Buitenspel. Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Buitenspel. Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel!"

Transcriptie

1 Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze tentoonstelling reis je terug naar die periode en ontdek je van alles over de zogenaamde heksen. Wat ga je doen? Je wordt vandaag expert. Samen met je groepje onderzoek je een onderwerp. Aan het einde van de les geven jullie een korte presentatie. Expertblad Je wordt natuurlijk niet zomaar expert. Maak de opdrachten op dit expertblad. Bekijk de schilderijen en voorwerpen. Zo kom je van alles te weten over het onderwerp. Je beantwoordt de vragen door goed te kijken en door informatie te verzamelen. De informatie haal je uit: > het tekstboekje >de multimediatour > de filmpjes in de tentoonstelling. Presentatie opdracht. Heb je de opdrachten gemaakt? Lees dan de Presentatie opdracht goed door. Bereid samen met je groepje de presentatie voor. Vragen? Heb je nog vragen? De museumdocent kan je altijd helpen. Aan de slag!

2 Expertblad 1 De heks en het verbond met de duivel Het geloof in tovenaars is al heel oud. In oude volksgeloven geloofden mensen in het bestaan van mannen en vrouwen met bovennatuurlijke gaven. Deze tovenaars zouden bijvoorbeeld de toekomst kunnen voorspellen. Of ze konden zieke mensen beter maken. In de vijftiende eeuw geloofden steeds meer mensen dat er ook slechte tovenaars waren die een verbond sloten met de duivel. In opdracht van de duivel zorgden ze voor ziektes, rampen en ander ongeluk. Deze boosaardige tovenaars kregen een speciale naam: heks. Met dit expertblad doen jullie onderzoek naar de heks en het verbond met de duivel. Loop naar de eerste vitrine in de grote zaal. Hier zie je de oudst bewaarde heksenvoorstellingen. Bekijk nummer 3. Lees de bijbehorende informatie in je tekstboekje en luister naar het verhaal op je multimediatour (802). 1a. Vul de gegevens in: Titel van het object Jaartal 1b. Beschrijf wat je allemaal ziet op de voorstelling in dit boek. 2a. De mannen en vrouwen sluiten een verbond met de duivel? Hoe doen ze dat? 2b. Hoe ziet de duivel eruit op deze voorstelling?

3 2c. Kijk eens naar de figuurtjes in de lucht. Ze vliegen naar de sabbat: een bijeenkomst in de nacht. Op welke vervoersmiddelen reizen ze? O op bezems, vogels en vliegende paarden O op monsters, wagens en vogels O op bezems, monsters en duivels 2d. Dit soort boeken waren heel duur. Waarom? 3. Welke woorden komen in je op als jij aan de duivel denkt? Bekijk object nummer 11. Deze nieuwsbrief is onderdeel van de Wickiana. Lees hierover in je tekstboekje. In nieuwsbrieven stonden berichten over hekserijprocessen. Mensen die de verhalen lazen werden gewaarschuwd voor het gevaar van hekserij. Niet iedereen kon lezen. Daarom werden dit soort brieven ook aan het publiek voorgelezen, bijvoorbeeld in een herberg. 4a. Deze voorstelling staat in een nieuwsbrief. De nieuwsbrief is een uitvinding uit de zestiende eeuw. Waar zou je een nieuwsbrief nu mee kunnen vergelijken? 4b. Bekijk de voorstelling op de nieuwsbrief. Links zie je heksen. Wat doen ze? 4c. Er zijn ook duivels te zien. Waaraan kan je ze herkennen?

4 4d. Wat gebeurt er met de heksen rechts op de voorstelling? Leg uit. 5. In een nieuwsbericht wordt een mededeling gedaan over iets dat is gebeurd. Het is niet de bedoeling dat een journalist het bericht mooier of spannender maakt. Toch zijn er journalisten die dit wel doen. a. Waarom zou een journalist een nieuwsbericht mooier of spannender maken? 5b. Vind jij dat een journalist mag laten weten wat zijn of haar mening is? Leg uit waarom. Ja / Nee, omdat

5 Presentatie opdracht: presenteer het nieuws. Opdracht: Schrijf een bericht voor een nieuwsbrief en presenteer het nieuws aan je klasgenoten. Stappenplan: Stap 1 Kies een van de voorstellingen die je net hebt bekeken als basis voor je nieuwsbericht: nummer 3 of nummer 11. Je mag er ook andere objecten of voorstellingen bij betrekken om je verhaal invulling te geven. Stap 2 Bedenk samen met je groepje een verhaal bij de voorstelling, en schrijf het op. * Bedenk een goede kop/titel. * Gebruik de informatie op je expertblad als informatiebron. * Leg in je verhaal in ieder geval uit hoe een heks het verbond aangaat met de duivel. * Bedenk dat je je luisteraars moet waarschuwen voor het gevaar van heksen. Dus maak er geen saai verhaal van! Stap 3 Denk na over hoe je het bericht wilt presenteren en wat je laat zien. Overleg met elkaar wie het nieuwsbericht gaat presenteren. Dit hoeft niet één persoon te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een duo presentatie of misschien hebben jullie andere ideeën. Presentatietips - Jullie presentatie duurt 3 a 4 minuten. De tijd gaat snel. Maak het bericht niet te kort, maar zeker ook niet te lang! - Geef de presentatie bij de voorstellingen en voorwerpen in de tentoonstelling. Betrek dat wat te zien is zoveel mogelijk bij jullie verhaal. - Denk aan je rol als nieuwslezer. Probeer zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen en zo min mogelijk op te lezen.

6 Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze tentoonstelling reis je terug naar die periode en ontdek je van alles over de zogenaamde heksen. Wat ga je doen? Je wordt vandaag expert. Samen met je groepje onderzoek je een onderwerp. Aan het einde van de les geven jullie een korte presentatie. Expertblad Je wordt natuurlijk niet zomaar expert. Maak de opdrachten op dit expertblad. Bekijk de schilderijen en voorwerpen. Zo kom je van alles te weten over het onderwerp. Je beantwoordt de vragen door goed te kijken en door informatie te verzamelen. De informatie haal je uit: > het tekstboekje >de multimediatour > de filmpjes in de tentoonstelling. Presentatie opdracht. Heb je de opdrachten gemaakt? Lees dan de Presentatie opdracht goed door. Bereid samen met je groepje de presentatie voor. Vragen? Heb je nog vragen? De museumdocent kan je altijd helpen. Aan de slag!

7 Expertblad 2 De heks als zondebok Stel je voor... je loopt de klas in en iedereen draait zich om. Niemand wil met je praten. Zelfs vrienden lopen van je weg. Waarom? Een klasgenoot is bij de gymles gestruikeld en heeft haar enkel gebroken. Jij liep net voorbij toen het gebeurde en krijgt er daarom de schuld van. Terwijl je er niets mee te maken hebt! Iets vergelijkbaars gebeurde met heksen. In de tijd van de heksenvervolgingen was het leven zwaar. Veel mensen waren arm. Er waren oorlogen, natuurrampen en besmettelijke ziektes. Mensen zochten een zondebok, iemand die ze de schuld konden geven van al deze ellende. Ze vonden die zondebok in een groep mensen die anders was: de heksen. Met dit expertblad onderzoeken jullie waar heksen van werden beschuldigd en waarom ze als zondebok werden aangewezen. Bekijk object nummer 15. Lees erover in je tekstboekje en luister naar de informatie op je multimediatour (803). 1a. Vul de gegevens in: Titel van het schilderij Kunstenaar Jaartal 1b. Beschrijf wat je allemaal ziet op dit schilderij. 1c. Wat doen de mensen op het ijs? Noem drie activiteiten: d. Wat wordt bedoeld met de Kleine IJstijd 1e. In welke periode vond de Kleine IJstijd plaats?

8 Bekijk nu het filmpje Zondebokken op het scherm in het derde vitrineblok. 2a. Waar kregen heksen de schuld van? Noem een voorbeeld. 2b. Noem twee gevolgen van de Kleine IJstijd die van invloed waren op het dagelijkse leven van mensen. 0 misoogsten 0 kindersterfte 0 hongersnood 0 onderkoeling 2c. Waarom namen de heksenvervolgingen toe tijdens de Kleine IJstijd? Leg uit. Bekijk object nummer 22 in de derde vitrine. 3. De schrijver van dit boek schrijft over boze tovenaressen. Wat doet de tovenares op deze voorstelling? Ga nu naar object nummer 17. Bekijk het schilderij en lees erover in je boekje. 4a. Wat zie je allemaal op dit schilderij? Geef een korte beschrijving. 4b. Waar zijn de heksen afgebeeld? 4c. Ook in dit schilderij zijn heksen de zondebok. Waarvan krijgen ze de schuld?

9 Bekijk object nummer 37 in de laatste vitrine in deze zaal. Heksen kregen de schuld van tegenslagen. Ze waren de zondebok. Toch waren er ook mensen die juist hulp vroegen aan een heks. Ze geloofden dat heksen die ongeluk konden veroorzaken, ongeluk ook weer ongedaan konden maken. 5a. Bekijk het voorwerp. Wat is het? 5b. Voor welk doel werd dit voorwerp gebruikt? 5c. In het voorwerp is lichaamsdeel van een dier verwerkt. Wat is het? O een klauw van een kat O een pootje van een rat O een tand van een vleermuis 5d. In deze vitrine zie je voorwerpen die mensen bij zich droegen om zich te beschermen tegen gevaar, ongeluk en hekserij. Draag jij wel eens iets bij je om je te beschermen? Of heb jij een speciaal voorwerp dat je gelukt brengt? Beschrijf het hieronder en leg uit waar je het voor gebruikt.

10 Presentatie opdracht: flits-rondleiding Opdracht: Geef een flits-rondleiding : jullie vertellen ieder in het kort iets over een object dat je hebt bekeken. Jullie eindigen de flits-rondleiding met een vraag aan jullie klasgenoten: Zijn er vandaag de dag nog steeds mensen of groepen die worden aangewezen als zondebok? Stappenplan: Stap 1 Jullie hebben vier objecten bekeken: nummer 15, nummer 22, nummer 17 en nummer 37. Overleg met elkaar wie welk object gaat bespreken tijdens de flits-rondleiding. Stap 2 Bereid je presentatie voor: * Bekijk het object nog een keer. * Gebruik de vragen en antwoorden op het expertblad als informatiebron. * Bedenk wat je wilt laten zien en wat je erover wilt vertellen. * Maak een spiekbriefje en schrijf steekwoorden op die je helpen bij je presentatie. Stap 3 Bespreek met elkaar wie aan het einde van de rondleiding de afsluitende vraag gaat stellen: Zijn er vandaag de dag nog steeds mensen of groepen die worden aangewezen als zondebok? Vraag aan je klasgenoten of ze hun antwoord kunnen toelichten. Presentatietips - Jullie presentatie duurt 3 á 4 minuten. De tijd gaat snel. Maak jullie presentatie niet te kort, maar zeker ook niet te lang! - Geef de presentatie bij de schilderijen en voorwerpen in de tentoonstelling. Laat het voorwerp of het schilderij zien en vertel erover. - Probeer zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen en zo min mogelijk op te lezen. Tip! Gebruik je spiekbriefje.

11 Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze tentoonstelling reis je terug naar die periode en ontdek je van alles over de zogenaamde heksen. Wat ga je doen? Je wordt vandaag expert. Samen met je groepje onderzoek je een onderwerp. Aan het einde van de les geven jullie een korte presentatie. Expertblad Je wordt natuurlijk niet zomaar expert. Maak de opdrachten op dit expertblad. Bekijk de schilderijen en voorwerpen. Zo kom je van alles te weten over het onderwerp. Je beantwoordt de vragen door goed te kijken en door informatie te verzamelen. De informatie haal je uit: > het tekstboekje >de multimediatour > de filmpjes in de tentoonstelling. Presentatie opdracht. Heb je de opdrachten gemaakt? Lees dan de Presentatie opdracht goed door. Bereid samen met je groepje de presentatie voor. Vragen? Heb je nog vragen? De museumdocent kan je altijd helpen. Aan de slag!

12 Expertblad 3 De heks en de hekserijprocessen Vele zogenaamde heksen eindigden op de brandstapel. Meestal gebeurde dat na een oneerlijke rechtszaak. Onder dwang deden verdachte vrouwen of mannen een bekentenis. Ze werden vaak vreselijk gemarteld. Hoe kwamen rechters tot hun oordeel? Hoe verliepen de processen? En waarom werd er gekozen voor de verbrandingsdood? Met dit expertblad krijg je antwoord op deze vragen. Bekijk object nummer 13 en lees erover in je tekstboekje. 1a. Vul de gegevens in. Titel van het boek Jaartal 1b. Beschrijf wat je allemaal ziet op de voorstelling in dit boek. 2a. Wat is waar? O dit is een handboek van rechters. Hierin konden rechters lezen hoe ze heksen konden herkennen en bestraffen. O dit is een handboek van heksen. Hierin konden heksen lezen hoe ze rechters konden misleiden. 2b. Lees de volgende stelling. Ben jij het er wel of niet mee eens? De uitvinding van de boekdrukkunst heeft ervoor gezorgd dat de heksenvervolgingen zijn toegenomen. Mee eens / niet mee eens Want: Bekijk nummer 14 in de vitrine en lees erover in je tekstboekje. 3a. Wat is de titel van dit verslag? Bekijk nu de animatie van dit proces op het scherm. (Je mag de animatie natuurlijk meerdere keren bekijken).

13 3b. Mechteld ten Ham staat bekend als de heks die zichzelf op de brandstapel bracht. Waarom wordt ze zo genoemd? O Mechteld raakt betoverd als ze naar een heksenverbranding kijkt. In trance loopt ze naar de beul. De beul bindt haar vast aan de paal en steekt de brandstapel aan. O Mechteld is het geroddel over haar toverkunsten zat. Ze vraagt zelf of er onderzoek naar haar kan worden gedaan. Ze wil bewijzen dat ze onschuldig is. Dit mislukt, ze eindigt op de brandstapel. 3c. Mechteld wordt van meerdere misdaden beschuldigd. Noem er een. 3d. Welke proef moet Mechteld ondergaan om haar (on)schuld te bewijzen? O de weegproef O de waterproef 3e. Wat is de uitslag van de proef? 3f. Hoe komt het dat Mechteld uiteindelijk bekent dat ze een heks is? 3g. Wat vind jij? Heeft Mechteld een eerlijk proces gehad? Licht je antwoord toe.

14 Bekijk object nummer 7 en lees erover in je tekstboekje. 4. Op deze nieuwsbrief zie je niet alleen een heksenverbranding. Ook wordt in beeld gebracht waar de heks van wordt beschuldigd. Wat heeft ze gedaan? O Een stad in brand gezet O Een stad onder water gezet O Een zware storm gemaakt 5a. Waarom werden heksen bestraft met de verbrandingsdood? O Men dacht dat een heks door verbranding de meest pijnlijke dood kreeg. Het was de zwaarste straf. O Men dacht dat de geest van een heks door verbranding voorgoed verdween. De geest kon niet terugkeren om achter mensen aan te jagen. 5b. In Nederland is de doodstraf al lang verleden tijd. Er zijn landen waar deze straf nog wel wordt uitgevoerd. De doodstraf blijft veel discussie oproepen. Wat vind jij? Ben jij voor of tegen de doodstraf? Leg je mening uit met twee argumenten. Ik ben voor / tegen de doodstraf, want

15 Presentatie opdracht: interview Opdracht: Geef een interview over de heks en de hekserijprocessen. Een van jullie is reporter. De anderen zijn expert en beantwoorden de vragen. Maar, let op! Een van de experts vertelt een leugen. Tijdens het interview krijgen jullie klasgenoten de opdracht om te raden wie van jullie de waarheid vertelt en wie niet. Stappenplan: Stap 1 Maak een rolverdeling: * Wie geeft het interview? * Wie zijn de experts? * Welke expert vertelt de waarheid en welke expert de leugen? Stap 2 * Bereid het interview voor. Het interview gaat over de hekserijprocessen. * Gebruik de informatie op je expertblad als informatiebron. * Stel vragen over voorwerpen of voorstellingen die jullie hebben gezien. * Denk met elkaar na over de vragen en de (foute) antwoorden. Stap 3 Oefen met het interview. Voor de expert die de leugen vertelt is het natuurlijk de uitdaging om zo geloofwaardig mogelijk over te komen. Presentatietips - Jullie presentatie duurt 3 a 4 minuten. De tijd gaat snel. Maak jullie presentatie niet te kort, maar zeker ook niet te lang! - Geef het interview bij de schilderijen en voorwerpen in de tentoonstelling. Vertel vanuit het voorwerp of het schilderij en betrek dat wat te zien is zoveel mogelijk bij jullie verhaal. - Probeer zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen en zo min mogelijk op te lezen. Tip! Schrijf een paar steekwoorden op en houd ze bij de hand als spiekbriefje.

16 Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze tentoonstelling reis je terug naar die periode en ontdek je van alles over de zogenaamde heksen. Wat ga je doen? Je wordt vandaag expert. Samen met je groepje onderzoek je een onderwerp. Aan het einde van de les geven jullie een korte presentatie. Expertblad Je wordt natuurlijk niet zomaar expert. Maak de opdrachten op dit expertblad. Bekijk de schilderijen en voorwerpen. Zo kom je van alles te weten over het onderwerp. Je beantwoordt de vragen door goed te kijken en door informatie te verzamelen. De informatie haal je uit: > het tekstboekje >de multimediatour > de filmpjes in de tentoonstelling. Presentatie opdracht. Heb je de opdrachten gemaakt? Lees dan de Presentatie opdracht goed door. Bereid samen met je groepje de presentatie voor. Vragen? Heb je nog vragen? De museumdocent kan je altijd helpen. Aan de slag!

17 Expertblad 4 De heks en het heksbeeld (versie A) Waar denk je aan bij het woord heks? De kans is groot dat je een lelijke vrouw voor je ziet. Ze vliegt op een bezem of roert in een pruttelende ketel. Een zwarte kat is altijd in haar buurt. Hoe komt het dat dit soort beelden in je opkomen als je aan een heks denkt? Het antwoord op die vraag vind je in deze zaal. Links op de wand en rechts in de gordijnen zie je twee uitvergrotingen van een beroemde prent van Pieter Bruegel. Bruegel was de eerste kunstenaar die een code bedacht voor heksenvoorstellingen. Hij bedacht vier beeldelementen in één voorstelling. Mensen die de voorstelling zagen, wisten meteen dat het om heksen ging. Met dit expertblad ontcijfer je de code van Bruegel. Bekijk de voorwerpen in deze zaal loop door de uitvergrote prent in de gordijnen. In je boekje en op je multimediatour vind je informatie die je nodig hebt voor het beantwoorden van de vragen. 1. Benoem de vaste beeldelementen en beantwoord de vragen. a. Voorwerp 1 (nummer. 51): - Waar op de prent is dit voorwerp te zien? 1b. Voorwerp 2 (nummer 52): - Waar op de prent is dit dier afgebeeld? - Wat doet het dier op deze prent? - Welke twee zonden passen bij dit dier? O IJdelheid en lust O Gulzigheid en jaloezie O Lust en gemakzucht O Boosheid en hebzucht 1c. Voorwerp 3 (nummer 53) - Waar op de prent van Bruegel is dit voorwerp afgebeeld?

18 - Beschrijf het voorwerp. - Wat konden heksen met dit voorwerp? O ze maakten er een kaars van, staken het aan en veranderden in een duivel O ze maakten er een kaars van, staken het aan en werden onzichtbaar O ze maakten er een kaars van, staken het aan en konden door de tijd reizen Hoe kwamen de heksen aan dit soort voorwerpen? Hoe is dit uitgebeeld op de prent van Bruegel? (zoek het antwoord onderaan in de gordijnen) 1d. Voorwerp 4 (nummer 54) - Waarvoor gebruiken heksen dit voorwerp? - Bruegel beeldt dit voorwerp af in een haard. Waarom juist op deze plek? O De prent was zo vol, in de haard was nog plek O In de ketel maken de heksen vliegzalf en door de haard vliegen de heksen weg O Er komt zo veel rook uit de ketel, via de haard kan de rook ontsnappen Loop terug naar de eerste zaal. Bekijk object nummer 47, 48 en 49. Lees erover in je tekstboekje en luister naar de informatie op je multimediatour (804 en 805). 2. Mensen hadden veel over heksen gehoord maar ze hadden geen idee hoe een heks eruit zag. Daarom vroeg de uitgever Hieronymus Cock aan Pieter Bruegel om een voorstelling te maken over heksen. De voorstelling moest het publiek vermaken én informeren over heksen. Breugel maakt twee prenten. Vind je dat dit is gelukt? Leg uit waarom wel of niet. De voorstelling moet het publiek vermaken. Ik vind dit wel / niet gelukt, want

19 De voorstelling moet het publiek informeren over het bestaan van heksen. Ik vind dit wel / niet gelukt, want 3. De twee prenten van Bruegel zijn net een stripverhaal. Op de eerste prent (nummer 47) zie je de ontmoeting tussen de heilige Jacobus en de tovenaar Hermogenes. Op de tweede prent (nummer 49) zijn beide mannen weer te zien. Wat gebeurt er met de tovenaar? 4. Bruegel was een echte trendsetter: de beeldelementen die hij gebruikte werden gekopieerd door andere kunstenaars. Wat vind jij ervan als een kunstenaar het werk van een andere kunstenaar kopieert. Is het dan nog steeds kunst? Leg je mening uit. Het is wel / geen kunst, want 5a. Bruegel bedacht het stereotype beeld van de heks. Een beeld dat past bij een heks. Bedenk een stereotype uit onze tijd. Noem de beeldelementen die daarbij horen. 5b. Wat vind jij van stereotypering? Leg je mening uit.

20 Presentatie opdracht: flits-rondleiding Opdracht: Geef een flits rondleiding : jullie vertellen ieder in het kort iets over de vier beeldelementen van Bruegel. Sluit de flits-rondleiding af met een vraag aan jullie klasgenoten: Bruegel bedacht het stereotype beeld van de heks. Denken jullie dat in onze samenleving nog steeds aan stereotypering wordt gedaan? Stappenplan: Stap 1 Jullie hebben de beeldelementen bekeken. Overleg met elkaar wie welk voorwerp gaat toelichten tijdens de flits-rondleiding. Stap 2 Bereid je presentatie voor: * Bekijk het object nog een keer. * Gebruik de vragen en antwoorden op het expertblad als informatiebron. * Bedenk wat je wilt laten zien en wat je erover wilt vertellen. * Maak een spiekbriefje en schrijf steekwoorden op die je helpen bij je presentatie. Stap 3 Bespreek met elkaar wie aan het einde van de rondleiding de afsluitende vraag gaat stellen: Bruegel bedacht het stereotype beeld van de heks. Denken jullie dat in onze samenleving nog steeds aan stereotypering wordt gedaan? Vraag aan je klasgenoten of ze hun antwoord kunnen toelichten. Presentatietips - Jullie presentatie duurt 3 a 4 minuten. De tijd gaat snel. Maak jullie presentatie niet te kort, maar zeker ook niet te lang! - Geef de presentatie bij de voorwerpen in de tentoonstelling. Vertel vanuit het voorwerp, schilderij of prent en betrek dat wat te zien is zoveel mogelijk bij jullie verhaal. - Probeer zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen en zo min mogelijk op te lezen. Tip! Gebruik je spiekbriefje.

21 Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze tentoonstelling reis je terug naar die periode en ontdek je van alles over de zogenaamde heksen. Wat ga je doen? Je wordt vandaag expert. Samen met je groepje onderzoek je een onderwerp. Aan het einde van de les geven jullie een korte presentatie. Expertblad Je wordt natuurlijk niet zomaar expert. Maak de opdrachten op dit expertblad. Bekijk de schilderijen en voorwerpen. Zo kom je van alles te weten over het onderwerp. Je beantwoordt de vragen door goed te kijken en door informatie te verzamelen. De informatie haal je uit: > het tekstboekje >de multimediatour > de filmpjes in de tentoonstelling. Presentatie opdracht. Heb je de opdrachten gemaakt? Lees dan de Presentatie opdracht goed door. Bereid samen met je groepje de presentatie voor. Vragen? Heb je nog vragen? De museumdocent kan je altijd helpen. Aan de slag!

22 Expertblad 5 De heks en het heksbeeld (versie B) Waar denk je aan bij het woord heks? De kans is groot dat je een lelijke vrouw voor je ziet. Ze vliegt op een bezem of roert in een pruttelende ketel. Een zwarte kat is altijd in haar buurt. Hoe komt het dat dit soort beelden in je opkomen als je aan een heks denkt? Het antwoord op die vraag vind je in deze zaal. De Vlaamse schilder Pieter Bruegel bedacht een code, een soort beeldtaal, voor heksenvoorstellingen. Die code bestond uit een aantal elementen, ze staan op tafel in deze zaal. Bruegel zette deze voorwerpen bij elkaar in één voorstelling. Mensen die de voorstelling zagen, wisten meteen dat het om heksen ging. Bruegel was echt een trendsetter. De beeldelementen die hij voor het eerst bij elkaar zette, werden gekopieerd door andere kunstenaars. Bekijk object nummer 55. In je boekje en op de multimediatour (811) vind je informatie die je nodig hebt voor het beantwoorden van de vragen. 1a. Vul de gegevens in: Titel Kunstenaar Jaartal 1b. Beschrijf wat je allemaal ziet op dit schilderij. 2. In deze zaal zie je voorwerpen. Het zijn de beeldelementen die Bruegel bedacht in een heksenvoorstelling. Noem de voorwerpen en leg uit waar ze te zien zijn op dit schilderij (nummer 55). Voorwerp 1. Wat is het? Waar is het te zien op dit schilderij? Voorwerp 2. Wat is het?

23 Waar is het te zien op dit schilderij? Voorwerp 3. Wat is het? Waar is het te zien op dit schilderij? Voorwerp 4. Wat is het? Waar is het te zien op dit schilderij? Loop naar de eerste zaal. Bekijk de twee prenten van Bruegel, nummer 47 en 49. Loop nu weer terug naar object nummer 55. Tip: Kijk links en rechts in deze zaal. Hier zie je vergrotingen van de prenten van Bruegel. 3a. De kunstenaar die dit schilderij maakte, heeft de twee prenten van Bruegel in één schilderij samengebracht. Welk deel op het schilderij komt uit Bruegels eerste prent? Welk deel komt uit Bruegels tweede prent? Omcirkel het goede antwoord: - Acrobaten eerste / tweede prent - Vliegende heks op haar bezem eerste / tweede prent - Naakte tovenaar met zwaard in een cirkel eerste / tweede prent - Koorddansers eerste / tweede prent - Apen, kat en pad voor het haardvuur eerste / tweede prent - Main de gloire (dievenhand) op eerste / tweede prent de schoorsteenmantel 3b. Wat vind jij ervan als een kunstenaar het werk van een andere kunstenaar kopieert. Is het dan nog steeds kunst? Leg je mening uit. Het is wel / geen kunst, want Bekijk object nummer 80 in de volgende zaal en luister naar het verhaal op de multimediatour. 4a. Bekijk de voorstelling op dit schilderij. Hoe kan je zien dat deze kunstenaar de prent van Bruegel kent?

24 4b. De jonge vrouw in het midden op dit schilderij had een bijzondere relatie met de kunstenaar die dit schilderij maakte en met Pieter Bruegel. Wat was hun relatie? 0 ze was de zus van de kunstenaar en de achterkleindochter van Bruegel 0 ze was de vrouw van de kunstenaar en de zus van Bruegel 0 ze was de vrouw van de kunstenaar en de achterkleindochter van Bruegel 5a. Bruegel bedacht het stereotype beeld van de heks. Bedenk een stereotype uit onze samenleving. Noem de beeldelementen die daarbij horen. 5b. Wat vind jij van stereotypering? Leg je mening uit.

25 Presentatie opdracht: presenteer het nieuws. Opdracht: Schrijf een bericht voor een nieuwsbrief en presenteer het nieuws aan je klasgenoten. Goed om te weten: In nieuwsbrieven stonden berichten over hekserijprocessen. De berichten hadden als doel mensen te informeren en te waarschuwen voor de gevaren van hekserij. De nieuwsbrieven werden vaak voorgelezen op publieke plaatsen, bijvoorbeeld een herberg. Stappenplan: Stap 1 Kies een van de voorstellingen die je net hebt bekeken als basis voor je nieuwsbericht: nummer 55, 47, 49 of 80. Je mag er ook andere objecten of voorstellingen bij betrekken om je verhaal invulling te geven. Stap 2 Bedenk samen me je groepje een verhaal bij de voorstelling, en schrijf het op. * Bedenk een goede kop/titel. * Gebruik de informatie op je expertblad als informatiebron. * Noem in je verhaal in ieder geval enkele beeldelementen die Bruegel had bedacht. * Bedenk dat je je luisteraars moet waarschuwen voor het gevaar van heksen. Dus maak er geen saai verhaal van! Stap 3 Denk na over hoe je het bericht wilt presenteren en wat je laat zien. Overleg met elkaar wie het nieuwsbericht gaat presenteren. Dit hoeft niet één persoon te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een duo presentatie of misschien hebben jullie andere ideeën. Presentatietips - Jullie presentatie duurt 3 a 4 minuten. De tijd gaat snel. Maak het bericht niet te kort, maar zeker ook niet te lang! - Geef de presentatie bij de voorstellingen en voorwerpen in de tentoonstelling. Betrek dat wat te zien is zoveel mogelijk bij jullie verhaal. - Denk aan je rol als nieuwslezer. Probeer zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen en zo min mogelijk op te lezen.

26 Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze tentoonstelling reis je terug naar die periode en ontdek je van alles over de zogenaamde heksen. Wat ga je doen? Je wordt vandaag expert. Samen met je groepje onderzoek je een onderwerp. Aan het einde van de les geven jullie een korte presentatie. Expertblad Je wordt natuurlijk niet zomaar expert. Maak de opdrachten op dit expertblad. Bekijk de schilderijen en voorwerpen. Zo kom je van alles te weten over het onderwerp. Je beantwoordt de vragen door goed te kijken en door informatie te verzamelen. De informatie haal je uit: > het tekstboekje >de multimediatour > de filmpjes in de tentoonstelling. Presentatie opdracht. Heb je de opdrachten gemaakt? Lees dan de Presentatie opdracht goed door. Bereid samen met je groepje de presentatie voor. Vragen? Heb je nog vragen? De museumdocent kan je altijd helpen. Aan de slag!

27 Expertblad 6 De heks en heksenvoorstellingen In de zestiende en zeventiende eeuw specialiseerden Nederlandse en Vlaamse schilders zich in verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld het portret of het stilleven. Je noemt zo n specialistisch onderwerp een genre. Een heel bijzonder genre is de heksenvoorstelling. Mensen vonden het mooi én spannend om zo n schilderij thuis aan de muur te hebben. Lekker griezelen! In deze gang zie je allerlei schilderijen met heksenvoorstellingen. De meeste schilders lieten zich inspireren door Pieter Bruegel. Maar er zijn ook kunstenaars die elkaars werk weer namaakten. Bekijk object nummer 73. In je boekje en op de multimediatour (814) vind je informatie die je nodig hebt voor het beantwoorden van de vragen. 1. Vul de gegevens in: Titel Kunstenaar Jaartal 1b. Beschrijf de voorstelling op dit schilderij. 1c. Bekijk het schilderij nog eens. Waarom heeft het deze titel gekregen? Leg uit. 2a. Heksenvoorstellingen waren heel populair. Daarom werden er meer versies gemaakt. Hoeveel versies van dit schilderij zie je hier?

28 2b. De schilder was geïnspireerd door de heksenvoorstellingen van Pieter Bruegel. Maar hij bedacht ook iets nieuws, dat nog niet eerder te zien was op de prenten van Bruegel. Wat is dat? O Een rijk geklede heks O Een heks met vleugels O Een heks met een toverstaf Bekijk het schilderij hiernaast, nummer 74. 3a. Wie maakte dit schilderij? 3b. Dit is een kopie van het schilderij dat je net zag. Noem drie overeenkomsten: Noem drie verschillen: Bekijk object nummer 77 en lees over de tekening in je tekstboekje. 3c. Wie heeft deze tekening gemaakt? 3d. Wat voor tekening is dit? O Een boekillustratie O Een spotprent O Een ontwerptekening 3e. Door wie werd deze tekening gebruikt? Loop naar de vitrine aan het einde van de gang en bekijk de voorwerpen die erin liggen (nummer 94 t/m 102). Kijk daarna naar het schilder ernaast, nummer 103. Informatie vind je in je tekstboekje en de multimediatour. 4a. In het schilderij zijn veel griezelige details te zien. Noem er drie

29 4b. Waarvoor worden de voorwerpen in de vitrine gebruikt? Tovenaars en heksen gebruikten deze voorwerpen om: O dode mensen tot leven te wekken. O duivels en geesten op te roepen. O mensen te hypnotiseren. 4c. Noem twee voorwerpen die je ook in het schilderij ziet en leg uit waar ze te zien zijn d. Rechtsachter op de voorstelling wordt een naakte vrouw ingesmeerd met vliegzalf. Wat is vliegzalf? 4 e. Welke ingrediënten had je nodig om vliegzelf te maken? (kruis er twee aan) 0 Snorharen van een kat 0 Botten van een kind 0 Bloed van een kikker 0 Nagels van een maagd 0 Vet van een baby 5a. Je zou dit schilderij kunnen vergelijken met een horror film. Net als een filmregisseurs, gebruikt de kunstenaar special effects om de voorstelling nog griezeliger te maken. Noem een voorbeeld van een special effect in het schilderij. 5b. We worden dagelijkse geconfronteerd met beelden die tot stand komen met behulp van special effects. Denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen in tijdschriften die met computerprogramma s zijn bewerkt. Vind jij het een probleem als de werkelijkheid mooier wordt gemaakt? Leg je mening uit. Ik vind het wel / geen probleem als de werkelijkheid mooier wordt gemaakt in afbeeldingen en voorstellingen, omdat

30 Presentatie opdracht: interview Opdracht: Geef een interview over de heks en de heksenvoorstellingen. Een van jullie is reporter. De anderen zijn expert en beantwoorden de vragen. Maar, let op! Een van de experts vertelt een leugen. Tijdens het interview krijgen jullie klasgenoten de opdracht om te raden wie van jullie de waarheid vertelt en wie niet. Stappenplan: Stap 1 Maak een rolverdeling: * Wie geeft het interview? * Wie zijn de experts? * Welke expert vertelt de waarheid en welke expert de leugen? Stap 2 * Bereid het interview voor. Het interview gaat over de heksenvoorstellingen. * Gebruik de informatie op je expertblad als informatiebron. * Stel vragen over de schilderijen, tekeningen en voorwerpen die jullie hebben gezien. * Bedenk met elkaar welke vragen je gaat stellen en welke (foute) antwoorden je gaat geven. Stap 3 Oefen met het interview. Voor de expert die de leugen vertelt is het natuurlijk de uitdaging om zo geloofwaardig mogelijk over te komen. Presentatietips - Jullie presentatie duurt 3 a 4 minuten. De tijd gaat snel. Maak de presentatie niet te kort, maar zeker ook niet te lang! - Geef de presentatie bij de schilderijen en voorwerpen in de tentoonstelling. Vertel vanuit het voorwerp of het schilderij en betrek dat wat te zien is zoveel mogelijk bij jullie verhaal. - Probeer zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen en zo min mogelijk op te lezen. Tip! Schrijf een paar steekwoorden op en houd ze bij de hand als spiekbriefje.

31 Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze tentoonstelling reis je terug naar die periode en ontdek je van alles over de zogenaamde heksen. Wat ga je doen? Je wordt vandaag expert. Samen met je groepje onderzoek je een onderwerp. Aan het einde van de les geven jullie een korte presentatie. Expertblad Je wordt natuurlijk niet zomaar expert. Maak de opdrachten op dit expertblad. Bekijk de schilderijen en voorwerpen. Zo kom je van alles te weten over het onderwerp. Je beantwoordt de vragen door goed te kijken en door informatie te verzamelen. De informatie haal je uit: > het tekstboekje >de multimediatour > de filmpjes in de tentoonstelling. Presentatie opdracht. Heb je de opdrachten gemaakt? Lees dan de Presentatie opdracht goed door. Bereid samen met je groepje de presentatie voor. Vragen? Heb je nog vragen? De museumdocent kan je altijd helpen. Aan de slag!

32 Expertblad 7 De heks en de listige vrouw Mannen, vrouwen en zelfs kinderen werden beschuldigd van hekserij. Toch werden vooral vrouwen verdacht van hekserij. Een verklaring hiervoor vind je in het imago van vrouwen. Dat was niet al te best. Vrouwen werden gezien als mindere wezens, fysiek en geestelijk ondergeschikt aan mannen. Vanwege hun zwakke aard waren ze een makkelijke prooi voor de duivel. Mannen waren daarom op hun hoede: ze konden zomaar worden versierd door een sluwe vrouw. Met dit expertblad doe je onderzoek naar de rol van verleidelijke en listige vrouwen in de schilderkunst. Bekijk object nummer 70. In je boekje en op de multimediatour (812) vind je informatie die je nodig hebt voor het beantwoorden van de vragen. 1a. Vul de gegevens in: Titel Kunstenaar Jaartal 1b. Beschrijf de voorstelling op dit schilderij. 1c. Op de voorstelling zijn drie figuren te zien: een man en twee vrouwen. Wat is waar? O De oude man heeft het koud, hij warmt zijn handen. De twee vrouwen brengen dekens en warme kleding. O De oude vrouw houdt een munt in haar hand. Ze is koppelaarster en regelt de betaalde liefde. De andere vrouw probeert de man te verleiden. 1d. De oude vrouw zit op een draak. Rondom de andere vrouw zijn monsterachtige wezens te zien. Wat zou de schilder hiermee willen vertellen?

33 Bekijk object nummer 61 en 62 in de vitrine. 2a. Welk verhaal is hier voorgesteld? 2b. In welk boek staat dit verhaal beschreven? 2c. Bekijk de eerste voorstelling. Beschrijf in een paar woorden wat je ziet. 2 d. Waarvan krijgt de vrouw de schuld? O De vrouw verleid haar man om de regels te overtreden. Als straf worden ze uit het Paradijs verdreven. O De vrouw verlaat haar man en laat hem in de steek. Als straf wordt ze uit het Paradijs verdreven. Bekijk object nummer 68. 3a. Hier wordt een spreekwoord uitgebeeld: De broek aan hebben. Leg in eigen woorden uit wat dit betekent. 3b. Wat doen de vrouwen? 3c. Er is ook een man afgebeeld. Wat doet hij? Bekijk object nummer 71 (loop rondom de vitrine). Ontdek meer over dit object in je boekje en via de multimediatour (813) 4a. Wat is dit? 4b. Voor wie was dit object bedoeld?

34 4c. Beschrijf de versieringen aan de buitenkant van het object. 4d. Dit voorwerp is niet voor heksen gemaakt. Toch wordt er in de versiering wel naar heksen verwezen. Er zijn twee ingrediënten te zien die heksen in hun tovermiddelen gebruikten. Welke? e. Stel je eens voor dat jij in de schandhuik moet plaatsnemen. Op een kar word je door de stad gereden. Hoe zou jij je voelen? Noem woorden die in je opkomen. 5. Wat vind jij? Ben je het eens of oneens met de volgende stelling: In onze samenleving bestaat nog steeds een negatief beeld van vrouwen. Mee eens / oneens want

35 Presentatie opdracht: interview Opdracht: Geef een interview over de heks en de listige vrouw. Een van jullie is reporter. De anderen zijn expert en beantwoorden de vragen. Maar, let op! Een van de experts vertelt een leugen. Tijdens het interview krijgen jullie klasgenoten de opdracht om te raden wie van jullie de waarheid vertelt en wie niet. Stappenplan: Stap 1 Maak een rolverdeling: * Wie geeft het interview? * Wie zijn de experts? * Welke expert vertelt de waarheid en welke expert de leugen? Stap 2 * Bereid het interview voor. Het interview gaat over hoe vroeger naar vrouwen werd gekeken en hoe dat beeld werd overgenomen in de schilderkunst. * Gebruik de informatie op je expertblad als informatiebron. * Stel vragen over schilderijen, prenten en voorwerpen die jullie hebben gezien. * Denk met elkaar na over de vragen en de (foute) antwoorden. Stap 3 Oefen met het interview. Voor de expert die de leugen vertelt is het natuurlijk de uitdaging om zo geloofwaardig mogelijk over te komen. Presentatietips - Jullie presentatie duurt 3 a 4 minuten. De tijd gaat snel. Maak de presentatie niet te kort, maar zeker ook niet te lang! - Geef de presentatie bij de schilderijen en voorwerpen in de tentoonstelling. Vertel vanuit het voorwerp of het schilderij en betrek dat wat te zien is zoveel mogelijk bij jullie verhaal. - Probeer zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen en zo min mogelijk op te lezen. Tip! Schrijf een paar steekwoorden op en houd ze bij de hand als spiekbriefje.

Je kunt de vragen beantwoorden door goed te kijken. Ook maak je gebruik van verschillende informatiebronnen:

Je kunt de vragen beantwoorden door goed te kijken. Ook maak je gebruik van verschillende informatiebronnen: Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze

Nadere informatie

Ter voorbereiding op de museumles is een PowerPoint presentatie ontwikkeld die u op het digibord kunt afspelen.

Ter voorbereiding op de museumles is een PowerPoint presentatie ontwikkeld die u op het digibord kunt afspelen. Toelichting voorbereidende les Ter voorbereiding op de museumles is een PowerPoint presentatie ontwikkeld die u op het digibord kunt afspelen. Hieronder vindt u per slide een toelichting. Dit is een leidraad.

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia HET ETEN VAN DE TOEKOMST Welkom in Foodtopia! De tentoonstelling Foodtopia richt zich op voedselinnovaties die vaak gedaan werden en worden om wereldvoedselproblemen

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Framing the Other. Opdrachtenblad

Framing the Other. Opdrachtenblad Framing the Other Ilja Kok & Willem Timmers 2013 25 minuten (film), 13 minuten (interview) http://framingtheother.wordpress.com/ 1 Kijkopdracht 1. Titel hoofdstuk Toeriste Nell maakt foto van Mursi Nadonge

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Geloven kun je niet alleen! Stap 1 Jouw kijk op de wereld 15 min. Kijken in de spiegel naar jezelf Wat vind je van je eigen lichaam? Wat vind je mooi? Als je zou mogen kiezen, welk deel zou je dan weghalen?

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 4-7 jarigen. Mei 2005 Deze lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Judith Maarsen De lessen zijn geschreven om te gebruiken in kleine Bijbelstudie groepen

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet.

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet. TAAK Wat heb je aan de overheid? In de taak van hoofdstuk 12 ga je ontdekken wat je aan de overheid hebt. Dat doe je in vier deeltaken: 1 Mijn sofi-nummer is 2 Moet de overheid voor werk zorgen? 3 Geen

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg Lesbrief Een echte man Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam:

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam: Wereldgodsdiensten Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum Naam: Inhoudsopgave Inleiding Schema Beoordeling Deel 1 Test jezelf! Deel 2 Kies je onderwerp en aan de slag! Deel 3 Het ervaren

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

digitale les Dungeon.

digitale les Dungeon. G N I D I E L D N HA digitale les De digitale les van The Amsterdam Dungeon neemt leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs en leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs mee terug in

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Koopkracht: de waarde van geld

Koopkracht: de waarde van geld Koopkracht: de waarde van geld 1. Leerlingenblad Inleiding Wat is het doel? Wat is het onderwerp? Wat is het middel? Inzicht krijgen in de waarde van geld Koopkracht: de waarde van geld Een presentatie

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:...

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:... Vogelgriep Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat Boekverslag van:... Klas:... 2 Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die

Nadere informatie

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl Lieve kinderen? In heel veel schilderijen en beelden van het Bonnefantenmuseum staan kinderen afgebeeld: kleine, grote, mooie, witte, eenzame en gezellige kinderen. Sterker nog, de naam van het museum

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD Studielessen voor 4-7 jarigen. HANDLEIDING april 2005 Deze lessen zijn samengesteld en opgemaakt door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal Introductie Deze lesmodule is geschreven voor een project van 5 bijeenkomsten van elk 60 minuten, waarvan de laatste bijeenkomst het werkelijke Voorleesontbijt is. Het aantal, de duur en inhoud van de

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Heksen 1 Inleiding Ik doe mijn werkstuk over heksen omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ik wil er graag meer over weten, want ik weet er niet zo veel over en ik hoop dat jullie ervan

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Er is post! LES 1. gemeente Hengelo

Er is post! LES 1. gemeente Hengelo LS 1 Opdracht 1 Je juf of meester leest je een verhaal voor. Het gaat over reizen met de postkoets. Aan het einde van het verhaal stelt je juf of meester een aantal vragen over het verhaal. Foto uit 1870,

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Bekijk de Leerdoelen die bij deze casus horen. Beantwoord daarna de vraag.

Bekijk de Leerdoelen die bij deze casus horen. Beantwoord daarna de vraag. Feedbackvragen Overtuigen en presenteren Vraag 1 Bekijk de Leerdoelen die bij deze casus horen. Beantwoord daarna de vraag. Geef per doel aan of je die al beheerst, waarbij N = nee, O = om verder te ontwikkelen

Nadere informatie

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Als je straks klaar bent met school ga je waarschijnlijk werken. Misschien wil je wel automonteur of metaalbewerker

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Zonnepanelen op school Team 5: Natuur Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Jullie gaan onderzoeken of de plant een zonnecel is en wie daar gebruik van maken 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 15 januari 016 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar de verschillende artikelen uit 7Days. De leerlingen leren strategieën toe te passen

Nadere informatie

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar TIPS EN IDEEËN VOOR JE WERKSTUK OF SPREEKBEURT Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar ook om je tanden mee te poetsen of om mee te koken. Kraanwater is gezond, duurzaam

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN SAFARIPARK BEEKSE BERGEN Lespakket groep 7 en 8 Zo, wij zullen jou eens een spannend lesje leren! Groep 7 Opdracht 1 Wij hebben in het safaripark verschillende giraffen. Ga er eens goed voor zitten om

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Lesbrief Voorleestekst: Over dertien hectare Vragen: Voorleestekst: Over het thema van de tentoonstelling

Lesbrief Voorleestekst: Over dertien hectare Vragen: Voorleestekst: Over het thema van de tentoonstelling Lesbrief Over dertien hectare dertien hectare organiseert elke twee jaar een tentoonstelling in Heeswijk-Dinther. De eerste was in 2003. De tentoonstelling van de kunstwerken was altijd buiten op een grasveld

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Mijn WERKSTUK in 10 stappen

Mijn WERKSTUK in 10 stappen Mijn WERKSTUK in 10 stappen Stap 1. Stap 2. Stap 3. Stap 4. Stap 5 Stap 6 Stap 7 Stap 8 Stap 9 Stap 10 Wat is je onderwerp? Ik schrijf een motivatie. Woordveld maken en ordenen Ik stel drie vragen op waarmee

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Lesbrief. Zat Annie van Gansewinkel

Lesbrief. Zat Annie van Gansewinkel Lesbrief Zat Annie van Gansewinkel Doe meer met Thuisfront! Bij de boeken in de serie Thuisfront kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen, tips

Nadere informatie

Films kijken op internet: verboden of niet?

Films kijken op internet: verboden of niet? Les over auteursrecht tekst niveau A Films kijken op internet: verboden of niet? Veel mensen kijken graag naar films. Jij ook? Als je zin hebt om een film te zien, kun je natuurlijk naar de bioscoop gaan.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Wie ben jij? Ik ben... Introductie. HAVO/VWO bovenbouw

Wie ben jij? Ik ben... Introductie. HAVO/VWO bovenbouw HAVO/VWO bovenbouw Introductie Wie jij bent is niet in één zin te beantwoorden. Of je man of vrouw bent. Uit welk land je komt. Wanneer je geboren bent. Welke dingen (muziek, kleding, sport etc.) je leuk

Nadere informatie

De vorm van het verhaal

De vorm van het verhaal Over dit boek Het verhaal van Reinaart de vos is een van de oudste verhalen in het Nederlands. Het is geschreven in de 13 de eeuw door Willem. Wie die Willem precies was, weten we niet. Willem heeft het

Nadere informatie

Bij u schuil ik, u bent mijn schild,

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop. Psalm 119:114 inleiding Laten we eerlijk zijn: het is niet zo eenvoudig om regelmatig uit de Bijbel te lezen en te bidden. Onze volle

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO VMBO onderbouw Introductie Wie jij bent is niet in één zin te beantwoorden. Of je man of vrouw bent. Uit welk land je komt. Wanneer je geboren bent. Welke dingen (muziek, kleding, sport etc.) je leuk vindt.

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Spinoza SPINOZA SCHOOLOPDRACHT. Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf op linnen Jaartal: 1670

Spinoza SPINOZA SCHOOLOPDRACHT. Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf op linnen Jaartal: 1670 WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. bhet onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: Spinoza Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie