijk dat het Landelijk Secretariaat steeds alle FOS-eenheden op kamp kan bereiken. Je kamp melden doe je online. Surf naar foskampen.be, meld je aan met je Keeoaccount en klik vervolgens op meld een kamp. Vul dit formulier tijdig en volledig in. KAMPMELDINGEN MOETEN TEN LAATSTE INGEDIEND ZIJN op 15 november voor winterkampen; op 15 februari voor paaskampen; op 15 mei voor zomerkampen; 6 weken op voorhand voor alle andere verblijven van minstens 3 nachten. Indien alles in orde is ontvang je een digitale kampvergunning. Deze vergunning vormt het bewijs dat de federatie achter dit kamp staat en dat de eenheid kan rekenen op de volledige dekking (persoonlijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid) die voorzien is in de basispolis. Kampmelding buitenlandse kampen Ook buitenlandse kampen meld je via Na je melding nemen we contact met je op voor extra informatie (bvb. Kampprogramma, de route van je trektocht, verblijfplaats(en) etc.). Die informatie hebben we nodig zodat onze Internationale Commissarissen je kamp kunnen melden aan de scouts- & gidsenfederatie van het land van je bestemming. Zo kunnen zij je helpen in geval van nood. Meld een buitenlands kamp zo vroeg mogelijk. Hoe eerder je ons je buitenlands kamp meldt, hoe eerder we je extra informatie kunnen bezorgen. Wacht dus niet tot je de laatste details kent; die kan je ons altijd nog nadien doorspelen.

3 N o 2 Goed verzekerd op kamp Alle informatie over verzekeringen vind je in het deel Admibundel Verzekeringen (ook te downloaden op fosopenscouting.be). In dit artikel staan we even stil bij een aantal zaken waarop je zeker moet letten als je op kamp vertrekt. Persoonlijke ongevallen & burgerlijke aansprakelijkheid Controleer voor je op kamp vertrekt of alle deelnemers en leid(st)ers verzekerd zijn. Om verzekerd te zijn moet je voor iedereen lidgeld betaald hebben aan FOS Open Scouting en van iedereen de nodige gegevens (naam, adres en geboortedatum) doorgegeven hebben. Eenheid - Admibundel Op kamp - 3 OPGELET! De proefverzekering geldt niet voor activiteiten met overnachtingen, dus betaal het lidgeld voor de proefverzekerden voor je vertrek! Kookploeg & kookploegkindjes zijn gratis en automatisch verzekerd (zolang ze niet deelnemen aan activiteiten). Je dient wel zelf een lijst bij te houden van deze personen. FOS-leden zijn ook verzekerd voor het (onopzettelijk) toebrengen van schade aan tijdelijk gebruikte lokalen (dus niet je eigen lokaal). Je hoeft dus geen aparte verzekering af te sluiten voor het gebruik van je kampterrein/-gebouw. Bijkomende verzekeringen Voor kampen en andere meerdaagse activiteiten kan je ook een aantal extra verzekeringen afsluiten: Je kan je groepsmateriaal (tenten, kookmateriaal etc.) en persoonlijk (laptop, fototoestel etc.) of gehuurd materiaal tijdelijk verzekeren. (Vrijstelling 250) Je kan een tijdelijke omniumverzekering voor motorvoertuigen nemen. Ook hier is er een vrijstelling van 250 euro (dus als eenheid betaal je dit deel van de schade zelf). Als je op buitenlands kamp gaat kan je voor leden die via hun mutualiteit geen reisbijstandsverzekering hebben de Reisbijstand Ethias Assistance afsluiten. Ongevalsaangiftes & aangiftes Burgerlijke Aansprakelijkheid. Zorg dat je steeds voldoende ongevalsaangiftes mee hebt op kamp. Je kan ze online terugvinden via fosopenscouting.be of aan de stafmedewerkers van het Landelijk Secretariaat vragen je een setje op te sturen. Ga je naar de andere kant van de taalgrens of zoek je verdere oorden op? Vergeet dan niet de bijhorende ongevalsaangiftes mee te nemen in het Frans of Engels. Ook enkele aangifteformulieren BA stop je best in je kampkoffer. Dit formulier is nodig indien één van je leden schade berokkent aan derden (incl. tijdelijk gehuurde gebouwen). Ook dit formulier vind je (in drie talen) terug op fosopenscouting.be.

4 Organisatie- & toezichtplicht Om zeker te zijn dat je bij een ongeval kosten kan terugkrijgen van de verzekering moet je voldoen aan de organisatie- en toezichtplicht. Organisatieplicht Dit betekent dat je als leiding de plicht hebt om zoveel mogelijk gevaren te voorzien en uit te sluiten. Je kan aantonen dat je een kamp goed georganiseerd hebt door: tijdig een kampmelding in te dienen en de kampvergunning mee te nemen op kamp; alle activiteiten goed voor te bereiden en je kampvoorbereidingen op papier te zetten; via een inschrijvingsformulier ervoor te zorgen dat ouders je de toestemming geven om hun minderjarig kind mee te nemen op kamp; een volledig ingevulde medische fiche van iedere deelnemer mee te nemen; Identiteitskaart (eid of kids-id) en/of kleefbriefjes van de mutualiteit van iedere deelnemer mee te nemen. Het gebruik van de SIS-kaart wordt immers geleidelijk aan afgeschaft. (Kinderen onder de 12 jaar zouden op termijn allemaal een isi+ -kaart ontvangen van hun mutualiteit. Beschikken ze over zo n kaart, dan moeten ze die op kamp bij zich hebben.) Ga je naar het buitenland? Zorg dan dat leden via hun mutualiteit een extra dekking voor het buitenland hebben en de nodige papieren bij zich hebben. (Voor Europese landen is dit de Europese Ziekteverzekeringskaart.) Toezichtplicht Dit betekent dat je als leiding de plicht hebt om toezicht te houden op je leden. Je doet dit op maat van de activiteit en de leeftijd van de deelnemers. Doe tijdig je kampmelding op OP KAMP Neem de nodige aangifteformulieren mee op kamp. Voorzie een degelijk programma met voldoende toezicht. Heb je verder nog vragen of blijven er zaken onduidelijk? Neem dan gerust contact op via telefoon (09/ ) of mail (verzekeringen@fos.be).

5 N o 3 Een kampterrein vinden Kampaccommodatie Op foskampen.be vind je informatie terug over de kamplocaties van andere eenheden. Via de pagina Op kamp op de FOS-wiki vind je ook enkele links naar websites die je kunnen helpen in de zoektocht naar een kampterrein in binnen- of buitenland. Huurovereenkomst Eenheid - Admibundel Op kamp - 5 Als je een kamphuis of -terrein huurt zorg je dat er enkele wederzijdse verbintenissen op papier staan. Meestal zorgt de eigenaar zelf voor een contract. Indien dit niet het geval is of als je twijfelt aan de betrouwbaarheid van het contract dat je aangeboden wordt gebruik je best het voorbeeldcontract BIJLAGE Voorbeeldcontracten in het Nederlands, Frans en Engels vind je op de website MEER INFO In het boek Loslopend Wild - Deel 1 kan je je verdiepen in alle regels die een rol spelen bij het organiseren van een kamp. Je krijgt er ook heel wat hints en tips om je kamporganisatie van de eerste tot de laatste stap goed te laten verlopen. Het boek is te bestellen via De Ambrassade (ambrassade.be). Je kan het ook ontlenen op het Landelijk Secretariaat. Tenten aanvragen Uitleendienst Kampeermateriaal De Uitleendienst Kampeermateriaal (ULDK, vroeger gekend onder de naam ADJ) is een dienst van de Vlaamse Overheid. Je kunt bij hen tenten ontlenen. De ULDK beschikt over zo n seniortenten en patrouilletenten. Een patrouilletent biedt slaapmogelijkheid aan 8 personen, een seniortent aan 10 personen. Een seniortent is natuurlijk heel divers inzetbaar. Naast de tenten die de ULDK bezit verdelen zij ook de tenten van het ministerie van Defensie. Heel wat legerbasissen stellen hun tenten ter beschikking aan jeugdverenigingen. De aanvraag Een aanvraag indienen kan ten vroegste vanaf 1 oktober van het jaar dat voorafgaat aan het kampeerinitiatief. Doe dit daarna wel zo snel mogelijk, want het aantal tenten is beperkt en de datum van aanvraag is mee bepalend voor de beslissing of je tenten krijgt en hoeveel dat er zijn. First come, first serve! Ga naar uldk.be en download het aanvraagformulier of registreer je voor 1 oktober. Je kan de aanvraag op twee manieren doen: Ofwel download je het aanvraagformulier en vul je het in, druk het af, onderteken het en stuur het per post naar het adres dat bovenaan op het formulier staat.

6 Ofwel gebruik je het digitaal reservatieprogramma, als je je op voorhand geregistreerd hebt. Veel handiger dus! Opgelet: registreren kan niet tussen 1 en 12 oktober, omdat ze het systeem niet willen overbelasten. De toezegging In de loop van februari/maart stuurt de ULDK je een toezeggings- of weigeringsformulier. Het toezeggingsformulier vermeldt het aantal toegezegde tenten, de datum, het uur en de plaats van afhaling en inlevering van het materiaal, het achteraf te betalen huurgeld voor de uitlening van het materiaal en het aantal personen dat de aanvrager moet voorzien voor het laden en lossen van het toegezegde materiaal. Als de uitlening volledig wordt geweigerd, vermeldt het weigeringsformulier duidelijk de reden van die beslissing. Kostprijs & betaling Je hoeft op voorhand geen waarborg te betalen. Je betaalt een bedrag per gehuurde dag en per tent. De afhaal- en inleverdag worden niet meegerekend. De prijzen worden in 2016 verhoogd. Voor een patrouilletent betaal je per dag 0,90 euro. Voor een seniortent betaal je per dag 1,40 euro. De facturatie van het gehuurde materiaal gebeurt na het kamp samen met eventuele schadevergoedingen. Wist je dat? je ook tenten kan ontlenen voor kampen in het buitenland? je kan ontlenen voor kampen/weekends die minder dan drie dagen omvatten? Hiervoor is een apart tarief van toepassing, namelijk 1,80 euro per dag per patrouilletent en 2,80 euro per dag per seniortent. je niet verplicht bent om een aparte verzekering af te sluiten voor het geleende materiaal, maar dit wel sterk aan te raden is? Tenten kosten immers geld en bij schade of verlies rekenen ze je een vergoeding aan. MEER INFO Uitleendienst Kampeermateriaal voor de Jeugd Mechelsesteenweg 418, 1930 Nossegem Tel Fax kampeermateriaal@cjsm.vlaanderen.be Website: Wat bij een weigering? Elk jaar trekken duizenden kinderen en jongeren op tentenkamp, waarvan de meeste kampen doorgaan in juli. Het aantal (patrouille)tenten van de ULDK is, zeker in die drukke periode, ontoereikend om iedereen van de nodige tenten te voorzien. Het is dus mogelijk dat je het met enkele tenten minder moet doen dan je gevraagd hebt. Het is zelfs mogelijk dat je een volledige weigering krijgt omdat de uitleendienst in de periode dat jij op kamp gaat helemaal geen tenten meer heeft. Bij een volledige weigering kon je vroeger een tweede aanvraag doen bij het ministerie van Defensie. Sinds enkele jaren verdeelt de ULDK echter zowel de eigen tenten als die van Defensie.

7 Bosvergunningen Een weigering omvat dus ook een weigering voor de tenten van Defensie. Een tweede aanvraag heeft met andere woorden geen zin meer. Aangezien de ULDK nu meer tenten heeft om te verdelen zouden er minder eenheden een weigering mogen krijgen. Een volledige of gedeeltelijke weigering van de ULDK betekent dat je creatief zal moeten zijn. Ga zo snel mogelijk op zoek naar andere pistes om toch de nodige tenten voor het kamp te verzamelen. Misschien kan een andere eenheid je wel helpen? Als je hierbij hulp nodig hebt dan kan je steeds terecht bij de Stafmedewerker Eenheden via Wat is een kamp zonder bosplezier? Je moet er echter wel het een en ander voor doen. Het is jammer dat we het gebruik van de bossen op voorhand en via papier moeten regelen, maar blijkbaar kan dat niet anders in deze papieren tijd! Gelukkig ziet ook de Vlaamse overheid dit in en installeerden ze her en der al speelzones waar je zonder aanvraag in mag. Eenheid - Admibundel Op kamp - 7 Het is niet gemakkelijk om een evenwicht te vinden tussen bescherming en gebruik van bossen. Als scouts en gidsen kunnen we de pogingen van de overheid om een respectvolle houding voor bossen te creëren alleen maar steunen. Dat dit met allerhande regels gebeurt moeten we erbij nemen. MEER INFO Wil je meer weten dan je hieronder aantreft? Surf dan naar de FOS-wiki. Gewoon in het zoekveld bossen intikken en je bent vertrokken. Of surf naar opkamp.be voor nog meer informatie. De brochure De boom in! van De Ambrassade presenteert je de meest relevante regels voor spelen in bos en natuur op een blaadje en dit voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel. De brochure is te verkrijgen bij De Ambrassade (ambrassade.be). Heb je nog vragen? Contacteer dan het Landelijk Secretariaat. In Vlaanderen De regelgeving die geldt voor het bos is afhankelijk van wie de eigenaar is. In een openbaar bos gelden andere regels dan in privé-bos. Weet je niet wie de eigenaar/beheerder is van een bepaald bos of natuurreservaat? Vraag het dan aan de lokale boswachter. Je kan bij hem of haar ook terecht met vragen over bostoegankelijkheid, speelzones, hout sprokkelen, vuur maken etc. De makkelijkste manier om naam en telefoonnummer van de juiste boswachter te vinden is die op te vragen bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in de betreffende provincie.

8 Provincie Mail Tel Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant of West-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Wat mag zonder speciale machtiging? Voor Vlaamse openbare bossen (en natuurreservaten) is de algemene regel dat je als voetganger enkel op de opengestelde paden mag komen. Enkel in aangeduide speelzones (ook wel speelbossen genoemd) mag je zonder toestemming vrij spelen. Speelzones kan je online opzoeken op groenspeelweefsel.be. Voor bosspelen buiten speelzones heb je toestemming nodig van de eigenaar of beheerder van het bos of natuurreservaat. Is de eigenaar het Agentschap voor Natuur en Bos dan moet je die toestemming minstens 14 dagen op voorhand aanvragen. Voor andere openbare bossen en privébossen dien je je speelaanvraag te richten tot de eigenaar of beheerder. Vraag gewoon aan de boswachter wie dit is. BIJLAGE Aanvraag van een toestemming voor een eenmalige niet-risicovolle activiteit in een domein Waarvoor heb je een machtiging nodig? Als je meer wil doen dan bosspelen (bvb. hout sprokkelen, kampvuur maken, putten graven, touwenparcours, of activiteiten met grote groepen) moet je naast de toestemming aan de boseigenaar ook een machtiging vragen aan het Agentschap voor Natuur en Bos. Een toestemming en een machtiging zijn twee verschillende aanvragen. Het ene laat je toe in het bos, het andere laat je risicovolle activiteiten doen. Het agentschap Natuur en Bos beschermt namelijk alle natuurgebieden in Vlaanderen. Zij bepalen waar welke activiteiten wanneer mogen door gaan. Een machtiging vraag je minstens 35 dagen op voorhand aan bij het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos. Je kan dit online doen via natuurenbos.be. In het antwoord van ANB op je aanvraag krijg je normaal ook het telefoonnummer van de boswachter. Bel hem/haar op voor het begin van je kamp om goede afspraken te maken. BIJLAGE Aanvraag van een machtiging voor een eenmalige risicovolle activiteit in een domein In Wallonië Ook in Wallonië mag je in de bossen wandelen op de daarvoor aangelegde wegen en paden. Dit geldt echter enkel in de bossen van de Waalse Overheid. Ga je op kamp over de taalgrens dan wil je er ongetwijfeld iets anders doen dan enkel op de paden marcheren. Vergeet dan niet om tijdig het aanvraagformulier van het

9 Waals Bosbeheer in te vullen. Stuur dit formulier voor 1 mei op naar de chef van het cantonnement waar je op kamp gaat. Bij dit aanvraagformulier stop je twee kopieën van de stafkaart (1/ of evt. nog 1/25.000) van je kampplaats. Hierop duid je de exacte plek van je kampplaats aan en welk(e) bos(sen) je wenst te gebruiken. Mailen kan ook, dan moet je het stukje stafkaart inscannen. BIJLAGE Aanvraag voor spelactiviteiten in Waalse bossen Hoe je de contactgegevens van de chef van het cantonnement of de boswachter moet opzoeken lees je op opkamp.be/pagina/water-en-bos. Eenheid - Admibundel Op kamp - 9 Toekomstmuziek In Wallonië wijzigde de Code Forestier. Hierdoor zullen grotere openbare boseigenaars (vb. gemeenten) verplicht worden om speelzones af te bakenen in hun bossen. Wie weet kan je af en toe al eens een zone de libre accès spotten, maar voorlopig is er in de praktijk nog niet erg veel te merken van deze nieuwe aanpak. In Brussel Ook Brussel heeft een groen kantje. In het Zoniënwoud zijn een vijftal speelterreinen en -zones ter beschikking gesteld aan de jeugdverenigingen. In deze speelbossen mag je overal rondlopen en spelletjes spelen.

10 N o 4 Geldzaken Kampbegroting Als je op financieel vlak niet voor onaangename verrassingen wil komen te staan stel je best op voorhand een goede kampbegroting op. Een begroting is een overzicht van de geschatte inkomsten en uitgaven. Streef steeds een evenwicht tussen de inkomsten en de uitgaven na. Uiteraard weet je van heel wat zaken niet hoeveel ze precies zullen kosten of opbrengen. Om te vermijden dat je met een financiële put eindigt schat je de inkomsten best iets lager en de uitgaven iets hoger in. Wees voorzichtig met het uitgeven van middelen waar je niet zeker van bent, zoals subsidies die nog niet goedgekeurd zijn of de opbrengst van een geldactie die je nog moet uitvoeren. MEER INFO Kijk op de FOS-wiki op de pagina Op kamp. In het artikel over kampfinanciën vind je tips voor het opstellen van een kampbegroting. Fiscale aftrekbaarheid Woordje vooraf Fiscale aftrekbaarheid wablieft? Ouders kunnen de kosten die ze maken om hun kind (jonger dan 12 jaar) te laten meegaan op weekend of kamp aftrekken van de belastingen. Hiervoor moeten de ouders over een attest beschikken waarmee ze de gemaakte uitgaven kunnen bewijzen. BELANGRIJK! Laat je zeker niet verleiden om op basis van deze regeling de kampprijs te verhogen. Bij een verhoging tref je namelijk vooral de mensen die het financieel al niet gemakkelijk hebben. Bovendien geldt deze regeling enkel voor -12-jarigen. De praktische regeling Welke activiteiten komen in aanmerking? In principe komen alle activiteiten waarvoor apart betaald wordt in aanmerking. Lidgeld komt dus zeker NIET in aanmerking. Je bent echter niet verplicht om voor elke activiteit een attest uit te reiken. FOS Open Scouting raadt aan om enkel attesten uit te reiken na weekends en kampen. Dit houdt het administratieve werk voor jullie wat binnen de perken. Hoe? Om de kosten te kunnen aftrekken moeten de ouders over een bewijs beschikken voor de belastingadministratie. Daarvoor hebben ze een attest nodig van de organisator (jullie dus). Dat attest is voor de ouders een bewijs van het bedrag dat zij voor deelname van hun kind betaalden en dat ze van hun belastingen kunnen aftrekken. Het attest bestaat uit twee vakken. Vak 1 wordt door de jeugddienst ingevuld. Daarin bevestigt de gemeente dat jullie een erkende jeugdbeweging zijn. Het attest

11 wordt normaal gezien door de gemeentelijke jeugddienst aan jullie bezorgd. Vraag na bij je jeugddienst hoe dit in jouw gemeente wordt aangepakt. Vak 2 moeten jullie zelf voor elk kind invullen. Het attest moet op datum ondertekend worden door iemand van de eenheid die gemachtigd is om de attesten uit te schrijven. Wie dat is bepalen jullie zelf. Het kan iemand van de leiding, eenheidsleiding of oudercomité zijn. Deze persoon kan later worden aangesproken op de echtheid van de gegevens. Vul het document dus met de nodige ernst in en onderteken het correct met vermelding van voor- en achternaam en functie binnen de organisatie (een onleesbaar krabbeltje of een voornaam volstaat dus niet). VAK 2 INVULLEN 1. volgnummer: De attesten moeten worden genummerd. Het nummer kan bestaan uit cijfers, letters en woorden. Je mag hier eigen codes voor gebruiken. Eenheid - Admibundel Op kamp naam, voornaam en adres van de schuldenaar van de uitgaven voor kinderopvang: Dit is de persoon die de opvang (uiteindelijk) heeft betaald. Aan de ouders wordt bij de inschrijving best gevraagd op wiens naam het attest moet uitgeschreven worden. Wanneer je niet weet wie uiteindelijk de kosten heeft betaald (omdat de kinderen b.v. het geld in de hand meebrengen) dan vul je best onbekend in op het attest, of je doorstreept punt 2. Ouders kunnen dan eventueel zelf nog een betalingsbewijs toevoegen. 3. naam en voornaam van het kind 4. geboortedatum van het kind: Lever geen attesten af voor kinderen boven de 12 jaar! De op het attest vermelde gegevens mogen slechts betrekking hebben op het gedeelte van het jaar dat de twaalfde verjaardag van het kind vooraf gaat, d.w.z. dat als het kind op een kamp 12 jaar wordt, je enkel de kampdagen tot de dag voor zijn/haar verjaardag invult. 5. periode waarin het kind is opgevangen: Noteer hier de begin- en einddatum van het kamp/weekend/ 6. aantal opvangdagen: Noteer het aantal dagen dat het kamp of weekend geduurd heeft. Begin- en einddag mag je volledig meetellen. 7. dagtarief: Bereken het dagtarief door de globale prijs voor het kamp te delen door het totaal aantal kampdagen. 8. totaal ontvangen bedrag: Dit is het totale bedrag dat je eenheid heeft ontvangen voor het kamp/weekend/ van dit kind. Het vak onderaan ( naam en volledig adres van de school, de inrichtende macht van de school, het lokale openbare bestuur, het openbare bestuur van de gemeenschap of gewest, de buitenlandse openbare instelling ) is niet voor jou van toepassing en laat je gewoon open. Hierna geef je dit attest aan de ouders. In sommige gemeenten verstuurt de jeugddienst dit voor jullie naar de ouders. Hou steeds alle deelnemerslijsten bij voor een mogelijke belastinginspectie. Wanneer? Ouders kunnen de kosten voor deelname aan kampen en weekends in 2015 inbrengen op hun belastingbrief van Je moet de ingevulde attesten hiervoor aan de ouders bezorgen vóór 1 maart Je kan er ook een gewoonte van maken om na elk kamp en weekend elke deelnemer een attest te bezorgen. TIP 1: gebruik het attest meteen ook als bewijs van deelname. Ouders kunnen het attest dan mogelijks meteen gebruiken voor een eventuele terugbetaling van de ziekenfondsen of werkgevers.

12 MEER INFO Vraag na bij de jeugddienst op welke manier jouw gemeente dit aanpakt! Probeer samen te werken met de jeugdraad en jeugddienst om een manier te vinden die voor alle betrokkenen zo weinig mogelijk administratieve last geeft.

13 N o 5 Medische fiche Het is een absolute must om een volledig en correct ingevulde medische fiche van alle leden in je bezit te hebben vooraleer je op weekend of op kamp vertrekt. In dit document verzamel je belangrijke informatie over de lichamelijke toestand van je leden: Hebben ze een allergie of een chronische aandoening (zoals astma)? Hoe staat het met hun inentingen? Wat met bedplassen of hyperventilatie? Zijn ze onlangs ziek geweest? Wie is de huisarts?... Eenheid - Admibundel Op kamp - 13 De informatie die op de medische fiche staat kan op crisismomenten van groot belang zijn. Zie er dus op toe dat ze goed wordt ingevuld en bewaar ze op een bereikbare, afgesproken plaats. Als er zaken zijn vermeld op de medische fiche die je niet kent, zoals aandoeningen of medicijnen, dan praat je hier best over met de ouders en de andere leid(st)ers, zodat iedereen de medische fiche begrijpt en kan gebruiken. OPGELET: Het bijhouden van medische fiches van de leden kan een inbreuk zijn op de privacywetgeving. Volgens de letter van de wet is het verzamelen, bijhouden en opslaan van persoonsgebonden gevoelige informatie verboden zonder toestemming van de Commissie ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Medische gegevens, zoals op de gekende medische fiches op een kamp, behoren daar zeker toe. De fiches worden door de Commissie toegestaan op enkele voorwaarden: Je mag de gegevens niet invoeren of opslaan in een computerbestand. Je moet de fiches na het kamp dadelijk vernietigen. Je mag immers geen geschiedenis van de medische toestand van de deelnemers bijhouden. Je moet dus ieder jaar nieuwe fiches laten maken. Je moet erover waken dat niet zomaar iedereen in de fiches kan snuisteren. Duid daarom iemand aan die verantwoordelijk is voor de medische fiches en die de fiches op een verzekerde plaats bewaart. BIJLAGE Voorbeeld van een medische fiche

14 N o 6 Ouderlijke toestemming Voor buitenlandse kampen is het aangeraden om voor je minderjarige leden een bewijs van ouderlijke toestemming mee te nemen. Daarmee kan je bewijzen dat de scouts & gidsen die je mee hebt toevertrouwd zijn aan jouw zorgen. Dit kan van pas komen als je in een probleemsituatie met politiecontroles terechtkomt. Er bestaan geen Belgische of internationale procedures/formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen van minderjarigen vastleggen. Het is dus niet verplicht dit document mee te nemen. Een jeugdbewegingsuniform blijkt vaak voldoende te zijn om problemen op te lossen. Toch neem je het formulier beter mee voor eventuele noodgevallen. Het kan nuttig zijn de toestemming op te stellen in een gangbare wereldtaal, zoals Engels. De handtekening(en) onder deze verklaring moet(en) normaal gezien ook voor echt verklaard worden door de gemeente. BIJLAGE Voorbeeld van een formulier voor ouderlijke toestemming Colofon Een realisatie van FOS4U. Met steun van de Vlaamse Gemeenschap Verantwoordelijke uitgever: FOS Open Scouting vzw Pieter Monsart Kortrijksesteenweg 639, 9000 Gent FOS Open Scouting

15 Aanvraag voor het lenen van kampeermateriaal in 2015 ASCW-J-ULDK ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Afdeling Jeugd Uitleendienst Kampeermateriaal voor de Jeugd (ULDK) Mechelsesteenweg 418, 1930 NOSSEGEM Contactpersoon: Nathalie Van Steenwinkel T F kampeermateriaal@cjsm.vlaanderen.be In te vullen door de behandelende afdeling ontvangstdatum dossiernummer ledenaantal Wie kan materiaal lenen bij de ULDK? De volgende groepen kunnen materiaal lenen bij de ULDK: - jeugdverenigingen. Een jeugdvereniging is een privaatrechtelijke of feitelijke organisatie die onder educatieve begeleiding sociaal-culturele initiatieven neemt met jeugd in de vrije tijd. - andere verenigingen, onderwijsinstellingen, medisch-pedagogische instituten (mpi s) en overheden. In de periode van 10 juli tot en met 20 augustus wordt aan die groep geen materiaal uitgeleend. Wanneer kunt u een aanvraag indienen? Het tijdstip waarop u een aanvraag kunt indienen, is afhankelijk van het soort aanvraag. - Jeugdverenigingen kunnen de aanvraag op zijn vroegst indienen vanaf 1 oktober van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin de activiteit plaatsvindt, en op zijn laatst één maand voor de startdatum van de activiteit. - Andere verenigingen, onderwijsinstellingen, mpi s en overheden kunnen de aanvraag op zijn vroegst indienen vanaf 1 januari van het jaar waarin de activiteit plaatsvindt, en op zijn laatst één maand voor de startdatum van de activiteit. - Als het gaat om de organisatie van een groot evenement, moet u de aanvraag op zijn laatst twee maanden voor de datum van dat evenement indienen. U kunt alleen materiaal aanvragen voor activiteiten tussen 15 maart en 15 november. Aan wie bezorgt u deze aanvraag? U vult deze aanvraag elektronisch in, drukt ze vervolgens af, ondertekent ze en stuurt ze t.a.v. Nathalie Van Steenwinkel naar het adres bovenaan op dit formulier. De datum van de poststempel geldt als indiendatum. Informatie over de aanvraag 1 Kruis aan om welke soort aanvraag het gaat. aanvraag voor een jeugdvereniging aanvraag voor een andere vereniging, een onderwijsinstelling, mpi of een overheid aanvraag voor de organisatie van een groot evenement door een jeugdvereniging aanvraag voor de organisatie van een groot evenement door een andere vereniging, een onderwijsinstelling, een mpi of een overheid Gegevens van de aanvragende vereniging of organisatie 2 Vul hieronder de gegevens van de jeugdvereniging, andere vereniging, onderwijsinstelling, mpi of overheid in. Het ondernemingsnummer hoeft u alleen in te vullen als het om een overheid, onderwijsinstelling, mpi of andere vereniging gaat. Als u geen ondernemingsnummer invult, zal de factuur op naam van de aanvrager worden opgemaakt. Bij aansluitingsnummer vult u het aansluitingsnummer bij de landelijk georganiseerde vereniging in. U hoeft dat nummer alleen in te vullen als het om een jeugdvereniging gaat. naam gemeente ondernemingsnummer.. aansluitingsnummer

16 3 Beschrijf kort wat uw vereniging of organisatie doet en welke doelstellingen ze heeft. Jeugdverenigingen hoeven deze vraag niet te beantwoorden. Gegevens van de aanvrager 4 Vul hieronder de gegevens van de aanvrager in. Voor de ULDK is de aanvrager de persoon die dit aanvraagformulier ondertekent. De ULDK beschouwt die persoon als het enige aanspreekpunt en de enige verantwoordelijke tijdens de volledige duur van de uitleenprocedure. De aanvrager moet meerderjarig zijn op het ogenblik van de aanvraag. voor- en achternaam straat en nummer postnummer en gemeente telefoonnummer gsm-nummer adres rijksregisternummer Informatie over de aanvraag 5 Vul hieronder de gegevens in van de activiteit waarvoor u het materiaal aanvraagt. periode van tot en met naam van de locatie straat en nummer postnummer en gemeente aantal deelnemers aard van het initiatief gemengd initiatief ja nee Informatie over het materiaal 6 Vul hieronder de gegevens in van het materiaal dat u wilt lenen. - Jeugdverenigingen kunnen maximaal 400 slaapplaatsen aanvragen; andere verenigingen, onderwijsinstellingen, mpi s en overheden maximaal 250 slaapplaatsen, tenzij het om een groot evenement gaat. - In juli en augustus kunt u maar voor maximaal 15 opeenvolgende dagen materiaal aanvragen, dag van afhaling en inlevering niet inbegrepen. - De ULDK is gesloten op zaterdagen, zon- en feestdagen. Opgelet! Sinds 2015 heeft de ULDK maar één centraal afhaal- en inleverpunt meer in gebruik, namelijk in de nieuwe locatie in Nossegem. De uitleenpost in Lichtaart, die alleen in de maanden juli en augustus open was, sluit dus zijn deuren. aantal seniortenten aantal patrouilletenten Aanvraag voor het lenen van kampeermateriaal in pagina 2 van 3

17 afhaling ten laatste op dag maand jaar voorkeur tijdstip afhaling voormiddag namiddag inlevering ten vroegste op dag maand jaar voorkeur tijdstip inlevering voormiddag namiddag Ondertekening 7 Vul de onderstaande verklaring in. Ik bevestig dat alle gegevens in dit formulier naar waarheid ingevuld zijn. Ik verklaar dat ik ULDK op de hoogte zal brengen van elke wijziging die betrekking heeft op deze aanvraag. Ik verklaar dat ik kennis heb genomen van het uitleenreglement van de ULDK en dat ik akkoord ga met de bepalingen van het uitleenreglement. datum dag maand jaar handtekening voor- en achternaam Hoe gaat het nu verder met uw aanvraag? 8 Als uw aanvraag wordt aanvaard, stuurt de ULDK u een toezeggingsformulier. Dat formulier dat op zijn vroegst verstuurd wordt begin februari van het jaar waarin de activiteit plaatsvindt vermeldt het aantal toegezegde tenten, de datum, het uur en de plaats van afhaling en inlevering van het materiaal, het achteraf te betalen huurgeld voor het lenen van het materiaal en het aantal personen dat de aanvrager moet meebrengen voor het laden en lossen van het toegezegde materiaal. Als uw aanvraag niet wordt aanvaard, stuurt de ULDK u een weigeringsformulier. Daarin vermeldt de ULDK expliciet waarom de aanvraag werd geweigerd. Belangrijk! Als een bepaald type tent niet meer voorradig is, heeft de ULDK het recht om dat type te vervangen door een ander type, rekening houdend met het aantal gevraagde slaapplaatsen. De annulering, vermindering van het toegezegde materiaal, wijziging van de datum (afhaal- of inleveringdatum of periode van uitlening) of wijziging van de plaats waar het toegezegde materiaal zou worden opgesteld, is kosteloos als u ze uiterlijk 45 dagen voor de datum waarop u het materiaal komt afhalen, aan de ULDK meedeelt. U moet die wijzigingen schriftelijk (per brief, fax of ) meedelen. Als u uw aanvraag annuleert of het toegezegde materiaal vermindert en u die wijziging minder dan 45 dagen voor de datum van afhaling van het materiaal aan de ULDK meedeelt, moet u het verschuldigde huurbedrag toch betalen. Als de afhaal- of inleveringdatum of de periode van uitlening verandert of als de plaats waar het toegezegde materiaal zou worden opgesteld verandert, en u die wijziging minder dan 45 dagen voor de datum van afhaling van het materiaal aan de ULDK meedeelt, worden 30 euro administratiekosten aangerekend. U moet het toegezegde materiaal afhalen op de plaats, de dag en het uur die vermeld staan op het toezeggingsformulier. U moet bovendien het minimaal vereiste aantal personen meebrengen, dat op dat formulier staat. Al het toegezegde materiaal moet op hetzelfde moment worden afgehaald. U kunt het volledige uitleenreglement van de ULDK raadplegen op Privacywaarborg 9 De gegevens die u meedeelt, worden opgeslagen in een bestand dat de ULDK gebruikt voor de behandeling van uw dossier. Uw gegevens worden eveneens gebruikt om informatie over het jeugdbeleid te verspreiden en ze kunnen later ook anoniem verwerkt worden voor statistische of wetenschappelijke doeleinden. U hebt het recht om uw gegevens te raadplegen en zo nodig te laten verbeteren. Aanvraag voor het lenen van kampeermateriaal in pagina 3 van 3

18 Aanvraag van een toestemming voor een eenmalige niet-risicovolle activiteit in een domein, beheerd door ANB ANB ANB Antwerpen Aanspreekpunt Recreatief Medegebruik Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111/113 bus ANTWERPEN Tel Fax recreatie.ant.anb@vlaanderen.be ANB Limburg Aanspreekpunt Recreatief Medegebruik Koningin Astridlaan 50 bus HASSELT Tel Fax recreatie.lim.anb@vlaanderen.be ANB Oost-Vlaanderen Aanspreekpunt Recreatief Medegebruik Koningin Maria Hendrikaplein 70 bus GENT Tel Fax recreatie.ovl.anb@vlaanderen.be In te vullen door de behandelende afdeling ontvangstdatum registratiedatum ANB Vlaams-Brabant Aanspreekpunt Recreatief Medegebruik Diestsepoort 6 bus LEUVEN Tel Fax recreatie.vbr.anb@vlaanderen.be ANB West-Vlaanderen Aanspreekpunt Recreatief Medegebruik Jacob van Maerlantgebouw Koning Albert I-laan 1/2 bus BRUGGE (SINT-MICHIELS) Tel Fax recreatie.wvl.anb@vlaanderen.be Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier vraagt u een toestemming aan voor het uitoefenen van een eenmalige niet-risicovolle activiteit in een domein (bos, Vlaams natuurreservaat, park of natuurgebied), beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). De toestemming past in het kader van het besluit Vlaamse Regering van 5 december 2008 betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten. Wanneer moet u dit formulier invullen? Voor u dit formulier invult, kunt u het best eerst de richtlijnen over de organisatie van een activiteit raadplegen. Zo komt u snel te weten of u voor de geplande activiteit een toestemming moet aanvragen. De richtlijnen kunt u raadplegen via de website thema Toegankelijkheid. Wanneer en aan wie moet u dit formulier uiterlijk bezorgen? Stuur dit formulier uiterlijk twee weken voor de aanvang van de activiteit op naar het aanspreekpunt Recreatief Medegebruik van de provinciale dienst van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de provincie waar het grootste deel van de activiteit wordt gepland. De adressen staan bovenaan op dit formulier. Gegevens van de organisator 1 Vul hieronder de gegevens van de organisator in. Bij gsm contactpersoon vult u het gsm-nummer in van de contactpersoon tijdens de activiteit. voor- en achternaam straat en nummer postnummer en gemeente telefoonnummer gsm contactpersoon faxnummer adres 2 Welke vereniging of organisatie vertegenwoordigt de organisator? naam website

19 Aanvraag van een toestemming voor een eenmalige niet-risicovolle activiteit in een domein, beheerd door ANB - pagina 2 van 3 Gegevens van de geplande activiteit 3 Kruis hieronder de activiteit aan die u wilt organiseren. wandeltocht ruiteractiviteit andere activiteit: 4 Welke soort activiteit organiseert u? fiets- of MBT-tocht menactiviteit een eendaagse activiteit. Vul hieronder de gegevens van die eendaagse activiteit in. datum van de activiteit dag maand jaar beginuur einduur verwacht aantal deelnemers verwacht aantal toeschouwers een meerdaagse activiteit. Vul hieronder de gegevens van die meerdaagse activiteit in. startdatum van de activiteit dag maand jaar einddatum van de activiteit dag maand jaar beginuur startdatum einduur einddatum verwacht aantal deelnemers verwacht aantal toeschouwers 5 Geef hieronder een omschrijving van de activiteit die u wilt organiseren. U moet de omschrijving staven met een kaart (schaal minstens 1/25 000). Meer informatie daarover vindt u in vraag 9. 6 Werd de activiteit al eens eerder georganiseerd? ja. Vul hieronder de gegevens van die eerdere activiteit in. Bij het effectieve aantal deelnemers vult u alle deelnemers in, ook de toeschouwers. laatste jaargang dag maand jaar locatie of parcours effectief aantal deelnemers nee 7 Vul hieronder de naam in van het gebied waar u de activiteit wilt organiseren.

20 Aanvraag van een toestemming voor een eenmalige niet-risicovolle activiteit in een domein, beheerd door ANB - pagina 3 van 3 8 Kruis hieronder aan via welke kanalen de activiteit zal worden aangekondigd voor het publiek en specificeer eventueel op de stippellijn ernaast. U moet de voorwaarde voor aankondiging in acht nemen, namelijk dat de geplande activiteit door ANB is toegestaan. website: flyer: persbericht: ander kanaal: Bij te voegen bijlagen 9 Voeg bij uw aanvraag een kaart, schaal 1/ of meer gedetailleerd, waarop u het parcours of de zone waarop de activiteit plaatsvindt, en de aard en de ligging van eventuele extra tijdelijke inrichtingen zoals controleposten of inschrijvingsposten hebt aangeduid. Als u notities maakt op de kaart, moet u ervoor zorgen dat de achterliggende kaartgegevens goed leesbaar blijven. Ondertekening 10 Vul de onderstaande verklaring in. Ik bevestig dat ik gevolmachtigd ben om deze eenmalige niet-risicovolle activiteit aan te vragen. datum van de aanvraag dag maand jaar voor- en achternaam Aan wie bezorgt u deze aanvraag? 11 Bezorg deze aanvraag aan het aanspreekpunt recreatief medegebruik van de Provinciale Dienst van het Agentschap voor Natuur en Bos waar het grootste deel van de activiteit wordt gepland. U vindt de contactgegevens bovenaan op dit formulier.

21 Aanvraag van een machtiging voor een eenmalige risicovolle activiteit in een bos of natuurreservaat ANB Antwerpen Aanspreekpunt Recreatief Medegebruik Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111/113 bus ANTWERPEN Tel Fax recreatie.ant.anb@vlaanderen.be ANB Limburg Aanspreekpunt Recreatief Medegebruik Koningin Astridlaan 50 bus HASSELT Tel Fax recreatie.lim.anb@vlaanderen.be ANB Oost-Vlaanderen Aanspreekpunt Recreatief Medegebruik Gebroeders Van Eyckstraat GENT Tel Fax recreatie.ovl.anb@vlaanderen.be ANB In te vullen door de behandelende afdeling ontvangstdatum registratiedatum ANB Vlaams-Brabant Aanspreekpunt Recreatief Medegebruik Diestsepoort 6 bus LEUVEN Tel Fax recreatie.vbr.anb@vlaanderen.be ANB West-Vlaanderen Aanspreekpunt Recreatief Medegebruik Jacob van Maerlantgebouw Koning Albert I-laan 1/2 bus BRUGGE (SINT-MICHIELS) Tel Fax recreatie.wvl.anb@vlaanderen.be Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier vraagt u een machtiging aan voor het uitoefenen van een eenmalige risicovolle activiteit in een bos, een Vlaams natuurreservaat of een erkend natuurreservaat, zoals een MTB-toertocht, of een georganiseerde ruiter- of menactiviteit. De machtiging past in het kader van het besluit Vlaamse Regering van 5 december 2008 betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten. Wanneer moet u dit formulier invullen? Voor u dit formulier invult, kunt u het best eerst de richtlijnen over risicovolle activiteiten raadplegen. Zo komt u snel te weten of u voor de geplande activiteit een machtiging moet aanvragen. De richtlijnen kunt u raadplegen via de website Wanneer en aan wie moet u dit formulier uiterlijk bezorgen? Stuur dit formulier uiterlijk vijf weken voor de aanvang van de activiteit op naar het aanspreekpunt Recreatief Medegebruik van de provinciale dienst van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de provincie waar het grootste deel van de activiteit wordt gepland. De adressen staan bovenaan op dit formulier. Gegevens van de organisator 1 Vul hieronder de gegevens van de organisator in. voor- en achternaam straat en nummer postnummer en gemeente telefoonnummer gsm-nummer faxnummer adres 2 Welke vereniging of organisatie vertegenwoordigt de organisator? naam website

22 Aanvraag van een machtiging voor een eenmalige risicovolle activiteit in een bos of natuurreservaat - pagina 2 van 3 Gegevens van de geplande activiteit 3 Kruis hieronder de activiteit aan die u wilt organiseren. menactiviteit MBT-activiteit 4 Welke soort activiteit organiseert u? ruiteractiviteit andere activiteit: een eendaagse activiteit. Vul hieronder de gegevens van die eendaagse activiteit in. datum van de activiteit dag maand jaar beginuur einduur verwacht aantal deelnemers verwacht aantal toeschouwers een meerdaagse activiteit. Vul hieronder de gegevens van die meerdaagse activiteit in. startdatum van de activiteit dag maand jaar einddatum van de activiteit dag maand jaar beginuur startdatum einduur einddatum verwacht aantal deelnemers verwacht aantal toeschouwers 5 Geef hieronder een omschrijving van de activiteit die u wilt organiseren. U moet de omschrijving staven met een kaart (schaal minstens 1/25 000). Meer informatie daarover vindt u in vraag 9. 6 Werd de activiteit al eens eerder georganiseerd? ja. Vul hieronder de gegevens van die eerdere activiteit in. Bij het effectieve aantal deelnemers vult u alle deelnemers in, ook de toeschouwers. laatste jaargang dag maand jaar locatie of parcours effectief aantal deelnemers nee 7 Vul hieronder de naam in van het gebied waar u de activiteit wilt organiseren.

23 Aanvraag van een machtiging voor een eenmalige risicovolle activiteit in een bos of natuurreservaat - pagina 3 van 3 8 Kruis hieronder aan via welke kanalen de activiteit zal worden aangekondigd voor het publiek en specificeer eventueel op de stippellijn ernaast. U moet de voorwaarde voor aankondiging in acht nemen, namelijk dat de geplande activiteit door ANB is gemachtigd. website: flyer: persbericht: ander kanaal: Bij te voegen bijlagen 9 Voeg bij uw aanvraag een kaart, schaal 1/ of meer gedetailleerd, waarop u het parcours of de zone waarop de activiteit plaatsvindt, en de aard en de ligging van eventuele extra tijdelijke inrichtingen zoals controleposten of inschrijvingsposten hebt aangeduid. Als u notities maakt op de kaart, moet u ervoor zorgen dat de achterliggende kaartgegevens goed leesbaar blijven. Ondertekening 10 Vul de onderstaande verklaring in. Ik bevestig dat ik gevolmachtigd ben om deze risicovolle activiteit aan te vragen. datum van de aanvraag dag maand jaar voor- en achternaam Aan wie bezorgt u deze aanvraag? 11 Bezorg deze aanvraag aan het aanspreekpunt recreatief medegebruik van de Provinciale Dienst van het Agentschap voor Natuur en Bos waar het grootste deel van de activiteit wordt gepland. U vindt de contactgegevens bovenaan op dit formulier.

24 Aanvraag voor kampactiviteiten in Waalse bossen Plan je tijdens je kamp in Wallonië activiteiten in het bos (allicht!!), dan moet je hiervoor toestemming vragen aan het Waalse Bosbeheer. Hier lees je wat je daarvoor te doen staat. Vul onderstaand formulier in en stuur het met de post of per mail naar de chef van het cantonnement waar jij op kamp gaat. Voor tentenkampen stop je bij dit aanvraagformulier een kopie van de stafkaart (1/ of 1/20.000) van je kampplaats. Hierop duid je de exacte plek van je kampplaats aan en best ook welk(e) bos(sen) je graag wil gebruiken. Stafkaarten (topografische kaarten) bestellen kan via (op papier of CD-rom) of in diverse speciaalzaken. Zorg ook bij je digitale aanvraag voor een duidelijke kaart als bijlage (bij voorkeur een scan of digitale versie van de stafkaart). Het juiste cantonnement vind je via ga verder als jeugdwerker en klik op boswachter of cantonnement zoeken. Hier typ je de naam in van de gemeente waar je kampplaats ligt, en je krijgt de naam van het lokale cantonnement waarin jouw kampplaats is gelegen. Opgelet: de gemeente (niet deelgemeente) moet juist Frans gespeld worden, zelfs koppeltekens. Probeer als het niet zou lukken ook eens de postcode van je kampgemeente. Op vind je bij adressen een volledige adressenlijst van alle cantonnements, inclusief mailadres en telefoonnummer. Het is niet nodig de contactgegevens van Waalse boswachters op te zoeken, je krijgt naam en telefoonnummer vanzelf opgestuurd als antwoord op deze aanvraag. Niet vergeten: opsturen voor 1 mei! Wil je toch de adresgegevens van je boswachter opzoeken? (triage = boswachterij / préposé = boswachter) Surf met Internet Explorer naar Je krijgt een zoekprogramma met invulvakjes. Stap 1: Typ de eerste letters van je kampgemeente in het meest linkse invulvak. Klik op >> en selecteer je kampgemeente vervolgens in de uitklaplijst. Klik op visualiser les données. Stap 2: Vink links bovenaan het thema Patrimoine naturel aan en klik Appliquer. Vink bij de gegevenslijst Qui contacter à la DNF aan en klik Appliquer. Stap 3: Klik op de selectietool en selecteer het bos waarin je wil spelen. Dit is belangrijk, enkel voor geselecteerde bossen krijg je links een kadertje met triage : de naam van de boswachter, zijn telefoonnummer én adres. Je kan indien nodig wat in- of uitzoomen door rechtsboven op een groter of kleiner bolletje te klikken. Om je kampplaats makkelijker terug te vinden, kan je eventueel even het thema atlas des rues of vue du ciel aanklikken omdat op deze kaarten ook straatnamen terug te vinden zijn. Je kan deze kaarten ook gebruiken als basis om digitaal een kaartje(s) te maken waarop je de bossen aanduidt waar je op kamp graag wil spelen, om bij te voegen bij je aanvraagformulier als je ervoor kiest dit digitaal te doen. Stap 4: Scroll in de gegevenslijst naar triage en préposé voor de gegevens van je boswachter. Andere manieren om het adres van jouw boswachter te krijgen: via de eigenaar van je kampplaats (live, tel. of ) of via het gemeentehuis van je kampgemeente (tel of ).

25 DEMANDE D'ORGANISATION D'ACTIVITES DANS LES BOIS ET FORETS SOUMIS AU REGIME FORESTIER AANVRAAG VOOR KAMPACTIVITEITEN IN WAALSE BOSSEN Bezorg dit formulier voor 1 mei aan de Chef du Cantonnement bevoegd voor de bossen waarin je activiteiten plant Nom du mouvement de jeunesse (Fédération) : Naam van de jeugdbeweging (koepel) Nom du groupe : Naam van de groep ( lokale afdeling) Responsable du camp : (nom, adresse personnelle et n GSM ) Kampverantwoordelijke (naam, adres, GSM, liefst Franssprekend ) Coordonnée d un second animateur qui sera présent au camp : Reserve kampverantwoordelijke (naam, adres, GSM, liefst Franssprekend) Pour les camps dans un bâtiment : adresse du camp : Kampadres voor kampen in gebouwen Pour les camps sous tente, joindre 1 extrait de carte au 1/ ou et situer le camp. Situeer tentenkampen op een bij te voegen kaart schaal 1/ of 1/ Nom et adresse du propriétaire de l'endroit de camp : Naam en adres van de kampeigenaar/verhuurder Nombre de participants : Age des participants : Aantal deelnemers Leeftijd van de deelnemers Nombre de moniteurs : Aantal begeleiders Date d arrivée (précamp compris) : Date de départ (postcamp compris) : Aankomstdatum (voorkamp inbegrepen) Vertrekdatum (nakamp inbegrepen) Le groupe désire organiser des activités dans des zones d accès libre dans les environs : De groep wil activiteiten organiseren in vrij toegankelijke zones in bossen bij de kampplaats en/of in de omgeving van du camp d un autre emplacement situé à :. Le groupe désire-t-il une activité «nature» avec l Agent des forêts? (oui / non) Wenst de groep een natuuractiviteit met de boswachter? (ja / nee) Signature du demandeur Handtekening van de aanvrager

26 MEDISCHE FICHE VAN... Hallo, Graag vragen we de ouders om deze medische fiche zorgvuldig in te vullen. Indien je bepaalde gegevens mondeling wil toevertrouwen, of als er iets in de medische toestand van je kind verandert, neem dan contact op met de takleiding. De ingevulde gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Ze worden alleen gebruikt door de leiding en eventuele medische dienstverleners. Kleef onderaan ook een strookje van het ziekenfonds met een hoekje vast en vergeet je SISkaart niet mee te nemen/geven voor het kamp/weekend! 1. Persoonsgegevens Naam & voornaam: Tak: Adres: GSM moeder: GSM vader: Vaste telefoon: adres: 2. Medische gegevens Gegevens van de huisarts van je kind: Naam: Telefoon: Adres: Wie contacteren we bij een noodgeval, indien ouders niet bereikbaar zijn? Naam: Telefoon: Adres: Mag je kind deelnemen aan normale scouts- en gidsenactiviteiten? Sport: JA /NEEN Trektocht: JA /NEEN Spel: JA /NEEN Zwemmen: JA /NEEN Zijn er aandachtspunten waarmee we rekening moeten houden? (bvb. vlug moe, slaapwandelen, ) Zijn er ziektes te melden? (bvb. astma, suikerziekte, epilepsie, hartziekten, )

ADMIBUNDEL OP KAMP. Laatste herziening: 1 september Contactpersoon FOS4U:

ADMIBUNDEL OP KAMP. Laatste herziening: 1 september Contactpersoon FOS4U: ADMIBUNDEL OP KAMP Een kamp is vaak het hoogtepunt van je scoutsjaar. Er komt echter ook heel wat administratief werk bij kijken. In dit artikel vind je een overzicht met de belangrijkste administratieve

Nadere informatie

Aanvraag van een vergoeding voor belangrijke wildschade of schade door beschermde soorten

Aanvraag van een vergoeding voor belangrijke wildschade of schade door beschermde soorten Aanvraag van een vergoeding voor belangrijke wildscde of scde door beschermde soorten ANB-19-091126 ANB Antwerpen Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111/113 bus 63 2018 ANTWERPEN Tel. 03 224 62 62 - Fax

Nadere informatie

Inhoudelijk en financieel verslag van een humanitair project

Inhoudelijk en financieel verslag van een humanitair project Inhoudelijk en financieel verslag van een humanitair project Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9 1000 BRUSSEL Contactpersoon: Hilde Van Dyck Tel.

Nadere informatie

Inhoudelijk en financieel verslag van een mondiaal jongerenproject

Inhoudelijk en financieel verslag van een mondiaal jongerenproject Inhoudelijk en financieel verslag van een mondiaal jongerenproject Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9, 1000 BRUSSEL Tel. 02 553 41 42 Fax 02 553

Nadere informatie

Aanvraag van een onderhoudspremie voor monumenten

Aanvraag van een onderhoudspremie voor monumenten Aanvraag van een onderhoudspremie voor monumenten Onroerend Erfgoed Antwerpen Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 53 2018 ANTWERPEN Tel. +32 (0)3 224 62 10 Fax +32 (0)3 224 62 23 antwerpen@onroerenderfgoed.be

Nadere informatie

Aanvraag voor ondersteuning

Aanvraag voor ondersteuning Aanvraag voor ondersteuning Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dient u bij het VAPH een aanvraag voor ondersteuning in. Voor de volgende soorten ondersteuning kunt u op het VAPH een beroep

Nadere informatie

Inhoudelijk en financieel verslag van een experimenteel jeugdwerkinitiatief

Inhoudelijk en financieel verslag van een experimenteel jeugdwerkinitiatief Inhoudelijk en financieel verslag van een experimenteel jeugdwerkinitiatief Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9 1000 BRUSSEL Contactpersoon: Emily

Nadere informatie

Aanvraag van een renovatiepremie voor een woning

Aanvraag van een renovatiepremie voor een woning Aanvraag van een renovatiepremie voor een woning Tegemoetkomingen-01-190128 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure OE_PR-02-150629 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////T

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Agentschap voor Natuur en Bos Albert II-laan 20, 1000 BRUSSEL Tel. 02 553 81 02 Fax 02 553 81 05 E-mail: anb@vlaanderen.be ANB-01-20071015

Nadere informatie

Aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning

Aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning Aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning RENO AANVRAAG-01-151127 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen

Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen Waarvoor dient dit formulier? Als u in het verleden al een goedkeuring hebt gekregen voor een tegemoetkoming in de kosten van hulpmiddelen en aanpassingen,

Nadere informatie

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op Leidraad voor het aanvragen van ondersteuning van een duurzame G-sportclubwerking /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure OE_PR-02-150416 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////T

Nadere informatie

Hoe vul ik een schadeaangifte in?

Hoe vul ik een schadeaangifte in? Hoe vul ik een schadeaangifte in? Inhoud Wat te doen bij een schadegeval?... 2 Algemene richtlijnen... 2 Aangifte doen bij KLJ Nationaal... 2 Richtlijnen van KBC-verzekeringen... 2 Enkele belangrijke tips...

Nadere informatie

Aanvraag van ondersteuning voor sport- en bewegingsactiviteiten in het kader van Buurt beweegt gezond

Aanvraag van ondersteuning voor sport- en bewegingsactiviteiten in het kader van Buurt beweegt gezond Sportdienst Bezoekadres Postadres Openingsuren - Bereikbaarheid Zuiderlaan 13 9000 Gent tel.: 09 266 80 00 fax: 09 266 80 10 sportdienst@stad.gent Botermarkt 1 9000 Gent Belangrijke informatie voor de

Nadere informatie

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op Leidraad voor het aanvragen van ondersteuning van laagdrempelige G-sportevenementen /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF)

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Waarvoor dient deze checklist? Met deze checklist bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de

Nadere informatie

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op Leidraad voor het aanvragen van ondersteuning van internationale G-sportevenementen /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Verslag van een kadervormingscursus

Verslag van een kadervormingscursus Verslag van een kadervormingscursus Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9 1000 Brussel Tel. 02 553 41 64 Fax 02 553 41 17 Contactpersoon: Sonja Sweertvaegher

Nadere informatie

Aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning

Aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning Aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning RENO AANVRAAG-01-20160512 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

STAPSGEWIJS AAN DE SLAG MET HET ONLINE LEDENPROGRAMMA GSF

STAPSGEWIJS AAN DE SLAG MET HET ONLINE LEDENPROGRAMMA GSF Gezinssportfederatie vzw, Troonstraat, 125, 1050 Brussel STAPSGEWIJS AAN DE SLAG MET HET ONLINE LEDENPROGRAMMA GSF Vanaf december 2014 kunnen de GSF-sportclubs hun leden online inschrijven. Dit biedt jou

Nadere informatie

Aanvraag van een subsidie voor het opstellen van een beheerplan dat voldoet aan de criteria voor duurzaam bosbeheer

Aanvraag van een subsidie voor het opstellen van een beheerplan dat voldoet aan de criteria voor duurzaam bosbeheer Aanvraag van een subsidie voor het opstellen van een beheerplan dat voldoet aan de criteria voor duurzaam bosbeheer Agentschap voor Natuur en Bos Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 BRUSSEL Tel. (02)553

Nadere informatie

Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie

Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie Waarvoor dient dit formulier? Het VAPH gaat op basis van deze aanvraag na of uw situatie voldoet aan de definitie van een noodsituatie.

Nadere informatie

Erkenningsaanvraag Schoolfruit Schooljaar

Erkenningsaanvraag Schoolfruit Schooljaar Erkenningsaanvraag Schoolfruit Schooljaar 2014-2015 (ALV) Markt- en Inkomensbeheer MIB-REF-070SFA-140811 In te vullen door de behandelende afdeling ontvangstdatum Waarvoor dient dit formulier? Met dit

Nadere informatie

Aanvraag aanpassingspremie voor een woning

Aanvraag aanpassingspremie voor een woning Aanvraag aanpassingspremie voor een woning Tegemoetkomingen-01-190601 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Aangifte voor de verkeersbelasting

Aangifte voor de verkeersbelasting Aangifte voor de verkeersbelasting VFP9932-N-160615 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Jaarlijkse verklaring van rechtstreekse verkopen van melk en zuivelproducten voor het tijdvak

Jaarlijkse verklaring van rechtstreekse verkopen van melk en zuivelproducten voor het tijdvak Jaarlijkse verklaring van rechtstreekse verkopen van melk en zuivelproducten voor het tijdvak 2014-2015 (ALV) Markt- en Inkomensbeheer MIB-REF-084ME-140313 In te vullen door de behandelende afdeling ontvangstdatum

Nadere informatie

ADMINISTRATIEMAP. Stamnummer: Parochie/wijk: Gemeente:

ADMINISTRATIEMAP. Stamnummer: Parochie/wijk: Gemeente: ADMINISTRATIEMAP CHIRO Stamnummer: Parochie/wijk: Adres: Gemeente: Een woordje uitleg Bij een Chirogroep runnen, komen er veel belangrijke administratieve taken kijken. Chirojeugd Vlaanderen wil jou daarbij

Nadere informatie

Aanvraag voor ondersteuning via het Stadsmarketingfonds

Aanvraag voor ondersteuning via het Stadsmarketingfonds Aanvraag voor ondersteuning via het Stadsmarketingfonds Dienst Stedenbeleid en Positionering Stadsmarketing Bezoekadres Postadres Openingsuren Bereikbaarheid Keizer Karelstraat 1 9000 Gent tel.: 0476 46

Nadere informatie

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op Leidraad voor het aanvragen van ondersteuning van een opstartende G-sportclubwerking /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

AANVRAAG OM KINDERBIJSLAG

AANVRAAG OM KINDERBIJSLAG ADMB KINDERBIJSLAGFONDS VZW, SINT-CLARASTRAAT 48, 8000 BRUGGE AANVRAAG OM KINDERBIJSLAG Met dit formulier kunt u kinderbijslag aanvragen als: werknemer, zelfstandige, werkloze, invalide of gepensioneerde

Nadere informatie

GIDS Online aanvraag fytolicentie (1/09/2013; v.1)

GIDS Online aanvraag fytolicentie (1/09/2013; v.1) GIDS Online aanvraag fytolicentie (1/09/2013; v.1) Aandacht! De browsers voor optimale weergave van de applicatie zijn Internet Explorer 8 en 9. Mogelijks niet correcte weergave van de applicatie bij gebruik

Nadere informatie

ADMIBUNDEL SOM- FONDS

ADMIBUNDEL SOM- FONDS ADMIBUNDEL SOM- FONDS Kan niet iedereen het lidgeld betalen? Lig je wakker van de kostprijs van kampen of activiteiten? Bereiken jullie voornamelijk blanke middenklasse en maakt dat je zorgen? Wat met

Nadere informatie

Tweede aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning uitdovend stelsel 2015

Tweede aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning uitdovend stelsel 2015 Tweede aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning uitdovend stelsel 2015 RENO_15 AANVRAAG-01-010219 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Agentschap voor Natuur en Bos Tel. 02 553 81 02 Fax 02 553 81 05 E-mail: anb@vlaanderen.be ANB-01-20120910 In te vullen door de behandelende

Nadere informatie

Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven. Huishoudelijk reglement

Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven. Huishoudelijk reglement Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven BINNENSCHOOLSE KINDEROPVANG Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement vzw Kinderopvang Leuven Inhoud 1. Voorwoord... 3

Nadere informatie

HANDLEIDING RESERVATIEPROGRAMMA ULDK

HANDLEIDING RESERVATIEPROGRAMMA ULDK Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media Afdeling Jeugd Uitleendienst Kampeermateriaal voor de Jeugd (ULDK) Beste klant, HANDLEIDING RESERVATIEPROGRAMMA ULDK Met deze handleiding wil de ULDK jou wegwijs

Nadere informatie

Aanvraag van een renteloze lening en een ondersteuningspremie voor huisartsen

Aanvraag van een renteloze lening en een ondersteuningspremie voor huisartsen Aanvraag van een renteloze lening en een ondersteuningspremie voor huisartsen ZG/WEL-150401 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

GIDS Online aanvraag fytolicentie (15/01/2015; v.2)

GIDS Online aanvraag fytolicentie (15/01/2015; v.2) GIDS Online aanvraag fytolicentie (15/01/2015; v.2) Aandacht! De browsers voor optimale weergave van de applicatie zijn Internet Explorer 8 en 9. Mogelijks niet correcte weergave van de applicatie bij

Nadere informatie

Ledenadministratie. Ons digitaal platform ledenadministratie ofte Keeo

Ledenadministratie. Ons digitaal platform ledenadministratie ofte Keeo N o 1 Ledenadministratie Woord vooraf Dit gedeelte van de admibundel verduidelijkt de werking van de ledenadministratie van FOS Open Scouting vzw. De ledenadministratie wordt gevoerd via een voortdurende

Nadere informatie

JONG-GIVERWEEKEND maart 2016

JONG-GIVERWEEKEND maart 2016 JONG-GIVERWEEKEND 18-19-20 maart 2016 Beste ouders, beste jong-givers, De feestdagen zijn weer gepasseerd, hoog tijd om te beginnen denken aan een weekend in dit tweede semester. We stootten deze keer

Nadere informatie

KMO-PORTEFEUILLE. Onze rijschool is erkend als opleidingsverstrekker bij de Vlaamse Overheid.

KMO-PORTEFEUILLE. Onze rijschool is erkend als opleidingsverstrekker bij de Vlaamse Overheid. KMO-PORTEFEUILLE Onze rijschool is erkend als opleidingsverstrekker bij de Vlaamse Overheid. Kleine en Middelgrote ondernemingen kunnen in dat geval genieten van 50 % steun op de in aanmerking komende

Nadere informatie

Aanvraag van een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning via spoedprocedure

Aanvraag van een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning via spoedprocedure Aanvraag van een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning via spoedprocedure Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met

Nadere informatie

Aanvraag van een persoonsvolgend budget via spoedprocedure

Aanvraag van een persoonsvolgend budget via spoedprocedure Aanvraag van een persoonsvolgend budget via spoedprocedure Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de gegevens om een persoonsvolgend

Nadere informatie

Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen

Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen Waarvoor dient dit formulier? Als u in het verleden al een goedkeuring hebt gekregen voor een tegemoetkoming in de kosten van hulpmiddelen en aanpassingen,

Nadere informatie

stad brugge dienst welzijn AANVRAAGFORMULIER Mantelzorgpremie

stad brugge dienst welzijn AANVRAAGFORMULIER Mantelzorgpremie stad brugge dienst welzijn AANVRAAGFORMULIER Mantelzorgpremie Met dit formulier kunt u als mantelzorger de Brugse mantelzorgpremie aanvragen. Wij vragen u alle gegevens in DRUKLETTERS in te vullen. Tip:

Nadere informatie

Aanvraag van een wijziging van een verkavelingsvergunning

Aanvraag van een wijziging van een verkavelingsvergunning Aanvraag van een wijziging van een verkavelingsvergunning Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed 070426 In te vullen door de behandelende overheid ontvangstdatum Waarvoor

Nadere informatie

GIVER-WEEKEND II: april te Oostende (Oesterput)

GIVER-WEEKEND II: april te Oostende (Oesterput) 1 Liefste givers, Beste ouders, GIVER-WEEKEND II: 13-15 april te Oostende (Oesterput) Ons tweede scouts-weekend staat weer voor de deur. Als beloning voor ons noeste arbeid op de pannenkoekenslag en truffelverkoop

Nadere informatie

Handleiding Online subsidies aanvragen

Handleiding Online subsidies aanvragen Handleiding Online subsidies aanvragen Een nieuwe aanvraag 1. Een subsidie aanvragen doe je via de subsidiewebsite. Dit kan op 2 manieren. Ga naar http://www.vlaamsbrabant.be/info/subsidies-overzicht.jsp

Nadere informatie

STAPSGEWIJS AAN DE SLAG MET HET ONLINE LEDENPROGRAMMA GSF

STAPSGEWIJS AAN DE SLAG MET HET ONLINE LEDENPROGRAMMA GSF Gezinssportfederatie vzw, Troonstraat, 125, 1050 Brussel STAPSGEWIJS AAN DE SLAG MET HET ONLINE LEDENPROGRAMMA GSF Vanaf december 2014 kunnen de GSF-sportclubs hun leden online inschrijven. Dit biedt jou

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING. 1. Titel project:.

AANVRAAGFORMULIER FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING. 1. Titel project:. Datum: AANVRAAGFORMULIER FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING 1. Titel project:. 2. Gegevens aanvrager Naam van persoon/feitelijke vereniging/vzw: Adres:.. Telefoon: Fax :. E-mail:.... Ondernemingsnummer (BTW-statuut

Nadere informatie

Subsidieaanvraag voor groendaken

Subsidieaanvraag voor groendaken Subsidieaanvraag voor groendaken Milieudienst Bezoekadres Postadres Openingsuren - Bereikbaarheid Braemkasteelstraat 41. 9050 Gentbrugge tel.: 09 268 23 00 fax: 09 268 23 68 Botermarkt 1 9000 Gent elke

Nadere informatie

Vergeet niet uw energie mee te verhuizen.

Vergeet niet uw energie mee te verhuizen. Vergeet niet uw energie mee te verhuizen. Energie op uw oude en nieuwe adres: hoe regelt u het correct? MET HANDIG ENERGIEVERHUISFORMULIER GAAT U BINNENKORT VERHUIZEN? Denk er dan aan om uw elektriciteits-

Nadere informatie

U wilt zich aansluiten bij VJJF?... 3

U wilt zich aansluiten bij VJJF?... 3 U wilt zich aansluiten bij VJJF?... 3 I. De aansluiting van de club... 4 II. Nieuwe leden/hernieuwingen... 5 Voorbeeld: Opmaakbon...6 Voorbeeld: Verzekerings/aansluitingsformulier...7 III. Het lidboekje...

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen

Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen, feesten en fuiven in de gemeente Holsbeek De organisator van een openbaar

Nadere informatie

Aangifte voor de verkeersbelasting

Aangifte voor de verkeersbelasting Aangifte voor de verkeersbelasting VFP9932-N-190617 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming in de huurprijs van een woning

Aanvraag van een tegemoetkoming in de huurprijs van een woning Aanvraag van een tegemoetkoming in de huurprijs van een woning Wonen Antwerpen Lange Kievitstraat 111-113 bus 54, 2018 ANTWERPEN AANVRAAGFORM HUUR ANT 20121207 Bezoektijd: alleen na telefonische afspraak

Nadere informatie

Aanvraag van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB)

Aanvraag van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) Aanvraag van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) Gebruik van de benaming persoon met een handicap In dit formulier wordt de benaming persoon met een handicap gebruikt om te verwijzen naar de persoon

Nadere informatie

Gegevens van een schadegeval in het kader van wettelijke subrogatie

Gegevens van een schadegeval in het kader van wettelijke subrogatie Gegevens van een schadegeval in het kader van wettelijke subrogatie Waarom krijgt u dit formulier toegestuurd? In uw dossier is sprake van een schadegeval. Wij hebben meer informatie nodig over dat schadegeval

Nadere informatie

Nog vragen? Wilt u de gegevens die voor de kinderbijslag over u bewaard worden, inkijken of verbeteren?

Nog vragen? Wilt u de gegevens die voor de kinderbijslag over u bewaard worden, inkijken of verbeteren? Aanvraag om een adoptiepremie contact telefoon fax e-mail dossiernummer Met dit formulier kunt u een adoptiepremie aanvragen als: - werknemer (of ambtenaar) - zelfstandige - werkloze - invalide - gepensioneerde

Nadere informatie

Aanvraag van een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning via spoedprocedure

Aanvraag van een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning via spoedprocedure Aanvraag van een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning via spoedprocedure Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met

Nadere informatie

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF)

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Waarvoor dient deze checklist? Met deze checklist bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de

Nadere informatie

Aanvraag van ondersteuning voor sport- en bewegingsactiviteiten in het kader van Buurt beweegt gezond

Aanvraag van ondersteuning voor sport- en bewegingsactiviteiten in het kader van Buurt beweegt gezond Aanvraag van ondersteuning voor sport- en bewegingsactiviteiten in het kader van Buurt beweegt gezond Meer info Opsturen Persoonlijk afgeven tel.: 09 266 80 00 sportdienst@stad.gent t.a.v. Sportdienst

Nadere informatie

Aanvraag van een erkenning als exploitant van hout: rechtspersoon

Aanvraag van een erkenning als exploitant van hout: rechtspersoon Aanvraag van een erkenning als exploitant van hout: rechtspersoon ANB-35-150609 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren Huren Als je een eigen woning of appartement gaat huren Alles over huren en een huurcontract Huurdersbond www.huurdersbond.be Wetswinkels tel. 070 22 58 88 www.dewetswinkel.be Samenhuizen vzw tel. 0489

Nadere informatie

AANVRAAG VOOR EEN TEGEMOETKOMING VOOR MANTEL- EN THUISZORG VAN DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING

AANVRAAG VOOR EEN TEGEMOETKOMING VOOR MANTEL- EN THUISZORG VAN DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING AANVRAAG VOOR EEN TEGEMOETKOMING VOOR MANTEL- EN THUISZORG VAN DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING In te vullen door de zorgkas Ontvangstdatum: Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u een zorgbudget

Nadere informatie

Verhuist uw contract voor elektriciteit en aardgas met u mee?

Verhuist uw contract voor elektriciteit en aardgas met u mee? Verhuist uw contract voor elektriciteit en aardgas met u mee? U verhuist. Waarop moet u letten en welke formulieren hebt u nodig? In deze folder ontdekt u alles wat u voor elektriciteit en/of aardgas moet

Nadere informatie

Aanvraag subsidie wijk in de steigers

Aanvraag subsidie wijk in de steigers Aanvraag subsidie wijk in de steigers Meer info Opsturen Persoonlijk afgeven tel.: 09 266 76 40 wonen@stad.gent t.a.v. Dienst Wonen Botermarkt 1 9000 Gent Woodrow Wilsonplein 1. 9000 Gent elke werkdag

Nadere informatie

KANDIDAATSDOSSIER. Projectrekening Streekfonds Een Hart voor Limburg

KANDIDAATSDOSSIER. Projectrekening Streekfonds Een Hart voor Limburg Een Hart voor Limburg streekfonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting HERCKENRODESINGEL 10 B-3500 HASSELT TEL +32-11-87 85 99 FAX +32-11-87 85 57 WWW.EENHARTVOORLIMBURG.BE EENHARTVOORLIMBURG@CONCENTRA.BE

Nadere informatie

Vereenvoudigde aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen

Vereenvoudigde aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen Vereenvoudigde aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen Waarvoor dient dit formulier? Als u in het verleden al een goedkeuring hebt gekregen voor een tegemoetkoming voor hulpmiddelen en aanpassingen, dan

Nadere informatie

Elektronische indiening fiscale fiches

Elektronische indiening fiscale fiches Elektronische indiening fiscale fiches De intentie van dit document is niet alle gevolgen en mogelijkheden van de elektronische indiening van de fiscale fiches weer te geven. Het probeert enkel een praktische

Nadere informatie

Aanvraag van een persoonsvolgend budget volgens de uitzonderingsprocedure 7/7

Aanvraag van een persoonsvolgend budget volgens de uitzonderingsprocedure 7/7 Aanvraag van een persoonsvolgend budget volgens de uitzonderingsprocedure 7/7 Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u bij het VAPH een aanvraag indienen om gebruik te maken van continue

Nadere informatie

Aanvraag van een persoonsvolgend budget na noodsituatie

Aanvraag van een persoonsvolgend budget na noodsituatie Aanvraag van een persoonsvolgend budget na noodsituatie Met dit formulier vraagt u een persoonsvolgend budget aan. Het is belangrijk dat u deze aanvraag binnen tien weken weken na de aanvraagdatum van

Nadere informatie

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF)

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Waarvoor dient deze checklist? Met deze checklist bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de

Nadere informatie

Concentra Selfservice. Veel gestelde vragen 1 ALGEMEEN... 3. Welke internet browser gebruiken?... 3 2 REGISTRATIE EN MIJN KLANTGEGEVENS...

Concentra Selfservice. Veel gestelde vragen 1 ALGEMEEN... 3. Welke internet browser gebruiken?... 3 2 REGISTRATIE EN MIJN KLANTGEGEVENS... Concentra Selfservice Veel gestelde vragen 1 ALGEMEEN... 3 Welke internet browser gebruiken?... 3 2 REGISTRATIE EN MIJN KLANTGEGEVENS... 4 Mijn straat is niet gekend... 4 De knop bevestig postcode werkt

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg ZG/VZ/ZF/120607 In te vullen door de zorgkas ontvangstdatum Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u als zorgbehoevende een tegemoetkoming

Nadere informatie

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privésector

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privésector Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privésector Departement Werk & Sociale Economie Aanmoedigingspremies Koning Albert II-laan 35 bus 20, 1030 BRUSSEL

Nadere informatie

~\~\ Vlaams~ .~ ~ \ overheid \ UITLEENREGLEMENT ULDK Geldig vanaf 1/10/2015 voor ontleningen vanaf 15/3/2016

~\~\ Vlaams~ .~ ~ \ overheid \ UITLEENREGLEMENT ULDK Geldig vanaf 1/10/2015 voor ontleningen vanaf 15/3/2016 \ ~\~\ Vlaams~.~ ~ \ overheid \ Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media Afdeling Jeugd Uitleendienst Kampeermateriaal voor de Jeugd (ULDK) Titel I - Definities UITLEENREGLEMENT ULDK Geldig vanaf 1/10/2015

Nadere informatie

Inschrijvingsformulier

Inschrijvingsformulier Inschrijvingsformulier Schooljaar 2013 2014 InlICHTIngen InTern Naam & voornaam Geboorteplaats Geboortedatum School Klas GSM Datum inschrijving Nationaliteit rijksregisternr. M/V InlICHTIngen gezinshoofd

Nadere informatie

Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie

Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie Het VAPH gaat op basis van deze aanvraag na of uw situatie voldoet aan de definitie van een noodsituatie. Bij een positieve beslissing

Nadere informatie

Vul energieovernamedocumenten in.

Vul energieovernamedocumenten in. U verhuist? Vul energieovernamedocumenten in. Waarop moet u letten en welke formulieren hebt u nodig als u verhuist? In deze folder ontdekt u alles wat u voor elektriciteit en/of aardgas moet regelen.

Nadere informatie

Gegevens van een schadegeval in het kader van wettelijke subrogatie

Gegevens van een schadegeval in het kader van wettelijke subrogatie Gegevens van een schadegeval in het kader van wettelijke subrogatie Waarom krijgt u dit formulier toegestuurd? In uw dossier is sprake van een schadegeval. Wij hebben meer informatie nodig over dat schadegeval

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING

AANVRAAGFORMULIER FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING Datum: AANVRAAGFORMULIER FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING 1. TITEL PROJECT. 2. GEGEVENS AANVRAGER Naam van persoon/feitelijke vereniging/vzw: Adres:.. Telefoon: Fax :. E-mail:.... Ondernemingsnummer (BTW-statuut

Nadere informatie

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij residentiële zorg

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij residentiële zorg Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij residentiële zorg VSB-01-180207 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Aanvraagformulier hulpmiddelen en aanpassingen

Aanvraagformulier hulpmiddelen en aanpassingen Aanvraagformulier hulpmiddelen en aanpassingen Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dient u bij het VAPH een aanvraag in voor volgende soorten ondersteuning: individuele materiële bijstand (IMB):

Nadere informatie

Aanvraag van subsidie voor energiebesparende maatregelen voor rechtspersonen

Aanvraag van subsidie voor energiebesparende maatregelen voor rechtspersonen Aanvraag van subsidie voor energiebesparende maatregelen voor rechtspersonen Milieudienst Bezoekadres Postadres Openingsuren - Bereikbaarheid Braemkasteelstraat 41 9050 Gentbrugge tel.: 09 268 23 00 fax:

Nadere informatie

Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie

Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie Het agentschap gaat op basis van deze aanvraag na of uw situatie voldoet aan de definitie van een noodsituatie. Bij een positieve beslissing

Nadere informatie

Aanvraag om adoptiepremie

Aanvraag om adoptiepremie T 078 15 40 25 F 078 15 50 25 www.xerius.be kinderbijslag@xerius.be Aanvraag om adoptiepremie Model E-ter Dossiernummer / Met dit formulier kunt u een adoptiepremie aanvragen als: werknemer (of ambtenaar)

Nadere informatie

Aanmelding adoptie intrafamiliaal Pagina 1 van 10

Aanmelding adoptie intrafamiliaal Pagina 1 van 10 AANMELDING VOOR DE ADOPTIE VAN EEN KIND VAN DE FAMILIE UIT HET BUITENLAND Met dit formulier start je de adoptieprocedure voor een kind van je familie dat in het buitenland verblijft. In te vullen door

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten voor vervoer en verblijf

Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten voor vervoer en verblijf Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten voor vervoer en verblijf Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kan een persoon met een handicap die les volgt in het gewoon onderwijs, de terugbetaling

Nadere informatie

Aanvraag van het verminderd tarief van successierechten voor familiale ondernemingen en familiale vennootschappen

Aanvraag van het verminderd tarief van successierechten voor familiale ondernemingen en familiale vennootschappen Aanvraag van het verminderd tarief van successierechten voor familiale ondernemingen en familiale vennootschappen Vlaamse Belastingdienst Vaartstraat 16, 9300 AALST Tel. 053 72 24 40 Fax 053 72 23 75 E-mail:

Nadere informatie

Jaarlijkse melding van gegevens voor het behoud van de vrijstelling van successierechten voor familiale ondernemingen en familiale vennootschappen

Jaarlijkse melding van gegevens voor het behoud van de vrijstelling van successierechten voor familiale ondernemingen en familiale vennootschappen Jaarlijkse melding van gegevens voor het behoud van de vrijstelling van successierechten voor familiale ondernemingen en familiale vennootschappen Vlaamse Belastingdienst Vaartstraat 16, 9300 AALST Tel.

Nadere informatie

individuele steekkaart

individuele steekkaart individuele steekkaart voornaam en naam van het kind/de jongere :. O jongen O meisje geboortedatum :../.. /.. lidnummer:... Met deze individuele steekk aart geven ouders jaarlijks aan de leiding alle noodzakelijke

Nadere informatie

Aanvraag van de vrijstelling van successierechten voor familiale ondernemingen en familiale vennootschappen

Aanvraag van de vrijstelling van successierechten voor familiale ondernemingen en familiale vennootschappen Aanvraag van de vrijstelling van successierechten voor familiale ondernemingen en familiale vennootschappen Vlaamse Belastingdienst Vaartstraat 16, 9300 AALST Tel. 053 72 24 40 Fax 053 72 23 75 E-mail:

Nadere informatie

Gaat u binnenkort verhuizen? Hoe gaat u te werk? Stap 1 Een maand voor u verhuist. Stap 2 Wanneer u verhuist naar uw nieuwe adres

Gaat u binnenkort verhuizen? Hoe gaat u te werk? Stap 1 Een maand voor u verhuist. Stap 2 Wanneer u verhuist naar uw nieuwe adres Gaat u binnenkort verhuizen? Denk er dan aan om uw elektriciteits- en aardgasleverancier hiervan zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Via de onderstaande werkwijze kunt u bij uw verhuizing de elektriciteits-

Nadere informatie

AANVRAAG OM GROEIPAKKET

AANVRAAG OM GROEIPAKKET AANVRAAG OM GROEIPAKKET Wanneer een formulier Aanvraag om Groeipakket indienen? Meestal is het niet nodig een aanvraagformulier in te vullen. Je kan ook telefonisch, per mail of online je groeipakket aanvragen.

Nadere informatie

INITIATIEF BUITENSCHOOLSE OPVANG DE WIEBELBOOM

INITIATIEF BUITENSCHOOLSE OPVANG DE WIEBELBOOM IBO DE WIEBELBOOM INITIATIEF BUITENSCHOOLSE OPVANG DE WIEBELBOOM SCHOOLSTRAAT 5 2820 BONHEIDEN tel. 015/.... gsm 04../...... mail: dewiebelboom@bonheiden.be Dexia -.-.. 1. GEGEVENS VAN HET KIND Naam:.

Nadere informatie