Je kunt de vragen beantwoorden door goed te kijken. Ook maak je gebruik van verschillende informatiebronnen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Je kunt de vragen beantwoorden door goed te kijken. Ook maak je gebruik van verschillende informatiebronnen:"

Transcriptie

1 Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze tentoonstelling reis je terug naar die periode en ontdek je van alles over de zogenaamde heksen. Wat ga je doen? Je wordt vandaag expert over een onderwerp in deze tentoonstelling. Samen met je groepje doe je onderzoek naar dat onderwerp. Aan het einde van de les geven jullie een korte presentatie. Expertblad Je wordt natuurlijk niet zomaar expert. Eerst doe je onderzoek. Met behulp van het expertblad maak je vragen en opdrachten over schilderijen, prenten en voorwerpen. Zo kom je van alles te weten over het onderwerp. Je kunt de vragen beantwoorden door goed te kijken. Ook maak je gebruik van verschillende informatiebronnen: > tekstboekje > multimediatour > filmpjes in de tentoonstelling. Presentatie opdracht. Heb je alle opdrachten gemaakt? Lees de Presentatie opdracht goed door en bereid samen met je groepje de presentatie voor. Vragen? Heb je nog vragen? De museumdocent kan je altijd helpen. Aan de slag!

2 Expertblad 1 De heks en het verbond met de duivel Het geloof in tovenaars is eeuwenoud. In oude volksgeloven geloofden mensen in het bestaan van mannen en vrouwen met bovennatuurlijke gaven. Deze tovenaars zouden bijvoorbeeld de toekomst kunnen voorspellen of zieke mensen kunnen genezen. In de vijftiende eeuw veranderde dit geloof. Steeds meer mensen dachten dat er ook slechte tovenaars waren die een verbond aangingen met de duivel. In opdracht van de duivel veroorzaakten ze ziektes, rampen en ander ongeluk. Deze boosaardige tovenaars kregen een speciale naam: heks. Met dit expertblad doen jullie onderzoek naar de heks en het verbond met de duivel. Loop naar de eerste vitrine in de grote zaal. Hier zie je de oudst bewaarde heksenvoorstellingen. Bekijk nummer 3. Lees de bijbehorende informatie in je tekstboekje en luister naar het verhaal op je multimediatour (802). 1a. Vul de gegevens in: Titel van het object Jaartal 1b. Beschrijf wat je allemaal ziet op de voorstelling in dit boek. 2a. Met welke handeling sluiten de mannen en vrouwen een pact met de duivel? Leg dit uit aan de hand van de voorstelling. 2b. Wie of wat in de voorstelling verbeeldt de duivel? 2c. Wat is de sabbat?

3 2d. Hoe reizen de heksen op deze voorstelling naar de sabbat? Noem drie vervoersmiddelen e. Deze voorstelling staat in een handschrift, een handgeschreven boek. Voor welk publiek werden dit soort boeken gemaakt? Leg uit waarom. Ga naar de derde vitrine en bekijk het filmpje Hekserijconcepten in de 16 de en 17 de eeuw. De titel verschijnt aan het begin van de film. (Let op! Op het scherm worden achtereenvolgens twee filmpjes getoond. Draait het andere filmpje? Wacht dan even). 3. In dit filmpje legt de professor uit wat demonologische hekserij is. Hij benoemt een aantal ingrediënten van dit geloof. Noem er twee: Bekijk nummer 11. Deze nieuwsbrief is onderdeel van de Wickiana. Lees de bijbehorende informatie in je tekstboekje. In nieuwsbrieven stonden artikelen over hekserijprocessen. De berichten hadden als doel mensen te informeren en te waarschuwen voor de gevaren van hekserij. De nieuwsbrieven werden vaak voorgelezen op publieke plaatsen, bijvoorbeeld een herberg. 4a. Deze voorstelling is afgebeeld in een nieuwsbrief. De nieuwsbrief is een uitvinding uit de 16 de Eeuw. Met welk modern medium zou je het kunnen vergelijken? 4b. Op het linkerdeel van de voorstelling op de nieuwsbrief zie je een heksensabbat. Beschrijf wat je allemaal ziet. 4c. Op welk dier lijkt de duivel? Leg uit. 4c. Op het rechterdeel zie je hoe het verbond tussen de heks en de duivel wordt beëindigd. Leg uit.

4 5a. Dankzij de handschriften en nieuwsbrieven verspreidde de angst voor heksen snel. Met welk medium werd het grootste publiek bereikt: het handschrift of de nieuwsbrief? Leg uit waarom. 5b. De schrijvers van de nieuwsbrieven deden aan bangmakerij. Denk je dat er in kranten en op het journaal nog steeds aan bangmakerij wordt gedaan of is het iets uit de verleden tijd? Leg je antwoord uit.

5 Presentatie opdracht: presenteer het nieuws. Opdracht: Schrijf een bericht voor een nieuwsbrief en presenteer het nieuws aan je klasgenoten. Stappenplan: Stap 1 Kies een van de voorstellingen die je net hebt bekeken als basis voor je nieuwsbericht: nummer 3 of nummer 11. Je mag er ook andere objecten of voorstellingen bij betrekken om je verhaal invulling te geven. Stap 2 Bedenk samen me je groepje een verhaal bij de voorstelling, en schrijf het op. Bedenk een goede kop/titel. Gebruik feiten en leg in je verhaal in ieder geval uit hoe een heks het verbond aangaat met de duivel. Bedenk dat je je luisteraars moet waarschuwen voor het gevaar van heksen. Dus maak er geen saai verhaal van! Stap 3 Denk na over hoe je het bericht wilt presenteren en wat je laat zien. Overleg met elkaar wie het nieuwsbericht gaat presenteren. Dit hoeft niet één persoon te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een duo presentatie of misschien hebben jullie andere ideeën. Presentatietips - Jullie presentatie duurt 3 a 4 minuten. De tijd gaat snel. Maak het bericht niet te kort, maar zeker ook niet te lang! - Geef de presentatie bij de voorstellingen en voorwerpen in de tentoonstelling. Betrek dat wat te zien is zoveel mogelijk bij jullie verhaal. - Denk aan je rol als nieuwslezer. Probeer zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen en zo min mogelijk op te lezen.

6 Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze tentoonstelling reis je terug naar die periode en ontdek je van alles over de zogenaamde heksen. Wat ga je doen? Je wordt vandaag expert over een onderwerp in deze tentoonstelling. Samen met je groepje doe je onderzoek naar dat onderwerp. Aan het einde van de les geven jullie een korte presentatie. Expertblad Je wordt natuurlijk niet zomaar expert. Eerst doe je onderzoek. Met behulp van het expertblad maak je vragen en opdrachten over schilderijen, prenten en voorwerpen. Zo kom je van alles te weten over het onderwerp. Je kunt de vragen beantwoorden door goed te kijken. Ook maak je gebruik van verschillende informatiebronnen: > tekstboekje > multimediatour > filmpjes in de tentoonstelling. Presentatie opdracht. Heb je alle opdrachten gemaakt? Lees de Presentatie opdracht goed door en bereid samen met je groepje de presentatie voor. Vragen? Heb je nog vragen? De museumdocent kan je altijd helpen. Aan de slag!

7 Expertblad 2 De heks als zondebok Stel je eens voor... je loopt de klas binnen en iedereen draait zich om. Niemand wil met je praten. Zelfs vrienden lopen van je weg. Waarom? Een klasgenoot is bij de gymles gestruikeld en heeft haar enkel gebroken. Jij liep net voorbij toen het gebeurde en krijgt er daarom de schuld van. Terwijl je er niets mee te maken hebt! Iets soortgelijks gebeurde met heksen. In de tijd van de heksenvervolgingen was het leven zwaar. Mensen leefden in armoede. Er waren oorlogen, natuurrampen en epidemieën. Dit soort tegenslagen konden toch niet zomaar gebeuren? Mensen zochten een zondebok, iemand aan wie ze de schuld konden geven. Een verklaring werd gevonden in een groep mensen die anders was: de heksen. Met dit expertblad onderzoeken jullie waar heksen van werden beschuldigd en waarom ze als zondebok werden aangewezen. Bekijk object nummer 15. Lees erover in je tekstboekje en luister naar de informatie op je multimediatour (803). 1a. Vul de gegevens in: Titel van het schilderij Kunstenaar Jaartal 1b. Beschrijf de voorstelling op dit schilderij. 1c. Wat doen de mensen op het ijs? Noem drie activiteiten: d. Op dit schilderij is geen heks afgebeeld. Toch is het schilderij op deze tentoonstelling te zien. Waarom denk je? Bekijk nu het filmpje Zondebokken op het scherm in het derde vitrineblok. 2a. Wat is de Kleine IJstijd?

8 2b. Noem twee gevolgen van de Kleine IJstijd die van invloed waren op het dagelijkse leven van mensen. 2c. Waarom namen de heksenvervolgingen toe tijdens de Kleine IJstijd? Bekijk object nummer 22 in de derde vitrine. 3. De schrijver van dit boek schrijft over boosaardige tovenaressen. Op de voorstelling is te zien waarvan hij de tovenaressen beschuldigt. Geef een korte beschrijving van de voorstelling. Ga nu naar object nummer 17. Bekijk het schilderij en lees erover in je boekje. 4a. Beschrijf de voorstelling op dit schilderij. 4b. Waar zijn de heksen afgebeeld? 4c. Ook in dit schilderij zijn heksen de zondebok. Waarvan worden ze beschuldigd? Bekijk object nummer 37 in de laatste vitrine in deze zaal. Heksen krijgen de schuld van tegenslagen. Ze zijn de zondebok. Toch zijn er ook mensen die de hulp inroepen van een heks. Want, met hun magische krachten kunnen heksen ongeluk veroorzaken maar ongeluk ook ongedaan maken. 5a. Geef een beschrijving van het voorwerp.

9 5b. Voor welk doel werd dit voorwerp gebruikt? 5c. In deze vitrine zie je voorwerpen die mensen bij zich droegen om zich te beschermen tegen gevaar, ongeluk en hekserij. Draag jij wel eens iets bij je om je te beschermen? Of heb jij een speciaal voorwerp dat je gelukt brengt? Beschrijf het hieronder.

10 Presentatie opdracht: flits-rondleiding Opdracht: Geef een flits-rondleiding : jullie vertellen ieder in het kort iets over een object dat je hebt bekeken. Jullie eindigen de flits-rondleiding met een vraag aan jullie klasgenoten: Zijn er vandaag de dag nog steeds individuen of groepen die worden aangewezen als zondebok? Stappenplan: Stap 1 Jullie hebben vier objecten bekeken: nummer 15, nummer 22, nummer 17 en nummer 37. Overleg met elkaar wie welk object gaat bespreken tijdens de flitsrondleiding. Stap 2 Bereid je presentatie voor. Bekijk het object nog een keer. Gebruik de vragen en antwoorden op het expert-blad als informatiebron. Bedenk wat je wilt laten zien en wat je erover wilt vertellen. Schrijf steekwoorden op die je helpen bij je presentatie. Stap 3: Bespreek met elkaar wie aan het einde van de rondleiding de afsluitende vraag gaat stellen: Zijn er vandaag de dag nog steeds individuen of groepen die worden aangewezen als zondebok? Vraag aan je klasgenoten of ze hun antwoord kunnen toelichten. Presentatietips - Jullie presentatie duurt 3 á 4 minuten. De tijd gaat snel. Maak jullie presentatie niet te kort, maar zeker ook niet te lang! - Geef de presentatie bij de schilderijen en voorwerpen in de tentoonstelling. Vertel vanuit het voorwerp of het schilderij en betrek dat wat te zien is zoveel mogelijk bij jullie verhaal. - Probeer zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen en zo min mogelijk op te lezen. Tip! Schrijf een paar steekwoorden op en houd ze bij de hand als spiekbriefje.

11 Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze tentoonstelling reis je terug naar die periode en ontdek je van alles over de zogenaamde heksen. Wat ga je doen? Je wordt vandaag expert over een onderwerp in deze tentoonstelling. Samen met je groepje doe je onderzoek naar dat onderwerp. Aan het einde van de les geven jullie een korte presentatie. Expertblad Je wordt natuurlijk niet zomaar expert. Eerst doe je onderzoek. Met behulp van het expertblad maak je vragen en opdrachten over schilderijen, prenten en voorwerpen. Zo kom je van alles te weten over het onderwerp. Je kunt de vragen beantwoorden door goed te kijken. Ook maak je gebruik van verschillende informatiebronnen: > tekstboekje > multimediatour > filmpjes in de tentoonstelling. Presentatie opdracht. Heb je alle opdrachten gemaakt? Lees de Presentatie opdracht goed door en bereid samen met je groepje de presentatie voor. Vragen? Heb je nog vragen? De museumdocent kan je altijd helpen. Aan de slag!

12 Expertblad 3 De heks en de hekserijprocessen Vele zogenaamde heksen eindigden op de brandstapel. Meestal gebeurde dat na een oneerlijke rechtszaak. Onder dwang deden verdachte vrouwen of mannen een bekentenis. De ondervragingen gingen vaak gepaard met vreselijke martelingen. Hoe kwamen rechters tot hun oordeel? Hoe verliepen de processen? En waarom werd er gekozen voor de verbrandingsdood? Met dit expertblad krijg je antwoord op deze vragen. Bekijk object nummer 13 en lees erover in je tekstboekje. 1a. Vul de gegevens in. Titel van het boek Jaartal 1b. Beschrijf wat je allemaal ziet op de voorstelling in dit boek. 2a. Wat voor soort boek is dit? 2b. Voor wie is dit boek geschreven? 2c. Leg uit waarom het is geschreven. 2d. Denk je dat de boekdrukkunst heeft bijgedragen aan de toename van de heksenvervolgingen? Leg uit waarom wel of niet. Bekijk de animatie met de kaart van Europa op de wand. 3a. In welke periode vonden de meeste heksenvervolgingen plaats in: - de Noordelijke Nederlanden: - de Zuidelijke Nederlanden: 3b. Hoeveel doden zijn er gevallen als gevolg van de heksenvervolgingen in: - de Noordelijke Nederlanden: - de Zuidelijke Nederlanden:

13 Bekijk nummer 14 in de vitrine en lees erover in je tekstboekje. 4a. Titel van het verslag: Bekijk nu de animatie van dit proces op het scherm. (Je mag de animatie natuurlijk meerdere keren bekijken). 4b. Mechteld ten Ham staat bekend als de heks die zichzelf op de brandstapel bracht. Leg uit wat hiermee wordt bedoeld. 4c. Mechteld wordt van meerdere misdaden beschuldigd. Noem twee misdaden en leg waar ze van wordt beschuldigd d. Welke proef moet Mechteld ondergaan om haar (on)schuld te bewijzen? 4e. Wat is de uitslag van de proef? 4f. Hoe komt het dat Mechteld uiteindelijk bekent dat ze een heks is? 4g. Wat is het uiteindelijke vonnis? 4h. Wat vind jij? Heeft Mechteld een eerlijk proces gehad? Licht je antwoord toe. Bekijk object nummer 7 en lees erover in je tekstboekje.

14 5a. Op deze nieuwsbrief zie je een heksenverbranding. Waar wordt de heks van beschuldigd en hoe is dat in beeld gebracht? 5b. Waarom werden heksen bestraft met de verbrandingsdood? 5b. In Nederland is de doodstraf al lang verleden tijd. Er zijn landen waar deze straf nog wel wordt uitgevoerd. De doodstraf blijft veel discussie oproepen. Wat vind jij? Ben jij voor of tegen de doodstraf? Onderbouw je mening met in ieder geval twee argumenten.

15 Presentatie opdracht: interview Opdracht: Geef een interview over de heks en de hekserijprocessen. Een van jullie is reporter. De anderen zijn expert en beantwoorden de vragen. Maar, let op! Een van de experts vertelt een leugen. Tijdens het interview krijgen jullie klasgenoten de opdracht om te raden wie van jullie de waarheid vertelt en wie niet. Stappenplan: Stap 1 Maak een rolverdeling. Wie geeft het interview? En wie zijn de experts? En welke expert vertelt de waarheid en welke expert de leugen? Stap 2 Bereid het interview voor. Het interview gaat over de hekserijprocessen. Verbind de vragen aan voorwerpen die jullie hebben gezien. Bedenk met elkaar welke vragen je gaat stellen en welke (foute) antwoorden je gaat geven. Stap 3 Oefen met het interview. Voor de expert die de leugen vertelt is het natuurlijk de uitdaging om zo geloofwaardig mogelijk over te komen. Presentatietips - Jullie presentatie duurt 3 a 4 minuten. De tijd gaat snel. Maak jullie presentatie niet te kort, maar zeker ook niet te lang! - Geef het interview bij de schilderijen en voorwerpen in de tentoonstelling. Vertel vanuit het voorwerp of het schilderij en betrek dat wat te zien is zoveel mogelijk bij jullie verhaal. - Probeer zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen en zo min mogelijk op te lezen. Tip! Schrijf een paar steekwoorden op en houd ze bij de hand als spiekbriefje.

16 Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze tentoonstelling reis je terug naar die periode en ontdek je van alles over de zogenaamde heksen. Wat ga je doen? Je wordt vandaag expert over een onderwerp in deze tentoonstelling. Samen met je groepje doe je onderzoek naar dat onderwerp. Aan het einde van de les geven jullie een korte presentatie. Expertblad Je wordt natuurlijk niet zomaar expert. Eerst doe je onderzoek. Met behulp van het expertblad maak je vragen en opdrachten over schilderijen, prenten en voorwerpen. Zo kom je van alles te weten over het onderwerp. Je kunt de vragen beantwoorden door goed te kijken. Ook maak je gebruik van verschillende informatiebronnen: > tekstboekje > multimediatour > filmpjes in de tentoonstelling. Presentatie opdracht. Heb je alle opdrachten gemaakt? Lees de Presentatie opdracht goed door en bereid samen met je groepje de presentatie voor. Vragen? Heb je nog vragen? De museumdocent kan je altijd helpen. Aan de slag!

17 Expertblad 4 De heks en het heksbeeld (versie A) Waar denk je aan bij het woord heks? De kans is groot dat je een lelijke vrouw voor je ziet. Ze vliegt op een bezem of roert in een pruttelende ketel. Een zwarte kat is altijd in haar buurt. Hoe komt het dat dit soort beelden in je opkomen als je aan een heks denkt? Het antwoord op die vraag vind je in deze zaal. Voor je zie je twee uitvergrotingen van een beroemde prent van Pieter Bruegel. Bruegel was de eerste kunstenaar die een code bedacht voor heksenvoorstellingen. Hij plaatste vier beeldelementen bij elkaar waardoor het voor mensen meteen duidelijk was dat het om een heksenvoorstelling ging. Met dit expertblad ontcijfer je de code van Bruegel. Bekijk de voorwerpen in deze zaal loop door de uitvergrote prent. In je boekje en op je multimediatour vind je informatie die je nodig hebt voor het beantwoorden van de vragen. 1. Benoem de vaste beeldelementen en beantwoord de vragen. a. Voorwerp 1 (nummer. 51): - Waar op de prent is dit voorwerp te zien? 1b. Voorwerp 2 (nummer 52): - Waar op de prent is dit dier afgebeeld? - Wat doet het dier op deze prent? - Welke zonden worden aan dit dier toegeschreven? 1c. Voorwerp 3 (nummer 53) - Leg in eigen woorden uit wat dit is. - Waar op de prent van Bruegel is dit voorwerp afgebeeld? - Waar is dit voorwerp van gemaakt?

18 - Hoe werden dit soort voorwerpen oorspronkelijk verkregen en hoe is dit uitgebeeld op de prent van Bruegel. - Wat kon een heks met dit voorwerp doen? 1d. Voorwerp 4 (nummer 54) - Waarvoor gebruiken heksen dit voorwerp? - Bruegel beeldt dit voorwerp af in een haard. Waarom op deze plek? Noem twee redenen. Loop terug naar de eerste zaal. Bekijk nummer 47, 48 en 49. Lees erover in je tekstboekje en luister naar de informatie op je multimediatour (804 en 805). 2. Mensen hadden veel over heksen gehoord maar ze hadden geen idee hoe een heks eruit zag. Daarom vroeg de Antwerpse uitgever Hieronymus Cock aan Bruegel om een voorstelling te maken die het publiek zou vermaken én informeren over het bestaan van heksen. Vind je dat Bruegel hierin is geslaagd? Leg uit waarom wel of niet. 3. Je kunt de twee prenten van Bruegel als een stripverhaal lezen. Op de eerste prent is de ontmoeting te zien tussen de apostel Jacobus en de tovenaar Hermogenes. Op de tweede prent zijn beide mannen weer te zien. Wat gebeurt er met de tovenaar? 4. Bruegel was een echte trendsetter: de beeldelementen die hij introduceerde werden één op één gekopieerd door andere kunstenaars. Wat vind jij ervan als een kunstenaar het werk van een andere kunstenaar kopieert? Geef een toelichting.

19 5a. Bruegel bedacht het stereotype beeld van de heks. Bedenk een stereotype uit onze samenleving en benoem de beeldelementen die daarbij horen. 5b. Wat vind jij van stereotypering? Leg je mening uit.

20 Presentatie opdracht: flits-rondleiding Opdracht: Geef een flits rondleiding : jullie vertellen ieder in het kort iets over de vier beeldelementen van Bruegel. Sluit de flits-rondleiding af met een vraag aan jullie klasgenoten: Bruegel bedacht het stereotype beeld van de heks. Denken jullie dat in onze samenleving nog steeds aan stereotypering wordt gedaan? Stappenplan: stap 1 Jullie hebben de beeldelementen bekeken. Overleg met elkaar wie welk voorwerp gaat toelichten tijdens de flits-rondleiding. Stap 2 Bereid je presentatie voor. Bekijk het object nog een keer. Gebruik de vragen en antwoorden op het expertblad als informatiebron. Bedenk wat je wilt laten zien en wat je erover wilt vertellen. Schrijf steekwoorden op die je helpen bij je presentatie. Stap 3 Bespreek met elkaar wie aan het einde van de rondleiding de afsluitende vraag gaat stellen: Bruegel bedacht het stereotype beeld van de heks. Denken jullie dat in onze samenleving nog steeds aan stereotypering wordt gedaan? Vraag aan je klasgenoten of ze hun antwoord kunnen toelichten. Presentatietips - Jullie presentatie duurt 3 a 4 minuten. De tijd gaat snel. Maak jullie presentatie niet te kort, maar zeker ook niet te lang! - Geef de presentatie bij de voorwerpen in de tentoonstelling. Vertel vanuit het voorwerp, schilderij of prent en betrek dat wat te zien is zoveel mogelijk bij jullie verhaal. - Probeer zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen en zo min mogelijk op te lezen. Tip! Schrijf een paar steekwoorden op en houd ze bij de hand als spiekbriefje.

21 Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze tentoonstelling reis je terug naar die periode en ontdek je van alles over de zogenaamde heksen. Wat ga je doen? Je wordt vandaag expert over een onderwerp in deze tentoonstelling. Samen met je groepje doe je onderzoek naar dat onderwerp. Aan het einde van de les geven jullie een korte presentatie. Expertblad Je wordt natuurlijk niet zomaar expert. Eerst doe je onderzoek. Met behulp van het expertblad maak je vragen en opdrachten over schilderijen, prenten en voorwerpen. Zo kom je van alles te weten over het onderwerp. Je kunt de vragen beantwoorden door goed te kijken. Ook maak je gebruik van verschillende informatiebronnen: > tekstboekje > multimediatour > filmpjes in de tentoonstelling. Presentatie opdracht. Heb je alle opdrachten gemaakt? Lees de Presentatie opdracht goed door en bereid samen met je groepje de presentatie voor. Vragen? Heb je nog vragen? De museumdocent kan je altijd helpen. Aan de slag!

22 Expertblad 5 De heks en het heksbeeld (versie B) Waar denk je aan bij het woord heks? De kans is groot dat je een lelijke vrouw voor je ziet. Ze vliegt op een bezem of roert in een pruttelende ketel. Een zwarte kat is altijd in haar buurt. Hoe komt het dat dit soort beelden in je opkomen als je aan een heks denkt? Het antwoord op die vraag vind je in deze zaal. De Vlaamse schilder Pieter Bruegel bedacht een code, een soort beeldtaal, voor heksenvoorstellingen. Die code bestond uit een aantal elementen, ze staan op tafel in deze zaal. Bruegel zette deze voorwerpen bij elkaar in één voorstelling. Mensen die de voorstelling zagen, wisten meteen dat het om heksen ging. Bruegel was echt een trendsetter. De beeldelementen die hij voor het eerst bij elkaar zette, werden één op één gekopieerd door andere kunstenaars. Bekijk nummer 55. In je boekje en op de multimediatour (811) vind je informatie die je nodig hebt voor het beantwoorden van de vragen. 1a. Vul de gegevens in: Titel Kunstenaar Jaartal 1b. Beschrijf de voorstelling op dit schilderij. 2. In deze zaal zie je de beeldelementen die Bruegel voor het eerst samenbracht in een heksenvoorstelling. Benoem de elementen en leg uit waar ze te zien zijn in dit schilderij

23 4. Loop naar de eerste zaal. Bekijk de twee prenten van Bruegel, nummer 47 en 49. Loop nu weer terug naar object nummer 55. Tip: Kijk links en rechts in deze zaal. Hier zie je vergrotingen van de prenten van Bruegel. 3a. De kunstenaar die dit schilderij maakte, heeft de twee prenten van Bruegel in één schilderij samengebracht. Welk deel op het schilderij komt uit Bruegels eerste prent? Welk deel komt uit Bruegels tweede prent? Eerste prent: Tweede prent: 3b. Wat vind jij ervan dat kunstenaars de beeldelementen die Bruegel introduceerde, kopieerden in hun eigen werk? Geef een toelichting. 3c. Op de prenten van Bruegel en op dit schilderij zie je acrobaten en tovenaars. Net als de heks, verbeelden zij het kwaad. Waarom zouden acrobaten en tovenaars het kwaad verbeelden? Bekijk object nummer 80 in de volgende zaal en luister naar het verhaal op de multimediatour. 4a. Leg aan de hand van de voorstelling op dit schilderij uit, hoe de kunstenaar door Bruegel is geïnspireerd. 4b. De kunstenaar die dit maakte had een bijzondere relatie met de vrouw die model stond voor de jonge heks. Wie was deze vrouw en wat was hun relatie?

24 5a. Bruegel bedacht het stereotype beeld van de heks. In onze samenleving wordt nog steeds aan stereotypering gedaan. Bedenk een stereotype uit de huidige samenleving en benoem de beeldelementen die bij dat stereotype horen. 5b. Wat vind jij van stereotypering? Leg je mening uit.

25 Presentatie opdracht: presenteer het nieuws. Opdracht: Schrijf een bericht voor een nieuwsbrief en presenteer het nieuws aan je klasgenoten. Goed om te weten: In nieuwsbrieven stonden artikelen over hekserijprocessen. De berichten hadden als doel mensen te informeren en te waarschuwen voor de gevaren van hekserij. De nieuwsbrieven werden vaak voorgelezen op publieke plaatsen, bijvoorbeeld een herberg. Stappenplan: Stap 1 Kies een van de voorstellingen die je net hebt bekeken als basis voor je nieuwsbericht: nummer 55, 47, 49 of Je mag er ook andere objecten of voorstellingen bij betrekken om je verhaal invulling te geven. Stap 2 Bedenk samen me je groepje een verhaal bij de voorstelling, en schrijf het op. Bedenk een goede kop/titel. Gebruik feiten en benoem in je verhaal in ieder geval enkele beeldelementen die Bruegel had bedacht. Bedenk dat je je luisteraars moet waarschuwen voor het gevaar van heksen. Dus maak er geen saai verhaal van! Stap 3 Denk na over hoe je het bericht wilt presenteren en wat je laat zien. Overleg met elkaar wie het nieuwsbericht gaat presenteren. Dit hoeft niet één persoon te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een duo presentatie of misschien hebben jullie andere ideeën. Presentatietips - Jullie presentatie duurt 3 a 4 minuten. De tijd gaat snel. Maak het bericht niet te kort, maar zeker ook niet te lang! - Geef de presentatie bij de voorstellingen en voorwerpen in de tentoonstelling. Betrek dat wat te zien is zoveel mogelijk bij jullie verhaal. - Denk aan je rol als nieuwslezer. Probeer zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen en zo min mogelijk op te lezen.

26 Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze tentoonstelling reis je terug naar die periode en ontdek je van alles over de zogenaamde heksen. Wat ga je doen? Je wordt vandaag expert over een onderwerp in deze tentoonstelling. Samen met je groepje doe je onderzoek naar dat onderwerp. Aan het einde van de les geven jullie een korte presentatie. Expertblad Je wordt natuurlijk niet zomaar expert. Eerst doe je onderzoek. Met behulp van het expertblad maak je vragen en opdrachten over schilderijen, prenten en voorwerpen. Zo kom je van alles te weten over het onderwerp. Je kunt de vragen beantwoorden door goed te kijken. Ook maak je gebruik van verschillende informatiebronnen: > tekstboekje > multimediatour > filmpjes in de tentoonstelling. Presentatie opdracht. Heb je alle opdrachten gemaakt? Lees de Presentatie opdracht goed door en bereid samen met je groepje de presentatie voor. Vragen? Heb je nog vragen? De museumdocent kan je altijd helpen. Aan de slag!

27 Expertblad 6 De heks en heksenvoorstellingen In de 16 de en 17 de eeuw specialiseerden Nederlandse en Vlaamse schilders zich in verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld het portret of het stilleven. Je noemt zo n specialistisch onderwerp een genre. Een heel bijzonder genre is de heksenvoorstelling. Mensen vonden het mooi én spannend om zo n schilderij thuis aan de muur te hebben. Lekker griezelen! In deze gang zie je allerlei schilderijen met heksenvoorstellingen. De meeste schilders lieten zich inspireren door Pieter Bruegel. Maar er zijn ook kunstenaars die elkaars werk weer namaakten. De schilderijen hebben een ding met elkaar gemeen: op alle voorstellingen speelt de heks een belangrijke rol. Bekijk object nummer 73. In je boekje en op de multimediatour (814) vind je informatie die je nodig hebt voor het beantwoorden van de vragen. 1. Vul de gegevens in: Titel Kunstenaar Jaartal 1b. Beschrijf de voorstelling op dit schilderij. 1b. Geef een verklaring voor de titel van dit schilderij. 2a. Hoe zie je dat deze schilder door Bruegel is geïnspireerd? 2b. De schilder introduceerde iets nieuws in de heksenvoorstelling, dat nog niet te zien was op de prenten van Bruegel. Wat? Bekijk het schilderij hiernaast, nummer 74. 3a. Wie maakte dit schilderij?

28 3b. Dit is een kopie van het schilderij dat je net zag. Noem drie overeenkomsten: Noem drie verschilleen: Bekijk nummer 77 en lees over de tekening in je tekstboekje. 3c. Wie heeft deze tekening gemaakt? 3d. Waarom is deze tekening gemaakt? Leg uit hoe je dat kunt zien. 3e. Door wie werd deze tekening gebruikt? Loop naar de vitrine aan het einde van de gang en bekijk de voorwerpen die erin liggen (nummer 94 t/m 102). Kijk daarna naar het schilder ernaast, nummer 103. Informatie vind je in je tekstboekje en de multimediatour. 4a. In het schilderij zijn veel griezelige details te zien. Noem er drie b. Waarvoor worden de voorwerpen in de vitrine gebruikt? 4c. Noem twee voorwerpen die je ook in het schilderij ziet en leg uit waar ze te zien zijn

29 4d. Rechtsachter op de voorstelling wordt een naakte vrouw ingesmeerd met vliegzalf. Wat is vliegzalf? En, waar werd het van gemaakt? 5a. Je zou dit schilderij kunnen vergelijken met een horror film. Net als filmregisseurs, gebruikt de kunstenaar special effects om de voorstelling nog griezeliger te maken. Noem een voorbeeld van een special effect in het schilderij en leg uit hoe het in beeld is gebracht. 5b. We worden tegenwoordig dagelijkse geconfronteerd met gemanipuleerde beelden die tot stand komen met behulp van special effects. Denk bijvoorbeeld aan gefotoshopte afbeeldingen in tijdschriften. Vind jij het een probleem als de werkelijkheid mooier wordt gemaakt? Leg je mening uit.

30 Presentatie opdracht: interview Opdracht: Geef een interview over de heks en de heksenvoorstellingen. Een van jullie is reporter. De anderen zijn expert en beantwoorden de vragen. Maar, let op! Een van de experts vertelt een leugen. Tijdens het interview krijgen jullie klasgenoten de opdracht om te raden wie van jullie de waarheid vertelt en wie niet. Stappenplan: Stap 1 Maak een rolverdeling. Wie geeft het interview? En wie zijn de experts? En welke expert vertelt de waarheid en welke expert de leugen? Stap 2 Bereid het interview voor. Het interview gaat over de heksenvoorstellingen. Verbind de vragen aan de schilderijen, de tekening en de voorwerpen die jullie hebben gezien. Bedenk met elkaar welke vragen je gaat stellen en welke (foute) antwoorden je gaat geven. Stap 3 Oefen met het interview. Voor de expert die de leugen vertelt is het natuurlijk de uitdaging om zo geloofwaardig mogelijk over te komen. Presentatietips - Jullie presentatie duurt 3 a 4 minuten. De tijd gaat snel. Maak de presentatie niet te kort, maar zeker ook niet te lang! - Geef de presentatie bij de schilderijen en voorwerpen in de tentoonstelling. Vertel vanuit het voorwerp of het schilderij en betrek dat wat te zien is zoveel mogelijk bij jullie verhaal. - Probeer zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen en zo min mogelijk op te lezen. Tip! Schrijf een paar steekwoorden op en houd ze bij de hand als spiekbriefje.

31 Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze tentoonstelling reis je terug naar die periode en ontdek je van alles over de zogenaamde heksen. Wat ga je doen? Je wordt vandaag expert over een onderwerp in deze tentoonstelling. Samen met je groepje doe je onderzoek naar dat onderwerp. Aan het einde van de les geven jullie een korte presentatie. Expertblad Je wordt natuurlijk niet zomaar expert. Eerst doe je onderzoek. Met behulp van het expertblad maak je vragen en opdrachten over schilderijen, prenten en voorwerpen. Zo kom je van alles te weten over het onderwerp. Je kunt de vragen beantwoorden door goed te kijken. Ook maak je gebruik van verschillende informatiebronnen: > tekstboekje > multimediatour > filmpjes in de tentoonstelling. Presentatie opdracht. Heb je alle opdrachten gemaakt? Lees de Presentatie opdracht goed door en bereid samen met je groepje de presentatie voor. Vragen? Heb je nog vragen? De museumdocent kan je altijd helpen. Aan de slag!

32 Expertblad 7 De heks en de listige vrouw Mannen, vrouwen en zelfs kinderen werden beschuldigd van hekserij. Toch werden vooral vrouwen verdacht van hekserij. Een verklaring hiervoor vind je in het imago van vrouwen. Dat was niet al te best. Vrouwen werden gezien als mindere wezens, fysiek en mentaal ondergeschikt aan mannen. Vanwege hun zwakke aard waren ze een makkelijke prooi voor de duivel. Net als heksen werden vrouwen verleid tot het uitvoeren van kwaad. Mannen waren daarom op hun hoede: ze konden zomaar worden versierd door een sluwe vrouw. Met dit expertblad doe je onderzoek naar de rol van verleidelijke en listige vrouwen in de schilderkunst. Bekijk object nummer 70 (812). In je boekje en op de multimediatour vind je informatie die je nodig hebt voor het beantwoorden van de vragen. 1a. Vul de gegevens in: Titel Kunstenaar Jaartal 1b. Beschrijf de voorstelling op dit schilderij. 1c. Op de voorstelling zijn drie figuren te zien: een man en twee vrouwen. - Wat doet de man? - En wat doen de twee vrouwen?. 1c. Een van de vrouwen zit op een draak. Wat zou de schilder hiermee willen benadrukken? Bekijk object nummer 61 en 62 in de vitrine.

33 2a. Welk beroemde verhaal is hier voorgesteld? 2b. In welk boek staat dit verhaal beschreven? 2c. Bekijk de eerste voorstelling en beschrijf wat je ziet. 2d. Beschrijf nu wat je ziet in de tweede voorstelling. 2 e. Welke rol heeft de vrouw in dit verhaal? Waarvoor is zij verantwoordelijk? Bekijk object nummer 68. 3a. Welk spreekwoord wordt hier uitgebeeld? Leg uit wat dit gezegde betekent. 3b. Wat doen de vrouwen? 3c. Er is ook een man afgebeeld. Wat doet hij? Bekijk object nummer 71 (loop rondom de vitrine). Ontdek meer over dit object in je boekje en via de multimediatour (813) 4a. Wat is de functie van de schandhuik? Leg uit hoe dit voorwerp werd gebruikt.

34 4b. Welke vrouwen werden met de schandhuik te schande gezet? 4c. Beschrijf de versieringen aan de buitenkant van het object. 4d. Hoewel dit voorwerp niet voor heksen is gemaakt, wordt er in de versiering toch naar hen verwezen. Op welke manier? 4 e. Stel je eens voor dat jij in de schandhuik moet plaatsnemen. Op een kar word je door de stad gereden. Hoe zou jij je voelen? Noem woorden die in je opkomen. 5. Bestaat het negatieve vrouwbeeld nog steeds? Geef een voorbeeld om je antwoord te ondersteunen.

35 Presentatie opdracht: interview Opdracht: Geef een interview over de heks en de listige vrouw. Een van jullie is reporter. De anderen zijn expert en beantwoorden de vragen. Maar, let op! Een van de experts vertelt een leugen. Tijdens het interview krijgen jullie klasgenoten de opdracht om te raden wie van jullie de waarheid vertelt en wie niet. Stappenplan: Stap 1 Maak een rolverdeling. Wie geeft het interview? Wie zijn de experts? En, welke expert vertelt de waarheid en welke expert de leugen? Stap 2 Bereid het interview voor. Het interview gaat over hoe vroeger naar vrouwen werd gekeken en hoe dat beeld werd overgenomen in de schilderkunst. Verbind de vragen aan de schilderijen, prenten en voorwerpen die je hebt gezien. Bedenk met elkaar welke vragen je gaat stellen en welke (foute) antwoorden je gaat geven. Stap 3 Oefen met het interview. Voor de expert die de leugen vertelt is het natuurlijk de uitdaging om zo geloofwaardig mogelijk over te komen. Presentatietips - Jullie presentatie duurt 3 a 4 minuten. De tijd gaat snel. Maak de presentatie niet te kort, maar zeker ook niet te lang! - Geef de presentatie bij de schilderijen en voorwerpen in de tentoonstelling. Vertel vanuit het voorwerp of het schilderij en betrek dat wat te zien is zoveel mogelijk bij jullie verhaal. - Probeer zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen en zo min mogelijk op te lezen. Tip! Schrijf een paar steekwoorden op en houd ze bij de hand als spiekbriefje.

Buitenspel. Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel!

Buitenspel. Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Buitenspel Welkom op de tentoonstelling De heksen van Bruegel! Een heks is voor jou misschien een sprookjesfiguur. Toch is er een tijd geweest waarin mensen geloofden dat heksen echt bestonden. In deze

Nadere informatie

Ter voorbereiding op de museumles is een PowerPoint presentatie ontwikkeld die u op het digibord kunt afspelen.

Ter voorbereiding op de museumles is een PowerPoint presentatie ontwikkeld die u op het digibord kunt afspelen. Toelichting voorbereidende les Ter voorbereiding op de museumles is een PowerPoint presentatie ontwikkeld die u op het digibord kunt afspelen. Hieronder vindt u per slide een toelichting. Dit is een leidraad.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia HET ETEN VAN DE TOEKOMST Welkom in Foodtopia! De tentoonstelling Foodtopia richt zich op voedselinnovaties die vaak gedaan werden en worden om wereldvoedselproblemen

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar TIPS EN IDEEËN VOOR JE WERKSTUK OF SPREEKBEURT Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar ook om je tanden mee te poetsen of om mee te koken. Kraanwater is gezond, duurzaam

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Zelfstandig naamwoord

Zelfstandig naamwoord 2 Zelfstandig naamwoord 1 Weet jij wat een zelfstandig naamwoord is? Vink aan waar je het aan herkent. Je kunt er meervoud van maken. Je kunt er een voor zetten. Het is meestal een ding. Het is een doe-woord.

Nadere informatie

Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven

Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven 0. Start In dit project ga je aan de slag met verschillende manieren en vormen van doorgeven. Wat heb je zelf van huis uit meegekregen? En wat mogen

Nadere informatie

digitale les Dungeon.

digitale les Dungeon. G N I D I E L D N HA digitale les De digitale les van The Amsterdam Dungeon neemt leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs en leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs mee terug in

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Zelfbeeld. Basisonderwijs

Zelfbeeld. Basisonderwijs Basisonderwijs 2 Wist je dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar zelfbeeld? Wereldwijd zijn wetenschappers daarmee bezig, ook bij de Universiteit Leiden. Bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum boekenkring Inleverdatum werkstukken (groep 6 t/m 8) Werkstuk 1: woensdag 22 november Werkstuk 2: woensdag 18

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

MONDELINGE TAALVAARDIGHEID BK 2 MAKKELIJK GEZEGD. Wat ga je doen?

MONDELINGE TAALVAARDIGHEID BK 2 MAKKELIJK GEZEGD. Wat ga je doen? Makkelijk gezegd Deze module gaat over spreken, luisteren en gesprekken voeren. Je oefent de dingen die je vaak doet. Door stapsgewijs te oefenen merk je dat het nog beter gaat. Je leert veel over verschillende

Nadere informatie

Spinoza SPINOZA SCHOOLOPDRACHT. Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf op linnen Jaartal: 1670

Spinoza SPINOZA SCHOOLOPDRACHT. Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf op linnen Jaartal: 1670 WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. bhet onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: Spinoza Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

Standbeelden uit een verleden

Standbeelden uit een verleden Opdracht 1 Standbeelden uit een verleden (fotoverhaal) Schrijf samen in een lijstje wat je raar vond in de films die je zag, waar je verbaasd over bent, waar je vragen over hebt of waar je meer over wil

Nadere informatie

Een boek presenteert a.d.h.v. een boekendoos; Een samenvatting maakt; Een mening vormt (met argumenten).

Een boek presenteert a.d.h.v. een boekendoos; Een samenvatting maakt; Een mening vormt (met argumenten). Leerdoelen Je leert hoe je: Een boek presenteert a.d.h.v. een boekendoos; Een samenvatting maakt; Een mening vormt (met argumenten). Boekendoos Kies en lees een boek dat je leuk lijkt. Aan de hand van

Nadere informatie

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal Introductie Deze lesmodule is geschreven voor een project van 5 bijeenkomsten van elk 60 minuten, waarvan de laatste bijeenkomst het werkelijke Voorleesontbijt is. Het aantal, de duur en inhoud van de

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Zonnepanelen op school Team 5: Natuur Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Jullie gaan onderzoeken of de plant een zonnecel is en wie daar gebruik van maken 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Examen VMBO-GL en TL 2016 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Werkboek IJstijden groep 7-8

Werkboek IJstijden groep 7-8 Werkboek IJstijden groep 7-8 Naam Groep Les 1 Groep 7/8 Hoe ontstaat een IJstijd? In het verhaal vertelt Manny over de IJstijd. Wanneer eindigde laatste IJstijd? Voor deze opdracht mag je een atlas gebruiken.

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu Een gebouw inrichten Lesbrief over inrichting en afwerking Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding Het Mondial College krijgt binnenkort een nieuw gebouw. In dit gebouw

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen Wat is jouw uitvinders naam? INTRODUCTIE Als je dit boekje in handen hebt, ben je waarschijnlijk iemand die al een uitvinding heeft bedacht en daarmee de wereld gaat veranderen voor jezelf en anderen,

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 4-7 jarigen. Mei 2005 Deze lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Judith Maarsen De lessen zijn geschreven om te gebruiken in kleine Bijbelstudie groepen

Nadere informatie

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8 Informatieboekje Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring 2015 / 2016 groep 8 Informatie In dit informatieboekje vind je informatie voor je spreekbeurt, je leeskring en je nieuwskring. De voorbereiding is

Nadere informatie

doekaart: Het MuseuM (afspraken)

doekaart: Het MuseuM (afspraken) doekaart: Het MuseuM (afspraken) Een museum is een plek waar kunst bewaard wordt en getoond. Aan de muur hangen schilderijen, in vitrines liggen voorwerpen en op sokkels staan beelden. De kostbare kunstwerken

Nadere informatie

een uitvinding voor het circus

een uitvinding voor het circus lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 4: een uitvinding voor het circus Verhaal deel 1: Wat al gebeurd is Verhaal deel 2: Een uitvinding voor het circus Opdrachtomschrijving: Bedenk een uitvinding voor

Nadere informatie

Schrijfopdracht 5: Zijn vrienden het altijd eens?

Schrijfopdracht 5: Zijn vrienden het altijd eens? Leerlingboekje Les 9 en 10 Naam:. Schrijfopdracht 5: Zijn vrienden het altijd eens? Groep 7 Leren schrijven met peer response Tekst: M. Hoogeveen, A. van Gelderen, A. Wijnbergh Illustraties: V. van Asperen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 2. Hekserij 3. De kruidenvrouw 4. Vliegende heksen 5. Witte wieven 6. Heksenvervolgingen 7. Na de heskenjacht 8.

inhoud 1. Inleiding 2. Hekserij 3. De kruidenvrouw 4. Vliegende heksen 5. Witte wieven 6. Heksenvervolgingen 7. Na de heskenjacht 8. Hekserij inhoud 1. Inleiding 3 2. Hekserij 4 3. De kruidenvrouw 6 4. Vliegende heksen 7 5. Witte wieven 9 6. Heksenvervolgingen 10 7. Na de heskenjacht 16 8. Filmpje 17 Pluskaarten 18 Bronnen 20 Colofon

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Opdracht: de kinderen gaan zelf een verhaal bedenken, prenten bij het verhaal ontwerpen en het verhaal presenteren.

Opdracht: de kinderen gaan zelf een verhaal bedenken, prenten bij het verhaal ontwerpen en het verhaal presenteren. Gruwelijk eng! Vertellen in De Kinderboekenweek Opdracht: de kinderen gaan zelf een verhaal bedenken, prenten bij het verhaal ontwerpen en het verhaal presenteren. Duur: 2 lessen van respectievelijk 50

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Werkboek IJstijden groep 5-6

Werkboek IJstijden groep 5-6 Werkboek IJstijden groep 5-6 Naam Groep Les 1 Groep 5/6 Ontstaan van de ijstijd In het verhaal van Manny heb je kunnen lezen hoelang de ijstijd duurde. Wanneer eindigde de laatste ijstijd? In het verhaal

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

Jongens & meisjes, snap jij het?

Jongens & meisjes, snap jij het? Les 2 Jongens & meisjes, snap jij het? We gaan het hebben over seksuele wensen en -grenzen. Wat de één normaal vindt om te doen, kan voor de ander verre van normaal zijn. Dat wordt ook bepaald door wat

Nadere informatie

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dienstverlenen is niet zomaar helpen, je hebt een doel.

Nadere informatie

Leeftijd: Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, identiteit Tijdsduur: Meerdere bijeenkomsten

Leeftijd: Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, identiteit Tijdsduur: Meerdere bijeenkomsten Wie inspireert jou? Leeftijd: 13-16 Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, identiteit Tijdsduur: Meerdere bijeenkomsten Over inspirerende (Bijbelse) personen. En hoe kunnen wij een inspiratie zijn?

Nadere informatie

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin.

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Opdracht 1 Deze opdracht maak je in een groepje van vier. Nodig: 1 vel A3-papier, zwarte en een rode stift Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Je doet het zo:

Nadere informatie

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg Lesbrief Een echte man Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

Fase Ontdek en onderzoek

Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI de dwalende robot Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Groep 1: Robomind Je werkt in een groepje van vier leerlingen.

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen ZOEK DE VERSCHILLEN De leerlingen zoeken op twee prenten de verschillen, zonder elkaars prent te zien P. 04-05 Leesoefeningen JIJ

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid

Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid Beschrijving van het groepsproject Dit project gaat om de toekomst, jullie toekomst. Hoe je je die voorstellen en welke bijdrage je daaraan kunt leveren. We

Nadere informatie

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website).

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website). groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Ik herken reclame en kan er kritisch mee omgaan. - Pen en papier (bij Oriëntatie en Zelfstandig)

Nadere informatie

Lesbrief Theater Dakota

Lesbrief Theater Dakota Lesbrief Theater Dakota In de film #Niet Gemeen Bedoeld! vertellen kinderen van drie scholen uit Wateringse Veld hun gedachten en ervaringen met social media en pesten. Kijk de film samen met je klas.

Nadere informatie

Een oorzaak-gevolg-schema maken met je schrijfmaatje

Een oorzaak-gevolg-schema maken met je schrijfmaatje Les 1: Een verklarende tekst schrijven Wat ga je schrijven: een verklarende tekst 1. Bekijk het filmpje van Nieuwsbegrip. Praat erover met je schrijfmaatje of met de klas. - Wat is plastic soep? - Wat

Nadere informatie

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 VMBO

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 VMBO DEEL 1 DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 In Nederland wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar wie bepaalt wat er onderzocht wordt? In het voorjaar van 2015 hebben Nederlanders

Nadere informatie

De Romeinen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/40999

De Romeinen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/40999 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Wassink 16 January 2013 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/40999 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

Videomarke*ng, moet je daar iets mee? 23 januari 2014 De Social Media Trein Support Groep Eindhoven

Videomarke*ng, moet je daar iets mee? 23 januari 2014 De Social Media Trein Support Groep Eindhoven Videomarke*ng, moet je daar iets mee? 23 januari 2014 De Social Media Trein Support Groep Eindhoven Je kunt niet alles geloven wat je ziet op internet. Want je hoek niet je ware gezicht te laten zien op

Nadere informatie

Makkelijk gezegd MONDELINGE TAALVAARDIGHEID KGT 2 MAKKELIJK GEZEGD

Makkelijk gezegd MONDELINGE TAALVAARDIGHEID KGT 2 MAKKELIJK GEZEGD MONDELINGE TAALVAARDIGHEID KGT 2 MAKKELIJK GEZEGD Makkelijk gezegd Deze module gaat over spreken, luisteren en gesprekken voeren. Je oefent de dingen die je vaak doet. Door stapsgewijs te oefenen merk

Nadere informatie

WIE ZIT WAAR IN DE RECHTBANK?

WIE ZIT WAAR IN DE RECHTBANK? WIE ZIT WAAR IN DE RECHTBANK? APRIL 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #2 DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen vullen bij een plaatje van de rechtszaal in waar de rechter zit, en waar de verdachte, de advocaat,

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

A person who never made a mistake never tried anything new.

A person who never made a mistake never tried anything new. Beroepenproject klas 3 droomberoep A person who never made a mistake never tried anything new. Albert Einstein Naam:.. Klas:. Mentor:.. Schooljaar: 2016-2017 1 Als je droomt, is alles mogelijk. Een droomberoep

Nadere informatie

doekaart: HET MUSEUM (afspraken)

doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) Een museum is een plek waar kunst bewaard wordt en getoond. Aan de muur hangen schilderijen, in vitrines liggen voorwerpen en op sokkels

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

Grote Klus Middeleeuwen

Grote Klus Middeleeuwen Grote Klus Middeleeuwen Als je 5 opdrachten klaar hebt, krijg je automatisch een kaartje voor het bekijken van de film De brief van de koning in het theater van de bovenbouw. In alle werkplekken hangen

Nadere informatie

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel Overijse Overlegt Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente Leidraad voor grotere toekomsttafel Leidraad voor een toekomsttafel 6 tot 14 personen 30 tot 60 min (afhankelijk van aantal deelnemers)

Nadere informatie

WAT LEER JIJ VAN LEER?

WAT LEER JIJ VAN LEER? ONDERZOEKSVRAAG 1. WAT VERANDERDE ER DOOR DE KOMST VAN HET STATION IN RIJEN? Denk daarbij aan de fabrieken en aan de bewoners van Rijen en omgeving. - hoe reisden mensen in de 19e eeuw, voor de komst van

Nadere informatie

De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt.

De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt. Het recensieboekje. De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt. Door het lezen van een recensie kan een ander kind besluiten het boek ook te gaan lezen.

Nadere informatie

Bekende bijbelse verhalen

Bekende bijbelse verhalen Categorie Bijbel Aantal deelnemers 6-20 personen Leeftijd 12-16 jaar Duur / aantal bijeenkomsten Een bijeenkomst van 1,5 uur Auteur Hanna Oosterlee KORTE BESCHRIJVING De Bijbel staat vol met verhalen.

Nadere informatie

Le s b r i e f. Codenaam Coco. Vijftien jaar en bij het verzet

Le s b r i e f. Codenaam Coco. Vijftien jaar en bij het verzet Le s b r i e f Codenaam Coco. Vijftien jaar en bij het verzet Voor je gaat lezen Dit is een lesbrief over het boek Codenaam Coco. Vijftien jaar en bij het verzet, geschreven door Carmen Reid. Hoe ver zou

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt.

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Om het overzichtelijk te maken, hebben we onder elk onderdeel een afvinklijstje

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid 1. Start Duurzaam leven is belangrijk. Als we dat niet doen, is de aarde in de toekomst niet meer leefbaar. De gevolgen van onze leefstijl zijn nu al te

Nadere informatie

Hoe zou je dit vertellen aan iemand die er vandaag niet bij is? Leerlingen helpen om wiskunde te begrijpen: Vragen die: Ben je het er mee eens?

Hoe zou je dit vertellen aan iemand die er vandaag niet bij is? Leerlingen helpen om wiskunde te begrijpen: Vragen die: Ben je het er mee eens? Leerlingen helpen om wiskunde te begrijpen: 1 2 Welke strategie heb je gebruikt? 3 Ben je het er mee eens? Ben je het er mee oneens? 4 Zou je die vraag aan de klas kunnen stellen? 5 Kun je je 6 Wil 7 oplosmethode

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie