Stage en geïntegreerde proef in informaticabeheer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stage en geïntegreerde proef in informaticabeheer"

Transcriptie

1 Stage/gip informaticabeheer Sint-Victor Turnhout 1 Stage en geïntegreerde proef in informaticabeheer 1 Algemeen We gebruiken leerplan D/2010/7841/004 van september 2010 voor de stage / geïntegreerde proef (afgekort stage/gip). Uiteindelijk is het stageverslag slechts een fractie van de geïntegreerde proef, maar stage en geïntegreerde proef zijn duidelijk gekoppeld, zoals het leerplan voorschrijft. We hebben door de jaren heen getracht om in de stage/gip zoveel mogelijk aspecten van de leerstof (schrijfvaardigheid, leesvaardigheid, vertalen, thema, analyse, synthese, opzoeken ), zoveel mogelijk leervakken, activiteiten aan bod te laten komen. In dit document probeer ik een weerslag hiervan te geven. Hopelijk is dit een goede leidraad voor leerlingen en anderen. Eric Naulaerts Leraar Toegepaste Informatica Begeleider van de stage in de school 2 Stage 2.1 Periode van de stage De stageperiode wordt jaarlijks bepaald in functie van de mogelijkheden. We proberen de stage te plaatsen in het tweede trimester voor de krokusvakantie. 2.2 Stagebedrijf of Stageorganisatie Keuze De begeleider van de stage in de school neemt contact op met stageplaatsen. Leerlingen kunnen stageplaatsen suggereren, maar de uiteindelijke keuze van de stageplaatsen, gebeurt door de stagebegeleider in de school. De keuze welke leerling naar welke stageplaats gebeurt zo dat de leerling maximaal zijn eigen kennis en vaardigheden kan tonen op de stageplaats. Een goede programmeur maakt meer kans om tijdnes zijn/haar stage te programmeren. Een goede allrounder maakt meer kans om onderhoud te doen in een stageplaats. Een persoon met ervaring in assemblage van computers maakt meer kans om tijdens de stage te assembleren Contact met de stageplaats Nadat de leerling een stageplaats is toegewezen, neemt de leerling zelf contact op met de stageplaats. Sommige stageplaatsen appreciëren het dat je je persoonlijk komt tonen op voorhand. Andere vinden dat niet belangrijk. Aan u als leerling om via mail, of telefoon te weten te komen hoe het eerste contact verloopt Eigenlijke stage U bent 2 weken van 36 uur op stage. Dit kan iets meer zijn, of iets minder, maar steeds in samenspraak met de begeleider in de stageplaats. U bent tijdig aanwezig, u bent netjes gekleed, u doet wat van u verwacht wordt, u vraagt werk wanneer u klaar met de opgegeven taken. 2.3 Noodzakelijke formulieren Stagecontract Het stagecontract wordt u in drievoud ter beschikking gesteld: één exemplaar voor de school

2 Stage/gip informaticabeheer Sint-Victor Turnhout 2 één exemplaar voor de stageplaats één exemplaar voor uzelf en uw ouders/voogd. Alle exemplaren van het stagecontract worden voor de stage gehandtekend door uw ouders/voogd, en door Br. Directeur. Op de stageplaats wordt de stagecontracten ten laatste op de eerste dag van de stage gehandtekend door de persoon die dit mag doen. Vraag vooraf wie het stagecontract mag tekenen. Houd het stagecontract in je stagemap en geef het af aan de begeleider van de school tijdens het stagebezoek Evaluatieformulier Het evaluatieformulier geeft de appreciatie van de begeleider van de stageplaats en een overzicht door hem/haar van uw activiteiten. Meestal gebeurt het invullen van het evaluatieformulier in aanwezigheid van de leerling. De leerling bezorgt het evaluatieformulier op school de eerste dag na de stage. De leerling mag het evaluatieformulier bekijken, er eventueel een kopie van maken. 2.4 Begeleiding van de stage door de school In de eerste week van de stage telefoneert of mailt de begeleider van de school met de begeleider van de stageplaats om te controleren of de leerling zijn taken uitvoert en hoe. Tijdens de tweede week van de stage is er een bezoek. Meestal is dit een geschikt moment om met de leerling een eerste mondelinge evaluatie te maken. De leerling bezorgt tijdens het stagebezoek het stagecontract aan de begeleider van de school. De begeleider van de school overhandigt het evaluatieformulier aan de begeleider van de stageplaats. 2.5 Begeleiding van de stage in de stageplaats De begeleider in de stageplaats wordt aangeduid door de stageplaats zelf. Hij/zij vormt het contact tussen de leerling en de stagebegeleider in de school.

3 Stage/gip informaticabeheer Sint-Victor Turnhout 3 3 Geïntegreerde proef De geïntegreerde proef is meer dan alleen een stageverslag. Het is een verplicht onderdeel in de derde graad TSO. Meer informatie: Evaluatie gebeurt via procesevaluatie. Dat betekent dat u telkens beoordeeld wordt op uw geleverd werk. Iemand die de eerste keer een (bijna) perfect resultaat weergeeft, heeft een beter resultaat dan iemand die in het begin slecht werkt aflevert, omdat voor elke ronde van de evaluatie punten worden gegeven en het eindresultaat gelijk is aan het gemiddelde van de gegeven punten. Het komt er dus op aan om van bij het begin een zo goed mogelijk resultaat te betrachten. 3.1 Schriftelijk gedeelte per vak bekeken Nederlands Schrijven van een zakelijke brief en een curriculum vitae aan de stageplaats In samenspraak met de leerkracht Nederlands wordt een zakelijke sollicitatiebrief gemaakt en een curriculum vitae Gebruik van NBN-normen U gebruikt op elk moment de NBN-normen, ook tijdens de GIP Correct taalgebruik U past op elk moment correct taalgebruik toe, ook tijdens de GIP Frans Schrijven van een appreciatie over het werk op de stageplaats In samenspraak met de leerkracht Frans wordt een appreciatie over het werk op de stageplaats gemaakt. Dit is de voorbereiding op wat ook mondeling tijdens de voorstelling van de geïntegreerde proef gebeurt Engels Opzoeken van een tekst die mogelijk verband houdt met de mogelijke stageplaats In de loop van het eerste trimester kent u uw stageplaats en de aard van de taken die u daar uitvoert. In samenspraak met de leerkrachten Engels en Toegepaste Informatica wordt deze tekst gekozen en goedgekeurd Vertaling van de gekozen tekst U maakt een vertaling van deze tekst. De evaluatie gebeurt door de leerkracht Engels Toegepaste Economie Opzoeken van de gegevens van de stageplaats In de loop van het eerste trimester kent u uw stageplaats en de aard van de taken die u daar uitvoert. In samenspraak met de leerkracht Toegepaste Economie kunt u al starten met het opzoeken van gegevens zoals: volledige naam, adres, webstek, activiteiten, in het geval van een overheidsbedrijf: onderscheid tussen overheidsbedrijf en ene overheidsinstelling, organogram van de stageplaats of een deel ervan, vergelijking tussen een non-profitbedrijf en een gewone onderneming, bespreking informatiekanalen, ergonomische toepassingen op de werkvloer, begroting van een recent jaar.

4 Stage/gip informaticabeheer Sint-Victor Turnhout 4 Meestal zult u een aantal zaken ook moeten onderzoeken tijdens de stage. De leerkracht Toegepaste Economie begeleidt en evalueert dit gedeelte van de GIP Toegepaste Informatica Gebruikte hardware tijdens de stage Tijdens de stage komt u in contact met computerhardware. U vermeldt op welke toestellen de werknemers werken. Indien dat er teveel zouden zijn, dan neemt u enkele typerende voorbeelden uit de afdeling waar u werkt. Leerlingen die assemblage van pc s uitvoeren, vermelden minstens één typische configuratie die u regelmatig gemaakt heeft. U vermeldt alles zo uitgebreid mogelijk. Figuren zijn toegelaten, maar de tekst moet een tekst met uitleg blijven en geen figuren met een of enkele woorden erbij Gebruikte software tijdens de stage Alle software die werknemers op uw stagebedrijf gebruiken, worden vermeld. Indien dat te veel zou zijn, dan volstaat de software die in uw afdeling gebruikt wordt. Van de software die u vermeldt, geeft u Fabrikant, naam en versie Type software (commercieel, open source, shareware, freeware ), Korte beschrijving waarvoor het pakket dient, Korte beschrijving waarvoor u het gebruikt hebt, of waarvoor de werknemers het gebruiken. Prijs van deze versie of van een gelijkaardige versie die nu nog te koop is. U maakt in het schriftelijk gedeelte een apart hoofdstuk voor de besturingssystemen en de gebruikerssoftware. Figuren zijn toegelaten, maar de tekst moet een tekst met uitleg blijven en geen figuren met een of enkele woorden erbij Netwerk van de stageplaats Van het netwerk van het stagebedrijf of een afdeling, maakt u een schema, of u gebruikt het schema van de stageplaats. Bij dit schema komt een uitvoerige uitleg waarin u uitlegt hoe de computers met elkaar verbonden zijn, welke servers aanwezig zijn, waarvoor ze dienen. Figuren zijn aangewezen, maar de tekst moet een tekst met uitleg blijven en geen figuren met een of enkele woorden erbij Het eigenlijke stageverslag In het stageverslag maakt u een synthese van de activiteiten die u in het stagebedrijf heeft uitgevoerd. Dus als u op maandag, dinsdag en donderdag dezelfde taak uitvoert, dan vermeldt u deze eenmalig. Bundel de activiteiten thematisch. Te gedetailleerde broncode is goed voor de bijlage, maar een korte uitleg van je programmacode kan wel in dit gedeelte Dagelijkse mails naar stagebegeleider in de school Dagelijks stuurt u voor uur een mail naar ibgip@telenet.be en naar uzelf met daarin een kort verslag van de activiteiten van de afgelopen dag. U vermeldt wat u gedaan heeft, of dit gelukt is, wat u morgen gaat doen (als u dat al weet). U gebruikt correcte en zakelijke taal. Het is belangrijk dat u deze mails tijdig stuurt, omdat ze een belangrijke rol spelen in de evaluatie. De mails komen in een bijlage.

5 Stage/gip informaticabeheer Sint-Victor Turnhout Correct gebruik van tekstverwerking, rekenblad, U gebruikt voor uw schriftelijk gedeelte LibreOffice, (OpenOffice.org) of Microsoft Office op een correcte manier. De leerkracht Toegepaste Informatica mag altijd uw bronbestanden opvragen om ze te controleren op correcte hantering van de officepakketten Wiskunde, Toegepaste Fysica, Geschiedenis, Aardrijkskunde Eventueel gebruik van deze in een onderdeel van de GIP worden geapprecieerd en worden in dat gedeelte geëvalueerd Lichamelijke Opvoeding en Katholieke Godsdienst Deze vakken komen niet aan bod in de GIP.

6 Stage/gip informaticabeheer Sint-Victor Turnhout Schriftelijk gedeelte in de praktijk U levert tijdig minstens 3 exemplaren van de schriftelijke geïntegreerde proef in: één exemplaar voor het archief, tevens voor jurylid van de school één exemplaar voor extern jurylid één exemplaar voor de stageplaats. Na de mondelinge voorstelling van de GIP bezorgt u het exemplaar voor de stageplaats ter plaatse Kaft De begeleider van de stage in de school koopt de kaften om de eenvormigheid te bewaren. U betaalt de kaften aan kostprijs Titelblad De begeleider van de stage in de school maakt de titelbladen. U controleert en verbetert de titelbladen Stagecontract (enkel in exemplaar voor archief) Achter het titelblad van het exemplaar bestemd voor het archief steekt begeleider van de stage in de school het stagecontract Evaluatieformulier (enkel in exemplaar voor archief) Achter het stagecontract van het exemplaar bestemd voor het archief steekt begeleider van de stage in de school het evaluatieformulier Inhoudsopgave De inhoudsopgave is gemaakt volgens de NBN-normen. Ze heeft een paginanummering in kleine Romeinse cijfers (i, ii, iii) Voorwoord In een kort voorwoord kunt u schrijven wat het doel van uw GIP is, waar u op stage geweest bent, wie u went te bedanken Het voorwoord heeft een paginanummering in kleine Romeinse cijfers (i, ii, iii) die volgt op de inhoudsopgave Zakelijke brief De sollicitatiebrief en het curriculum vitae staan in dit gedeelte. Boven de brief staat het hoofdstuknummer en Sollicitatiebrief. De koptekst en voettekst zijn de standaard koptekst en voettekst. De paginanummering staat rechtsboven in Arabische cijfers (1, 2, 3, ) enen begint bij Verwerking Engelse tekst De vertaling staat in dit gedeelte. Boven de tekst staat het hoofdstuknummer en Verwerking Engelse tekst.de koptekst en voettekst zijn de standaard koptekst en voettekst. De paginanummering staat rechtsboven in Arabische cijfers (1, 2, 3, ) en volgt op het vorige deel Economische beschrijving van de stageplaats De economische beschrijving staat in dit gedeelte. Boven de tekst staat het hoofdstuknummer en Economische beschrijving van de stageplaats.de koptekst en voettekst zijn de standaard koptekst en voettekst. De paginanummering staat rechtsboven in Arabische cijfers (1, 2, 3, ) en volgt op het vorige deel Informatica Alles wat informatica betreft, staat in dit gedeelte. Elk onderdeel staat in een apart hoofdstuk. De paginanummering staat rechtsboven in Arabische cijfers (1, 2, 3, ) en volgt op het vorige deel Gebruikte besturingssystemen op de stageplaats Boven de tekst staat het hoofdstuknummer en Gebruikte besturingssystemen.de koptekst en voettekst zijn de standaard koptekst en voettekst.

7 Stage/gip informaticabeheer Sint-Victor Turnhout Gebruikte software tijdens de stage Boven de tekst staat het hoofdstuknummer en Gebruikte software.de koptekst en voettekst zijn de standaard koptekst en voettekst Gebruikte hardware tijdens de stage Boven de tekst staat het hoofdstuknummer en Gebruikte Hardware.De koptekst en voettekst zijn de standaard koptekst en voettekst Het netwerk van de stageplaats Boven de tekst staat het hoofdstuknummer en Het netwerk van de stageplaats.de koptekst en voettekst zijn de standaard koptekst en voettekst Stageverslag: uitgevoerde taken tijdens de stage Boven de tekst staat het hoofdstuknummer en Uitgevoerde taken tijdens de stage.de koptekst en voettekst zijn de standaard koptekst en voettekst Appreciation du stage De appreciatie van de stage staat in dit gedeelte. Boven de tekst staat het hoofdstuknummer en Appreciation du stage.de koptekst en voettekst zijn de standaard koptekst en voettekst. De paginanummering staat rechtsboven in Arabische cijfers (1, 2, 3, ) en volgt op het vorige deel Bijlagen Voor de bijlagen voegt u een titelblad in met daarop een overzicht van de bijlagen. De pagina s van de bijlagen hoeven niet genummerd te worden Engelse tekst De originele Engelse tekst wordt hier geplaatst. Een titel hoeft niet, mag wel Dagelijkse mails naar stagebegeleider in de school De originele mails worden hier geplaatst. Een titel hoeft niet, mag wel. De volledige mails worden getoond Andere bijlagen Indien u andere bijlagen wilt toevoegen, kunnen die hier geplaatst worden. Een titel hoeft niet, mag wel.

8 Stage/gip informaticabeheer Sint-Victor Turnhout Mondeling gedeelte De jury voor het mondeling gedeelte bestaat uit een of meerdere extern juryleden, aangeduid door de directie, en uw leerkrachten Nederlands, Frans en Toegepaste Informatica. Meestal is de directie aanwezig op de voorstelling. Het mondeling gedeelte gebeurt tijdens de lesuren in een informaticalokaal zodat u gebruik kunt maken van een pc en een dataprojector. Het mondeling gedeelte van de geïntegreerde proef bestaat uit drie delen, namelijk een korte voorstelling in het Nederlands van enkele aspecten uit het schriftelijk gedeelte, een appreciatie in het Frans gesproken, en u beantwoordt daarna vragen van de juryleden. U maakt voor dit gedeelte een presentatie in een pakket als LibreOffice Impress, (OpenOffice.org Impress) of Microsoft PowerPoint. Maak een afdruk van je presentatie zodat je bij stoompannen toch nog verder kunt (voor uzelf en de juryleden) Nederlands Het Nederlands gesproken deel duurt maximaal 15 minuten Correct taalgebruik Gebruik steeds correcte taal, ook in de presentatie die je toont Voorstelling van de stage in alle aspecten Stel uzelf kort voor, leg uit in welke stageplaats u geweest bent, wat deze stageplaats doet, wat u gedaan heeft, en pik enkel interessante aspecten uit je schriftelijke geïntegreerde proef Frans Het Frans gesproken deel duurt maximaal 5 minuten Correct taalgebruik Gebruik steeds correcte taal Appreciatie van de stage Vertel kort wat u vond van de stage, wat u bijgeleerd hebt, of u van plan bent in de zelfde richting verder te gaan, en waarom wel of niet Vragen Na uw voorstelling is er mogelijkheid om vragen te stellen. Dit duurt maximaal 10 minuten.

9 Stage/gip informaticabeheer Sint-Victor Turnhout Puntenverdeling Er worden punten gegeven op een totaal van Stage-evaluatie door begeleider van de stageplaats Op basis van het evaluatieformulier, de telefoongesprekken met de stageplaats en uw mails wordt door de begeleider van de stage in de school maximaal 100 punten toegekend Beoordeling van het schriftelijk en het mondeling gedeelte Beoordeling door de leerkracht Engels vooraf van het schriftelijk gedeelte De leerkracht Engels beoordeelt het schriftelijk Engels gedeelte en deelt voor het afleggen van het mondeling gedeelte een cijfer op 10 mee Beoordeling door de leerkracht Toegepaste Economie vooraf van het schriftelijk gedeelte De leerkracht Toegepaste Economie beoordeelt het schriftelijk economisch gedeelte en deelt voor het afleggen van het mondeling gedeelte een cijfer op 10 mee. mee Beoordeling door de leerkracht Nederlands van het schriftelijk en het mondeling gedeelte De leerkracht Nederlands beoordeelt het schriftelijk en het mondeling gedeelte met een cijfer op Beoordeling door de leerkracht Frans van het schriftelijk en het mondeling gedeelte De leerkracht Frans beoordeelt het schriftelijk en het mondeling gedeelte met een cijfer op Beoordeling door de leerkracht Toegepaste Informatica van het schriftelijk en het mondeling gedeelte De leerkracht Toegepaste Informatica beoordeelt het schriftelijk en het mondeling gedeelte met een cijfer op Beoordeling door extern jurylid van het schriftelijk en het mondeling gedeelte De externe juryleden beoordelen het schriftelijk en het mondeling gedeelte met een cijfer op 20.

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

GIP 7 Kantooradministratie en gegevensbeheer

GIP 7 Kantooradministratie en gegevensbeheer GIP 7 Kantooradministratie en gegevensbeheer Mathieu Goeminne Vormvereisten GIP 7KG [Adres van het bedrijf] Inhoudsopgave De omslag Zie vorige bladzijde. Gebruik een dik gekleurd blad [blanco tussenblad]

Nadere informatie

Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode:

Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: INHOUD INHOUD... 1 RICHTLIJNEN... 2 BEOORDELING... 2 VOORWOORD... 3 Vertel wie je bent, welke opleiding je volgt en op welke school je zit.... 3 Waarom heb je dit bedrijf

Nadere informatie

Inhoud. o 3 pijlers van Kantoor. o 3 de en 4 de jaar: o belangrijke vakken, o nieuw vak (Engels), o aantal uren per vak.

Inhoud. o 3 pijlers van Kantoor. o 3 de en 4 de jaar: o belangrijke vakken, o nieuw vak (Engels), o aantal uren per vak. 6 Kantoor Inhoud o 3 pijlers van Kantoor. o 3 de en 4 de jaar: o belangrijke vakken, o nieuw vak (Engels), o aantal uren per vak. o 5 de jaar: o nieuwe vakken, o aantal uren per vak, o 2-daagse uitstap

Nadere informatie

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl STAGE-INFORMATIEBOEK Klas 10 2014/2015 Stageboekje van : Klas : Stagebegeleider : Stageplaats bij Naam instelling : Straat : Plaats : Telefoonnummer : Stagebegeleider : Stichtse Vrije School Voortgezet

Nadere informatie

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS:

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Inhoudsopgave Gegevens van het talent, de school en het leerbedrijf... 1 Belangrijke regels... 3 Wat wordt er van je verwacht als je stageloopt?... 4 Verslagonderdeel A...

Nadere informatie

Maandag 25 april 2010 (net na de Paasvakantie)

Maandag 25 april 2010 (net na de Paasvakantie) Inleiding De bedoeling van deze opdracht is, jullie eens iets verder te laten nadenken over computers en de huidige technologie. Probeer deze opdracht zo goed mogelijk uit te werken, zodat je op een redelijk

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Heerbeeck college Best Schooljaar 2014-2015 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! -handen ineen -elkaar helpen -samenwerken -iets voor een ander doen -sociaal Stage coördinator: mevr. A. Luteyn

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Informaticabeheer (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Informaticabeheer iets voor

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure INFORMATICABEHEER (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Informaticabeheer iets voor

Nadere informatie

Atheneum Boom en ICT. Inleiding

Atheneum Boom en ICT. Inleiding Inleiding Vermits computers niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij, doet onze school dan ook haar uiterste best om onze leerlingen vaardigheden en attitudes bij te brengen op het gebied van

Nadere informatie

Stagefolder 2014-2015 Laurentius Praktijkschool

Stagefolder 2014-2015 Laurentius Praktijkschool 1 Stageorganisatie Laurentius Praktijkschool De stages zijn een belangrijk onderdeel van het schoolprogramma in VO 3, 4 /5 groep. De school heeft al vele jaren contacten met stagebedrijven en instellingen

Nadere informatie

Project Toegepaste Informatica 4BKa 2012-2013

Project Toegepaste Informatica 4BKa 2012-2013 Inleiding De bedoeling van deze opdracht is, jullie eens iets verder te laten nadenken over computers en de huidige technologie. Probeer deze opdracht zo goed mogelijk uit te werken, zodat je op een redelijk

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 2013-2014

SECTORWERKSTUK 2013-2014 SECTORWERKSTUK 2013-2014 1 HET SECTORWERKSTUK Het sectorwerkstuk is een verplicht onderdeel voor alle leerlingen uit het Mavo. Het maken van een sectorwerkstuk is een manier waarop je, als eindexamenkandidaat,

Nadere informatie

ALGEMEEN SECUNDAIR ONDERWIJS TWEEDE GRAAD. Economie. 3de leerjaar 4de leerjaar Godsdienst 2 2. Nederlands 4 4. Frans 5 4

ALGEMEEN SECUNDAIR ONDERWIJS TWEEDE GRAAD. Economie. 3de leerjaar 4de leerjaar Godsdienst 2 2. Nederlands 4 4. Frans 5 4 LGEMEEN ECUNDIR NDERWIJ Economie Frans 5 4 Duits 0 1 Geschiedenis 2 2 Wiskunde 4 4 Biologie 1 1 Chemie 1 1 Fysica 1 1 Informatica 1 1 Economie 4 4 Muzikale opvoeding 1 0 Plastische opvoeding 0 1 De leerlingen

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Informaticabeheer (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je vindt nieuwe softwareontwikkelingen boeiend. Tegelijk wil je een brede algemene vorming. Je hebt interesse in

Nadere informatie

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen:

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen: -1- Het profielwerkstuk 1. Inleiding Hier staat hoe u te werk gaat bij het maken van het profielwerkstuk. Ook de eisen waaraan het moet voldoen zijn opgesomd. Verder geeft het u een voorbeeld van een plan

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage.

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage. Je kunt een woordenlijst aanleggen. Je kunt een evaluatie invullen. Je weet wat formeel en informeel betekent. Je kunt een interview op je stageplaats

Nadere informatie

Inleiding maatschappelijke stage

Inleiding maatschappelijke stage Inleiding maatschappelijke stage Algemeen Met maatschappelijke stage doe je iets voor iemand anders zonder daar geld voor te krijgen. Nederland kan niet zonder vrijwilligers, zoals trainers bij sportclubs.

Nadere informatie

Studierichtingen 2 e GRAAD ASO

Studierichtingen 2 e GRAAD ASO 2 e GRAAD ASO EC-M = Economie (economie met extra talen 4 u wiskunde) EC-W = Economie (economie met extra wiskunde 5 u wiskunde) LA = Latijn WE = Wetenschappen Lessenrooster EC-M EC-W LA WE Godsdienst

Nadere informatie

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Data verzameld in de derde graad van de basisschool en verslag opgesteld door Amber Van Geit Opleiding:

Nadere informatie

Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege. 12 t/m 16 oktober 2015. Naam: Klas 3:

Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege. 12 t/m 16 oktober 2015. Naam: Klas 3: Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege 12 t/m 16 oktober 2015 Naam: Klas 3: DIT STAGEVERSLAG IS VAN Naam Emailadres Telefoon Klas MIJN STAGE DOE IK BIJ Naam organisatie Soort bedrijf Adres Plaats

Nadere informatie

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs:

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject Wat houdt praktijk

Nadere informatie

Naam:. Woonplaats: Telefoon: Naam organisatie: Plaats: E-mail:. Functie:. Telefoonnummer:...

Naam:. Woonplaats: Telefoon: Naam organisatie: Plaats: E-mail:. Functie:. Telefoonnummer:... ALGEMEEN DIT STAGEBOEK IS VAN Naam: Adres: Woonplaats: Telefoon: Klas:.. MIJN STAGE DOE IK BIJ Naam organisatie: Adres: Plaats: Telefoon: E-mail:......... MIJN STAGEBEGELEIDER IS Naam:. Functie:. Telefoonnummer:...

Nadere informatie

Samenvatting Hoofdstuk 1

Samenvatting Hoofdstuk 1 1.1 Software Categorieën 1. Je kunt software in twee manieren indelen: 1. Systeemsoftware 2. Applicatiesoftware Systeemsoftware Systeemsoftware regelt en ondersteunt de werking van de computer. Dus het

Nadere informatie

STAGE. Handig om te weten als je gaat stage lopen

STAGE. Handig om te weten als je gaat stage lopen STAGE Handig om te weten als je gaat stage lopen Je hebt het assessment gedaan. De school, jijzelf en je ouder(s)/verzorger(s) vinden dat je stagegeschikt bent. Je mag dus gaan stage lopen. Daar komt heel

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Stages. Het zoeken van een stageplaats Stappenplan

Inhoudsopgave. Stages. Het zoeken van een stageplaats Stappenplan Stageverslag klas 9 Parcival College 2013 Inhoudsopgave Stages Het zoeken van een stageplaats Stappenplan Tijdens je stage Doel van de stage Stageprogramma Voorbereiding en afsluiting Waar moet je op letten

Nadere informatie

Begeleide interne stage

Begeleide interne stage Ik, leren en werken Begeleide interne stage Deel 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs Inhoudelijke redactie: Titel: Ik, leren

Nadere informatie

Aan het einde van je stageperiode is het de bedoeling dat je het onderstaande eindverslag invult.

Aan het einde van je stageperiode is het de bedoeling dat je het onderstaande eindverslag invult. Stageverslag Aan het einde van je stageperiode is het de bedoeling dat je het onderstaande eindverslag invult. Tijdens je stage heb je nieuwe dingen geleerd en ervaring opgedaan. Noem er tenminste vijf:

Nadere informatie

Excel Controller. Jaarrekening

Excel Controller. Jaarrekening Handleiding in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 13-04-2011 F. van Eedenstraat 2 I. www.excelcontroller.nl KVK Rotterdam 24.31.44.22 T. 087 8758788 3351 SM Papendrecht E. info@excelcontroller.nl

Nadere informatie

Excel Controller. Jaarrekening

Excel Controller. Jaarrekening Handleiding in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 13-04-2011 F. van Eedenstraat 2 I. www.excelcontroller.nl KVK Rotterdam 24.31.44.22 T. 087 8758788 3351 SM Papendrecht E. info@excelcontroller.nl

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie Op acht bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken

Nadere informatie

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl STAGE-INOFRMATIEBOEK Klas 11 2013/2014 Stageboekje van : Klas : Stagebegeleider : Stageplaats bij Naam instelling : Straat : Plaats : Telefoonnummer : Stagebegeleider : Stichtse Vrije School Voortgezet

Nadere informatie

COMMERCIELE SECTOR VERZORGENDE SECTOR INDUSTRIELE SECTOR SOCIALE & TECHNISCHE WETENSCHAPPEN

COMMERCIELE SECTOR VERZORGENDE SECTOR INDUSTRIELE SECTOR SOCIALE & TECHNISCHE WETENSCHAPPEN COMMERCIELE SECTOR VERZORGENDE SECTOR INDUSTRIELE SECTOR HANDEL SOCIALE & TECHNISCHE WETENSCHAPPEN MECHANISCHE TECHNIEKEN INFORMATICABEHEER Begijnhoflaan 1, 9200 Dendermonde 052 25 88 10 info@ktad.be www.ktad.be

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Informaticabeheer (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Informaticabeheer iets voor

Nadere informatie

Beroepsgerichte Vorming, opleiding handel en administratie of Project Algemene Vakken

Beroepsgerichte Vorming, opleiding handel en administratie of Project Algemene Vakken ONTBIJT OP SCHOOL De jongeren organiseren zelf een ontbijt op school. Ze bepalen hoe het ontbijt er zal uitzien en staan ook in voor de praktische organisatie. Hiervoor moeten ze een heel aantal zaken

Nadere informatie

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek Het functioneringsgesprek Wat Een functioneringsgesprek is een periodiek gesprek tussen de medewerker en de direct leidinggevende over het werk (inhoud en uitvoering van het werk, werksfeer en werkomstandigheden)

Nadere informatie

Naam. Nummer:. Klas. Datum.

Naam. Nummer:. Klas. Datum. ([FHOKHUKDOLQJVRHIHQLQJHQ Naam. Nummer:. Klas. Datum. 1 Vergelijk de vensters van Excel en Word Open Microsoft Word. Als het werkvenster leeg is, open je een nieuw document. Open Microsoft Excel. Als het

Nadere informatie

Huiswerk in onze school

Huiswerk in onze school Huiswerk in onze school Huiswerk is voor ons team belangrijk. We zien huiswerk in de eerste plaats als een extra inoefening van de geziene leerstof. Door huiswerk te maken leren onze leerlingen ook zelfstandig

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

STAGE LOGBOEK 3MAVO Naam: Klas:

STAGE LOGBOEK 3MAVO Naam: Klas: STAGE LOGBOEK 3MAVO Naam: Klas: Waarom een stageperiode Het vmbo-onderwijs bereidt leerlingen voor op een vervolgopleiding in het MBO. In dat kader wordt er voor de leerlingen van 3 mavo in maart 2016

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 VOORWOORD Als stageteam Toegepaste Psychologie zijn wij zeer verheugd dat uw instelling onze student(en) een stageplaats biedt en zo participeert in het opleiden

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (2de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel

Nadere informatie

Sint-Lievenscollege Business. De school voor jouw toekomst

Sint-Lievenscollege Business. De school voor jouw toekomst Op stap naar de derde graad Kiezen is moeilijk (keuzestress!!) Hoe moet ik kiezen? Wat zal ik kiezen? Hoe moet ik kiezen? Vanuit een positieve ingesteldheid! Rekening houdend met talent interesse/motivatie

Nadere informatie

http://www.exeleren.net http://ictwereld.blogspot.com

http://www.exeleren.net http://ictwereld.blogspot.com http://www.exeleren.net http://ictwereld.blogspot.com Kennismaking met exe learning en het programma exe 2007-10-07 exe elearning Pagina 1 van 15 Voorwoord Programma s om interactief lesmateriaal op pc

Nadere informatie

STAGECONTRACT MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2015-2016. Onderstaande leerling van het Pius X-College uit Bladel gaat een Maatschappelijke Stage lopen.

STAGECONTRACT MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2015-2016. Onderstaande leerling van het Pius X-College uit Bladel gaat een Maatschappelijke Stage lopen. STAGECONTRACT MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2015-2016 Onderstaande leerling van het Pius X-College uit Bladel gaat een Maatschappelijke Stage lopen. Voor iedere stage is een nieuw stagecontract vereist! Naam

Nadere informatie

De Programma-matrix. http://www.programmamatrix.be/ Functie van de Programma-matrix

De Programma-matrix. http://www.programmamatrix.be/ Functie van de Programma-matrix De Programma-matrix Informatie over educatieve programma's kunnen wij terugvinden op de Programma-matrix. De Programma-matrix is een elektronische databank gemaakt in samenwerking met Nederland. De nieuwe

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Stage eerste Leerjaar

Stage eerste Leerjaar Stage eerste Leerjaar De student loopt voor de eerste keer stage in een eerste leerjaar. Deze stage kadert binnen het thema het jonge kind waar onder meer de didactiek van het eerste leerjaar uitvoerig

Nadere informatie

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 SINT-LODEWIJKSCOLLEGE Beste leerling Met deze brochure in de hand kun je zien welke studierichtingen in het Sint- Lodewijkscollege aangeboden worden. Het is een waaier

Nadere informatie

HBO BOEKHOUDEN

HBO BOEKHOUDEN HBO BOEKHOUDEN 2015-2016 Doelstelling projectwerk (leerplan) Cursist leert verworven kennis uit opleiding praktisch toepassen. Bedoeling: uitdrukkelijk link met praktijk leggen. Het centrum kan hiervoor

Nadere informatie

Stagerage Versie 3 zomer 2010

Stagerage Versie 3 zomer 2010 Stagerage Versie 3 zomer 2010 De Leerling BlueBased B.V (2010) Auteur: Jeroen IJzerman Inleiding In deze handleiding worden de speciale acties behandeld, die voor de leerling gelden. De rollen in het proces

Nadere informatie

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 2 de graad

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 2 de graad 2 de graad Handel Vakken Derde jaar Handel Vierde jaar aardrijkskunde 1 1 geschiedenis 1 1 godsdienst 2 2 lich. opvoeding 2 2 natuurwetenschappen 2 2 Frans 5 5 Engels 3 3 unde 4 4 T.E. Bedrijfshuishoudkunde

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Rondleiding collega. Bij deze opdracht toon jij vaardigheden en werkhouding aan door een rondleiding op je stagebedrijf te

Rondleiding collega. Bij deze opdracht toon jij vaardigheden en werkhouding aan door een rondleiding op je stagebedrijf te Rondleiding collega Bij deze opdracht toon jij vaardigheden en werkhouding aan door een rondleiding op je stagebedrijf te verzorgen aan een collega van het stagebedrijf. Jouw stagebegeleider en/of docent

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE. 1. Doel van een cv. 2. Lay-out. 3. Lengte

CURRICULUM VITAE. 1. Doel van een cv. 2. Lay-out. 3. Lengte CURRICULUM VITAE 1. Doel van een cv Het doel van je cv is dat de werkgever in 1 oogopslag een goede indruk krijgt van wat je te bieden hebt en dit hem overtuigt om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Nadere informatie

Van maandag 28/2 tot en met zaterdag 5/3. Vormingsweek voor vrijwilligers WELGEVORMD DIGITAAL

Van maandag 28/2 tot en met zaterdag 5/3. Vormingsweek voor vrijwilligers WELGEVORMD DIGITAAL Van maandag 28/2 tot en met zaterdag 5/3 Vormingsweek voor vrijwilligers WELGEVORMD DIGITAAL Workshops (inschrijven verplicht) Ga je één keer per jaar als vrijwilliger helpen op het feest van de brandweer?

Nadere informatie

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Je hebt als groep ouders een idee van wat je rond cultuur, ouderbetrokkenheid en taalstimulering zou willen doen op de school van je kind(eren)? Dit doe

Nadere informatie

Stichtse Vrije School

Stichtse Vrije School Studiewijzer Eindwerkstuk Stichtse Vrije School Klas 11A / 11B Schooljaar 2014-2015 Algemeen Je sluit je vrijeschooltijd af door een eindwerkstuk te maken. Je bent vrij in de keuze van de vorm en inhoud

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

Stageverslag Michaël Deslypere

Stageverslag Michaël Deslypere Stageverslag Michaël Deslypere MANPOWER Stagementor: Valerie Milissen Stagebegeleider: Pieterjan Bonne 2 Inhoudsopgave 1.Voorwoord... 3 2.Situering/voorstelling van de stageplaats... 4 3.Beschrijving van

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure SECRETARIAAT-TALEN (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting TSO Secretariaat-Talen iets

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs 1 ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs Prof. dr. T. Schellens Leen Casier Veerle Lagaert Prof. dr. B. De Wever Prof. dr. M. Valcke 2 ENW-project Professionaliseringspakket

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Gerrit van der Veen College Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een Maatschappelijke Stage? 4 De stage 4 Overzicht belangrijke data 6 Hulp bij het zoeken naar stageplekken 7 De eindopdracht

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE. Ken jezelf! Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

CURRICULUM VITAE. Ken jezelf! Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS CURRICULUM VITAE In dit lespakket maken jongeren hun cv. Vermits sommige jongeren al van bij het begin van het schooljaar op zoek gaan naar een job of stageplaats, maken ze zeer snel een eerste exemplaar

Nadere informatie

STAGES A&O PSYCHOLOGIE

STAGES A&O PSYCHOLOGIE STAGES A&O PSYCHOLOGIE INFOSESSIE 20/10/2017 Prof. dr. Joeri Hofmans & Prof. dr. Sara De Gieter STAGE A&O PSYCHOLOGIE ALGEMEEN Doel: 1e praktijkervaring als A&O-psycholoog 30 SP en 875 uren stagetijd:

Nadere informatie

Naam: Klas: Nr.: Leerkracht: DMO Datum: Score: / Begeleid Zelfstandig Leren HARDWARE Les 1 Het moederbord - De processor Werktijd: 1 lesuur

Naam: Klas: Nr.: Leerkracht: DMO Datum: Score: / Begeleid Zelfstandig Leren HARDWARE Les 1 Het moederbord - De processor Werktijd: 1 lesuur 4 ASO Naam: Klas: Nr.: Vak: Informatica Leerkracht: DMO Datum: Score: / Begeleid Zelfstandig Leren HARDWARE Les 1 Het moederbord - De processor Werktijd: 1 lesuur Dit is een individuele taak! Maak gebruik

Nadere informatie

Stappenplan voor een werkstuk in Word

Stappenplan voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKESTAGE

MAATSCHAPPELIJKESTAGE MAATSCHAPPELIJKESTAGE schooljaar 015-016 voor leerlingen uit het derde leerjaar. Contactpersoon Maatschappelijke stage: dhr./mevr... Telefoonnummer: Contactpersoon Zwin College, mevr. H. Roodbeen 0117-454555,

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek Maatschappelijke Stage (MaS) Heerbeeck College Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Extra Handen Samenwerken Vrijwillig Inzet Bijdrage Maatschappij

Nadere informatie

Middenschool Sint-Gertrudis

Middenschool Sint-Gertrudis KATHOLIEK ONDERWIJS LANDEN Middenschool Sint-Gertrudis Groenendael 2A www.kolanden.be Informatienamiddag Zondag 15 maart 2015 om 14 uur In de feestzaal van de school Eerste leerjaar A Godsdienst + KEUZE

Nadere informatie

Stagerage Versie 3 zomer 2011

Stagerage Versie 3 zomer 2011 Stagerage Versie 3 zomer 2011 De Leerling BlueBased B.V (2010) Auteur: Jeroen IJzerman Inleiding In deze handleiding worden de speciale acties behandeld, die voor de leerling gelden. De rollen in het proces

Nadere informatie

Handleiding examinering student eind stage

Handleiding examinering student eind stage Handleiding examinering student eind stage Handleiding voor het uitvoeren van examinering in de beroepspraktijk. Medewerker Beheer ICT P2-K1: Ondersteunen van gebruikers P2-K1-W1: Opstellen van instructies

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16-17 jaar. Je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Werken met de Excelmappen

Werken met de Excelmappen Werken met de Excelmappen Het nieuwe leerplan wijst op het gebruik van een Excelrekenmap naast andere ICT-toepassingen. Het handboek voorziet in de mogelijkheid om sommige opdrachten en oefeningen met

Nadere informatie

Nog vragen? Neem dan gerust contact op met ons secretariaat op het nummer 02/545.57.57 of stuur een mailtje naar info@houtproef.be.

Nog vragen? Neem dan gerust contact op met ons secretariaat op het nummer 02/545.57.57 of stuur een mailtje naar info@houtproef.be. een organisatie van Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers Contactpersoon: Filip Coveliers Lombardstraat 34-42, 1000 Brussel T 02 545 57 05 F 02 545 58 59 info@houtproef.be www.houtproef.be FAQ vragen

Nadere informatie

Handleiding kandidaat Examenproject: Een account voor je baas

Handleiding kandidaat Examenproject: Een account voor je baas Handleiding kandidaat Examenproject: Een account voor je baas kwalificatie: Medewerker ICT (CREBO: 95060/ 2010-2011) kerntaak 1: Installeren van hard- en software kwalificatie: Medewerker ICT (CREBO: 95060/

Nadere informatie

Richtlijnen Stage (Fase 3) Information Management & Security

Richtlijnen Stage (Fase 3) Information Management & Security Thomas More Mechelen Opleiding Informatiemanagement en Multimedia Campus Mechelen Richtlijnen Stage (Fase 3) Information Management & Security Iedere student wordt verondersteld op de hoogte te zijn van

Nadere informatie

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3 Inhoudsopgave Maatschappelijke stage op het Trias 1 Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2 Tips voor ouders 3 Stageboekje (deze gebruiken de leerlingen) 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 Inhoud: Inleiding 2 Tijdsplanning 3 Logboek 4 Voorbeeld logboek 5 Verslag 6 Bronvermelding 7 Weging/ eindcijfer 8 pws-informatieboekje

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Naam Klas Mentor Waar loop jij stage? Naam 1 e stagebedrijf Adres Telefoon Stagebegeleider Startdatum stage Einddatum stage Aantal stagedagen

Nadere informatie

Portfolioformulieren Niveau 2

Portfolioformulieren Niveau 2 Portfolioformulieren Niveau 2 Portfolio formulieren ICT-Flex Niveau 2 Cohort 2010/11 ALG2 DO I.T.! Information toepassen Algemene Kennis van de ICT - opdracht 4 Naam Nummer Begeleider Datum Wat lever

Nadere informatie

De maatschappelijke stage op het Alfrink College Klas 3H en 4V

De maatschappelijke stage op het Alfrink College Klas 3H en 4V De maatschappelijke stage op het Alfrink College Klas 3H en 4V Op zoek naar een maatschappelijke stage die bij jou past? Dat is heel makkelijk. Je kiest wat jij leuk vindt en doet daarmee meteen iets goeds

Nadere informatie

Wie gaat dat betalen? LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum

Wie gaat dat betalen? LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum Ontdek de waarde van Nederland Belasting & Douane Museum LESPROGRAMMA: Wie gaat dat betalen? Klas 1 en 2 VMBO / MBO Bestemd voor leraren Klas 1 en 2 VMBO / MBO Wie gaat dat betalen? Geschikt voor klassen

Nadere informatie

3KA Toegepaste informatica

3KA Toegepaste informatica 3KA Toegepaste informatica Thierry Willekens, leerkracht Koninklijk Technisch Atheneum Mol 2008 WOORD VOORAF Alle leerlingen verwerven de basisvaardigheden van ICT in het eerste jaar van de eerste graad

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 MAVO

Beroepenwerkstuk 3 MAVO Beroepenwerkstuk 3 MAVO 2015 2016 1 INLEIDING Het beroepenwerkstuk: Een van de onderdelen van het programma beroepenoriëntatie in 3 mavo is het maken van een beroepenwerkstuk en het presenteren hiervan

Nadere informatie

STAGEBOEKJE 2016 / 2017

STAGEBOEKJE 2016 / 2017 STAGEBOEKJE 2016 / 2017 Naam: Klas: Bedrijf / Instelling: 1 Dit stageboekje is voor jou gemaakt. Aan de hand van een logboek en een aantal opdrachten hopen we dat je zoveel mogelijk van je stage kunt leren.

Nadere informatie

O U D E R AV O N D 1 5 D E C E M B E R 2 0 1 5 VAKKENKEUZE KLAS 2

O U D E R AV O N D 1 5 D E C E M B E R 2 0 1 5 VAKKENKEUZE KLAS 2 O U D E R AV O N D 1 5 D E C E M B E R 2 0 1 5 VAKKENKEUZE KLAS 2 De begeleiding Vakkeuzemarkt Mentorlessen Walewyc.dedecaan.net Voorlichting in de klas Meelooplessen beroepsgericht vak De planning 15

Nadere informatie

Deze stageperiode start met een aantal observatie- en participatiedagen in de stageschool en enkele stagevoorbereidingsdagen op de hogeschool.

Deze stageperiode start met een aantal observatie- en participatiedagen in de stageschool en enkele stagevoorbereidingsdagen op de hogeschool. Stageperiode 1B Situering Stageperiode 1B valt in het 2 de semester. De studenten lopen deze stage per twee in één stageklas. De duo s lopen per semester stage in een ander leerjaar. De studenten lopen

Nadere informatie

Modernisering SO eerste graad. Dinsdag 12 maart 2019

Modernisering SO eerste graad. Dinsdag 12 maart 2019 Modernisering SO eerste graad Dinsdag 12 maart 2019 2 Bedoeling van deze avond Voorstellen van de vernieuwde brede observerende en oriënterende eerste graad in de katholieke secundaire scholen van Geraardsbergen

Nadere informatie

Brede basiszorg. Schooljaar :

Brede basiszorg. Schooljaar : Brede basiszorg Schooljaar : 2017-2018 Ondersteuningsmaatregelen - brede basiszorg. Schooljaar: vanaf 2017-2018. Fase 0 - Brede basiszorg Wat hebben leerlingen nodig om te leren? Elke school biedt brede

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie