Ruth Vier bijeenkomsten voor jongerennevendienst Idee en samenstelling: Marga Haas en Leendert-Jan Parlevliet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ruth Vier bijeenkomsten voor jongerennevendienst Idee en samenstelling: Marga Haas en Leendert-Jan Parlevliet"

Transcriptie

1 Ruth Vier bijeenkomsten voor jongerennevendienst Idee en samenstelling: Marga Haas en Leendert-Jan Parlevliet Over de serie Vier weken lang gaan we bezig met het boek Ruth. Dat bestaat uit vier hoofdstukken. Wat we gaan doen, is Noömi s kastje vullen. Dat kastje treft ze aan in haar huis als ze na jaren in Moab gewoond te hebben, terugkomt in Bethlehem. Het is het enige dat nog in haar oude huis staat. Daar komen de spullen in die zij en Ruth hebben meegenomen uit Moab (week 1) en elke week komen daar spullen bij, tot aan een babyuitzet toe (week 4). We hebben ons hierbij laten inspireren door een nieuwe werkwijze om kinderen de bijbelverhalen te laten ervaren. Die werkwijze heet Godly Play. Om een beeld te krijgen van hoe dat werkt en wat wij ongeveer voor ogen hebben, is het handig om even je licht op te steken op YouTube. Daar zijn verschillende filmpjes te vinden over Godly Play en waarin Godly Play wordt uitgevoerd. Kijk bijvoorbeeld naar de gelijkenis van het mosterzaadje (6:30 minuten): Een introductie zie je hier (5:30 minuten): Let op het gebruik van de woorden I wonder... ( Ik vraag me af... ). En: de Godly Player kijkt (net als de kinderen) alleen naar wat er gebeurt op de vloer en wat er uit de doos komt. Oogcontact tussen verteller en kinderen haalt de kinderen uit hun eigen beleving! Achtergrond Noömi ( De Lieflijke ) is opgegroeid in Bethlehem (letterlijk: Huis van brood), is daar getrouwd met Elimelech en heeft met hem twee zoons gekregen: Machlon en Kiljon ( De Zieke en De Zwakke ). In Bethlehem breekt hongersnood uit en Elimelech en zijn gezin trekken naar Moab: vijandig land, maar nu toevluchtsoord. De hongersnood houdt aan en het gezin woont jaren en jaren in Moab. Elimelech sterft. De zoons groeien op en trouwen beiden een Moabitisch meisje. De ene heet Orpa, de andere Ruth. Ook beide zoons sterven. Als de hongersnood in Bethlehem voorbij is, besluit Noömi om terug te keren naar haar geboortegrond. Orpa en Ruth gaan mee, maar halverwege stuurt Noömi ze terug. Orpa gaat terug, Ruth weigert Noömi alleen te laten gaan. Waar u gaat, zal ik gaan. Uw God is mijn God. Waar u sterft, zal ik sterven. (Ruth 1:16 en 17) Ruth en Noömi reizen samen verder en komen terug in Bethlehem aan het begin van de gersteoogst. Noömi keert terug naar haar oude huis. Dat staat er nog, maar het is wel leeggehaald, op een oud en door houtworm aangevreten kastje na. Dat kastje is het enige dat ze nog heeft van haar oude leven.

2 In de komende vier weken komen er steeds meer spulletjes in dat kastje terecht. Eerst de spullen die Ruth en Noömi hebben meegenomen (week 1), dan (week 2) de geschenken die Boaz aan Ruth geeft, dan (week 3) de sieraden die Boaz Ruth geeft en uiteindelijk (week 4) een babyuitzet. Lees vooral de vier hoofdstukken van het boek Ruth, dan zien jullie meteen wat het bijbelverhaal vertelt en wat wij verzonnen hebben. ;-) Wij zorgen ervoor dat er in de hal een kastje staat. En elke week zorgen wij voor een koffer of iets anders met nieuwe spullen erin om mee te werken in de Zoekgroep. Die spullen mogen jullie met elkaar uiteindelijk in de kast plaatsen.

3 Ruth 1 (Cursieve tekst zijn aanwijzingen; rechte tekst is om voor te lezen (of na te vertellen)) Controleer vooraf of alles er is. Wat je voor deze bijeenkomst nodig hebt: - kaars - reiskoffer met inhoud - klein doosje met een hartje erin - wellicht papier, potloden etc. Begin de bijeenkomst met het aansteken van de kaars. Pak het kleine doosje. Open het en haal het stenen hartje eruit. Leg het bij de kaars in het midden van de kring. Vandaag gaat het over je hart verpanden. Je hart aan iemand geven. Over veel van iemand houden. Als je je hart aan iemand geeft, dan verbind je je aan diegene en dan laat je die ander niet zomaar weer los. Is er iemand in je leven met wie jij een hartsverbondenheid hebt? Van wie jij zoveel houdt, dat je diegene niet zomaar zal laten vallen? Niet zomaar zal loslaten? Geef de Zoekgroepers even de tijd om daarover na te denken en deel eventueel met elkaar wat je gedachten zijn, aan wie je denkt en wat je voor die ander zou overhebben. Pas dit vooral aan aan je eigen ideeën en bedenk van tevoren wat jij zou kunnen inbrengen. We gaan kijken naar het verhaal van vandaag. Haal het hartje weg, doe het weer in het doosje, doe het doosje weer dicht en leg het weg. Zet de koffer op de tafel. Kijk ernaar. Bewonder en onderzoek hem. Ik vraag me af van wie deze koffer is. Van een man of van een vrouw? Of misschien van meer dan één persoon? Wie ging op reis met deze koffer? En waarheen ging diegene? En waarom? Voor de lol, om op vakantie te gaan? Voor werk, misschien? Of was er een andere reden? De koffer is stevig, die kan wel een stootje hebben. Ik ben benieuwd wat er in zit, wat er beschermd moet worden door die stevige koffer. Open de koffer en haal er de drie kleden uit. Kijk, doeken. Een gele, een rode en een gekleurde. Ik vraag me af waarvoor die gebruikt worden. Zet de koffer op een stoel naast je. Vouw de rode doek uit tot een mooi formaat (de helft of een kwart) voor op de tafel. Leg de gele doek daar gevouwen op. Vouw de gekleurde doek helemaal uit.

4 Grote doeken. Versierd met franje. Niet van een man, die gebruiken deze doeken niet. Dit is iets van een vrouw. Of van meerdere vrouwen. Ik vraag me af of deze doeken gebruikt worden om je mee te kleden. Een hoofddoek? Omslagdoek? Vouw de gekleurde doek op en leg hem op de gele doek. Eens kijken wat er verder in de koffer zit. Haal het witte stoffen geldbuideltje eruit. Houd het vast, bekijk het van alle kanten, voel eraan. Hé, kijk eens. Een zakje. Ook dit is duidelijk niet van een man! Kijk, rinkelbelletjes. En versierd met een bloemetje. Ik vraag me af wat erin zit. Ik denk eigenlijk dat ik het al weet als ik het zo voel. (Open het zakje.) Ja hoor, het is geld. Alleen muntjes, maar wel veel muntjes. Je hebt ook wel iets nodig als je onderweg bent. Leg het geldbuideltje op de rode doek. Eens kijken wat er verder in de koffer zit. Haal de twee bekers uit de koffer. Die zitten gevouwen in een oranje-wit geblokte doek. Vouw de doek voorzichtig uit en zet de bekers neer op de rode doek. Kijk eens aan. Twee bekers. Twéé. Ik denk dat ik het weet. Deze koffer is van twee vrouwen die op reis gingen. En als ik denk aan twee vrouwen die samen op reis gingen, dan denk ik aan Noömi en Ruth. Haal het brood uit de koffer. (Een brood van zoutdeeg.) Dat zit in een witte doek, met een touwtje eromheen. Houd het even zo vast, nog ingepakt. Het verhaal begint bij Noömi. Die woonde in Bethlehem. Dat betekent: Huis van brood. Haal het brood uit de doek, vouw de doek op, leg die op de rode doek met het brood er bovenop. Bethlehem: Huis van brood. Maar in Bethlehem waren de oogsten mislukt, de voorraden waren op en er was geen brood meer. Geen leven. Noömi en haar man en haar twee zoons gingen weg uit Bethlehem. Ze gingen wonen in Moab. Daar was wel genoeg voedsel om te leven. In Moab stierf de man van Noömi. Ze was verdrietig, maar ze had haar twee zoons tenminste nog! Die groeiden op en trouwden in Moab. Allebei met een meisje van dáár. Moabitische meisjes. De ene heette Orpa, de andere Ruth. Maar opnieuw trof het lot Noömi. Beide zoons stierven. Nu had Noömi niemand meer. Op een goede dag hoorde Noömi dat de oogsten in Bethlehem weer goed waren, dat de hongersnood voorbij was. Ze besloot om terug te keren naar haar vaderland. Haar twee schoondochters, Orpa en Ruth, gingen mee, want die hoorden volgens de wet bij haar. Maar halverwege zei Noömi tegen hen: Gaan jullie maar terug. Jullie horen hier, in Moab. Ga

5 maar terug. Orpa deed dat, maar Ruth wilde van geen wijken weten. Ik hoor bij u. Uw volk is mijn volk, uw God is mijn God. Vraag me niet terug te keren. Zo trok Noömi verder terug naar Bethlehem, samen met haar schoondochter Ruth. Toen ze in Bethlehem aankwamen, waren de inwoners net bezig met het binnenhalen van de gersteoogst. Ik vraag me af: zou ik meegaan met degene van wie ik hou? Aan wie ik mijn hart verpand heb? Zou ik werkelijk meegaan op reis? Naar een onbekend land? Een onbekend volk? Waar ze een onbekende taal spreken? Een land, waar ik de weg niet ken? Laat even een stilte vallen, zodat iedereen deze vraag kan overwegen. Ik vraag me af wat Noömi en Ruth nog meer meenamen op reis. Haal één voor één de rest van de voorwerpen uit de koffer en bespreek met elkaar waarom die in de koffer zouden zitten. Verzin er een verhaal omheen. Zet ze daarna, voorwerp per voorwerp, op de rode doek. In de koffer tref je nog aan: - Potje om eten te koken - Houten kom om uit te eten - Grote houten lepel - Metalen doosje met daarin twee kettingen - Bruin doosje, met bloemetjes versierd, met daarin twee lakzegelstempels. (Aandenken aan Elimelech en aan de man van Ruth) Als je alle voorwerpen hebt bekeken, vertel je: Toen Noömi in Bethlehem terugkwam, bleek dat haar oude huis er nog stond en onbewoond was. Het was wel helemaal leeggehaald. Alles was weg. Op één ding na. Een oud kastje, dat ze gekregen had bij haar huwelijk. Het was nog van haar grootvader geweest. Het was stoffig en er zat houtworm in, maar Noömi poetste het op en legde haar spullen en die van Ruth erin. Kom, dan gaan we deze spullen in Noömi s kastje leggen. Pak alle spullen zorgvuldig weer in de koffer en ga met zijn allen naar de kast. Zet alles mooi neer en de koffer er mooi naast. Kijk even (samen) van een afstandje of het er mooi, sfeervol uitziet. Zo niet, even herschikken. Als er nog tijd over is, kun je ze nog laten tekenen.

6 Ruth 2 De gedeelten die voorgelezen kunnen worden staan cursief. Neem een voorwerp mee dat voor jou hoort bij iemand die veel betekent voor andere mensen of die veel heeft betekend voor jou. (Je kunt ook een krantenbericht of iets uit de geschiedenis nemen dat jou aanspreekt.) Steek de kaars aan. Leg het voorwerp (of de foto) in het midden en vertel het verhaal erbij. Besluit het verhaal met: Ik ben benieuwd of jullie ook zo iemand kennen. Er hoeft niet gereageerd te worden. Het is niet de bedoeling dat er gesprek ontstaat, maar dat er verbinding kan worden gemaakt met het verhaal dat nu volgt. Vandaag gaat het verhaal over Boaz. Boaz is een rijke boer. Dit is zijn zondagse das, en dit is zijn dasspeld. Leg de voorwerpen uit het koffertje neer. Boaz is rijk en Boaz is eenzaam. Door zijn rijkdom is iedereen aardig tegen hem, maar niemand is zijn vriend. Mensen zijn teveel onder de indruk van zijn welvaart, buigen voor hem en praten hem naar de mond. Of mensen zijn jaloers op hem. Boaz vraagt zich vaak af: zal ik al mijn bezit weggeven? Dan ben ik ook gewoon net als de andere mannen en dan doen ze gewoon tegen mij. Zal ik al dat geld gewoon weggeven? Leg de munt neer en laat het even stil zijn. Boaz vertelt: Ik probeer mijn verantwoordelijkheid te nemen. Ik probeer goed te leven. Ik bedenk elke ochtend: Wat zou God van me willen? Het is niet makkelijk om het goede te doen. Leg het kompas neer en laat het even stil zijn. Boaz vertelt verder: Gisteren hoorde ik een prachtig verhaal. Een oudtante van me is terug gekomen uit het buitenland. Zij was er met mijn oudoom Elimelech 20 jaar geleden heen gegaan. Mijn oudoom is er gestorven. Hun zonen zijn er gestorven. En nu komt ze terug naar Bethlehem. Zij is samen gekomen met haar schoondochter. Die schoondochter heeft haar niet in de steek gelaten. Stel je voor: je laat je land, je familie, je toekomst achter, omdat je het niet over je hart kunt verkrijgen om haar alleen te laten gaan. Dat is wat ik het goede noem. Die ochtend moet Boaz naar zijn land buiten het dorp. Er wordt geoogst. De eerste gerst van het seizoen is rijp. Het is een prachtige dag. Het graan ruist. De leeuwerik zingt. De zon schijnt. In de verte hoort hij het geluid van mensen die aan het werk zijn. Zijn maaiers en de meiden en knechten daarachter die het graan opbinden tot schoven. Er wordt gekletst en gelachen. Leg de rode doek neer en vouw hem uit.

7 Hé, wat is dat daar achteraan?, denkt Boaz bij zichzelf. Wat heeft die vrouw een vreemde doek om. En wat doet zij op mijn land? Boaz roept zijn voorman, de baas van zijn knechten. Zeg, wie is die vrouw daar? Die met die vreemde doek en die rare slippers? vraagt de voorman. Ze kwam vanochtend vragen of ze de gevallen aren mocht verzamelen. Wie haar dat verteld heeft? Het is een recht van de armen, maar dat doe je toch niet. Dus ik heb tegen haar gezegd dat ze dan ook echt alleen de gevallen aren mag verzamelen. Als ze te dichtbij komt, jaag ik haar weg. Maar goed, we hebben geen last van haar. Ze schijnt die vrouw uit Moab te zijn die met die Naomi is meegekomen. Tot verbazing van zijn voorman loopt Boaz naar de vrouw met de rode doek toe en begint een heel gesprek. Even laten komt hij teruglopen en zegt tegen de voorman: Ik heb haar gezegd dat zij hier welkom is en dat ze best een beetje dichterbij mag komen. Ze heet Ruth overigens. Niet vergeten. Vanmiddag eet ze met jullie mee en jij zorgt dat ze te drinken krijgt. Laat maar wat extra liggen voor haar. Ik kom straks terug om te kijken hoe het gaat. Ruth heet ze, geen meissie. Doe de spullen van Boaz weer in het koffertje. Zet de koperen schaal neer. Die avond komt Ruth thuis. Zij vertelt aan Noömi: Ik was op het veld van een zekere Boaz. Hij was de eerste die me niet behandelde als een vreemde hij behandelde mij als een mens. Ik mocht aren rapen en ik mocht mee-eten met zijn knechten. En iedereen wist opeens hoe ik heette. En we hebben gepraat over het verschil tussen Moab en Israël. En s avonds toen we naar huis gingen, kwam Boaz opnieuw naar het veld. Hij gaf me deze schaal. Hij zei dat die van Elimelech is geweest. Pak het zakje met graan en giet het in de schaal En kijk hoeveel graan ik heb verzameld. Het is misschien wel genoeg voor drie broden. Pak het brood en pak het uit. Morgen ga ik weer. En de rest van de week ook. Misschien ga ik me nog wel thuis voelen hier. Ik vraag me af: Ging Ruth met Noömi mee omdat ze goed wilde zijn? Ik vraag me af: Hoe zouden de knechten van Boaz naar Ruth hebben gekeken? Ik vraag me af: Wat zou Noömi denken over Boaz?

8 Ruth 3 Begin met iets dat jongeren in staat stelt zich te verbinden met het verhaal van Ruth en Boaz op de dorsvloer. Misschien is het hebben van een geheim en het respecteren van een geheim wel een mooie invalshoek. Geheimen van relaties, zijn net als het geheim van het geloof iets wat niet overdraagbaar is. Neem bijvoorbeeld een heel mooi doosje, een sieradenkistje, mee. En gebruik dat als beeld. Wij (Margreet Parlevliet en Jasmijn Verbeek) hebben twee verhaalstukjes geschreven vanuit de perspectieven van Ruth en Boaz. (Met een beetje eigen fantasie!) Ruth Niemand zal ooit weten wat er precies gebeurd is. Het gaat niemand iets aan. Het is een geheim dat ik deel met Boaz. Boaz ken ik sinds ik hier ben komen wonen met Noömi. Hij was een van de eerste mensen die echt vriendelijk tegen mij was. Het maakte hem niet uit dat ik uit een ander land kwam, het leek soms of hij dat juist wel interessant vond. Toch schrok ik er wel van hoor, toen Noömi tegen mij zei dat ik na moest denken over een toekomst samen met Boaz. Natuurlijk had ik dat stilletjes wel eens bedacht, maar het leek me nooit realistisch. Ik ben een weduwe, een vreemde uit een andere cultuur. Toch volgde ik Noömi s raad op. Ik wist dat Boaz die avond op de dorstvloer zou slapen. Dat deden ze wel vaker ik de oogsttijd. Ze sliepen bij een bij een kampvuur. Tenminste de werknemers van Boaz, want Boaz zelf sliep liever bij de graanopslag om die in de gaten te houden. Van Noömi kreeg ik een nieuwe omslagdoek. Blauw met bloemetjes. Leg de omslagdoek op tafel. Hij was prachtig. Ik deed die avond mijn allermooiste sieraden om. Om mijn enkels bond ik rinkelende bandjes en zelfs mijn tenen versierde ik met ringen. Leg de sieraden op tafel. Ik schraapte al mijn moed bij elkaar en toen ik zeker wist dat het hele dorp in diepe rust was, ging ik naar hem toe. In het begin liep ik nog heel langzaam, maar toen ik terugdacht aan alle middagen op de dorsvloer en aan de manier waarop Boaz met mij omging, was ik er zeker van. Hij was mijn toekomst. Hij zou mij deze avond niet wegsturen. Ik liep sneller en de bandjes rond mijn enkels rinkelden vrolijk. Aangekomen bij de dorsvloer vond ik de slapende Boaz al snel. Langzaam opende hij zijn ogen.. Elke week bak ik brood voor de sabbat. Het is een mooi gevlochten brood. Leg het brood op tafel. Altijd denk ik dan stiekem terug aan het geheim dat ik deel met Boaz. Het geheim van onze liefde.

9 Boaz Niemand zal ooit weten wat er precies gebeurd is. Het gaat niemand iets aan. Het is een geheim dat ik deel met Ruth. Natuurlijk heb ik aan mijn vrienden wel verteld over die nacht op de dorsvloer. Zo n mooi meisje hou je niet voor je, dat wilden ze allemaal wel. Maar wat het echt met me gedaan heeft, heb ik hen niet verteld. Maar dat kan ik ook eigenlijk niet onder woorden brengen. Dat is iets bijzonders. Ik had natuurlijk al vanaf het begin, toen ze hier net met Noömi kwam wonen, gezien hoe knap ze was. Maar ik kreeg op den duur ook respect voor haar door de manier waarop ze voor haar schoonmoeder zorgde en hoe ze hier als vreemdeling haar leven hier weer probeerde op te bouwen. De eerste dag dat ze hier was, kwam ze bijvoorbeeld al alleen graan rapen. Daarom gaf ik mijn mannen de opdracht om wat extra graan te laten vallen. En daarom nodigde ik haar uit om bij mij te komen eten. Zo kwam ik er achter dat ze niet alleen maar ook lief en aardig was. Afgelopen tijd hebben wij vaker samen gegeten. Wat een geweldig meisje! Die bewuste nacht kon ik niet slapen. Onze gesprekken maalden door mijn hoofd. Zou ik haar tot vrouw nemen? Of zou ze niets van me moeten weten? Ik ben immers al wat ouder. Mijn twijfels verdwenen toen ik me bedacht hoe goed we elkaar aanvulden en hoe ze bij me past. Nee, toen wist ik het zeker, zij was het. Ik kon toen de slaap pas vatten, maar niet lang daarna werd ik weer wakker door het geluid van rinkelende belletjes. En daar stond ze voor me. Haar enkelbandjes heeft ze die nacht bij me achter gelaten. En als ik de belletjes hoor rinkelen, denk ik aan haar. En aan het geheim van onze liefde.

10 Ruth 4 Vooraf: Het thema van het verhaal van deze zondag is iets als: het leven heeft weer zin. Heb jij zelf zo n ervaring? Dat alles donker was en leeg? Zinloos? En dat er toch weer licht in je leven kwam? Dat je er weer zin in kreeg? Ben je ooit tot je grote opluchting van baan veranderd, bijvoorbeeld? Of ontmoette je iemand, waardoor je leven in een stroomversnelling kwam? Of misschien kun je vertellen wat de komst van je kind(eren) betekende voor jouw leven. Welke richting dat aan je leven gaf. Wat de komst van je kind jou gegeven heeft. En kun je ook een voorwerp, een symbool, daarbij bedenken? Kortom: de bedoeling is dat je met de Zoekgroepers iets deelt van jouw ervaring met het leven heeft weer zin of ik kreeg weer zin in het leven of het gaat dóór. (oranje tekst) Als je dit niet wilt, kun je er ook voor kiezen de kruik in de kruikzak te gebruiken. (blauwe tekst) Steek de kaars aan. Leg er jouw voorwerp naast. Vertel bij dat voorwerp waarom jij dat hebt meegenomen. Laat je verhaal even landen. Leg de kruik naast de kaars. Kijk er even samen naar. Haal de kruik uit de kruikzak en vraag de jongeren of ze weten wat het is. Het is een kruik. Als baby s geboren worden, zijn ze meestal nog niet in staat zelf hun temperatuur op peil te houden. Daarom leg je een warme kruik naast ze in hun wieg. Als je er heet water in doet, is de kruik veel te heet om naast een baby tje te leggen. Daarom doe je zo n volle kruik in een zakje. Een baby is een nieuw begin. Natuurlijk allereerst voor de baby zelf: die staat aan het begin van zijn leven. Maar ook voor de ouders. Doe de kruik weer in de zak, knoop hem dicht en leg hem weer weg in de reiswieg. Haal je voorwerp/de kruik weg en zeg: In het oude Israël leefde eens een vrouw. Noömi. De afgelopen weken hebben we haar verhaal gezien en gehoord. Vandaag blikt zij terug. Leg neer: flesje olie/zalf Mijn naam is Noömi. De Lieflijke, betekent dat. Nou, mijn ouders hadden een goede naam voor mij verzonnen, want ik was heel lieflijk. Ik was mooi en aantrekkelijk en ik zorgde goed voor mezelf. Mijn vader had geen enkel probleem om een man voor mij te vinden. De onderhandelingen met de vader van de eerste kandidaat liepen meteen goed. En ik trouwde met Elimelech. Leg neer: zegel van Elimelech Hier, een van de weinige tastbare herinneringen aan mijn man. Zijn zegel. We waren gelukkig, Elimelech en ik. We kregen maar liefst twee zonen. Dat is pure rijkdom. Maar het

11 bleef niet goed gaan. Hongersnood brak uit in Bethlehem, waar ik mijn hele leven gewoond had. En we moesten vluchten. Niet netjes? De rest van het volk in de steek laten? Wat moesten we dan? Wij wilden dat onze zoons zouden opgroeien in gezondheid. We hadden ze niet ontvangen om ze weer te verliezen. Ach, mijn bittere lot Leg neer: zegel van een van de zoons Een van de weinige tastbare herinneringen aan Kiljon, mijn jongste. Ach, gelukkig wisten we toen nog niet wat ons boven het hoofd hing. We verlieten Bethlehem en vonden toevlucht in Moab. Daar was voedsel genoeg om ook ons gezin te voorzien. Wat is dat lang geleden! Elimelech werd ziek en stierf. Je zou denken dat het gemis met de jaren zou slijten. Maar ik kan je vertellen: niets is minder waar. Het gat wordt alleen maar groter. Telkens als er iets groots gebeurt, is nog steeds mijn eerste gedachte: even aan Elimelech vertellen. Om dan tot de ontdekking te komen dat dat niet meer kan. En er zijn genoeg grote dingen gebeurd, intussen. Ik vond geschikte vrouwen voor onze zonen. Kiljon trouwde met Orpa en Machlon trouwde met Ruth. Ze leken allebei redelijk gelukkig. Alleen duurde het zo lang tot er kinderen kwamen! Het vaderschap is hen beiden niet gegund, helaas. Want beiden werden ziek en beiden vonden de dood. Ik heb ze naast hun vader begraven. In Moab, vreemd land. Mijn dagen werden grijs en dof. Mijn leven was zonder doel, zonder zin. Leg neer: graan Toen hoorde ik dat het beter ging in Bethlehem. De oogsten waren weer rijk. Ik besloot mijn boeltje te pakken en terug te keren. Ik nam afscheid van allen die me lief geworden waren, bezocht nog een laatste keer de graven van Elimelech en van onze zoons. En ik vertrok. De vrouwen van Machlon en Kiljon gingen met me mee. Ach, de trouwe zielen. We waren bij de grens en stonden op het punt om die over te gaan. Ik herinnerde me hoe ik me jaren eerder gevoeld had. Toen ik de grens van Juda naar Moab overstak. En zonder dat ik erover nadacht, draaide ik me om. Ik zei tegen Ruth en Orpa dat ze terug moesten gaan naar hun moeder. Dat ze hier hoorden, in Moab. En niet in dat vreemde land voor hén vreemde land waarnaar we op weg waren. Orpa luisterde naar me en keerde om. Maar Ruth klampte zich aan me vast en zwoer dat ze me niet zou verlaten. Op dat moment wist ik niet of dat nou goed was of niet. Wat moest zij met mij? De jonge Ruth, nog zo boordevol leven, zo boordevol mogelijkheden? Wat moest zij bij mij? Ik was al oud, ik voelde me leeg en doods. Ik had haar niets te bieden. Maar ze bleef. Leg neer: kistje met sieraden van Ruth (of een ketting daaruit) En nu, o, ik ben zo blij dat ze daartoe besloot! Maar ik hol vooruit. Laat ik eerst vertellen hoe het was om terug te keren in mijn oude stad Bethlehem. Ach, wat een weerzien was dat. Hoe schrijnden alle wonden die ik had opgelopen in de tussentijd. Toen ik de stadsmuren zag, kwam het op me af. Ik zag mezelf ineens terug zoals ik was toen we vertrokken. Zoals mijn leven was toen we vertrokken. Met zijn vieren. Vluchtend voor de hongersnood, maar zo boordevol leven. Boordevol toekomst. Toen ik vertrok had ik alles. Een man en twee zoons. En nu keerde ik met lege handen terug. De leegte en het verlies overspoelden me. Bij het passeren van de stadspoort werd ik herkend. Hé, Noömi!, werd er geroepen en gefluisterd. Maar op dat moment voelde ik dat die naam me niet meer paste. Noömi, de

12 Lieflijke. Nee, bitter was ik geworden. Want God had mijn lot zeer bitter gemaakt. Noem mij maar Mara, de Bittere. Leg neer: luier Maar nu heeft mijn lot zich wéér gekeerd. Zo donker en zo grijs als mijn leven was nu is er weer licht! Er is weer leven! Ruth, de schoondochter die zich aan me vastklampte en me niet alleen wilde laten gaan zij ontmoette Boaz en Boaz heeft haar tot vrouw genomen en nu hebben zij een zoon gekregen! Er is weer leven! Er is weer toekomst! Obed is geboren! God lof! Ik herinner het me nog goed, toen ik Obed voor het eerst zag. Ruth lag nog in het kraambed, moe van de bevalling. In haar armen lag een hoopje, in doeken gewikkeld. Ze overhandigde het kind aan mij. Ik zat neer en hield het kind vast. Ik klemde het aan mijn borst. En ik voelde: dit kind is óók míjn kind. Dit kind is ook van míj. Dit kind geeft ook mijn leven weer vreugde. Weer toekomst. Weer een doel. Ik huilde. Maar nu huilde ik tranen van blijdschap. Leg neer: kruik in kruikzak Wat was ik blij dat Ruth al snel opknapte. Ik heb haar weer op weg gestuurd, om op het veld te werken. Ik zorg wel voor Obed, zei ik. En nu zijn mijn dagen weer vol zonneschijn. Ik zorg voor mijn kleinzoon, mijn zoon, mijn toekomst. Ik voed hem, ik verschoon zijn luiers, ik was hem, ik zorg dat hij het niet te warm heeft, ik zorg dat hij het niet te koud heeft. Obed komt niets tekort. En ik ook niet, want Obed geeft mij weer zin in mijn leven. Neem de kruik met kruikzak in je handen. En Obed gaf niet alleen zin aan het leven van Noömi. Deze kruik zegt het al. Kijk maar eens goed wat erop staat. Een kroon. Obed is een koningskind. Of beter gezegd: een koningsvader. Want toen Obed groot was, verwekte hij Isaï. En toen Isaï groot was, verwekte hij David. Koning David. Obed gaf dus niet alleen toekomst aan het leven van Noömi, maar ook aan het leven van heel het volk Israël. Want hij werd de grootvader van koning David. Ik vraag me af: Noömi liet zich Mara, Bitter, noemen, omdat haar lot bitter was. Zou ze zich nu weer Noömi, de Lieflijke laten noemen, nu de zon weer voor haar schijnt? Ik vraag me af: Noömi zegt: God heeft mijn lot zeer bitter gemaakt. Is het inderdaad God zelf die Elimelech, Machlon en Kiljon deed sterven? Ik vraag me af: gebeurt dat ook nu nog, dat mensen, na een periode van donker en duister, weer toekomst zien? Ik vraag me af: kan dit verhaal hoop geven aan mensen van nu? Aan mensen die het gevoel hebben dat hun leven duister is? Laat het even stil zijn.

13 Leg nu alle spullen met elkaar in/bij het kastje van Noömi. Daarna ga je terug naar je eigen ruimte. Laat de jongeren op de een of andere manier een terugblik maken. Elfjes schrijven lijkt me een goede vorm, maar wie weet wat er bij jou opkomt!

Ruth 1. Ruth en Noömi

Ruth 1. Ruth en Noömi Ruth 1 Ruth en Noömi Elimelech en zijn familie 1 Toen de rechters het land bestuurden, was er eens hongersnood in Juda. Daarom besloot een man uit Betlehem naar het land Moab te gaan. Zijn vrouw en zijn

Nadere informatie

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema Zondag 17 januari 2016-2 e zondag na Epifanie THEMA: Ruth voelt zich welkom DE DIENST VAN HET WOORD Gebed bij de opening van het Woord Inleiding bij het thema Ruth voelt zich welkom, dat is het thema van

Nadere informatie

RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL

RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld?

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth op de akker van Boaz. Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth 2:1 1 Nu had Naomi een bloedverwant van de kant van haar man, een zeer vermogend man, uit het geslacht van Elimelech,

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Waar wil je heengaan?

Waar wil je heengaan? Waar wil je heengaan? Viering Oecumenische Basisgroep 3 maart 2013 Aansteken van de kaars Kaars, jij mag branden, Jij geeft ons je licht Jij bent een teken: God houdt ons in het zicht. Openingslied: Verborgen

Nadere informatie

RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL

RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL Online Bijbel voor kinderen presenteert RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

RUTH. Naomi en haar schoondochters

RUTH. Naomi en haar schoondochters RUTH Naomi en haar schoondochters In de dagen dat de richters richting gaven aan het volk, gebeurde het dat er hongersnood was in het land. Daarom trok een man uit Bethlehem in Juda weg om als vreemdeling

Nadere informatie

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1 Ruth Het verhaal hoe God met ons onderweg is naar zijn toekomst Kindernevendienst - Ruth 1 1. Uitleg bij opstelling van doos / playmobil waarmee, je het verhaal kunt uitbeelden (zie foto s) kanttekening:

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon. Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel?

Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon. Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel? Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel? Het woord kwam voor in de toespraak van president Obama,

Nadere informatie

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015 Gedicht: Kaarsenlicht Omdat ieder lichtje een verhaal is groter dan alle woorden van missen en dood van liefde levensgroot die we ooit spraken en hoorden

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Ruth (en Naomi) Jolanda Kwakernaak-Breedijk. Voor de onderbouw. CTS Producties

Ruth (en Naomi) Jolanda Kwakernaak-Breedijk. Voor de onderbouw. CTS Producties Ruth (en Naomi) Voor de onderbouw Jolanda Kwakernaak-Breedijk 2014 CTS Producties 1 Korte uitleg: Verhaal gebaseerd op het Bijbelboek Ruth. Er is hongersnood in Juda en het gezin van Elimelech en Naomi

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij!

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! 1. Votum: Opwekking 640 (eenmaal) 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 1. Ouderbrief 2. Kenmerken familie, les 1, afronden 3. Het verhaal van Ruth, les 1, extra 4. De oude grootvader en zijn kleinzoon, les 3, extra. Beste ouders, We hebben

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Ochtenddienst 2 juli 2017

Ochtenddienst 2 juli 2017 Ochtenddienst 2 juli 2017 Hervormde Gemeente Numansdorp Voorganger : Ds. C.D. van Alphen Organist : Joël Terdu Muziekgroep Afscheid Kindernevendienst Annabelle Olislagers Mirthe van der Sluis Sasja Velthoven

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951.

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 5. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. Lucas 15 Vertaling L. ten Kate

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout Personen Verteller Huisvrouw Cake ingrediënten; o Bloem o Zout o Suiker o Eieren o Kersen o Sukade o Krenten o Boter (Bij dit toneelstuk

Nadere informatie

1 zondag 16 oktober 2011 C.M.G. Berkvens-Stevelinck, predikant Remonstrantse Gemeente Rotterdam

1 zondag 16 oktober 2011 C.M.G. Berkvens-Stevelinck, predikant Remonstrantse Gemeente Rotterdam Rotterdam 16 oktober 2011 Naomi komt thuis Lezingen: Ruth 1, 2 en 3 Inleiding tot het boek Ruth Thuiskomen in het Oude testament. Na Noach en Jakob, is het nu de beurt aan twee geweldige vrouwen: Naomi

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Paasviering 2014. Vandaag sluiten we het project Schatzoekers af en vieren we het feest van de opstanding.

Paasviering 2014. Vandaag sluiten we het project Schatzoekers af en vieren we het feest van de opstanding. Welkom Vandaag sluiten we het project Schatzoekers af en vieren we het feest van de opstanding. Gebed (groep 6) Lieve God, we zijn hier bij elkaar gekomen om Pasen te vieren het feest van de opstanding

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b

Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Vijf vrouwen, die één zal u meer bekend zijn dan de ander. Maar in deze weken horen we meer over hen. Want in de advent periode

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

Wat wist Naomi aan haar schoondochter te vertellen en welk advies gaf zij aan Ruth?

Wat wist Naomi aan haar schoondochter te vertellen en welk advies gaf zij aan Ruth? Ruth en Boaz. Wat wist Naomi aan haar schoondochter te vertellen en welk advies gaf zij aan Ruth? Ruth 3:2-4 2 Welnu, is Boaz, bij wiens meisjes je geweest bent, geen bloedverwant van ons? Zie, hij gaat

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober 2016 22e zondag na Trinitatis Toralezing: Genesis 12:1-8 Evangelielezing: Lucas 19:1-10 OVERWEGING Als je terug komt in het dorp waar

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

De Bijbel open (16-11)

De Bijbel open (16-11) 1 De Bijbel open 2013 45 (16-11) Het boek Ruth vind ik een heel mooi bijbelboek. Dat schreef iemand mij. Hij zei ook: Ik ben blij dat het in de bijbel staat. En dat Boaz met Ruth trouwt vind ik iets wat

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken?

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken? Carpe Diem! Afgelopen december vertrokken vijf Nederlandse dames naar het prachtige Zuid-Afrika om hier mee te werken aan een summerschool in een township in Hermanus. Dit is een project van People4Change,

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Voorganger: Ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot Pianist: Peter Wagenaar Afkondigingen Zingen van een psalm 122: 1 en

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer.

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Beertje Anders en Beertje Bruin gingen bij oma spelen. Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Oma hoorde: Ik wil de bal, Ik wil de blokken, Ik ga kleuren, Ik wil de kleurpotloden

Nadere informatie

Ruth (en Naomi) Voor de bovenbouw

Ruth (en Naomi) Voor de bovenbouw Ruth (en Naomi) Voor de bovenbouw Jolanda Kwakernaak-Breedijk 2014 CTS production 1 Korte uitleg: Verhaal gebaseerd op het Bijbelboek Ruth. Er is hongersnood in Juda en het gezin van Elimelech en Naomi

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie