De toekomst van de landbouw en voedselvoorziening van de EU: Vereenvoudiging en modernisering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De toekomst van de landbouw en voedselvoorziening van de EU: Vereenvoudiging en modernisering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid"

Transcriptie

1 De toekomst van de landbouw en voedselvoorziening van de EU: Vereenvoudiging en modernisering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid VRAGEN & ANTWOORDEN over de RAADPLEGING en de EFFECTBEOORDELING Wat zijn de toekomstplannen van de Commissie voor het GLB? Met haar werkprogramma voor 2017 bevestigt de Commissie dat ze zal doorgaan met en een brede raadpleging zal houden over de vereenvoudiging en modernisering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het doel is om het GLB te laten bijdragen aan de tien prioriteiten van de Commissie en aan de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen 1. De resultaten van deze werkzaamheden zullen eind 2017 worden gepresenteerd in een mededeling over de vereenvoudiging en modernisering van het GLB. Waarom moet het GLB zo snel na de vorige hervorming opnieuw onder de loep worden genomen? Twee onvoorziene ontwikkelingen maken dit nodig: Ten eerste, de vaststelling dat geen van de betrokken partijen tevreden was over het eindresultaat vanwege de complexiteit van de uiteindelijke wetgeving vandaar de behoefte aan vereenvoudiging van het GLB. Ten tweede is de bredere context waarin de landbouw van de EU is ingebed, gaande van uitdagingen op het gebied van markten en handel tot klimaat en milieu, in sneltempo veranderd vandaar de behoefte aan modernisering van het GLB. Wat houdt dit proces in? Het proces omvat een brede raadpleging en een effectbeoordeling. De bedoeling is alle beschikbare gegevens over de prestaties van het GLB te verzamelen, lering te trekken uit de tenuitvoerlegging van de hervorming van 2013, de huidige problemen met het GLB aan te wijzen en te analyseren waar er behoefte is aan modernisering en vereenvoudiging. De resultaten worden eind 2017 gepresenteerd in een mededeling met de bevindingen over de huidige prestaties van het GLB en aanvullende beleidsopties op basis van degelijke en betrouwbare informatie. Welke andere bijdragen horen bij dit proces? Het debat over de toekomst van het GLB is zowel binnen als buiten de Europese instellingen al begonnen. Zo heeft de Raad van ministers er verschillende vergaderingen aan gewijd (onder andere een informele Raad onder het Nederlandse voorzitterschap, een ministeriële conferentie in het Franse Chambord, en een debat van de Raad onder het Slowaakse voorzitterschap), terwijl het 1 Werkprogramma van de Europese Commissie voor 2017: Naar een Europa dat ons beschermt, sterker maakt en verdedigt (COM(2016) 710 final).

2 Europees Parlement verscheidene initiatiefverslagen heeft aangenomen waarin tot ingrijpende veranderingen wordt opgeroepen. Ook heeft het Maltese voorzitterschap een debat over de toekomst van het GLB op de agenda van de Raad in maart gezet. RAADPLEGING Waarom worden belanghebbenden geraadpleegd? Doelstellingen van de raadpleging: Meningen peilen over de prestaties van het huidige beleid en over de uitdagingen voor de landbouw en de plattelandsgebieden van de EU Ideeën over hoe het beleid kan worden aangepast aan deze nieuwe uitdagingen verzamelen en evalueren Op een open en transparante wijze een zo breed mogelijk scala aan standpunten en bezorgdheden over de EU-landbouw samenbrengen Het brede publiek betrekken bij het debat over het GLB, en meer mensen aanmoedigen om deel te nemen aan de beleidsbesprekingen Tijdens de raadpleging zal bijzondere aandacht worden besteed aan de noodzaak om standpunten in te winnen van belanghebbenden die doorgaans geen toegang hebben tot de institutionele kanalen (zoals individuele landbouwers, burgers, consumenten en sommige landbouw- en plattelandsgemeenschappen). Er wordt ook rekening gehouden met het advies van het REFITplatform 2, zonder vooruit te lopen op het voorstel van de Commissie voor een nieuw meerjarig financieel kader. Hoe worden de belanghebbenden geraadpleegd? De raadpleging gebeurt via: Bestaande institutionele kanalen: vergaderingen van deskundigengroepen en van de groepen voor de dialoog met het maatschappelijk middenveld, in het bijzonder die over het GLB Methoden met een ruimer bereik: een online openbare raadpleging (om onder andere burgers en consumenten te bereiken) en technische seminars (met deskundigen en een aantal specifieke belanghebbenden) Een conferentie waarop de resultaten van de openbare raadpleging zullen worden gepresenteerd aan een brede waaier van belanghebbenden Op welke bouwstenen is deze openbare raadpleging gebaseerd? De raadpleging bouwt voort op een aantal stappen die reeds in 2016 zijn gezet: a) Europese Conferentie over plattelandsontwikkeling 2.0 in Cork (5-6 september 2016): Het doel van deze conferentie bestond erin te komen tot een gezamenlijke visie van de belanghebbenden op de toekomst van plattelandsgebieden en tot aanbevelingen om deze visie in de praktijk te brengen. De inhoud van de Verklaring van Cork zal als leidraad dienen voor het hele 2 Het REFIT-platform bestaat uit vertegenwoordigers van de Commissie, van nationale overheden en van belanghebbenden. Het platform ondersteunt de vereenvoudiging van de EU-wetgeving en de vermindering van de regeldruk voor het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven en overheidsinstanties.

3 beleidsvormingsproces. Op de conferentie verzamelden 340 belanghebbenden bij de ontwikkeling van plattelandsgebieden (onder andere landbouwers, milieu-ngo's, niet-gouvernementele consumentenorganisaties, plattelandsondernemingen, toeleveranciers en verwerkende bedrijven, denktanks en plaatselijke actiegroepen). b) EU-conferentie over de vooruitzichten voor de landbouw (6-7 december 2016): Deze conferentie had als doel inzichten en gegevens te verzamelen over de middellangetermijnontwikkeling op de landbouwmarkten, en een debat aan te zwengelen tussen beleidsmakers en belanghebbenden over de beleidsuitdagingen van klimaatverandering en de beschikbaarheid van hulpbronnen. Daarnaast werden de nieuwste vooruitzichten voor de EUmarkten voor zuivel, varkensvlees, en akkerbouwgewassen voor de komende tien jaar gepresenteerd en besproken met de belanghebbenden. Meer dan 500 vertegenwoordigers van EU-instellingen, overheden, internationale organisaties, belanghebbenden binnen de voedselketen, de sociaal-professionele sector, marktdeskundigen, academici en denktanks waren aanwezig. c) Groep voor de dialoog met het maatschappelijk middenveld (CDG) over het GLB (16 december 2016) Meer dan 70 vertegenwoordigers van landbouwverenigingen, de levensmiddelenindustrie, handelaren en milieu-ngo's namen deel aan deze dialoog. Met het brede scala van belanghebbende partijen als deelnemers wordt verwacht dat de dialooggroep over het GLB het belangrijkste forum voor besprekingen wordt tijdens het raadplegingsproces. d) Verslag van de Taskforce landbouwmarkten (AMTF) (14 november 2016) De AMTF bestond uit 12 ervaren deskundigen inzake een of meer aspecten van de voedselketen. De groep is tussen januari en november 2016 regelmatig samengekomen om te praten over markttransparantie, toegang van landbouwers tot financiële instrumenten en termijnmarkten voor afdekking van prijsrisico's, opties voor contractuele verbintenissen binnen de keten en wettelijke mogelijkheden voor landbouwers om collectieve acties te organiseren thema's die stuk voor stuk als doel hebben de positie van landbouwers in de voedselketen te versterken. De aanbevelingen van de AMTF (met onder meer de aanbeveling voor EU-wetgeving betreffende oneerlijke handelspraktijken) zullen aanvullende waardevolle input vormen en de Commissie zal deze aanbevelingen uitvoerig onderzoeken in het kader van dit raadplegingsproces. Wanneer en hoe zullen de resultaten van de raadpleging worden bekendgemaakt?

4 De resultaten van de raadpleging zullen in juli 2017 worden meegedeeld op een conferentie voor diverse belanghebbenden, waaronder vertegenwoordigers van de groepen voor de dialoog met het maatschappelijk middenveld, agrarische en ecologische belangenorganisaties, deskundigen en andere belanghebbenden, zoals consumenten- en milieuorganisaties. Een samenvatting van de resultaten van de raadpleging wordt online gepubliceerd. Voorts zullen de resultaten van de raadpleging worden verwerkt in de effectbeoordeling (zie hieronder). Commissaris Hogan heeft gesproken over een toekomstig GLB dat milieuvriendelijker en duurzamer is, meer aandacht besteedt aan generatievernieuwing, beter bestand is tegen prijsschommelingen enz. Betekenen deze uitspraken niet dat het hele raadplegingsproces overbodig is? Wat als de raadpleging immers geheel andere prioriteiten opwerpt? Deze standpunten weerspiegelen de bezorgdheden van een brede waaier aan belanghebbenden sinds de laatste hervorming. Het doel van deze raadpleging is de prioriteiten van het toekomstige GLB in kaart brengen. Waarschijnlijk zullen veel van de geuite bezorgdheden nadrukkelijk aanwezig blijven, maar de raadpleging zou ook andere zorgpunten kunnen opwerpen. Het raadplegingsproces is ontworpen om inbreng te leveren voor de uiteindelijke voorstellen van de Commissie. Hoe wordt het evenwicht van het raadplegingsproces gegarandeerd? Wat als een bepaalde belangengroep ondervertegenwoordigd of oververtegenwoordigd is? De raadpleging staat open voor alle belanghebbende partijen. De Commissie neemt momenteel een aantal maatregelen om zo veel mogelijk reacties te krijgen, en verspreidt de uitnodiging onder andere via webpublicaties, sociale media, het Europees netwerk voor plattelandsontwikkeling en op landbouwbeurzen waar DG AGRI aanwezig is. Respondenten zal worden gevraagd aan te geven wie ze zijn en waar ze werken, zodat het spectrum aan reacties duidelijk zichtbaar is. Waarom worden er enkel gesloten en pro-formavragen gesteld? Het wezenlijke doel van de vragenlijst is om op relatief korte tijd toch op doeltreffende wijze zo veel mogelijk antwoorden te verzamelen van zo veel mogelijk verschillende respondenten. Het soort vragen van deze vragenlijst is daartoe het geschiktst. De vragen in de vragenlijst zijn zowel gesloten als open, in het bijzonder die over doelstellingen, modernisering en vereenvoudiging. Respondenten zullen niet alleen de vragen kunnen beantwoorden, maar ook hun specifieke standpunten en bezorgdheden kunnen uiten. Ook nodigt de online vragenlijst de respondenten uit een bijdrage van maximaal vijf bladzijden toe te voegen, zoals bijvoorbeeld een standpuntnota. Er bestaan geen beperkingen op de onderwerpen die in een dergelijke nota kunnen worden aangekaart. Voorts wordt verwacht dat verschillende belangengroepen, zoals groepen van belanghebbenden, denktanks enz., specifieke en vrij gedetailleerde bijdragen zullen indienen, die ook een welkome inbreng vormen tijdens het raadplegingsproces. Waarom enkel een online vragenlijst? Wat met diegenen die geen toegang hebben tot het internet (een groot probleem in landelijke gebieden)?

5 Met online vragenlijsten kan het grootst mogelijke aantal reacties worden ingewonnen. De Commissie verwelkomt echter ook altijd spontane bijdragen over de toekomst van het GLB per post. In dat opzicht hoopt de Commissie dat de organisaties van belanghebbenden en de autoriteiten van de lidstaten de deelname aan de raadpleging zo veel mogelijk zullen bevorderen. Wat is het doel van de effectbeoordeling? EFFECTBEOORDELING Belangrijke initiatieven van de Commissie gaan gepaard met een effectbeoordeling, wanneer verwacht wordt dat de geplande EU-maatregelen aanzienlijke economische, ecologische of sociale gevolgen zullen hebben. Dat is het geval voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, en de Commissie wil dan ook handelen volgens de voorschriften voor betere regelgeving. De behoefte aan modernisering en vereenvoudiging van het GLB vereist zowel retrospectief als toekomstgericht overleg over het beleid, niet alleen om de belangrijkste uitdagingen in de landbouw en op het platteland te identificeren, maar ook om het GLB zo goed mogelijk te laten bijdragen aan de beleidsprioriteiten van de Commissie (met name werkgelegenheid en groei), duurzame ontwikkeling, een resultaatgerichte begroting, vereenvoudiging en subsidiariteit. In dit verband biedt de raadpleging van belanghebbenden op meningen gebaseerde informatie. Ze biedt een kans om in het debat over de toekomst van het GLB rekening te houden met maatschappelijke behoeften en om de nieuwe beleidsprioriteiten beter op inclusieve en omvattende wijze in het GLB te integreren. De effectbeoordeling die daarna volgt, gaat uit van feiten. Ze maakt het mogelijk uitdagingen te benoemen, doelstellingen af te bakenen en beleidsopties te formuleren om deze doelstellingen te bereiken. Vervolgens worden de effecten van deze beleidsopties op economisch, ecologisch en sociaal gebied geëvalueerd. Dit alles gebeurt op een inclusieve en transparante manier, met betrokkenheid van alle relevante Commissiediensten, belanghebbenden en externe deskundigen. Begint u van nul af aan bij deze beoordeling? Nee. De beoordeling van de modernisering en vereenvoudiging van het GLB bouwt voort op verschillende belangrijke processen en werkzaamheden: Ten eerste, de ontwikkeling van de publieke opinie omtrent landbouw, plattelandsgebieden en het GLB: Zoals opeenvolgende Eurobarometer-enquêtes laten zien, heerst er bij EU-burgers een toenemende bezorgdheid over landbouw en plattelandsgebieden. Ten tweede de vereenvoudiging van het GLB die sinds 2014 wordt doorgevoerd (een belangrijk initiatief in deze ambtsperiode van de Commissie): Dit proces heeft de Commissie in staat gesteld om standpunten van diverse partijen te verzamelen die belang hebben bij het aanzienlijke aantal vereenvoudigingsmaatregelen dat tot nu toe is genomen. Tijdens dit proces hebben een aantal belanghebbenden opgeroepen tot ambitieuze wijzigingen van het GLB.

6 Ten derde, de dialoog die sinds 2015 met de belanghebbenden wordt gevoerd over de langetermijnontwikkeling van het beleid: de nadruk leggen op de standpunten van de verschillende EU-belanghebbenden aangaande de drie langetermijndoelstellingen van het GLB, en de opkomende spanningen tussen de economische en ecologische doelstellingen van het GLB identificeren. Het gaat hierbij om de aanbevelingen van de AMTF en de Cork 2.0-verklaring "Een betere levenskwaliteit in plattelandsgebieden". Ten slotte zal er bij de modernisering en vereenvoudiging van het GLB rekening worden gehouden met de resultaten van vorige evaluaties en studies over het GLB, evenals met de eerste evaluaties van en studies over het huidige GLB. Wat is een aanvangseffectbeoordeling? Het is een routekaart waarin de Commissie haar plannen voor nieuwe beleids- en wetgevingsinitiatieven uiteenzet waarvoor een effectbeoordeling zal worden uitgevoerd. De aanvangseffectbeoordeling geeft een eerste beschrijving van het probleem en van de mogelijke beleidsopties, samen met een overzicht van de beoogde fasen van het initiatief, waaronder geplande effectbeoordelingswerkzaamheden en de raadpleging van de belanghebbenden. Lopen de opties van de aanvangseffectbeoordeling vooruit op hoe het toekomstige GLB eruit zal zien? Zal het GLB na 2020 met andere woorden een van deze vijf opties zijn? Nee. De aanvangseffectbeoordeling loopt niet vooruit op de eindbeslissing van de Commissie. De in de aanvangseffectbeoordeling beschreven opties zijn een weerspiegeling van de continue analyse van de reeds in het debat besproken uitdagingen en ideeën. Het "no CAP"-scenario strookt niet met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en is als zodanig niet realistisch, noch wenselijk. Daarnaast is het basisscenario zonder beleidswijziging nodig om de impact van alternatieve beleidsopties te kunnen beoordelen. De beschreven opties zullen niet noodzakelijk worden opgenomen in de voorstellen voor het toekomstige GLB. Uit de brede raadpleging zouden andere ideeën kunnen voortspruiten. Het is eveneens mogelijk dat uiteindelijk voor een combinatie van deze opties wordt gekozen. Betekent dit een nieuwe stap in de richting van een hernationalisering van het GLB? In de effectbeoordeling zal een optie zonder beleid worden geanalyseerd. Het is echter een onrealistische optie die de toegevoegde waarde van een EU-breed beleid zal illustreren. In de eengemaakte markt is een gemeenschappelijke aanpak van het landbouwbeleid nodig. Een gemeenschappelijke aanpak zorgt, in vergelijking met nationaal beleid, ook voor efficiënter gebruik van begrotingsmiddelen, en draagt bij aan economische en sociale samenhang. Zo kan EU-beleid zich toespitsen op grensoverschrijdende uitdagingen als klimaatverandering, milieu en biodiversiteit, die niet ophouden aan de landsgrenzen. VOLGENDE STAPPEN HET TOEKOMSTIGE GLB Op welke manier is dit raadplegingsproces gerelateerd aan het MFK? Hoe kan er reeds sprake zijn van een GLB-hervorming terwijl de begroting nog niet bekend is?

7 Dit proces begint met het beantwoorden van de beleidsgerelateerde vragen "wat, waarom, hoe, en voor wie?" "Hoeveel" komt in een latere fase aan bod. De effectbeoordeling is gericht op specifieke beleidsprioriteiten voor de toekomst zonder vooruit te lopen op de financiële toewijzingen voor het GLB in het volgende MFK. Betekent een nieuwe hervorming van het GLB dat alle voorgaande hervormingen, en in het bijzonder de recentste hervorming, mislukt zijn? Hoe kan u met zekerheid weten dat deze hervorming zal slagen? Dat de Commissie een raadpleging houdt over de toekomst van het GLB betekent niet dat de recentste hervorming een mislukking was, noch dat de Commissie reeds volledig heeft bepaald hoe het beleid kan worden verbeterd. De hervorming moet veeleer als antwoord worden beschouwd op de belangrijke veranderingen die zich sinds 2013 hebben voorgedaan. De onzekerheid op de markt is toegenomen en de EU heeft nieuwe internationale overeenkomsten getekend, in het bijzonder op het vlak van klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. Er is reeds een brede maatschappelijke discussie gevoerd over de vraag of de hervorming van 2013 ver genoeg gaat om deze grote uitdagingen, met inbegrip van een aantal trade-offs tussen de ecologische, economische en sociale aspecten ervan, het hoofd te bieden. Het raadplegingsproces zal input leveren voor dat debat en behulpzaam zijn bij de opstelling van toekomstige voorstellen. Op welke manier worden de medewetgevers geraadpleegd tijdens dit proces? De standpunten van het Europees Parlement en de Raad zijn welkom tijdens het brede raadplegingsproces. Het Parlement en de Raad zullen echter ook aanzienlijke inspraak hebben in de mededeling, en uiteindelijk zijn zij verantwoordelijk voor het opstellen van wetgeving op basis van het voorstel van de Commissie. Ook wordt verwacht dat de afzonderlijke lidstaten hun standpunten kenbaar zullen maken. De besprekingen in de Raad in maart zullen daaraan bijdragen. Soortgelijke discussies worden verwacht in de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement. Wordt dit hervormingsproces aangedreven door het vooruitzicht van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en andere uitdagingen voor de GLB-begroting? Betekenen de hervormingsplannen dat u een verlaging van de GLB-begroting verwacht? Het hervormingsproces is toegespitst op specifieke beleidsprioriteiten voor de toekomst, zonder vooruit te lopen op de financiële toewijzingen voor het GLB in het volgende MFK, mogelijke gevolgen van de uittreding van het VK uit de EU, of andere uitdagingen. Het doel is om het GLB te moderniseren en vereenvoudigen en het beleid maximaal te laten bijdragen aan de tien prioriteiten van de Commissie en aan de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen, ongeacht de uiteindelijke begrotingstoewijzingen. Zal het toekomstige GLB een schaduw werpen op de WTO-verbintenissen van de EU? De EU is gecommitteerd aan de nakoming van haar WTO-verbintenissen, wat voor vorm het nieuwe GLB ook zal aannemen. Zullen we een aantal jaren moeten wachten alvorens de aanbevelingen het daglicht zien in een wetsvoorstel over de toekomst van het GLB?

8 Het effectbeoordelingsproces zal uitmonden in de bekendmaking van een mededeling later dit jaar (hoogstwaarschijnlijk eind november). Het wetsvoorstel over het toekomstige GLB zou volgen op de bekendmaking van het MFK (mogelijk in het voorjaar van 2018). Om echter te anticiperen op de behoefte aan modernisering, moeten we nu beginnen vandaar deze raadpleging. Zullen betalingen in het kader van het toekomstige GLB naar behoren worden geplafonneerd? Het is nog te vroeg om commentaar te leveren op de mogelijke koers van een nieuw GLB. Deze maatregel is echter een element van optie 5 en zal bijgevolg worden geanalyseerd in het kader van de effectbeoordeling. Wanneer zal de vragenlijst beschikbaar zijn in alle EU-talen? In de beperkte tijd na de voltooiing ervan hebben we de vragenlijst beschikbaar kunnen maken in het Engels, het Frans en het Duits. Omdat we graag bijdragen zouden ontvangen uit alle hoeken van de EU, is de vragenlijst vanaf 8 februari beschikbaar in alle EU-talen. Op die manier krijgen alle belanghebbenden en burgers die de vragenlijst wensen te beantwoorden genoeg tijd om dat te doen binnen de termijn van 12 weken gedurende welke de openbare raadpleging loopt. Waarom bevat de vragenlijst geen specifieke vragen over vergroening? Milieubescherming en milieudoelstellingen zijn een rode draad in de vragenlijst. We zijn het er dus niet mee eens dat vergroening niet aan bod komt. Iets minder dan een jaar geleden hebben we een volledige openbare raadpleging georganiseerd die uitsluitend betrekking had op de groene rechtstreekse betaling in het kader van een evaluatie van de vergroening. Die openbare raadpleging bevatte specifieke vragen over de operationele aspecten van vergroening. Met de reacties op deze raadpleging over vergroening wordt in onze huidige werkzaamheden ten volle rekening gehouden. Bovendien wordt de groene rechtstreekse betaling momenteel aan een onafhankelijke evaluatie onderworpen die later dit jaar zal worden afgerond. De eerste inzichten van deze lopende evaluatie zullen ook worden gebruikt als onderdeel van dit raadplegingsproces en bij de opstelling van de mededeling van de Commissie. 2 februari 2017

5805/19 1 LIFE. Raad van de Europese Unie. Brussel, 11 februari 2019 (OR. en) 5805/19 PV CONS 4 AGRI 38 PECHE 37

5805/19 1 LIFE. Raad van de Europese Unie. Brussel, 11 februari 2019 (OR. en) 5805/19 PV CONS 4 AGRI 38 PECHE 37 Raad van de Europese Unie Brussel, 11 februari 2019 (OR. en) 5805/19 PV CONS 4 AGRI 38 PECHE 37 ONTWERPNOTULEN RAAD VAN DE EUROPESE UNIE (Landbouw en Visserij) 28 januari 2019 5805/19 1 INHOUD Bladzijde

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.5.2016 COM(2016) 317 final 2016/0159 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vervanging van de lijsten van insolventieprocedures en

Nadere informatie

4. Het voorzitterschap verzoekt de Raad derhalve de ontwerp-conclusies in bijlage dezes aan te nemen.

4. Het voorzitterschap verzoekt de Raad derhalve de ontwerp-conclusies in bijlage dezes aan te nemen. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 17 maart 2008 7150/1/08 REV 1 (de,nl,da,el,pt,sv,cs,et,lt,mt,sl) AGRI 62 AGRISTR 8 AGRIORG 21 VERSLAG van: het Speciaal Comité landbouw d.d.: 10 maart 2008 aan: de Raad

Nadere informatie

10667/16 oms/hh 1 DGG 2B

10667/16 oms/hh 1 DGG 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 27 juni 2016 (OR. en) 10667/16 RESULTAAT BESPREKINGEN van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR 36 PECHE 243

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.12.2016 COM(2016) 818 final 2016/0411 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1008/2008 inzake gemeenschappelijke

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 24.3.2017 COM(2017) 137 final 2017/0062 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot vaststelling van het standpunt dat namens de Europese Unie in de Wereldhandelsorganisatie

Nadere informatie

Fiche 4: Mededeling Normalisatiepakket Europese normen voor de 21e eeuw

Fiche 4: Mededeling Normalisatiepakket Europese normen voor de 21e eeuw Fiche 4: Mededeling Normalisatiepakket Europese normen voor de 21e eeuw 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Normalisatiepakket: mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees

Nadere informatie

BIJLAGE. bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

BIJLAGE. bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S EUROPESE COMMISSIE Straatsburg, 25.10.2016 COM(2016) 710 final ANNEX 2 BIJLAGE bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 9.8.2017 COM(2017) 422 final 2017/0189 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vervanging van bijlage A bij Verordening (EU) 2015/848 betreffende

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.3.2016 COM(2016) 133 final 2016/0073 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in de Gemengde Commissie die

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19.12.2017 COM(2017) 769 final 2017/0347 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot intrekking van Verordening (EU) nr. 256/2014 van het Europees

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.7.2017 COM(2017) 374 final 2017/0156 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Associatieraad

Nadere informatie

De horizontale sociale clausule en sociale mainstreaming in de EU

De horizontale sociale clausule en sociale mainstreaming in de EU Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie De horizontale sociale clausule en sociale mainstreaming in de EU De horizontale sociale clausule als oproep voor het intensifiëren van de samenwerking

Nadere informatie

5627/19 ons/gra/cg 1 LIFE.1

5627/19 ons/gra/cg 1 LIFE.1 Raad van de Europese Unie Brussel, 23 januari 2019 (OR. en) Interinstitutionele dossiers: 2018/0216(COD) 2018/0217(COD) 5627/19 AGRI 31 AGRILEG 13 AGRIFIN 3 AGRISTR 2 AGRIORG 4 CODEC 155 CADREFIN 33 NOTA

Nadere informatie

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE HOGE VERTEGENWOORDIGER VAN DE UNIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN EN VEILIGHEIDSBELEID Brussel, 21.4.2017 JOIN(2017) 14 final 2017/0084 (NLE) Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Nadere informatie

Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 7.2.2017 COM(2017) 61 final 2017/0018 (NLE) Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD waarbij de Republiek Estland wordt gemachtigd een bijzondere maatregel toe te passen

Nadere informatie

Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.11.2017 COM(2017) 659 final 2017/0296 (NLE) Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD waarbij de Republiek Letland wordt gemachtigd een bijzondere maatregel toe te

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 31.10.2016 COM(2016) 703 final 2016/0346 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Associatiecomité in

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 23.6.2016 COM(2016) 413 final 2016/0192 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting van de overeenkomst tussen de Europese Unie en het Koninkrijk Noorwegen

Nadere informatie

Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.1.2018 COM(2018) 5 final 2017/0361 (NLE) Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD waarbij de Republiek Malta wordt gemachtigd een bijzondere maatregel toe te passen

Nadere informatie

14129/15 gys/gra/hw 1 DG B 3A

14129/15 gys/gra/hw 1 DG B 3A Raad van de Europese Unie Brussel, 20 november 2015 14129/15 SOC 668 EMPL 438 ECOFIN 853 POLGEN 166 NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e

Nadere informatie

Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.8.2017 COM(2017) 410 final 2017/0183 (NLE) Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD tot wijziging van Uitvoeringsbesluit 2011/335/EU waarbij de Republiek Litouwen

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.2.2016 COM(2016) 64 final 2016/0038 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting van de Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de partnerstaten

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 12 juni 2008 (13.06) (OR. fr) Interinstitutioneel dossier: 2008/0110 (COD) 10637/08 ADD 2 AGRILEG 104 CODEC 769 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU,

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 18 september 2008 (18.09) (OR. en) 13187/08 FSTR 20 FC 5 REGIO 25 SOC 516

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 18 september 2008 (18.09) (OR. en) 13187/08 FSTR 20 FC 5 REGIO 25 SOC 516 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 18 september 2008 (18.09) (OR. en) 13187/08 FSTR 20 FC 5 REGIO 25 SOC 516 VOORSTEL van: de Commissie d.d.: 16 september 2008 Betreft: Voorstel voor een Verordening (EG)

Nadere informatie

1. Algemene gegevens a) Titel voorstel De internemarktagenda voor banen, groei en investeringen uitvoeren

1. Algemene gegevens a) Titel voorstel De internemarktagenda voor banen, groei en investeringen uitvoeren Fiche 4: Mededeling De internemarktagenda voor banen, groei en investeringen uitvoeren 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel De internemarktagenda voor banen, groei en investeringen uitvoeren b) Datum

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 7 november 2016 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 7 november 2016 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 7 november 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0346 (NLE) 14116/16 COEST 289 WTO 316 VOORSTEL van: ingekomen: 31 oktober 2016 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: de

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 8 februari 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0018 (NLE) 6080/17 FISC 37 VOORSTEL van: ingekomen: 7 februari 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: de heer Jordi

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 juni 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 juni 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 9 juni 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0124 (NLE) 10201/17 FISC 137 VOORSTEL van: ingekomen: 8 juni 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: de heer Jordi AYET

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.5.2017 COM(2017) 265 final 2017/0105 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Unie in te nemen standpunt in het subcomité voor sanitaire en fytosanitaire

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13.7.2015 COM(2015) 335 final VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD Jaarverslag over de uitvoering van het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 4 augustus 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 4 augustus 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 4 augustus 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0183 (NLE) 11618/17 FISC 172 VOORSTEL van: ingekomen: 3 augustus 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: de heer Jordi

Nadere informatie

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.3.2014 C(2014) 1410 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van 11.3.2014 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1301/2013 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 2167.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 2167. RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 8 juli 2008 (09.07) (OR. fr) Interinstitutioneel dossier: 2008/0141 (COD) 11555/08 ADD 2 SOC 413 CODEC 936 I GEKOME DOCUME T van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur,

Nadere informatie

De vragenlijst van de openbare raadpleging

De vragenlijst van de openbare raadpleging SAMENVATTING De vragenlijst van de openbare raadpleging Tussen april en juli 2015 heeft de Europese Commissie een openbare raadpleging gehouden over de vogel- en de habitatrichtlijn. Deze raadpleging maakte

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen

Nadere informatie

Openbare raadpleging "Vereenvoudiging en modernisering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid" BELANGRIJKSTE ELEMENTEN

Openbare raadpleging Vereenvoudiging en modernisering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid BELANGRIJKSTE ELEMENTEN Opbare raadpleging "Verevoudiging modernisering van het gemeschappelijk landbouwbeleid" Algeme cijfers: BELANGRIJKSTE ELEMENTEN 322 916 bijdrag (met inbegrip van grote publiekscampagnes) 1 423 standpuntnota's

Nadere informatie

14950/18 gys/gra/fb 1 LIFE.1.B

14950/18 gys/gra/fb 1 LIFE.1.B Raad van de Europese Unie Brussel, 30 november 2018 (OR. en) 14950/18 AGRI 595 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap het Speciaal Comité Landbouw/de Raad Geactualiseerde EU-strategie voor de bio-economie

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 1 juni 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0105 (NLE) 9741/17 VOORSTEL van: ingekomen: 29 mei 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: COEST 113 PHYTOSAN 8 VETER 42

Nadere informatie

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19.12.2017 COM(2017) 783 final 2017/0349 (CNS) Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van

Nadere informatie

GEDELEGEERDE RICHTLIJN../ /EU VAN DE COMMISSIE. van 30.1.2015

GEDELEGEERDE RICHTLIJN../ /EU VAN DE COMMISSIE. van 30.1.2015 EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.1.2015 C(2015) 383 final GEDELEGEERDE RICHTLIJN../ /EU VAN DE COMMISSIE van 30.1.2015 tot wijziging, met het oog op aanpassing aan de technische vooruitgang, van bijlage

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 8.5.2008 COM(2008) 246 definitief Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van de bijlagen A en B bij Verordening (EG) nr. 1346/2000 betreffende

Nadere informatie

Datum 10 april 2019 Verslag schriftelijk overleg over de geannoteerde agenda informele OJCS-raad 16 april 2019

Datum 10 april 2019 Verslag schriftelijk overleg over de geannoteerde agenda informele OJCS-raad 16 april 2019 >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Internationaal Beleid Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE. Begeleidend document bij het

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE. Begeleidend document bij het COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 5.12.2007 SEC(2007) 1601 WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE Begeleidend document bij het MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD, HET EUROPEES

Nadere informatie

9832/15 gar/zr/as 1 DRI

9832/15 gar/zr/as 1 DRI Raad van de Europese Unie Brussel, 11 juni 2015 9832/15 INST 200 NOTA I/A-PUNT van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad Betreft: Verslag van

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument C(2010) 8467 definitief

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument C(2010) 8467 definitief RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 7 december 2010 (09.12) (OR. fr) 17573/10 MI 533 COMPET 421 EF 204 ECOFIN 820 TELECOM 149 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.11.2014 COM(2014) 714 final 2014/0338 (COD) Voorstel voor een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot intrekking van bepaalde handelingen op het gebied van politiële

Nadere informatie

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE HOGE VERTEGENWOORDIGER VAN DE UNIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN EN VEILIGHEIDSBELEID Brussel, 10.7.2017 JOIN(2017) 24 final 2017/0157 (NLE) Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.10.2013 COM(2013) 750 final 2013/0364 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot vaststelling van het standpunt dat de Europese Unie in het negende Ministeriële Conferentie

Nadere informatie

RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN OVER SLIMME REGELGEVING IN DE EU

RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN OVER SLIMME REGELGEVING IN DE EU 27.06.2012 RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN OVER SLIMME REGELGEVING IN DE EU FOLLOW-UP VAN DE MEDEDELING OVER SLIMME REGELGEVING VAN 2010 Europese Commissie, 1049 Brussel, BELGIË - Tel. +32 22991111 ACHTERGROND

Nadere informatie

Hierbij gaan voor de delegaties de conclusies die de Europese Raad op bovengenoemde bijeenkomst heeft aangenomen.

Hierbij gaan voor de delegaties de conclusies die de Europese Raad op bovengenoemde bijeenkomst heeft aangenomen. Europese Raad Brussel, 14 december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 BEGELEIDENDE NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: de delegaties Betreft: Bijeenkomst van de Europese

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 september 2016 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 september 2016 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 9 september 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0265 (COD) 12056/16 ADD 2 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 7 september 2016 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: ECOFIN

Nadere informatie

8760/19 tin/van/ev 1 TREE.1.B

8760/19 tin/van/ev 1 TREE.1.B Raad van de Europese Unie Brussel, 3 mei 2019 (OR. en) 8760/19 JEUN 63 NOTA van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad Ontwerpresolutie

Nadere informatie

Jaarrekening van bepaalde vennootschapsvormen wat micro-entiteiten betreft ***I

Jaarrekening van bepaalde vennootschapsvormen wat micro-entiteiten betreft ***I P7_TA(200)0052 Jaarrekening van bepaalde vennootschapsvormen wat micro-entiteiten betreft ***I Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement van 0 maart 200 over het voorstel voor een richtlijn van het

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.5.2017 COM(2017) 214 final 2017/0091 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot vaststelling van het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.12.2017 SWD(2017) 479 final WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING bij Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement

Nadere informatie

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Raad voor Regelgevingstoetsing N.v.t.

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Raad voor Regelgevingstoetsing N.v.t. Fiche 1: Wijziging van de Noordzee Middellandse Zee corridor na de Brexit 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 13 oktober 2009 (15.10) (OR. en) 14299/09 ADD 1 AGRILEG 182 DENLEG 93

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 13 oktober 2009 (15.10) (OR. en) 14299/09 ADD 1 AGRILEG 182 DENLEG 93 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 3 oktober 2009 (5.0) (OR. en) 4299/09 ADD AGRILEG 82 DEEG 93 NOTA I/A-PUNT - ADDENDUM van: de Groep veterinaire deskundigen (volksgezondheid) aan: het Coreper/de Raad

Nadere informatie

GEDELEGEERDE RICHTLIJN../ /EU VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE RICHTLIJN../ /EU VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.1.2015 C(2015) 386 final GEDELEGEERDE RICHTLIJN../ /EU VAN DE COMMISSIE van 30.1.2015 tot wijziging, met het oog op aanpassing aan de technische vooruitgang, van bijlage

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.8.2018 COM(2018) 567 final 2018/0298 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 391/2009 wat betreft

Nadere informatie

Fiche 1: Mededeling stimuleren grensoverschrijdende elektronische handel

Fiche 1: Mededeling stimuleren grensoverschrijdende elektronische handel Fiche 1: Mededeling stimuleren grensoverschrijdende elektronische handel 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Mededeling van de Europese Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch

Nadere informatie

Brussel op afstand? Tegen deze achtergrond is het doel van deze studie is om:

Brussel op afstand? Tegen deze achtergrond is het doel van deze studie is om: Tegen deze achtergrond is het doel van deze studie is om: Brussel op afstand? Een verkenning naar mogelijkheden voor maatschappelijke diensten en ruimte voor zelfsturing bij agrarisch natuurbeheer in de

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.10.2013 COM(2013) 746 final 2013/0360 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot vaststelling van het standpunt dat de Europese Unie in de ministeriële conferentie van

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. Begeleidend document bij het

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. Begeleidend document bij het EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13.12.2013 SWD(2013) 513 final WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING Begeleidend document bij het Voorstel voor een richtlijn van

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 6.11.2017 COM(2017) 640 final 2017/0282 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Europese Unie in het Gemengd Comité van de EER in te nemen standpunt

Nadere informatie

Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken

Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel: Verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de definitie, presentatie

Nadere informatie

9895/19 mak/van/hh 1 ECOMP.2B

9895/19 mak/van/hh 1 ECOMP.2B Raad van de Europese Unie RESULTAAT BESPREKINGEN van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.: 9101/19 + COR 1 Nr. Comdoc.: COM(2019) 21 final - doc. 5927/19 + ADD 1 Betreft:

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.11.2012 COM(2012) 654 final 2012/0312 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD waarbij België wordt gemachtigd een bijzondere maatregel toe te passen die afwijkt van artikel

Nadere informatie

8301/18 van/pau/sl 1 DG E 1C

8301/18 van/pau/sl 1 DG E 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 4 mei 2018 (OR. en) 8301/18 NOTA van: aan: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) Raad nr. vorig doc.: 7831/1/18 JEUN

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.9.2017 C(2017) 6474 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 29.9.2017 tot aanvulling van Verordening (EU) 2016/1011 van het Europees Parlement en de

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.4.2016 COM(2016) 172 final 2016/0090 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot bepaling van het standpunt dat namens de Europese Unie in het Comité voor overheidsopdrachten

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 14 februari 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0027 (NLE) 6286/17 VOORSTEL van: ingekomen: 13 februari 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: ENV 133 MI 128 WTO

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 9.11.2016 COM(2016) 721 final 2016/0351 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) 2016/1036 betreffende beschermende

Nadere informatie

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Impact-assessment Board Niet van toepassing

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Impact-assessment Board Niet van toepassing Fiche 4: Mededeling online platforms 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van

Nadere informatie

EERSTE CONCURRENTIEVERMOGENCHECK-UP IN VOORBEREIDING

EERSTE CONCURRENTIEVERMOGENCHECK-UP IN VOORBEREIDING Raad van de Europese Unie Brussel, 21 september 2015 (OR. en) 12052/15 IND 132 COMPET 412 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad Voorbereiding

Nadere informatie

Fiche 6: Verordening elektronische publicatie van het Publicatieblad van de Europese

Fiche 6: Verordening elektronische publicatie van het Publicatieblad van de Europese Fiche 6: Verordening elektronische publicatie van het Publicatieblad van de Europese Unie 1. Algemene gegevens Titel voorstel Voorstel voor een Verordening van de Raad betreffende elektronische publicatie

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.12.2015 COM(2015) 648 final 2015/0295 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) nr. 575/2013 wat vrijstellingen

Nadere informatie

- de voorlopige agenda van de zitting in document EEE 1605/03 (zie bijlage I);

- de voorlopige agenda van de zitting in document EEE 1605/03 (zie bijlage I); RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 2 oktober 2003 (07.10) (OR. en) 13164/03 EEE 40 NOTA I/A-PUNT van: de Groep Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) d.d.: 2 oktober 2003 aan: COREPER II/de Raad Betreft:

Nadere informatie

8653/19 voo/mak/hh 1 TREE.1.B

8653/19 voo/mak/hh 1 TREE.1.B Raad van de Europese Unie Brussel, 6 mei 2019 (OR. en) 8653/19 EDUC 214 SOC 321 NOTA van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad Voorbereiding

Nadere informatie

(98/C 364/01) Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 130 S, lid 1,

(98/C 364/01) Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 130 S, lid 1, bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 364 van 25/11/98 GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT (EG) Nr. 58/98 door de Raad vastgesteld op 20 juli 1998 met het oog op de aanneming van Verordening

Nadere informatie

ONTWERP VAN GEWIJZIGDE BEGROTING Nr. 2 BIJ DE ALGEMENE BEGROTING 2019

ONTWERP VAN GEWIJZIGDE BEGROTING Nr. 2 BIJ DE ALGEMENE BEGROTING 2019 EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.5.2019 COM(2019) 320 final ONTWERP VAN GEWIJZIGDE BEGROTING Nr. 2 BIJ DE ALGEMENE BEGROTING 2019 Meer middelen voor essentiële programma's voor het concurrentievermogen van

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.10.2016 COM(2016) 672 final 2016/0328 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot sluiting van een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie

Nadere informatie

8485/15 rts/yen/fb 1 DGB 1

8485/15 rts/yen/fb 1 DGB 1 Raad van de Europese Unie Brussel, 5 mei 2015 (OR. en) 8485/15 NOTA van: aan: het Speciaal Comité Landbouw Raad nr. vorig doc.: 7524/2/15 REV 2 Betreft: AGRI 242 AGRIORG 26 AGRILEG 100 AGRIFIN 37 AGRISTR

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 7.4.2017 COM(2017) 166 final 2017/0077 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot vaststelling van het namens de Europese Unie in te nemen standpunt met betrekking tot

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij de

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij de EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.1.2011 SEC(2011) 68 definitief WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT,

Nadere informatie

8273/1/18 REV 1 dui/ass/sv 1 DG E 1C

8273/1/18 REV 1 dui/ass/sv 1 DG E 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 27 april 2018 (OR. en) 8273/1/18 REV 1 JEUN 45 NOTA van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad nr. vorig doc.:

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.2.2017 COM(2017) 86 final 2017/0038 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot vaststelling van het namens de Europese Unie in de betrokken comités van de Economische

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1173 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.3.2018 SWD(2018) 53 final/2 WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING bij het voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.5.2017 COM(2017) 267 final 2017/0106 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot vaststelling van het namens de Europese Unie in het kader van de betrokken comités van

Nadere informatie

AMENDEMENTEN ingediend door de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken

AMENDEMENTEN ingediend door de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken 11.2.2019 A8-0069/ 001-029 AMENDEMENTEN 001-029 ingediend door de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken Verslag Dennis de Jong A8-0069/2019 Uitwisselingen, bijstand en opleiding

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE. Begeleidend Document. bij het Voorstel voor een

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE. Begeleidend Document. bij het Voorstel voor een COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 17.10.2008 SEC(2008) 2616 WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE Begeleidend Document bij het Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 1 december 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0371 (CNS) 14822/16 ADD 2 FISC 209 ECOFIN 1113 IA 128 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 1 december 2016 aan:

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.8.2014 COM(2014) 527 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ over de EU-strategie en het actieplan

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 2 december 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0382 (COD) 15120/16 ADD 9 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 1 december 2016 aan: ENER 417 CLIMA 168 CONSOM

Nadere informatie

13617/16 van/ons/sv 1 DG E 1C

13617/16 van/ons/sv 1 DG E 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 4 november 2016 (OR. en) 13617/16 JEUN 84 NOTA van: aan: nr. vorig doc.: 13344/16 JEUN 76 Betreft: Na raadpleging van de Groep jeugdzaken heeft het voorzitterschap bijgaande

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 3 november 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 3 november 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 3 november 2017 (OR. en) 13860/17 FSTR 74 FC 84 REGIO 107 SOC 689 AGRISTR 101 PECHE 423 CADREFIN 108 NOTA I/A-PUNT van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de

Nadere informatie

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.7.2010 COM(2010)381 definitief 2010/0205 (CNS) Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD houdende wijziging van Richtlijn 2008/9/EG tot vaststelling van nadere voorschriften

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.9.2017 COM(2017) 499 final 2017/0229 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot wijziging van Besluit (EU) 2017/... van de Raad van 27 mei 2017 betreffende de ondertekening,

Nadere informatie